Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Πληρ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτ./Αρχιτ.

Κλασσικά ΙΙ

 
 

Πινακοθήκη 

Leighton F. L.

Leighton Lord Frederic (1830-1896Victorian Art  

     Γεννήθηκε στο Σκάρμπορo, 31 Δεκέμβρη 1830, γιός του Φρέντερικ-Σέπτιμους και της Αυγούστας-Σούζαν Νας. Γόνος πολύ πλούσιας οικογένειας, που χάρη στα πολλά ταξίδια που έκανε, η τέχνη του απέκτησε κοσμοπολίτικο χαρακτήρα.
     Σε ηλικία 10 ετών, κατά τη διάρκεια παραμονής της οικογένειας στη Ρώμη, παίρνει τα πρώτα μαθήματα σχεδίου, από τον Φραντζέσκο Μέλι και 12 ετών φοιτά ήδη στην Ακαδημία Καλών Τεχνών Βερολίνου. Το 1845 εγγράφεται και φοιτά στην Ακαδημία Καλών Τεχνών Φλωρεντίας. Την επόμενη χρονιά φοιτά στο Δημοτικό Ινστιτούτο Καλών Τεχνών Φρανγκφούρτης.
     Το 1848 εγκαθίστανται πρώτα στις Βρυξέλλες και μετά στο Παρίσι. 2 χρόνια μετά, γυρίζει να τελειώσει τις σπουδές του στη Φρανγκφούρτη. Σε ηλικία 22 ετών, ξεκινά ένα μακρύ ταξίδι στην Ιταλία, παραμένει κάμποσο στη Ρώμη και το 1855 πουλά στην ίδια τη Βασίλισσα Βικτωρία, τον πίνακα: "Η Παναγία Τoυ Τσιμαμπούε Σε Λιτανεία" που 'χεν εκτεθεί στη Βασιλική Ακαδημία Λονδίνου. Έπειτα, εγκαθίσταται στο Παρίσι και 2 χρόνια μετά, επισκέπτεται το Αλγέρι, όπου γοητεύεται από τον Αραβικό πολιτισμό.
     To 1859, εκθέτει 3 εξιδανικευμένα πορτραίτα Ιταλίδων, στη Βασιλική Ακαδημία και το ένα εξ αυτών, το "Παβόνια", το αγοράζει ο Πρίγκηπας της Ουαλλίας. Το 1861, σχεδιάζει το ταφικό μνημείο της φίλης του Ελίζαμπεθ Μπάρρετ Μπράουνινγκ. 3 χρόνια μετά, εκλέγεται μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας κι αναθέτει στον Τζωρτζ Εΐτσινσον, το σχεδιασμό ενός μεγάρου στο Χόλαντ Παρκ Ρόουντ. Το 1868, αναλαμβάνει να φιλοτεχνήσει 2 τοιχογραφίες για τη διακόσμηση του τότε Μουσείου Σάουθ Κένσινγκτον.
     Το 1878. εκλέγεται πρόεδρος της Βασιλικής Ακαδημίας. To 1895, παίρνει το τίτλο του Βαρώνου, μα τον επόμενο χρόνο, στις 25 Γενάρη, πεθαίνει, σ' ηλικία 66 ετών. Η νεκρώσιμη ακολουθία τελείται στο Καθεδρικό Ναό Αγίου Παύλου στο Λονδίνο, στις 2 Φλεβάρη.
     Θεωρείται ο σπουδαιότερος 'Αγγλος ζωγράφος της εποχής του, αν και μετά το θάνατό του, ξεχάστηκε σύντομα. Τα τελευταία χρόνια, οι κριτικοί τέχνης, επανεκτιμήσανε το έργο και τη προσφορά του κι έτσι σήμερα θεωρείται από τις εξέχουσες καλλιτεχνικές μορφές του 19 αιώνα. Επηρεάστηκε από το γερμανικό κίνημα των Ναζαρηνών, αλλά παρακολουθούσε τις τελευταίες εξελίξεις και καλλιτεχνικές τάσεις του Παρισιού και της Ρώμης.
     Εικόνες εμπνευσμένες από τη κλασσική αρχαιότητα, γλυκύτατα, ειδυλλιακά και ποιητικά θέματα, με τα οποία καταπιάστηκε, τονε κάνανε διάσημο, παίρνωντας περίοπτη θέση στο Πάνθεον των Αγγλοσαξόνων καλλιτεχνών.
-------------------------------------------------------------------------------------------


                               Aυτοπροσωπογραφία



                      Φλογισμένος Ιούνιος



                                                        Ολίβια

  Νύμφη Του Ποταμού




                  Προσδοκία


 Ψαράς & Σειρήνα


  Ράψιμο
                             


                                             Ακμή & Σέπτιμος



                                           Νύμφη Της Ακρογιαλιάς



                      Ταΐζοντας Τα Παγώνια



                       Θάλασσα & Θάνατος



                                                   Κίμων & Ιφιγένεια



                                  Εύχαρις



                                                           Χρυσές Ώρες



                                         Κορίτσια Μαζεύουνε Κοχύλια



                                        
Ψαμαθέα


    Η Αδερφή Του


  
Γυμνό

                               >---> συνέχεια >---> ...

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers