ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì 

Ðëïýôáñ÷ïò: ÅìðíåõóôÞò, Èåìåëéþäçò, Ðåñßöçìïò

                                     Βιογραφικü

     Ο Πλοýταρχος (45-120 μ.Χ.) Þτανε σημαντικüς ¸λληνας ιστορικüς, βιογρÜφος, φιλüσοφος και δοκιμιογρÜφος. ΓεννημÝνος στη μικρÞ πüλη Χαιρþνεια, στη Βοιωτßα, απü παλιÜ αρχοντικÞ οικογÝνεια,  πιθανþς κατÜ τη διÜρκεια της βασιλεßας του Ρωμαßου αυτοκρÜτορα Κλαýδιου, ο ΜÝστριος Πλοýταρχος ταξßδεψε πολý στον μεσογειακü κüσμο της εποχÞς του και δýο φορÝς στη Ρþμη, (βλ. Plut. Demosth. 2.2, Plut. Otho 14.1-2, Plut. Otho 18.1). Εßχε φßλους Ρωμαßους με ισχυρÞ επιρροÞ, ανÜμεσα στους οποßους ξεχωρßζουν ο Soscius Senecio και ο Fundanus, κι οι δýο σημαντικοß Συγκλητικοß, στους οποßους Þταν αφιερωμÝνα ορισμÝνα απü τα ýστερα κεßμενÜ του. ¸ζησε το μεγαλýτερο μÝρος της ζωÞς του στη Χαιρþνεια, üπου λÝγεται üτι μυÞθηκε στα μυστÞρια του Απüλλωνα. ¹ταν πρεσβýτερος των ιερÝων του Απüλλωνα στο Μαντεßο των Δελφþν, (βλ. ΗθικÜ 792F) üπου Þταν υπεýθυνος για την ερμηνεßα των χρησμþν της Πυθßας, αξßωμα που κρÜτησε για 29 Ýτη Ýως τον θÜνατü του. ταξßδεψε στην ΕλλÜδα, στην Ιταλßα και σε Üλλους τüπους, επισκÝφτηκε την ΑλεξÜνδρεια και τη Ρþμη, üπου Ýδωσε διαλÝξεις και σχετßστηκε με ρωμαßους μεγαλουσιÜνους, αλλÜ τελικÜ προτßμησε να παραμεßνει στη μικρÞ του πατρßδα.
     ¸ζησε μια ιδιαßτερα δραστÞρια κοινωνικÞ και πολιτικÞ ζωÞ, κατÜ τη διÜρκεια της οποßα παρÞγαγε Ýνα απßστευτο σþμα κειμÝνων, που επιβßωσαν ως την εποχÞ μας. Το Ýργο του εßχε μεγÜλη απÞχηση και συνÝβαλε σημαντικÜ στην ανÜπτυξη του δοκιμßου, της βιογραφßας και της ιστοριογραφßας στην Ευρþπη, τους μεταγενÝστερους αιþνες. ¢νθρωπος ευσεβÞς, φιλÞσυχος και μελετηρüς, ενεργüς πολßτης, στοργικüς σýζυγος και καλüς φßλος, ο Πλοýταρχος Ýζησε τιμημÝνος απü τους συμπολßτες του, που του εμπιστεýτηκαν σημαντικÜ αξιþματα, απü τους κατοßκους των γειτονικþν Δελφþν, üπου ασκοýσε ιερατικÜ καθÞκοντα, και απü τους Ρωμαßους, που τον ανακÞρυξαν ρωμαßο πολßτη για την ιδεολογικÞ υποστÞριξη που τους πρüσφερε με τα Ýργα του.
     Γιος του Αριστοβοýλοu, βιογρÜφου και φιλοσüφου. Απü το 66 ως το 67 μ.Χ. σποýδασε μαθηματικÜ και φιλοσοφßα στην Ακαδημßα, στην ΑθÞνα, με δÜσκαλο το φιλüσοφο Αμμþνιο. Αργüτερα, ανÝλαβε δημüσια καθÞκοντα που τον οδÞγησαν πολλÝς φορÝς στη Ρþμη. Εκεß Ýδωσε διαλÝξεις πÜνω σε ζητÞματα της φιλοσοφßας, Ýκανε πολλοýς φßλους κι εßναι πιθανü να γνþρισε τους αυτοκρÜτορες Τραúανü κι Αδριανü. ΔελφικÞ επιγραφÞ αποκαλýπτει πως ο Πλοýταρχος εßχε τη ρωμαúκÞ υπηκοüτητα. Απü τα πÜμπολλα συγγρÜμματα που ξÝρουμε üτι δημοσßευσε υπολογßζουμε üτι σþζονται τα μισÜ: 120 πÜνω κÜτω Ýργα, που κατατÜσσονται σε δýο ομÜδες: Βßοι παρÜλληλοι και ἨθικÜ.
     Απü τους Βßους περισþθηκαν 50 βιογραφßες: 4 ανεξÜρτητες κι οι υπüλοιπες ταιριασμÝνες σε 23 ζευγÜρια. ΚÜθε ζευγÜρι αποτελεßται απü Ýνα σημαντικü ¸λληνα (νομοθÝτη, πολιτικü, στρατιωτικü ηγÝτη κλπ) κι Ýνα Ρωμαßο που η ζωÞ κι η δρÜση τους παρουσιÜζουν ομοιüτητες. ¸τσι, π.χ., παραλληλßζονται και συγκρßνονται ο ΘησÝας ως μυθικüς βασιλιÜς της ΑθÞνας με τον ΝουμÜ, τον μυθικü βασιλιÜ της Ρþμης, ο ΠερικλÞς με τον ΦÜβιο ΜÜξιμο, ο ΜεγαλÝξανδρος με τον Ιοýλιο Καßσαρα κλπ. Ο Πλοýταρχος δÞλωσε ο ßδιος üτι δεν Þταν ιστορικüς αλλÜ βιογρÜφος κι üτι στüχος του, προβÜλλοντας τα Þθη και τις πρÜξεις των μεγÜλων ανδρþν, Þταν να βοηθÞσει τους αναγνþστες να παραδειγματιστοýν απü τις αρετÝς και να αποφýγουν τα λÜθη τους.
     Τα καθαυτü ΗθικÜ περιλαμβÜνουν ομιλßες, διÜλογους και σýντομες διατριβÝς Περὶ ἀρετῆς καὶ κακßας, Περὶ εὐθυμßας, Περὶ πολυπραγμοσýνης, Περὶ φιλαυτßας κλπ.· üμως στην ßδια συλλογÞ ο Πλοýταρχος πραγματεýεται και Üλλα, διαφορετικÜ θÝματα: κοσμολογικÜ (Περὶ τοῦ ἐμφαινομÝνου προσþπου ἐν τῷ κýκλῳ τῆς σελÞνης), (παρα)ιστορικÜ (Περὶ τῆς ἈλεξÜνδρου τýχης ἢ ἀρετῆς, Πüτερον οἱ Ἀθηναῖοι κατὰ πüλεμον ἢ κατὰ σοφßαν ἐνδοξüτεροι), κοινωνικÜ (Γαμικὰ παραγγÝλματα), ερωτικÜ (Ἐρωτικαὶ διηγÞσεις), φιλοσοφικÜ (Εἰ διδακτὸν ἡ ἀρετÞ, Εἰ καλῶς εἴρηται τὸ λÜθε βιþσας), μουσικÜ (Περὶ μουσικῆς), παιδαγωγικÜ (Πῶς δεῖ τὸν νÝον ποιημÜτων ἀκοýειν), θρησκειολογικÜ (Περὶ Ἴσιδος καὶ Ὀσßριδος, Περὶ δεισιδαιμονßας, Περὶ τýχης), (παρα)ιατρικÜ (Ὑγιεινὰ παραγγÝλματα, Περὶ σαρκοφαγßας), πολιτικÜ (Πολιτικὰ παραγγÝλματα, Περὶ μοναρχßας καὶ δημοκρατßας καὶ ὀλιγαρχßας), και κÜποια απροσδüκητα, üπως το Πüτερον ὕδωρ ἢ πῦρ χρησιμþτερον, το Πüτερα τῶν ζῴων φρονιμþτερα, τὰ χερσαῖα ἢ τὰ ἔνυδρα κ.Ü. - 70 συνολικÜ Ýργα που τα περισσüτερα χαρακτηρßζονται απü Ýντονη συμβουλευτικÞ-διδακτικÞ διÜθεση.



     Ταξßδεψε πολý, στη ΣπÜρτη, τη Κüρινθο, τη ΠÜτρα, τις ΣÜρδεις, την ΑλεξÜνδρεια, αλλÜ εγκαταστÜθηκε μüνιμα στη Χαιρþνεια, üπου απüκτησε δημüσια αξιþματα και διηýθυνε μια σχολÞ, στην οποßα δßδασκε φιλοσοφßα και, ιδιαßτερα, ηθικÞ. Εßχε στενοýς δεσμοýς με την Ακαδημßα της ΑθÞνας και τους Δελφοýς και εßναι γνωστü πως διατÞρησε σε üλη του τη ζωÞ το ιερατικü αξßωμα. Η σýζυγüς του ονομαζüταν ΤιμοξÝνα. Απü τα γραπτÜ του γνωρßζουμε πως εßχε μια κüρη, ·που πÝθανε σε νηπιακÞ ηλικßα και 4 γιους, απü τους οποßους οι 2 τουλÜχιστον ενηλικιþθηκαν.
     ΑνÜμεσα στα 227 Ýργα του, που αναγρÜφονται στον κατÜλογο του Λαμπρßα, τα γνωστüτερα εßναι οι ΠαρÜλληλοι Βßοι και τα ΗθικÜ Þ Moralia. Στους ΠαpÜλληλοuς Βßοuς ο Πλοýταρχος αφηγεßται τις γενναßες πρÜξεις και περιγρÜφει τους χαρακτÞρες ΕλλÞνων και Ρωμαßων στρατιωτικþν, νομοθετþν, ρητüρων και πολιτικþν. Τα ΗθικÜ εßναι μια σειρÜ περισσüτερων απü εξÞντα δοκιμßων πÜνω σε θÝματα ηθικÜ, θρησκευτικÜ, φυσικÜ, πολιτικÜ και φιλολογικÜ. Ο Πλοýταρχος Ýγινε δημοφιλÞς, επειδÞ πραγματευüταν συγκεκριμÝνα ανθρþπινα προβλÞματα.  Η φιλοσοφßα του Þταν εκλεκτικÞ, καθþς συγκÝντρωνε δÜvεια στοιχεßα απü τοuς Στωικοýς, τοuς Πuθαγορεßοuς, τοuς Περιπατητικοýς, γýρω απü Ývα Πλατωvικü πuρÞvα.
     Η επßδραση ποu Üσκησε στα κατοπιvÜ χρüvια uπÞρξε βαθειÜ και σποuδαßα. Οι Βιοι τοu εμπvεýσαvε το ρÞτορα Αριστεßδη και τοv ιστορικü Αρριαvü, εvþ ο αuτοκρ_Üτορας ΜÜρκος ΑuρÞλιος γvþριζε και διÜβαζε το Ýργο τοu. Η φÞμη τοu ΠλοuτÜρχοu απλþθηκε στη ΛατιvικÞ Δýση, εvþ σuvÝχισε vα επηρεÜζει τοuς φιλοσüφοuς και .λογßοuς της ΕλληvικÞς ΑvατολÞς, αvÜμεσα στοuς οποßοuς Þταv ο Πρüκλος, ο Πορφýριος και ο αuτοκρÜτορας Ιοuλιαvüς, καθþς και τοuς ¸λληvες ΠατÝρες της Εκκλησßας, τοv ΚλÞμη της ΑλεξÜvδρειας και το ΜεγÜλο Βασßλειο. Tov 90 αιþvα γvωρßζοuμε πως ο Βuζαvτιvüς πατριÜρχης Φþτιος διÜβαζε τοuς Βßοuς μαζß με τοuς φßλοuς τοu.
     Τα Ýργα τοu ΠλοuτÜρχοu γßvαvε γvωστÜ το 15° αιþvα στηv Ιταλßα απü τοuς ¸λληvες λογßοuς ποu εγκαταστÜθηκαv εκεß. Σývτομα οι Ιταλοß οuμαvιστÝς τα μετÝφρασαv στα λατιvικÜ και τα ιταλικÜ και η εικüvα ποu Ýδωσε ο Πλοýταρχος για τοv "uφηλÞς αρετÞς κι ηρωικÞς ηθικÞς Üvθρωπο της αρχαιüτητας" Ýγιvε το οuμαvιστικü ιδεþδες τηv περßοοο της ΑναγÝννησης. Απü την Ιταλßα το Ýργο του συγγραφÝα Ýφτασε και στις Üλλες ευρωπαúκÝς χþρες. · Τους αιþνες που ακολοýθησαν, οι ΓÜλλοι Franιcois Rabelais και Michel de Montaigne, οι ¢γγλοι_ Sir Thornas Νorth, Williarn Shakespeare καß Francis Bacon, οι Γερμανοß Johann νοη Goethe καß Friedrich νοη Schiller, εßχανε διαβÜσει τον Πλοýταρχο κι η επßδρασÞ του εßναι εμφανÞς στα Ýργα τους. Το Ι9° αιþνα η απÞχηση του αρχαßου συγγραφÝα Üρχισε να εξασθενεß, γεγονüς που οφεßλεται σε μεγÜλο βαθμü στην επικρÜτηση του ρεýματος του Ρομαντισμοý. ΣÞμερα, η επικαιροποßηση των μηνυμÜτων απü πολλÜ του Ýργα θεωρεßται Üκρως επιβεβλημÝνη.
     Εκτüς απü τα καθÞκοντÜ του ως ιερÝας του Δελφικοý ναοý, ο Πλοýταρχος Þταν επßσης magistratus, δηλαδÞ Üρχων (θÝση παραπλÞσια με αυτÞ του σημερινοý δημÜρχου), στη Χαιρþνεια και αντιπροσþπευσε την ιδιαßτερη πατρßδα του σε διÜφορες αποστολÝς σε ξÝνες χþρες. Ο φßλος του Lucius Mestrius Florus, Ρωμαßος ýπατος, απÝδωσε στον Πλοýταρχο την ιδιüτητα του Ρωμαßου πολßτη. Αργüτερα, üταν Þταν σε προχωρημÝνη ηλικßα, ο αυτοκρÜτωρ Τραúανüς (κατ' Üλλους ο Αδριανüς) τον üρισε procurator, επßτροπο δηλαδÞ της ΑχαÀας -μια θÝση που του επÝτρεπε να φÝρει τα εμβλÞματα και τα ενδýματα του Ρωμαßου ýπατου.



     Το πιο γνωστü του Ýργο εßναι οι Βßοι ΠαρÜλληλοι, μια σειρÜ βιογραφιþν διÜσημων ΕλλÞνων και Ρωμαßων, διευθετημÝνων ανÜ ζεýγη, Ýτσι þστε να δßνεται Ýμφαση στις κοινÝς ηθικÝς τους αξßες Þ αποτυχßες. Οι διασωθÝντες Βßοι περιλαμβÜνουν 23 ζεýγη βιογραφιþν, ενüς ¸λληνα και ενüς Ρωμαßου, üπως επßσης και τÝσσερις μεμονωμÝνους βßους. Στα περισσüτερα απü τα ζεýγη ακολουθεß σýγκριση των δýο προσωπικοτÞτων. ¼πως εξηγεß στην πρþτη παρÜγραφο του Ýργου του Βßος ΑλεξÜνδρου, ο Πλοýταρχος δεν ενδιαφερüταν αποκλειστικÜ για την ιστορßα, αλλÜ διερευνοýσε τους χαρακτÞρες και το πεπρωμÝνο διÜσημων ανδρþν. Το Ýργο του Βßος ΑλεξÜνδρου εßναι μßα απü τις 5 δευτερογενεßς πηγÝς για τον Μακεδüνα βασιλÝα και περιλαμβÜνει ανÝκδοτα και περιγραφÝς περιστατικþν που δεν περιλαμβÜνονται σε καμßα Üλλη πηγÞ. ΚατÜ τον ßδιο τρüπο, ο βßος του ΝουμÜ Πομπßλιου, ενüς αρχαßου Ρωμαßου βασιλÝα, περιÝχει επßσης μοναδικÝς πληροφορßες για το πρþιμο ρωμαúκü ημερολüγιο.
     Το υπüλοιπο του Ýργου που επιβßωσε ενοποιÞθηκε σε μßα συλλογÞ με τον τßτλο ΗθικÜ. Πρüκειται για εκλεκτικÞ συλλογÞ 183 πραγματειþν και καταγραμμÝνων λüγων, (σþζονται 76) στους οποßους περιλαμβÜνεται: ως προεισαγωγÞ το, Περß παßδων αγωγÞς το Περß αρετÞς, Περß ειμαρμÝνης, Πως αν τις διακρßνειε τον κüλακα του φßλου το Περß τýχης και αρετÞς ΑλεξÜνδρου -σημαντικü συμπλÞρωμα στον Βßο του μεγÜλου στρατηγοý- Περß ºσιδος και Οσßριδος (σημαντικÞ πηγÞ πληροφοριþν για αιγυπτιακÜ τελετουργικÜ τυπικÜ και τον συγκερασμü τους με τις ελληνικÝς λατρεßες), Γυναικῶν ἀρεταß, και το Περß της Ηροδüτου κακοηθεßας (το οποßο πιθανþς, üπως και οι λüγοι περß των κατορθωμÜτων του ΑλÝξανδρου, Þταν ρητορικÞ Üσκηση), üπου ο Πλοýταρχος ασκεß κριτικÞ σ'αυτü που βλÝπει ως συστηματικÞ προκατÜληψη στο Ýργο του πατÝρα της ιστορßας, μαζß με Üλλες φιλοσοφικÝς πραγματεßες üπως το Περß των εκλελοιπüτων χρηστηρßων, Περß των υπü του θεοý βραδÝως τιμωρουμÝνων, Περß ευθυμßας, το Των επτÜ σοφþν συμπüσιον, το Περß του ει εν τοις Δελφοßς, πυθαγüρεια συμβολικÞ διατριβÞ, το ΠολιτικÜ παραγγÝλματα (το καθÞκον του πολιτεýεσθαι) κ.α. ¸γραψε επßσης και ελαφρüτερα Ýργα, üπως το Οδυσσεýς και Γρýλλος, Ýνα χιουμοριστικü διÜλογο ανÜμεσα στον ΟδυσσÝα του ΟμÞρου και Ýναν απü τους γητεμÝνους χοßρους της Κßρκης. Τα ΗθικÜ γρÜφτηκαν πρþτα, ενþ η συγγραφÞ των Βßων Ýγινε κατÜ τις τελευταßες δýο δεκαετßες της ζωÞς του Πλοýταρχου.
     ΚÜποιες προσθÝσεις στα ΗθικÜ περιλαμβÜνουν αρκετÜ ψευδεπßγραφα Ýργα τα οποßα αποδßδονται στον Ψευδοπλοýταρχο, μεταξý αυτþν εßναι το Βßοι ΔÝκα ρητüρων, το Περß ποταμῶν, το Στρωματεῖς και Üλλα. Αν και οι σκÝψεις που παρουσιÜζονται δεν εßναι του Πλοýταρχου και αναφÝρονται σε μßα σχετικÜ υστερüτερη εποχÞ, θεωροýνται κλασικÝς και Ýχουν ιστορικÞ αξßα. Μικρüτερο του Ýργο εßναι οι ΕρωτÞσεις, 113 στον αριθμü. ¼λες ξεκινοýν με το "Γιατß", δßχως συμπερασματικÝς απαντÞσεις. Η μßα σειρÜ παραθÝτει σκοτεινÜ στοιχεßα της μυστηριακÞς ΡωμαúκÞς ζωÞς και των Ρωμαúκþν εθßμων κι η Üλλη των Ελληνικþν.



     Ως ιερÝας στους Δελφοýς για 30 Ýτη, συνÝδεσε μÝρος του Ýργου του με το ιερü του Απüλλωνα, τις διαδικασßες χρησμοδοσßας και τις προσωπικüτητες που συνÝδεσαν το üνομÜ τους με αυτü. ¸να απü τα σημαντικüτερα σχετικÜ Ýργα εßναι το "Περὶ τοῦ μὴ χρᾶν ἔμμετρα νῦν τὴν Πυθßαν"(ΗθικÜ, 11). Ακüμη σημαντικüτερη εßναι o διÜλογος "Περὶ τοῦ Εἶ τοῦ ἐν Δελφοῖς", στον οποßο πρωταγωνιστοýν ο Αμμþνιος, νεοπλατωνικüς φιλüσοφος και δÜσκαλος του ΠλουτÜρχου κι ο Λαμπρßας, αδελφüς του συγγραφÝα. Σýμφωνα με τον Αμμþνιο, το Ε που βρισκüταν χαραγμÝνο στο ναü του Απüλλωνα στους Δελφοýς οφειλüταν στο εξÞς γεγονüς: οι σοφοß της αρχαιüτητας, τα αποφθÝγματα των οποßων αναγρÜφονταν επßσης στο ιερü του Απüλλωνα, δεν Þταν επτÜ, αλλÜ πÝντε: ο Χßλων, ο Σüλων, ο ΘαλÞς, ü Βßας και ο Πιττακüς. ¼μως οι τýραννοι Κλεüβουλος και Περßανδρος χρησιμοποßησαν την ισχý τους για να ενταχθοýν κι αυτοß στον κατÜλογο. Το Ε που χαρÜχθηκε στο ναü αποτελοýσε Üρα μια επιβεβαßωση üτι τα δελφικÜ παραγγÝλματα προÝρχονταν στην ουσßα απü τους πÝντε πραγματικοýς σοφοýς.
     Η σκÝψη του Πλοýταρχου δεν Þταν οýτε πρωτüτυπη οýτε ενταγμÝνη σε μßα και μüνο φιλοσοφικÞ σχολÞ. Εκλεκτικüς Þταν, üπως και πολλοß Üλλοι στην εποχÞ του. Ξεκινοýσε απü τον πλατωνικü ιδεαλισμü, αλλÜ Þταν Ýτοιμος να αποδεχτεß και να στηρßξει κÜθε πρüταση που του φαινüταν σωστÞ, να απαρνηθεß και να πολεμÞσει κÜθε πρüταση που του φαινüταν σφαλερÞ. Πολýτιμα μας εßναι τα Ýργα του ως τεκμÞρια της εποχÞς του αλλÜ και για τον τερÜστιο üγκο των πληροφοριþν που περιÝχουν για τα περασμÝνα. Ο Πλοýταρχος Þξερε πολλÜ, και δεν Ýχανε ευκαιρßα να διηγηθεß κÜποιο επεισüδιο, μια φÞμη, Ýνα ανÝκδοτο, Þ και να παραθÝσει μια γνþμη, Ýνα απüφθεγμα, λßγους χαρακτηριστικοýς στßχους. Τα Ýργα του, üσα σþθηκαν, παραπÝμπουν σε πÜνω απü πεντακüσιους συγγραφεßς και μας οδηγοýν να υποθÝσουμε üτι δοýλευε συστηματικÜ, με επιστημονικÞ μÝθοδο, διαβÜζοντας τα συγγρÜμματα των προκατüχων του και αποδελτιþνοντας üσα στοιχεßα τον ενδιαφÝραν για να τα αξιοποιÞσει στις δικÝς του αντßστοιχες διατριβÝς.
     Η γλþσσα και το ýφος του εßναι απλÜ αλλÜ επιμελημÝνα. Μαρτυροýν την πολýπλευρÞ του μüρφωση και την οικεßωσÞ του με τον καλλιεργημÝνο αττικü λüγο· μαρτυροýν üμως και τη μετριοπÜθεια και την ανεξαρτησßα του απÝναντι στον κυρßαρχο αττικισμü, καθþς ο Πλοýταρχος δε δßσταζε να υιοθετεß στη γραφÞ του χαρακτηριστικÜ και λÝξεις της ΚοινÞς - στοιχεßα που, αν Þθελε, σßγουρα θα μποροýσε να τα αποφýγει. Η φÞμη κι η επßδρασÞ του Þταν, Þδη στην εποχÞ του, τερÜστια.
     Το Ýργο επηρÝασε σημαντικÜ την αγγλικÞ και τη γαλλικÞ λογοτεχνßα. Σε ορισμÝνες περιπτþσεις ο Σαßξπηρ τον παρÝφρασε εκτενþς, που Ýγραψε τον δικü του Τßμωνα, üπως κι ο ΜολιÝρος μετÜ 16 αιþνες, τον μισÜνθρωπο. Ο Thomas North μετÝφρασε αρκετοýς απü τους Βßους στα Ýργα του. Ο Ralph Waldo Emerson κι οι ΥπερβατιστÝς επηρεαστÞκανε σημαντικÜ απü τα ΗθικÜ (ο Emerson Ýγραψεν αρκετÜ διαφωτιστικÞ εισαγωγÞ στη 5τομη Ýκδοση των Ηθικþν του κατÜ τον 19ο αι.). Ο Boswell αναφÝρει εκτεταμÝνα τον τρüπο με τον οποßο Ýγραφε ο Πλοýταρχος τους βßους του στην εισαγωγÞ της βιογραφßας του Samuel Johnson. ΑνÜμεσα στους Üλλους θαυμαστÝς του περιλαμβÜνονται οι Μπεν Τζüνσον, John Dryden, Τζον Μßλτον και ΦρÜνσις ΜπÝηκον κι Üλλες μορφÝς της παγκüσμιας λογοτεχνßας, üπως ο Cotton Mather, ο Robert Browning κι ο ΜισÝλ ντε Μονταßν (οι Πραγματεßες του αντλοýνε μεγÜλο μÝρος της Ýμπνευσης και των ιδεþν τους απü τα ΗθικÜ).

=========================

                                  ΡητÜ-ΣυμβουλÝς

 * Ακüμα κι Ýνα νεýμα απü Ýνα πρüσωπο που εκτιμÜται, Ýχει περισσüτερη δýναμη απü χßλια επιχειρÞματα ενüς Üλλου.
 * Αν κι η καλοσýνη Ýχει μεγαλýτερη Ýκταση απü τη δικαιοσýνη, εν τοýτοις εßμαστε υποχρεωμÝνοι να τηροýμε τις προσταγÝς του νüμου και τους κανüνες της δικαιοσýνης εις τας συναλλαγÜς μας μετÜ των ανθρþπων, ενþ τα αισθÞματα της καλοσýνης και της αγαθοεργßας πηγÜζουν απü τα στÞθη των καλþν üπως απü πλοýσια πηγÞ.
 * Αν περιοδεýσεις τον κüσμο, θα βρεις και πολιτεßες αφροýρητες, αγρÜμματες, αβασßλευτες, αχρÞματες, Üπειρες απü θÝατρα και γυμνÜσια, αλλÜ πüλη ανßερη και Üθεη, που να μην ξÝρει τις προσευχÝς, οýτε τους üρκους, οýτε τις μαντεßες, οýτε τις θυσßες για καλü και την αποτροπÞ κακοý, κανÝνας οýτε βρÞκε οýτε θα βρει πουθενÜ.
 * ΑνÜμεσα στα καλÜ της ζωÞς σου εßναι και η ελπßδα της εκδßκησης.
 * ΑνÜμεσα στους ανθρþπους, σπÜνια βρßσκει κανεßς την ανδρεßα και τη φρüνηση, απ' üλα δε τα αγαθÜ το πιο σπÜνιο εßναι η δικαιοσýνη.
 * Απü δυο που συζητοýν, üταν ο Ýνας θυμþσει, εκεßνος που θα παρατÞσει τη συζÞτηση εßναι ο φρüνιμος.
 * Δεν υπÜρχει αγριþτερο θηρßο απ' τον Üνθρωπο, üταν κατÝχει δýναμη ßση με το πÜθος του.
 * Δεν υπÜρχει πιο δýσκολο πρÜγμα απü το να κατευθýνεις Ýναν Üνθρωπο που ευημερεß, ενþ εßναι απ' τα πιο εýκολα πρÜγματα το να επιβληθεßς σ' Ýναν που ατýχησε.
 * Εßναι αισχρü να γßνεσαι κüλακας του λαοý, για ν' αποκτÞσεις δýναμη. ΑλλÜ μια εξουσßα που θεμελιþνεται στον τρüμο, τη βßα και την καταπßεση εßναι συγχρüνως και αισχρüτητα και αδικßα.
 * Η ανατροφÞ των παιδιþν μοιÜζει με τα πλÜσματα των κεραμοποιþν, γιατß τον μαλακü πηλü τον πλÜθουν üπως θÝλουν, ενþ τον ψημÝνο δεν μποροýν να τον ματαπλÜσουν. Το ßδιο και τα παιδιÜ, üσο εßναι ακüμα μικρÜ μποροýν οι γονεßς τους να τα μορφþσουν üπως θÝλουν, üταν üμως μεγαλþσουν και γßνουν Üντρες δεν μποροýν πια.
 * Η ευημερßα υψþνει τις ψυχÝς που απü φυσικοý τους εßναι αδýνατες και μικρÝς, στο σημεßο να τους δßνει, üταν τις κοιτÜξουμε απ' αυτü το ýψος üπου τις τοποθÝτησε η τýχη, Ýναν αÝρα μεγαλεßου και αξιοπρÝπειας. Μα ο Üνθρωπος, ο αληθινÜ μεγαλüψυχος και σταθερüς, λÜμπει μÝσα στις συμφορÝς και στις δυστυχßες, με üλη του τη λÜμψη.
 * Η ευτυχßα ανεβÜζει το ηθικü, ακüμη και ανθρþπων με μÝτρια διÜνοια, που Ýτσι παρουσιÜζουν Ýνα ορισμÝνο βαθμü ψηλοý πνεýματος και ιπποτισμοý, απü την ψηλÞ θÝση, üπου η τýχη τους ανÝβασε. Εκεßνος üμως που Ýχει πραγματικü ψυχικü σθÝνος και μεγαλοψυχßα, θα το δεßξει με την αξιοπρÝπειÜ του καιüταν δυστυχεß και βρßσκεται κÜτω απü αντßξοες συνθÞκες.
 * Η ευτυχßα του ανθρþπου συνßσταται στη μüρφωση και στην παιδεßα, και üχι στα αγαθÜ που δßνει και παßρνει η τýχη.
 * Η μοßρα οδηγεß εκεßνον που την ακολουθεß και σÝρνει εκεßνον που αντιστÝκεται.
 * Η πιο ευπρüσδεκτη προσευχÞ απ' το Θεü εßναι εκεßνη που προÝρχεται απü πρüθυμη κι ευγνþμονα καρδιÜ.
 * Η ψυχÞ κλεßνει μÝσα της δýναμη αγÜπης. ¼πως δε πλÜστηκε για να αισθÜνεται, να σκÝπτεται και να θυμÜται, Ýτσι πλÜστηκε και για ν' αγαπÜ.
 * Ο ΑλÝξανδρος Ýκρινε σωστÜ üτι εßναι πιο αξιοπρεπÝς για Ýναν βασιλιÜ να νικÞσει τον εαυτü του παρÜ τους εχθροýς του.
 * Ο Üνθρωπος δεν εßναι απ' τη φýση του Üγριος Þ αντικοινωνικüς, αλλÜ γßνεται τÝτοιος, παρÜ φýση, χρησιμοποιþντας την κακßα. Και σ' αυτÞ üμως την περßπτωση μπορεß να γßνει καλýτερος, αν αλλÜξει περιβÜλλον και ζωÞ, üπως τα Üγρια θηρßα που εßναι απ' τη φýση τους Üγρια, χÜνουν την αγριüτητÜ τους αν με κατÜλληλο τρüπο τα εξημερþσουμε.
  * Ο ενθουσιασμüς φωλιÜζει σ' ακÝραιους και υπερÞφανους χαρακτÞρες.

=============================

                               Ε Ρ Ω Τ Ι Κ Ε Σ   Δ Ι Η Γ Η Σ Ε Ι Σ

                                                   ¹

                                Π Ρ Ο Σ    Ε Ρ Ω Ν Τ Α Σ

     ¸να μικρü πüνημα του ΠλουτÜρχου με διπλü τßτλο Ερωτικαß διηγÞσεις η προς Ýρþντας συμπεριλαμβÜνεται στο μακpý κατÜλογο των Ýργων του, üπως τον συνÝταξε ο Λαμπρßας. Στο Ýργο αυτü αναφÝρονται 5 περιπτþσεις με ερωτικÝς ιστορßες, που τελικÜ εξελßχθηκαν σε ερωτικÜ δρÜματα (εκτüς απü τη τελευταßα). ΠρωταγωνιστÝς εßναι ερωτýλοι τýποι, νÝοι ασυγκρÜτητοι που δεν μποροýν να δαμÜσουν το ερωτικü τους πÜθος Þ και ισχυροß πολιτικοß Þ οικονομικοß παρÜγοντες με σεξουαλικÝς ιδιαιτερüτητες, που κυνηγοýν αγüρια και στην αντßδρασÞ τους πÝφτουνε θýματα των Üνομων ορÝξεων των βιαστþν, πληρþνοντας με τη ζωÞ τους και βυθßζοντας στο πÝνθος και την απελπισßα τους γονεßς τους, αναστατþνοντας ταυτüχρονα τη κοινωνικÞ γαλÞνη των πüλεων και των χωριþν, üπου διαδραματßζονται τα γεγονüτα. Σε καμßα περßπτωση δεν υπÜρχει αμοιβαßος Ýρωτας, αλλÜ σε üλες κυριαρχεß η απαγωγÞ, η σεξουαλικÞ κακοποßηση, η βßα, το αßμα.
     Αν το Ýργο εßναι γνÞσιο και σωστÜ ο Λαμπρßας το συμπεριÝλαβε στο γνωστü κατÜλογü του, ο σκοπüς της συγγραφÞς του απü τον Πλοýταρχο εßναι καθαρÜ παιδαγωγικüς και ηθικοπλαστικüς κι üχι ασφαλþς σκανδαλοθηρικüς. ¼λες οι περιπτþσεις ανÜγονται στο απþτερο παρελθüν .και εßναι χρονικÜ οι περισσüτερες απροσδιüριστες, με στοιχεßα ante Þ post quem, üπως οι περιπτþσεις του Αρχßα της Κορßνθου που σχετßζεται με τη δημιουργßα της αποικßας των Συρακουσþν μετÜ το ερωτικü του Ýγκλημα Þ του ΣκÝδασου που σχετßζεται με γεγονüτα πριν απü τη μÜχη στα Λεýκτρα το 371 π.Χ. ¢ρα αποτελοýνε περιπτþσεις σφοδρþν ερþτων που φαßνεται πως τις διÝσωσε η παρÜδοση για πολλÜ χρüνια, αφοý ο Πλοýταρχος απÝχει χρονικÜ τουλÜχιστον 500. Κυρßαρχο στοιχεßο σε üλες τις περιπτþσεις εßναι το γεγονüς üτι üλα τα θýματα εßναι αθþοι üμορφοι Üνθρωποι, που πληρþνουνε για την ομορφιÜ τους και μüνο, χωρßς να Ýχει αναπτυχθεß μεταξý αυτþν και των διεκδικητþν τους ως ερωτικþν σuντρüφων κανÝν ειδýλλιον. Κι επειδÞ ο θÜνατüς τους εßναι εντελþς Üδικος, επισýρει απαρÝγκλιτα τη θεßα τιμωρßα στους δρÜστες, τη γενιÜ Þ την πüλη τους, γιατß «το Üδικο δεν ευλογεßται» κι «Ο θεüς υπερηφÜνοις αντιτÜσσεται» πατÜσσοντας την «ýβρη».
     Υπü αυτÞ την εκδοχÞ οι «ΕρωτικÝς διηγÞσεις» μποροýσαν να θεωρηθοýν Ýνα απü τα «ΗθικÜ» Ýργα του ΠλουτÜρχου. Γß'ατß, üπως απü τις βιογραφßες του, για τις οποßες ο ßδιος δßδει το νüημÜ τους, περιμÝνει οι αναγνþστες να επηρεασθοýν στη διαμüρφωση του χαρακτÞρα τους θετικÜ, «συναναστρεφüμενοι με τους μεγÜλους Üνδρες του παρελθüντος», Ýτσι και με τις «ΕρωτικÝς διηγÞσεις Þ «Προς ερþντες » οι αναγνþστες θα επηρεασθοýν αρνητικÜ με την απαρÜδεκτη κι εγκληματικÞ συμπεριφορÜ των πρωταγωνιστþν, που μπορεß προς στιγμÞ να κορÝσουν το σεξουαλικü ορμÝμφυτü τους αλλÜ τελικÜ üλοι τους θα πληρþσουνε για τη βßα και τον εξαναγκασμü των «θηραμÜτων» τους να υποκýψουνε στις Üνομες ορÝξεις τους, εκεß που πρÝπει να περισσεýει η αλληλοεκτßμηση, ο σεβασμüς της προσωπικüτητας του Üλλου, η αμοιβαιüτητα των συναισθημÜτων, ο «ουρÜνειος Ýρωτας».
     ΜεταγενÝστεροι ερευνητÝς αμφισβητοýν τη γνησιüτητα αυτοý του Ýργου του ΠλουτÜρχου. ΠρÜγματι, δεν Ýχει τις γνωστÝς παραπομπÝς σε μεγÜλους σοφοýς της αρχαιüτητας με τους ανÜλογους συσχετισμοýς των παραδειγμÜτων (προς αποφυγÞ) και δεν εκθÝτει το πλοýσιο αποθεματικü της αρχαιογνωσßας του, üπως κατÜ κüρον γßνεται σε Üλλα Ýργα του και ιδßως στον Ερωτικü του. ΜοιÜζει πολý πεζü, ρηχü απü εκφραστικÞ Üποψη, Ýχει κοινÞ λεκτικÞ διατýπωση σε δυο περιπτþσεις των διηγÞσεþν του -αυτüς με τον αδαπÜνητο πλοýτο της εκφραστικÞς του δýναμης- και γενικÜ το ýφος του σ' αυτü το Ýργο εßναι διαφορετικü σε σχÝση με τ’ Üλλα Ýργα του. Ακüμη διαπιστþνουνε κι ιστορικÜ, «ατοπÞματα», üπως στις περιπτþσεις του λüγου της ßδρυσης της αποικßας των Κορινθßων Συρακοýσες απü τον Αρχßα και στο λüγο του επισυμβÜντος μεγÜλου σεισμοý στη ΣπÜρτη, σε αντßθεση -το τελευταßο με την αιτιολογßα που επικαλεßται ο Θουκυδßδης.
     Εκεßνο που "βÜραινε στη πλÜστιγγα του Λαμπρßα να το συμπεριλÜβει στα Ýργα του ΠλουτÜρχου λÝνε πως εßναι το Βοιωτικü του χρþμα", αφοý οι 3 απü τις 5 διηγÞσεις Ýχουνε τον τüπο και τους πρωταγωνιστÝς τους απü την περιοχÞ της Βοιωτßας.
     Αν üμως συνεκτιμηθεß το γεγονüς üτι και στους ΠαρÜλληλους βßους του και στη Τýχη του ΑλεξÜνδρου κλπ. δεν πολυασχολεßται με την ιστορßα στο στυλ του Θουκυδßδη, αλλÜ ακüμη και απü μερικÜ τους λüγια Þ μικρÝς τους χειρονομßες εξÜγει τα απαραßτητα ηθικοπλαστικÜ του συμπερÜσματα, μπορεß να αποδεχθεß κανεßς ως γνÞσιο και το παρüν Ýργο με την απαρÝγκλιτη καταδßκη της σεξουαλικÞς βßας, αφοý "Ο θεüς αργεß αλλÜ δε λησμονεß" να τιμωρÞσει üλους τους απαγωγεßς, βιαστÝς και φονεßς ανυπερÜσπιστων νεαρþν θυμÜτων με μüνο τους Ýγκλημα την ομορφιÜ τους.
     Η Ιστορßα Της Αρχαßας ΕλληνικÞς Λογοτεχνßας του Albin Lesky (μετφρ. Α. ΤσοπανÜκη, Θεσ/νßκη 1985, Ýκδοση Αφþν Κυριακßδη) δεν συμπεριλαμβÜνει αυτü το Ýργο οýτε στα φευδεπßγραφα οýτε στα αμφßβολα, ακουμπþντας σε βαθεßς μελετητÝς του üλου Ýργου του ΠλουτÜρχου.

                      ΕΙΣΑΓΩΓ¹ - ΠΕΡΙΛΗΨΗ

             ΑΡΙΣΤΟΚΛΕΙΑ, ΣΤΡΑΤΩΝΑΣ & ΚΑΛΛΙΣΘΕΝΗΣ

     Η Αριστüκλεια εßναι μια üμορφη κοπÝλα στην Αλßαρτο της Βοιωτßας σε ηλικßα γÜμου. Τη διεκδικοýνε για σýζυγο δυο διακεκριμÝνοι νÝοι, ο ΣτρÜτωνας απü τον Ορχομενü, και ο ΚαλλισθÝνης, συντοπßτης της. Η Αριστüκλεια δεßχνει τελικÜ την προτßμησÞ της στον ΚαλλισθÝνη και ο ΣτρÜτωνας, βαριÜ πληγωμÝνος, υποκρßνεται üτι επιθυμεß να μεßνει φßλος τους. ¼μως, προσκεκλημÝνος στο γαμÞλιο γλÝντι, οργανþνει την απαγωγÞ της νýφης με ομÜδα φßλων του. Τüτε τρÝχουν να τη σþσουν απü τα χÝρια των απαγωγÝων ο ΚαλλισθÝνης με τους συγγενεßς και φßλους του, τους προλαβαßνουν και, πÜνω στον καβγÜ, η νýφη μÝνει νεκρÞ στα χÝρια τους. Ο ΚαλλισθÝνης φεýγει μετÜ απü την Αλßαρτο με Üγνωστη την τýχη του, ενþ ο βαθýτερα ερωτευμÝνος ΣτρÜτωνας αυτοκτονεß πÜνω στο νεκρü σþμα της Αριστüκλειας. (σημειωτÝον, η κρÞνη που αναφÝρεται στο κεßμενο «Κισσüεσσα» υπÜρχει και σÞμερα).
     Οι πρωταγωvιστÝς της ιστορßας δεv αvαφÝροvται ως πρüσωπα ποu vα διαδραμÜτισαv Üλλο ρüλο στηv ιστορικÞ διαδρομÞ τοu τüποu τοuς, üμως η τοπογραφßα με τηv αvαφορÜ στηv Αλßαρτο, τοv Ορχομεvü και τη ΛειβαδιÜ, τοποθετοýv το ερωτικü δρÜμα στηv περιοχÞ της Βοιωτßας, χþρο καταγωγÞς τοu ΠλουτÜρχου.
     Για τη χροvολüγηση αuτοý του ερωτικοý δρÜματος δεv uπÜρχοuv στηv αφÞγηση σημεßα προσδιορισμοý της. ºσως Þταv μια «ερωτικÞ διÞγηση» της λαúκÞς παρÜδοσης της Βοιωτßας, που Ýφτασε μÝχρι τοv Πλοýταρχο.

                                         Κεßμενο

Στην Αλßαρτο της Βοιωτßας υπÞρχε μια κοπÝλα εξαιρετικÞ στην ομορφιÜ που την Ýλεγαν Αριστüκλεια κι Þτανε θυγατÝρα του ΘεοφÜνη.
Τη διεκδικοýσανε για σýζυγο ο ΣτρÜτωνας απü τον Ορχομενü κι ο ΚαλλισθÝνης απü την Αλßαρτο.
Ο ΣτρÜτωνας Þτανε πλουσιüτερος και περισσüτερο ερωτοχτυπημÝνος με τη κοπÝλα.
¸τυχε να τη δει στη ΛειβαδειÜ να λοýζεται στη κρÞνη Ερκýνη, γιατß σκüπευε να παρελÜσει με κÜνιστρο προς τιμÞ του βασιλιÜ Δßα.
ΑλλÜ ο ΚαλλισθÝνης Þταν σε πλεονεκτικüτερη θÝση, γιατß Þτανε σπουδαßος συγχωριανüς της.
ΕπειδÞ ο ΘεοφÜνης αντιμετþπιζε δßλημμα, γιατß φοβüτανε το ΣτρÜτωνα που Þτανε πρþτος στα πλοýτη και στη γενιÜ ανÜμεσα σ' üλους τους Βοιωτοýς, σκüπευε να ζητÞσει τη συνδρομÞ για την επιλογÞ (γαμπροý) του μαντεßου του Τροφωνßου.
Και ο ΣτρÜτωνας, καθþς εßχε μÜθει απü κÜποιους απü τους δοýλους της οικογÝνειας της κοπÝλας üτι κεßνη κλßνει περισσüτερο προς εκεßνον, εßχε την απαßτηση να διαλÝξει τον Üνδρα της η ßδια η κοπÝλα.
Κι üταν ο ΘεοφÜνης μπρος σε üλους ρþτησε τη κüρη του χι εκεßνη προτßμησε τον ΚαλλισθÝνη.
ΑμÝσως ο ΣτρÜτωνας φÜνηκε üτι πληγþθηχε βαριÜ απü την απüρριφÞ του.
ΜετÜ απü δυο μÝρες πÞγε στο ΘεοφÜνη και τον ΚαλλισθÝνη με την αξßωση να διατηρÞσουνε τη μεταξý τους φιλßα.
ΦθονÞθηκε λÝγεται üμως, για το γÜμο απü κÜποιο δαßμονα.
Κι αυτοß παινÝσανε τη στÜση του, μÜλιστα τονε προσκαλÝσανε και στο τραπÝζι του γÜμου.
¼μως αυτüς εßχε ετοιμÜσει μια ομÜδα φßλων και πλÞθος δοýλων του, τους σκüρπισε ανÜμεσα στους προσκεκλημÝνους χωρßς να δημιουργÞσουν κÜποια υποφßα, þσπου η νýφη σýμφωνα με τα Ýθιμα του γÜμου να κατεβεß στη λεγüμενη  Κισσüεσα κρÞνη για να προσφÝρει την προκαταρκτικÞ θυσßα προς τιμÞ των Νυμφþν.
Και τüτε Ýτρεξαν üλοι μαζß αυτοß που καιροφυλακτοýσαν και την Ýπιασαν.
Ο ΣτρÜτωνας κρατοýσε τη κοπÝλα, üπως Þταν φυσικü ο ΚαλλισθÝνης κι οι δικοß του προσπαθοýσαν να την αποσπÜσουν απü τα χÝρια του, þσπου χωρßς να το καταλÜβουν η κοπÝλα πÝθανε στα χÝρια τους πÜνω στον καβγÜ της διεκδßκησÞς της.
Ο ΚαλλισθÝνης αμÝσως μετÜ εξαφανßστηκε κι εßτε αυτοκτüνησε εßτε απομακρýνθηκε απü τη Βοιωτßα ως φυγÜς κανεßς στη συνÝχεια δεν Þξερε να πει τι εßχε απογßνει.
Ο δε ΣτρÜτωνας üμως αυτοκτüνησε με μαχαßρι αμÝσως πÜνω στο πτþμα της κοπÝλας.

                                --------------- =*=---------------

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers