ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

Ãëõðô./Áñ÷éô. 

Rodin

Rodin Auguste (1840-1917) Sculpture Realism

     Ο ΦρανσουÜ Ωγκýστ ΡενÝ ΡοντÝν (François-Auguste-René Rodin) Þτανε ΓÜλλος γλýπτης, που επηρÝασε σε μεγÜλο βαθμü τη γλυπτικÞ του 20οý αι. με τα Ýργα του. ΑρνÞθηκε να αγνοÞσει τις ανθρþπινες αδυναμßες και τις περιÝγραψε üσο καλλßτερα μπüρεσε στη τÝχνη του, με ρεαλισμü και δýναμη. ΠεριÝγραψε επßσης και την ερωτικÞ αδυναμßα, με πÜθος κι ομορφιÜ, με την εξαιρετικÞ δουλειÜ του. ¹τανε κÜθε Üλλο παρÜ διανοοýμενος, ιδιοφυÞς ναι, λογικüς üχι. Εßναι ειρωνικü που το πιο διÜσημο Ýργο του, Ο Σκεπτüμενος, θεωρεßται παγκüσμιο σýμβολο της φιλοσοφßας και της διανüησης. Αυτüς προτιμοýσε τη δρÜση απü τη περισυλλογÞ κι Þθελε το Ýργο του να απεικονßζει Ýνα καλλιτÝχνη σαν τον ßδιο. Με τον Σκεπτüμενο περιγρÜφει τη μνημειþδη προσπÜθεια της καλλιτεχνικÞς δημιουργßας, στην οποßα αφιÝρωσε τη ζωÞ του...



     ΓεννÞθηκε στις 12 ΝοÝμβρη 1840, στο Παρßσι, 2ος γιος του Ζαν Μπατßστ ΡοντÝν (Jean-Baptiste Rodin) και της Μαρß ΣεφÝρ (Marie Cheffer). Απü νεαρÞ ηλικßα Ýδειξε ενδιαφÝρον για τη ζωγραφικÞ και 10 ετþν παρακολοýθησε τα 1α του μαθÞματα. Γüνος εργατικÞς οικογÝνειας του Παρισιοý, υπÞρξε εξαιρετικÜ κακüς μαθητÞς. ¼ταν Üφησε το σχολεßο στα 14 του χρüνια, διÜβαζε δýσκολα, μετροýσε μετÜ βßας και διακÞρυττε: "Τα ορθογραφικÜ λÜθη δεν εßναι χειρüτερα απü τα σχεδιαστικÜ λÜθη που κÜνουν üλοι οι Üλλοι..." Στα 14 χρüνια του εισÞχθη στη σχολÞ École Impériale de Dessin, γνωστÞ και ως Petite École (ΜικρÞ ΣχολÞ) σε αντιδιαστολÞ με τη μεγαλýτερου κýρους ΣχολÞ Καλþν Τεχνþν (École des Beaux-Arts), üπου επιχεßρησε να σπουδÜσει αλλÜ απορρßφθηκε συνολικÜ 3 φορÝς.
     Ο πατÝρας του του επÝτρεψε επιφυλακτικÜ να γραφτεß το 1854 στην ΑυτοκρατορικÞ ΣχολÞ Σχεδßου και Μαθηματικþν, Ýνα κρατικÜ επιδοτοýμενο ινστιτοýτο, που δßδασκε σχÝδιο σε διακοσμητÝς. ΜετÜ απü δυο χρüνια εκεß, προσπÜθησε να μπει στη πιο επιφανÞ ΣχολÞ Καλþν Τεχνþν, αλλÜ απÝτυχε στις εξετÜσεις 3 φορÝς. Απογοητεýτηκε, αλλÜ με τον καιρü υιοθÝτησε μια συμπεριφορÜ του τýπου "Δεν με απολýεις εσý -παραιτοýμαι εγþ". ΠÜντως, ο πατÝρας του κουρÜστηκε να πληρþνει κι επÝμεινε να πιÜσει ο γιος του κανονικÞ δουλειÜ. ¸τσι, Üρχισε να εργÜζεται ως βοηθüς καλλιτεχνþν σε ατελιÝ κι εργαστÞρια. ΜετÜ απü 10 χρüνια στη δοýλεψη Üλλων, Ýκανε τη 1η του Ýκθεση στις ΒρυξÝλλες το 1871. Σε ηλικßα 18 ετþν αρχßζει να εργÜζεται στο Παρßσι προκειμÝνου να συντηρÞσει την οικογÝνειÜ του.



     Η πüλη του Παρισιοý του προσφÝρει αυτÞ τη δυνατüτητα, καθþς την εποχÞ αυτÞ πολλÜ αγÜλματα και διακοσμητικÜ γλυπτÜ κατασκευÜζονται προκειμÝνου να χρησιμοποιηθοýνε σε δημüσιους χþρους. ΠαρÜλληλα, παρÜγει και προσωπικÜ Ýργα. 4 χρüνια αργüτερα, ο θÜνατος της αδελφÞς του, Μαρß, τονε τραυματßζει πολý και τßθεται υπü θεραπευτικÞ παρακολοýθηση. Ο πατÝρας του αναγνωρßζει το ταλÝντο του και τον ενθαρρýνει να συνεχßσει. Τη περßοδο αυτÞ μελετÜ εντατικÜ και επισκÝπτεται μουσεßα παρατηρþντας με ενδιαφÝρον γλυπτÜ της αρχαιüτητας ανακαλýπτοντας παρÜλληλα και τη προσωπικÞ του κλßση στη γλυπτικÞ. Επιχεßρησε να σπουδÜσει και στη σχολÞ της Μπο-Αρτ, μα απεβλÞθη. Απο τα 18 αρχßζει να δουλεýει τη πÝτρα για να κερδßσει τη ζωÞ του.



     Το 1864 συναντÜ τη Ροζ ΜπερÝ, τη κÜνει σýντροφü του και ποζÜρει σε πολλÜ Ýργα του. Την ßδια χρονιÜ, απορρßπτεται στο Σαλüν του Παρισιοý, το Ýργο του 'Αντρας Με ΣπασμÝνη Μýτη μα γßνεται δεκτü αργüτερα, üταν αλλÜζει τßτλο σε Πορτραßτο Ρωμαßου
,αλλÜ αργüτερα, το 1875 κι εßναι παρÜλληλα το 1ο Ýργο του ΡοντÝν που εκτßθεται στο Σαλüν. Το 1875 επßσης, ταξιδεýει στην Ιταλßα να δει τα αριστουργÞματα της ΑναγÝννησης κι επηρεÜζεται βαθιÜ, απü το Ýργο του ΜικελÜντζελο. Αφοý τον μελÝτησε καλÜ, ακολοýθησε η 1η του απüπειρα για γυμνü και το πρþτο του σκÜνδαλο, με το Üγαλμα ενüς τÝλεια μυþδους Üντρα με τßτλο: Η ΕποχÞ του Μπροýντζου, που εκτßθεται το 1877 στο Σαλüν. Αυτü το Ýργο απετÝλεσε σκÜνδαλο, γιατß οι κριτικοß δε μπüρεσαν να χωνÝψουνε πως Ýφτιαξε τÝτοιο Ýργο χωρßς ποζÜρισμα και με τüσο ρεαλισμü. Αυτü του απÝφερε φÞμη τüση, üση δε θα μποροýσε να ευχηθεß.


                               ΡοντÝν δια χειρüς ΣÜρτζεντ

     Σε μßα εποχÞ που η γλυπτικÞ προτιμοýσε τα νεοκλασσικÜ ιδεþδη απü τις ρεαλιστικÝς περιγραφÝς του ανθρþπινου σþματος, η μορφÞ Þταν εκπληκτικÜ ζωντανÞ -σε βαθμü που οι κριτικοß τονε κατηγüρησαν üτι καλοýπωσε το Üγαλμα πÜνω σε ζωντανü μοντÝλο, αντß να να το σχηματßσει με το χÝρι. ΧρειÜστηκε κυβερνητικÞ Ýρευνα για να λÞξει το θÝμα. Την ßδια περßοδο επεξεργÜζεται Ýνα Üγαλμα μεγÜλων διαστÜσεων, προκειμÝνου να το εκθÝσει στο Σαλüν του Παρισιοý. Για το Ýργο αυτü, που αργüτερα θα ονομαστεß ΕποχÞ Του Χαλκοý, χρησιμοποιεß Ýνα ανδρικü μοντÝλο κι ακολουθεß τα πρüτυπα των αρχαιοελληνικþν και ρωμαúκþν γλυπτþν. Το 1877 εκτßθεται στο Σαλüν αλλÜ, αν κι αναγνωρßζεται η υψηλÞ αισθητικÞ του, οι κριτικοß αδυνατοýν να πιστÝψουνε üτι το Ýργο εßναι δημιουργßα του και τονε κατηγοροýνε üτι χρησιμοποßησε καλοýπι þστε να επιτýχει μια τüσο ρεαλιστικÞ απüδοση.



     Ωστüσο, η φασαρßα κßνησε την προσοχÞ του Γαλλικοý Υπουργεßου Καλþν Τεχνþν, που αγüρασε το Üγαλμα το 1880 και κατüπιν του ανÝθεσε να σχεδιÜσει μια μνημειþδη πüρτα για Ýνα προγραμματισμÝνο μουσεßο διακοσμητικþν τεχνþν. Ο ΡοντÝν στρÜφηκε στη “Θεßα Κωμωδßα” του ΔÜντη, που περιγρÜφει την Κüλαση, το ΚαθαρτÞριο και τον ΠαρÜδεισο,αλλÜ εμπνεýστηκε κι απü του Μπωντλαßρ Τα ¢νθη Του Κακοý.  ΕστιÜζοντας στα αιþνια μαρτýρια των καταραμÝνων, ονüμασε το Ýργο του, Οι Πýλες της Κüλασης. ¢ρχισε μ' ενθουσιασμü, σχεδιÜζοντας και προετοιμÜζοντας μορφÝς. ΑποφÜσισε το μÝγεθος του Ýργου (4,5 μ ýψος και 3,5 μÝτρα πλÜτος) και τη γενικÞ προσÝγγιση (γυμνÝς μορφÝς να βγαßνουν απü την επιφÜνεια) και κατüπιν Ýβαλε μπρος. ΑλλÜ δεν Üντεχε την ιδÝα να τελειþσει και το Ýργο δεν ολοκληρþθηκε üσο ζοýσε. ΚατÜ καιροýς το Υπουργεßο ρωτοýσε "τß απÝγιναν οι πýλες" και τελικÜ τα παρÜτησαν üταν τα σχÝδια για το μουσεßο μπÞκανε στο ρÜφι. Το σχüλιο του ΡοντÝν Þταν "κι οι καθεδρικοß; τελειþνουν ποτÝ"; (ΑναφÝρεται προφανþς στο ατÝλειωτο Λα ΣαγρÜδα Φαμßλια, του Αντüνι Γκαουντß, που ακüμα δεν Ýχει τελειþσει).



     Στα τÝλη του 1880 η κατασκευÞ του μουσεßου εγκαταλεßφθηκε, ωστüσο ο ΡοντÝν συνÝχισε να επεξεργÜζεται περιοδικÜ το Ýργο του μÝχρι και το τÝλος της ζωÞς του. ΑναπαραστÜσεις και στοιχεßα απü τις Πýλες Της ΚολÜσεως αποτÝλεσαν τη βÜση για μερικÜ απü τα δημοφιλÝστερα Ýργα του, üπως ο Σκεπτüμενος Þ το Φιλß. Στη διÜρκεια της εργασßας του για τις Πýλες, αναγνωρßζεται ολοÝνα και περισσüτερο ως σημαντικüς δημιουργüς αναλαμβÜνοντας περισσüτερες παραγγελßες. Την ßδια περßοδο, αναπληρþνοντας τον φßλο του και δÜσκαλο γλυπτικÞς ΜπουσÝ (Boucher), γνωρßζεται με τη 18χρονη σπουδÜστρια Καμßλ ΚλοντÝλ, που σýντομα θα γßνει μαθÞτρια, μοντÝλο, συνεργÜτιδα κι ερωτικÞ σýντροφüς του, που ωστüσο ουδÝποτε εγκατÝλειψε τη Ροζ ΜπερÝ. Η ΚλοντÝλ θα εßναι σημαντικÞ πηγÞ Ýμπνευσης γι' αυτüν, μÝχρι το 1898, οπüτε διακüπτεται κι η σχÝση τους. Σ' üλη τη διÜρκεια της 10ετßας του 1880 ανÝλαβε μερικÝς σημαντικÝς παραγγελßες.


                                           Καμßλ ΚλωντÝλ

    ¼μως, üλο αυτü δεν Þταν μÜταιο, τον ενÝπνευσε γι' Üλλα Ýργα, üπως Ο Σκεπτüμενος, που ξεκßνησε ως απεικüνιση του ΔÜντη. ΑρχικÜ φαντÜστηκε τον ποιητÞ ως üρθια μορφÞ με μανδýα, ενστικτωδþς üμως προτßμησε την εννοιολογßα απü την αλληγορßα. Αντß να δεßξει Ýνα ιστορικü πρüσωπο,  αποφÜσισε να σχεδιÜσει Ýναν ανþνυμο καλλιτÝχνη τη στιγμÞς της Ýμπνευσης. ¸βαλε τη μορφÞ, που τüτε λεγüταν Ο ΠοιητÞς, να βγαßνει απü το πÜνω μÝρος του πλαισßου, üχι μüνο συλλογιζüμενος τα μαρτýρια των ψυχþν στη κüλαση, αλλÜ και δημιουργþντας με τη φαντασßα του üλο το Ýργο. ¼πως το Ýθεσε ο ΡοντÝν: "Δεν εßναι ονειροπüλος. Εßναι δημιουργüς". Κατüπιν αποφÜσισε ν' απομονþσει το Ýργο απü τη πýλη και να το εκθÝσει αυτüνομο. Η μορφÞ Ýγινε ακüμη λιγüτερο αλληγορικÞ, αφοý την ονüμασε Ο Σκεπτüμενος. Χωρßς συμφραζüμενα, το γλυπτü γßνεται ανþνυμο και κυριολεκτικÜ αφηρημÝνο.
     Η Καμßλ ΚλωντÝλ δε, ενþ υπÞρξε εξαιρετικÞ γλýπτρια, üταν τη παρÜτησε ο ΡοντÝν, παραφρüνησε κι οι δικοß της μιας και την εßχανε ξεκüψει, τη κλεßσανε σε Üσυλο ψυχοπαθþν, üπου και πÝθανε μετÜ 30 χρüνια εγκλεισμοý!


                           ΡοντÝν δια χειρüς Καμßλ ΚλωντÝλ

    ΠολλÝς Üλλες μορφÝς απü τις Πýλες αυτονομÞθηκαν. Το Φιλß ξεκßνησε ως απεικüνιση του ΠÜολο και της ΦραντσÝσκα, των δýο εραστþν στο 5ο Üσμα της Κüλασης. Οι Τρεις ΣκιÝς βρßσκονταν στη κορυφÞ των Πυλþν, απεικüνιση της επιγραφÞς στην εßσοδο της κüλασης: "¼ποιος με διαβεß αφÞνει κÜθε ελπßδα πßσω". Ενþ δοýλευε ακüμη τις Πýλες, προχþρησε σε νÝα σχÝδια και νÝα σκÜνδαλα. Μια σειρÜ απü αναθÝσεις για δημüσια μνημεßα τον Ýκαναν γνωστü σ' ευρýτερο κοινü, αλλÜ προκÜλεσαν κι επικρßσεις. Η προτομÞ του ΟνορÝ ντε ΜπαλζÜκ σÞκωσε θýελλα αντιδρÜσεων και χαρακτηρßστηκε παχýσαρκο τÝρας, Üμορφος üγκος και γιγÜντιο Ýμβρυο. ΠÜντως η φÞμη του αυξÞθηκε σε βαθμü που στο τÝλος του αιþνα εßχε γßνει κοσμικÞ φιγοýρα. Οι γυναßκες τον Ýβρισκαν ακαταμÜχητο και τον Ýβλεπαν ως καλλιτεχνικÞ ιδιοφυÀα. Εκεßνος δεν εßχε αντßρρηση, προπÜντων αφοý πλÞρωναν γενναßα για να σκαλßσει το μποýστο τους...


                                        Καμßλ ΚλωντÝλ

    Μεταξý αυτþν και 2 Ýργα προς τιμÞ του ζωγρÜφου Κλωντ Λοραßν και του λογοτÝχνη Βικτüρ Ουγκü. Το 1891 ανÝλαβε και την δημιουργßα ενüς μνημεßου για τον ΜπαλζÜκ. Για το Ýργο αυτü εργÜστηκε συνολικÜ 7 χρüνια. ΠαρουσιÜστηκε δημüσια το 1898 αλλÜ η υποδοχÞ που επιφýλαξε το κοινü Þταν αρνητικÞ, γεγονüς που τον οδÞγησε στην αφαßρεση της προτομÞς, που τη τοποθÝτησε στο εργαστÞριο του απαγορεýοντας τη περαιτÝρω δημüσια ÝκθεσÞ της. Στις αρχÝς του 20οý αι., εßναι πια αναγνωρισμÝνος ως Ýνας απü τους σημαντικüτερους γλýπτες και στη ΔιεθνÞ ¸κθεση του Παρισιοý Ýνα τμÞμα αφιερþνεται αποκλειστικÜ σ' Ýργα του. ΠαρÜλληλα ο ßδιος συνεχßζει να εργÜζεται κι εßτε επεξεργÜζεται παλαιüτερες δημιουργßες του εßτε ολοκληρþνει Üλλα μακρüχρονα σχÝδια. ΕικÜζεται πως τη περßοδο αυτÞ, διαθÝτει μερικÝς δεκÜδες βοηθþν προκειμÝνου να αντεπεξÝλθει στη πληθþρα των παραγγελιþν που αναλαμβÜνει.



    Το 1908 μετακομßζει στο ξενοδοχεßο Biron, κατοικßα κι Üλλων γνωστþν καλλιτεχνþν, üπως του ζωγρÜφου Ανρß Ματßς. Ο ΡοντÝν δημιουργοýσε üλο και πιο αποσπασματικÝς μορφÝς, δεκÜδες χÝρια, πüδια και κεφÜλια εμπνευσμÝνα απü τα απομεινÜρια ελληνικþν και ρωμαúκþν γλυπτþν. ¹θελε το Ýργο του να μÝνει ημιτελÝς, αφÞνοντας να φαßνονται τα σημÜδια απü το καλοýπωμα και τα δακτυλικÜ αποτυπþματα. Το 1911 οι ΓÜλλοι τον Ýβλεπαν ως εθνικü θησαυρü. Το 1912, το γαλλικü κρÜτος σχεδιÜζει τη κατεδÜφιση του ξενοδοχεßου, αλλÜ ο ΡοντÝν πεßθει τις αρχÝς να διατηρηθεß το κτÞριο με αντÜλλαγμα τη παραχþρηση εκ μÝρους του üλων των Ýργων του στη γαλλικÞ κυβÝρνηση. Αργüτερα, το κτÞριο μετατρÜπηκε σε Μουσεßο ΡοντÝν. ΜερικÜ του Ýργα, μεßνανε κλασσικÜ και παγκοσμßου φÞμης, μÝχρι σÞμερα. Το 1916 χαρßζει στη ΓαλλικÞ ΚυβÝρνηση, üλη τη δουλειÜ και τα διÜφορα αντικεßμενÜ του. Τοýτα φυλÜσσονται πλÝον στο ξενοδοχεßο Βýρων κι Ýτσι μεßναν üπως ο ßδιος τα παρÜδωσε και τ' Üφησε κεß.


                                   Το Μουσεßο ΡοντÝν

    Με το ξÝσπασμα του Α' Παγκ. Πολ. κατÝφυγε στο εξοχικü του στη Μεντüν, νοτιοδυτικÜ του Παρισιοý, üπου δεν χρειαζüταν ν’ αντιμετωπßζει οýτε την Ýλλειψη κÜρβουνου και τροφßμων οýτε την απειλÞ γερμανþν στρατιωτþν. ΣυνÝχισε να δουλεýει, μÝχρι που υπÝστη εγκεφαλικü τον Ιοýλιο του 1916.
    Ο ΡοντÝν συνÜντησε τη ρÜφτρα Ροζ ΜπερÝ το 1864. Ενþ πüζαρε γι' αυτüν, Ýμεινε Ýγκυος. Ο γιος τους γεννÞθηκε το 1866, αν κι ο ΡοντÝν δεν τον αναγνþρισε ποτÝ. Για το υπüλοιπο της ζωÞς τους, η ΜπερÝ παρÝμεινε αφοσιωμÝνη στον καλλιτÝχνη: του καθÜριζε, του μαγεßρευε και κοιμüτανε
στο κρεββÜτι του. Τοýτο δεν τον εμπüδισε να κυνηγÜ Üλλες γυναßκες. ¼ταν συναντÞθηκε με τη Καμßλ ΚλοντÝλ το 1882, εκεßνος Þταν καθιερωμÝνος κι η Καμßλ νεαρÞ μαθητευüμενη, που τον εντυπωσßασε με τις ικανüτητÝς της, την ευφυÀα και τη φιλοδοξßα της. Σýντομα συνεργÜζονταν και συζοýσαν σε μßα ερωτικÞ φωλιÜ στην εξοχÞ. Το πÜθος δεν κρÜτησε και τελικÜ χωρßσανε το 1898.



     Η ΜπερÝ πÜντως του στÜθηκε πιστÞ. Οι περισσüτεροι δεν μποροýσαν να καταλÜβουν πþς, ενþ ο ΡοντÝν Þτανε πλοýσιος και διÜσημος, αυτÞ Ýδειχνε ικανοποιημÝνη στη θÝση της υπηρÝτριας. ¼ταν κι οι δýο Þταν στα τελευταßα τους, οι φßλοι τους Ýπεισαν επιτÝλους τον ΡοντÝν üτι η σχÝση Ýπρεπε να επισημοποιηθεß. Παντρεýτηκαν στις 29 Ιανουαρßου 1917, καταχεßμωνο, εν μÝσω πολÝμου. Η ΜπερÝ Þτανε κατÜκοιτη στο γÜμο και πÝθανε δýο εβδομÜδες αργüτερα. Στις 17 ΝοÝμβρη 1917, πεθαßνει κι ΡοντÝν σ' ηλικßα 77 ετþν και θÜβεται στο Meudon
, μÝσα σε πλÞθη θαυμαστþν του.





¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶



         ΠανÝμορφη Σýζυγος                        ΠεσμÝνη ΚαριÜτιδα



                                    ΖητιÜνοι Του Καλαß



                          Οι Μεταμορφþσεις Του 
Οβιδßου



                                                  ΔανÜη

                                       ¸ρωτας ΦυγÜς



              Πýλες Της Κüλασης                                   ΣκιÜ



                                    ºρις: ΜÞνυμα Θεúκü



                                            Το Φιλß Ι



                                       Το Φιλß ΙΙ



                                           ΑδÜμ & Εýα



                                      ΠεριπατητÞς



                                 ΟνορÝ Ντε ΜπαλζÜκ



                   ΜπαλζÜκ                                             Ικεσßα



                                 ΟνορÝ Ντι ΜπαλζÜκ



                                   Βßκτωρ Ουγκü



                                    Ζαν Ντ' Ερ  Μυστικü



          ΕποχÞ Του Μπροýντζου                           ΠροσευχÞ



             ΚÜλεσμα Στα ¼πλα                                Σκεπτüμενος



          ΓονατιστÞ Νýμφη                          Πορτραßτο ΡοζÝ ΜπερÝ



                                  ΣπασμÝνη Γυναßκα



                                   ΑιθÝριος ¸ρωτας



                                  ¸ρωτας ΦυγÜς



                                  Το ΧÝρι Του Θεοý



                             Το ΧÝρι Του Διαβüλου



                                 ΣπασμÝνη Μýτη



                               ΠÜολο & ΦραντζÝσκα



                                             ¢σωτος Υιüς



                               ΣκÝψη (Καμßλ ΚλοντÝλ)



      Ο ΠοιητÞς & Η Μοýσα Του                              Κορμüς Απüλλωνα



                       ΠροσχÝδιο: Γυναßκα ΞαπλωμÝνη



                            ΙωÜννης ΒαπτιστÞς Προσεýχεται



                              Η ΕποχÞ Του Χαλκοý



                               Τüμας Φüρτσιουν ΡÜυαν



                                  Σκεπτüμενος



                                     ΥπογραφÞ του

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers