Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Πληρ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτ./Αρχιτ.

Κλασσικά ΙΙ

 
 

Πινακοθήκη 

Ernst

Ernst Max (1891-1976) Modern Art  

     Συντάραξε τον καλλιτεχνικό κόσμο με τη πρωτοποριακή και ρηξικέλευθη τέχνη του. Από το σουρρεαλιστικό στυλ και τις οφθαλμαπάτες πολλών καλλιτεχνών του κινήματος αυτού, προτίμησε το συνδυασμό διαφορετικών τεχνικών, όπως το κολάζ και το ασαμπλάζ των Ντανταϊστών, στη διάρκεια μιας σταδιοδρομίας που χαρακτηρίστηκε από διαρκή αναζήτηση νέων μεθόδων σύνθεσης.
     Συνήθως τα έργα του ανατρέπανε τους συμβατικούς κανόνες περί ομορφιάς και δε δίνανε τη δυνατότητα καμμιάς λογικής εξήγησης, παρ' ότι στα ώριμα έργα, η ζωγραφική του έγινε πιο λυρική κι αρμονική. Σε κάθε περίπτωση, η ακόρεστη επιθυμία του να πειραματιστεί με πολλές και διάφορες τεχνικές, επηρέασε μιαν ολάκερη γενιά, εκείνη των ζωγράφων αφηρημένης τέχνης, κατά τη μεταπολεμική περίοδο.
     Γεννήθηκε στη πόλη Μπριλ της Γερμανίας, στις 2 Απρίλη, γιος του δάσκαλου Φίλιπ και της Λουΐζ Κοπ. Στα 17 του αρχίζει να φοιτά στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, στη Σχολή Φιλοσοφίας. 3 χρόνια μετά, γίνεται μέλος της Ομάδας Das Junge Rheinland και την επόμενη χρονιά, ο 'Αουγκουστ Μάκε τον βοηθά ν' ανακαλύψει τη πρωτοπορία. Τον επόμενο χρόνο εκθέτει έργα του στο Βερολίνο, μαζί με τον Μάκε, τον Ντελονέ, τον Κλέε, τον Καντίνσκυ και τον Σαγκάλ. Αμέσως μετά, ξεσπά ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος κι έτσι κατατάσσεται στο Γερμανικό στρατό.
     Το 1918 παντρεύεται τη Λουΐζ Στράους, που 'χε γνωρίσει στο Πανεπιστήμιο. Το 1920 γεννιέται στη Κολονία, ο γιός του Τζίμι. Οι Αρχές κλείνουνε την έκθεση των ντανταϊστών, στη Κολονία. 2 χρόνια μετά, εγκαθίσταται στο Παρίσι και γίνεται μέλος του σουρρεαλιστικού κινήματος. Ζωγραφίζει το έργο "Η Συνάντηση Των Φίλων" (εκεί απεικονίζονται, από αριστερά προς δεξιά, στη μπροστινή σειρά οι: Ρενέ Κρεβέλ, Μαξ Ερνστ -καθισμένος στα γόνατα του Ντοστογιέφσκη- Θήοντορ Φράνκελ, Ζαν Πολάν, Μπενζαμίν Περέ, Γιόχανες Μπάαργκελντ, Ρομπέρ Ντεσνός. Στη πίσω σειρά με την ίδια διάταξη, οι: Φιλίπ Σουπό, Χανς Αρπ, Μαξ Μορίς, Ραφαήλ, Πολ Ελυάρ, Λουΐς Αραγκόν -με δάφνινο στεφάνι γύρω από τη μέση του-, Αντρέ Μπρετόν, Τζόρτζιο Ντε Κίρικο, Γκαλά Ελυάρ. Ο πίνακας βρίσκεται στο Στέκι, ακριβώς κάτω από το βιογραφικό.)
     Το 1926 εκδίδει το έργο "Φυσική Ιστορία" με τη τεχνική του φροτάζ. Παντρεύεται τη Μαρί-Μπερτ Οράνζ. 3 χρόνια μετά, εκδίδει το πρώτο μυθιστόρημα-κολάζ με τίτλο "Η Γυναίκα Με Τα 100 Κεφάλια". Το 1931 εκθέτει στη Julian Levy Gallery, στη Νέα Υόρκη. Το 1937 ζωγραφίζει το έργο "Ο 'Αγγελος Της Εστίας". Την επόμενη χρονιά εγκαθίσταται κοντά στην Αβινιόν, με τη Λεονόρα Κάρινγκτον. Ζωγραφίζει το "Μια Στιγμή Ηρεμίας". Το 1941 φεύγει κρυφά στη Νέα Υόρκη και παντρεύεται την Πέγκυ Γκουγκενχάϊμ.
     Το 1946 εγκαθίσταται στην Αριζόνα με τη ζωγράφο Ντόροθυ Τάνινγκ, την οποία παντρεύτηκε κατόπιν σύντομης γνωριμίας. Το 1954 του απονέμεται το Α' Βραβείο Ζωγραφικής στη Μπιενάλε της Βενετίας. Τη 1η Απρίλη του 1976, μια μέρα πριν κλείσει τα 85 του χρόνια, πεθαίνει στο Παρίσι.
--------------------------------------------------------------------------------------------   


                                                Η Συνάντηση Των Φίλων



                                              Οιδίπους






                                      Κάστορας & Μόλυνση



                                              Δάσος






                              Η Ευρώπη Μετά Από Βροχή



                   Για Κείνους Που Αγνοούν



                                            Η Πόλη Ολάκερη



                                Η Ευρώπη Μετά Από Καταιγίδα



                    Το Ντύσιμο Της Νύφης












                                          Πουλιά



                                      Θαλασσινό Τοπίο



                            Χιονολούλουδα









                                 Ο 'Αγγελος Της Εστίας



                  Ο Πειρασμός Του Αγίου Αντωνίου



                                         Φάσεις Της Νύχτας












                                  Κελέβη

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers