ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

Äïêßìéá 

ÃÕÍÁÉÊÅÓ ÔÏÕ ÊÏÓÌÏÕ: Ø´: 'ÁéìïóôáãÞò' ÌåãÜëç ÊáëëéôÝ÷íéò


                                                 Πρüλογος

     ΞÝρω τß θα πεßτε πÜλι κι εγþ Ýχω πια βαρεθεß τÝτοιου εßδους προλüγους που πλÝον κουρÜζουνε. ΤελικÜ το κλεßνω το στüμα, μιας κι η δουλειÜ δεν τελειþνει ποτÝ. ΦτÜσαμε αισßως στο 23ο Üρθρο με τις Γυναßκες μου Του Κüσμου, τις οποßες λατρεýω και πλÝον Ýχω βρει Þδη, -δυνητικÜ Üλλες 2 και κρατþ και μια θÝση για μια Ελληνßδα και σýγχρονη, Üρα η πιθανüτητα να φτÜσουμε και να περÜσουμε τις 25 εßναι πια πολý πιθανÞ. Τþρα εν προκειμÝνω, παρουσιÜζεται μια κολοσσιαßας αξßας ζωγρÜφος καλλιτÝχνιδα και μÜλιστα επßκαιρο το θÝμα της. Η Αρτεμισßα ΤζεντιλÝσκι Þ πρþτη ζωγρÜφος παγκοσμßως, που Ýσπασε τις συντεχßες και την αντρικÞ ισχý κ Ýγινε η πρþτη πÜλι γυναßκα καλλιτÝχνις που μπÞκε με την αξßα της στην Ακαδημßα των Τεχνþν. Δεßτε λοιπüν παρακÜτω κι εγþ σταματþΠ. Χ.:

____________________
       Να τι μπορεß να κατορθþσει μια γυναßκα που κρýβει
                                               στο στÞθος τη ψυχÞ του Καßσαρα.

 Βιογραφικü

     Η Αρτεμßζια ΤζεντιλÝσκι (Artemisia Gentileschi, 8 Ιουλßου 1593 - 1654) Þταν Ιταλßδα ζωγρÜφος του μπαρüκ, θεωροýμενη ως μßα απü τους καλλßτερους καλλιτÝχνες της εποχÞς της κι οπαδüς του ΚαραβÜτζιο, -τον εßχε συναντÞσει πολλÝς φορÝς, Þταν φßλος του πατÝρα της, επισκεπτüταν το σπßτι της αρκετÜ συχνÜ. εßναι σßγουρο üτι την ενθÜρρυνε να ζωγραφßζει κι ολοφÜνερα Ýχει επηρεÜσει το Ýργο της. Κüρη του ζωγρÜφου
 ΟρÜτσιο ΤζεντιλÝσκι, (εξαßρετος ζωγρÜφος) μαθÞτεψε δßπλα του στη Ρþμη και το 1610 παρÞγαγε το 1ο της Ýργο η  Η ΣουζÜννα κι οι γÝροντες. Αποτýπωσε στη ζωγραφικÞ τραγικÝς εμπειρßες της νιüτης κι Ýγινε σýμβολο για τις γυναßκες που παλεýουν. Μια γυναßκα που πιÝστηκε, κακοποιÞθηκε, βßωσε εξευτελισμοýς αλλÜ μπüρεσε να σταθεß στα πüδια της, να παλÝψει, ν' αντιμετωπßσει üλες τις προκαταλÞψεις του Μεσαßωνα και στο τÝλος να νικÞσει και να καταγραφεß μεταξý των κορυφαßων ζωγρÜφων του 17ου αι.
    Η Artemisia μετÝφερε τη φρßκη της δικÞς της ζωÞς σε Üκρως ρεαλιστικÝς, σκληρÝς πολλÝς φορÝς, ζωγραφιÝς αντλþντας τη θεματογραφßα της απü τις βιβλικÝς ιστορßες. ΠÝτυχε το ακατüρθωτο και για αυτü επÜξια κατÝχει τη θÝση της μεταξý των κορυφαßων. Δεν εßναι üτι πÝτυχε σε μια εποχÞ που οι συντεχνßες κι οι ακαδημßες εßχανε κλειστÝς τις πüρτες για τις γυναßκες. Κατüρθωσε, αντßθετα μ' Üλλες γυναßκες της εποχÞς της, να υλοποιÞσει το καλλιτεχνικü της üραμα, μÝσα απü τη προσωπικÞ της ιστορßα. ¸βαλε τη ζωÞ της στη τÝχνη üπως αιþνες μετÜ η Frida Kahlo Þ η πιο σýγχρονÞ μας Tracey Emin.


                 Το φετεινü Ντουντλ της Γκουγκλ προς τιμÞν της

    Η Αρτεμισßα αγωνßστηκε ενÜντια στην ανδρικÞ βßα που κυριαρχοýσε στον κüσμο της, με τις λÝξεις και τους πßνακÝς της. ΓεννημÝνη στη Ρþμη στις 8 Ιουλßου 1593, κüρη του ζωγρÜφου ΟρÜτσιο ΤζεντιλÝσκι. Η μητÝρα της πÝθανε üταν Þταν 12 ετþν κι η ßδια μεγÜλωσε μÝσα σ' Ýνα σκληρü, πολλÝς φορÝς βßαιο οικογενειακü περιβÜλλον. Δßπλα στον πατÝρα της Ýκανε τα πρþτα της βÞματα στη ζωγραφικÞ και το 1610, μüλις 17 ετþν, ζωγρÜφισε το πρþτο και πολý γνωστü Ýργο της Η ΣουζÜννα Κι Οι ΓÝροντες, üπου 2 ηλικιωμÝνοι ηδονοβλεψßες κατασκοπεýουν μßα νεαρÞ γυναßκα που κÜνει μπÜνιο. Σχεδüν üλο το ýστερο Ýργο της, üπως και της Φρßντα ΚÜλο, εßναι αυτοβιογραφικü.
     ¸να χρüνο αργüτερα, το 1611 συνÝβη κÜτι που θα Üλλαζε για πÜντα την ßδια, τη ζωÞ και το Ýργο της. Ο πατÝρας της Ýχει Þδη αντιληφθεß το ταλÝντο της κι αποφασßζει να προσλÜβει Ýνα δÜσκαλο να της διδÜξει προοπτικÞ επιλÝγοντας τον 30χρονο Αγκοστßνο ΤÜσι. Αυτüς την εßδε μικρÞ και λαχταριστÞ και σκÝφτηκε πως -μιας και που Þξερε πως δεν τον αγγßζει δα και τßποτα- να της δεßξει πως γßνονται τα παιδιÜ. Εκεßνη του εßπε προφανþς πως για τþρα, ενδιαφÝρεται μüνο για τη προοπτικÞ της ζωγραφικÞς κι αργüτερα βλÝπουμε. Εκεßνος üμως ανÝνδοτος και τη βßασε τελικÜ. Ο 30χρονος κερχελÝς ζωγρÜφος της υποσχÝθηκε üτι θα τη νυμφευτεß, με σκοπü να πειστεß η ßδια þστε να συνεχßσει τις σεξουαλικÝς σχÝσεις μαζß του. Ωστüσο πÝρναγε ο καιρüς κι αυτü δεν γινüτανε κι 9 μÞνες μετÜ, ο πατÝρας της, πÞγε στα δικαστÞρια τον συνεργÜτη του για αθÝτηση της υπüσχεσης. Ο ΤÜσι ýστερα απü 7 μÞνες που διÞρκεσε η δßκη, αφÝθηκε ελεýθερος. Τον προστÜτευε üπως θα γßνει γνωστü αργüτερα ο ΠÜπας ΙννοκÝντιος, καθþς συνεργαζüταν με τον ΟρÜτσιο σε τοιχογραφßες στο ΠαλÜτσο ΚιρινÜλε. Σε 400 ετþν Ýγγραφα που διασþζονται μÝχρι σÞμερα κι ανακαλýφθηκαν σχετικÜ πρüσφατα στα ΓενικÜ Αρχεßα του ΚρÜτους, στην Ιταλßα, Ýχουν αποτυπωθεß τα πρακτικÜ της δßκης εκεßνης. Η Αρτεμισßα μιλÜ με θÜρρος, με λÝξεις που ραπßζουνε το ιταλικü πατριαρχικü σýστημα. Με λÝξεις που και σÞμερα θα μποροýσαν να σταθοýν επÜξια σε μßα δßκη.


                                 Το Προσκýνημα Των ΜÜγων

     Η μακρÜ και ταπεινωτικÞ δßκη αυτÞ αποτÝλεσε το μεγαλýτερο σκÜνδαλο της εποχÞς στη Ρþμη ενþ ο βασανισμüς της στη διÜρκειÜ της Üφησεν ανεποýλωτα τραýματα στη ψυχÞ της. Η δημοσιüτητα που Ýλαβε η δßκη Þτανε πρωτοφανÞς και σκληρÞ για τη νεαρÞ καλλιτÝχνιδα. Δεν δßστασε να περιγρÜψει με λεπτομÝρειες την αποτρüπαια συμπεριφορÜ του δασκÜλου, κλÞθηκαν 2 μαßες για να εξακριβþσουν ενþπιον των δικαστþν üτι δεν Þτανε πλÝον παρθÝνα, ενþ υπÝστη βασανισμοýς για να επαληθευτοýν οι καταθÝσεις της. ΜÜλιστα χρησιμοποιÞθηκε Ýνας μηχανισμüς (το λεγüμενο δικαστικü βασανιστÞριο) που πßεζε τα δÜχτυλα μÝχρι να τα συνθλßψει, καθþς πßστευαν üτι αν δεν Ýλεγε την αλÞθεια θα υποχωροýσε κÜτω απü το φρικτü πüνο. Η Αρτεμßσια δÝχτηκε και για τη περßπτωση της επιλÝχθηκε το βασανιστÞριο με σχοινιÜ, που περνοýσαν θηλιÝς στα δÜχτυλα της και τα τÝντωναν. ΑποφασισμÝνη να διεκδικÞσει την ηθικÞ αποκατÜστασÞ της δÝχτηκε ακüμα και το ρßσκο να προκληθεß μüνιμη βλÜβη στα χÝρια της και να μη μπορεß πλÝον να ζωγραφßζει. Τη στιγμÞ που ασκÞθηκε στα δÜχτυλÜ της η ýψιστη πßεση συνÝχισε μες στον πüνο να κραυγÜζει üτι λÝει την αλÞθεια ενþ στρεφüμενη προς το βιαστÞ της, του φþναξε: "ΑυτÜ τα σχοινιÜ εßναι το δαχτυλßδι του γÜμου μου", πεßθοντας Ýτσι τους δικαστÝς!Ο ΤÜσι, που 'χε "αποδρÝψει τον ανθü της" χωρßς πρüθεση να την αποκαταστÞσει, üπως Þταν ο πιο συνηθισμÝνος ευφημισμüς για τη περιγραφÞ της βßαιης διακüρευσης μιας 17χρονης Ýφηβης, σαν την Αρτεμßσια, καταδικÜστηκε μεν σε εξορßα απü τη Ρþμη, αλλÜ λüγω του üτι δεν ενεργοýσε μüνος, πÜρα με συνεργü τον υψηλÜ ιστÜμενο εντεταλμÝνο του ΠÜπα Cosimo Quorli κι αποδεßχθηκε κοινüς κακοποιüς που σχεδßαζε να τη δολοφονÞσει ενþ αποκαλýφθηκε πως εßχε βιÜσει και την αδελφÞ του, δεν την εξÝτισε ποτÝ, διüτι ο πÜπας τον Ýχρισε διακεκριμÝνο ζωγρÜφο.


                                      H ßδια σαν Ωρüρα

    ¼ταν ολοκληρþθηκε η δßκη Þταν ακüμη Ýφηβη. Βßωνε τη μεγÜλη ντροπÞ να μην εßναι παρθÝνα σε μια εποχÞ που η "αγνüτητα" για τις κοπÝλες Þταν το πρþτο ζητοýμενο. ΒρÞκε το κουρÜγιο να αντÝξει τη δημοσιüτητα και τις φÞμες. ¹ταν 19 ετþν üταν εγκατÝλειψε τη Ρþμη και στα 27 της τη βρßσκουμε μια επιτυχημÝνη κι αναγνωρισμÝνη καλλιτÝχνιδα. ¸παιρνε την εκδßκηση της με τα δικÜ της üπλα: το πινÝλο και το ταλÝντο της. "Αν οι γυναßκες το θελÞσουν, μποροýμε να πολεμÞσουμε Ýνα κüσμο που κυριαρχεßται απü Üνδρες", πßστευε. ¸να μÞνα μετÜ τη δßκη με φροντßδα του πατÝρα της, η Αρτεμισßα παντρεýτηκε το ζωγρÜφο Pierantonio di Vincenzo Stiattesi (Πιεραντüνιο ντι ΒιτσÝντζο ΣτιαττÝζι κÜκιστος ζωγρÜφος, τεμπÝλης, σπÜταλος κι αδιÜφορος που δεν τον Þθελε κιüλας) και μετακüμισαν στη πατρßδα του τη Φλωρεντßα. ΑπÝκτησαν μια κüρη τη Παλμýρα κι Üλλα 5 παιδιÜ. Εκεß πÞρε παραγγελßα να φιλοτεχνÞσει κÜποιο Ýργο στη Casa Buonarroti, το σπßτι που Ýζησε ο Michelangelo. Επßσης ζωγρÜφισε τη Παναγßα και το Παιδß στο Palazzo Spada της Ρþμης. ¹ταν Þδη προστατευüμενη του Οßκου των Μεδßκων και του Καρüλου Α' της Αγγλßας ο οποßος τη προσκÜλεσε στην Αγγλßα το 1638.
     ¸γινε αυλικÞ ζωγρÜφος κι Þταν η 1η γυναßκα που 'γινε μÝλος της Accademia delle Arti del Disegno (Ακαδημßας των Τεχνþν της Σχεδßασης). Εκεß γνþρισε τον Γαλιλαßο, αλλÜ και τον ΦραντσÝσκο Μαρßα ντι Νικολü Μαρßνγκι, που Ýγινε εραστÞς κι υποστηρικτÞς της. ¸κανε το δικü της εργαστÞριο κι εßχε τους προσωπικοýς βοηθοýς της. ¼λα σχεδüν τα Ýργα της Ýχουνε γυναßκες πρωταγωνßστριες -με προτßμηση στις βιβλικÝς μορφÝς- που τις διακρßνει το θÜρρος, η αποφασιστικüτητα κι η ισχυρÞ προσωπικüτητα κι üχι οι γυναικεßες ιδιüτητες της ευαισθησßας και της αδυναμßας (Þταν μια απü τους καλλßτερους Καραβατζßστι). Τα Ýξοδα ωστüσο Þτανε δυσβÜσταχτα. Το 1620 επÝστρεψε στη Ρþμη λüγω χρεþν και το 1630 εγκαταστÜθηκε στη ΝÜπολη, üπου Ýζησε μÝχρι το τÝλος της ζωÞς της, εκτüς απü Ýνα μικρü διÜστημα üπου πÞγε στην Αγγλßα για να συνεργαστεß και πÜλι με τον πατÝρα της που 'χε γßνει Þδη ζωγρÜφος του Καρüλου Α' το 1638. Ο ΟρÜτσιο πÝθανε Ýνα χρüνο μετÜ κι εκεßνη επÝστρεψε στη ΝÜπολη.


                           Αυτοπροσωπογραφßα της ως ΜÜρτυρας

     Η επιρροÞ του ΚαραβÜτζιο εßναι εμφανÞς σε πολλÜ Ýργα της τüσο σε σχÝση με τα χρωματικÜ μοτßβα üσο και με τη θεματογραφßα που απεικüνιζε. Η αυτοπροσωπογραφßα της ως Παßκτρια Λαοýτου, εßναι χαρακτηριστικÞ. Το σκοτεινü φüντο αναδεικνýει εντυπωσιακÜ τη γυναßκα. ΑφιÝρωνε μεγÜλο μÝρος του χρüνου της για να αποκτÜ δεξιüτητες και να ανακαλýπτει νÝα ενδιαφÝροντα πρÜγματα και τεχνικÝς. Εßναι μÜλλον η μüνη καλλιτÝχνις της εποχÞς της που ξÝφυγε απü το πεπρωμÝνο να εκτελεß παραγγελßες πορτραßτων παιδιþν και νεκρÝς φýσεις με üμορφα λουλοýδια κι ως εκ τοýτου ζωγρÜφιζε θÝματα που παραδοσιακÜ προσÝγγιζαν οι Üνδρες καλλιτÝχνες και για το λüγο αυτü παρουσιÜζοντανε πÜντα με την ανδρικÞ ματιÜ. ΥπÞρξε σπουδαßα καλλιτÝχνις κι αυτü αποδεικνýεται ακüμα απü το γεγονüς πως εßναι σ' üλους γνωστÞ με το μικρü της üνομα, üπως συνÝβαινε, δηλαδÞ, με τους μεγÜλους μαιτρ της ΑναγÝννησης, μεταξý των οποßων ο ΛεονÜρντο κι ο ΜιχαÞλ ¢γγελος.     
    Η τραγικÞ εμπειρßα των νεανικþν της χρüνων επανÝρχεται συνεχþς στα Ýργα της. ΚαταπιÜνεται κατÜ κανüνα με μυθολογικÜ και βιβλικÜ πρüσωπα απεικονßζοντας γυναßκες που νικÞσανε το κακü Þ υπÝφεραν απ' αυτü. Εßναι μια θεματογραφßα προσωπικÞ που σε κÜθε ανÜγνωση μας αποκαλýπτεται ο πüνος κι η πßκρα. ¼λα σχεδüν τα Ýργα της Ýχουνε γυναßκες πρωταγωνßστριες -με προτßμηση στις βιβλικÝς μορφÝς- που τις διακρßνει το θÜρρος, η αποφασιστικüτητα κι η ισχυρÞ προσωπικüτητα κι üχι οι γυναικεßες ιδιüτητες ευαισθησßας κι αδυναμßας. ΕιδικÜ το Ýργο της Η ΙουδÞθ αποκεφαλßζει τον ΟλοφÝρνη εßναι Ýνας πßνακας αιματηρÞς αγωνßας και φρßκης. Το ζωγρÜφισε σε πολλÝς παραλλαγÝς αλλÜ αυτÞ του Ουφßτσι εßναι η εντυπωσιακüτερη. Το πιθανüτερο να εμπνεýστηκε απü την ανÜμνηση του πρüσφατου βιασμοý της.


                      Αυτοπροσωπογραφßα σαν μια Παßκτρια Λαγοýτου

     Στα ßδια αυτÜ θÝματα εκεßνη πρüσθεσε μßα παρÜξενη πραüτητα στις θηλυκÝς φιγοýρες, που συνωμοτοýσανε με θÜρρος κι αποφασιστικüτητα υπÝρ της σωτηρßας τους απü τη φαλλοκρατικÞ επικυριαρχßα και κατ' αυτüν τον τρüπο οι γυναικεßες εκεßνες μορφÝς κατÝληγαν να εμφανßζονται ως επιβιþσασες της πατριαρχικÞς συνθÞκης κι üχι ως θýματÜ της. Πολý συχνÜ αναφÝρεται ως δικÞ της μια δÞλωση, η οποßα, σε εξωφρενικÜ ελεýθερη απüδοση στα ελληνικÜ, θα Þταν η εξÞς: "Θα αποδεßξω στην ευκλεÞ αυθεντßα σου τι μπορεß να κατορθþσει μßα γυναßκα". ΔιÝθετε, δηλαδÞ, πρωτο-φεμινιστικü κεντρß, κÜτι τüσο σπÜνιο και κατατρεγμÝνο, üσο κι αχαρτογρÜφητο την εποχÞ που Ýζησε, που, ο κýριος -αν üχι ο μüνος- λüγος για να προχωρÞσει στη τÝχνη της μια γυναßκα με ταλÝντο στη ζωγραφικÞ Þταν να 'χει πατÝρα Þ σýζυγο που 'ταν Þδη αναγνωρισμÝνος ζωγρÜφος. ¸τσι, θα μποροýσε να εξασκηθεß και να δουλÝψει στο ατελιÝ του, χωρßς να ρισκÜρει τη τιμÞ της απομακρυνüμενη απü την οικογενειακÞ Þ συζυγικÞ εστßα κι επιτÞρηση.


                               Η Παναγßα ΘηλÜζει το ΒρÝφος

    ΕργÜστηκε στη Ρþμη, που Þταν κι η πüλη που γεννÞθηκε. Στη συνÝχεια βρÝθηκε στην Φλωρεντßα, στη Βενετßα, στο Λονδßνο και στη ΝÜπολη, που Þταν η πüλη üπου απεβßωσε. Η τÝχνη της κατÝκτησε τους πιο σημαντικοýς κι εκλεκτικοýς πÜτρωνες στην Ευρþπη, συμπεριλαμβανομÝνου του Δοýκα της ΤοσκÜνης και του βασιλιÜ της Ισπανßας Φιλßππου του Δ'. Αξιοποιοýσε πολý συχνÜ τη δικÞ της μορφÞ, εßτε φτιÜχνοντας αυτοπροσωπογραφßες εßτε δανεßζοντας τη σε πρüσωπα απü τη μυθολογßα Þ τη θρησκευτικÞ παρÜδοση. Θεωρεßται üτι με αυτü τον τρüπο επεδßωκε να γßνει üσο το δυνατüν πιο αναγνωρßσιμη η φυσιογνωμßα της στον κüσμο που ενδιαφερüτανε για τη τÝχνη και γενικüτερα στον κýκλο των πατρþνων. ΕξÜλλου Þτανε πÜρα πολý üμορφη και δεν εßχε λüγο να μη προτιμÜ τη δικÞ της μορφÞ στα Ýργα της. Απεναντßας μÜλιστα, Þτανε κÜτι πολý βολικü για κεßνη, απü πρακτικÞς πλευρÜς κι ευπρüσδεκτο απü το κοινü. Πολλοß θεωροýν üτι η μορφÞ της που εικονßζεται στα Ýργα κεßνης της περιüδου εßναι κι ο λüγος που Ýχουνε τη δýναμη να αιχμαλωτßζουν το βλÝμμα του θεατÞ.


                                            Παßκτης Λαγοýτου

    Παρ' üλ' αυτÜ η Αρτεμßσια επÝστρεψε στη Ρþμη το 1620, εξαιτßας πιστωτþν της που την κυνηγοýσαν, και παρÝμεινε εκεß για τα επüμενα δÝκα χρüνια με εξαßρεση Ýνα ταξßδι που Ýκανε το 1628 στη Βενετßα. Απü το 1630 εγκαταστÜθηκε στην ΝÜπολη, üπου το ατελιÝ της γνþρισε ακüμη μεγαλýτερη επιτυχßα. Και Ýμεινε εκεß μÝχρι το θÜνατü της. Το 1639 επισκÝφθηκε για σýντομο διÜστημα το Λονδßνο προκειμÝνου να βοηθÞσει τον Üρρωστο πια πατÝρα της να ολοκληρþσει την διακüσμηση του ταβανιοý του Οßκου της Βασιλßσσης στον Greenwich. ΕπÝστρεψε στη ΝÜπολη τη χρονιÜ που ακολοýθησε. Δεν εßναι γνωστÞ με ακρßβεια η ημερομηνßα του θανÜτου της, επßσης δεν εßναι γνωστü οýτε το ποý Ýχει ταφεß. Ωστüσο, σýμφωνα με διÜφορα αρχεßα που ανακαλýφθηκαν σχετικÜ πρüσφατα, θεωρεßται σßγουρο πως πÝθανε το 1654.
ΜυθιστορηματικÞ βιογραφßα της Ýγραψε η Rauda Jamis: Artemisia ou La Renommèe (Αρτεμßζια Þ Η ξακουστÞ, 1990). Η Αρτεμισßα ΤζεντιλÝσκι αναφÝρεται στο γλυπτü Ýργο της Τζοýντι ΣικÜγο Το Δεßπνο*.


                      ΙουδÞθ και Δοýλα με τη κÜρα του ΟλοφÝρνη

    Η αναβολÞ της Ýκθεσης στη National Gallery, που 'χε αρχικÜ προγραμματιστεß για το διÜστημα 4 Απριλßου-26 Ιουλßου 2020 και τελικÜ διÞρκεσε μÝχρι τις 24 ΓενÜρη 2021, (κρßμα, τη χÜσαμε :-{ ) λειτοýργησε προς üφελος των θεατþν, διüτι στο μεσοδιÜστημα προστÝθηκε ως Ýκθεμα κι ο πρωτüτυπος τüμος των πρακτικþν της δßκης εναντßον του Tassi, που παρουσιÜζεται 1η φορÜ σε κοινü, παρÜ το γεγονüς üτι εßναι πολυÜριθμες οι αναφορÝς που γßνονται σ' αυτüν ειδικÜ απ' üσους Ýχουν ασχοληθεß με τη συγγραφÞ βιογραφιþν της. Εßναι γραμμÝνος κυρßως στα λατινικÜ, αλλÜ οι απαντÞσεις των διαδßκων στη δßκη Ýχουνε κρατηθεß αυτοýσιες στα ιταλικÜ. Στη διÜρκεια της δßκης υποχρεþθηκε σε αντιπαρÜθεση με το βιαστÞ της στη φυλακÞ Tor Di Nona της Ρþμης. ΕπιπλÝον οι δικαστÝς, παρÜ το üτι εßχαν μßα μÜλλον ευνοúκÞ στÜση απÝναντß της και στον πατÝρα της, δεν δßστασαν να προτεßνουν μßα συνηθισμÝνη και πλÞρως αποδεκτÞ βαρβαρüτητα, ποý Þταν το «δικαστικü βασανιστÞριο». ΔηλαδÞ, ο βασανισμüς ενüς μÜρτυρα, με σκοπü να ελεγχθεß αν θα επιμÝνει στην αλÞθεια των üσων καταθÝτει, υπü την πßεση του φρικτοý σωματικοý πüνου. ¸τσι, η Αρτεμßσια δεν δßστασε να αποδεχθεß τον βασανισμü της, κατανοþντας üτι αυτü Þταν αναγκαßο για να δικαιωθεß. ¸χει σημασßα να τονιστεß üτι τα πρÜγματα συνÝβησαν Ýτσι, διüτι συχνÜ περιγρÜφονται σαν το δικαστÞριο να επÝλεξε απü μüνο του να τη βασανßσει, ενþ το üτι η ßδια επÝλεξε να υποβληθεß σε αυτÞ τη φοβερÞ δοκιμασßα φανερþνει πüσο αποφασισμÝνη Þταν να διεκδικÞσει με κÜθε κüστος την ηθικÞ -αν μη τι Üλλο- αποκατÜστασÞ της. Η στÜση της αυτÞ θα Ýπρεπε να συγκινεß πολý περισσüτερο απü üσο θα συγκινοýσε το να εßχε υπÜρξει θýμα μιας πολý αυστηρÞς κι Üδικης απαßτησης εκ μÝρους των δικαστþν.


                                    Ο Θρßαμβος Της ΓαλÜτειας

     Το υλικü που περιλαμβÜνεται στα πρακτικÜ της δßκης συνδυÜστηκε με κεßνο που προÝρχεται απü δικÜ της προσωπικÜ γρÜμματα που βρÝθηκαν το 2011, στο ιστορικü αρχεßο Frescobaldi της Φλωρεντßας κι οι πληροφορßες απü τις 2 αυτÝς πηγÝς δραματοποιÞθηκαν για τη παρουσßασÞ τους. ¸τσι, ο επισκÝπτης της Ýκθεσης ακοýει τη φωνÞ μιας ηθοποιοý, που, ως Αρτεμισßα, εξιστορεß τα δεινÜ που πÝρασε. Πρüκειται για σημαντικü ερÝθισμα, που χÜρη του αντιλαμβÜνεται κÜποιος κι εκτιμÜ το ευÜλωτο της θÝσης της, αλλÜ και τη δικÞ της ευστροφßα, καθþς επßσης και τη ταυτüχρονη σκληρüτητα που συνδυαζüταν με την ικανüτητÜ της να αναλαμβÜνει γρÞγορα τις δυνÜμεις της, κÜθε φορÜ που βρισκüταν αντιμÝτωπη με μßα φρικτÞ δυσκολßα.
     Μßα αιμοσταγÞς üρεξη μοιÜζει να 'ναι απαραßτητο ν' αναδυθεß üποτε η Αρτεμισßα επανÝρχεται στο θÝμα της εκδßκησης μιας γυναßκας προς τον Üνδρα που την ατßμωσε Þ που καταχρÜστηκε της δýναμης του απÝναντι της. Και για τον λüγο αυτü δεν θα Þταν λÜθος να παραδεχθεß κÜποιος üτι στα Ýργα της κρýβεται πÜντα κÜπου μια δικÞ της πρüθεση να σοκÜρει με την ωμüτητα της αλÞθειας που παρουσιÜζει. Οι επιστολÝς της που ανακαλýφθηκαν στο αρχεßο Frescobaldi απευθýνονται σχεδüν üλες προς τον -εφ üρου ζωÞς σχεδüν- εραστÞ της, τον φλωρεντινü ευπατρßδη Francesco Maria Maringhi. ΜÝχρι τüτε, η μüνη γνωστÞ δικÞ της επιστολÞ χρονολογεßτο απü το 1630 κι απευθυνüταν στον πÜτρωνα της, Cassiano dal Pozzo, στη Φλωρεντßα, απü τον οποßο εκεßνη ζητοýσε Üδεια οπλοφορßας για τον βοηθü της. ΜÝσω των επιστολþν της προς τον Maringhi οι μελετητÝς του Ýργου και του βßου της πληροφορÞθηκαν, μÝσα απü τη δικÞ της σκοπιÜ, τις φοβερÝς προσπÜθειÝς της ν' αντÝξει τη συμβßωση μ' Ýνα σýζυγο ο üποιος δεν Ýβρισκε δουλειÝς ως ζωγρÜφος κι ως εκ τοýτου üφειλε κεßνη να φροντßζει για το πþς θα ζÞσει την οικογÝνειÜ της.


                               Εδþ ως ΜετανοημÝνη ΜαγδαληνÞ

     Αποκαλýπτουν επßσης το πüσο υπÝφερε απü το πÝνθος για τα παιδιÜ της που πÝθαιναν, το πüσο ταλαιπωρÞθηκε απü τα χρÝη που συσσωρεýονταν κι απü την σχÝση με τον πατÝρα της, που απü κÜποιο σημεßο και μετÜ Þτανε κακÞ. Γενικüτερα, το συγκεκριμÝνο επιστολογραφικü τεκμÞριο φανερþνει üτι, παρÜ το σπουδαßο ταλÝντο της και την αναλüγως δυναμικÞ ιδιοσυγκρασßα της, η Αρτεμισßα Þτανε γυναßκα που τη κατÜτρεχε σ' üλη της τη ζωÞ αυτü που θα περιγρÜφαμε ως πεισματικÜ κακÞ τýχη. Ακüμη κι üταν βρÝθηκε στην Αγγλßα, υπü την πατρωνßα του Καρüλου Α', κεßνος μüλις πρüλαβε να της δþσει Ýνα ρüλο, μεταξý των καλλιτεχνþν της αυλÞς του, Ýτυχε να ξεκινÞσει αμÝσως για πüλεμο και στη συνÝχεια το Κοινοβοýλιο αποφÜσισε τον αποκεφαλισμü του.
     Εßναι γεγονüς üτι καθþς η ζωÞ της προχωροýσε οι αποκεφαλισμοß -εßτε επρüκειτο για πραγματικοýς εßτε για σχÞματα μεταφορÜς- συνεχßζονταν. Θα μποροýσε μÜλιστα κÜποιος να υποστηρßξει üτι η ζωÞ της φαντÜζει ως Ýνα βαθμü, ανÜλογη με τη τρικυμιþδη κεßνη του ΚαραβÜτζιο, που εßναι πολý πιθανü κεßνη να 'χε γνωρßσει üταν Þταν παιδß, ενþ εßναι εντελþς βÝβαιο πως επηρεÜστηκε κι εμπνεýστηκε απü το Ýργο του κι ειδικüτερα απü την Ýντονη σκοτεινüτητα των συνθÝσεων του, που διαρρηγνýεται σπαρακτικÜ απü την ορμητικÞ εισβολÞ του φωτüς. ΕπιπλÝον, εßναι γεγονüς üτι η Αρτεμισßα -üπως ακριβþς ο ΚαραβÜτζιο- ξεχÜστηκε στον 18ο και 19ο αι., για ν' ανακαλυφθεß -üπως κι εκεßνος- στα μÝσα περßπου του 20ου, χÜρη στον Ιταλü ιστορικü τÝχνης Roberto Longhi και τη σýζυγü του Anna Banti, που 'γραψε Ýνα μυθιστüρημα με τßτλο Αρτεμισßα, που θεωρεßται κλασσικü της περιüδου του νεορρεαλισμοý.


           Αυτοπροσωπογραφßα σαν Αγßα Αικατερßνη Της ΑλεξÜνδρειας

    Η διαφορÜ εßναι πως ενþ ο ΚαραβÜτζιο αποκαταστÜθηκε σýντομα μετÜ την επανανακÜλυψÞ του, κεßνη χρειÜστηκε να περÜσουνε πολλÜ ακüμα χρüνια, μÝχρι το τÝλος του 20ου αι., για να γßνει πιο σοβαρÜ κι ευρÝως αποδεκτü το Ýργο της. ¼σο κι αν εßναι προβληματικü το να ερμηνεýσεις τη τÝχνη της σαν απÜντηση της στα διÜφορα φρικτÜ γεγονüτα που της συνÝβαιναν στη ζωÞ, Üλλο τüσο εßναι κι αναπüφευκτο να το κÜνεις. Κι αυτü συμβαßνει επειδÞ υπÜρχουνε θÝματα που επανÝρχονται διεκδικητικÜ και μ' επιμονÞ στα Ýργα της κι εßναι: το ανδρικü ηδονοβλεπτικü βλÝμμα κι η γυναικεßα εκδßκηση. Απü την αλληλογραφßα της με τον Maringhi προκýπτει πως εκεßνος Þταν η μüνη πηγÞ ευτυχßας στη ζωÞ της. Τα üσα του γρÜφει φανερþνουνε συχνÜ τη δýναμη και την ευθýτητα του χαρακτÞρα της, που την ωθοýν να γßνεται πολý αποκαλυπτικÞ και να μη διστÜζει να μιλÞσει για πολý προσωπικÜ της θÝματα. Σε μßα απü κεßνες τις επιστολÝς, για παρÜδειγμα, του συνιστÜ (χαριτολογþντας; σοβαρÜ; ποιος θα μποροýσε να το υποστηρßξει με βεβαιüτητα;) να μην αυνανßζεται κοιτÜζοντας Ýνα πßνακÜ της που 'χε στη κατοχÞ του και που απεικüνιζε κεßνη.
    Το 2017, η National Gallery εßχε αγορÜσει σε δημοπρασßα στο Παρßσι Ýνα Ýργο της που εικονßζεται η ßδια ως Αγßα Αικατερßνη της Αλεξανδρεßας. Το Ýργο αυτü, που Þταν επß αιþνες ξεχασμÝνο σε μια οικογενειακÞ συλλογÞ στη Γαλλßα, απÝσπασε στη δημοπρασßα τιμÞ 4πλÜσια της αρχικÞς εκτßμησης του, κοστßζοντας Ýτσι στη National Gallery 2.800.000 €. Μüλις περιÞλθε στη συλλογÞ του ιδρýματος, ξεκßνησε Ýναν γýρο της χþρας, εκτιθÝμενη λßγο-πολý παντοý και με ξεχωριστÞ περηφÜνεια και τυμπανοκρουσßες κατÜ την ΗμÝρα της Γυναßκας της χρονιÜς εκεßνης.


                             Η ßδια σαν Αφροδßτη κι ¸ρως

     Ο ΚÜρολος ο Α' ξεκßνησε να συλλÝγει τÝχνη το 1623, επηρεασμÝνος απü Ýνα ταξßδι του στην Ισπανßα, üπου εντυπωσιÜστηκε απü την εκεß βασιλικÞ συλλογÞ. Θεμελßωσε τη δικÞ του αγορÜζοντας üλα τα Ýργα τÝχνης της οικογÝνειας ΓκονζÜγκα, που Þταν οι περßφημοι φιλüτεχνοι Δοýκες της ελþδους ΜÜντουα, στην Ιταλßα, που διακρßνονταν στον τüτε πολιτισμÝνο κüσμο για το κληρονομικü ταλÝντο τους να αγορÜζουν μüνον αριστουργÞματα. Στη πορεßα, η συλλογÞ του μεγÜλωσε τüσο πολý, που στη 1η επßσημη καταγραφÞ της, που 'γινε επß των ημερþν του, καταμετρÞθηκαν περßπου 1.500 πßνακες ζωγραφικÞς και 500 γλυπτÜ. Θεωρεßται üτι, χÜρη στη συλλογÞ του, η Αγγλßα Ýμαθε να αντιλαμβÜνεται, να προσλαμβÜνει και να εκτιμÜ διαφορετικÜ τη τÝχνη. Επßσης η συλλογÞ του καταγρÜφει λεπτομερþς τα καλλιτεχνικÜ γοýστα των εξεχουσþν προσωπικοτÞτων της εποχÞς του που Þταν ειδÞμονες σε θÝματα τÝχνης και που επηρÝαζαν τις καλλιτεχνικÝς επιλογÝς του βασιλιÜ.
     Σε αυτü το πλαßσιο ο ßδιος ο ΚÜρολος Α' Ýδειχνε μια μεγαλýτερη προτßμηση για τους Φλαμανδοýς καλλιτÝχνες, ενþ η σýζυγος του ΕριÝττα-Μαρßα της Γαλλßας διοχÝτευε την εýνοια της περισσüτερο σε Ιταλοýς καλλιτÝχνες, μεταξý των οποßων κι ο ΟρÜτσιο ΤζεντιλÝσκι που επιλÝχθηκε για να φιλοτεχνÞσει το πανηγυρικü και πολý φιλüδοξο Ýργο της «εýρεσης του ΜωυσÞ», καθþς και την περßφημη διακüσμηση της οροφÞς στον οßκο της Βασιλßσσης, την οποßα αποπερÜτωσε η Αρτεμßσια. Για τους λüγους αυτοýς η National Gallery δαπανÜ τüση ενÝργεια και τüσους πüρους στη συλλογÞ και την προβολÞ Ýργων πατÝρα και κüρης. ΕπιπλÝον, επειδÞ μüνο το 1% των Ýργων της συλλογÞς της Ýχουν φιλοτεχνηθεß απü γυναßκες, ο στüχος του ιδρýματος εßναι να διορθþσει, στα μÝτρα του εφικτοý, αυτÞ την «ανισορροπßα». ¸τσι το ενδιαφÝρον της National Gallery για τα Ýργα της Αρτεμßσια εßναι εξαιρετικÜ αυξημÝνο και αυτü εκδηλþνεται με ακατÜπαυστο «κυνηγητü» τους τις σπÜνιες φορÝς που εμφανßζονται σε δημοπρασßες. ¼λα αυτÜ συνιστοýν Ýνα καλü υπüδειγμα για το ποια θα üφειλαν να εßναι τα κριτÞρια βÜσει των οποßων διαμορφþνεται η σταθερÞ πολιτισμικÞ πολιτικÞ ενüς κρÜτους, σχετικÜ με τους εθνικοýς φορεßς του που το αντικεßμενü τους εßναι η απüκτηση και προβολÞ Ýργων τÝχνης.


                                         Οι Κüρες Του Λωτ

    ΦυσικÜ, üλα αυτÜ αποτελοýν και καλü παρÜδειγμα του μÝτρου που 'ναι αποδεκτÞ, χωρßς παρÜπονα, η τακτικÞ πολιτικÞς ορθüτητας για την αýξηση του ποσοστοý εκπροσþπησης των γυναικþν δημιουργþν σε μια δημüσια συλλογÞ. Εßναι επßσης απολýτως κατανοητÞ κÜθε απüπειρα διüγκωσης του ενδιαφÝροντος του κοινοý για μια σημαντικÞ καλλιτÝχνιδα, προσθÝτοντας üσο το δυνατüν περισσüτερα στοιχεßα απü την προσωπικÞ της ιστορßα στη συνταγÞ για την συνÜρθρωση του προσωπικοý της μýθου, προκειμÝνου εκεßνη ν' αναδειχθεß σε διαχρονικü σýμβολο, που σταθερü, ακλüνητο και λαμπερü θα διατρÝχει Þθη, αξßες κι εποχÝς. "Εßναι η Beyoncé της ζωγραφικÞς του 17ου αι", Ýγραφε με ενθουσιασμü ο Alastair Sooke, κριτικüς τÝχνης της εφημερßδας The Telegraph, επιχειρþντας με αυτÞ την χαριτωμÝνη σýγκριση να δεßξει πüσο πολý το Ýργο της αφορÜ üλο τον κüσμο, σαν εκεßνη να Þταν Ýνα αστÝρι της ποπ. Δεν υπÜρχει κÜτι το αυστηρÜ κατακριτÝο σε μια τÝτοια σýγκριση, γιατß ο μεγÜλος κßνδυνος δεν θα Þταν να θεωρηθεß Beyoncé η Αρτεμισßα, παρÜ να ολοκληρþσει την πορεßα της ως κατακτÞτρια της αγÜπης του κοινοý με το να γßνει Φρßντα ΚÜλο. Για την οποßα ΚÜλο -την κατ' εξοχÞν παθοýσα εν υπηρεσßα μετÜ θÜνατον- η μυθοπλαστικÞ αντιμετþπιση της ζωÞς της, προς üφελος της δημιουργßας μιας ηρωικÞς συμβολικÞς φιγοýρας που οι διαστÜσεις της υπερβαßνουν τα φυσικÜ ανθρþπινα üρια και τις εποχÝς, Ýχει «παχýνει» τüσο πολý, που εßναι σχεδüν δýσκολο να κοιτÜξεις πλÝον καθαρÜ και απροκατÜληπτα το Ýργο της. Αυτü σημαßνει üτι ενþ οι αρχικÝς προθÝσεις για τη διüγκωση του ενδιαφÝροντος για εκεßνην Þταν θετικÝς, στην πορεßα χÜθηκε κÜθε μÝτρο και τþρα στÝκεται πια κÜποιος ενþπιον ενüς μποýμερανγκ που επιστρÝφει ορμητικÜ κατÜ πÜνω του με ταχýτητα ικανÞ να του διαλýσει τη φαντασßωση μιας αλÞθειας που τον στηρßζει.


                   Η ßδια σαν Αγßα Σεσßλια στο σπßτι του ΜικελÜντζελο        

    Η σπουδαßα ζωγρÜφος εßναι τελικÜ η δημιουργüς ενüς πßνακα που μÝχρι πρüτινος αποδιδüταν σε Üνδρα ζωγρÜφο, μαθητÞ του πατÝρα της. Ο μεγÜλος πßνακας, χρονολογεßται στα τÝλη του 1630 και παρουσιÜζει τον Δαβßδ να κÜθεται θριαμβευτικÜ στο κεφÜλι του ΓολιÜθ. Η βιβλικÞ ιστορßα αποτελοýσε αγαπημÝνο θÝμα τüσο της Αρτεμισßα üσο και του πατÝρα της. Η ανακÜλυψη Ýγινε λßγο πριν την 1η μεγÜλη Ýκθεση για αυτÞν, στο ΗνωμÝνο Βασßλειο που Üνοιξε τις πýλες της για το κοινü στις 4 Απριλßου στην ΕθνικÞ ΠινακοθÞκη. Το Ýργο εßχε δημοπρατηθεß απü τον Sotheby's, το 1975 και τüτε εßχε αποδοθεß στον Giovanni Francesco Guerrieri, Ýναν απü τους μαθητÝς του πατÝρα. Ωστüσο, πριν απü νÝα δημοπρÜτηση του Ýργου στο Μüναχο το 2018, Üρχισαν να εγεßρονται ερωτÞματα για το δημιουργü του καθþς αναγνωρßστηκε η υπογραφÞ της. Το Ýργο αποδüθηκε σε αυτÞν και δημοπρατÞθηκε ως δικü της, ωστüσο, μüνο πρüσφατα επιβεβαιþθηκε πως εßναι üντως δικÞ της δημιουργßα. Η επιβεβαßωση οφεßλεται στην επß μÞνες εργασßα του συντηρητÞ Simon Gillespie και του Ιταλοý μελετητÞ του Ýργου της, Gianni Papi, σýμφωνα με την The Art Newspaper. Η σε βÜθος μελÝτη του καμβÜ αποκÜλυψε μßα χρωματικÞ παλÝτα που χρησιμοποιοýσε μüνον αυτÞ κεßνη την εποχÞ, ενþ το μανßκι του ΓολιÜθ, το φως στο πρüσωπü του και το μινιμαλιστικü τοπßο αποτÝλεσαν στοιχεßα που μαρτυροýν τη δημιουργü του. ΠαρÜλληλα η υπογραφÞ της ζωγρÜφου αποκαλýφθηκε πÜνω στη λεπßδα του σπαθιοý του Δαβßδ üπου κÜποιος διαβÜζει το üνομÜ της "Artemisia" μαζß με τους αριθμοýς «16-» που αντιστοιχοýν στην χρονολογßα δημιουργßας του Ýργου. Ο πßνακας Δαβßδ και ΓολιÜθ που δημιουργÞθηκε στα τÝλη του 1630 δεν θα εßναι ανÜμεσα στα 30 Ýργα που θα εκτεθοýν στην ΕθνικÞ ΠινακοθÞκη, αλλÜ θα παρουσιαστεß στο στοýντιο του Gillespie στο Λονδßνο.


               Ο περß ου λüγος ο πßνακας Δαβßδ Και ΓολιÜθ     
__________________________
 * Το Δεßπνο της Τζοýντυ ΣικÜγο εßναι Ýργο φεμινιστικÞς τÝχνης που σχηματßζει μια συμβολικÞ ιστορßα των γυναικþν στον Δυτικü πολιτισμü με τη διÜταξη και την ιδÝα της. Πρüκειται για Ýνα τραπÝζι σε σχÞμα ισοσκελοýς τριγþνου στρωμÝνο για δεßπνο üπου υπÜρχουν 39 σερβßτσια σε σχÞμα αιδοßου, το καθÝνα με τ' üνομα μιας σημαντικÞς μυθολογικÞς Þ ιστορικÞς γυναßκας. ΕνδεικτικÜ αναφÝρονται τα ονüματα της ΑυτοκρÜτειρας Θεοδþρας, της Βιρτζßνια Γουλφ, της Κριστßν ντε ΠιζÜν και της ΣοτζÝρνερ Τρουθ. Η κÜθε πλευρÜ του τραπεζιοý Ýχει μÞκος 14,63 μÝτρα. Το Ýργο εκτßθεται στο Μουσεßο του Μπροýκλιν, στο ΔÜπεδο της ΚληρονομιÜς (Heritage Floor) που αποτελεßται απü περισσüτερα απü 2.000 λευκÜ τριγωνικÜ πλακÜκια που πÜνω τους εßναι γραμμÝνα με χρυσÜ γρÜμματα τα ονüματα 999 γυναικþν που Üφησαν το σημÜδι τους στην ιστορßα.



     ΔημιουργÞθηκε απü το 1974 μÝχρι το 1979 και Þταν αποτÝλεσμα συνεργασßας της Τζοýντι ΣικÜγο με Üλλες καλλιτÝχνιδες και διÜφορους εθελοντÝς. ¢ρχισε να εκτßθεται το 1979 σε διÜφορες χþρες και σε διÜφορες ηπεßρους και υπολογßζεται üτι με αυτüν τον τρüπο το Ýχουν δει 15 εκατομμýρια Üτομα. Το 1996 σταμÜτησε την περιοδεßα και αποσýρθηκε για συντÞρηση καθþς οι συνεχεßς μεταφορÝς εßχαν αρχßσει να το καταστρÝφουν. Απü το 2007 εκτßθεται μüνιμα στο Μουσεßο του Μπροýκλιν στη ΝÝα Υüρκη. Σε αυτü το Ýργο Ýχει τη θÝση της κι η Αρτεμισßα.
___________________________

     Τþρα θα δþσω το λüγο σε μιαν εξαßρετη κυρßα, να μας μιλÞσει για την Αρτεμισßα, μ' Ýνα υπÝροχο Üρθρο της που βρÞκα στο δßκτυο:

     Η Αρτεμισßα ΤζεντιλÝσκι (Artemisia Gentileschi, 8 Ιουλßου 1593-π.1654), η ρωμαλÝα ζωγρÜφος του πρþιμου ρωμαúκοý μπαρüκ, Ýχει γßνει τα τελευταßα χρüνια σýμβολο και λÜβαρο ενüς κραταιοý φεμινισμοý. Ενüς φεμινισμοý που δεν στηρßζεται πλÝον σε διακηρýξεις, διαδηλþσεις και συνθÞματα, αλλÜ σε αποδεßξεις της ικανüτητας των γυναικþν, üχι μüνο να δημιουργÞσουν αλλÜ και να κυβερνÞσουν. Γυναßκες ζωγρÜφοι ανασýρθηκαν απü το καθαρτÞριο της λÞθης για να ανασκευÜσουν με το Ýργο τους την κυρßαρχη προκατÜληψη üτι η δημιουργßα υπÞρξε αποκλειστικü προνüμιο του Üλλοτε θεωροýμενου ισχυροý φýλου. Οι εκθÝσεις που αφιερþνονται στο Ýργο της Αρτεμισßας σε ολüκληρο τον κüσμο πυκνþνουν, ενþ οι τιμÝς των Ýργων της αυξÜνονται στο χρηματιστÞριο της τÝχνης. Το απÝδειξε η πρüσφατη αγορÜ του πßνακÜ της «Αυτοπροσωπογραφßα ως Αγßα Αικατερßνη της Αλεξανδρεßας», που αγορÜστηκε απü την ΕθνικÞ ΠινακοθÞκη του Λονδßνου αντß 3.6 εκατομμυρßων λιρþν. Tο λαμπρü μουσεßο πρüκειται να τιμÞσει την Αρτεμισßα, με μια επιβλητικÞ Ýκθεση, την πρþτη που αφιερþνεται στη ζωγρÜφο στη ΜεγÜλη Βρετανßα (3 Οκτωβρßου 2020-24 Ιανουαρßου 2021).
     Αρτεμισßα: το üνομÜ της Ýχει γßνει, τα τελευταßα χρüνια, λÜβαρο του διεθνοýς φεμινισμοý. ¼χι, δεν πρüκειται για τις ομþνυμες βασßλισσες της Αλικαρνασσοý, οýτε για τη δεινÞ "ταξßαρχον" του ΞÝρξη στη ναυμαχßα της Σαλαμßνας, εκεßνη που Ýκανε τον μÝγα βασιλÝα να αναφωνÞσει "οι μεν Üνδρες γεγüνασßμοι γυναßκες, αι δε γυναßκες Üνδρες"˙ οýτε για τη νεþτερÞ της, την αγÝρωχη χÞρα του Μαυσþλου, που δßκαια ανησυχοýσε τον ΔημοσθÝνη με τις επεκτατικÝς μηχανορραφßες της, σχεδüν ενÜμισι αιþνα αργüτερα. ¢ραγε, αυτÝς τις αρρενωπÝς βασßλισσες εßχε στο νου του ο αρχαιüπληκτος νονüς της Αρτεμισßας, üταν βÜφτιζε την κüρη του ζωγρÜφου ΟρÜτιου ΤζεντιλÝσκι το 1593 στη Ρþμη; Ολüτελα συμπτωματικÜ, η Αρτεμισßα Ýμελλε να τιμÞσει την ανδροπρεπÞ παρÜδοση του ονüματüς της με δýο τρüπους: ασκþντας με επιτυχßα Ýνα επÜγγελμα ανδρικü, τη ζωγραφικÞ, και δημιουργþντας Ýνα ýφος που η ευρωστßα του επιβÜλλει την αναθεþρηση μιας μακραßωνης προκατÜληψης για τη γυναικεßα Ýκφραση. Δεν υπÜρχει αμφιβολßα η Αρτεμισßα διαθÝτει Ýνα ρωμαλÝο χρωστÞρα. Εßναι üμως πρÜγματι ανδρικüς; ºσως η τÝχνη της ρωμαßας "μαθÞτριας" του ΚαραβÜτζιο επιτρÝπει Ýναν Üλλον ορισμü της γυναικεßας δημιουργßας, πÝρα απü τα δεσμευτικÜ στερεüτυπα.
     Μια γυναßκα-ζωγρÜφος στον ελεýθερο επαγγελματικü στßβο και üχι στην προστατευτικÞ αφÜνεια του πατρικοý εργαστηρßου, üπως συνηθιζüταν, δεν Þταν εýκολη υπüθεση στα ταραγμÝνα χρüνια του πρþιμου μπαρüκ, στην Ιταλßα. Ο ανταγωνισμüς Þταν Üγριος, τα Þθη χαλαρÜ και οι καλλιτÝχνες, νομÜδες και απÜτριδες, δεν δßσταζαν να ανταλλÜξουν τον χρωστÞρα με το σπαθß, που εßχε την ßδια αιμοδιψÞ κλßση στο κüκκινο με τη ζωγραφικÞ του συρμοý. Ο καινοτüμος αρχηγüς της ΣχολÞς, ο ΚαραβÜτζιο (1573-1610) εßχε δþσει τον τüνο: καβγατζÞς, μαχαιροβγÜλτης, Üσωτος. Ο επιφανÞς ζωγρÜφος ΟρÜτιος ΤζεντιλÝσκι (1565-1638), ο πατÝρας της Αρτεμισßας, παρακολουθεß τον φßλο και ομüτεχνο απü κοντÜ.
     Η νεαρÞ Αρτεμισßα, ορφανÞ απü μητÝρα, μαθητεýει στο πατρικü εργαστÞρι και θητεýει στο ανδρικü σχολεßο της βßας που την περιβÜλλει. Δεκαοκτþ χρονþν η επßδοξη ζωγρÜφος βιÜζεται απü τον τριαντÜχρονο Αγκοστßνο ΤÜσσι, συνεργÜτη του πατÝρα της και δÜσκαλü της στην προοπτικÞ. Η καταγγελßα του ΟρÜτιου ΤζεντιλÝσκι, η μακρÜ και ταπεινωτικÞ δßκη που ακολοýθησε, ο βασανισμüς της για τον Ýλεγχο αληθεßας της μαρτυρßας της, Üφησαν ανεποýλωτα τραýματα στην ψυχÞ της Αρτεμισßας, παρÜ την καταδßκη του ΤÜσσι. Τα πρακτικÜ, που δημοσιεýτηκαν πρüσφατα, ρßχνουν ωμü φως στα Þθη της εποχÞς. Η Αρτεμισßα δεν εßχε επιλογÞ: ο καθαρτÞριος γÜμος της μ’ Ýναν Üσημοφλωρεντινü ζωγρÜφο και Ýμπορο, η βιαστικÞ της αναχþρηση για τη θρυλικÞ πüλη των Μεδßκων, κλεßνουν την πρþτη πρÜξη του δρÜματος.

   "Η κüρη μου σποýδασε κοντÜ μου το επÜγγελμα του ζωγρÜφου. ΜÝσα σε τρßα χρüνια δοýλεψε τüσο πολý, που μπορþ να ισχυριστþ πως κανεßς σÞμερα δεν μπορεß να παραβγεß μαζß της στα Ýργα που Ýχει Þδη φιλοτεχνÞσει. Οι πιο μεγÜλοι δÜσκαλοι της ζωγραφικÞς δεν φτÜνουν τη δικÞ της σοφßα".

     Η συστατικÞ επιστολÞ που απευθýνει ο ΟρÜτιος ΤζεντιλÝσκι, τον Ιοýλιο του 1612, στη μεγÜλη δοýκισσα της Φλωρεντßας Χριστßνα της Λωρραßνης φαßνεται να Ýχει μια δüση πατρικοý κομπασμοý. Και üμως, τα λιγοστÜ σωζüμενα Ýργα απü την πρþτη ρωμαúκÞ περßοδο της Αρτεμισßας τον δικαιþνουν.
Η ΣωσÜννα και οι πρεσβýτεροι (ΠüμμερσφÝλντεν) εßναι το πρωιμüτερο υπογραμμÝνο και χρονολογημÝνο Ýργο της ζωγρÜφου: “Arte(misia) Gentileschif(ecit) 1610”. Το λογοπαßγνιο παραπÝμπει στην τÝχνη (arte) της ζωγραφικÞς, που η ζωγρÜφος αισθÜνεται üτι ενσαρκþνει ταυτολογικÜ. Αργüτερα θα δþσει αισθητÞ μορφÞ σ’αυτÞ την ταυτüτητα ζωγραφßζοντας την Αυτοπροσωπογραφßα της ως μια αλληγορßα της ΖωγραφικÞς (ΒασιλικÝς ΣυλλογÝς του ΧÜμπτον, Αγγλßα). Η ιστορßα της αγνÞς ΣωσÜννας εßναι ιδιαßτερα προσφιλÞς στην Αντιμεταρρýθμιση και τα εικονογραφικÜ πρüτυπα αφθονοýν: οι ζωγρÜφοι παραμÝνουν συνÞθως πιστοß στη βιβλικÞ περιγραφÞ και παριστÜνουν την ωραßα ηρωßδα γυμνÞ "εν τω παραδεßσω" (στο κÞπο της), "üτι καýμα Þν", γιατß Ýκανε ζÝστη "και επεθýμησε λοýσασθαι". Οι δýο ακüλαστοι γÝροι, "κεκρυμμÝνοι", την παραμονεýουν και συνωμοτοýν. ΔιπλÞ ευκαιρßα για τον ζωγρÜφο να εκθÝσει Ýνα αμÝριμνο γυναικεßο γυμνü στην ηδονοβλεψßα, üχι μüνο των "πρεσβυτÝρων" της γραφÞς, αλλÜ και των ομοφýλων τους θεατþν του πßνακα.
     Η Αρτεμισßα ανανεþνει την εικονογραφßα επιλÝγοντας την κορυφαßα στιγμÞ του δρÜματος: "…και ανÝστησαν οι δýο πρεσβýται και επÝδραμαν αυτÞ…". ΓυμνÞ και λυσßκομη, η ΣωσÜννα Ýχει κιüλας γλιστρÞσει το Ýνα πüδι στο νερü της μαρμÜρινης δεξαμενÞς, üταν αντιλαμβÜνεται πßσω της, σε απüσταση αναπνοÞς, την απειλÞ. Η αντßδραση εßναι ακαριαßα: το κορμß συσπειρþνεται και συστρÝφεται χιαστß, τα χÝρια σχεδιÜζουν μια ενστικτþδη Üμυνα, το πρüσωπο αποστρÝφεται, αλλοιþνεται απü τον αιφνßδιο τρüμο, τη ντροπÞ, τη βδελυγμßα. Το ριγηλü, κρουστü κορμß της ΣωσÜννας, μελετημÝνο ßσως στον καθρÝφτη, αποκαλýπτει μιαν οικεßα γνþση της γυναικεßας ανατομßας, απρüσιτη στους Üνδρες ζωγρÜφους, που συχνÜ δουλεýουν με στερεüτυπα. Το μαρμÜρινο παραπÝτο του λουτροý κλεßνει τον αβαθÞ χþρο της σýνθεσης "σπρþχνοντας" το γυμνü σþμα στο πρþτο επßπεδο, σχεδüν σε Üμεση επαφÞ με το βλÝμμα του θεατÞ. Η ΣωσÜννα μοιÜζει Ýτσι παγιδευμÝνη ανÜμεσα σ' Ýναν διπλü αντικατοπτρισμü ηδονοβλεψßας: απü τη μια, τα μÜτια των γερüντων, απü την Üλλη, τα εναλλασσüμενα βλÝμματα των αρσενικþν θεατþν. Εßναι üμως απüλαυση να βλÝπεις Ýνα σþμα, ακüμα και το πιο ορεκτικü, να υποφÝρει; Η εκδßκηση της Αρτεμισßας Ýγκειται σ’ αυτÞ την ανατροπÞ.
     Ο πßνακας ζωγραφßστηκε πριν απü τον βιασμü αλλÜ αποδεßχτηκε προφητικüς. Η δεκαεφτÜχρονη ζωγρÜφος δεν Ýχει ακüμη ενδþσει στη σαγÞνη του þριμου ΚαραβÜτζιο, δεν Ýχει διεισδýσει στο βασßλειο του ßσκιου. Το Ýργο συνδυÜζει μια κλασικÞ σýνθεση μ' Ýναν ανÝνδοτο ρεαλισμü. Η γλþσσα του εßναι απλÞ, Üμεση, δραστικÞ. ¹δη η Αρτεμισßα θα μποροýσε να καυχηθεß, üπως Ýμελλε να το κÜμει αργüτερα στα γρÜμματÜ της προς τους υψηλοýς πελÜτες της: "να, τι μπορεß να κατορθþσει μια γυναßκα", που "κρýβει στο στÞθος της την ψυχÞ του Καßσαρα".
     ΝεωτερικÞ, "πρωτευουσιÜνικη", η τÝχνη της Αρτεμισßας δεν Üργησε να ανοßξει τον δικü της "ορßζοντα υποδοχÞς" στην αριστοκρατικÞ, αλλÜ καλλιτεχνικÜ επαρχιακÞ πλÝον Φλωρεντßα. Οι παραγγελßες αφθονοýν, οι αμοιβÝς επιστÝφουν τη φÞμη. Τρεις φορÝς ακριβüτερα απ' ü,τι οι Üνδρες ομüτεχνοß της -που διακοσμοýν τον ßδιο καιρü την "ΚÜζα Μπουοναρρüτι"- θα πληρωθεß η Αρτεμισßα απü τον ΜιχαηλÜγγελο τον νεüτερο – μικρανιψιü του μεγÜλου ζωγρÜφου και σημαντικü παρÜγοντα της πνευματικÞς ζωÞς της. Η ολüδροση αλληγορικÞ μορφÞ, που μας ατενßζει ακüμη απü τη γωνßα μιας οροφÞς του σεβÜσμιου αρχοντικοý, υπερασπßζεται αγÝρωχα τη διακριτικÞ μεταχεßριση της ζωγρÜφου. Το 1616 η ΦλωρεντινÞ Ακαδημßα θα συμπεριλÜβει ανÜμεσα στα μÝλη της την Αρτεμισßα, πρþτη και μüνη γυναßκα ζωγρÜφο-ακαδημαúκü, σε ηλικßα 23 ετþν. (!!!)
     Για τον μεγÜλο δοýκα της Φλωρεντßας, Κüζιμο Β', στοργικü προστÜτη και θαυμαστÞ της τÝχνης της, η Αρτεμισßα Ýμελλε να φιλοτεχνÞσει μßα απü τις επτÜ συνθÝσεις της με το ßδιο θÝμα, ΙουδÞθ και ΟλοφÝρνης. Η Αντιμεταρρýθμιση ευνοεß, οι δÜσκαλοι Ýχουν τιμÞσει την τρομερÞ βιβλικÞ αφÞγηση. Η Αρτεμισßα Ýχει πρüδηλους λüγους να σκηνοθετεß πÜλι και πÜλι, με σαδιστικÞ εμμονÞ, την ßδια εκδικητικÞ τελετουργßα του αßματος. ¢λλωστε δεν θα εßναι η μüνη ανÜλογη σκηνÞ βßας στο Ýργο της. Οι ηρωßδες των γραφþν, της ιστορßας και του θρýλου, που ταπεινþθηκαν, απατÞθηκαν, βιÜστηκαν, αποπλανÞθηκαν απü το ανδρικü φýλο και κυρßως αυτÝς που πÞραν το αßμα τους πßσω, με δüλο, με φüνο, με αιμοβüρο "ηρωισμü", Ýχουν περßοπτη θÝση στη θεματογραφßα της: ΒηθσαβÝε, ΕσθÞρ, ΔαλιδÜ, η τρομερÞ ΙωÞλ που "Ýπηξε τον πÜσσαλον εν των κροτÜφω" του ΣισÜρα (ΒουδαπÝστη), η Σαλþμη, η Λουκρητßα, η ΚλεοπÜτρα.
     Η επιβλητικÞ σýνθεση ΙουδÞθ και ΟλοφÝρνης του Ουφφßτσι ζωγραφßζεται στη Ρþμη γýρω στα 1620, üταν η καλλιτÝχνις εßχε πλÝον εγκαταλεßψει οριστικÜ σπßτι και σýζυγο στη Φλωρεντßα. Ο Δοýκας πρÝπει να πρüλαβε να δει τον πßνακα τελειωμÝνο λßγο πριν πεθÜνει, το 1621, üπως μποροýμε να συμπερÜνουμε απü Ýνα μεταγενÝστερο γρÜμμα της Αρτεμισßας προς τον φßλο της, τον αστρονüμο και μαθηματικü Γαλιλαßο. Η ανανεωμÝνη επαφÞ της ζωγρÜφου με τα καραβατζικÜ πρüτυπα στη Ρþμη οδηγεß τα υφολογικÜ στοιχεßα του δασκÜλου σε σýντηξη και κορýφωση. Με Ýργα σαν την ΙουδÞθ και ΟλοφÝρνη, η ΤζεντιλÝσκι διεκδικεß τον τßτλο του αξιüτερου και πιο προσωπικοý μαθητÞ του ΚαραβÜτζιο.
     Η Αρτεμισßα επιλÝγει και πÜλι την ακμÞ του δρÜματος: τη στιγμÞ που η αθλητικÞ και θαυμασßα "τω κÜλλει" χÞρα, βοηθοýμενη απü την δοýλη της, Ýχει αδρÜξει τον τρομερü αρχιστρÜτηγο απü τα μαλλιÜ και του βυθßζει τον "ακινÜκη" στο λαιμü με ψυχρÞ αποφασιστικüτητα. Κρουνοß αßματος εξακτινþνονται ολüγυρα, δßνοντας θαρρεßς το κλειδß σε μια σýνθεση που αναπτýσσεται φυγüκεντρα και -παλßνδρομα- κεντρομüλα, γýρω απü το τρομερü κεφÜλι του θýματος στο πρþτο πλÜνο. Ποιος ξÝρει αν αυτÝς οι μορφÜζουσες κεφαλÝς των παλικαρÜδων, που μεταναστεýουν απü πßνακα σε πßνακα της Αρτεμισßας δεν συνοψßζουν τα χαρακτηριστικÜ του βιαστÞ της; Η τεχνικÞ της Αρτεμισßας -üπως εξÜλλου και του ΚαραβÜτζιο- μπορεß να χαρακτηριστεß, αναχρονιστικÜ, κινηματογραφικÞ: γκρο πλαν, νυχτερινüς φωτισμüς με Ýντονους προβολεßς, σασπÝνς ατελεßωτο. Μüνο που η Αρτεμισßα εßναι πÜνω απü üλα ζωγρÜφος. ΞÝρει να αιχμαλωτßσει τη δρÜση μÝσα στην κλασικÞ γεωμετρßα της σýνθεσης, να οργανþσει φλογüμορφες αρμονßες, να παßζει ζωγραφικÜ σ’ üλη την κλßμακα της υφÞς, üσο της επιτρÝπει η οικονομßα του θÝματος.
     Η Αρτεμισßα ΤζεντιλÝσκι κατÜφερε τελικÜ να αντιστρÝψει τις ατυχßες του φýλου της. Ελεýθερη και ανεξÜρτητη, η "famosissima pittrice" θα αναδειχθεß ικανüτατη στη διαχεßριση του ταλÝντου της, θα γνωρßσει ημÝρες δüξας, θα κατακτÞσει την υψηλüτερη και πιο απαιτητικÞ πελατεßα στις μεγαλýτερες σκηνÝς της Ιταλßας και της Ευρþπης (Ρþμη, Λονδßνο, ΝεÜπολη, üπου πεθαßνει ανÜμεσα στα Ýτη 1653 και 1656), ενþ θα επηρεÜσει και αυτÞ με τη σειρÜ της τη νÝα ζωγραφικÞ του μπαρüκ. Ωστüσο, λßγο πριν πεθÜνει Ýγραφε ακüμη με πßκρα σ’Ýναν υψηλü πελÜτη της: "το üνομα και μüνο μιας γυναßκας γεννÜ την αμφιβολßα, πριν ακüμη δουν και κρßνουν το Ýργο της". Πüσο, Üραγε, Ýχουν αλλÜξει τα πρÜγματα απü τüτε;

     Μαρßνα ΛαμπρÜκη ΠλÜκα
  Ομüτιμη ΚαθηγÞτρια Ιστορßας της ΤÝχνης
  Διευθýντρια της ΕθνικÞς ΠινακοθÞκης Μουσεßου ΑλεξÜνδρου Σοýτσου
____________________________


      Εßναι η ßδια σαν Αλληγορßα Της Κλßσης, στο σπßτι του ΜικελÜντζελο

     Στη ΠαλαιÜ ΔιαθÞκη, τον 4ο αι. π.Χ, ο Ασσýριος στρατηγüς του Ναβουχοδονüσορα, ΟλοφÝρνης, εχθρüς των Ισραηλιτþν πολιορκοýσε την ΕβραúκÞ πüλη της Βαιτυλοýας για 34 μÝρες με 170.000 στρατιþτες και 12.000 ιππεßς. Η üμορφη χÞρα ΙουδÞθ αποφασßζει να πÜρει τη κατÜσταση στα χÝρια της. Αφοý πλýθηκε με το λιγοστü νερü που υπÞρχε ακüμα στη πüλη, Üλειψε το κορμß της με ακριβü μýρο, χτÝνισε περßτεχνα τα μαλλιÜ της, φüρεσε τα ωραιüτερα της ροýχα και κοσμÞματα, πÞγε μαζß με την υπηρÝτρια της στο στρατüπεδü του παριστÜνοντας την ιÝρεια που θα του αποκÜλυπτε λýση για τη κατÜληψη της πüλης. Εκεßνος εκστασιασμÝνος απü την ομορφιÜ της τη καλεß στη κÜμαρα του. Το 2ο βρÜδυ, με τη βοÞθεια της υπηρÝτριας, τον αποκεφαλßζει, το κεφÜλι του κρεμÜστηκε στα τεßχη της Βαιτυλοýας, οι πολιορκητÝς τρÜπηκαν σε φυγÞ κι η πüλη της σþθηκε!.

Στη πραγματικüτητα, το θýμα εßναι ο ζωγρÜφος Αγκοστßνο ΤÜσι κι η γυναßκα που τονε δολοφονεß η Αρτεμισßα, θýτης και θýμα σε αντεστραμμÝνους τþρα ρüλους.
     ΕπιλÝγει τη κορýφωση του δρÜματος: οι 2 γυναßκες κρατοýν τον Üνδρα με τη βßα στο κρεβÜτι. Η μßα του πιÝζει με το Ýνα χÝρι το κεφÜλι þστε να μη μπορεß να το σηκþσει απü το στρþμα, ενþ η Üλλη προσπαθεß να κρατÞσει χÝρια και κορμü ακινητοποιημÝνα. Η αθλητικÞ και θαυμασßα στο κÜλλος χÞρα, βοηθοýμενη απü τη δοýλα της αρπÜζει τον τρομερü στρατηγü απü τα μαλλιÜ και του βυθßζει το σπαθß στο λαιμü με ψυχρÞ αποφασιστικüτητα. Κρουνοß αßματος πετÜγονται σαν πßδακες και λερþνουν τα λευκÜ σεντüνια, ωμÞ βßα, πρωτüγνωρος ρεαλισμüς!.
     Η αιþνια εκδßκησÞ της Þρθε μÝσω της τÝχνης της, η Αρτεμισßα δεν Þξερε γρÜμματα, Ýστειλε το μÞνυμα με τα πινÝλα της, αποτυπþνει την ßδια να κατακρεουργεß τον βιαστÞ της, σπÜνια στην ιστορßα της τÝχνης θα δοýμε τÝτοιο ωμü ρεαλισμü, ξεπÝρασε ακüμη και το δÜσκαλο της τον ΚαραβÜτζιο που την επισκεπτüταν σπßτι αρκετÜ συχνÜ.


                                        ΙουδÞθ Κι ΟλοφÝρνης

     Δýο γυναßκες κρατοýν Ýναν Üνδρα με τη βßα στο κρεβÜτι. Η μßα του πιÝζει με το 'να χÝρι το κεφÜλι þστε να μη μπορεß να το σηκþσει απ' το στρþμα, ενþ η δεýτερη προσπαθεß να κρατÞσει τα χÝρια και τον κορμü του ακινητοποιημÝνα. Εßναι γυναßκες με δυνατÜ χÝρια, αλλÜ ακüμα κι Ýτσι χρειÜζονται κι οι δýο για να κρατÞσουν το θýμα τους, καθþς η μßα απ' αυτÝς θα του κüβει το λαιμü μ' Ýνα λαμπερü σπαθß. Το αßμα πετÜγεται σαν πßδακας. Στα ορθÜνοιχτα μÜτια του καθρεφτßζεται η απüγνωση. ΞÝρει ακριβþς τι του συμβαßνει. Ο νεκρüς εßναι ο ΟλοφÝρνης, εχθρüς των Ισραηλιτþν στη ΠαλαιÜ ΔιαθÞκη κι η νεαρÞ γυναßκα που τον κατακρεουργεß, εßναι η ΙουδÞθ, η δολοφüνος του. Στη πραγματιοκüτητα, το θýμα εßναι ο Ιταλüς ζωγρÜφος Αγκοστßνο ΤÜσσι, ενþ η γυναßκα με το σπαθß εßναι η Αρτεμισßα ΤζεντιλÝσκι, που ζωγρÜφισε τον πßνακα. Πρüκειται ουσιαστικÜ, για μßα αυτοπροσωπογραφßα.
     Το χÝρι της γυναßκας σκοτþνει τον κακü. Η Ιουδßθ εßναι αποφασισμÝνη κι ισχυρÞ. Με πρωτοφανÞ ψυχραιμßα εκτελεß το καθÞκον της χýνοντας το αßμα του εχθροý της. Η κÜθετη τοποθÝτηση του σπαθιοý þστε η λαβÞ να θυμßζει σταυρü συμβολßζει την απüδοση δικαιοσýνης απÝναντι στο κακü. Η λεπßδα κüβει τον λαιμü του ΟλοφÝρνη διαιρþντας τη σýνθεση σε δýο μÝρη. ΚατÜ καιροýς κÜποιοι ιστορικοß και τεχνοκριτικοß υποστÞριξαν üτι στην εικüνα υπÜρχει κρυφü μÞνυμα που απευθýνεται στο δρÜστη του βιασμοý. ¢λλωστε το σþμα του ΟλοφÝρνη τις στιγμÝς του φüνου, μοιÜζει με την κατÜσταση που βρßσκεται το σþμα της γυναßκας την þρα του βιασμοý. Προφανþς το σκληρü, αποφασισμÝνο και με περιφρüνηση για το θýμα πρüσωπο της Ιουδßθ, εßναι το πρüσωπο της Αρτεμισßας. Μüνο δýο -γεμÜτοι αßμα- πßνακες της ΙουδÞθ και του ΟλοφÝρνη, ζωγραφισμÝνοι απü την Αρτεμισßα Ýχουνε σωθεß. Ο Ýνας βρßσκεται στο Καποντιμüντε στη ΝÜπολη και ο Üλλος στο Ουφßτσι της Φλωρεντßας. Εßναι σχεδüν πανομοιüτυποι, εκτüς απü τις μικρÝς λεπτομÝρειες -στη ΝÜπολη το φüρεμα της ΙουδÞθ εßναι μπλε, στη Φλωρεντßα κßτρινο- σαν να Þταν αυτÞ η εικüνα Ýνας εφιÜλτης, η τελικÞ πρÜξη μιας τραγωδßας που αναπαρÞγαγε μÝσα στο μυαλü της.


                                            ΙουδÞθ Κι ΟλοφÝρνης

     ¸να ακüμη Ýργο απü τη βιβλικÞ ιστορßα της Ιουδßθ. ΜετÜ τη δολοφονßα του ΟλοφÝρνη η υπηρÝτρια τυλßγει το κομμÝνο κεφÜλι σε μια τσÜντα, ενþ η Ιουδßθ παρακολουθεß. Ο αποκεφαλισμüς κι η συνολικÞ αναπαρÜσταση παρüμοιων γυναικεßων μορφþν Ýχει θεωρηθεß üτι συνδÝονται με τον ψυχισμü της και τη προσωπικüτητα που διαμüρφωσε. Στον κατÜλογο αφιερωματικÞς Ýκθεσης του 2001 ο πßνακας αυτüς χαρακτηρßζεται ως το καλλßτερο Ýργο της.
     Απü τα πρþτα Ýργα της. Το ζωγρÜφισε σε ηλικßα 17 ετþν κι ενþ ο βιασμüς απü τον ΤÜσι εßχε γßνει λßγο καιρü πριν. Δýο Üντρες την κατασκοπεýουν ενþ αυτÞ βρßσκεται στο μπÜνιο. Ο μýθος προÝρχεται για μια ακüμη φορÜ απü την ΠαλαιÜ ΔιαθÞκη. Οι δυο ηλικιωμÝνοι απαιτοýν απü τη ΣουζÜννα σεξουαλικÞ συνεýρεση για να μην διαδþσουνε διÜφορες φÞμες. Η κοπÝλα αρνεßται κι αυτοß κοκορεýονται üτι τους Ýχει ικανοποιÞσει σεξουαλικÜ. Την υπüθεση ξεκαθαρßζει ο ΔανιÞλ, που ανακρßνει σε ξεχωριστοýς χþρους τους δýο πρεσβýτερους. ¸τσι η ΣουζÜννα παραδßδεται καθαρÞ στη κοινωνßα. ΥπÜρχει η Üποψη üτι στους δýο Üνδρες απεικονßζονται ο ΤÜσσι κι ο πατÝρας τÞς Αρτεμισßας, που εßχε υπü την εýνοια του το μελλοντικü βιαστÞ της κüρης του. Εßναι Ýργο που κÜποιοι κριτικοß υποστÞριξαν üτι πιθανüν ανÞκει στον πατÝρα της νεαρÞς καλλιτÝχνιδας. Πþς μποροýσε -αναρωτιοýνται- Ýνα 17χρονο κορßτσι να ζωγραφßζει τüσο πειστικÜ το γυναικεßο σþμα; Το πιθανüτερο εßναι πως Ýγινε με τη καθοδÞγηση του πατÝρα. Η Αρτεμισßα δεν χρησιμοποιοýσε ευρý υπüβαθρο στα Ýργα της, üπως σ' αυτü που υπÜρχει Ýνα μικρü κομμÜτι ουρανοý. Η προσθÞκη φüντου και τοπßων Üρχισε μετÜ τα 37 της.


                              ΣουζÜννα κι οι Πρεσβýτεροι

     Η Αλληγορßα της ΦÞμης αναγνωρßζεται απü τη σÜλπιγγα και το δÜφνινο στεφÜνι. Εßναι Ýνα θÝμα απü την ελληνικÞ μυθολογßα. Η ΦÞμη, μια δευτερεýουσα θεüτητα, Þταν η προσωποποßηση της μετÜδοσης των παραδüσεων, της εξιστüρησης κλπ.


                     Η Αλληγορßα της ΦÞμης

     ¸να Ýργο που συνδυÜζει ρεαλισμü και κλασσικισμü με την εικονογραφßα και το ýφος της καλλιτÝχνιδας. Η Αφροδßτη κοιμÜται σε μπλÝ σεντüνια κι Ýνα πορφυρü χρυσοκÝντητο μαξιλÜρι. Το γυμνü κορμß της καλýπτει Ýνα διÜφανο αραχνοàφαντο ýφασμα. Δßπλα της ετοιμÜζεται για ýπνο ο γιüς της ¸ρωτας, που κρατÜ μια σýνθεση με φτερÜ παγωνιοý. Εßναι η περßοδος που ο ¸ρως, (Þ Cupid, Þ amorino) αποκτÜ τη μορφÞ ενüς παχουλοý αγοριοý (Putto). Τη κοιτÜ με λαγνεßα. Στο βÜθος το παρÜθυρο αποκαλýπτει μια φεγγαρüφωτη νýχτα που φωτßζει το Ιερü της θεÜς. Το πρüσωπο της Αφροδßτης αλλÜ κι η στÜση του σþματος της εßναι χαρακτηριστικÜ της Αρτεμισßας (κÜπως γεμÜτα μÜγουλα, μýτη που προεξÝχει αρκετÜ, Ýντονα αλλÜ καλοσχηματισμÝνα φρýδια). Και στο Ýργο αυτü με τις Ýντονες αντιθÝσεις σκιÜς και φωτüς, εßναι εμφανÞς η επιρροÞ απü τον ΚαραβÜτζιο.


                                         Αφροδßτη Κι ¸ρως

     ΕρευνητÝς υποστηρßζουν üτι στüχος της Αρτεμισßας Þταν να λÜβει εμφανÞ θÝση εναντßον του στερεüτυπου της γυναικεßας υποταγÞς. Χαρακτηριστικü παρÜδειγμα αυτοý του συμβολισμοý συναντÜμε στο Ýργο Η νýμφη Κορßσκα και ο σÜτυρος που φιλοτÝχνησε μεταξý 1630 και 1635. Εικονßζεται μια νýμφη που απομακρýνεται τρÝχοντας απü Ýνα σÜτυρο, που προσπαθεß να την αρπÜξει απü τα μαλλιÜ, αλλÜ τα μαλλιÜ εßναι στη πραγματικüτητα περοýκα. Η καλλιτÝχνιδα θÝλει να τονßσει την ευστροφßα της νýμφης που αντιστÝκεται μ' επιτυχßα στον επιθετικü σÜτυρο. Η γυναßκα δραπετεýοντας απαλλÜσσεται απü κοσμÞματα κι Üλλα διακοσμητικÜ αλλÜ με την τιμÞ της Üθικτη. Η ιστορßα της Κορßσκα προÝρχεται απü το βιβλßο του Giovanni Battista Guarini Il Pastor Fido (Ο Πßστος ΠοιμÝνας). Αυτüς ο πßνακας αποδüθηκε στο ναπολιτÜνο καλλιτÝχνη Massimo Stanzione, αλλÜ το 1990 αποκαλýφθηκε η υπογραφÞς της Αρτεμισßας.


                                Η Νýμφη Κορßσκα Κι Ο ΣÜτυρος

     ΠαρουσιÜζει δε, στον επüμενο πßνακα τη Λουκρητßα σα μια μορφÞ της κλασσικÞς μυθολογßας, που αφοý ομολüγησε το βιασμü της, αυτοκτüνησε. Με τον τρüπο αυτü η Λουκρητßα Ýγινε Ýνα δημοφιλÝς σýμβολο της γυναικεßας αντßστασης ενÜντια στην ανδρικÞ τυραννßα. Η καλλιτÝχνιδα απεικονßζει τη Λουκρητßα σε μια στιγμÞ που προσπαθεß να ηρεμÞσει και να υλοποιÞσει την απüφαση της. Χωρßς κοσμÞματα, παγßδες του πλοýτου, με Ýνα μισοφορεμÝνο ροýχο εικÜζεται üτι τη βλÝπουμε λßγο μετÜ το βιασμü. Ο στοχευμÝνος και δραματικüς φωτισμüς τονßζει το πρüσωπο και το στÞθος της, ως μια μοναχικÞ φιγοýρα που Ýχει υποστεß τη κακομεταχεßριση των ανδρþν. Αντßθετα απü τους Üνδρες καλλιτÝχνες η Αρτεμισßα επικεντρþνεται στις ψυχολογικÝς συνÝπειες του βιασμοý. Το γυμνü στÞθος αλλÜ και το στιλÝτο εßναι η θηλυκüτητα κι ο δυναμισμüς της γυναßκας. Η αυτοχειρßα προαναγγÝλλεται απü το κüκκινο ýφασμα (αßμα) που μοιÜζει να κυλÜ απü την αγκαλιÜ της και να απλþνεται και Ýξω απü το φωτισμÝνο πλÜνο. Τον προηγοýμενο ΝοÝμβρη, ο πßνακας της Lucretia, πωλÞθηκε Ýναντι 4.800.000 €.


                                     Η ßδια σαν Λουκρητßα

     Ο επüμενος πßνακας φιλοτεχνÞθηκε 8 Ýτη μετÜ τη δßκη για το βιασμü, της καλλιτÝχνιδας. Ο ΣισÜρα καταδιþκεται απü το ΒαρÜκ και καταφεýγει στη σκηνÞ της ΙωÞλ. ΑυτÞ αφοý τονε περιποιεßται, τονε κοιμßζει κι Ýπειτα τονε σκοτþνει, -επßσης χωρßς να δεßχνει ταραχÞ Þ λýπη- κερδßζοντας την εýνοια του ΒαρÜκ κι "εξασφαλßζοντας την αιωνιüτητα" μ' Ýναν ýμνο της Δεββþρας στο βιβλßο ΚριτÝς της ΠαλαιÜς ΔιαθÞκης. ¹ταν η περßοδος που η Αρτεμισßα ζοýσε στη Φλωρεντßα κι υπÝγραψε το Ýργο ως Artemisia Lomi, υποδηλþνοντας το φλωρεντßνο προστÜτης της.


                                          ΙωÞλ Και ΣισÜρα

     Η Αρτεμισßα απü τον επüμενο πßνακα παραλεßπει την ΗρωδιÜδα, αλλÜ δεßχνει τον εκτελεστÞ που τοποθετεß το κεφÜλι του ΙωÜννη του ΒαπτιστÞ στο δßσκο που κρατÜει η Σαλþμη. Η κüρη του Ηρþδη κοιτÜ κατÜματα το κεφÜλι του ΙωÜννη, αλλÜ η Ýκφραση της δεν φανερþνει συναισθÞματα. Τα μÜτια του ΙωÜννη κλειστÜ συμβολßζοντας την ηρεμßα με την οποßα ο βαπτιστÞς και μαθητÞς του Χριστοý αντιμετþπισε το θÜνατο. ºσως εßναι ο πρþτος πßνακας που δεßχνει τη Σαλþμη να κοιτÜζει απ' ευθεßας στο πρüσωπο τον ΙωÜννη.


                                 Σαλþμη Κι ΙωÜννης Ο ΒαπτιστÞς

     Πρüθεση της στον επüμενο πßνακα εßναι βασικÞ φιγοýρα να εßναι η Μαρßα: Γυναßκα, μητÝρα. Μια οικεßα εικüνα γυναßκας που ετοιμÜζεται να θηλÜσει το γιο της. Κυριαρχοýνε τα μπαρüκ χρþματα και λεπτομÝρειες. Το πλοýσιο τυρκουÜζ και ροζ απü τα ροýχα της, καθþς κι η Ýντονη χρÞση της σκιÜς στο παρασκÞνιο, δημιουργοýν μιαν αßσθηση δυναμικοý ρεαλισμοý. Αποφεýγεινα παρουσιÜσει τη Μαρßα ως αντικεßμενο ανδρικÞς επιθυμßας. Με το ελÜχιστο γυμνü τονßζει τη οικειüτητα μητÝρας-παιδιοý. Η κυριαρχßα του γυναικεßου σþματος στο Ýργο, με την αßσθηση μιας εýσωμης γυναßκας, αποκαλýπτει τη νομοτÝλεια παρουσßας των γυναικþν στη δημιουργßα και τη διατÞρηση της ζωÞς.


                                Η ΠαρθÝνος Και Το ΒρÝφος

     Ο επüμενος πßνακας παρουσιÜζει τη γυναßκα που εßχε γßνει σεξουαλικü απωθημÝνο απü αυτοκρÜτορες και βασιλεßς. Εßναι η στιγμÞ που η αυτοκτονßα της ΚλεοπÜτρας ανακαλýπτεται απü δýο θεραπαινßδες της. ΠολλÝς απü τις λεπτομÝρειες ακολουθοýν τη περιγραφÞ του Πλοýταρχου για το θÜνατο της βασßλισσας της Αιγýπτου. Η στÜση του σþματος παραπÝμπει στο ρωμαúκü γλυπτü ýπνος της ΑριÜδνης που δεßχνει τις γνþσεις της για τη κλασσικÞ τÝχνη. ΠαρουσιÜζει Ýνα περßπλοκο üραμα της γυναικεßας εξουσßας και της αδυναμßας. Δεßχνει το μοναχικü θÜνατο της ΚλεοπÜτρας που προκÜλεσε η κακομεταχεßριση απü τους Üντρες. Οι γυμνÝς γυναßκες στον ýπνο Þ στον θÜνατο μερικÝς φορÝς εξυπηρετοýσαν ηδονοβλεπτικÝς προθÝσεις, κÜτι που απαιτοýσε η αγορÜ της εποχÞς της.


                            Η ßδια σαν ΚλεοπÜτρα 

     Η Αρτεμισßα ελεýθερη κι ανεξÜρτητη, θα αναδειχθεß ο καλλßτερος μÜνατζερ του ταλÝντου της, θα γνωρßσει μÝρες μεγÜλης δüξας, θα κατακτÞσει την υψηλüτερη και πιο απαιτητικÞ πελατεßα της Ιταλßας και της Ευρþπης, θα γßνει ζωγρÜφος της ΑυλÞς των Μεδßκων κι η πρþτη γυναßκα μÝλος της Ακαδημßας Τεχνþν, η πρþτη και μüνη γυναßκα ζωγρÜφος-ακαδημαúκüς σε ηλικßα μüλις 23 ετþν με δικü της εργαστÞριο και προσωπικοýς βοηθοýς. ¸γινε γνωστÞ σε üλους με το μικρü της üνομα, üπως συνÝβη με τους μεγÜλους μετρ της ΑναγÝννησης, ΛεονÜρντο , ΜιχαÞλ ¢γγελος, ΡαφαÞλ αλλÜ και Αρτεμισßα. Η μüνη καλλιτÝχνις της εποχÞς της που θα ξεφýγει απü τα τετριμÝνα, δεν ζωγραφßζει πορτρÝτα ωραßων γυναικþν, εταßρων, ευγενþν, ερωτικÝς Þ ηρωικÝς μυθολογικÝς σκηνÝς, νεκρÝς φýσεις με üμορφα λουλοýδια αλλÜ üλα σχεδüν τα Ýργα της Ýχουν ως θÝμα γυναßκες με ισχυρÞ προσωπικüτητα: ΒηθσαβÝε, ΕσθÞρ, ΔαλιδÜ, Σαλþμη, Λουκρητßα, ΚλεοπÜτρα.


                                     Αυτοπροσωπογραφßα

     Ωστüσο, ως Ýνα απü τα κýρια πιÜτα που προσφÝρει η τωρινÞ Ýκθεση στη National Gallery εßναι το Ýργο της Η Ιουδßθ αποκεφαλßζει τον ΟλοφÝρνη και στις δýο εκδοχÝς του που φιλοτÝχνησε. Πρüκειται για σýνθεση που ερμηνεýεται ως αλληγορßα φüνου για λüγους εκδßκησης. Δýο νεαρÝς γυναßκες επιτßθενται σε Ýναν Üνδρα ξαπλωμÝνο σε Ýνα κρεβÜτι. Πρüκειται για δουλειÜ συλλογικÞ: την ßδια þρα, που η ΙουδÞθ κüβει τη καρωτßδα του ΟλοφÝρνη, η Üλλη γυναßκα -η υπηρÝτριÜ της- τον ακινητοποιεß στη κλßνη του. Κι οι δυο τους αποδßδονται σαν σωματþδεις γυναßκες κι εßναι πολý πιο ψýχραιμες απ' üσο θα περßμενε ποτÝ κανεßς. Σαν να εκτελοýν προσεκτικÜ μια εργασßα ρουτßνας. Σαν να απουσιÜζει κÜθε βρασμüς ψυχÞς.


                                          ΒηθσαβεÝ Και Δαβßδ

     Η Ιουδßθ πρωταγωνιστεß σα φαντασιακÞ ταýτιση της Αρτεμισßας και κüβει το λαιμü του ΟλοφÝρνη, ενüς πανßσχυρου Ασσýριου στρατηγοý. Εκεßνος διατηρεß ακüμα τις αισθÞσεις του, αλλÜ εßναι πλÝον ανÞμπορος για τη παραμικρÞ αντßσταση. Το αßμα του ρÝει πÜνω στα λευκÜ σεντüνια του κρεβατιοý του, χωρßς εκεßνος να το θÝλει. Αυτü και μüνο αρκεß για να αντιληφθεß κÜποιος τη σýνθεση ως καλλιτεχνικÞ μετÜπλαση φαντασßωσης μιας Ýστω κι Ýτσι, εκδßκησης για τη διακüρευση της Αρτεμισßας απü τον TÜσι. ΓενικÜ, στα Ýργα της, η βßα ξαφνιÜζει τον θεατÞ. Αυτü γßνεται ακüμα πιο αισθητü σε μßα Üλλη σýνθεση της εμπνευσμÝνη απü Ýνα εβραúκü βιβλικü μýθο που περιγρÜφεται στο βιβλßο των Κριτþν: η ενÜρετη ισραηλßτισσα ΙωÞλ καρφþνει, με τη βοÞθεια ενüς σφυριοý που μοιÜζει αρκετÜ βαρý, Ýνα πολý χοντρü καρφß στον κρüταφο ενüς διοικητÞ των Χαναανικþν στρατευμÜτων. Μßα ακüμα δυνατÞ εκτßναξη αßματος πρüκειται να επÝλθει.


                                            Η ßδια ως ΔανÜη

    Η ρωμαλÝα ζωγρÜφος Ýγινε σýμβολο ενüς φεμινισμοý που δεν στηρßζεται σε συνθÞματα, αλλÜ σε αποδεßξεις της ικανüτητας των γυναικþν üχι απλÜ να δημιουργÞσουν ασκþντας πετυχημÝνα επÜγγελμα ανδρικü, τη ζωγραφικÞ, αλλÜ και να παρÜγουν Ýνα ýφος , που η δýναμη του κι η ευρωστßα του επÝβαλλε την αναθεþρηση της μακραßωνης προκατÜληψης για τη γυναßκα ως αδýναμο φýλο. Η ΧÜνα ¢ρεντ Ýλεγε πως δýναμη και βßα εßναι αντιθετικÝς Ýννοιες, οι πραγματικÜ δυνατοß Üνθρωποι δεν καταφεýγουνε ποτÝ στη βßα! Η δουλειÜ της, που αναδεικνýονται συχνÜ ισχυρÝς γυναικεßες φιγοýρες, Ýγινε ξανÜ επßκαιρη χÜρη στο κßνημα #MeToo.


                              Η Αλληγορßα Της ΖωγραφικÞς
 
     Σ' αυτü τον πßνακα η κοπελιÜ μας βÜζει τη ψυχÞ της ολÜκερη, δεßχνοντÜς μας πως εßναι η τÝχνη της δßχως αßματα να τη κατακλýζουν, δßχως γυμνÜ, δßχως φτιασßδια, μüνο μια αγνÞ, Üυλη θηλυκιÜ ýπαρξη, üπως δηλαδÞ εßναι η ΤÝχνη της ΖωγραφικÞς, Μοχθεß με το πινÝλλο της να μας απαθνατßσει και να αιχμαλωτßσει, για τα μÜτια μας μüνο, Ýνα τυχαßο σημαντικü-ασÞμαντο στιγμιüτυπο, φκιασιδωμÝνο με τη περßσσια τεχνικÞ της και να μας προτρÝψει να την ερωτευτοýμε -λες και χρειαζüμασταν τÜχατες προτροπÞ γι\ αυτü.
     Καληνýχτα Αρτεμισßα, ας εßναι ελαφρý κι αμüλυντο το χþμα που σε σκÝπασε... Π. Χ. 


 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers