Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Πληρ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτ./Αρχιτ.

Κλασσικά ΙΙ

 
 

Πινακοθήκη 

Munch

Munch Edvard, (1863-1944) Expressionism  

     Υπήρξεν ο μεγαλύτερος Νορβηγός ζωγράφος κι ένας από τους πιο πρωτότυπους καλλιτέχνες της εποχής του. Η τραγική παιδική του ηλικία σημάδεψε βαθιά τη καλλιτεχνική διαδρομή και κατά συνέπεια του κληροδότησεν απαισιόδοξο και καταθλιπτικό χαρακτήρα, με βαθύτατην υπαρξιακή αγωνία, που διέπνευσεν έντονα τα έργα του. Οι κριτικοί αρχικά σκανδαλίστηκαν από τις "ασυνάρτητες μουτζούρες" του, αλλά σύντομα τους κατέκτησε το πάθος κι ο αυθορμητισμός της τέχνης του κι έτσι κέρδισε το θαυμασμό τους. Ακριβώς όμως την εποχή π' άρχισε να γίνεται γνωστός και να κερδίζει χρήματα, ο νευρικός κλονισμός κι η σωματική κατάρρευση, εξ αιτίας του αλκοόλ, του υπερβολικού φόρτου εργασίας και της έντονης ζωής, τον ανάγκασαν να διακόψει τις δραστηριότητές του για κάποιο χρονικό διάστημα.
     Όταν συνήλθε προσπάθησε να ξεκινήσει νέα ζωή, αναζητώντας την εσωτερική γαλήνη, εγκατέλειψε τη μελαγχολία κι άρχισε να ζωγραφίζει σ' ένα πιο εξωστρεφές στυλ, που παλλόταν από ζωντάνια κι εξυμνούσε τις δυνάμεις της φύσης. Εξακολούθησε να εργάζεται ακαταπόνητα ως τα βαθιά γηρατειά κι όταν πέθανεν ήτανε πλεον ένας από τους πιο αξιοπρόσεκτους, αξιοσέβαστους κι αγαπητούς καλλιτέχνες του 20ού αιώνα.
     Γεννήθηκε στις 12 Δεκέμβρη στο χωριό Λέτεν της Νότιας Νορβηγίας, κοντά στη Χριστιανία (σημερινό Όσλο), γιος του στρατιωτικού γιατρού, Κρίστιαν και της Λάουρας κι ήτανε το 2ο από τα 5 που 'χανε συνολικά. Στα 2 του μετακομίζουνε στη Χριστιανία. Στα 5 του χάνει τη μητέρα και στα 14 την μεγάλη του αδελφή, εξ αιτίας φυματίωσης κι αυτό τονε σημαδεύει βαθιά, μα κυρίως, έφταιξεν η αλλαγή του πατέρα του, μετά τα 2 αυτά αλλεπάλληλα χτυπήματα της μοίρας. Μετατράπηκε σ' ένα θρησκομανή κι εξαιρετικά βίαιον άνθρωπο κι ως εκ τούτου αλλοπρόσαλλο κι αυτό επέδρασε στο παιδικό ψυχισμό του.
     Το 1881 εγκαταλείπει την ιδέα να σπουδάσει μηχανικός και γράφεται στη Κρατική Σχολή Τεχνών & Επαγγελμάτων Χριστιανίας. 2 χρόνια μετά, επισκέπτεται το Παρίσι κι ανακαλύπτει τα έργα των Ιμπρεσσιονιστών και Μετα-Ιμπρεσσιονιστών κι επηρεάζεται απ' αυτά. Το 1886 ζωγραφίζει το "'Αρρωστο Παιδί" που κατακεραυνώνεται από τους κριτικούς. 3 χρόνια μετά, εκθέτει έργα του σε μιαν ατομικήν έκθεση κι έχει θετικήν υποδοχή, πράγμα που του εξασφαλίζει υποτροφία σπουδών για 3 χρόνια στο Παρίσι. Το 1892 διοργανώνεται στο Βερολίνο, έκθεση έργων του που γνωρίζει μεγάλην επιτυχία. Αποφασίζει να μείνει στη Γερμανία και τον επόμενο κι όλας χρόνο, νοικιάζει ατελιέ κι αφοσιώνεται στις σπουδές και στα προσχέδια του έργου "Η Ζωφόρος Της Ζωής"
     Το 1908 παθαίνει νευρικό κλονισμό και νοσηλεύεται για 8 μήνες περίπου σε κλινική της Κοπεγχάγης. Την επόμενη χρονιά επιστρέφει στη Νορβηγία κι αναλαμβάνει να φιλοτεχνήσει σειρά τοιχογραφιών για το Πανεπιστήμιο Χριστιανίας. Το 1916 αγοράζει σπίτι στο Έκελι, κοντά στη πρωτεύουσα κι απομονώνεται ολοένα και πιότερο, αφοσιωμενος στη ζωγραφική. Το 1933, κλείνοντας τα 70 του χρόνια, δέχεται πάμπολλες τιμές.
     Το 1944 πεθαίνει, 23 Γενάρη, σ' ηλικία 81 ετών κι αφήνει όλη του τη περιουσία στη πόλη του Όσλο.

============================


                        Ο Μουνκ σε νεαρή ηλικία



          Αυτοπροσωπογραφία Με Αναμένο Τσιγάρο



  Αυτοπροσωπογραφία Μεταξύ Ρολογιού & Κρεβατιού



                                                             Στάχτες






                                                                Ο Χορός Της Ζωής



                                             Νεκρή Μητέρα



                                 Θάνατος Στο Δωμάτιο Του Πόνου



                                                              Καρλ & Γιόχαν



                                          Μαντόνα



                                            Γυμνό



                              Η Ίνγκερ Στην Ακρογιαλιά



                        Η Κραυγή (ή Ο Θρήνος)

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers