ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì 

Áñ÷éìÞäçò: Ðáëßìøçóôï Ðïõ Óõãêëïíßæåé


   "Δῶς μοι πᾶ στῶ καὶ τὰν γᾶν κινÜσω".

       (Δþσε μου κÜπου να σταθþ και θα κινÞσω τη γη!)

Βιογραφικü

     Ο ΑρχιμÞδης ο Συρακοýσιος (Συρακοýσες, ΜεγÜλη ΕλλÜδα, περ. 287 π.Χ. - Συρακοýσες, ΜεγÜλη ΕλλÜδα, περ. 212 π.Χ.), αν και λßγες λεπτομÝρειες εßναι γνωστÝς για τη ζωÞ του, εν τοýτοις θεωροýνται αρκετÝς þστε σÞμερα ν' αναγνωρßζεται ως μßα απü τις μεγαλýτερες μαθηματικÝς ιδιοφυÀες üλων των εποχþν κι Ýνας απü τους λαμπρüτερους επιστÞμονες της κλασσικÞς αρχαιüτητας. Η παρακαταθÞκη του στη φυσικÞ εßναι, μεταξý Üλλων, οι βÜσεις της υδροστατικÞς, της στατικÞς και μια εξÞγηση της αρχÞς του μοχλοý. Αυτüς πιστþνεται με τον σχεδιασμü καινοτüμων μηχανþν, συμπεριλαμβανομÝνων των πολιορκητικþν μηχανþν και των αντλιþν με κοχλßα που φÝρουν το üνομÜ του. Αντικεßμενο Ýρευνας Ýχουν αποτελÝσει οι ισχυρισμοß πως σχεδßασε μηχανÝς ικανÝς να επιτßθενται σε πλοßα να τα σηκþνουν Ýξω απ' το νερü, και να τα πυρπολοýν, χρησιμοποιþντας μια σειρÜ απü καθρÝφτες. Θεωρεßται πως εßναι ο σπουδαιüτερος απ' τους μαθηματικοýς της αρχαιüτητας κι απü τους σπουδαιüτερους üλων των εποχþν. Στη πολιορκßα των Συρακουσþν σκοτþθηκε απü Ýνα Ρωμαßο στρατιþτη, παρÜ τις εντολÝς üτι δεν Ýπρεπε να τον πειρÜξουν. Ο ΚικÝρων επισκÝφθηκε τον τÜφο του κι αναφÝρει πως επιστεφüταν απü μια σφαßρα εγγεγραμμÝνη στο εσωτερικü ενüς κυλßνδρου. Ο ΑρχιμÞδης εßχε αποδεßξει üτι η επιφÜνεια κι ο üγκος μιας σφαßρας εßναι τα 2/3 των αντßστοιχων του περιγεγραμμÝνου στη σφαßρα κλειστοý κυλßνδρου κι αυτü θεωρεßται ως το μεγαλýτερο των μαθηματικþν επιτευγμÜτων του.
      Το Ýργο του υπÞρξε τερÜστιο, ποιοτικÜ και ποσοτικÜ κι η ερευνητικÞ ματιÜ του κÜλυψε πολλοýς τομεßς: γεωμετρßα, οπτικÞ (κατοπτρικÞ), υδραυλικÞ, μηχανικÞ, αρχιτεκτονικÞ και την πολιορκητικÞ. ΣυνÝδεσε το üνομÜ του με τη γÝνεση της μηχανικÞς στην αρχαßα ΕλλÜδα, τη λýση περßφημων μαθηματικþν προβλημÜτων, καθþς και με τις αμυντικÝς εφευρÝσεις του που χρησιμοποιÞθηκαν üταν οι Ρωμαßοι πολιορκοýσανε τη πατρßδα του, τις Συρακοýσες. ΣχολιαστÞς του Ýργου του υπÞρξεν ο Ευτüκιος ο Ασκαλωνßτης. Αντßθετα με τις εφευρÝσεις του, τα μαθηματικÜ κεßμενα του ΑρχιμÞδη Þταν ελÜχιστα γνωστÜ στην αρχαιüτητα. Αν και μαθηματικοß απü την ΑλεξÜνδρεια μελÝτησαν και αναφÝρθηκαν σ' αυτüν, η πρþτη κατανοητÞ ολοκληρωμÝνη συλλογÞ δεν Þταν Ýτοιμη μÝχρι περßπου το 530 μ.Χ., απü τον Ισßδωρο τον ΜιλÞσιο, ενþ σχüλια πÜνω στα Ýργα του γρÜφτηκαν απü τον Ευτüκιο κι αυτÜ γνωστοποιÞθηκαν στο ευρýτερο κοινü για 1η φορÜ τον 6ο αι. μ.Χ.. Τα σχετικÜ λιγοστÜ αντßγραφα των γραπτþν εργασιþν του επιβßωσαν στον Μεσαßωνα, κι αποτελÝσανε πηγÞ επιρροÞς ιδεþν για τους επιστÞμονες στη διÜρκεια της ΑναγÝννησης. Η παρακαταθÞκη του στη φυσικÞ εßναι, μεταξý Üλλων, βÜσεις της υδροστατικÞς, της στατικÞς κι εξÞγηση της αρχÞς του μοχλοý. Πιστþνεται με το σχεδιασμü καινοτüμων μηχανþν συμπεριλαμβανομÝνων των πολιορκητικþν μηχανþν και των αντλιþν με κοχλßα που φÝρουνε τ' üνομÜ του. Η ανακÜλυψη το 1906 προηγοýμενων Üγνωστων εργασιþν στο χειρüγραφο γνωστü ως Παλßμψηστο του ΑρχιμÞδη, παρεßχε γνþσεις για το πως κατÝληξε σ' αυτÜ τα μαθηματικÜ του αποτελÝσματα.
     ΓεννÞθηκε, Ýζησε και πÝθανε στις Συρακοýσες, τη μεγÜλη ελληνικÞ αποικßα της Σικελßας. Η ημερομηνßα γÝννησÞς του προκýπτει απü τον Βυζαντινü ιστορικü ΙωÜννη ΤζÝτζη, που αναφÝρει πως Ýζησε 75 χρüνια. Στον Ψαμμßτη, ο ΑρχιμÞδης αναφÝρει πως ο πατÝρας του ονομαζüταν Φειδßας, που Þταν αστρονüμος και δεν υπÜρχει τßποτα γνωστü. Αναγνωρßζεται ως μßα απü τις μεγαλýτερες μαθηματικÝς ιδιοφυÀες üλων των εποχþν κι Ýνας απü τους λαμπρüτερους επιστÞμονες της κλασσικÞς αρχαιüτητας.  ΠατÝρας του Þταν ο αστρονüμος Φειδßας ενþ συγγενÞς Þτανε κι ο βασιλιÜς των Συρακουσþν, ΙÝρων Α'. Παρ' üλο που καταγüταν απü ευγενικÞ γενιÜ, αρνÞθηκε να πÜρει οποιοδÞποτε αξßωμα, επιμÝνοντας να διαθÝτει üλο του το χρüνο στη σπουδÞ και τη μÜθηση. Γι' αυτü το λüγο ταξßδεψε στην Αßγυπτο κι Þρθε σε επαφÞ με τους ΕρατοσθÝνη και Δοσßθεο, ενþ Þτανε φßλος και συμμαθητÞς του Κüνωνα του ΣÜμιου.



     Ο Πλοýταρχος Ýγραψε στο Ýργο του Βßοι ΠαρÜλληλοι üτι ο ΑρχιμÞδης Þταν συγγενÞς και φßλος με τον βασιλιÜ ΙÝρωνα τον Β', τον κυβερνÞτη των Συρακουσþν. Μια βιογραφßα του εßχε γραφτεß απü τον φßλο του Ηρακλεßδη, αλλÜ η εργασßα του αυτÞ Ýχει χαθεß, αφÞνοντας τις λεπτομÝρειες της ζωÞς του στο σκοτÜδι. Εßναι Üγνωστο, για παρÜδειγμα, αν εßχε ποτÝ παντρευτεß Þ εßχε παιδιÜ. Στη νεüτητα του, μπορεß να 'χε σπουδÜσει στην ΑλεξÜνδρεια της Αιγýπτου, üπου ο Κüνωνας ο ΣÜμιος κι ο ΕρατοσθÝνης ο Κυρηναßος Þτανε σýγχρονοß του. ΑναφÝρει τον Κüνωνα ως φßλο και 2 απ' τα Ýργα του (μÝθοδος μηχανολογικþν θεωρημÜτων και Πρüβλημα των βοοειδþν) Ýχουν εισαγωγÞ που απευθýνεται στον ΕρατοσθÝνη.
     ¸γραψε τα 1α βιβλßα για την επßπεδη γεωμετρßα και στερεομετρßα, την αριθμητικÞ και τα μαθηματικÜ. Επßσης ανακÜλυψε την αρχÞ του ειδικοý βÜρους και του μοχλοý. Μßα μÝρα ο βασιλιÜς παρÞγγειλε στο μεγαλýτερο καλλιτÝχνη των Συρακουσþν να του φτιÜξει μßα κορþνα απü καθαρü χρυσÜφι. ¼ταν ο βασιλιÜς πÞρε τη κορþνα, Üρχισαν να διαδßδονται φÞμες πως ο καλλιτÝχνης τον εßχε κοροúδÝψει, παßρνοντας Ýνα μÝρος απü το χρυσÜφι και αντικαθιστþντας το με Üλλο μÝταλλο. Ωστüσο, η τελειωμÝνη κορþνα εßχε το ßδιο βÜρος με το χρυσÜφι του βασιλιÜ. Ο βασιλιÜς κÜλεσε τüτε τον ΑρχιμÞδη να εξετÜσει το ζÞτημα. Στα πειρÜματÜ του, βρÞκε τον νüμο του ειδικοý βÜρους. ΑνακÜλυψε πως üταν Ýνα στερεü σþμα μπει μÝσα σε υγρü χÜνει τüσο βÜρος üσο εßναι το βÜρος του üγκου του νεροý που εκτοπßζει. Επινüησε το σýστημα να παßρνει το ειδικü βÜρος των στερεþν σωμÜτων. Ζýγιζε πρþτα το στερεü στον αÝρα κι Ýπειτα το ζýγιζε στο νερü. Κι αφοý το στερεü ζýγιζε λιγüτερο στο νερü, αφαιροýσε το βÜρος που εßχε στο νερü απü το βÜρος που εßχε στον αÝρα. ΤÝλος, διαιροýσε το βÜρος του στερεοý σþματος στον αÝρα με την απþλεια βÜρους που εßχε το σþμα μÝσα στο νερü. ¸μαθε Ýτσι, πως Ýνας δοσμÝνος üγκος απü χρυσÜφι ζυγßζει 19,3 φορÝς τον ßσο üγκο νεροý. ¼μως, καθþς δεν μπüρεσε να προχωρÞσει περισσüτερο στο πρüβλημα της βασιλικÞς κορþνας, πÞγε στα λουτρÜ για να ξεκουραστεß. Εκεß βρÞκε τη λýση. Μες στον ενθουσιασμü του βγÞκε απü το λουτρü γυμνüς στο δρüμο φωνÜζοντας: "Εýρηκα! Εýρηκα!". Γýρισε στο σπßτι, ζýγισε τη κορþνα στον αÝρα κι ýστερα τη ζýγισε στο νερü. Με τη μÝθοδο αυτÞ βρÞκε το ειδικü βÜρος της κορþνας. Το ειδικü βÜρος της δεν Þτανε 19,3. Δε μποροýσε, λοιπüν, η κορþνα να 'ναι απü καθαρü χρυσü. Ο ΑρχιμÞδης απÝδειξε πως ο καλλιτÝχνης Þταν απατεþνας.

     Η αποκÜλυψη ενüς απατεþνα Þτανε πολý μικρÞ εξυπηρÝτηση σε σýγκριση με κεßνες που θα προσÝφερε αργüτερα στο βασιλιÜ του. ¼ταν Üρχισαν να κυκλοφοροýν στις Συρακοýσες φÞμες πως οι Ρωμαßοι βÜδιζαν εναντßον τους, ο ΑρχιμÞδης εξακολουθοýσε τις μελÝτες και τις εφευρÝσεις. Σ' αυτÞ τη περßοδο και στο χþρο της εφαρμοσμÝνης μηχανικÞς, ο ΑρχιμÞδης επινüησε ιδιοφυεßς μηχανÝς κÜθε εßδους. Εφηýρε τον ρωμαúκü ζυγü (καντÜρι), το τρßσπαστο (ανυψωτικÞ 3πλÞ τροχαλßα) και τον ατÝρμονα κοχλßα (Ýλιξ του ΑρχιμÞδους), που Þτανε σωληνοειδÞς κοχλßας που χρησßμευε για την Üντληση νεροý. Επßσης κατασκεýασε υδραυλικü ρολüι που υπολüγιζε με μεγÜλη ακρßβεια τις þρες κι ειδοποιοýσε για την αλλαγÞ της þρας.
     ¼ταν Üρχισε η πολιορκßα των Συρακουσþν απü τους Ρωμαßους, οι πολεμικÝς μηχανÝς του ΑρχιμÞδη αποδεßχτηκαν εξαιρετικÜ χρÞσιμες: αρχιτρüνιτο (πυροβüλο ατμοý), καταπÝλτες, Üρπαγες (μηχανισμüς που ανýψωνε κι αναποδογýριζε πλοßα) και κÜτοπτρα για τη καýση των Ρωμαúκþν εχθρικþν πλοßων (με παραβολικÜ ηλιακÜ κÜτοπτρα üπως αποδεßχτηκε απü τα πειρÜματα του μηχανικοý ΙωÜννη ΣακκÜ, που το 1973 απÝδειξε τον τρüπο που Ýκαψε τον ρωμαúκü στüλο). Ωστüσο οι Ρωμαßοι üλο και πλησßαζαν. Ο ΑρχιμÞδης μισοýσε τους εισβολεßς αλλÜ δεν τους φοβüτανε. Σýμφωνα με τη παρÜδοση, üταν η πüλη μετÜ απü 3ετÞ αντßσταση των ΕλλÞνων, κατελÞφθη με προδοσßα, Ýνας Ρωμαßος στρατιþτης μπÞκε στο σπßτι του ΑρχιμÞδη την þρα που μελετοýσε κÜποιο γεωμετρικü πρüβλημα. Ο ΑρχιμÞδης εßπε στον στρατιþτη να βγει Ýξω και να μη διαταρÜξει τη σκÝψη του, λÝγοντÜς το περßφημο "Μη μου τους κýκλους τÜραττε". ¼μως ο στρατιþτης Ýβγαλε το σπαθß και τονε σκüτωσε.
     Ο ΑρχιμÞδης αγαποýσε τüσο πολý την εργασßα του Περß Σφαßρας και Κυλßνδρου, þστε εßπε üτι θα 'θελε üταν πεθÜνει να χαραχτεß στον τÜφο του το σχÞμα μιας σφαßρας εγγεγραμμÝνης σε κýλινδρο. Ο κατακτητÞς ΜÜρκελλος εßχε αναπτýξει τÝτοιο θαυμασμü κι εκτßμηση για τον ΑρχιμÞδη ως αντßπαλο, þστε üταν Ýμαθε πως σκοτþθηκε, τον Ýθαψε με μεγÜλη μεγαλοπρÝπεια και τελετÝς κι Ýστησε στον τÜφο του μια πÝτρινη στÞλη που πÜνω της Þτανε σκαλισμÝνο το σχÞμα που εßχε ζητÞσει ο ΑρχιμÞδης. ΠολλÜ Ýτη μετÜ, üταν ο ΚικÝρων επισκÝφτηκε τις Συρακοýσες σα Ρωμαßος Ýφορος, κανεßς δεν Þξερε να τον οδηγÞσει στον τÜφο του ΑρχιμÞδη. ΜετÜ απü πολλÝς Ýρευνες βρÞκε τη ταφüπετρα ανÜμεσα σε ψηλοýς βÜτους κι Ýφτιαξε ξανÜ το Ýδαφος γýρω απü τον τÜφο. Με το πÝρασμα του χρüνου üμως, ο τÜφος παραμελÞθηκε κι üλα δεßχνανε πως με την αýξηση της πüλης ο τÜφος θα χανüταν οριστικÜ. ¼μως το 1965, σκÜβοντας για τη θεμελßωση ενüς νÝου ξενοδοχεßου στις Συρακοýσες, Ýνας εκσκαφÝας σÞκωσε μßα ταφüπετρα με σκαλισμÝνο πÜνω της το σχÞμα μιας σφαßρας εγγεγραμμÝνης σε κýλινδρο σκαλισμÝνο. ¸τσι ανακαλýφτηκε ο τÜφος του ΑρχιμÞδη.

     Ο ΑρχιμÞδης επηρÝασε σε μεγÜλο βαθμü την ευρωπαúκÞ επιστημονικÞ σκÝψη, καθþς και τους ¢ραβες επιστÞμονες, που αντÝγραψαν üλα τα Ýργα του στα αραβικÜ, γλþσσα που διασþθηκαν αρκετÜ, αφοý τα πρωτüτυπα εßχανε χαθεß.
Η πιο γνωστÞ του ιστορßα αφορÜ στη μÝθοδο που εφηýρε για το προσδιορισμü του üγκου ενüς αντικειμÝνου με ακανüνιστο σχÞμα. O βασιλιÜς ΙÝρων Β' εßχε παραγγεßλει να του φτιÜξουν Ýνα αναθηματικü στÝμμα απü ατüφιο χρυσÜφι. ΕπειδÞ δεν εßχε εμπιστοσýνη στο χρυσοχüο, ζÞτησε απü τον ΑρχιμÞδη να εξετÜσει αν ο χρυσüς εßχε νοθευτεß με ασÞμι. ΕπειδÞ ο ΑρχιμÞδης Ýπρεπε να λýσει το πρüβλημα χωρßς να καταστρÝψει το στÝμμα, δεν μποροýσε να το λυþσει προκειμÝνου να υπολογßσει τη πυκνüτητα και τη προÝλευσÞ του. Καθþς Ýκανε μπÜνιο, παρατÞρησε πως η στÜθμη του νεροý στη μπανιÝρα ανÝβηκε üταν μπÞκε ο ßδιος μÝσα και συνειδητοποßησε πως αυτü θα μποροýσε να χρησιμοποιηθεß για το προσδιορισμü του üγκου του στÝμματος. Με τη παραδοχÞ üτι το νερü πρακτικÜ εßναι ασυμπßεστο, το αποτÝλεσμα της βýθισης θα Þταν το στÝμμα να εκτοπßσει μια ποσüτητα νεροý ßση με τον δικü του üγκο. Διαιρþντας τη μÜζα του στÝμματος με τον üγκο του νεροý που εκτοπßζεται προκýπτει η πυκνüτητα του στÝμματος. ΑυτÞ η πυκνüτητα θα 'ναι μικρüτερη απü κεßνη του χρυσοý, αν κÜποια φθηνüτερα και λιγüτερο πυκνÜ μÝταλλα εßχαν προστεθεß. Ο ΑρχιμÞδης ενθουσιÜστηκε τüσο απü την ανακÜλυψÞ του þστε βγÞκε στον δρüμο γυμνüς φωνÜζοντας "Εýρηκα! Εýρηκα!". Η εξÝταση του στÝμματος απÝδειξε üτι εßχε νοθευτεß με σßδερο.
     Η ΑρχÞ του ΑρχιμÞδη καθορßζει üτι: "ΚÜθε σþμα βυθισμÝνο σε ρευστü δÝχεται Üνωση ßση με το βÜρος του ρευστοý που εκτοπßζει". ¼ταν το βÜρος ενüς σþματος εßναι μεγαλýτερο απü την Üνωση που αυτü δÝχεται τüτε θα βυθιστεß, ενþ σε αντßθετη περßπτωση θα επιπλÝει. Η ΑρχÞ του ΑρχιμÞδη βρßσκει μεγÜλη εφαρμογÞ στη καθημερινÞ ζωÞ. ΟτιδÞποτε πλÝει, üπως τα πλοßα, üλα τα ελαφρýτερα του ýδατος σþματα, το ανθρþπινο σþμα, οι πλωτÞρες, αμφßβια οχÞματα κλπ. υπακοýουνε στην ΑρχÞ αυτÞ. Πιüτερο üμως ενδιαφÝρει η ΑρχÞ αυτÞ τη ΝαυπηγικÞ, δηλαδÞ την επιστÞμη που ασχολεßται με τη κατασκευÞ πλοßων. Εκεß η ΑρχÞ του ΑρχιμÞδη μελετÜται, αναλýεται κι εφαρμüζεται σ' üλες τις λεπτομÝρειÝς της.

                                   Ο Κοχλßας Του ΑρχιμÞδη

     Ο Kοχλßας του ΑρχιμÞδη, Þ αντλßα με κοχλßα, εßναι μια κατασκευÞ που απü την αρχαιüτητα χρησιμοποιεßτο για ν' αντλεß και να μετακινεß νερü απü κÜποιο χαμηλü μÝρος κυρßως σε κανÜλια Üρδευσης. Η εφεýρεση της αντλßας με κοχλßα (βßδα) αποδßδεται στον ΑρχιμÞδη. ΜεγÜλο μÝρος του Ýργου του στη μηχανικÞ προÝκυψε απü την ικανοποßηση των αναγκþν της γενÝτειρας πüλης, των Συρακουσþν. Ο Αθηναßος αναφÝρει πþς ο βασιλιÜς ΙÝρων Β' ανÝθεσε στον ΑρχιμÞδη να σχεδιÜσει Ýνα τερÜστιο πλοßο, τη Συρακουσßα, που θα μποροýσε να χρησιμοποιηθεß για ταξßδια αναψυχÞς, για μεταφορÜ προμηθειþν κι ως πολεμικü πλοßο. Σýμφωνα με τον ΑθÞναιο πÜντα, Þταν ικανü να μεταφÝρει 600 Üτομα και περιλÜμβανε διακοσμητικοýς κÞπους, γυμναστÞριο και ναü αφιερωμÝνο στη θεÜ Αφροδßτη. ΔεδομÝνου üτι σε πλοßο αυτοý του μεγÝθους θα διÝρρεε σημαντικÞ ποσüτητα νεροý διαμÝσου του κýτους, ο κοχλßας εικÜζεται üτι αναπτýχθηκε με σκοπü την απομÜκρυνση του νεροý. Ο μηχανισμüς συνßστατο σε περιστρεφüμενο κοχλßα σε σχÞμα λεπßδας μÝσα σε κýλινδρο (ελικοειδÞς επιφÜνεια μÝσα σε κýλινδρο). Γυρνοýσε χειροκßνητα και μποροýσε επßσης να χρησιμοποιηθεß για τη μεταφορÜ νεροý απü Ýνα χαμηλοý επßπεδου σþμα του νεροý σε κανÜλια Üρδευσης. Εßναι ακüμα σε χρÞση σÞμερα για την Üντληση υγρþν και στερεþν σε κüκκους, üπως ο Üνθρακας και το σιτÜρι. Ο κοχλßας περιστρÝφεται μÝσω ενüς ανεμüμυλου Þ ακüμα και χειροκßνητα, βρßσκεται σε κλßση με το Ýδαφος και καθþς γυρßζει, ποσÜ νεροý εγκλωβßζονται και μεταφÝρονται μÝχρι το πÜνω μÝρος της κατασκευÞς, απ' üπου το νερü χýνεται και τροφοδοτεß κανÜλια Üρδευσης. Ο κοχλßας üπως περιγραφüτανε στα ρωμαúκÜ Ýτη απü το Βιτροýβιο, μπορεß να 'τανε βελτßωση σε σχÝση με αντλßα-κοχλßα που 'χε χρησιμοποιηθεß για την Üρδευση των Κρεμαστþν ΚÞπων της Βαβυλþνας. Το 1ο στον κüσμο ατμüπλοιο με βιδωτÞ Ýλικα Þταν το SS Archimedes, που ξεκßνησε να λειτουργεß το 1839 κι ονομÜστηκε Ýτσι προς τιμÞ του Ýργου του πÜνω στον κοχλßα.
     Η ΑρπÜγη του ΑρχιμÞδη Þταν πολεμικü üπλο που επινüησε για την αντιμετþπιση του ρωμαúκοý στüλου που πολιορκοýσε τις Συρακοýσες. Δεν υπÜρχουν αρχαιολογικÜ ευρÞματα Þ απεικονßσεις της κατασκευÞς. Την αναφÝρουν οι αρχαßοι ιστορικοß περιγρÜφοντÜς την ως εßδος γερανοý μ' αγκýστρι. Φαßνεται πως Þταν εφαρμογÞ των μελετþν του γýρω απü τους μοχλοýς και τις τροχαλßες. Στις σημερινÝς μας ημÝρες μια επιστημονικÞ ομÜδα το 1999 επιχεßρησε Ýνα πεßραμα κατασκευÞς και χρÞσης μιας αρπÜγης. ΜÝσα σε 7 μÝρες σχεδßασαν, κατασκεýασαν και χρησιμοποßησαν μ' επιτυχßα μιαν αρπÜγη που στο πεßραμα αυτü τελικÜ αναποδογýρισε και βýθισε μια τριÞρη στο λιμÜνι μπρος στα αρχαßα τεßχη των Συρακουσþν. ΛÝγεται πως εßχε σχεδιαστεß για την Üμυνα των Συρακουσþν. Επßσης γνωστÞ ως αναδευτÞς πλοßων, η αρπÜγη απετελεßτο απü βραχßονα-γερανü, απ' üπου αναπτυσσüταν μεγÜλος μεταλλικüς γÜντζος. ¼ταν η αρπÜγη θα 'πεφτε πÜνω στο επιτιθÝμενο πλοßο ο βραχßονας θα ταλαντευüταν προς τα πÜνω, τραβþντας το πλοßο Ýξω απü το νερü και προκαλþντας τη βýθισÞ του. ΥπÞρξαν σýγχρονα πειρÜματα για να ελεγχθεß η σκοπιμüτητα της ΑρπÜγης και το 2005 Ýνα τηλεοπτικü ντοκιμαντÝρ με τßτλο Υπερüπλα του αρχαßου κüσμου, κατασκεýασε Ýκδοση της ΑρπÜγης και κατÝληξε στο συμπÝρασμα üτι Þτανε λειτουργικÞ συσκευÞ.



     Η ΘερμικÞ ακτßνα φωτüς του ΑρχιμÞδη Þτανε συσκευÞ που χρησιμοποßησε για να κÜψει επιτιθÝμενα ρωμαúκÜ πλοßα στη διÜρκεια της πολιορκßας των Συρακουσþν. ΠεριγρÜφεται απü ιστορικοýς που την αναφÝρουνε πολλÜ χρüνια μετÜ τη πολιορκßα. Το 2ο αι. μ.Χ. ο συγγραφÝας Λουκιανüς Ýγραψε üτι στη διÜρκεια της Πολιορκßας των Συρακουσþν (214-212 π.Χ.), ο ΑρχιμÞδης κατÝστρεψε εχθρικÜ πλοßα με τη χρÞση της φωτιÜς. Αιþνες αργüτερα, ο ΑνθÝμιος ο Τραλλιανüς αναφÝρει το φλεγüμενο γυαλß ως το üπλο του ΑρχιμÞδη. Η συσκευÞ, γνωστÞ κι ως Ακτßνα Φωτüς του ΑρχιμÞδη, χρησιμοποιεßτο για να συγκεντρþνει το ηλιακü φως στα επερχüμενα πλοßα, με αποτÝλεσμα αυτÜ να παßρνουνε φωτιÜ. Αυτü το υποτιθÝμενο üπλο υπÞρξε θÝμα συνεχüμενης διαμÜχης απü την ΑναγÝννηση. Ο ΡενÝ ΝτεκÜρτ το απÝρριψε ως λανθασμÝνο, ενþ νÝες Ýρευνες Ýχουν αποπειραθεß ν' αναπαραστÞσουνε το αποτÝλεσμα χρησιμοποιþντας μüνο τα μÝσα που Þτανε διαθÝσιμα στον ΑρχιμÞδη. ¸χει προταθεß üτι μεγÜλη παρÜταξη απü αρκετÜ γυαλισμÝνες μπροýτζινες Þ χÜλκινες ασπßδες που λειτουργοýσανε σαν καθρÝπτες θα μποροýσαν να 'χανε χρησιμοποιηθεß για να συγκεντρþσουνε το ηλιακü φως στο πλοßο. Αυτü βασιζüτανε στην αρχÞ του παραβολικοý κατüπτρου με παρüμοιο τρüπο üπως σ' Ýναν ηλιακü φοýρνο. ΔοκιμÞ της ακτßνας φωτüς του ΑρχιμÞδη Ýγινε το 1973 απü τον ¸λληνα επιστÞμονα ΙωÜννη ΣÜκκα. Το πεßραμα Ýλαβε χþρα στη ναυτικÞ βÜση του ΣκαραμαγκÜ Ýξω απü την ΑθÞνα. Γι' αυτÞ τη περßπτωση χρησιμοποιÞθηκαν 70 καθρÝπτες, ο καθÝνας με χÜλκινη επßστρωση και μÝγεθος περßπου στα 1,5χ1 m. Οι καθρÝπτες στραφÞκανε σε ομοßωμα απü κüντρα πλακÝ ενüς ρωμαúκοý πολεμικοý πλοßου που βρισκüτανε σε απüσταση κοντÜ στα 50 m. ¼ταν οι καθρÝπτες σημÜδεψαν με ακρßβεια το πλοßο, αυτü Ýπιασε φωτιÜ μÝσα σε λßγα δευτερüλεπτα. Το πλοßο απü κüντρα πλακÝ Þταν επιστρωμÝνο με βαφÞ πßσσας, που μπορεß να βοÞθησε στην ανÜφλεξη. Η επßστρωση με βαφÞ πßσσας Þτανε κοινüτοπη στα πλοßα τη κλασσικÞ εποχÞ.

     Οκτþβρη του 2005, ομÜδα φοιτητþν του Τεχνολογικοý Ινστιτοýτου ΜασαχουσÝτης διεξÞγαγε Ýνα πεßραμα με 127 τετραγωνικÜ κεραμßδια καθρÝπτη 30 cm, στοχεýοντας Ýνα ομοßωμα ξýλινου πλοßου σε απüσταση περßπου 30 m. Φλüγες ξεσπÜσανε σε μπÜλωμα του πλοßου αλλÜ μüνον üταν ο ουρανüς δεν εßχε σýννεφα και το πλοßο παρÝμεινε στη θÝση του για περßπου 10 λεπτÜ. ΠροÝκυψε το συμπÝρασμα üτι η παρÜταξη Þταν Ýνα εφικτü üπλο κÜτω απü αυτÝς τις συνθÞκες. Η ομÜδα επανÝλαβε το πεßραμα για τη τηλεοπτικÞ εκπομπÞ MythBusters, χρησιμοποιþντας μια ξýλινη βÜρκα ψαρÝματος στο Σαν Φρανσßσκο, ως στüχο. ΞανÜ συνÝβη μερικÞ απανθρÜκωση, μαζß με μικρÞ φωτιÜ. Για να πιÜσει φωτιÜ, το ξýλο χρειÜζεται να φτÜσει στη θερμοκρασßα αυτανÜφλεξης, που εßναι γýρω στους 300 °C.
     ¼ταν οι Mythbusters προβÜλανε το αποτÝλεσμα του πειρÜματος στο Σαν Φρανσßσκο, ΓενÜρη του 2006, ο μýθος τοποθετÞθηκε στη κατηγορßα των κατερριμμÝνων λüγω του χρüνου και των ιδανικþν καιρικþν συνθηκþν που χρειαζüτανε για να συμβεß η ανÜφλεξη. Επßσης τονßστηκε πως αφοý οι Συρακοýσες Ýβλεπαν τη θÜλασσα προς τα ανατολικÜ, ο ρωμαúκüς στüλος θα 'πρεπε να επιτεθεß στη διÜρκεια του πρωινοý για βÝλτιστη συγκÝντρωση φωτüς απü τους καθρÝπτες. Οι Mythbusters τüνισαν επßσης üτι συμβατικÜ üπλα üπως φλεγüμενα βÝλη Þ βßδες απü τους καταπÝλτες θα Þταν Ýνας πολý εýκολος τρüπος για να βÜλουν φωτιÜ σε Ýνα πλοßο σε κοντινÝς αποστÜσεις. ΔεκÝμβρη του 2010, οι Mythbusters Üνοιξαν ξανÜ την υπüθεση της ακτßνας φωτüς σε σπÝσιαλ επεισüδιο üπου συμμετεßχε κι ο ΜπαρÜκ ΟμπÜμα με τον τßτλο Η πρüκληση του προÝδρου. ΑρκετÜ πειρÜματα διεξÞχθησαν, συμπεριλαμβανομÝνης και μιας δοκιμÞς μεγÜλης κλßμακας με 500 μαθητÝς να σημαδεýουν με τους καθρÝπτες ομοßωμα ενüς ρωμαúκοý πλοßου σε απüσταση 120 m. Σε üλα τα πειρÜματα το ιστßο απÝτυχε να φτÜσει στους 210 °C που απαιτοýνται για να πιÜσει φωτιÜ κι ο μýθος τοποθετÞθηκε εκ νÝου στη κατηγορßα των κατερριμÝνων. Η εκπομπÞ συμπÝρανε πως Ýνα πιο πιθανü αποτÝλεσμα των καθρεφτþν θα Þταν να τυφλþνει, να εκθαμβþνει και ν' αποσπÜ τη προσοχÞ του πληρþματος του πλοßου.

     Μολονüτι δεν Þταν ο ΑρχιμÞδης που εφηýρε τον μοχλü, εκεßνος Ýδωσε μια εξÞγηση για την αρχÞ που βασßζεται η χρÞση του. Το Ýργο του ΑρχιμÞδη πÜνω στους μοχλοýς τον Ýκανε να πει: "Δþστε μου Ýνα σημεßο να στηριχθþ και θα κινÞσω τη Γη". (δῶς μοι πᾶ στῶ καὶ τὰν γᾶν κινÜσω). Ο Πλοýταρχος περιγρÜφει πþς ο ΑρχιμÞδης σχεδßαζε ανυψωτικÜ συστÞματα τροχαλιþν επιτρÝποντας στους ναυτικοýς να χρησιμοποιοýνε την αρχÞ της μüχλευσης για να σηκþνουν αντικεßμενα που ειδÜλλως δεν θα μποροýσαν να σηκþσουν. Στον ΑρχιμÞδη επßσης αποδßδεται η βελτßωση της δýναμης και της ακρßβειας του καταπÝλτη καθþς κι η εφεýρεση του οδομετρητÞ στη διÜρκεια του Α' Καρχηδονιακοý ΠολÝμου. Ο οδομετρητÞς περιγρÜφεται ως Ýνα κÜρρο με μηχανισμü γραναζιοý που Ýριχνε μια μπÜλα σ' Ýνα κιβþτιο κÜθε φορÜ που συμπλÞρωνε Ýνα μßλι. Κατασκεýασε επßσης υδραυλικü ρολüι που υπολüγιζε με μεγÜλη ακρßβεια τις þρες κι ειδοποιοýσε για την αλλαγÞ της þρας. Ενþ συχνÜ θεωρεßται ως σχεδιαστÞς μηχανικþν συσκευþν, ο ΑρχιμÞδης εßχε επßσης συνεισφορÝς στον τομÝα των μαθηματικþν. Χρησιμοποßησε το πυθαγüρειο θεþρημα για να υπολογßσει την πλευρÜ του 12γþνου απ' αυτÞ του 6γþνου και για κÜθε επακüλουθο διπλασιασμü των πλευρþν του κανονικοý πολυγþνου.
     Με τη μÝθοδο της εξÜντλησης που εφÜρμοσε κατÜφερε να προσεγγßσει τη τιμÞ του αριθμοý π (=3,14). Στο Κýκλου ΜÝτρησις το 'κανε αυτü ζωγραφßζοντας Ýνα μεγαλýτερο κανονικü 6Üγωνο Ýξω απü τον κýκλο κι Ýνα μικρüτερο κανονικü 6Üγωνο μες στο κýκλο και προοδευτικÜ διπλασιÜζοντας τον αριθμü των πλευρþν και στα 2 κανονικÜ πολýγωνα, υπολογßζοντας το μÞκος της πλευρÜς κÜθε πολυγþνου σε κÜθε βÞμα. Καθþς ο αριθμüς των πλευρþν αυξÜνεται, γßνεται πιο ακριβÞς η προσÝγγιση του κýκλου. Ο ΑρχιμÞδης προσÝγγισε (χωρßς να διυκρινßσει πþς) τη τετραγωνικÞ ρßζα του 3 που η πραγματικÞ τιμÞ της εßναι 1,7320508.
-----------------
     Για την απομνημüνευση των πρþτων λßγων δεκαδικþν ψηφßων του αριθμοý π, που ανακÜλυψε πρþτα ο ΑρχιμÞδης, Ýχουν επινοηθεß διÜφοροι μνημονικοß κανüνες. Με αυτÞν μπορεß κανεßς να θυμÜται τα πρþτα 22 δεκαδικÜ ψηφßα του:

Αεß ο Θεüς ο ΜÝγας γεωμετρεß,                            3, 1 4 1 5 9
το κýκλου μÞκος ßνα ορßση διαμÝτρω,                     2 6 5 3 5 8
παρÞγαγεν αριθμüν απÝραντον,                                         9 7 9
και ον, φεý, ουδÝποτε üλον θνητοß θα εýρωσι.        3 2 3 8 4 6 2 6

     Το πλÞθος των γραμμÜτων κÜθε λÝξης της φρÜσης αυτÞς αντιστοιχεß σε καθÝνα απü τα διαδοχικÜ ψηφßα του αριθμοý π.
_____________________

     Ο ΑρχιμÞδης πÝθανε το 212 π.Χ. στη διÜρκεια του Β' Καρχηδονιακοý ΠολÝμου, üταν οι ρωμαúκÝς δυνÜμεις υπü τον στρατηγü ΜÜρκο Κλαýδιο ΜÜρκελλο κυριÝυσανε τη πüλη μετÜ απü πολιορκßα 2 ετþν. Σýμφωνα με τον Πλοýταρχο, ο ΑρχιμÞδης εßχε κατÜ νου Ýνα μαθηματικü διÜγραμμα üταν η πüλη εßχε καταληφθεß και δεν εßχε αντιληφθεß την Üλωση της. Οι τελευταßες λÝξεις που του αποδßδονται εßναι "μην ενοχλεßτε τους κýκλους μου" (μÞ μου τοὺς κýκλους τÜραττε), αναφερüμενος στους κýκλους στο μαθηματικü του σχÝδιο που υποτßθεται üτι μελετοýσε üταν τον διÝκοψε ο Ρωμαßος στρατιþτης (συχνÜ τιμητικÜ αποδßδεται στα λατινικÜ ως Noli turbare circulos meos, αλλÜ δεν υπÜρχουν αξιüπιστα στοιχεßα πως πρüφερε αυτÝς τις λÝξεις και δεν εμφανßζονται στα γραπτÜ που μας Ýχουνε διασωθεß απ' τον Πλοýταρχο). Ο Ρωμαßος τονε διÝταξε να πÜει και να συναντÞσει τον στρατηγü ΜÜρκο Κλαýδιο ΜÜρκελλο αλλÜ αυτüς αρνÞθηκε λÝγοντας üτι Ýπρεπε να τελειþσει με το πρüβλημα του. Ο στρατιþτης εξοργßστηκε και σκüτωσε τον ΑρχιμÞδη με το σπαθß του.
     Μια 2η εκδοχÞ που δßνει ο Πλοýταρχος εßναι üτι καθþς ο Ρωμαßος στρατιþτης ορμοýσε κατÜ πÜνω του με γυμνü το ξßφος, ο ΑρχιμÞδης τον παρακÜλεσε, μÜταια üμως, να περιμÝνει λßγο þστε να μη μεßνει Üλυτο το πρüβλημα που τον απασχολοýσε. Και μια 3η εκδοχÞ του ΠλουτÜρχου εßναι üτι ο ΑρχιμÞδης μεταβαßνοντας προς τον ΜÜρκελλο εßχε μαζß του μαθηματικÜ üργανα και τονε σκοτþσανε στρατιþτες επειδÞ νüμιζαν üτι Þταν πολýτιμα αντικεßμενα. Ο ΜÜρκελλος üταν πληροφορÞθηκε τον θÜνατο του ΑρχιμÞδη λυπÞθηκε πολý καθþς τονε θεωροýσε ως Ýνα πολýτιμο κεφÜλαιο για την επιστÞμη κι εßχε διατÜξει να μη πειραχτεß, εξοργßστηκε με τον στρατιþτη κι ευεργÝτησε τους οικεßους του ΑρχιμÞδη.
     Τα Ýργα του ΑρχιμÞδη εßχαν γραφτεß στη δωρικÞ διÜλεκτο, τη διÜλεκτο των αρχαßων Συρακουσþν. Τα γραπτÜ Ýργα του δεν Ýχουνε διασωθεß üπως αυτÜ του Ευκλεßδη κι 7 απü τις πραγματεßες του εßναι γνωστü üτι υπÞρχαν μüνο μÝσα απü αναφορÝς που γßνονται σ' αυτÝς απü Üλλους συγγραφεßς. Ο ΠÜππος ο Αλεξανδρεýς αναφÝρει το Ýργο του Περß σφαιροποιÀας καθþς κι Ýνα Üλλο πÜνω στα πολýεδρα, ενþ ο ΘÝων ο Αλεξανδρεýς κÜνει μßα παρατÞρηση σχετικÜ με τη διÜθλαση απü το μη διασωθÝν σÞμερα Ýργο του ΚÜτοπτρα. Στη διÜρκεια της ζωÞς του, ο ΑρχιμÞδης Ýκανε το Ýργο του γνωστü μÝσω αλληλογραφßας με τους μαθηματικοýς στην ΑλεξÜνδρεια. Τα γραπτÜ του ΑρχιμÞδη συλλÝχθηκαν απü αρχιτÝκτονα της ΒυζαντινÞς Αυτοκρατορßας τον Ισßδωρο τον ΜιλÞσιο (~530 μ.Χ.), ενþ τα σχüλια για τα Ýργα του γραμμÝνα απü τον Ευτüκιο στον 6ο μ.Χ. αι., βοÞθησαν να διαδοθεß το Ýργο του σ' ευρýτερο κοινü. ¸ργο του ΑρχιμÞδη μεταφρÜστηκε στα αραβικÜ απü τον Ταμπßτ ιμπν ΚουρÜ (836-901 μ.Χ.), και στη λατινικÞ απü το ΓερÜρδο της Κρεμüνα (περ. 1114-1187 μ.Χ.). Στη διÜρκεια της ΑναγÝννησης, η Editio Princeps (1η Ýκδοση), δημοσιεýθηκε στη Βασιλεßα το 1544 απü τον Johann Herwagen, με τα Ýργα του ΑρχιμÞδη στην ελληνικÞ και λατινικÞ. Το Ýτος 1586, ο Γαλιλαßος ΓαλιλÝι εφηýρε υδροστατικü ζυγü για τη ζýγιση των μετÜλλων στον αÝρα και στο νερü, εμπνευσμÝνος προφανþς απü το Ýργο του ΑρχιμÞδη.



     Ο τÜφος του ΑρχιμÞδη εßχε Ýνα γλυπτü που απεικüνιζε την αγαπημÝνη μαθηματικÞ απüδειξη του, αποτελοýμενη απü μßα σφαßρα κι Ýνα κýλινδρο με το ßδιο ýψος και διÜμετρο. Εßχε αποδεßξει üτι το εμβαδüν κι ο üγκος μιας σφαßρας εßναι τα 2/3 του κλειστοý κυλßνδρου που τη περιβÜλλει συμπεριλαμβανομÝνων και των βÜσεων του κυλßνδρου. Το 75 π.Χ., 137 χρüνια μετÜ το θÜνατü του, ο Ρωμαßος ρÞτορας ΚικÝρων υπηρετοýσε ως κυαßστορας στη Σικελßα. Εßχε ακοýσει ιστορßες για τον τÜφο του ΑρχιμÞδη, αλλÜ κανεßς απü τους ντüπιους δεν Þτανε σε θÝση να προσδιορßσει τη θÝση του τÜφου. ΕνδεχομÝνως βρÞκε τον τÜφο κοντÜ στην ΑκραγαντινÞ πýλη των Συρακουσþν, σε παραμελημÝνη κατÜσταση και κατÜφυτη απü θÜμνους. Ο ΚικÝρων διÝταξε να καθαρßσουν τον τÜφο κι Þτανε σε θÝση να δει το σκÜλισμα και να διαβÜσει μερικÜ απü τα εδÜφια, που εßχανε προστεθεß ως επιγραφÞ. ¸να ελληνιστικü μαυσωλεßο, που ανακαλýφθηκε στην αυλÞ ενüς ξενοδοχεßου που ανεγÝρθη στις Συρακοýσες στις αρχÝς του 1960, θεωρÞθηκε απü τον Ciancio üτι εßναι ο τÜφος του ΑρχιμÞδη. ΑλλÜ ο ανασκαφÝας, ο Ýφορος αρχαιοτÞτων Συρακουσþν, Gentili, προτεßνει τη ταýτιση με Ýνα σημαντικü πρüσωπο της εποχÞς του ΑγαθοκλÝους (ßσως του ßδιου του βασιλÝα).
     Οι βασικÝς εκδοχÝς της ζωÞς του ΑρχιμÞδη γρÜφτηκαν πολý καιρü μετÜ το θÜνατü του απü τους ιστορικοýς της αρχαßας Ρþμης. Ο απολογισμüς της πολιορκßας των Συρακουσþν δßνεται απü τον Πολýβιο στις Ιστορßες του που γρÜφτηκαν 70 Ýτη μετÜ το θÜνατü του και χρησιμοποιηθÞκανε στη συνÝχεια ως πηγÞ απü τον Πλοýταρχο και τον Λßβιο. Αυτüς Ýδωσε πληροφορßες για τον ΑρχιμÞδη ως πρüσωπο κι επικεντρþθηκε στις πολεμικÝς μηχανÝς που λÝγεται πως εßχανε κατασκευαστεß για να υπερασπßσουνε τη πüλη.
     Ο ΚικÝρων πÜλι, αναφÝρει εν συντομßα τον ΑρχιμÞδη στο διÜλογü του Περß δημοκρατßας, που απεικονßζει μια φανταστικÞ συζÞτηση που λαμβÜνει χþρα το 129 π.Χ.. ΜετÜ τη κατÜκτηση των Συρακουσþν το 212 π.Χ. λÝγεται üτι ο Στρατηγüς ΜÜρκος Κλαýδιος ΜÜρκελλος πÞρε πßσω στη Ρþμη δýο μηχανισμοýς, που κατασκευÜσθηκαν απü τον ΑρχιμÞδη και μ' εφαρμογÞ στην αστρονομßα, που Ýδειχνε την κßνηση του Ηλßου, της ΣελÞνης και 5 πλανητþν. Ο ΚικÝρων αναφÝρει παρüμοιους μηχανισμοýς σχεδιασμÝνους απü το ΘαλÞ τον ΜιλÞσιο και τον Εýδοξο τον Κνßδιο. Ο διÜλογος λÝει πως ο ΜÜρκελλος κρÜτησε τον Ýνα απü τους μηχανισμοýς ως το μοναδικü προσωπικü λÜφυρο απü τις Συρακοýσες και δþρισε τον Üλλο στο Ναü της ΑρετÞς στη Ρþμη. Ο μηχανισμüς του ΜÜρκελλου παρουσιÜστηκε απü το ΓÜιο Σουλπßκιο ΓÜλλο στο Λοýκιο Φοýριο Φßλο πους τον περιÝγραψε:

   "Hanc sphaeram Gallus cum moveret, fiebat ut soli luna totidem conversionibus in aere illo quot diebus in ipso caelo succederet, ex quo et in caelo sphaera solis fieret eadem illa defectio, et incideret luna tum in eam metam quae esset umbra terrae, cum sol e regione".

   "¼ταν ο ΓÜλλος μετακßνησε την υδρüγειο, τüτε η ΣελÞνη ακολοýθησε τον ¹λιο σ' üσες στροφÝς κι αν Ýκανε σ' αυτÞ τη μπροýντζινη συσκευÞ üπως θα γινüτανε και στον ουρανü, απü την οποßα εßδαμε üτι επßσης στον ουρανü η Ýκλειψη Ηλßου Þταν η ßδια üταν η ΣελÞνη ερχüταν σε κεßνη τη θÝση þστε να ρßχνει τη σκιÜ της πÜνω στη Γη, üταν τα 3 σþματα Þταν ευθυγραμμισμÝνα".

     ΑυτÞ εßναι η περιγραφÞ ενüς πλανητÜριου Þ πλανητοσκοπßου. Ο ΠÜππος ο Αλεξανδρεýς δÞλωσε üτι ο ΑρχιμÞδης εßχε γρÜψει χειρüγραφο (σÞμερα χαμÝνο) πÜνω στη κατασκευÞ τÝτοιων μηχανισμþν με το τßτλο Περß σφαιροποιÀας. Πρüσφατες Ýρευνες σ' αυτü το θÝμα εστιÜζουνε στον Μηχανισμü των ΑντικυθÞρων, Üλλη μßα συσκευÞ απü τη κλασσικÞ αρχαιüτητα που πιθανüτατα σχεδιÜστηκε για τον ßδιο λüγο. Η δημιουργßα τÝτοιου εßδους μηχανισμþν θα απαιτοýσε προχωρημÝνη γνþση για τη λειτουργßα του διαφορικοý. Αυτü πιστευüταν üτι Þτανε πÝρα των δυνατοτÞτων της τεχνολογßας στις αρχαßες εποχÝς, αλλÜ η ανακÜλυψη του Μηχανισμοý το 1902 επιβεβαßωσε το γεγονüς üτι συσκευÝς τÝτοιου εßδους Þταν γνωστÝς στους αρχαßους ¸λληνες.



     Η ιστορßα του χρυσοý στÝμματος δεν εμφανßζεται στα γνωστÜ Ýργα του ΑρχιμÞδη. ΕπιπλÝον, η πρακτικüτητα της μεθüδου που περιγρÜφει Ýχει αμφισβητηθεß, λüγω της υψηλÞς ακρßβειας που χρειÜζεται κÜποιος για να μετρÞσει τη μετατüπιση νεροý. Αντ' αυτοý αναζÞτησε λýση της υδροστατικÞς που αναφÝρεται ως η γνωστÞ αρχÞ του ΑρχιμÞδη, που ο ßδιος τη περιγρÜφει στο σýγγραμμα Περß επιπλÝοντων σωμÜτων. ΑυτÞ η αρχÞ δηλþνει üτι Ýνα σþμα που βυθßζεται σε ρευστü δÝχεται δýναμη Üνωσης ßση με το βÜρος του υγροý που εκτοπßζει. Χρησιμοποιþντας αυτÞ την αρχÞ, θα 'τανε δυνατÞ η σýγκριση της πυκνüτητας της χρυσÞς στεφÜνης με κεßνη του στερεοý χρυσοý με την εξισορρüπηση της κορþνας σε Ýνα ζυγü με δεßγμα αναφορÜς χρυσοý και στη συνÝχεια βυθßζοντας τη συσκευÞ στο νερü. Η διαφορÜ πυκνüτητας μεταξý των 2 δειγμÜτων θα μποροýσε να προκαλÝσει τη κλßμακα ν' ανατραπεß αναλüγως.Ο Γαλιλαßος Ýκρινε üτι "πιθανολογεßται üτι η μÝθοδος αυτÞ εßναι η ßδια που ακολοýθησε ο ΑρχιμÞδης, δεδομÝνου üτι, εκτüς του üτι εßναι πολý ακριβÞς, βασßζεται σ' επιδεßξεις που παρουσßασε ο ΑρχιμÞδης ο ßδιος". Σε κεßμενο του 12ου αι. με τßτλο Mappae clavicula υπÜρχουν οδηγßες για το πþς να εκτελÝσει κανεßς τις ζυγßσεις στο νερü προκειμÝνου να υπολογßσει το ποσοστü του αργýρου που χρησιμοποιÞθηκε κι ως εκ τοýτου την επßλυση του προβλÞματος. Το λατινικü ποßημα Carmen de ponderibus et mensuris του 4ου Þ 5ου αι. περιγρÜφει τη χρÞση της υδραυλικÞς ισορροπßας για τη λýση του προβλÞματος της κορþνας κι αποδßδει τη μÝθοδο στον ΑρχιμÞδη.
     Παρ' üτι δεν Þταν ο ΑρχιμÞδης που εφηýρε τον μοχλü, Ýδωσε μια εξÞγηση για την αρχÞ που βασßζεται η χρÞση του στο Ýργο του Περß επιπÝδων Ισορροπιþν. Αρχαιüτερες περιγραφÝς του μοχλοý μποροýν να βρεθοýνε στη ΠεριπατητικÞ ΣχολÞ των υποστηρικτþν του ΑριστοτÝλη και μερικÝς φορÝς αυτÝς αποδßδονται στον Αρχýτα. Σýμφωνα με τον ΠÜππο τον ΑλεξανδρÝα, το Ýργο του ΑρχιμÞδη πÜνω στους μοχλοýς τον Ýκανε να παρατηρÞσει: "Δþστε μου Ýνα σημεßο να στηριχθþ και θα κινÞσω τη Γη" (δῶς μοι πᾶ στῶ καὶ τὰν γᾶν κινÜσω). Ο Πλοýταρχος περιγρÜφει πþς ο ΑρχιμÞδης σχεδßαζε ανυψωτικÜ συστÞματα τροχαλιþν επιτρÝποντας στους ναυτικοýς να χρησιμοποιοýν την αρχÞ της μüχλευσης για να σηκþνουν αντικεßμενα που ειδÜλλως δεν θα μποροýσαν να σηκþσουνε. Στον ΑρχιμÞδη επßσης αποδßδεται η βελτßωση της δýναμης και της ακρßβειας του καταπÝλτη καθþς κι η εφεýρεση του οδομετρητÞ στη διÜρκεια του Α' Καρχηδονιακοý πολÝμου. Ο οδομετρητÞς περιγρÜφεται σαν κÜρρο με μηχανισμü γραναζιοý που Ýριχνε μια μπÜλα σ' Ýνα κιβþτιο κÜθε φορÜ που συμπλÞρωνε Ýνα μßλι. Επßσης κατασκεýασε Ýνα υδραυλικü ρολüι που υπολüγιζε με μεγÜλη ακρßβεια τις þρες κι ειδοποιοýσε για την αλλαγÞ της þρας.
     Ενþ συχνÜ θεωρεßται ως σχεδιαστÞς μηχανικþν συσκευþν, ο ΑρχιμÞδης Ýκανε επßσης συνεισφορÝς στον τομÝα των μαθηματικþν. Ο Πλοýταρχος Ýγραψε: "ΑφιÝρωσε üλη του τη στοργÞ και τη φιλοδοξßα του σ' αυτÝς τις καθαρüτερες εικασßες üπου δεν μπορεß να γßνει αναφορÜ στις χυδαßες ανÜγκες της ζωÞς". Ο ΑρχιμÞδης χρησιμοποßησε το πυθαγüρειο θεþρημα για να υπολογßσει τη πλευρÜ του 12γωνου απ' αυτÞ του 6γþνου και για κÜθε επακüλουθο 2πλασιασμü των πλευρþν του κανονικοý πολυγþνου.
     Ο ΑρχιμÞδης μποροýσε να χρησιμοποιÞσει τα απειροελÜχιστα με τρüπο παρüμοιο με τον ολοκληρωτικü λογισμü. ΜÝσω της εις Üτοπον απαγωγÞς μποροýσε να δþσει απαντÞσεις σε προβλÞματα ως Ýναν αυθαßρετο βαθμü ακρßβειας, προσδιορßζοντας τα üρια που μÝσατους ßσχυε η απÜντηση. ΑυτÞ η μÝθοδος εßναι γνωστÞ ως η μÝθοδος της εξÜντλησης και την εφÜρμοσε για να προσεγγßσει τη τιμÞ του αριθμοý π. Στο Κýκλου ΜÝτρησις το 'κανε αυτü ζωγραφßζοντας Ýνα μεγαλýτερο κανονικü εξÜγωνο Ýξω απü τον κýκλο και Ýνα μικρüτερο κανονικü εξÜγωνο μÝσα στο κýκλο και προοδευτικÜ διπλασιÜζοντας τον αριθμü των πλευρþν και στα δýο κανονικÜ πολýγωνα, υπολογßζοντας το μÞκος της πλευρÜς κÜθε πολυγþνου σε κÜθε βÞμα. Καθþς ο αριθμüς των πλευρþν αυξÜνεται, γßνεται μια πιο ακριβÞς προσÝγγιση του κýκλου. ΜετÜ απü 4 τÝτοια βÞματα, üταν τα πολýγωνα εßχαν απü 96 πλευρÝς το καθÝνα, Þταν σε θÝση να προσδιορßσει üτι η τιμÞ του π βρισκüταν ανÜμεσα στο 317 (περßπου 3,1429) και 31071 (περßπου 3,1408) εντüς των ορßων αφοý η τιμÞ προσεγγιστικÜ εßναι 3,1416. Επßσης απÝδειξε üτι το εμβαδüν ενüς κýκλου ισοýται με το π πολλαπλασιασμÝνο με το τετρÜγωνο της ακτßνας του κýκλου (πr2). Στο Περß σφαßρας και κυλßνδρου δηλþνει üτι Ýνα μÝγεθος üταν προστεθεß αρκετÝς φορÝς στον εαυτü του θα ξεπερÜσει οποιοδÞποτε Üλλο μÝγεθος. ΑυτÞ εßναι η ΑρχιμÞδεια ιδιüτητα των πραγματικþν αριθμþν.

     Στο Κýκλου μÝτρησις. Σþζονται 3 θεωρÞματα. ΑυτÞ εßναι σýντομη εργασßα που αποτελεßται απü 3ς προτÜσεις. Εßναι γραμμÝνη σε μορφÞ αλληλογραφßας με τον Δοσßθεο του Πηλουσßου, που Þταν μαθητÞς του Κüνωνα του ΣÜμιου. επßσης, υποστηρßζει πως η τετραγωνικÞ ρßζα του 3 βρßσκεται ανÜμεσα στο 265⁄153 (περßπου 1,7320261) και στο 1351⁄780 (περßπου 1,7320512). Η πραγματικÞ τιμÞ εßναι περßπου 1,7320508, γεγονüς που κÜνει αυτü τον υπολογισμü πολý ακριβÞ. Παρουσßασε αυτü το αποτÝλεσμα χωρßς να προσφÝρει καμμßα εξÞγηση για το πως Ýφτασε σε αυτü. ΑυτÞ η üψη του Ýργου του ανÜγκασε τον John Wallis να δηλþσει: «πιθανüν να κÜλυψε τα ßχνη της ερευνÜς του σκüπιμα επειδÞ θα Ýνιωθε üτι δßνει στους μεταγενÝστερους το μυστικü της συλλογÞς πληροφοριþν του, ενþ ταυτüχρονα Þθελε να αποσπÜσει απü αυτοýς απαντÞσεις για τα δικÜ του ευρÞματα. "Εßναι πιθανü να χρησιμοποιοýσε επαναληπτικÝς διαδικασßες για να υπολογßσει αυτÝς τις τιμÝς".
     Στο Τετραγωνισμü της παραβολÞς. Στο Ýργο αυτü που αποτελεßται απü 24 προτÜσεις ο ΑρχιμÞδης απÝδειξε üτι το εμβαδüν που περικλεßεται απü μßα παραβολÞ και μια ευθεßα γραμμÞ εßναι 4⁄3 φορÝς το εμβαδüν του αντßστοιχου εγγεγραμμÝνου τριγþνου. ΕξÝφρασε τη λýση στο πρüβλημα ως Üπειρη ΓεωμετρικÞ σειρÜ με λüγο 1⁄4. Αν ο 1ος üρος σ' αυτÞ τη σειρÜ εßναι το εμβαδüν του τριγþνου, τüτε ο 2ος εßναι το Üθροισμα των εμβαδþν των 2 τριγþνων που οι βÜσεις εßναι οι δýο μικρüτερες διατÝμνουσες γραμμÝς κι οýτω καθεξÞς. ΑυτÞ η απüδειξη χρησιμοποιεß μια παραλλαγÞ της σειρÜς 1/4 + 1/16 + 1/64 + 1/256 +... που 'χει Üθροισμα το 1⁄3.  απευθυνüμενος στο Δοσßθεο, αποδεικνýει με 2 μεθüδους üτι το εμβαδüν που περικλεßεται απü μια παραβολÞ και μια ευθεßα γραμμÞ ισοýται με 4⁄3 πολλαπλασιαζüμενο επß το εμβαδü ενüς τριγþνου με την ßδια βÜση και ýψος. Αυτü το κατÜφερε με τον υπολογισμü της αξßας της γεωμετρικÞς σειρÜς που αθροßζεται στο Üπειρο με λüγο 1⁄4.
     Στο Ψαμμßτη: Σ' αυτÞ τη πραγματεßα του,ξεκινÜ να υπολογßζει τον αριθμü των κüκκων Üμμου που μποροýν να χωρÝσουν μÝσα στο σýμπαν. Στο βιβλßο αναφÝρει την ηλιοκεντρικÞ θεωρßα του ηλιακοý συστÞματος που προτεßνεται απü τον Αρßσταρχο το ΣÜμιο, καθþς και σýγχρονες ιδÝες σχετικÜ με το μÝγεθος της Γης και την απüσταση μεταξý διÜφορων ουρÜνιων σωμÜτων. Στη προσπÜθεια του, αντιτÜχθηκε στην ιδÝα üτι ο αριθμüς των κüκκων Üμμου Þταν πολý μεγÜλος για να υπολογισθεß. ¸γραψε: "ΥπÜρχουν μερικοß, βασιλιÜ ΓÝλωνα (ΓÝλων Β', γιος του ΙÝρωνα Β') που πιστεýουν üτι ο αριθμüς της Üμμου εßναι Üπειρος σε μÝγεθος και üταν λÝω Üμμου δεν εννοþ την Üμμο που υπÜρχει στις Συρακοýσες και στην υπüλοιπη Σικελßα αλλÜ και αυτÞ που βρßσκεται σε κÜθε περιοχÞ εßτε κατοικεßται εßτε üχι". Για να λýσει το πρüβλημα, επινüησε Ýνα σýστημα μÝτρησης με μονÜδα μÝτρησης τη μυριÜδα. Η λÝξη προÝρχεται απü τη λÝξη μυριÜς, για τον αριθμü 10.000. Πρüτεινε Ýνα σýστημα αρßθμησης χρησιμοποιþντας μυριÜδα μυριÜδων (100 εκατομμýρια) και συμπÝρανε πως ο αριθμüς των κüκκων Üμμου που χωρÜ το σýμπαν εßναι 8 εικοσÜκις εκατομμýρια Þ 8 × 10^63. Ο Ψαμμßτης εßναι το μüνο σωζüμενο Ýργο που συζητÜ τις απüψεις του σχετικÜ με την αστρονομßα.
     ΟστομÜχιον, εßναι τεμαχισμÝνο παζλ παρüμοιο με tangram κι η πραγματεßα που το περιÝγραφε βρÝθηκε σε πιο ολοκληρωμÝνη μορφÞ στο Παλßμψηστο του ΑρχιμÞδη. Υπολογßζει τα εμβαδÜ των 14ων κομματιþν, που συναρμολογοýμενα μποροýν να σχηματßσουνε 4γωνο. ¸ρευνα που δημοσιεýθηκε το 2003 απü τον Δρ.Reviel Netz του Πανεπιστημßου ΣτÜνφορντ, υποστÞριζε πως ο ΑρχιμÞδης προσπαθοýσε να καθορßσει με πüσους δυνατοýς τρüπους θα μποροýσαν να τοποθετηθοýν τα κομμÜτια Ýτσι þστε να συναρμολογÞσουνε 4γωνο. Υπολογßζει πως τα κομμÜτια μποροýν να δημιουργÞσουνε τετρÜγωνο με 17.152 διαφορετικοýς τρüπους. Ο αριθμüς των διατÜξεων εßναι 536, üταν οι λýσεις που εßναι ισοδýναμες με περιστροφÞ κι αντανÜκλαση Ýχουν αποκλειστεß. Το παζλ αντιπροσωπεýει παρÜδειγμα πρþιμου προβλÞματος στη ΣυνδυαστικÞ. Η προÝλευση του ονüματος του παζλ εßναι ασαφÞς κι Ýχει υποστηριχθεß πως αυτü Ýχει ληφθεß απü την αρχαßα ελληνικÞ λÝξη για το λαιμü Þ τον οισοφÜγο, στüμαχος. Ο Αυσüνιος αναφÝρεται στο παζλ, με την ονομασßα ΟστομÜχιον, μια ελληνικÞ σýνθετη λÝξη που σχηματßζεται απü τις ρßζες του ὀστÝον (οστü) και της μÜχης (αγþνας). Το παζλ εßναι επßσης γνωστü ως Μικρü ΠακÝτο (loculus) του ΑρχιμÞδη Þ Κουτß του ΑρχιμÞδη.
     Περß σφαßρας και κυλßνδρου, Βιβλßο Α' & Β': Στη πραγματεßα αυτÞ απευθυνüμενος στον Ευτüκιο Δοσßθεο, κατορθþνει κÜτι που τον Ýκανε να 'ναι ιδιαßτερα περÞφανος. Αυτü Þταν η ανακÜλυψη της σχÝσης μεταξý μßας σφαßρας κι ενüς περιγεγραμμÝνου κυλßνδρου του ßδιου ýψους και της ßδιας διαμÝτρου. Ο üγκος εßναι 4⁄3 πr^3 για τη σφαßρα, και 2πr^3 για τον κýλινδρο. Το εμβαδüν επιφανεßας εßναι 4πr^2 για τη σφαßρα, και 6πr^2 για τον κýλινδρο (συμπεριλαμβανομÝνων των 2 βÜσεων), üπου r εßναι η ακτßνα της σφαßρας και του κυλßνδρου. Η σφαßρα Ýχει üγκο τα 2/3 του περιγεγραμμÝνου κυλßνδρου. Ομοßως, η σφαßρα Ýχει εμβαδüν τα 2/3 του κυλßνδρου (συμπεριλαμβανομÝνων των βÜσεων). Στον τÜφο του ΑρχιμÞδη κατüπιν επιθυμßας του εßχανε τοποθετηθεß 2 γλυπτÜ: μßα σφαßρα κι Ýνας κýλινδρος.



     Περß επιπÝδων ισορροπιþν Þ κÝντρα βαρþν επιπÝδων Þ ΜηχανικÜ, Βιβλßο Α' & Β': Το 1ο αποτελεßται απü 15 προτÜσεις κι 7 αξιþματα, ενþ το 2ο περιÝχει 10 προτÜσεις. Σ' αυτü το Ýργο του εξηγεß το Νüμο του Μοχλοý δηλþνοντας üτι: "Τα μεγÝθη εßναι σε ισορροπßα, üταν βρßσκονται σε αποστÜσεις αντιστρüφως ανÜλογες με το βÜρος τους". Ο ΑρχιμÞδης χρησιμοποιεß τις αρχÝς που προκýπτουνε, για τον υπολογισμü των εμβαδþν και των κÝντρων βÜρους των διαφüρων γεωμετρικþν σχημÜτων, üπως τρßγωνα, παραλληλüγραμμα και παραβολÝς.
     Περß ελßκων (28 προτÜσεις, 6 πορßσματα) Αυτü το Ýργο των 28 προτÜσεων, επßσης απευθυνüταν στον Δοσßθεο. Τοýτη η πραγματεßα ορßζει αυτü που σÞμερα καλεßται η σπεßρα του ΑρχιμÞδη. Εßναι ο γεωμετρικüς τüπος των σημεßων που αντιστοιχοýνε στο σýνολο των διÜφορων θÝσεων, απü τις οποßες διÝρχεται Ýνα σημεßο, με τη πÜροδο του χρüνου, καθþς αυτü κινεßται μακριÜ απü Ýνα σταθερü σημεßο με μια σταθερÞ ταχýτητα κατÜ μÞκος μßας γραμμÞς, που περιστρÝφεται με σταθερÞ γωνιακÞ ταχýτητα. Ισοδýναμα, σε πολικÝς συντεταγμÝνες (r, θ) μπορεß να περιγραφεß απü την εξßσωση
με πραγματικοýς αριθμοýς a και b. Αυτü εßναι πρþιμο παρÜδειγμα μιας μηχανικÞς καμπýλης (καμπýλη που διαγρÜφεται απü Ýνα κινοýμενο σημεßο), που θεωρεßται απü ¸λληνα μαθηματικü.
     Περß κωνοειδÝων & σφαιροειδÝων (32 προτÜσεις, 1 πüρισμα) Αυτü εßναι Ýνα Ýργο αποτελοýμενο απü 32 προτÜσεις, που απευθýνονται στον Δοσßθεο. Σ' αυτÞ τη πραγματεßα του υπολογßζει τα εμβαδÜ και τους üγκους τμημÜτων απü κþνους, σφαßρες και παραβολοειδÞ. Ο υπολογισμüς του εμβαδοý επιφανειþν Þτανε θÝμα εργασιþν απü την αρχαιüτητα. Τον 5ο αι. π.Χ. ο Εýδοξος εßχε αναπτýξει τη μÝθοδο της εξÜντλησης σýμφωνα με τις ιδÝες του Αντιφþντα. Στην μÝθοδο αυτÞ, υποδιαιροýμε Ýνα σþμα σε πολýγωνα για να υπολογßσουμε το εμβαδüν του. Ο Εýδοξος Þδη εßχε υπολογßσει το εμβαδüν ορισμÝνων πολýγωνων. Ο ΑρχιμÞδης βελτßωσε τη μÝθοδο αυτÞ και κατÜφερε να υπολογßσει το εμβαδüν της παραβολÞς.
     Πρüβλημα Βοεικüν: το Ýργο ανακαλýφθηκε απü τον Gotthold Ephraim Lessing σ' ελληνικü χειρüγραφο αποτελοýμενο απü Ýνα ποßημα απü 44 γραμμÝς, στη βιβλιοθÞκη Herzog August στο Wolfenbüttel της Γερμανßας, το 1773. Απευθýνεται στον ΕρατοσθÝνη και στους μαθηματικοýς στην ΑλεξÜνδρεια. Ττους προκαλεß να μετρÞσουνε τον αριθμü των βοοειδþν στην ΑγÝλη του ¹λιου, με την ταυτüχρονη επßλυση ενüς αριθμοý Διοφαντικþν εξισþσεων. ΥπÜρχει και μια πιο δýσκολη Ýκδοση του προβλÞματος που μερικÝς απü τις λýσεις απαιτεßται να εßναι τÝλεια τετρÜγωνα. ΑυτÞ η Ýκδοση του προβλÞματος λýθηκε 1η φορÜ απü τον Α. Amthor το 1880 κι η απÜντηση εßναι πολý μεγÜλος αριθμüς, περßπου 7,760271 × 10206544.



     Το κýριο Ýγγραφο που περιÝχει το Ýργο του εßναι το Παλßμψηστο του ΑρχιμÞδη. Το 1906, ο Δανüς καθηγητÞς Johan Ludvig Heiberg επισκÝφθηκε τη Πüλη κι εξÝτασε περγαμηνÞ (απü δÝρμα κατσßκας), γραμμÝνη τον 13ο μ.Χ. αι., που περιεßχε 174 σελßδες λειτουργικþν κειμÝνων. ΤελικÜ ανακÜλυψε πως η περγαμηνÞ Þτανε παλßμψηστο, δηλαδÞ Ýνα Ýγγραφο με κεßμενο που εßχε γραφεß πÜνω σε σβησμÝνη παλιÜ εργασßα. Τα παλßμψηστα δημιουργοýνταν ξαßνοντας το μελÜνι απü τα αρχικÜ Ýργα των περγαμηνþν και την επαναχρησιμοποßηση τους. ΑυτÞ Þτανε συνηθισμÝνη πρακτικÞ στον Μεσαßωνα, καθþς η περγαμηνÞ Þταν αρκετÜ ακριβÞ. Τα παλιüτερα Ýργα στο παλßμψηστο αναγνωρßστηκαν απü τους μελετητÝς τον 10ο αι. μ.Χ., ως αντßγραφα απü προηγοýμενες Üγνωστες πραγματεßες του ΑρχιμÞδη. Η περγαμηνÞ, πριν να πωληθεß σε ιδιþτη συλλÝκτη το 1920, Þτανε για εκατοντÜδες χρüνια σε μια μοναστηριακÞ βιβλιοθÞκη στη Πüλη. Στις 29 Οκτþβρη 1998, πωλÞθηκε σε δημοπρασßα σ' ανþνυμο αγοραστÞ για 2.000.000 $ απü τον Οßκο Κρßστις, στη ΝÝα Υüρκη.
     Το παλßμψηστο λοιπüν αυτü εßναι περγαμηνüς κþδικας του 10ου αι., που περιÝχει μαθηματικÝς πραγματεßες. Το 1229 ο κþδικας υπÝστη επεξεργασßα, η γραφÞ σβÞστηκε, τα φýλλα του αναδιατÜχθηκαν, διπλþθηκανε στη μÝση Ýτσι þστε Ýνα παλιü φýλλο να αποτελÝσει δýο ενüς καινοýργιου κþδικα και πÜνω τους γραφτÞκανε λειτουργικÜ κεßμενα. Η απüξεση δεν Þταν ολοκληρωτικÞ, με αποτÝλεσμα υπü ευνοúκÝς συνθÞκες να διαφαßνεται το προηγοýμενο κεßμενο.
     Το παλßμψηστο περιÝχει 7 πραγματεßες, συμπεριλαμβανομÝνου και του μοναδικοý σωζüμενου αντιγρÜφου του Ýργου Περß επιπλεüντων σωμÜτων στην αρχαßα ελληνικÞ. Εßναι η μοναδικÞ γνωστÞ πηγÞ του Ýργου Περß μηχανικþν θεωρημÜτων προς ΕρατοσθÝνη Ýφοδος, που αναφερüτανε στη Σοýδα κι εθεωρεßτο πως εßχε χαθεß για πÜντα. Το ΟστομÜχιον επßσης Þτανε στο παλßμψηστο, με μια πιο πλÞρη ανÜλυση του παζλ, σε σχÝση με ü,τι εßχε βρεθεß σε προηγοýμενα κεßμενα. Το παλßμψηστο εßναι τþρα αποθηκευμÝνο στο Walters Art Museum της Βαλτιμüρης, ΜÝριλαντ, üπου υποβÜλλεται σε διÜφορων ειδþν σýγχρονες δοκιμÝς, üπως η χρÞση υπεριþδους ακτινοβολßας κι ακτßνων Χ, Ýτσι þστε να διαβαστεß το αρχικü κεßμενο. Ο Παλßμψηστος Κþδικας με την ονομασßα Codex C, üπως τον αναφÝρει ο ΧÜιμπεργκ, εßναι η μüνη διασωζüμενη γνωστÞ πηγÞ που περιÝχει αποσπÜσματα απü τις πραγματεßες του. Σýμφωνα με τους γραφικοýς χαρακτÞρες του κειμÝνου χρονολογεßται στον 10ο αι. μ.Χ. και πιστεýεται üτι πρüκειται γι' αντιγραφÞ απü κÜποια αρχαιüτερη πηγÞ, που δυστυχþς μÜς εßναι Üγνωστη. Οι 7 πραγματεßες του στο Παλßμψηστο εßναι: Περß επιπÝδων ισορροπιþν, Περß ελßκων, Κýκλου μÝτρησις, Περß σφαßρας και κυλßνδρου, Περß των επιπλεüντων σωμÜτων, Περß μηχανικþν θεωρημÜτων προς ΕρατοσθÝνη Ýφοδος και ΟστομÜχιον.

     Πρüσφατα (2006) διαβÜστηκαν απü το Παλßμψηστο του ΑρχιμÞδη αποσπÜσματα απü τα Ýργα που διασþθηκαν σε αυτü:
     Περß μηχανικþν θεωρημÜτων προς ΕρατοσθÝνη Ýφοδος (=μÝθοδος): Η πραγματεßα αυτÞ θεωρεßτο χαμÝνη μÝχρι και την ανακÜλυψη του Παλßμψηστου. Σ' αυτÞ, χρησιμοποιεß απειροστικÜ και δεßχνει πþς η διαμÝλιση ενüς σχÞματος σ' Ýναν Üπειρο αριθμü, απεßρως μικρþν κομματιþν, μπορεß να μας βοηθÞσει στο να προσδιορßσουμε το εμβαδüν Þ και τον üγκο του. Εßχε υπüψη του πως αυτÞ η μÝθοδος στερεßται επßσημης αυστηρüτητας, Ýτσι χρησιμοποßησε και τη μÝθοδο της εξÜντλησης για την εξαγωγÞ των αποτελεσμÜτων. ¼πως και το Πρüβλημα Βοοειδþν, Ýτσι κι αυτü το Ýργο Þτανε γραμμÝνο με τη μορφÞ επιστολÞς προς τον ΕρατοσθÝνη τον ΑλεξανδρÝα.
     Περß των επιπλεüντων σωμÜτων: Στο 1ο μÝρος αυτÞς της πραγματεßας, εξηγεß το νüμο της ισορροπßας των υγρþν κι αποδεικνýει πως το νερü θα υιοθετÞσει μια σφαιρικÞ μορφÞ γýρω απü Ýνα κÝντρο βαρýτητας. Αυτü μπορεß να Þταν μια προσπÜθεια για να εξηγÞσει τη θεωρßα των τüτε σýγχρονων ΕλλÞνων αστρονüμων, üπως και του ΕρατοσθÝνη, üτι η Γη εßναι σφαιρικÞ. Τα υγρÜ περιγρÜφονται ως μη αυτοβαρυτικÜ, δεδομÝνου üτι υποθÝτει την ýπαρξη ενüς σημεßου, προς το οποßο εμπßπτουν üλα τ' αντικεßμενα, με αποτÝλεσμα ν' αποκτοýνε το σφαιρικü τους σχÞμα.
Στο δεýτερο μÝρος, υπολογßζει τις θÝσεις ισορροπßας διÜφορων τμημÜτων απü παραβολοειδÞ. Αυτü Þταν ßσως μια εξιδανßκευση των σχημÜτων, που δημιουργοýσε το βυθισμÝνο μÝρος των πλοßων στο νερü. ΚÜποια απü αυτÜ τα τμÞματα επιπλÝουν με τη βÜση κÜτω απü το νερü και τη μÝγιστη (σε ýψος) κορυφÞ πÜνω απü το νερü, παρüμοια με τον τρüπο με τον οποßο τα παγüβουνα επιπλÝουν. Η αρχÞ της Üνωσης του ΑρχιμÞδη παρατßθεται σε αυτü το Ýργο, ως εξÞς: "ΚÜθε σþμα που εßναι εξ ολοκλÞρου Þ μερικþς βυθισμÝνο σε ρευστü, δÝχεται μια þθηση ßση σε μÝγεθος, αλλÜ αντßθετης φορÜς, με το βÜρος του εκτοπισμÝνου ρευστοý".
     Απüκρυφα Ýργα/Βιβλßο λημμÜτων: Το Ýργο αυτü (Þ Liber Assumptorum) εßναι μια πραγματεßα με 15 προτÜσεις σχετικÜ με τη φýση των κýκλων. Το αρχαιüτερο γνωστü αντßγραφο του κειμÝνου εßναι στα αραβικÜ. Οι μελετητÝς T. L. Heath και Marshall Clagett υποστÞριζαν πως δεν μπορεß να Ýχει γραφτεß απü τον ΑρχιμÞδη, αυτü το Ýργο στη σημερινÞ του μορφÞ, δεδομÝνου üτι τον αναφÝρει σε 3ο πρüσωπο, γεγονüς που υποδηλþνει επεξεργασßα απü κÜποιο Üλλο συντÜκτη. Το Ýργο αυτü μπορεß να βασßζεται σε μια προηγοýμενη εργασßα του που πιθανüτατα Ýχει χαθεß. Επßσης, θεωρεßται πως ο Τýπος του ¹ρωνα για τον υπολογισμü του εμβαδοý ενüς τριγþνου απü το μÞκος των πλευρþν του, Þτανε γνωστüς στον ΑρχιμÞδη. Ωστüσο, η 1η αξιüπιστη αναφορÜ στον τýπο δßνεται απü τον ¹ρωνα τον ΑλεξανδρÝα τον 1ο μ.Χ. αι..



     Η ανακÜλυψη του χειρογρÜφου Ýχει περιπετειþδη ιστορßα. Το 10ο αι., στη Πüλη, Ýνας ανþνυμος γραφÝας αντÝγραψε πραγματεßα του ΑρχιμÞδη πÜνω σε περγαμηνÞ, κρατþντας τα ελληνικÜ του πρωτοτýπου. Το 13ο αι., Ýνας μοναχüς Ýσβησε το κεßμενο, Ýκοψε τις σελßδες, περιÝστρεψε τα φýλλα 90 μοßρες και τα δßπλωσε στη μÝση. Η περγαμηνÞ στη συνÝχεια ανακυκλþθηκε μαζß με περγαμηνÝς απü Üλλα βιβλßα, για να δημιουργηθεß Ýνα προσευχητÜριο. Πρþτος ανÝφερε την ýπαρξÞ του ο ιστοριοδßφης ΑθανÜσιος Παπαδüπουλος-Κεραμεýς το 1899. Το παλßμψηστο ανÞκε στη ΒιβλιοθÞκη του Μετοχßου του Παναγßου ΤÜφου στη Πüλη κι εßχε μεταφερθεß εκεß απü τη ΣκÞτη του Αγßου ΣÜββα στη Παλαιστßνη. Ο μεγÜλος αναζητητÞς χειρογρÜφων Κονσταντßν φον Τßσεντορφ, που ανακÜλυψε τον Σιναúτικü Κþδικα, την επισκÝφθηκε το 1846 κι εßδε το χειρüγραφο αλλÜ δεν αναγνþρισε το περιεχüμενü του. ΑπÝσπασε μüνο Ýνα 2φυλλο, που κατÝληξε στη ΒιβλιοθÞκη του Καßμπριτζ (Ms. Add. 1879.23). Οýτε κι ο Παπαδüπουλος-Κεραμεýς μπüρεσε να διαβÜσει τον κþδικα, κατÜλαβε üμως üτι πρüκειται για κÜποιο σημαντικü μαθηματικü Ýργο. Η εßδηση Ýφτασε στον Δανü φιλüλογο Γιüχαν ΧÜιμπεργκ (Johan Ludwig Heiberg), που εξÝδιδε τα Ýργα του ΑρχιμÞδη. Ο ΧÜιμπεργκ, παρÜ τη προχωρημÝνη του ηλικßα, ταξßδεψε στη Πüλη το 1906 για να δει τον κþδικα. Απü τη μελÝτη του προÝκυψε üτι ο κþδικας περιεßχε αριθμü Ýργων του ΑρχιμÞδη γνωστþν απü Üλλα χειρüγραφα και μαζß μ' αυτÜ την επιστολÞ με τον τßτλο Περß των μηχανικþν θεωρημÜτων προς ΕρατοσθÝνη Ýφοδος (Þ απλÜ ΜÝθοδος), που δε διασþζεται σε κανÝν Üλλο χειρüγραφο και που την ýπαρξη ο επιστημονικüς κüσμος γνþριζε μüνο απü μια απλÞ αναφορÜ.
     Στις ταραγμÝνες συνθÞκες στη διÜρκεια και μετÜ τον Α' Παγκ. Πüλ., το παλßμψηστο ξÝφυγε απü τη κατοχÞ της ΒιβλιοθÞκης του Μετοχßου και εξαφανßστηκε, μÝχρι που το 1998 βρÝθηκε να πωλεßται σε πλειστηριασμü του οßκου Christie's στη ΝÝα Υüρκη. ¼ταν Ýγινε γνωστÞ η εßδηση στην ΕλλÜδα, υπÞρξε κινητοποßηση απü το Υπουργεßο Πολιτισμοý κι απü πνευματικÜ ιδρýματα της χþρας για να συγκεντρωθεß το απαιτοýμενο ποσüν. Στις 28 Οκτωβρßου του 1998, η ΕλλÜδα Ýχασε την ευκαιρßα να αποκτÞσει το Παλßμψηστο. ΠαρÜλληλα το Πατριαρχεßο Ιεροσολýμων κινÞθηκε δικαστικÜ, ζητþντας να του αποδοθεß ο κþδικας, με την αιτιολογßα üτι εßχε κλαπεß απü τη βιβλιοθÞκη του Μετοχßου του στη 10ετßα του '20. Η δικαστικÞ απüφαση δικαßωσε τον ιδιþτη ιδιοκτÞτη ΡομπÝρ ΓκυερσÜν (Robert Guersan), κληρονüμο ενüς κÜποιου Μαρß Λουß ΣιριÝ (Marie Louis Sirieix), που 'χε ταξιδÝψει στην ΕλλÜδα και τη Τουρκßα στη 10ετßα του '20 κι εßχε πεθÜνει το 1956. ΤελικÜ ο κþδικας Üλλαξε χÝρια για 2.000.000 $ και περιÞλθε σε κÜποιον ανþνυμο συλλÝκτη, που το παρÝδωσε στο Μουσεßο ΤÝχνης Ουþλτερς (Walters Art Museum) της Βαλτιμüρης για συντÞρηση, ψηφιοποßηση και μελÝτη. Τον Αýγουστο του 2006, ομÜδα επιστημüνων υπü την εποπτεßα του φυσικοý Οýβε ΜπÝργκμαν κατüρθωσε να φÝρει στο φως ολüκληρο το κεßμενο του εγγρÜφου. Αυτü που Ýχασε, δυστυχþς, η ελληνικÞ Πολιτεßα, το κÝρδισε ευτυχþς η ανθρωπüτητα. Το σημαντικüτερο επιστημονικü χειρüγραφο που πουλÞθηκε ποτÝ σε δημοπρασßα αποκαλýπτει 13 χρüνια αργüτερα, χÜρη στη σýγχρονη τεχνολογßα και την αφοσßωση των ερευνητþν ενüς αμερικανικοý μουσεßου, τα μυστικÜ της μεγαλýτερης μαθηματικÞς ιδιοφυÀας του αρχαßου κüσμου.
     Lost & Found: The Secrets of Archimedes εßναι ο τßτλος της Ýκθεσης που εγκαινιÜζεται στις 16 Οκτþβρη στο Μουσεßο ΤÝχνης Walters της Βαλτιμüρης. Με φωτογραφßες, κεßμενα και πολυμÝσα, η Ýκθεση αφηγεßται τη συναρπαστικÞ περιπÝτεια του σπÜνιου χειρογρÜφου και το τερÜστιο πρüτζεκτ της συντÞρησης, ψηφιακÞς επεξεργασßας και μελÝτης του, που αποδεικνýει πως ο ΑρχιμÞδης ανακÜλυψε τα μαθηματικÜ του απεßρου, τη μαθηματικÞ φυσικÞ και τη συνδυαστικÞ -κλÜδος των μαθηματικþν που χρησιμοποιεßται στη πληροφορικÞ.



     Το 1999, ο ανþνυμος συλλÝκτης που απÝκτησε το Παλßμψηστο το παραχþρησε στο Μουσεßο Walters και μια ομÜδα ερευνητþν ξεκßνησε τη προσπÜθεια να διαβÜσει τα σβησμÝνα κεßμενα στο παλαιüτερο σωζüμενο αντßγραφο του αρχαßου Ελληνα μαθηματικοý, φυσικοý, εφευρÝτη, μηχανικοý κι αστρονüμου. Οταν το Μουσεßο Walters παρÝλαβε το χειρüγραφο, πολλοß πßστευαν üτι δεν μποροýσε να ανακτηθεß τßποτε απ' αυτü. "Ητανε σε φρικτÞ κατÜσταση, Ýχοντας βÜρος χιλßων ετþν, των μετακινÞσεων και της κακÞς χρÞσης", εßπε ο διευθυντÞς του Πρüτζεκτ ΑρχιμÞδης κι επιμελητÞς χειρογρÜφων και σπÜνιων βιβλßων του Walters, Γουßλ Νüελ. 4 Ýτη χρειÜστηκαν οι συντηρητÝς για να διαλýσουνε το βιβλßο, λüγω της εýθραυστης κατÜστασης της περγαμηνÞς, που 'χε καταστραφεß απü μοýχλα, ενþ κÜποια σημεßα εßχανε σκεπαστεß με σýγχρονη συνθετικÞ κüλλα! "ΚατÝγραψα τα πÜντα κι Ýσωσα ακüμη και τα πιο μικροσκοπικÜ κομμÜτια του χειρογρÜφου, φλοýδες χρþματος, νÞματα, σταθεροποßησα τη μελÜνη με ζελατßνη, Ýκανα αμÝτρητες επιδιορθþσεις με γιαπωνÝζικο χαρτß", εξηγεß η ΑμπιγκÝιλ ΚουÜντ, επικεφαλÞς του τμÞματος συντÞρησης χειρογρÜφων του αμερικανικοý μουσεßου.
     Το 2000, μια ομÜδα ερευνητþν Üρχισε την ανÜκτηση των σβησμÝνων κειμÝνων. Χρησιμοποßησαν τεχνικÝς απεικüνισης σε διαφορετικÜ μÞκη κýματος του υπÝρυθρου, ορατοý κι υπεριþδους φωτüς (πολυφασματικÞ απεικüνιση). ΧÜρη σε διαφορετικÝς μεθüδους ψηφιακÞς επεξεργασßας, το κεßμενο αποκαλýφθηκε στα μÜτια των ερευνητþν με τρüπο που κανεßς δεν το εßχε δει 1000 Ýτη. Ενα μÝρος του βιβλßου που εßχε σκεπαστεß με ρýπους διαβÜστηκε με ακτßνες Χ στο εργαστÞρι Stanford Synchrotron Radiation Lightsource (SSRL). Ο ΑρχιμÞδης, στη πραγματεßα του Περß μεθüδου των θεωρημÜτων μηχανικÞς ασχολεßται με την Ýννοια του απüλυτου απεßρου και το Παλßμψηστο περιÝχει το μüνο σωζüμενο αντßγραφο του σημαντικοý συγγρÜμματος. Ο αρχαßος Ελληνας μαθηματικüς ισχυρßζεται üτι 2 διαφορετικÜ σýνολα γραμμþν εßναι ßσα σε πλÞθος, αν κι εßναι σαφþς κατανοητü πως εßναι Üπειρα. Η προσÝγγιση αυτÞ εßναι üμοια με Ýργα του 16ου και του 17ου αι., που οδÞγησαν στην επινüηση του λογισμοý.
Επßσης, μüνο στο Παλßμψηστο βρÝθηκε το ΟστομÜχιον, η αρχαιüτερη πραγματεßα περß συνδυαστικÞς. Θεωρεßται üτι ο ΑρχιμÞδης προσπαθοýσε να ανακαλýψει με πüσους τρüπους θα μποροýσε να ανασυνδυÜζει 14 τμÞματα και να κÜνει Ýνα τÝλειο τετρÜγωνο. Η απÜντηση εßναι: 17.152 συνδυασμοýς. Η συνδυαστικÞ θεωρεßται ζωτικÞς σημασßας στην πληροφορικÞ.
     Εκτüς απü τα Ýργα του ΑρχιμÞδη, στο Παλßμψηστο βρÝθηκαν επßσης κρυμμÝνα: Ýνα σχüλιο πÜνω στις Κατηγορßες του ΑριστοτÝλη, καθþς και κεßμενα του Υπερεßδη, Αθηναßου ρÞτορα του Χρυσοý Αιþνα. Οταν το Παλßμψηστο οδηγÞθηκε στο SSRL, αποκαλýφθηκε στη 1η σελßδα κι η ταυτüτητα του γραφÝα που 'σβησε τα γραπτÜ του ΑρχιμÞδη. Τ' üνομÜ του Þταν ΙωÜννης Μýρωνας και τελεßωσε τη μεταγραφÞ των προσευχþν στις 14 Απρßλη 1229, στην ΙερουσαλÞμ.



 * ΥπÜρχει Ýνας κρατÞρας στη ΣελÞνη με το üνομα του ΑρχιμÞδη (29.7° Β, 4.0° Δ)προς τιμÞ του, καθþς και μια σεληνιακÞ οροσειρÜ, Τα ΒουνÜ του ΑρχιμÞδη (25.3° Β, 4.6° Δ).
 * Ο αστεροειδÞς της κýριας ζþνης αστεροειδþν, με προσωρινÞ ονομασßα 1987 SL7, πÞρε το üνομα 3600 ΑρχιμÞδης απü αυτüν.
 * Το μετÜλλιο Fields για εξαιρετικÝς επιδüσεις στα μαθηματικÜ φÝρει πορτραßτο του ΑρχιμÞδη, μαζß με σκÜλισμα απεικονßζει την απüδειξη στη σφαßρα και τον κýλινδρο.Η επιγραφÞ γýρω απü το κεφÜλι του εßναι απüσπασμα που αποδßδεται σ' αυτüν και γρÜφει στα λατινικÜ: "Transire suum pectus mundoque potiri" (ΑνÝβα πÜνω απü τον εαυτü σου και κατÜκτησε τον κüσμο).
 * Ο ΑρχιμÞδης Ýχει αποτυπωθεß στα γραμματüσημα που εκδßδονται απü την ΑνατολικÞ Γερμανßα (1973), ΕλλÜδα (1983), Ιταλßα (1983), τη ΝικαρÜγουα (1971), Σαν Μαρßνο (1982), και την Ισπανßα (1963).
 * Το επιφþνημα του Εýρηκα! που αποδßδεται στον ΑρχιμÞδη εßναι το σýνθημα της πολιτεßας της Καλιφüρνια. Στη περßπτωση αυτÞ η λÝξη αναφÝρεται στην ανακÜλυψη χρυσοý κοντÜ στο ΣÜττερς Μιλ το 1848 που πυροδüτησε τον πυρετü του χρυσοý εκεß.
 * ¸να κßνημα με πολιτικÞ συμμετοχÞ,που αποσκοπεß στη καθολικÞ πρüσβαση στην υγειονομικÞ περßθαλψη στη πολιτεßα ¼ρεγκον Ýχει ονομαστεß Κßνημα Ο ΑρχιμÞδης, μ' επικεφαλÞς τον πρþην ΚυβερνÞτη του ¼ρεγκον John Kitzhaber.

ΔΙΑΣΩΘΕΝΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ:

· "Περß σφαßρας και κυλßνδρου" Βιβλßο α' και β'
· "Κýκλου μÝτρησις" Σþζονται τρßα θεωρÞματα.
· "Περß κωνοειδÝων και σφαιροειδÝων" (32 θεωρÞματα, 1 πüρισμα)
· "Περß ελßκων" (28 θεωρÞματα, 6 πορßσματα)
· "Περß επιπÝδων ισορροπιþν Þ κÝντρα βαρþν επιπÝδων Þ ΜηχανικÜ" Βιβλ α' και β'.
· "Βιβλßο λημμÜτων"
· "Πρüβλημα Βοεικüν"
· "ΚατασκευÞ πλευρÜς του περιγραφομÝνου εις κýκλο επταγþνου"
· "Ωρολüγιον ΑρχιμÞδους" (Σþζεται στα αραβικÜ)
· "Περß κýκλων εφαπτομÝνων αλλÞλων"
· "Αρχαß της Γεωμετρßας"
· "Ψαμμßτης"
· "Τετραγωνισμüς παραβολÞς"
· Πρüσφατα (2006) διαβÜστηκαν απü το Παλßμψηστο του ΑρχιμÞδη αποσπÜσματα απü τα Ýργα που διασþθηκαν σ' αυτü:
· "ΟστομÜχιον"
· "Περß μηχανικþν θεωρημÜτων προς ΕρατοσθÝνη Ýφοδος (=μÝθοδος)
· "Περß των επιπλεüντων σωμÜτων"
· "ΟχουμÝνων" (ΥδροστατικÞ επιπλεüντων σωμÜτων)

ΣυγγρÜμματα μη διασωθÝντα · (Þ συγγρÜμματα μη αποκαλυφθÝντα μÝχρι σÞμερα)
· "ΑριθμητικÜ"
· "Βαρουλκüς, Υδροσκοπßαι, ΠνευματικÞ"
· "Επισßδια Βιβλßα" (ΜÜλλον περß στατιστικÞς -ΤζÝτζης)
· "Περß τριγþνων"
· "Περß τετραπλεýρου"
· "Περß ζευγþν"
· "Περß 13 ημικανονικþν πολυÝδρων"
· "ΙσοπεριμετικÜ"
· "Ισορροπßαι"
· "Καýσις δια κατüπτρων" (επ´ αυτοý Ýγινε επιτυχÝς πεßραμα στο Ν.Σ.)
· "Περß ΑρχιτεκτονικÞς"
· "Περß βαρýτητος και ελαφρüτητος (Πυκνüμετρα - Αραιüμετρα)
· "Περß δρομομÝτρων" (Οδüμετρα πλοßων)
· "Περß κÝντρου ΒÜρους Þ ΚεντροβαρικÜ"
· "ΚατοπρικÜ"
· "Περß παραλλÞλων γραμμþν"
· "Περß κοßλων και παραβολικþν κατüπτρων"
· "ΠροοπτικÞ"
· "Στοιχεßα μηχανικþν"
· "Πλινθßδες και Κýλινδροι"
· "Στοιχεßα επß των στηρßξεων"
· "ΣφαιροποιÀα"

ΕφευρÝσεις
· "ΑστρονομικÞ συσκευÞ"
· "Βαρουλκüς"
· "Γερανοß" (ΑρπÜγες)
· "ΚαταπÝλτες"
· "ΚÜτοπτρα"
· "Κοχλßας Þ Ýλιξ"
· "Οδüμετρο (δρομüμετρο)"
· "ΠλανητÜριον (σφαßρα)
· "Πολýσπαστον" (Βαροýλκο), "τρßσπαστο"
· "Σßφων"
· "ΟστομÜχιον" (επιτραπÝζιο παιγνßδι το πρþτο πÜζλ)
· "Τηλεβüλον ΑρχιμÞδους"
· "Χαριστßων" (μοχλüς)
· "Ωρολüγιο υδραυλικü"

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers