ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

Öáíôáóôéêü 

Moorcock Michael: ÁíÞóõ÷ïò Ôáîéäéþôçò ÐáñÜîåíïò

                             
                                         ΜÜικλ Μοýρκοκ

                                     Βιογραφικü

     Ο ΜÜικλ Μοýρκοκ γεννÞθηκε στο Μßτσαμ του ΣÜρεú, προÜστιο του Λονδßνου. στην Αγγλßα, 18 ΔεκÝμβρη 1939. Παραγωγικüτατος συγγραφÝας επιστημονικÞς φαντασßας, αλλÜ και λογοτÝχνης. ¸ζησε τους βομβαρδισμοýς του Β' Παγκοσμßου ΠολÝμου, κÜτι που αποτυπþνεται σε πολλÜ απü τα μυθιστορÞματα του. Στα Ýντεκα του χρüνια Ýγραφε χειρüγραφα για το περιοδικü των Παρανüμων και συνÝχισε να γρÜφει σε περιοδικÜ μικρÞς κυκλοφορßας μÝχρι το 1962. Σ' ηλικßα 17 ετþν συνÝγραψε περιπÝτειες του ΤαρζÜν κι αργüτερα συνÝβαλε στην ßδρυση της Sexton Blake Library. ΥπÞρξε συντÜκτης του βρετανικοý περιοδικοý ΕΦ, "New Worlds", απü τον ΜÜη του 1964 μÝχρι τον ΜÜρτη του 1971 κι Ýπειτα ξανÜ, το 1976 μÝχρι το 1996. ΕνθÜρρυνεν επßσης το ΝÝο Κýμα στην Αγγλßα κι Ýμμεσα στις ΗΠΑ. ¸γραψεν επßσης μερικÜ βιβλßα με το ψευδþνυμο ΤζÝημς Κüλβιν. Το πιο πρüσφατο Breakfast Ιn Τhe Ruins, λογοτεχνικü κεßμενο, μιλοýσε για τον ...πρüωρο θÜνατü του και πολλοß αναγνþστες το πßστεψαν. Το 1967 με τη νουβÝλα του Behold Τhe Man, κÝρδισε το Βραβεßο Νεμπιοýλα για τη καλýτερη νουβÝλα της χρονιÜς. Το πιο γνωστü του Ýργο εßναι το Elric Οf Melniboné το οποßο δÝχτηκε πολλÝς σειρÝς συνÝχειας.
     ¼ταν τελεßωσε το δημοτικü σχολεßο, οι γονεßς του τον Ýγραψαν στο κολÝγιο Πßτμαν με σκοπü να μÜθει στενογραφßα, üπου Ýμαθε δακτυλογραφßα, γεγονüς που τον βοÞθησε να ολοκληρþνει τα συγγραφικÜ του πονÞματα σε σýντομα χρονικÜ διαστÞματα. Εκτüς των περιοδικþν επιστημονικÞς φαντασßας, Ýγραφε και σε fanzine που αφοροýσαν τη ροκ μουσικÞ, της οποßας Þταν οπαδüς. Ξεκßνησε να παßζει κιθÜρα, γνωρßζοντας τον Πßτερ Γκριν, μετÝπειτα διÜσημο κιθαρßστα των Fleetwood Mac. Στα 17 του χρüνια Ýγινε συντÜκτης του περιοδικοý Tarzan's Adventures, üπου δημοσßευσε περισσüτερες απü δÝκα ιστορßες του Σüγιαν, αλλÜ αφοý μÜλωσε με τον εκδüτη απολýθηκε. ΣυνÝχισε να παßζει κιθÜρα σε μπαρ του Σüχο, ενþ ταυτüχρονα Ýγραψε το πρþτο του μυθιστüρημα με τßτλο Ο Χρυσüς Δρüμων, επηρεασμÝνος απü τον ΜÝρβιν Πικ και τον ΜπÝρτολτ Μπρεχτ.
     Στις αρχÝς των 60’ς ταξßδεψε στην Ευρþπη με ωτοστüπ, φτÜνοντας μÝχρι τη Σουηδßα. Ξεκßνησε να γρÜφει ιστορßες επιστημονικÞς φαντασßας για το περιοδικü SF Adventures το 1962, παρουσιÜζοντας για πρþτη φορÜ της ιδÝα του πολυσýμπαντος, ενüς üρου που αναφÝρεται σε üλα σχεδüν τα Ýργα του, με πρωταγωνιστÞ τον Αιþνιο Πρüμαχο, Ýνα ον που μÜχεται στον ατελεßωτο πüλεμο ανÜμεσα στο Νüμο και το ΧÜος. Οι δýο αυτÝς κοσμοθεωρßες, προσωποποιοýνται στις μορφÝς Θεþν και θνητþν, οι οποßοι προσπαθοýν να θÝσουν το πολυσýμπαν υπü την κυριαρχßα τους. Οι πολυÜριθμες ενσαρκþσεις του Αιþνιου Πρüμαχου, υπηρετοýν την εκÜστοτε παρÜταξη χωρßς να γνωρßζουν τις πραγματικÝς τους επιθυμßες, μÝχρις üτου να βρουν τον σωστü δρüμο για την ανθρωπüτητα.
     Απü το 1964 ως το 1971 υπÞρξε επιμελητÞς και συντÜκτης του περιοδικοý New Worlds και θÝλοντας να αναδεßξει συγγραφεßς με καλλßτερη λογοτεχνικÞ ικανüτητα σε σýγκριση με τους λογοτÝχνες του φανταστικοý μÝχρι τüτε, ξεκßνησε να δημοσιεýει διηγÞματα συγγραφÝων üπως ο ΜπρÜιαν ¢λντις, ο ΤζÝιμς ΓκρÜχαμ ΜπÜλαρντ, ο ΣÜμιουελ ΝτÝλανι, ο Νüρμαν Σπßνραντ, ο Τζον ΧÜρισον, üπως κι ο ßδιος, προκαλþντας το ΝÝο Κýμα του εßδους.
     Στην επüμενη 20ετßα, Ýγραψε περισσüτερα απü 70 μυθιστορÞματα, Ýργο που χωρßζεται συνÞθως σε 3λογßες. ¸γινε διÜσημος για τους κýκλους του ¸λρικ του ΜελνιμπονÝ, του Κüρουμ, του Χüκμουν, του Ερεκüζε, κ.α.. ΠÝραν της λογοτεχνßας του φανταστικοý, Ýγραψε νουβÝλες ΕΦ, üπως στον κýκλο του ΤζÝρι Κορνßλιους, το πρþτο βιβλßο του οποßου με τßτλο Το Τελικü Πρüγραμμα γυρßστηκε στην ομþνυμη ταινßα. Ακολοýθησε η τριλογßα ΧορευτÝς στο ΤÝλος του Χρüνου απü το 1972-76, üπως κι ο κýκλος του ¼σβαλντ ΜπÜσταμπλ, ο οποßος ολοκληρþθηκε το 1981. ΑρκετÜ χρüνια νωρßτερα, το 1966, το διÞγημα του Ιδοý ο ¢νθρωπος εßχε κερδßσει το βραβεßο Nebula για τη καλýτερη νουβÝλα της χρονιÜς.
     Τη 10ετßα του '70 επÝστρεψε στη μουσικÞ σκηνÞ συνεργαζüμενος με τους Hawkwind, γρÜφοντας γι' αυτοýς τα κομμÜτια "The Wizard Blew His Horn", "Standing at the Edge", "Warriors", "Sonic Attack", "Psychosonia" και "Coded Languages". Επßσης, Ýγραψε τους στßχους για τα κομμÜτια "Black Blade" και "Veteran of the Psychic Wars" των Blue Öyster Cult. Στα τÝλη των 70’ς Ýγραψε Ýργα τα οποßα ξεφεýγουν απü τον τομÝα του Φανταστικοý κι εμπεριÝχουν στοιχεßα σÜτιρας, κοινωνικοý δρÜματος κι ιστορικοý μυθιστορÞματος. Μεταξý αυτþν, η ΓκλοριÜνα, η Ανικανοποßητη Βασßλισσα του 1978, Το Σκυλß του ΠολÝμου κι ο Πüνος του Κüσμου του 1981, το ΜπορντÝλο της Ρüζενστρασε του 1982 κι Η Πüλη των ΑνοιξιÜτικων ¢στρων του 1986.
     Στα μÝσα των 80’ς Ýγραψε νÝα βιβλßα πÜνω στον κýκλο του ¸λρικ, üπως τα Ο ¸λρικ στο ΤÝλος του Χρüνου (1984), Το ΜαργαριταρÝνιο ΚÜστρο (1989) κι Η Εκδßκηση του Ρüδου (1991). Το 1997, Þταν Ýνας απü τους επßτιμους προσκεκλημÝνους στο Worldcon στο San Antonio του ΤÝξας, καθþς επßσης κι επßτιμος καλεσμÝνος στο World Fantasy Convention. Το 2000, κÝρδισε το βραβεßο 'Howie' World Fantasy, για το συνüλικü του Ýργο και για τον ßδιο λüγο το 2004 κÝρδισε το Βραβεßο Utopiales, στη Ναντ της Γαλλßας.


                              Ο Μοýρκοκ το 2012

     ΚατÜ το παρελθüν, ο Μοýρκοκ υπÞρξε παντρεμÝνος με τη συγγραφÝα Χßλαρι ΜπÝιλι και την Τζιλ Ρßτσις. ΔιαμÝνει μαζß με την σýζυγο του Λßντα στο ΤÝξας των ΗΠΑ ενþ μεγÜλο διÜστημα κÜθε Ýτους μÝνει στο Παρßσι. Τη δεκαετßα του '90, μετακüμισε στο ΤÝξας των ΗΠΑ, αλλÜ το 2004 ανακοßνωσε την επιθυμßα του να επιστρÝψει και να εγκατασταθεß πÜλι μüνιμα στην Ευρþπη, κατÜ προτßμηση, Γαλλßα Þ Ισπανßα. ¸χει δηλþσει üτι εßναι αναρχικüς και πραγματιστÞς. Το 2008, η εφημερßδα The Times τονε συμπεριÝλαβε στη λßστα της με τους 50 καλλßτερους Βρετανοýς συγγραφεßς μετÜ το 1945.

=======================

                                   Η ΜεγÜλη ΑπÜτη

     Ο ΝÝστωρ ΜÜχνο, αναρχικüς Þρωας της Ουκρανßας, πÞρε απü το μπαρ Üλλο Ýνα ποτÞρι αψÝντι και κοßταξε Ýξω, στην εγκαταλελειμμÝνη οδü ΒοναπÜρτη.
 -«Για μÝνα» εßπε «λÝνε üτι πÝθανα στα μÝσα της δεκαετßας του '30. Μη τα παßρνουμε κι üλα τοις μετρητοßς, λοιπüν, Ýτσι
 -«Σε καταλαβαßνω απüλυτα» εßπε ο Σιντ Βßσιους, ο μπασßστας των Σεξ Πßστολς.
     ¼λα Þταν Þσυχα κεßνο το απüγευμα στο ΚαφεΧÝντριξ. Οι Ρομαντικοß Νεκροß Ýνιωθαν üλοι πολý Üσχημα. ΨυχικÞ κατÜπτωση, Üραγε; Αν και κÜθε φορÜ που τα τßναζε κι Üλλος Ýνας νεαρüς Þρωας Þ ηρωßδα υπÞρχε γενικÞ αßσθηση ικανοποßησης.
 -«Εκτüς αυτοý» εßπε ο ΜπρÜιαν Τζüουνς, κιθαρßστας των Ρüλινγκ Στüουνς «Ýχουμε τþρα κι üλους αυτοýς τους θανÜτους της δεýτερης και τρßτης γενιÜς του ροκ, που εßναι üλοι σα να βγÞκανε με καρμπüν. Κι υπÜρχουν κÜποιοι για τους οποßους πολý αμφιβÜλλω αν Þταν πραγματικÜ μÜρτυρες της ιδεολογßας τους».
 -«Για ποια ιδεολογßα μιλÜς;» εßπε ο Σιντ και βοýτηξε Ýνα κομμÜτι πßτα.
 -«ΞÝρεις τþρα, "Οι Ωραßοι ΧαμÝνοι", "Οι Νεκροß ΚαταφρονεμÝνοι", "Οι ΤραγικÝς Φυσιογνωμßες". ¼λοι αυτοß». Ο Τζüουνς Þταν ασαφÞς. Προφανþς εßχε περÜσει πολýς καιρüς απü τüτε που τα πρωτοσκÝφτηκε üλ' αυτÜ. Ο Σιντ συμπÝρανε πως ο ΜπρÜιαν Þταν απλþς αναστατωμÝνος. ºσως τον εßχε πιÜσει πÜλι η Ýμμονη ιδÝα του üτι του φÜγανε τη κιθÜρα. Ο Τζαßημς Ντην πλησßασε κουτσαßνοντας.
 -«¼λ' αυτÜ εßναι τρßχες. Η ανßα μας Ýχει καταντÞσει σ' αυτü το χÜλι, μÜγκες. 'Ασε και τ' Üλλο. Που οι οπαδοß μας νομßζουν üτι πεθÜναμε γι' αυτοýς».
 -«ΜÜλλον εξαιτßας τους πεθÜναμε». ¼λοι γýρισαν να δουν αυτüν που μßλησε. ¹ταν Ýνας απ' τους πιο παλιοýς θαμþνες του ΚαφεΧÝντριξ κι απ' τους πιο σεβÜσμιους. Ο Ιησοýς Χριστüς χαμογÝλασε πικρÜ. «Πιο εýκολα πιστεýει κανεßς σε νεκροýς παρÜ σε ζωντανοýς. Κι üταν εßσαι νεκρüς δεν μπορεßς να κÜνεις τßποτα πια για να σταματÞσεις το μýθο. Αυτü Ýχω καταλÜβει εγþ. Σε θÝλουν νεκρü, αδερφÝ μου». ΑρκετÜ κεφÜλια κατÝνευσαν. ΑρκετÜ χÝρια σÞκωσαν ποτÞρια και τα 'φεραν σε χλωμÜ χεßλη.
 -«ΠÜντα σε κουρντßζουν να κÜνεις αυτü που θÝλει το κοινü» εßπε ο Κηθ Μουν, ντρÜμερ των Χου, «ακüμα κι üταν δεν το κÜνεις με τη θÝλησÞ σου. ΠεριμÝνουν βßα τους δßνεις βßα. ΠεριμÝνουν Ýναν τραγικü θÜνατο ορßστε, λοιπüν, τους τον Ýδωσα». Ο Τζων Μπüναμ, ντρÜμμερ των Λεντ ΖÝπελιν, κοýνησε το κεφÜλι του. ΚÜτι Þξερε κι αυτüς.
 -«¸τσι εßναι ο κüσμος του σüου μπßζνες» εßπε ο ΜÜχνο. «Η πßεση σε συνθλßβει. ΚουβαλÜς στη πλÜτη σου τα üνειρα τüσων ανθρþπων. ΑσχÝτως αν εσý δε ζητÜς τßποτα παραπÜνω απü μια καλýτερη ζωÞ».
 -«Κι üλοι περιμÝνουν να λýσεις και το δικü τους πρüβλημα» εßπε ο ΧÝντριξ. Ο ΜÜχνο αναφþνησε:
 -«Αυτü δεν εßναι αναρχισμüς. Χρüνια ολüκληρα τους φωνÜζεις να μην ακολουθοýν αρχηγοýς κι ηγÞτορες κι εκεßνοι σε θαυμÜζουν και λÝνε "τι ωραßα που τα λες!" και "μπρÜβο! τι ωραßο σýνθημα!". Κι ýστερα Ýρχονται και σε βρßσκουν και σε ρωτοýν, "ΑρχηγÝ, τι να κÜνω στη ζωÞ μου";».
 -«Σ' üλα μου τα βιβλßα Ýκανα νýξεις για σοσιαλισμü, κομμουνισμü κι αναρχισμü» εßπε ο Ιοýλιος Βερν. «ΧρειÜστηκε να 'ρθει η δεκαετßα του '80 για ν' αρχßσουν να με καταλαβαßνουν».
 -«Κι εμÝνα, πολý που με καταλÜβαιναν στη δεκαετßα του '60, που φþναζα üτι θα 'θελα, προτοý πεθÜνω, ν' ακοýσω το θρÞνο μιας πεταλοýδας» συμπλÞρωσε με περßσσεια πßκρα ο Τζιμ Μüρισον, ο τραγουδιστÞς των Ντορς.
 -«Νομßζουν üτι Αναρχισμüς σημαßνει κÜποιο εßδος επßθεσης, ανταρσßας Þ εξÝγερσης. Δεν αντιλαμβÜνονται πως σημαßνει συνειδητοποßηση, αυτοσυγκρÜτηση κι αυτοπειθαρχßα. Οýτε αφÝντης, οýτε σκλÜβος. ΚαλÜ να πÜθουμε που γßναμε Þρωες». Ο ΜιχαÞλ Μπακοýνιν εßχε κι απüψε τα κÝφια του.
 -«Μη μου πεις üτι δε σ' Üρεσε λιγÜκι» του 'πε ο ΜÜχνο και του γÝμισε το ποτÞρι.
 -«ΜερικÝς στιγμÝς μονÜχα. ΤÝλος πÜντων, εßναι κÜτι που Üμα αρχßσει δε σταματÜ».
 -«Πüσο θα 'θελα να 'χα ζÞσει χωρßς να με ξÝρει κανεßς, σαν απλüς Üνθρωπος» εßπε ο Χριστüς. «Δε θα μου Þταν καθüλου δυσÜρεστο, σας διαβεβαιþ».
 -«Ε, δεν εßχατε και τüσους πολλοýς δημοσιογρÜφους στον καιρü σου» εßπε ο Σιντ. «¼μως εßχες πÜρει κι εσý πολý ψηλÜ τον αμανÝ, παραδÝξου το».
 -«ΕσÝνα üμως δε σου 'πε κανεßς üτι εßσαι γιος του Θεοý».
 -«ΕμÝνα μ' εßπαν Αντßχριστο» εßπε ο ΜÜχνο.
 -«¸τσι αποκαλοýσε τον εαυτü του ο Τζþνυ Ρüτεν, ο τραγουδιστÞς μας» εßπε ο Σιντ.
 -«Κι εμÝνα μου 'δωσαν αυτü το üνομα» εßπε ο "ΜεγÜλος Μοναχικüς", ο Νßτσε, «üχι απü το ομþνυμο βιβλßο μου, αλλÜ γιατß Ýβριζα τους παπÜδες και την οργανωμÝνη θρησκεßα. Και τους πλοýσιους». Ο Ιησοýς αναστÝναξε:
 -«Τßποτα, εγþ φταßω, αδÝρφια».
 -«Εγþ πÜντως σε παραδÝχομαι» εßπε ο ΜπρÜιαν ΕπστÜιν, ο ατζÝντης των ΜπÞτλς. «θα πρÝπει να 'σαι πολý σπουδαßος για να σηκþσεις στις πλÜτες σου τις αμαρτßες üλων των ανθρþπων».
 -«ΛÝτε να 'μαστε στη Κüλαση;» αναρωτÞθηκε η αδικοχαμÝνη πανκ τραγουδßστρια Μßα ΖαπÜτα. ΚαμιÜ απÜντηση.
 -«¼λα μια συνωμοσßα Þταν». Ο Μαρκ Μπüλαν των Τρεξ Ýσιαξε το μεταξωτü του πουκÜμισο.
 -«Μüλις φýγει ο πüνος Ýρχεται η ηδονÞ» εßπε ο ΣωκρÜτης. Ο ΑλμπÝρ Καμý τους Ýκλεισε το μÜτι.
 -«Ακοýστε τον μεγÜλο. Πασχßζουμε να κÜνουμε τον θÜνατο να φαßνεται κÜτι ανþτερο, σημαντικü, ιδανικü. Μη τους κατηγοροýμε τους ανθρþπους. ΑυτÞ Þταν η μοßρα μας κι η αποστολÞ μας». 
 -«ΠρÝπει ν' αποδεχτοýμε το πεπρωμÝνο μας» εßπε ο Νßτσε.
 -«Και ποιο εßν' αυτü; Ο πρüωρος θÜνατος;» ρþτησε ο Σιντ. ¹ταν σχετικÜ καινοýριος στο ΚαφεΧÝντριξ.
 -«ΤρÝλα Þ αυτοκτονßα;» μßλησε ο Νßτσε.
 -«Απεικονßζουμε το θÜνατο σα κÜτι ευγενÝς και ρομαντικü». Τον ΜπÜυρον τον Ýπιασε πÜλι ο βÞχας. Η ελονοσßα που εßχε κολλÞσει στο Μεσολüγγι τονε παßδευε ακüμη. «Δε ξÝρω καν τι ιδÝα Ýχουν για μÝνα. Μ' εßπαν δαßμονα. Στην ΕλλÜδα πÜντως με λÜτρεψαν. Ο θÜνατος, αδÝρφια, εßναι κÜτι σÜπιο, δεν υπÜρχει αμφιβολßα γι' αυτü». Στην Üλλη Üκρη του καφενεßου, ο Τζην Βßνσεντ, τραγουδιστÞς του ροκ εν ρολ, Ýβαλε τα κλÜματα.
     Ο ΝÝστωρ ΜÜχνο ξαναγÝμισε το ποτÞρι του με αψßνθι και το κατÝβασε μονοκοπανιÜ. Ο Σιντ τον πλησßασε διστακτικÜ.
 -«Σου Üρεσε καμιÜ συναυλßα μας;» τον ρþτησε.
 -«¼χι üλα üσα συνÝβαιναν εκεß. Στην αρχÞ, εßχα μεγÜλες ελπßδες και περßμενα πολλÜ απü σας ξÝρεις, το κοινü θα μποροýσε να ξεσηκωθεß ýστερα απü μια συναυλßα κι üλα τα καθÜρματα αυτοý του κüσμου να τα πÜρει και να τα σηκþσει». Ο ΜÜχνο ξαναβοýλιαξε στην πολυθρüνα του. «ΑλλÜ, δυστυχþς ...τßποτα... απολýτως τßποτα».
 -«Μην απελπßζεσαι, φßλτατε» τον Ýκοψε ο ΣÝλλεû. «ΛÝνε üτι το πανκ κßνημα θ' αναβιþσει».
 -«ΤελικÜ, εσεßς οι ροκÜδες ποτÝ δεν πειρÜξατε τα ιερÜ και τα üσια» εßπε με παρÜπονο ο ΜÜχνο. «ºσα που βοηθοýσατε το κατεστημÝνο να τα 'κονομÞσει».
'Αλλη μια βραδιÜ γεμÜτη πßκρα στο ΚαφεΧÝντριξ.
 -«ΠρÝπει κανεßς να πεθαßνει μüνος του, ολüτελα μüνος του, αλλÜ και να ζει μüνος του» εßπε η τραγουδßστρια της μοναξιÜς ΤζÜνις Τζüπλιν. «Δεν Ýχουμε εναλλακτικÞ λýση» πρüσθεσε.
 -«ΔιÜβασες το βιβλßο μου "Ο Μοναδικüς Και Το Δικü Του"»;» τη ρþτησε ο Στßρνερ.
 -«Οι δικοß μου αναρχικοß Þταν πÜντα αθερÜπευτα ρομαντικοß» εßπε ο Ιοýλιος Βερν. «Ποý εßναι η Οýλρικε ΜÜινχοφ; Δεν την εßδα καθüλου απüψε».
 -«Οι ÞρωÝς σου, φßλε μου Βερν, δεν Þταν ποτÝ ολοκληρωμÝνοι αναρχικοß» τον Ýκοψε ο ΜÜχνο. «¹ταν üλοι τüσον εξιδανικευμÝνοι, που θα μποροýσες να τους θεωρÞσεις υποκατÜστατα θρησκεßας. Τα 'χουμε ξαναπεß αυτÜ. ΒαρÝθηκα πια. Μποýχτισα». 
     Ο Σßντ Ýχασε πÜλι στα χαρτιÜ. ΠÞγε στο παρÜθυρο και κοßταξε Ýξω, τη γκρßζα ομßχλη της αιωνιüτητας.
 -«Μη στεναχωριÝσαι νεαρÝ» τον παρηγüρησαν ταυτüχρονα ο ΜπÜυρον κι ο Τζßμι ΧÝντριξ, ενþ λßγο πιο πÝρα ο ¸λβις Πρßσλεû Ýπαιρνε πÜλι τα χÜπια του. «Δεν τα πÞγες κι Üσχημα, ξÝρεις. Τι λες για κονκÜρδες "Ο Σιντ εßναι αθþος" Þ "Ο Σιντ ζει";»
 -«ΣÞμερα ο θÜνατος φÝρνει πολý χρÞμα» εßπε ο ΣÝλλεû. «¼χι üπως παλιÜ... αν και, δε λÝω, βοÞθησε στις πωλÞσεις των ποιημÜτων μου. Ποιος ξÝρει τι θα 'καναν Üμα πÝθαινα σÞμερα. Πüστερς ΣÝλλεû. Στυλü ΣÝλλεû».
 -«Εγþ δεν εßχα καθüλου πρüβλημα μÜρκετινγκ» εßπε ο Χριστüς. «Οι οπαδοß μου üλο αυξÜνονταν».
 -«Ας μην Þμουν εγþ και θα 'βλεπες τι θα 'σουνα σÞμερα» εßπε ο Απüστολος Παýλος.
 -«Εßσαι σνομπ» του εßπε ο ¼σκαρ ΟυÜιλντ.
 -«Χωρßς τις μεσοαστικÝς τÜξεις δεν θα Þσασταν τßποτα» εßπε ο Χριστüς.
 -«Δε καταλÜβαινουμε τßποτε». Εßπανε τατüχρονα ο Σιντ κι Ο ΜÜχνο  ο Κ 
Ο Σιντ Üρχισε να τραγουδÜει το «Αναρχßα στο ΗνωμÝνο Βασßλειο».
 -«Οι πολιτικÜ αγρÜμματοι αρχßζουν τις επαναστÜσεις» εßπε ο ΜÜχνο. «Κι οι πολιτικÜ εγγρÜμματοι τις χÜνουν». 
 -«Πολý κρýο κÜνει εδþ μÝσα» εßπε ο ποιητÞς Ντýλαν Τüμας.
 -«Τι θα 'κανες αγÜπη μου» εßπε η ΝÜνσυ στον Σιντ «Üμα ξαναζωντανεýαμε
 -«Θα σε πÞδαγα
 -«Εγþ θα γινüμουν μηδενιστÞς» εßπε ο ΜÜχνο και σÞκωσε το ποτÞρι του:
 -«Ας πιοýμε στην υγεßα ενüς ακüμη βαρετοý απογεýματος μÝσα στ' Üπειρα της αιωνιüτητας».
 -«'Αει γαμÞσου!» εßπε ο Σιντ. ΠÞγε προς τη πüρτα και προσπÜθησε να την ανοßξει.
 -«ΛυπÜμαι, φßλε» εßπε ο ΣÝλλεû. «Η πüρτα αυτÞ εδþ και χιλιÜδες χρüνια ανοßγει μüνον απü Ýξω, ποτÝ απü μÝσα. ΚατÜλαβες; ΑδιÝξοδο. ΠλÞρες αδιÝξοδο».
____________________________________________________________

"The Great Rock 'n' Roll Swindle" (1987)
Μετφρ: Παýλος Παυλßδης

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers