Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Πληρ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτ./Αρχιτ.

Κλασσικά ΙΙ

 
 

Διασκέδαση 

Χατζηαλεξάνδρου Πάτροκλος: Ο Συγγενής

      Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα ζωάκι που κοσμεί τη πανίδα της χώρας μας κι όχι μόνον. Είναι ευρέως διαδεδομένο και λίαν παρεξηγημένο -όπως θα δούμε παρακάτω- γι' αυτό και θα προσπαθήσουμε να φωτίσουμε όλες τις πτυχές του και να κάνουμε γνωστο στο ευρύ κοινό το ζωάκι τούτο.
      Γενικά: Ο συγγενής είναι ένα θηλαστικό ζώον, σαρκοβόρο, αιμοδιψές κι εκτός της κατά καιρούς αγριάδας του, φημίζεται επίσης για την υπουλία και την υποκρισία του. Χτίζει τη φώλια του κοντά στο σπίτι μας -πολλάκις και μέσα σ' αυτό, αν του το επιτρέψουμε, πράγμα που όπως αποδεικνύεται πάντα, εκ των υστέρων, είναι μέγα σφάλμα-, στη γειτονιά μας ή και -σπανίως, πράγμα που είναι εξαιρετική εύνοια της τύχης- ακόμα μακρύτερα.
      Πολλαπλασιασμός: Γεννάει μιά φορά το χρόνο -ευτυχώς- 1-6 μικρά -ενίοτε και περισσότερα- και τα προσέχει, τα θηλάζει και τα προστατεύει, ακριβώς όπως κι εμείς. 
      Ιδιότητες: Χάρις την ευελιξία και την υπουλία του, κερδίζει την εμπιστοσύνη μας και μπορεί να ..."εξημερωθεί" σε οικόσιτο. Ποτέ να μη βάλετε σπίτι σας ή στο κήπο σας: ένα συγγενή, ούτε θηλυκό, ούτε αρσενικό. Προτιμήστε καλύτερα κανέναν αλιγάτορα ή κανένα μαύρο ιαγουάρο, μιας κι είναι πιο ακίνδυνοι, παρόλο που δείχνουν φοβερώτεροι στην όψη κι αυτό πάρτε το σα προσωπική συμβουλή! Μπορούν να κάνουν ζημιά εκεί που κανείς δε το περιμένει.
      Μια επιπλέον ικανότητά του είναι που χύνει καυτά πικρά δάκρια και προσοχή μη σας ξεγελάσει. Όσο το ταΐζετε, σας φιλά, σας γλύφει το χέρι και γενικά είναι ήρεμο. Αν όμως ξεχαστείτε και το αφήσετε νηστικό, καμιά φορά, τότε καλύτερα να αλλάξετε τετράγωνο, τι λέω, αλλάξτε ήπειρο για να 'στε σίγουροι!
      Το δάγκωμά του ειν' εξαιρετικά επικίνδυνο γιατί περιέχει δηλητήριο, χωρίς να έχει ακόμα βρεθεί κατάλληλο αντίδοτο. Βέβαια η επιστήμη προχωρά με ταχιά βήματα και σε αυτό το τομέα και που θα μας πάει, θα το βρούμε, αλλά μέχρι τότε συνιστάται προσοχή!
      Ευχάριστα νέα μας έρχονται απ' τα εργαστήρια ερευνών, που διεξάγονται οι σχετικές έρευνες. Εκεί που μέχρι πρότινος, δεν είχαμε κάνει ούτε μισό βήμα, σ' αυτό το τομέα ερεύνης, τώρα ξέρουμε πως από το 2450 μ.Χ., θα έχει δοθεί ένα πρώτο παρασκεύασμα που θα μας επιτρέπει ταχύτατη -ίσως- ίαση! Βέβαια δεν είναι θανατηφόρο -αν και σε μερικές σπάνιες περιπτώσεις είναι προτιμητέος ο θάνατος-, αλλά προκαλεί παράλυση της προτινής ευθυμίας, αυξάνει το άγχος, επιταχύνει τις εκρήξεις θυμού ή μελαγχολίας και στον δαγκωμένο μα και στον εγγύς περίγυρό του. 'Αλλο ένα επίσης ενοχλητικότατο συνήθειό του είναι η γκρίνια, με ίδια περίπου αποτελέσματα με το δάγκωμα, αλλά σε πιο ήπια μορφή.
      Διαχωρισμός: Οι συγγενείς χωρίζονται κι αυτοί σε ράτσες, όπως και τ' άλλα ζώα. Βασικά χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Τους εξαίματος και τους εξαγχιστείας! 'Αλλοι διαχωρισμοί μπορούν να γίνουν με βάση το τόπο που ευδοκιμούν, π.χ. αγροσυγγενείς, οροσυγγενείς, νεροσυγγενείς κλπ. ή επίσης μπορούμε να τους χωρίσουμε σε μακρινοσυγγενείς ή κοντινοσυγγενείς. Εκείνο που είναι εξ ίσου σημαντικό, είναι ο διαχωρισμός με βάση τον ψυχισμό τους και μην απορείτε διόλου γιατί είναι αλήθεια: ακόμα κι ένα ζώον όπως αυτό, μπορεί να 'χει ψυχισμό! Εδώ έχουμε δύο μεγάλες κατηγορίες: τους μονόχνωτους και τους μήμονοχνωτους.
       Οι πρώτοι είναι τρομερά άγριοι, μα λόγω αυτού του ψυχισμού, δεν έρχονται συχνά σε επαφή μαζί σας κι έτσι δεν αποτελούν συνήθως κανένα κίνδυνο, εκτός κι αν προκληθούν έντονα. Οι άλλοι χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή στο χειρισμό και στη συναναστροφή -αν τελικά θελήσετε εννοώ, να ...εκθρέψετε ένα τέτοιο κατοικίδιο πράγμα που επαναλαμβάνω δε σας συνιστάται επ' ουδενί-, στο τακτικό τάϊσμα και πότισμά τους.
      Προτερήματα: Το ζώον αυτό δεν έχει καθόλου προτερήματα!
      Ευδοκιμεί: Εφ' όσον του δώσετε θάρρος, έχει απεριόριστο πεδίο και κυρίως όπου είστε κι εσείς! Ειδεμή όπου ...λάχει, αρκεί φαΐ να 'χει, που λέει κι ο ποιητής!
      Τι πρέπει να ξέρει κάποιος που θέλει να 'χει σπίτι του έναν συγγενή, ώς κατοικίδιο: Κατ' αρχήν ίσως έχετε δίκιο και το τζάγκουαρ να 'ναι λιγάκι μπανάλ. Οπότε γιατί δε ρίχνετε καμιά ματιά στις τίγρεις, στα λιοντάρια -που 'ναι και σικ- μα άν θέλετε να ξέρετε τι πρέπει να ξέρετε γιατί επίμενετε να θέλετε ένα συγγενή σπίτι σας τότε ...γράψτε -καλού κακού- το τηλ. του κέντρου δηλητηριάσεων, το κέντρο α' βοηθειών, αν και όπως είπαμε ανωτέρω, δε βοηθάνε σ' αυτή τη δύσκολη περίπτωση! Μη πάρετε ένα συγγενή για κατοικίδιο σας το επισημαίνω άλλη μια φορά!
      Τρέφεται: Εξαρτάται! Πάντως είναι παμφάγο και δεν έχει πρόβλημα, μιας και τρώει ότι κι εσείς, με μικρές ενίοτε παρεκκλίσεις, τις όποιες θα πρέπει να σεβαστείτε, αν θελήσετε να τον έχετε σπίτι σας!
      Ενοχλητικές συνήθειες: Σχεδόν όλες είναι ενοχλητικές, εκτός λίγων εξαιρέσεων.
      Επικοινωνία: Δεν είναι ιδιαίτερα έξυπνο ζώο μα είναι παμπόνηρο και -πιστέψτε με- δε χρωστάει να κάνει καλό! Ωστόσο αν τον ταΐζετε καλά, σας καταλαβαίνει και σας υπακούει -χωρίς να 'ναι κι απόλυτο- πιστά. Αν όχι, τότε καλύτερα μπορείτε να γίνεται ακουστοί από το άγαλμα του αλόγου του Κολοκοτρώνη -που δείχνει το Λυκαβηττό-, παρά από αυτόν!
      Καλύτερο είδος: Ο μονόχνωτος συγγενής του βουνού κι αν είναι και νεκρός είναι ακόμα καλύτερο! Ε καλά -εδώ που τα λέμε- όλα τα είδη συγγενή είναι καλά, αν είναι νεκρά!
      Χειρότερο είδος: Ο μημονοχνώτος συγγενής της πόλης με μεγάλη φαμίλια που έχει τη φωλιά του στη γειτονιά σας κι είναι όλοι τους ζωντανοί!
      Μέθοδοι προστασίας: Αδιαφόρια εξ αρχής, ειδεμή απελπιστείτε γιατί καμμιά μέθοδος δεν είναι αποτελεσματική σε μήκος χρόνου! Σκοτώστε τον ή ...λυπάμαι πολύ! Πάντως προσέχτε γιατί η  Ε.Π.Α.Θ.Ε.*  κι η  ΣΥ.ΠΡΟ.Σ.* έχουν αγριέψει πάρα πολύ τελευταία, για τη προστασία και την ομαλή διαιώνιση του είδους αυτού, παρόλο που δε τείνει προς εξαφάνιση, -που μακάρι δηλαδή-  ίσα ίσα το αντίθετο!
       Καλόν είναι όταν βλέπεις συγγενή να κάνεις τη πάπια ή ν' αλλάζεις έγκαιρα δρόμο!

       * Ε.Π.Α.Θ.Ε. = Εταιρεία Προστασίας Αγρίων Θηρίων Ελλάδος
          ΣΥ.ΠΡΟ.Σ.  = ΣΎλλογος ΠΡΟστασίας Συγγενών

                                                              Σεπτέμβρης 1986

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers