ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

Äïêßìéá 

ÃÕÍÁÉÊÅÓ ÔÏÕ ÊÏÓÌÏÕ: Ð': Ìéá Ìáýñç Áöñïäßôç Ìå Ìéá ÔåñÜóôéá Ïëü÷ñõóç ÊáñäéÜ

Μια Μαýρη Αφροδßτη Με Μια ΤερÜστια Ολüχρυση ΚαρδιÜ


                  ...και μια τερÜστια αγκαλιÜ, επßσης!!!

     Εßναι 3 του ΜÜη 1906 και στο μαιευτÞριο της πüλης Σεν Λοýις του Μισοýρι, Ýρχεται μια μαυροýλα, η ΚÜρι Μακντüναλντ,  -πρÜγμα Üτοπο για τα δεδομÝνα της εποχÞς, καθþς αυτü το νοσοκομεßο Þταν αποκλειστικÜ για λευκοýς, κι Ýχει σημασßα που το τονßζω αυτü και θα δεßτε παρακÜτω το γιατß-,  και τη δÝχονται! Εκεß, λßγες μÝρες μετÜ, φÝρνει στον κüσμο Ýνα κοριτσÜκι, στις 3 Ιουνßου,. Η ΚÜρι εßχε γεννηθεß στο Λιτλ Ροκ του ¢ρκανσο το 1886 με γονεßς,  τον Ρßτσαρντ και την Ελβßρα Μακντüναλντ, οßτινες Þτανε κι οι δυο πρþην σκλÜβοι απü την ΑφρικÞ. Στις 17 του ßδιου μÞνα, λοιπüν, παßρνει εξιτÞριο με τη μικρÞ της και πατÝρας δηλþνεται ο  επßσης μαýρος ¸ντι ΚÜρσον, που 'τανε ταßρι της στις μουσικÝς περιπλανÞσεις τους στο βαριετÝ και ντρÜμερ. Το κοριτσÜκι το ονüμασε Φρßντα Τζüτζεφιν και κρατþντας το επßθετο της, Μακντüναλντ. Η ΚÜρι κι ο ¸ντι εßχανε μουσικοχορευτικü νοýμερο μαζß και παßζαν üπου βρßσκανε δουλειÜ, για τα προς το ζην. ¼ταν η μικρÞ Φρßντα Ýγινε 1Ýτους, τη παßρνανε μαζß τους περιστασιακÜ, κατÜ τη διÜρκεια του φινÜλε τους, στη σκηνÞ. ¸τσι Þταν εξοικειωμÝνη με τη σκηνικÞ παρουσßα και τÝχνη, απü μικρÞ, καθþς κι η γειτονιÜ Þτανε καλλιτεχνικÞ και πολλÜ σπßτια εκεß στεγÜζανε θÝατρα και στοýντιο κινηματογραφικÜ. ΑυτÞ η γειτονιÜ εßναι κεßνη που λÝγεται Jazzland, Booker T. Washington, & Comet Theatres.
     Η μικρÞ Φρßντα, λοιπüν, Ýζησε τα παιδικÜ της χρüνια στην 212 Targee Street (γνωστÞ επßσης κι ως Johnson Street) στη Mill Creek Valley, μικτÞς ρÜτσας, φτωχικÞ συνοικßα του Σεντ Λοýις, κοντÜ στο Union Station, αποτελοýμενη κυρßως απü σπßτια με ενοικιαζüμενα δωμÜτια χαμηλοý κüστους, μπορντÝλα και μικρÜ διαμερßσματα, χωρßς εσωτερικÞν υδραυλικÞ εγκατÜσταση. Η οδüς λοιπüν που ζουσε η μικρÞ Φρßντα εßχεν Þδη αποκτÞσει κακÞ φÞμη, üταν τον Οκτþβρη του 1899, απü μια 22Üχρονη πüρνη, τη ΦρÜνκι ΜπÝηκερ που üταν ανακÜλυψε τον εραστÞ-προαγωγü της Αλ Μπριτ (πηγÝς τον αναφÝρουν Üλλοτε ¢λλεν κι Üλλοτε ¢λμπερτ) με μιαν Üλλη γυναßκα, την ¢λις ΜπλÜι (πηγÝς την αναφÝρουν επßσης ΝÝλι ΜπλÜι, ¢λις ΠρÜιορ και ΝÝλι ΠρÜιορ) τον πυροβüλησε στη κοιλιακÞ χþρα τραυματßζοντÜς τον θανÜσιμα. Το γεγονüς αυτü απεικονßστηκε την ßδια χρονιÜ σε μια μπαλÜντα, απü τον εξαßρετο τραγουδοποιü της εποχÞς, Μπιλ Ντοýλι κι αργüτερα διασκευÜστηκε στο κλασικü μπλουζ, "ΦρÜνκι & Τζüνι", αλλÜ κι ο νομπελßστας πλÝον, Μπομπ Ντýλαν, το 'καμε δικü του, σε μια διασκευÞ που την ονüμασε "ΦρÜνκι & ¢λμπερτ".
     ΠÜντα φτωχικÜ ντυμÝνη και μονßμως πεινασμÝνη, ως παιδß, δεν Üργησε ν' αναπτýξει τη μαγκιÜ και την εξυπνÜδα του δρüμου, παßζοντας κοντÜ στις ρÜγιες του Union Station. Εßχεν υποτυπþδη εκπαßδευση κι ακολοýθησε μüνο μÝχρι τη 5η τÜξη, το Lincoln Elementary School. Η μητÝρα της παντρεýτηκε τον ευγενικü μα μονßμως Üνεργο ¢ρθουρ ΜÜρτιν, με τον οποßον απÝκτησε Ýνα γιο και 2 κüρες. ¸γινε και πλýστρα, για να τα βγÜζουνε πÝρα κι η Φρßντα στα 8 της Üρχισε να δουλεýει σαν εσωτερικÞ βοηθüς στο σπßτι μιας λευκÞς οικογÝνειας στο Σεντ Λοýις. Εκεß, μια γυναßκα της Ýκαψε τα χÝρια, για να τη τιμωρÞσει, επειδÞ Ýριξε πολý σαποýνι στο πλυντÞριο. ¸ζησεν επßσης σα παιδß του δρüμου, στις φτωχογειτονιÝς του Σεντ Λοýις, κοιμüτανε σε χαρτüκουτα, ψÜχνοντας για φαγητü στους κÜδους σκουπιδιþν και παρÜλληλα, Ýκανε χορευτικÜ νοýμερα στην Üκρη του δρüμου, για να ζει. Στα 13 της εργÜστηκε σερβιτüρα στο Old Chauffeur's Club στο 3133 της Pine Street. Σε κεßνο το κλαμπ Þτανε που γνþρισε τον Γουßλι ΓουÝλς και τονε παντρεýτηκε την ßδια χρονιÜ. Ο γÜμος ωστüσο, δε κρÜτησε πολý, οýτε χρüνο. Τονε παρÜτησε για να ενταχθεß σε μια νÝγρικη μπÜντα βαριετÝ. ΠρÝπει να τονßσω εδþ, πως μεσοýσης της εφηβεßας της, αλλÜ κι αργüτερα, η μÜνα της δεν Þθελε ν' ασχοληθεß με τα του βαριετÝ κι üλα τα συμπαρομαρτοýντα, μα τελικÜ του κÜκου. Η μικρÞ Ýκανε αυτü που Þθελε κι ας Þθελε να 'χει μια καλÞ σχÝση με τη μητÝρα της. Στα 15 της (1921) αποφασßζει να κÜνει Ýνα 2ο γÜμο, με το Γουßλι ΜπÝηκερ, αυτÞ τη φορÜ και πÜλι η μÜνα προσπÜθησε να σταθεß εμπüδιο, εις μÜτην επßσης. Και παρÜ το γεγονüς πως τονε παρÜτησε κι αυτüν, üταν η μπÜντα της πÝτυχε μια περιοδεßα στη ΝÝα Υüρκη, (1925), κι Þταν ας ποýμε, Ýνα πρþτο ξεκßνημα της μετÝπειτα πετυχημÝνης καριÝρας της, üταν Üρχισε να Ýχει επιτυχßες στις παραστÜσεις της. ¹τανε σßγουρα εκεß που αποφÜσισε να κρατÞσει το επßθετο του τÝως συζýγου και να στÞσει το καλλιτεχνικü της ψευδþνυμο, που κρÜτησε ως το τÝλος της: Τζüζεφιν ΜπÝηκερ.
     ¼ταν επÝστρεψε απü τη περιοδεßα γεμÜτη δþρα, για τη μÜνα και για τη μικρÞ ετεροθαλÞ αδελφÞ της, πßστεψε πως Ýτσι θα κÝρδιζε λιγÜκι την εýνοιÜ της, αλλÜ τελικÜ αυτü αποδεßχτηκε πιο δýσκολο απ' üσο πßστευε. ¸τσι, πÜνω σ' αυτÞ τη φÜση, αποφÜσισε να κÜνει Ýνα ταξßδι στη Γαλλßα.
     Tα νοýμερα που παρουσßαζε στη γωνιÜ του δρüμου, Üρχισαν να τραβÜνε τη προσοχÞ, με αποτÝλεσμα να ‘χει προσληφθεß για τη χορωδßα του Σεντ Λοýις στα 15 της. ¼ταν πÞγε στη ΝÝα Υüρκη, βρÝθηκε στην ΑναγÝννηση του ΧÜρλεμ, που γινüτανε στη χορωδßα του Plantation Club, το 1921,  με τερÜστια επιτυχßα, καθþς επßσης και στις επιθεωρÞσεις του Broadway Shuffle, μαζß με την Adelaide Hall & The Chocolate Dandies (1924) και παρουσιαζüταν ως η τελευταßα χορεýτρια στη σειρÜ. ΠαραδοσιακÜ, κεßνη η χορεýτρια Ýχει κωμικü ρüλο και προσποιεßται ü,τι προσπαθεß να θυμηθεß τα βÞματα, üτι τÜχα, τα ‘χει ξεχÜσει, Ýτσι þστε ασκεß τα χορευτικÜ της βÞματα, με φιγοýρες πιο αστεßες μεν, αλλÜ πιο δýσκολες και πολυπλοκüτερες. Κι η Τζοτζεφßν Þταν η καλýτερα αμειβüμενη χορεýτρια κεßνης της ομÜδας, Þδη, απü τα 18 της.
     Η νÝα καριÝρα της αρχßζει πλÝον, κÜνοντας παραστÜσεις blackface (εßναι üταν Ýνας καλλιτÝχνης, üντας μη μαýρος, μακιγιÜρεται σαν τÝτοιος Ýχοντας φυσικÜ κÜποιο λüγο. ΑυτÝς οι παραστÜσεις εßχανε πολý μεγÜλη επιτυχßα και μεγÜλη διÜδοση στις ΗΠΑ, και χρονολογοýνται απü το 1830. Αξßζει εδþ να πω, κÜτι που δεν Ýχω αναφÝρει ακüμα: Η Τζοτζεφßν ΜπÝηκερ Þτανε κρεολÞ, Üρα λοιπüν Ýπρεπε να βαφτεß, για να δεßχνει μαýρη), σε διÜφορα κλαμπ κι αυτü ακριβþς Þτανε που εξüργιζε ακüμα πιüτερο τη μÜνα της. ΑλλÜ αυτÝς ακριβþς οι παραστÜσεις, Þτανε που στεßλανε τη Τζüτζεφιν στη Γαλλßα, εκεß üπου Ýζησε üλη την υπüλοιπη ζωÞ της, εκεß που Ýχτισε λßθο-λßθο, τη τερÜστια καριÝρα της, εκεß που Ýδωσε και τη ψυχÞ της ακüμα… αλλÜ προτρÝχω. ΑυτÜ θα τα δοýμε σιγÜ-σιγÜ και μαζß.


             ΣκÝρτσο, χορüς μπανÜνα (Wild Dance) Νο 1

     Στη Γαλλßα Ýφτασε με πλοßο, με üλα τα πανιÜ της φουσκωμÝνα κι üλες τις ελπßδες της, για μια πετυχημÝνη καριÝρα, και το ημερολüγιο Ýδειχνε 2 Οκτþβρη 1925 κι η κοπÝλλα μας Þτανε πλÝον 19. Σχεδüν αμÝσως ξεκßνησε με το La Revue Nègre, στο Τhéâtre des Champs-Élysées. Εκεß, πÝτυχε μια μικρÞ επιτυχßα, εμφανιζüμενη σχεδüν γυμνÞ, σ' Ýναν ερωτικü χορü. Ακουλοýθησε μια περιοδεßα στην Ευρþπη, πολý επιτυχημÝνη, κι Ýτσι σπÜζει το συμβüλαιο της, επιστρÝφει στο Παρßσι, για να χορÝψει στο Φολß-ΜπερζÝρ (Folies Bergère), üπου, εκτüς απü την απαρχÞ της μεγÜλης της επιτυχßας, εßχεν Þδη καθορßσει και πολý υψηλÜ στÜνταρντς, για üλους τους μελλοντικοýς καλλιτÝχνες, αλλÜ και τα νοýμερÜ τους. Εκεß, στο Φολß, το 1925, ετοιμÜζει και παρουσιÜζει Ýνα μοναδικÞς ομορφιÜς κι εξυπνÜδας, νοýμερο, με τßτλο "Danse Sauvage" ("¢γριος Χορüς"), λßγο κωμικü, λßγο ερωτικü, λßγο ευρηματικü, λßγο πανÝμορφο, λßγο χαριτωμÝνο, με μια κουβÝντα, αυτü το νοýμερο την εκτüξευσε ψηλÜ, πολý ψηλÜ. Το δε κοστοýμι που χρησιμοποßησε για να το παρουσιÜσει, Ýμεινε κλασσικü: Þτανε μια απλÞ, περßτεχνα δεμÝνη ζþνη, απü… μπανÜνες, ßσα που καλýπτανε το υπÝροχο μιγÜδικο κορμß της! Η τερÜστια επιτυχßα αυτοý του χοροý, Ýτυχε να συμπÝσει με την Exposition des Arts Décoratifs, η οποßα μÜλιστα γÝννησε τον üρο, Αρ Ντεκü, αλλÜ και παρÜλληλα μιαν αναγνþριση στο ενδιαφÝρον της τÝχνης και σε μη δυτικÝς μορφÝς, συμπεριλαμβανομÝνης και της ΑφρικÞς. Η Τζüτζεφιν αντιπροσþπευε μια πτυχÞν αυτÞς της μüδας της τÝχνης. Κι εκεßνη, για να μη χαλÜσει το χατÞρι στο κοινü, αλλÜ και να συντηρÞσει τη νεοαποκτηθεßσα φÞμη της, Üρχισε να κυκλοφορεß με κατοικßδιο μια τσßτα, τη "Chiquita", στην οποßαν εßχε φορÝσει Ýνα διαμαντÝνιο κολÜρο. Η τσßτα συχνÜ ξÝφευγε κι Ýσπερνε τον τρüμο στους μουσικοýς, προσθÝτοντας üμως εν ακüμα στοιχεßο ενθουσιαστικοý παραληρÞματος στο κοινü. Δε χρειÜστηκε πολý, σε λßγο διÜστημα Þταν η πιο επιτυχημÝνη αμερικανßδα περφüρμερ, που Ýκανε καριÝρα στη Γαλλßα κι ο μÝγας και τρανüς ¸ρνεστ ΧεμινγουÝη, που κεßνο τον καιρü Þταν εκεß, δÞλωσε πως Þταν η "πιο εντυπωσιακÞ γυναßκα που εßδε ποτÝ"! Να προσθÝσω πως το κοινü που τη λÜτρεψε τη προσφωνοýσε με… "παρατσοýκλια" και θα σας τα αναφÝρω: "Μαýρη ΠÝρλα", "Μπροýντζινη Αφροδßτη" , "ΚρεολÞ ΘεÜ"!


             ΣκÝρτσο, χορüς μπανÜνα, (Wild Dance) Νο 2

     ¸κανε 3 ταινßες που üμως κÜνανε μεγÜλην επιτυχßα μüνο στην Ευρþπη: "Η ΣειρÞνα Των Τροπικþν", βουβÞ, το 1927,  "Ζουζοý" το 1934 και "ΠριγκÞπισσα Ταμ-Ταμ" το 1935 και τÝλος πρωταγωνßστησε στο "Fausse Alerte" το 1940. Το 1931 πÝτυχε διÜνα με την ερμηνεßα της στο τραγοýδι "J'ai deux amours". ΠρÝπει να πω πως στην αρχÞ της παρουσßας και της επιτυχßας της στο Παρßσι, γνþρισε Ýνα ΣιτσιλιÜνο, τον Giuseppe Pepito Abatino, πρþην λιθοξüο τεχνßτη, ξýπνιο και καταφερτζÞ κι Üφησε να τη πεßσει, να διαχειρßζεται αυτüς τα οικονομικÜ και καλλιτεχνικÜ της, σαν ατζÝντης Ýνα πρÜμμα ας ποýμε. ΒÝβαια την Ýπεισε ευκολþτερα καθþς Þτανε κι εραστÞς της και προσπÜθησε να τη πεßσει να τονε παντρευτεß, αλλ' αυτü δε γινüτανε, γιατß εκεßνη Þταν ακüμα παντρεμμÝνη με τον ΜπÝηκερ. Θα νομßσετε πως πÞγε να της τα… φÜει, αλλÜ üχι, τουναντßον. Υπü τη καθοδÞγησÞ του, μεταμορφþθηκε κυριολεκτικÜ και μεταφορικÜ. Η στÜση της, οι εκφÜνσεις της, οι εμφανßσεις, οι επιλογÝς κι η δημüσια στÜση της, üλα! Το 1934 πÝτυχε ρüλο σε μιαν üπερα του Jacques Offenbach, τη "La Creole", που Ýκανε πρεμιÝρα το ΔεκÝμβρη και κρÜτησε 6 ολÜκερους μÞνες, στο Τhéâtre Marigny στα Ηλýσια Πεδßα, του Παρισιοý. Για τις ανÜγκες της παρÜστασης, παρακολοýθησε μαθÞματα φωνητικÞς. Σýμφωνα με τη Σßρλεη ΜπÜσι (η Shirley Bassey την αναφÝρει σα μια πηγÞν Ýμπνευσης για την ßδια) που μας λÝει:

   "Ξεκßνησε σα μια μικρÞ Üγρια εξωτικÞ χορεýτρια με μιαν αξιοπρεπÞ φωνοýλα  κι Ýφτασε τελικÜ να γßνει… 'la grande diva magnifique' (η μεγÜλη κι υπÝροχη ντßβα). Κι ορκßζομαι  στη ζωÞ μου üλη δεν Ýχω δει και πιθανüν δε θα δω ξανÜ, τÝτοια θαυμÜσια τραγουδßστρια και  χορεýτρια και  περφüρμερ"!

     ΠαρÜ τη δημοφιλßα της στη Γαλλßα, η Τζüτζεφιν, ποτÝ δε κατÜφερε το ßδιο και στη πατρßδα της, την ΑμερικÞ. Το Üστρο της εξακüλουθησε να μεγαλþνει και το 1936 προσπÜθησε να αναβιþσει το "Ziegfeld Follies" στο Broadway, ωστüσο δε πÝτυχε τις αναμενüμενες εισπρÜξεις κι Ýτσι αντικαταστÜθηκε απü τη Gypsy Rose Lee (8/1/1911-26/4/1970 πολý δημοφιλÞς χορεýτρια και περφüρμερ ΑμερικÜνα και μητÝρα του ¸ρικ Λι ΠρÝμιγκερ, του σκηνοθÝτη). Το περιοδικü ΤΙΜΕ Ýγραψε: "ΝÝγρα υπηρÝτρια, της οποßας ο χορüς και το τραγοýδι, μποροýν να βρεθοýν Üνετα παντοý, εκτüς απü το Παρßσι", ενþ Üλλοι κριτικοß ανÝφεραν πως η φωνÞ της Þτανε πολý… λεπτÞ, Þταν σαν Ýνα νανÜκι που προσπαθεß να γεμßσει το θÝατρο Winter Garden. Η Τζüτζεφιν επÝστρεψε στην Ευρþπη, βαθιÜ πληγωμÝνη. Αυτüς Þταν Ýνας ακüμα λüγος στο να πολιτογραφηθεß αργüτερα Γαλλßδα, εγκαταλεßποντας την αμερικανικÞ της υπηκοüτητα.
     ΠρÜγματι, την αμÝσως επüμενη χρονιÜ, το 1937, παντρεýεται το ΓÜλλο Jean Lion στη πüλη της Crèvecoeur-le-Grand, σε Ýνα γÜμο που προÞδρευσε ο δÞμαρχος, Jammy Schmidt, και γßνεται Γαλλßδα υπÞκοος. Τον ΣεπτÝμβρη του 1939, üταν οι ΓÜλλοι κηρýξανε τον πüλεμο στους Γερμανοýς σαν αντßποινα που εισβÜλλανε στη Πολωνßα, η Τζοτζεφßν εßχεν Þδη προσληφθεß στο Deuxième Bureau, French military intelligence, ως "αξιüτιμος παρατηρητÞς". ¸δωσε πολýτιμες πληροφορßες, που ‘χε συγκεντρþσει απü τις συναντÞσεις της με Γερμανοýς αξιωματικοýς. Ειδικεýτηκε σε συγκεντρþσεις σε πρεσβεßες κι υπουργεßα και με τη γοητεßα της κατÜφερνε να συγκεντρþνει κι Üλλες. ¼ταν üμως οι Γερμανοß μπÞκανε στη Γαλλßα, εκεßνη εγκατÝλειψε το Παρßσι και πÞγε στο σπßτι που ‘χεν αποκτÞσει Þδη, απü τη δουλειÜ της, το Château des Milandes, στη Νüτια Γαλλßα. Εκεß συνÝχισε την αντιστασιακÞ της δρÜση, παρÝχοντας κÜθε δυνατÞ βοÞθεια αλλÜ και στÝγη, σε κÜθε πατριþτη που το χρειαζüταν, ακüμα κι ο ßδιος ο Charles de Gaulle!


           Αφßσσα για παρÜσταση της στο Καζινü ΡουαγιÜλ

     Σαν καλλιτÝχνις που Þταν, εßχε κÜθε δικαιολογßα για να ταξιδεýει σ' üλη την Ευρþπη κι ιδιαßτερα τις ουδÝτερες χþρες, üπως η Πορτογαλλßα αλλÜ και μερικÝς της Νüτιας ΑμερικÞς. Στην επιστροφÞ της πÜντα Ýφερνε μÜτσο πληροφορßες πολýτιμες για τις διαβιβÜσεις για το πÝρασμα στην Αγγλßα, για αεροδρüμια, λιμÜνια και τις γερμανικÝς συγκεντρþσεις στρατευμÜτων στη ΔυτικÞ Γαλλßα. Σημειþσεις πολλÝς και πολλÜκις, γραφτÞκανε πÜνω στις παρτιτοýρες της Ζοζεφßν (τþρα που 'ναι πια Γαλλßδα, γαλλοποßησα και το üνομÜ της πλÝον, με την ÜδειÜ σας φυσικÜ), με ειδικü αüρατο μελÜνι. Αργüτερα, το 1941, αυτÞ κι ο περßγυρüς της, πÞγανε στις γαλλικÝς αποικßες, στη Βüρεια ΑφρικÞ. Ο λüγος που επικαλÝστηκε για το ταξßδι, Þτανε πως Ýγινε για ν' αναρρþσει απü διπλÞ περιπνευμονßα –και καλÜ- που τη ταλαιπωροýσε. Ο πραγματικüς üμως λüγος Þτανε πως Ýπρεπε να συνεχßσει να βοηθÜ την Αντßσταση. Απü το Μαρüκο Ýκανε περιοδεßες στην Ισπανßα, μ' Ýνα σωρü πληροφορßες μικροκρυπτογραφημÝνες και κρυμμÝνες μες στο εσþρρουχü της, βασιζüμενη στη διασημüτητÜ της και στη διακριτικüτητα που την ακολουθεß, þστε να μη της γßνει τüσον ενδελεχÞς Ýλεγχος απü τις αρχÝς. Γßνεται φßλη με τον ΠασσÜ του ΜαρακÝς, που τη βοÞθησε πολý με κÜθε τρüπο και σε κÜθε τι που χρειÜστηκε, ακüμα και μετÜ απü μιαν ακüμα αποβολÞ που Ýπαθε, -μια ακüμα απü πολλÝς στη μÝχρι τüτε ζωÞ της. ΑυτÞ üμως εδþ Þτανε πολý κακÞ αποβολÞ, (Þ μÞπως... και κακþς που το λÝω τþρα: ßσως Þτανε τελικÜ πολý καλÞ), γιατß της Üφησε μια τρομερÞ κι επßμονη λοßμωξη μÝσα της, τüσο που χρειÜστηκε επειγüντως υστερεκτομÞ! Κι αυτü σÞμανε το τÝλος üσον αφορÜ τις πÜμπολλες προσπÜθειÝς της να γßνει "φυσικÞ" μητÝρα, -αλλÜ δε τη πτüησεν üμως, ευτυχþς. ΑυτÞ η λοßμωξη δημιοýργησε και μια μüλυνση, κι Ýπειτα περιτονßτιδα κι Ýπειτα και σηψαιμßα. Ευτυχþς για üλους μας κι üλο τον κüσμο, δε πÝθανε. ΒλÝπετε η μοßρα της τη προüριζε για μεγαλýτερα πρÜματα κι ακüμα εßχε πολλÜ να κÜνει! ¼ταν ανÝνηψε, παλιÜ μου τÝχνη κüσκινο: πÜλι περιοδεßες! Ξεκßνησε για να διασκεδÜσει Βρετανοýς, ΓÜλλους κι Αμερικανοýς στρατιþτες στη Βüρεια ΑφρικÞ. Η Ελεýθερη Γαλλßα δεν εßχεν οργανωμÝνο δßκτυο για τους στρατιþτες της κι Ýτσι η Ζοζεφßν κι οι συνεργÜτες της ανÝλαβαν να τ' οργανþσουν αυτοß. ΕπÝτρεπαν και σε πολßτες την εßσοδο και δε χρεþνανε γι' αυτü, τßποτα. Σε ταξßδι στο ΚÜιρο της  Αιγýπτου, αρνÞθηκε στο βασιλιÜ Φαροýκ τη παρÜστασÞ της, γιατß η χþρα του δεν εßχεν αναγνωρßσει την Ελεýθερη Γαλλßα κι αντ' αυτοý εξακολουθοýσε να  παραμÝνει ουδÝτερη. Ωστüσο δÝχτηκε να τραγουδÞσει, στην ßδια πüλη, σε μια γιορτÞ προς τιμÞν των νÝων δεσμþν μεταξý της Ελεýθερης Γαλλßας και της Αιγýπτου. ΜÜλιστα, ζÞτησε απü τον ßδιο τον Φαροýκ να ηγηθεß, προσφÝροντÜς του Ýτσι μιαν ευκαιρßα να εξιλεωθεß και να προσεγγßσει καλýτερα τη σωστÞ παρÜταξη. ΜετÜ τον πüλεμο, για üλη αυτÞ τη δρÜση της, πÞρε τον "Croix de guerre" & τη "Rosette de la Résistance" και χρßστηκε Ιππüτης Της Λεγþνας Της ΤιμÞς, απü τον ßδιο τον Σαρλ Ντε Γκωλ! Εν τω μεταξý, ο γÜμος της με τον συνθÝτη και διευθυντÞ ορχÞστρας Jo Bouillon τελειþνει κι αυτü εßχε σαν αποτÝλεσμα να χÜσει το σπßτι στη Νüτια Γαλλßα, αλλÜ σε αυτü θα επανÝλθω αργüτερα, τþρα πÜμε με τη χρονικÞ ροÞ των καλλιτεχνικþν της.
     Το 1949 το κοινü ανακαλýπτει ξανÜ τη χαμÝνη του περφüρμερ, Þτις επιστρÝφει δριμýτερη στο Φολß ΜπερζÝρ μ' Ýνα νÝο θρßαμβο, που ενισχýεται ακüμα πιüτερο, απü τη φÞμη της σαν ηρωßδα του πολÝμου κι αναγνþριση της ευγνωμοσýνης του κοινοý, που πια δε τη θεωρεß μια ξÝνη, αλλÜ σαν Ýνα δικü του Üνθρωπο. Η Ζοζεφßν δε φοβÜται πια τη σοβαρÞ μουσικÞ σα θεματολογßα στις παραστÜσεις της, καθþς Ýχει πια μια νÝα δυναμικÞ, μια νÝα βαρýτητα. Αυτü εßχε σαν αποτÝλεσμα να γßνεται ολοÝνα και πιο αγαπητÞ και να 'ναι πλÝον μια βαρýνουσα παρουσßα στο χþρο της παρισινÞς διασκÝδασης. 2 χρüνια μετÜ, το 1951, δÝχεται πρüταση πÜλι απü την ΑμερικÞ για να συμμετÜσχει σε νυχτερινü κÝντρο διασκÝδασης στο ΜαúÜμι. ΜετÜ και τον εκεß θρßαμβü της, καθþς οι πωλÞσεις των εισιτηρßων ξεπερÜσανε κÜθε προσδοκßα, αποφÜσισε να κÜνει μια εθνικÞ περιοδεßα πιο γενικευμÝνη στη πρþην πατρßδα της. ΔιθυραμβικÝς κριτικÝς κι ενθουσιþδη ακροατÞρια τη συνοδεýανε παντοý. Η κορýφωση: μια θριαμβικÞ παρÝλαση μπρος απü 100.000 (!!!) κüσμο στο ΧÜρλεμ, προς τιμÞν του νÝου τßτλου της: NAACP για "Γυναßκα Της ΧρονιÜς"! Το μÝλλον της φαινüτανε λαμπρü, με προπωλημÝνα εισιτÞρια 6 μηνþν και πολλÜ καλÜ υποσχüμενα για το μÝλλον.


                     Η Ζοζεφßν στις μεγÜλες της δüξες

     ¸να περιστατικü που συνÝβη στη ΛÝσχη Στορκ, του ΜανχÜταν üμως, ανÝτρεψε τα πÜντα. Η Ζοζεφßν, οýτε λßγο, οýτε πολý, επÝκρινε δημüσια την Üγραφη πολιτικÞ της λÝσχης, στο να μην επιτρÝπει να σερβßρουν νÝγρους θαμþνες. ¸πειτα, επÝπληξε τον αρθρογρÜφο Walter Winchell, παλιü της σýμμαχο και συμπαραστÜτη, γιατß δεν την υποστÞριξε. Εκεßνος αντÝδρασε Üμεσα κι Üσχημα. Δημοσßεψε σειρÜ απü δημüσιες κατηγüριες συμπεριλαμβανομÝνης κι εκεßνης για κομμουνιστικÞ δρÜση και συμπÜθεια, -πρÜμα πολý σοβαρü τüτε. Αυτü φυσικÜ εßχε αποτÝλεσμα να χαθεß üλη η αßγλη πÜνωθÝ της και να διακοπεß κι η συμφωνßα με τις παραστÜσεις, καθþς της αφαιρÝθηκε η Üδεια εργασßας που της εßχε προσφερθεß. ΒλÝπετε, δεν Þτανε πια αμερικανßδα υπÞκοος κι Üρα Ýπρεπε να ‘χει Üδεια εργασßας. Η Ζοζεφßν ακυρþνει τα πÜντα κι επιστρÝφει στη Γαλλßα εσπευσμÝνα. ΧρειÜστηκε να περÜσει ολÜκερη 10ετßα για να της επιτραπεß ξανÜ η εßσοδος στις ΗΠΑ!
     Το 1966 ο ßδιος ο ΦιντÝλ τη προσκαλεß να δþσει παρÜσταση στο Teatro Musical de La Habana, στην ΑβÜνα της Κοýβα, για τους εορτασμοýς της 7ς επετεßου της ΕπανÜστασης. Η εκπληκτικÞ της παρÜσταση εκεß τον Απρßλη, Ýσπασε κÜθε ρεκüρ θεατþν. Το 1968 προσκλÞθηκε στη Γιουγκοσλαυßα κι Ýδωσε παραστÜσεις στο ΒελιγρÜδι και στα Σκüπια. Εδþ θα διακüψω τον ρου τοýτης της διÞγησης, που αφορÜ στα καλλιτεχνικÜ κι ηρωικÜ της, για να γυρßσω λßγο πßσω και να πιÜσω και μιαν Üλλη μεγαλειþδη δραστηριüτητÜ της, και θα επανÝλθω πÜλι εδþ, προς το τÝλος αυτοý του πονÞματος!
     Παρüλο που η βÜση της Þτανε στη Γαλλßα πλÝον, η Ζοζεφßν υποστÞριξε το Αμερικανικü Κßνημα Για Τα Ανθρþπινα Δικαιþματα, που ξεκßνησε στα μÝσα της 10ετßας του '50. ¼ταν Ýκανε κεßνο το περιλÜλητο ταξßδι στις ΗΠΑ με τον τüτε σýζυγü της Τζο, που προανÝφερα, αρνÞθηκε κατηγορηματικÜ να κλεßσει δωμÜτιο σε 36 (!!!) ξενοδοχεßα εξαιτßας των φυλετικþν διακρßσεþν τους. ¹τανε τüσο τσατισμÝνη απ' αυτü που Ýγραψε πολλÜ Üρθρα σχετικÜ και στις περιοδεßες της προς το Νüτο (!!!) Ýδωσε μια διÜλεξη στο ΠανεπιστÞμιο Φισκ, Ýνα πÜππου προς πÜππου, μαýρο κολλÝγιο στο ΝÜσβιλ του ΤενεσÞ, με θÝμα: Γαλλßα, Νüτιος ΑφρικÞ & Η ΦυλετικÞ Ισüτητα Στη Γαλλßα. ΑρνÞθηκε να δþσει παρÜσταση σε κοινÜ που υποστηρßζαν αυτÝς τις φυλετικÝς διακρßσεις αν και της προσφÝρθηκαν 10 χιλιÜρικα απü Ýνα κλαμπ στο ΜαúÜμι. Η επιμονÞ της για μικτü κοινü, τη βοÞθησε να δþσει μιαν ακüμα üμορφη παρÜσταση στο Λας ΒÝγκας της ΝεβÜδα. ΜετÜ απ' αυτü, Üρχισε να λαμβÜνει απειλητικÜ τηλεφωνÞματα απü ανθρþπους της Κου Κλουξ Κλαν, αλλÜ παρ' üλ' αυτÜ, δÞλωνε δημüσια πως δεν τους φοβÜται! Επανερχüμαστε στο 1951 και στο περιστατικü του Στορκ. Η φÜση ξεκßνησε γιατß ο σερβιτüρος του, Sherman Billingsley, αρνÞθηκε να τη σερβßρει. Η ηθοποιüς ΓκρÝης ΚÝλλι που Ýτυχε να βρßσκεται κει, Ýσπευσε γρÞγορα, τη πÞρε απ' το χÝρι και μ' üλη της τη παρÝα βγÞκαν Ýξω, φωνÜζοντας πως δε θα ξαναπατοýσε το πüδι της εκεß μÝσα (ωστüσο επÝστρεψε 5 χρüνια μετÜ μαζß με τον Πρßγκηπα ΡενιÝ του Μονακü). Οι 2 γυναßκες, εξ αιτßας αυτοý, γßνανε φßλες, πρÜμα πολý σημαντικü για τη συνÝχεια της ιστορßας και θυμηθεßτε το!
     Η Ζοζεφßν συνεργÜστηκε, üπως ανÝφερα και με την NAACP κι η φÞμη της αυτÞ σα σταυροφüρος, της χÜρισε μιαν ολÜκερη μÝρα δικÞ της: Η ΚυριακÞ 20 ΜÜη 1951 κηρýχτηκε απü τη NAACP ως "ΗμÝρα Ζοζεφßν ΜπÝηκερ" κι ο νικητÞς του Νüμπελ ΕιρÞνης Dr. Ralph Bunche, την Ýκανε επßτιμο ισüβιο μÝλος τηςNAACP. ΑυτÞ η μεγÜλη τιμÞ την üπλισε με ακüμα μεγαλýτερη ορμÞ και θÜρρος. Τη ντüπαρε κυριολεκτικÜ και ξεκßνησε μια σταυροφορßα για το "Save Willie McGee" λüγω της καταδßκης του το 1948, που ξυλοκüπησε μÝχρι θανÜτου Ýναν επιπλοποιü στο ΤρÝντον του Νιου ΤζÝρσι. Αυτü εßχεν αρνητικü αποτÝλεσμα, να την αποφεýγουν οι μαýροι, λüγω φüβου, μη θεωρηθοýν ýποπτοι συνωμοσßας. Σου λÝει, εντÜξει, αυτÞ εßναι ξÝνη, εßναι γνωστÞ, εßναι καλλιτÝχνιδα, δεν την αγγßζουν, αλλÜ μποροýνε ν' αγγßξουνε θαυμÜσια, κεßνους που τη προσεγγßζουνε κι αυτü ßσως βλÜψει τον απþτερο Σκοπü!
     Το ΜÜρτη του 1963 μßλησε στην ΟυÜσιγκτον, στο πλευρü του Αιδεσιμüτατου ΜÜρτιν Λοýθερ Κινγκ κι Þταν η μüνη γυναßκα ομιλÞτρια. Φορþντας τη στολÞ της Ελεýθερης Γαλλßας φωτογραφßζεται κι αφÞνει να τη ζωγραφßσουν με το ΜετÜλλιο Της Λεγεþνας Της ΤιμÞς, σýστηνει τις Rosa Parks & Daisy Bates, 2 γυναßκες απü το Κßνημα Μαýρων Γυναικþν Για Τα Ανθρþπινα Δικαιþματα κι αυτÝς βγÜζουν Ýνα σýντομο λüγο! Χρüνια μετÜ, üταν δολοφονÞθηκε ο Κινγκ, η χÞρα του ΚορÝττα Σκüτ Κινγκ, προσÝγγισε τη Ζοζεφßν στην Ολλανδßα με τη πρüταση, ν' αναλÜβει κεßνη την ηγεσßα, στη θÝση του χαμÝνου ηγÝτη του κινÞματος. ΜετÜ απü πολλþν ημερþν σκÝψη, αρνÞθηκε τη θÝση, απαντþντας της πως "τα παιδιÜ της Þτανε πολý μικρÜ για να χÜσουνε τη μαμÜ τους"!
     Η Ζοζεφßν Ýκανε 4 γÜμους. ¸νας απü τους γιοýς της τηνε περιÝγραψε σαν αμφιφυλüφιλη δεδομÝνου πως εßχε σχÝσεις με Üντρες και γυναßκες, -μεταξý Üλλων τη μεξικανÞ ζωγρÜφο Φρßντα ΚÜλο. Τους 2 πρþτους τους Ýχω Þδη αναφÝρει, τους Ýκανε üταν Þτανε πιτσιρßκα και στις ΗΠΑ, ο 3ος Þταν με το ΓÜλλο για να πÜρει την υπηκοüτητα κι ο 4ος Þταν αυτüς που χÜλασε κι Ýχασε το σπßτι της. Τþρα να πω 2 λüγια για τον καθÝνα, καθþς και μερικÜ… κουτσομπολιÜ. Ο 1ος υπÞρξε πολý δυστυχισμÝνος γÜμος και πþς να μην Þτανε, τη στιγμÞ που η Φρßντα τüτε Þταν μüλις 13 ετþν. Χωρßσαν πολý σýντομα. Ο 2ος της Ýδωσε το ψευδþνυμο γιατß επß της εποχÞς του Þτανε που το Üστρο της Üρχισε να της χαμογελÜ. ΥπÞρξε κι αυτüς σχετικÜ σýντομος. Το 1925, εßχε και τον ατζÝντη της, αλλÜ ξεκßνησε και μιαν εξωσυζυγικÞ σχÝση με το ΓÜλλο διÜσημο συγγραφÝα αστυνομικþν μυθιστορημÜτων, Ζωρζ Σιμενüν. Το 1937 παντρεýεται τον 3ο στη παρÝα Ζαν Λιüν για να πÜρει την υπηκοüτητα, και το 1940 χωρßζουν, -ο Ζαν πÝθανε το 1957 απü την ισπανικÞ γρßππη. Το 1947 παντρεýτηκε τον Μπουγιüν, τον συνθÝτη και μαÝστρο αλλÜ 2 χρüνια μετÜ χþρισε και μ' αυτüν. ΜετÜ τα 'μπλεξε με τον καλλιτÝχνη Robert Brady, για κανÜ χρüνο κι εßχε κι Üλλες περιπÝτειες αλλÜ δε θÝλησε να παντρευτεß ξανÜ
_________________

     Τþρα φτÜνουμε στο αγαπημÝνο μου κομμÜτι αυτÞς της ιστορßας. ΠρÝπει να σας πω, πως αυτÜ κι Üλλα καλýτερα ακüμα, τα ‘χα διαβÜσει üντας Ýφηβος σ' Ýνα Üρθρο θαυμÜσιο, στο περιοδικü ΓΥΝΑΙΚΑ -για üποιους κι üποιες το θυμοýνται δηλαδÞ. Θα μου πεßτε, κοτζÜμ Üντρας τη αυτü διÜβαζες; Μπορþ να απαντÞσω Üνετα πως λÜτρευα το διÜβασμα παιδιüθεν, γενικÜ, ü,τι μου ‘πεφτε στο χÝρι το διÜβαζα. Το συγκεκριμÝνο περιοδικü το διÜβαζα για πολλοýς λüγους: α) εßχε θαυμÜσια Üρθρα, κι üχι μüνο για το… ιερü μα Üγνωστü μου "τÝρας" τη γυναßκα, αλλÜ και για το κÜθε τι. β) εßχε καταπληκτικÜ διηγÞματα. Εκεß διÜβασα το καταπληκτικü της ΚÜθριν ΜÜνσφηλντ, διÞγημα, Μακαριüτητα και τþρα κοσμεß το ΣτÝκι κι αυτü κι η ßδια η ζωÞ της. γ) εßχε και μερικÝς φωτογραφßες με γυμνÜ στÞθη γυναικþν και δε ντρÝπομαι να το πω, μου αρÝσανε πολý. Μη ξεχνÜμε, Þμουν Ýφηβος και μεγÜλωσα σε σπßτι μακρυÜ απü κατοικημÝνη περιοχÞ. Εκεß λοιπüν εßχα διαβÜσει για τη ζωÞ της κι εßχα δακρýσει. Δυστυχþς το περιοδικü Ýκλεισε ως γνωστüν προ αμνημονεýτων κι η μνÞμη δε βοηθοýσε κι Ýτσι üταν ξεκßνησα να φτιÜχνω τις ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ αυτÞν εδþ εßχα αρχικÜ στο νου μου. ΣκÝφτηκα, τþρα με το δßκτυο, με τη ταχýτητα, με το γκουγκλ κλπ, πως θα βρω στοιχεßα να ξαναστÞσω üσο μπορþ καλλßτερα κι εκεßνο το Üρθρο. Δυστυχþς μÝχρι πριν λßγο καιρü δεν εýρισκα κÜτι κι üταν βρÞκα επιτÝλους üρμηξα μετÜ μανßας. ΒÝβαια δε πρüκαμα τη γιορτÞ της Γυναßκας, αλλÜ αυτü το Üρθρο εßναι αφιερωμÝνο σε κεßνη.
     ΤÝλος της παρÝνθεσης και πÜμε παρακÜτω.

________________

     ¼ταν ασχολιüταν με τα Ανθρþπινα Δικαιþματα, η αγαπημÝνη Μαýρη Αφροδßτη, ξεκßνησε να υιοθετεß παιδÜκια!!! ΚατÜ τη διÜρκεια της καριÝρας της κατÜφερε να σχηματßσει μιαν οικογÝνεια, να δþσει μιαν αγκαλιÜ και τη χαμÝνη στοργÞ, σε ορφανÜ μικρÜ αγγελÜκια. ºσως το üτι δε κατÜφερε να κÜνει δικÜ της την þθησε, ßσως την þθησε η μεγÜλη κι ευαßσθητη καρδιÜ της, πÜντως, οýτε λßγο, οýτε πολý, υιοθÝτησε 12 (!!!!!) παιδÜκια, απü διÜφορες φυλÝς και καταγωγÝς, σχηματßζοντας üπως Ýλεγε χαμογελαστÞ, την ΟικογÝνεια Του ΟυρÜνιου Τüξου (The Rainbow Tribe)! 2 κüρες, μια Γαλλßδα τη ΜαριÜν, μια μαροκινÞ Στελßνα, και 10 γιοýς, Ýναν κορεÜτη Ζανü, Ýνα γιαπωνεζÜκι ¢κιο, Ýνα κολομβιανü Λουßς, Ýνα φινλανδü ΓιÜρι, 2 γαλλÜκια Ζαν-Κλοντ & ΝοÝλ, Ýνα εβραιüπουλο του ΙσραÞλ ΜοúζÝ, Ýναν αλγερινü Μπραχßμ, Ýναν ιβοριανü Κüφι, κι Ýνα βενεζουελανü ΜÜρα. (Ρε παιδιÜ, να τα γρÜψω κουρÜστηκα, πüσο μÜλλον αυτÞ που τα μεγÜλωσε!!!).


           Το Σπßτι-ΚÜστρο-ΑγκαλιÜ, της ΜαμÜς-Ζοζεφßν

     Για κÜποιο διÜστημα ζοýσε μαζß τους στον πýργο του Dordogne, με πολý προσωπικü και με τον 4ο σýζυγü της Μπουγιüν. Ο γÜμος κατÝρρευσε üταν η Τζοτζεφßν υιοθÝτησε το 11ο παιδß της κι αυτü εßχε σαν αποτÝλεσμα, Þ μÜλλον üχι, -να 'μαστε δßκαιοι- το σπßτι χÜθηκε üχι τüσον απü το διαζýγιο, αλλÜ απü το μüνον ßσως ελÜττωμα που 'χε αυτÞ η τερÜστια γυναßκα: αδυναμßα διαχεßρισης οικονομικþν. Το πολý προσωπικü, τα πολλÜ παιδιÜ, τα πολλÜ αλüγιστα Ýξοδα, η σπÜταλη ζωÞ που ζοýσε αυτÞ η γελαστÞ θεÜ, εßχανε κυρßως αυτü το αποτÝλεσμα. ΧÜθηκε το σπßτι, κατασχÝθηκε για χρÝη. Αυτü τη κλüνισε. ¼μως στιγμÞ δε σκÝφτηκε να παρατÞσει τα παιδÜκια. ΣκÝφτηκε πως τþρα Ýπρεπε απλþς να δουλÝψει σκληρüτερα και να ζητÞσει και βοÞθεια. ΥπÞρξαν Üνθρωποι που τη στηρßξανε και πρþτη και καλλßτερη η ΠριγκÞπισσα ΓκρÝης, η φßλη απü το Στορκ, θυμÜστε; Της προσÝφερε διαμÝρισμα, τη χρηματοδüτησε, τη βοηθÞσε, της στÜθηκε.

   
           ¢φιξη της ΜαμÜς-Ζοζεφßν, απü μιαν ακüμα υιοθεσßα

     Το μüνο… κακü απ' αυτü το ελÜττωμÜ της, Þτανε πως Ýπρεπε να συνεχßσει να δουλεýει, σε ηλικßες που Üλλες σταρ θα ‘χαν αρÜξει στο καναπÝ ν' απολαμβÜνουνε τα κεκτημÝνα, αλλÜ δε την Ýνοιαζε! ¸παιρνε αγÜπη απü το κοινü κι ας μην Þτανε πια η πανÝμορφη θεÜ, η κρεολÞ Αφροδßτη, το μαýρο μαργαριτÜρι εßχε θολþσει πλÝον αλλÜ, ο κüσμος, ο κüσμος τη λÜτρευε, και πþς να μην Üλλωστε; Τα επüμενα λßγα, επ' αυτοý, τα εγκαλþ απü τη μνÞμη μου, δεν εßναι πολλÜ Üλλωστε. ΧρειÜστηκε να τη νουθετÞσουνε στο να περιορßσει τα ÝξοδÜ της κι υποσχÝθηκε να συμμορφωθεß, αλλÜ δε το κατÜφερε κι εντελþς. ΘυμÜμαι πÜντως να λÝει πως τα παιδιÜ μου δε θα στερηθοýνε τßποτα, θα δουλÝψω σκληρÜ και θα τα καταφÝρουμε! Η αλÞθεια εßναι πÜντως πως χωρßς Ýξωθεν βοÞθεια δε θα τα κατÜφερνε.


    Το "ΟυρÜνιο Τüξο" στην ΑΓΚΑΛΙΑ της ΜαμÜς-Ζοζεφßν

     Εδþ θα συμπληρþσω κÜτι που το χρωστþ απü τη 1η παρÜγραφο. Στα αρχεßα του ληξιαρχεßου του Σεντ Λοýις αναφÝρονται üλα üσα εßπα, περß της νεγροýλας που Ýφτασε γκαστρωμÝνη σε νοσοκομεßο λευκþν κι Ýγινε δεκτÞ. ΠατÝρας δηλþθηκε ο ΚÜρσον αλλÜ δεν Þταν αυτüς, ειδÜλλως ποιος λüγος να μη της δþσει το üνομÜ του; ¸πειτα εßναι και το Üλλο: πως 2 νÝγροι πßσσα μαýροι κÜνανε κüρη κρεολÞ; Λοιπüν η φÞμη λÝει πως üταν η ΚÜρι δοýλευε σε μια λευκÞ οικογÝνεια σα βοηθüς υπηρεσßας, Ýμεινε Ýγκυος απü Ýνα λευκü… "ΑφÝντη" κι αυτüς ως φαßνεται την αγαποýσε Þ φοβÞθηκε το σοýσουρο, Ýτσι κÜλυψε το θÝμα αποδοχÞς της στο μαιευτÞριο. ¼μως δε μαθεýτηκε ποτÝ το ποιος Þταν, κι οýτε θα το μÜθουμε ποτÝ. Η Τζüτζεφιν ρωτοýσε τη μÜνα της συχνÜ για το μυστÞριο αυτü, αλλÜ ποτÝ δε πÞρε απÜντηση! Η ΚÜρι πÞρε το μυστικü στον τÜφο κι ßσως Þτανε κι αυτüς ο λüγος που η ßδια Þθελε να δþσει οικογÝνεια σε üσο πιο πολλÜ παιδÜκια μποροýσε. Τþρα θα συνεχßσω το χρονολογικü ρου της ιστορßας που ‘χα διακüψει εκεß κοντÜ στο 1968.


       Το "ΟυρÜνιο Τüξο" στο τραπÝζι της ΜαμÜς-Ζοζεφßν

     Η Ζοζεφßν επÝστρεψε λüγω ανÜγκης (Ýχασε το σπßτι λüγω απλÞρωτων χρεþν) στο σανßδι το 1968, κι εμφανßστηκε στο ΟλυμπιÜ του Παρισιοý, στο ΒελιγρÜδι και στο ΚÜρνεγκι Χολ το 1973 κι üλος ο κüσμος δε σταμÜτησε να επευφημεß, να παραληρεß. Την επüμενη χρονιÜ εμφανßστηκε στο Royal Variety Performance και στο Gala du Cirque στο Παρßσι (1974). Την επüμενη χρονιÜ πρωταγωνßστησε σε μιαν αναδρομικÞ παρÜσταση, "Η Ζοζεφßν ΓιορτÜζει 50 Χρüνια" στο Μπομπινü του Παρισιοý, στις 8 Απρßλη. Το Üρθρο που χρηματοδοτοýσε ο πρßγκηπας ΡενιÝ, η πριγκÞπισσα ΓκρÝης κι η ΤζÜκι ΩνÜση, Þτανε γεμÜτο με διθυρÜμβους για την 70Üχρονη Ζοζεφßν, η ζÞτηση των θÝσεων Þτανε τÝτοια, που Ýπρεπε να βÜλουνε πρüσθετες, πλαστικÝς, πτυσσüμενες καρÝκλες, για να μπορÝσει να καθßσει ο κüσμος! Μεταξý των θεατþν Þτανε: Σοφßα Λüρεν, Μικ ΤζÜγκερ, Σßρλεη ΜπÜσι, ΝταúÜνα Ρος, Λßζα ΜινÝλλι κι Üλλοι πολλοß. Η παρÜσταση Ýγινε, η καημÝνη η γιαγιοýλα στÜθηκε μια χαρÜ και στο τÝλος της, Ýνα πλατý αγνü χαμüγελο φþτιζε το προσωπÜκι της. Εßχε πετýχει αυτü που λαχταροýσε κι εßχε ßσως κουραστεß λιγουλÜκι…
     ΤÝσσερις μÝρες αργüτερα τη βρÞκανε να κοιμÜται ειρηνικÜ στο κρεβÜτι της, ενþ γýρω της Ýνα μÜτσο περιοδικÜ κι εφημερßδες, üλα γυρισμÝνα στους επαßνους για τη παρÜστασÞ της. Το χαμüγελο δεν εßχε φýγει παρüλο που Þτανε σε κþμα. Τη τρÝξανε στο νοσοκομεßο αλλÜ χωρßς αποτÝλεσμα. Εßχε πÜθει εγκεφαλικÞ αιμορραγßα κι η τερÜστια αυτÞ χρυσÞ καρδιÜ σταμÜτησε να χτυπÜ οριστικÜ στις 12 Απρßλη του 1975, σε ηλικßα 69 ετþν!
     Πριν πεθÜνει εßχεν ασπαστεß τη ρωμαιοκαθολικÞ εκκλησßα κι Ýτσι Ýλαβε μια πλÞρη κηδεßα με üλες τις τιμÝς στο ναü L'Église de la Madeleine. ¹ταν η μüνη μη Γαλλßδα κι η μüνη γεννημÝνη Αμερικανßδα, που Ýλαβε ποτÝ ΓαλλικÝς στρατιωτικÝς τιμÝς στη κηδεßα της κι Þτανε παρÜλληλα κι αφορμÞ για μια τερÜστια πομπÞ. Η ταφÞ της Ýγινε στο ΚοιμητÞριο Του Μονακü.
     Η Πλατεßα Ζοζεφßν ΜπÝηκερ στο Montparnasse Quarter, στο Παρßσι πÞρε τ' üνομÜ της. Στο St. Louis Walk of Fame μπÞκε το üνομÜ της στις 29 ΜÜρτη 1995 και στη Hall of Famous Missourians. Το 2015 το üνομÜ της μπÞκε στο Legacy Walk κι η Piscine Joséphine Baker, μια πισßνα κολýμβησης στο Seine στο Παρßσι, ονομÜστηκε για κεßνην. Το 2014 ο Darren Royston, ιστορικüς χοροδιδÜσκαλος στο RADA, γρÜφοντας στο ΒΒC Magazine εßπε πως η ΜπÝηκερ Þταν η ΜπιγιονσÝ της εποχÞς της καθþς επßσης και πως Ýφερε το τσÜρλεστον στη Βρεττανßα.


   Το ¢γαλμα της Μητρüτητας, γλυπτü εμπνευσμÝνο απü τη Ζοζεφßν

     Δυο απü τους γιους της, ο Ζαν-Κλοντ κι ο ΓιÜρι μεγÜλωσαν και διατηροýν Ýνα ρεστωρÜν το Chez Josephine on Theatre Row, 42nd Street, New York City. Το Σατþ Ντε ΜιλÜντ, το σπßτι üπου η ΜπÝηκερ μεγÜλωσε τα παιδιÜ της, κοντÜ στο Sarlat στην Dordogne, εßναι ανοιχτü για το κοινü και παρουσιÜζει ροýχα κι ενδυμασßες των παραστÜσεþν της, μεταξý αυτþν φυσικÜ κι η περιλÜλητη φουστßτσα-μπανÜνα. Επßσης Ýχει πολλÝς οικογενειακÝς φωτογραφßες κι Ýγγραφα καθþς και το μετÜλλιο της τιμÞς που κÝρδισε με τη καρδιÜ της (κι üχι με το σπαθß της που λÝνε). Τα περισσüτερα δωμÜτια εßναι ανοιχτÜ για το κοινü, υπνοδωμÜτια, κοýνιες που κοßμιζε τα παιδιÜ της, μια τερÜστια κουζßνα και Ýνα μεγÜαααααλο τραπÝζι για να χωρÜ üοοολο το ουρÜνιο τüξο! Τα μπÜνια Ýχουνε σχεδιαστεß σε στυλ Αρτ Ντεκü, αλλÜ τα περισσüτερα δωμÜτια κρατÞσανε το παλιü γαλλικü στυλ των πýργων.
     Η ΜπÝηκερ συνεχßζει να επηρεÜζει ακüμα κι Ýναν αιþνα μετÜ τη γÝννησÞ της. Το 2003 η Αντζελßνα Τζολß εßπε σε μια συνÝντευξÞ της πως εκεßνη την ενÝπνευσε να ξεκινÞσει τις υιοθεσßες, þστε να σχηματßσει κι εκεßνη Ýνα μοντÝλο παρüμοιας οικογÝνειας. Η ΜπιγιονσÝ χüρεψε τον "¢γριο Χορü" με το κοστοýμι της μπανÜνας, σε μια συναυλßα Ροκ, στο Radio City Music Hall, τον ΣεπτÝμβρη του 2006. ΤÝλος, στα 110 χρüνια απü τη γÝννησÞ της το περιοδικü Βογκ αναφÝρει σε Üρθρο του πως ο περßφημος αυτüς χορüς της μπανÜνας κατÜφερε να "χειριστεß Ýξοχα τη λευκÞ αρσενικÞ φαντασßα και πως ριζικÜ επαναπροσδιüρισε τις Ýννοιες φυλÞς και φýλου, μÝσα απü το στυλ και τις εκφÜνσεις του, μ' Ýνα τρüπο που συνεχßζει να απηχεß σε üλη τη μüδα και τη μουσικÞ σÞμερα, απü τη ΠρÜντα, μÝχρι τη ΜπιγιονσÝ"

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers