ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

ÐéíáêïèÞêç 

Öáãéïýì (ðïñôñáßôá)

     Σ' αυτü το Üρθρο, που δεν αφορÜ σε κÜποιο συγκεκριμÝνο δημιουργü, θα παρουσιαστεß στο ΣτÝκι το σýνολο στοιχεßων, των περßπου 1000 ευρημÜτων-πινÜκων, που αφορÜ σε συγκεκριμÝνες τεχνικÝς, τεχνοτροπßα κι Ýθιμο παρÜλληλα, που ωστüσο Ýχει κι ελληνικÝς ρßζες: τα Πορτραßτα Φαγιοýμ. Ιστορßα, Ονομασßα-ΠεριοχÞ και τα λοιπÜ. Δε γνωρßζουμε τους καλλιτÝχνες, ελÜχιστα φÝρουν ονüματα πÜνω τους Þ σε επιγραφÞ. αλλÜ δεν παýουν να σε κοιτÜνε στα μÜτια, με κεßνα τα μεγÜλα αιγυπτιακÜ κι ελληνικÜ μÜτια τους.
     Τα μÜτια εßναι κορμß και ψυχÞ!
     Ας πÜμε λοιπüν μια βüλτα, παρεοýλα μÝχρι τη γειτονικÞν Αßγυπτο
Π. Χ.

==================

   Φαγιοýμ (αραβ. الفيوم,  Fayum,  Al Fayyum), εßναι η ονομασßα πüλης της Αιγýπτου, καθþς και της üασης που βρßσκεται κοντÜ της και λÝγεται κι αλλιþς κÞπος της Αιγýπτου, για την οργιαστικÞ βλÜστησÞ της. ¹τανε πλοýσια κοιλÜδα που φÜνταζε σαν üαση στη σιωπÞ της απÝραντης ερÞμου. Στο κÝντρο της κοιλÜδας που θυμßζει φυσικÞ λεκÜνη βρισκüταν η λßμνη Μοßριδα, που 'μοιαζε με θÜλασσα üταν τα καλοκαßρια ξεχεßλιζε ο Νεßλος και τα νερÜ του πλημμυρßζανε τη περιοχÞ. Οταν τα νερÜ αποσýρονταν, οι Üνθρωποι που κατοικοýσανε στα ψηλþτερα σημεßα της κοιλÜδας, καλλιεργοýσανε την εýφορη γη. Οι πüλεις Þτανε κτισμÝνες στις παρυφÝς των λüφων που ζþνουν το Φαγιοýμ κι εκεß κοντÜ συνÞθιζαν να θÜβουν τους νεκροýς τους. ΑπÝχει 85 χλμ ΝΔ του ΚαÀρου κι αποτελεß τμÞμα της αρχαßας Κροκοδειλüπολης. ¹ταν απü τα κορυφαßα θρησκευτικÜ κÝντρα της αρχαßας Αιγýπτου. Η ονομασßα Φαγιοýμ προÝρχεται απü το κοπτικü Πα γιοýμ (pA y-m), που σημαßνει η θÜλασσα κι η αρχαßα ονομασßα της πüλης, λüγω των εδαφικþν χαρακτηριστικþν της, Þτανε Σε ρεσι δηλαδÞ νüτια λßμνη και Τα σε που σημαßνει μεγÜλη υδÜτινη Ýκταση. Στα βüρεια της πüλης υπÜρχουν ερεßπια απü την ελληνορωμαúκÞ νεκρüπολη της Αρσινüης, γνωστÞ απü τον Ηρüδοτο ως Κροκοδεßλων Πüλις. Η Αρσινüη Þταν απü τα κορυφαßα θρησκευτικÜ κÝντρα της αρχαßας Αιγýπτου üπου και λατρευüταν ο θεüς ΣεμπÝκ, το üνομα του οποßου σημαßνει κροκüδειλος.

     ¼πως λοιπüν λÝει τ' üνομÜ της, αυτÞ η μεγÜλη υδÜτινη Ýκταση, απαιτεßτο να ελεγχθεß, καθþς κατÜ τους καλοκαιρινοýς μÞνες, η ετÞσια πλημμýρα του Νεßλου κατÝστρεφε μεγÜλο μÝρος της κοιλÜδας. Στα χρüνια της εξουσßας του Φαραþ ΑμενεμχÜτ Γ' (1842-1797 π.Χ), χτßστηκε η μεγÜλη πυραμßδα του στη ΧουÜρα και παρÜλληλα ανοιχτÞκανε κανÜλια με σκοπü να ελεγχθεß η ροÞ των νερþν για να προστατεýθει η κοιλÜδα απü τις πλημμýρες, φαßνεται üμως üτι οι προσπÜθειες δεν πÝτυχανε και το μÝρος ξεχÜστηκε. Γνþρισεν üμως μεγαλýτερην Üνθιση της στα χρüνια της διακυβÝρνησης της ΕλληνοαιγυπτικÞς δυναστεßας των Πτολεμαßων. Οι Πτολεμαßοι αναλαμβÜνουν την εξουσßα το 332 π.Χ., üταν ο Μ. ΑλÝξανδρος, βασιλιÜς της Μακεδονßας, προσαρτεß την Αßγυπτο κι εισÝρχεται στη χþρα με τιμÝς αντÜξιες απελευθερωτÞ. Πιο συγκεκριμÝνα, η μεγÜλη ανÜπτυξη Þρθε κατÜ τη διακυβÝρνηση του Πτολεμαßου Β' του ΦιλÜδελφου (285-246 π.Χ.), üπου κι Ýδωσε στη περιοχÞ το üνομα της αδελφÞς και συζýγου του, Αρσινüης, ýστερα απü το θÜνατο της οποßας η περιοχÞ μετονομÜστηκε σε ΦιλαδÝλφεια. Ο πληθυσμüς της χþρας αυξÞθηκε σημαντικÜ και μεγÜλο μÝρος του συνÝχισε να απαρτßζεται απü ¸λληνες πολßτες. Η ΕλληνοαιγυπτιακÞ κοινüτητα που δημιουργÞθηκε λüγω των επιγαμιþν, εßχε σαν αποτÝλεσμα τη μεγÜλη αλληλεπßδραση των 2 αυτþν πολιτισμþν. Μια ιδιαιτÝρως ενδιαφÝρουσα συνýπαρξη και πρüσμειξη που περιλÜμβανε: Ελληνες, Αιγýπτιους, Σýριους, Κüπτες, Νοýβιους κι Εβραßους και στην οποßα 3 αιþνες αργüτερα θα προστεθοýνε στοιχεßα του ρωμαúκοý πολιτισμοý, ως αποτÝλεσμα της κατÜκτησης της χþρας απü τους Ρωμαßους και την υποταγÞ στον Οκταβιανü Αýγουστο.
     ¹ταν μια πολυεθνικÞ κοινωνßα, δεκτικÞ στα διαφορετικÜ Þθη που προÝρχονταν απü Üλλους τüπους κι Üλλες φυλÝς. Οι πλοýσιες τÜξεις των γαιοκτημüνων και των εμπüρων ζοýσανε στις παρυφÝς της λεκÜνης του Φαγιοýμ κι οι Αιγýπτιοι ασχολοýνταν με τη καλλιÝργεια της γης. Οπως και στην υπüλοιπη Αßγυπτο, αυτÜ τα χρüνια οι Üνθρωποι μιλοýσαν ελληνικÜ. Εξακολουθοýσαν üμως να λατρεýουνε τους αιγυπτßους θεοýς και να διατηροýνε τα παλιÜ θρησκευτικÜ Ýθιμα. Το Φαγιοýμ γνþρισε σε αυτÞ τη περßοδο μεγÜλη Üνθηση, που συνεχßστηκε και στους πρþτους τρεις αιþνες της Ρωμαιοκρατßας. ΤελικÜ οι φüροι που επÝβαλλαν οι Ρωμαßοι πλÞξανε κατÜ κýριο λüγο τους πλοýσιους γαιοκτÞμονες, που σιγÜ-σιγÜ εγκαταλεßψανε τη περιοχÞ, που στη συνÝχεια σκεπÜστηκε απü την Üμμο που οι Üνεμοι φÝρναν απ' την Ýρημο. ¸τσι η κοιλÜδα του Φαγιοýμ ξεχÜστηκε για μιαν ακüμη φορÜ και μαζß οι κÜτοικοß της, τα Ýργα τους κι οι συνÞθειÝς τους.
     Στη λεκÜνη του Φαγιοýμ λοιπüν, εγκαταστÜθηκαν Ýλληνες μισθοφüροι που εßχαν πολεμÞσει στο στρατü του Μ. ΑλεξÜνδρου και των 1ων Πτολεμαßων βασιλÝων. Εκεß τους αποδüθηκε γη για αγροτικÞ χρÞση μετÜ την αποξÞρανση της τοπικÞς λßμνης Μοßριδος κι οι επÞλυδες παντρεýτηκαν με αυτüχθονες Αιγýπτιες υιοθετþντας τις αιγυπτιακÝς πεποιθÞσεις για τη μετÜ θÜνατον ζωÞ και τα αντßστοιχα ταφικÜ Ýθιμα που περιλÜμβαναν τη μουμιοποßηση. Η λεκÜνη του Φαγιοýμ μετετρÜπη σε μια περιοχÞ εýφορη, γεμÜτη κÞπους, περιβüλια και αμπελþνες. Στα μεγÜλα αγροκτÞματα της περιοχÞς Þρθαν να εργαστοýν Αιγýπτιοι απü διÜφορες περιοχÝς της χþρας, με αποτÝλεσμα να διαμορφωθεß Ýνα συνονθýλευμα πληθυσμιακü, απü το οποßο περßπου το 30% Þταν ¸λληνες Þ ορθüτερα οι απüγονοι των πρþτων ελληνüφωνων αποßκων.

     ΑυτÞ η πολυπολιτισμικÞ κοινωνßα üπου υπÞρχαν διαφορετικÜ Þθη, Ýθιμα και παραδüσεις, διατÞρησε τα πÜντα, καθþς τα φýλαξαν οι εκφραστÝς κÜθε πολιτισμοý. Οι τελευταßοι κατÜφεραν με Ýναν υπÝροχο τρüπο να τα ενοποιÞσουν φÝρνοντας στο φως μια σημαντικÞ πολιτισμικÞ κληρονομιÜ. ΦιλοτεχνÞθηκε πληθþρα Ýργων μεγÜλης καλλιτεχνικÞς αλλÜ κι ιστορικÞς αξßας, μÝσα απü τα οποßα μαρτυροýνται σημαντικÝς λεπτομÝρειες για τη ζωÞ του τüτε. Σε αντßθεση λοιπüν με τους Ρωμαßους, που εßχαν Ýθιμο τη καýση των νεκρþν, οι Αιγýπτιοι συνÝχισαν να θÜβουν τους νεκροýς τους.
     Οι Üνθρωποι αυτοß, που συνιστοýσαν τη τοπικÞ αριστοκρατßα, εßχαν την οικονομικÞ δυνατüτητα να παραγγÝλνουν πορτραßτα στους ζωγρÜφους και να πληρþνουν για την ακριβÞ μουμιοποßησÞ τους. ΜÜλιστα, παρÜ το γεγονüς üτι μετÜ την ρωμαúκÞ κατÜκτηση της Αιγýπτου οι Ρωμαßοι τους αντιμετþπισαν ως Αιγýπτιους, φαßνεται üτι οι ßδιοι εξακολοýθησαν να θεωροýν τους εαυτοýς τους ¸λληνες και ως ¸λληνες παρουσιÜζονταν στις ρωμαúκÝς αρχÝς που τους παραχþρησαν αρκετÜ αυτοδιοικητικÜ προνüμια και μειþσεις φüρων. Η επιλογÞ τους να απεικονßζονται με Ýναν ελληνικü ζωγραφικü τρüπο συνδÝεται προφανþς με την επιθυμßα τους να μην χÜσουν την ταυτüτητÜ τους. Αυτοß οι Üνθρωποι εικονßζονται στις προσωπογραφßες που θαυμÜζουμε σÞμερα, οι οποßες χρονολογοýνται απü τα μÝσα του 1ου αι. μ.Χ ως τον 3ο αι. μ.Χ. Πιθανüτερη εκκßνηση το 14 π.Χ. την εποχÞ της ρωμαúκÞς κυριαρχßας στην Αßγυπτο και πρüκειται για καταξοχÞν ντοκουμÝντα της ελληνορωμαúκÞς ζωγραφικÞς που Ýχουνε φιλοτεχνηθεß πÜνω σε καβαλÝτο.
     ΣÞμερα η Φαγιοýμ υπολογßζεται πως Ýχει περßπου 350.000 κατοßκους κι Ýχει κεντρικÞ μεγÜλη εβδομαδιαßα λαúκÞ αγορÜ, πολλÜ παζÜρια, τεμÝνη και λουτρÜ. Τη διασχßζει το κανÜλι Μπαχρ Γιοýσεφ, ενþ πÜνω απü το ποτÜμι εßναι χτισμÝνες 2 γÝφυρες.

     Πορτραßτα Φαγιοýμ: εννοεßται το σþμα των προσωπογραφιþν που φιλοτεχνÞθηκαν απü τον 1ο ως τον 3ο αι. μ.Χ. απü συνεχιστÝς της ýστερης ελληνιστικÞς παρÜδοσης της ΑλεξανδρινÞς ΣχολÞς και διασþθηκαν ως τη σημερινÞ εποχÞ. ΒρεθÞκανε σ' ανασκαφÝς στην üαση Φαγιοýμ Ýξω απü το ΚÜιρο, ενσωματωμÝνα σε αιγυπτιακÝς μοýμιες, με ρωμαúκÜ χτενßσματα, ροýχα και κοσμÞματα και με ελληνικÞ τεχνοτροπßα. Για αρκετÜ χρüνια τα μουσεßα τα παρουσßαζαν σαν ξεχωριστÞ κατηγορßα. Κι üμως, εßναι μοναδικÜ, εναπομεßναντα δεßγματα απü την τÝχνη της ΕλληνιστικÞς περιüδου της Αιγýπτου. Τ’ ανακÜλυψε κι ανÝφερε 1ος ο Ιταλüς περιηγητÞς ΠιÝτρο ντελα ΒÜλλε (Pietro Della Valle) το 1615. ΑυτÜ τα νεκρικÜ πορτραßτα, προορισμÝνα για ταφικÞ χρÞση, πÞρανε τ' üνομÜ τους απü την üαση Φαγιοýμ, επειδÞ εκεß ανακαλýφθηκαν τυχαßα τα 1α δεßγματÜ τους.
     Αργüτερα πολυÜριθμα πορτραßτα βρÝθηκαν και σε κοντινÝς νεκροπüλεις με σημαντικüτερη εκεßνη της ΧουÜρα αλλÜ και τη ΣακÜρα, τη ΦιλαδÝλφεια κ.α. Δεν εßναι γνωστü αν εßχαν αποκλειστικÜ ταφικü προορισμü Þ γßνονταν στη διÜρκεια ζωÞς των εικονιζüμενων κι ßσως στüλιζαν ως Ýργα τÝχνης τα σπßτια τους. ΟπωσδÞποτε το ζωηρü βλÝμμα κι οι εκφρÜσεις των προσþπων προκρßνουν τη 2η Üποψη. Το ζÞτημα üμως εßναι πολýπλοκο. Δεν εξηγοýνται Ýτσι ικανοποιητικÜ τα παιδικÜ πορτραßτα. Δεν εξηγεßται επßσης το γεγονüς üτι κατÜ κανüνα οι ακτινογραφßες σε μοýμιες δεßχνουν üτι η ηλικßα του εικονιζüμενου συμφωνεß με την ηλικßα θανÜτου.



     Οι αρχαιολογικÝς ανασκαφÝς που διεξÞχθησαν απü γαλλικες κι αγγλικÝς αποστολÝς στις αρχÝς του 19ου αι. φÝρανε στην επιφÜνεια περισσüτερες προσωπογραφßες, χωρßς ωστüσο να κεντριστεß το ενδιαφÝρον των ειδημüνων της τÝχνης. Το 1887, κÜτοικοι της περιοχÞς κοντÜ στο Ελ-ΡουμπαγιÜτ ανακÜλυψαν κι ανÝσκαψαν μουμιοποιημÝνα σþματα με προσωπογραφßες στη θÝση της κεφαλÞς. Τα συγκεκριμÝνα Ýργα αγüρασε ο Τεοντüρ Γκραφ (1840-1903), Αυστριακüς επιχειρηματßας και τα παρουσßασε σε διÜφορες ευρωπαúκÝς πüλεις και στη Ν. Υüρκη. ΜεγÜλο μÝρος του συνüλου ωστüσο, Þλθε στην επιφÜνεια χÜρη στον ¢γγλο αρχαιολüγο Σερ ΓουÀλιαμ Φλßντερς ΠÝτρι (Sir William Flinders Petrie), που το ΓενÜρη του 1900, αναζητþντας την εßσοδο της πυραμßδας ΧαουÜρα στην üαση Φαγιοýμ της Αιγýπτου, εντüπισε την ελληνορωμαúκÞ νεκρüπολη της Αρσινüης, γνωστÞ απü τον Ηρüδοτο ως Κροκοδεßλων πüλις, κÝντρο λατρεßας του θεοý ΣεμπÝκ. ¢ριστα διατηρημÝνα εξαιτßας του ξηροý κλßματος της αιγυπτιακÞς ερÞμου, τα πορτραßτα Φαγιοýμ εßναι ζωγραφισμÝνα εßτε με την εγκαυστικÞ Þ με τη τεχνικÞ της τÝμπερας. Οι τεχνικÝς αυτÝς προÝρχονται απü την αρχαιοελληνικÞ ζωγραφικÞ παρÜδοση, που συνεχßστηκε στις 1ες χριστιανικÝς εγκαυστικÝς εικüνες που φυλÜσσονται σÞμερα στη μονÞ της Αγßας Αικατερßνης, ΣινÜ. Η εγκαυστικÞ τεχνικÞ χαρακτηρßζεται απü το λιωμÝνο κερß που, με τη βοÞθεια του καυτηρßου, του πινÝλου Þ του κÝστρου, απλωνüταν πÜνω στο ξýλο Þ το πανß που Ýπρεπε να ζωγραφιστεß. Το κερß απλωνüταν ομοιüμορφα στη ζωγραφικÞ επιφÜνεια και πÜνω του ο καλλιτÝχνης εκτελοýσε τη παρÜσταση που επιθυμοýσε. Στο Ýργο σε αρκετÝς περιπτþσεις και ανÜλογα με την οικονομικÞ επιφÜνεια του νεκροý χρησιμοποιοýνταν φýλλα χρυσοý, με τα οποßα αποδßδονταν διακοσμητικοß στÝφανοι και κοσμÞματα.



     Τα πορτραßτα ζωγραφßζονται εßτε απευθεßας πÜνω στο νεκρικü σεντüνι εßτε πÜνω σε λεπτÜ ξýλινα φýλλα, αρχικÜ 4πλευρα, που αργüτερα κüβονταν να προσαρμοστοýν και να τοποθετηθοýν στις μοýμιες των νεκρþν στο πρüσωπο. Στη 2η, Ýχει χρησιμοποιηθεß ξýλο απü κÝδρο, Ýλατο, πεýκο, συκομουριÜ, φλαμουριÜ και κυπαρßσσι. Οι προσωπογραφßες εκτελοýνται ακολουθþντας κατÜ βÜση 2 τεχνικÝς, τη τÝμπερα (δηλαδÞ με υδατοδιαλυτÜ χρþματα και ζωικÞ κüλλα) και την εγκαυστικÞ (δηλαδÞ με κερß ζεστü Þ κρýο και κÜποιου εßδους ρητßνη, üπως η μαστßχα Χßου). Η σπουδαßα μελετÞτρια των πορτραßτων Φαγιοýμ, Ευφροσýνη ΔοξιÜδη, που επιχεßρησε πειραματικÜ να προσεγγßσει την αρχαßα εγκαυστικÞ τεχνικÞ, γρÜφει χαρακτηριστικÜ πως η ποικιλßα στις λεπτομÝρειες της ζωγραφικÞς τεχνικÞς αυτþν των Ýργων εßναι εντυπωσιακÜ μεγÜλη και συνδÝεται συχνÜ με προσωπικÝς επιλογÝς των ζωγρÜφων που φαßνεται üτι εκμεταλλεýονται τις αρετÝς των διαφüρων τεχνικþν μÝσων προκειμÝνου να αποδþσουνε το επιθυμητü αποτÝλεσμα. Στις 2 πÜνω φωτογραφßες, δεßγματα του σκηνþματος με το ενσωματωμÝνο πορτραßτο και κÜτω, μια θαυμÜσια ξýλινη κορνßζα της εποχÞς!


               Δεßτε εδþ μιαν αρχαßα ξýλινη κορνßζα!

     Οι καλλιτÝχνες δοýλευαν τις προσωπογραφßες εκ του φυσικοý με βÜση το ζωντανü πρüσωπο. Τα ροýχα των γυναικþν εßναι συνÞθως πολýχρωμα. Τα κυρßαρχα χρþματα εßναι το μοβ, το ροζ και το κυκλαμινß. Τα μαλλιÜ εßναι πÜντα μαζεμÝνα στο πÜνω μÝρος του κεφαλιοý, ενþ μικρÝς μποýκλες πλαισιþνουν το μÝτωπο και τους κροτÜφους. Οι Üνδρες φορÜνε συνÞθως λευκü χιτþνα με 2 φαρδιÝς χρωματιστÝς ρßγες. Αντßθετα, η ÝνδυσÞ τους με χρωματιστü χιτþνα υποδηλþνει στρατιωτικÞ ιδιüτητα Þ δημüσιο αξßωμα. Τα μαλλιÜ εßναι κοντÜ με μποýκλες. Οι þριμοι Üνδρες Ýχουνε γÝνεια, ενþ οι νεαρüτεροι εικονßζονται αγÝνειοι. Οι Üνδρες ιερεßς διακρßνονται απ’ τους υπüλοιπους απ’ το γεγονüς üτι φÝρουνε στα μαλλιÜ τους Üστρο με 7 ακτßνες, που Þτανε το Ýμβλημα του Þλιου. Για την απüδοση της ανθρþπινης σÜρκας, χρησιμοποιοýσανε λευκü, κßτρινη þχρα, κüκκινο και μαýρο, τα λεγüμενα και γαιþδη Þ φυτικÜ χρþματα. ΑρχικÜ Üπλωναν Ýνα απαλü χρþμα, πÜνω στο οποßο προσÝθεταν ορισμÝνα λευκÜ σημεßα «αυγÝς» και ροζ ανταýγειες. ¼ταν το πορτραßτο τελεßωνε, προσθÝτανε διÜφορα χρυσÜ διακοσμητικÜ στοιχεßα στα μαλλιÜ και στα ροýχα, ενþ πολλÜ απü τα στεφÜνια δεν εßναι ζωγραφισμÝνα, αλλÜ προσθÞκες απü φýλλα χρυσοý. ΣημειωτÝον üτι σε λßγες μοýμιες αποδßδεται ζωγραφικÜ ολüσωμος ο νεκρüς.

«ΣτÜσου για λßγο, περαστικÝ, και μÜθε ποιος Þμουν.
  Εßμαι ο Κροκüδειλος, αγαπημÝνος γιος του Βησαρßωνα.
  ¸ζησα εßκοσι δýο χρüνια μüνο.
  Το σþμα μου εßναι θαμμÝνο κÜτω απο σωροýς Üμμου,
  αλλÜ η ψυχÞ μου Ýχει πετÜξει στον αÝρα, στη χþρα της ΛÞθης.
  ¼λοι οι θνητοß θα κατοικÞσουν κÜποτε στον ¢δη.
  ΑυτÞ η σκÝψη παρηγορεß τις σκιÝς των πεθαμÝνων
».
   Επιτýμβιο επßγραμμα του Κροκüδειλου 3ος μ.Χ. αι., βρÝθηκε στη ΣακÜρα

     Η εγκαυστικÞ* τεχνικÞ εμφανßζεται ως η πιο γνωστÞ για τη ρεαλιστικÞ απεικüνιση. Βασικü χαρακτηριστικü της εγκαυστικÞς εßναι η χρÞση του κεριοý και αν σκεφτεß κανεßς πως λüγω της ιδιαιτερüτητας του υλικοý, το οποßο Ýπρεπε να εßναι θερμü κατÜ την επεξεργασßα του και η διαδικασßα Ýπρεπε να γßνει σε σýντομο χρονικü διÜστημα αλλÜ και με ακρßβεια, μπορεß εýκολα να εικÜσει πüσο επιδÝξιος θα Ýπρεπε να εßναι ο ζωγρÜφος. ¼πως αναφÝρει κι ο ΣενÝκας, Ρωμαßος πολιτικüς, ρÞτορας, δραματουργüς και στωικüς φιλüσοφος:

   "Ο ζωγρÜφος, με μεγÜλη ταχýτητα, διαλÝγει απü τα χρþματα που Ýχει τοποθετÞσει μπροστÜ του Üφθονα, σε μεγÜλη ποσüτητα και ποικιλßα, με σκοπü να αποδþσει πιστÜ τη φυσικüτητα μιας σκηνÞς˙ απομακρýνει και πλησιÜζει τα μÜτια του και το σþμα του, κινοýμενος ανÜμεσα στα κεριÜ και το Ýργο". ΕπιστολÞ 121.5


     ¼σον αφορÜ στη τÝμπερα, αξßζει να σημειωθεß πως στην ανÜμιξη των χρωμÜτων χρησιμοποιοýνταν και διÜφορα συνδετικÜ υλικÜ, üπως ζωικÝς κüλλες, αραβικÞ γüμμα, ρητßνες üπως μαστßχα Χßου κι ασπρÜδι Þ κρüκος αυγοý. Τα πορτραßτα εßχανε διαστÜσεις περßπου 35χ18cm και το ξýλο που χρησιμοποιοýνταν Þτανε συνÞθως κÝδρος, βελανιδιÜ, πλÜτανος αλλÜ κι Üλλα εßδη üχι πÜντα προερχüμενα απü την Αßγυπτο. ΕπιπλÝον βασικü χαρακτηριστικü Þταν πþς το ξýλο Ýπρεπε να αποκτÞσει Ýνα κÜπως κυρτü σχÞμα þστε να εφÜπτεται στη μοýμια. Το μÝγεθος της προσωπογραφßας συνÞθως Þτανε σ’ απüλυτη αρμονßα με τη μοýμια, Ýχει παρατηρηθεß πως τα νεκρικÜ πορτρÝτα συνÞθως Þτανε σε φυσικü μÝγεθος καθþς ο ζωγρÜφος üταν δοýλευε με ζωντανü μοντÝλο, ζωγρÜφιζε απο κÜποια απüσταση με αποτÝλεσμα να εßναι λßγο μικρüτερο το πρüσωπο αντßθετα απο την πλευρÜ του θεατÞ που η απüσταση απο την οποßα παρατηρεß το Ýργο, του δßνει την ψευδαßσθηση του φυσικοý μεγÝθους.
     Τα πορτραßτα Φαγιοýμ κρýβουν μÝσα τους ιστορßα αιþνων, πρüκειται για Ýνα εßδος ζωγραφικÞς που γοÞτευσε τους ειδÞμονες της τÝχνης λüγω της ιδιαιτερüτητας και της μοναδικüτητας του. ¸να μεßγμα πολιτισμþν διαφαßνεται με τη 1η ματιÜ κι εξÜπτει την περιÝργεια, πρüκειται για ευρÞματα που ακüμη κι οι αρχαιολüγοι δυσκολεýονταν να κατατÜξουνε σε μια κατηγορßα, τα μουσεßα αμφιταλαντεýονταν για την ÝνταξÞ τους στην αιγυπτιακÞ Þ Üλλη συλλογÞ και συνÞθως επιλÝγαν να τα εκθÝτουν σα ξεχωριστü κομμÜτι ιστορßας. Πρüκειται, ουσιαστικÜ για νεκρικÜ πορτραßτα, προορισμÝνα για ταφικÞ χρÞση κι αποτελοýν μοναδικÜ δεßγματα της ελληνιστικÞς καθþς και ρωμαúκÞς περιüδου της Αιγýπτου. Σε μια χþρα üπου η παρÜδοση απü τον 1ο αι. μ.Χ. Þθελε οι νεκροß να ταριχεýονται και στο ýψος του προσþπου να υπÜρχουνε τρισδιÜστατες νεκρικÝς μÜσκες, τþρα προστßθενται προσωπογραφßες ζωγραφισμÝνες σε ξýλο Þ λινü ýφασμα (σÜβανο), φιλοτεχνημÝνες απü ζωγρÜφους συνεχιστÝς της αλεξανδρινÞς σχολÞς.
     ΧαρακτηριστικÜ σε üλες τις προσωπογραφßες ανδρþν και γυναικþν, εßναι τα μεγÜλα μαýρα εκφραστικÜ μÜτια, τα οποßα Ýχουν μικρÜ βλÝφαρα και καμπυλüγραμμα φρýδια που ενþνονται πÜνω απü την ßσια μýτη. Πρüκειται για ρεαλιστικÜ πορτραßτα που Ýχουν αποδοθεß με ιμπρεσιονιστικÞ αντßληψη. Οι καλλιτÝχνες ζωγρÜφιζαν αυτü που βλÝπανε και το απÝδιδαν νατουραλιστικÜ. Οι μορφÝς αποδßδονται σχεδüν πÜντα μετωπικÜ Þ σε στÜση 3/4ων μ' ελαφρÜ στροφÞ προς τα αριστερÜ Þ τα δεξιÜ και διακατÝχονται απü μια αυστηρüτητα, ηρεμßα, ιερατικüτητα και πνευματικüτητα. Με αυτÞ την Ýννοια τα εν λüγω εξπρεσιονιστικÜ πορτραßτα αποτελÝσανε πρüτυπο για τις μετÝπειτα βυζαντινÝς αγιογραφßες. ΑυτÝς υιοθετÞσανε στοιχεßα τüσο τεχνικÞς, üσο κι απüδοσης και χαρακτηριστικþν των μορφþν του Φαγιοýμ, σε μια προσπÜθεια να εκφρÜσουνε τον εσωτερικü κüσμο των εικονιζüμενων και να δþσουν Ýμφαση σε πνευματικÜ στοιχεßα. Με τα χεßλη σφραγισμÝνα, üλη η δýναμη της ζωÞς που Ýφυγε εßναι συγκεντρωμÝνη στο βλÝμμα, Ýνα βλÝμμα που μαγεýει το θεατÞ.



     Ο ΑντρÝ Μαλρü Ýγραψε üτι στο βλÝμμα των προσþπων του Φαγιοýμ, μοιÜζει να καßει καντÞλι αιþνιας ζωÞς κι ο ΘανÜσης Τριαρßδης αναφÝρει:


   "Στα Φαγιοýμ το βλÝμμα εßναι σþμα. Τßποτε Üλλο δεν θα μποροýσε (: δεν θα γινüταν) να κρατÜ την εικüνα σε τοýτη την Üκρη του γκρεμοý, σε κεßνο το σημεßο που πια ο γκρεμüς Ýχει αρχßσει. Αλλιþς: οι Φαγιοýμ πÝθαναν κι üμως βλÝπουν. Δεν θα ξαναπþ εγþ, γιατß; Γιατß πριν απü τον θÜνατü μας σταθÞκαμε ο Ýνας με τον Üλλον απÝναντι. Γιατß πια κοιταχτÞκαμε..."

     Τα πορτραßτα, εκτüς των Üλλων, εßναι πηγÝς πληροφοριþν για την ενδυμασßα αλλÜ και για τα κοσμÞματα των γυναικþν της εποχÞς και της περιοχÞς. ΧαρακτηριστικÝς χρυσÝς αλυσßδες στο λαιμü με Þ χωρßς πολýτιμους λßθους, σκουλαρßκια αλλÜ και διαδÞματα στολßζουν τις φιγοýρες των απεικονιζüμενων γυναικþν. Η ενδυμασßα, η κüμμωση κι Üλλα στοιχεßα, αν συγκριθοýν με προτομÝς της εποχÞς, μας επιτρÝπουνε γρÞγορη χρονολüγηση. Η πλειοψηφßα των απεικονßζει νÝους ανθρþπους και παιδιÜ κι αυτü οφεßλεται πιθανüτατα στο üτι ο μÝσος üρος ζωÞς δε ξεπερνοýσε τα 35 χρüνια καθþς και στο üτι η παιδικÞ θνησιμüτητα Þταν αρκετÜ μεγÜλη. Παρατηρþντας Ýνα πορτραßτο αυτü που θα προσÝξει κανεßς εßναι η στÜση του προσþπου σε 3/4, χαρακτηριστικü της ελληνιστικÞς τÝχνης, επιπλÝον θα δοýμε τα χεßλη του απεικονιζüμενου πÜντα σφραγισμÝνα καθþς και περßτεχνα κοσμÞματα φιλοτεχνημÝνα απü φýλλα χρυσοý. ΠολλÜ πορτραßτα Ýχουν Ýκδηλα ρωμαúκÜ χαρακτηριστικÜ που μαρτυρÜνε το συρμü της εποχÞς κι αυτü που ολοκληρþνει την εικüνα του πορτρÝτου και σßγουρα μαγεýει τον παρατηρητÞ εßναι τα μεγÜλα κι Ýντονα αιγυπτιακÜ μÜτια που μαγνητßζουνε το βλÝμμα με την εκφραστικüτητα και το βÜθος τους. ¸να βλÝμμα που Ýγινε πηγÞ Ýμπνευσης για μετÝπειτα μεγÜλους Ýλληνες ζωγρÜφους üπως οι: Τσαροýχης, Εγγονüπουλος, Μüραλης, Πικιþνης, Κüντογλου, ΧατζηκυριÜκος -Γκßκας, ΝικολÜου, ΜαυροειδÞς και ΠαππÜς. Διακρßνονται δε απü ιδιαßτερο νατουραλισμü, προσπÜθεια αποτýπωσης πραγματικüτητας μ' εντυπωσιακü τρüπο. Το εßδος αυτü της ζωγραφικÞς, ξεκßνησε απü τον ΑπελλÞ, ¸λληνα ζωγρÜφο του 4ου π.Χ. αι. και προσωπικü φßλο κι αποκλειστικü προσωπογρÜφο του Μ. ΑλεξÜνδρου.
     Αν και χρονολογοýνται στους 1ους 3 αι. της Ρωμαιοκρατßας στην Αßγυπτο, μια εποχÞ δηλαδÞ που ανθοýσε ακüμα το ελληνικü στοιχεßο, οι φυσιογνωμßες συχνÜ δεν Ýχουνε τßποτα το ελληνικü και μüνον η τεχνοτροπßα κι ο ρεαλιστικüς τρüπος με τον οποßον αποδßδονται οι μορφÝς μÜς υποδεικνýουν üτι οι ρßζες αυτÞς της ζωγραφικÞς βρßσκονται στη σχολÞ της ΑλεξÜνδρειας κι εßναι ελληνικÝς. Τα πρüσωπα ανÞκουν αναμφßβολα στην Üρχουσα τÜξη των οικογενειþν των ρωμαßων και των ελλÞνων γαιοκτημüνων κι εμπüρων αλλÜ και σ' üσους Üλλους εßχαν οικονομικÞν Üνεση να εξασφαλßσουνε την αθανασßα με την απεικüνιση της μορφÞς τους στη μοýμια τους. Ετσι το κοινü στοιχεßο στα περισσüτερα απ' αυτÜ τα Ýργα εßναι η μοναδικÞ ποιüτητα τÝχνης που υπερβαßνει τους üποιους φυλετικοýς, μορφολογικοýς Þ και πολιτισμικοýς φραγμοýς.
ΣÞμερα μας εßναι γνωστÜ περισσüτερα απü 1000 πορτραßτα που βρßσκονται σκορπισμÝνα σε μεγÜλα μουσεßα κι ιδιωτικÝς συλλογÝς. Εßναι το μεγαλýτερο corpus ζωγραφικÞς που 'φτασε στις μÝρες μας απ' την αρχαιüτητα. Πρüκειται για θαυμÜσιες νατουραλιστικÝς προσωπογραφßες, βλÝμματα που μας κοιτÜνε κατÜματα, απευθεßας απü την αρχαιüτητα. Το σþμα των πορτραßτων του Φαγιοýμ αποτελεß Ýνα δεßγμα μüνο της μεγÜλης ελληνικÞς ζωγραφικÞς παρÜδοσης για την οποßα δυστυχþς γνωρßζουμε λιγüτερο απü πραγματικÜ κατÜλοιπα και πιüτερο απü την αρχαßα γραμματεßα, απü πραγματεßες üπως το 35ο βιβλßο της ΦυσικÞς Ιστορßας του Πλßνιου Περß της αρχαßας ελληνικÞς ζωγραφικÞς. Στα πορτραßτα αυτÜ συναντþνται 3 μεγÜλοι πολιτισμοß της αρχαιüτητας: Αρχαßα ΕλλÜδα, Ρþμη κι Αßγυπτος κι αυτü προσθÝτει κÜτι περισσüτερο στη σαγÞνη τους. ¸χουν μεßνει σε μεγÜλο μÝρος τους σ' εξαιρετικÞ κατÜσταση, καθþς η στεγνÞ Üμμος της Αιγýπτου τα διατÞρησε στεγνÜ και ξερÜ. ΑρκετÜ üμως Ýχουν υποστεß φθορÝς καθþς Þταν ενσωματωμÝνα πÜνω σε μια μοýμια και ως εκ τοýτου οι ζημιÝς στον χþρο φýλαξÞς τους Þταν αναπüφευκτες. Επßσης, πολλÜ καταστρÜφηκαν κατÜ τη διαδικασßα της ταφÞς, αλλÜ και της μεταφορÜς τους απü την Αßγυπτο σε διÜφορες ευρωπαúκÝς πüλεις. ΜερικÜ εßναι ζωγραφισμÝνα στο σÜβανο του νεκροý. Το ξýλινο υπüστρωμα των πορτρÝτων εßναι πολý λεπτü (2χλ - 1,5εκ) με αποτÝλεσμα πολλÜ να Ýχουνε καταστραφεß κι εξ αυτοý.



     Αξßζει να σημειωθεß πως καλλιτεχνικÜ εκτιμοýνται ιδιαιτÝρως τα πορτραßτα üπου η αναπαρÜσταση του νεκροý εßναι νατουραλιστικÞ κι η απüδοση των χαρακτηριστικþν του προσþπου γßνεται με λεπτομÝρεια και πιστÜ με τη πραγματικüτητα. Ρεαλισμüς, Ýνταση κι εκφραστικüτητα μορφþν, πολλÜκις θυμßζει αριστουργÞματα ΡÝμπραντ. ΥπÜρχουν üμως και πιο σχηματικÜ, που δε βασßζονται στην αναπαρÜσταση του πραγματικοý μοντÝλου αλλÜ σκοπüς εßναι ν' αποδοθεß η προσωπικüτητα του απεικονιζüμενου προσþπου. ¸ργα στα οποßα το συναßσθημα εßναι σε 1ο πλÜνο κι ακολουθÜνε τα χαρακτηριστικÜ. Ρεýμα ζωγραφικÞς που μας φÝρνει στο νου ΜοντιλιÜνι Þ ΠικÜσσο. ΤÝλος εßναι επßσης πολý σημαντικü να υπογραμμιστεß πως θεωροýνται πρüδρομοι των βυζαντινþν εικüνων: τεχνοτροπßα, χρþματα, εκφραστικüτητα και κυρßως εμφανÞς συνýπαρξη διαφορετικþν πολιτισμþν που συνθÝτουν αρμονικÞν εικüνα, αποτελÝσανε πηγÞν Ýμπνευσης και δημιουργßας για νεüτερους ζωγρÜφους. Πολλοß τ' απεικονßσανε βασισμÝνοι σε καθαρÜ ελληνιστικÜ πρüτυπα üπως ο Κüντογλου κι Üλλοι επηρεασμÝνοι απü πιο ΕυρωπαúκÜ πρüτυπα ζωγραφικÞς üπως ο ΧατζηκυριÜκος-Γκßκας. ¼λοι τους üμως μας κληροδüτησαν Ýργα μεγÜλης καλλιτεχνικÞς αξßας που παρÜλληλα μαρτυροýν ιστορßα αιþνων. ΣÞμερα, σημαντικÞ συλλογÞ πορτραßτων Φαγιοýμ μποροýμε να θαυμÜσουμε τüσο στο Μουσεßο ΜπενÜκη, στο Κεντρικü Κτßριο üσο και στο Αρχαιολογικü Μουσεßο Αθηνþν, στην Αßθουσα ΣταθÜτου, στη συλλογÞ με τα αιγυπτιακÜ εκθÝματα. Αξßζει να θαυμÜσει κανεßς απü κοντÜ, τι Þταν αυτü που γοÞτευσε πολλοýς μεγÜλους ζωγρÜφους και κρÜτησε ζωντανÞ την ιστορßα των αιþνες τþρα κι αν δε κεντρßζει η ιστορßα τους, σßγουρα θα το καταφÝρουνε τα ßδια.

     ΥπÜρχει τÜχα κÜποιο καλÜ κρυμμÝνο μυστικü σ’ αυτÜ; ΧαμÝνος κρßκος στην αλυσßδα της αρχαßας ζωγραφικÞς, τα Φαγιοýμ Þρθανε στο φως στα τÝλη του περασμÝνου αιþνα προβληματßζοντας Ýναν μικρü κýκλο μελετητþν και συλλεκτþν που σκýψαν επÜνω τους με ενδιαφÝρον, χωρßς ωστüσο να κατορθþσουν να εξηγÞσουνε τι κρυβüτανε πßσω απ' τα περßεργα πρüσωπα με τα σφιχτÜ σφραγισμÝνα χεßλη και τα φλογερÜ μÜτια. Τα πορτραßτα, που αποδßδουν με ρεαλιστικü τρüπο Üλλοτε γυναßκες, Üλλοτε Üνδρες κι Üλλοτε παιδιÜ, κρÜτησανε το μυστικü τους και, κατÜ κÜποιον τρüπο, τις αποστÜσεις τους απü το ευρýτερο κοινü. ΧρειÜστηκε να περÜσουν Üλλα 100 χρüνια για να γßνουνε γνωστÜ στον κüσμο, χωρßς ωστüσο ακüμη και τþρα, να Ýχουνε κατακτÞσει πλÞρη κατανüηση. Σε αυτü ßσως κÜποιο ρüλο πρÝπει να 'παιξε το üτι πρüκειται για νεκρικÜ πορτραßτα, το üτι δηλαδÞ απü την αρχÞ προορισμüς τους Þταν η μελλοντικÞ ζωÞ: γßνανε για να συνοδεψουνε το νεκρü στον Üγνωστον Üλλο κüσμο. Αν τþρα σε αυτü προστεθεß το üτι πρüκειται για επßσης Üγνωστο εßδος ζωγραφικÞς που προβλημÜτισε ακüμη και τους ειδÞμονες ως προς το ποý να το εντÜξουνε, γßνεται κατανοητü γιατß οι νεκρικÝς προσωπογραφßες εßναι ακüμη τυλιγμÝνες με πÝπλο μυστηρßου. Επß 1 αι. τα μεγÜλα μουσεßα Þταν αναποφÜσιστα αν Ýπρεπε να τις εντÜξουνε στις αιγυπτιακÝς, στις κοπτικÝς Þ στις ελληνορωμαúκÝς συλλογÝς τους και το μüνο που κÜναν Þταν να τις παρουσιÜζουν ως εßδος αξιοπερßεργο, πÜντα στο περιθþριο πüτε της μιας και πüτε της Üλλης απü αυτÝς τις συλλογÝς. Ο Νßκος ΓιανναδÜκης στον πρüλογο του Καταλüγου 3ης ¸κθεσης που 'γινε στην ΕλλÜδα, κι επιμελÞθηκε, σημειþνει:

   Κι οι 2 εκθÝσεις για μÝνα προσωπικÜ δεν εßχαν Üλλο νüημα παρÜ κεßνο της αναζÞτησης της ιστορικÞς και πολιτιστικÞς αυτοσυνεßδησÞς μας. Δεν εßμαι ειδικüς οýτε μπορþ να περιπλανþμαι στους πολυδαßδαλους δρüμους των επιστημονικþν συγγραφþν και των λεπτομερþν βιβλιογραφικþν παραπομπþν. ¸τσι αυτü που αναζητοýσα δε μποροýσα να το εντοπßσω. ΦευγαλÝα σκιÜ Þταν, üλο Üπιαστη. Στις πρωταρχÝς των μ. Χ. αιþνων θα πρÝπει να εßχε πÜρει κÜποια Ýνυλη μορφÞ. ¸τσι σκÝφτηκα: Η πρωτοχριστιανικÞ τÝχνη κι η παρÜδοση της αρχαßας ελληνικÞς ζωγραφικÞς, που κÜπου τüτε θα σμßξαν, ßσως να κρýβανε την απÜντηση. Εδþ η þρα των πορτρÝτων του Φαγιοýμ εßχε φθÜσει..

     Αν και τα ßδια τα πρüσωπα που απεικονßζονται κρατÜνε σφιχτÜ σφραγισμÝνα τα χεßλη τους για την ιστορßα που εκτυλßχθηκε στο Φαγιοýμ üταν μετÜ τους Ελληνες πÞραν την εξουσßα στην Αßγυπτο οι Ρωμαßοι, οι Ýρευνες των τελευταßων ιδßως χρüνων αρχßζουν να φωτßζουν τις Üγνωστες πτυχÝς και σιγÜ-σιγÜ η εικüνα συμπληρþνεται. Στους 1ους 3 αι. λοιπüν της Ρωμαιοκρατßας στην Αßγυπτο, στις νεκροπüλεις που βρßσκονταν Ýξω απü τις πüλεις ανθοýσε μια βιομηχανßα θανÜτου που απασχολοýσε μεγÜλον αριθμü Αιγυπτßων που Þταν εγκατεστημÝνοι εκεß με τις οικογÝνειÝς τους. Το φαινüμενο δεν Þταν νÝο. Οι κοινωνßες αυτÝς που ασχολοýνταν με το θÜνατο υπÞρχαν πÜντα Ýξω απü τις πýλες των αιγυπτιακþν πüλεων απü την εποχÞ των 1ων Φαραþ. ¼ταν μεταφÝρονταν κει οι νεκροß, παραδßδονταν κατ' αρχÞν στους ταριχευτÝς, που ξεκινοýσαν αμÝσως τη μακρüχρονη διαδικασßα της ταρßχευσης, που υπολογßζεται üτι διαρκοýσε 70 περßπου μÝρες. Σ' αυτü το διÜστημα οι ιερεßς κÜνανε τελετουργßες, διÜβαζαν ιερÜ κεßμενα και γενικÜ παρακολουθοýσαν üλα τα στÜδια της προετοιμασßας του νεκροý ως τη ταφÞ. Οταν üλα Þταν Ýτοιμα, ενσωματþνανε στις μοýμιες τα νεκρικÜ πορτραßτα και τις κατεβÜζανε με σχοινιÜ σε βαθιÜ πηγÜδια üπου η ξηρασßα της αιγυπτιακÞς γης τις διατÞρησε Üθικτες ως τις μÝρες μας.
     ΞαφνικÜ πριν απü μερικÜ χρüνια τα παρÜξενα πορτραßτα Φαγιοýμ βγÞκαν απü την αφÜνεια κι απü τα στενÜ περιθþρια ενüς μικροý κýκλου καλλιεργημÝνων κριτικþν τÝχνης και συλλεκτþν, οι οποßοι, εßναι η αλÞθεια, απü την αρχÞ εßχανε κατανοÞσει την αξßα τους. ΜελετÞθηκαν αρχαßες μαρτυρßες που βρεθÞκανε στις αιγυπτιακÝς νεκροπüλεις και σχετßζονται με τα χρþματα και τον τρüπο που αυτÜ χρησιμοποιÞθηκαν ενþ οι σýγχρονες αρχαιολογικÝς Ýρευνες προσÝφεραν πολλÜ στη γνþση μας γι' αυτÜ και το ßδιο Ýγινε και με τη καταγραφÞ και τη μελÝτη τους απü διÜφορους ερευνητÝς. Το βιβλßο της Ευφροσýνης ΔοξιÜδη: Τα πορτρÝτα του Φαγιοýμ, που κυκλοφüρησε το 1995 και γνþρισε μεγÜλη επιτυχßα στην Ευρþπη και στην ΑμερικÞ κι 1 Ýτος μετÜ και στην ΕλλÜδα, Ýφθασε τη κατÜλληλη στιγμÞ. Εδþ η þρα των πορτραßτων Φαγιοýμ εßχε φτÜσει.
     ¼πως πρüσφατα αποκαλýφθηκε στο μεγÜλο νεκροταφεßο της αρχαßας ΑλεξÜνδρειας, Ýτσι κι εδþ υπÞρχανε συμφωνßες για τις θÝσεις των τÜφων που Þτανε καθορισμÝνες, üπως καθορισμÝνο Þτανε και το Ýργο της κÜθε συντεχνßας σε αυτÞ τη κοινωνßα που απασχολοýνταν αποκλειστικÜ με τη μετÜ θÜνατο ζωÞ. Η ταρßχευση των νεκρþν Þτανε στην Αßγυπτο πανÜρχαια και μακρüχρονη διαδικασßα που συνεχßστηκε και στη Ρωμαιοκρατßα με τη προσθÞκη νÝων ηθþν. Μια τÝτοια καινοτομßα Þταν η εμφÜνιση των προσωπογραφιþν που συνοδεýανε τη μοýμια στον Üλλον κüσμο. ΣÞμερα εßναι σχεδüν βÝβαιον üτι πολλÜ απü τα πορτραßτα αυτÜ εßχανε γßνει üταν ακüμη ο Üνθρωπος βρισκüταν εν ζωÞ. Οι προσωπογραφßες φυλÜσσονταν στα σπßτια κι ßσως να εßχανε διακοσμητικÞ χρÞση, üπως γßνεται και σÞμερα. Σε ανασκαφÝς Ýχουνε βρεθεß ακüμη και τα πλαßσια με τα οποßα κρεμοýσανε τις προσωπογραφßες στον τοßχο üσο ζοýσεν ακüμη ο Üνθρωπος που απεικüνιζαν, ενþ ακτινογραφßες Ýχουν αποδεßξει σε πολλÝς περιπτþσεις üτι η ηλικßα του νεκροý δεν αντιστοιχοýσε πÜντα στην ηλικßα του ειδþλου του πορτρÝτου.

=============================
 * Η εγκαυστικÞ τεχνικÞ γινüταν με λιωμÝνο κερß ανακατεμÝνο με χρþμα που το Üπλωναν πÜνω στο ξýλο Þ το ýφασμα που Ýπρεπε να ζωγραφιστεß. Το κερß μαζß με το χρþμα εφαρμüζονταν ομοιüμορφα και γρÞγορα στη ζωγραφικÞ επιφÜνεια και ο καλλιτÝχνης Ýπρεπε να τελειþσει τη βÜση του Ýργου πριν κρυþσει το κερß. ΜετÜ, αφοý θÝρμαιναν μεταλλικÜ εργαλεßα (τον καυστÞρα) προσπαθοýσαν για τη τελικÞ μορφοποßηση του χρþματος πÜνω στη ζωγραφικÞ επιφÜνεια. Χρησιμοποιοýσανε και μιαν Üλλη τεχνικÞ, üπου ανακÜτευαν κερß, θαλασσινü νερü και νßτρο κι Ýπαιρναν Ýνα υλικü πιο εýκολο στο χειρισμü και το εφÜρμοζαν με ειδικÜ πινÝλα. ΠολλÜ Ýργα εßχανε γßνει και με τις 2 τεχνικÝς. Η εγκαυστικÞ εικüνα τελεßωνε με χÜραξη κÜποιων λεπτομερειþν πÜνω στη κÝρινη επιφÜνεια.
Τα πορτραßτα Φαγιοýμ με εγκαυστικÞ τεχνικÞ Ýχουν ιδιαßτερη αντßθεση μεταξý φωτεινþν και Ýντονων χρωμÜτων. Εξαιτßας των εργαλεßων που χρησιμοποιÞθηκαν παρουσιÜζουν πλατιÝς πινελιÝς και χρþματα τοποθετημÝνα το Ýνα δßπλα στο Üλλο, üχι καλÜ ανακατεμÝνα, Ýχουν ανÜγλυφη υφÞ και πολλÜ απ´ αυτÜ μας παραπÝμπουν σε Ýργα του Van Gogh. ΣÞμερα üσοι χρησιμοποιοýν την εγκαυστικÞ τεχνικÞ, εξοπλßζονται με σýγχρονα μÝσα üπως θερμαινüμενες επιφÜνειες, ειδικÝς θερμαινüμενες «πÝνες», πιστüλι θερμοý αÝρα κ.Ü. που διατηροýνε το κερß μαλακü και κÜνουνε την εργασßα αρκετÜ πιο εýκολη.

==============================


     ΠαρακÜτω παραθÝτω μερικÜ πορτραßτα με φωτογραφßες αλλÜ πριν, ρßξτε μια ματιÜ στο βßντεο, üπου παρατßθενται τη συνοδεßα μουσικÞς, μερικÜ εξ αυτþν. Π. Χ.



===========================










































































 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers