Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Πληρ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτ./Αρχιτ.

Κλασσικά ΙΙ

 
 

Πεζά 

Οι Στολές Της Μεγάλης Παρέλασης

     Η Μεγάλη Παρέλαση ήταν προγραμματισμένη σε τρεις μέρες. Η Ομάδα Χ... που θα λάμβανε μέρος και θα παρήλαυνε τέταρτη στη σειρά, -μεγάλη επιτυχία του Αρχηγού της- αντιμετώπιζε πρόβλημα, που μέχρι στιγμής φάνταζε ανυπέρβλητο: Οι Στολές! Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, δε θα 'ταν έγκαιρα έτοιμες, ώστε να παρουσιαστεί ομοιόμορφα η Ομάδα. Στη μεγάλη πρόβα του βήματος χθες, έπιασεν απροσδόκητο, ανοιξιάτικο μπουρίνι κι οι στολές λερωθήκαν με λάσπες! Στο καθαριστήριο, που προσέφυγαν πάραυτα, στάθηκεν αδύνατο να πετύχουν έγκαιρο καθάρισμα, όσο κι αν παρακάλεσαν ή φοβέρισαν. Έτσι συνεκλήθη έκτακτη συνεδρίαση, για ν' αποφασιστεί τι έπρεπε να γίνει!
     Η Στολή είναι ένα αρκετά εντυπωσιακό σύνολο κι αξίζει να περιγραφεί λεπτομερώς.
     Παντελόνι σκούρο μπλε ελεκτρίκ, με πλατύ χρυσό σειρήτι στο πλάϊ, ενώ το ρεβέρ -εκεί όπου το λέρωμα ήτανε και το μεγάλο πρόβλημα μιας κι ο καιρός την ημέρα της Παρέλασης θα 'ναι πολύ καλός, σύμφωνα με το δελτίο καιρού- είναι πάλλευκο. Πουκάμισο σιέλ ανοιχτό, μ' εμφανείς χρυσές ραφές και μια τσέπη μόνο, την αριστερή, γαλάζια με το Έμβλημα της Ομάδας πάνω της. Πρόκειται για ένα στάχυ σε χιαστί διασταύρωση με ξίφος και πλάι ένα κεφάλι αετού ν' ακουμπά το κάτω μέρος του σε μια στίβα βιβλία. Γραβάτα με χρυσή καρφίτσα, ριγωτή με λεπτές λευκές ρίγες και με φαρδύτερες γαλάζιες, εναλλάξ. Σακάκι στο ίδιο χρώμα με το παντελόνι, με χρυσά σειρίτια επίσης, λευκό γιακά, χρυσά μανικετόκουμπα και στις δυο λευκές τσέπες του μπρος, έφερε, στην αριστερή το γνωστό Έμβλημα και στη δεξιά τη σημαία. Τέλος το καπέλο ήτανε λευκό με γαλάζιο γείσο και γύρω μια χρυσή κορδέλα που 'ταν γραμμένο το όνομα της Ομάδας ολογράφως, καθώς κι η χρονολογία ίδρυσής της κι εμπρός καρφιτσωμένο το εθνόσημο.
     Η έκτακτη συνεδρίαση έσφυζε εδώ και μιαν ώρα και τελικά είχαν επικρατήσει δυο απόψεις, που 'χανε διχάσει τους παρόντες κι έπρεπε να τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία. Η πρώτη έλεγε πως έπρεπε ν' αποσυρθούν από τη Παρέλαση, παρόλο το μεγάλο κόστος που θα 'χε αυτό για την Ομάδα. Η δεύτερη υποστήριζε πως έπρεπε να λάβουν μέρος, με κάθε θυσία, χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφες ενδυμασίες. Πρόχειρα μπορούσε κανείς να διαπιστώσει, πως επικρατούσε ισοπαλία στις δυο αυτές τάσεις της αίθουσας και πως η τελική απόφαση θα κρινόταν με διαφορά μερικών ψήφων.
     Η Ομάδα Χ... είχε σημαντική δράση στα πολεμικά και στα πολιτικά δρώμενα του τόπου. Μοιράζανε φλογερές προκηρύξεις μ' εμπρηστικό και ξεσηκωτικό περιεχόμενο, κείνη την εποχή και γενικά κάναν έντονη τη παρουσία τους στον Κατακτητή. Έπειτα, λόγω ταραχών και σημαντικών γεγονότων διαλύσανε, για να ξανασυντεθούνε πάλι γερασμένοι κάπως, προ μερικών ετών κι έκτοτε λάμβαναν μέρος σ' όλες τις Μεγάλες Εθνικές Παρελάσεις. Ποτέ όμως σε τόσο καλή θέση όσο η φετινή. Αυτό δεν οφειλόταν στις πιέσεις του Αρχηγού, -ο οποίος με πάμπολλες αιτήσεις για ακροάσεις, είχε γίνει  "φόρτωμα" στους επαϊοντες-, αλλά ευνοϊκή συγκυρία, σε συνδυασμό με το μέγεθος της Ομάδας, κατάφερε να τη τοποθετήσουν αμέσως μετά την Εθνική Αντίσταση και λίγο πριν την Ομάδα Ψ..., που η δράση της δεν είχε γίνει αποδεκτή από τη Χ...
     Όταν ο στόχος επετεύχθη, ο Αρχηγός εισέπραξε όλο το μεγάλο όφελος αφού τ' άλλα μέλη αγνοούσανε το παρασκήνιο της υπόθεσης. Καθώς μάλιστα το πρόβλημα δεν ήταν δική του ευθύνη, ούτε και δική του αρμοδιότητα, δικαίως έπνεε μένεα κατά του υπευθύνου, -βελτιώνοντας ωστόσο τη δική του θέση στην Ομάδα- κι ήταν εκείνος που υποστήριζε τη δεύτερη άποψη. Μεσούσης λοιπόν της συνεδρίασης, ήταν εκείνος που υψώνοντας τη φωνή του, για ν' ακουστεί απ' όλα τα μέλη, κραύγασε στον υπαίτιο:
 -"Τσακίσου και κόψε το λαιμό σου να δεις τι θα κάνεις ρε τσόλι και μη ξανάρθεις χωρίς κάποιο θετικό αποτέλεσμα! 'Αντε... ακόμα εδώ είσαι"! Τζάμπα μάγκας ο Αρχηγός κι ο άλλος εγκατέλειψε το χώρο με την ουρά στα σκέλια, ντροπιασμένος.
     Προτού τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία, έπρεπε να γίνει εισήγηση για κάθε μιαν άποψη ξεχωριστά, ώστε να καταγραφούν στα πρακτικά της συνεδρίασης όλα τα επιχειρήματα. Σηκώθηκε ο τύπος που εποφθαλμιούσε τη πρωτοκαθεδρία και θεώρησε καλή ευκαιρία να μαζέψει λιγάκι τα λουριά τούτου του κοκορόμυαλου. Σχεδόν διαρρηγνύωντας τα ιμάτιά του, άρχισε να λέει, γιατί δε θα 'πρεπε να κατέβουνε στη παρέλαση:
  -"Χωρίς τις Στολές και τον συμβολισμό τους, που μαρτυρούν τη συστράτευση και το ομοούσιο της Ομάδας, δε θα 'ναι το ίδιο! Η παρουσία θα 'ναι μισή ή ίσως και παρουσία-απουσία. Η Ομάδα θα δείξει σημεία διάλυσης κι αυτό σε συνδυασμό με τη καλή θέση που 'χε εξασφαλιστεί στη μεθαυριανή Παρελάση, θα μαρτυρούσε ασέβεια κι έλλειψη σοβαρότητας, τόσο προς τους κρατούντες, όσο και σ' αυτό καθαυτό τον εθνικό χαρακτήρα". 
     Σηκώθηκε τότε ο Αρχηγός εκνευρισμένος και σχεδόν βρυχόμενος επικαλέστηκε τα εξής:
  -"Πρέπει να κατέβουμε γιατί ΠΡΕΠΕΙ να γίνει σαφές πως η Ομάδα ΥΠΗΡΞΕ κι ΕΔΡΑΣΕ και μάλιστα έτσι που να καταστεί συνείδηση σε όλους κι ειδικότερα στις νεότερες γενιές. Θα βελτιώσουμε τις θέσεις μας και θα φρεσκάρουμε τη μνήμη του λαού! Η παρουσία και μόνον έστω και χωρίς τις Στολές, μας είναι απαραίτητη. Έστω και μόνο με τη σημαία και το Λάβαρο-Έμβλημά μας. Εγώ προσωπικά το θεωρώ υψίστης και ζωτικής σημασίας, για την Ομάδα"! είπε ολοκληρωνώντας και κάθισε πάλι κάτω αγριοκοιτάζωντας τον αντίπαλό του!
     Όταν πια ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ψηφοφορίας, καταμετρηθήκανε και ξαναμετρηθήκαν οι ψήφοι, προέκυψεν άλλο πρόβλημα! Υπήρχεν ακριβής ισοπαλία! Μιας κι όλα τα μέλη ήσαν παρόντα, πλην του υπαιτίου φυσικά και μιας κι εκείνος δεν είχε ταχθεί όσο ήταν παρών, υπέρ κάποιας γνώμης, ξανάρχισαν οι προστριβές! Τότε ξανασηκώθηκεν ο Αρχηγός και πρότεινε να τον καλέσουνε στο κινητό. Ένας σωρός κινητά βρεθήκανε στο χέρι του Αρχηγού, επειδή ο ίδιος δεν είχε, όπως είπε, μονάδες (κουραφέξαλα, ήταν τσιγκούναρος του κερατά και δεν ήθελε να χρεωθεί τη κλήση στο κινητό του, το οποίο ήταν με... σύνδεση) και κάλεσε τον αριθμό του απόντος...
    ...Ο οποίος όταν έφυγε από τη συνεδρίαση πήγε -που αλλού- στο καθαριστήριο του φίλου του, πάσχισε του κάκου, μήπως αλλάξει τα πράγματα και τελικά έμεινε κει κουβεντιάζοντας, μέχρι να περάσει λίγο η ώρα και να πάει σπίτι του, αποκαρδιωμένος. Ένιωθεν ένοχος γιατί αυτός είχε αναλάβει τις Στολές κι είχε προτιμήσει να τις φέρει εδώ, στο φίλο του, όπως κάθε χρόνο. Τώρα έσπαγε το κεφάλι του να βρει καμιά λύση χωρίς να παρακολουθεί ενεργά τη κουβέντα.
     Τότε χτύπησε το τηλέφωνο του μαγαζιού διακόπτοντας το λογύδριο του μαγαζάτορα. Μόλις τέλειωσε το τηλεφώνημα, ο άλλος του είπε πως ήτανε τυχερός, γιατί του ακυρώθηκε μια μεγάλη δουλειά κι έτσι οι Στολές θα 'ταν έτοιμες στην ώρα τους! Δεν πίστευε στ' αφτιά του και πάνω που ετοιμαζόταν να καλέσει τον Αρχηγό στο κινητό, κείνο χτύπησε! Ήταν ο ίδιος ο Αρχηγός που τον είχε καλέσει να ρωτήσει τη ψήφο του, αλλά πριν τον ρωτήσει θεώρησε σκόπιμο να τον περιλούσει με μερικές βρισιές, μιας κι η ψηφοφορία δεν είχε πάει του γούστου του κι ένιωθε πως αν την έχανε, θα 'χανε σημαντικό μέρος του κύρους του, στην Ομάδα Χ...
     Ο άλλος υπέμεινε όλα όσα του έσουρνε κι όταν ρωτήθηκε τι ψήφιζε, είπε χαλαρά και χωρίς να εξηγήσει τίποτε άλλο, πως "οι κολοΣτολές θα 'ταν έτοιμες εγκαίρως" κι έκλεισε το τηλέφωνο, εκνευρισμένος, ανακουφισμένος και τράβηξε για το σπίτι του να πιεί κανένα ποτηράκι!
     Ο Αρχηγός έμεινε άφωνος μερικές στιγμές, έπειτα ξανάρχισε να λούζει μ' αρκετά κοσμητικά την άλλη άκρη, μέχρι να καταλάβει πως μιλούσε σε νεκρή γραμμή. Έπειτα στράφηκε στη θορυβώδικη αίθουσα -που τα στοιχήματα δίνανε και παίρνανε- και γύρεψε ησυχία απ' όλους. Τότε με βραχνή, τρεμάμενη φωνή ανάγγειλε συγκινημένος:
 -"Τελικά κι ο άγιος φοβέρα θέλει! Το μπουρλότο που του 'χωσα στο πισινό, έκαμε τη δουλειά του! Οι Στολές της Ομάδας μας θα 'ναι έτοιμες έγκαιρα και θα παρελάσουμε κανονικά! Ζήτω η Ομάδα"!
     Ακολούθησε πολύ σύντομη σιγή, μέχρι να γίνει αντιληπτό αυτό που μόλις είχεν ειπωθεί και λίγον αργότερ, όλοι σηκώθηκαν όρθιοι και χειροκροτήσανε δακρυσμένοι τον Αρχηγό! Η συγκινητική βραδυά έκλεισε λίγο μετά, αφού όλοι τους τραγούδησαν φάλτσα τον εθνικό ύμνο κι έπειτα, μέσα σε δάκρυα, τραγούδησαν με παλμό που έσφυζε, τον Ύμνο της Ομάδας...
                               
                                  ..."είμαστε αλάνια
                                       μόρτικα παιδιά μέσα στη πιάτσα
                                       και δε τη τρομάζουν
                                       οι φουρτούνες τη δική μας ράτσα
"...
                                     (λαϊκό άσμα Βασίλη Τσιτσάνη)
                                                                                      Μάρτης 2002

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers