ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

Äïêßìéá 

ÃÕÍÁÉÊÅÓ ÔÏÕ ÊÏÓÌÏÕ: Ê':Ðáíßó÷õñïé Èçëõêïß Íüåò Ôçò Áñ÷áßáò

                                   Πρüλογος

     Συνεχßζοντας με αυτÜ τα Üρθρα που ‘χα προαναγγεßλλει, σειρÜ παßρνουν οι γυναßκες μαθηματικοß, επιστÞμονες κι Ýννοια σας, κι αυτÝς δεν εßναι λßγες. Για ξεκßνημα κι εδþ, θα χρησιμοποιÞσω την αρχαιüτητα, üπως με τις φιλοσüφους. Οι οποßες φιλüσοφοι Þτανε 12, αλλÜ τοýτες εδþ εßναι πολý περισσüτερες. ΠÜντως κι εδþ υπÜρχει πηχτü σκüτος για τις περισσüτερες εξ αυτþν και το ξαναλÝω, εßναι κρßμα. Ωστüσο, να μη σπαταλþ τον καιρü σας, ξεκινþ αμÝσως τη παρουσßαση με ποιÜν Üλλη; Την αρχαιüτερη γνωστÞ μαθηματικü, που τη μÜθαμε σα μýθο, χωρßς ποτÝ üμως να μÜθουμε και την Üλλη ιδιüτητÜ της, τη πÝρα απü το μýθο. Η Αßθρα λοιπüν, η μητÝρα του ΘησÝα… και μετÜ οι Üλλες… Ιδοý λοιπüν με χρονολογικÞ σειρÜ, απü την αρχαιüτερη προς τη νεþτερη.

===============

                                  Αßθρα (κι Αßθρη)

     Ο ΠιτθÝας, ο βασιλιÜς της ΤροιζÞνας, εßχε μια πολý üμορφη και ζωηρÞ κüρη την Αßθρα που μεγÜλωνε κοντÜ του με συντροφιÜ τις θεραπαινßδες της, αφοý εßχε χÜσει τη μÜνα της νωρßς, σχεδüν αμÝσως απ üταν ο πατÝρας της μαζß με τον αδελφü του ΤροιζÞνα εßχανε καταλÜβει τη περιοχÞ και βασιλεýανε σ' αυτÞν.
     Η Αßθρα λοιπüν, Þταν μελαχρινÞ παρθÝνα, πολý üμορφη αλλÜ και ζωηρÞ. Εßχε μαýρα μακριÜ μαλλιÜ που τα 'κανε κüτσο, üπως üλες σχεδüν οι αρχαßες Ελληνßδες. ΚαμμιÜ φορÜ τ’ Üφηνε κι αλογοουρÜ, αλλÜ Ýλεγε πως αυτÞ ταßριαζε πιο πολý στις ξανθιÝς. Και σα βασιλοποýλα εßχεν üλην εκεßνη τη περηφÜνια, αφοý Þτανε το πιο αξιοζÞλευτο κορßτσι της περιοχÞς. Εßχε ü,τι επιθυμοýσε και πιο πολý τα φλογερÜ βλÝμματα των νÝων, πλοýσιων μα και φτωχþν, αριστοκρατþν αλλÜ κι απλþν εργατþν.
     Ητανε συνÜμα και πολý Ýξυπνη. Εßχε μοιÜσει στον πατÝρα της. Σε πολλÜ ζητÞματα του βασιλεßου Ýλεγε θαρρετÜ τη γνþμη της κι ακüμα κι üταν Þτανε μικρÞ, μüλις 16 χρüνων. Η φÞμη της δε, εßχε ξεπερÜσει τα üρια της ΤροιζÞνας και πολλοß Þρωες της εποχÞς üπως ο Βελερεφüντης της Εφýρας, της Κορßνθου, την Þθελαν για γυναßκα τους. ¼μως αυτÞ δεν τον Þθελε κι ας Þτανε γιος του βασιλιÜ Γλαýκου γιατß φοβüτανε πως θα τη σκοτþσει κι αυτÞν üπως τον αδερφü του. Κι αυτü γιατß ο πατÝρας της καλüβλεπε αυτÞ την Ýνωση.



     Οι γιοι του ΠÝλοπα του ΤαντÜλειου και της ΙπποδÜμειας, ΤροιζÞν και ΠιτθÝας κατÝλαβαν τη ΤροιζÞνα γýρω στα 1250p.X. εποχÞ που ζοýσε κι ο ΗρακλÞς. 'Οταν εισÝβαλαν στη ΤροιζÞνα τα δυο αδÝλφια, ο ΠιτθÝας Ýγινε βασιλιÜς της ¢νθειας -σημερινÞ ΤροιζÞνα. Ο Ανθας, ο παλιüς βασιλιÜς -κι ο γιος του ΑÝτιος- Ýφυγαν στη Μ. Ασßα- τüτε λεγüταν αλλιþς - μαζß με Üλλους και ßδρυσαν την  Aλικαρνασσü.
     Ο ΤροιζÞν κατÝλαβε την ΥπÝρεια-σημερινÞ Καλαβρßα. Τüτε ο ΥπÝρης, αδελφüς του Ανθα, αναγκÜστηκε μαζß με Üλλους Καλαβροýς και Αχαιοýς να αποδημÞσει στην ΚÜτω Ιταλßα. Απü αυτοýς ολüκληρη περιοχÞ ονομÜστηκε Καλαβρßα (περßπου το 1250 π.Χ.). Εκεß αργüτερα ιδρýθηκε κι η πüλη Ποσειδωνßα. ΞαφνικÜ üμως ο ΤροιζÞν πÝθανε. Τüτε ο ΠιτθÝας ανÜγκασε τις δυο πüλεις να ενωθοýν σε μßα και τις ονüμασε ΤροιζÞνα, σε ανÜμνηση του αδελφοý του.
     ΜετÜ το θÜνατο του ΤροιζÞνος , οι δυο γιοι του ΑνÜφλυστος και Σφηττüς Þρθανε στην ΑττικÞ, üπου ßδρυσαν δυο ομþνυμες πüλεις (ο πρþτος την ΑνÜβυσσο κι ο δεýτερος τη Σφηττü τα σημερινÜ ΣπÜτα δηλαδÞ). Ιδρυσαν ακüμη την ΠιθÜη. Ετσι διαλýθηκαν τα παλαιÜ βασßλεια, παρÝμειναν üμως διÜφοροι οπαδοß τους στη περιοχÞ της ΤροιζÞνας, που ζοýσανε με την καλλιÝργεια της γης και το ψÜρεμα. ¸νας απü αυτοýς Þταν κι ο λεβεντüκορμος νÝος, ο Πüρος, που ζοýσε κοντÜ στη Σφαιρßα.
     Μüνος πλÝον ο ΠιτθÝας κυριαρχοýσε στην ΤροιζÞνα και τη Καλαβρßα, που εκτεßνονταν απü το üρος Ορθολßθι μÝχρι το ιερü της Θερμησßας ΔÞμητρας, νüτια του Σκυλλαßου ακρωτηρßου. Το Σκýλλαιο πÞρε το üνομÜ του εκ της ταφÞς της κüρης του βασιλιÜ των ΜεγÜρων Νßσου, της Σκýλλας ( 1240 πΧ).
     Ο ΠιτθÝας εθεωρεßτο ως ο σοφüτερος Üνθρωπος και μυθολογεßται üτι εßναι κεßνος που δßδαξε πρþτος τη ρητορικÞ, περß της οποßας Üφησε σýγγραμμα. Του αποδßδονται δε και τα ρητÜ: «ΜηδÝν Üγαν πρÜττετε» και «μηδενß δßκην δικÜσης πριν αμφοßν μýθον ακοýσεις». Τη ρητορικÞ τÝχνη τη δßδασκε στο ναü των Αρδαλßδων Μουσþν. ¼μως ποια Þταν η ΤροιζÞνα επß βασιλεßας ΠιτθÝα , περß το 1240 π.Χ. üπου Üρχισε να μπαßνει στα 16 της η Αßθρα;
     Η ΤροιζÞνα την εποχÞ εκεßνη βρισκüταν στη μεγαλýτερη ακμÞ της. Απλωνüτανε δεξιÜ κι αριστερÜ του Υλλικοý Þ Ταυρεßου ποταμοý, στην Ýκταση που σÞμερα καλýπτει το λεμονοδÜσος του ΔαμαλÜ. Βüρεια της πüλης Þτανε το μαυσωλεßο. ΝοτιοδυτικÜ Þταν η Ακρüπολη, κοντÜ στον ποταμü Χρυσορρüα, που στÝρεψε μετÜ απü μιαν 9ετÞ ανομβρßα. Η Ακρüπολη λεγüταν ΑθηνιÜς, λüγω του ναοý της Σθενßας ΑθηνÜς (πολιοýχου). Νüτια, Ýξω απü αυτÞν, υπÞρχε ναüς της Ακραßας Αφροδßτης. Ακüμη υπÞρχαν ναοß του Λουτερßου Πανüς, του Φυταλμßου Ποσειδþνα και της Θεσμοφüρου (νομοθÝτου) ΔÞμητρας, για την οποßα γινüταν κÜθε χρüνο γιορτÞ, που ονομαζüταν «Θεσμοφüρεια». Η γιορτÞ διεξαγüταν υπü τýπον συμβολισμþν και παρακλÞσεων, που σχετßζονταν με τη γονιμüτητα της γης, και την ευγονßα και πολυτεκνßα των γυναικþν.
     ΔυτικÜ των κατοικιþν, που Þτανε στην ανατολικÞ πλευρÜ του σημερινοý λεμονοδÜσους βρισκüταν η ΑγορÜ, ονομαστÞ την εποχÞ αυτÞ. Εκεß υπÞρχε η λεγüμενη «ΣτοÜ», στην οποßα Þταν τα διÜφορα καταστÞματα, διαχωρισμÝνα μεταξý τους, κατÜ εßδος εμπορευμÜτων. Επßσης δυτικÜ βρισκüταν το θÝατρο της πüλης και νüτια αυτοý το στÜδιο. ΚοντÜ στο στÜδιο Þταν οι βωμοß του Διονýσου και των Θεμßδων. Το λαμπρüτερο οικοδüμημα της αγορÜς Þταν ο ναüς της Λυκεßας ΑρτÝμιδος.
     Στη ΤροιζÞνα υπÞρχε Ýνα εßδος αποκρυφισμοý κι ετελοýντο μυστÞρια. Λüγοι που συνηγοροýνε στην Üποψη üτι στη ΤροιζÞνα υπÞρχαν αποκρυφιστÝς εßναι η ýπαρξη:

   Ναοý του Θεαρßου Απüλλωνα -που Þταν ο αρχαιüτερος στην ΕλλÜδα ναüς του- θεüτητα σχετικÞ με τον αποκρυφισμü και τη τÝλεση μυστηρßων.

   Ναοý του ΕρμÞ Πολýγιου. ΕρμÞς ονομÜστηκε απü τους 'Ελληνες ο Tεχοýτι Þ Θþθ, που το ~4.000 π.Χ. Ýδωσε στα μυστÞρια της Αιγýπτου τη παλιÜ τους αßγλη και μεγαλεßο. Πιθανüν ο 1ος βασιλιÜς ο Ωρος που θεωρεßτο αιγýπτιος, να 'χε μεταφÝρει τον αποκρυφισμü και τα μυστÞρια.

   Επßσης ναοý της Ισιδας.

   Στην αγορÜ της ΤροιζÞνας υπÞρχαν: ναüς του ΣωτÞρος Διüς που Ýχτισε ο ΑÝτιος κι ανατολικþτερα ο ναüς της Αφροδßτης, ο ναüς των Αρδαλßδων Μουσþν κι οι βωμοß του ΑρδÜλου, του Πλοýτωνα και της Περσεφüνης.

   ΚοντÜ στο ναü της Αφροδßτης, Þτανε 3 μαρμÜρινοι θρüνοι, που κÜθονταν ο ΠιτθÝας και 2 ακüμη δικαστÝς και δßκαζαν. Στο σημεßο αυτü δημιουργÞθηκε το μνημεßο-τÜφος του ΠιτθÝα, üταν αυτüς πÝθανε.

   Στο δρüμο προς τον Πþγωνα και την Κελενδερßδα , υπÞρχε ο ναüς του ¢ρη.

   Στη περιοχÞ υπÞρχε στüμιο σπηλαßου, απü το οποßο, üπως ενομßζετο, ο ΗρακλÞς Ýβγαλε τον ΚÝρβερο , απü τον ¢δη στον ΕπÜνω Κüσμο.

     Ο μýθος λοιπüν  λÝει, πως ο βασιλιÜς της ΑθÞνας ΑιγÝας πÞγε στο μαντεßο των Δελφþν να ζητÞσει συμβουλÞ προκειμÝνου ν' αποκτÞσει γιο. Η απÜντηση της Πυθßας Þταν: «ΑντρειωμÝνε μην ανοßξεις τον μακρουλü λαιμü του ασκοý σου, πριν να φτÜσεις στην ΑθÞνα». Ο ΑιγÝας πÞρε το δρüμο της επιστροφÞς στην ΑθÞνα, εßχε δε μαζß του κι Ýν ασκß γεμÜτο κρασß. Θα νüμιζε κανεßς üτι δεν θα Ýπρεπε να πιει κρασß þσπου να βρεθεß στο σπßτι του. Στο δρüμο της επιστροφÞς πÝρασε απü τη ΤροιζÞνα, üπου βασßλευε ο ΠιτθÝας, γιος του ΠÝλοπα, που φημιζüταν για τη σοφßα του. Ο ΑιγÝας Þθελε τη γνþμη του για το χρησμü. Ο ΠιτθÝας τον μÝθυσε, «τον διηπÜτησε» (üπως αναφÝρει ο Πλοýταρχος, Βßος ΘΗΣΕΩΣ,  3.4)  και τον Ýβαλε να κοιμηθεß με τη κüρη του Αßθρα. Με την οποßα, την ßδια νýχτα εßχε κοιμηθεß ο Ποσειδþνας, πριν απü τον Αθηναßο βασιλιÜ. Η συνεýρεση με τον Ποσειδþνα Ýγινε στη νÞσο Σφαιρßα (Πüρο), üπου η Αßθρα εßχε πÜει (με εντολÞ της ΑθηνÜς, που την εßδε στο üνειρü της) να προσφÝρει χοÝς στον τÜφο του Σφαßρου (ηνßοχου του ΠÝλοπα). Στο μýθο αυτü στηρßζεται η θεúκÞ καταγωγÞ του ΘησÝα. Η Αßθρα Ýκτισε στη Σφαιρßα ναü προς τιμÞ της θεÜς ΑθηνÜς της «Απατουρßας» σε ανÜμνηση της απÜτης, καθιστþντας τη νÞσο ιερÞ και δημιουργþντας νüμο (Ýθιμο) οι παρθÝνες να αφιερþνουν εκεß τη ζþνη τους πριν να παντρευτοýν. Σημειþνεται üτι ο ΠιτθÝας την εßχε υποσχεθεß στον Βελλεροφüντη, αλλÜ αυτüς διþχθηκε πριν γßνει ο γÜμος.
     Ο ΘησÝας üταν Þταν παιδß, θαýμαζε τον ΗρακλÞ. Η Αßθρα (μητÝρα του ΘησÝα) κι η ΑλκμÞνη (μητÝρα του ΗρακλÞ) Þταν  ξαδÝλφες. Ο ΠιτθÝας (πατερας της Αßθρας κι η Λυσιδßκη η μητÝρα της ΑλκμÞνης Þταν αδÝλφια, παιδιÜ της ΙπποδÜμειας και του ΠÝλοπα.  Ο ΘησÝας δηλαδÞ κι ο ΗρακλÞς Þταν δεýτερα ξαδÝλφια. Αργüτερα ο γιος της Αßθρας, ο ΘησÝας με τον φßλο του, το Θεσσαλü Þρωα Πειρßθοο, Üρπαξαν την ωραßα ΕλÝνη, αδελφÞ των Διοσκοýρων, ΚÜστορα και Πολυδεýκη, απü τη ΣπÜρτη, πριν τη παντρευτεß ο ΜενÝλαος. ¸βαλαν μεταξý τους κλÞρο ο ΘησÝας κι ο Πειρßθοος για την ΕλÝνη. Ο ΘησÝας Þταν ο τυχερüς. ΕγκατÝστησε την ΕλÝνη για λüγους ασφÜλειας στις Αφßδνες, στο σπßτι του φßλου του Αφßδνου κι Ýβαλε κοντÜ της τη μητÝρα του, την Αßθρα. ΑλλÜ, üταν οι ΘησÝας και Πειρßθοος κατεβÞκανε στον ¢δη ν’ αρπÜξουνε τη Περσεφüνη, οι Διüσκουροι βρÞκαν ευκαιρßα να πÜρουνε πßσω στη ΣπÜρτη την αδελφÞ τους και μαζß της την Αßθρα. ¼ταν ο ΠÜρις απÞγαγε στη Τροßα την ΕλÝνη, πÞρε μαζß και την Αßθρα. Οταν η ΕλÝνη παντρεýτηκε τον ΜενÝλαο, η Αßθρα , Ýγινε κυρßα των τιμþν στην αυλÞ της. Η Αßθρα αυτÞ βρßσκεται, γερüντισσα πλÝον, να ‘ναι θεραπαινßδα της ΕλÝνης, στη Τροßα. ¼ταν οι ¸λληνες καταλÜβανε τη πüλη, την αναγνþρισαν και την απελευθÝρωσαν οι εγγονοß της, γιοß του ΘησÝα, ΑκÜμας και Δημοφþν (οι οποßοι, γι' αυτü, δεν πÞραν Üλλο λÜφυρο απü τη Τροßα). Ο πρüωρος θÜνατος των εγγονþν της οδÞγησε την Αßθρα στην αυτοκτονßα.
     12ος-11ος-10ος  π.Χ. αι. ΜÝσα απü την αχλý της ιστορßας ξεπροβÜλει η μυθικÞ μορφÞ της Αßθρας, κüρης του βασιλιÜ της ΤροιζÞνας ΠιτθÝα και μÜνας του ΘησÝως, με μßα Üλλη ιδιüτητα Üγνωστη στους πολλοýς. Την ιδιüτητα της δασκÜλας της αριθμητικÞς (λογιστικÞς). ΙÝρεια λοιπüν των απαρχþν της πλÝον εγκεφαλικÞς επιστÞμης, μÜθαινε λογιστικÞ (αριθμητικÞ) στα παιδιÜ της ΤροιζÞνας, με κεßνη τη πολýπλοκη μÝθοδο, που προκαλεß δÝος, μιας και δεν υπÞρχε το μηδÝν κι οι αριθμοß συμβολßζονταν πολýπλοκα, αφοý τα σýμβολÜ τους απαιτοýσαν πολλÝς επαναλÞψεις (Κρητομυκηναúκü σýστημα αρßθμησης).
     Ο αστεροειδÞς 132 Αßθρα (132 Aethra), που ανακαλýφθηκε το 1873, πÞρε το üνομÜ του απü τη μητÝρα του ΘησÝα.
____________________



                         Πολυγνþτη

      7ος-6ος π.Χ. αι. Ο ιστορικüς Λüβων ο Αργεßος αναφÝρει τη Πολυγνþτη ως σýντροφο και μαθÞτρια του Θαλοý. Γνþστρια κατÜ τον ΒοÞθιο πολλþν γεωμετρικþν θεωρημÜτων, λÝγεται (μαρτυρßα Βιτρουβßου), πως και αυτÞ συντÝλεσε στην απλοýστευση των αριθμητικþν συμβüλων με την εισαγωγÞ της αρχÞς της ακροφωνßας, δηλαδÞ με την εισαγωγÞ αλφαβητικþν γραμμÜτων που αντιστοιχοýσαν το καθÝνα σε το καθÝνα στο αρχικü γρÜμμα του ονüματος του αριθμοý. ¸τσι το Δ αρχικü του δÝκα, παριστÜνει τον αριθμü 10. Το Χ, αρχικü του χßλια παριστÜνει τον αριθμü 1000 κοκ. ΚατÜ τον Βιτροýβιο η Πολυγνþτη διετýπωσε κι απÝδειξε πρþτη τη πρüταση “ΕΝ ΚΥΚΛΩ Η ΕΝ ΤΩ ΗΜΙΚΥΚΛΙΩ ΓΩΝΙΑ ΟΡΘΗ ΕΣΤΙΝ”.



-----------------------------------------

                        Θεμιστüκλεια

     6ος αι. π.Χ. Η Θεμιστüκλεια (γνωστÞ κι ως Αριστüκλεια Þ Θεüκλεια) Þταν ιÝρεια των Δελφþν κι υπÞρξε δασκÜλα του Πυθαγüρα. ¹τανε γνωστÞ για τις μαθηματικÝς τις γνþσεις και δßδασκε στον ναü του Απüλλωνα στους Δελφοýς, σε üποιον εßχε τη διÜθεση να μÜθει. ¹τανε τÝτοια η αγÜπη της για τη γεωμετρßα που λÝγεται πως εßχε διακοσμÞσει και το ναü με γεωμετρικÜ σχÝδια.



     Ο Πυθαγüρας τη μνημüνευε σα δασκÜλα του και λÝγεται πως Ýλαβε απ’ αυτÞ γνþσεις σχετικÜ με την ηθικÞ, τη γεωμετρßα και την αριθμοσοφßα. Ο σεβασμüς του προς τη δασκÜλα του Þτανε τÝτοιος που τον þθησε αργüτερα να δÝχεται τις γυναßκες στη ΣχολÞ του ως μαθÞτριες αλλÜ κι ως δασκÜλες. Αν και στην εποχÞ της Þτανε πολý γνωστÞ, σÞμερα δυστυχþς δε γνωρßζουμε πολλÜ πρÜγματα για αυτÞ.
     Ο ΔιογÝνης ο ΛαÝρτιος λüγιος-συγγραφÝας την αναφÝρει ως Αριστüκλεια Þ Θεüκλεια. Ο Πυθαγüρας πÞρε τις περισσüτερες απü τις ηθικÝς του αρχÝς απü την ΔελφικÞ ιÝρεια αυτÞ, που συγχρüνως τον μýησε στις αρχÝς της αριθμοσοφßας και της γεωμετρßας. Σýμφωνα με το φιλüσοφο Αριστüξενο (4ος π.Χ. αι.) η Θεμιστüκλεια δßδασκε μαθηματικÜ σε üσους απü τους επισκÝπτες των Δελφþν εßχανε τη σχετικÞ Ýφεση και θÝληση.

==========================

    Θεανþ, Δαμþ, Αριγνþτη, Διοτßμα, ΒιτÜλη Þ ΒιστÜλα, Περικτιüνη, Λασθßνεια Þ ΛασθÝνεια, ΑρÞτη Þ ΑρετÞ,  Υπατßα, τις Ýχουμε δει στο προηγοýμενο Üρθρο μιας κι Þτανε και φιλüσοφοι.


                      ΑρÞτη Þ ΑρετÞ η ΚυρÞνεια

=================================

                        Μýια

     6ος π.Χ. αι. Η Μυßα (500 π.Χ.) Þτανε πυθαγüρεια φιλüσοφος και, σýμφωνα με μεταγενÝστερη παρÜδοση, μια απü τις κüρες της Θεανþς της ΚροτωνιÜτιδος και του Πυθαγüρα. ¹τανε παντρεμÝνη με τον Μßλωνα τον ΚροτωνιÜτη, φημισμÝνο αθλητÞ. Σε μικρÞ ηλικßα Þταν αρχηγüς στη χορωδßα κι αργüτερα, ως γυναßκα, η θρησκευτικÞ της συμπεριφορÜ Þταν υποδειγματικÞ. Ο Λουκιανüς στο Ýργο του Μυßας ¸γκþμιον, αναφÝρει üτι θα μποροýσε να πει πολλÜ για τη Μυßα τη φιλüσοφο, αν η ιστορßα της δεν Þταν τüσο γνωστÞ σε üλους. Δßδαξε στη ΣχολÞ του Κρüτωνος. ΑναφÝρεται ως γνþστρια της γεωμετρßας. Της αποδßδεται η επινüηση της τρßτης (Þ εστηκυßας) μεσüτητος, δηλαδÞ αναλογßας.
      Σþζεται Ýνα γρÜμμα που αποδßδεται στη Μυßα, πιστεýεται üμως üτι εßναι πλαστü και χρονολογεßται τον 3ο Þ 2ο αι. π.Χ. Απευθýνεται σε μια συγκεκριμÝνη Φýλλιδα και συζητÜ τη σπουδαιüτητα της εκπλÞρωσης των αναγκþν ενüς νεογÝννητου μωροý, σýμφωνα με τις αρχÝς της αρμονßας. Σýμφωνα με τη συγγραφÝα, το μωρü απü φυσικοý του επιθυμεß μετριοπÜθεια σε üλα τα πρÜγματα, üπως φαγητü, Ýνδυση, θερμοκρασßα κλπ. κι η παραμÜνα του μωροý πρÝπει να εßναι μετριοπαθÞς επßσης.

-----------------------------------------------------

                          Δεινþ

     6ος π.Χ. αι. Γυναßκα του Βροντßνου. ΜαθÞτρια και πεθερÜ του Πυθαγüρου, γνþστρια της αριθμοσοφßας. ΜελÝτησε, κατÜ τον Dasypodious, τους ελλιπεßς αριθμοýς. ¸νας αριθμüς λÝγεται ελλιπÞς, üταν οι γνÞσιοι διαιρÝτες του (δηλαδÞ οι διαιρÝτες εκτüς του εαυτοý του), αν προστεθοýνε δßνουν Üθροισμα μικρüτερο του ιδßου του αριθμοý. ¸τσι ο αριθμüς 8 εßναι ελλιπÞς γιατß 1+2+4=7<8

-------------------------------------------------------

                  Ελορßς η Σαμßα

     6ος π.Χ. αι. ΜαθÞτρια του Πυθαγüρου. Γνþστρια και δασκÜλα της Γεωμετρßας.

-------------------------------------------------------

                 Φßντυς Þ Φßλτυς

     6ος π.Χ. αι. ΜαθÞτρια του Πυθαγüρου, θυγατÝρα του ΘÝοφρη απü τον Κρüτωνα κι αδελφÞ του ΒυνδÜκου. Δßδαξε στη ΣχολÞ του Κρüτωνος. Ο Ρωμαßος συγγραφÝας ΒοÞθιος την αναφÝρει ως εμπνεýστρια της ισüτητος που συνδÝει τις Πυθαγüρειες τριÜδες. ΣυνÝγραψε το Περß γυναικüς σωφροσýνης, στο οποßο διακρßνει την αρετÞ σε ανδρικÞ και γυναικεßα κι αναδεικνýει τη σωφροσýνη ως γυναικεßο χÜρισμα.
__________________

                     ΜÝλισσα

     6ος π.Χ. αι. ΜαθÞτρια του Πυθαγüρου. ΑσχολÞθηκε με την κατασκευÞ κανονικþν πολυγþνων. Ο Λüβων ο Αργεßος γρÜφει για μßα Üγνωστη εργασßα της: “Ο ΚΥΚΛΟΣ ΦΥΣΙΝ ΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΟΜΕΝΩΝ ΠΟΛΥΓΩΝΩΝ ΑΠΑΝΤΩΝ ΕΣΤΙ”.
_________________


                       Τýμιχα

     6ος π.Χ. αι. Η Τυμßχα γυναßκα του ΚροτωνιÜτου Μυλλßου Þτανε (σýμφωνα με το ΔιογÝνη ΛαÝρτιο) ΣπαρτιÜτισσα, γεννημÝνη στον Κρüτωνα. Απü πολý νωρßς Ýγινε μÝλος της Πυθαγüρειας κοινüτητος. ΑναφÝρεται απü τον ΙÜμβλιχο Ýνα σýγγραμμÜ της σχετικÜ με τους “φßλους αριθμοýς”. ΜετÜ την καταστροφÞ της σχολÞς απü τους δημοκρατικοýς του Κρüτωνος η Τυμßχα κατÝφυγε στις Συρακοýσες. Ο τýραννος των Συρακουσþν Διονýσιος απαßτησε απü τη Τυμßχα να του αποκαλýψει τα μυστικÜ της Πυθαγüρειας διδασκαλßας Ýναντι μεγÜλης αμοιβÞς. ΑυτÞ αρνÞθηκε κατηγορηματικÜ και μÜλιστα Ýκοψε με τα δüντια τη γλþσσα της και την Ýφτυσε στο πρüσωπο του Διονυσßου. Το γεγονüς αυτü αναφÝρουν ο Ιππüβοτος κι ο ΝεÜνθης.

_________________________

                     ΠτολεμαÀς

      6ος π.Χ. αι. λογßα απü τη ΚυρÞνη (6ος π.Χ. αι.), νεοπυθαγüρεια φιλüσοφος, μουσικüς και μαθηματικüς. Την αναφÝρει ο Πορφýριος (νÝοπλατωνικüς φιλüσοφος του 3ου μ.Χ. αι.) στο Ýργο του Εις Τα ΑρμονικÜ Πτολεμαßου Υπüμνημα. ΣυνÝταξε σε μορφÞ ερωταποκρßσεων Πυθαγορικὴν Τῆς μουσικῆς Στοιχεßωσιν, üπου αναφÝρεται στο ιστορικü της διαμÜχης Πυγαγορεßων κι Αριστοξενεßων. Επßσης κατÜ τον Πορφýριο, η Πτολεμαúς μεταξý Üλλων απÝδειξε και τη πρüταση: “ΕΑΝ ΔΥΟ ΑΡΙΘΜΟΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΑΝΤΕΣ ΑΛΛΗΛΟΥΣ ΠΟΙΩΣΙ ΤΙΝΑΣ, ΟΙ ΓΕΓΟΜΕΝΟΙ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΙΣΟΙ ΑΛΛΗΛΟΙΣ ΕΣΟΝΤΑΙ” (δηλαδÞ αβ=βα).

-------------------------------------------------------


                       Ασπασßα


     ¸ζησε τον 5ο αι. π.Χ. & καταγüταν απü τη Μßλητο της Μ.Ασßας. ¹τανε πολý μορφωμÝνη κι αναφÝρεται απü τον ΠλÜτωνα ως δασκÜλα του ΣωκρÜτη. ΥπÞρξε παλλακßδα του ΠερικλÞ και μητÝρα του μοναδικοý γιου του. ΣυνÝταξε αρκετÝς απü τις ομιλßες του για τις οποßες Þταεν πολý φημισμÝνος. Δßδαξε πολλοýς επιφανεßς Αθηναßους της εποχÞς. ΠολλÝς απü τις διδασκαλßες τις παρακολουθοýσανε γυναßκες τις οποßες ενθÜρρυνε να μορφωθοýν για να εßναι αντÜξιες των συζýγων τους.
     Η Ασπασßα (περ. 470-περ. 400 π.Χ.) καταγüταν απü τη Μßλητο κι Þτανε διÜσημη για το δεσμü που διατηροýσε με τον επιφανÞ Αθηναßο πολιτικü ΠερικλÞ. ΕλÜχιστα πρÜγματα εßναι γνωστÜ για τη ζωÞ της. ΠÝρασε το μεγαλýτερο μÝρος της ενÞλικης ζωÞς της στην ΑθÞνα κι υπÜρχει η πιθανüτητα να επηρÝασε, διαμÝσου του ΠερικλÞ, τη πολιτικÞ του αθηναúκοý κρÜτους. Στ’ üνομÜ της αναφÝρονται στα Ýργα τους οι ΠλÜτων, ΑριστοφÜνης, Ξενοφþν κι Üλλοι συγγραφεßς της εποχÞς.

     ΟρισμÝνοι απü αυτοýς υποστηρßζουν πως η Ασπασßα διατηροýσε οßκο ανοχÞς, ενþ Þταν πüρνη κι η ßδια. Ωστüσο οι σýγχρονοι μελετητÝς εßναι επιφυλακτικοß ως προς αυτü το ζÞτημα, δεδομÝνου üτι πρüκειται για ισχυρισμü συγγραφÝων (μεταξý αυτþν και κωμικοß ποιητÝς) που ως στüχο εßχαν τη δυσφÞμιση του ΠερικλÞ. ΟρισμÝνοι μελετητÝς αμφισβητοýν ακüμη και την παρÜδοση βÜσει της οποßας η Ασπασßα Þταν εταßρα, θεωρþντας πως στην πραγματικüτητα το ζεýγος Þταν παντρεμÝνο. Η Ασπασßα απÝκτησε με τον ΠερικλÞ Ýνα γιο, ο οποßος επßσης ονομÜστηκε ΠερικλÞς. Ο τελευταßος αργüτερα Ýγινε στρατηγüς του αθηναúκοý στρατοý κι εκτελÝστηκε μετÜ τη Ναυμαχßα των Αργινουσþν. ΜετÜ το θÜνατο του ΠερικλÞ του Πρεσβýτερου, πιστεýεται πως η Ασπασßα Ýγινε εταßρα του ΛυσικλÞ, ενüς Üλλου Αθηναßου πολιτικοý και στρατιωτικοý.
     Η Ασπασßα γεννÞθηκε στην ιωνικÞ πüλη της ΜιλÞτου, στη σημερινÞ επαρχßα του Αúδινßου στην Τουρκßα. ΕλÜχιστα εßναι γνωστÜ για την οικογÝνειÜ της, πÝρα απü το üτι ο πατÝρας της ονομαζüταν Αξßοχος. Εντοýτοις, θεωρεßται üτι καταγüταν απü εýπορη οικογÝνεια, καθþς η Ασπασßα κατεßχε εξαιρετικÞ μüρφωση. ΟρισμÝνες πηγÝς αναφÝρουν üτι Þταν αιχμÜλωτη πολÝμου απü την ΚαρυÜ. ΓενικÜ αυτÞ η Üποψη θεωρεßται λανθασμÝνη.



     Δεν εßναι γνωστÝς οι συνθÞκες υπü τις οποßες ταξßδεψε στην ΑθÞνα. Η ανακÜλυψη μιας ταφικÞς επιγραφÞς που χρονολογεßται τον 4ο αιþνα π.Χ. και η οποßα αναφÝρει τα ονüματα Αξßοχος και ΑσπÜσιος, οδÞγησε τον ιστορικü Πßτερ Κ. Μπßκνελ σε μια προσπÜθεια αναδημιουργßας του οικογενειακοý περιβÜλλοντος της Ασπασßας και τις πιθανÝς σχÝσεις του με την ΑθÞνα. Η θεωρßα του τη συνδÝει με τον ΑλκιβιÜδη Β' των Σκαμβονιδþν, ο οποßος εξοστρακßστηκε απü την ΑθÞνα το 460 π.Χ. και ßσως Ýζησε τα χρüνια της εξορßας του στη Μßλητο. Ο Μπßκνελ εικÜζει üτι, μετÜ την αποπομπÞ του, ο ΑλκιβιÜδης μετÝβη στη Μßλητο, üπου και παντρεýτηκε την κüρη κÜποιου που ονομαζüταν Αξßοχος. ΤελικÜ ο ΑλκιβιÜδης επÝστρεψε στην ΑθÞνα με τη νÝα του σýζυγο και τη μικρüτερη αδερφÞ της, την Ασπασßα. Ο Μπßκνελ υποστηρßζει προς το πρþτο παιδß αυτοý του γÜμου ονομαζüταν Αξßοχος (θεßος του διÜσημου ΑλκιβιÜδη), ενþ το δεýτερο ΑσπÜσιος. Επßσης, εικÜζει üτι ο ΠερικλÞς γνωρßστηκε με την Ασπασßα επειδÞ διατηροýσε στενÝς σχÝσεις με το σπιτικü του ΑλκιβιÜδη.
     Σýμφωνα με τις αμφισβητÞσιμες αναφορÝς των αρχαßων συγγραφÝων και ορισμÝνων σýγχρονων μελετητþν, στην ΑθÞνα η Ασπασßα Ýγινε εταßρα και πιθανþς ιδιοκτÞτρια οßκου ανοχÞς. Οι εταßρες Þταν επαγγελματßες που αναλÜμβαναν την ψυχαγωγßα ανδρþν της ανþτερης τÜξης, και Þταν και παλλακßδες τους. ΠÝρα απü την εξωτερικÞ τους ομορφιÜ, διÝφεραν απü τις Üλλες Αθηναßες στο γεγονüς üτι Þταν μορφωμÝνες (συχνÜ σε υψηλü επßπεδο, üπως η Ασπασßα), Þταν ανεξÜρτητες και πλÞρωναν φüρους. ºσως Þταν ü,τι πιο κοντινü μπορεß να φανταστεß κανεßς στις απελευθερωμÝνες γυναßκες, και η Ασπασßα, η οποßα εξελßχτηκε σε λαμπερÞ προσωπικüτητα της αθηναúκÞς κοινωνßας, Þταν πιθανþς Ýνα προφανÝς παρÜδειγμα. Σýμφωνα με τον Πλοýταρχο, η Ασπασßα συγκρινüταν με την διαβüητη Θαργηλßα, μια Üλλη ξακουστÞ εταßρα απü την αρχαßα Ιωνßα.
     ¼ντας ξÝνη κι ßσως εταßρα, η Ασπασßα Þταν ελεýθερη απü τις νομικÝς δεσμεýσεις που κατÜ παρÜδοση καθÞλωναν τις παντρεμÝνες γυναßκες στα σπßτια τους, κι Ýτσι της επιτρεπüταν να συμμετÝχει στη κοινωνικÞ ζωÞ της πüλης. ¸γινε ερωμÝνη του επιφανοýς πολιτικοý ΠερικλÞ στις αρχÝς της δεκαετßας του 440 π.Χ. ΜετÜ το διαζýγιü του απü την πρþτη του σýζυγο (περ. 445 π.Χ.), η Ασπασßα Üρχισε να συγκατοικεß μαζß του, αν και δεν υπÜρχει κοινÜ αποδεκτÞ Üποψη για το αν παντρεýτηκαν Þ üχι. Ο γιος τους, ΠερικλÞς, εßχε Ýρθει στον κüσμο γýρω στο 440 π.Χ. Η Ασπασßα θα πρÝπει να Þταν πολý νÝα, αν κρßνει κανεßς απü το γεγονüς πως χÜρισε Ýνα παιδß στο ΛυσικλÞ περßπου το 428 π.Χ.
     Στους κοινωνικοýς κýκλους η Ασπασßα Þταν γνωστÞ για την ικανüτητÜ της στον λüγο και τις συμβουλÝς της, παρÜ απλÜ για τη φυσικÞ της ομορφιÜ. Σýμφωνα με τον Πλοýταρχο, το σπßτι της Ýγινε κÝντρο πολιτισμοý στην πüλη των Αθηνþν, προσελκýοντας επιφανεßς συγγραφεßς και στοχαστÝς, ανÜμεσα στους οποßους και το φιλüσοφο ΣωκρÜτη. Ο Πλοýταρχος αναφÝρει üτι παρÜ την "ανÞθικη" ζωÞ της, οι Αθηναßοι Ýφερναν μαζß τις συζýγους τους για να ακοýν τις συζητÞσεις της.
     Ο ΠερικλÞς, η Ασπασßα και το φιλικü τους περιβÜλλον δεν Þταν απρüσβλητοι απü επιθÝσεις, καθþς στην ΑθηναúκÞ Δημοκρατßα το πρüσωπο που πρωτοστατοýσε στην πολιτικÞ ζωÞ δεν Þταν απαραβßαστο. Η σχÝση της με τον ΠερικλÞ και η επακüλουθη ανÜμειξÞ της στην πολιτικÞ ζωÞ ξεσÞκωσε πολλÝς αντιδρÜσεις. Ο Ντüναλντ ΚÜγκαν, ιστορικüς στο ΠανεπιστÞμιο ΓÝιλ, πιστεýει üτι η Ασπασßα δεν Þταν καθüλου δημοφιλÞς την περßοδο που ακολοýθησε το Σαμιακü Πüλεμο. Το 440 π.Χ., η ΣÜμος βρισκüταν σε πüλεμο με τη Μßλητο για την ΠριÞνη, μια αρχαßα πüλη της Ιωνßας στους πρüποδες των λüφων της ΜυκÜλης. ¼ταν Ýχασαν τον πüλεμο, οι ΜιλÞσιοι ζÞτησαν απü τους Αθηναßους να μεσολαβÞσουν υπÝρ αυτþν στη διαμÜχη τους με τη ΣÜμο. ¼ταν οι Αθηναßοι διÝταξαν τις δýο πλευρÝς να παýσουν τις εχθροπαξßες και να τους αναθÝσουν τη διαιτησßα, οι Σαμιþτες αρνÞθηκαν. Ως εκ τοýτου, ο ΠερικλÞς προκÜλεσε ψÞφισμα εκστρατεßας κατÜ της ΣÜμου. Η εκστρατεßα αποδεßχτηκε δυσχερÞς κι οι Αθηναßοι υπÝφεραν απü βαριÝς απþλειες προτοý καταφÝρουν να υποτÜξουν τελικÜ τη ΣÜμο. Σýμφωνα με τον Πλοýταρχο, κυκλοφüρησε η φÞμη üτι η Ασπασßα, η οποßα γεννÞθηκε στη Μßλητο, υποκßνησε Ýναν πüλεμο που ο ΠερικλÞς δεν επιθυμοýσε, και τελικÜ το Ýκανε για να την ευχαριστÞσει.



     Πριν απü την Ýκρηξη του Πελοποννησιακοý ΠολÝμου (431 π.Χ.-404 π.Χ.), ο ΠερικλÞς, κÜποιοι απü τους στενοýς του συνεργÜτες κι η Ασπασßα αντιμετþπισαν μια σειρÜ προσωπικþν και νομικþν επιθÝσεων. Ιδιαßτερα η Ασπασßα κατηγορÞθηκε üτι διÝφθειρε νεαρÜ κορßτσια, προκειμÝνου να ικανοποιÞσει τις διαστροφÝς του ΠερικλÞ. Σýμφωνα με τον Πλοýταρχο, δικÜστηκε για ασÝβεια, με δημüσιο κατÞγορο τον κωμικü ποιητÞ ¸ρμιππο. ΑυτÝς οι κατηγορßες δεν Þταν, πιθανþς, τßποτε περισσüτερο απü αστÞριχτες συκοφαντßες, ωστüσο η üλη εμπειρßα Üφησε τον μεγÜλο Αθηναßο πολιτικü με μεγÜλη πικρßα. Παρüλο που η Ασπασßα αθωþθηκε χÜρη σε ασυνÞθιστο συναισθηματικü ξÝσπασμα του ΠερικλÞ, ο φßλος του γλýπτης Φειδßας πÝθανε στη φυλακÞ. ¸νας Üλλος φßλος του, ο Αναξαγüρας, δÝχτηκε επßθεση απü την Εκκλησßα του ΔÞμου για τις θρησκευτικÝς του πεποιθÞσεις. Ο ΚÜγκαν θεωρεß πιθανü το ενδεχüμενο η ßδια η αφÞγηση της δßκης και της αθþωσης της Ασπασßας να εßναι πλαστÞ, "στην οποßα πραγματικÝς συκοφαντßες, υποψßες και χυδαßα αστεßα μετατρÜπηκαν σε μια φανταστικÞ δικαστικÞ διαμÜχη".
     Ο ¢ντονυ Τζ. ΠοντλÝκι, ΚαθηγητÞς των Κλασικþν στο ΠανεπιστÞμιο της ΒρετανικÞς Κολομβßας του ΚαναδÜ (University of British Columbia), ισχυρßζεται üτι ο Πλοýταρχος Þ η πηγÞ του παρεξÞγησαν κÜποια σκηνÞ απü Ýνα θεατρικü Ýργο. Ο ΚÜγκαν καταλÞγει πως ακüμη και να πιστÝψει κανεßς τις ιστορßες αυτÝς, η Ασπασßα βγÞκε Üθικτη με Þ χωρßς τη βοÞθεια του ΠερικλÞ.
     Στη κωμωδßα «ΑχαρνÞς», ο κωμικüς ΑριστοφÜνης κατηγορεß την Ασπασßα για τον Πελοποννησιακü Πüλεμο. Υποστηρßζει üτι το Μεγαρικü ΔιÜταγμα που εξÝδωσε ο ΠερικλÞς, το οποßο απαγüρευσε στα ΜÝγαρα τη διεξαγωγÞ εμπορßου με τους Αθηναßους και τους συμμÜχους τους, Þταν πρÜξη εκδßκησης επειδÞ κÜποιοι Μεγαρεßς απÞγαγαν πüρνες απü τον οßκο της Ασπασßας. Η απüδοση ευθυνþν στην Ασπασßα για τον Πελ. Πüλεμο απü τον ΑριστοφÜνη ßσως αντικατοπτρßζει αναμνÞσεις απü το προγενÝστερο επεισüδιο με τον πüλεμο ανÜμεσα σε Μßλητο και ΣÜμο. Ο Πλοýταρχος αναφÝρει επßσης τα σατιρικÜ σχüλια κι Üλλων κωμικþν ποιητþν, üπως ο Εýπολις κι ο Κρατßνος*. Σýμφωνα με τον ΠοντλÝσκι, ο τýραννος της ΣÜμου, Δοýρις, φÝρεται να υποστηρßζει την Üποψη πως η Ασπασßα ευθýνεται για το ξÝσπασμα τüσο του Σαμιακοý, üσο και του Πελοποννησιακοý ΠολÝμου.
     Η Ασπασßα ονομÜστηκε κατÜ καιροýς ΝÝα ΟμφÜλη, ΔηιÜνειρα**, ¹ρα κι ΕλÝνη. Επιπρüσθετες επιθÝσεις κατÜ του ζεýγους αναφÝρει ο ΑθÞναιος. Ακüμη κι ο γιος του ΠερικλÞ, ΞÜνθιππος, που ‘χε βλÝψεις στη πολιτικÞ, δε δßστασε να κακολογÞσει τον πατÝρα του για τη προσωπικÞ του ζωÞ.
     Το 429 π.Χ., χρονιÜ κατÜ την οποßα η ΑθÞνα δοκιμαζüταν απü τον λοιμü των Αθηνþν, ο ΠερικλÞς στÜθηκε μÜρτυρας του θανÜτου τüσο της αδερφÞς του, üσο και των δýο νüμιμων παιδιþν του απü την πρþτη του σýζυγο, του ΞÜνθιππου και του πολυαγαπημÝνου του ΠÜραλου. Με το ηθικü ιδιαßτερα χαμηλü, Ýπεσε σε βαθιÜ θλßψη, και οýτε η συντροφιÜ της Ασπασßας μπüρεσε να τον παρηγορÞσει. Λßγο πριν το θÜνατü του, οι Αθηναßοι επÝτρεψαν μια αλλαγÞ στο νüμο που αφοροýσε την ιδιüτητα του Αθηναßου Πολßτη του 451 π.Χ., κι Ýτσι μπüρεσε ο γιος του απü την Ασπασßα, ο ΠερικλÞς, που Þταν κατÜ το Þμισυ Αθηναßος, να αποκτÞσει πλÞρη πολιτικÜ δικαιþματα και να γßνει κληρονüμος του. Εντýπωση προκαλεß το γεγονüς πως Þταν ο ΠερικλÞς εκεßνος που εßχε προτεßνει το νüμο βÜσει του οποßου πλÞρη πολιτικÜ δικαιþματα εßχαν μüνο τ’ Üτομα που εßχανε και τους 2 γονεßς Αθηναßους. Ο ΠερικλÞς απεβßωσε εξαιτßας του λοιμοý το φθινüπωρο του 429 π.Χ.
     Ο Πλοýταρχος μεταφÝρει πληροφορßες του Αισχßνη του Σωκρατικοý, ο οποßος Ýγραψε Ýνα διÜλογο με θÝμα την Ασπασßα (σÞμερα χαμÝνο), σýμφωνα με τις οποßες μετÜ το θÜνατο του ΠερικλÞ η Ασπασßα Ýζησε στο πλευρü του ΛυσικλÞ, με τον οποßο απÝκτησε Ýναν ακüμη γιο, και τον οποßο Ýκανε τον πρþτο Üνδρα της πüλης. Ο ΛυσικλÞς σκοτþθηκε πÜνω στο καθÞκον το 428 π.Χ. Με το θÜνατο του ΛυσικλÞ σταματοýν οι αναφορÝς των συγχρüνων της συγγραφÝων. Εßναι Üγνωστο, για παρÜδειγμα, αν Þταν ακüμη εν ζωÞ üταν ο γιος της, ΠερικλÞς, εξελÝγη στρατηγüς Þ üταν εκτελÝστηκε μετÜ τη Ναυμαχßα των Αργινουσþν. Ο θÜνατüς της τοποθετεßται περßπου το 401-400 π.Χ. απü τους ιστορικοýς, εξαιτßας της εκτßμησης üτι εßχε Þδη πεθÜνει üταν εκτελÝστηκε ο ΣωκρÜτης το 399 π.Χ., μια χρονολüγηση που προκýπτει απü τη δομÞ της «Ασπασßας» του Αισχßνη.
     Η Ασπασßα εμφανßζεται στα φιλοσοφικÜ κεßμενα του ΠλÜτωνα, του Ξενοφþντα, του Αισχßνη του Σωκρατικοý και του ΑντισθÝνη. ΟρισμÝνοι μελετητÝς εικÜζουν üτι ο ΠλÜτων εντυπωσιÜστηκε τüσο απü την ευστροφßα της, þστε βÜσισε τη Διοτßμα, χαρακτÞρα του Συμποσßου του σε εκεßνη. ΥπÜρχουν ωστüσο κι Üλλοι που θεωροýν τη Διοτßμα υπαρκτü πρüσωπο. Σýμφωνα με τον ΤσÜρλς Καν, καθηγητÞ της Φιλοσοφßας στο ΠανεπιστÞμιο της ΠενσυλβÜνια, η Διοτßμα εßναι απü πολλÝς απüψεις η απÜντηση του ΠλÜτωνα στην Ασπασßα του Αισχßνη.
     Στο «ΜενÝξενο», ο ΠλÜτων διακωμωδεß τη σχÝση της Ασπασßας με τον ΠερικλÞ κι αναφÝρεται σε μια ειρωνικÞ ρÞση του ΣωκρÜτη, üτι η Ασπασßα δßδαξε πολλοýς ρÞτορες. Η πρüθεση του ΣωκρÜτη εßναι να αμαυρþσει τη φÞμη του ΠερικλÞ ως ρÞτορα, υποστηρßζοντας ειρωνικÜ πως, απü τη στιγμÞ που τον δßδαξε η Ασπασßα, ο Αθηναßος πολιτικüς θα Þταν ανþτερος στη ρητορικÞ απü κÜποιον που τον δßδαξε ο Αντιφþν. Επßσης αποδßδει τη συγγραφÞ του περßφημου «Επιταφßου» του ΠερικλÞ στη Ασπασßα και κατακρßνει την ευλÜβεια των συγχρüνων του στο πρüσωπο του ΠερικλÞ***. Ο Καν υποστηρßζει πως ο ΠλÜτων ασπÜστηκε την Üποψη του Αισχßνη üτι η Ασπασßα δßδαξε ρητορικÞ στον ΠερικλÞ και το ΣωκρÜτη. Η Ασπασßα του ΠλÜτωνα κι η ΛυσιστρÜτη του ΑριστοφÜνη αποτελοýν εξαιρÝσεις στην αντßληψη πως οι γυναßκες δεν Ýχουν ρητορικÝς ικανüτητες, αν κι οι δýο αυτοß φανταστικοß χαρακτÞρες δεν μας λÝνε κÜτι για την πραγματικÞ θÝση της γυναßκας στην Αρχαßα ΑθÞνα. ¼πως παρατηρεß η ΜÜρθα Λ. Ρüουζ, καθηγÞτρια Ιστορßας στο Κρατικü ΠανεπιστÞμιο Τροýμαν: "μοναχÜ στις κωμωδßες τα σκυλιÜ καταφεýγουν στα δικαστÞρια, τα πουλιÜ κυβερνοýνε κι οι γυναßκες δημηγοροýν".
     Ο Ξενοφþν αναφÝρει σε 2 περιστÜσεις την Ασπασßα στα σωκρατικÜ του Ýργα: στα «Απομνημονεýματα» και στον «Οικονομικü». Και στις δýο περιπτþσεις ο ΣωκρÜτης προτεßνει στον Κριτüβουλο να τη συμβουλευτεß. Στα «Απομνημονεýματα» ο ΣωκρÜτης αναφÝρει μια ρÞση της Ασπασßας, üτι το πρüσωπο που κÜνει Ýνα συνοικÝσιο θα πρÝπει να αναφÝρει με ειλικρßνεια τα καλÜ χαρακτηριστικÜ ενüς Üνδρα.[40] Στον «Οικονομικü» ο ΣωκρÜτης παραδÝχεται üτι η Ασπασßα κατÝχει περισσüτερες γνþσεις σχετικÜ με τη διαχεßριση ενüς σπιτιοý και την οικονομικÞ σχÝση ανÜμεσα στους δýο συζýγους.
     Τüσον ο Αισχßνης ο Σωκρατικüς, üσο κι ο ΑντισθÝνης, ονüμασαν Ýναν σωκρατικü διÜλογο «Ασπασßα», αν και σÞμερα δεν σþζονται παρÜ λßγα αποσπÜσματα. Οι κýριες πηγÝς μας για την «Ασπασßα» του Αισχßνη εßναι οι ΑθÞναιος, Πλοýταρχος και ΚικÝρων. Στο διÜλογο, ο ΣωκρÜτης προτεßνει στον Καλλßα να στεßλει το γιο του Ιππüνικο στην Ασπασßα για καθοδÞγηση. ¼ταν ο Καλλßας αντιτßθεται στη προοπτικÞ μιας γυναßκας δασκÜλας, ο ΣωκρÜτης απαντÜ üτι η Ασπασßα επηρÝασε θετικÜ τον ΠερικλÞ και, μετÜ το θÜνατü του, το ΛυσικλÞ. Σε απüσπασμα του διαλüγου που διασþζει στα λατινικÜ ο ΚικÝρων, η Ασπασßα εμφανßζεται ως «θηλυκüς ΣωκρÜτης», συμβουλεýοντας αρχικÜ τη σýζυγο του Ξενοφþντα και κατüπιν τον ßδιο (ο συγκεκριμÝνος Ξενοφþν δεν εßναι ο διÜσημος ιστορικüς) σχετικÜ με την απüκτηση αρετÞς διαμÝσου της αυτογνωσßας. Ο Αισχßνης παρουσιÜζει την Ασπασßα ως δασκÜλα κι εμπνευστÞ της τελειüτητας, συνδÝοντας τις αρετÝς αυτÝς με την ιδιüτητÜ της ως εταßρας. Σýμφωνα με τον Καν, καθÝνα απü τα επεισüδια στην Ασπασßα του Αισχßνη δεν εßναι απλÜ πλαστü, αλλÜ κι απßστευτο.
     Απü την «Ασπασßα» του ΑντισθÝνη διασþζονται μüλις 2-3 αποσπÜσματα. Αυτüς ο διÜλογος περιÝχει αρκετÞ λασπολογßα, αλλÜ κι ανÝκδοτα σχετικÜ με το βßο του ΠερικλÞ. Ο ΑντισθÝνης κατÜ τα φαινüμενα δεν εξαπÝλυσε επßθεση μοναχÜ κατÜ της Ασπασßας, αλλÜ εναντßον ολüκληρης της οικογÝνειας του ΠερικλÞ, συμπεριλαμβανομÝνων των γιων του. Ο φιλüσοφος πιστεýει üτι ο μεγÜλος πολιτικüς επÝλεξε την ηδονÞ απü την αρετÞ. Κατ’ επÝκτασην η Ασπασßα παρουσιÜζεται ως η προσωποποßηση μιας ζωÞς παραδομÝνης σε σεξουαλικÝς απολαýσεις.
     Η Ασπασßα εμφανßζεται σε πολλÜ σημαντικÜ Ýργα της σýγχρονης λογοτεχνßας. Ο ρομαντικüς δεσμüς της με τον ΠερικλÞ ενÝπνευσε μερικοýς απü τους διασημüτερους μυθιστοριογρÜφους και ποιητÝς των τελευταßων αιþνων. Ιδιαßτερα οι εκπρüσωποι του ρομαντισμοý κατÜ το 19ο αι. κι οι συγγραφεßς ιστορικþν μυθιστορημÜτων του 20ου αι. βρÞκαν στην ιστορßα της μια αστεßρευτη πηγÞ Ýμπνευσης.
     Το 1835 η Λυδßα Μαρßα ΤσÜιλντ, Αμερικανßδα οπαδüς της κατÜργησης της δουλεßας, συγγραφÝας και δημοσιογρÜφος, δημοσßευσε τη «ΦιλοθÝα», Ýνα κλασικü ρομÜντζο, που τοποθετεßται την εποχÞ του ΠερικλÞ και της Ασπασßας. Το συγκεκριμÝνο Ýργο θεωρεßται το πιο επιτυχημÝνο και περßτεχνο της συγγραφÝως, επειδÞ οι γυναικεßοι χαρακτÞρες κι ειδικÜ η Ασπασßα, παρουσιÜζονται με ιδιαßτερη λεπτüτητα κι ομορφιÜ.
     Το 1836, ο Γουüλτερ ΣÜβατζ ΛÜντορ, ¢γγλος συγγραφÝας και ποιητÞς, δημοσßευσε το «ΠερικλÞς & Ασπασßα», Ýνα απü τα διασημüτερα βιβλßα του. Το Ýργο αυτü εßναι μια αναπαρÜσταση της κλασικÞς ΑθÞνας διαμÝσου μιας σειρÜς απü φανταστικÜ γρÜμματα, που περιÝχουν πολυÜριθμα ποιÞματα. Τα γρÜμματα συχνÜ ξεφεýγουν απü τα πραγματικÜ γεγονüτα αλλÜ προσπαθοýν να αιχμαλωτßσουν το πνεýμα του Χρυσοý Αιþνα του ΠερικλÞ.
     Ο Ρüμπερτ ΧÜμερλινγκ εßναι Ýνας ακüμη λογοτÝχνης που Üντλησε Ýμπνευση απü την προσωπικüτητα της Ασπασßας. Το 1876 δημοσßευσε το μυθιστüρημα «Ασπασßα», Ýνα βιβλßο για τους τρüπους και τα Þθη της εποχÞς του ΠερικλÞ, καθþς κι Ýργα πολιτιστικοý και ιστορικοý ενδιαφÝροντος.
     O Ιταλüς ποιητÞς ΤζÜκομο ΛεοπÜρντι, που εμπνεýστηκε απü το κßνημα του ρομαντισμοý, δημοσßευσε Ýνα σýνολο απü πÝντε ποιÞματα, γνωστÜ ως «ο Κýκλος της Ασπασßας». Τα ποιÞματα αυτÜ εßναι εμπνευσμÝνα απü την επþδυνη εμπειρßα του απελπισμÝνου και ανεκπλÞρωτου Ýρωτα για μια γυναßκα, τη ΦÜννυ Ταρτζüνι ΤοτσÝττι. Ο ΛεοπÜρντι αποκαλεß τη γυναßκα αυτÞ Ασπασßα, απü τη σýντροφο του ΠερικλÞ.
     Το 1918, ο μυθιστοριογρÜφος και θεατρικüς συγγραφÝας Τζωρτζ Κραμ Κουκ παρουσßασε το πρþτο του θεατρικü «Οι Αθηναßες», που παρουσιÜζει την Ασπασßα ως καθοδηγÞτρια ενüς κινÞματος για ειρÞνη. Ο Κουκ συνδýασε το αντιπολεμικü αßσθημα των ημερþν του με το σκηνικü της Αρχαßας ΑθÞνας.
     Η Αμερικανßδα συγγραφÝας Γερτροýδη ¢θερτον στο Ýργο «Ο ΑθÜνατος ΓÜμος» (1927) πραγματεýεται την ιστορßα του ΠερικλÞ και της Ασπασßας, κÜνοντας αναφορÜ στις περιüδους του Σαμιακοý ΠολÝμου, του Πελοποννησιακοý ΠολÝμου και του Λοιμοý των Αθηνþν.
     Το üνομα της Ασπασßας συνδÝεται στενÜ με τη δüξα και τη φÞμη του ΠερικλÞ. Ο Πλοýταρχος την αναγνωρßζει ως μια σημαντικÞ προσωπικüτητα ανÜμεσα στους πολιτικοýς και τους διανοοýμενους, και εκφρÜζει το θαυμασμü του για μια γυναßκα που «χειριζüταν üπως επιθυμοýσε τους σπουδαιüτερους Üνδρες του κρÜτους και παρεßχε αφορμÞ στους φιλοσüφους να μιλοýν κολακευτικÜ για εκεßνη και εις μÜκρος». Ο συγγραφÝας αναφÝρει üτι η φÞμη της Ασπασßας Þταν τÝτοια, που ακüμη κι ο Κýρος ο Νεüτερος, που ενεπλÜκη σε πüλεμο με το βασιλιÜ ΑρταξÝρξη Β' της Περσßας, χÜρισε το üνομÜ της σε μια απü τις παλλακßδες του. ¼ταν ο Κýρος Ýχασε τη ζωÞ του στη μÜχη, η γυναßκα αυτÞ δüθηκε ως λÜφυρο στο βασιλιÜ, στον οποßο Üσκησε μεγÜλη επιρροÞ. Ο Λουκιανüς αποκαλεß την Ασπασßα «πρüτυπο σοφßας» κι εξυμνεß «τις γνþσεις της γýρω απü την πολιτικÞ, τη διορατικüτητα, την εξυπνÜδα και την οξυδÝρκειÜ της». ¸να κεßμενο συριακÞς προÝλευσης, σýμφωνα με το οποßο η Ασπασßα συνÝθεσε Ýνα λüγο και ζÞτησε απü Ýναν Üνδρα να το διαβÜσει για χÜρη της στο δικαστÞριο, επιβεβαιþνει τη φÞμη της ρητορικÞς δεινüτητας της. Μια βυζαντινÞ εγκυκλοπαßδεια του 10ου αιþνα, η Σοýδα, αναφÝρει üτι η Ασπασßα χρησιμοποιοýσε Ýξυπνα τις λÝξεις, πως Þταν σοφßστρια και δασκÜλα της ρητορικÞς.
     Βασιζüμενοι στις παραπÜνω αποτιμÞσεις, μια σειρÜ απü μελετητÝς υποστηρßζουν üτι η Ασπασßα υπÞρξε, κατÜ τα φαινüμενα, η μοναδικÞ γυναßκα στην κλασικÞ ΕλλÜδα που κατÜφερε να διακριθεß στο δημüσιο βßο, επηρεÜζοντας τον ΠερικλÞ στη σýνταξη των δημüσιων λüγων του. Μια μερßδα ιστορικþν εßναι της Üποψης üτι η Ασπασßα ßδρυσε μια Ακαδημßα για κορßτσια πλοýσιων οικογενειþν Þ ακüμη üτι αποτελεß τον εφευρÝτη τη σωκρατικÞς μεθüδου. Ωστüσο, ο Ρüμπερτ Γ. ΓουÜλας, ΚαθηγητÞς των Κλασικþν στο Northwestern University, τονßζει πως «δεν μποροýμε να δεχτοýμε ως ιστορικÞ αλÞθεια το ανÝκδοτο της εποχÞς, βÜσει του οποßου η Ασπασßα Ýμαθε στον ΠερικλÞ να μιλÜ, οπüτε Þταν σημαντικÞ ρÞτορας Þ φιλüσοφος». Ο ΓουÜλας θεωρεß üτι πιθανþς ο ΠλÜτων αποδßδει αυτü το ρüλο στην Ασπασßα επηρεασμÝνος απü την κωμωδßα. Ο ΚÜγκαν με τη σειρÜ του περιγρÜφει την Ασπασßα ως μια «üμορφη, ανεξÜρτητη, εξαιρετικÜ Ýξυπνη νεαρÞ γυναßκα, ικανÞ να συμμετÝχει επß ßσοις üροις σε μια συζÞτηση ανÜμεσα στα μεγαλýτερα μυαλÜ της ΕλλÜδας, καθþς και να συζητÜ και να δßνει διευκρινÞσεις σε οποιαδÞποτε ερþτηση με το σýζυγü της». Ο Ρüτζερ Τζαστ, ΚαθηγητÞς της κοινωνικÞς ανθρωπολογßας στο ΠανεπιστÞμιο του Κεντ, πιστεýει üτι η Ασπασßα Þταν Ýνα εξαιρετικü πρüσωπο, αλλÜ το παρÜδειγμÜ της εßναι απü μüνο του αρκετü για να τονßσει το γεγονüς üτι για να γßνει μια γυναßκα ισÜξια πνευματικÜ και κοινωνικÜ ενüς Üντρα Ýπρεπε να Þταν εταßρα. Σýμφωνα με την Προýντενς ¢λλεν, φιλüσοφο και καθηγÞτρια, η Ασπασßα προþθησε την προοπτικÞ να γßνει μια γυναßκα φιλüσοφος Ýνα βÞμα παραπÝρα απü τη ποιÞτρια Σαπφþ.
     ¼πως τονßζει ο Τζüνα ΛÝντερινγκ, το βασικüτερο πρüβλημα των σýγχρονων μελετητþν εßναι πως τα περισσüτερα πρÜγματα που εßναι γνωστÜ για το βßο της Ασπασßας εßναι απλÝς υποθÝσεις. Ο Θουκυδßδης δεν την αναφÝρει καθüλου. ΜοναδικÝς μας πηγÝς εßναι αναξιüπιστες αναπαραστÜσεις και υποθÝσεις που καταγρÜφονται απü λογοτÝχνες και φιλοσüφους, οι οποßοι δεν ενδιαφÝρονταν για την Ασπασßα ως ιστορικü πρüσωπο. Κατ’ επÝκταση, για το πρüσωπü της διαθÝτουμε μια σειρÜ απü αναφορÝς που αντιφÜσκουν: Üλλοτε εßναι μια καλÞ σýζυγος üπως η Θεανþ κι Üλλοτε Ýνας συνδυασμüς παλλακßδας και πüρνης, üπως η Θαργηλßα. Για τους παραπÜνω λüγους, υπÜρχουν αμφιβολßες σχετικÜ με το αν πρüκειται για υπαρκτü πρüσωπο.
     Σýμφωνα με τον ΓουÜλας, «για μας η Ασπασßα διαθÝτει και μπορεß να διαθÝσει σχεδüν μηδενικÞ ιστορικÞ υπüσταση». Για το λüγο αυτü, η ΜαντλÝν Μ. ΧÝνρυ, ΚαθηγÞτρια των Κλασικþν στο ΠανεπιστÞμιο της Αúüβα, αναφÝρει üτι «τα βιογραφικÜ ανÝκδοτα που κυκλοφüρησαν κατÜ την αρχαιüτητα για την Ασπασßα εßναι εξαιρετικÜ παραστατικÜ, σχεδüν με μηδενικÞ επαληθευσιμüτητα και παραμÝνουνε ζωντανÜ μÝχρι τον 20ο αι.». ΚαταλÞγει πως «εßναι δυνατü να χαρτογραφÞσουμε μονÜχα τις απλοýστερες πιθανüτητες σχετικÜ με τη ζωÞ της».
     Ο ΧÝνρυ θεωρεß λασπολογßα τις αναφορÝς των αρχαßων συγγραφÝων και κωμικþν ποιητþν πως η Ασπασßα Þταν πüρνη και διατηροýσε οßκο ανοχÞς. Υποστηρßζει πως οι υπαινιγμοß αυτοß εßχανε στüχο να αμαυρþσουν τη φÞμη της ηγεσßας της ΑθÞνας και βασßζονται στο γεγονüς üτι, εξαιτßας ενüς νüμου που ο ßδιος εßχε περÜσει, ο ΠερικλÞς δεν μπüρεσε να παντρευτεß την Ασπασßα και αναγκÜστηκε απλÜ να συγκατοικεß μαζß της. Για τους λüγους αυτοýς, η ιστορικüς Νικüλ Λορþ αμφισβητεß ακüμη και την ßδια τη περιγραφÞ των αρχαßων συγγραφÝων, που θÝλει την Ασπασßα να εßναι εταßρα Þ παλλακßδα. Οι ΦορνÜρα και ΣÜμονς επßσης απορρßπτουνε την εκδοχÞ πως η Ασπασßα εκδιδüτανε και διατηροýσε κακüφημα σπßτια.
     Σýμφωνα με την ΝτÝμπρα ΝÝιλς, ΚαθηγÞτρια της Φιλοσοφßας στο ΠανεπιστÞμιο του Μßσιγκαν, αν η Ασπασßα δεν Þταν ελεýθερη γυναßκα, το διÜταγμα βÜσει του οποßου κρßθηκε νüμιμος ο γιος της απü τον ΠερικλÞ, αλλÜ κι ο μετÝπειτα γÜμος της με το ΛυσικλÞ (η ΝÝιλς θεωρεß πως η Ασπασßα νυμφεýθηκε το ΛυσικλÞ) θα Þταν αδýνατα.
     Οι ΦορνÜρα και ΣÜμονς υιοθετοýν την Üποψη πως ο ΠερικλÞς παντρεýτηκε μεν την Ασπασßα, αλλÜ ο νüμος του περß δικαιωμÜτων του πολßτη, τη καθιστοýσε παρÜνομη σýντροφο. Ο ΓουÜλας υποστηρßζει πως, με το να παντρευτεß την Ασπασßα, αν πρÜγματι τη παντρεýτηκε, ο ΠερικλÞς συνÝχισε μια παρÜδοση που Þθελε διακεκριμÝνους Αθηναßους αριστοκρÜτες να παντρεýονται ξÝνες με υψηλÝς διασυνδÝσεις. Ο ΧÝνρυ πιστεýει üτι τον ΠερικλÞ εμπüδισε ο δικüς του νüμος να παντρευτεß την Ασπασßα κι Ýτσι συγκατοικÞσανε χωρßς να προηγηθεß γÜμος. ΒασισμÝνος σε απüσπασμα κωμωδßας ο ΧÝνρυ υποστηρßζει πως η Ασπασßα Þτανε στη πραγματικüτητα «παλλακßδα». Σýμφωνα με τον ιστορικü Γουßλιαμ Σμιθ, η σχÝση της Ασπασßας με τον ΠερικλÞ Þταν «ανÜλογη των μοργανατικþν γÜμων των σýγχρονων πριγκßπων». Ο ιστορικüς ¢ρνολντ Γ. Γκομ τονßζει πως «σýγχρονοß του αναφÝρονταν στον ΠερικλÞ σαν να Þτανε παντρεμÝνος με την Ασπασßα».
     Σýμφωνα με τον Καν, ιστορßες üπως οι επισκÝψεις του ΣωκρÜτη στο σπßτι της Ασπασßας, μαζß με τις συζýγους των φßλων του, καθþς κι η σχÝση του ΛυσικλÞ με την Ασπασßα, δεν μοιÜζουν να βασßζονται στη πραγματικüτητα. Πιστεýει üτι ο Αισχßνης αδιαφοροýσε για την ιστορικüτητα των αφηγÞσεþν του και πως οι τελευταßες εφευρÝθηκαν σε μια εποχÞ που η ημερομηνßα θανÜτου του ΛυσικλÞ εßχε λησμονηθεß, üχι üμως και η ιδιüτητÜ του. Ο ΚÜγκαν εικÜζει πως, αν πρÜγματι Ýλαβε χþρα η δßκη της Ασπασßας, «Ýχουμε πολλοýς λüγους να πιστεýουμε üτι συνÝβη το 438 παρÜ σε κÜποια Üλλη εποχÞ».
     Σýμφωνα με τον ΤζÝημς Φ. ΜακΓκλου, ΚαθηγητÞ του Πανεπιστημßου της Αúüβα, δεν εßναι πολý πιθανü οι κατηγορßες κατÜ της Ασπασßας να Ýγιναν απü τον ¸ρμιππο. Θεωρεß üτι ο Πλοýταρχος Þ οι πηγÝς του συγχÝουν το δικαστÞριο με το θÝατρο. Ο ΑθÞναιος παραθÝτει μια ρÞση του ΑντισθÝνη, σýμφωνα με την οποßα ο ΠερικλÞς την υπερασπßστηκε ενÜντια σε κατηγορßες για ασÝβεια «χýνοντας περισσüτερα δÜκρυα σε σχÝση με τüτε που κινδýνευε η ζωÞ κι η περιουσßα του».
     Ο αστεροειδÞς 409 Ασπασßα (409 Aspasia), που ανακαλýφθηκε το 1895, πÞρε το üνομÜ του απü το ιστορικü αυτü πρüσωπο.
_______________
   *
Ο Κρατßνος στο Ýργο ΔιονυσαλÝξανδρος παρομοιÜζει τον ΠερικλÞ και την Ασπασßα με το παρÜνομο ζεýγος ΠÜρη κι ΕλÝνης. ¼πως ο ΠÜρης στÜθηκε η αφορμÞ για πüλεμο με το βασιλιÜ της ΣπÜρτης, το ΜενÝλαο, εξαιτßας του πÜθους του για την ΕλÝνη, Ýτσι κι ο ΠερικλÞς, παρασυρμÝνος απü μια ξÝνη, την Ασπασßα, ενÝπλεξε την ΑθÞνα σε πüλεμο με τη ΣπÜρτη. Ο Εýπολις επßσης αποκαλεß την Ασπασßα ΕλÝνη.

  ** Η ΟμφÜλη κι η ΔηιÜνειρα Þταν αντßστοιχα η βασßλισσα της Λυδßας που κρÜτησε για Ýνα χρüνο αιχμÜλωτο τον ΗρακλÞ κι η πολýπαθη σýζυγüς του. Οι Αθηναßοι δραματουργοß ενδιαφÝρθηκαν για την ΟμφÜλη απü τα μÝσα του 5ου αι. Οι κωμικοß παρωδοýσαν τον ΠερικλÞ επειδÞ βρισκüταν υπü την επιρροÞ μιας γυναßκας σαν την Ασπασßα. Η Ασπασßα ονομÜζεται ΟμφÜλη στους Χεßρωνες του Κρατßνου Þ στους Φßλους του Εýπολι.
*** Ως σýζυγο του Ολýμπιου ΠερικλÞ. Οι Αρχαßοι ¸λληνες συγγραφεßς αποκαλοýν τον ΠερικλÞ με αυτü το επßθετο, επειδÞ "Üστραφτε και βροντοýσε κι ενθουσßαζε την ΕλλÜδα", καθþς επßσης επειδÞ κρατοýσε τα üπλα του Δßα ενþ αγüρευε.
--------------------------------------------------------

                       ΑξιοθÝα

     4ος π.Χ. αι. ΜαθÞτρια κι αυτÞ, üπως κι η ΛασθÝνεια, της ακαδημßας του ΠλÜτωνος. ¹λθε στην ΑθÞνα απü τη ΠελοποννησιακÞ πüλι Φλιοýντα. ¸δειξεν ιδιαßτερον ενδιαφÝρον για τα μαθηματικÜ και τη φυσικÞ φιλοσοφßα. Αργüτερα δßδαξε τις επιστÞμες αυτÝς στη Κüρινθο και την ΑθÞνα. Ο ΠλÜτωνας δßδαξε φιλοσοφßα σε τουλÜχιστον δýο γυναßκες, τη ΛασθÝνεια απü τη Μαντινεßα και την ΑξιοθÝα απü τον Φλιοýντα.
     Ο ΔιογÝνης ΛαÝρτιος Þταν ιστοριογρÜφος της αρχαßας φιλοσοφßας που Ýζησε τον 3ο μ.Χ. αι. (~180 - ~240). Το Ýργο του Βßοι Φιλοσüφων (πλÞρης τßτλος: Βßοι καὶ γνῶμαι τῶν ἐν φιλοσοφßᾳ εὐδοκιμησÜντων καß τῶν ἑκÜστῃ αἱρÝσει ἀρεσκüντων ἐν ἐπιτüμῳ συναγωγῆ) σþζεται ολüκληρο κι αποτελεß τερÜστια πηγÞ πληροφοριþν (üχι πÜντα αξιüπιστων, βÝβαια) για πλÞθος φιλοσüφων. Εκεß αναφÝρει και μÜλιστα δις, τις 2 μαθÞτριες του ΠλÜτωνα. Απü τα 10 βιβλßα των Βßων, το 3ο εßναι ολüκληρο αφιερωμÝνο στον ΠλÜτωνα. ¼πως εßναι φυσικü, γßνεται λüγος και για τους μαθητÝς του. Ιδοý το απüσπασμα:

   μαθηταὶ δ’ αὐτοῦ Σπεύσιππος Ἀθηναῖος, Ξενοκράτης Χαλκηδόνιος, Ἀριστοτέλης Σταγειρίτης, Φίλιππος Ὀπούντιος, Ἑστιαῖος Περίνθιος, Δίων Συρακόσιος, Ἄμυκλος Ἡρακλεώτης, Ἔραστος καὶ Κορίσκος Σκήψιοι, Τιμόλαος Κυζικηνός, Εὐαίων Λαμψακηνός, Πύθων καὶ Ἡρακλείδης Αἴνιοι, Ἱπποθάλης <καὶ> Κάλλιππος Ἀθηναῖοι, Δημήτριος Ἀμφιπολίτης, Ἡρακλείδης Ποντικὸς καὶ ἄλλοι πλείους, σὺν οἷς καὶ γυναῖκες δύο Λασθένεια Μαντινικὴ καὶ Ἀξιοθέα Φλειασία, ἣ καὶ ἀνδρεῖα ἠμπίσχετο, ὥς φησι Δικαίαρχος. (ΔιογÝνης ΛαÝρτιος, Βßοι Φιλοσüφων, III, 46).

     Η ΛασθÝνεια απü τη Μαντινεßα, την αρχαιüτατη πüλη της Αρκαδßας κι η ΑξιοθÝα απü το Φλειοýντα, την αρχαßα πüλη-κρÜτος της Κορινθßας. Γυναßκες! ΜÜλιστα, για τη 2η γρÜφει ο ΔιογÝνης: "η οποßα φοροýσε αντρικÜ ροýχα, üπως λÝει ο Δικαßαρχος". Εδþ αρχßζουνε τα δýσκολα. ΕντÜξει, φοροýσε αντρικÜ ροýχα για να μπορεß να παρακολουθεß τις παραδüσεις (αρχικÜ του ΠλÜτωνα στη συνÝχεια και του Σπεýσιππου, του ανιψιοý του που τονε διαδÝχτηκε ως σχολÜρχης στην Ακαδημßα), αυτü μποροýμε να το καταλÜβουμε. ΑλλÜ γιατß μüνον η ΑξιοθÝα; ΔηλαδÞ, η ΛασθÝνεια Ýμπαινε στην Ακαδημßα χωρßς μεταμφßεση; Γιατß ο ΔιογÝνης εßναι σαφÞς: «Ἀξιοθέα Φλειασία, ἣ καὶ ἀνδρεῖα ἠμπίσχετο» -μüνο για την ΑξιοθÝα λÝει üτι φοροýσε αντρικÜ ροýχα. (Εδþ να σημειþσω üτι απορþ με την ακαδημαúκÞ διαμÜχη για το αν φοροýσαν αντρικÜ κι οι δýο Þ μüνον η ΑξιοθÝα. Το απüσπασμα δεν αφÞνει περιθþριο για παρερμηνεßα: στον ενικü κι η αντωνυμßα και το ρÞμα. Δεν χρειÜζεται να εßσαι η κορυφÞ της αρχαιομÜθειας για να το καταλÜβεις. Απορþ.) Και ποιος, τÝλος πÜντων, τα λÝει αυτÜ; Ο Δικαßαρχος. ΜÞπως να ζητÞσουμε απü κεßνον να μας λýσει τις απορßες;



     Ο Δικαßαρχος (350-290 π.Χ.) Þταν φιλüσοφος, γεωγρÜφος και μαθηματικüς που φοßτησε στο Λýκειο του ΑριστοτÝλη. Απü τα Ýργα του ελÜχιστα αποσπÜσματα σþζονται και σßγουρα üχι κεßνα που εßχε στα χÝρια του ο ΔιογÝνης ΛαÝρτιος üταν Ýγραφε τους Βßους 6 αιþνες αργüτερα. Συνεπþς, ο Δικαßαρχος, παρüτι σßγουρα γνþριζε καθüτι σýγχρονος των υπü διερεýνηση δεσποινßδων, δεν μπορεß να μας διαφωτßσει. Για να δοýμε τη 2η αναφορÜ του ΔιογÝνη ΛαÝρτιου στη ΛασθÝνεια και την ΑξιοθÝα. Το απüσπασμα εßναι απü το 4ο βιβλßο των Βßων üπου γßνεται λüγος, μεταξý Üλλων, για τον Σπεýσιππο (408-339/338 π.Χ.).

   "...ἐλέγοντο δὲ αὐτοῦ καὶ αἱ Πλάτωνος ἀκούειν μαθήτριαι, Λασθένειά τε ἡ Μαντινικὴ καὶ Ἀξιοθέα ἡ Φλιασία. ὅτε καὶ Διονύσιος πρὸς αὐτὸν γράφων τωθαστικῶς φησι·‘καὶ ἐκ τῆς Ἀρκαδικῆς σου μαθητρίας ἔστι τὴν σοφίαν καταμαθεῖν. καὶ Πλάτων μὲν ἀτελεῖς φόρων τοὺς παρ’ αὐτὸν φοιτῶντας ἐποίει· σὺ δὲ δασμολογεῖς καὶ παρ’ ἑκόντων καὶ ἀκόντων λαμβάνεις’. (ΔιογÝνης ΛαÝρτιος, Βßοι Φιλοσüφων, IV, 2)

   ΛÝγεται üτι μαθÞτριÝς του [του Σπεýσιππου] Ýγιναν κι οι γυναßκες-μαθÞτριες του ΠλÜτωνα, η ΛασθÝνεια απü τη Μαντινεßα κι η ΑξιοθÝα απü το Φλειοýντα. Κι ο Διονýσιος [ο Νεüτερος, των Συρακουσþν] του γρÜφει [του Σπεýσιππου] χλευαστικÜ: «μπορεß κανεßς να μÜθει φιλοσοφßα κι απü τη μαθÞτρια του απü την Αρκαδßα. Γιατß μπορεß ο ΠλÜτωνας να μη χρÝωνε δßδακτρα στους μαθητÝς του, αλλÜ σý τους τα παßρνεις, εßτε θÝλουν να πληρþσουν εßτε üχι».

     200px-speusippus_in_thomas_stanley_history_of_philosophy. ΝÝα στοιχεßα! Η ΛασθÝνεια κι η ΑξιοθÝα συνÝχισαν και μετÜ το θÜνατο του ΠλÜτωνα να παρακολουθοýν παραδüσεις στην Ακαδημßα, αυτÞ τη φορÜ απü τον διÜδοχü του, τον Σπεýσιππο. Απü το απüσπασμα προκýπτει üτι ο Διονýσιος ουσιαστικÜ κατηγορεß τον Üσπονδο φßλο του και νÝο σχολÜρχη της Ακαδημßας αφενüς για φιλαργυρßα κι αφετÝρου για αθÝμιτη σýναψη ερωτικÞς σχÝσης (για να το πω με αποστειρωμÝνη πολιτικÞ ορθüτητα) με μια μαθÞτριÜ του, τη ΛασθÝνεια. Αν πιστÝψουμε τις πηγÝς, ο Σπεýσιππος Þταν, εκτüς απü οξýθυμος, και φιλοχρÞματος και γυναικÜς. Το επιβεβαιþνει αυτü κι ο Διονýσιος, οπüτε μÜλλον εßναι αλÞθεια üτι ο Σπεýσιππος δεν Þτανε κι υπüδειγμα αρετÞς. ΑλλÜ, για να επιστρÝψουμε στις 2 δεσποινßδες, αν ισχýουν αυτÜ που γρÜφει ο ΛαÝρτιος, η ΛασθÝνεια (που δεν φοροýσε αντρικÜ) Þτανε κÜτι παραπÜνω απü μαθÞτρια του Σπεýσιππου. ºσως αυτü να δικαιολογεß τη παρουσßα της στην Ακαδημßα με γυναικεßα ροýχα. ΑλλÜ η ΑξιοθÝα; Ποιος να ξÝρει; Ας εξαντλÞσουμε üλες τις πηγÝς πριν αρχßσουμε τις εικασßες. Για να δοýμε τι Ýχει να πει επß του θÝματος ο Θεμßστιος.
     Ο Θεμßστιος (317-388 μ.Χ.) Þτανε πολιτικüς, ρÞτορας και φιλüσοφος. Σποýδασε στη Πüλη, üπου κι Ýζησε το μεγαλýτερο μÝρος της ζωÞς του. Προφανþς Þτανε καλüς ρÞτορας, εξ ου και το προσωνýμιον ΕυφραδÞς. Σ’ Ýναν απü τους σωζüμενους λüγους τους, εßχε πει κÜτι σχετικü με το υπü εξÝταση ζÞτημα. Μιλþντας για κÜποιο νεαρü που δε κατονομÜζεται, εßπε:

   […] εßχε σχεδüν την ßδια εμπειρßα που εßχαν η φιλüσοφος ΑξιοθÝα κι ο ΖÞνων ο Κιτιεýς κι ο Κορßνθιος αγρüτης. ¼ταν η ΑξιοθÝα διÜβασε Ýν απü τα Ýργα του ΠλÜτωνα σχετικÜ με τη πολιτεßα, Ýφυγε απü την Αρκαδßα και πÞγε στην ΑθÞνα. Παρακολοýθησε τη διδασκαλßα του ΠλÜτωνα, καταφÝρνοντας να κρýψει για αρκετü καιρü το γεγονüς üτι Þταν γυναßκα, ακριβþς üπως ο ΑχιλλÝας εßχε κρýψει το φýλο του στο σπßτι του ΛυκομÞδη. (Λüγος 23, 295c)

     Ο Θεμßστιος εßναι κατÜ Ýναν αιþνα μεταγενÝστερος του ΔιογÝνη, Üρα χρονικÜ Ýζησε ακüμα πιο μακριÜ απü τα γεγονüτα που περιγρÜφει, συνεπþς εßναι ακüμα λιγüτερο αξιüπιστος. Παρ’ üλα αυτÜ, μας δßνει Ýνα σημαντικü στοιχεßο για την ΑξιοθÝα: μας λÝει üτι διÜβασε Ýνα Ýργο του ΠλÜτωνα σχετικÜ με τη πολιτεßα (προφανþς εννοεß τη Πολιτεßα) κι Ýπαθε τÝτοια πλÜκα που ’φυγε απü τη πατρßδα της (απü την Αρκαδßα, λÝει λανθασμÝνα ο Θεμßστιος, Ýχοντας μÜλλον μπερδÝψει την ΑξιοθÝα με τη ΛασθÝνεια) και πÞγε στην ΑθÞνα για να παρακολουθÞσει τις παραδüσεις του. Μαθαßνουμε επßσης üτι üντως ντυνüταν με αντρικÜ ροýχα για να κρýβει το φýλο της (χρησιμοποιοýσε δηλαδÞ το τÝχνασμα του ΑχιλλÝα -που ντυνüταν γυναικεßα και ζοýσε με τις κüρες του ΛυκομÞδη στη Σκýρο για να αποφýγει να πÜει να πολεμÞσει στην Τροßα- απü την ανÜποδη).
     ΑυτÝς εßναι λßγο-πολý οι πρωτογενεßς πηγÝς. Συν Ýνα απüσπασμα σε κομμÜτι παπýρου που βρÝθηκε στην Οξýρρυγχο της Αιγýπτου, üπου αναφÝρεται üτι μßα γυναßκα, η οποßα δεν κατονομÜζεται, σποýδασε φιλοσοφßα υπü τον ΠλÜτωνα, τον Σπεýσιππο και τον ΜενÝδημο τον ΕρετριÝα. Η μüνη πρüσθετη πληροφορßα απü τον πÜπυρο εßναι üτι αυτÞ η κυρßα στην εφηβεßα της Þταν üμορφη και γεμÜτη ανεπιτÞδευτη χÜρη. Σε ποιαν να αναφÝρεται Üραγε, στη ΛασθÝνεια Þ στην ΑξιοθÝα; Δεν γνωρßζουμε.
     Εν πÜση περιπτþσει, απ’ αυτÜ τα λßγα που γνωρßζουμε μποροýμε να κÜνουμε κÜποιες üχι και τüσο παρακινδυνευμÝνες εικασßες. Για κÜποιον λüγο που δεν μπορþ να εξηγÞσω, θεωρþ την ΑξιοθÝα σημαντικüτερη απü τη ΛασθÝνεια. (ΜÜλλον φταßει ο Διονýσιος με κεßνο το καρφß για τα γκομενικÜ της ΛασθÝνειας). ¼χι πως Ýχει κÜποια ιδιαßτερη σημασßα: με τη πÜροδο του χρüνου, ΛασθÝνεια κι ΑξιοθÝα συγκλßνουνε συμβολικÜ σ’ Ýνα και το αυτü πρüσωπο. Συνεπþς, σχεδüν εντελþς αυθαßρετα επιλÝγω ως σýμβολο της ακüρεστης δßψας για γνþση την ΑξιοθÝα.



     Ο Φλειοýντας (ο αρχαßος Φλειοῦς) Þτανε σημαντικÞ πüλη-κρÜτος κοντÜ στη ΝεμÝα και σýμμαχος της ΣπÜρτης. Μποροýμε να υποθÝσουμε με ασφÜλεια üτι η ΑξιοθÝα προερχüταν απü πλοýσια οικογÝνεια, αφενüς γιατß Þξερε να διαβÜζει κι αφετÝρου γιατß στο σπßτι της υπÞρχε αντßγραφο της Πολιτεßας. ΔιÜβασε αυτü το αριστοýργημα της αρχαιοελληνικÞς γραμματεßας (με το οποßο, üσο κι αν διαφωνεß κανεßς -σε ορισμÝνες περιπτþσεις δικαßως- με τα επιμÝρους, δεν παýει να εßναι και φιλοσοφικü και λογοτεχνικü διαμÜντι) κι εντυπωσιÜστηκε σε τÝτοιο βαθμü που αποφÜσισε ν’ αλλÜξει τη ζωÞ της. (ΚυριολεκτικÜ, üχι σαχλομεταφορικÜ üπως χρησιμοποιεßται συνÞθως, π.χ., «Ο ΜÞτσος μου Üλλαξε τη ζωÞ», πρÜγμα αδýνατον). ¸φυγε απü τη πüλη της και πÞγε στη εχθρικÞ ΑθÞνα μüνο και μüνο για να σπουδÜσει φιλοσοφßα στην Ακαδημßα. Μπαßνει κανεßς στον πειρασμü να φανταστεß τις συνθÞκες και τις λεπτομÝρειες, αλλÜ θα συγκρατηθþ μÝνοντας üσο πιο κοντÜ στα γεγονüτα γßνεται.
     ΦτÜνοντας στην ΑθÞνα, εßχε μüνο 2 επιλογÝς: εßτε θα γινüταν εταßρα, üπως η Ασπασßα του ΠερικλÞ (Þ, ακüμα χειρüτερα, πüρνη), εßτε θα παρßστανε τον Üντρα. Οι ελεýθερες μη Αθηναßες που ζοýσανε στη κλασικÞ ΑθÞνα δεν εßχαν Üλλες επιλογÝς. Η εταßρα απολÜμβανε μεν τη προστασßα ενüς Αθηναßου πολßτη, αλλÜ παρÜλληλα Þτανε δÝσμιÜ του, μια παλλακßδα επιφορτισμÝνη με το καθÞκον να προσφÝρει χαρÜ (üχι μüνο στο κρεβÜτι· οι εταßρες Þταν συνÞθως μορφωμÝνες κι Ýξυπνες γυναßκες) στον ισχυρü προστÜτη της. Η ΑξιοθÝα, υποθÝτω, üτι δεν Þθελε να βρεθεß υποχεßριο κÜποιου πλοýσιου Αθηναßου, πρÜγμα που θα της Þταν μÜλλον εýκολο, αν Þταν üμορφη και μορφωμÝνη, üπως μας παραδßδεται. ¸τσι, θα μποροýσε να ζÞσει χωρßς πρüβλημα στην ΑθÞνα, αλλÜ δεν μποροýσε να πηγαßνει στην Ακαδημßα. Εκεßνη üμως Þθελε να κÜνει φιλοσοφßα! Γι’ αυτü εßχε πÜει στην ΑθÞνα, üχι για να γßνει μαιτρÝσσα κÜποιου επιφανοýς Αθηναßου. ΕπομÝνως, επÝλεξε να παραστÞσει τον Üντρα.
     Εδþ υπÜρχει Ýνα σημεßο που δυσκολεýομαι να το πιστÝψω. Εßναι δυνατüν να παριστÜνει μια üμορφη γυναßκα τον Üντρα για χρüνια ολüκληρα και να μη τη καταλÜβει κανεßς; Και καλÜ στη καθημερινüτητÜς της -εκεß μπορεß να φανταστεß κανεßς üτι εμφανιζüταν σπανßως σε δημüσιους χþρους, πρüσεχε πολý, σχεδüν κρυβüταν. ΑλλÜ στην Ακαδημßα; Εßναι δυνατüν να περνÜ þρες ατελεßωτες με αποδεδειγμÝνα Ýξυπνους ανθρþπους συζητþντας φιλοσοφικÜ προβλÞματα και να μη καταλÜβει κανεßς üτι Þταν γυναßκα; Το θεωρþ αδýνατον. (Κι üχι μüνο εγþ· η Kate Lindemann γρÜφει, με απüλυτη βεβαιüτητα, στη Society for the Study of Women Philosophers, Inc.: «Στο κÜτω-κÜτω Þταν γνωστü üτι [η ΑξιοθÝα] Þταν γυναßκα ντυμÝνη σαν Üντρας».) ¢λλωστε, μÝχρι κι αιþνες αργüτερα, κÜποιοι Þξεραν üτι Þτανε γυναßκα. Απü ποý το μÜθαν οι μεταγενÝστεροι; Απü τους συγχρüνους της ασφαλþς. Οι οποßοι Þξεραν. Εδþ ανοßγω μßα μεγÜλη παρÝνθεση για να παραθÝσω το πþς περιγρÜφει, στηριζüμενος αποκλειστικÜ στη φαντασßα του, ο ΓÜλλος Roger-Pol Droit την ΑξιοθÝα:

     ¼σον αφορÜ στο πρüσωπο, Þταν εντÜξει. Το μÝτωπü της Þταν αρκετü ψηλü, τα φρýδια αρκετÜ Ýντονα, η μýτη της αρκετÜ ßδια, για να την περÜσει κανεßς για αγüρι. ΦυσικÜ, τα μÜτια της Þταν γλυκÜ, τ’ αυτιÜ της λεπτοκαμωμÝνα. ΑλλÜ υπÞρχανε πολλοß νÝοι Üντρες με αυτÜ τα χαρακτηριστικÜ. Στην ηλικßα που Þτανε, θα μποροýσε κανεßς να ξεγελαστεß. Προπαντüς αφοý εßχε κοντÜ και σγουρÜ μαλλιÜ και σχεδüν τετρÜγωνο πηγοýνι. Με τη πλÜτη στο φως, διÝκρινες μÜλιστα Ýνα πολý λεπτü χνοýδι ψηλÜ στα μÜγουλα και στο πÜνω χεßλος.
     Η σιλουÝτα της Þταν επßσης εντÜξει: Þταν ψηλÞ, κÜπως οστεþδης, με ισχνÜ και μακριÜ Üκρα. Η ΑξιοθÝα Þτανε περÞφανη για τη ξερακιανÞ της σιλουÝτα, την απαλλαγμÝνη απü εκεßνες τις καμπýλες που κατεδεßκνυαν απü μακριÜ τη θηλυκüτητα. Μα την αλÞθεια, εßχε τα πÜντα για να τη μπερδÝψει κανεßς μ’ Ýνα νÝον Üντρα. Τα πÜντα, συμπεριλαμβανομÝνων των μεγÜλων, πλατιþν χεριþν της, που Þτανε καλοκαμωμÝνα αλλÜ σχεδüν τραχιÜ.
     Τα πÜντα Þ σχεδüν τα πÜντα. Το μüνο, αλλÜ απειλητικü πρüβλημα Þταν τα στÞθη. Δýο μÞλα στρογγυλÜ, σφιχτÜ, ψηλÜ στο κορμüν ολοφÜνερα. Θα ‘ταν αδýνατον να τη περÜσουνε για αγüρι, αν Ýβλεπαν το ýφασμα του χιτþνα της τεντωμÝνο απü αυτÝς τις υπεροπτικÝς και σταθερÝς καμπýλες. Και χωρßς αντρικÞν εμφÜνιση, θ’ αποχαιρετοýσε τη γνþση, τη σοφßα, την ανýψωση της ψυχÞς που προσφÝρει η φιλοσοφßα. Ο ΠλÜτων δεν Þθελε γυναßκες στην Ακαδημßα. Και üμως η ΑξιοθÝα Þθελε να ακοýσει τη διδασκαλßα του. (σελ. 109-110).

     Ο Droit προτιμÜ την εκδοχÞ που θÝλει την ΑξιοθÝα να καταφÝρνει να ξεγελÜσει ως προς το φýλο της, μßαν ολÜκερη πüλη για πολλÜ χρüνια. ΠαραδÝχομαι üτι δραματουργικÜ αυτÞ η εκδοχÞ προσφÝρει περισσüτερες δυνατüτητες, αλλÜ εßναι αναληθοφανÞς, για να το πω κομψÜ.
     Δεν ξÝρουμε αν ο ΠλÜτωνας Þθελε γυναßκες στην Ακαδημßα. ¹θελε-δεν Þθελε, δεν μποροýσε να τις κÜνει δεκτÝς χωρßς να παραβιÜσει τον Üτεγκτο νüμο, αυτü το γνωρßζουμε. ΑλλÜ πιστεýω πως Þξερε üτι η ΑξιοθÝα Þτανε γυναßκα. Πιστεýω (χωρßς να μπορþ να το αποδεßξω -κανεßς δε μπορεß!) πως η ΑξιοθÝα εßχε τÝτοιες διανοητικÝς ικανüτητες που Þταν αποδεκτÞ κι απü τον ΠλÜτωνα κι απü τους συμφοιτητÝς της. Δεν αποκλεßεται να βοηθοýσε και το γεγονüς üτι Þτανε πλοýσια. ΑλλÜ να κÜνει φιλοσοφßα σε τÝτοιο επßπεδο και να παριστÜνει μ’ επιτυχßα τον Üντρα για τüσο μεγÜλο χρονικü διÜστημα, το βρßσκω απßθανο. Καλü το σενÜριο για χολιγουντιανÞ ταινßα, αλλÜ στη πραγματικüτητα τα πρÜγματα πρÝπει να ‘τανε μÜλλον απλοýστερα: üλοι στην ΑθÞνα Þξεραν üτι η ΑξιοθÝα Þτανε γυναßκα, αλλÜ κÜνανε τα στραβÜ μÜτια εßτε επειδÞ Þταν εξαιρετικÞ περßπτωση (üμορφη κι Ýξυπνη) εßτε επειδÞ Þτανε πλοýσια -εßτε και για τα δýο. Κυρßως üμως επειδÞ Þτανε καλÞ στη φιλοσοφßα. ¸τσι θÝλω να πιστεýω πως Ýγινε. Η κλασικÞ ΑθÞνα δεν Þτανε φιλικÞ προς τις γυναßκες, αυτü δεν αμφισβητεßται. Απü την Üλλη, οι Αθηναßοι δεν Þτανε ΣπαρτιÜτες, Þτανε πιο χαλαροß. ºσως και να σκÝφτηκαν: «ΘÝλει να κÜνει φιλοσοφßα; Ας κÜνει. Ποιον πειρÜζει;» ΜακÜρι να Ýγινε Ýτσι.
     Για το Ýργο της ΑξιοθÝας (αν υπÞρξε τÝτοιο Ýργο) δε γνωρßζουμε απολýτως τßποτα. Αν η ΑξιοθÝα μνημονεýεται σÞμερα στην ιστορßα της φιλοσοφßας, μνημονεýεται για το πÜθος που εßχε για τη γνþση: Þθελε να μÜθει -κι Ýμαθε! ¸κανε τ’ üνειρü της πραγματικüτητα. Ακριβþς επειδÞ τα κατÜφερε να εισχωρÞσει σ’ Ýνα πεδßο που διαχρονικÜ θεωρεßται αντρικÞ υπüθεση (χωρßς να υφßσταται κανεßς πραγματικüς λüγος γι’ αυτü, πÝραν απü το επονεßδιστο γεγονüς üτι οι γυναßκες εκπαιδεýονται Ýτσι þστε να πιστÝψουν üτι δεν εßναι ικανÝς να ασχοληθοýν με κÜποιους τομεßς του επιστητοý) Ýχει κερδßσει επÜξια μια θÝση στο εικονοστÜσι των ηρþων της γνþσης. Η ΑξιοθÝα, ως σýμβολο, ανÞκει στις καλÝς στιγμÝς της ανθρþπινης γνþσης εν γÝνει, της εγγενοýς ανÜγκης του ανθρþπου να γνωρßσει. Η ΑξιοθÝα εßναι ιδÝα. Μια πολý καλÞ ιδÝα.

     Διονýσιος πρüς Σπεýσιππον: "Ἐκ τῆς Ἀρκαδικῆς σου μαθητρßας (ἈξιοθÝας) ἔστι καταμαθεῖν τὴν σοφßαν.
     ὙπÝρ τῶν γυναικῶν πÜλιν ὁ λüγος φßλτατοι, καß δη ὑπÝρ ἈξιοθÝας τῆς Φλειασßας. Οἴη γυνÞ καß ἡ ἈξιοθÝα. Τῶν μᾶλλον ἐπισÞμων μεγÜλων Ἑλληνßδων τῆς ἀρχαιüτητος ἦν αὕτη ἡ γυνÞ, φοιτÞσασα πολλÜ ἔτη ἐν τῇ Ἀκαδημεßᾳ περß τÞν φιλοσοφßαν. Ἠξßωσαν δε τÞν ἈξιοθÝα ἐν τῇ Ἀκαδημεßᾳ τῶν μεγßστων τιμῶν τῆς σοφßας. Καß ὡς ἀληθῶς πολλÜκις ἐβουλÞθην ὑπüμνημα γρᾶψαι περß τῆς ἈξιοθÝας ἐν τῷ προτÝρῳ. Ἄρχομαι οὖν τοῦ λüγου διηγοýμενος τÜ τῆς ἈξιοθÝας ὑμῖν.
      ἈξιοθÝα Ἑλληνßς τü γÝνος, ἐκ Φλιοῦντος ΠελοποννÞσου, ἐγενÞθη ἐν ἐκεßνῳ τῷ χρüνῳ, ἐν ᾧ ἡ Ἀκαδημεßα ἵδρυτο ὑπü τοῦ ΠλÜτωνος, ὅποι περ τüν πλεῖστον χρüνον διετÝλεσε ὁ ΠλÜτων φιλοσοφῶν ἄχρι τῆς τελευτῆς αὐτοῦ τῷ 347. Τῷ καιρῷ, ἐν ᾧ ἐγενÞθη ἡ ἈξιοθÝα, ὁ Φλιοῦς ἐτýγχανε ὑπü τοῖς Λακεδαιμονßοις γεγονþς. ἈξιοθÝα οὖν ἔτι νÝα οὖσα, ἐπρßατο τινÜ τῶν ἔργων τοῦ ΠλÜτωνος ὡς προμελετÞσειε τÞν φιλοσοφßαν, μÜλιστα δε τÞν τοῦ ΠλÜτωνος, ὥσπερ εἴρηται τῷ Θεμιστßῳ.
     ἈξιοθÝα, ἀκολοýθως τοῖς ἑαυτῆς βουλεýμασι, εἰς ἈθÞνας ἀφßκετο ὅπως μαθητρßς φιλοσοφßας γÝνηται ἐν τῇ Ἀκαδημεßᾳ, ὅπερ καß ἐγÝνετο. Ἐνταῦθα πολλÜ ἔτη φοιτῶσα τοῦ ΠλÜτωνος ἤκουε διδÜσκοντος περß σοφßαν τε καß ἐπιστÞμας. ΜετÜ ΠλÜτωνα θανüντα, μÜλα γηραῖον ὄντα, ἈξιοθÝα μαθητρßς οὐ μüνον τοῦ Σπευσßππου, ἀνεψιοῦ τοῦ ΠλÜτωνος πρüς μητρüς, ἀλλÜ καß τοῦ ΜενεδÞμου τοῦ ἘρετριÝως ἐγÝνετο, ὥσπερ γÝγραπται ἐν τινß παπýρῳ. ἈξιοθÝα κατÜ τοýς Σπευσßππου χρüνους διδÜσκαλος σοφßας ἐγÝνετο ἐν τῇ Ἀκαδημεßᾳ, ἐν ᾗ τῶν ἀνδρῶν πολλοß ἤκουον αὐτῆς διδασκοýσης. Σýν δε τῇ ἈξιοθÝᾳ καß ἡ ΛασθÝνεια ἡ ΜαντινικÞ μαθητρßς τοῦ ΠλÜτωνος ἐγÝνετο ἐν ἐκεßνῳ τῷ χρüνῳ".

     Φησὶ δὲ ΔιογÝνης ὁ ΛαÝρτιος ἐν τοῖς Βßοις φιλοσüφων: "ἘλÝγοντο δὲ αὐτοῦ ( τοῦ Σπευσßππου) καὶ αἱ ΠλÜτωνος ἀκοýειν μαθÞτριαι, ΛασθÝνειÜ τε ἡ Μαντινικὴ καὶ ἈξιοθÝα ἡ Φλιασßα...Καὶ ΠλÜτων μὲν ἀτελεῖς φüρων τοὺς παρ' αὐτὸν φοιτῶντας ἐποßει· Σπεýσιπος δασμολογþν καὶ παρ' ἑκüντων καὶ ἀκüντων ἐλÜμβανεν".

--------------------------------------------------------

                       ΝικαρÝτη η Κορßνθια

     Η φιλüσοφος, μαθηματικüς-γεωμÝτρης, ΝικαρÝτη, Þτανε Μεγαρßς. ¸ζησε περß τα τÝλη του 4ου με αρχÝς 3ου αι. π.Χ. κι υπÞρξε μαθÞτρια της φιλοσοφικÞς ΜεγαρικÞς ΣχολÞς. Προερχüταν απü σημαντικÞς καταγωγÞς γονεßς κι εßχε πολý υψηλÞ παιδεßα για την εποχÞ της. ΥπÞρξε μαθÞτρια του ΜεγαρÝα φιλüσοφου Στßλπωνα. Ενþ ο Αθηναßος ΟνÞτωρ -αν μπορεß βÝβαια να εμπιστευτεß κÜποιος τους λüγους αυτοý-, αναφÝρει πως: ο Στßλπων εßχε κι ερωτικÝς σχÝσεις με την ΝικαρÝτη.
     Η ΝικαρÝτη Ýγραψε πολλÜ Ýργα που Ýχουνε χαθεß εßτε Ýχουνε καπηλευτει απ’ Üλλους. Σýμφωνα με τον Αργυρü (της βυζαντινÞς οικογÝνειας, 10ος αι. μ.Χ.), ορισμÝνα θεωρÞματα που περιÝχονται στο 1ο βιβλßο των Στοιχεßων του Ευκλεßδη, üπως τα: ‘’Παντüς τριγþνου η μεßζων πλευρÜ την μεßζονα γωνßαν υποτεßνει’’ ΔηλαδÞ: Σε κÜθε τρßγωνο η μεγαλýτερη γωνßα κεßται απÝναντι της μεγαλýτερης πλευρÜς. Και, ‘’Παντüς Τριγþνου οι δυο γωνßαι δýο ορθþν ελÜσσονÝς εισß πÜντη μεταλαμβανüμεναι’’  ΔηλαδÞ: ‘’Σε κÜθε τρßγωνο δýο γωνßες εßναι μικρüτερες των δυο ορθþν με οποιοδÞποτε τρüπο κι αν τις πÜρουμε’’, οφεßλονται στη ΝικαρÝτη.
     ΣυνÞθως στα αρχαßα κεßμενα αναφÝρεται σα Μεγαρßς μορφωμÝνη φιλüσοφος-εταßρα* με αριστοκρατικÞ καταγωγÞ. Ωστüσο, η ΝικαρÝτη υπÞρξε σπουδαßα φιλüσοφος. Σ’ αυτÞ μÜλιστα οφεßλεται η επαναδιατýπωση κι η απüδειξη ολικοý του γεωμετρικοý θεωρÞματος:  “Παντüς τριγþνου μιας των πλευρþν προσεκβλειθεßσης, η εντüς γωνßα εκατÝρας των εντüς και απÝναντι γωνιþν μεßζων Ýτσι ”.
     Ο ΙωÜννης Στοβαßος, που ‘ζησε τον 5ο αι. μ.Χ., λανθασμÝνα αναφÝρει τη ΝικαρÝτη, σα Κορßνθια εταßρα και φιλüσοφο! Και ο Γ. Ν. ΧατζιδÜκις ακλουθþντας την ßδια λÜθος θεωρßα (περß Κορßνθου) με τον Στοβαßο αναφÝρει:  «Στη ΝικαρÝτη οφεßλεται η επαναδιατýπωσις κι η απüδειξις του θεωρÞματος» κ.τ.λ. ¼μως, ο Αθηναßος που ‘ζησε 3 αιþνες νωρßτερα απü τον Στοβαßο (τÝλη 2ου αι. μ.Χ.) στο ΙΓ’ βιβλßο του (Δειπνοσοφιστþν), αναφÝρει κι αποσαφηνßζει περß καταγωγÞς της τα εξÞς:  ‘’ΝικαρÝτη δἐ ἡ Μεγαρὶς οὐκ ἀγεννὴς ἦν ἑταßρα, ἀλλὰ καὶ γονÝων... καὶ κατὰ παιδεßαν ἐπÝραστος ἦν, ἠκροᾶτο δὲ Στßλπωνος τοῦ φιλοσüφου.’’ ΔηλαδÞ: ‘’Η ΝικαρÝτη απü τα ΜÝγαρα Þταν üχι ασÞμαντης καταγωγÞς εταßρα, αλλ’ κι εξαιτßας των γονÝων της […]κι εξαιτßας της καλλιÝργειας της Þτανε περιζÞτητη που παρακολουθοýσε μαθÞματα του φιλüσοφου Στßλπωνα’.’
     ΑναφÝρεται απü τον Ν. ΧατζηδÜκι ως “ΤΗΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ ΘΕΡΑΠΑΙΝΙΣ”. Την αναφÝρει ακüμα κι ο Ε. ΣταμÜτης.

 * Ο üρος ‘εταßρα’’ στην αρχαßα ΕλλÜδα δεν εßχε τους σημερινοýς ηθικοýς φραγμοýς και φυσικÜ δεν Þταν πüρνη. Οι πüρνες (στην αρχαßα ΕλλÜδα, üπως και σÞμερα) προσφÝρανε δημüσια σεξουαλικÝς υπηρεσßες στο σýνολο του αντρικοý πληθυσμοý, ενþ η εταßρα Þτανε μακροχρüνια ερωτικÞ σýντροφος ενüς ανδρüς.  Οι εταßρες αποτελοýσανε τις μοναδικÝς γυναßκες στην αρχαßα ΕλλÜδα, με εξαßρεση τις ΣπαρτιÜτισσες, που απολÜμβαναν την ανεξαρτησßα τους και μποροýσαν να διαθÝτουνε προσωπικÞ περιουσßα.

-------------------------------------------------------

                                   Αγνοδßκη η Αθηναßα

     Εδþ να μου επιτρÝψετε να προσθÝσω στη λßστα την Üγνωστη Αγνοδßκη, -που δεν Þτανε μαθηματικüς Þ φιλüσοφος Þ φυσικüς Þ αστρολüγος- που Ýζησε στην ΑθÞνα τον 4ο αι π.Χ. Πολλοß δεν το γνωρßζουν αλλÜ εßναι η 1η γυναßκα γυναικολüγος-μαιευτÞρας στην αρχαιüτητα που φοßτησε κοντÜ στο γιατρü απü την ΑλεξÜνδρεια, Ηρüφιλο (380-320 π.Χ.). ¹τανε κι απü τους πρωτοπüρους στην ανθρþπινη ανατομßα για την εποχÞ και δßδαξε την Αγνοδßκη μαιευτικÞ και γυναικολογßα.
     Τα περισσüτερα ιστορικÜ στοιχεßα γι’αυτÞν μας τα Ýχει αφÞσει ο μεταγενÝστερος Ρωμαßος συγγραφÝας Υγßνος ΓÜιος-Ιοýλιος, που υπÞρξε διευθυντÞς της ΠαλατινÞς ΒιβλιοθÞκης της ΑλεξÜνδρειας. Η Αγνοδßκη ουσιαστικÜ αποτÝλεσε τη 1η φεμινßστρια της εποχÞς της κι Ýσπειρε τον 1ο σπüρο της ισüτητας των 2 φýλων. Το κατεστημÝνο της εποχÞς κι η αττικÞ νομοθεσßα δεν επετρεπε σε γυναßκες να ασκοýνε το επαγγελμα του ιατροý, με τη ποινÞ μÜλιστα του θανÜτου.



   Η Αγνοδßκη φÝρεται ως η 1η καταγεγραμμÝνη στη παγκüσμια ιστορßα γυναßκα που Üσκησε επßσημα το επÜγγελμα της μαßας. ¸ζησε στην αρχαßα ΑθÞνα κατÜ τον 4ο π.Χ. αι. ΜÝχρι των ημερþν της οι νüμοι της Πολιτεßας απαγορεýανε την Üσκηση του ιατρικοý επαγγÝλματος απü μÝρους των δοýλων, ιδιαßτερα δε απü μÝρους των γυναικþν Ýστω κι ελεýθερων. Λüγω δε των απαγορευτικþν εκεßνων νüμων πολλÝς γυναßκες ντρÝπονταν να καλοýν ιατροýς, Üνδρες, üταν ασθενοýσαν ακüμη και κατÜ τους τοκετοýς, με συνÝπεια να πεθαßνουνε σε μεγÜλο βαθμü οι επßτοκοι.
     Εßχε παρατηρÞσει Ýνα μεγÜλο ποσοστü θνησιμüτητας στις γυναßκες που Þταν Ýτοιμες να γεννÞσουν διüτι ντρεπüντουσαν να εξεταστοýν απü Üνδρες. Τüτε Þταν που αποφÜσισε να αναλÜβει δρÜσει και να σπουδÜσει ΙατρικÞ, ακüμα και αν γνþριζε üτι κÜτι τÝτοιο θα μποροýσε να τη φÝρει αντιμÝτωπη με τη θανατικÞ ποινÞ.
Δßψαγε για μÜθηση, η ψυχÞ της επιθυμοýσε να ορßζει η ßδια τον εαυτü της κι Ýτσι πÞρε τη μεγÜλη απüφαση. Φορþντας ανδρικÜ ενδýματα, παρουσιÜσθηκε ως νεαρüς σπουδαστÞς και φοßτησε ιατρικÞ πλησßον του περßφημου ιατροý της αρχαιüτητας Ηρüφιλου στην ΑλεξÜνδρεια, üπου μετÜ απü πολλÝς περιπÝτειες, εκπαιδεýτηκε στην ιατρικÞ και μÜλιστα με ειδßκευση στη γυναικολογßα.
    Ο Ηρüφιλος, στη διÜσημη σχολÞ που εßχε ιδρýσει, δßδαξε στη Αγνοδßκη τα πÜντα γýρω απü τη γυναικολογßα και την μαιευτικÞ ενþ η ßδια παρακολοýθησε κÜθε πρακτικÞ που εφÜρμοζε ο διÜσημος γιατρüς. ¼ταν αποφοßτησε απü τη σχολÞ του Þτανε πια μια ολοκληρωμÝνη γιατρüς -γυναικολüγος- μαιευτÞρας η οποßα επÝστρεψε στην ΑθÞνα και ξεκßνησε να ασκεß το επÜγγελμα της και για να διεκδικÞσει την ανεξαρτησßα και την αποδÝσμευση üλων των Ελληνßδων, σημειþνοντας εκπληκτικÝς επιτυχßες, αν συνυπολογισθεß πως Þτανε κι η μüνη στη τüτε ΑθÞνα και γρÞγορα Ýγινε η ευνοοýμενη των εýπορων γυναικþν.
     ΠÜντα μεταμφιεσμÝνη ως Üντρας, κÝρδισε γρÞγορα τις εντυπþσεις και üλοι μιλοýσαν για τον νεαρü με τα λεπτÜ δÜχτυλα και την περßεργη γλυκýτητα του προσþπου του. ΘÝλοντας να καθησυχÜσει τις γυναßκες που εξÝταζε τις αποκÜλυπτε την πραγματικÞ της ταυτüτητα ζητþντας παρÜλληλα να μη το αποκαλýψουν πουθενÜ. Το μυστικü της üχι μüνο δε διÝρρευσε αλλÜ η ßδια εßχε τüσο πολλÞ δουλειÜ που πλÝον εßχε γßνει αισθητÞ η προτßμηση στο πρüσωπü της.

     Η δημοτικüτητÜ της üμως Ýγειρε υποψßες. Οι Üνδρες γιατροß, μη γνωρßζοντας τη πραγματικÞ ταυτüτητα της, Ýψαχναν να βρουν κÜποιο τρüπο þστε να εξαφανßσουν τον νεαρü γιατρü που τους Ýκλεψε τη πελατεßα κι Üρχισαν να τον συκοφαντοýν üτι σýναπτε ‘εξωσυζυγικÝς’ σχÝσεις με τις κυρßες που εξετÜζει. ΜιÜς και συνÝχιζαν να θεωροýν πως Þταν Üνδρας κατÝφυγαν τüτε στα ΔικαστÞρια κατηγορþντας τον üτι η φÞμη του Þτανε προúüν αθÝμιτων σχÝσεων με τις γυναßκες. Οι κατηγορßες μÜλιστα Þταν τüσο μαζικÝς -αν και ψεýτικες- üπου στο τÝλος συνελÞφθη κι οδηγÞθηκε σε δßκη. Τüτε η Αγνοδßκη βρÝθηκε σε αδιÝξοδο και Ýτσι αποφÜσισε να αποκαλýψει την πραγματικÞ της ταυτüτητα. Οι θεατÝς του δικαστηρßου ακοýγοντας την αποκÜλυψÞ της ξÝσπασαν και απαßτησαν Üμεσα την θανατικÞ της καταδßκη, παρÜ την Ýκπληξη üλων, γιατß κατηγορÞθηκε σαν παραβÜτης των κειμÝνων νüμων.
    ΠλÝον Þρθε αντιμÝτωπη με τη κατηγορßα για παρÜβαση του νüμου περß ασκÞσεως του ιατρικοý επαγγÝλματος, αφοý Þτανε γυναßκα. ΚÜπως Ýτσι ακολοýθησε 2η δßκη περισσüτερο πολýκροτη απü τη 1η αλλÜ αυτÞ τη φορÜ δεν Þταν μüνη της. Στο πλευρü της εßχε Üριστους δικηγüρους υπερÜσπισης, συζýγους αρχüντων καθþς κι üλες τις γυναßκες που εßχε γιατρÝψει. Οι δικαστÝς χωρßς να Ýχουν να της προσÜψουν ουσιαστικÜ κÜποια Üλλη βαρειÜ κατηγορßα, αναγκÜστηκαν να την αθωþσουν γιατß το πλÞθος εßχε εξαγριωθεß με την Üδικη αυτÞ κατηγορßα. Η Αγνοδßκη λοιπüν πÝτυχε üχι μüνο τη πανηγυρικÞ αθþωσÞ της, που πιθανþς εξ αυτοý του γεγονüτος να προÞλθε ιστορικÜ το üνομÜ της, αλλÜ και κÜτι που μÝχρι τüτε φÜνταζε εξωπραγματικü: πÝτυχε και την αναθεþρηση της κεßμενης νομοθεσßας, επιτρÝποντας Ýτσι, απü τüτε, στις γυναßκες της αρχαßας ΑθÞνας να σπουδÜζουνε την ΙατρικÞ και να εξασκοýνε το ιατρικü λειτοýργημα.

----------------------------

                            ΠυθαÀς

     2ος π.Χ. αι. ΓεωμÝτρης, κüρη του μαθηματικοý Ζηνοδþρου. ΑσχολÞθηκε, μαζß με τον πατÝρα της, μ’ εμβαδÜ επιπÝδων χωρßων. Την αναφÝρει ο Ευτüκιος. Ο ΘÝων ο Αλεξανδρεýς (4ος μ.Χ. αι.) στα σχüλιÜ του στη “ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΙ” του Πτολεμαßου γρÜφει:

   “ΠΟΙΗΣΟΜΕΘΑ ΔΗ ΤΗΝ ΤΟΥΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΙΝ ΕΝ ΕΠΙΤΟΜΗ ΕΚ ΤΩΝ ΖΗΝΟΔΩΡΟΥ ΚΑΙ ΠΥΘΑÚΔΟΣ ΔΕΔΕΙΓΜΕΝΩΝ ΕΝ ΤΩ ΠΕΡΙ ΙΣΟΠΕΡΙΜΕΤΡΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ”.

-----------------------------------------------------

                        Πανδροσßων

     4ος μ.Χ. αι. ΣυναντÜται κι ως ΠÜνδροσος. ΑλεξανδρινÞ γεωμÝτρης, σχεδüν σýγχρονη με την Υπατßα την επßσης ΑλεξανδρινÞ, μÜλλον μαθÞτρια του ΠÜππου, ο οποßος της αφιερþνει και το Γ’ βιβλßο της “ΣυναγωγÞς”. Η Πανδροσßων χωρßζει τα γεωμετρικÜ προβλÞματα σε 3 κατηγορßες:

   “ΤΡΙΑ ΓΕΝΗ ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΕΝ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΝ ΑΥΤΩΝ ΕΠΙΠΕΔΑ ΚΑΛΕΙΣΘΑΙ, ΤΑ ΔΕ ΓΡΑΜΜΙΚΑ”.

-------------------------------------------------------

                      ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

       Πυθαγüρειες Γυναßκες (γýρω στον 6ο-5ο π.Χ. αιþνα)

     Ο ΙÜμβλιχος στο Ýργο του “ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΙΚΟΥ ΒΙΟΥ” διÝσωσε τα ονüματα πυθαγορεßων γυναικþν που τανε γνþστριες της πυθαγüρειας φιλοσοφßας και των πυθαγορεßων μαθηματικþν. ΑυτÝς σε λßστα εßναι οι εξÞς:


                                      Διοτßμα

Ρυνδακþ, αδελφÞ ΒυνδÜκου.

Οκκελþ κι Εκκελþ (αδελφÝς) απü τις ΛευκÜνες.

Χειλωνßς, κüρη Χεßλωνος του Λακεδαιμονßου.

Κρατησßκλεια, σýζυγος ΚλεÜνορος του Λακεδαιμονßου.

ΛασθÝνεια η ΑρκÜς.

ΑβροτÝλεια κüρη ΑβροτÝλους του Ταραντßνου.

ΕχεκρÜτεια η Φλιασßα.

Θεανþ γυναßκα του Μεταποντßνου Βροντßνου. (Δεν πρÝπει να συγχÝεται με τη Θεανþ τη σýζυγο του Πυθαγüρου και κüρη του ΚροτωνιÜτη Βροντßνου)

Τυρσηνßς, η Συβαρßτις.

Πεισιρρüδη η Ταραντινßς.

Θεαδοýσα η ΛÜκαινα.

Βοιþ η Αργεßα.

ΒαβÝλυκα η Αργεßα.

Κλεαßχμα αδελφÞ Αυτοχαρßδα του ΛÜκωνος.

Νισθαιαδοýσα.

Διüτιμα

Περικτιüνη

ΒιτÜλη´Þ ΒιστÜλα

Θεμιστüκλεια

Θεανþ

Δαμþ

Αριγνþτη

Μýια

Δεινþ

Ελορßς (γνþστρια γεωμετρßας)

Φßντυς

ΜÝλισσα

Τυμßχα

ΠτολεμαÀς

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers