ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

Öáíôáóôéêü 

Aldiss Brian: ¸íáò Éððüôçò Óôçí ÁõëÞ ôçò ÅÖ!


                                            Βιογραφικü

     O ¢γγλος συγγραφÝας, επιμελητÞς και ιστορικüς της ΕΦ, -Ýγινε κι Ιππüτης- ΜπρÜιαν Γουßλσον ¢λντις (Brian Willson Aldiss) πρωτοεμφανßζεται με το διÞγημα Criminal Record στο περιοδικü Science Fantasy το 1954. 1ο σημαντικü μυθιστüρημα του εßναι το Non-Stop (1958), περιγραφÞ των συνεπειþν χιλιÜδων χρüνων εγκλεισμοý μÝσα σε μεγÜλα διαστημüπλοια των μεταναστþν που αναζητοýν νÝους κüσμους. ΠανÝμορφο (αν κι επιστημονικÜ ανακριβÝς) εßναι το μυθιστüρημα/σειρÜ διηγημÜτων Hothouse (1962) που κÝρδισε το Hugo, με μια μελλοντικÞ εκφυλισμÝνη ανθρωπüτητα που προσπαθεß να επιβιþσει σε Ýναν κüσμο φυτþν. Η νουβÝλα The Saliva Tree (1965) κÝρδισε το Hugo, αναπλÜθοντας το μýθο της αρειανÞς εισβολÞς του Wells. Τα κεßμενÜ του συνδÝθηκαν με το New Wave, το νεωτεριστικü ρεýμα της ΕΦ των τελþν της 10ετßας του '60, και τα μυθιστορÞματÜ του Report Οn Ρrobability A (1968) και Barefoot Ιn Τhe Ηead (1969) -με τζοûσιανÞ πρüζα-, προσπαθοýν με επιτυχßα να ξεπερÜσουνε το φρÜγμα που χωρßζει την ΕΦ απü τη καθαυτü σýγχρονη λογοτεχνßα. ΠετυχημÝνη εßναι επßσης η σειρÜ Heliconia Spring (1982), Heliconia Summer (1983) και Heliconia Winter (1985). Σημαντικü εßναι επßσης και το A Trillion Year Spree (1888) σε συνεργασßα με τον David Wingrove, μια κριτικÞ ιστορßα της ΕΦ. Ο Aldiss ποτÝ δεν στÜθηκε στις δÜφνες του και το Ýργο του δεßχνει πνεýμα που προσπαθεß ν' ανακαλýψει καινοýριους δρüμους.



     ΓεννÞθηκε στο Ηστ ΝτÝρχαμ, του Νüρφολκ, στην Αγγλßα, 18 Αυγοýστου 1925 και πÝθανε στην Οξφüρδη 19 Αυγοýστου 2017 μüλις Ýκλεισε τα 92 του χρüνια, πλÞρης ημερþν και δüξης. ΜεγÜλωσε πÜνω απü το μαγαζß ροýχων του παπποý του κι üταν αυτüς πÝθανε, ο πατÝρας του μικροý ΜπρÜιαν, ποýλησε στο μεγαλýτερο αδελφü του, το μερßδιο κι üλη η οικογÝνεια μετακüμισε στο μÝρος üπου βρισκüταν η οικογÝνεια της μητÝρας του. Απü μικρüς ξεκßνησε να γρÜφει ιστορßες τις οποßες η μητÝρα τις τýλιγε και τις κρεμοýσε στο ρÜφι. Ο ΜπρÜιαν εßχε Üλλες 2 μικρüτερες αδελφÝς κι ο παπποýς απü κεßνην Þτανε κτßστης. ΚÜποια στιγμÞ κι üταν ακüμα Þτανε παιδÜκι, Ýπεσε στα χÝρια του Ýνα περιοδικü ΕΦ και ροýφηξε κυριολεκτικÜ τις ιστορßες του ΓουÝλλς, του Φßλιπ Ντικ και του Ρüμπερτ ΧεηνλÜιν. Στον 2ο Παγκ. Πολ. υπηρÝτησε στη Μποýρμα, πρÜγμα που το αναφÝρει σαν μεγÜλη εμπειρßα ζωÞς.



     Το 1948 νυμφεýτηκε τη γραμματÝα του ¼λιβ Φüρτεσκιου, με δεσμü απü τη προηγοýμενη χρονιÜ κι απÝκτησαν 2 παιδιÜ, -το 1959 ο γÜμος διÝλυσε, αλλÜ το οριστικü διαζýγιο βγÞκε το 1965. Τüτε πραγματοποßησε το 2ο του γÜμο με τη ΜÜργκαρετ Κρßστι ΜÜνσον, σκωτσÝζα και γραμματÝας επßσης, με την οποßα ζÞσανε μÝχρι το το θÜνατü της το 1997 κι αποκτÞσαν ακüμα 2 παιδιÜ. ΤÝλος να σημειþσω πως υπÞρξε και ζωγρÜφος με καλÞ παρουσßα, Ýστω κι αν το θεωροýσε χüμπυ.
     Φανατικüς θαυμαστÞς -και φυσικÜ με μεγÜλη επιρροÞ πÜνω του- του ΧÝρμπερτ Τζωρτζ ΓουÝλλς, εßχε δημιουργÞσει και κλειστÞ κοινüτητα Η.G.W., üπου Þταν αντιπρüεδρος στο ΜπÝρμιγχαμ. Το 2000, ονομÜσθηκε ΜÜστερ Των ΣυγγραφÝων ΕΦ στην ΑμερικÞ. ΚÝρδισε 2 Χιοýγκο κι Ýνα Νεμποýλα στη καρριÝρα του και μπÞκε στο Χωλλ Οφ ΦÝημ της ΕΦ το 2004. ¸γραψεν επßσης και το διÞγημα Super-Toys Last All Summer Long (1969), που απετÝλεσε τη βÜση της θαυμÜσιας ταινßας του ΣτÞβεν ΣπÞλμπεργκ, ΤεχνητÞ Νοημοσýνη, (A.I. Artificial Intelligence), (2001) που προσπÜθησε επß μια 10ετßα να το πετýχει ο ΣτÜνλευ Κιοýμπρικ, χωρßς αποτÝλεσμα.


              "Μetropolis" μικρ. πßνακα του ΜπρÜιαν ¢λντις

   "Αγαπþ την Ε.Φ., για τη σουρεαλιστικÞ της ζωντÜνια, την παλαβÞ της μη-πραγματικüτητα, τις διεισδυτικÝς της αλÞθειες, τη σπιρτÜδα της, τη συγκαλυμμÝνη της μελαγχολßα, την τÜση της να γßνεται καταραμÝνη, τις αερολογßες της, την περιφρüνησÞ της για τις ευκολßες μια φυσιολογικÞς ζωÞς, την αστρονομικÞ της σýγχυση, την ξενοφιλßα της, τη μαγκιÜ της, την αταξικüτητÜ της, τις μυστηριþδεις της μηχανÝς, τα φανταχτερÜ της σκηνικÜ, την τραγικÞ της ανασφÜλεια". Μ. Χ. Α.

     "Οταν Üρχισα να γρÜφω διηγÞματα, Ýνιωσα τερÜστια ελευθερßα στη σκÝψη και μüνο πως μποροýσα να πÜρω οποιοδÞποτε βασικü συστατικü της Ε.Φ., üλα αυτÜ τα ρομπüτ, τ' Üστρα, τους αüρατους ανθρþπους, το μÝλλον κι üλα τα υπüλοιπα, και να τα βÜλω üπως θÝλω εγþ στα γραφτÜ μου! Χωρßς καμμιÜ απολýτως αμηχανßα, χωρßς καμμιÜ δυσκολßα. Για να δοκιμÜσουμε τα ρομπüτ. ΑποτÝλεσμα: το διÞγημα "Ποιος μπορεß να αντικαταστÞσει τον Üνθρωπο;" που εßχε Ýνα ρομπüτ που Þταν διαφορετικü απü τα ρομπüτ üλων των Üλλων. ΦυσικÜ μετÜ απü κÜποιο διÜστημα, αφοý Ýχεις εξαντλÞσει üλες τις δυνατÝς παραλλαγÝς αυτþν των κλασικþν θεμÜτων, η ÝμπνευσÞ σου σε πιÜνει απü το αυτß και σου λÝει: "Ε, τι κÜνουμε εδþ;", και τüτε εßναι που γρÜφεις μια πραγματικÜ διαφορετικÞ ιστορßα.
     Εßναι φανερü πως οι συλλογÝς μου, και ειδικÜ η πρþτη, Space, Time and Nathaniel, και η δεýτερη, The Canopy of Time, ΜοιÜζουν με τη μουσικÞ που βγαßνει üταν κÜθεται κανεßς μπροστÜ σε Ýνα τερÜστιο εκκλησιαστικü üργανο και παßζει απλþς με τα πλÞκτρα. Η επüμενη Airs of Earth, εßναι πιο βαρειÜ και πιο υπüκωφη, σαν να δοκßμαζα τüτε Ýνα διαφορετικü ρυθμü, üχι και πολý πετυχημÝνο' μετÜ üμως Ýρχεται το Moment of Eclipse, κι αυτÞ Þταν πραγματικÜ η καινοýρια μουσικÞ που εßχα βρει! Το Last Orders πÜλι, εßναι διαφορετικü απü üλα τα Üλλα. Ηταν τüτε η εποχÞ που Þξερα και τι Ýπαιζα - και τι Ýλεγα.
     ΞÝρεις, στα διηγÞματα υπÜρχει πÜντα μια κÜποια Ýνταση. Η συντομßα εξÜλλου εßναι η ψυχÞ της ευφυßας. ΥπÜρχει Ýνα Οραμα. Εßναι δýσκολο να καταφÝρεις να συντηρÞσεις Ýνα üραμα σε τρεις ολüκληρους τüμους - εκτüς, θα πρÝπει να προσθÝσω, κι αν το üραμÜ σου εßναι πολý ζωντανü, εßναι συγκλονιστικü, üπως μου συνÝβη με τα τρßα βιβλßα της σειρÜς Helliconia. Εßναι και τα τρßα μαζß Ýνα μεγÜλο μυθιστüρημα με πολý μεγαλýτερη συνοχÞ απü ü,τι μια συνηθισμÝνη τριλογßα.
     ΠÝρσι Þμουν σε Ýνα βιβλιοπωλεßο στο ΜαúÜμι, κι Ýπεσα πÜνω σε Ýνα πιτσιρικÜ που Ýψαχνε στο τμÞμα Ε.Φ. Τον ρþτησα λοιπüν τι του Üρεσε στην Ε.Φ. (ελπßζοντας πως θα Ýλεγε "o Aldiss", φυσικÜ), κι εκεßνος απÜντησε: "Οι τριλογßες". Εßναι κÜπως σαν να λες üτι το αγαπημÝνο σου φαγητü εßναι το βοýτυρο. ΑλλÜ εγþ απü τη μεριÜ μου πιστεýω -το πιστεýω τουλÜχιστον βδομÜδα παρÜ βδομÜδα- πως η Ε.Φ. Ýφτασε στο αποκορýφωμÜ της με τα διηγÞματα που δημοσιεýτηκαν στο Galaxy, στο Fantasy and Science Fiction και, μÜλιστα, στο Astounding τις δεκαετßες του '40 και του '50. Αυτü το λÝω ξÝροντας πολý καλÜ πüσο ανüητο θα φαßνεται üταν δημοσιευτεß.
     ΚÜποιος εßπε κÜποτε πως η καριÝρα μου μοιÜζει με εμπορικÞ αυτοκτονßα. ΒαρÝθηκα να ακοýω τους πÜντες να λÝνε πως üλα μου τα βιβλßα εßναι διαφορετικÜ και üτι κÜθε φορÜ ξεκινÜω προς μια καινοýρια κατεýθυνση. Ναι, βÝβαια, εßναι αλÞθεια, αλλÜ εγþ δεν το βλÝπω καθüλου Ýτσι. Μα αυτü δεν εßναι προτÝρημα; Δεν υποτßθεται πως το απροσδüκητο, το αλλüκοτο πρÝπει να εßναι Ýνα απü τα κýρια χαρακτηριστικÜ της Ε.Φ. ΚÜθε φορÜ, Ýνα ολüκληρο καινοýριο σýμπαν, απü την πρþτη κιüλας σελßδα; Αυτü το καταλαβαßνω, αλλÜ για κÜποιο λüγο μου εßναι δýσκολο να το δεχτþ εγþ ο ßδιος. Ο λüγος που τα βιβλßα μου φαßνονται üλα διαφορετικÜ, εßναι üτι Þμουνα πÜντα ανÞσυχος. Ετσι ζοýσα στη δεκαετßα του '60 και του '70. Δεν Þξερα ποτÝ τι πρüκειται να συμβεß. Ετσι Þταν η ζωÞ. Μ' αυτÞ την Ýννοια, οι ιστορßες μου εßναι αρκετÜ αυτοβιογραφικÝς.
     ΠÜντως τον τελευταßο καιρü συγκλονßστηκα απü μια ολοκληρωτικÞ μεταμüρφωση, απü μια τερÜστια αλλαγÞ. Πιστεýω πως εξελßσσομαι διανοητικÜ με κÜθε καλü μυθιστüρημα που γρÜφω. Εγραψα Ýνα δοκßμιο σχετικÜ με τη φýση της προσωπικüτητας που απορρßπτει, κατÜ κÜποιον τρüπο, Ýνα μεγÜλο μÝρος απü τις αποδεδειγμÝνες θεωρßες της ψυχολογßας. ΕπειδÞ ζοýμε üλη μας τη ζωÞ μÝσα σε Ýνα σþμα, Þ μÝσα σε αυτü που θεωροýμε σαν Ýνα σþμα, αν και αυτü ανανεþνεται εκ βÜθρων κÜθε επτÜ χρüνια, πιστεýουμε üτι και εμεßς οι ßδιοι Ýχουμε μια παρüμοια ενüτητα. Ισως να Ýχουμε Ýνα εßδος γραμμικÞς πολλαπλÞς προσωπικüτητας. Η κÜθε προσωπικüτητα αναδýεται απü τα βÜθη, ανθεß και πεθαßνει, και μια καινοýρια εμφανßζεται. ΑυτÞ η υπüθεση μου φαßνεται πολý λογικÞ, γιατß με τον ßδιο σχεδüν τρüπο αντιλαμβÜνομαι και ερμηνεýω τη ζωÞ μου. ΚοιτÜζω τους προηγοýμενους Aldiss και τους αναγνωρßζω σαν παλιοýς γνωστοýς, αλλÜ αισθÜνομαι πολý διαφορετικÜ απ' αυτοýς, üπως ακριβþς αισθÜνομαι απομακρυσμÝνος κι απü τα μυθιστορÞματÜ μου μüλις τα τελειþσω. Η τρÜπουλα Ýχει ανακατευτεß γι' Üλλη μια φορÜ ακüμα. Τα μυθιστορÞματÜ μου σηματοδοτοýν μια "πορεßα προσκυνητοý" στη ζωÞ μου. Ενα ψυχικü ταξßδι. Αρχισαν πολý μακρινÜ, πολý περιορισμÝνα και κλειστοφοβικÜ. Υπ' üψιν, Þμουν 30 ετþν üταν δημοσßευσα για πρþτη φορÜ. Πολý σπÜνια γρÜφω Ýνα μυθιστüρημα üπου üλοι οι χαρακτÞρες εßναι Αγγλοι Þ ΑμερικÜνοι και μιλοýν μια κανονικÞ γλþσσα. Ολα μου τα μυθιστορÞματα εßναι μυθιστορÞματα εξορßας.
     ΤελικÜ, το θÝμα αυτοý του βιβλßου εßναι η επßδραση, καλÞ Þ κακÞ, της φαντασßας πÜνω στη ζωÞ μας. Εßναι Ýνα θÝμα που κατÜ κÜποιο τρüπο το κατÝχω. Εßναι στην πραγματικüτητα το μüνο σχεδüν θÝμω που ξÝρω! Θα πρÝπει να προσθÝσω üτι κουρÜστηκα πÜρα πολý μÝχρι να τελειþσω το Forgotten Life. Λιγüτερο απü üτι το Helliconia βÝβαια, που μου πÞρε το μεγαλýτερο μÝρος της δεκαετßας του '80' αλλÜ μην ξεχνÜμε πως εκεßνο Þταν τρεις τüμοι.
     ΑισθÜνομαι πÜντα üτι ζω πολý Ýντονα' η κÜθε μÝρα Ýχει για μÝνα Ýνα δραματουργικü, αν üχι ιστορικü, χαρακτÞρα. Η νýχτα εßναι μια προÝκταση της μÝρας, μια αλλüκοτη αντιστροφÞ της, και τα üνειρα εßναι σßγουρα üσο σημαντικÞ εßναι για την καθημερινÞ μας ζωÞ, και μια, ας ποýμε, επßσκεψη στο σουπερμÜρκετ της γειτονιÜς. ΠρÝπει να κρατÜς επαφÞ με τον εσþτερο εαυτü σου. Εξ ου και η λεζÜντα το Forgotten Life: "ΣκÝφτομαι, Üρα υπÜρχω. Ονειρεýομαι, Üρα μεταμορφþνομαι". Τα βιβλßα μας εßναι μÝχρι ενüς σημεßου οι ονειρικÝς ζωÝς μας".

ΤελικÜ το μüνο σýμπαν που πρÝπει να εξερευνÞσεις εßναι ο ßδιος σου ο εαυτüς. ΚατÜ κÜποιον τρüπο, τα μυθιστορÞματα εßναι ουσιαστικÜ ολοφÜνερες εξερευνÞσεις του εαυτοý σου, κι Ýνα απü τα πλεονεκτÞματα, üταν γρÜφεις Ε.Φ., εßναι πως οι Üνθρωποι εßναι πολý χοντροκÝφαλοι για να το καταλÜβουν, ιδιαßτερα εκεßνοι που εßναι Ýξω απü το χþρο της Ε.Φ. ΣκÝψου πüσο καιρü Ýκαναν να συλλÜβουν το γεγονüς üτι τα μυθιστορÞματα του Wells εßναι σε τüσο μεγÜλο βαθμü αυτοβιογραφικÜ.
     ΟυσιαστικÜ τα μυθιστορÞματα αναφÝρονται στην εμπειρßα. Στις εμπειρßες που εßχες, Þ τις εμπειρßες που φοβÜσαι να Ýχεις. 'Η που μπορεß να ονειρεýεσαι πως Ýχεις. Αν το δεχτεßς αυτü, τüτε θα πρÝπει σε üλα τα μυθιστορÞματα να υπÜρχει πÜντα κÜποιο αυτοβιογραφικü στοιχεßο. Η Anne McCaffrey, για παρÜδειγμα, θα πρÝπει κατÜ κÜποιο τρüπο να βλÝπει στα üνειρÜ της τερÜστιους, πανßσχυρους και πιστοýς δρÜκοντες. ΦαντÜζομαι πως üλοι θα θÝλαμε κÜτι τÝτοιο. ΔηλαδÞ, δεν νομßζω πως αυτü ισχýει για μÝνα, αλλÜ εßναι βÝβαιο πως πολλοß θα θελαν κÜτι τÝτοιο!
     Αυτü που οφεßλει να καθοδηγεß το γρÜψιμü σου πρÝπει να εßναι μßα συγκεκριμÝνη εσωτερικÞ σου πεποßθηση. ΠρÝπει να Ýχεις κÜποιο εßδος νοÞματος. Αυτü νομßζω εßναι που μας δυσαρεστεß σε πολλÜ βιβλßα Ε.Φ., το üτι δεν φαßνεται να Ýχουν κανÝνα νüημα. Γι' αυτü το λüγο και δεν υπÜρχουν τþρα πια στο χþρο της Ε.Φ. Üνθρωποι που να τους σÝβομαι, üπως σεβüμουν κÜποτε τον Κ. Σ. Λιοýις... Ηταν ο Λιοýις που Ýγραψε κÜπου üτι δεν θα πρÝπει να προσπαθÞσουμε να πÜμε στο ΔιÜστημα αν πρþτα δεν καταφÝρουμε να διορθωθοýμε εντελþς. ΣÝβομαι βÝβαια, αν και üχι απüλυτα, την Doris Lessing. Εßναι πολý καλüς Üνθρωπος - πρÜγμα πολý σπÜνιο για την εποχÞ μας. Μπορεß ο σεβασμüς να χÜνεται με την ηλικßα. Ισως πÜλι να εßναι απλοýστατα μια απü αυτÝς τις ανüητες συνÞθειες.
     Ομως αυτü που πρÝπει να θυσιÜσεις, για να γßνεις δημοφιλÞς, εßναι αυτÞ ακριβþς η πλευρÜ, η ανησυχßα και ο προβληματισμüς. Αυτü εßναι το πρþτο που πρÝπει να εγκαταλεßψεις, αν κυνηγÜς το χρÞμα. Ετσι δεν εßναι; ΦαντÜζομαι üτι αν πρüκειται να με θυμοýνται για κÜτι, αυτü θα πρÝπει να εßναι το γεγονüς üτι τοποθÝτησα σε κεντρικÞ θÝση στην Ε.Φ. τον ΦρανκενστÜιν, κι üχι απü τις φλυαρßες κÜποιου στο τÜδε περιοδικü, Þ την Οδýσσεια του δεßνα' κι αυτü που βλÝπει κανεßς ξεκÜθαραστο ΦρανκενστÜιν εßναι αυτüς ο προβληματισμüς και η ανησυχßα. Η ßδια η Mary Shelley εßπε πως Þθελε να απευθυνθεß στους κρυμμÝνους φüβους της φýσης μας. ΘαυμÜσια φρÜση! ΚαταπληκτικÞ! Αυτü πιστεýω πως πρÝπει να κÜνει η Ε.Φ. ΒÝβαια, υπÜρχει üλη αυτÞ η τεχνολογικÞ πλευρÜ, το καταλαβαßνω αυτü, αλλÜ με Ýχουν αποκαλÝσει τüσο συχνÜ - πως εßναι αυτÞ η φοβερÞ λÝξη - down, που συνειδητοποßησα εντÝλει üτι η τÜση εßναι να θÝλουν την Ε.Φ. üλο και πιο αισιüδοξη. Κι ο κüσμος δεν εßναι Ýτσι. Ο κüσμος δεν εßναι, επιμÝνω, Ýτσι. Το καθεστþς ΤσαουσÝσκου στη Ρουμανßα δεν Þταν τüσο high, Ýτσι δεν εßναι;



     Μισþ üλη αυτÞ τη κουβÝντα περß αισιοδοξßας και απαισιοδοξßας. ΠολλÜ απü αυτÜ τα μυθιστορÞματα που χαρακτηρßζονται, ειδικÜ στις ΗΠΑ, απαισιüδοξα, δεν εßναι στη πραγματικüτητα τßποτε παραπÜνω απü ρεαλιστικÜ. Αυτü τουλÜχιστον η βρετανικÞ Ε.Φ. το Ýχει καταλÜβει. Μπορεß να εßναι κÜπως διαλυμÝνη, αλλÜ η καρδιÜ, Þ μÜλλον το μυαλü της, εßναι εκεß που πρÝπει. ΘυμÜμαι που ο εκδüτης Τεντ ΚαρνÝλ δυσαρεστÞθηκε üταν κÜποτε ο James Ballard του Ýστειλε το Drowned World, και του εßπε: "ΚαλÜ, δεν μποροýσες να βÜλεις τον ηρωÜ σου να κατευθυνθεß βüρεια αντß για νüτια, και να πÜρει και το κορßτσι μαζß του;" Γιατß το Ýκανε αυτü; Γιατß Þταν διαποτισμÝνος απü το πνεýμα της αμερικÜνικης Ε.Φ. Γιατß αυτü ακριβþς θα συνÝβαινε σε Ýνα αμερικÜνικο μυθιστüρημα. Οχι, κýριÝ μου' εμεßς θα κατευθυνθοýμε νüτια, στην περιοχÞ της καταστροφÞς: εκεß εßναι η κληρονομιÜ μας.
     ΠÞγαζε βÝβαια απü τη φυσικÞ ανÜγκη της επιβßωσης: δεν μποροýσες να εκδüσεις Ε.Φ. πουθενÜ αλλοý, παρÜ μüνον στις ΗΠΑ. Εßναι προς τιμÞν του Arthur Clarke üτι ακüμη και στην αρχÞ της καριÝρας του διατÞρησε το αγγλικü ιδßωμα, και θυμÜμαι με μεγÜλη μου Ýκπληξη üταν δημοσιεýτηκε στο περιοδικü If, που Þταν Ýνα εßδος Üσημου αδερφοý του Galaxy, Ýνα διÞγημÜ του που λεγüταν "Jupiter Five", στο οποßο ανακαλýπτονται πολýτιμα τεχνουργÞματα στον πÝμπτο δορυφüρο του Δßα, και δεν τα πηγαßνουν στο Σμιθσüνιαν, αλλÜ στο Βρετανικü Μουσεßο. Αυτü το χÜρηκα πÜρα πολý.
     Στο τÝλος της δεκαετßας του '50, ελÜχιστοι Þταν οι Βρεττανοß συγγραφεßς που Þξεραν τι Ýκανα: ο Brunner Þταν Ýνας απü αυτοýς, και μετÜ εμφανßστηκαν ο Moorcock και ο Ballard. Ποιοι Þταν αυτοß; Ο Ballard δεν μποροýσε να διηγηθεß μια ιστορßα, αλλÜ εßχε την ικανüτητα να σου μεταδßδει μια ατμüσφαιρα' ο Moorcock δεν μποροýσε να δημιουργÞσει ατμüσφαιρα, αλλÜ Þξερε πολý καλÜ πως να διηγηθεß μια ιστορßα. Μ' αυτοýς τους δυο Þρθε πÜλι η ελπßδα. Κι Ýγραφαν στα αγγλικÜ, κι üχι στα ψευτο-αμερικÜνικα. Κι οι δυο τους συνεχßζουν ακüμη να ξεχωρßζουν και γρÜφουν πÜντοτε με το δικü τους ιδιαßτερο προσωπικü ýφος.
     ΥπÜρχει ακüμη μια αßσθηση στο χþρο -νομßζω πως την Ýχουν κληρονομÞσει και οι νÝοι συγγραφεßς- üτι το να γρÜφεις Ε.Φ. εßναι κÜτι το μεμπτü. Εγþ δεν θεωρþ την Ε.Φ. ξεχωριστü εßδος, και νομßζω üτι οι Üνθρωποι που την αντιμετωπßζουν με αυτü τον τρüπο εßναι αυτοß που χαλÜνε το χþρο. Η Ε.Φ. Ýχει τüσο πολý περιεχüμενο, τüσο μεγÜλη αξßα, που πρÝπει πÜντα να προσπαθεßς να βγεις απü τα καλοýπια της. Μπορεß να με αντιμετωπßζουν σαν αιρετικü και αποστÜτη, σαν Ýνα λιποτÜκτη, αλλÜ μην ξεχνÜμε πως και εγþ μεγÜλωσα με τον John Campbell.
Στους περισσüτερους απü εμÜς αρÝσει η Ε.Φ. επειδÞ Ýχουμε την αßσθηση üτι μποροýμε να την κατακτÞσουμε σχεδüν ολοκληρωτικÜ, μποροýμε στα γραπτÜ μας να την καλýψουμε σχεδüν σε üλο της το εýρος. Της εßμαστε üλοι τüσο αφοσιωμÝνοι που εντιμετωπßζουμε την üλη σχÝση αντßστροφα, σαν να πρÝπει δηλαδÞ η Ε.Φ. να εßναι αφοσιωμÝνη σε εμÜς. Ετσι κÜθε φορÜ που ακολουθεß κÜποια Üλλη κατεýθυνση, δεν μας αρÝσει καθüλου. Κι αυτü γιατß συνεχßζουμε να ζοýμε με αυτÞ την ψευδαßσθηση. Ολοι μας αντιμετωπßζουμε πολý ανθρωπομορφικÜ την Ε.Φ. Οσο για το ερþτημα: Τι μποροýμε να κÜνουμε με την Ε.Φ.; Πρüκειται για μια αντιμετþπιση πολý αντρικÞ, πολý φαλλοκρατικÞ, λες και μπορεß κανεßς να βιÜσει το πανÝμορφο, νωχελικÜ ξαπλωμÝνο κορμß της Ε.Φ. Αυτü δεν γßνεται. Ο John Campbell μÜλλον το κατÜφερε στην εποχÞ του, αλλÜ για εμÜς τους υπüλοιπους εßναι τþρα πια πολý αργÜ. Δεν μποροýμε να συνεχßσουμε να ζοýμε στον κüσμο του Campbell. Αν εßσαι συγγραφÝας Ε.Φ., οφεßλεις να ζεις τουλÜχιστον στο παρüν.
     Εχω μια ιδÝα που λÝγεται "Απüγειο", που με βασανßζει χρüνια τþρα, αλλÜ δεν μπορþ να βρω -Þ μÜλλον αυτü που εννοþ εßναι üτι δεν μπορþ να διαστρεβλþσω- τα επιστημονικÜ στοιχεßα για να το ξεκινÞσω. Το "Απüγειο" θα μποροýσε να γßνει και τριλογßα.
ΑυτÞ την εποχÞ Ýχω την αßσθηση üτι μπορþ πλÝον να ασχοληθþ με üτι με ευχαριστεß, να αναλÜβω ü,τι εμφανιστεß μπροστÜ μου. ΒαρÝθηκα πλÝον να επινοþ τα δικÜ μου σχÝδια. ΚÜνω διÜφορα. ΚÜνω τον εκδüτη' τον ηθοποιü' εκτρÝφω σκυλιÜ και συμμετÝχω σε επιδεßξεις. Εχω μια δικÞ μου ρÜτσα που θα την εμφανßσω την επüμενη σαιζüν, το τσιβÜιλερ. Πρüκειται για Ýνα υπÝροχο, φοβερÜ αθλητικü και μικροσκοπικü σκυλÜκι, διασταýρωση τσιχουÜουα και ροτβÜιλερ. Το γÜβγισμα του εßναι λιγÜκι δυνατü", λÝει ο Aldiss μ' Ýνα αμυδρü χαμüγελο, "αλλÜ το δÜγκωμÜ του απαλü".
  ΣυνÝντευξη του B. Aldiss, στο περιοδικü Nova Τεýχος 1 Ιοýνιος 1993


     Μια ημÝρα μετÜ τα 92α γενÝθλιÜ του, ο μεγÜλος Βρεττανüς συγγραφÝας ΕΦ ΜπρÜιαν ¢λντις Ýφυγε απü τη ζωÞ, προκαλþντας θλßψη στους απανταχοý θαυμαστÝς του. ΥπÞρξεν εξÝχον μÝλος της γενιÜς του "νÝου κýματος" της επιστημονικÞς φαντασßας στη δεκαετßα του 1960, το οποßο ανÝτρεψε τα δεδομÝνα του εßδους και το ανÝδειξε σε λογοτεχνßα υψηλοý επιπÝδου, Ýντονα πολιτικÜ φορτισμÝνη και πολý πιο σκοτεινÞ απ' ü,τι στο παρελθüν. Απü το 1958, οπüτε και εξÝδωσε το πρþτο του μυθιστüρημα, το "Non-stop", ο ¢λντις πειραματßστηκε με τη φüρμα και το περιεχüμενο της επιστημονικÞς φαντασßας, ενþ το διÞγημÜ του "Supertoys Last All Summer Long" αποτÝλεσε τη βÜση για την ταινßα "ΤεχνητÞ Νοημοσýνη" που σκηνοθÝτησε ο Στßβεν Σπßλμπεργκ, μετÜ την αδυναμßα του ΣτÜνλεú Κιοýμπρικ να ολοκληρþσει το πρüτζεκτ, με το οποßο πÜλευε για μια δεκαετßα. Ο ¢λντις εßχε χρηστεß ιππüτης της βρετανικÞς αυτοκρατορßας απü την -κατÜ πÜσα πιθανüτητα κρυφÞ θαυμÜστριÜ του- βασßλισσα ΕλισÜβετ, ενþ εκτüς απü συγγραφÝας Þταν κι ιστορικüς αναλυτÞς και κριτικüς της ΕΦ. ΠαρÜλληλα, μετÝφερε τις εμπειρßες του απü τη σχολικÞ του ζωÞ και την ενηλικßωσÞ του σε μια 3λογßα βιβλßων που θεωρεßται πλÝον κλασσικÞ The Hand-Reared Boy (1970), A Soldier Erect (1971) και A Rude Awakening (1978)].



=========================


                            ¼λα Τα ΔÜκρυα Του Κüσμου

     Αν μποροýσες να μαζÝψεις üλα τα δÜκρυα που 'χουνε χυθεß στην ιστορßα του κüσμου, δε θα 'χες μüνον Ýνα τερÜστιο υδÜτινο στρþμα, θα 'χες μπρος σου ολÜκερη την ιστορßα του κüσμου.

     ΚÜποια παρüμοια σκÝψη πÝρασε απü το νου του Τζ. ΣμιθλÜο, του δυναμικοψυχολüγου, καθþς στεκüταν στον 139ο τομÝα της ºνγκ Λαντ, παρατηρþντας τη σýντομη και τραγικÞ αγÜπη του Üγριου και της κüρης του Τσαρλς ΓκÜνπατ. ΚρυμμÝνος πßσω απü μια οξυÜ, ο ΣμιθλÜο εßδε τον Üγριο να διασχßζει με προσοχÞ την υπερυψωμÝνη μÝσα στον κÞπο βερÜντα' η κüρη του ΓκÜνπατ, η Πλüυπλüυ , στεκüταν στην Üλλη Üκρη, και τον περßμενε.
     ¹ταν η τελευταßα μÝρα του χρüνου του τεσσαρακοστοý τÝταρτου αιþνα. Ο Üνεμος που σÜλευε το φüρεμÜ της Πλüυπλüυ, Ýγερνε διÜφορα φýλλα προς το μÝρος της' αναστÝναζε μÝσα στο φανταστικü και Ýρημο κÞπο, σαν τη μοßρα σε βαφτßσια, καταστρÝφοντας τα τελευταßα τριαντÜφυλλα. Αργüτερα τα πεσμÝνα φýλλα θα τα ρουφοýσε απü τα μονοπÜτια, την πελοýζα και την αυλÞ ο ατσÜλινος κηπουρüς. Τþρα, ο αÝρας Ýκανε Ýνα μικρü ρεýμα γýρω απü τα πüδια του Üγριου, καθþς Üπλωνε το χÝρι του, για να αγγßξει την Πλüυπλüυ. Τüτε Þταν που το δÜκρυ Ýλαμψε στα μÜτια της.
     ΚρυμμÝνος, γοητευμÝνος, ο δυναμικοψυχολüγος ΣμιθλÜο εßδε αυτü το δÜκρυ. Εκτüς ßσως απü Ýνα βλακþδες ρομπüτ, Þταν ο μüνος που εßδε ολüκληρο το επεισüδιο. Και παρüλο που Þταν αδιÜφορος και σκληρüς, σε σχÝση με τα πρüτυπα Üλλων εποχþν, Þταν αρκετÜ ανθρþπινος για να διαισθανθεß πως, εδþ, στη γκρßζα ταρÜτσα, βρισκüταν Ýνας μικρüς συλλαβüγριφος, που σημεßωνε τÝλος üλων üσων εßχε υπÜρξει ο Ανθρωπος.
ΜετÜ απü το δÜκρυ, φυσικÜ, Þρθε η Ýκρηξη. Μüνο για μια στιγμÞ, Ýνας καινοýριος Üνεμος Ýζησε ανÜμεσα στους ανÝμους της γης.
     Τελεßως τυχαßα περπατοýσε ο ΣμιθλÜο στο κτÞμα του Τσαρλς ΓκÜνπατ. Εßχε Ýρθει üπως πÜντα, σα δυναμικοψυχολüγος του ΓκÜνπατ, για να χορηγÞσει μια δüση μßσους στο γÝρο. Εντελþς περßεργα, καθþς πλησßαζε να προσγειωθεß, ανοßγοντας τα πτερýγια του σκÜφους του για να βγει απü τη στρατüσφαιρα, ο ΣμιθλÜο εßχε διακρßνει τον Üγριο να πλησιÜζει το κτÞμα του ΓκÜνπατ. ΚÜτω απü τα περιστρεφüμενα πτερýγια το τοπßο φαινüταν τüσο περιποιημÝνο, üσο μια ζωγραφιÜ. Τα απογυμνωμÝνα χωρÜφια σχημÜτιζαν τÝλεια παραλληλüγραμμα. Εδþ και εκεß, Ýνα ρομπüτ Þ κÜποιος Üλλος αυτüματος μηχανισμüς διατηροýσε τη φýση σýμφωνα με τη δικιÜ του λειτουργικÞ εικüνα' οýτε Ýνα μπιζÝλι Δε μεγÜλωνε χωρßς κυβερνητικÞ επßβλεψη' οýτε μια μÝλισσα δεν βοýιζε ανÜμεσα στους στÞμονες δßχως να ελÝγχει την πορεßα της κÜποιο ραντÜρ.
ΚÜθε πουλß εßχε Ýναν αριθμü και Ýναν Þχο που το καλοýσε, ενþ ανÜμεσα σε κÜθε φυλÞ μυρμηγκιþν περιδιÜβαιναν τα μεταλλικÜ μυρμÞγκια - αφηγητÝς, που μετÜφεραν τα μυστικÜ της φωλιÜς πßσω στη βÜση. Ο παλιüς, βολικüς κüσμος με τους τυχαßους παρÜγοντες εßχε εξαφανιστεß κÜτω απü την πßεση της πεßνας.
     Τßποτα το ζωντανü δε ζοýσε χωρßς Ýλεγχο. Οι αμÝτρητοι πληθυσμοß των προηγοýμενων αιþνων εßχαν εξαντλÞσει το Ýδαφος. Μüνο η αυστηρüτερη τσιγγουνιÜ, σε συνδυασμü με την αυστηρÞ πειθαρχßα, παρÞγαγε αρκετÞ τροφÞ για τον τωρινü αραιü πληθυσμü. Τα δισεκατομμýρια εßχαν πεθÜνει απü την πεßνα' οι εκατοντÜδες που εξακολουθοýσαν να ζουν, βρßσκονταν στα πρüθυρα της λιμοκτονßας.
Στο Üγονο τακτοποιημÝνο τοπßο, το κτÞμα του Γκανπατ Ýμοιαζε με προσβολÞ. Καλýπτοντας πÝντε στρÝμματα, Þταν μια μικρÞ νησßδα Üγριας βλÜστησης. ΨηλÝς και αφρüντιστες φτελιÝς σχημÜτιζαν Ýνα φρÜκτη στην περßμετρο, γÝρνοντας πÜνω απü τις πελοýζες και το σπßτι. Το ßδιο το σπßτι, το βασικü στον τομÝα 139, Þταν κτισμÝνο με τερÜστιους πÝτρινους βρÜχους. ¸πρεπε να εßναι δυνατü, για να αντÝχει το βÜρος των υπηρετικþν μηχανþν που εκτüς απü τον ΓκÜνπατ και την κüρη του, Πλüυπλüυ, Þταν οι μüνοι του Ýνοικοι.
     Ακριβþς την þρα που Ýπεφτε κÜτω απü το επßπεδο των δÝντρων, ο ΣμιθλÜο νüμισε πως εßχε δει μια ανθρþπινη φιγοýρα να προχωρÜει αργÜ προς το κτÞμα. Για χιλιÜδες λüγους, αυτü φαινüταν κÜπως αδýνατο. Ο μεγÜλος υλικüς πλοýτος του κüσμου εßχε μοιραστεß ανÜμεσα σε σχετικÜ λßγους ανθρþπους, και κανÝνας δεν Þταν αρκετÜ φτωχüς για να χρειÜζεται να πηγαßνει κÜπου με τα πüδια. Το αυξανüμενο μßσος του ανθρþπου για τη Φýση, υποκινοýμενο απü την εντýπωση πως τον εßχε προδþσει, θα Ýκανε Ýναν τÝτοιο περßπατο μαρτýριο - εκτüς κι αν αυτüς ο Üνθρωπος Þταν τρελüς, σαν την Πλüυπλüυ.
    ΒγÜζοντας τη φιγοýρα απü τη σκÝψη του, ο ΣμιθλÜο Ýριξε το σκÜφος προς το ßσιωμα ενüς βρÜχου. ΧÜρηκε που κατÝβηκε: Þταν μια απαßσια μÝρα, και τα στρþματα απü τα σýννεφα του σωρεßτη απü üπου εßχε περÜσει κατεβαßνοντας, Þταν γεμÜτα απü κενÜ αÝρος. Το σπßτι του ΓκÜνπατ, με τα καλυμμÝνα παρÜθυρÜ του, τους πýργους του, τις ατελεßωτες ταρÜτσες του, και τα Üχρηστα στολßδια του, την τερÜστια εßσοδü του τον κοßταζε βλοσυρÜ σα μια εγκαταλειμμÝνη γαμÞλια τοýρτα.
     ΑμÝσως κÜτι φÜνηκε να κινεßται. Τρßα ρομπüτ με ρüδες φÜνηκαν να Ýρχονται απü διαφορετικÝς κατευθýνσεις, στρÝφοντας ελαφρÜ ατομικÜ üπλα προς το μÝρος του καθþς πλησßαζαν. ΚανÝνας, σκÝφτηκε ο ΣμιθλÜο, δε μπορεß να μπει εδþ απρüσκλητος. Ο ΓκÜνπατ δεν Þταν φιλικüς, ακüμα και σε σχÝση με τα μη-φιλικÜ πρüτυπα του καιροý του.
 -"Πες ποιος εßσαι", διÝταξε η πρþτη μηχανÞ. ¹ταν Üσχημη κι επßπεδη, και θýμιζε αüριστα Ýνα φρýνο.
-"Εßμαι ο Τζ. ΣμιθλÜο, δυναμικοψυχολüγος του Τσαρλς ΓκÜνπατ", αποκρßθηκε ο ΣμιθλÜο' σε κÜθε του επßσκεψη, Ýπρεπε να περÜσει απü αυτÞ τη διαδικασßα. Καθþς μιλοýσε, αποκÜλυψε το πρüσωπü του στη μηχανÞ. ΑυτÞ Ýβγαλε Ýνα μουγκρητü, ελÝγχοντας την εικüνα και τις πληροφορßες με τη μνÞμη της. ΤελικÜ εßπε:
 -"Εßσαι ο Τζ. ΣμιθλÜο,
δυναμικοψυχολüγος του Τσαρλς ΓκÜνπατ. Τι θÝλεις;"
     Βρßζοντας τη φοβερÞ βραδýτητα του ρομπüτ, ο ΣμιθλÜο του εßπε:
 -"¸χω ραντεβοý με τον Τσαρλς ΓκÜνπατ στις
δÝκα", και περßμενε την απÜντηση.
 -"¸χεις ραντεβοý με τον Τσαρλς ΓκÜνπατ στις δÝκα", επιβεβαßωσε το ρομπüτ. "¸λα απü εδþ". Κýλησε με καταπληκτικÞ χÜρη, μιλþντας στα Üλλα δυο ρομπüτ, καθησυχÜζοντας τα, επαναλαμβÜνοντÜς τους μηχανικÜ, "Αυτüς εßναι ο Τζ. ΣμιθλÜο, δυναμικοψυχολüγος του Τσαρλς ΓκÜνπατ. ¸χει ραντεβοý με τον Τσαρλς ΓκÜνπατ στις δÝκα", για την περßπτωση που δεν το εßχαν καταλÜβει.
     Στο μεταξý, ο ΣμιθλÜο μιλοýσε στο σκÜφος του.
¸να μÝρος της καμπßνας με τον ßδιο μÝσα, αποκüπηκε απü την υπüλοιπη και κατÝβασε ρüδες στο Ýδαφος, μετατρεπüμενο Ýτσι σε Ýνα κινοýμενο φορεßο. ΜεταφÝροντας το ΣμιθλÜο, ακολοýθησε το Üλλο ρομπüτ. Αυτüματες οθüνες ανÝβηκαν και σκÝπασαν τα παρÜθυρα, καθþς ο ΣμιθλÜο βρÝθηκε στην παρουσßα Üλλων ανθρþπων. Μποροýσε μüνο να δει και να τον δουν μÝσα απü τηλε-οθüνες. ΤÝτοιο Þταν το μßσος (διÜβαζε: φüβος) που Ýνιωθε ο Üνθρωπος για το συνÜνθρωπü του, που δεν μποροýσε να υποφÝρει το Üμεσο αντßκρισμÜ του. Ακολουθþντας η μια την Üλλη, οι μηχανÝς σκαρφÜλωσαν στις κλιμακωτÝς ταρÜτσες απü τη μπροστινÞ βερÜντα,
üπου σκεπÜστηκαν με μια ομßχλη απολυμαντικοý, μετÜ μπÞκαν σε Ýνα λαβýρινθο διαδρüμων, και τÝλος βρÝθηκαν μπρος στον Τσαρλς ΓκÜνπατ. Στο σκοýρο πρüσωπο του ΓκÜνπατ, στην οθüνη του οχÞματος, φαινüταν μüνο μια ελαφριÜ αντιπÜθεια για το δυναμικοψυχολüγο. ΣυνÞθως κατÜφερνε να ελÝγχει τον εαυτü του üπως τþρα, πρÜγμα που στρεφüταν εναντßον του στις εμπορικÝς συνεδριÜσεις, üπου ο καθÝνας Ýπρεπε να κατατροπþνει τον αντßπαλü του με μεγαλοπρεπεßς εκρÞξεις οργÞς. Γι' αυτü το λüγο καλοýσε πÜντα τον ΣμιθλÜο για να του χορηγÞσει μια δüση μßσους üποτε χρειαζüταν κÜτι το σημαντικü στην ημερÞσια διÜταξη. Το μηχÜνημα του ΣμιθλÜο τον Ýφερε σε απüσταση μισοý μÝτρου απü την εικüνα του ασθενÞ του, πιο κοντÜ απü üτι επÝτρεπαν οι κανüνες ευγÝνειας.
 -"¢ργησα", Üρχισε με φυσικü τüνο ο ΣμιθλÜο, "επειδÞ δεν Üντεχα να σýρω τον εαυτü μου μπρος στην ενοχλητικÞ παρουσßα σου οýτε Ýνα λεπτü νωρßτερα. Εßχα την ελπßδα πως αν αργοýσα λßγο, κÜποιο ευτυχÝς δυστýχημα θα μποροýσε να εξαφανßσει αυτÞ τη βλακþδη μýτη σου απü το -πþς να το πω τþρα; - πρüσωπü σου. Αλßμονο, εßναι ακüμα εδþ, με τα δυο της ρουθοýνια να απλþνονται σαν ποντικüτρυπες στο κρανßο σου. ΑναρωτιÝμαι συχνÜ ΓκÜνπατ, δεν σκοντÜφτουν ποτÝ οι ποδÜρες σου σε αυτÝς τις τρýπες";
     Παρατηρþντας το πρüσωπο του ασθενÞ του προσεχτικÜ, ο ΣμιθλÜο εßδε μüνο Ýνα ανεπαßσθητο σημÜδι ενüχλησης. Δεν υπÞρχε αμφιβολßα, Þταν δýσκολο να ερεθιστεß ο ΓκÜνπατ. Ευτυχþς, ο ΣμιθλÜο Þταν Ýξοχος στο επÜγγελμÜ του' συνÝχισε προσπαθþντας να τον προσβÜλλει.
 -"Μα φυσικÜ δεν θα σκüνταφτες ποτÝ, επειδÞ εßσαι τüσο εκπληκτικÜ ανßδεος, þστε δεν ξÝρεις τη διαφορÜ του πÜνω απü το κÜτω. Δεν ξÝρεις καν πüσα ρομπüτ μας κÜνουν πÝντε. Ακüμα κι üταν Þταν η σειρÜ σου να πας στο ΚÝντρο ΑναπαραγωγÞς της πρωτεýουσας δε συνειδητοποßησες πως αυτÞ Þταν μια απü τις λßγες φορÝς που πρÝπει να εγκαταλεßπει κανÝνας την οθüνη του. Νüμιζες πως μποροýσες να κÜνεις Ýρωτα μÝσα απü την οθüνη! Και ποιο Þταν το αποτÝλεσμα; Μια χαζÞ κüρη. Μια χαζÞ κüρη ΓκÜνπατ! ΣκÝψου πως πρÝπει να κρυφογελÜν γι' αυτü οι αντßπαλοß σου στον Αυτοματισμü. "Ο ανισüρροπος ΓκÜνπατ κι η χαζÞ κüρη του", θα λÝνε. "Δε μπορεßς να ελÝγξεις τα γονßδιÜ σου", θα λÝνε".
     Οι χλευασμοß εßχαν το επιθυμητü αποτÝλεσμα. Η εικüνα του προσþπου του ΓκÜνπατ κοκκßνισε.
 -"Δεν υπÜρχει τßποτα στραβü με την Πλüυπλüυ, εκτüς απü το üτι εßναι "οπισθοδρομικÞ" - αυτü το εßπες μüνος σου!" του πÝταξε. ¢ρχιζε να αντιδρÜ' αυτü Þταν καλü σημÜδι. Η κüρη του Þταν πÜντα το αδýνατο σημεßο της πανοπλßας του.
 -"ΟπισθοδρομικÞ!" γρýλισε ο ΣμιθλÜο. "Πüσο πßσω μπορεß να οπισθοδρομÞσει κανεßς; εßναι Þρεμη , με ακοýς, εσý με τις τρßχες στα αυτιÜ σου; ΘÝλει να αγαπÞσει !" μοýγκρισε με Ýνα ειρωνικü γÝλιο. "Ω, εßναι ανÞθικο, ΓκÜνυμπüυ! Δε θα μποροýσε να μισÞσει οýτε καν για να σþσει τη ζωÞ της. Δεν εßναι καλýτερη απü Ýναν Üγριο. Εßναι χειρüτερη απü Ýναν Üγριο, εßναι τρελÞ!"
 -"Δεν εßναι τρελÞ!", εßπε ο ΓκÜνπατ, αρπÜζοντας και τις δυο πλευρÝς της οθüνης του. Με αυτü το ρυθμü, θα Þταν Ýτοιμος για τη διÜσκεψη σε Üλλα δÝκα λεπτÜ.
 -"Δεν εßναι τρελÞ;" ρþτησε ο δυναμικοψυχολüγος, δßνοντας Ýναν κοροúδευτικü τüνο στη φωνÞ του. "¼χι, η Πλüυπλüυ δεν εßναι τρελÞ: μüνο που το ΚÝντρο ΑναπαραγωγÞς της αρνÞθηκε ακüμα και το δικαßωμα της γονιμüτητας, αυτü εßναι üλο. Μüνο που η ΑυτοκρατορικÞ ΚυβÝρνηση της αρνÞθηκε το δικαßωμα της τηλε-ψÞφου, αυτü εßναι üλο. Μüνο που το ΕνωμÝνο Εμπüριο της αρνÞθηκε τη ΚαταναλωτικÞ ΚÜρτα, αυτü εßναι üλο. Μüνο που το Ινστιτοýτο Παιδεßας την περιüρισε στη κατηγορßα β', αυτü εßναι üλο. ΜÞπως εßναι φυλακισμÝνη εδþ επειδÞ εßναι ιδιοφυßα; Εßσαι τρελüς ΓκÜνπατ, αν δεν πιστεýεις πως αυτü το κορßτσι εßναι θεοπÜλαβο. Εσý, μπορεßς να πεις με αυτü το βρωμüστομα, πως δεν Ýχει και λευκü πρüσωπο".
     Ο ΓκÜνπατ Ýβγαλε διÜφορους Þχους.
 -"ΤολμÜς να το αναφÝρεις αυτü!" Φþναξε. "Και τι τρÝχει αν το πρüσωπü της
Ýχει αυτü το χρþμα";
 -"ΚÜνεις τüσο ηλßθιες ερωτÞσεις, που δεν αξßζει να ασχολοýμαι μαζß σου", εßπε μαλακÜ ο ΣμιθλÜο. "Το πρüβλημα σου, ΓκÜνπατ, εßναι πως το τερÜστιο κεφÜλι σου δεν μπορεß να απορροφÞσει Ýνα απλü ιστορικü γεγονüς. Η Πλüυπλüυ εßναι λευκÞ, επειδÞ παρουσιÜζει αταβιστικÜ χαρακτηριστικÜ. Οι αρχαßοι εχθροß μας Þταν λευκοß. Κατεßχαν αυτü το μÝρος της υδρογεßου, το ºνγκ-Λαντ και το Γιου-Ροπ, μÝχρι τον εικοστü τÝταρτο αιþνα, üταν οι πρüγονοß μας παρουσιÜστηκαν απü την ΑνατολÞ και πÞραν πßσω τα αρχαßα προνüμια που απολÜμβαναν μÝχρι τüτε σε βÜρος μας. Οι πρüγονοß μας, παντρεýτηκαν üσους απü τους νικημÝνους επÝζησαν. Σε λßγες γενιÝς το λευκü εßδος εξασθÝνησε, αναμßχθηκε, χÜθηκε. Δεν παρουσιÜστηκε λευκü πρüσωπο στη γη απü την τρομερÞ ΕποχÞ του Υπερ-Πληθυσμοý: πριν απü χßλια πεντακüσια χρüνια περßπου. Και τþρα - τþρα ο μικρüς "οπισθοδρομικüς" ΓκÜνπατ μας παρουσιÜζει Ýνα. Τι σου Ýδωσαν στο ΚÝντρο ΑναπαραγωγÞς αγüρι μου, καμιÜ γυναßκα των σπηλαßων";
     Ο ΓκÜνπατ ξÝσπασε εξαγριωμÝνος, κουνþντας τη γροθιÜ του στην οθüνη.
 -"Απολýεσαι, ΣμιθλÜο", γρýλισε. "ΑυτÞ τη φορÜ το παρατρÜβηξες, ακüμα και για Ýνα βρωμο-ψυχολüγο! Βγες Ýξω! Εμπρüς, βγες και μη ξαναγυρßσεις ποτÝ".
     Απüτομα φþναξε στον αυτüματο χειριστÞ του να τον συνδÝσει με τη διÜσκεψη. Εßχε ωριμÜσει πια μÝσα του η διÜθεση να αντιμετωπßσει τον Αυτοματισμü και τους αγýρτες συναδÝλφους του. Καθþς η θυμωμÝνη εικüνα του ΓκÜνπατ εξαφανßστηκε απü την οθüνη, ο ΣμιθλÜο αναστÝναξε και χαλÜρωσε. Η δüση του μßσους εßχε ολοκληρωθεß.
Αποτελοýσε υπÝρτατη φιλοφρüνηση για το επÜγγελμÜ του να τον διþχνει ο ασθενÞς του στο τÝλος της θεραπεßας' ο ΓκÜνπατ θα ανυπομονοýσε να τον φωνÜξει την Üλλη φορÜ. ΠÜντως, ο ΣμιθλÜο δεν αισθÜνθηκε κανÝνα θρßαμβο. Στο επÜγγελμÜ του Þταν απαραßτητη μια ολοκληρωτικÞ εξερεýνηση της ανθρþπινης ψυχολογßας' Ýπρεπε να γνωρßζει ακριβþς τα πιο αδýνατα σημεßα της δομÞς του ανθρþπου. Παßζοντας αρκετÜ Ýντεχνα με αυτÜ τα σημεßα, μποροýσε να διεγεßρει τον Üνθρωπο και να τον κÜνει να δρÜσει. Χωρßς διÝγερση, ο Üνθρωπος, Þταν μια αδýναμη λεßα στην απÜθεια, Ýνας σωρüς κουρÝλια που τον μετÝφεραν τα μηχανÞματα. Οι αρχαßες παρορμÞσεις εßχαν πεθÜνει και τον
εßχαν εγκαταλεßψει.
     Ο ΣμιθλÜο κÜθισε εκεß που βρισκüταν, κοιτÜζοντας το παρελθüν και το μÝλλον.
     Εξαντλþντας το Ýδαφος, ο Üνθρωπος εßχε εξαντλÞσει τον εαυτü του. Η ψυχÞ και το φθαρμÝνο Ýδαφος δεν μποροýνε να συνυπÜρχουν - Þταν τüσο απλü και λογικü. Μüνο τα τελευταßα κýματα μßσους και θυμοý Ýδιναν στον Üνθρωπο κÜποια þθηση για να συνεχßζει. ΔιαφορετικÜ,
Þταν μüνο Ýνα νεκρü χÝρι στο μηχανοποιημÝνο κüσμο του. Λοιπüν, Ýτσι εξαφανßζεται Ýνα εßδος! ΣκÝφτηκε ο ΣμιθλÜο, κι αναρωτÞθηκε αν και κÜποιος Üλλος το εßχε σκεφτεß. ºσως να το γνþριζε η ΑυτοκρατορικÞ ΚυβÝρνηση, αλλÜ να μη μποροýσε να κÜνει τßποτα' στο κÜτω - κÜτω, τι θα μποροýσες να κÜνεις περισσüτερο απü üτι εßχε Þδη γßνει;
     Ο ΣμιθλÜο Þταν Ýνας αδιÜφορος Üνθρωπος, πρÜγμα αναπüφευκτο για μια ξεπερασμÝνη κοινωνßα τüσο αδýναμη που δεν μποροýσε να αντιμετωπßσει τον εαυτü της. ¸χοντας ανακαλýψει το τρομερü πρüβλημα, προσπÜθησε να το ξεχÜσει, να αποφýγει τις συνÝπειÝς του, να ξεφýγει απü οτιδÞποτε προσωπικÝς συνεπαγωγÝς θα μποροýσε να Ýχει. Με Ýνα γρýλισμα στο üχημÜ του, γýρισε προς τα πßσω και το διÝταξε να επιστρÝψει σπßτι. Μια και το ρομπüτ του ΓκÜνπατ εßχε Þδη φýγει, ο ΣμιθλÜο επÝστρεψε απü το δρüμο που εßχε Ýρθει, μüνος του. ΜεταφÝρθηκε Ýξω, και μετÜ στο σκÜφος του, που στεκüταν σιωπηλü κÜτω απü τις φτελιÝς.
     Προτοý συνδÝσει το üχημα με το σκÜφος, μια κßνηση τρÜβηξε την προσοχÞ του ΣμιθλÜο. ΜισοκρυμμÝνη δßπλα στη βερÜντα η Πλüυπλüυ, στεκüταν ακουμπισμÝνη σε μια γωνιÜ του σπιτιοý. Μια ξαφνικÞ παρüρμηση περιÝργειας, Ýκανε τον ΣμιθλÜο να βγει απü το üχημα. Ο ανοιχτüς αÝρας, εκτüς απü üτι βρισκüταν σε κßνηση, βρωμοýσε απü τα τριαντÜφυλλα, τα σýννεφα και τα πρÜσινα πρÜγματα που σκοýραιναν στη σκÝψη του ανθρþπου. Ο ΣμιθλÜο φοβüταν, αλλÜ το ερÝθισμα της περιπÝτειας τον Ýκανε να συνεχßσει. Το κορßτσι δεν Ýβλεπε προς το μÝρος του,
προσπαθοýσε να κοιτÜξει μÝσα απü το τεßχος των δÝντρων που τη χþριζαν απü τον κüσμο. Καθþς πλησßασε ο ΣμιθλÜο, εκεßνη προχþρησε στο πßσω μÝρος του σπιτιοý με την ßδια Ýνταση στο βλÝμμα της. Την παρακολοýθησε προσεχτικÜ, επωφελοýμενος απü την κÜλυψη που του Ýδινε η βλÜστηση. ¸νας μεταλλικüς κηπουρüς εκεß κοντÜ συνÝχισε να ψαλιδßζει Ýνα παρτÝρι, χωρßς να τον προσÝχει.
     Η Πλüυπλüυ στεκüταν τþρα στο πßσω μÝρος του σπιτιοý. Εκεß η εκπληκτικÞ εßσοδος κι η σκεπÞ Þταν Ýνας συνδυασμüς αρχαßου ιταλικοý ροκοκü και κινÝζικης ιδιοφυßας. Κιγκλιδþματα υψþνονταν κι Ýπεφταν, σκÜλες ξεπρüβαλλαν μÝσα απü κυκλικÝς αψßδες, γκρßζες και γαλÜζιες μαρκßζες Ýφταναν σχεδüν μÝχρι το Ýδαφος. ΑλλÜ üλα αυτÜ εßχαν παραμεληθεß' Ýνας πεντÜφυλλος κισσüς, που υπονοοýσε Þδη την επερχüμενη δüξα του, προσπαθοýσε να ρßξει κÜτω τα μαρμÜρινα αγαλματÜκια, γοýρνες με ροδοπÝταλα Ýφραζαν τις περιστρεφüμενες σκÜλες. Κι üλα αυτÜ
σχημÜτιζαν το ιδανικü φüντο για την εγκαταλελειμμÝνη φιγοýρα της Πλüυπλüυ. Με εξαßρεση τα λεπτÜ ροζ χεßλη της, το πρüσωπü της Þταν τελεßως χλωμü. Τα μαλλιÜ της Þταν κατÜμαυρα' Ýπεφταν ßσια, πιασμÝνα μüνο σε Ýνα σημεßο, στο πßσω μÝρος του κεφαλιοý της, κι Ýφταναν σε μια αλογοουρÜ στη μÝση της. ¸μοιαζε πραγματικÜ τρελÞ, τα μελαγχολικÜ της μÜτια κοιτοýσαν προς το μÝρος των μεγÜλων φτελιþν σα
να μποροýσαν να κλεßσουν τα πÜντα στη γραμμÞ του βλÝμματüς της. Ο ΣμιθλÜο γýρισε για να δει τι κοιτοýσε με τÝτοια επιμονÞ. Ο Üγριος περνοýσε εκεßνη τη στιγμÞ μÝσα απü τους πυκνοýς θÜμνους που τυλßγονταν γýρω απü τους κορμοýς των δÝντρων.
     Μια ξαφνικÞ βροχÞ Üρχισε, πÝφτοντας πÜνω στα ξερÜ φýλλα του κÞπου. ¼πως üλες οι ανοιξιÜτικες μπüρες, τελεßωσε σε μια στιγμÞ' στη διÜρκεια της η Πλüυπλüυ δεν Üλλαξε θÝση και ο Üγριος δεν ýψωσε το κεφÜλι του. ΜετÜ ο Þλιος ξεπρüβαλλε, ρßχνοντας τη σκιÜ, και κÜθε λουλοýδι φüρεσε Ýνα κüσμημα απü βροχÞ.
     Ο ΣμιθλÜο σκÝφτηκε αυτü που εßχε σκεφτεß στο δωμÜτιο του ΓκÜνπατ. Τþρα πρüσθεσε και αυτü στη γραμμÞ: Θα Þταν τüσο εýκολο για τη Φýση, μüλις εξαφανιζüταν ο παρασιτικüς Üνθρωπος, να αρχßσει ξανÜ. Περßμενε με Ýνταση, γνωρßζοντας πως Ýνα δρÜμα θα εξελισσüταν μπρος τα μÜτια του. ΠÝρα απü την πελοýζα που γυÜλιζε, Ýνα μικρü κινοýμενο πρÜγμα πλησßασε, ανÝβηκε πηδηχτÜ τα σκαλιÜ και χÜθηκε πßσω απü μια αψßδα. ¹ταν Ýνα απü τους φρουροýς της περιμÝτρου που πÞγαινε να δþσει σÞμα κινδýνου. Σε Ýνα λεπτü επÝστρεψε. ΤÝσσερα μεγÜλα ρομπüτ το συνüδευαν' ο ΣμιθλÜο αναγνþρισε το Ýνα απü αυτÜ' Þταν το μηχÜνημα που τον εßχε ανακρßνει μüλις Ýφτασε. Προχþρησαν αποφασιστικÜ ανÜμεσα απü τους θÜμνους με τα τριαντÜφυλλα, πÝντε απειλητικÝς φιγοýρες με διαφορετικü σχÞμα. Ο μεταλλικüς κηπουρüς κÜτι μουρμοýρισε, σταμÜτησε τη δουλειÜ του, και προχþρησε μαζß με τα Üλλα ρομπüτ προς το μÝρος του αγρßου. "Δεν Ýχει οýτε την ελπßδα ενüς σκýλου", μονολüγησε ο ΣμιθλÜο. Η φρÜση αυτÞ εßχε κÜποιο νüημα: üλα τα σκυλιÜ εßχαν κηρυχτεß περιττÜ, και εßχαν εξοντωθεß απü καιρü.
     Τþρα ο Üγριος εßχε περÜσει το φρÜγμα των θÜμνων κι εßχε φτÜσει στην Üκρη της πελοýζας. ¸σπασε Ýνα κλωνÜρι με φýλλα και το στερÝωσε στο πουκÜμισü του, για να κρýβει κÜπως το πρüσωπü του' στερÝωσε Ýνα Üλλο κλαδß στο παντελüνι του. Καθþς τα ρομπüτ πλησßαζαν, ýψωσε τα χÝρια του πÜνω απü το κεφÜλι, κρατþντας Ýνα τρßτο κλαδß. Οι Ýξι μηχανÝς τον κýκλωσαν. Το πλατý ρομπüτ Ýκανε Ýνα θüρυβο, Σα να αποφÜσιζε τι να κÜνει.
 -"Πες ποιος εßσαι", πρüσταξε.
 -"Μια τριανταφυλλιÜ", αποκρßθηκε ο Üγριος.
 -"Οι τριανταφυλλιÝς Ýχουν τριαντÜφυλλα. Εσý δεν Ýχεις. Δεν εßσαι τριανταφυλλιÜ", εßπε το ρομπüτ. Το μεγαλýτερο και ψηλüτερο üπλο του σηκþθηκε στο επßπεδο του στÞθους του αγρßου.
 -"Τα τραντÜφυλλÜ μου Ýχουν ξεραθεß", εßπε ο Üγριος, "αλλÜ Ýχω ακüμα φýλλα. Ρþτησε τον κηπουρü σου αν δεν ξÝρεις τι εßναι τα φýλλα".
 -"Αυτü το πρÜγμα εßναι Ýνα πρÜγμα με φýλλα", εßπε αμÝσως ο κηπουρüς με μια βαθειÜ φωνÞ.
 -"ΞÝρω τι εßναι τα φýλλα. Δε χρειÜζεται να ρωτÞσω τον κηπουρü. Τα φýλλα εßναι το φýλλωμα των δÝντρων και των φυτþν, που τους δßνει την πρÜσινη εμφÜνισÞ τους", εßπε το ρομπüτ.
 -"Αυτü το πρÜγμα εßναι Ýνα πρÜγμα με φýλλα", επανÝλαβε ο κηπουρüς και πρüσθεσε για να ξεκαθαρßσει τα πρÜγματα, "τα φýλλα του δßνουνε πρασινωπÞ εμφÜνιση".
 -"ΞÝρω τι εßναι τα πρÜγματα με φýλλα", εßπε το ρομπüτ. "Δε χρειÜζεται να σε ρωτÞσω, κηπουρÝ".
Φαινüταν πως μια ενδιαφÝρουσα, αλλÜ περιορισμÝνη διαφωνßα θα ξεσποýσε ανÜμεσα στα δýο ρομπüτ, αλλÜ
εκεßνη τη στιγμÞ μια απü τις Üλλες μηχανÝς μßλησε.
 -"ΑυτÞ η τριανταφυλλιÜ μπορεß να μιλÜ", εßπε.
 -"Οι τριανταφυλλιÝς δεν μποροýν να μιλοýν", εßπε αμÝσως το επßπεδο ρομπüτ. ¸χοντας εκφρÜσει αυτü το πολýτιμο συμπÝρασμα, Ýμεινε σιωπηλü, σκεφτüμενο ßσως τι περßεργη που εßναι η ζωÞ. ΜετÜ εßπε, αργÜ - αργÜ. "ΕπομÝνως, αυτÞ η τριανταφυλλιÜ δεν εßναι τριανταφυλλιÜ, Þ αυτÞ η τριανταφυλλιÜ δεν μßλησε".
 -"Αυτü το πρÜγμα εßναι Ýνα πρÜγμα με φýλλα", Üρχισε πÜλι ο κηπουρüς. "ΑλλÜ δεν εßναι τριανταφυλλιÜ. Οι τριανταφυλλιÝς Ýχουν μπουμποýκια. Εßναι μια λευκαγκαθιÜ. Οι λευκαγκαθιÝς εßναι επßσης γνωστÝς και σα σκλÞθρα με καρποýς".
     ΑυτÞ η ειδικευμÝνη γνþση ξεπερνοýσε τις δυνατüτητες του επßπεδου ρομπüτ. Ακολοýθησε μια τεταμÝνη σιωπÞ.
 -"Εßμαι μια λευκαγκαθιÜ", εßπε ο Üγριος, διατηρþντας ακüμα την πüζα του. "Δεν μπορþ να μιλÞσω". Σε αυτü το σημεßο üλες οι μηχανÝς Üρχισαν να μιλοýν ταυτüχρονα, στριφογυρßζοντας γýρω του για να το δουν καλýτερα, και πÝφτοντας η μια πÜνω στην Üλλη. ΤÝλος, η φωνÞ του επßπεδου ρομπüτ ξεχþρισε απü τη μεταλλικÞ φασαρßα.
 -"¼τι και να εßναι αυτü το πρÜγμα με τα φýλλα, πρÝπει να το ξερριζþσουμε. ΠρÝπει να το σκοτþσουμε", εßπε.
 -"Δε μπορεßς να το ξεριζþσεις. Αυτü εßναι δουλειÜ των κηπουρþν", εßπε ο κηπουρüς. Στριφογυρßζοντας τα ψαλßδια του, και βγÜζοντας Ýνα δρεπÜνι, επιτÝθηκε στο επßπεδο ρομπüτ. Τα πρωτüγονα üπλα του δεν εßχαν μεγÜλο αποτÝλεσμα πÜνω στο θþρακα του Üλλου ρομπüτ. ΠÜντως, το δεýτερο, καταλαβαßνοντας πως τα πρÜγματα εßχαν φτÜσει σε Ýνα αδιÝξοδο, εßπε.
 -"Θα πÜμε στον Τσαρλς ΓκÜνπατ να
μας πει τι να κÜνουμε. ΕλÜτε απü εδþ".
 -"Ο Τσαρλς ΓκÜνπατ βρßσκεται στη διÜσκεψη", αποκρßθηκε Ýνα Üλλο ρομπüτ. "Ο Τσαρλς ΓκÜνπατ δεν πρÝπει να ενοχληθεß στη διÜσκεψη. ΕπομÝνως δεν πρÝπει να ενοχλÞσουμε τον Τσαρλς ΓκÜνπατ".
 -"ΕπομÝνως πρÝπει να περιμÝνουμε", εßπε το μεταλλικü επßπεδο ρομπüτ. Προπορεýτηκε περνþντας δßπλα σχεδüν απü τον ΣμιθλÜο' ανÝβηκαν üλα μαζß τα σκαλοπÜτια κι εξαφανßστηκαν στο σπßτι.
     Ο ΣμιθλÜο θαýμασε την ψυχραιμßα του Üγριου. ¹ταν θαýμα που ζοýσε ακüμα. Αν εßχε δοκιμÜσει να τρÝξει, θα τον εßχαν σκοτþσει αμÝσως' αυτÞ την κατÜσταση εßχαν διδαχτεß να την αντιμετωπßζουν τα ρομπüτ. Οýτε τα διφοροýμενα λüγια του θα τον εßχαν σþσει αν αντιμετþπιζε μüνο Ýνα ρομπüτ, γιατß Ýνα ρομπüτ μüνο του εßναι Ýνα απλοúκü ον. ΠÜντως, üταν εßναι πολλÜ μαζß, υποφÝρουν απü Ýνα πρüβλημα που συχνÜ προσβÜλλει μÝχρι Ýνα σημεßο και τις ανθρþπινες συναθροßσεις: μια τÜση να επιδεικνýουν τη λογικÞ τους σε βÜρος του αντικειμÝνου της συνÜθροισης.
     ΛογικÞ! Αυτü Þταν το πρüβλημα.
     ¹ταν το μüνο πρÜγμα που εßχαν τα ρομπüτ. Ο Üνθρωπος εßχε λογικÞ κι εξυπνÜδα: τα κατÜφερνε καλýτερα απü τα ρομπüτ του. Κι üμως, Ýχανε τη μÜχη ενÜντια στη Φýση. Κι η Φýση σαν τα ρομπüτ, χρησιμοποιοýσε μüνο λογικÞ. ¹ταν Ýνα παρÜδοξο που εμπüδιζε τον Üνθρωπο να επικρατÞσει.
     Μüλις αυτÞ η στρατιÜ απü μηχανÝς εξαφανßστηκε στο σπßτι, ο Üγριος Ýτρεξε κατÜ μÞκος του κÞπου και σκαρφÜλωσε στην πρþτη σειρÜ των σκαλοπατιþν, προχωρþντας προς την ακßνητη κοπÝλα. Ο ΣμιθλÜο γλßστρησε πßσω απü μια οξυÜ για να εßναι πιο κοντÜ τους' αισθÜνθηκε σαν διεστραμμÝνος, παρατηρþντας τους χωρßς ενδιÜμεση οθüνη, αλλÜ δεν μποροýσε üμως να απομακρυνθεß. Ο Üγριος πλησßαζε τþρα τη Πλüυπλüυ, περπατþντας αργÜ κατÜ μÞκος της βερÜντας, σαν υπνωτισμÝνος.
 -"¹σουν επινοητικüς", του εßπε. Το λευκü πρüσωπο της εßχε κοκκινßσει τþρα στα μÜγουλα.
 -"¹μουν επινοητικüς Ýναν ολüκληρο χρüνο για να μπορÝσω να Ýρθω κοντÜ σου", της εßπε. Τþρα που οι επινοÞσεις του τον εßχαν φÝρει αντßκρυ της, τον εγκατÝλειψαν και τον Üφησαν να στÝκεται αβοÞθητος. ¹ταν Ýνας αδýνατος νεαρüς με φθαρμÝνα ροýχα κι αφρüντιστη γενιÜδα.
 -"Πως με βρÞκες;" ρþτησε η Πλüυπλüυ. Η φωνÞ της αντßθετα με τη φωνÞ του νεαροý, μüλις Ýφτανε στα αυτιÜ του ΣμιθλÜο. Μια βασανιστικÞ Ýκφραση, τüσο σπασμωδικÞ üσο και το φθινüπωρο Ýπαιξε στο πρüσωπü της.
 -"¹ταν Ýνα εßδος ενστßκτου -σαν να εßχα ακοýσει το κÜλεσμÜ σου", εßπε ο Üγριος. "¼σα Üσχημα πρÜγματα θα μποροýσαν να συμβοýν στον κüσμο Ýχουν γßνει... ºσως να εßσαι η μüνη γυναßκα στον κüσμο που μπορεß να αγαπÜ' ßσως να εßμαι ο μüνος Üντρας που μπορεß να ανταποκριθεß. ¸τσι Þρθα. ¹ταν φυσικü, δεν μποροýσα να κÜνω διαφορετικÜ".
 -"Ονειρευüμουν πÜντα πως κÜποιος θα ερχüταν", του εßπε. "Και για βδομÜδες Ýνιωθα - Þξερα - πως ερχüσουν. Ω αγÜπη μου..."
 -"ΠρÝπει να κÜνουμε γρÞγορα, γλυκειÜ μου", της εßπε. "Δοýλευα κÜποτε με τα ρομπüτ -ßσως να μπüρεσες να καταλÜβεις πως ξÝρω το μηχανισμü τους. '¼ταν φýγουμε απü εδþ Ýνα σκÜφος-ρομπüτ θα μας πÜρει αμÝσως μακριÜ - οπουδÞποτε' σε Ýνα νησß ßσως, üπου τα πρÜγματα δεν εßναι τüσο απελπιστικÜ. ΑλλÜ πρÝπει να φýγουμε προτοý επιστρÝψουν τα μηχανÞματα του πατÝρα σου". ¸κανε Ýνα βÞμα προς το μÝρος της Πλüυπλüυ. ΣÞκωσε το χÝρι της.
 -"Περßμενε!" τον ικÝτεψε. "Δεν εßναι τüσο απλü. ΠρÝπει να ξÝρεις κÜτι... Το... το ΚÝντρο ΑναπαραγωγÞς μου αρνÞθηκε το δικαßωμα της γονιμüτητας. Δεν πρÝπει να με αγγßξεις".
 -"Μισþ το ΚÝντρο ΑναπαραγωγÞς!" εßπε ο Üγριος. "Μισþ üτι Ýχει να κÜνει με τη παροýσα διακυβÝρνηση. Τßποτα απü üτι Ýχουν κÜνει Δε μπορεß να επιδρÜσει επÜνω μας τþρα".
     Η Πλüυπλüυ εßχε σφßξει τα χÝρια της πßσω απü την πλÜτη της. Το χρþμα εßχε φýγει απü το πρüσωπü της. Μια νÝα βροχÞ απü ροδοπÝταλα Ýπεσε πÜνω στο φüρεμÜ της, κοροúδεýοντÜς την.
 -"Εßναι τüσο μÜταιο", εßπε. "Δεν καταλαβαßνεις..."
     Η αγριÜδα του εßχε ημερþσει.
 -"ΕγκατÝλειψα τα πÜντα για να Ýρθω σε σÝνα", της εßπε. "Το μüνο που λαχταρþ εßναι να σε πÜρω στην αγκαλιÜ μου".
 -"ΑλÞθεια αυτü εßναι το μüνο που θÝλεις στον κüσμο;" ρþτησε.
 -"Το ορκßζομαι", εßπε απλÜ.
 -"Τüτε Ýλα κι ÜγγιξÝ με", εßπε η Πλüυπλüυ.
     Εκεßνη Þταν η στιγμÞ που εßδε ο ΣμιθλÜο το δÜκρυ να γυαλßζει στα μÜτια της.
     Το χÝρι του Üγριου απλþθηκε προς το μÝρος της κι Üγγιξε το μÜγουλü της. Στεκüταν ακßνητη στη γκρßζα ταρÜτσα, με το κεφÜλι της ψηλÜ. Κι Ýτσι, το χÝρι του χÜιδεψε ελαφρÜ το πρüσωπü της. Η Ýκρηξη Ýγινε σχεδüν ταυτüχρονα. Σχεδüν ταυτüχρονα. ΠÞρε μüνο Ýνα δÝκατο του δευτερολÝπτου μÝχρι να αναλýσουν τα προδοτικÜ νεýρα που βρßσκονταν στην επιδερμßδα της Πλüυπλüυ το Üγγιγμα, σαν κÜτι που ανÞκε σε Ýνα Üλλο ανθρþπινο ον και να μεταφÝρουν την ανακÜλυψÞ τους στο νευρικü κÝντρο' εκεß, ο νευρολογικüς φραγμüς που εßχε εμφυτÝψει το ΚÝντρο ΑναπαραγωγÞς σε üλους üσους εßχε αρνηθεß τη γονιμοποßηση, μπÞκε αμÝσως σε λειτουργßα. ΚÜθε κýτταρο στο κορμß της Πλüυπλüυ εκφüρτισε την ενÝργειÜ του ταυτüχρονα. Ο συγχρονισμüς τους Þταν τüσο επιτυχÞς, που κι ο Üγριος σκοτþθηκε απü την Ýκρηξη.
     Ναι, σκÝφτηκε ο ΣμιθλÜο, πρÝπει να παραδεχτεßς πως η δουλειÜ Þταν καθαρÞ. Και πÜλι λογικÞ. Σε Ýναν κüσμο που βρßσκεται στα πρüθυρα της πεßνας, πως αλλιþς θα μποροýσαν να σταματÞσουν τον πολλαπλασιασμü των ανεπιθýμητων; Η ΛογικÞ ενÜντια στη ΛογικÞ, ο Üνθρωπος ενÜντια στη φýση: αυτü δημιουργοýσε üλα τα δÜκρυα στον κüσμο.
     ΕπÝστρεψε περπατþντας ανÜμεσα στα φυτÜ, κατευθυνüμενος προς το σκÜφος του, προσπαθþντας να φýγει προτοý εμφανιστοýν τα ρομπüτ.
Οι διαλυμÝνες φιγοýρες στην ταρÜτσα Þταν ακßνητες, μισοσκεπασμÝνες Þδη με φýλλα και πÝταλα. Ο Üνεμος μοýγκριζε σα μια μεγÜλη θριαμβευτικÞ θÜλασσα, στις κορφÝς των δÝντρων.
     Δεν Þταν παρÜξενο που ο Üγριος δε γνþριζε για το νευρολογικü μηχανισμü πυροδοτÞσεως: λßγοι Üνθρωποι το γνþριζαν, τα μÝλη του δυναμικοψυχολογικοý ΣυνδÝσμου και το ΚÝντρο ΑναπαραγωγÞς - και φυσικÜ, τα ßδια τα Üτομα που δεν μποροýσαν να τεκνοποιÞσουν. Ναι, η Πλüυπλüυ γνþριζε τι θα συνÝβαινε. Εßχε διαλÝξει σκüπιμα να πεθÜνει με αυτü τον τρüπο.
 -"Το Ýλεγα πÜντα πως Þταν τρελÞ!" σκÝφτηκε ο ΣμιθλÜο. ΓÝλασε καθþς σκαρφÜλωνε στο σκÜφος του, κουνþντας το κεφÜλι του με την τρÝλα της.
     ¹ταν Ýνα θαυμÜσιο στοιχεßο που θα μποροýσε να χρησιμοποιÞσει στην επüμενη συνÜντηση με τον Τσαρλς ΓκÜνπατ.
_______________________________
Brian Aldiss
All The World's Tears (1957)
Μτφρ.: ΜÜγδα ΧαλικιÜ
-------------------------------------------------------------

                      ΑιρÝσεις Ενüς ΤερÜστιου Θεοý

Τα Απüκρυφα Χειρüγραφα του ΧÜραντ του ΤÝταρτου

Eγþ, ο ΧÜραντ ο ΤÝταρτος, Ανþτατος ΕρμηνευτÞς των Γραφþν και των Νüμων, ζητþ να γßνουν γνωστÜ τα χειρüγραφÜ μου αυτÜ αποκλειστικÜ στους Ανþτερους Ιερεßς της Παγκüσμιας ΘυσιαστικÞς Ορθüδοξης Εκκλησßας, και στους ΕκλεγμÝνους ΓÝροντες του Συμβουλßου της Παγκüσμιας ΘυσιαστικÞς Εκκλησßας, γιατß εδþ περιÝχονται θÝματα που αφοροýν τις τÝσσερις ΣατανικÝς ΑιρÝσεις, που δεν πρÝπει με κανÝνα τρüπο να γßνουν γνωστÜ στο λαü.
Για μια ΟρθÞ Θεþρηση της πλÝον νεüτερης και σατανικüτερης αßρεσης Ýχουμε καθÞκον να εξετÜσουμε προοπτικÜ τα γεγονüτα της ιστορßας μας. Ας απασχοληθοýμε, λοιπüν, με το πρþτο ¸τος της εποχÞς μας, τüτε που το Παγκüσμιο Σκüτος διαλýθηκε με την Üφιξη του ΤερÜστιου Θεοý, του Αληθινοý και ΤερÜστιου Κυρßου μας, του Σεβαστοý και Τρομερüτατου. ΣÞμερα, στα 910 ΥΘ, εßναι βÝβαια αδýνατο να υπÜρχει, Ýστω κι αμυδρÞ, η ανÜμνηση της κατÜστασης του τüτε κüσμου. Απü τα στοιχεßα üμως που Ýμειναν þς τις μÝρες μας μποροýμε να συμπερÜνουμε αρκετÜ þστε να πραγματοποιÞσουμε τις αναγκαßες ΠνευματικÝς Παρεκκλßσεις, που θα μας επιτρÝψουν να δοýμε τα
γεγονüτα με τα μÜτια των αμαρτωλþν που τα Ýζησαν τüτε.
Ο κüσμος στον οποßο εμφανßστηκε ο ΤερÜστιος Θεüς, Þταν γεμÜτος απü ανθρþπους και τις μηχανÝς τους, üλοι τους απροετοßμαστοι για την ¸λευση Του. Θα πρÝπει να υπÞρχαν εκεßνη την εποχÞ εκατü χιλιÜδες φορÝς περισσüτεροι Üνθρωποι απ' üσους υπÜρχουν σÞμερα.
Ο ΤερÜστιος Θεüς ακοýμπησε για πρþτη φορÜ τη Γη στο μÝρος που τþρα ονομÜζουμε ΙερÜ ΘÜλασσα, εκεß üπου πλÝουν σÞμερα μερικÝς απü τις ωραιüτερες εκκλησßες μας, τις αφιερωμÝνες στο 'ΟνομÜ Του.
Εκεßνο τον καιρü η περιοχÞ Þταν πολý λιγüτερο ευχÜριστη, üντας διαμοιρασμÝνη σε πολλÝς χþρες τις οποßες κατεßχαν ποικιλþνυμα Ýθνη. Τüτε εφαρμοζüταν Ýνα σýστημα κατοχÞς της γης πολý διαφορετικü απü τις σημερινÝς πρακτικÝς της συνεχοýς μετανÜστευσης και εκκÝνωσης.
Τα πßσω πüδια του ΤερÜστιου Θεοý απλþθηκαν μακριÜ κÜτω στην ΑφρικÞ -που δεν Þταν τüτε η νÞσος Þπειρος που εßναι σÞμερα- αγγßζοντας σχεδüν τον ποταμü Κονγκü, στο ιερü σημεßο üπου υψþθηκε αργüτερα η θυσιαστικÞ εκκλησßα του Μπαζüλο-ΑκÝτι-ΕλÝ και στο ιερü σημεßο που σημαδεýεται απü τον Ιερü Ναü του Αντεν, σβÞνοντας απü το πρüσωπο της γης το παλιü λιμÜνι του Αντεν.
ΜερικÜ απü τα πüδια του ΤερÜστιου Θεοý απλþθηκαν πÜνω απü το ΣουδÜν και κατÜ μÞκος της περιοχÞς του τüτε Λιβυκοý Βασιλεßου, μÝρους τþρα της ΘÜλασσας της ΓεροντικÞς Θλßψης, ενþ Ýνα πüδι αναπαýθηκε πÜνω σε μßα πüλη ονομαζüμενη Τýνιδα, στην τüτε τυνησιακÞ ακτÞ. ΑυτÜ Þταν μερικÜ απü τα πüδια του ΤερÜστιου Θεοý στην αριστερÞ πλευρÜ Του.
Απü τη δεξιÜ πλευρÜ Του, τα πüδια Του ευλüγησαν και καταπλÜκωσαν τις ερÞμους της ΣαουδικÞς Αραβßας, της σÞμερα γνωστÞς με το üνομα ΚοιλÜδα της ΖωÞς και τους πρüποδες του ΚαυκÜσου, αφανßζοντας το üρος με το üνομα ΑραρÜτ της ΜικρÜς Ασßας, ενþ το Μπροστινü Πüδι απλþθηκε þς τη ρωσικÞ γη, εκμηδενßζοντας σε δευτερüλεπτα την πρωτεýουσα πüλη Μüσχα.
Το σþμα του ΤερÜστιου Θεοý μÝνοντας αναπαυμÝνο ανÜμεσα στα πανßσχυρα πüδια Του, στÜθηκε κυρßως πÜνω απü τρεις αρχαßες θÜλασσες που, αν πιστÝψουμε τα παλιÜ κεßμενα, εßχαν τα ονüματα Μεσüγειος ΘÜλασσα, ΕρυθρÜ ΘÜλασσα και ΘÜλασσα του Νεßλου, και που üλες τους αποτελοýν σÞμερα μÝρος της ΙερÜς ΘÜλασσας.
Με το
ΤερÜστιο ΜÝγεθüς Του εξαφÜνισε επßσης μÝρος της Μαýρης ΘÜλασσας (σÞμερα ΛευκÞ ΘÜλασσα), την Αßγυπτο, την ΑθÞνα, την Κýπρο και τη ΒαλκανικÞ χερσüνησο μÝχρι το ΒελιγρÜδι, το μετÝπειτα Αγιο ΒελιγρÜδι, γιατß πÜνω απ' αυτÞ την πüλη υψþθηκε σαν πελþριος πýργος ο λαιμüς του ΤερÜστιου Θεοý στην Πρþτη ΚÜθοδü Του προς εμÜς τους θνητοýς, ακουμπþντας σχεδüν τις σκεπÝς των κτιρßων.
¼σο για το κεφÜλι Του, αυτü βρισκüταν ψηλüτερα και απü τα βουνÜ που ονομÜζουμε ΙταλÜνδη και στην περιοχÞ πÝρα απ' αυτÜ, στον τüπο με το αρχαßο üνομα Ευρþπη, Ýνα πυκνοκατοικημÝνο τüτε τμÞμα της υδρογεßου.
Υψωνüταν τüσο ψηλÜ που εýκολα μποροýσε να Το δει κανεßς μια καλÞ μÝρα απü το Λονδßνο, που τüτε üπως και σÞμερα Þταν η κυριüτερη πüλη των ΑγγλογÜλλων.
Εκεßνες τις πρþτες ημÝρες υπολογßστηκε üτι το μÞκος του ΤερÜστιου Θεοý Þταν περßπου τÝσσερις χιλιÜδες πεντακüσια μßλια και τα οχτþ πüδια εννιακüσια μßλια το καθÝνα. ΣÞμερα η θρησκεßα μας διδÜσκει üτι ο ΤερÜστιος Θεüς μας αλλÜζει σχÞμα και μÞκος και αριθμü ποδιþν, ανÜλογα με το αν εßναι ΕυχαριστημÝνος Þ ΘυμωμÝνος με τον Üνθρωπο.
Τις ημÝρες εκεßνες η φýση του Θεοý Þταν Üγνωστη. ΚαμιÜ προετοιμασßα δεν εßχε γßνει για την ¸λευση Του, παρ' üλο που κυκλοφοροýσαν αρκετοß ψßθυροι για την ΗμÝρα της Κρßσεως. ¸τσι οι θεωρßες για τη φýση Του απεßχαν πολý απ' την αλÞθεια, τüσο που συχνÜ ξεπερνοýσαν τα üρια της βλασφημßας.
Σας παρουσιÜζω εδþ Ýνα απüσπασμα απü το διαβüητο ¸γγραφο του ΓκερσÜιμερ, το οποßο στÜθηκε η αιτßα πολλþν γεγονüτων που οδÞγησαν στην Πρþτη Σταυροφορßα το 271 Υο. Δεν ξÝρουμε ποιος Þταν ο Μαýρος ΓκερσÜιμερ. Η μüνη, χωρßς νüημα, πληροφορßα που Ýχουμε τον αναφÝρει σαν κÜποιο Επιστημονικü ΠροφÞτη σε κÜποιο μÝρος με το üνομα Κüρνελ Þ ΚÜρνελ, πιθανþς κÜποια εκκλησßα στην ΑμερικανικÞ ¹πειρο (που τüτε Þταν μια διαφορετικÜ σχηματισμÝνη περιοχÞ).

     "ΕναÝριες παρατηρÞσεις δεßχνουν üτι αυτü το πλÜσμα αν μπορεß να το ονομÜσει κανεßς Ýτσι που διαγρÜφει μια γραμμÞ κατÜ μÞκος της ΕρυθρÜς ΘÜλασσας και της ΝοτιοανατολικÞς Ευρþπης, δεν Ýχει ζωÞ, τουλÜχιστον üπως εμεßς την αντιλαμβανüμαστε. Θα πρÝπει να δεχτοýμε ως απλÞ σýμπτωση το γεγονüς üτι μοιÜζει με οχτÜποδη σαýρα και Ýτσι δεν εßναι ανÜγκη να φοβüμαστε üτι αυτü το πραγμα Ýχει κακÝς διαθÝσεις, üπως θÝλουν να το παραστÞσουν μερικÝς φυλλÜδες".

Μπορεß σÞμερα να μην εßναι κατανοητÞ üλη η βλÜσφημη ορολογßα εκεßνης της μακρινÞς εποχÞς, αλλÜ
πιστεýουμε üτι το "εναÝριες παρατηρÞσεις" αναφÝρεται στις μηχανικÝς ιπτÜμενες συσκευÝς που κατεßχε αυτÞ η τελευταßα γενιÜ των Αθεων. Ο Μαýρος ΓκερσÜιμερ συνεχßζει:

     "Αν αυτü το πρÜγμα δεν εßναι ζωντανü, μπορεß να αποτελεß Ýνα κομμÜτι γαλαξιακοý απορρßμματος που αγκιστρþθηκε προσωρινÜ στη σφαßρα μας, ßσως üπως αγκιστρþνεται Ýνα φýλλο σε μια μπÜλα το φθινüπωρο. Το να πιστÝψουμε κÜτι τÝτοιο δεν συνεπÜγεται αναγκαßα καμßα αλλοßωση της επιστημονικÞς μας θεþρησης του σýμπαντος. Εßτε αυτü το πρÜγμα αντιπροσωπεýει μια μορφÞ ζωÞς εßτε üχι, δεν χρειÜζεται να παραδοθοýμε üλοι στις προλÞψεις. Θα πρÝπει να θυμηθοýμε απλÜ üτι υπÜρχουν πολλÜ φαινüμενα στο σýμπαν, üπως το αντιλαμβανüμαστε στο φως της επιστÞμης τον εικοστοý αιþνα, που παραμÝνουν ανεξÞγητα. ¼σο οδυνηρÞ κι αν μας εßναι αυτÞ η επßσκεψη, εßναι κÜποια παρηγοριÜ να σκεφτüμαστε üτι θα μας φÝρει νÝα γνþση των εαυτþν μας, üσο και του κüσμου πÝρα απü το μικρü ηλιακü μας σýστημα".

Παρ' üλο που üροι üπως "γαλαξιακü απüρριμμα" Ýχουν χÜσει τη σημασßα τους, αν εßχαν ποτÝ, η γενικÞ κατεýθυνση αυτÞς της παραγρÜφου εßναι προσβλητικÜ προφανÞς: ξεκινÜ Ýναν αγþνα κατÜ της λατρεßας του ΤερÜστιου Θεοý και ζητεß να τοποθετÞσει στη θÝση Του το Θεü της ΕπιστÞμης των αιρετικþν. Μßα μüνο παρÜγραφος απü αυτü το βλÜσφημο συνονθýλευμα εßναι ανÜγκη να μας απασχολÞσει ακüμη, γιατß Ýχει ουσιþδη σημασßα στην Κατανüηση της πνευματικÞς ΣτÜσης του ΓκερσÜιμερ και πιθανüτατα των περισσοτÝρων απü τους συγχρüνους του.

     "Εντελþς φυσιολογικÜ, οι λαοß της γης, ιδιαßτερα εκεßνοι που βραδυποροýν ακüμη μπρος στο κατþφλι του πολιτισμοý, εßναι γεμÜτοι φüβο αυτÝς τις μÝρες. ΒλÝπουν κÜτι υπερφυσικü στην Üφιξη αυτοý του πρÜγματος και πιστεýω πως κÜθε Üνθρωπος, αν εßναι ειλικρινÞς, θα παραδεχθεß πως κι αυτüς κουβαλÜ στη καρδιÜ του την ηχþ αυτοý του φüβου. Μποροýμε να τον αγνοÞσουμε και να αντιμετωπßσομε το χÜος μες στο οποßο βοýλιαξε σÞμερα o κüσμος, μüνο αν διατηρÞσουμε μßα γαλαξιακÞ εικüνα της κατÜστασÞς μας. Αυτü το ßδιο το ΤερÜστιο μÝγεθος αυτοý του πρÜγματος, που βρßσκεται αποτρüπαια κολλημÝνο κατÜ μÞκος του κüσμου μας, εßναι πηγÞ τρüμου. ΑλλÜ ας το φανταστοýμε αναλογικÜ. Μßα σαρανταποδαρονσα κÜθεται πÜνω σ' Ýνα πορτοκÜλι. 'Η, για να διαλÝξουμε μßα λιγüτερο αποκρουστικÞ αναλογßα, Ýνα μικρü ζþο, μακρý Ýξι ßντσες, ξεκουρÜζεται προσωρινÜ στην επιφÜνεια μιας πλαστικÞς υδρογεßου με διÜμετρο δýο πüδια. Απü μας την ανθρþπινη φυλÞ εξαρτÜται, με üλη την τεχνολογßα που Ýχουμε στη διÜθεσÞ μας, να ενωθοýμε üσο ποτÝ Üλλοτε και να τινÜξουμε αυτü το πρÜγμα, αυτü το τερÜστιο βλακþδες αντικεßμενο, πßσω στα βÜθη του ΔιαστÞματος απ' üπου μας Þρθε.
     Καληνýχτα σας".

Οι λüγοι για τους οποßους επαναλαμβÜνω εδþ αυτÞ την ΑρχικÞ Βλασφημßα εßναι γιατß μποροýμε να δοýμε εδþ, σ' αυτü το μÞνυμα ενüς οπαδοý του Παγκüσμιου Σκüτους, ßχνη απο την ΠρωταρχικÞ Αμαρτßα που παρ' üλες τις θυσßες μας, üλα τα βÜσανÜ μας, üλες τις σταυροφορßες μας δεν Ýχουμε κατορθþσει ακüμα να εξαλεßψουμε. Αυτüς εßναι ο λüγος που αντιμετωπßζουμε τþρα τη μεγαλýτερη απ' üλες τις Κρßσεις στην ιστορßα της Παγκοσμßου Ορθοδüξου ΟυσιαστικÞς Εκκλησßας και γι' αυτü ακριβþς Ýφθασε η þρα για μια ΤετÜρτη Σταυροφορßα που θα
υπερβαßνει σε κλßμακα üλες τις Üλλες.
Ο ΤερÜστιος Θεüς παρÝμεινε εκεß που Þταν, στη θÝση που τþρα αναφÝρουμε σαν χþρος της ΙερÜς ΘαλÜσσης, για Ýνα αριθμü ετþν, απüλυτα ακßνητος.
Για την ανθρωπüτητα αυτÞ Þταν η μεγÜλη περßοδος της διαμορφþσεως της Πßστεως, που σημÜδεψε την ßδρυση της Παγκοσμßου Εκκλησßας και χαρακτηρßστηκε απο πολλÝς αναταραχÝς. Οι πρþτοι ιερεßς και προφÞτες υπÝφεραν πολλÜ þστε να γßνει παγκüσμια γνωστüς ο Λüγος και οι βλÜσφημες αιρÝσεις να καταστραφοýν, παρ' ολο που, üπως αναφÝρει η ΜυστικÞ Βßβλος της ΕκκλησιαστικÞς Παραδüσεως, πολλοß απ' αυτοýς Þταν στην πραγματικüτητα μÝλη παλαιοτÝρων Εκκλησιþν, οι οποßοι, βλÝποντας το φως, μετÝστρεψαν την παλιÜ πßστη τους.
Το πανßσχυρο Σþμα του ΤερÜστιου Θεοý Ýγινε ο στüχος πολλþν αδýναμων προσβολþν. Τα ισχυρüτερα 'Οπλα της μακρινÞς πια εκεßνης εποχÞς, δυνÜμεις τεχνολογικοý τσαρλατανισμοý με το üνομα ΠυρηνικÜ, χρησιμοποιÞθηκαν επÜνω του χωρßς κανÝνα αποτÝλεσμα, üπως αναμενüτανν. Πýρινα τεßχη υψþθηκαν μÜταια εναντßον του. Ο ΤερÜστιος Θεüς μας, ο Τρομερüς και Πανßσχυρος, εßναι Üτρωτος στη γÞινη αδυναμßα. Το σþμα του Þταν ΝτυμÝνο, üπως λεγüταν, με ΜÝταλλο, - εδþ βρßσκεται το σπÝρμα της Δεýτερης Σταυροφορßας - αλλÜ δεν εßχε
την ευπÜθεια και την αδυναμßα του ΜετÜλλου.
Τον ερχομü Του στη γη υποδÝχτηκε μßα Üμεση ανταπüκριση της φýσης. Οι παλιοß Üνεμοι που επικρατοýσαν þς τüτε, αναχαιτισμÝνοι απü τα δυνατÜ πλευρÜ τον φυσοýσαν σ' Üλλη κατεýθυνση. Το αποτÝλεσμα Þταν να ψυχθεß το κÝντρο της ΑφρικÞς τüσο þστε να ξεραθοýν τα τροπικÜ δÜση απü Ýλλειψη βροχÞς και να πεθÜνουν üλα τα ζþα που ζοýσαν εκεß. Στις χþρες που συνüρευαν με την ΚασπÜνα (τις τüτε ονομαζüμενες Περσßα και Καρκüφ, üπως λÝνε παλιÝς αφηγÞσεις) χιονοθýελλες Ýπεφταν επß δþδεκα συνεχεßς σκληροýς χειμþνες, τραβþντας ýστερα ανατολικÜ þς την Ινδßα. Σε Üλλους τüπους, παντοý στο κüσμο ο Üνθρωπος Ýνιωσε τον ερχομü τον ΤερÜστιου Θεοý στον ουρανü, στις αφýσικες βροχÝς και στους σαρωτικοýς ανÝμους, στις καταιγßδες που λυσσομανοýσαν ασταμÜτητα για μÞνες. Οι ωκεανοß ταρÜχτηκαν και αυτοß, καθþς ο τερÜστιος üγκος των υδÜτων που εκτüπιζε το Σþμα Του πλημμýριζε παραθαλÜσσιες περιοχÝς, πνßγοντας χιλιÜδες πλÜσματα και ξεβρÜζοντας δÝκα χιλιÜδες νεκρÝς φÜλαινες στα λιμÜνια του Κολüμπο.
Και η γη üλη αναστατþθηκε.
Καθþς üλη η περιοχÞ η κÜτω απü το Σþμα του ΤερÜστιου Θεοý βοýλιαζε, στην προετοιμασßα της να δεχτεß αυτü που θα ονομαζüταν αργüτερα ΙερÜ ΘÜλασσα, οι γýρω χþρες υψþθηκαν σχηματßζοντας μικροýς λüφους, üπως οι σκασμÝνοι, Üγριοι Δολομßτες που φρουροýν σÞμερα τη νüτια πλευρÜ της ΙταλÜνδης.
¸γιναν σεισμοß και νÝα ηφαßστεια και θερμοπßδακες ξεπÞδησαν εκεß üπου ποτÝ Üλλοτε δεν εßχε αναβλýσει νερü, και επιδημßες φιδιþν και δÜση φλεγüμενα και τüσα Üλλα θεúκÜ σημÜδια που βοÞθησαν τους πρþτους ΠατÝρες της πßστης μας να προσηλυτßσουν τους αμαθεßς.
ΠÞγαιναν παντοý, διδÜσκοντας üτι μüνος δρüμος της Σωτηρßας εßναι η
παρÜδοσÞ μας σ' Εκεßνον.
Λαοß ολüκληροι αφανßστηκαν τους χρüνους εκεßνους της ΑναστÜτωσης, οι Βοýλγαροι, οι Αιγýπτιοι, οι Ισραηλßτες, οι Μοραβιανοß, οι Κοýρδοι, οι Τοýρκοι, οι Σýριοι, οι Τοýρκοι των βουνþν, üπως και οι περισσüτεροι απü τους Νüτιους ΣλÜβους, τους Γεωργιανοýς, τους ΚροÜτες, τους δυνατοýς ΒλÜχους, τους ¸λληνες και την κυπριακÞ και κρητικÞ φυλÞ, μαζß με Üλλους που οι αμαρτßες Þταν μεγÜλες και τα ονüματÜ τους ακαταχþρητα στα ΕκκλησιαστικÜ ΧρονικÜ.
Ο ΤερÜστιος Θεüς Ýφυγε απü τον κüσμο μας το Ýτος 89, Þ üπως λÝνε μερικοß το 90. (ΑυτÞ Þταν η Πρþτη Αναχþρηση, üπως αναφÝρεται στο εορτολüγιο της Εκκλησßας μας - παρ' üλο που η ΚαθολικÞ Παγκüσμια Εκκλησßα την ονομÜζει ΗμÝρα της Πρþτης ΕξαφÜνισης). Ξαναγýρισε το 91, ΜεγÜλο και Φοβερü ας εßναι το ¼νομα Του.
Λßγα μας εßναι γνωστÜ για την περßοδο της απουσßας Του απü τη γη. Μποροýμε μüνο να φανταστοýμε τη πνευματικÞ κατÜσταση των ανθρþπων τüτε, üταν μαθαßνουμε üτι μÜταια Ýνωσαν τις δυνÜμεις τους üλα τα Ýθνη της γης. Οι φυσικÝς καταστροφÝς συνεχßστηκαν αφοý οι ωκεανοß χýθηκαν στο κοßλωμα που εßχε αφÞσει πßσω Του, σχηματßζοντας την αγαπημÝνη μας και αγßα ΙερÜ ΘÜλασσα. ΜεγÜλοι Πüλεμοι ξÝσπασαν στο πρüσωπο της γης.
Η ΕπιστροφÞ Του το 91 σταμÜτησε κÜθε πüλεμο - Ýνα σημÜδι της ειρÞνης που Ýφερνε η Παρουσßα Του στον εκλεκτü λαü Του.
ΑλλÜ οι κÜτοικοι του κüσμου Εκεßνους τους Χρüνους δεν Þταν üλοι τους πιστοß, παρ' üλο που τüσοι προφÞτες γýριζαν ανÜμεσÜ τους, και πολλÝς Þταν οι βλασφημßες τους. Στο Μαýρο Μουσεßο, παρÜρτημα της μεγÜλης βασιλικÞς του 'Ομα και της ΥεμÝνης, υπÜρχουν αποδεικτικÜ στοιχεßα του üτι προσπÜθησαν εκεßνη την εποχÞ να επικοινωνÞσουν με τον ΤερÜστιο Θεü χρησιμοποιþντας τις μηχανÝς τους. ΦυσικÜ δεν πÞραν καμιÜ απÜντηση μα πολλοß σκÝφτηκαν τüτε, στο σκοτÜδι που ζοýσαν, üτι αυτü οφειλüταν στο üτι ο Θεüς Þταν Ýνα αντικεßμενο, üπως εßχε προφητεýσει ο Μαýρος ΓκερσÜιμερ.
Ο ΤερÜστιος Θεüς, σ' αυτÞ Του τη ΔευτÝρα ¸λευση, ευλüγησε τη γη μας εγκαθιστÜμενος κυρßως στη περιοχÞ του Αρκτικοý Κýκλου Þ ü,τι Þταν τüτε ο Αρκτικüς Κýκλος, με το σþμα Του να εκτεßνεται απü τον Βüρειο ΚαναδÜ, πÜνω απü μια μεγÜλη Þπειρο με το üνομα ΑλÜσκα, κατÜ μÞκος της Βüρειας ΘÜλασσας και þς τις βüρειες περιοχÝς της ρωσικÞς γης μÝχρι τον ποταμü ΛÝνα, σÞμερα Κüλπο του Λενν. ΜερικÜ απü τα πßσω πüδια Του συνÝτριψαν τους αρκτικοýς παγετþνες, ενþ Üλλα απü τα μπροστινÜ Του εισχþρησαν στο Βüρειο Ειρηνικü Ωκεανü - αληθινÜ μπροστÜ Του δεν εßμαστε παρÜ Üμμος κÜτω απü τα πüδια Του, και εκεßνος μÝνει αδιÜφορος μπρος στα βουνÜ μας Þ τις ΚλιματολογικÝς μας ΣυνθÞκες.
Οσο για το φοβερü κεφÜλι Του, αυτü Þταν ορατü απü üλες τις πüλεις κατÜ μÞκος των βορεßων ακτþν της ΑμερικÞς, πüλεις üπως οι εξαφανισθεßσες Βανκοýβερ, ΣηÜτλ, 'Εντμοντον, Πüρτλαντ, ΜπλÜνκο, ΡÝνο, ακüμη και απü το Σαν Φρανσßσκο, και υψωνüταν þς τη στρατüσφαιρα, λÜμποντας με μεταλλικÞ λÜμψη. ¼λες αυτÝς οι πüλεις ανÞκαν στο ßδιο ενεργητικü και αμαρτωλü Ýθνος που εκδηλωνüταν πιο δραστÞρια εναντßον του ΤερÜστιου Θεοý.
'Ολο το βÜρος του Üθεου επιστημονικοý πολιτισμοý τους ρßχτηκε εναντßον Του, μα το μüνο που κατüρθωσαν να κÜνουν Þταν να διαλýσουν τις ßδιες τις ακτÝς τους.
Εν τω μεταξý, Üλλες φυσικÝς αλλαγÝς συνÝβαιναν. Η μÜζα του ΤερÜστιου Θεοý παρÝσυρε τη γη απü τη καθημερινÞ της περιστροφÞ, Ýτσι που Üλλαξαν οι εποχÝς και στα προφητικÜ βιβλßα διαβÜζουμε πως τα μεγÜλα δÝντρα Ýριχναν τα φýλλα τους το καλοκαßρι και τα αποκτοýσαν ξανÜ το χειμþνα. Νυχτερßδες πετοýσαν με το φως της ημÝρας και οι γυναßκες Ýφερναν στον κüσμο τριχωτÜ παιδιÜ. Η τÞξη των πÜγων Ýφερε μεγÜλες πλημμýρες, παλιρροúκÜ κýματα και δηλητηριþδεις βροχÝς, ενþ μÝσα σε μια νýχτα, üπως ακοýμε, τα νερÜ μετακινÞθηκαν απü τα βÜθη των ωκεανþν, Ýτσι που το κýμα απομακρýνθηκε τüσο πολý απü τις Ανω Χþρες της Μαλαßας (üπως εßναι σÞμερα) που η ηπειρωτικÞ χερσüνησος της Ευλογßας διαμορφþθηκε μÝσα σε λßγες þρες απü üτι Þταν πριν ξεχωριστÝς Þπειροι Þ νησιÜ üπως η Σιγκαποýρη, η ΣουμÜτρα, η Ινδονησßα, η ΙÜβα, το Σßδνεû και η Αυστραλßα Þ Αυστρßα.
Με αυτÜ τα φοβερÜ Σημεßα οι ιερεßς μας μπüρεσαν να προσηλυτßσουν τους λαοýς και εκατομμýρια επιζþντες εντÜσσονταν γρÞγορα στην Εκκλησßα μας. ΑυτÞ Þταν η Πρþτη ΜεγÜλη Περßοδος της Εκκλησßας, τüτε που ο Λüγος εξαπλþθηκε σ' üλη τη ρημαγμÝνη και παραμορφωμÝνη γη. Οι θεσμοß μας διαμορφþθηκαν στις επüμενες λßγες γενεÝς, ιδιαßτερα στις διÜφορες Συνüδους της ΝÝας Εκκλησßας (μερικÝς απü τις οποßες αποδεßχτηκαν αργüτερα αιρετικÝς).
¼μως πολλÜ εμπüδια βρÝθηκαν στο δρüμο της Εκκλησßας, και Þταν αναγκαßο να τιμωρÞσουμε δια της πυρÜς πολλοýς þσπου να νιþσουν επιτÝλους οι υπüλοιποι την πßστη να καßει βαθιÜ μÝσα τους. ΑλλÜ με το πÝρασμα των γενεþν, το Αληθινü ¼νομα του ΤερÜστιου Θεοý αποκαλυπτüταν üλο και πλατýτερα πÜνω στη γη. Μüνον οι Αμερικανοß, στο μεγαλýτερο μÝρος τους, Ýμεναν ακüμη αγκιστρωμÝνοι στις ταπεινÝς προλÞψεις τους. ΟχυρωμÝνοι στην επιστÞμη τους αντιστÝκονταν πεισματικÜ στη ΧÜρη. ¸τσι, το Ýτος 271, εξαπολýθηκε η Πρþτη Σταυροφορßα, κυρßως εναντßον των Αμερικανþν αλλÜ και κατÜ των Ιρλανδþν, των οποßων οι αιρετικÝς απüψεις δεν στηρßζονταν στην επιστÞμη' οι Ιρλανδοß εκμηδενßστηκαν üλοι, σχεδüν þς τον τελευταßο Üντρα. Οι Αμερικανοß Þταν περισσüτερο σθεναροß, μα αυτÞ η δυσκολßα δεν κατÜφερε παρÜ να φÝρει πιο κοντÜ τοýς πιστοýς και να ενþσει ακüμα περισσüτερο την Εκκλησßα.
ΑυτÞ η Πρþτη Σταυροφορßα Ýγινε για να καταπολεμÞσει την Πρþτη ΜεγÜλη Αßρεση της Εκκλησßας, την αßρεση που υποστÞριζε üτι ο ΤερÜστιος Θεüς Þταν Ýνα πρÜγμα και üχι Θεüς, üπως εßχε διαμορφωθεß απο τον Μαýρο ΓκερσÜιμερ. Τελεßωσε με επιτυχßα üταν ο αρχηγüς των Αμερικανþν ΛÜιονηλ ΑντερμÝγιερ, συνÜντησε την αυτοý Σεβασμιüτητα Παγκüσμιο ΑυτοκρÜτορα - Επßσκοπο ΙωÜννη τον Δεýτερο, και συμφþνησε ν' αφÞσει ελεýθερους τους αντιπροσþπους της Εκκλησßας στο να διδÜσκουν και να προσηλυτßζουν τα πλÞθη ανεμπüδιστοι στη χþρα του. ºσως να μποροýσε να επιτευχθεß μια πιο σκληρÞ συμφωνßα, üπως υποστηρßζουν πολλοß σχολιαστÝς, αν δεν μÜστιζε και τις δýο πλευρÝς η πανοýκλα και ο υποσιτισμüς, καθþς η παγκüσμια σοδειÜ εßχε πÝσει σχεδüν στο μηδÝν. Η μεßωση του πληθυσμοý σε λιγüτερο απü το μισü, Þταν μια ευτυχÞς συγκυρßα γιατß διαφορετικÜ ολοκληρωτικüς λιμüς θα εßχε ακολουθÞσει την αναδιοργÜνωση των εποχþν.
Στις εκκλησßες üλου του κüσμου, οι λαοß ικÝτευαν τον ΤερÜστιο Θεü για να δþσει Ýνα σημÜδι τον üτι εßχε Δει τη μεγÜλη νßκη πÜνω στους Üπιστους Αμερικανοýς. ¼λοι üσοι Þταν αντßθετοι σ'αυτÞ τη θεÜρεστη πρÜξη θανατþθηκαν.
Εκεßνος απÜντησε στις προσευχÝς μας το 297, μετακινοýμενος γρÞγορα προς τα εμπρüς σε μια σχετικÜ ΜικρÞ Απüσταση, ακουμπþντας κυρßως στον Ειρηνικü Ωκεανü και εκτεινüμενος τüσο μακριÜ προς Νüτο þστε να φτÜνει την ΑντÜρτη, εκεß που Þταν τüτε ο Τροπικüς του Καρκßνου, ο Üλλοτε Ισημερινüς. ΜερικÜ απü τα αριστερÜ πüδια Του κÜλυψαν τις πüλεις κατÜ μÞκος της δυτικÞς αμερικανικÞς ακτÞς, φτÜνοντας στα νüτια την ΓκουανταλαχÜρα (üπου το αποτýπωμα του ποδιοý Του σημειþνεται μÝχρι σÞμερα απü το Ναü του Ιεροý Δακτýλου), περιλαμβÜνοντας μερικÝς πüλεις üπως το Σαν Φρανσßσκο που Þδη αναφÝρθηκε. ΟνομÜζουμε αυτü το γεγονüς Πρþτη Ανýψωση' θεωρÞθηκε
πολý σωστÜ σαν η καλýτερη απüδειξη του θυμοý του ΤερÜστιου Θεοý προς την ΑμερικÞ.
Αυτü το συναßσθημα απλþθηκε και ωρßμασε ακüμα και στην ßδια την ΑμερικÞ. ΕξαγνισμÝνος απü την πεßνα, τη πανοýκλα, τους δυνατοýς σεισμοýς και τις Üλλες διαταραχÝς της φýσης ο πληθυσμüς μποροýσε πια να δεχτεß καλýτερα τα λüγια των ιερÝων, καταφεýγοντας ως τον τελευταßο Üντρα στην Εκκλησßα. ΜαζικÜ προσκυνÞματα γßνονταν για να δουν το σþμα του ΤερÜστιου Θεοý να εκτεßνεται απü το Ýνα þς το Üλλο Üκρο της χþρας τους.
Γενναιüτεροι προσκυνητÝς ανÝβαιναν σε ιπτÜμενα αεροπλÜνα, και πετοýσαν πÜνω απü τον þμο του, üπου Üγριες καταιγßδες λυσσομανοýσαν ασταμÜτητα για εκατοντÜδες χρüνια.
Εκεßνοι που προσηλυτßστηκαν Ýγιναν πιο Ακραßοι στην πßστη απ' τ' αδÝλφια τους που εßχαν πιστÝψει παλαιüτερα, στην Üλλη πλευρÜ του κüσμου. Εßχαν μüλις ενωθεß τα ΑμερικανικÜ Συμβοýλια με τα δικÜ μας και üμως αποχþρησαν μετÜ απü μια διαφωνßα σε Ýνα σημεßο του δüγματος, στη Σýνοδο του Νεκροý Κυπρßνου (322). ΑυτÞ η ημερομηνßα σημειþνει τη γÝννηση της Παγκοσμßου ΚαθολικÞς ΘυσιαστικÞς Εκκλησßας. Εμεßς, της Ορθοδüξου Εκκλησßας, δεν εßχαμε εκεßνες τις μακρινÝς μÝρες τη χαρÜ των αρμονικþν σχÝσεων με τους Αμερικανοýς αδελφοýς μας, üπως σÞμερα.
Το σημεßο του δüγματος πÜνω στο οποßο διαφþνησαν και χωρßστηκαν οι δýο Εκκλησßες Þταν, üπως εßναι γνωστü, το θÝμα του αν θα Ýπρεπε η ανθρωπüτητα να φορÜ ροýχα που μιμοýνταν τη μεταλλικÞ λÜμψη του ΤερÜστιου Θεοý Þ üχι. Ισχυρßστηκαν üτι κÜτι τÝτοιο αποτελοýσε υβριστικÞ εξýψωση του ανθρþπου στη θÝση του Θεοý, μα στην πραγματικüτητα Þταν μια προμελετημÝνη μομφÞ προς τους Ορθüδοξους ιερεßς, που φοροýσαν πλαστικÜ Þ μεταλλικÜ στολßδια προς τιμÞ του Δημιουργοý τους.
ΑυτÞ η διαφωνßα εξελßχθηκε στη ΔευτÝρα ΜεγÜλη Αßρεση. Καθþς αυτÞ η μακρüχρονη περßοδος της συγχýσεως Ýχει ικανοποιητικÜ περιγραφεß αλλοý, θα περιοριστοýμε εδþ να αναφÝρουμε απλþς üτι η διαφωνßα Ýφτασε στην αποκορýφωσÞ της με τη ΔευτÝρα Σταυροφορßα που εξαπÝλυσε εναντßον μας η ΑμερικανικÞ Παγκüσμια ΚαθολικÞ Εκκλησßα το 450. ΕπειδÞ διατηροýσαν ακüμη αρκετÝς απü τις μηχανÝς τους μπüρεσαν να επιβÜλουν την ÜποψÞ τους, να λεηλατÞσουν πολλÜ απü τα μοναστÞρια κατÜ μÞκος των ακτþν της ΙερÜς ΘαλÜσσης, να κηλιδþσουν τις γυναßκες μας και να αποσυρθοýν Ýνδοξα στην πατρßδα τους.
Απü τüτε, üλοι στον κüσμο δεν φοροýν παρÜ μüνο μÜλλινες Þ γοýνινες ενδυμασßες. ¼λοι üσοι αντιδροýσαν σ' αυτÞ τη θεÜρεστη πρÜξη θανατþθηκαν.
Θα Þταν λÜθος üμως να δþσουμε υπερβολικÞ Ýμφαση στους αγþνες του παρελθüντος. Στη διÜρκειÜ τους η πλειονüτητα των ανθρþπων ζοýσαν ειρηνικÜ με την πßστη τους, προσφÝρονταν να θυσιαστοýν τακτικÜ και προσεýχονταν κÜθε δýση και ανατολÞ (üποτε συνÝβαιναν) ικετεýοντας τον ΤερÜστιο Θεü να εγκαταλεßψει τον κüσμο μας, αφοý εßμαστε ανÜξιοß Του.
Η ΔευτÝρα Σταυροφορßα Üφησε πλÞθος προβλÞματα στο διÜβα της' τα επüμενα πενÞντα χρüνια Þταν, στο σýνολο τους, χρüνια δυστυχßας. Ο αμερικανικüς στρατüς γýρισε στην πατρßδα του για να την βρει καλυμμÝνη απü φωτιÜ και λÜβα, με τον αÝρα γεματο δýσοσμες στÜχτες. Η τερÜστια πßεση πÜνω στη δυτικÞ ακτÞ της χþρας τους Ýκανε να εκραγοýν πολλÜ ηφαßστεια κατÜ μÞκος της μεγαλýτερης οροσειρÜς τους, των Βραχωδþν.
Εκεßνοι, ερμηνεýοντας σωστÜ τοýτα τα σημÜδια, κατÜλαβαν πως η συμπεριφορÜ τους δεν τους εξιλÝωνε στα μÜτια του ΤερÜστιου Θεοý (γιατß, παρ' üλο που ποτÝ δεν αποδεßχτηκε üτι Ýχει μÜτια, σßγουρα μας βλÝπει). Και, βλÝποντας πως ο υπüλοιπος κüσμος δεν εßχε δεχτεß τüσο μεγÜλη τιμωρßα, συμπÝραναν σωστÜ πως η αμαρτßα τους Þταν το οτι εξακολουθοýσαν να μÝνουν προσκολλημÝνοι στην τεχνολογßα τους και τα üπλα της τεχνολογßας τους, παρÜ τη θÝληση του Θεοý.
Με την πßστη να γιγαντþνεται μÝσα τους, κατÝστρεψαν και το τελευταßο üργανο της επιστÞμης, απü τα ΠυρηνικÜ ως τα ΑνοιχτÞρια, και Ýριξαν εκατü χιλιÜδες παρθÝνες σε επιλεγμÝνα ηφαßστεια για να εξευμενßσουν τον Θεü. ¼λοι üσοι αντιδροýσαν σ' αυτÞ την θεÜρεστη πρÜξη θανατþθηκαν και μερικοß φαγþθηκαν τελετουργικÜ.
Εμεßς, οι πιστοß της Παγκüσμιας Ορθοδüξου Εκκλησßας, επιδοκιμÜσαμε την αυθüρμητη πρÜξη των αδελφþν μας. Μα και πÜλι δεν μποροýσαμε να εßμαστε σßγουροι üτι εξαγνßστηκαν αρκετÜ. Τþρα που εκεßνοι δεν διÝθεταν κανÝνα üπλο, ενþ εμεßς εßχαμε ακüμη μερικÜ, Þταν φανερü πως μποροýσαμε να τους βοηθÞσουμε στον εξαγνισμü τους. ¸τσι, μια ισχυρÞ αρμÜδα απü 166 ξýλινα πλοßα ταξßδεψε þς την ΑμερικÞ για να την βοηθÞσει να υποφÝρει για την πßστη και να φÝρει πßσω, απü καθαρÞ τýχη, αρκετÜ λÜφυρα. ΑυτÞ Þταν η Τρßτη Σταυροφορßα του 482, υπο τον
ΙωÜννη τον Παχýσαρκο.
Ενþ οι δýο αντßπαλοι στρατοß πολεμοýσαν Ýξω απü τη ΝÝα Υüρκη, συνÝβη η ΔευτÝρα Ανýψωση. ΚρÜτησε πÝντε μüλις λεπτÜ. Σ' αυτÜ τα πÝντε λεπτÜ ο ΤερÜστιος Θεüς γýρισε στο αριστερü πλευρü Του, σýρθηκε απü το κÝντρο της τüτε ΒορειοαμερικανικÞς ηπεßρου, διÝσχισε τον Ατλαντικü σαν να Þταν ρυÜκι, υπερπÞδησε την ΑφρικÞ και αναπαýθηκε στο Νüτιο Ινδικü Ωκεανü, εξαφανßζοντας μ' Ýνα απü τα πßσω Του πüδια τη ΜαδαγασκÜρη.
Νýχτα Ýπεσε παντοý πÜνω στη γη. ¼ταν Þρθε η αυγÞ, δεν υπÞρχε οýτε Ýνας πια που να μην πßστευε στη Δýναμη και τη Σοφßα του ΤερÜστιου Θεοý, του ΠατÝρα κÜθε Τρüμου και Δýναμης. Δυστυχþς, ανÜμεσα σε κεßνους που δεν μποροýσαν πια να πιστÝψουν Þταν οι αντιμαχüμενοι στρατοß που σαρþθηκαν δια μιας απü Ýνα κýμα γης και βρÜχων που σÞκωσε στο ΠÝρασμÜ Του ο Θεüς.
Στο χÜος που ακολοýθησε μüνο μια λογικÞ επικρÜτησε: η λογικÞ της Εκκλησßας. Η Εκκλησßα ανακÞρυξε σαν Τρßτη ΜεγÜλη Αßρεση την ιδÝα που υποστÞριζε üτι οποιοδÞποτε εßδος μηχανþν Þταν επιτρεπτü στον Üνθρωπο, παρÜ τη Θεßα ΘÝληση. ΥπÞρξαν μερικÝς δογματικÝς αντιδικßες για το αν τα βιβλßα Þταν μηχανÝς Þ üχι. Για καλü και για κακü αποφασßστηκε üτι Þταν. ¸τσι απü τüτε και στο εξÞς ελεýθερη üλη η ανθρωπüτητα δεν Ýκανε τßποτε Üλλο απü του να προσεýχεται στον ΤερÜστιο Θεü να μετακινηθεß σ' Ýνα κüσμο πιο αντÜξιο της ΔýναμÞς Του. Τους ßδιους χρüνους αυξÞθηκε η συχνüτητα των θυσιþν και εγκαινιÜσθηκε η μÝθοδος του Αργοý δια Πυρüς ΘανÜτου (499). Στα χρüνια που ακολοýθησαν μεγÜλη ΕιρÞνη απλþθηκε στη γη, μια ΕιρÞνη που κρÜτησε þς το 900. ¼λο αυτü το διÜστημα ο ΤερÜστιος Θεüς δεν μετακινÞθηκε' αληθινÜ Ýχει λεχθεß πως οι αιþνες δεν εßναι παρÜ δευτερüλεπτα γι' Αυτüν. ºσως η ανθρωπüτητα να μην Ýχει γνωρßσει πιο μακρüχρονη ειρηνικÞ περßοδο, 400 ολüκληρα χρüνια ειρÞνης και γαλÞνης - μια γαλÞνη που υπÞρχε στην καρδιÜ της αν üχι στον Ýξω κüσμο, αφοý ο κüσμος Þταν φυσικÜ σε κÜποια Αταξßα. Η μεγÜλη δýναμη απü τη μετακßνηση του ΤερÜστιου Θεοý κατÜ μÞκος του μισοý κüσμου εßχε
αλλÜξει τη διαδοχÞ της μÝρας με τη νýχτα σε μεγÜλο βαθμü' μερικοß μýθοι λÝνε üτι, πριν την ΔευτÝρα Ανýψωση, ο Þλιος ανÝτειλε στην ανατολÞ και Ýδυε στη δýση - ακριβþς το αντßθετο απü τη γνωστÞ σε μας φυσικÞ σειρÜ.
Βαθμιαßα, αυτÞ η ειρηνικÞ περßοδος εßδε κÜποια επαναφορÜ της τÜξης των εποχþν και κÜποια απαλλαγÞ απü τις πλημμýρες, τις αιμÜτινες βροχÝς, τις χαλαζοθýελλες, τους σεισμοýς, τους κατακλυσμοýς παγοκρυστÜλλων, τους κομÞτες, τις ηφαιστειακÝς εκρÞξεις, τις δηλητηριþδεις ομßχλες, τους καταστρεπτικοýς ανÝμους, την ξηρασßα, τις επιδημßες λýκων και δρÜκων, τα παλιρροúκÜ κýματα, τις ετÞσιες θýελλες και τις απρüβλεπτες βροχÝς και τüσες Üλλες πληγÝς, για τις οποßες μιλοýν τüσο γλαφυρÜ τα γραπτÜ της εποχÞς. Οι ΠατÝρες της Εκκλησßας αποσυρüμενοι στη σχετικÞ ασφÜλεια των εσωτερικþν θαλασσþν και των ηλιüλουστων λιβαδιþν της ΓκομπιλÜνδης στη Μογγολßα, εγκαθßδρυσαν μια νÝα Ορθοδοξßα, καλÜ υπολογισμÝνη στη θÝρμη της προσευχÞς και την πλοýσια προσφορÜ ανθρωποθυσιþν, σαν ικεσßα προς τov ΤερÜστιο Θεü να αφÞσει τον φτωχü ερειπωμÝνο κüσμο μας για κÜποιον καλýτερο και ουσιαστικüτερο.
¸τσι φτÜνουμε σχεδüν þς τις μÝρες μας στο Ýτος 900, μüλις δÝκα χρüνια πριν απü σÞμερα.
Αυτü το Ýτος ο ΤερÜστιος Θεüς εγκατÝλειψε τη γη μας!
Θυμηθεßτε, παρακαλþ, üτι η Πρþτη Αναχþρηση το 89 κρÜτησε μüνο εßκοσι μÞνες. Τþρα, ο ΤερÜστιος Θεüς λεßπει μακριÜ μας το μισü αυτü αριθμü σε χρüνια! Τον χρειαζüμαστε πßσω δεν μποροýμε να ζÞσουμε χωρßς Αυτüν, üπως Ýπρεπε να το εßχαμε καταλÜβει Χρüνια πριν, αν δεν εßχαμε την Βλασφημßα στις καρδιÝς μας!
Στο ξεκßνημÜ Του Ýστειλε τον ταπεινü μας πλανÞτη σε τÝτοια τροχιÜ που εßμαστε καταδικασμÝνοι σε βαρýτατο χειμþνÜ üλο το χρüνο' ο Þλιος εßναι μακριÜ μας, συρρικνωμÝνος' οι θÜλασσες μÝνουν παγωμÝνες το μισü χρüνο' παγüβουνα κυλοýν στα χωρÜφια μας, ακüμα και το μεσημÝρι χρειÜζεσαι κÜποιο φως για να διαβÜσεις!
Με μεγÜλη
συμφορÜ τιμωρηθÞκαμε!
Μα ü,τι κι αν παθαßνουμε, το αξßζουμε. Εßναι μια δßκαιη τιμωρßα γιατß üλους αυτοýς τους αιþνες της εποχÞς μας, üταν εßμαστε σχετικÜ ευτυχισμÝνοι και Þσυχοι, προσευχüμαστε σαν ηλßθιοι να φýγει απü τον κüσμο μας o ΤερÜστιος Θεüς.
Ζητþ απü üλους τους ΕκλεγμÝνους ΓÝροντες του Συμβουλßου να αποκηρýξουν αυτÝς τις προσευχÝς σαν την ΤετÜρτη και ΜεγαλυτÝρα Αßρεση και να διακηρýξουν πως στο εξÞς üλες οι προσπÜθειες της ανθρωπüτητας θα εßναι αφιερωμÝνες στο να παρακαλοýν τον ΤερÜστιο Θεü να ξαναγυρßσει κοντÜ μας το συντομüτερο.
Ζητþ επßσης αýξηση του ρυθμοý των θυσιþν. Το να διστÜζουμε απλÜ και μüνο επειδÞ μας λεßπουν οι γυναßκες δεν οδηγεß πουθενÜ. Ζητþ, τÝλος, να εξαπολυθεß μßα ΤετÜρτη Σταυροφορßα γρÞγορα, πριν ο αÝρας που αναπνÝουμε αρχßσει να παγþνει μÝσα στα πνευμüνια μας.
____________________________________
Brian Aldiss
Heresies Of The Huge God (1966)
Μτφρ.: Μαν. ΣταυρακÜκης
-----------------------------------------

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers