ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

ÐéíáêïèÞêç 

Van Gogh


"...δε δυσκολεýτηκα να βρω τρüπους να εκφρÜσω τη λýπη, την απüλυτη μοναξιÜ..."

                                                                              Βßνσεντ Βαν Γκογκ




Van Gogh Vincent
(1853-1890) Impressionism 

                                             Βιογραφικü

     ΓεννÞθηκε στο Ζßντερ, χωριü της ΟλλανδικÞς ΒραβÜντης, 30 ΜÜρτη, απü πατÝρα πÜστορα. Η μητÝρα του, 'Αννα ΚορνÞλια ΜπαρμπÝντους, κüρη βιβλιοδÝτη της ΑυλÞς, αγαποýσε το διÜβασμα, πολý περισσüτερο απü τον πατÝρα κι εßχε κλßση στο σχÝδιο. ΓρÞγορα ο μικρüς Βßνσεντ, εκδÞλωσε ονειροπüλο, ευαßσθητο και δυσπρüσιτο üμως, χαρακτÞρα. Αγαποýσε κι εßχε ανÜγκη την οικογÝνειÜ του, μα επιδßωκε τη μοναξιÜ και τους μοναχικοýς περιπÜτους. Αγαποýσε να μελετÜ τη φýση, τους αγροýς, τα Ýντομα.
     ΣταμÜτησε νωρßς τις σπουδÝς γιατß η οικογÝνεια του Þτανε πολυμελÞς κι αυτüς πρωτüτοκος. ¸πιασε μια ταπεινÞ δουλειÜ, αλλÜ στη ΧÜγη, σ' Ýνα ολλανδικü παρÜρτημα μιας γνωστÞς, γαλλικÞς αßθουσας τÝχνης, της Γκαλερß Γκουπßλ. ¸γινε συσκευαστÞς βιβλßων. Στα 16 του και μες στη δουλειÜ του, ξεδιπλþνει το ταλÝντο της γοργÞς αφομοßωσης με το περιβÜλλον, πρÜμα που μαρτυρÜ, μεγÜλη εξυπνÜδα κι οξýτατη αντßληψη. ¸τσι, το 1873, μεταφÝρεται στο ΛονδρÝζικο παρÜρτημα. ¾στερα απü διπλÞ απογοÞτευση (ερωτικÞ και περιβÜλλοντος), το 1875, μεταφÝρεται στο Παρßσι, στην Ýδρα της γκαλερß. Δεν απολαμβÜνει το μÝρος εξαιτßας θρησκευτικþν πεποιθÞσεων κι αναστολþν κι Ýτσι το μüνο που κÜνει στον ελεýθερο χρüνο του, εßναι να περνÜ þρες μüνος Þ με παρÝα και κουβÝντα στο δωματιÜκι του Þ να γυρνÜ στα μουσεßα και στις εκθÝσεις. Στην αλληλογραφßα με τον αγαπημÝνο, κατÜ 4 Ýτη μικρüτερο, αδερφü του Τεü, εκτüς üσων γρÜφει, σχεδιÜζει ü,τι του περιγρÜφει κι ü,τι βλÝπει γýρω και του τραβÜ τη προσοχÞ.
     ΕπιστρÝφει Αγγλßα, ΚÝντ. Προσπαθεß να προγυμνÜσει παιδιÜ, στα γαλλικÜ και στα γερμανικÜ, üχι τüσο για να κερδßσει χρÞματα, μιας κι οι γνþσεις του στις γλþσσες αυτÝς, δεν εßναι κι οι καλýτερες δυνατÝς, αλλÜ για να κÜνει επαφÝς και γνωριμßες. ¸τσι γνωρßζει ακüμα βαθýτερα, τη γýρω αθλιüτητα των χαμηλþν στρωμÜτων πληθυσμοý κι αυτü τον επηρεÜζει και πÜλι βαθιÜ. Γßνεται βοηθüς πÜστορα και κηρýττει στο πλευρü του. Το 1878 επιστρÝφει στη πατρßδα κι ενθαρρýνεται να σπουδÜσει στην ΙερατικÞ ΣχολÞ του 'Αμστερνταμ, μ' αποτυγχÜνει στις εξετÜσεις. ΚÜνει λαúκÜ κηρýγματα κι εκεß πια στρÝφεται οριστικÜ στη ζωγραφικÞ. Εγκαθßσταται στις ΒρυξÝλλες και μελετÜ συστηματικÜ, σχÝδιο.
     1881, δοκιμÜζει Üλλη μια ερωτικÞ απογοÞτευση κι επιστρÝφει στα περßχωρα της ΧÜγης, ζωγραφßζοντας τοπßα και δρüμους. Την επüμενη χρονιÜ, βρßσκει στο πρüσωπο μιας πüρνης, της Χριστßνας (ΣιÝν), το Üτομο κεßνο που θα του επιτρÝψει να διοχετεýσει üλη του τη συναισθηματικÞ Ýκφραση. ΜÞτε üμως κι αυτü μÝλλεται να κρατÞσει για πολý. Η ΣιÝν, μοýσα, ερωμÝνη και μοντÝλο του, μüλις γεννÜ τον δεýτερο γιü της, τον εγκαταλεßπει οριστικÜ. ΟικονομικÜ προβλÞματα. ΤÝλος 1883, τα "σπÜει" με το σπßτι του και καταφεýγει σ' Ýνα δωμÜτιο-ατελιÝ του Κ. ΣαφρÜτ κι εκεß μÝσα, ανÜμεσα σ' ακüμα πÜνω απü 200 πßνακες τη διετßα 1884-5(!), συνθÝτει το πρþτο μεγÜλο του αριστοýργημα: "Οι ΠατατοφÜγοι"! Τον επüμενο χρüνο παßρνει πÜλι τους δρüμους. Πεθαßνει ο πατÝρας του κι ο ßδιος επισκÝπτεται την ΑμβÝρσα üπου επηρεÜζεται πολý απü τον Ροýμπενς.
     Στα 1886-8, εγκαθßσταται στο Παρßσι, μα περνÜ το χρüνο του κυρßως στις γαλλικÝς επαρχßες. Γνωρßζει τον ΠιζÜρο και τον ΛωτρÝκ και συνδÝονται με φιλßα. ΑυτÞ η περßοδος, ανÜμεσα απü 200 πßνακÝς του, φÝρνει κι Üλλα μεγÜλα Ýργα. Εßναι η λεγüμενη περßοδος της Αρλ. Ιδιαßτερα μετÜ το τσακωμü του με τον ΓκωγκÝν και τον αδερφü του Τεü, επιστρÝφει στο Παρßσι και μ' απελπισßα, κüβει το αφτß του κι αλλÜζει τους συνδυασμοýς των χρωμÜτων του. Ζωγραφßζει üμως συνεχþς. Το 1890 επισκÝπτεται την επαρχßα ΟβÝρζ-Ιν-ΟυÜζ, μα οικονομικÜ προβλÞματα του Τεü, σταματÜνε το επßδομÜ του Βßνσεντ. Μ' επιβαρημÝνη υγεßα, νιþθει εγκατÜλειψη. ΚÜνει "Το Σταροχþραφο Με Τα ΚορÜκια". ΜÝνει μüνος σ' Ýνα δωμÜτιο του νÝου φßλου του, γιατροý ΓκασÝ, που üμως τον απογοητεýει κι αυτüς γιατß αποφασßζει να ...παντρευτεß κι ο Βßνσεντ το θεωρεß επßσης ...εγκατÜλειψη. Στις 23 Ιουλßου, στÝλνει Ýνα γρÜμμα στον αδερφü του και του μιλÜ για τη ματαιüτητα της ζωÞς.
     27 Ιουλßου, μÝρα ΚυριακÞ, ο Βßνσεντ κατευθýνεται, üπως τüσες Üλλες φορÝς, στα σταροχþραφα. Δεν Ýχει μαζß του οýτε πινÝλα, οýτε καβαλÝτα, οýτε μουσαμÜδες. Μüνον Ýνα περßστροφο για να χτυπÞσει κορÜκια. Σε μια στιγμÞ απελπισßας, το στρÝφει στον εαυτü του. ΤραυματισμÝνος βαριÜ, καταφεýγει στο γιατρü ΓκασÝ. Εκεßνος διαπιστþνει με θλßψη, πως δε μπορεß ν' αφαιρÝσει τη σφαßρα. Το επüμενο πρωÀ, φτÜνει ο Τεü και τονε βρßσκει να καπνßζει Þρεμα τη πßπα του. ΠερνÜνε üλη τη μÝρα μαζß, κουβεντιÜζοντας Þσυχα-Þσυχα, συμφιλιωμÝνοι. Το βρÜδυ ξαπλþνουνε κοντÜ-κοντÜ. Γýρω στις μιÜμιση τη νýχτα της 28ης Ιουλßου, ο Βßνσεντ Βαν Γκογκ ξεψυχÜ, στα χÝρια του αγαπημÝνου του αδερφοý.
     Αξßζει να σημειωθεß, πως εν ζωÞ, δε ποýλησε μÞτ' Ýνα πßνακÜ του!

                        Η TÝχνη Που Μας ''Ανοßγει'' Τα ΜÜτια

   "Ο ρüλος του ζωγρÜφου δεν εßναι ν' αντιγρÜφει το περßγραμμα των πραγμÜτων..."     Μßλαν Κοýντερα

     To ΦλεβÜρη του 1888, ο Βßνσεντ εγκαταλεßπει τη ζοφερÞ μελαγχολßα του παρισινοý χειμþνα, τις νýχτες με το αλκοüλ, τις γυναßκες, τα κουραστικÜ πλÞθη και κατευθýνεται προς το νüτο. ΦτÜνοντας στην Αρλ της Προβηγκßας, θαμπþνεται απü τον Þλιο της Μεσογεßου και νοικιÜζει πÜραυτα σπßτι στο Νο 2 της πλατεßας ΛαμαρτÝν, πÜνω απ το καφÝ De La Gare. Aυτü Þταν το διÜσημο Κßτρινο Σπßτι üπου Þλπιζε να δημιουργÞσει το ΕργαστÞρι Του Νüτου, μια κοινüτητα καλλιτεχνþν üπως περßπου κι η αδελφüτητα των Ολλανδþν ζωγρÜφων του 17ου αιþνα. Καθþς δεν Þξερε κανÝνα να του ποζÜρει, πρþτα του θÝματα γßνονται, δÝνδρα, λüφοι, χωρÜφια, οι γÝφυρες γýρω απü την Αρλ. Γοητεýεται απü τα χρþματα της Προβηγκßας και γρÜφει στον αδερφü του:

  "Εδþ μπορεßς να νιþσεις τ' αστÝρια και την απεραντοσýνη του ουρανοý. Αφοý η ζωÞ πÜνω απ' üλα εßναι παραμýθι. ΞÝρεις, Üνθρωποι που δε πιστεýουνε στον Þλιο και σε περιβÜλλον üπως αυτü, εßναι Üθεοι".

     ΠαρÝμεινε στην Αρλ ως το ΜÜη του 1889, δηλαδÞ 15 μÞνες Þ αλλιþς 200 πßνακες, 100 σκßτσα και 200 επιστολÝς. Αιτιολογþντας στον αδερφü του γιατß εßχε μετακομßσει απü το Παρßσι στην Αρλ, ανÜφερε πως Þθελε να ζωγραφßσει το Νüτο, αλλÜ και μÝσω του Ýργου του να βοηθÞσει κι Üλλους να τον δουν. Πßστευε ακρÜδαντα πως οι καλλιτÝχνες που ζωγρÜφιζαν Ýνα τμÞμα του κüσμου, μποροýσαν ν' ανοßγουν τα μÜτια των Üλλων. Ο ßδιος για παρÜδειγμα, εßχε διδαχθεß απü τον ΒελÜσκεθ να διακρßνει τις αποχρþσεις του γκρι. Τον γοÞτευαν Ýργα του, που απεικüνιζαν εσωτερικü φτωχικþν σπιτιþν. Παρατηροýσε πως ακüμα και κÜτω απü το καφτü φως του Þλιου, επικρατοýσε Ýνα πÝνθιμο γκρßζο που σπÜνια το αυλÜκωνε κÜποια ηλιαχτßδα, üταν τα πατζοýρια δεν Þταν εντελþς κλειστÜ Þ αν κÜποιο Þτανε φθαρμÝνο.

     ΞαφνικÜ, μια μÝρα εßδε μπρος του Ýνα θÝαμα, βγαλμÝνο λες απü πßνακα του ΒελÜσκεθ. Στο κÝντρο της Αρλ υπÞρχανε κÜμποσα μικρÜ εστιατüρια, üπου πÞγαινε για φαγητü. Οι τοßχοι Þτανε κι εκεß συχνÜ σκοτεινοß, τα πατζοýρια μισüκλειστα κι Ýξω, η λιακÜδα του νüτου δυνατÞ. ΓρÜφει εκστασιασμÝνος στον αδερφü του:

  "Εßναι εντελþς γκρßζο... Ýνα γκρßζο ΒελÜσκεθ. Στη κουζßνα βρßσκεται μια γρια και μια κοντüχοντρη υπηρÝτρια, ντυμÝνες κι αυτÝς στα γκρßζα..."

     Αν λοιπüν εκεßνος εßχε μÜθει απü τον ΒελÜσκεθ να βλÝπει τις διαβαθμßσεις του γκρßζου και τις μεγαλüσωμες μαγεßρισσες με τη τραχιÜ üψη, κÜπως Ýτσι μποροýμε να 'χουμε κι εμεßς ξεναγü τη παλÝτα του ΜονÝ για τα δειλινÜ, του ΡÝμπραντ για το πρωινü φως, του Βαν Γκογκ για το κßτρινο του γαλλικοý νüτου. Η σχεδüν μυστικιστικÞ δýναμη του κßτρινου  Þλιου, που αγκÜλιαζε με τις ακτßνες του τη φýση της Προβηγκßας ενστÜλλαζε την ελπßδα και την αναγÝννηση στη ψυχÞ του ζωγρÜφου:

  "Τþρα, εφüσον Ýχω δει τον ωκεανü με τα ßδια μου τα μÜτια, καταλαβαßνω πüσο σημαντικü εßναι για μÝνα να μεßνω στο νüτο και να βιþσω το χρþμα þστε να το οδηγÞσω στα Ýσχατα üριÜ του".

     Πßστευε üτι το χρþμα εßναι αυτü που δßνει ανÜσα στα πρÜγματα. Γι' αυτü, ενþ μÝνει πÜντα πιστüς στο θÝμα, þστε αυτü να 'ναι σαφÝς κι üχι αφηρημÝνο, παßζει περßεργα παιχνßδια με τα χρþματα και τη κßνηση των γραμμþν, εκφρÜζοντας Ýτσι τη δικÞ του Üποψη για τον κüσμο και για το εßναι των üντων:

  "Παντοý ο ουρανüς Ýχει Ýνα υπÝροχο μπλε χρþμα κι ο Þλιος Ýνα Ýντονο κßτρινο κι αυτü εßναι εξßσου üμορφο και γοητευτικü üσο κι η αντιπαρÜθεση του μπλε και του κßτρινου στους πßνακες του Vermeer".

     Το χρþμα Þταν αυτü που 'δινε την εσωτερικÞ ενÝργεια στον πßνακα και γινüταν μÝσο Ýκφρασης για την αναπαρÜσταση πραγματικüτητας που Þταν üμως υποταγμÝνη στη φαντασßα και τη ψυχοσýνθεση του καλλιτÝχνη. Ο Βαν Γκογκ δεν επιλÝγει το χρþμα της πραγματικüτητας. Αλλιþς, στον πßνακα "ΣπορÝας Το Ηλιοβασßλεμα" θα 'πρεπε να βÜλει μπλε για τον ουρανü, κßτρινο για το σταροχþραφο κι üχι το αντßθετο. Ομως η προσπÜθειÜ του δεν εßναι η φωτογραφικÞ απεικüνιση του κüσμου, αλλÜ η απüδοση της μοναξιÜς, της αμφιβολßας, της φυγÞς, της καταστροφÞς. Θυσßαζε το ναÀφ ρεαλισμü για να φτÜσει σ' Ýνα ρεαλισμü πιο ουσιαστικü:

  "ΒÜζω τη καρδιÜ και τη ψυχÞ μου στα Ýργα μου κι Ýχω χÜσει το μισü μου μυαλü σ' αυτÞ τη πορεßα".

     Η αλÞθεια εßναι üτι στη Προβηγκßα, τα χρþματα Ýχουνε κÜτι το ιδιαßτερο. Το βοριαδÜκι που συχνÜ φυσÜ απü τις 'Αλπεις διþχνει τα σýννεφα και την υγρασßα, αφÞνοντας την ατμüσφαιρα ολοκÜθαρη. ¸τσι δε συναντÜμε την αχλý που κÜνει θαμπÜ και μουντÜ τα χρþματα. Ο Βαν Γκογκ οργιζüτανε βλÝποντας πüσο εßχανε παραμεληθεß τα φυσικÜ χρþματα του νüτου:

  "Οι περισσüτεροι επειδÞ δεν εßναι κολορßστες, δε βλÝπουνε στο νüτο το κßτρινο, το πορτοκαλß και το θειαφß. Το χρþμα εßναι Ýξοχο εδþ üταν εßναι νεαρÜ τα πρÜσινα φýλλα, το χρþμα εßναι τüσο πλοýσιο που üμοιü του σπÜνια βλÝπουμε στο βορρÜ. Ομως ακüμη κι üταν τα καßει ο Þλιος και γεμßζουν σκüνη, δε χÜνει την ομορφιÜ του γιατß το τοπßο γεμßζει χρυσαφιÝς αποχρþσεις. Χρυσαφß-πρÜσινο, χρυσαφß-κßτρινο, χρυσαφß-ροζ... κι üλ' αυτÜ σε συνδυασμü με μπλε -απü το βαθýτερο θαλασσß ως το ανοιχτü γαλÜζιο των μη με λησμüνει- Ýνα μπλε του κοβαλτßου, ιδιαßτερα φωτεινü και λαμπερü".

     Η σχÝση του με τη φýση Þτανε σαφþς ερωτικÞ:

  "Δε πρÝπει ν' ακοýμε τüσο τη γλþσσα της ζωγραφικÞς üσο τη γλþσσα της φýσης".

     Τα πειρÜματÜ του με το χρþμα δε προκýπταν απü τις τακτικÝς κÜποιας συγκεκριμÝνης τεχνοτροπßας. ¹τανε προσωπικÞ αγωνßα κι οι υπαρξιακÝς του αναζητÞσεις, που οδηγοýσανε το πινÝλο. Ο ΟκτÜβ Μιρμπü, συγγραφÝας και δημοσιογρÜφος που υποστÞριζε τη μοντÝρνα τÝχνη Ýγραψε Üρθρο για τον Βαν Γκογκ στην εφημερßδα L' Εcho De Paris που 'λεγε:

  "Οχι μüνον Ýχει ταυτιστεß με τη φýση, αλλÜ Ýχει απορροφÞσει τη φýση μÝσα του. Ανυστερüβουλα παρÝδωσε τη ζωÞ του, αßμα και χυμοýς στα δÝντρα, στους ουρανοýς, στα λουλοýδια και στους αγροýς που ζωγρÜφιζε".

     Η ßδια περιοχÞ της Προβηγκßας αποτελοýσε πηγÞ Ýμπνευσης των ζωγρÜφων τουλÜχιστον Ýναν αιþνα πριν απü την Üφιξη του Βαν Γκογκ. Εκεßνοι συνÞθως τριγýριζαν στην ýπαιθρο κι αναπαριστοýσαν αναγνωρßσιμους θÜμνους, δÝντρα, σπαρτÜ, σýννεφα. Ο Βαν Γκογκ  αδιαφοροýσε γι' αυτÞ τη φωτογραφικÞ απüδοση του ορατοý κüσμου. Παρüλο που κι ο δικüς του σκοπüς Þτανε πÜντα το πραγματικü, η ομοιüτητα, διÝφερε ωστüσο, απü τη φωτογραφικÞ ομοιüτητα.
     Πρωταρχικüς του στüχος Þταν να εμβαθýνει στις ρßζες και στη προÝλευση των πραγμÜτων. Στη ζωÞ που τα üντα κλεßνουν μÝσα τους. Γýρω του, τα πÜντα σφýζαν απü ζωÞ κι αυτü προσπαθοýσε ν' αποδþσει στους πßνακÝς του με το χρþμα. Το χρþμα αντιπροσþπευε την ýπαρξη, το μυστÞριο της φýσης, αυτü που κρυβüταν "πßσω απü τη πραγματικüτητα". Ο τρüπος που αντιλαμβανüταν τη ζωÞ Þτανε σχεδüν θρησκευτικüς. Η στÜση του θυμßζει τη στÜση ενüς στοργικοý ανθρþπου που περιβÜλλει με φροντßδα τα üντα κι απεικονßζει τον πüνο, τη χαρÜ, τη θλßψη, το πÜθος, το πεπερασμÝνο:

  "ΥπÜρχουν απÝραντα καλαμποκοχþραφα κÜτω απü μουντοýς ουρανοýς κι εγþ δε δßστασα ν' απεικονßσω αυτÞ τη μελαγχολßα και την απüλυτη μοναξιÜ".

     Ο Βßνσεντ περιπλανιüταν συχνÜ στη "χþρα του δÝντρου" üπως Ýλεγε, "δßπλα στον αρχαßο  ψιθυριστü Þχο", δηλαδÞ στην Αλπßλ, ραχοκοκαλιÜ της Προβηγκßας, στο üμορφο αυτü τραχý τοπßο, üπου οι Ýντονες χρωματικÝς αντιθÝσεις ταßριαζαν κι αντανακλοýσαν τη διÜθεσÞ του. Η ψυχολογικÞ του κατÜσταση κεßνης της εποχÞς απεικονßζεται τÝλεια στο βασανισμÝνο τοπßο της Αλπßλ.

     Μαγευüταν κυρßως απü το σχÞμα των ελαιüδεντρων, απü τους ασημß τüνους των φυλλωμÜτων τους κι απü τους βασανισμÝνους κορμοýς, τους καλÜ ριζωμÝνους στη γη. Τα διÜφορα κλαδιÜ που κατÜ καιροýς ζωγρÜφιζε σε βÜζα Þ ποτÞρια συμβüλιζαν την εφÞμερη ομορφιÜ. Τα δÝντρα üμως εξÝφραζαν γι' αυτüν μια ομορφιÜ διαφορετικÞ, ανθεκτικÞ, αιþνια. Εκτüς απü την ελιÜ, το Üλλο δÝντρο σýμβολο της Προβηγκßας Þταν κατÜ τον Βßνσεντ το κυπαρßσσι.

  "Το κυπαρßσσι εßναι üμορφο ως ξýλο και στις αναλογßες μοιÜζει με αιγυπτιακü οβελßσκο. Και το πρÜσινο Ýχει Ýναν ιδιαßτερο χαρακτÞρα. Εßναι Ýνας μαýρος λεκÝς σ' Ýνα ηλιüλουστο τοπßο. Αξßζει να τα δει κανεßς εδþ, μπροστÜ στο γαλÜζιο Þ καλýτερα μες στο γαλÜζιο να υψþνουν τις σιλουÝτες τους σαν τις μαýρες φλüγες ενüς εφιÜλτη".

     Τß εßχε προσÝξει κεßνος στα κυπαρßσσια που οι Üλλοι δεν το εßχαν παρατηρÞσει ως τüτε; ΑρχικÜ, το πþς σÜλευαν στον Üνεμο. Η κßνηση των δÝντρων αυτþν οφεßλεται στο üτι τα κλαδιÜ τους φυτρþνουν προς τα πÜνω σε αντßθεση προς τα κλαδιÜ του πεýκου για παρÜδειγμα που ανοßγουν προς το πλÜι Þ και προς τα κÜτω. ΕπιπλÝον, Ýχουνε κορμü πολý κοντü Ýτσι þστε Ýνα μεγÜλο μÝρος του δÝντρου ν' αποτελεßται μüνον απü κλαδιÜ. ¸τσι λοιπüν σεßονται ολüκληρα στο φýσημα του ανÝμου ενþ Üλλα δÝντρα κινοýν μüνο τα κλαδιÜ τους, κρατþντας τον κορμü τους σταθερü. ΤÝλος, καθþς Ýχουν σχÞμα κþνου, μοιÜζουν με φλüγα που τρεμοπαßζει. ΑυτÜ εßχε προσÝξει ο Βαν Γκογκ και θα 'κανε κι Üλλους να τα δουν.

     ΚÜποια στιγμÞ ο ¼σκαρ ΟυÜιλντ σχολßασε üτι στο Λονδßνο δεν υπÞρχε ομßχλη ως τη στιγμÞ που τη ζωγρÜφισε ο Ουßστλερ. Αντßστοιχα  θα λÝγαμε üτι και τα κυπαρßσσια της Προβηγκßας περνοýσαν εξßσου απαρατÞρητα  πριν ασχοληθεß μ' αυτÜ ο Βαν Γκογκ.

     Εßναι αλÞθεια πως η τÝχνη πηγÜζει απü το εßναι και σßγουρα δεν μπορεß να σαγηνεýει εκ του μη üντος οýτε αποκλειστικÜ και μüνον απü τα αισθÞματα Þ τη φαντασßα των καλλιτεχνþν. Σßγουρα üμως καταφÝρνει να μας ενθουσιÜζει και να καθοδηγεß τον τρüπο που βλÝπουμε τα πρÜγματα, þστε να κατανοοýμε καλýτερα αυτÜ που και πριν κοιτÜζαμε αλλÜ δεν βλÝπαμε.

     'Αλλωστε, το στοιχεßο που διακρßνει τους μεγÜλους ζωγρÜφους εßναι üτι μας επιτρÝπουν να βλÝπουμε  πιο καθαρÜ κÜποια πτυχÞ του κüσμου.

  "Νιþθω τρομακτικÞ διαýγεια τις στιγμÝς που η φýση εßναι τüσο üμορφη. Δεν εßμαι πια βÝβαιος για τον εαυτü μου κι οι πßνακες μοιÜζουν να 'χουν βγει απü üνειρο".

     Τα Ýργα του Βßνσεντ με τα Ýντονα φορτισμÝνα χρþματα και τα ρευστÜ σχÞματα  δημιοýργησαν αßσθηση στις αρχÝς του 20ου αιþνα. ΔημιουργÞθηκε Ýνα κßνημα στη Γερμανßα που ονομαζüταν Die Brucke (ΓÝφυρα). Οι ζωγρÜφοι που εßχανε προσχωρÞσει σ' αυτü πßστευαν üπως κι ο Βαν Γκογκ, πως η τÝχνη πρÝπει περισσüτερο να εκφρÜζει παρÜ ν' απεικονßζει, ν' αποτελεß στοχασμü για τη ζωÞ κι ανησυχßα αντß για παρηγοριÜ. Να μην αντιγρÜφει τα ορατÜ, αλλÜ να κÜνει τα πρÜγματα ορατÜ. Η εξÝλιξη αυτοý του κινÞματος ονομÜστηκε τελικÜ Εξπρεσιονισμüς.

  "ΑγαπημÝνε μου Τεü, δεν μπορþ να κÜνω τßποτα αν οι πßνακÝς μου δεν πουλιοýνται. Θα Ýρθει üμως μια μÝρα που üλοι θα καταλÜβουν πως αξßζουνε περισσüτερο απü την αξßα του χρþματος που βÜζω, αλλÜ και απü την ßδια μου τη ζωÞ".

                                    ΝεφÝλη
---------------------------------------------------------------------------------------------


 Αυτοπροσωπογραφßα



                                          ΜορφÝς Του



                                       Το ΥπνοδωμÜτιü Του



                                     Η ΚαρÝκλα Του

                                                  Τα Παποýτσια Του



                                           Τοπßο Πριν Τη Καταιγßδα



                                             ΑνθισμÝνη ΑμυγδαλιÜ



                                 Σταροχþραφα ΚατÜ Το Θερισμü


                         ΒÜζο Με Παπαροýνες



                                           
ΠατατοφÜγοι



                             
Το Σταροχþραφο Με Τα  ΚορÜκια



                                Ηλßανθοι



          
'Ανθη Σε Μπλε ΒÜζο



                                          
Τοπßα



                                                 
Τοπßο Της 'Αρλ



                           
'Αποψη Της ΜονμÜρτρης Του Παρισιοý



                    
Νυχτερινü ΚαφÝ Ι



      ΑνθισμÝνη ΡοδακινιÜ             
ΔρομÜκι Με ΑλÝα



                                                       
Περßπατος



                                       
Πρþτα ΒÞματα



                           
Νυχτερινü ΚαφÝ ΙΙ



                                      
Στιγμιüτυπα ΣπορÝα



                       ΜÝρα                                                
ΕλιÝς



                                     Toπßο Με Καιρü Μουντü



                                       
ΚÞπος Νοσοκομεßου Της 'Αρλ



                                      
Αγρüς Με Παπαροýνες ΙΙ



                                                        
Αγροτüσπιτα



                                      
Περßπατος Στις ¼χθες Της Λßμνης



                                 
Εσωτερικü 'Αδειου Εστιατορßου



                                                
ºριδες



                                 
ΚÜβουρας Στο ΠÜτο Ψüφιος



                                          
ΑγελÜδες Στο ΛιβÜδι



                                              
Τοπßο Με Ελαιüδενδρα


                          
'Αποψη Του ΚÞπου Ντ' Ωβινý



                                                    
ΑνÜπαυλα



                                       
¸ναστρη Νýχτα Ι



                                            
Στη ΜεγÜλη ΓÝφυρα



                                
ΓÝφυρα Της 'Αρλ



                      
Περßπατος Στη ΧιονισμÝνη ΕξοχÞ Της 'Αρλ



                                     
ΝεκρÞ Φýση Με ΑχλÜδια



                                                     
ΝεκρÞ Φýση



                                 
Ετοιμασßες Λßγο Πριν Τη Καταιγßδα



                                   
Τοπßο Με Αγροτüσπιτα Στην 'Αρλ



                                                
ΒÜζο Με Λουλοýδια



                                                
ΒÜζο Με Γιοýλια



                                       
¸ναστρη Νýχτα ΙΙ



                      
ΜακρινÞ 'Αποψη Του Νοσοκομεßου Της 'Αρλ

                                                     
Ελαιþνας


                               
'Ανθη Στο ΠοτÞρι


                                                      
ΒÜζο Με Ρüδα

                                     
ΝεκρÞ Φýση

                                         
Ξεφüρτωμα Το Σοýρουπο

                                                      >--->  συνÝχεια...  >---> 

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers