ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì 

Áñ÷áßïé: ÅðéãñÜììáôá V (ðáñÜñôçìá)

                      Αρχαßα ΚυπριακÞ Γραμματεßα

     Τα ΚυπριακÜ επιγρÜμματα που περιλαμβÜνονται στην Αρχαßα ΚυπριακÞ Γραμματεßα, τüμ. 2: Επßγραμμα (ºδρυμα ΑναστÜσιος Γ. ΛεβÝντης, Λευκωσßα 1997), Ýχουνε διασωθεß κατÜ κýριο λüγο σε επιγραφÝς απü διÜφορα μÝρη της Κýπρου Þ αλλοý. Τα παλαιüτερα ΚυπριακÜ επιγρÜμματα ανÞκουνε στη ΚλασσικÞ ΕποχÞ, πÜμπολλα στην ΕλληνιστικÞ Περßοδο και μεγÜλο μÝρος στους Ρωμαúκοýς Χρüνους.
     Ως τα τÝλη του 4ου αι. π.Χ. κατÜ μεγÜλο μÝρος εßναι χαραγμÝνα σε Κυπριακü συλλαβÜριο Þ φÝρουνε συνοδευτικÞ επιγραφÞ συλλαβικÞ, αλλÜ σταδιακÜ κυριαρχεß η αλφαβητικÞ γραφÞ. Δεν λεßπουν, üπως κι αλλοý, τα επιγρÜμματα σε τοπικÞ διÜλεκτο Þ με Ýντονη την παρουσßα Κυπριακþν διαλεκτικþν τýπων. Αξιοσημεßωτη εßναι η συχνÞ παρουσßα Ομηρικþν τýπων, καταλÞξεων και λογοτýπων Þ η συχνÞ παρουσßα λÝξεων και φρÜσεων που παρουσιÜζονται για 1η φορÜ.
     ¸ντονος λυρισμüς συνÝχει πολλÜ απü τα επιγρÜμματα, ιδιαßτερα üσα αναφÝρονται στον πρüωρο θÜνατο, πολλÜ απü τα οποßα χαρακτηρßζονται απü θαυμαστÞ λακωνικüτητα, Þ στον θÜνατο σε ξÝνη γη. Στο σýνολü τους τα ΚυπριακÜ επιγρÜμματα μαρτυροýν μιαν αξιüλογη πνευματικÞ παραγωγÞ.
     ¼πως συμβαßνει και με Üλλες ΕλληνικÝς περιοχÝς δεν Ýχουμε ασφαλεßς πληροφορßες για τη πνευματικÞ δημιουργßα των λεγüμενων σκοτεινþν αιþνων. Μποροýμε üμως να υποθÝσουμε üτι στη περßοδο αυτÞ (1050‐850 π.Χ.) ο μýθος διαμορφωνüτανε σταδιακÜ και διαδιδüτανε κυρßως με τη μορφÞ του ηρωικοý Ýπους (σπÜνια ως απλÞ διÞγηση σε πεζü λüγο). Απ' τη περßοδο αυτÞ δε σþζεται -τουλÜχιστον δεν Ýχει ανακαλυφθεß ως σÞμερα απü την αρχαιολογικÞ σκαπÜνη- γραπτü απüσπασμα. ΑρχαιολογικÝς ενδεßξεις üμως και γραπτÝς μαρτυρßες οδηγÜνε στο συμπÝρασμα πως Þδη απ’ τον 8ο αι. π.Χ. η επικÞ ποßηση Üκμαζε στη Κýπρο.
     Μυθικüς γενÜρχης ΚυπριακÞς Λογοτεχνßας, κÜτι σα τον ΟρφÝα Þ τον Μουσαßο Þ το Λßνο, εßναι ο Κινýρας. ΚοντÜ του πιθανþς ο Φρασßος (που χρησμοδüτησε στο Βοýσιρη üτι η αφορßα που μÜστιζε την Αßγυπτο 9 Ýτη θα ‘παυε αν Ýσφαζαν στον Δßα κÜθε χρüνο Ýνα ξÝνο Üντρα) και πιθανüτατα Üλλοι ιερεßς‐μÜντεις.
     Ο χρησμολüγος Εýκλο(υ)ς εßναι πιθανÜ ο 1ος Κýπριος που σþζονται στßχοι, üπου φαßνεται να «προφητεýεται» η γÝννηση του ΟμÞρου στη Κýπρο. Στον ßδιο αποδßδεται κι η προφητεßα (χωρßς να παρατßθενται σχετικοß στßχοι) για εκστρατεßα των βαρβÜρων ενÜντια στην ΕλλÜδα. Πüτε Ýζησε και τι Ýγραψε παραμÝνει πρüβλημα, καθþς κινεßται ανÜμεσα στο μýθο και την ιστορßα, þστε να μπορεß να παραβληθεß κατÜ Ýνα μÝρος προς τον ΟρφÝα και κατÜ Ýν Üλλο προς τον ¼μηρο και τον Στασßνο. Ο Στασßνος εßναι ο πιθανüτερος Κýπριος ποιητÞς επþν, που πρÝπει να τοποθετηθοýν -στη μορφÞ που σþζονται- μετÜ τον ¼μηρο και τον Ησßοδο. ΠοιητÞς των Κυπρßων επþν θεωρεßται κι ο Ηγησßνο(υ)ς Þ Ηγησßας.
     Η ποιητικÞ αυτÞ παραγωγÞ ανÞκει κυρßως στη ΚυπροαρχαúκÞ περßοδο (750‐600 π.Χ. κι εßναι αποτÝλεσμα μακρüχρονης διεργασßας, που πρÝπει να τοποθετηθεß στη ΓεωμετρικÞ Περßοδο (1100‐750 π.Χ.). Στα τÝλη της εποχÞς αυτÞς πρÝπει να υπÞρχεν Þδη πλοýσια επικÞ ποßηση, που τραγουδιüτανε στις γιορτÝς της Αφροδßτης και στους ποιητικοýς αγþνες με χαρακτηριστικÜ παραδεßγματα 3 σωζüμενους Ομηρικοýς ýμνους Εις Αφροδßτην.
     Τη πλοýσια σε καρποýς επικÞ περßοδο διαδÝχεται μακρÜ περßοδος σκοτεινÞ απü Üποψη πνευματικÞς παραγωγÞς που ταυτßζεται με τους χρüνους της ΑιγυπτιακÞς (560‐545 π.Χ.) και με μεγÜλο μÝρος της ΠερσικÞς κυριαρχßας (545‐333 π.Χ.). Απü την εποχÞ üμως του βασιλιÜ της Σαλαμßνας Ευαγüρα Α´ (411‐374 π.Χ.) μπαßνουνε  πÜλι βÜσεις για πνευματικÞ δημιουργßα, που οικοδομοýνται εξαιτßας στενþν επαφþν Κýπρου κι ΑθÞνας κι εκδηλþνονται στην ΕλληνιστικÞν ΕποχÞ με πλοýσιους καρποýς σ’ üλους τους τομεßς επιστÞμης και τÝχνης.
     Τη λυρικÞ ποßηση εκπροσωποýν ο ΚλÝων Κουριεýς  ελεγ(ει)οποιüς, πιθανüς ποιητÞς των Αργοναυτικþν απ’ üπου Üντλησε ο Απολλþνιος Ρüδιος, ο ιαμβογρÜφος Ερμεßας Κουριεýς, ο επßσης ιαμβογρÜφος Καστορßων Σολεýς, ο ΖÞνων Κιτιεýς, ο επιγραμματοποιüς ΑντισθÝνης ΠÜφιος κι Üλλοι ανþνυμοι επιγραμματοποιοß.
     Η δραματικÞ ποßηση, με ζωντανοýς μÜρτυρες τα σωζüμενα αρχαßα θÝατρα της Κýπρου,
γνωρßζει ιδιαßτερην Üνθηση με τον κωμωδü‐παρωδü‐φλυακογρÜφο Σþπατρο ΠÜφιο, ενþ αναφÝρεται μεταξý Üλλων κι ο ποιητÞς τραγωδιþν Διονýσιος.
     ¼,τι σþζεται απü την Ýντεχνη ΑΚΓ, σε ποιητικü Þ πεζü λüγο -μ’ ελÜχιστες εξαιρÝσεις φοινικικþν και λατινικþν επιγραφþν (πεζþν στο σýνολü τους)- εßναι γραμμÝνο στην ΕλληνικÞ κι εμφανßζει τα ßδια γενικÜ κι ειδικÜ χαρακτηριστικÜ με την αντßστοιχη πνευματικÞ παραγωγÞ κÜθε Üλλης ελληνικÞς γωνιÜς, τüσο στη μορφÞ üσο και στο περιεχüμενο, με αποτÝλεσμα η Ιστορßα της να ταυτßζεται σχεδüν πλÞρως με την Ιστορßα ΕλληνικÞς Γραμματεßας στην Αρχαßα Κýπρο.
     ΦθÜνοντας στη Κýπρο οι Αχαιοß σ' επÜλληλα κýματα κατÜ το β' μισü της β' χιλιετßας π.Χ. -απü την Αργολßδα και την Αρκαδßα, τη Λακωνßα και τη Μεσσηνßα, την ΑχαÀα, τη ΚρÞτη κι αλλοý- φÝραν μαζß τους τη γλþσσα, τη θρησκεßα, τους μýθους και τη ποßησÞ τους, τη μουσικÞ και το τραγοýδι τους. Η επιμειξßα με τους αυτüχθονες κατοßκους, η πιο Üμεση επικοινωνßα με τους ανατολικοýς λαοýς, η μýηση στη λατρεßα της Αφροδßτης κι Üλλοι επιμÝρους παρÜγοντες διεýρυναν τους ορßζοντÝς τους κι ανοßξαν νÝους δρüμους Ýκφρασης. Θεμελιþθηκε Ýτσι ο Ελληνικüς Πολιτισμüς Κýπρου.
     Σταθμοß της αξιüλογης αυτÞς πορεßας αδιÜσπαστοι στÜθηκαν αναντßρρητα ο Τρωικüς Πüλεμος κι ο ¼μηρος. Στους χρüνους του χιλιοτραγουδημÝνου αυτοý πολÝμου (περß το 1200 π.Χ.) φθÜνει στη Κýπρο το 1ο μεγÜλο μεταναστευτικü κýμα Αχαιþν. Οι οικιστικοß μýθοι -που τροφοδοτÞσανε ζωογüνα την αρχαßα λογοτεχνßα του νησιοý κι üχι μüνον-, ανÜγουν την ßδρυση των κýριων βασιλεßων της αρχαßας Κýπρου στους αμÝσως μετÜ τον πüλεμο χρüνους απü ÞρωÝς του, Ομηρικοýς κατÜ κýριο λüγο. Τους Ýχουν απαθανατßσει -πÝρα απü την ολοζþντανη ανÜ τους αιþνες προφορικÞ ΚυπριακÞ παρÜδοση- πολλÝς αρχαßες πηγÝς, απü τον Πßνδαρο και τον Ευριπßδη ως τον ΙσοκρÜτη και τον Αριστοτελικü ΠÝπλο, τον ΣτρÜβωνα και τον Παυσανßα, τον Πλοýταρχο και τον Αλεξανδρινü Λυκüφρονα: Ο Τεýκρος Τελαμþνιος, Ομηρικüς τοξüτης ονομαστüς, ιδρýει (το 1202-1 π.Χ. κατÜ το ΠÜριο ΜÜρμαρο*) την ομþνυμη με τη πατρßδα του Σαλαμßνα. Ο ΑγαπÞνωρ, που οδηγεß τους ΑρκÜδες στη Τροßα (Β 603 κ.ε.), προσαρÜζει στη δυτικÞ ακτÞ και γßνεται κατÜ τη παρÜδοση οικιστÞς της ΝÝας ΠÜφου κι ιδρυτÞς του ιεροý της Αφροδßτης στη Παλαßπαφο. Ο Κηφεýς απü την Αχαΐα και ο ΠρÜξανδρος απü τη Λακεδαßμονα (πολεμιστÝς κι αυτοß στην Τροßα κατÜ τον Λυκüφρονα) γßνονται οικιστÝς της Κερýνειας και της ΛαπÞθου. Ο γιος του ΘησÝα ΑκÜμας, που δßνει το üνομÜ του στο ομþνυμο üρος της ΒΔ Κýπρου, ιδρýει την Αßπεια (κατ’ Üλλη παρÜδοση ο αδελφüς του Δημοφþν, Þ ο ΦÜληρος) κι ο εγγονüς του ΑκÜμαντα, Χýτρος, τους Χýτρους.
     Προσμαρτυρεß ο Αριστοτελικüς ΠÝπλος, για το θαμμÝνο στη Σαλαμßνα της Κýπρου, Τεýκρο και για τον ΑγαπÞνορα τον θαμμÝνο στη ΠÜφο. Προσμαρτυροýν επßσης αδιÜψευστα τα αρχαιολογικÜ ευρÞματα σε πολλÝς περιοχÝς της και τα πορßσματα της Γλωσσολογßας (για την -αντßστοιχη με τη ΓραμμικÞ Β- ΚυπροσυλλαβικÞ γραφÞ και την ΑρκαδοκυπριακÞ διÜλεκτο, με ιδιαßτερα εντυπωσιακÞ τη συλλαβικÞ επιγραφÞ επß οβελοý
απü τη ΠÜφο, του 11ου πιθανþς αιþνα π.Χ., o‐pe‐la‐ta‐u: του ὈφÝλταυ, στην αρκαδοκυπριακÞ γενικÞ ενικοý ‐αυ, δηλαδÞ του ὈφÝλτου), τα ιστορικÜ δεδομÝνα, οι θαυμαστÝς επιβιþσεις στη γλþσσα, στα τοπωνýμια, στους λαúκοýς μýθους και τις παραδüσεις.
     Η επßδραση του ΟμÞρου στην Αρχαßα ΚυπριακÞ Λογοτεχνßα (κι üχι μüνον) εßναι ευρýτατη και ποικßλη, ιδιαßτερα στην αρχαúκÞ επικÞ ποßηση του νησιοý, ΟμηρικÞ στη μορφÞ και το περιεχüμενο. Χαρακτηριστικü εßναι το γεγονüς üτι ο Εýκλο(υ)ς ο Κýπριος χρησμολüγος εμφανιζüταν να προφητεýει τη γÝννηση του ΟμÞρου στη ΚυπριακÞ Σαλαμßνα, τα δε Κýπρια ¸πη θεωροýνταν στην αρχαιüτητα προßκα του στον γαμπρü του Στασßνο, δηλþνοντας Ýτσι τη τερÜστια οφειλÞ του Κýπριου ποιητÞ τους σ’ αυτüν, κι οι Ομηρικοß ýμνοι στην Αφροδßτη αποδßδονταν στον ßδιο (απü μερικοýς μÝχρι και πρüσφατα).
     Η σκηνÞ στολισμοý της Αφροδßτης, λ.χ., μνημονεýεται στο μεγÜλο Ομηρικü ýμνο Εις Αφροδßτην (5 Υ1, στ. 57‐90), üπου η θεÜ ντýνεται και στολßζεται απü τις ΧÜριτες πριν πÜει να συναντÞσει τον Αγχßση, με στßχους πολλοýς Ομηρικοýς απü τις σκηνÝς στολισμοý της ¹ρας στην ΙλιÜδα (Ξ 153 κ.εξ.) και της ßδιας στην Οδýσσεια (θ 362‐66, στον ονομαστü ναü της θεÜς στη ΠÜφο), στον 2ον ýμνο στην Αφροδßτη (5 Υ2, στ. 5‐18), με μνεßα της εἰναλßης Κýπρου, και στα Κýπρια ¸πη (3 F4 και F5).
     Ευρýτατη και προφανÞς εßναι η επßδραση του θεßου αοιδοý κι απü Üποψη γλþσσας και μÝτρου (μορφÞς εν γÝνει) üχι μüνο στη πλοýσια αρχαúκÞ επικÞ ποßηση της Κýπρου, αλλÜ και σ' ΑΚΕ, üπως στο 11 Ε33 (Α34), για τη νεαρÞ ΣωσιπÜτρα την κüρη του ΓÜμου που πεθαßνει ἄγαμος κι üπως στο Ε24 για τον ΟμηροδιδÜσκαλο ΚιλικÜ, κι αλλοý.
     ΠÝρα απü τα κοινÜ με την ΑρκαδικÞ, χαρακτηριστικÜ της Νüτιας ΑχαúκÞς, ως γνωστü, η ΚυπριακÞ διÜλεκτος (στοιχεßα της οποßας απαντοýν και στα ΟμηρικÜ ¸πη) εμφανßζει επιμÝρους ιδιοτυπßες, αποτυπωμÝνες στις πεζÝς επιγραφÝς και σε πολλÜ απ' τα παλιüτερα επιγρÜμματα. Στην Ýντεχνη üμως πνευματικÞ παραγωγÞ η γλþσσα που
χρησιμοποιεßται δεν εμφανßζει σημαντικÝς αποκλßσεις απ' τη γλþσσα του αντßστοιχου εßδους του λüγου στις λοιπÝς ελληνικÝς περιοχÝς. Η παρουσßα κυπριακþν διαλεκτικþν τýπων δεν φαßνεται να υπερβαßνει κατÜ κανüνα τις συνÞθεις αναλογßες, γεγονüς που αποδεικνýει τον πλÞρη εξελληνισμü της Κýπρου αλλÜ κι αποκλεßει -στις πλεßστες περιπτþσεις- τη δυνατüτητα να χρησιμοποιηθεß η γλþσσα ως τεκμÞριο τοπικÞς σýνθεσης.
     Το γεγονüς αυτü καθιστÜ συχνÜ ακüμη πιο δυσχερÞ το προσδιορισμü πατρüτητας σωζüμενων αποσπασμÜτων Þ τßτλων Ýργων, üταν απουσιÜζει η μνεßα του ονüματος και του τüπου καταγωγÞς του δημιουργοý (üπως στη περßπτωση των σωζüμενων Ομηρικþν ýμνων Εις Αφροδßτην, που η πατρüτητα παραμÝνει εν πολλοßς στο πλαßσιο των υποθÝσεων, μολονüτι πολλÝς ενδεßξεις οδηγοýν στη Κýπρο). Τα σωζüμενα αποσπÜσματα της ΑΚΓ εßναι στις πλεßστες περιπτþσεις πενιχρÜ κι απü πηγÝς Ýμμεσες.
     ΕλÜχιστα μüνον αποσπÜσματα σþζονται απü τη κυπριακÞ επικÞ, λυρικÞ και δραματικÞ ποßηση (συμπεριλαμβανομÝνου του Ýργου του «ευκλεοýς» Εýκλου και του Στασßνου, αλλÜ και του Σþπατρου ΠÜφιου), κι απü το Ýργο των Κυπρßων ιστορικþν, μυθογρÜφων και παραδοξογρÜφων (üπως ο ΑλÝξανδρος ΠÜφιος, που Ýγραφε μεταξý Üλλων για τον ¼μηρο κι ο πολυγραφüτατος ºστρος ΠÜφιος), ρητüρων και σοφιστþν (üπως ο ΖÞνων Κýπριος) και μιας πλειÜδας ονομαστþν ιατρþν (üπως ο Απολλþνιος Κιτιεýς, ο Διαγüρας Κýπριος κι ο Απολλüδωρος Κιτιεýς). Εßναι χαρακτηριστικü üτι του ßδιου του ΖÞνωνα ΚιτιÝα (του ιδρυτÞ της ΣτωικÞς φιλοσοφßας, με τη τερÜστια διαχρονικÞν επßδραση παγκοσμßως), του ΚλÝαρχου ΣολÝα, του Περσαßου ΚιτιÝα και του Δημþνακτα Κýπριου, üπως κι Üλλων Κυπρßων φιλοσüφων, δε σþθηκε ακÝραιο οýτ' Ýνα Ýργο (πολλþν οýτε οι τßτλοι των Ýργων τους, εν μÝρει Þ συνολικÜ). Το μüνο απü τα μεγÜλα ΚυπριακÜ Ýργα που σþζεται ακÝραιο και μÜλιστα απü Üμεση παρÜδοση (üπως οι Ομηρικοß  ýμνοι και προφανþς οι επιγραφÝς) εßναι η Περß Üρθρων πραγματεßα του ιατροý Απολλþνιου ΚιτιÝα.
     Τα σωζüμενα, üμως, ονüματα των Κυπρßων συγγραφÝων κι οι τßτλοι Ýργων τους μαρτυροýν μια πολý πλοýσια κι αξιολογüτατη πνευματικÞ κι επιστημονικÞ παραγωγÞ των ΕλλÞνων της Κýπρου. Πολλþ μÜλλον, γιατß δεν Þταν ποτÝ εýκολο το Üλμα απü την ανωνυμßα στη δüξα για τους πνευματικοýς ανθρþπους του απομακρυσμÝνου νησιοý της Κýπριδος. Δßκαιον ηχεß το παρÜπονο κι εýλογη η περηφÜνεια του μεγÜλου Κýπριου ποιητÞ Κþστα Μüντη:

 "ΕλÜχιστοι μας διαβÜζουν,
ελÜχιστοι ξÝρουν τη γλþσσα μας,
μÝνουμε αδικαßωτοι κι αχειροκρüτητοι
σ' αυτÞ τὴ μακρυνÞ γωνιÜ,
 üμως αντισταθμßζει που γρÜφουμε ΕλληνικÜ
".


* ΠÜριο ΜÜρμαρο Þ ΠÜριο Χρονικü, εßναι Ýνα τερÜστιο επßγραμμα που βρÝθηκε στη ΠÜρο αλλÜ γι' αυτü θα μιλÞσω παρακÜτω.

                                 Ειδικü ΠαρÜρτημα:

     T Αρχαßα Κυπριακὰ ΕπιγρÜμματα ποὺ 'φερε στὸ φῶς ἀρχαιολογικὴ σκαπÜνη στη Κýπρο (στὴν ἐδῶ συλλογὴ, μερικὰ ἴσως ἀκüμα ἀπὸ τὰ δημοσιευμÝνα ἀλλὰ λßαν ἀκρωτηριασμÝνα, κÜποια ἀδημοσßευτα) ἀλλοῦ ἀποτελοῦν τὴ συντριπτικὴ πλειοψηφßα τους. 5 μüνο προÝρχονται ἀπὸ φιλολογικὲς πηγÝς, καὶ ἀπὸ αὐτὰ μüνο τὰ Ε54 κι Ε55 (ἀπὸ τὸν ΠÝπλον ποὺ ἀποδßδεται στὸν ἈριστοτÝλη) μποροῦν μὲ σχετικὴ βεβαιüτητα νὰ χαρακτηριστοýνε φιλολογικÜ, στὶς ἀρχαῖες Ἀνθολογßες δὲν ἀνευρßσκονται Κυπριακὰ ἐπιγρÜμματα (δεῖγμα ὅτι τὰ Κυπριακὰ ἐπιγρÜμματα δὲν ἔγιναν εὐρýτερα γνωστÜ). Σ' ἐπþνυμο Κýπριο ποιητÞ, τὸν ἈντισθÝνη ἀπὸ τὴν ΠÜφο, ἀνÞκουν μüνο τὰ Ε1 κι Ε2 (ποὺ συνοδεýουν ἀφιερþματα μὴ Κυπρßων στὴ Δῆλο).
    
Ἀπὸ τὰ ἐδῶ 71 ἐπιγρÜμματα τὰ 48 εἶναι ἐπιτýμβια καὶ τὰ 22 ἀναθηματικÜ, ἐνῶ ἀμφßβολη παραμÝνει φýση τοῦ Ε714.
Τὰ παλαιüτερα ἀπ' αὐτὰ ἀνÜγονται στοὺς Κλασικοὺς χρüνους, πÜμπολλα στὴν Ἑλληνιστικὴ Περßοδο, μεγÜλο μÝρος στὴ Ρωμαúκὴ ΕποχÞ. Ὣς τὶς τελευταῖες 10ετßες τοῦ 4ου αἰ. π.Χ. τὰ Κυπριακὰ ἐπιγρÜμματα εἶναι κατὰ μεγÜλο μÝρος χαραγμÝνα σὲ Κυπριακὸ συλλαβÜριο ἢ φÝρουν συνοδευτικὲς ἐπιγραφὲς συλλαβικÝς, ἀλλὰ σταδιακὰ κυριαρχεῖ ἡ ἀλφαβητικὴ γραφÞ.
     Δε λεßπουν τὰ ἐπιγρÜμματα σὲ Κυπριακὴ διÜλεκτο (κυρßως στὴ Κλασικὴ ἐποχÞ) ἢ μ' ἔντονη παρουσßα Κυπριακῶν διαλεκτικῶν τýπων (ἐνßοτε ὣς τα ὕστερα Ýτη τῆς Ἀρχαιüτητας). Κατὰ κανüνα ὅμως ἐμφανßζουν τὰ ἴδια χαρακτηριστικὰ γνωρßσματα μὲ τὴν ἀντßστοιχη ἐπιγραμματικὴ παραγωγὴ τῶν ἄλλων Ἑλληνικῶν περιοχῶν σε μορφὴ καὶ περιεχüμενο. Στὸ σýνολü τους μαρτυροῦνε μιὰν ἀξιüλογη πνευματικὴ παραγωγÞ καὶ δὲν λεßπουν ἀνÜμεσÜ τους τὰ ποιητικὰ ἀριστουργÞματα.
     Ἡ Ἑλληνικὴ πολιτισμικὴ ταυτüτητα τῆς Κýπρου κι οἱ στενὲς σχÝσεις της μὲ τὸν υπüλοιπο Ἑλληνικὸ κüσμο σὲ μιὰ σημαντικὴ περßοδο τῆς ἱστορßας της 1000ετÞ ἐπιβεβαιþνονται ἀδιÜψευστα κι ἀποτελοῦν πρüκληση γιὰ περαιτÝρω μελÝτη, κυρßως ὅσα ἀπ' αὐτὰ ἔχουν φθÜσει σἐ μᾶς ἀκρωτηριασμÝνα (ἢ κεßτονται ἀνÝκδοτα σὲ ἀποθῆκες, ὅπου πλοýσια βιβλιογραφßα).
    Πιὸ ἀναλυτικÜ: Ὅσον ἀφορᾶ στὴ γλþσσα, 3 ἀπὸ τὰ ἐπιγρÜμματα τὰ Ε5-7 (τÝλη 5ου-ἀρχὲς 4ου π.Χ. αἰ. το 1ο, τÝλη 4ου αἰ. π.Χ. τὰ ἄλλα) εἶναι χαραγμÝνα σε Κυπριακὸ συλλαβÜριο τοῦ Ε8 (τÝλη 4ου - ἀρχὲς 3ου  αἰ.) ἕπεται συλλαβικὴ ἐπιγραφὴ μὲ τ’ ὄνομα καὶ τὸ πατρþνυμο τοῦ νεκροῦ, τῶν δὲ Ε15, Ε59 κι Ε61 (τÝλη 4ου  πιθανῶς αἰ.) προηγοῦνται συλλαβικὲς ἐπιγραφÝς μὲ σýζευξη χαρακτηριστικὴ τῆς παραδοσιακῆς τοπικῆς γραφῆς μὲ τὸ νεωτεριστικὸ ἀλφÜβητο.
     Ἡ Κυπριακὴ διÜλεκτος (μὲ τὶς πανÜρχαιες Αἰολοαρκαδικὲς ρßζες) κυριαρχεῖ στὰ πρþιμα αὐτὰ συλλαβικὰ ἐπιγρÜμματα, ἐξακολουθεῖ δὲ νὰ ἐπηρεÜζει μὲ τýπους καὶ φαινüμενÜ της καὶ τὰ ἀλφαβητικὰ ἐπιγρÜμματα, ἀκüμα καὶ σὲ χρüνους μεταγενÝστερους συχνÜ, π.χ. ἐμφανßζονται τýποι μὲ α ἀντὶ η (ματÝρα, γενÝταν, ΚρÞτα κλπ.) τροπὴ τοῦ ν σὲ μ (ἐμ βýβλοις Ε1.10, Σολßωμ βασιλÝα Ε16.2, ἰατρῶμ ΦαÀτ. αμ παῖδα Ε18.2/ἐμ μýθοισι Ε1.3, σὺμ Μοýσαις Ε27.1 κλπ.), «γλῶσσαι» ὅπως κασßγνητος (Ε7.1), πτüλις(Ε62.3 καὶ Ε68.1) κ.ἄ. Ἀξιοσημεßωτη εἶναι ἐπßσης ἡ παρουσßα Ὁμηρικῶν τýπων, καταλÞξεων καὶ λογοτýπων (συχνὰ μεταπλασμÝνων) ἀλλὰ κι ἅπαξ λεγομÝνων λÝξεων Þ φρÜσεων ὅπως λαúνüτευκτος ([χþ]νη λαúνοτεýκτω Ε44.6), μþσας ὀπýϜην (-ˉεν, Ε5.2), στῆθι μÜθης (Ε24.2), ὁ σὺμ Μοýσαις στÝρξας βßον (Ε27.1), ἡ στερχθεῖσα χýδην (Ἀφροδισßη, Ε28.1), τριετὴς λßπεν ἦμαρ (Ε29.1), λυκαβÜντων ἤματα μοýνων (Ε41.1), συμβßου κεδνῆς καὶ γαμετῆς ποτ' ἀκοßτης (Ε44.2/5), τοκÝων βÜκτρον καὶ ἀσκεßπωνι γονῆι (Ε48.2/4) κ.τ.τ. Καθὼς ὅμως ἀνÜλογα φαινüμενα ἀπαντοῦν κι ἀλλοῦ, ἡ χρησιμοποßησÞ τους ὡς ἐπιχειρÞματος γιὰ τὴν πατρüτητα ἑνὸς ἐπιγρÜμματος σπÜνια εἶναι εὔλογη καὶ πειστικÞ (βλ. π.χ. κατωτ. Ε9 σχüλ. σ.στ. 6 σ.λ. ἔροτιν).
     Κýριο μÝτρο εἶναι κι ἐδῶ τὸ ἐλεγειακὸ 2στιχο. Ἀπαντοῦν ἐπßσης: σὲ δακτυλικὸ 6μ. τὰ Ε5 (2 στ.) Ε6 (4 στ. μὲ τὸ Χαßρετε [δÜκτυλος] νὰ προηγεῖται καὶ νὰ ἕπεται τοῦ ἐπιγρÜμματος), Ε7 (2 στ.), Ε44 (8 στ., μὲ πολλὰ προβλÞματα), Ε67 (3 στ.), καὶ Ε29 (1 στ.), σὲ δακτυλικὸ 5μετρο τὸ Ε47 (2στ.), σὲ συνδυασμοὺς ἑξÜμετρου καὶ πεντÜμετρου τὰ Ε8 (στ. 1: 6μετρο στ. 2-4: 5μετρο) Ε17 (στ. 1: 6μ., στ. 2-7: 5μ.), Ε43 (στ. 1: 6μ., στ. 2-3: 5μ.) κι Ε49 (7στ.: ὁ στ. 5 5μ.), 6μετρου και 3μετρου τὸ Ε4 (2 στ.) 6μετρου κι ἐλεγειακοῦ 2στßχου τὰ Ε40 (στ.1-2: 6μ. στ. 3: 5μ. στ. 4-7: ἐλεγειακὰ 2στιχα) καὶ Ε59β (5 στ.: ὁ στ. 4 ἐπßσης 6μ.), ἀμφßβολη παραμÝνει ἡ μετρικὴ μορφὴ τοῦ Ε12 (στ. 1-2: ἐλεγ., στ. 3: 6μ. ἢ 5μ.). Σ' ἰαμβικὸ 3μετρο ἔχουν συντεθῆ τὰ Ε34 κι Ε50 ὅπως καὶ τὸ Ε71, σὲ ἀναπαιστικὸ μÝτρο τὸ Ε37. ἈβÝβαιης μετρικῆς μορφῆς εἶναι τὰ ἀκρωτηριασμÝνα Ε60, Ε64-66, Ε68-69. Μετρικὰ προβλÞματα ἐμφανßζονται, ὅπως κι ἀλλοῦ, κυρßως σὲ ἀνθρωπωνýμια, τýποι ποητικοὶ χρησιμοποιοῦνται γιὰ μετρικοὺς λüγους, ἡ χασμωδικὴ βρÜχυνση, ἡ κρÜση κι ἡ ἔκθλιψη θεραπεýουν τὴ χασμωδßα (τὸ μετρικὰ ἐκθλιβüμενο ὅμως φωνῆεν δὲν παραλεßπεται σὲ ἀρκετὲς περιπτþσεις στὴν ἐπιγραφÞ, ὅπως καὶ ἀλλοῦ). Δὲν λεßπουν ὅμως τὰ ἰδιαßτερα προβλÞματα, ποὺ δημιουργοῦνται κυρßως ἀπὸ τὴν ἀπüδοση τῶν συλλαβικῶν ἐπιγραμμÜτων σὲ ἀλφαβητικὴ γραφÞ (βλ. χαρακτηριστικὰ Ε7.1 σημ. σ.λ. ἐγþ ἐμ'), ἀλλὰ καὶ τὸ γεγονὸς ὅτι ἐλÜχιστα γνωρßζουμε γιὰ τοὺς μετρικοὺς κανüνες τῆς Κυπριακῆς ποßησης καὶ τὴν τοπικὴ προφορÜ (βλ. π.χ. Ε49, εἰσαγ. σημ. καὶ σημ. στοὺς στ. 3 κἑ.).
     Ἡ δομÞ τῶν ἐπιγραμμÜτων ως αὐτὴ συνδÝεται μὲ τὰ θÝματα κι αὐτὰ μὲ τὶς ἰδÝες κὶ ἀντιλÞψεις, ἐμφανßζει κι ἐδῶ ἰδιαßτερο ἐνδιαφÝρον. Ἀπὸ ἕνα ἐπßγραμμα, σημειþνει ὁ A. Couat, ἀπαιτοῦμε νὰ εἶναι ἔξυπνο (ἡ δὲ γοητεßα του ἀποτελεῖ σýμπτωμα τοῦ ἐπιπÝδου τῆς κοινωνßας), τὸ ὕφος τῶν ἀναθηματικῶν ἐπιγραμμÜτων (ποὺ ὑστεροῦν σὲ ἀριθμὸ κι ἐνδιαφÝρον γενικÜ) εἶναι συχνὰ φροντισμÝνο κι εὐφυÝς κι ὁ τüνος τους ἀνÜλογα μὲ τὸ πρüσωπο τοῦ ἀναθÝτη ἢ τοῦ τιμωμÝνου ἀλλÜζει. Τὸ γεγονὸς ὅμως ὅτι τὸ περιεχüμενο ἀναθηματικοῦ ἐπιγρÜμματος εἶναι κατὰ μᾶλλον ἢ ἧττον αὐστηρὰ δεδομÝνο (ποιüς αναθÝτει ποιüν ἢ τß, σὲ ποιüν τüπο ἢ θεü, γιὰ ποιÜν αἰτßα / ἢ ποιüς τιμᾶ ποιüν καὶ γιατß στὰ ἁπλὰ τιμητικÜ), σὲ συνδυασμὸ καὶ μὲ τὴ θεμελιþδη ἀπαßτηση γιὰ ἁπλüτητα καὶ λακωνικüτητα, περιορßζει αἰσθητὰ τὴ δυνατüτητα πρωτοτυπßας στὴ δομÞ.
     Στα ΚυπριακÜ ΑναθηματικÜ, ὅπως κι ἀλλοῦ, τὸ ὄνομα τοῦ ἀναθÝτη -ἰδιαßτερα ὅταν αὐτὸ δημιουργεῖ μετρικὰ προβλÞματα- δßνεται συχνὰ σὲ συνοδευτικὴ πεζὴ ἐπιγραφÞ, ποὺ ἐνδεχομÝνως δßνει κι ἄλλα στοιχεῖα: Ε8(β) Ὄνασος Ὀν̣̣̣̣̣̣̣̣̣̣Ụ̣̣̣̣̣̣̣̣̣̈σα(ν)τος (πβ. στ. 2), Ε35 Φßλων Τρýφωνος εὐχῆι, Ε46(a) Ἀφροδεßτηι Παφßαι (πβ. στ. 2 τῆι Παφßη), Ε59α (a-c, πβ. b.1-5), πβ. Ε1a-g καὶ (13), Ε2 (13), Ε15 (συλλαβικὴ ἐπιγραφÞ, ὅπως καὶ τὸ Ε59α), συνοδευτικὰ πεζὰ κεßμενα, ὅμως, ἀπαντοῦν καὶ σὲ Κυπριακὰ ἐπιτýμβια: Ε36  Ἀγαθοκλßωνα βιολüγον, Ε37 (4 κἑ.) Ἄλλο μηδὲ[ν (...) εὐψ[ýχει] (πιθανῶς ἀπαγüρευση γιὰ ταφὴ ἄλλου νεκροῦ), Ε41<α>ἰα[ῖ], ΧÜρμε χρηστÝ, χαῖρε, Ε61α (a) ΖωϜßyας ἐπÝστασε τὰς [- - -], Ε63(i.)a, E66(5;), Ε71(1-2).
     Ἀξιοσημεßωτη εἶναι ἡ περßτεχνη δομὴ τῶν Ε1-2, ὁ διÜλογος ἀναθÝτη-θεοῦ στὸ Ε17, τὸ διμερὲς σχῆμα τοῦ Ε32 (ποὺ παρουσιÜζει πιüτερο ἐνδιαφÝρον γιὰ τὸ περιεχüμενο καὶ τη ποιητικÞ του ἀξßα, ὅπως καὶ τὸ Ε35) κι ἡ εὐφυὴς πρüταξη κι ἐπßταξη τοῦ -δακτυλικοῦ ρυθμοῦ- Χαßρετε στὸ συνολικὰ ἀριστουργηματικὸ Ε6, 10 κεφ. Δομὴ ἀναθηματικῶν (στὸ ἴδιο ἔργο ἀναφορὰ στὴ σχÝση στÞλης-ἐπιγρÜμματος και βιβλιογραφßα, βλ. καὶ τὰ σχετικὰ σχüλ. κατωτ. Ε6 κ.ἀ.).
     Τα ΚυπριακÜ Επιτýμβια, ὅπως κι ἀλλοῦ, παρουσιÜζουν μεγαλýτερη ποικιλßα στὴ δομÞ, στὸν πλοῦτο τῶν θεμÜτων στὰ μÝσα ἔκφρασης. Βασικὰ σχÞματα δüμησης εßναι κι ἐδῶ τὰ Τοῦ δεῖνος τüδε σῆμα εἰμß /ἐστß (Ε4 καὶ Ε42, πβ. Ε26) κι ἘνθÜδε κεῖμαι / κεῖται (Ε3, 5, 8, 10, πβ. Ε45, *Ε55, Ε70, Ε34.11) ἢ παραλλαγÝς τους (Ε16, 20, 36 / 23.8, 49, 50, 62, 64 / 47 / Ε54)11, ἀφÞγηση σὲ α´ ἢ β´ ἢ γ´ πρüσωπο (Ε7, 41, 44, 66 κ.. / Ε19, 25 κ.. / Ε18, 29, 48, 50, 51, 62 κ..), ὅπου ὁ νεκρὸς ἢ ὁ τýμβος ἀπευθýνεται στὸν ὁδοιπüρο ἢ σ' οἰκεῖα πρüσωπα (Ε21, 22, 24, 28, 30, 31, 33, 40, 70, πβ. Ε19, 44, 48 καὶ Ε45 / μὲ διÜλογο μεταξý τους Ε26 καὶ Ε34), ἢ οἱ ζωντανοὶ ἀπευθýνονται στὸν νεκρὸ ἢ /καὶ στοὺς θεοὺς τοῦ ΚÜτω κüσμου (Ε20, 23, 25, 30, 38, 39, 43, 49, 64, πβ. Ε27), μὲ διαφοροποιÞσεις -συχνὰ σημαντικὲς- ἀνÜμεσÜ τους, ἰδιüτυπη περßπτωση ἀποτελεῖ τὸ Ε37, ὅπου ἐμφανßζεται νὰ ὁμιλεῖ ὁ ἴδιος ὁ νεκρüς, ἀλλ' ἀναφÝρεται σὲ μελλοντικὸ θÜνατο (στ. 3 ο̣̣̣̣̣̣̣̣̣̣̣̣̣̣̣̣̣̣̣̣τω θÝτε μ̣̣̣̣̣̣̣̣̣̣[ε], ἂν ἀποθỤ̣̣̣̣̣̣̣̣̣̈[νω]), γεγονὸς ποὺ φαßνεται νὰ δεßχνει ὅτι τὸ ἔμμετρο τοὐλÜχιστο κεßμενο τῆς ἐπιτýμβιας στÞλης γρÜφτηκε ἀπ' ἄγνωστο ποιητὴ πρὶν τὸν θÜνατü του12. Τὸ τελευταῖο ἐπßγραμμα εἶναι καθαρὰ πρωτüτυπη σýνθεση.
    
Πρωτοτυπßες ἐμφανßζονται καὶ σ' ἄλλα ἐπιτýμβια ΚυπριακÜ, ὄχι ὅμως πÜντα σημαντικÝς, καθὼς κυριαρχοῦν ἀναπüφευκτα οἱ πληροφορßες γιὰ τὸν νεκρü: ὄνομα (γÝνος, πατρßδα), ἡλικßα, ἐπÜγγελμα, συνθῆκες θανÜτου κλπ μüνο στὸν τρüπο σýνθεσης τῶν ἀνωτÝρω στοιχεßων μπορεῖ κατὰ βÜση νὰ πρωτοτυπÞσει ο ἐπιγραμματοποιüς, ἀλλ' ἔχει εὐρýτερο πεδßο στὰ ἐκφραστικὰ μÝσα (μÝσω ἀντιθÝσεων, παρομειþσεων κι εἰκüνων καὶ παρομοιþσεων, περιγραφῶν καὶ ἀφηγηματικῶν στοιχεßων, καὶ στὸ λεξιλογικὸ πεδßο).
    
¸ντονος λυρισμὸς συνÝχει πολλὰ ἀπ' αὐτÜ, ἰδιαßτερα ὅσα ἀναφÝρονται στὸν πρüωρο θÜνατο (βλ. χαρακτηριστικὰ E27, 28, 33, 34, 43, 48, 49 / E29 μὲ θαυμαστὴ λακωνικüτητα/Ε5 μὲ πικρὴ εἰρωνεßα) ἢ στο θÜνατο σὲ ξÝνη γῆ (βλ. π.χ. Ε19 26, 31) ὁ Ἅδης κι οἱ δυνÜμεις τοῦ ΚÜτω κüσμου γενικὰ ἀποδßδονται μὲ μελανὰ χρþματα (βλ. χαρακτηριστικὰ Ε41), μὲ σημαντικὴ ἐξαßρεση τὸ τῆς Εὐοδßας (Ε42, στ. 3 βιüτου γλυκερὸν τÝλος, πβ. Ε26.9 οὐ κακüς ἐστ' Ἀßδας), παρηγορικὰ θÝματα δὲν ἀπαντοῦν, ἐκτὸς ἀπὸ τὸν κοινὸ τüπο γιὰ τὸ ἀναπüδραστο τῆς μοßρας τοῦ θανÜτου (βλ. Ε42.4, Ε26.10 κοινὸς ἐπεὶ θνατοῖς ὁ πλüος εἰς φθιμÝνους, Ε34.12-16, κ.. πβ. Ε6 μὲ τὴν ἔντονη φιλοσοφικὴ διÜθεση). Κι ἀκüμα, θαυμαστὴ εἶναι συχνὰ ἡ ἀντιστοιχßα ὀνüματος τοῦ τιμωμÝνου -ἐκφραστικῶν μÝσων- περιεχομÝνου. Ἔτσι στὸ Ε29 Υἱὸς ἈριστÜρχου ΠολÝμων τριετὴς λßπεν ἦμαρ (ὁ ΠολÝμων [ἀντὶ νὰ πολεμÞσει] ἔχασε τὴ μÜχη τῆς ζωῆς [πβ. λιποτακτῶ], παρÞχηση λ - μ [καὶ π - ν] στὰ ὑπογραμμισμÝνα), στὸ Ε28 ἡ ὀκταÝτις νεκρὴ εἶναι Ἡ στερχθεῖσα χýδην Ἀφροδισßη οὕνεκα τερπνῆς|αἱμυλßης (βλ. & στ. 5-6 ἀλλ' ὁ παρὼν εἴπας «Ἀφροδισßη εὔχαρι, χαῖρε»|[αὐτὸς δὴ χ]αßρων ἐξανýσαις [ἀτραπüν], μὲ τὸ ἐπßθ. εὔχαρι καὶ τὶς ἐπÜλληλες παρηχÞσεις), στὸ Ε33 [Ὡς] δ' ἁπαλὸν ῥειπαῖς ἀνεμþδεσιν ἔρνος ἐλαßας|Σωσ[ιπÜτρα] ἐκ πατρικῶν ἐξεκüπην θαλÜμων.|οὔνομÜ σοι κενεὸν παρῆν ΓÜμο[ς], ἃν γὰρ ἔθρεψες|φροντßσιν ἁδßσταις, νῦν γενüμαν ἄγαμος (ὁ ΓÜμος μεγαλþνει τὴ ΣωσιπÜτρα μὲ τὶς πιὸ γλυκειὲς φροντßδες, προσδοκþντας γι' αὐτÞν, ὅπως κÜθε πατÝρας γιὰ τὴν κüρη του, ἕναν καλὸ γÜμο, μὰ δὲν μπορεῖ νὰ τὴ σþσει ἀπὸ τὸν θÜνατο, ἡ κüρη πεθαßνει ἄγαμος, χωρὶς νὰ ἐκπληρþσει τὶς προσδοκßες τοῦ πατρüς) καὶ στὴ συνοδευτικὴ ἐπιγραφὴ τοῦ Ε41 εἶναι χαραγμÝνο τὸ <α>ἰα[ῖ], ΧÜρμε χρηστÝ, χαῖρε.
     Ἰδιαßτερα ἀξιοσημεßωτη εἶναι ὅλη η προσωπογραφßα τοῦ ΚΕ. Βασιλεῖς κι ἄρχοντες, ἀξιωματοῦχοι τοῦ Πτολεμαúκοῦ καὶ Ρωμαúκοῦ κρÜτους, πολεμιστÝς καὶ προσκυνητÝς, ἄνθρωποι τῶν ΓραμμÜτων καὶ τῶν Τεχνῶν, νÝοι καὶ νÝες ποὺ πεθαßνουν πρüωρα, γυναῖκες πολλÝς, ἀκüμα καὶ μυθικὰ πρüσωπα παρελαýνουν στα ἐπιγρÜμματα. Οἱ πλεῖστοι ἀπὸ αὐτοὺς δὲν ἐμφανßζονται ἀλλοῦ, ἀνÜμεσÜ τους ὁ ποιητὴς ἈντισθÝνης (Ε1-2), ὁ Ὁμηρο¬διδÜσκαλος Κιλικᾶς (Ε24), ὁ μειμολüγος Ἀγαθοκλßων (ἢ Ἀγαθοκλῆς, Ε36), ὁ κωμωιδὸς Παφιανὸς ΠÜφιος (Ε47), ἀλλὰ κὶ οἱ γιατροὶ ἈριστοκρÜτης (Ε10) καὶ ΦαÀτας (Ε18, καὶ ὁ ΔÝκμος Σερουßλιος Ε45) κι ὁ ἐν τÝχναις μαγειρικαῖς διακριθεὶς ΒÜκχις (Ε50)15. Ἄλλων γνωστῶν προσþπων, ὅπως τοῦ ποιητοῦ ΝÝστορος τοῦ ΛαρανδÝως (Ε46) καὶ τῶν βασιλÝων τῆς ΠÜφου Νικοκλῆ (Ε12, Ε13, Ε59), τῆς Σαλαμßνας ΝικοκρÝοντα (Ε9καὶ Ε58) καὶ τῆς Ἀμαθοýντας Ἀνδροκλῆ , πιθανῶς καὶ τοῦ Σüλιου ΠασικρÜτη (Ε16), φωτßζεται ἡ ζωÞ, η δραστηριüτητα κι ἡ ἐπιρροÞ. Κι ἕνας ἁπλὸς πßνακας τῶν μετακινÞσεων ἀπὸ καὶ πρὸς τὴν Κýπρο δßνει μιαν ἐντυπωσιακὴ εἰκüνα.
     Ἀπ' τα 40 περßπου ἐπιτýμβια ἐπιγρÜμματα ποὺ βρÝθηκαν στις ἀνασκαφὲς σὲ διÜφορα μÝρη τῆς Κýπρου ἕνα μεγÜλο ποσοστü (περ. 20%) ἀπαθανατßζουν τὴ μνÞμη ἙλλÞνων ἀπὸ τὰ νησιὰ τοῦ Αἰγαßου καὶ τὰ παρÜλια τῆς Μ. Ἀσßας ποὺ τÜφηκαν στὸ νησὶ κατὰ τὴ περßοδο κυρßως ἀπὸ τὰ τÝλη τοῦ 4ου αἰ. π.Χ. μÝχρι καὶ τὰ τÝλη τοῦ 2ου αἰ. π.Χ., ἕνα ἀναφÝρεται σ' Ἕλληνα ἀπὸ τὴν Ἰλλυρßα καὶ σ' -ἀκρωτηριασμÝνο- ἀπουσιÜζει τὸ ὄνομα τῆς ἰδιαßτερης πατρßδας τοῦ πιθανῶς μὴ Κυπρßου νεκροῦ, ἀντßθετα, ἀπὸ τὰ ἐπιτýμβια ἐπιγρÜμματα ποὺ βρÝθηκαν ἐκτὸς Κýπρου ἕνα μüνο προÝρχεται ἀπὸ τη περιοχὴ τῶν νÞσων τοῦ Αἰγαßου καὶ τῶν παραλßων τῆς Μικρᾶς Ἀσßας (Ρüδος 3ος αἰ. π.Χ.) ἕνα ἀπὸ τὴν Αἴγινα (5ος αἰ. π.Χ.) κι ἕνα ἀπὸ τὴν ἈττικÞ (4ος αἰ. π.Χ.), ἕνα ἀπὸ τὴ ΜεσσÞνη τῆς Σικελßας (2/3 αἰ. μ.Χ.) καὶ ἕνα ἀπὸ τὴ ΝεÜπολη τῆς Ἰταλßας (2ος αἰ. μ.Χ.)17. Τὰ δὲ ἀναθηματικὰ ἐπιγρÜμματα μαρτυροῦν ἀφιερþματα μὴ Κυπρßων, κατὰ κανüνα ἀξιωματοýχων ἢ ἄλλων ἐπιφανῶν προσþπων, ποὺ διαμÝνουν μüνιμα ἢ προσωρινὰ στὸ νησὶ (Ε32, 1ου αἰ. π.Χ.: ὁ Ἀθηναῖος [Ἑρ]μ̣̣̣̣̣̣̣̣̣̣üδοτος ἀφιερþνει ἄγαλμα τῆς Ἀθηνᾶς στη Παφßα Ἀφροδßτη καὶ Ε46, 2/3 αἰ.μ.Χ.: ἡ ὑπατικὴ Ῥηγῖνα τιμᾶ τὸν ΛαρανδÝα ποιητὴ ΝÝστορα μὲ ἀφιÝρωμα στὴν ἴδια θεÜ) ἢ γι' αὐτοὺς ἀπὸ Κυπρßους ἢ ξÝνους (Ε51, 2/3 αἰ. μ.Χ.: Ποπλικüλαν Πρεῖσκον... πüλις Περσῆος, Ε53 5ος αἰ.μ.Χ.: ὁ Ἀντιüχου παῖς ἐσθλὸς Ὀλýμπιο[ς] τιμᾶται ἀπὸ τὴν πüλη τῆς Σαλαμßνας, Ε32 [βλ. ἀνωτ.]18, ἀλλὰ κι ἀφιερþματα ἙλλÞνων τῆς Κýπρου στη ΠριÞνη, στοὺς Δελφοýς, στὴν ΤεγÝα (γιὰ θεüτητες), καὶ γιὰ Κυπρßους στὸ Ἄργος (οἱ Ἀργεῖοι τιμοῦν τὸν ΝικοκρÝοντα της Σαλαμßνας) καὶ στὴ Δῆλο (Στüλος ΘÝωνος Ἀθηναῖος ...  Σßμαλον ΤιμÜρχου Σαλαμßνιον ...  Ἀπüλλωνι, μὲ στßχους τοῦ ἈντισθÝνη ἀπὸ τὴν ΠÜφο, ποὺ περὶ τὸ 100 π.Χ., φαßνεται νὰ ζῆ καὶ νὰ δημιουργεῖ στὸ ἱερὸ νησß).

-----------------------------------------------

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β' :
Απαραßτητα Συμπληρþματα:

α). ΠÜριο Χρονικü Þ ΠÜριο ΜÜρμαρο:

     Το ΠÜριο Χρονικü (ΠÜριο ΜÜρμαρο) εßναι Þ ΕλληνικÞ επιγραφÞ Þ οποßα δυστυχþς εσþθη ελλιπÞς σε 2 στÞλες ποý περιλαμβÜνουν 93 συνολικÜ στßχους. Το "ΠÜριο Χρονικü", Þ στη νεοελληνικÞ Χρονικü της ΠÜρου εßναι αρχαßο Ελληνικü επιγραφικü κεßμενο που βρÝθηκε σε μια επιτýμβια στÞλη, καλοýμενη κι "οξþνιον μÜρμαρον" κι εξιστορεß γεγονüτα και χρονολογßες, του ελλαδικοý χþρου, απü το 1581 π.Χ. μÝχρι το 263 π.Χ.. ΟνομÜστηκε Ýτσι επειδÞ βρÝθηκε στη ΠÜρο. Ποιüς εßναι ο συντÜκτης της επιγραφÞς αυτÞς που εßναι γραμμÝνη σε ΑττικÞ διÜλεκτο,  δεν μας εßναι γνωστü. Ο ΣÜμσον τον 16ο αι. μ.Χ., το Ýφερε στο φþς και το Ýδωσε στο ΠανεπιστÞμιο της Οξφüρδης.
     Χρονικüν Þ ΜÜρμαρον, μια εξαιρετικÜ ενδιαφÝρουσα ελληνικÞ επιγραφÞ, γραμμÝνη στην αττικÞ διÜλεκτο απü Üγνωστο συγγραφÝα, κατÜ την εποχÞ του Üρχοντα Διüδμητου στην ΑθÞνα, το 264-263 π.Χ. Εßναι χρονολογικüς πßνακας των πιο σημαντικþν ιστορικþν γεγονüτων απü την εποχÞ του ΚÝκροπα, του μυθικοý 1ου βασιλιÜ των Αθηνþν, μÝχρι του Διüδμητου, καθþς αναφÝρεται στην αρχÞ της επιγραφÞς ("Απü ΚÝκροπος του πρþτου βασιλεýσαντος Αθηνþν εßως... ΑθÞνησιν δε Διüδμητου"). ΠεριÝχει, ανÜμεσα σε Üλλα, σε χρονολογικÞ σειρÜ, σημαντικÜ γεγονüτα σχετικÜ με την ιστορßα κι εξÝλιξη της λογοτεχνßας, της μουσικÞς και του δρÜματος, τη καθιÝρωση των εθνικþν αγþνων, των ποιητικþν και μουσικþν διαγωνισμþν με τα ονüματα των νικητþν και των πιο αξιüλογων ανδρþν των γραμμÜτων και της μουσικÞς.



     Το ΠÜριο Χρονικü βρÝθηκε τον 16ο αι. μ.Χ. πÜνω σε μια κολοβωμÝνη στÞλη στη νÞσο ΠÜρο (απü üπου και το üνομÜ του)· μεταφÝρθηκε στη Σμýρνη απü τον κüμη Arundel το 1627 και κατüπιν στο Λονδßνο, üπου τοποθετÞθηκε πρþτα στους κÞπους του Henry Howard, συγγενÞ του Arundel. Η στÞλη Ýγινε γνωστÞ ως το ΜÜρμαρο ¢ρουντελ· το 1667 προσφÝρθηκε στο ΠανεπιστÞμιο Οξφüρδης, üπου μεταφÝρθηκε τελικÜ. Αποτελεßται απü 3 τμÞματα, 2 αγüρασε στην Σμýρνη ο Thomas Howard, κüμης του ¢ρουντελ. Οι στßχοι δεν Ýχουνε πλÞρως διατηρηθεß και στα 2 μÝρη. Οι επιγραφÝς αποκρυπτογραφÞθηκαν απü τον John Selden και δημοσιεýθηκαν μαζß με τις επιγραφÝς των Αρουνδελιανþν μαρμÜρων. ¸να απü αυτÜ τα 2 τεμÜχια Ýχει εξαφανιστεß. ¸να περαιτÝρω 3ο τεμÜχιο, που αποτελεß τη βÜση της επιτýμβιας στÞλης και φÝρει το τελευταßο απüσπασμα του κειμÝνου, βρÝθηκε στη ΠÜρο το 1897 κι εκτßθεται σÞμερα στο μουσεßο.  Το δε κεßμενο κι απü τα 3 τεμÜχια Ýχει διασωθεß.
     Δημοσιεýτηκε πρþτα στο Λονδßνο απü τον John Selden το 1628 (Marmora Arundelliana· Johannes Seldenus, σχ. 4ο). ¸κτοτε δημοσιεýτηκε αρκετÝς φορÝς: απü τους Prideaux (Οξφüρδη 1676), Μ. Maittaire (Λονδßνο 1732), J. Baumgarten (με γερμανικÞ μετÜφραση, 1747), Christian Wagner (1790), Α. Boeckh (1843, στο Corpus Inscriptionum Graecarurn, τüμ. II, σ. 293 κε.), C. Muller (στα FHG, Παρßσι 1853, τüμ. Ι, σ. 535 κε.), Johannes Flach (Tubingen, 1884) κι ßσως η πιο ενδιαφÝρουσα και πιο πλÞρης Ýκδοση, απü τον Felix Jacoby (Βερολßνο 1904) με σχüλια κι Ýνα χρονολογικü κανüνα· αυτÞ η τελευταßα Ýκδοση περιλαμβÜνει ως ΜÝρος Β' και τα τελευταßα αποσπÜσματα του Χρονικοý, που βρÝθηκαν απü τον Α. Wilhelm το 1897. Η ΣτÞλη της Οξφüρδης περιÝχει 93 στßχους που καλýπτουνε τη περßοδο απü τον ΚÝκροπα ως τον Καλλßστρατο (355/4 π.Χ.)· τα επüμενα αποσπÜσματα περιÝχουν Üλλους 34 στßχους, που καλýπτουν την περßοδο 336 π.Χ. (εποχÞ του Πυθüδηλου) ως το 299/8 (εποχÞ του ΕυκτÞμονα). Πρβ. F. Jacoby, Das Marmor Parium, Βερολßνο 1904 (Α' μÝρος, σσ. 3-20, Β' μÝρος σσ. 20-24). Οι στßχοι δεν Ýχουν πλÞρως διατηρηθεß και στα 2 μÝρη.



     Οι σýγχρονοι ιστορικοß θεωροýν ως βασικÞ προûπüθεση της επιστÞμης τους τον διαχωρισμü μýθου κι ιστορßας. ΠαρÜλληλα, συμφωνοýν πως το ΠÜριο Χρονικü δεν διαχωρßζει τον μýθο απὸ την ιστορßα. ΦυσικÜ, το Χρονικü της ΠÜρου δεν αναφÝρει μüνο μυθολογικÜ γεγονüτα, εßναι üμως χαρακτηριστικÞ η ÝμφασÞ του στα γεγονüτα της ΗρωικÞς ΕποχÞς. Αποτελεß, επομÝνως, εξαιρετικÜ προβληματικÞ ιστορικÞ πηγÞ, γι’ αυτü κι Ýχει ουσιαστικÜ παραμεληθεß απü τη σýγχρονη ιστορικÞ επιστÞμη. Μπορεß üμως να χρησιμεýσει, ως πρüσθετη πηγÞ, σε προβλÞματα επαλÞθευσης, κατÜ τον ßδιο τρüπο που η (καθολικÜ θεωροýμενη ως αναξιüπιστη) Historia Augusta Þ οι τελεßως εμπαθεßς βυζαντινοß εκκλησιαστικοß χρονογρÜφοι του Μεσαßωνα μποροýν να βοηθÞσουνε στην επαλÞθευση γεγονüτων απü Üλλες πηγÝς. ΠολλÜ μποροýν να ειπωθοýν πÜνω στο θÝμα, αλλÜ η αξßα του εßναι κυρßως βοηθητικÞ, σε üτι αφορÜ τα ιστορικÜ Þ πρωτο-ιστορικÜ (πχ Τρωικüς πüλεμος) γεγονüτα κι επßσης εßναι εξαιρετικÜ χρÞσιμο για τη κατανüηση του τρüπου με τον οποßο Ýβλεπαν οι αρχαßοι την ιστορßα των προγüνων τους.
     Η επßσημη θÝση των ιστορικþν εßναι üτι δεν αποτελεß Ýγκυρη πηγÞ πληροφοριþν παρÜ μüνο συμπληρωματικÞ (λες κι εμεßς ξÝρουμε πιüτερα απ’ αυτüν που το ‘γραψε!;) καθþς δεν γßνεται διαχωρισμüς ανÜμεσα σε ιστορικÜ και μυθολογικÜ πρüσωπα. Επßσης, Ýνας λüγος ακüμα που δεν εγκρßθηκε ως Ýγκυρη πηγÞ απü το διεθνÝς ιστορικü κατεστημÝνο που θÝλει τους ¸λληνες να εßναι... ινδοευρωπαßοι(!), üσο περßεργο κι αν ακοýγεται, εßναι γιατß δεν αναφÝρεται πουθενÜ σε αυτÞ τη κÜθοδο (των ινδοευρωπαικþν φýλων απü τη κεντρικÞ Ευρþπη το 16ο αι. π.Χ), που λογικÜ αν συνÝβη, θα Þτανε σημαντικü γεγονüς για να καταγραφεß! ΜÞπως τελικÜ αυτÞ η εκδοχÞ περß κατοßκησης του ελλαδικοý χþρου απü ινδοευρωπαικÜ φýλα δεν κολλÜει τελικÜ;



     Το ΠÜριο Χρονικü εßναι το παλιüτερο χρονικü (χρονολογικüς πßνακας) που Ýχει βρεθεß μÝχρι σÞμερα στα ελληνικÜ. Ακüμα, Ýχει αρκετü ενδιαφÝρον μια κι ο Üγνωστος συγγραφÝας του, δßνει μια καταγραφÞ των γεγονüτων απü την εποχÞ του βασιλιÜ ΚÝκροπα των Αθηνþν (1581 π.Χ. σýμφωνα με τον συγγραφÝα), μÝχρι το 264 π.Χ., που εßναι πιθανüτατα η χρονολογßα συγγραφÞς του χρονικοý, γνωρßζοντας Ýτσι πολλÝς Üγνωστες πτυχÝς της αρχαßας ελληνικÞς (μυθι)ιστορßας.
     Το κεßμενο Ýχει τη μορφÞ:    Αφ'ου (Απü üταν) / περιγραφÞ γεγονüτος / Ýτη ΧΧΧΧΧ (πÝρασαν ΧΧΧΧΧ Ýτη) Üρχοντος ΑθηνÞσι ΟΝΟΜΑ (üταν Üρχοντας των Αθηνþν Þταν ο...)
     Οι χρονολογÞσεις δεν ακολουθοýν την γνωστÞ αρχαιοελληνικÞ γραφÞ των αριθμþν με τα γρÜμματα του αλφαβÞτου, αλλÜ μια παλαιüτερη μÝθοδο: οι χιλιÜδες Χ, οι εκατοντÜδες Η, οι δεκÜδες Δ, οι πεντÜδες Π. Το δε κεßμενο κι απü τα τρßα τεμÜχια Ýχει διασωθεß (τμηματικα ορισμÝνες φορÝς).
     ΜÝθοδος μÝτρησης του χρüνου απü τους αρχαßους ¸λληνες. ¹ταν το χρονικü διÜστημα που μεσολαβοýσε μεταξý δýο διοργανþσεων των Ολυμπßων αγþνων. Στηριζüτανε στον κατÜλογο των νικητþν της Ολυμπßας, που Üρχιζε το 776 π.Χ. κι Ýφτανε ως το 393 μ.Χ. Οι αγþνες των Ολυμπßων γßνονταν αφοý συμπληρþνονταν τÝσσερα χρüνια απü τους προηγοýμενους, γι' αυτü οι αρχαßοι üριζαν, εκτüς απü τον αριθμü της ΟλυμπιÜδας και το Ýτος (α, β, γ, δ). Η χρονολογικÞ αυτÞ μÝθοδος Ýγινε πανελλÞνια γιατß Þταν σχεδüν πλÞρης, αφοý σε üλο αυτü το διÜστημα μüνο τρεις φορÝς δε χαρÜχτηκαν τα ονüματα των ολυμπιονικþν, και τα στοιχεßα της Þταν κατανοητÜ απü üλους τους ¸λληνες, ενþ δε γινüταν το ßδιο με τα ιδιαßτερα χρονολογικÜ συστÞματα των διαφüρων πüλεων. ΕισηγητÞς της χρονολüγησης με βÜση τις ΟλυμπιÜδες υπÞρξε ο ιστορικüς Τßμαιος ο Ταυρομενßτης, ο οποßος τις χρησιμοποßησε στις «Ιστορßες» του, στα τÝλη του 4ου αι. π.Χ. ΚατÜλογοι ολυμπιονικþν Ýγιναν για 1η φορÜ απü το σοφιστÞ Ιππßα τον Ηλεßο γýρω στο 400 π.Χ. και συνεχßστηκαν απü τον ΑριστοτÝλη, τον ΕρατοσθÝνη, το ΦλÝγοντα, τον Τραλλιανü κ.Ü. ΚατÜ ΟλυμπιÜδα χρονολογοýν οι ιστορικοß Πολýβιος και Διüδωρος ο Σικελιþτης, αρχßζοντας απü τα σýγχρονÜ τους γεγονüτα και προχωρþντας προς τα πßσω, þσπου φτÜνουν στη 1η ΟλυμπιÜδα του 776 π.Χ., οπüτε νßκησε στο στÜδιο ο Κüροιβος ο Ηλεßος.
     Απü το 776 π.Χ. ως το 393 μ.Χ., που καταργÞθηκαν οι αγþνες των Ολυμπßων, οι ΟλυμπιÜδες Þτανε συνολικÜ 293. Για τη μετατροπÞ των ΟλυμπιÜδων στο σýγχρονο χρονολογικü σýστημα πολλαπλασιÜζουμε τον αριθμü της ΟλυμπιÜδας επß τÝσσερα και αφαιροýμε το γινüμενο απü το 780. ¼ταν üμως μας δßνεται το δεýτερο, τρßτο Þ τÝταρτο Ýτος της ΟλυμπιÜδας προσθÝτουμε αντßστοιχα στο γινüμενο του πολλαπλασιασμοý 1 για το δεýτερο, 2 για το τρßτο και 3 για το τÝταρτο Ýτος της ΟλυμπιÜδας. Π.χ. ο Πελοποννησιακüς Πüλεμος Üρχισε το δεýτερο Ýτος της 87ης ΟλυμπιÜδας. Στο γινüμενο 87x4 (348) προσθÝτουμε 1 και το αφαιροýμε απü το 780. Το αποτÝλεσμα εßναι 431. Για τις ΟλυμπιÜδες μ.Χ. αφαιρεßται απü το γινüμενο του πολλαπλασιασμοý του αριθμοý των ΟλυμπιÜδων επß 4 ο αριθμüς 779 (π.χ. το τρßτο Ýτος της 227 ΟλυμπιÜδας εßναι 227x4 = 908 + 2 = 910-779 = 131 μ.Χ.

Ι = 1
Δ = 10
Η = 100
Χ = 1000
/Δ = 5
/Η = 50
/Χ = 500

     Και μετÜ απ’ üλ’ αυτÜ τα κατατοπιστικÜ, καιρüς να δοýμε και το κυρßως κεßμενο, που δυστυχþς δεν το ‘χω ολÜκερο, φτÜνει μÝχρι τον ΕυκτÞμονα… Ιδοý:

      •   Απü τüτε που ο ΚÝκροπας εβασßλευσε στην ΑθÞνα κι η χþρα που καλοýνταν πρþτα Κεκροπßα ονομÜστηκε ΑκτικÞ απü τον αυτüχθονα ¢κταιο, Ýτος ΧΗΗΗΔΠΙΙΙ (1318)

  • Τüτε που ο Δευκαλßων βασßλευσε στην Λυκþρεια, κοντÜ στην Παρνασσü, üταν ο ΚÝκροπας βασßλευε στην ΑθÞνα, Ýτος ΧΗΗΗΔ. (1310)

  • Τüτε που Ýγινε δßκη στην ΑθÞνα μεταξý του ¢ρεως και του Ποσειδþνος, υπÝρ του υιοý του Αλιρροθßου, ο τüπος εκλÞθη ¢ρειος ΠÜγος, Ýτος ΧΗΗΓΔΠΙΙΙ (1268), üταν ο Κραναüς βασßλευε στην ΑθÞνα

  • ¼ταν Ýγινε ο κατακλυσμüς στην εποχÞ του Δευκαλßωνος, και ο Δευκαλßων Ýφυγε με τα νερÜ απü την Λυκþρεια στην ΑθÞνα στον Κραναü, ßδρυσε το ιερü του Ολυμπßου Διüς και θυσßασε για την σωτηρßα του, Ýτος ΧΗΗΓΔΠ, (1265), üταν ο Κραναüς βασßλευε στην ΑθÞνα.

  • Απü üταν ο Αμφικτýων του Δευκαλßωνος βασßλευσε στις Θερμοπýλες συγκÝντρωσε αυτοýς που κατοικοýσαν γýρω απü το ιερü και τους ονüμασε Αμφικτýονες και θυσßασε και οι Αμφικτýονες ακüμα και τþρα κÜνουν θυσßες, Ýτος ΧΗΗΓΠΙΙΙ, (1258), üταν ο Αμφικτýων βασßλευε στην ΑθÞνα.

  • Απü üταν ο ¸λλην του Δευκαλßωνος βασßλευσε στην Φθιþτιδα, ¸λληνες ονομÜστηκαν üσοι προηγουμÝνως καλοýνταν Γραικοß, και (τον Παναθ. Αγþνα), Ýτος ΧΗΗΓΠΙΙ (1257), üταν ο Αμφικτýων βασßλευε στην ΑθÞνα.

  • Απü üταν ο ΚÜδμος του ΑγÞνορος Ýφτασε στην ΘÞβα (.. και) Ýκτισε την Καδμεßα, Ýτος ΧΗΗΓΠ (1255), üταν ο Αμφικτýων βασßλευε στην ΑθÞνα.

  • Απü üταν ο ...νßκης βασßλευσαν, το Ýτος 1252, üταν ο Αμφικτýων βασßλευε στην ΑθÞνα.

  • Απü üταν πλοßο κατασκευασμÝνο απü τον Δαναü πενÞντα κουπιþν απü την Αßγυπτο στην ΕλλÜδα Ýπλευσε και ονομÜστηκε πεντηκüντορος, και οι θυγατÝρες του Δαναοý .. και .. Ελßκη και Αρχεδßκη κληρþθηκαν μεταξý των υπολοßπων της Λινδßας ΑθηνÜς το ιερüν ιδρýσαν και θυσßασαν στην ακτÞ (..) στην Λßνδο της Ρüδου, Ýτος 1247, üταν ο Εριχθüνιος βασßλευε στην ΑθÞνα.

  • ¼ταν ο Εριχθüνιος στα πρþτα ΠαναθÞναια που Ýγιναν Ýζεψε Üρμα και Ýδειξε το αγþνισμα και Αθηναßους ονüμασε, και Üγαλμα της μητÝρα των Θεþν εμφανßστηκε στην ΚυβÝλη, κι ο ¾αγνις ο Φρýγας πρþτος εφεýρε τους αυλοýς απü Κ..αßων τους Φρýγες και την αρμονßα που Ýτσι ονομÜστηκε απü τους Φρýγες πρþτος Ýπαιξε και Üλλους νüμους Μητρüς, Διονýσου, Πανüς και τον ...., Ýτος 1242, üταν ο Εριχθüνιος βασßλευε στην ΑθÞνα που Ýζεψε Üλογα σε Üρμα.

  • ¼ταν ο Μßνως ο πρþτος βασßλεψε στην ΚρÞτη και Ýκανε οικισμü στην Απολλωνßα, σßδηρος ευρÝθη στην ºδη, βρÝθηκε απü τους Ιδαßους Δακτýλους ΚÝλμιο και ΔαμναμενÝω, Ýτος .., üταν ο Πανδßων βασßλευε στην ΑθÞνα.

  • ¼ταν η ΔÞμητρα Ýφτασε στην ΑθÞνα Ýφερε τον καρπü και τα Προηρüσια Ýγιναν για πρþτη φορÜ, κÜτω απü της οδηγßες του ΤριπτολÝμου του Κελεοý και της Νεαßρας, Ýτος 1146, üταν ο Εριχθüνιος βασßλευε στην ΑθÞνα.

  • ¼ταν οΤριπτüλεμος θÝρισε τον καρπü που Ýσπειρε στην Ραρßα που καλοýμε Ελευσßνα, Ýτος 1(1)45, üταν ο ΕριχθÝας βασßλευε στην ΑθÞνα.

  • ¼ταν ο ΟρφÝας Ýκανε γνωστÞ την ποßησÞ του, την αρπαγÞ της Κüρης και την αναζÞτηση της ΔÞμητρας και τον δημιουργημÝνο απü εκεßνη σπüρο, και το πλÞθος των αποδεχοýμενων τον καρπü, Ýτος 1135, üταν ο ΕριχθÝας βασßλευε στην ΑθÞνα.

  • ¼ταν ο Εýμολπος καθιÝρωσε τα Ελευσßνια μυστÞρια και τα Ýργα του πατÝρα του Μουσαßου Ýκανε γνωστÜ, Ýτος 11..., üταν ο ΕριχθÝας του Πανδßονος βασßλευε στην ΑθÞνα.

  • ¼ταν καθαρμüς πρþτα Ýγινε.. , Ýτος.., üταν ο Πανδßων του ΚÝκροπος βασßλευε στην ΑθÞνα.

  • ¼ταν στην Ελευσßνα ο γυμνικüς αγþνας.. Ýγιναν τα Λýκαια στην Αρκαδßα και . απü τον ΛυκÜων εδüθησαν στους ¸λληνες, Ýτος .., üταν ο Πανδßων του ΚÝκροπος βασßλευε στην ΑθÞνα.

  • ¼ταν.. ο ΗρακλÞς.., üταν ο ΑιγÝας βασßλευε στην ΑθÞνα.

  • ¼ταν στην ΑθÞνα υπÞρξε Ýλλειψη καρπþν οι Αθηναßοι συμβουλεýτηκαν το μαντεßο και ο Απüλλων Ýχρησε να ορßσει ποινÞ ο Μßνως üτι θεωρεß σωστü, Ýτος 1031, üταν ο ΑιγÝας βασßλευε στην ΑθÞνα.

  • ¼ταν ο Θησεýς βασßλευσε στην ΑθÞνα τις 12 πüλεις σε αυτÞν συνÝνωσε και πολιτεßα και δημοκρατßα τους παρÝδωσε, ...των Αθηνþν, αφοý σκüτωσε τον Σßνη ßδρυσε τον αγþνα των Ισθμßων, Ýτος 995.

  • Απü την εισβολÞ της στρατιÜς των Αμαζüνων στην ΑθÞνα, Ýτος 992, üταν ο Θησεýς βασßλευε στην ΑθÞνα.

  • ¼ταν οι Αργεßοι με τον ¢δραστο εκστρÜτευσαν κατÜ τις ΘÞβας και τον αγþνα των ΝÝμεων Ýθεσαν επß αρχηγßας του ΑρχÝμορου, Ýτος 987, üταν ο Θησεýς βασßλευε στην ΑθÞνα.

  • ¼ταν οι ¸λληνες εκστρÜτευσαν εναντßον της Τροßας, Ýτος 954, üταν ο ΜενεσθÝας βρßσκονταν στο 13ο Ýτος της βασιλεßας του στην ΑθÞνα.

  • Η Τροßα αλþθηκε, Ýτος 945, üταν ο ΜενεσθÝας βρισκüταν στο 22ο Ýτος της βασιλεßας του στην ΑθÞνα, του μÞνα Θαργηλßωνος, ημÝρα εβδüμη φθßνοντος.

  • ¼ταν του ΟρÝστη του ΑγαμÝμνονος και της θυγατÝρας του Αιγßσθου Ηριγüνης Ýγινε η δßκη στον ¢ρειο ΠÜγο υπÝρ του Αιγßσθου και της ΚλυταιμνÞστρας, στην οπüßα ο ΟρÝστης νßκησε αν και οι ψÞφοι Þταν ßσοι, Ýτος (9)44, üταν ο Δημοφþντας βασßλευε στην ΑθÞνα.

  • ¼ταν ο Τεýκρος στην Σαλαμßνα της Κýπρου οßκισε, Ýτος 938, üταν ο Δημοφþντας βασßλευε στην ΑθÞνα.

  • ¼ταν ο Νηλεýς αποßκισε την Μßλητο και üλη την υπüλοιπη Ιωνßα, ¸φεσο, ΕρυθρÜ, ΚλαζομενÝς, ΠριÞνη, ΛÝβοδο, ΤÝω, Κολοφþνα, Μυοýντα, Φþκαια, ΣÜμο, Χßον και τα Πανιþνια εγκαθßδρυσε, Ýτος (8)13, üταν ο ΜενεσθÝας βρισκüταν στο 13ο Ýτος της βασιλεßας του στην ΑθÞνα.

  • ¼ταν ο Ησßοδος ο ποιητÞς εμφανßστηκε, Ýτος 67.., üταν ο ... βασßλευε στην ΑθÞνα.

  • ¼ταν ο ¼μηρος ο ποιητÞς εμφανßστηκε, Ýτος 643, üταν ο Διüγνητος βασßλευε στην ΑθÞνα.

  • ¼ταν ο Φεßδων ο Αργεßος κοινοποßησε τα μÝτρα και σταθμÜ κατασκεýασε αργυρü νüμισμα που το Ýφτιαξε στην Αßγινα, Ýγινε 11ος απü τον ΗρακλÞ, Ýτος 631, üταν ο ΦερÝκλειος βασßλευε στην ΑθÞνα.

  • ¼ταν ο Αρχßας του ΕυαγÞτου ο δÝκατος απü τον ΤÞμενο της Κορßνθου, μετÝφερε την αποικßα και Ýκτισε τις Συρακοýσσες, Ýτος .., üταν ο Αισχýλος βρßσκονταν στο 21ο Ýτος της βασιλεßας του στην ΑθÞνα.

  • ¼ταν κατ’ Ýτος Üρχισε Üρχων, Ýτος 420.

  • ¼ταν ..., Ýτος 418, üταν ο ΛυσιÜδης Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • ¼ταν ο ΤÝρπανδρος του ΔερδÝνου απü την ΛÝσβο, τους κανüνες παιξßματος της λýρας επινüησε και καινοτüμισε και την προηγοýμενη μουσικÞ Üλλαξε, Ýτος 381, üταν ο Δρωπßδης Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • ¼ταν ο ΑλυÜττης βασßλευσε στους Λýδους, Ýτος 341, üταν ο Αριστüκλειος Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • ¼ταν η Σαπφþ απü την ΜυτιλÞνη στην Σικελßα Ýπλευσε, (φυγοýσα)....., üταν ο Κριτßας ο πρþτος κυβερνοýσε στην ΑθÞνα, και στις Συρακοýσσες τα μεγÜλα κτÞματα Þταν στην κατοχÞ τους.

  • ¼ταν οι Αμφικτýονες θυσßασαν αφοý καταπολÝμησαν τον Κýρρα, και γυμνικüς αγþνας διοργανþθηκε χρηματιζüμενος απü τα λÜφυρα, Ýτος (32)7, üταν ο Σßμωνας Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • ¼ταν στους Δελφοýς στεφÜνου αγþνας πÜλι διοργανþθηκε, Ýτος 318, üταν ο Δαμσßας ο δεýτερος Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • ¼ταν στην ΑθÞνα χορüς στην κωμωδßα τÝθηκε, τον οποßον Ýστησαν πρþτοι οι ΙκÜριοι, üταν βρÞκαν τον Σουσαρßωνα, και Ýπαθλο ετÝθη πρþτα ξερþν σýκων (Üρσιχος) και μετρητÞς κρασιοý, Ýτος..., üταν ο .. Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • ¼ταν ο Πεισßστρατος Ýγινε τýραννος της ΑθÞνας, Ýτος 297, üταν ο ΚωμÝος Þταν Üρχοντας της ΑθÞνα.

  • ¼ταν ο Κροßσος απü την Ασßα Ýστειλε πρÝσβεις στους Δελφοýς, Ýτος (29)2, üταν ο Ευθýδημος Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • ¼ταν ο Κýρος ο βασιλεýς των Περσþν κατÝλαβε τις ΣÜρδεις και τον Κροßσο κÜτω ..., Ýτος 277, üταν ο .. Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα και ο Ιππþναξ ο ιαμβικüς ποιητÞς ζοýσε εκεßνο τον καιρü.

  • ¼ταν ο ΘÝσπις ο ποιητÞς υποκρßθηκε πρþτος και δßδαξε το δρÜμα στην πüλη και ως Ýπαθλο τÝθηκε ο τρÜγος, Ýτος 2(7..), üταν ο ..ναßος ο πρþτος Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • ¼ταν ο Δαρεßος βασßλευσε στους ΠÝρσες μετÜ τον θÜνατο του μÜγου, Ýτος (2)56, üταν ο ... Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • ¼ταν ο Αρμüδιος και ο ΑριστογÝιτων δολοφüνησαν τον ºππαρχο τον διÜδοχο του ΠεισιστρÜτου και οι Αθηναßοι οδÞγησαν του Πεισιστρατßδες Ýξω απü το Πελασγικü τεßχος, Ýτος 248, üταν ο Αρπακτßδης Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • ¼ταν στους χοροýς πρþτα αγωνßζονταν Üνδρες, τους οποßους δßδαξε ο Υπüδικος ο Χαλκιδεýς που κÝρδισε, Ýτος 246, üταν ο Λυσαγüρας Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • Ο Μελανιππßδης ο ΜÞλιος νßκησε στην ΑθÞνα, Ýτος 231, üταν ο Πυθüκριτος Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • ¼ταν οι Αθηναßοι πολÝμησαν στην μÜχη του Μαραθþνος εναντßον των Περσþν, και ο ΑρταφÝρνης ο ανιψιüς του Δαρεßου κι ο ΔÜτις ο στρατηγüς, στην οποßα νßκησαν οι Αθηναßοι, Ýτος 227, üταν ο Φαινιππßδης Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα, στην μÜχη ο ποιητÞς Αισχýλος συναγωνßζονταν, üταν Þταν 35 ετþν.

  • ¼ταν ο Σιμωνßδης ο παπποýς του Σιμωνßδη του ποιητÞ, ποιητÞς üντας κι αυτüς, νßκησε τους Αθηναßους κι ο Δαρεßος πÝθανε, ο ΞÝρξης ο υιüς βασßλευσε, Ýτος (2)26, üταν ο Αριστεßδης Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • ¼ταν ο Αισχýλος ο ποιητÞς με μια τραγωδßα πρþτος νßκησε κι ο Ευριπßδης ο ποιητÞς γεννÞθηκε, κι ο Στησßχορος ο ποιητÞς στην ΕλλÜδα αφßχθη, Ýτος 222, üταν ο ΦιλοκρÜτης Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • ¼ταν ο ΞÝρξης Ýριξε το πλοßο στον ΕλλÞσποντο και τον ¢θω διþρυξε κι η μÜχη των Θερμοπυλþν Ýγινε κι η ναυμαχßα των ΕλλÞνων στην Σαλαμßνα εναντßον των Περσþν, στην οποßα νßκησαν οι ¸λληνες, Ýτος 217, üταν ο ΚαλλιÜδης Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • ¼ταν στις ΠλαταιÝς η μÜχη πραγματοποιÞθηκε απü τους Αθηναßους εναντßον του Μαρδονßου τον στρατηγü του ΞÝρξη, στην οποßα νßκησαν οι Αθηναßοι, κι ο Μαρδüνιος πÝθανε στην διÜρκεια της μÜχης και φωτιÜ ξÝσπασε στη Σικελßα απü την Αßτνα, Ýτος 216, üταν ο ΞÜνθιππος Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • ¼ταν ο ΓÝλων του ΔεινομÝνους Ýγινε τýραννος των Συρακουσσþν, Ýτος 215, üταν ο ΤιμοσθÝνης Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • ¼ταν ο Σιμωνßδης του ΛεωπρÝπους ο Κεßος, που βρÞκε το μνημονικü σýστημα νßκησε στην ΑθÞνα και δßδαξε κι οι εικüνες του Αρμοδßου κι Αριστογεßτονος στÞθηκαν, Ýτος 21(3), üταν ο Αδεßμαντος Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • ¼ταν ο ΙÝρων Ýγινε τýραννος των Συρακουσσþν, Ýτος 208, üταν ο ΧÜρητος Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα, Þταν κι ο Επßχαρμος ο ποιητÞς επßσης τον ßδιο καιρü.

  • ¼ταν ο ΣοφοκλÞς του Σοφßλλου απü τον Κολωνü νßκησε στη τραγωδßα üταν Þταν 28 ετþν, Ýτος 206, üταν ο Αψηφßωνας Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • ¼ταν στους Αιγüς ποταμοýς ο λßθος Ýπεσε, κι ο Σιμωνßδης ο ποιητÞς πÝθανε στην ηλικßα των 90 ετþν, Ýτος 205, üταν ο Θεαγενßδης Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • ¼ταν ο ΑλÝξανδρος πÝθανε, ο υιüς του Περδßκκας βασßλευσε στους Μακεδüνες, Ýτος 19(9), üταν ο Εýθιππος Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • ¼ταν ο Αισχýλος ο ποιητÞς, που Ýζησε 69 χρüνια, πÝθανε στην ΓÝλα της Σικελßας, Ýτος 193, üταν ο ΚαλλÝας ο πρþτος Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • ¼ταν ο Ευριπßδης στην ηλικßα των 44 ετþν, νßκησε πρþτος σε τραγωδßα, Ýτος 1(79), üταν ο Δßφιλος Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα, τον ßδιο περßπου καιρü με τον Ευριπßδη, ο ΣωκρÜτης κι ο Αναξαγüρας.

  • Ο ΑρχÝλαος βασßλευσε στους Μακεδüνες μετÜ τον θÜνατο του Περδßκκου, Ýτος 1(57), üταν ο Αστýφιλος Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • ¼ταν ο Διονýσιος Ýγινε τýραννος των Συρακουσσþν, Ýτος 14(7), üταν ο ΕυκτÞμονας Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • ¼ταν ο Ευρυπßδης που Ýζησε για 7.. Ýτη, πÝθανε, Ýτος 145, üταν ο ΑντιγÝνης Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • ¼ταν ο ΣοφοκλÞς ο ποιητÞς που Ýζησε 92 Ýτη πÝθανε κι ο Κýρος ανÝβηκε, (Ýτος 143) üταν ο Καλλßας ο πρþτος Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • ¼ταν ο ΤελÝστης ο Σελινοýντιος νßκησε στην ΑθÞνα, Ýτος 139, üταν ο Μßκων Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • ¼ταν οι ¸λληνες που εßχαν ανÝβει με τον Κýρο Ýφτασαν κι ο ΣωκρÜτης ο φιλüσοφος που εßχε ζÞσει 70 Ýτη, πÝθανε, Ýτος 137, üταν ο ΛÜχητας Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • ¼ταν ο Αριστüνους .. νßκησε στην ΑθÞνα, Ýτος 135, üταν ο ΑριστοκρÜτης Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • ¼ταν ο Πολýιδος ο Σηλυμβριανüς νßκησε με Ýνα διθýραμβο στην ΑθÞνα, Ýτος 1(..), ... Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • ¼ταν ο Φιλüξενος ο διθυραμβοποιüς πÝθανε, που Ýζησε 55 Ýτη, üταν ο ΠυθÝας Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • ¼ταν ο Αναξανδρßδης ο κωμικοποιüς νßκησε στην ΑθÞνα, Ýτος 113, üταν ο ΚαλλÝας Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • ¼ταν ο ΑστυδÜμας νßκησε στην ΑθÞνα, Ýτος 109, üταν ο Αστεßος Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα, τüτε κατακÜηκε και ο ναüς στους Δελφοýς.

  • ¼ταν η μÜχη στα Λεýκτρα Ýγινε μεταξý Θηβαßων και Λακεδαιμονßων, στην οποßα νßκησαν οι Θηβαßοι, Ýτος 107, üταν ο Φρασικλεßδης Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα, και ο Αμýντας πÝθανε, και ο ΑλÝξανδρος ο υιüς του βασßλευσε στους Μακεδüνες.

  • Απü üταν ο Στησßχορος ο Ιμεραßος ο δεýτερος νßκησε στην ΑθÞνα, και οικßστηκε η Μεγαλüπολις στην Αρκαδßα, Ýτος 10(.), üταν ο ... Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • Απü üταν ο Διονýσιος ο Σικελιþτης πÝθανε, ο υιüς του Διονýσιος Ýγινε τýραννος, και μετÜ τον θÜνατο του ΑλεξÜνδρου ο Πτολεμαßος ο Αλωρßτης βασßλευσε στους Μακεδüνες, Ýτος 104, επß Üρχοντος ΝαυσιγÝνους στην ΑθÞνα.

  • Απü üταν οι Φωκεßς το μαντεßο των Δελφþν κατÝλαβαν..., Ýτος 102, üταν ο Κηφισüδωρος Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

    Απü üταν ο Τιμüθεος που εßχε ζÞσει 90 Ýτη πÝθανε, Ýτος. .., üταν ο ... Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • Απü üταν ο Φßλιππος του Αμýντου βασßλευσε στους Μακεδüνες, και ο ΑρτοξÝρξης πÝθανε, ο υιüς του ¿χος βασßλευσε, Ýτος .., üταν ο ... Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • Απü üταν .... νßκησε στην ΑθÞνα, Ýτος 93, üταν ο ΑγαθοκλÞς Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • Απü üταν ... Ýγινε, Ýτος 91, üταν ο Καλλßστρατος Þταν Üρχοντας...... σοφüς.. σε αυτü.

  • Απü üταν Καλλ.., Ýτος.. üταν Þταν ο ... Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • .... ο Φßλιππος πÝθανε ο ΑλεξÜνδρος βασßλευσε, Ýτος 72, üταν ο Πυθüδηλος Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • Απü üταν ο ΑλÝξανδρος εκστρÜτευσε εναντßον των ΤριβÜλλων και των Ιλλυριþν και των επαναστατημÝνων Θηβαßων και τη φρουρÜ πολιüρκησαν, επιστρÝφοντας κατÜ κρÜτος κατÝλαβαν και την πüλη κατÝσκαψαν, Ýτος 71, üταν ο Ευαßνετος Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • Απü της διαβÜσεως του ΑλεξÜνδρου στην Ασßα και της μÜχης περß τον Γρανικü και απü την μÜχη της Ισσοýς του ΑλεξÜνδρου εναντßον του Δαρεßου, Ýτος 70, üταν ο Κτησßκλειος Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • Απü üταν ο ΑλÝξανδρος κυρßευσε την Φοινßκη και την Κýπρο και την Αßγυπτο, Ýτος 69, üταν ο ΝικοκρÜτης Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • Απü την μÜχη του ΑλεξÜνδρου εναντßον του Δαρεßου, γýρω απü την ¢ρβηλα, στην οποßα νßκησε ο ΑλÝξανδρος κι η Βαβυλþν αλþθηκε κι Üφησε τους συμμÜχους κι η ΑλεξÜνδρεια κτßσθηκε, Ýτος 68, üταν ο ΝικÞτας Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • Απü üταν ο ΚÜλλιππος την αστρολογßα εξÞγησε κι ο ΑλÝξανδρος Ýπιασε το Δαρεßο, τον ΒÞσο κρÝμασε, Ýτος 66, επß Üρχοντος Αριστοφþντος στην ΑθÞνα.

  • Απü üταν ο ΦιλÞμων ο κωμοδοποιüς νßκησε, Ýτος 64, üταν ο Ευθýκριτος Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα. Οικßσθη ελληνικÞ πüλη κοντÜ στον ΤανÜ)

  • Απü την μεταλλαγÞ του ΑλεξÜνδρου κι ο Πτολεμαßος κυρßευσε την Αßγυπτο, Ýτος 60, üταν ο ΗγÞσιος Þταν Üρχοντας.

  • Απü τον πüλεμο που Ýγινε στην Λαμßα των Αθηναßων εναντßον του Αντßπατρου, και απü την ναυμαχßα που Ýγινε απü τους Μακεδüνες εναντßον των Αθηναßων κοντÜ στην Αμοργü, στην οποßα νßκησαν οι Μακεδüνες, Ýτος 59, üταν ο Κηφισüφωρος Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

    Απü üταν ο Αντßπατρος την ΑθÞνα κατÝλαβε και ο ΟφÝλας απεστÜλη στην ΚυρÞνη απü τον Πτολεμαßο, Ýτος 58, üταν ο ΦιλοκλÞς Þταν στην ΑθÞνα.

  • Απü üταν ο Αντßγονος στην Ασßα διÜβηκε, και ο ΑλÝξανδρος στην ΜÝμφιδα θÜφτηκε, και ο Περδßκκας πÝθανε αφοý εκστρÜτευσε στην Αßγυπτο, και ο ΚρÜτερος και ο ΑριστοτÝλης ο σοφιστÞς πÝθανε που Ýζησε 50 Ýτη, Ýτος 57, üταν ο ¢ρχιππος Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα. Και ο Πτολεμαßος πορεýθηκε μÝσα στην ΚυρÞνη.

  • Απü την κηδεßα του ΑντιπÜτρου, την αποχþρηση του ΚασσÜνδρου απü την Μακεδονßα, και απü την πολιορκßας της Κυζßκου, την οποßα πολιüρκησε ο Αριδαßος, και απü üταν ο Πτολεμαßος κατÝλαβε την Συρßα και την Φοινßκη, Ýτος 55, üταν ο Απολλüδωρος Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα. Και των αυτþν ετþν και ο ΑγαθοκλÞς εκλÝχθηκε απü τους υποστηρικτÝς του σαν αυτοκρÜτορας στρατηγüς της Σικελßας.

  • Απü την ναυμαχßα της Κλεßτου και του ΝικÜνορος γýρω απü το ιερü των Καλχηδονßων, και üταν ο ΔημÞτριος θÝσπισε νüμους στην ΑθÞνα, Ýτος 53, üταν ο ΔημογÝνης Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • Απü üταν ο ΚÜσσανδρος στην Μακεδονßα κατÝβηκε, και η ΘÞβα οικßσθηκε, και η ΟλυμπιÜς πÝθανε, και η Κασσανδρεßα κτßσθηκε, και ο ΑγαθοκλÞς Ýγινε τýραννος των Συρακουσσþν, Ýτος 52, üταν ο Δημοκλεßδης Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα, τüτε ο ΜÝνανδρος ο κωμοδοποιüς νßκησε πρþτος στην ΑθÞνα.

  • Απü üταν ο ΣωσιφÜνης ο ποιητÞς πÝθανε, που Ýζησε 49 Ýτη, Ýτος 49, üταν ο Θεüφραστος Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • Απü üταν Ýγινε Ýκλειψη ηλßου κι ο Πτολεμαßος νßκησε τον ΔημÞτριο στην ΓÜζα και απÝστειλε τον ΣÝλευκο στην Βαβυλþνα, Ýτος (4)8, üταν ο ΠολÝμων Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • Απü üταν ο ΝικοκρÝων πÝθανε και ο Πτολεμαßος κυρßευσε τα νησιÜ, Ýτος 47, üταν ο Σιμωνßδης Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • Απü üταν ο ΑλÝξανδρος του ΑλεξÜνδρου πÝθανε και Ýτερος ΗρακλÞς γεννÞθηκε απü την θυγατÝρα του ΑρτÜβαζου, και ο ΑγαθοκλÞς διÜβηκε στην Καρχηδüνα.... Ýτος 46, üταν ο ΙερομνÞμων Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • Απü üταν η πüλη ΛυσιμÜχεια κτßσθηκε, και ο ΟφÝλας στην Καρχηδüνα... και ο υιüς του Πτολεμαßους γεννÞθηκε στην Κω, και η ΚλεοπÜτρα στις ΣÜρδεις πÝθανε... Ýτος 45, üταν ο ΔημÞτριος Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.


  • Απü üταν ο ΔημÞτριος του Αντιγüνου πολιüρκησε τον ΠειραιÜ και τον κατÝλαβε, και ο ΔημÞτριος ο Φαληρεýς εξορßστηκε απü την ΑθÞνα, Ýτος 44, üταν ο Καßριμος Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • Απü üταν ο ΔημÞτριος κατÝσκαψε την Μουνυχßα, και τη Κýπρο κατÝλαβε και Φιλßππου..., Ýτος 43, üταν ο ΑναξικρÜτης Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • Απü üταν ο ΣωσιφÜνης ο ποιητÞς γεννÞθηκε και ..., Ýτος 42, üταν ο Κüροιβος Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • Απü την πολιορκßα της Ρüδου κι απü üταν ο Πτολεμαßος παρÝλαβε την βασιλεßα, Ýτος 41, üταν ο ΕυξÝνιππος Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • Απü των σεισμþν που Ýγιναν στην Ιωνßα, και üταν ο ΔημÞτριος την Χαλκßδα κατÝλαβε καθ’ ομολογßα και ... του Δημητρßου, Ýτος 40, üταν ο ΦερÝκλειος Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • Απü üταν ο κομÞτης αστÝρας εμφανßστηκε, και ο Λυσßμαχος στην Ασßα διÜβηκε, Ýτος 39, üταν ο Λεþστρατος Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • Απü üταν η διÜλυση του ΚÜσσανδρου και του ΔημÞτριου Ýγινε.... πÝθανε, Ýτος 38, üταν ο Νικüκλειος Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.

  • Απü üταν ... του Δημητρßου στην Χαλκßδα αναβολÞς, οι Αθηναßοι .... Ýτος 35, üταν ο ΕυκτÞμων Þταν Üρχοντας στην ΑθÞνα.
    ---------------------------

β). ΠÜπυροι Οξυρρýγχου:

   Η ονομασßα πÜπυροι της Οξυρρýγχου αναφÝρεται σε πολý μεγÜλο αριθμü παπυρικþν χειρογρÜφων που βρÝθηκαν μετÜ απü πολýχρονες ανασκαφÝς (1895-1934) στην Οξýρρυγχο, κεφαλοχþρι στην ¢νω Αßγυπτο, νüτια του Φαγιοýμ. Πιθανüν η ονομασßα να προÝρχεται απü το üνομα ενüς ψαριοý με μυτερü ρýγχος που συνδÝεται μÜλιστα με μια παρÜδοση για τον ¼σιρι, σýμφωνα με την οποßα, η ºσιδα κατορθþνει να μαζÝψει και να συναρμολογÞσει üλα τα μÝλη του νεκροý ¼σιρι, εκτüς απü το πÝος του, που το Ýχει φÜει το ψÜριΟξýρρυγχος.



     Η Οξýρρυγχος, üπως κι ολüκληρη η Αρχαßα Αßγυπτος, εßχε γßνει μια περιοχÞ ελληνικÞς γλþσσας και πολιτισμοý μετÜ την κατÜκτηση της απü τον ΑλÝξανδρο τον ΜÝγα το 332 π.Χ.. Οι ανασκαφÝς που πρωτοξεκßνησαν εκεß το 1895 απü τους ¢γγλους καθηγητÝς Β. Ρ. Grenfell και Α. S. Hunt, συνεχßστηκαν μÝχρι το 1907 με σκοπü να συνεχιστοýν το 1909, αλλÜ üταν ο Grenfell αρρþστησε το 1908, οι ¢γγλοι παραιτÞθηκαν απü τα δικαιþματα των ανασκαφþν. Την Üδεια να συνεχßσουν την εξασφÜλισαν οι Ιταλοß, οι üποιοι εßχαν ιδρýσει το 1908 μια Εταιρεßα Παπυρικþν Ερευνþν. Το 1910, 1912 και 1913, οι πανεπιστημιακοß καθηγητÝς Ε. Pistelli και G. Farina Ýκαναν ανασκαφÝς στην Οξýρυγχο ενþ ο Ε. Breccia πÞγε Ýκει το 1927/8, το 1932 και το 1934, για να συνεχßσει τις Ýρευνες για λογαριασμü της ΙταλικÞς Εταιρεßας.
     Οι ανασκαφÝς, αποκÜλυψαν πολλÜ φιλολογικÜ κεßμενα ελληνικÜ Þ λατινικÜ της προχριστιανικÞς και χριστιανικÞς εποχÞς, κεßμενα θρησκευτικÜ και μη, ντοκουμÝντα διοικητικÜ Þ εμπορικÜ, ιδιωτικÝς επιστολÝς, λογαριασμοýς κ.Ü. Επρüκειτο για παπýρους, ορισμÝνοι απü τους οποßους Ýχουν μεγÜλη φιλολογικÞ αξßα. Η αφθονßα των ευρημÜτων εßναι Ýνας απü τους λüγους για τον οποßο υπÜρχουν πολλÝς αταýτιστες ομÜδες ανÜμεσα στα χιλιÜδες κεßμενα, που προÝρχονται απü την Οξýρρυγχο και η ταýτισÞ τους εßναι Ýνας απü τους στüχους της παπυρολογßας. Οι πÜπυροι βρÝθηκαν μÝσα σε τÜφους Þ μÝσα σε μεγÜλους αποθÝτες σκουπιδιþν. Οι πÜπυροι αυτοß στÜθηκε δυνατü να διασωθοýν, επειδÞ περικλεßονταν απü απορρßμματα που σιγÜ-σιγÜ Ýπαιρναν αρκετü ýψος, με αποτÝλεσμα το περιεχüμενü τους να μην προσβÜλλεται απü την επßδραση της υγρασßας που δημιουργοýσαν οι ετÞσιες πλημμýρες και η Üρδευση. Η ξηρασßα του κλßματος συνÝτεινε και αυτÞ να μην παθαßνουν οι πÜπυροι Üλλες ζημιÝς.
     ¸να μÝρος των παπýρων σþθηκε εξαιτßας της ταφικÞς συνÞθειας να δημιουργοýν για τις μοýμιες περιβλÞματα που κατασκεýαζαν απü στρþματα παπýρου κολλημÝνα το Ýνα πÜνω στο Üλλο, κÜτι παρüμοιο περßπου με το σημερινü πεπιεσμÝνο χαρτß, και πιθανüν για το σκοπü αυτüν αγüραζαν μεγÜλες ποσüτητες Üχρηστων παπýρων. Πολλοß απü αυτοýς τους παπýρους προερχüταν απü κατεστραμμÝνα χειρüγραφα, που δεν τα χρησιμοποιοýσαν πια οι κÜτοχοι τους.
     ΑνÜμεσα στα ευρÞματα, υπÞρξαν κεßμενα εßτε καινοýρια, εßτε γνωστÜ απü πριν των οποßων επικυρþθηκε πλÝον η ýπαρξÞ και Üλλα που εßχαν χαθεß τα ιστορικÜ ßχνη τους και ξαναβρÝθηκαν. Απü τα νÝα κεßμενα, δεν διασþθηκαν üλα ακÝραια, οýτε και εßναι üλα υψηλÞς λογοτεχνικÞς στÜθμης. ΑνÜμεσÜ τους üμως περιλαμβÜνονται Ýργα σημαντικÜ, üπως η Αθηναßων Πολιτεßα του ΑριστοτÝλη, οι ΩδÝς του Βακχυλßδη, μεγÜλα τμÞματα του σατυρικοý δρÜματος Ιχνευταß του ΣοφοκλÞ, και της Υψιπýλης του Ευριπßδη. Επßσης σχεδüν ολüκληρος ο Δýσκολος του ΜενÜνδρου και μεγÜλα τμÞματα απü τις κωμωδßες του ΕπιτρÝποντες, Σαμßα και Σικυþνιος.
     ΒρÝθηκαν ακüμα Ýργα λυρικþν και ερωτικþν ποιητþν, üπως ο Βακχυλßδης, ο Ηρþνδας, ο Καλλßμαχος και η Σαπφþ της οποßας βρÝθηκε βιογραφßα γραμμÝνη τον 4ο αιþνα και ενþ εßχε Þδη εδραιωθεß ο μýθος γýρω απü την προσωπικüτητα και τους ÝρωτÝς της. Τα κεßμενα πÜντως που βρßσκονται συχνüτερα ανÜμεσα στους παπýρους εßναι αυτÜ που χρησιμοποιοýσαν ως σχολικÜ αναγνþσματα και Ýτσι σþθηκαν εκατοντÜδες πÜπυροι με τα ποιÞματα του ΟμÞρου. Με τα ευρÞματα, οι γνþσεις για τον Αισχýλο εμπλουτßσθηκαν, βρÝθηκαν μεγÜλα αποσπÜσματα λüγων του Υπερεßδου και Ýνας περßπου ακÝραιος λüγος του, üχι üμως απü τους σπουδαιüτερους, Ýνας ýμνος της ºσιδος, φυλαχτÜ του 2ου Þ του 3ου αιþνα μ.Χ., üστρακα με επωδοýς.




     ΑνÜμεσα στις Üλλες εντυπωσιακÝς ανακαλýψεις συμπεριλαμβÜνονται και πολλοß σημαντικοß βιβλικοß πÜπυροι, üπως το γνωστικü ευαγγÝλιο του ΘωμÜ με τα 114 "Λüγια του Ιησοý", πÜπυρος που περιÝχει απüσπασμα του κατÜ Ματθαßον Ευαγγελßου, Üλλα αποσπÜσματα κανονικþν και απüκρυφων ευαγγελßων, üπως και τμÞματα λειτουργικþν, θεολογικþν Þ αγιολογικþν Ýργων, "δηλþσεις μετανοßας" (libelli persecutionis) και επιστολÝς. Πολý σημαντικü εýρημα εßναι Ýνα μικρü κομμÜτι διαστÜσεων 6,35 Χ 8,89 εκατοστþν, γνωστü ως Papyrus52 Þ P52, απü το κατÜ ΙωÜννην ΕυαγγÝλιο, που χρονολογεßται στις αρχÝς του δεýτερου αιþνα και εßναι το παλαιüτερο χειρüγραφο ευαγγελßου που γνωρßζουμε σÞμερα. ΚατÜ την περßοδο 1906/7 βρÝθηκαν τÝσσερις ακÝραιοι κþδικες του 5ου αιþνα που περιÝχουν το Δευτερονüμιο, τον Ιησοý του ΝαυÞ, τους Ψαλμοýς, τα τÝσσερα ευαγγÝλια και τις ΕπιστολÝς του Απüστολου Παýλου.
     Οι πÜπυροι της Οξυρρýγχου που βρÝθηκαν σε αυτÞ τη σημαντικÞ περßοδο ανακαλýψεων, Ýδωσαν μεγÜλη ποσüτητα παπυρικοý υλικοý, που βοÞθησε σημαντικÜ την ανÜπτυξη της παπυρολογßας ως μßας ανεξÜρτητης ιστορικÞς επιστÞμης. Οι φιλüλογοι πλÝον μποροýσαν να συμβουλεýονται Ýνα πλÞθος αρχαßων χειρüγραφων, κατÜ μÝσο üρο μια χιλιετßα αρχαιüτερων απü τα χειρüγραφα που υπÞρχαν πρωτýτερα. Αν και οι πÜπυροι με λογοτεχνικÜ κεßμενα εßναι λιγüτεροι απü τα διαφüρων ειδþν Ýγγραφα σε αναλογßα Ýνα προς δÝκα, εντοýτοις σþθηκαν πολλÜ αρχαßα παπυρικÜ χειρüγραφα με γνωστÜ κεßμενα, καθþς και Ýνας σημαντικüς αριθμüς νÝων κειμÝνων που Þρθαν να προστεθοýν στη γνþση μας για την αρχαßα ελληνικÞ λογοτεχνικÞ παραγωγÞ.
Στην εικοσαετßα που μεσολÜβησε απü τις πρþτες ανασκαφÝς για την ανεýρεση παπýρων το 1895/6 ως την Ýναρξη του Α' παγκüσμιου πολÝμου, το 1914, οργανþθηκε σε επιστημονικÞ βÜση η Ýρευνα του εδÜφους και η μελÝτη των ευρημÜτων. Τη περßοδο αυτÞ εκδüθηκαν χιλιÜδες κεßμενα και Üρχισαν να συντÜσσονται και τα αναγκαßα επιστημονικÜ βοηθÞματα, οι κατÜλογοι και τα ευρετÞρια των πηγþν και τα λεξικÜ.

γ). Λεξικü Σοýδα Þ ΣουÀδα:

     Σοýδα Þ Σουßδα εßναι Ýνα απü τα σημαντικüτερα ελληνικÜ λεξικÜ Þ εγκυκλοπαßδειες το οποßο γρÜφτηκε τον 10ο αιþνα. Πιθανüν Σοýδας Þ Σουßδας να εßναι το üνομα του συντÜκτη του. ΠεριÝχει 30.000 λÞμματα, πολλÜ απü τα οποßα περιÝχουν στοιχεßα απü πηγÝς που διαφορετικÜ θα εßχαν χαθεß στον καιρü μας. Το λεξικü του εßναι Ýνα απü τα πολυτιμüτερα Ýγγραφα για την ελληνικÞ φιλολογßα, την γραμματικÞ, και τη λογοτεχνικÞ ιστορßα. (Σημ: θεωρþ, βÜσει üσων διÜβασα και δε θÝλω να κουρÜσω, με το να τα προσαρτÞσω κι αυτÜ, μιας κι Þδη εßναι τερÜστιος ο üγκος, πως επικρατÝστερη ονομασßα εßναι η Σοýδα, ωστüσο δεν εßναι ατρÜνταχτο, απλÜ… επικρατÝστερο και θα χρησιμοποιþ αυτü).



     Τßποτα δεν εßναι γνωστü για τον ßδιο τον Σουßδα εκτüς απü το üτι Ýζησε στα μÝσα του 10ου αιþνα, προφανþς στην Κωνσταντινοýπολη, και üτι Þταν πιθανþς Ýνα εκκλησιαστικü πρüσωπο που αφιερþθηκε στις λογοτεχνικÝς μελÝτες. Νεüτερες θεωρßες αναφÝρουν üτι πιθανüν να μην εßναι το üνομα του συντÜκτη αλλÜ üτι πρüκειται για συλλογικü Ýργο και η λÝξη προÝρχεται απü λατινικÞ λÝξη που σημαßνει "φροýριο" και χρησιμοποιÞθηκε για να περιγρÜψει τον σκοπü του Ýργου, την περιφροýρηση της γνþσης. Χρησιμοποιεß υλικü απü την κλασσικÞ περßοδο ως τους χρüνους του ενþ μια μακριÜ σειρÜ μεταγενÝστερων συγγραφÝων üπως ο ΕυστÜθιος Θεσσαλονßκης, αναφÝρονται σε αυτüν. Τα σημεßα στα οποßα γßνεται αναφορÜ στον ΜιχαÞλ Ψελλü θεωροýνται μεταγενÝστερες προσθÞκες.
     Το λεξικü Σουßδα εßναι κÜτι μεταξý ενüς γραμματικοý λεξικοý και μιας εγκυκλοπαßδειας με τη σýγχρονη Ýννοια. Εξηγεß την πηγÞ, την ετυμολογßα, και τη σημασßα λÝξεων σýμφωνα με φιλολογßα της περιüδου του, χρησιμοποιþντας πηγÝς üπως ο ΑρποκρÜτιος κι ο ΕλλÜδιος. Δεν υπÜρχει τßποτα σημαντικü σε αυτü το μÝρος της εργασßας του, ωστüσο τα Üρθρα σχετικÜ με τη λογοτεχνικÞ ιστορßα, εßναι πολýτιμα. Σε αυτÜ δßνει Ýναν üγκο λεπτομερειþν και ως Ýνα ορισμÝνο βαθμü αποσπασμÜτων απü συγγραφεßς των οποßων τα Ýργα θα εßχαν ειδÜλλως χαθεß εντελþς. Χρησιμοποιεß παλαιüτερα σχüλια για τους κλασικοýς (¼μηρο, Θουκυδßδη, ΣοφοκλÞ, κ.λπ.), και για τους νεüτερους συγγραφεßς, Πολýβιο, Ιþσηπο, το ΠασχÜλιο χρονικü, Γεþργιο Σýγκελλο, Γεþργιο Μοναχü Þ Αμαρτωλü, κλπ.
     ¸τσι το λεξικü του αντιπροσωπεýει Ýνα καλü Ýργο αναφορÜς για πρüσωπα που διαδραμÜτισαν ρüλο στην πολιτικÞ, εκκλησιαστικÞ, και λογοτεχνικÞ ιστορßα της ανατολÞς ως τον δÝκατο αιþνα. Η κýρια πηγÞ του για αυτü εßναι η εγκυκλοπαßδεια του Κωνσταντßνου Ζ' ΠορφυρογÝννητου (912-59), και για τη ρωμαúκÞ ιστορßα τα αποσπÜσματα του ΙωÜννη του Αντιüχειου (7ος αιþνας). ¢λλες πηγÝς του εßναι το Ονοματολüγιο Þ Πßναξ του Ησýχιου του ΜιλÞσιου, το Χρονικü του Γεωργßου Μοναχοý, οι βιογραφßες του ΔιογÝνη ΛαÝρτιου και τα Ýργα των ΑθÞναιου και Φιλüστρατου.



     Το λεξικü εßναι ταξινομημÝνο, üχι ακριβþς αλφαβητικÜ, αλλÜ σýμφωνα με σýστημα (στο παρελθüν κοινü σε πολλÝς γλþσσες) που λÝγεται «αντιστοιχßα»· δηλαδÞ τα γρÜμματα ακολουθοýν φωνητικÞ σειρÜ, κατÜ τον Þχο (φυσικÜ με τη προφορÜ των χρüνων του Σουßδα, που ‘ναι ßδια με τα σýγχρονα ελληνικÜ). ¸τσι πχ. το Üλφα-γιþτα Ýρχεται μετÜ απü το Ýψιλον· Ýψιλον-γιþτα, Þτα-γιþτα Ýρχονται μετÜ απü το ζÞτα, το ωμÝγα μετÜ απ’ το üμικρον, κλπ. Το σýστημα δεν εßναι δýσκολο να μαθευτεß και ν’ απομνημονευθεß, αλλÜ σε μερικÝς σýγχρονες εκδüσεις το Ýργο αναταξινομÞθηκε αλφαβητικÜ. Το Σουßδα περιÝχει πολý υλικü για την εκκλησιαστικÞ ιστορßα μεταξý των βιογραφικþν Üρθρων του, αλλÜ υπÜρχουν πολý λßγα αυτοý του εßδους που δεν εßναι επßσης γνωστÜ απü Üλλες πηγÝς. Το λεξικü μπορεß ακüμα να εκπληρþσει τον αρχικü σκοπü του ως κατÜλληλο Ýργο αναφορÜς. Εκδüθηκε με κριτικÜ σχüλια απü την ΔανÞ ¢ντα ¢ντλερ (Λειψßα, 1928-1938), ενþ στην ΕλλÜδα την ÝκδοσÞ του επιμελÞθηκε πριν λßγα χρüνια ο καθηγητÞς βυζαντινÞς φιλολογßας της ΦιλοσοφικÞς ΣχολÞς του ΑΠΘ Βασßλειος Κατσαρüς.
     Eßναι Ýνα απü τα σημαντικüτερα ελληνικÜ λεξικÜ Þ εγκυκλοπαßδειες το οποßο γρÜφτηκε τον 10ο αιþνα. Η αρχαιüτερη "εν ζωÞ" εγκυκλοπαιδεßα, ηλικßας Üνω των 1000 ετþν, φτιαγμÝνη απü αρχαßα üσο κι απü μεσαιωνικÜ υλικÜ, μßα απü τις πολυτιμüτερες πηγÝς για τους αρχαιογνþστες, ιστορικοýς ερευνητÝς, φιλολüγους, γλωσσομαθεßς κι αρχαιοδßφες. ΜεγÜλη σε Ýκταση,με δομÞ πολυσυλλεκτικÞ, απε τÝλεσε μεγαλüπνοο Ýργο που φιλοδοξοýσε να περιλÜβει "πÜντας τους αιþνας και πÜντα τα γÝνη της φιλολογßας" -Ýνα σωστü χρυσωρυχεßο. Ο συντÜκτης της, Üπληστος εραστÞς -κι ερανιστÞς- της μÝχρι τοýδε γραμματεßας, χωρßς να κÜνει καμßα διÜκριση ανÜμεσα στην αρχαßα και στη μεσαιωνικÞ ελληνικÞ γλþσσα, ανÜμεσα σε λÝξεις σπÜνιες και φρÜσεις λüγιες και σε λÝξεις κι εκφρÜσεις δημþδεις, πÜνω απ' üλα ενδιαφÝρθηκε να την εμπλουτßσει με μεγÜλο αριθμü λημμÜτων, αντλþντας απü προγενÝστερα λεξικογραφικÜ Ýργα, με στüχο να καλýψει τα εγκυκλοπαιδικÜ ενδιαφÝροντα των αναγνωστþν της.

     Σουßδα = Suida: Το μεν παρüν βιβλßον οι δε συνταξÜμενοι τοýτο, Üνδρες σοφοß : Εýδημος ρÞτωρ περß λÝξεων κατÜ στοιχεßον. ΕλλÜδιος, επß θεοδοσßου του νÝου, ομοßως. ΕυγÝνιος αυγουστοπüλεως της εν Φρυγßα πÜν.. λÝξιν κατÜ στοιχεßον. Ζþσιμος γαζαßος λÝξεις ρητορικÜς, κατÜ στοιχεßον. Καικßλιος σικελιþτης εκλογÞν λÝξεων κατÜ στοιχεßον. Λογγßνος ο κÜσσιος λÝξεις κατÜ στοιχεßον. Λοýπερκος βηρýττιος, αττικÜς λÝξεις. Ουηστßνος ιοýλιος σοφιστÞς επιτομÞν των παμφßλλου γλωσσþν, βιβλßων ενενÞκοντα ενüς. ΠÜκατος περß συνηθεßας αττικÞς κατÜ στοιχεßον. ΠÜμφιλος λειμþνα λÝξεων ποικßλων, περιοχÞν βιβλßων ενενÞκοντα πÝντε: Ýστι δε απü του ε στοιχεßου Ýως του ω: τα γαρ απü του Α μÝχρι του Δ Ζωπυρßων πεποßηκε. Πωλßων αλεξανδρεýς, αττικþν λÝξεων συναγωγÞν κατÜ στοιχεßον [Lexicon Græcum].

     Στον κολοφþνα της πρþτης σελßδας κειμÝνου του Ýργου σþζεται με μαýρο μελÜνι χειρüγραφα κτητορικü σημεßωμα 'Εκ των ιγνατßου ιερομονÜχου εκ χαλδßας φυτιÜνου (πρüκειται για τον ΙγνÜτιο Σκρßβα Α', τον ΦυτιÜνο που το 1713 ßδρυσε το ΦροντιστÞριον Αργυρουπüλεως)', ενþ στην σελßδα τßτλου σþζεται ωοειδÞ σφραγßδα με την Ýνδειξη 'ΦροντιστÞριον Αργυρουπολιτþν, 1879', υπÜρχει στρογγυλÞ σφραγßδα με την Ýνδειξη 'ΕλληνικÞ Δημοκρατßα, ΒιβλιοθÞκη Ναοýσης, 1925', στρογγυλÞ σφραγßδα 'Εýξεινος ΛÝσχη Ποντßων Ναοýσης, ΒιβλιοθÞκη ο Κυριακßδης, 1964' και δυσανÜγνωστη στρογγυλÞ σφραγßδα [Ειρηνοδικεßον Ναοýσης]. Κεßμενο Ýργου στην ελληνικÞ γλþσσα. Στις 469 σελßδες του τεκμηρßου δεν υπÜρχει σελιδαρßθμησÞ. Το βιβλßο φÝρει παλαιüτερες βιβλιοθηκονομικÝς ενδεßξεις και η στÜχωση αποτελεßται απü πινακßδες χαρτονιοý με δερμÜτινη επικÜλυψη.

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers