ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

Ãëõðô./Áñ÷éô. 

Gaudi

Antoni Gaudi y Cornet (1852-1926) ΑρχιτεκτονικÞ, Art Nouveau



                                          Βιογραφικü

     ¸νας απü τους πιο διÜσημους αρχιτÝκτονες, πÝρα απü μßση και πÜθη, πολιτικÝς διχογνωμßες, πÝρα απü καλλιτεχνικÝς τÜσεις και προεκτÜσεις κοινωνικÝς, καλλιτÝχνης που δεν τον Üγγιξεν ο χρüνος, üχι πομπþδης, üπως ßσως φαßνεται στη πρþτη θωριÜ, με προτεραιüτητα στη φýση και στην ανθρþπινη μορφÞ των κτιρßων, Ýνας καλλιτÝχνης που πριν κιüλας το γýρισμα του 19ου προς τον 20ü αιþνα, κατÜφερε να παντρÝψει Σουρρεαλισμü, Κυβισμü, ΝεογοτθικÜ στοιχεßα κι Αρ Νουβþ, ενþ κατÜφερε να προσαρμüσει τις φυσικÝς γωνßες και καμπýλες στα Ýργα του. ΚατÜφερε να γßνει φßλος με τους φυσικοýς νüμους της βαρýτητας και να λευτερþσει την αρχιτεκτονικÞ απü τις σκληρÝς -μÝχρι τüτε- συμβÜσεις της. ΚανονικÜ εντÜσσεται στην Αρ Νουβþ, αν μπορεß κανεßς να εντÜξει Ýναν τÝτοιο μεγÜλο καλλιτÝχνη κÜπου κι η αρχιτεκτονικÞ του δε περιορßστηκε στο εξωτερικü χþρο μα και στο εσωτερικü κι αυτü μαρτυρÜ μια σφαιρικÞν Üποψη τÝχνης. ΕπηρεÜστηκε πολý απü τους, Violet Le Duc & Ruskin. ΜετÜ τον θÜνατü του, πÝρασε στον ...εξοστρακισμü, μα δεν Üργησε η φÞμη του ν' ανακτÞσει τη πραγματικÞ της αξßα. Στηρßχτηκε πÜντως πολý σε πλοýσιους πελÜτες και κυρßως στην οικογÝνεια ΓκουÝλ, που του 'δωσε πολλÝς δουλειÝς. ΕργÜστηκε κυρßως στη Βαρκελþνη, üπου βρßσκονται σχεδüν üλα του τα Ýργα. Το 1922 κλÞθηκε να υπογρÜψει στο βιβλßο των επιφανþν πολιτþν της Βαρκελþνης, στο κτßριο Orfeο Catala, στο Music Ρalace.
     Το τελευταßο επεισüδιο στην ιστορßα του μεγÜλου αυτοý καλλιτÝχνη, παßχτηκεν αρκετÜ χρüνια μετÜ το θÜνατü του. Ο τÜφος του συλλÞθηκε κι Ýμεινεν ανοιχτüς κατα τη διÜρκεια του Ισπανικοý Εμφυλßου, για να σφραγιστεß ξανÜ το κιβοýρι του και να κλεßσει ο τÜφος το 1939(!). ΜετÜ το θÜνατü του λοιπüν θαυμÜστηκε για την απλüτητα του ýφους και την αμεσüτητα των Ýργων του, πρÜματα που πολλοß θελÞσαν ν' αντιγρÜψουν Ýκτοτε, χωρßς μεγÜλην επιτυχßα. Το πλÞρες ονομÜ του Þταν, Christened Antonio Placido Guillermo Gaudi y Cornet.
     
ΠρÝπει να σημειωθεß εδþ και με ποιοýς αρχιτÝκτονες συνεργÜστηκεν üταν ακüμα Þταν νεαρüς και ...μÝτριος. Στον Artisans Ýμαθε να σχεδιÜζει, με τον Fontseri φτιÜξανε το Parc Ciutadela, συνεργÜστηκεν επßσης με τους Emilio Sala Cortes, F. P. del Villar Lozano, Leandro Serrallach, Mas y Juan Martorell κι επÝκτεινε τις γνþσεις του στον κλÜδο της μηχανικÞς, περß ισορροπßας και των νüμων αυτÞς. Αυτü Üνοιξε νÝους δρüμους στην αρχιτεκτονικÞ, που μÝχρι κεßνη τη στιγμÞ τους αγνοοýσε. Απü τη συνεργασßα με τον Serallach δημιουργÞθηκε η Casa de Arcadia, απü τη συνεργασßα με τον Juan Salamera, διδÜχτηκε βιομηχανικü σχÝδιο ειδικÜ για τους σιδηροδρüμους, πρÜμα που τονε βοÞθησε στις μελÝτες υλικþν απü σφυρÞλατο σßδηρο. Απü τον Punti διδÜχτηκε αγγειοπλαστικÞ, υαλοπλαστικÞ, ξυλογλυπτικÞ και επεξεργασßα σιδÞρου. ΤÝλος, απü τη συνεργασßα με τον Villar προÝκυψε η ΣÜλα της ΠαρθÝνου στη ΜονÞ Monserrat. AυτÜ üλα δεßχνουνε πως περιβλÞθηκε απü Üξιους κι ικανοýς διδασκÜλους, των οποßων τα Ýργα υπÜρχουνε διÜσπαρτα στη Βαρκελþνη.

     ΓεννÞθηκε στη Ταραγüνα, στις 25 Ιουνßου 1852 και δεν Ýχει εξακριβωθεß σε ποια πüλη της ακριβþς, πιθανüν στη πüλη ΡÝους Þ στη Ρουßντομς. ΠÜντως μια μÝρα μετÜ τη γÝννησÞ του βαφτßστηκε στη πρþτη. Οι γονεßς του, Francesc Gaudi y Serra κι Antonia Cornet y Bertran, προÝρχονταν απü οικογÝνειες μεταλλουργþν. Σαν παιδÜκι δε μποροýσε να βγει και να παßξει με τους φßλους του, λüγω ρευματισμþν. Εξαιτßας αυτοý, δυσκολευüτανε και να περπατÞσει, γι' αυτü συνÞθως κυκλοφοροýσε μ' Ýνα γαúδουρÜκι. Αυτü του χÜρισε μπüλικο λεýτερο χρüνο, μια στροφÞ προς τον εαυτü του και φυσικÜ καλÞ μελÝτη του φυσικοý του περιβÜλλοντος. ΕικÜζεται λοιπüν πως αυτü του 'δωσε τα δυο μεγÜλα προτερÞματα, που ανÜπτυξεν αργüτερα στη τÝχνη του: μελÝτη του χþρου κι ανÜλυση του φυσικοý περιβÜλλοντος. ¹τανε λοιπüν αυτÞ η ακüρεστη περιÝργεια κι η δßψα για μÜθηση που τον οδÞγησε να μελετÞσει τη περßπλοκη φýση.
     Στη παιδικÞ του ηλικßα, εßχε τη τýχη να φοιτÞσει στο προπαρασκευαστικü σχολεßο ενüς επινοητικüτατου και καλοý δÜσκαλου, του Francesc Berenguer, στο School Maestro Berenguer, στη Monterols Street της Reus. Ο δÜσκαλος αυτüς του μιλοýσε για τα πÜντα κι Ýτσι οι δυνατüτητες της ζωηρÞς του φαντασßας ξανοιχτÞκανε μπροστÜ του. ¼ταν ο δÜσκαλος του εξηγοýσε το πως τα φτερÜ βοηθÜνε τα πουλιÜ να πετÜνε, κεßνος παρατηροýσε πως στις κüτες τα φτερÜ δε βοηθοýσανε στο πÝταγμα, μα στο τρÝξιμο. ¼ταν Ýφτασε ο καιρüς για τη στοιχειþδη εκπαßδευση, ο 11χρονος Αντüνι Γκαουντß μπÞκε στο Collegi de les Escoles Pies της Reus, üπου γρÞγορα Ýγινε φßλος με τους Eduard Toda Guell και Josep Ribera, με τους οποßους Ýμεινε φßλος για üλη τη ζωÞ του. Περνοýσε δε τα καλοκαßρια του στη Mas de la Caldereta της Ruidoms.
     Στη διÜρκεια που 'μεινε σε κεßνο το σχολεßο, μπορεß να μην ανÜπτυξε μεγÜλους βαθμοýς, Ýδειξεν üμως μια θαυμαστÞ κλßση στη γεωμετρßα, θÝμα που τον ιντριγκÜριζε φοβερÜ, -που του ασκοýσε την ßδια μεγÜλη γοητεßα μÝχρι το τÝλος της ζωÞς του κι Þταν η πιο μεγÜλη επßδραση, στη μετÝπειτα επιλογÞ της ζωÞς και της καριÝρας του. Το 1873 και μÝχρι το 1877, μπÞκε σαν φοιτητÞς ΑρχιτεκτονικÞς στο Escuela Tecnica Superior d' Arquitectura στη Βαρκελþνη, επιτυγχÜνοντας μεν μÝτριους βαθμοýς, αλλÜ με τρομερÞν Ýφεση δε, στο Δοκιμαστικü ΣχÝδιο και στα διÜφορα Projects. Εκεß, με τη βοÞθεια του φßλου του Eduard, Ýφτιαξε Ýνα προσχÝδιο για την ανακατασκευÞ των κατεστραμμÝνων μερþν του Μοναστηριοý Poblet. ΚατÜ τη διÜρκεια της φοßτησÞς του εκεß, διÝμενε στο Casa Lonja de Mar, παλιÜ μονÞ της Carmen. Σχεδüν ταυτüχρονα με τη ΣχολÞ, υπηρÝτησε και τη στρατιωτικÞ του θητεßα στο Ιππικü (1874-1879). Μπορεß να συμμετεßχε σ' εμπüλεμη κατÜσταση, μα ποτÝ δεν Ýλαβε μÝρος σε μÜχη. Στη ΣχολÞ δε, ξεχþριζε για τον ανεξÜρτητο χαρακτÞρα και την ιδιαιτερüτητα της κατÜστασÞς του. Προτιμοýσε να περνÜ þρες μονÜχος στη βιβλιοθÞκη, αντß για να παρακολουθεß στη τÜξη, μελετþντας τους Llorens, Barba, Mila & Fontanals.
     ΚατÜφερε να πÜρει το πτυχßο του ΑρχιτÝκτονα, το 1878 κι üταν υπÝγραφε τον τßτλο του, ο Elies Rogent δÞλωνε: "ΒρÞκαμε εßτε κÜποιον... φεγγαροπιασμÝνο, εßτε μια μεγαλοφυÀα". Ο νÝος αρχιτÝκτονας, αμÝσως μετÜ, ξεκßνησε να σχεδιÜζει και να προγραμματßζει, παραμÝνοντας üμως για üλη την υπüλοιπη ζωÞ του, στις τÜξεις της ΣχολÞς που 'χε μüλις τελειþσει. Σαν πτυχιοýχος μελετητÞς πλÝον, θÝλησε να εξερευνÞσει τη πατρßδα του Καταλονßα. ΕπισκÝφτηκε λοιπüν διÜφορες περιοχÝς üπως, Granollers, Olesa de Bonesvall, Sant Feliú de Guixols, Elna Carcasona, μεταξý Üλλων. ΑυτÝς οι περιοχÝς ξυπνÞσανε μÝσα του το ενδιαφÝρον για την ΑρχιτεκτονικÞ του Μεσαßωνα. Ταυτüχρονα νιþθει συμπÜθεια για τη καταπßεση των εργαζομÝνων. Επßσης, αξßζει να σημειωθεß πως μüνον Ýνας συναισθηματικüς δεσμüς αγÜπης τÜραξε τον μεγÜλο καλλιτÝχνη. Aυτüς που 'νιωσε για τη δεσποινßδα Pepita Moreu, που üμως απü δειλßα και συστολÞ, Üργησε να της το εκφρÜσει κι Ýτσι κεßνη Þτανε μαζß με κÜποιον Üλλο, üταν αυτüς τ' αποφÜσισε. Απü το σημεßο κεßνο κι Ýπειτα, αφοσιþθηκε στις μελÝτες και στο Ýργο του. 

     ΠαρÜμεινε γοητευμÝνος απü τη φýση κι αφοý μελÝτησε καλÜ τις φυσικÝς γωνßες και καμπýλες, τις ενσωμÜτουσε στην ΥπογραφÞ του. Δε χρησιμοποßησε τα γεωμετρικÜ σχÞματα τüσο, üσο μιμÞθηκε τον τρüπο που μεγαλþνει κατακüρυφα Ýνα δÝντρο Þ Ýνας Üνθρωπος. Τα υπερβολοειδÞ και παραβολοειδÞ που ...δανεßστηκε απü τη φýση, μπüρεσε να τα στηρßξει κι υποστηρßξει πανεýκολα με ατσÜλινες δεσιÝς, πρÜμα που προσÝδωσε στις κατασκευÝς του την εντýπωση, πως Þτανε συνÝχεια του περιβÜλλοντος. Λüγω των ρευματισμþν του, κατÜ καιροýς υποβλÞθηκε σε διÜφορες θεραπεßες: ομοιοπαθητικÞ, αρωματοθεραπεßα, υδρομασσÜζ, δßαιτα λαχανικþν και κυρßως περπÜτημα. Αυτü το τελευταßο εκτüς απ' ανακοýφιση στο πρüβλημÜ του, του 'δωσε τις ευκαιρßες να συνεχßσει να μελετÜ το περιβÜλλον. Απü το 1883 που ξεκßνησε να εργÜζεται στη "La Sagrada Familia", που την ανÝλαβε αφοý την εßχε παρατÞσει κÜποιος Villar, λüγω κÜποιων ασυμφωνιþν, και μÝχρι το 1893, η φÞμη του εßχεν αρχßσει σιγÜ-σιγÜ να κÜνει τον γýρο του κüσμου. Ο ΔÞμαρχος της Βαρκελþνης Rius y Taulet, τον επιφüρτισε με την ανακαßνιση της Sala de Ciento και το κλιμακοστÜσιο του Δημαρχεßου. Στο τÝλος αυτοý του προγρÜμματος, εξαπατÞθηκε απü τον Luis Domenech, που 'τανε γνωστüς για τÝτοιες ενÝργειες στο χþρο των αρχιτεκτüνων.
     Στα τελευταßα του χρüνια, εγκατÝλειψε τη κοσμικÞ δουλειÜ του κι αφιερþθηκεν Ýνθερμα προς τον εθνικισμü -Καταλανüς Ýνεκα- και προς το καθολικισμü με τη La Sagrada Familia του. Μια φορÜ συνελÞφθη απü τις αρχÝς γιατß μιλοýσε για επανÜσταση των Καταλανþν κι ανεξαρτησßα και κρßθηκεν επικßνδυνος. Σýντομα, οι κοντινοß του συγγενεßς (αδερφüς, μητÝρα, αδερφÞ) και φßλοι φýγαν απü τη ζωÞ κι αυτü τονε σταμÜτησε, ενþ παρÜλληλα του Üλλαξε και τη διÜθεση. ΕιδικÜ το 1912 που Ýχασε την αγαπημÝνη του ανιψιÜ, Rosa Egea και δυο χρüνια μετÜ, τον πιστü του συνεργÜτη Francesc Berenguer Mestres, Þτανε το κερασÜκι στη τοýρτα. ΑυτÝς οι δυο τραγωδßες τονε τσακßσαν εντελþς, συνÝπεσε και μια μεγÜλη οικονομικÞ κρßση στη Βαρκελþνη κι Ýτσι η κατασκευÞ της Λα ΣαγκρÜδα Φαμßλια Üρχισε να καθυστερεß πολý και το "Parc Guell" σταμÜτησεν οριστικÜ. TÝσσερα χρüνια μετÜ, πεθαßνει κι ο Eusebi Guell. Εν τω μεταξý, μαζß με τον πατÝρα του Ýχει μετακομßσει σε κÜποιο διαμÝρισμα στη Βαρκελþνη.
     ºσως να οφεßλεται σ' üλες αυτÝς τις κακÝς συγκυρßες της τýχης, η αλλαγÞ του. ΣταμÜτησε να μιλÜ στους γýρω του κι ειδικÜ στους δημοσιογρÜφους και γαντζþθηκεν ακüμα πιüτερο στο Ýργο της ζωÞς κι αριστοýργημÜ του, τον μεγÜλο καθεδρικü La Sagrada Familia. Στις 7 Ιουνßου 1926 τονε χτýπησε το τραμ. ΕπειδÞ Þτανε ρακÝνδυτος κι εßχεν Üδειες τσÝπες, δε τονε παßρναν οι οδηγοß για να τονε πÜνε σε νοσοκομεßο, επικαλοýμενοι φüβο απü πιθανÝς συνÝπειες, αλλÜ μÜλλον γιατß ξÝρανε πως δε θα λÜβουνε το τßμημα της διαδρομÞς. ΤελικÜ μετÝβη με κÜποιο τρüπο στο νοσοκομεßο απüρων στη Βαρκελþνη και κανεßς δεν αναγνþρισε τον μεγÜλο καλλιτÝχνη, μÝχρι που τονε βρÞκε κÜποιος φßλος την επüμενη μÝρα. ¼ταν δε, επιδßωξε να τονε μεταφÝρει σε καλýτερο νοσοκομεßο, κεßνος αρνÞθηκε λÝγοντας: "Εδþ ανÞκω, στους Üπορους"!
     Δυο μÝρες μετÜ (9 Ιουνßου 1926) πÝθανε σ' ηλικßα 74 ετþν κι η μισÞ Βαρκελþνη τονε πÝνθησε, ßσως γιατß θÜφτηκε στο μÝσο του ημιτελοýς αριστουργÞματüς του. ΥπÝγραψε πολλÜ και μεγÜλα Ýργα, μεταξý αυτþν: La Sagrada Familia, Casa Battlo, Casa Mila, Casa Vicens, El Capricio, Bellesgouard, Colegio Teresiano & Parc Guello. ΠαρακÜτω θα γßνει μια προσπÜθεια σýντομης παρουσßασης μερικþν εξ αυτþν.

__________________________________________________________________

 1). Casa Battlo
(1904-1906)

     Το Casa Battlo βρßσκεται στον αριθμü 43 της Passeig (Λεωφüρος) De Gracia στη Βαρκελþνη κι αποτελεß μÝρος ενüς συμπλÝγματος κτιρßων που 'χει μεßνει ξακουστü με την ονομασßα, "Μanzana De La Discordia" που σημαßνει "Σýμπλεγμα Ασυμφωνßας", λüγω των διαφορετικþν αρχιτεκτονικþν ρυθμþν μεταξý των κτιρßων του. O ιδιοκτÞτης, Josep Batllo, αρχικÜ, εßχε τη πρüθεση να μη κÜνει Ýναν ενιαßο χþρο και ζÞτησε την Üδεια των πολεοδομικþν αρχþν το 1901, αλλÜ τον ΜÜη του 1904 ζÞτησε νÝαν Üδεια για να το χτßσει ολüκληρο. Το κýριο πÜτωμα θα γινüτανε το σπßτι αυτοý και της οικογÝνειÜς του και καθÝνα απü τα τÝσσερα Üλλα πατþματα θα διαιροýνταν σε δυο επßπεδα, με σκοπü να τα νοικιÜζει.
     Η αλλαγÞ αυτÞ προμελετοýσε την ανακατανομÞ των χþρων, την ανακατασκευÞ του εσωτερικοý patio, τη διαμüρφωση-μετατροπÞ του εδÜφους και φυσικÜ τα στολßσματα της πρüσοψης στην οροφÞ. Το εσωτερικü patio εμπλουτßστηκε και στολßστηκε με κεραμικÜ κομμÜτια σχεδιασμÝνα απü τον Γκαουντß. Εßναι σκοýρο μπλε στη κορυφÞ και βαθμιαßα, κατεβαßνοντας προς τα κÜτω φτÜνει μÝχρι τη τελικÞ λευκÞ του απüχρωση κι αυτü επιτυγχÜνει τη καλýτερη διÜχυση του φωτüς. Η λýση που σχεδßασε ο Γκαουντß για τη πρüσοψη, κρÜτησε ξÜγρυπνο τρεις νýχτες τον οικοδüμο Jose Bayo, δεδομÝνου πως Ýπρεπε ν' αντικαταστÞσει με νÝους, λεπτοýς στýλους απü ψαμμßτη (απü το κοντινü λατομεßο του Montjuοc), τα παλιÜ στηρßγματα.
     Τα παρÜθυρα της πρüσοψης στα κεντρικÜ πατþματα μεγαλþσανε κι αυτü προσÝδωσε στο κτßριο Ýνα παρατσοýκλι: "La Casa Dels Badalls" (Το Σπßτι Των Χασμουρητþν). ¸ν' Üλλο παρατσοýκλι που δüθηκε στο κτßριο Þταν εξαιτßας των λεπτþν στηλþν που του προσδßνανε την εμφÜνιση σκελετοý: "La Casa Dels Ossos" (Το Σπßτι Των Οστþν). Τα κεραμßδια των μπαλκονιþν, αντικαταστÜθηκαν με κεßνα τα καμπυλωτÞς βÜσης και στη κορυφÞ αυτþν, μπÞκανε κεßνα τα διÜσημα, πλÝον, κιγκλιδþματα, για τα οποßα Ýχουνε δοθεß ποικßλες ερμηνεßες.
     Στο τελευταßο πÜτωμα, δυο πρÜματα σπÜνε τη συμμετρßα του κτιρßου: Ýνα πεζοýλι κι Ýνας πýργος. ΑρχικÜ ο Γκαουντß εßχε σχεδιÜσει τον πýργο να 'ναι στη μÝση του κτιρßου, μα μετÜ, διαπßστωσε πως αν γινüταν Ýτσι, θα 'σπαζε την ισορροπßα και θα εξουδετÝρωνε τη πρüσοψη του διπλανοý κτιρßου, του Casa Ametller, -το οποßον Ýκτιζε ο Puig y Cadafalch- και το αποτÝλεσμα δε θα 'τανε καλαßσθητο. ¸τσι μετατüπισε τη πßεση απü τ' αριστερÜ κÜνοντας εκεß το πεζοýλι. Ο δε πýργος εßναι καλυμÝνος απü γυαλß, με χαραγμÝνα τα μονογρÜμματα του Ιησοý, της ΠαρθÝνου Μαρßας και του ΙωσÞφ, και στη κορυφÞ του υπÜρχει σταυρüς απü ελεφαντüδοντο, κατασκευασμÝνος στη Μαγιüρκα, που ρÜγισε μüλις βγÞκε απü τον κλßβανο, μα ο Γκαουντß εßπε πως Ýτσι του Üρεσε ακüμα πιüτερο. 


 

 
          Battlo

 Casa Battlo

--------------------------------------------------------------------


 2). Torre Bellesguard (1900-1909)

     ΚαταλαμβÜνει τους αριθμοýς 16-18-20 στη Calle Bellesguard, στη Βαρκελþνη και χτßστηκε στα 1900-09 κι εßναι βασισμÝνο στο θερινü ανÜκτορο Figueras, του μεγÜλου βασιλιÜ της καταλανικÞς δυναστεßας, Marti l' Humu που βρßσκεται στους πρüποδες του βουνοý Collserola, που χτßστηκε το 1410. Σε τοýτο λοιπüν στÞριξε την ÝμπνευσÞ του ο μεγÜλος δημιουργüς για να φτιÜξει τοýτο το κτßριο. ΧτισμÝνο με πÝτρα και τοýβλα και ολοκληρþνεται απü Ýνα πυργßσκο που τελειþνει σ' Ýνα σταυρü τετραεπßπεδο, καταπþς το συνÞθιζεν ο καλλιτÝχνης. Η σοφßτα, φτιαγμÝνη κι αυτÞ απü τοýβλα και σφυρÞλατο σßδηρο, καθþς και τα μωσαúκÜ του, προβÜλλουν τη δαιμονιþδη φαντασßα του, Ýτσι üπως στo Colegio Teresiana και στο La Pedrera.



                              Torre Bellesguard

---------------------------------------------------------------------

 3). Villa El Capricio
(1883-1885)

     Βρßσκεται στη Carretera de Comillas de la Barquera στη Cantavria και χτßστηκε στα 1883-85, υπü τη κεντρικÞ καθοδÞγηση του αρχιτÝκτονα Colom ακολουθþντας τα πλÜνα του Gaudi. Το κτßριο παραγγÝλθηκε απü τον Maximo Diaz de Quijano που θÝλησε να 'χει Ýνα σπßτι δßπλα στο παλÜτι Sobrellano, το οποßο Þταν το παλÜτι του πρþτου μαρκησßου-ακüλουθου της Comillas. Ο νεαρüς τüτε Γκαουντß εφÜρμοσε üλη τη φαντασßα και τον μοντερνισμü του σε τοýτο, σε συνδυασμü με τ' üραμα της αρχιτεκτονικÞς του και των ιστορικþν στοιχεßων, που θÝλησε να λÜβει σοβαρÜ υπüψη του.
     Το κτßριο Ýχει Ýνα εκτεταμÝνο ισüγειο και δυο πατþματα και στους στýλους της πρüσοψης υψþνεται Ýνας πýργος στηριγμÝνος και που δεσπüζει σ' αυτü. Εßναι χτισμÝνο με τοýβλα και στολßζεται με κεραμικÜ σε λωρßδες και τα κιγκλιδþματα των πεζουλιþν και των μπαλκονιþν εßναι απü σφυρÞλατο σßδηρο. Αυτü το υλικü κÜνει να φεγγοβολÜ το κτßριο απü το ηλιακü φως κι ειδικüτερα ο πýργος. 


 1

 
2

 3

 4
                            El Capricio 1, 2, 3 & 4

-----------------------------------------------------------------

 4). Colegio de las Santas Teresianas
(1888-1894)

     Ξεκßνησε να χτßζεται τον ΣεπτÝμβρη του 1888 απü κÜποιον Üλλο αρχιτÝκτονα, μα τον ΜÜρτη του 1889 το ανÝλαβε ο Γκαουντß. ΚαταλαμβÜνει τους αριθμοýς 85-105 της Carrer de Ganduxer, στη Βαρκελþνη. ΠαρÜ το αυστηρü πρüγραμμα και τους περιορισμοýς στις δαπÜνες, κατÜφερε να περÜσει μες σ' αυτü τη προσωπικüτητÜ του. Το κτßριο εßναι üλο γωνßες κι ορθογþνιες εγκαταστÜσεις, αποτελεßται απü 4 πατþματα χτισμÝνο με τοýβλα και στην οροφÞ κοσμεßται απü ψεýτικες πολεμßστρες και τÝσσαρες κλÜδους. Τα μεταξý των πολεμßστρων διαστÞματα σχηματßζουνε το γρÜμμα "Τ" που εßναι το αρχικü της Αγßας του Χριστοý ΤερÝζας. Στο εσωτερικü επικρατοýνε τα παραβολικÜ τüξα που επιτρÝπουνε στο φως να σχηματßζει φωτεινÜ και σκιÜσεις, σημεßα που προσδßδουν αξßα και μυστηριακÞν εμφÜνιση, τÝτοια, þστε να προσαρμüζεται στο κτßριο η εντýπωση ενüς ιεροý και παρÜλληλα εκπαιδευτικοý χþρου.


     

       
                                    Colegio de las Teresianas

---------------------------------------------------------------

 5). Casa Mila (La Pedrera* Το Λατομεßο) 
(1905-1907)

     To Casa Mila, βρßσκεται στον αριθμü 92 της Passeig De Gracia στη περιοχÞ Eixample, της Βαρκελþνης, χτßστηκε για τον Roger Segimon de Mila κι εßναι μια απü τις περιοχÝς που 'χουν ανακηρυχτεß απü την UNESCO, σα παγκüσμιες-πανανθρþπινες κληρονομιÝς. Στο κτßριο αυτü δεν υπÜρχει πουθενÜ ευθεßα γραμμÞ. Οι παρατηρητÝς το θεωροýνε θαυμÜσιο και συνÜμα συντριπτικü, παρομοιÜζοντÜς το μ' αμμοθýελλα Þ με τα κýματα της λÜβας. ¸να πÜντως εßναι το σßγουρο: το κτßριο αυτü σπÜζει τελεßως την αßσθηση μας περß συμβατικÞς -αν μπορεß πια να ειπωθεß αυτÞ η λÝξη χωρßς να σκαλþσει- αρχιτεκτονικÞς. Το πιο αξιοθαýμαστο σε κεßνο, εßναι η στÝγη του που μοιÜζει σεληνιακü κι ονειρικü τοπßο.
     Το ΚÜζα Μßλα, μπορεß να τýχει μελÝτης πιüτερο σα γλυπτü παρÜ σαν αρχιτεκτüνημα. Οι επικριτÝς του, στÝκονται κυρßως στη μη χρηστικüτητÜ του, ενþ οι υποστηρικτÝς του δßνουν Ýμφαση στο Ýργο τÝχνης και τη τεχνικÞ του. ΠÜντως το σßγουρο εßναι πως υπÜρχουνε κι Üλλα τÝτοια θαυμαστÜ αρχιτεκτονÞματα, που επßσης δεν Ýχουνε σημαντικÞ χρηστικÞ αξßα. Στο πρþτο πÜτωμα, υπÜρχει Ýκθεση που δßνει την ευκαιρßα στον επισκÝπτη να δει κÜμποσο εσωτερικü χþρο και με τßμημα 7 euro μπορεß κανεßς να περÜσει και να θαυμÜσει τα πατþματα και την οροφÞ.





                           Casa Mila (La Pedrera)

---------------------------------------------------------------

 6). Colonia Guell (1898-1914)

     Η Κρýπτη του Ναοý της Colonia Guell, που 'ταν Ýνα μικρü χωριü εργατþν που δοýλευαν στο κλωστοûφαντουργικü εργοστÜσιο του Eusebi Guell, που χτßστηκε το 1882 και βρßσκεται κοντÜ στη πüλη Santa Coloma de Cervello, στην επαρχßα Baix Llobregat, στη περιοχÞ Gracia περßπου 20 χλμ απü τη Βαρκελþνη. ΚατÝλαβε περßπου 30 απü τα 160 εκτÜρια γης -της "Can Soler de la Torre"- που 'χεν αγορÜσει στη περιοχÞ ο πατÝρας Guell, το 1860. Οι εργÜτες εγκαταστÜθηκαν πÝριξ του εργοστασßου, σε μικρÜ δßπατα σπßτια, που 'χανε κατασκευÜσει οι δυο βοηθοß-συνεργÜτες του Γκαουντß, Francesc Berenguer y Mestres και Joan Rubiο y Bellver. Ο οραματιστÞς ΓκουÝλ, εßχε σχεδιÜσει þστε οι εργÜτες του να βρßσκουνε τα πÜντα στο εργασιακü χωριουδÜκι αυτü κι Ýτσι σκÝφτηκε και την Εκκλησßα. Η εργασßα λοιπüν αυτÞ ανατÝθηκε στον Γκαουντß και το επιτελεßο του κι αυτüς εßχε τη τýχη και την ευχαρßστηση, ν' αναλÜβει εκ θεμελßων, χωρßς να χει προκαθορισμÝνα üρια, üπως συνÝβαινε σ' Üλλες του δουλειÝς.
     ΠÝρασε 10 χρüνια σε μελÝτες του χþρου και του σχεδιασμοý κι εκπüνησε μια νÝα μÝθοδο κατασκευÞς, με υπολογισμü βασισμÝνο σ' Ýνα στερεοστατικü πρüτυπο με σχοινιÜ, τροχαλßες και μικροýς σÜκους με χþμα σαν αντßβαρα ανýψωσης. Η μακÝτα σχεδιÜστηκε με κλßμακα 1:10, σ' Ýνα πßνακα κι αναρτÞθηκε σε γειτονικü χþρο ψηλÜ κι Ýπειτα κρεμÜστηκαν τα σχοινιÜ, εκεß που επρüκειτο να στηθοýν οι αψßδες. Οι σÜκοι γεμßσανε με το Ýνα δεκÜκις χιλιοστü του βÜρους που θα 'πρεπε να σηκþσουν και φορτþσανε τις αψßδες. Ο Γκαουντß εßχε φωτογραφÞσει τον χþρο απü πολλÝς γωνßες, Ýχοντας εντοπßσει τις ανυψþσεις και τα βαθουλþματα του εδÜφους και τελικÜ üταν κατÝληξε στη σωστÞ, αποφÜσισε και στο τρüπο που θα 'χτιζε τη κρýπτη, επωφελοýμενος ακüμα κι απü την ανωμαλßα του εδÜφους. Στη μια μεριÜ θα χτιζüταν η Εκκλησßα κι απü την Üλλη, Ýνα μικρü 4üροφο παρεκκλÞσι με κλιμακοστÜσιο, στους πρüποδες ενüς μικροý λüφου, του El Carmel κι Ýτσι θ' ανακατευüτανε με το περιβÜλλον, που 'τανε πευκüδασος.
     Οι τοßχοι φτιαχτÞκανε με τοýβλα και μαýρο βασÜλτη, που δßνει χρþμα κορμþν δÝντρου και χþματος κι üσο ανεβαßνει το βλÝμμα προς τα πÜνω, το χρþμα γινüταν Ýντονο πρÜσινο, üπως οι κορυφÝς των δÝντρων, Ýπειτα μπλε, üπως τ' ουρανοý και στο πÜνω-πÜνω τελειþμα, λευκü και χρυσü, üπως τα σýννεφα κι οι αχτßνες του Þλιου. Ταυτüχρονα üμως με την οπτικÞ του θÝματος, εμπεριÝχεται κι ο συμβολισμüς-παραλληλισμüς με τη πορεßα της χριστιανικÞς εκκλησßας στο πÝρασμα του χρüνου: πρþτα τα μαýρα σκοτÜδια της κüλασης κι ýστερα το χρυσü της δüξας του Θεοý, μ' üλες τις ενδιÜμεσες διαβαθμßσεις. Οι εργασßες αρχßσαν ουσιαστικÜ το 1908 κι üτι εßχε τελειþσει η εκκλÞσια κι Üρχιζε το παρεκκλÞσι, σταματÞσανε λüγω του θανÜτου του ΓκουÝλ. Το πρüτυπο καθþς και τα σχÝδια του Ýργου μεßναν εκεß, στο υπüστεγο των εργατþν, μÝχρι την ολοκληρωτικÞ τους καταστροφÞ, στο ξÝσπασμα του Ισπανικοý Εμφυλßου, το 1936.





                               Colonia Guell 1 & 2



                                     Finca Guell

---------------------------------------------------------------------

 7). Parc Guello
(1900-1914)

     Στα πλαßσια της ßδιας ιδÝας, του ΓκουÝλ, Þτανε κι Ýνα πÜρκο βασισμÝνο στα βρετανικÜ πρüτυπα, εξ ου κι η βρετανικÞ ονομασßα παρκ. Oι εργασßες ξεκινÞσανε το 1900 και τερματιστÞκανε το 1914 κι εßναι Üλλη μια περιοχÞ απü κεßνες που 'χει κατοχυρþσει η UNESCO, ως πανανθρþπινη κληρονομιÜ. Εφüσον üμως οι εργασßες διακοπÞκανε σ' üλο το υπüλοιπο σχÝδιο, ο κÞπος παρÝμεινε σα δημοτικüς κÞπος, που μπορεß κανεßς να το επισκεφθεß Ýυκολα, μüνο με τουριστικÜ λεωφορεßα και με κÜποιο μικρü τßμημα, να μπει στο Σπßτι του Γκαουντß και να δει τα Ýπιπλα κι üτι Üλλο Ýχει σχεδιÜσει.
     Πρüκειται για Ýνα πÜρκο σýνθετου αρχιτεκτονικοý ρυθμοý. Τα μωσαúκÜ του εßναι θαυμÜσια και το μοναδικü στυλ του Γκαουντß εßναι ορατü πανεýκολα. Σταλακτßτες, κυματιστÝς κατασκευÝς, δωρικοß στýλοι Þ σκαλιστοß κορμοß δÝντρων, φτιαγμÝνοι με σπαστÜ κεραμικÜ, διαμορφþνουν Ýνα χþρο Üνετο, με τη καταλανικÞ απüχρωση. Το δÝσιμο με το περιβÜλλον Ýχει διατηρηθεß, καθþς ü,τι φυσικü εμπüδιο Þ απüτομος βρÜχος προûπÞρχε, Ýχει αφεθεß üπως Þτανε. H πηγÞ ΓκουÝλ με το πολýχρωμο μωσαúκü δρÜκων, φαντÜζει απßθανη και σχεδιÜστηκε για να προσφÝρει την ηρεμßα και την Üνεση, Ýτσι üπως θα περßμενε κανεßς απü Ýνα πÜρκο.
     Τα κτßρια αν κι εßναι γνÞσια κι αξιοπρüσεκτο, εßναι εν τοýτοις δυσδιÜκριτα, λüγω κι Üλλων κτιρßων, επßσης σχεδιασμÝνων, απü τον ßδιο, Ýρχονται να καλýψουνε τη θÝα. ΠÜντως οι στÝγες τους Ýχουνε διαμορφωθεß φανταστικÜ, με τις ασυνÞθιστες πυραμιδοειδεßς κατασκευÝς τους. Το κεντρικü σημεßο του πÜρκου εßναι το πεζοýλι με τον πÜγκο μορφÞς θαλασσßου ερπετοý. Για να σχεδιÜσει τον πÜγκο αυτü, ο καλλιτÝχνης Ýβαλε κÜποιο γυμνü Üτομο να καθßσει πÜνω σε Üργιλο. Οι καμπýλες του πÜρκου δημιουργοýνε την εντýπωση της κοινωνικÞς ατμüσφαιρας. Ο μεγÜλος σταυρüς στο κÝντρο του κεντρικοý κτιρßου προσφÝρει πλοýσια θÝα της Βαρκελþνης και μπορεß να χρησιμοποιηθεß þς πανüραμα. ΕιδικÜ η περιοχÞ Montjuic καθþς κι η La Sagrada Familia, εßναι καλþς ορατÝς απü κεß.


         

 
                                     
Parc Guello


   

                                          ΠηγÞ Guell



                              Palacio Guell


                        Parco Guello


                        Parco Guello (ΓενικÞ 'Αποψη)

---------------------------------------------------------------------

 8). Casa Vicens
(1883)

     Το Casa Vicens βρßσκεται στον αριθμü 24 της Carrer de les Carolines, στο

τετρÜγωνο Gracia, στη Βαρκελþνη. Μεταξý 1878-1880, ο senor Manuel Vicens y Montaner, μεταπρÜτης, ανÜθεσε στον Γκαουντß την ανακατασκευÞ ενüς σπιτιοý, που 'χε κληρονομÞσει απü τη μητÝρα του, τo 1877. Ο χþρος βρισκüτανε μεταξý του Convento de Monjas de la Caridad de San Vicente de Paül (ΜονÞ Καλογραιþν, της Φιλανθρωπßας του Αγßου Παýλου-Βικεντßου) και μιας αδιÝξοδης αλÜνας που διατρÝχει τη κÜθετο στη Carrer de les Carolines.
     Εκεßνος, Ýχτισε το σπßτι απÝναντι απü τον τοßχο της ΜονÞς, δημιουργþντας Ýνα μεγÜλο κι ευρýχωρο κÞπο. Στην Üλλη μεριÜ του κÞπου δημιοýργησε μνημειακü συντριβÜνι, χτισμÝνο μ' ανοιχτÞ πλινθοδομÞ, φτιαγμÝνο πÜνω απü μια παραβολικÞν αψßδα, που σχηματßστηκε σα πÝρασμα μεταξý των δυο στηλþν. Το νερü αποθηκεýεται σε δυο γοýρνες που τοποθετÞθηκαν εκατÝρωθεν του συντριβανιοý. Το συντριβÜνι αυτü, δυστυχþς, κατεδαφßστηκε το 1946, λüγω μερικÞς πþλησης του οικοπÝδου.
     Ο κÞπος περικλεßστηκε απü τοßχο στοκαρισμÝνο και στην εßσοδο ßσταται η διÜσημη σιδερÝνια πýλη, πλουμισμÝνη απü σιδερÝνια φýλλα νανοφοßνικα. Τα βαριÜ φýλλα εßναι μοιρασμÝνα ακτινωτÜ, σ' Ýνα τετρÜγωνο απü σφυρÞλατο σßδηρο, σχÞματος "Τ" κι η διατομÞ τους εßναι απομßμηση του υλικοý των βλαστþν του φυτοý Tagetes Erecta. Η ßδια απομßμηση του φυτοý αυτοý, εμφανßζεται στα κεραμικÜ που κοσμοýν τις üψεις του κτιρßου. ¸ν' Üλλο κομμÜτι που αξßζει ν' αναφερθεß και που πλÝον, επßσης δεν υπÜρχει, εßναι Ýνα τοýβλο και μια κεραμικÞ στρüφιγγα, που βρισκüτανε μεταξý των τοßχων του σπιτιοý και της μονÞς. ¸να δεßγμα αυτοý, μικρüτερης κλßμακας αντßγραφο, εßχεν επιδειχθεß στην ¸δρα Δοκιμßων Γκαουντß, το 1983.


 

 
                                   
Casa Vicens

---------------------------------------------------------------------

 9). Palacio Episcopal de Astorga 
(1889- 1903)

     Βρßσκεται στη Plaza de Eduardo de Castro στη Castilla-Leon, στην Astorga (Αστουρßα). 'Αλλο Ýνα κτßριο που ανÝδειξε τον καταλανικü ρυθμü στο μÝγιστο βαθμü. Εßναι φτιαγμÝνο σ' Ýνα σημεßο με πολý ανþμαλον Ýδαφος κι οι εργασßες του ξεκινÞσανε το 1889 μÝχρι που μια μεγÜλη πυρκαγιÜ τις σταμÜτησε, το 1893. Τη κατασκευÞ, ζÞτησε ο Επßσκοπος Ταραγüνας, Grau, φßλος του Γκαουντß, που Þθελεν Ýνα νÝο επισκοπικü κτßριο. Ο δημιουργüς Þταν απασχολημÝνος με το ΠαλÜσιο ΓκουÝλ στη Βαρκελþνη κι Þταν αδýνατον να ξεκßνησει για κεß. Για να τονε διευκολýνει ο Επßσκοπος, του 'στειλε φωτογραφßες, σχÝδια της περιοχÞς και πληροφορßες για το Ýδαφος. Εκεßνος μελÝτησε προσεκτικÜ τα στοιχεßα, ετοßμασε τα σχÝδιÜ του, Ýτσι þστε να εναρμονιστεß το νÝο κτßριο με το περιβÜλλον του κι Ýδωσε το "καλþς Ýχει", þστε ο ευχαριστημÝνος Επßσκοπος να ξεκινÞσει τις διαδικασßες για τις Üδειες και τα λοιπÜ.
     Το σχÝδιο εγκρßθηκε τον ΦλεβÜρη του 1889 κι η πρþτη πÝτρα μπÞκε τον Ιοýνιο του ßδιου Ýτους. ΕπειδÞ εργαζüταν ακüμα στο ΠαλÜσιο ΓκουÝλ, ταξßδευε στα δυο Ýργα κι ενορχÞστρωνε τις εργασßες, αφÞνοντας τους βοηθοýς απü το επιτελεßο του, μοιρασμÝνους. Ο μýθος λÝει πως τα τüξα δε θα μποροýσανε να τοποθετηθοýνε στη σωστÞ τους θÝση αν δεν ερχüταν ο ßδιος ο Γκαουντß να βÜλει το ...χερÜκι του.
     Το κτßριο αυτü Ýχει Ýνα μεσαιωνικüν αγÝρα, κατÜλληλο για το σκοπü του. Η πÝτρα απü την οποßα κατασκευÜστηκε εßναι σýμφωνη και κατÜλληλα προσαρμοσμÝνη στο περιβÜλλον, καθþς εßναι απü τον ßδιο χþρο της περιοχÞς. ΠαρÜλληλα üμως, υπÜρχουνε προσαρμοσμÝνα εμφανþς τα χαρακτηριστικÜ στοιχεßα του ρυθμοý του Γκαουντß, κεßνα που τον ακολουθοýσανε σ' üλη τη μετÝπειτα καριÝρα του, ως αρχιτÝκτονα. ¼πως οι αψßδες, οι καπνοδüχοι και τα τüξα, καθþς κι επικÜλυψη των προσüψεων.



                      Palacio Episcopal


               Palacio Episcopal de Astorga (Νýχτα)

------------------------------------------------------------------------------------------------

10). Casa de los Botines (1891)

     Βρßσκεται στην Ancha, Plaza de Obispo Marcelo 5, στη Castilla-Leon επßσης και χτßστηκε το 1892. Το πραγματικü üνομα του κτιρßου εßναι Casa de Fernandez-Andres και στο οποßο, ο καταλÜνικος ρυθμüς που εφÜρμοσε ο Γκαουντß προσδßδει εκπληκτικÞν απüλαυση. Βρßσκεται κοντÜ με το παλιü Palacio de Guzmanes που εßναι αναγεννησιακü κι εßναι επßσης γνωστü ως Palacio Gaudi. Χτßστηκε με πρωτοβουλßα των κλωστοûφαντουργþν βιομηχÜνων της περιοχÞς κι ειδικÜ απü τον Carlos Guell κι ο καλλιτÝχνης δημιοýργησε κÜτι νεωτεριστικü και μοντÝρνο, ενþ παρÜλληλα κρÜτησε κι αναγεννησιακÜ στοιχεßα. ΧρειÜστηκε βÝβαια να υπερβεß Ýνα σωρü προβλÞματα, κατÜ τη διÜρκεια των εργασιþν, που ξεκßνησαν το 1891 κι ολοκληρþθηκαν Ýνα χρüνον αργüτερα.
     Το κτßριο ονομÜστηκε Ιστορικü Μνημεßο το 1969 κι αποκατασταθÞκανε μερικÜ σημεßα του.



                            Casa de los Botines

---------------------------------------------------------------------

11). Cellers El Garraf
(1895)

     Βρßσκεται στον αριθμü 246 της Carretera de Calafell de Barcelona a Sitges στη συνοικßα El Garraf, της Βαρκελþνης. Πρüκειται για Ýνα κτßριο που θα 'ταν αποθÞκη και χþρος επεξεργασßας κρασιοý, του ΕουσÝμπι ΓκουÝλ και παρüλο που ο Γκαουντß υπÝγραψε τα σχÝδια του Ýργου, λÝγεται πως τη δουλειÜ Ýφερε σε πÝρας ο βοηθüς του Francesc Berenguer. Αποτελεßται δε απü δυο κτßρια ουσιαστικÜ: το πατητÞρι και την αποθÞκη. ΠÝτρα και τοýβλο και φυσικÜ τα παραβολικÜ τüξα, που τüσο χρησιμοποιÞσε ο δημιουργüς, και στη πρüσοψη του κτιρßου στα τοξωτÜ παρÜθυρα, εμφανßζεται το μονüγραμμα "G", που 'ναι το αρχικü του. To κτßριο λοιπüν αυτü χρησιμοποιÞθηκεν αρκετÜ, για την αρχικÞ λειτουργßα που φτιÜχτηκε, στη πÜροδο των ετþν και τþρα τελευταßα γßνονται κÜποιες εργασßες, για την οριστικÞ του αποκατÜσταση.



                         Cellers El Garraf

-----------------------------------------------------------------------------------------------

12). Valla da Finca Miralles (1901-1902)

     Βρßσκεται στον αριθμü 55-57 της Passeig de Manuel Girona, στη Βαρκελþνη και χτßστηκε στα 1901-02. ΑυτÞ η πýλη αποτελεß Ýναν ακüμα νεωτερισμü της φαντασßας του μεγÜλου αυτοý καλλιτÝχνη. Ο ιδιοκτÞτης παρÜγγειλε και τον εκτεταμÝνο αυτü φρÜχτη, απαρτιζüμενο απü 36(!) τμÞματα κι εßναι κατασκευασμÝνη απü πÝτρα και λευκü κεραμικü. Η κορυφÞ της πýλης στÝφεται απü Ýνα σταυρü τετραεπßπεδο, κατασκευασμÝνο απü σφυρÞλατο σßδηρο. Πρüσφατα η πýλη συμπληρþθηκε απü Ýνα χÜλκινο Üγαλμα, που 'τανε τÜμα του Γκαουντß.


                          Valla de Finca Miralles

-------------------------------------------------------------------

13). Casa Calvet (1900)

     Το κτßριο αυτü βρßσκεται στον αριθμü 48 της οδοý Gasp, στη περιοχÞ Eixample, στη Βαρκελþνη και το παρÜγγειλε Ýνας βιομÞχανος υφαντουργüς, ο Andreu Calvet. Χτßστηκε το 1900 κι εξυπηρÝτησε τüσον ως επαγγελματικÞ στÝγη, -υπüγειο, ισüγειο κι ο πρþτος üροφος- üσο και σα κατοικßα του, -üλο το υπüλοιπο. Εßναι το πιο συμβατικü δημιοýργημÜ του, ισχυρßζονται οι μελετητÝς του, επειδÞ Ýπρεπε να ενταχθεß στο κομψþτερο τμÞμα της Βαρκελþνης, αλλÜ και γιατß Ýπρεπε να συμπιεστεß με τα γειτονικÜ κτßρια. Συμμετρßα, τÜξη κι ισορροπßα, πρÜματα ασυνÞθιστα για τον Γκαουντß, ωστüσο οι καμπýλες, το διπλü αÝτωμα στη κορυφÞ, η ανατολßτικη προβολÞ στην εßσοδο, σχεδüν Μπαρüκ, καθþς κι μεμονωμÝνες μικρολεπτομÝρειες που κατÜφερε να ενσωματþσει, εßναι χαρακτηριστικÜ του μοντερνισμοý που εισÞγαγε στην αρχιτεκτονικÞ.
     Μπαλκüνια εναλλÜσσονται με μπαλκüνια στη πρüσοψη. Τα μανιτÜρια στην ανατολßτικη πρüσοψη, πÜνω απü την εßσοδο, μαρτυροýνε το χüμπι του ιδιοκτÞτη, ενþ οι στýλοι που πλαισιþνουνε την εßσοδο, μοιÜζοντας με μασοýρια, εμφανßζουνε τη πραγματικÞ του εργασßα. Ο Lluis Permanyer υποστηρßζει πως: "Η στοÜ στο επßπεδο του εδÜφους, εßναι το σημαντικüτερο χαρακτηριστικü γνþρισμα της πρüσοψης, Ýνας τολμηρüς συνδυασμüς σφυρÞλατου σιδÞρου και πÝτρας, που μπορεß να διακρßνει κανεßς διακοσμητικÜ ιστορικÜ στοιχεßα, üπως: Ýνα κυπαρßσι, μια ελιÜ, ΚÝρατα της Αμαλθεßας και ΚαταλανικÝς Πανοπλßες". Τρßα κεφÜλια στην οροφÞ, υπαινßσσονται πÜλι τον ιδιοκτÞτη. Το Ýνα εßναι ο Sant Pere Martir Calvet y Carbonell (με πρüσωπο του πατÝρα του ιδιοκτÞτη) και τ' Üλλα εßναι, δυο προστÜτες Üγιοι του Vilassar (ιδιαßτερη πατρßδα του ιδιοκτÞτη).

 



  Casa Calvet (ΓενικÞ 'Αποψη & ΛεπτομÝρειες Πρüσοψης)

----------------------------------------------------------------

14). La Sagrada Familia (1882 "Villar και μικρÞ επÝμβαση Gaudi, 1883, Gaudi μüνος"-μÝχρι και  σÞμερα, ακüμα συνεχßζεται).

     Το "Templo Expiatorio de la Sagrada Familia" (Εξιλεωτικüς Ναüς Της Αγßας ΟικογÝνειας), βρßσκεται στον αριθμü 401 της οδοý Mallorca, στη Βαρκελþνη. ΙδÝα ενüς βιβλιοπþλη κι εγγρÜμματου ανθρþπου, του Josep Maria Bocabella, που 'χεν ιδρýσει το 1860 την "Asociacion Espiritual de Devotos de San Jose" (ΠνευματικÞ ¸νωση Πιστþν Του Αγßου ΙωσÞφ) κι ο στüχος του Þταν να πετýχει μιαν εξιλÝωση και μιαν επικρÜτηση της ΚαθολικÞς Εκκλησßας, διαμÝσου του Αγßου ΙωσÞφ, σε μιαν εποχÞ üπου εßχεν Þδη ξεσπÜσει η βιομηχανικÞ επÜνασταση και τα συν αυτοßς αλλαγμÝνα πλÝον κοινωνικÜ φαινüμενα. Το 1872 λοιπüν ταξßδεψε στη Ρþμη για να επισκεφθεß τον 'Αγιο ΠατÝρα και να προσκυνÞσει και κατÜ την επιστροφÞ του μÝσω Loreto, εßδε και θαýμασε τον üμορφο ναü εκεß. Τüτε του γεννÞθηκεν η ιδÝα ενüς εξιλεωτικοý ναοý στ' üνομα της Αγßας ΟικογÝνειας, χÜρις σ' ü,τι εßδε κει.
     Στις αρχÝς του 1876 αναζÞτησε λοιπüν το μÝρος αλλÜ και τους οικονομικοýς πüρους για την ιδÝα του αυτÞ κι αμÝσως σχεδüν τα βρÞκε στο πρüσωπο της δοýκισας Αlmenara Alta, που λαχταροýσε να κÜνει μια τÝτοια δωρεÜ, μα δε πρüλαβε, γιατß πÝθανε πριν τη κÜνει. ¸τσι πλÝον η ¸νωση, Ýπρεπε ν' αναζητÞσει Ýνα Üλλο, λιγüτερο κεντρικü μÝρος, μιας κι ο προûπολογισμüς της Þτανε πενιχρüς. Το οικüπεδο που καταφÝραν να εξασφαλßσουν με τις 172.000 πεσÝτες που διαθÝσαν, Þταν 12.800 τ. μ., στο τετρÜγωνο που οριοθετÞθηκεν απü τις οδοýς, Provenza, Mallorca & Cerdena.
     Tην επüμενη χρονιÜ, ο αρχιτÝκτονας Francisco de Paula del Villar, προσφÝρθηκε να φτιÜξει τα σχÝδια δωρεÜν. Κτßριο νεογοτθικü, ναüς με τρεις πυργßσκους και τη κρýπτη να προσανατολßζεται ανÜλογα με τους ορθογþνιους Üξονες του οικοδομικοý τετραγþνου. Η θεμÝλια πÝτρα μπÞκε στις 19 ΜÜρτη 1882, ανÞμερα της γιορτÞς του Αγßου ΙωσÞφ. Ο Γκαουντß ανÝλαβεν επßσημα τη κατασκευÞ, Ýνα χρüνο αργüτερα, ακριβþς, στις 19 ΜÜρτη 1883, -αν κι εßχε συμμετοχÞ και το περασμÝνο χρüνο-, λüγω διαφωνßας του ΒιλÜρ με τον εκπρüσωπο του Συμβουλßου, Juan Martorell Montells, ο οποßος τονε κατηγοροýσε για ατασθαλßες στην επιλογÞ των υλικþν και τη διαχεßριση των χρημÜτων για το Ýργο. ¸πειτα τοýτων, ο ΒιλÜρ απεßλησε με παραßτηση κι αναγκαστικÜ το συμβοýλιο την Ýκανε δεκτÞ, γιατß τα χρÞματα για το Ýργο Þταν απü δωρεÝς και δεν Þτανε για ...σκüρπισμα στις τσÝπες του ΒιλÜρ. Τüτε εκεßνος απαßτησεν αμοιβÝς που ωστüσο δεν εßχανε συμφωνηθεß, μιας κι εßχε δεχτεß να κÜμει τα σχÝδια δωρεÜν.
      Κατüπιν τοýτων, το Συμβοýλιο αποφÜσισε ν' αναθÝσει εξ ολοκλÞρου τη διαχεßρηση του Ýργου στον ΜαρτορÝλ κι εκεßνος πρωτßστως, πρüτεινε τον 31χρονο(!) τüτε Γκαουντß ν' αναλÜβει το Ýργο, πρÜμα που 'γινεν αμÝσως δεκτü απ' üλες τις πλευρÝς, μιας κι ο αρχιτÝκτων εßχεν Þδη συνεργαστεß και στο Ýργο μα και με τον Αρχισýμβουλο, σ' Üλλα σχÝδια. Αυτüς τροποποßησε το αρχικü σχÝδιο σε πιο λογικÜ κüστη και προσÝθεσε και μια τÜφρο γýρω απü τη κρýπτη για να εξαερßζεται ο χþρος καλýτερα. Το 1922 ο αρχιτÝκτονας Teodoro de Anasagasti Asensio, πρüτεινε ο ναüς αυτüς να γßνει δημüσιος κι Ýτσι να χρηματοδοτεßται απü το ßδιο το κρÜτος, πρÜμα που 'γινε δεκτü. Το Ýργο πÜντως αυτü, ακüμα δεν Ýχει ολοκληρωθεß, γιατß παρ' ολ' αυτÜ, Þτανε γιγÜντιο και μεγαλεπÞβολο και τα Ýξοδα καλýπτονταν αρχικþς απü δωρεÝς, αλλÜ και διüτι πÝρασε δια μÝσου μεγÜλων οικονομικþν κρßσεων, στη πÜροδο των ετþν, üταν χρηματοδοτÞθηκε απü το δημüσιο.

 







Alan Parson's Project: "La Sagrada Familia"

La Sagrada Familia

Στßχοι-ΜουσικÞ: Alan Parsons, Eric Woolfson
1η εκτ.: John Miles 1987
Group: "Alan Parsons Project"
¢λμπουμ: "Gaudi" 1987
Μτφρ. ΠÜτροκλος

Η Αγßα ΟικογÝνεια

εισαγωγÞ
Τα τελευταßα χρüνια δεν υπÜρχει κανεßς αρχιτÝκτων
που να μπορεß να προσεγγßσει τον Αντüνι Γκαουντß.
Ξεκßνησε Ýνα νÝο καθεδρικü ναü, στη Βαρκελþνη.
ΟνομÜζεται "Η Αγßα ΟικογÝνεια". Θα λυπüμουνα
μιας κι ακüμα προσπαθοýν να το τελειþσουν,
αλλÜ δεν το κÜνω.
Σκεφτεßτε üτι κÜποια στιγμÞ θα τονε φτιÜξουνε...

Ποιüς ξÝρει ποý μπορεß
να μας οδηγÞσει ο δρüμος,
θα 'λεγε μüν' Ýνας ανüητος
Ποιüς ξÝρει αν
θα συναντηθοýμε στη πορεßα
ΑκολουθÞστε το λαμπρüτερο αστÝρι
μÝχρις εκεß που το κουρÜγιο σας τολμÜ,
τß θα βροýμε üταν φτÜσουμε εκεß;

La Sagrada Familia
προσευχüμαστε η θýελλα
να τελειþσει σýντομα
La Sagrada Familia
για το λιοντÜρι και τ' αρνß.

Ποιüς ξÝρει ποý μπορεß
να μας παρασýρουν οι ανÝμοι,
θα 'λεγε μüν' Ýνας ανüητος.
Ποιüς ξÝρει αν
θα φτÜσουμε ποτÝ στην ακτÞ.
ΑκολουθÞστε την ανατολÞ
με τη πιο επßμονη ματιÜ σας.

Τß εßδους πυρκαγιÜ,
θα μας κÜψει εκεß;
Τß εßδους φωτιÜ;
Ω, μüν' Ýνας ανüητος θα το 'λεγε..

¾στερα θυμωμÝνοι Üνεμοι
κι οι σκιÝς της μÜχης κλαßνε,
το τραγοýδι της Δüξας
και για üλ' αυτÜ τα χρüνια,
τα μÜτια και τ' αυτιÜ μας,
γεμßζουν δÜκρυα...
ΓεμÜτοι δÜκρυα!

La Sagrada Familia
ο Üνεμος Ýχει αλλÜξει
η καταιγßδα Ýχει τελειþσει
La Sagrada Familia
για το λιοντÜρι και το αρνß
La Sagrada Familia
ευχαριστοýμε τον Κýριο
που ο κßνδυνος πÝρασε
La Sagrada Familia
υπÜρχει ειρÞνη σ' üλη τη γη.

ΚÜτω απü τους καθÜριους
μπλε ουρανοýς, οι φωνÝς μας
υψþνονται σε δüξας τραγοýδια
και για üλ' αυτÜ τα χρüνια,
τα μÜτια και τ' αυτιÜ μας,
γεμßζουν δÜκρυα...
ΓεμÜτα δÜκρυα!

Ποιüς ξÝρει ποý μπορεß
να μας οδηγÞσει ο δρüμος,
θα 'λεγε μüν' Ýνας ανüητος!
ΨÜχνοντας τη Γη Της Επαγγελßας,
σε ü,τι ονειρευτÞκαμε,
πþς θα ξÝρουμε πως φτÜσαμε
(üταν φτÜσουμε ποτÝ).

Πþς θα το ξÝρουμε;
(πþς θα το ξÝρουμε).
Μüν' ανüητος θα το 'λεγε!
Ποιüς ξÝρει ποý μπορεß
να μας στρÝψει ο κüσμος,
θα 'λεγε μüν' Ýνας ανüητος.

Ποιüς ξÝρει τß μπορεß
να μας φυλÜσσει η μοßρα στην ακτÞ.
ΑκολουθÞστε το φως της αλÞθειας,
üσο βλÝπουν τα μÜτια σας,
Πþς θα το ξÝρουμε
ποý μπορεß να εßναι αυτü;
(¼που αυτü μπορεß να εßναι)
Πþς το ξÝρουμε; (Πþς θα το ξÝρουμε)
Μüν' ανüητος θα το 'λεγε!

La Sagrada Familia
ο πüλεμος κερδßζεται
μüλις τελειþσει η τελευταßα μÜχη
La Sagrada Familia
για το λιοντÜρι και το αρνß
La Sagrada Familia
ευχαριστοýμε τον Κýριο
που ο κßνδυνος πÝρασε.

La Sagrada Familia
Ιδοý το δυνατü χÝρι
La Sagrada Familia
η νýχτα Ýχει φýγει
τÝλος κι η αναμονÞ
La Sagrada Familia
υπÜρχει ειρÞνη σ' üλη τη γη,
για üλα τ' αρνιÜ!

ΜÝχρι την επüμενη φορÜ...
ΜÝχρι την επüμενη φορÜ...

La Sagrada Familia!!!


--------------------------------------------

Το ΚρυπτογρÜφημα των Παθþν (La Sagrada Familia, Πρüσοψη)


La Sagrada Familia Crypto

    
¸ν απü τα δημοφιλÝστερα της πρüσοψης, στον ημιτελÞ ναü, εßναι το ΚρυπτογρÜφημα των Παθþν. ΕπιτρÝπει να μετρÞσουμε τον αριθμü 33, (ηλικßα του Ιησοý κατÜ τα ΠÜθη του) με πÜνω απü 310 πιθανοýς συνδυασμοýς. Επßσης Ýν Üλλο θαυμαστü εßναι πως οι μεσαßοι επαναλαμβανüμενοι αριθμοß 14 και 10, αν αθροιστοýνε μας δßνουν αποτÝλεσμα 48 κι αυτü το Üθροισμα εßναι ßδιο με κεßνο που προκýπτει απü τη πρüσθεση των λατινικþν γραμμÜτων INRI, εκπεφρασμÝνα σε αριθμοýς. Τοýτο σημαßνει πως στους αρχικοýς 310 σχηματισμοýς της ηλικßας του Χριστοý, μποροýμε να προσθÝσουμεν Üλλους 33 που μας δßνουνε τ' αρχικα INRI.
     Το ΚρυπτογρÜφημα τοýτο το 'φτιαξεν ο Subirachs, üταν ανÝλαβε να περατþσει τα γλυπτÜ της πρüσοψης. ¸χοντας σκοτεινü σημεßο το πüσο Þθελε να συμπεριλÜβει ο Γκαουντß, αυτÜ τα γλυπτÜ στα σχÝδιÜ του, ο Subirachs, μüλις πÞρε την εντολÞ να συνεχßσει, το 1987, ανακÜτεψε τα δικÜ του γλυπτÜ με του Γκαουντß, þστε να επωφεληθεß της φÞμης του και να προσδþσει αÝρα στη δικÞ του.


----------------------------------------------------------------


                             
Η ΥπογραφÞ Του

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers