ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

Ãëõðô./Áñ÷éô. 

Óêüðáò

                             Βιογραφικü

     Ο σπουδαßος γλýπτης απü την ΠÜρο που Ýζησε στη σκιÜ του ΠραξιτÝλη. ΦιλοτÝχνησε τη Νßκη της ΣαμοθρÜκης, τον ναü της ΑλÝας ΑθηνÜς στη ΤεγÝα και το Μαυσωλεßο της Αλικαρνασσοý, που υπÞρξε Ýνα απü τα 7 θαýματα του κüσμου.
     Ο 4ος αιþνας Þταν η περßοδος που ο αρχαιοελληνικüς πολιτισμüς αναπτýχθηκε ραγδαßα. Τüτε Ýδρασαν οι μεγαλýτεροι καλλιτÝχνες που δημιοýργησαν αξιοθαýμαστα Ýργα. ΑνÜμεσα τους ο Παριανüς γλýπτης Σκüπας, στον οποßο αποδßδονται μερικÜ απü τα σπουδαιüτερα γλυπτÜ της κλασικÞς περιüδου. Ο Σκüπας γεννÞθηκε στην ΠÜρο, στο νησß üπου προÝρχονται τα περßφημα λευκÜ μÜρμαρα της αρχαιüτητας.
     Το ταλÝντο της γλυπτικÞς κληρονüμησε απü τον πατÝρα του, τον χαλκουργü Αρßστανδρο. Η ζωÞ του δεν εßναι γνωστÞ, αλλÜ τα Ýργα που ανÝλαβε, Üλλοτε με την ιδιüτητα του αρχιτÝκτονα κι Üλλοτε με του γλýπτη, φÝρουν ακüμα και σÞμερα ανεξßτηλο το στßγμα του.
     ΣυνεργÜστηκε με τον ΠραξιτÝλη κι ανÝλαβε τη δημιουργßα σημαντικþν ιερþν και ναþν της εποχÞς, üπως ο ναüς της ΑρτÝμιδος στην ¸φεσο και το ιερü της ΣαμοθρÜκης. ΕργÜστηκε ως αρχιτÝκτονας στο ναü της Εστßας στην αρχαßα αγορÜ της ΠÜρου.
     ¸νας απü τους διασημüτερους γλýπτες κι αρχιτÝκτονες, ο Σκüπας Þτανε γιος του ΠÜριου γλýπτη Αρßστανδρου. Γνþρισε μεγÜλη δüξα στον 4ο π.Χ. αι. και θεωρεßται, μαζß με το Φειδßα, τον Πολýκλειτο, τον ΠραξιτÝλη και το Λýσιππο, απü τους πιο μεγαλüπνοους καλλιτÝχνες της αρχαßας ΕλλÜδας. Αυτüς Ýκτισε το 395 π.Χ. το ναü της ΑλÝας ΑθηνÜς στην ΤεγÝα της Αρκαδßας, που θεωρεßται απü τους ωραιüτερους ναοýς της ΠελοποννÞσου. ¹ταν περßπτερος, εξÜστυλος, δωρικοý ρυθμοý, με θαυμαστÜ αετþματα, που το ανατολικü παριστÜνει το κυνÞγι του Καλυδþνιου κÜπρου και το δυτικü τη μÜχη των ΕλλÞνων της τρωικÞς εκστρατεßας με τον ΤÞλεφο, που Þταν γιος της Αýγης, της κüρης του βασιλιÜ της ΤεγÝας ΑλÝου.
     Τα αντßγραφα των Ýργων του που σþθηκαν, η Βακχßς του μουσεßου του ΜονÜχου και το Üγαλμα του ΜελÝαγρου, του μυθικοý Þρωα των Αιτωλþν, μας δßνουν την εντýπωση üτι ο Σκüπας, φρüντιζε ν' αποδþσει στα Ýργα του την Ýκφραση του σφοδροý και βßαιου πÜθους. ΑυτÞ την Ýκφραση τη βλÝπουμε καθαρÜ στα κεφÜλια του ΜελÝαγρου και του ΑχιλλÝα, με τα σφιγμÝνα, καλογραμμÝνα χεßλια, τα βαθουλωτÜ μÜτια, τα πυκνÜ φρýδια κι ιδιαßτερα τα εξογκωμÝνα οστÜ του μετþπου, που εκφρÜζουν την ψυχικÞ δýναμη και την ισχυρÞ θÝληση.
     Το 350 π.Χ. μαζß με Üλλους γλýπτες και αρχιτÝκτονες, εργÜστηκε για τη διακüσμηση και την κατασκευÞ του μαυσωλεßου της Αλικαρνασσοý. Στην þριμη τÝχνη του Σκüπα, αποδßδουν την αμαζονομαχßα, που ξεπερνÜ στη σýνθεση κι εκτÝλεση üλα τα Üλλο γλυπτü του μαυσωλεßου, γιατß συνδυÜζει τη χÜρη της αθηναúκÞς σχολÞς με τη δýναμη και τη σωματικÞ αρμονßα των πελοποννησιακþν εργαστηρßων, που αποτελοýσαν το χαρακτηριστικü της τÝχνης του Σκüπα, ο οποßος δοýλεψε και στον περßφημο Ναü του Μαυσþλου στην Αλικαρνασσü και το 356 π.Χ. στο νÝο Ναü του Αρτεμισßου στην ¸φεσσο.
     Η ΤεγÝα, η σημαντικüτερη πüλη της Αρκαδßας στην αρχαιüτητα (πριν απü την ßδρυση της Μεγαλüπολης), εßχε ταραγμÝνη ιστορßα και γνþρισε πολλÝς καταστροφÝς, με αποτÝλεσμα σÞμερα να σþζονται ελÜχιστα μüνον ßχνη των αλλοτινþν επιβλητικþν τειχþν της. Το σπουδαιüτερο αξιοθÝατο της περιοχÞς αποτελεß ο ναüς της ΑλÝας ΑθηνÜς, που ξεχωρßζει απü τους Üλλους ναοýς της ΠελοποννÞσου τüσο για την κατασκευÞ üσο και για το μÝγεθüς του. Η παρÜδοση αναφÝρει πως τον εßχε χτßσει ο ΑλÝας, εγγονüς του ΑρκÜδα. Το 395 π.Χ. ο ναüς αυτüς καταστρÜφηκε απü πυρκαγιÜ και ξαναχτßστηκε το 390 π.Χ., οπüτε τον διακüσμησε ο διÜσημος γλýπτης Σκüπας με διÜφορες γλυπτÝς παραστÜσεις. Στη θÝση της αρχαßας ΤεγÝας βρßσκεται σÞμερα το χωριü ΑλÝα που υπÜγεται στην επαρχßα Μαντινεßας του νομοý Αρκαδßας.
     Tη γλυπτικÞ του διακüσμηση κι αρχιτεκτονικÞ του Ýκανε ο Παριανüς γλýπτης κι αρχιτÝκτονας Σκüπας, ο οποßος μÜλιστα καινοτüμησε μεταχειριζüμενος συγχρüνως και τους τρεις ρυθμοýς Δωρικü, Κορινθιακü και Ιωνικü για να λαμπρýνει το εσωτερικü και την εßσοδο του ναοý. Για την κατασκευÞ του χρησιμοποßησε ντüπιο μÜρμαρο των Δολιανþν. ΣÞμερα δεν σþζεται παρÜ το κρηπßδωμα απü το νεüτερο δωρικü ναü και ορισμÝνα αρχιτεκτονικÜ μÝλη, Ýργο του Παριανοý γλýπτη Σκüπα. ΕξÜλλου εßχε κÜνει για τη πüλη Κνßδο Ýνα Üγαλμα του Διονýσου, üπου σ´ αυτÞ τη πüλη υπÞρχε κι Üλλο Üγαλμα του Διονýσου, Ýργο του Βρýαξη. Εßναι πιüτερο γνωστüς απü τα αρχιτεκτονικÜ γλυπτÜ ναþν στην Επßδαυρο και τη ΤεγÝα. Του αποδßδεται ο κορμüς ΜαινÜδας σε βακχικü οßστρο. Ο Σκüπας ξεχωρßζει για την κατÜκτηση του τρισδιÜστατου χþρου και την απüδοση του πÜθους στις μορφÝς του. ΕξÜλλου σ' αυτüν προσγρÜφονται αγÜλματα του ¸ρωτα, του Πüθου και του ºμερου που Ýφτιαξε για τα ΜÝγαρα.
     Ο Τιμüθεος κι ο Σκüπας συμμετεßχαν μαζß με το ΛεωχÜρη τον Αθηναßο και το Βρýαξη (απü την AθÞνα Þ την Kαρßα) στη διακüσμηση του Μαυσωλεßου της Αλικαρνασσοý. Το Üγαλμα του Μαýσωλου στην Αλικαρνασσü, το κατασκεýασαν ο Βρýαξης, ο Σκüπας, ο ΛεωχÜρης, ο Τιμüθεος και ο Πýθις με επßβλεψη του ΠραξιτÝλη. ¸χει αποκληθεß Μαυσωλεßο, απü το üνομα του συζýγου της κι Ýτσι ονομÜζεται ακüμη και σÞμερα κÜθε μεγαλειþδης κρατικüς τÜφος σε ολüκληρο τον κüσμο. Οι στÜχτες του βασιλικοý ζεýγους τοποθετÞθηκαν σε χρυσÜ αγγεßα στον ταφικü θÜλαμο στη βÜση του οικοδομÞματος. ΠÝτρινοι λÝοντες ανÝλαβαν τη φýλαξη του θαλÜμου. ΕπÜνω απü την ισχυρÞ πÝτρινη βÜση υψþθηκε Ýνα κτßσμα üμοιο με ελληνικü ναü, περιζωμÝνο απü κßονες και αγÜλματα. Στην κορυφÞ του κτιρßου υπÞρχε μια κλιμακωτÞ πυραμßδα. Και επÜνω απü αυτÞν, σε 43 μÝτρα ýψος, στÞθηκε το Üγαλμα ενüς Üρματος που το Ýσερναν Üλογα. ΜÝσα στο Üρμα υπÞρχε ενδεχομÝνως τα αγÜλματα του βασιλÝα και της βασßλισσας. Δεκαοκτþ αιþνες αργüτερα, Ýνας σεισμüς ισοπÝδωσε το Μαυσωλεßο.
     Το 1489 οι Χριστιανοß Ιππüτες του Αγßου ΙωÜννου απÝσπασαν τα υλικÜ προκειμÝνου να οικοδομÞσουν το γειτονικü φροýριο. ΟρισμÝνα τεßχη του φρουρßου χτßστηκαν απü πρÜσινους ογκüλιθους που κÜποτε πλαισßωναν το κýριο τμÞμα του Μαυσωλεßου. ΜερικÜ χρüνια αργüτερα οι ιππüτες ανακÜλυψαν τον ταφικü θÜλαμο του Μαυσþλου και της Αρτεμισßας. ΑλλÜ μια νýχτα τον Üφησαν αφýλαχτο, με αποτÝλεσμα να τον λεηλατÞσουν οι πειρατÝς και ν’ αρπÜξουν üσα χρυσÜ κι Üλλα πολýτιμα αντικεßμενα περιεßχε. ΠÝρασαν Üλλα 300 χρüνια μÝχρι να ερευνÞσουν την τοποθεσßα οι αρχαιολüγοι. ΑνÝσκαψαν τμÞμα των θεμελßων του Μαυσωλεßου και βρÞκαν αγÜλματα κι Üλλα γλυπτÜ, που συνÝβη να διατηρηθοýν ανÝπαφα. ΑνÜμεσÜ τους εντüπισαν και μεγÜλα αγÜλματα, που ενδεχομÝνως παρßσταναν το βασιλιÜ και τη βασßλισσα. Το 1857 τα μετÝφεραν στο Βρετανικü Μουσεßο του Λονδßνου κι εκεß βρßσκονται μÝχρι σÞμερα. Τα τελευταßα χρüνια πραγματοποιÞθηκαν κι Üλλες ανασκαφÝς κι Ýτσι σÞμερα μονÜχα λßγες πÝτρες θυμßζουν τη δüξα του Μαυσωλεßου στην Αρχαßα Αλικαρνασσü.
     Φαßνεται δε, üτι κι ο περßφημος εκ ΠÜρου αγαλματοποιüς Σκüπας διÝμεινε κι εργÜσθηκε στη ΣαμοθρÜκη και σ' αυτüν αποδßδεται το στο Μουσεßο Λοýβρου ευρισκüμενο σÞμερα Üγαλμα της Νßκης, αφιερωθÝν κατÜ πÜσα πιθανüτητα υπü Δημητρßου του Πολιορκητοý εις το Ιερüν των Καβεßρων, καθüσον νομßσματα του βασιλÝως τοýτου φÝρουν επ' αυτþν αποτυπωμÝνον το ομοßωμα της Νßκης της ΣαμοθρÜκης. Επßσης θεωρεßται πως ο Σκüπας φιλοτÝχνησε στο τÝμενος, το σýμπλεγμα της Αφροδßτης και του ¸ρωτα, κατÜ τον Πλßνιο.
     Νüτια απü το Αρσινüειο βρßσκεται το ΤÝμενος, περιστοιχισμÝνη ορθογþνια πλακüστρωτη αυλÞ, που χρησßμευε σε ιεροτελεστßες και θρησκευτικοýς χοροýς. Στον χþρο αυτüν Ýμπαινε κανεßς απü το επιβλητικü ιωνικü πρüπυλο απü θασßτικο μÜρμαρο, που το διακοσμοýσε ζωφüρος με ανÜγλυφη παρÜσταση κοριτσιþν που χορεýουν, Ýνα θÝμα που αναφÝρεται στα ιερÜ δρþμενα. Εδþ βρισκüταν ßσως το Üγαλμα της Αφροδßτης και του Πüθου, που φιλοτÝχνησε ο γλýπτης Σκüπας. Το ΤÝμενος κατασκευÜστηκε το 340 π.Χ. κι Þτανε πιθανüτατα ανÜθημα του Φιλßππου του Β'.
     Το ωραιüτερο αγαλμÜτινο σýμπλεγμα Νηρηßδων Þταν εκεßνο που φιλοτÝχνησε, κατÜ τον Παυσανßα, ο Σκüπας. Σ' αυτü απεικονιζüταν η μεταφορÜ του νεκροý ΑχιλλÝως για ταφÞ απü τον Ποσειδþνα, τη ΘÝτιδα και τις Νηρηßδες. Ακüμα, οι δυο μεγÜλοι ¸λληνες καλλιτÝχνες εßχαν ασχοληθεß με αναπαραστÜσεις του ΕρμÞ, ο Σκüπας κι ο Λýσιππος. Ο Σκüπας θα προτεßνει νÝες ιδÝες. στα Ýργα του με τις γεμÜτες πÜθος εκφρÜσεις στα πρüσωπα που εντυπωσιÜζουν με τα βαθουλωμÝνα μÜτια με τις βßαιες εκρηκτικÝς κινÞσεις των σωμÜτων, τη σýσπαση των μυþνων, üλ' αυτÜ τον οδηγοýν μακριÜ απü ης γαλÞνιες, νηφÜλιες μορφÝς των Φειδßα και ΠραξιτÝλη, απü τους κλασικοýς κανüνες του μÝτρου και της εξιδανßκευσης.
     Τα σημερινÜ λεßψανα προÝρχονται απü την ανοικοδüμηση του ναοý τον 4ο αιþνα εξαιτßας της πυρκαγιÜς που ξÝσπασε το 395, Ýργο του Παριανοý γλýπτη και αρχιτÝκτονα Σκüπα, δημιουργοý σημαντικþν Ýργων στον ελλαδικü και το μικρα­σιατικü χþρο. Η Ýναρξη της κατασκευÞς του περßλαμπρου ναοý της ΑλÝας ΑθηνÜς τοποθετεßται το 370, αλλÜ πρÝπει να ολοκληρþθηκε με αρκετÞ χρονικÞ καθυστÝρηση. Ο Σκüπας αναπαρÜστησε στα αετþματα μυθικÝς σκηνÝς απü τους ΤεγεÜτες Þρωες των προúστορικþν χρüνων. ¢λλα γνωστÜ Ýργα του εßναι ο "ΜελÝαγρος", το χÜλκινο Üγαλμα της "Αφροδßτης" κ. α. Τα αγÜλματÜ του χαρακτηρßζονται απü πνευματικüτητα και πÜθος.
     Τα γλυπτÜ του Μαυσωλεßου φιλοτÝχνησαν απü κοινοý ο Σκüπας, ο φημισμÝνος αρχιτÝκτοντας και γλýπτης απü την ΠÜρο, ο οποßος φιλοτÝχνησε τα γλυπτÜ της ανατολικÞς πλευρÜς, ο μαθητÞς και συνεργÜτης του Βρýαξης, ¸λληνας ανδριαντοποιüς απü την Καρßα, με τον ΛεωχÜρη, ο οποßος ανÝλαβε την νüτια πλευρÜ, και ο Αθηναßος Τιμüθεος. Ο Βιτροýβιος αναφÝρει τον Τιμüθεο ως αντικαταστÜτη του ΠραξιτÝλη. Το μÝρος πÜνω απü την κιονοστοιχßα εßχε αναλÜβει να κατασκευÜσει ο χαλκουργüς κι αρχιτÝκτονας Πýθεος, που φρüντισε να υπÜρχει μια βαθμιδωτÞ πυραμßδα με μαρμÜρινο τÝθριππο Üρμα στη κορφÞ της και στη βÜση διακοσμοýσε ζωοφüρος με τη μÜχη μεταξý Λαπιθþν και Κενταýρων.
     ¸νας σεισμüς του 13ου αιþνα, φαßνεται να καταστρÝφει την οροφÞ και τη κιονοστοιχßα, αλλÜ η ολοκληρωτικÞ καταστροφÞ Ýρχεται 2 αιþνες περßπου αργüτερα, το 1494, απü τον ανθρþπινο παρÜγοντα. Οι ΟσπιτÜλιοι üταν αποφÜσισαν üτι Ýπρεπε να ενισχýσουν το οχυρü τους, βρÞκαν στο Μαυσωλεßο üλα τα απαραßτητα οικοδομικÜ υλικÜ. ¼χι μüνο τους κυβüλιθους που το απÜρτιζαν, αλλÜ και τα ßδια τα γλυπτÜ κι αγÜλματα, που κομματιÜστηκαν και παραδüθηκαν στην πυρÜ να παρÜγουν ασβεστοκονßαμα. Επß τριÜντα σχεδüν χρüνια το κατεδÜφιζαν. ¸φθασαν μÝχρι τα θεμÝλια και δεν Üφησαν τßποτα üρθιο.
     Με την αποπερÜτωση ενüς Ýργου ταξßδευε σε καινοýργιες περιοχÝς þστε να αναλÜβει νÝα οικοδομÞματα. Η παρουσßα του Σκüπα σε σημαντικÜ οικοδομικÜ προγρÜμματα που πραγματοποιÞθηκαν τον 4ο αι. π.Χ., γßνεται φανερÞ απü τα ιδιαßτερα χαρακτηριστικÜ της τÝχνης του. Τα γλυπτÜ του ξεχωρßζουν απü εκεßνα της προηγοýμενης περιüδου. Τα πρüσωπα  Þταν πιο εκφραστικÜ, εßχαν βαθουλωμÝνα μÜτια και πιο ρεαλιστικü ýφος. Οι μýες των κορμιþν Þταν πιο Ýντονοι και τα ενδýματα εßχανε κßνηση.
     ΜερικÜ απü τα γλυπτÜ που φÝρεται να φιλοτÝχνησε Þταν το Üγαλμα της Υγεßας , το Üγαλμα του ¸ρωτα, του Διονýσου κι Ýνα απü τα πιο διÜσημα αγÜλματα της αρχαιüτητας, τη Νßκη της ΣαμοθρÜκης.
      ¼ταν επισκÝφτηκε την Ασßα υιοθÝτησε ανατολßτικα στοιχεßα που εßναι εμφανÞ στα μετÝπειτα δημιουργÞματÜ του. Ο Σκüπας εργÜστηκε για την ανÝγερση ενüς απü τα 7 θαýματα της αρχαιüτητας, το Μαυσωλεßο της Αλικαρνασσοý. Ο τÜφος δημιουργÞθηκε στην Αλικαρνασσü της ΜικρÜς Ασßας για να στεγÜσει τα Üψυχα σþματα του ΠÝρση σατρÜπη Μαýσωλου και της γυναßκας του Αρτεμισßας.
     Ο φαραωνικüς τÜφος εßχε δýο ορüφους, ορθογþνιο σχÞμα και 45 μÝτρα ýψος. Οι ¸λληνες αρχιτÝκτονες, ΣÜτυρος και Πýθεος, το σχεδßασαν κι Üλλοι 4 ¸λληνες γλýπτες το φιλοτÝχνησαν. Ο Σκüπας Þταν ανÜμεσα τους κι εßχε αναλÜβει την ανατολικÞ πλευρÜ του Μαυσωλεßου. Εκτüς απü το εντυπωσιακü του μÝγεθος φημιζüταν για τα εξαßρετης ποιüτητας γλυπτÜ που τον κοσμοýσαν, ανÜμεσÜ τους η ζωοφüρος με την Αμαζονομαχßα του Σκüπα.
     Ταξßδεψε στην Επßδαυρο üπου γνþρισε το γλýπτη Τιμüθεο κι εργÜστηκε στο πλευρü του στο το Ασκληπιεßο της Επιδαýρου, που παρουσιÜζει κοινÜ στοιχεßα με τα μετÝπειτα Ýργα του. Αντßγραφα των Ýργων του εκτßθενται στο Βρετανικü Μουσεßο, ενþ θραýσματα πρωτüτυπων Ýργων του απü το ναü της ΑλÝας ΑθηνÜς εκτßθενται στο Εθνικü Αρχαιολογικü Μουσεßο στην ΑθÞνα. Ο αναπαυüμενος ¢ρης βρßσκεται στο Εθνικü Μουσεßο της Ρþμης. ¸να αντßγραφο του κιθαρωδοý Απüλλωνα βρßσκεται στο αρχαιολογικü Μουσεßο Καπιτολßνι της Ρþμης. Η κεφαλÞ τους ΜελÝαγρου εκτßθεται στο Βρετανικü Μουσεßο και στο Μουσεßο TÝχνης του ΧÜρβαρντ (μουσεßο Arthur M. Sackler) στις ΗΠΑ. Αντßγραφα του Πüθου εκτßθενται σε πολλÜ μουσεßα.
     Στο Ναü της ΑλÝας ΑθηνÜς στην ΤεγÝα, σýμφωνα με τον Παυσανßα εργÜστηκε ως αρχιτÝκτονας. Ο ναüς ανεγÝρθηκε στα πρüτυπα του Ναοý του Επικοýρειου της Φιγαλεßας και αποτÝλεσε απü τους σημαντικüτερους της ΠελοποννÞσου. Ο Σκüπας εφÜρμοσε üλες τις καλλιτεχνικÝς καινοτομßες της εποχÞς. Ο ναüς Þταν εξÜστυλος δωρικοý ρυθμοý και συνδýαζε στοιχεßα ιωνικοý κι κορινθιακοý ρυθμοý. ¹τανε διακοσμημÝνος με καλαßσθητα αετþματα που αναπαριστοýσαν σκηνÝς απü γνωστοýς μυθικοýς Þρωες. Στο ανατολικü απεικονßζονταν το κατüρθωμα της ΑταλÜντης και στο δυτικü η μÜχη του ΤηλÝφου, γιου του ΗρακλÞ, εναντßον των ΕλλÞνων.
     Tα πρþτα στÜδια της καλλιτεχνικÞς δημιουργßας του Σκüπα ανιχνεýονται στο Πρυτανεßο της ΠÜρου, στο οποßο εργÜστηκε, κατÜ τον G. Gruben, ως αρχιτÝκτονας. Ο καθηγητÞς στο Berkeley University A. Stewart θεωρεß πως ο Σκüπας μετÝβη στη Πελοπüννησο, γýρω στο 380 π.Χ., üπου μαθÞτευσε στην Επßδαυρο, ως γλýπτης, στο πλευρü του Τιμüθεου. Τη συμμετοχÞ του στο Ασκληπιεßο της Επιδαýρου συνυποδηλþνει ο αρχιτεκτονικüς παραλληλισμüς του ναοý με τον σκοπÜδειο ναü της ΤεγÝας, καθþς κι η τυπολογικÞ-εικονογραφικÞ ομοιüτητα των Ýφιππων Νηρηßδων Þ Αýρων, ακρωτηρßων του Ασκληπιεßου, με τη πÜνδημον Αφροδßτη του. Το Ýργο, κατασκευασμÝνο απü χαλκü, προσγρÜφεται στον καλλιτÝχνη, βÜσει της μαρτυρßας του Παυσανßα. Η Chr. Vroster εýλογα διατυπþνει το ερþτημα, αν πρüκειται για δημιουργßα του Σκüπα του 4ου αι. π.Χ. Þ του προγενÝστερου Σκüπα (Ι), καθþς ο Σκüπας αναφÝρεται απü τις πηγÝς αποκλειστικÜ ως αγαλματοποιüς. Ο εικονογραφικüς τýπος του αγÜλματος Ýχει αναγνωριστεß, απü τους μελετητÝς, σε μßα σειρÜ απεικονßσεων σε Üλλες μορφÝς τÝχνης, üπως ερυθρüμορφα αγγεßα, ειδþλια, κοσμÞματα και ανÜγλυφα. Το Ýργο εßναι επßσης γνωστü απü νομßσματα της ¹λιδας, των αυτοκρατορικþν χρüνων.
     Η μαθητεßα του Σκüπα στην Επßδαυρο, πλησßον του γλýπτη ΤιμοθÝου και Üλλων σημαντικþν καλλιτεχνþν, υπηρξε διδακτικÞ, καθþς οι κατακτÞσεις της αρχιτεκτονικÞς του πρþιμου 4ου π.Χ. αι. -υπü το πρßσμα της αττικÞς καλλιτεχνικÞς παρÜδοσης- αφομοιþνονται δημιουργικÜ στον τεγεατικü ναü της ΑλÝας ΑθηνÜς. Ο ναüς αποδßδεται στον Σκüπα, βÜσει της μαρτυρßας του Παυσανßα, ο οποßος παρÝχει Ýνα terminus post 395 π. Χ. για τη χρονολüγηση του σκοπÜδειου ναοý. ΠαρÜ τη μÝχρι στιγμÞς εμμονÞ των μελετητþν απü την εποχÞ του Furtwängler κι εξÞς, ο Σκüπας εργÜστηκε στη ΤεγÝα ως αρχιτÝκτονας κι üχι ως γλýπτης. Ωστüσο, δεν αποκλεßεται να κατασκευÜστικαν τα εναÝτια γλυπτÜ κι οι μετüπες απü τους μαθητÝς του, εφ' üσον η κατασκευÞ του ναοý διÞρκησε Üνω των 20 ετþν κι ο ΠÜριος καλλιτÝχνης, κατÜ τη περßοδο αυτÞ, εργαζüταν σε Üλλες περιοχÝς του ελληνικοý κüσμου.
     Ο περιηγητÞς του 2ου αι. μ.Χ. Παυσανßας αναφÝρεται στον τεγεÜτικο ναü ως εξÞς: "ΤεγεÜταις δὲ Ἀθηνᾶς τῆς ἈλÝας τὸ ἱερὸν τὸ ἀρχαῖον ἐποßησεν Ἄλεος χρüνῳ δὲ ὕστερον κατασκευÜσαντο οἱ Τεγεᾶται τῇ θεῷ ναὸν μÝγαν τε καὶ θÝας ἄξιον, ἐκεῖνο μὲν δὴ πῦρ ἠφÜνισεν ἐπινεμηθὲν ἐξαßφνης, ΔιοφÜντου παρ’ Ἀθηναßοις ἄρχοντος, δευτÝρῳ δὲ ἔτει τῆς ἔκτης καὶ ἐνενηκοστῆς ὀλυμπιÜδος, ἥν Εὐπüλεμος Ἡλεῖος ἐνßκα στÜδιον. Ὁ δὲ ναὸς ὁ ἐφ’ ἡμῶν πολὺ δὴ τι τῶν ναῶν, ὅσοι πελοποννησßοις ἐστὶν, ἐς κατασκευὴν προÝχει τὴν ἅλλην καὶ ἐς μÝγεθος…. ἀρχιτÝκτονα δὲ ἐπυνθανüμην Σκüπαν αὐτοῦ γενÝσθαι τὸν ΠÜριον...ὁ μὲν δὴ πρῶτος ἐστιν αὐτῷ κüσμος τῶν κιüνων Δþριος, ὁ δὲ ἐπὶ τοýτῳ Κορßνθιος· ἐστÞκασι δὲ καὶ ἐντὸς τοῦ ναοῦ κßονες ἐργασßας τῆς Ἰþνων.…τὰ δὲ ἐν τοῖς ἀετοῖς ἔστιν ἔμπροσθεν ἡ θÞρα τοῦ ὑüς τοῦ Καλυδωνßου. ΠεποιημÝνου δἐ κατἀ μÝσον μÜλιστα τοῦ ὑüς τῇ μὲν ἐστιν ἈταλÜντη καὶ ΜελÝαγρος καὶ Θησεὺς Τελαμþν τε καὶ Πηλεýς και Πολυδεýκης καὶ Ἰüλαος, ὅς τὰ πλεῖστα Ἡρακλεῖ συνÝκαμνε τῶν ἔργων, καὶ Θεστßου παῖδες, ἀδελφοὶ δὲ Ἀλθαßας, Πρüθους καὶ ΚομÞτης. Κατὰ δὲ τοῦ ὑüς τὰ ἕτερα Ἀγκαῖον ἔχοντα ἤδη τραýματα καὶ ἀφÝντα τὸν πÝλεκυν ἀνÝχων ἐστὶν Ἔποχος, παρὰ δὲ αὐτὸν ΚÜστωρ καὶ ἈμφιÜραος  ὈúκλÝους, ἐπὶ δὲ αὐτοῖς Ἱππüθους ὁ Κερκυüνος τοῦ ἈγαμÞδους τοῦ ΣτυμφÞλου· τελευταῖος δÝ ἐστιν εἰργασμÝνος Πειρßθους. Τὰ δὲ ὄπισθεν πεποιημÝνα ἐν τοῖς ἀετοῖς ΤηλÝφου πρὸς ἈχιλλÝα ἐστßν ἡ ἐν ΚαÀκου πεδßῳ μÜχη…"
     Η θÝση του ναοý επισημÜνθηκε 1η φορÜ το 1830, απü τον ¢γγλο αρχαιοδßφη, περιηγητÞ και τοπογρÜφο William Leake. Πρüκειται για επßμηκες κτÞριο με 3μερÞ διÜταξη (πρüναος, σηκüς κι οπισθüδομος), κατÜ τα πρüτυπα προγενÝστερων μνημεßων. Η ευθυντηρßα του μνημεßου Ýχει διαστÜσεις 49.56x21.20 μ. Το πτερü περιβÜλλεται απü δωρικÞ περßσταση, η οποßα συνÜδει με το λιτü αρκαδικü τοπßο. Ωστüσο, η καλαισθησßα του Σκüπα εκφρÜζεται εναργÝστερα στο εσωτερικü, üπου διαμορφþνεται κορινθιακÞ κι ιωνικÞ κιονοστοιχßα.
Ο Σκüπας εßναι γνωστüς κυρßως απü τις φιλολογικÝς πηγÝς. Ο αποσπασματικüς χαρακτÞρας των σχετικþν αρχαιολογικþν μαρτυριþν δεν επιτρÝπει την προσγραφÞ παρÜ ελαχßστων στον ΠÜριο γλýπτη. Απü τα Ýργα που του αποδßδονται με βεβαιüτητα, θεωρουνται οι αγαλματικοß τýποι του Πüθου και της πανδÞμου Αφροδßτης. Λατρεýονταν σε üλη την ΕλλÜδα και, ιδιαßτερα, στην αρχαßα ΑθÞνα και Σικυωνßα, φιλοτÝχνησε ο διÜσημος γλýπτης Σκüπας.
     Εν συγκρßσει με τους υπολοßπους μεγÜλους γλýπτες του 4ου αι. π.Χ., η μελÝτη του Ýργου του Σκüπα εßναι προβληματικÞ, λüγω της απουσßας Ýργων που προσγρÜφονται με ασφÜλεια σε αυτüν. Η καλλιτεχνικÞ του δημιουργßα Ýχει, Þδη απü τον Neugebauer, συνδεθεß με τα -αποσπασματικÜ διατηρημÝνα- εναÝτια γλυπτÜ του ναοý της ΑθηνÜς ΑλÝας, στην ΤεγÝα. Ωστüσο, σýμφωνα με την μαρτυρßα του περιηγητÞ Παυσανßα, στην οποßα βασßζεται η σýνδεση του Σκüπα με το μνημεßο, ο ΠÜριος καλλιτÝχνης εργÜστηκε ως αρχιτÝκτονας και üχι ως γλýπτης, στην ΤεγÝα. ΕπομÝνως, τα γλυπτÜ της ΤεγÝας δεν μποροýν να χρησιμεýσουν ως ασφαλÝς τεκμÞριο για την τεχνοτροπßα του Σκüπα.
     ¼πως επισημαßνει ο καθηγητÞς του Πανεπιστημßου του Berkeley Andrew Stewart, οι κýριες πηγÝς για την καλλιτεχνικÞ δημιουργßα του Σκüπα εßναι τρεις: οι φιλολογικÝς πηγÝς, τα αρχαιολογικÜ realia και οι επιγραφικÝς μαρτυρßες. Οι κýριες φιλολογικÝς πηγÝς για το Ýργο του Σκüπα εßναι η ΕλλÜδος ΠεριÞγησις του Παυσανßα, και η Naturalis Historia του Πλινßου. Στις φιλολογικÝς πηγÝς, αναφÝρεται κυρßως ως λιθοποιüς, αν και εßναι γνωστü üτι φιλοτÝχνησε Ýνα τουλÜχιστον χÜλκινο Üγαλμα, αυτü της πανδÞμου Αφροδßτης στην ¹λιδα. Ο Σκüπας αναφÝρεται στις πηγÝς ως αρχιτÝκτονας μüνο στην ΤεγÝα. Ωστüσο, νεþτεροι μελετητÝς προτεßνουν την εργασßα του Σκüπα τüσο στο Πρυτανεßο της ΠÜρου üσο και στον ναü της Εφεσßας ΑρτÝμιδος, στην ΑλÝα της ορεινÞς Αργολßδας, ο οποßος ακüμα δεν Ýχει εντοπιστεß.
     Παρατßθενται τα αποσπÜσματα των σχετικþν με τον Σκüπα φιλολογικþν πηγþν:

1. «ΤεγεÜταις δὲ Ἀθηνᾶς τῆς ἈλÝας τὸ Ἱερὸν τὸ ἀρχαῖον ἐποßησεν Ἄλεος, χρüνῳ δὲ ὕστερον κατεσκευÜσαντο οἱ Τεγεᾶται τῇ θεῷ ναὸν μÝγαν τε καὶ θÝας ἄξιον, ἐκεῖνο μὲν δὴ πῦρ ἠφÜνισεν ἐπινεμηθὲν ἐξαßφνης, ΔιοφÜντου παρ’ Ἀθηναßοις ἄρχοντος, δευτÝρῳ δὲ ἔτει τῆς ἕκτης καὶ ἐνενηκοστῆς ὈλυμπιÜδος, ἣν Εὐπüλεμος Ἠλειος ἐνßκα στÜδιον. Ὁ δὲ ναὸς ὁ ἐφ’ ἡμῶν πολὺ δÞ τι τῶν ναῶν, ὅσοι Πελοποννησßοις εἰσßν, ἐς κατασκευὴν προÝχει τὴν ἄλλην καὶ ἐς μÝγεθος. Ὁ μὲν δὴ πρῶτος ἐστιν αὐτῷ κüσμος τῶν κιüνων δþριος, ὁ δὲ ἐπὶ τοýτῳ κορßνθιος. ἐστÞκασι δὲ καὶ ἐκτὸς τοῦ ναοῦ κßονες ἐργασßας τῆς Ἰþνων, ἀρχιτÝκτονα δὲ ἐπυνθανüμην Σκüπαν αὐτοῦ γενÝσθαι τὸν ΠÜριον, ὃς καὶ ἀγÜλματα πολλαχοῦ τῆς ἀρχαßας ἙλλÜδος, τὰ δὲ καὶ περὶ Ἰωνßαν τε καὶ Καρßαν ἐποßησε. Τὰ δὲ ἐν τοῖς ἀετοῖς ἐστιν ἔμπροσθεν ἡ θÞρα τοῦ ὑὸς τοῦ καλυδωνßου. ΠεποιημÝνου δὲ κατὰ μÝσον μÜλιστα τοῦ ὑὸς τῇ μÝν ἐστιν ἈταλÜντη καὶ ΜελÝαγρος καὶ Θησεὺς Τελαμþν τε καὶ Πηλεὺς καὶ Πολυδεýκης καὶ Ἰüλαος, ὃς τὰ πλεῖστα Ἡρακλεῖ συνÝκαμνε τῶν ἔργων, καὶ Θεστßου παῖδες, ἀδελφοὶ δὲ Ἀλθαßας, Πρüθους καὶ ΚομÞτης. Κατὰ δὲ τοῦ ὑὸς τὰ ἕτερα Ἀγκαῖον ἔχοντα ἤδη τραýματα καὶ ἀφÝντα τὸν πÝλεκυν ἀνÝχων ἐστὶν Ἔποχος, παρὰ δὲ αὐτὸν ΚÜστωρ καὶ ἈμφιÜραος ὈúκλÝους, ἐπὶ δὲ αὐτοῖς Ἱππüθους ὁ Κερκυüνος τοῦ ἈγαμÞδους τοῦ ΣτυμφÞλου. Τελευταῖος δὲ ἐστιν εἰργασμÝνος Πειρßθους. Τὰ δὲ ὄπισθεν πεποιημÝνα ἐν τοῖς ἀετοῖς ΤηλÝφου πρὸς ἈχιλλÝα ἐστὶν ἡ ἐν ΚαÀκου πεδßῳ μÜχη.» (Παυσ.,8.45.4-7).
   Το αρχαßο Ιερü της ΑθηνÜς ΑλÝας κατασκεýασε ο ¢λεος. ¾στερα απü ορισμÝνο καιρü, κατασκεýασαν οι ΤεγεÜτες μεγÜλο και αξιοθÝατο ναü για χÜρη της θεÜς. Αυτüν τον εξαφÜνισε πυρκαγιÜ που ξÝσπασε ξαφνικÜ, (sc. κατÜ την περßοδο που) ο ΔιοφÜντης Þταν Επþνυμος ¢ρχοντας των Αθηνþν, κατÜ το 2ο Ýτος της 96ης ΟλυμπιÜδας. Ο τωρινüς ναüς υπερÝχει αρκετÜ των υπολοßπων ναþν της ΠελοποννÞσου, üσον αφορÜ την κατασκευÞ και το μÝγεθος. Απü την μßα πλευρÜ, η διακüσμηση λοιπüν του κατωτÝρου τμÞματος των κιüνων εßναι δωρικοý ρυθμοý, ενþ η ανωδομÞ κορινθιακοý. Απü την Üλλη, εξωτερικÜ του ναοý, εßχαν ανατεθεß κßονες ιωνικοý ρυθμοý. ΑρχιτÝκτονας του ναοý Þταν ο ΠÜριος Σκüπας, ο οποßος φιλοτÝχνησε επßσης αγÜλματα σε πολλÜ μÝρη της αρχαßας ΕλλÜδας, καθþς επßσης στην Ιωνßα και στη Καρßα. Στο αÝτωμα της πρüσοψης, απεικονßζεται η θÞρα του Καλυδωνßου κÜπρου. Αφοý αποδüθηκε βεβαßως ο κÜπρος, στο κÝντρο του αετþματος, απεικονßζονται, απü τη μßα πλευρÜ, η ΑταλÜντη, ο ΜελÝαγρος, ο ΘησÝας, ο ΤελÜμονας, ο ΠηλÝας, ο Πολυδεýκης, ο Ιüλαος,που βοÞθησε αρκετÜ τον ΗρακλÞ, κατÜ τους Üθλους του, κι οι γιοß του Θεστßου, δηλαδÞ οι αδελφοß Αλθαßας, Πρüθους και ΚομÞτης. Απü την Üλλη πλευρÜ, απεικονßζεται ο Αγκαßος, που εßναι Þδη τραυματισμÝνος κι Ýχει εναποθÝσει τον πÝλεκυ• ο ¸ποχος, που τον υποβαστÜζει• δßπλα σε αυτüν, ο ΚÜστωρ κι ο ΑμφιÜραος, γιος του ΟικλÝους• πλÜι σε αυτüν, ο Ιπποθüοντας, ο γιος του Κερκýονα, γιου του ΑγαμÞδη, γιου του ΣτυμφÞλου. Τελευταßος Ýχει αποδοθεß ο Πειρßθους. Στο αÝτωμα της οπßσθιας üψης, Ýχει αποδοθεß η μÜχη του ΤηλÝφου με τον ΑχιλλÝα, στην πεδιÜδα του ΚαÀκου ποταμοý.

2. “….rursus (olympiade) LXXXX Polyclitus, Phradmon, Myron, Pythagoras, Scopas, Perellus(floruere).” (Plinius, Naturale Historia, XXXIV, 49)
   …και στην ενενηκοστÞ ΟλυμπιÜδα ο Πολýκλειτος, ο ΦρÜδμων, ο Μýρων, ο Πυθαγüρας, ο Σκüπας κι ο ΠÝρελλος.

   3. “Scopae laus cum his certat. Is fecit Venerem et Pothon, qui Samotrace sanctissimis caerimoniis coluntur, item Apollinem Palatinum, Vestam sedentem laudatam in Servilianis hortis duosque campteras circa eam, quorum pares in Asini monumentis sunt, ubi et canephoros eiusdem. Sed in maxima dignatione delubro Cn.Domitii in circo Flaminio Neptunus ipse et Thetis atque Achilles, Nereides supra delphinos et cete aut hippocampus sedentes, item Tritones chorusque Phorci et pistrices ac multa alia marina, omnia eiusdem manu, praeclarum opus etiam si totius vitae fuisset.nunc vero praeter supra dicta quaeque nescimus Mars etiamnum est sedens colossiaeus eiusdem (Scopae) manu in templo Bruti Callaeci apud circum eundem (Flaminium),praeterea Venus in eodem loco nuda, Praxiteliam illam antecedens et quemcumque alium locum nobilitatura. ” (Plinius, Natura Historia, XXXVI, 25-26)
   O Σκüπας συναγωνßζεται στον Ýπαινο με αυτοýς(τον Κηφισüδοτο, τον ΠραξιτÝλη και τους Üλλους μεγÜλους γλýπτες του 4ου αιþνα). ΦιλοτÝχνησε την Αφροδßτη και τον Πüθο, που τιμοýνται στη ΣαμοθρÜκη με ιερÝς τελετουργßες• επßσης, τον Απüλλωνα στο Παλατßνο και, στους κÞπους του Σερβιλßου,μßα καθιστÞ Εστßα που επαινεßται. ΠλÜι της, δýο κßονες των οποßων τα κιονüκρανα ευρßσκονται στην καλλιτεχνικÞ συλλογÞ του Ασινßου, στην οποßα ευρßσκεται και ο κανηφüρος του.

4. “Scopas habuit aemulos eadem aetate Bryaxim et Timotheum et Leocharen, de quibus simul dicendum est, quoniam pariter caelavere Mausoleum, sepulerum hoc est ab uxore Artemisia factum Mausolo, Cariae regulo, qui obiit olympiadis CVII anno secundo. Opus id ut esset inter septem miracula, hi maximi fecere artifices. Pater ab austro et septentrione sexagenosternos pedes, brevius a frontibus, toto circumitu pedes CCCCXXXX, attollitur in altitudinem XXV cubitus, cingitur columnis XXXVI, pteron, vocavere circumitum. Ab oriente caelavit Scopas, a septentrione Bryaxis, a meridie Timotheus, ab occasu Leochares, priusque quam peragerent regina obiit. Non tamen recesserunt nisi absoluto, iam di glorie ipsorum artisque monimentum iudicantes ; hodieque certant manus. Accessit et quintus artifex.namque supra pteron pyramis altitudinem inferiorem aequat, viginti quattuor gradibus in metae cacumen se contrahens ; in summo est quadriga marmorea, quam fecit Pythis. Haec adiecta CXXXX pedum altitudine totum opus includit. ” (Plinius, Natura Historia, XXXVI, 30-31)
Ο Βρýαξις, ο Τιμüθεος και ο ΛεωχÜρης Þταν ανταγωνιστÝς και σýγχρονοι του Σκüπα, και αναφÝρονται συχνÜ μαζß με αυτüν, καθως συνεργÜστηκαν στο Μαυσωλειο. Αυτüς εßναι ο τÜφος που αναγÝρθηκε απü την Αρτεμισßα προς τιμÞ του συζýγου της Μαυσþλου, ηγεμüνα της Καρßας, ο οποιος πÝθανε κατÜ το δεýτερο Ýτος της 107ης ΟλυμπιÜδος(351 π.Χ.) και η θÝση του μνημεßου ανÜμεσα στα επτÜ θαýματα του κüσμου ωφεßλεται στην εργασßα αυτων των καλλιτεχνων. Το μηκος της νüτιας και βüρειας πλευρας εßναι 63 πüδια. Oι δýο προσüψεις εßναι βραχýτερες και η συνολικÞ περßμετρος του μνημεßου εßναι περßπου τετρακüσια σαρÜντα πüδια. Το ýψος του Μαυσωλεßου εßναι εικοσιπÝντε πÞχεις και Ýχει τριÜντα Ýξι κßονες. Η κιονοστοιχßα καλειται πτερü. Τα γλυπτÜ της ανατολικης πλευρας φιλοτεχνÞθηκαν απü τον Σκüπα, αυτÜ στη βüρεια απü τον Βρýαξι, στα νüτια απü τον Τιμüθεο και στην δυτικÞ απü τον ΛεωχÜρη. Η βασßλισσα πÝθανε πριν την ολοκλÞρωση του Ýργου, αλλÜ οι καλλιτÝχνες συνÝχισαν τις εργασßες τους, θεωρþντας üτι (sc. το Μαυσωλειο) θα αποτελÝσει Ýνα μüνιμο μνημειο της δικης τους δüξας και της καλλιτεχνικης κληρονομιας, και ανταγωνßζονταν για τη δüξα. ¸νας πÝμπτος καλλιτÝχνης επßσης εργÜστηκε για το μνημειο. ΠÜνω στο πτερü στηρßζεται μßα πυραμßδα, ισουψÞς με το κατþτερο τμÞμα της κατασκευης(το πüδιο), αποτελουμÝνη απü εικοσιτÝσσερα βαθμιδωτÜ σκαλοπÜτια που υψþνονται σε σχÞμα κþνου. Στην κορυφÞ υπÜρχει Ýνα μαρμÜρινο τÝθριππο, Ýργο του ΠυθÝα. Μαζß με το Üρμα, το ýψος του μνημεßου εßναι εκατü σαρÜντα πüδια.

   5. “Universo templo (Ephesiae Dianae) longitudo est CCCCXXV pedum, latitudo CCXXV, columnae CXXVII a singulis regibus factae LX pedum altitudine, ex iis XXXVI caelatae, una a Scopa. Operi praefuit Chersiphron architectus.” (Plinius, Natura Historia,XXXVI, 95)
   Ολüκληρο το μηκος του ναου εßναι 425 πüδια και το πλÜτος του 225• υπÜρχουν επßσης 127 κßονες, ýψους 60 ποδιþν, καθεμßα κατασκευασμÝνη απü διαφορετικü ηγεμüνα. Απü αυτÝς, οι τριÜντα Ýξι εßναι ανÜγλυφες, μßα απü αυτÝς (sc. φιλοτεχνημÝνη) απü τον Σκüπα. Ο επιβλÝπων αρχιτÝκτονας ηταν ο Χερσßφρων.

   6. “Sunt in Cnido et alia signa marmorea inlustrium artificum, Liber pater Bryaxidis et alter Scopae et Minerva, nec maius aliud Veneris Praxiteliae specimen quam quod inter haec sola memorantur.” (Plinius,Natura Historia, XXXVI, 22)
   ΥπÜρχουν στην Κνßδο και Üλλα μαρμÜρινα αγÜλματα απü μεγÜλους καλλιτÝχνες, üπως Ýνας Διüνυσος απü τον Βρýαξι, Üλλος Ýνας Διüνυσος, και επßσης μßα ΑθηνÜ απü το Σκüπα, και δεν υπÜρχει πιο ευχÜριστος Ýπαινος απü την Αφροδßτη του ΠραξιτÝλη απü το γεγονüς üτι ανÜμεσα σε üλα αυτÜ μüνο αυτου διασþζεται η φÞμη μÝχρι σÞμερα.

   7. “par haesitatio in templo Apollinis Sosiani, Niobae liberos morientes Scopas an Praxiteles fecerit; item Ianus pater, in suo templo dicatus ab Augusto ex Aegypto advectus, utrius manu sit, iam quidem et auro occultatus.” (Plinius, Natura Historia, XXXVI, 28)
   Εßναι σχεδüν αβÝβαιο αν ο Σκüπας Þ ο ΠραξιτÝλης φιλοτÝχνησε τα θνÞσκοντα παιδιÜ της Νιüβης στο ναü του Σωσßου Απüλλωνος, και επßσης ποιος απü αυτοýς φιλοτÝχνησε τον Ιανü που μετεφÝρθη απü τον Αýγουστο απü την Αßγυπτο και ανετÝθη στο ναü του. Το Üγαλμα αυτü του Ιανου εßναι επιχρυσωμÝνο.

8. “…..neque tu pessuma munerum .
ferres, divite me scilicet atrium
quas aut Parrhasius protulit aut Scopas,
hic saxo, liquidis ille coloribus
sollers nunc hominem ponere, nunc deum.” (ΟρÜτιος, Carm.,IV, 8, 4-8)

…ουτε θα μπορουσε να φÝρει την ευτÝλεια των δþρων μου,
αν Þμουν πλοýσιος, στους θησαυροýς που ο ΠαρρÜσιος παρηγαγε,
Þ ο προικισμÝνος Σκüπας, ο Ýνας σε μÜρμαρο,
ο Üλλος σε χρþματα, για να απεικονßσουν
πüτε Ýναν Þρωα, πüτε Ýναν θεü.

  9. “Fingebat Carneades in Chiorum lapicidinis saxo diffisso caput extitisse Panisci. Credo aliquam non dissimilem figuram, sed certe non talem ut eam factam a Scopa diceres” (Cic., De divinat., I, 13).
   Ο ΚαρνεÜδης συνÞθιζε να αναφÝρει μßα ιστορßα üτι, μια φορÜ, στα λατομεßα της Χßου, üταν μια πÝτρα εξορýχθηκε, εμφανßστηκε σε αυτÞ η παιδικÞ κεφαλÞ του ΠÜνα. Πιστεýω üτι η μορφÞ ßσως ειχε μια κÜποια ομοιüτητα με τη μορφÞ του θεου, αλλÜ σßγουρα η ομοιüτητα αυτÞ δεν θýμιζε Ýργο του Σκüπα.

     Κι Ýνα επßγραμμα ανωνýμου που αφορÜ στον Σκüπα:

-Τßς Üδε;
-ΒÜκχα.
-Τßς δÝ νιν ξÝσε;
-Σκüπας.
-Τßς δ' εξÝμηνε,
ΒÜκχος Þ Σκüπας;
-Σκüπας.

-Ποια εßν' αυτÞ εδþ;
-Η ΒÜκχα.
-Ποιος τη σκÜλισε;
-Ο Σκüπας.
-Ποιος την Ýκαμε τρελÞ,
ο ΒÜκχος Þ ο Σκüπας;
-Ο Σκüπας.

-----------------------------------------------------------


                      Το Μαυσωλεßο της Αλικαρνασσοý




  Ο Ναüς της ΑλÝας ΑθηνÜς σε 2 φωτογραφßες, κÜτω üπως εßναι σÞμερα.


ΚεφÜλι της ΘεÜς Υγεßας, κüρης Ασκληπιοý (4ος αι.π.Χ.,Αρχαιολογικü Μουσεßο)


                            Απüλλων Κιθαρωδüς


                    Η ΑθηνÜ με Üρπα


            ΚεφαλÞ του ΜελεÜγρου


                   ¢ρης & ¸ρωτιδεýς




      Η Νßκη της ΣαμοθρÜκης σε πρüσθια Üνω και πλÜγια κÜτω, üψη


                                         ο Πüθος


                               ΜελÝαγρος


        Απü τοιχογραφßες των αρχιτεκτονημÜτων του


                                        ΤÞλεφος


                                   ΑθηνÜ


                                      Νýμφη Þ Μοýσα


                                        ΜελÝαγρος


                                                Βακχßς

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers