ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

ÊëáóóéêÜ 

Marti Jose Julian: ¸íáò ÏðëéóìÝíïò ÐïéçôÞò

   Βιογραφικü

     Για τη Κοýβα, ο ΧοσÝ Μαρτß (1853–1895) εßναι ü,τι για μας ο Κολοκοτρþνης,
 για τη Σκωτßα ο ΓουÜλας: ΑπελευθερωτÞς! Μßα μεγÜλη φυσιογνωμßα δημιουργοý κι αγωνιστÞ ολÜκερης της ΑμερικÞς, ενþ θεωρεßται ο πρωτεργÜτης-θεμελιωτÞς της κουβανÝζικης ποßησης.
     Υπερασπßστηκε τη πατρßδα του Κοýβα, τη "δικÞ του ΑμερικÞ" κι αφοσιþθηκε σ' αυτÞν τη μεγÜλη υπüθεση. Αυτüς ο αστüς κι Ισπανüς στη καταγωγÞ δε ζητοýσε μüνο την αναδιανομÞ του πλοýτου και των περιουσιþν. ¹ξερε πως η κοινωνßα που οραματßζεται απαιτεß κι Ýνα νÝου τýπου Üνθρωπο.
     ΠοιητÞς και κορυφαßος μαχητÞς της ΚουβανικÞς ανεξαρτησßας, εßναι απü τις πλÝον εμβληματικÝς φυσιογνωμßες της ιστορßας της Κοýβας. ΑποτÝλεσε σημεßο αναφορÜς κι Ýμπνευσης για τους ηγÝτες της ΕπανÜστασης στο νησß κι ιδιαßτερα για τους Τσε ΓκεβÜρα και ΦιντÝλ ΚÜστρο.
    
¢ρχιζε να δημοσιεýει ποιÞματα του σε τοπικÝς εφημερßδες σε ηλικßα μüλις 16 ετþν. Το 1869, η υποστÞριξη που παρεßχε μÝσω των γραπτþν του στους ξεσηκωμÝνους κουβανοýς ενÜντια στο αποικιοκρατικü καθεστþς, τον Ýβαλε σε σοβαρÜ προβλÞματα. ΣυνελÞφθη και καταδικÜστηκε σ' 6 χρüνια καταναγκαστικÞ εργασßα για προδοσßα κι υποκßνηση ανταρσßας. Με παρÝμβαση των γονιþν του η ποινÞ του μειþθηκε, ο ßδιος üμως εξορßστηκε στην Ισπανßα.


                                    Το σπßτι του

     Στην Ευρþπη σποýδασε νομικÜ συνεχßζοντας ταυτüχρονα να γρÜφει για τη κατÜσταση που επικρατοýσε στη Κοýβα. Την ßδια περßοδο χρειÜστηκε να χειρουργηθεß 2 φορÝς προκειμÝνου να διορθωθεß η βλÜβη που 'χαν υποστεß τα πüδια του απ' τις χειροπÝδες των φυλακþν. Το 1875 πÜει στο Μεξικü και ξαναβρßσκεται με την οικογÝνεια του. Σε 2 χρüνια δημοσßευσε μεγÜλο αριθμü ποιημÜτων, μεταφρÜσεις αλλÜ κι Ýνα δικü του θεατρικü Ýργο, που παßχτηκε σε θÝατρο του Μεξικü.

     

     ΕπÝστρεψε στη Κοýβα το 1877 Ýχοντας αλλÜξει üνομα, αλλÜ Ýμεινε λιγüτερο απü μÞνα πριν φýγει για ΓουατεμÜλα, μÝσω Μεξικοý. Εκεß βρÞκε δουλειÜ ως καθηγητÞς Φιλολογßας και παντρεýτηκε τη ΚÜρμεν ΖÜγιας ΜπαζÜν. Στη θÝση του καθηγητÞ Ýμεινε 1 Ýτος καθþς παραιτÞθηκε διαμαρτυρüμενος για την Üδικη απüλυση συναδÝλφου και συμπατριþτη του απ' το ßδιο τμÞμα. ¸τσι, επÝστρεψε και πÜλι στη Κοýβα και συνÝχισε να δουλεýει ως καθηγητÞς. ¼χι üμως για πολý, μιας και κατηγορÞθηκε απü τις αρχÝς για συνωμοσßα εναντßον της ισπανικÞς αποικιοκρατßας και πÜλι εξορßστηκε στην Ισπανßα. Απü κει Ýφυγε για τη ΝÝα Υüρκη.

                      

     ΚατÜ τη διÜρκεια της παραμονÞς του στις ΗΠΑ, αποδεßχθηκε ιδιαßτερα παραγωγικüς. ΥπηρÝτησε ως Πρüξενος της ΟυρουγουÜης, της ΠαραγουÜης και της ΑργεντινÞς, Ýγραψε Üρθρα τüσο στον τοπικü τýπο üσο και σ' εφημερßδες χωρþν της ΛατινικÞς ΑμερικÞς λειτουργþντας Üτυπα ως ανταποκριτÞς. Την ßδια περßοδο Ýγραψε κÜποια απ’ τα σημαντικüτερα του ποιÞματα ενþ προσπαθοýσε με κÜθε τρüπο να ενισχýσει το κßνημα ανεξαρτησßας στη Κοýβα που ολοÝνα και δυνÜμωνε.

      
                           Στη μÝση με το ποýρο

     Το 1895 μαζß με μια ομÜδα εξüριστων κουβανþν, υπü την αρχηγßα του ΜÜξιμο Γκüμεζ, αποβιβÜζεται στο νησß και παßρνει μÝρος στον εθνικü απελευθερωτικü αγþνα. Ο γεννημÝνος στην ΑβÜνα απü πατÝρα Ισπανü, μητÝρα απü τα ΚανÜρια ΝησιÜ και μεγαλýτερος απü τις 7 αδελφÝς του, ΧοσÝ ΖουλιÜν Μαρτß, σκοτþθηκε σ' ενÝδρα το 1ο μÞνα του πολÝμου, στις 19 ΜÜρτη 1895, πολεμþντας εναντßον των Ισπανþν, μüλις 42 ετþν, αφοý προηγουμÝνως αφοσιþθηκε στη προετοιμασßα του απελευθερωτικοý αγþνα, -χωρßς üμως να προλÜβει να δει τη χþρα του να απελευθερþνεται απ' τα δεσμÜ της ισπανικÞς αποικιοκρατßας, κÜτι που συνÝβη το 1902.

     

    
Η ηρωοποßηση του Μαρτß στα μÜτια των επüμενων γενεþν συνÝβη üχι γιατß Þταν κÜποιος πολεμιστÞς, στρατιωτικüς η πολιτικüς, αλλÜ διüτι αφιÝρωσε τη ζωÞ του για το σκοπü της κουβανικÞς ανεξαρτησßας. Δεν Ýμεινε στην ιστορßα για στρατηγικÝς ικανüτητες Þ πολεμικÝς αρετÝς, αλλÜ για το γεγονüς üτι στο επßκεντρο üλων του των γραπτþν -κι εν των γÝνει πνευματικþν κληροδοτημÜτων- υπÞρχε η δßψα για απελευθÝρωση της Κοýβας απü τους αποικιοκρÜτες. Το ποιητικü και συγγραφικü του Ýργο αποτÝλεσε το πνευματικü Ýναυσμα για τη φλüγα του απελευθερωτικοý αγþνα και γι’ αυτü γιορτÜζεται μÝχρι και σÞμερα στη Κοýβα ως ο Εθνικüς ΠοιητÞς του νησιοý.

    
                Η Σημαßα κυματßζει στον ΑνδριÜντα του

     ΠοιητÞς, δημοσιογρÜφος, επαναστÜτης φιλüσοφος, μεταφραστÞς, καθηγητÞς, εκδüτης, πολιτικüς αναλυτÞς. ΑφιÝρωσε τη ζωÞ του στην ανεξαρτησßα της χþρας του. ΠÜλεψε για την ενüτητα των λαþν της ΛατινικÞς ΑμερικÞς. ΠÜλεψε üχι μüνο ενÜντια στους Ισπανοýς, αλλÜ κι ενÜντια στο
«θηρßο» του βορρÜ. Οι φüβοι του επιβεβαιþθηκαν απü τις εξελßξεις που ακολοýθησαν, üχι μüνο στη πατρßδα του, αλλÜ σ' üλες, σχεδüν, τις χþρες της Νüτιας ΑμερικÞς.


                          ΑνδριÜντας του

     Στα συγγρÜματα τους, τüσον ο ΓκεβÜρα üσο κι ο ΚÜστρο (üπως κι Üλλα στελÝχη της μετÝπειτα ΕπανÜστασης), αναφÝρονται στο Μαρτß ως πηγÞ Ýμπνευσης κι επαναστατικοý πνεýματος. Ως ελÜχιστο φüρο τιμÞς στον πατριþτη και ποιητÞ, η ΚουβανικÞ κυβÝρνηση Ýδωσε το üνομα του στο διεθνÝς αεροδρüμιο της ΑβÜνας, μετονομÜζοντας το απü ΡÜνκο-ΜπογιÝρος σε "ΧοσÝ Μαρτß". Μνημεßα του υπÜρχουν σε αρκετÝς πüλεις ανÜ τον κüσμο, με πιο γνωστÜ αυτÜ στη Μαδρßτη, στη ΝÝα Υüρκη, στη Ρþμη και στη Σüφια!


                                    Στη Ρþμη


                                        Στη Σüφια


                                     Στη Μαδρßτη


     Ο μεγÜλος Κουβανüς επαναστÜτης, το 1891 δημοσßευσε στη ΝÝα Υüρκη το περßφημο δοκßμιü του "
Η ΔικÞ Μας ΑμερικÞ". Μαζß με μια ομιλßα του που εßναι γνωστÞ με τον τßτλο "ΜητÝρα ΑμερικÞ", το δοκßμιο αυτü αποτελεß το ιδεολογικü μανιφÝστο, που με λιτü και κατανοητü τρüπο, εκφρÜζει σκÝψεις κι ανησυχßες απü τις τüτε απειλÝς και την εξÜπλωση των ΗΠΑ. Η φρÜση «δικÞ μας ΑμερικÞ» εßναι η πιο αγαπημÝνη Ýκφραση των κατοßκων της ΛατινικÞς ΑμερικÞς. Κι ο Μαρτß Þθελε να κÜνει ολοφÜνερο το γεγονüς üτι υπÜρχει κι η Üλλη ΑμερικÞ, η ΑμερικÞ που «δεν εßναι δικÞ μας».

                   
                                                  Ýνα χειρüγραφü του

   "
Οι λαοß της «ΔικÞς Μας ΑμερικÞς» αποτελοýν μια μüνον οικογÝνεια, προÝρχονται απü τον ßδιο κορμü, Ýχουν Ýναν üμοιο σχηματισμü κι ανÜπτυξη. Οι χþρες της γεννÞθηκαν απü τα ßδια «πονεμÝνα σπλÜχνα». Γι' αυτü κηρýσσεται ως αναγκαßα κι επεßγουσα η ενüτητα. Οι Δημοκρατßες θα σωθοýν üταν στηριχτοýν στη συντονισμÝνη δρÜση των λαúκþν δυνÜμεων τüτε θα εßναι πραγματικÜ ελεýθερες".

     Το 1894 γρÜφει:

     "ΛÝμε λαü, κι üχι λαοýς, αυτüν που κατοικεß απü το ΜπρÜβο μÝχρι τη Παταγονßα".

    
Ο Μαρτß αναφÝρει για τους ΒορειοαμερικÜνους:

    "Θεωροýν
δικαßωμÜ 
τους να τα 'χουν üλα δικÜ τους. Οι ΒορειοαμερικÜνοι περιφρονοýν κι εξολοθρεýουν τους ΙνδιÜνους, εκμεταλλεýονται τους μαýρους. Πιστεýουν üτι οι χþρες της Νüτιας ΑμερικÞς αποτελοýνται βασικÜ απü ΙνδιÜνους και μαýρους. Γι' αυτü τις περιφρονοýν και θÝλουν να τις υποτÜξουν".

    
                    Στη ΝÝα Υüρκη, ΣÝντραλ Παρκ

     17 χρüνια, μετÜ τον μεγÜλο και 10ετÞ, üπως χαρακτηριστικÜ αναφÝρεται στην ιστορßα, πüλεμο που τÝλειωσε το 1878 με Þττα των Κουβανþν, στις 24 ΦλεβÜρη 1895, ξÝσπασε ξανÜ πüλεμος, που αυτÞ τη φορÜ εμψýχωνε ο μεγÜλος Κουβανüς εθνικüς Þρωας, Μαρτß. ΟργÜνωσε, υποστÞριξε και συμμετεßχε σε μια λαúκÞ εθνικοαπελευθερωτικÞ επανÜσταση. Χωρßς να υπÜρχει ακüμα η επßδραση μιας εξελιγμÝνης και συνειδητÞς εργατικÞς τÜξης, μßλησε απü τüτε για διανομÞ της γης σε μια κοινωνßα που Þταν ακüμα σε μεγÜλο βαθμü φεουδαρχικÞ και για ισüτητα ανÜμεσα στις φυλÝς, μüλις λßγα χρüνια μετÜ τη κατÜργηση της δουλεßας για τους Αφρικανοýς. Κατηγüρησε τον αντιδραστικü κλÞρο και ξεσκÝπασε τη πολιτικÞ των ΗΠΑ για τη Κοýβα, που σκοπü εßχε τη προσÜρτησÞ της. Οι ξεκαθαρισμÝνες απüψεις του για τη κοινωνικοπολιτικÞ κατÜσταση στη Κοýβα επηρÝασαν βαθιÜ τη σκÝψη του ΚÜστρο.

      
                                       Ο ΤÜφος Του

----------------------------------------------------------------

                                 Η ΔικÞ Μας ΑμερικÞ

     Ο φαντασμÝνος χωριÜτης πιστεýει üτι ο κüσμος ολüκληρος εßναι το χωριü του. Αρκεß να εßναι ο ßδιος δÞμαρχος Þ να μπορεß να ταπεινþνει το αντßζηλο που ξεμυÜλισε την καλÞ του και να αυγαταßνει το κομπüδεμÜ του, για να νομßσει üτι üλα πÜνε καλÜ στην οικουμÝνη, αγνοþντας τους γßγαντες με τις μπüτες ßσαμε εφτÜ λεýγες που εßναι Ýτοιμοι να τον ποδοπατÞσουν Þ τη διαμÜχη στα ουρÜνια, ανÜμεσα στους κομÞτες που διασχßζουν νυσταλÝοι τους αιθÝρες, καταβροχθßζοντας κüσμους.
     ¼,τι απομÝνει απü το χωριü στην ΑμερικÞ, πρÝπει να ξεσηκωθεß. Αυτοß δεν εßναι καιροß για να κοιμÜται κανεßς με τη σκοýφια του ýπνου στο κεφÜλι, αλλÜ με üπλα για μαξιλÜρι, üπως Ýκαναν οι πολεμιστÝς του ΧουÜν ντε ΚαστεγιÜνος: τα üπλα της λογικÞς, που υπερνικοýν üλα τα Üλλα. Τα οδοφρÜγματα των ιδεþν αξßζουν περισσüτερο απü τα πÝτρινα οδοφρÜγματα.
     Καμßα πλþρη δε μπορεß να χαρÜξει Ýνα νÝφος ιδεþν. Μßα ιδÝα γεμÜτη ενÝργεια, üταν ξεδιπλωθεß ενþπιον του κüσμου τη κατÜλληλη στιγμÞ, μπορεß να σταματÞσει ολüκληρη αρμÜδα σιδερüφραχτων πλοßω ν, σαν τη μυστικÞ σημαßα της θεßας δßκης. ¸θνη που δε γνωρßζονται μεταξý τους, εßναι τþρα ανÜγκη να βιαστοýν να γνωριστοýν, üπως πρÝπει σε ανθρþπους που ετοιμÜζονται να δþσουν μÜχη, ο Ýνας στο πλευρü του Üλλου. ¼σοι κουνοýν απειλητικÜ τη γροθιÜ ο Ýνας στον Üλλον σαν ζηλιÜρικα αδÝρφια που διεκδικοýν το ßδιο χωρÜφι, Þ σαν τον χωρικü που εßναι μικρü το σπßτι του και φθονεß τον Üλλον που το σπßτι του εßναι καλýτερο , πρÝπει να ενþσουν τα δυü τους χÝρια και να γßνουν Ýνα. ¼σοι κρýβονται πßσω απü μßα παρÜδοση εγκληματικÞ προκειμÝνουν να βÜλουν χÝρι στη γη του αδερφοý τους με σπαθß βαμμÝνο σε αßμα που βγαßνει απü των δυü τους τις φλÝβες, πρÝπει να επιστρÝψουν τη γη στον αδερφü τους που Ýχει Þδη τιμωρηθεß αρκετÜ, αν δε θÝλουν ο λαüς να τους φωνÜζει κλÝφτες. Ο Ýντιμος Üνθρωπος δεν εξοφλεß τα χρÝη τιμÞς με χρÞμα – τüσο πÜει για κÜθε σφαλιÜρα που Ýχει δεχθεß.
     Δε μπορεß πια να εßμαστε Ýνας λαüς που ζει üπως τα φýλλα στον Üνεμο, οι φυλλωσιÝς μας γεμÜτες ανθοýς κι εßτε να μαραινüμαστε, εßτε να σιγοραγουδÜμε στο Ýλεος των χαδιþν του Þλιου εßτε να παραδÝρνουμε στις καταιγßδες. Τα δÝντρα πρÝπει να μπουν στη σειρÜ για να μη περÜσει ο γßγαντας με τις μπüτες, ßσαμε εφτÜ λεýγες! Εßναι καιρüς να δþσουμε το παρþν και να πορευτοýμε ενωμÝνα , να πυκνþσουμε τις γραμμÝς μας üπως οι φλÝβες του αργýρου στα ριζÜ των ¢νδεων.
     Μüνο τα εφταμηνßτικα θα λιποψυχÞσουν. ¼σοι δε πιστεýουν στη χþρα τους εßναι Üνδρες πρüωρα γεννημÝνοι και αδýναμοι. ΕπειδÞ οι ßδιοι δεν Ýχουν κουρÜγιο, το αρνοýνται και στους υπüλοιπους. Τα ατροφικÜ μικρÜ τους χÝρια -νýχια βαμμÝνα, μπρÜτσα στολισμÝνα με βραχιüλια, χÝρια του Παρισιοý και της Μαδρßτης- δε μποροýν να φτÜσουν οýτε στα πιο χαμηλÜ κλαριÜ του δÝντρου, και δηλþνουν üτι Ýνα τÝτοιο ψηλü δÝντρο εßναι αδýνατο να το σκαρφαλþσει Üνθρωπος. ΤÝτοια βλαβερÜ Ýντομα που ροκανßζουν τα κüκκαλα της χþρας που τους θρÝφει, πρÝπει να φορτωθοýν σε καρÜβια και να φýγουνε γι’ αλλοý. Αν εßναι ΠαριζιÜνοι Þ απü τη Μαδρßτη, ας παν στο ΠρÜδο, στο φως των φαναριþν, Þ στου Tortoni για σορμπÝ. Γιοι που ντρÝπονται που ο πατÝρας τους εßναι μαραγüς! ΓÝννημα θρÝμμα της ΑμερικÞς και ντρÝπονται γιατß η μÜνα τους φορÜ ινδιÜνικη ποδιÜ! ΝτρÝπονται για τη μÜνα που τους ανÝθρεψε και την απαρνοýνται οι αλÞτες, τη παρατÜνε Üρρωστη, στο κρεβÜτι του πüνου! Ποιος, λοιπüν, εßναι Üνδρας; Αυτüς που παραστÝκει στη μητÝρα του και τη φροντßζει στην αρρþστια της Þ αυτüς που τη βÜζει να ξενοδουλεýει και ζει σε βÜρος της σε χþρες Ýκφυλες, φορþντας φανταχτερÝς γραβÜτες και καταριÝται τη μÞτρα που τον γÝννησε, με τα σημÜδια του προδüτη χαραγÝνα στη πλÜτη του φρÜκου του;
     Αυτοß λοιπüν οι γιοι της δικÞς μας ΑμερικÞς που θα τη σþσουν οι ΙνδιÜνοι της και που συνÝχεια προχωρÜ μπροστÜ, αυτοß οι λιποτÜτες οπλοφοροýν και Ýχουν ενταχθεß σρα στρατεýματα της Βüρειας ΑμερικÞς που πνßγει τους ΙνδιÜνους στο αßμα και πÜει απü το κακü στο χειρüτερο! Οι ευαßσθητες αυτÝς υπÜρξεις εßναι Üνδρες που αρνοýνται να δουλÝψουν σαν Üνδρες! ΜÞπως ο ΟυÜσινγκτον, που τους Ýφτιαξε ττη χþρα αυτÞ, πÞγε να ζÞσει με τους ¢γγλους, ενþ τους Ýβλεπε να μÜχονται κατÜ της ßδιας του της χþρας; Αυτοß οι «φανατικοß» της ΤιμÞς, σÝρνουν τη τιμÞ τους σε ξÝνη γη, üπως Ýκαναν οι ομοúδεÜτες τους κατÜ τη ΓαλλικÞ ΕπανÜσταση με τους χοροýς τους, τους προσποιητοýς τρüπους τους και τα μοναδικÜ, παρατραβηγμÝνα τους ρο.
     Γιατß σε ποιÜ Üλλα μÝρη της γης μποροýν να εßναι οι Üνθρωποι πιο περÞφανοι, απ’ üτι στις πολýπαθες αμερικανικÝς μας Δημοκρατßες, που ορθþθηκαν μÝσα απü τις βουβÝς μÜζες των ΙνδιÜνων, πÜνω στα ματωμÝνα χÝρια εκατü αποστüλων, μÝσα στον αχü της μÜχης ανÜμεσα στο βιβλßο και το θυμιατÞρι. ΠοτÝ Üλλοτε στην ιστορßα δεν Ýχουν σφυρηλατηθεß τüσο ενωμÝνα και προχωρημÝνα Ýθνη, σε τüσο σýντομο χρονικü διÜστημα, απü τüσο ετερüκλητα στοιχεßα. Ο αλαζüνας πιστεýει üτι η οικουμÝνη Ýχει πλαστεß για να του χρησιμεýει ως βÜθρο, επειδÞ τυχαßνει να Ýχει ωραßα πÝνα Þ ευφρÜδεια στην ομιλßα, και κατηγορεß τη γη που τον γÝννησε üτι εßναι Üχρηστη και πÝρα απü κÜθε σωτηρßα γιατß τα παρθÝνα της δÜση της δεν καταφÝρνουν να του παρÝχουν τα μÝσα να ταξιδεýει διαρκþς ανÜ τον κüσμο ως διÜσημος πολιτικüς ανÞρ, να καβαλÜει πüνι απü τη Περσßα και να χαßρεται τη σαμπÜνια του σαν μεγιστÜνας. Ανßκανη δεν εßναι η νεογÝννητη χþρα που αναζητεß μορφÝς που να την εξυπηρετοýν και Ýνα χρÞσιμο εργαλεßο, αλλÜ αυτοß που προσπαθοýν να διοικÞσουν ιδιüμορφους λαοýς, με ταμπεραμÝντο μοναδικü και βßαιο, σýμφωνα με νüμους που Ýχουν κληροδοτηθεß απü τÝσσερις αιþνες ευλευθερßας στις ΗνωμÝνες Πολιτεßες και δεκαεννÝα αιþνες μοναρχßας στη Γαλλßα. Η διακýρηξη του ΧÜμιλτον δε μπορεß να κüψει τη φüρα του καβαλÜρη της κοιλÜδας. Μßα φρÜση που ξεστομßζει ο ΣιεγÝς δε μπορεß να ξανÜψει το αßμα της ινδιÜνικης φυλÞς που λιμνÜζει.
     ΠροκειμÝνου να κυβερνÞσει καλÜ, πρÝπει κανεßς να βλÝπει τα πρÜγματα üπως Ýχουν. Ο ικανüς κυβερνÞτης στην ΑμερικÞ δεν εßναι αυτüς που ξÝρει να διοικεß Γερμανοýς Þ ΓÜλλους, αλλÜ εκεßνος που γνω ρßζει απü τι στοιχεßα εßναι φτιαγμÝνη η χþρα του και πως μπορεß να βαδßσει οδηγþντας τα στην ενüτητα για να φτÜσει, μÝσα απü μεθüδους και θεσμοýς που πηγÜζουν απü την ßδια τη χþρα, στην επιθυμητÞ κατÜσταση üπου ο κÜθε ανθρωπος φτÜνει στην αυτοπραγμÜτωση και στην αυτογνωσßα, και üλοι μποροýν να χαßρονται την αφθονßα που η φýση χαρßσει σε üσους απü τον λαü τη γονιμοποιοýν με το μüχθο τους και την υπερασπßζονται με τη ζωÞ τους. Η διακυβÝρνηση πρÝπει να γεννιÝται μÝσα απü την ßδια τη χþρα. Το πνεýμα της διακυβÝρνησης πρÝπει να εßναι το ßδιο με το πνεýμα της χþρας. Η δομÞ της πρÝπει να συμμορφþνεται με κανüνες που ταιριÜζουν στη χþρα. Η καλÞ διακυβÝρνηση δεν εßναι τßποτα παραπÜνω απü την ισορροπßα ανÜμεσα στα φυσικÜ στοιχεßα της χþρας.
     Γι’ αυτü και στην ΑμερικÞ το βιβλßο που εισÜγεται απ’ Ýξω, το Ýχει νικÞσει ο φυσικüς Üνθρωπος. Οι φυσικοß Üνθρωποι Ýχουν νικÞσει τους τεχνητοýς γραμματιζοýμενους. Ο αυτüχθονας μιγÜς Ýχει νικÞσει τον εξωτικü κρεολü. Δεν υπÜρχει κÜποιος πüλεμος ανÜμεσα στον πολιτισμü και τη βαρβαρüτητα, αλλÜ ανÜμεσα στη κßβδηλη σοφßα και τη φýση. Ο φυσικüς Üνθρωπος εßναι καλüς και σÝβεται και επιβραβεýει την ανþτερη διανοητικÞ ικανüτητα üσο αυτÞ δε στρÝφει τη ταπεινοφροσýνη που τον διακρßνει ενÜντιÜ του Þ δεν τον προσβÜλλει απαξιþνοντÜς τον, κÜτι που ο φυσικüς Üνθρωπος ποτÝ δε συγχωρεß, üντας διατεθειμÝνος να ξανακερδßσει με τη βßα τον σεβασμü üπου του Ýχει πληγþσει τη περηφÜνια Þ του Ýχει απειλÞσει τα συμφÝροντÜ του. Οι τýραννοι της ΑμερικÞς, Ýχουν αναρριχηθεß στην εξουσßα ακριβþς προσαρμοζüμενοι σε αυτÜ τα περιφρονημÝνα στοιχεßα, και Ýχουν πÝσει απü τους θþκους τους τη στιγμÞ που τα προδßδουν. Οι Δημοκρατßες Ýχουν πληρþσει το βαρý τßμημα της τυρρανßας για την ανικανüητÜ τους να αναγνωρßσουν τα γνÞσια αυτÜ στοιχεßα τω ν χωρþν τους και να αντλÞσουν απü τα στοιχεßα αυτÜ τη πρÝπουσα μορφÞ διακυβÝρνησης, για να κυβερνÞσουν ανÜλογα. Σε Ýνα τÝτοιο νÝο Ýθνος, ο κυβερνÞτης εßναι εξ ορισμοý δημιουργüς.
     Σε λαοýς που απαρτßζονται απü στοιχεßα απολßτιστα μαζß και πολιτισμÝνα, θα κυριαρχÞσουν τα απολßτιστα επειδÞ Ýχουν συνηθßσει να επιτßθενται και να διασκεδÜζουν τις αμφιβολßες με τις γροθιÝς τους στις περιπτþσεις που οι πολιτισμÝνοι Ýχουν αποτýχει στην τÝχνη της διακυβÝρνησης. Η απολßτιστη μÜζα εßναι νωθρÞ και συνεσταλμÝνη στο πεδßο της διανüησης και απαιτεß να διοικεßται σωστÜ’ εÜν üμως η κυβÝρνηση τη βλÜπτει, τüτε τη ξφορτþνεται και κυβερνÜ αυτÞ. Πως μποροýν τα πανεπιστÞμια να διαμορφþσουν κυβερνÞτες αν δεν υπÜρχει οýτε Ýνα πανεπιστÞμιο στην αμερικανικÞ Þπειρο, που να διδÜσκει το πλÝον θεμελιþδες στοιχεßο της τÝχνης της διακυβÝρνησης: την ανÜλυση των ιδιüμορφων στοιχεßων των λαþν της ΑμερικÞς; Οι νÝοι παßρνουν τον δρüμο της ζωÞς μαντεýοντας και φορþντας γιÜνκικα Þ γαλλικÜ ματογυÜλια, με την ελπßδα να διοικÞσουν Ýνα λαü που δε γνωρßζουν καν. Στον πολιτικü στßβο, πρÝπει να απαγορεýεται η εßσοδος σε üσους αγνοοýν τα στοιχειþδη της πολιτικÞς. Τα λογοτεχνικÜ βραβεßα δε πρÝπει να απονÝμονται στην ωραιüτερη ωδÞ, αλλÜ στη καλýτερη μελÝτη των πολιτικþν δεδομÝνων της χþρας üπου ζει κανεßς. Εφημερßδες, πανεπιστÞμια και σχολεßα πρÝπει να προωθοýν τη μελÝτη των πραγματικþν συνθηκþν της χþρας. Να τις γνωρßζει και μüνο κανεßς εßναι αρκετü, χωρßς υπεκφυγÝς και περιττÝς φλυαρßες’ γιατß üποιος παραβλÝπει Ýστω και Ýνα κομμÜτι της αλÞθειας, εßτε επßτηδες εßτε απü αμÝλεια, εßναι καταδικασμÝνος να αποτýχει εξαιτßας ακριβþς του κομματιοý της αλÞθειας που του λεßπει. Η αλÞθεια που αποκρýπτεται τρÝφεται απü την αμÝλεια και γκρεμßζει üποιο οικοδüμημα χτιστεß χωρßς αυτÞν. Εßναι ευκολüτερο να επιλυθεß Ýνα πρüβλημα üταν τα συστατικÜ του στοιχεßα εßναι γνωστÜ, παρÜ üταν εßναι Üγνωστα.
     ¸ρχεται με τη σειρÜ του ο φυσικüς Üνθρωπος, ρωμαλÝος και αγανακτισμÝνος και ανατρÝπει üλα τα δßκαια που Ýχουν συσσωρευτεß μÝσα στα βιβλßα, διüτι δεν τον κυβερνοýν σýμφωνα με τις πρüδηλες ανÜγκες της χþρας.
     Γνωρßζω σημαßνει επιλýω. Να γνωρßζεις τη χþρα σου και να τη κυβερνÜς με βÜση τη γνþση εßναι ο μüνος τρüπος να την απελευθερþσεις απü τη τυρρανßα. Το ευρωπαúκο πανεπιστÞμιο πρÝπει να υποκλιθεß μπροστÜ στο πανεπιστÞμιο της ΑμερικÞς. Η ιστορßα της αμερικανικÞς ηπεßρου, απü τους ºνκας ως τις μÝρες μας, πρÝπει να διδÜσκεται λεπτομερþς, ακüμη κι αν αυτü σημαßνει üτι δε θα διδÜσκονται οι Üρχοντες της ΕλλÜδας. Η δικÞ μας ΕλλÜδα πρÝπει να Ýχει προβÜδισμα απÝναντι στην ΕλλÜδα που δεν εßναι δικÞ μας. Την Ýχουμε πιüτερο ανÜγκη. Εθνικοß πολιτικοß Üνδρες πρÝπει να αντικαταστÞσουν τους διαχειριστÝς της εξουσßας που εßναι ξÝνοι στη νοοτροπßα. Ας μπολιαστοýν οι ΔημοκρÜτες με τον κüσμο ολüκληρο, μα ο κορμüς πρÝπει να εßναι δικüς μας. Ας σωπÜσει πια ο ηττημÝνος σοφολογιüτατος, γιατß για κανÝναν Üλλο τüπο δε μπορεß να νιþθει κανεßς περηφÜνια üσο για τις πολýπαθες Δημοκρατßες μας.
     Με το κομποσκοßνι οδηγü και με λευκü πρüσωπο και πολýχρωμο σþμα ΙνδιÜνου και κρεολοý μπÞκαμε, ατρüμητοι, στον κüσμο των εθνþν. Με το λÜβαρο της Παναγßας Þρθαμε να κατακτÞσουμε την Ελευθερßα. ¸νας παπÜς, μερικοß υπολοχαγοß και μßα γυναßκα, σÞκωσαν το Μεξικü πÜνω στους þμους των ΙνδιÜνων. Μßα χοýφτα ηρωικþν φοιτητþν, που εßχαν διδαχθεß τη γαλλικÞ ελευθερßα απü Ýναν Ισπανü ιερωμÝνο, οδÞγησαν τη ΚεντρικÞ ΑμερικÞ στην εξÝγερση κατÜ της Ισπανßας, υπü τις διαταγÝς ενüς Ισπανοý στρατηγοý. Με τον μανδýα της μοναρχßας και τον ¹λιο στο στÞθος, οι ΒενεζουελÜνοι στον ΒορρÜ και οι Αργεντßνοι στο Νüτο βÜλθηκαν να ξεσηκþσουν τους λαοýς. ¼ταν οι δýο Þρωες Þρθαν σε σýγκρουση και η Þπειρος ετοιμαζüταν να συγκλονιστεß, ο Ýνας τους -κι üχι ο ελÜσσων- παρÝδωσε στον Üλλον τα ηνßα. Και καθþς ο ηρωισμüς σε καιροýς ειρÞνης σπανßζει επειδÞ δεν Ýχει τüση αßγλη üσο σε καιροýς πολÝμου, καθþς εßναι ευκολüτερο να πεθÜνει κανεßς Ýνδοξα παρÜ να σκεφτεß ορθολογικÜ, καθþς εßναι ευκολüτερο να κυβερνÞσεις üταν το φρüνημα εßναι υψηλü κι επικρατεß πνεýμα ενüτητας, παρÜ μετÜ τη μÜχη να καθοδηγÞσεις ανθρþπους που σκÝφτονται διαφορετικÜ, αλαζονικÜ, εξωτικÜ Þ φιλüδοξα, καθþς οι δυνÜμεις που γεννιοýνται μÝσα απü τον επικü αγþνα -με την αιλουροειδÞ πονηριÜ του εßδους μας και πιεζüμενες απü το βÜρος της σκληρÞς πραγματικüτητας- υπονüμευαν ολοÝνα το νÝο οικοδüμημα, üπου, με τα τραχιÜ και μοναδικÜ χþματα της μιγÜδας ΑμερικÞς μας, με τους ξυπüλυτους λαοýς και τους φρακοφορεμÝνους απü το Παρßσι, υψωνüταν μßα σημαßα δανεισμÝνη απü λαοýς που εßχαν ανατραφεß μÝσα στη διαρκÞ πρακτικÞ της ελευθερßας και του ορθολογισμοý, καθþς τα ιεραρχικÜ δομημÝνα συντÜγματα των αποικιþν αντιστÝκοταν στη δημοκρατικÞ οργÜνωση των Δημοκρατιþν, καθþς οι γραβατομÝνες πρωτεýουσες Üφηναν τις χωριÜτικες μπüτες στο προθÜλαμο της εισüδου κι οι πολυδιαβασμÝνοι σωτÞρες Þταν ανßκανοι να νιþσουν üτι η επανÜσταση νßκησε επειδÞ ξεπηδοýσε απü τη ψυχÞ του λαοý και üτι με τη ψυχÞ αυτÞ Ýπρεπε να κυβερνÞσουν, üχι χωρßς αυτÞν Þ εναντßον της- η ΑμερικÞ Üρχισε να υποφÝρει, να υποφÝρει ακüμα και απü το βÜρος της προσπÜθειας να συμφιλιþσει εχθρικÜ μεταξý τους και παρÜταιρα στοιχεßα που Ýχει κληρονομÞσει απü Ýνα δεσποτικü και διεστραμμÝνο αποικιστÞ με ιδÝες και μεθüδους εισαγωγÞς που, καθþς εßναι Üσχετες με τη τοπικÞ πραγματικüτητα, Þρθαν να επιβραδýνουν την ανÜπτυξη ορθολογικþν κυβερνÞσεων. Η Þπειρος που επß τρεις αιþνες σπαρταροýσε κÜτω απü τον ζυγü ενüς καθεστþτος που αρνιüταν στους λαοýς το δικαßωμα να κÜνουν χρÞση της λογικÞς τους, τþρα -παραμελþντας και κωφεýοντας απÝναντι στους αδαεßς που τüσο συνÝβαλαν στο λυτρωμü της- αποκτÜ μßα διακυβÝρνηση που βασßζεται στον ορθü λüγο, τον ορθü λüγο που ανÞκει σε üλους για το κοινü καλü, üχι στο πανεπιστημιακü ορθü λüγο των λßγων που επιβÜλλεται στον χωριÜτικο ορθü λüγο των πολλþν. Το πρüβλημα της ανεξαρτησßας δεν Þταν ανα αλλÜξουν οι μορφÝς, αλλÜ να αλλÜξει το πνεýμα.
     ¸πρεπε να δημιουργηθεß Ýνα κοινü μÝτωπο με τους καταπιεσμÝνους, Ýτσι þστε να εξασφαλßσουμε Ýνα νÝο σýστημα που να αντιτßθεται στα συμφÝροντα και τις συνÞθειες διακυβÝρνησης των καταπιεστþν. Η τßγρη που τη τρüμαξε το μπαροýτι, επιστρÝφει τη νýχτα στο ßδιο μÝρος για να παγιδÝψει τη λεßα της. Σκοτþνεται με τα νýχια της γυμνÜ και με τις φλüγες να ξεπηδοýν απü τα μÜτια της. Δεν την ακοýς που ζυγþνει γιατß πλησιÜζει με βελοýδινη πατημασιÜ. Το θÞραμα ξυπνÜ üταν η τßγρη εßναι Þδη επÜνω του. Η αποικßα ζει ακüμα στα σωθικÜ της Δημοκρατßας κι η δικÞ μας ΑμερικÞ προσπαθεß να σþσει μüνη τον εαυτü της απü τα ßδια της τα τερÜστια λÜθη -την αλαζονεßα των πρωτευουσþν της, τον τυφλü θρßαμβο της περιφρονημÝνης αγροτιÜς της, την υπÝρμετρη εισαγωγÞ ξÝνων ιδεþν και μοντÝλων, τη κακüβουλη και ανÜρμοστη απαξßωση των αρχÝγονων φυλþν- με τη βοÞθεια της υψηλüτερης αρετÞς, εμπλουτισμÝνης με το απαραßτητο αßμα, που διακρßνει τη Δημοκρατßα που αγωνßζεται ενÜντια στην αποικßα. Τßγρη καραδοκεß πßσω απü κÜθε δÝντρο και στÞνει ενÝδρα σε κÜθε στροφÞ του δρüμου. Θα πεθÜνει με τα νýχια γυμνÜ και με φλüγες να ξεπηδοýν απü τα μÜτια της.
     ΑλλÜ
«οι χþρες αυτÝς θα λυτρωθοýν», üπως εξÜγγειλε ο Αργεντινüς ΡιβαδÜβια, του οποßου η μüνη αμαρτßα Þταν üτι υπÞρξε Ýνας λεπτüς Üνθρωπος σε Üξεστους καιροýς. Δε φυλÜ κανεßς τη ματσÝτα του σε βελοýδινο θηκÜρι, οýτε μπορεß να παρατÞσει κανεßς τη παραδοσιακÞ λüγχη με το κοντü κοντÜρι σε μßα χþρα που κερδÞθηκε με αυτÞν, μüνο και μüνο επειδÞ στÝκεται Ýξω απü τη πüρτα του κοινοβουλßου του Ιτουρμπßδε κι απαιτεß «να ανακυρηχθεß σε αυτοκρÜτοραο ξανθομÜλλης». Οι χþρες αυτÝς θα λυτρωθοýν γιατß, με την ιδιοφυÞ συναßσθηση του μÝτρου που προÝρχεται απü την Þρεμη αρμονßα της Φýσης και φαßνεται να επικρατεß στην Þπειρο του φωτüς, γεννιÝται Ýνας νÝος Üνθρωπος, Ýνας Üνθρωπος που Ýχει εντρυφÞσει στη κριτικÞ σκÝψη που στην Ευρþπη Ýχει αντικαταστÞσει των ανεýθυνων αυτοσχεδιασμþν με την οποßα Þταν διαποτισμÝνη η προηγοýμενη γενιÜ: ο πραγματικüς Üνθρωπος για αυτοýς τους συγκεκριμÝνους καιροýς.
     ¹μασταν μßα φασματικÞ μορφÞ που διÝθετε στÞθος αθλητÞ, χÝρια δανδÞ και μυαλü παιδιοý. ¹μασταν Ýνας μασκαρÜς με αγγλικÜ παντελονÜκια, παριζιÜνικο γιλÝκο, σακÜκι βορειοαμερικÜνικο και καπελÜκι ισπανικü. Ο ΙνδιÜνος, σιωπηλüς, Ýφερνε βüλτες γýρω μας και Ýπαιρνε τα βουνÜ για να βαπτßσει τα παιδιÜ του στη κορυφÞ. Ο Μαýρος τα βρÜδια Üδειαζε τον πüνο της καρδιÜς του στο τραγοýδι, μüνος και Üγνωστος πλÜι στα ποτÜμια και τα Üγρια ζþα. Ο χωρικüς, ο δημιουργüς, Ýστρεφε τη τυφλÞ του αγανÜκτιση ενÜντια στην ακατÜδεχτη πüλη, ενÜντια στα ßδια του τα παιδιÜ. ¼σο για μας, δεν Þμασταν παρÜ σιρßτια και τÞβεννοι πανεπιστημιακοß σε χþρες που εßχαν Ýρθει στον κüσμο φορþντας πÝδιλα απü καναβÜτσο στα πüδια και δερμÜτινη κορδÝλα στο μÝτωπο. Ιδιοφυßα θα σÞμαινε να αδÝλφωνε κανεßς, με τη γενναιοδωρßα και το θÜρρος των ιδρυτþν των χωρþν μας, τη δερμÜτινη κορδÝλα με τη τÞβεννο, να λýτρωνε τον ΙνδιÜνο, να Üφηνε αρκετü χþρο στον Μαýρο, να στÞριζε την ελευθερßα στο σþμα αυτþν που εξεγÝρθηκαν στο üνομÜ της και την κατÝκτησαν.
     Δεν μας Ýχουν μεßνει παρÜ μüνο ο δικαστÞς, ο στρατηγüς, ο γραμματιζοýμενος και ο καρδινÜλιος. Οι νÝοι, αγγελικÜ αθþοι, παγιδευμÝνοι σαν σε πλοκÜμια χταποδιοý, ορμοýν προς τα ουρÜνια για να πÝσουν ξανÜ στη γη, με μßα στεßρα δüξα και με το κεφÜλι στεφανωμÝνο με σýννεφα. Ο φυσικüς Üνθρωπος, σπρωγμÝνος απü το Ýνστικτο, Ýκανε πÝρα τα σκÞπτρα των οφßκιων μÝσα στον τυφλü του θρßαμβο. Οýτε στο βιβλßο του Ευρωπαúου, οýτε στο βιβλßο του ΓιÜνκη θα βροýμε τη λýση του ισπανοαμερικανικοý γρßφου. ΔοκιμÜσαμε το μßσος και κÜθε χρüνο πηγαßναμε απü το κακü στο χειρüτερο. ΑποκαμωμÝνοι απü το Üχρηστο μßσος, αποκαμωμÝνοι απü την αντßσταση του βιβλßου ενÜντια στη λüγχη, του ορθολογισμοý ενÜντια στο θυμιατÞρι, της πüλης ενÜντια στο χωριü, απü την αδýνατη κυριαρχßα που ασκοýν οι διαιρεμÝνες κÜστες των πüλεων πÜνω στο φυσικü Ýθνος -πüτε πολυτÜραχο και πüτε αδρανÝς- αρχßσαμε, σχεδüν ασυνεßδητα, να δοκιμÜζουμε την ...αγÜπη. Οι λαοß ορθþνονται και χαιρετοýν ο Ýνας τον Üλλον.
«Πως εßμαστε;» ρωτοýν. Και αποκρινüμενος ο Ýνας στον Üλλο βρßσκουν απαντÞσεις. ¼ταν παρουσιÜζεται Ýνα πρüβλημα στο Κοχßμαρ, δε ψÜχνουν για λýσεις στο ΝτÜνζιγκ.
     Τα φρÜκα παραμÝνουν γαλλικÜ, αλλÜ η σκÝψη Ýχει αρχßσει να εßναι αμερικανικÞ. Η νεολαßα της ΑμερικÞς ανασκουμπþνεται, βÜζει τα χÝρια της βαθιÜ στη ζýμη και τη ζυμþνει μÝχρι να φουσκþσει με τον ιδρþτα της. ¸χει καταλÜβει üτι το κακü Ýχει παραγßνει με τη μßμηση και üτι το κλειδß της σωτηρßας εßναι η δημιουργßα. Το κρασß μπορεß να το φτιÜχνουμε απü πλÜτανος (σ.σ., εßδος στυφÞς μπανÜνας), αλλÜ ακüμα κι αν εßναι ξινü, εßναι το δικü μας κρασß! ¸χει γßνει πλÝον κατανοητü, üτι η μορφÞ διακυβÝρνησης μßας χþρας πρÝπει να εναρμονßζεται με τα φυσικÜ της στοιχεßα, üτι οι απüλυτες ιδÝες, για να μην αποτýχουν μÝσα απü τις εσφαλμÝνες μορφÝς, πρÝπει να παßρνουν μορφÝς συγκεριμÝνες και σχετικÝς’ üτι η ελευθερßα, για να´ναι βιþσιμη, πρÝπει να εßναι ειλικρινÞς και απüλυτη, üτι αν η Δημοκρατßα δεν εßναι ανοικτÞ σε üλους και δε προχωρÜ μπροστÜ με üλους μαζß, τüτε η Δημοκρατßα πεθαßνει. Η τßγρη που βρßσκεται μÝσα, Ýχει μπει απü τη χαραμÜδα. Το ßδιο κι η τßγρη που καραδοκεß απ' Ýξω.
     Ο στρατηγüς περιορßζει το ιππικü στο βηματισμü του πεζικοý, γιατß αν μεßνει πßσω το πεζικü, το ιππικü θα περικυκλωθεß απü τους εχθροýς. Η στρατηγικÞ εßναι πολιτικÞ. Οι λαοß πρÝπει να ζουν σε μßα ατμüσφαιρα ελεýθερης κριτικÞς, γιατß η κριτικÞ εßναι υγεßα, πÜντα üμως üταν γßνεται με μßα καρδιÜ και Ýναν νου. Να σκýβεις προς τους δυστυχισμÝνους και να τους σηκþνεις στα χÝρια σου! Με τη φλüγα της καρδιÜς μας να βγÜλουμε την ΑμερικÞ απü τον πÜγο. Να ξεχυθεß σφριγηλü και να τρÝξει ελεýθερα στις φλÝβες το φυσικü αßμα της χþρας! ¼ρθιοι, με τα γελαστÜ μÜτια των εργατþν, χαιρετιοýνται -λαü προς λαü- οι νÝοι Αμερικανοß. Αναδεικνýονται οι φυσικοß κυβερνÞτες μÝσα απü τη μελÝτη της Φýσης. ΔιαβÜζουν για να εφαρμüσουν και üχι για να αντιγρÜψουν. Οι οικονομολüγοι μελετοýν τις δυσκολßες στη πηγÞ τους. Οι ρÞτορες αρχßζουν να μιλοýν νηφÜλια. Οι δραματουργοß ανεβÜζουν στη σκηνÞ χαρακτÞρες ιθαγενεßς. Οι ακαδημßες καταπιÜνονται με πρακτικÜ ζητÞματα. Η ποßηση κÜνει πÝρα τον υπÝρμετρο λυρισμü του Θορßγια και κρεμÜ το πολýχρωμο γιλÝκο της στο δÝντρο της δüξας. Η πεζογραφßα, επιλεκτικÞ και σπινθηροβüλα, γεμßζει νÝες ιδÝες. Οι κυβερνÞτες, στις δημοκρατßες των ΙνδιÜνων, μαθαßνουν τη γλþσσα τους.
     Η ΑμερικÞ σταδιακÜ λυτρþνεται απ’ üλους τους κινδýνους της. ΠÜνω σε ορισμÝνες δημοκρατßες, συνεχßζει να κοιμÜται το χταπüδι. ¢λλες ξεχýνονται ορθÝς, οδηγημÝνες απü τους νüμους της ισορροπßας, βÜζουν το πüδι στη θÜλασσα, να αναπληρþσουν τους χαμÝνους αιþνες με μßα βιασýνη ξÝφρενη και θεúκÞ. ¢λλες, ξεχνüντας üτι ο ΧουÜρες γυρνοýσε με μßα καρüτσα που την Ýσερναν μουλÜρια, δÝρνουν το Üρμα τους στον Üνεμο με μßα σαπουνüφουσκα για καροτσÝρη. Η δηλητηριþδης χλιδÞ, εχθρüς της ελευθερßας, διαφθεßρει τον ελαφρüμυαλο Üνθρωπο και ανοßγει τη πüρτα στον ξÝνο. Σε Üλλες ορθþνεται, üποτε απειλεßται η ανεξαρτησßα, το επικü πνεýμα και η ανδρεßα. ¢λλες, μÝσα απü τους αδηφÜγους πολÝμους ενÜντια στους γεßτονÝς τους, εκτρÝφουν Ýνα στρατü ικανü να τις καταβροχθßσει. ºσως üμως η δικÞ μας ΑμερικÞ διατρÝχει τþρα Ýναν Üλλο κßνδυνο, που δε προÝρχεται απü την ßδια, αλλÜ απü τις διαφορÝς ως προς τη προÝλευση, τις μεθüδους και τα συμφÝροντα που υπÜρχουν ανÜμεσα στα δýο τμÞματα της ηπεßρου. ¸ρχεται η þρα που τη πλησιÜζει, ζητþντας τις πιο στενÝς σχÝσεις, Ýνας επιχειρηματικüς και δυναμικüς λαüς που δε τη γνωρßζει και την απεχθÜνεται. Και καθþς οι ρωμαλÝοι λαοß, αυτοδημιοýργητοι με το νüμο και το πιστüλι, δεν αγαποýν παρÜ τους ρωμαλÝους λαοýς’ καθþς η εποχÞ της παραφροσýνης και της φιλοδοξßας -κÜτι που η βüρεια ΑμερικÞ μπορεß να αποβÜλει αν πρυτανεýσουν τα αγνüτερα στοιχεßα του αßματüς της Þ πÜλι μπορεß να κυριευτεß απü αυτÞν αν επικρατÞσουν οι εκδικητικÝς και πρüστυχες μÜζες της, η παρÜδοση της επÝκτασης που Ýχει κληρονομÞσει Þ τα συμφÝροντα ενüς ισχυροý Üνδρα- δεν εßναι τüσο κοντÜ μας, ακüμη και στα μÜτια του πιο φοβισμÝνου παρατηρητÞ, þστε να μην Ýχουμ χρüνο να δοκιμÜσουμε τον εναλλακικü τρüπο της διακριτικÞς και επßμονης περηφÜνιας, προκειμÝνου να την αντιμετωπßσουμε και να την αποτρÝψουμε’ καθþς το καλü üνομα που Ýχει ως Δημοκρατßα μπροστÜ στα παρατηρητικÜ μÜτια των λαþν του κüσμου βÜζει στη βüρεια ΑμερικÞ Ýνα χαλινÜρι που δε κüβεται εýκολα απü τις παιδαριþδεις προκλÞσεις, την επιδεικτικÞ αλαζονεßα, Þ τις πατροκτüνες Ýριδες μεταξý των λαþν της δικÞς μας ΑμερικÞς.
     ΠιεστικÞ ανÜγκη για τη δικÞ μας ΑμερικÞ εßναι να δεßχνουμε αυτü που εßμαστε: ενωμÝνοι στη ψυχÞ και συσπειρωμÝνοι σε Ýνα σκοπü υπερνικÜμε γοργÜ το καταπιεστικü μας παρελθüν και δε μας αμαυρþνει παρÜ το καρπερü αßμα, απü τα χÝρια που αγωνßζονται να κÜνουν πÝρα τα χαλÜσματα και τα σημÜδια απü τις πληγÝς που μας Ýχουν ανοßξει οι παλιοß μας αφÝντες. Η περιφρüνηση που μας δεßχνει ο ισχυρüς αυτüς γεßτονας που δε μας γνωρßζει εßναι ο μεγαλýτερος κßνδυνος για τη δικÞ μας ΑμερικÞ. Και μια που πλησιÜζει η μÝρα που θα μας χτυπÞσει τη πüρτα, εßναι επιτακτικÜ αναγκαßο ο γεßτονας να μας γνωρßσει, το συντομüτερο, για να μη μας περιφρονεß. Απü Üγνοια μπορεß ακüμα και να Ýλθει να βÜλει τα χÝρια του πÜνω μας. ¼ταν μας γνωρßσει, üμως, θα αποτραβÞξει τα χÝρια του απü σεβασμü. ΠρÝπει κανεßς να Ýχει εμπιστοσýνη στα καλýτερα στοιχεßα που Ýχει Ýνας Üνθρωπος και να φυλÜγεται απü τα χειρüτερα. ΠρÝπει κανεßς να δßνει την ευκαιρßα στα καλýτερα στοιχεßα να αναδειχθοýν για να επικρατÞσουν στα χειρüτερα. Αλλιþς επικρατεß πÜντα το κακü. Οι λαοß πρÝπει να τιμωροýν σκληρÜ üσους υποθÜλπουν ανþφελα μßση καθþς και üσους δεν τους λÝνε Ýγκαιρα την αλÞθεια.
     Δε μπορεß να υπÜρχει Ýχθρα φυλετικÞ, γιατß δεν υπÜρχουν φυλÝς. Οι διανοητÝς της δεκÜρας με τη φτωχÞ τους σκÝψη, ζεσταßνουν και ξανασερβßρουν τις
«φυλÝς» που ανακÜλυψαν σε κÜποια βιβλιοθÞκη´ φυλÝς που ο αντικειμενικÜ σκεπτüμενος ταξιδιþτης και ο καλοπροαßρετος παρατηρητÞς ψÜχνουν αλλÜ ποτÝ δε βρßσκουν στη δικαιοσýνης της Φýσης, απ’ üπου πηγÜζει η οικουμενικÞ ταυτüτητα του ανθρþπου, ξεπηδþντας απü τον θρßαμβο της αγÜπης και την ανÞσυχη δßψα για ζωÞ. Οι ψυχÝς, ßσες και αιþνιες, εκπορεýονται απü σþματα που διαφÝρουν στο σχÞμα και στο χρþμα. ¼ποιος καλλιεργεß και διαδßδει τον ανταγωνισμü ανÜμεσα στις φυλÝς αμαρτÜνει κατÜ της ανθρωπüτητας. ¼ταν üμως, στο χωνευτÞρι των διαφορετικþν λαþν, σχηματßζεται Ýνας νÝος λαüς, αποκρυσταλλþνονται ορισμÝνα ζωτικÜ, ιδιαßτερα χαρακτηριστικÜ ως προς τον τρüπο σκÝψης και τις συνÞθειες, τον επεκτατισμü και την επÝκταση σε νÝα εδÜφη, την αλαζονεßα και την απληστßα, χαρακτηριστικÜ που, ενþ στην αρχÞ παραμÝνουν σε λανθÜνουσα κατÜσταση και αποτελοýν εσωτερικÞ υπüθεση της χþρας, θα μποροýσαν -σε περßοδο εσωτερικþν ανακατατÜξεων και μÝσα απü τη ταχýτητα με την οποßα προχωρÜ η διαδικασßα διαμüρφωσης των εχθρικþν χαρατηριστικþν- να μετατραποýν σε σοβαρüτατη απειλÞ για τις αδýναμες και απομονωμÝνες γειτονικÝς χþρες που η ισχυρÞ χþρα θεωρεß κατþτερες και αναλþσιμες. ΑυτÞ η θεωρßα εýκολα περνÜ στη πρÜξη.
     Δε θα Ýπρεπε κανεßς, ωστüσο, σαν τον μνησßκακο επαρχιþτη, να υποθÝσει üτι ο ανοικτüχρωμος λαüς της ηπεßρου εßναι μοιραßα κι Ýμφυτα κακüς, μüνο και μüνο επειδÞ δε μιλÜ τη γλþσσα μας’ Þ δε βλÝπει τον κüσμο με τον ßδιο τρüπο üπως εμεßς Þ Ýχει διαφορετικÝς απü εμÜς πολιτικÝς αγκυλþσεις Þ δε βλÝπει με καλü μÜτι τους ευÝξαπτους λαοýς που το δÝρμα τους Ýχει το χρþμα του σταριοý Þ δε διÜκειται φιλικÜ, μÝσα απü την αβÝβαιη ακüμα κυριαρχßα τους, προς üσους εßναι λιγüτερο ευνοημÝνοι απü την Ιστορßα, αλλÜ παρ’ üλα αυτÜ, τραβοýν τον δρüμο προς τη Δημοκρατßα με ηρωßκÝς δρασκελιÝς, οýτε πρÝπει να αποκρýπτονται τα προφανÞ δεδομÝνα του προβλÞματος αυτοý που μπορεß να επιλυθεß για χÜρη της ειρÞνης των μελλοντικþν αιþνων, μÝσα απü την Ýγκαιρη μελÝτη του και τη σιωπηρÞ και επεßγορα ενüτητα της ψυχÞς ολüκληρης της ηπεßρου.
     Γιατß ο ýμνος της ομοψυχßας Ýχει αρχßσει Þδη να αντηχεß’ η σημερινÞ γενιÜ κουβαλÜ στους þμους της την εργαζüμενη ΑμερικÞ, προχωρþντας στον δρüμο που Üνοιξαν οι μεγαλοπρεπεßς πατÝρες της. Απü το Ρßο ΜπρÜβο ως τα στενÜ του ΜαγγελÜνου, καβÜλα στη ρÜχη του Κüνδορα, σκüρπισε ο ΜÝγας Σεμß (σ.σ. Θεüς στη γλþσσα των Ιθαγενþν ΑρουÜκο), στα λατινογενÞ Ýθνη της ηπεßρου και στα πονεμÝνα νησιÜ του πελÜγους, τον σπüρο της νÝας ΑμερικÞς.

       El Partido Liberal                                  Μεξικü, 30 Ιανουαρßου 1891


ΘÝλω Tον Küσμο N' AφÞσω

ΘÝλω ν' αφÞσω τον κüσμο
με το πιο απλü τρüπο:
ΠÜνω σε κÜρο απü πρÜσινα φýλλα
να με ταξιδÝψουνε στο θÜνατο

Μη με βÜλουν στο σκοτÜδι
να πεθÜνω σαν προδüτης!
Εßμαι καλüς κι οι καλοß
πεθαßνουνε κοιτÜζοντας τον ¹λιο!

Με Την ¢νοιξη

Με την Üνοιξη
Ýρχεται το τραγοýδι,
Η γλυκειÜ θλßψη
κι η ρωμαλÝα αγÜπη.

Με την Üνοιξη
Ýρχεται η αδημονßα
στο φυλακισμÝνο πουλß
που θÝλει να πετÜξει.

ΓÝρας δεν υπÜρχει ευγενÝστερο
για την ευδαιμονßα,
υπÜρχει μüνον Ýνας βασιλιÜς:
Ο νεκρüς εßναι ο βασιλιÜς.

Φυτεýω ¸να Ρüδο Λευκü

Φυτεýω Ýνα ρüδο λευκü
και τον Ιοýλη και το ΓενÜρη.

Για το φßλο τον αληθινü
Που τßμια το χÝρι του μου δßνει
και για το σκληρü που ξεριζþνει
τη καρδιÜ μου και δε ζω.

δε φυτεýω τσουκνßδες Þ αγκÜθια:
Ýνα λευκü ρüδο φυτεýω...

Στßχοι Απλοß (Νο 5)

Αν δεßτε Ýνα λüφο αφροý
εßναι η ποßηση μου
Η ποßηση μου εßναι βουνü,
Þ
Ýνα φτερü βεντÜλιας.

Τα ποιÞματÜ μου εßναι, σα στιλÝτα
απü λουλοýδια σπαρμÝνα, ως τη λαβÞ.
Η ποßηση μου εßναι σα πηγÞ
καταρρÜκτη, απü κοραλλιογενÞ νερÜ.

Τα ποιÞματÜ μου εßναι απü λαμπερü πρÜσινο
Κι απü κüκκινο της φωτιÜς.
Η ποßηση μου εßναι σα πληγωμÝνο ελÜφι
που ψÜχνει καταφýγιο στο δÜσο.

Τα ποιÞματα μου εκλιπαροýνε την αντρεßα:
Τα ποιÞματα μου, μικρÜ κι ειλικρινÞ,
Ýχουνε τη δýναμη του ατσαλιοý,
που πελεκÜ σπαθιÜ!

Ονειρεýομαι Ξýπνιος

ΜÝρα και νýχτα πÜντα
ονειρεýομαι με μÜτια ανοιχτÜ...

Και πÜνω απü τα αφρισμÝνα κýματα,
της απÝραντης αγριεμÝνης θÜλασσας,

Και πÜνω απü την Üμμο της ερÞμου
που στροβιλßζεται...

Κι üταν χαροýμενα ιππεýω τον απαλü λαιμü
ενüς Üγριου λÝοντα,
Κυρßαρχος της καρδιÜς μου,

ΒλÝπω πÜντα Ýνα μικρü παιδß να επιπλÝει
και να μου φωνÜζει!

------------------------------------------------------------

Σημ ΔικÞ μου:  ΑυτÞ η ανÜρτηση ανÞκει κατÜ 99% στο φßλο και συνεργÜτη του Στεκιοý, ΧρÞστο Σωτηρüπουλο, τον οποßον ευχαριστþ και δημοσßως Üλλη μια φορÜ!

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers