Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Πληρ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτ./Αρχιτ.

Κλασσικά ΙΙ

 
 

Πινακοθήκη 

Hunt

Hunt William Holman, (1827-1910) Victorian Art

     Γεννήθηκε στο Λονδίνο και το 1844 γράφτηκε σπουδαστής στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών Λονδίνου, όπου και συνάντησε τους Μιλέ & Ροσσέτι και για κάμποσο διάστημα, μοιράστηκε ατελιέ μαζί τους. Ιδρύσανε μαζί τη Προ-Ραφαηλική Αδελφότητα, που στόχο είχε να επαναπροσδιορίσει την Βρετανική ζωγραφική και να τη ανυψώσει 'κεί που όφειλε να 'ναι (βάσει σκεπτικού τους προφανώς). Ο τεχνοκριτικός και συγγραφέας της εποχής, Τζον Ράσκιν, υποστήριξε θερμά την ιδέα κι εφοδίασε την απόπειρά τους μ' όλο το θεωρητικό υπόβαθρο που απαιτούνταν.
     Ο Χαντ πίστευε πως η ανανέωση της τέχνης, έπρεπε να 'ναι συνδεδεμένη με τα θρησκευτικά, ηθικά πρότυπα κι ιδεώδη και τούτην ακριβώς τη πεποίθησή του την έκανεν επίκεντρο όλης του της εργασίας και της προσπάθειας. Χρησιμοποίησε βιβλικά θέματα και για το σκοπό τούτο, επισκέφτηκε κάμποσες φορές τη Παλαιστίνη, φτιάχνοντας το "Απολλολός Ερίφιον" (1856) & το "Πρόσφυγες Στον Ναό" (1860). Επίσης άντλησε θεματογραφία, από τη Βρετανική παράδοση και τους μύθους τους βασισμένους στους Σαίξπηρ & Κητς και μέσα τους εισήγαγε έναν εσώτερο συμβολισμό, τέτοιον ώστε κι η κάθε παραμικρή λεπτομέρεια του πίνακα, να μεταδίδει μήνυμα, το οποίο όμως δε μπορεί να γίνει ορατό κι αντιληπτό, από τους σημερινούς παρατηρητές των έργων του.
     Τη 3ετία 1866-8 έζησε κι εργάστηκε στη Φλωρεντία. Αποτέλεσμα τούτου, ο πίνακας "Φλωρεντία: Πόντε Βέκιο". Αρχικά, η Βικτωριανή Αγγλία απέρριψε τα έργα του. Ο πίνακας, επί παραδείγματι, "Το Ξύπνημα Της Συνείδησης" (1853) σκανδάλισε το κοινό, γιατί ναι μεν ήτανε κοινό μυστικό, πως ένας Βικτωριανός άντρας μπορούσε να διατηρεί ερωμένη, αλλά κάτι τέτοιο δε το λέγανε φωναχτά κι έπειτα... "ποιός ήταν αυτός ο ...Χαντ να κατηγορεί τους άλλους;"! Όταν το κοινό επιτέλους ωρίμασε τόσον, ώστε να δεχτεί και μάλιστα μετ' επαίνων τον καλλιτέχνη, η δουλειά του γίνηκεν ... ακριβοθώρητη. Το 1905, έλαβε ..."ψήφον εμπιστοσύνης" και το βιβλίο του "Προ-Ραφαηλιτισμός & Προ-Ραφαηλιτική Αδελφότητα" αποτελεί μιαν έγκυρη καταγραφή, τούτης της μεγάλης του στιγμής.
     5 χρόνια μετά, πεθαίνει και θάβεται στο Λονδίνο, σ' ηλικία 83 ετών.



                                                 Ακτή Με Κοπάδι



                                             Απολλολός Ερίφιον



                    Ο Βαλεντίνο Σώζει Τη Σύλβια Από Τον Πρωτέα



                                            Βουκολικόν Ειδύλλιο



                    Γέφυρα Λονδίνου Στο Γάμο Του Πρίγκηπα Της Ουαλλίας


 Ισαβέλλα


 Κλαύδιος & Ισαβέλλα



                                 Κατοικίδια Χωρικού



                        Το Ξύπνημα Της Συνείδησης



                               Η Λαίδη Του Shalott



                                              Oικογένεια Με Ιερέα



                                                      Πρόσφυγες Στον Ναό



                                                   Φλωρεντία: Πόντε Βέκιο

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers