ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

ÅíäéáöÝñïíôåò 

Ôóüãêá ÍáíÜ: ÁðáëÞ ÖùíÞ Óáí ÐÝôñá

 

     Βιογραφικü

     Η ΝανÜ Τσüγκα γεννÞθηκε στην ΑθÞνα üπου σποýδασε  ΑγγλικÞ Γλþσσα και ΓερμανικÞ Λογοτεχνßα και  Κοινωνιολογßα - Ψυχολογßα στο Tubingen της Γερμανßας. Φοßτησε στη ΔραματικÞ ΣχολÞ του Εθνικοý ΘεÜτρου με υποτροφßα κι Ýπαιξε σε πολλÜ θεατρικÜ Ýργα στην ΕλλÜδα και το εξωτερικü. Ασχολεßται με τη μετÜφραση αγγλüφωνων και γερμανüφωνων δημιουργþν (ποßηση, πεζογραφßα, φιλοσοφßα, κριτικÜ δοκßμια, κοινωνικοπολιτικÝς μελÝτες). ΔιδÜσκει ΑγγλικÜ και ΓερμανικÜ, καθþς και σε  θεατρικÜ σεμινÜρια ΥποκριτικÞς και Λüγου. Επßσης κÜνει εκπομπÝς στο ραδιüφωνο...
ΣπουδÝς:
Kοινωνιολογßα-Ψυχολογßα (ΠανεπιστÞμιο Tubingen, Γερμανßα) ΓερμανικÞ Φιλολογßα, AγγλικÜ, ΓαλλικÜ, ΔραματικÞ ΣχολÞ Eθνικοý ΘεÜτρου.

MεταφρÜσεις: 23 βιβλßα αγγλüφωνων και γερμανüφωνων δημιουργþν (ποßηση, πεζογραφßα, φιλοσοφßα, κριτικÜ δοκßμια, κοινωνικοπολιτικÝς μελÝτες). ¸χει μεταφρÜσει πολλÜ Ýργα αγγλüφωνων και γερμανüφωνων δημιουργþν: ποßηση, πεζογραφßα, φιλοσοφßα, κριτικÜ δοκßμια, κοινωνικοπολιτικÝς μελÝτες, üπως: Marx-Lenin-Mao: Πρüσωπο & ΕπανÜσταση, Jack London: Γραφεßο δολοφονιþν Ε.Π.Ε. (ΠλÝθρον), Erich Fromm - D.T. Suzuki: Ζεν, Βουδισμüς και ΨυχανÜλυση (ΜπουκουμÜνης). Max Horkheimer: H Φιλοσοφßα και το ¸ργο του - Η ΣχολÞ της Φρανκφοýρτης (ΠλÝθρον), Teresa Tomlinson: Στον Αφρü των ΚυμÜτων (ΠατÜκης) κ. Ü. Κεßμενα και ποιÞματÜ της Ýχουν δημοσιευθεß σε ελληνικÜ και ξÝνα λογοτεχνικÜ περιοδικÜ. Η ΧαριστικÞ ΑναβολÞ εßναι το 1ο της μυθιστüρημα.
Eκδüσεις: 4 ποιητικÝς συλλογÝς - Ýπονται Üλλες δýο· επßσης, διηγÞματα και Ýνα μυθιστüρημα υπü Ýκδοση. Kεßμενα και ποιÞματÜ της Ýχουν δημοσιευθεß σε ελληνικÜ και ξÝνα λογοτεχνικÜ περιοδικÜ (και στο δικü της βραχýβιο κι εξαντλημÝνο ΠανσÝληνος).
Hθοποιüς απü το 1978 (με το ¢ρμα ΘÝσπιδος, το θßασο του Mßμη Φωτüπουλου, το Eθνικü ΘÝατρο, το ΔH.ΠE.ΘE Iωαννßνων, το ΘÝατρο ΣτοÜ-ZωγρÜφου, κ. Ü. σκηνÝς).
Διδασκαλßα σε σεμινÜρια Λüγου, Iστορßας ΘεÜτρου & ΠρÜξης.
PAΔIOΦΩNO απü το 1983: εκπομπÝς λüγου και μουσικÞς, ξενüγλωσσες εκπομπÝς ειδÞσεων και πολιτισμοý, καθþς και σατιρικÝς εκπομπÝς στους P/φ Σταθμοýς: EPA 1, EPA 2, EPA Σπορ, EPA 5 (επικοινωνßα με τους Aπüδημους ¸λληνες, πολιτιστικÝς εκπομπÝς), Planet, AθÞνα 984. MετÜ τα (1977), (1997), και το Ανοßκειον ΚÝλυφος (2000), Η Εßλη Της ¾λης εßναι το 4ο ποιητικü βιβλßο τÞς NανÜς Tσüγκα.
KÜνει θÝατρο (σπÜνια) κι εκπομπÝς στο ραδιüφωνο (σχεδüν) κÜθε μÝρα.




@+$#Q&@*!+$#Q&@#$Q&+Q


ΠΕΖΑ:

                   (Tß) Nα ΣκÝφτονται οι AμερικÜννη???

"τρομοκρατικü" παραμýθι για τη σχετικüτητα των αποστÜσεων

     Στα βÜθη της Aσßας - στη μακρινÞ Ýρημο του (γνωστοý μας πια) IρÜκ, για την ακρßβεια - ζοýσε στα πολý παλιÜ χρüνια Ýνας Üρχοντας καλüς, ευγενικüς και μεγαλüθυμος με τους υποτακτικοýς του. ¸νας απ' αυτοýς, αγαπημÝνος κι Ýμπιστüς του, εßχε ανÜμεσα στ' Üλλα καθÞκοντÜ του και την υποχρÝωση να πηγαßνει κÜθε βδομÜδα στο γειτονικü παζÜρι, να κÜνει τις προμÞθειες για τις ανÜγκες των ανθρþπων που τον κατοικοýσαν, αλλÜ και του ßδιου του πýργου με τους κρυμμÝνους θησαυροýς και τα εφτασφρÜγιστα μυστικÜ.
     Mια μÝρα σαν τις Üλλες, λοιπüν, κατεβαßνει ο καλüς δοýλος στην αγορÜ. Kι εκεß που ανÝμελος κι ευχαριστημÝνος για τη δροσερÞ καλοκαιρßα διÜλεγε τα φρÝσκα λαχανικÜ και τα χρωματιστÜ φροýτα, Ýνα χÝρι τον ακουμπÜει στον þμο. KÜνει να γυρßσει και τι να δει. ¹ μÜλλον, ποιüν! Tον KÜποιο, τον Aκατονüμαστο - και τον Aνεπιθýμητο μαζß. O ßδιος ο ΘÜνατος αυτοπροσþπως του χαμογελοýσε - Ýτοιμος να του πιÜσει και την κουβÝντα, ο ¢χρηστος!...
     O υποτακτικüς κÝρωσε, πρασßνισε, πÜγωσε, αλλÜ πρüλαβε να παρατÞσει τ' αυγÜ και τα καλÜθια και να το βÜλει στα πüδια - α, üλα κι üλα, ως Ýνα σημεßο υποτακτικüς: πρþτα-πρþτα Üνθρωπος! Kαι μÜλιστα Üνθρωπος που δεν εßχε λüγο να μην αγαπÜει τη ζωÞ και τα καλÜ της. Δρüμο παßρνει, δρüμο αφÞνει -πüσο μακριÜ του φÜνηκε η θερμÞ οικειüτητα της βαριÜς ξýλινης εξþπορτας!… - βιÜζεται να χωθεß στην τρυφερÞ σκλαβιÜ του κι Üντε να τον βρει ο Aχρεßαστος, αν του βαστÜει!...
     TρομοκρατημÝνος, χλωμüς -και κατακßτρινος- τρÝχει στο αφεντικü του πανικüβλητος να του φÝρει τα σκοτεινÜ μαντÜτα και πως, οπωσδÞποτε, δεν παßρνει αναβολÞ, "τα γλυκÜ και τα καλÜ εßναι πλοýσια τα ελÝη σου, ÜρχοντÜ μου", αλλÜ πρÝπει να φýγει χωρßς ανÜσα και πριν νυχτþσει, γιατß εßδε το XÜρο με τα μÜτια του! Kαι δεν θÝλει να τον νιþσει και στο πετσß του.
     Tß να κÜνει ο φιλεýσπλαχνος κýριος του πýργου -και προπαντüς της ανιδιοτελοýς ψυχραιμßας του- δε βαριÝσαι, Ýνα δοýλο Ýχανε, δÝκα θα Ýβρισκε, με τÝτοια αναδουλειÜ που εßχε πÝσει στα περßχωρα της ερÞμου - φορτþνει καλοýδια και χρυσαφικÜ και καρποýς - απ' τους μπαγιÜτικους - και νερü για το δρüμο, του εýχεται καλü κατευüδιο, "τα σεβÜσματÜ μου στον (ζÜπλουτο) Üρχοντα αδελφü σου, καλÝ μου υπηρÝτη!" - και χÜθηκε στις βελοýδινες κÜμαρες με τους μεθυστικοýς καπνοýς και τα σαγηνευτικÜ αρþματα.
     Aν Ýφτασε καλÜ ο δοýλος, αν τα βρÞκε με τον αδελφü του τþρα που ξανασμßξανε -τηλÝφωνο δεν υπÞρχε στη γειτονιÜ εκεßνου του αιþνα και οι καμÞλες, εκτüς απü αργÝς, Þταν και ακριβÝς -ποτÝ δεν θα μÜθαινε ο καταδεκτικüς κýριος- του πýργου, της ψυχραιμßας του και λοιπþν (δημοκρατικþν) δυνÜμεων και αγαθþν.
     Ωστüσο, δεν ξÝχασε -σε μια βδομÜδα, που οι βιοπαλαιστÝς αγρüτες ξανÜπλωσαν τις πολýχρωμες πραμÜτειες τους- να κατÝβει η Aυτοý AρχοντιÜ Tου στο παζÜρι, να ψÜξει τον MυστÞριο ΞÝνο, που τρομοκρÜτησε τον δοýλο του, για να χÜσει αυτüς τις βολÝς και τις βουλÝς του. Δεν χρειÜστηκε να σπαταλÞσει πολý απ' τον πολýτιμο χρüνο του καθισιοý του - και, νÜ σου, μπροστÜ του, σαν Ýτοιμος απü καιρü και σαν να τον περßμενε, ο ßδιος ο Mαýρος να του χαμογελÜει.
 -Γιατß, καλÝ μου ¢ρχοντα του ¢λλου Küσμου, τρüμαξες τον καλü μου υποτακτικü και πÞρε των ομματιþν του Ýξι μÝρες κι εφτÜ νýχτες δρüμο για τη μακρινÞ Bασüρα;
 -Eγþ, καλÝ μου κýριε -του πýργου, της ψυχραιμßας (κ.λπ.), δεν ασχολιüταν ο ¢λλος- Þθελα απλþς να τον ρωτÞσω, πþς και βρισκüταν εδþ, αφοý περßμενα πως θα 'ναι στη Bασüρα...
 -Tþρα, ποý εßναι; (¢φησε τους καλοýς τρüπους ο κýριος.)
 -Tþρα εßναι εκεß που πρÝπει να εßναι. (¢φησε τις περιττÝς προσφωνÞσεις ο ...) Aπλþς, καθυστÝρησε επτÜ μÝρες το ΣχÝδιο.

                                                                                                 01/03/2004

---------------------------------

                  Η Μαργαρßτα Και Το ΜαργαριτÜρι

     H Mαργαρßτα Ýβλεπε το χαλß με Üλλο μÜτι. Kαθüταν επÜνω του, στη μÝση του δωματßου και περßμενε να πετÜξει.
     ¼λα Üρχισαν, üταν η μεγÜλη χτÝνα Ýπεσε στο μπαλκüνι του κÜτω ορüφου. Eßχε κÜνει σκÜλα τα μαλλιÜ της γιÜ ν' ανÝβει εκεßνος -και τþρα δεν μποροýσε να (τα) ξεμπερδÝψει.
     Aυτü, πÜλι, Þταν γεγονüς Üσχετο με τα πÝντε μικροýλια και το φωταγωγü τους, üπου ποτÝ δεν προσγειωνüταν ο ¢γιος Bασßλης. Aπ' αυτÞ τη στÝρηση, το μικρüτερο απü τα πÝντε εßχε γκρεμιστεß πολλÝς φορÝς απü ψηλÜ σε ξÝνο αχυρþνα, γυρεýοντας τη βελüνα του ονεßρου μÝσα στ' Üχυρα της ανιαρÞς και γκρßζας καθημερινüτητας. ¼χι πως Þταν ολιγαρκÞ, εßχαν τα πÜντα - κερδισμÝνα με τον ιδρþτα της δουλειÜς τους!… ¹θελαν μüνο να δουν τον ¢γιο Bασßλη να περνÜει με το Üρμα του μÝσα στην Ýναστρη νýχτα - και να χαζÝψουν, üσο Ýπιανε το μυρμηγκßσιο μÜτι τους, τη διαδρομÞ του πÜνω απ' τις καμινÜδες και τα τζÜκια των ανθρþπων. Kι αν αυτü το πÝρασμα θα Üλλαζε το χρþμα του πüνου τους Þ θα χüρταινε την πεßνα των παιδιþν.
     AυτÞ η εßδηση εßχε κÜνει τη Mαργαρßτα να προσÝξει τα μικροýλια και τον ταπεινü, αθüρυβο κüσμο τους. Kαι τα 'φερε Ýτσι η καλÞ της τýχη, να Ýχει - Þδη απü το προηγοýμενο καλοκαßρι - γνωριστεß με τον τερÜστιο, πανýψηλο-σαν-δÝκα-πολυκατοικßες-μßα-πÜνω-στην-Üλλη ευκÜλυπτο στον ακÜλυπτο της καινοýργιας θÝας της. Aυτüς επρüκειτο πÜλι να τη βοηθÞσει. ΔοκιμÜστηκε Þδη πολλÝς φορÝς - κι η Mαργαρßτα Þταν πιÜ σßγουρη, üτι μποροýσε κÜλλιστα να τον θεωρεß καταφýγιü της. Tüσο γιÜ να σκεπÜζει τις λýπες της στη σκιÜ του, üσο και γιÜ να μοιρÜζεται τη χαρÜ της με τα φυλλαρÜκια του. O ευκÜλυπτος Þταν πÜντα πρüθυμος, γαλÞνιος κι ευτυχισμÝνος και, ταυτüχρονα, αδιÜφορα ελεÞμων. ¼,τι Ýπρεπε, δηλαδÞ, γιÜ να τραβÜει σαν το μÝλι τις ενοχλητικÝς μýγες των αλλüτριων βασÜνων. ºσως επειδÞ δεν εßχε γνωρßσει ποτÝ τον ανεßπωτο καημü του θÜμνου, που χρüνια ονειρεýεται - χωρßς ελπßδα - να γßνει δÝντρο. ΛÝω, ßσως…
     Tη γνωριμßα με τον αιωνüβιο φßλο της, την εßχε κÜνει η Mαργαρßτα μιÜ καυτÞ, ξεραμÝνη μÝρα, που ανακλαδßστηκε στο βορινü μπαλκüνι, μÞπως και κλÝψει μιÜ σταγüνα δροσοýλα απü Ýνα μακρινü και ακατÜδεχτο συννεφÜκι. MÜταια!... H επιβλητικÞ θωριÜ του ευκÜλυπτου μαγνÞτιζε τη λαχτÜρα της επß πÝντε ολüκληρες þρες, þσπου - και χωρßς να καταλÜβει πþς - λßγο πριν δýσει ο Þλιος, βρÝθηκε κÜτω απ' τη δροσερÞ σκιÜ του, ξαπλωμÝνη ανÜμεσα στο αερÜκι και τα ακοýραστα μυρμηγκÜκια. Aπ' το χþμα κοιτÜζοντας, ο ευκÜλυπτος φαινüταν θεüρατος - δηλαδÞ ορατüς απü το Θεü: τüσο ψηλüς Þταν - καθüλου φοβεριστικüς üμως! Γιατß, γιÜ να τον δεις, αναγκαζüσουνα να σηκþσεις οπωσδÞποτε το βλÝμμα σου ψηλÜ, κι Ýτσι αντßκριζες τον απÝραντο ουρανü! Σε αποζημßωνε, χωρßς να Ýχεις κοπιÜσει καθüλου - ξαπλþνοντας απλþς σε ýπτια θÝση! Kαι σε προστÜτευε απ' τον ανελÝητο Þλιο, που εννοεß να σε στραβþσει, Ýτσι και τολμÞσεις να κοιτÜξεις στα μÜτια το λυωμÝνο χρυσÜφι του... KουβÝντα με τα φýλλα του Ýπιασε πολý αργüτερα.
     H Mαργαρßτα δε θα ξεχÜσει ποτÝ εκεßνο το διÜφανο απüγευμα. Tüτε εßναι που πρωτοÝμαθε, πþς μιÜ μεγÜλη σιωπÞ αντιστÝκεται, αδιÜφορη στο χρüνο, ενþ ταυτüχρονα εßναι πÜντα εκεß! Παροýσα και παρÝα σου, γιÜ να σε παρηγορεß.Mε τοýτα και με κεßνα και καθþς οι μÝρες περνοýσαν ασυννÝφιαστες, ακüμα και μÝσα στο σκληρü χειμþνα, δεν Þθελε και πολλÜ η τρυφερÞ καρδιÜ της Mαργαρßτας γιÜ να γßνει πρüθυμα πειθÞνιο üργανü του.
     Eκεßνος, πÜλι, της Üφηνε πÜντα χþρο γιÜ να του ζητÜει χÜρες. ¸τσι κανüνισε και την περßφημη ανÜβαση των μυρμηγκιþν γιÜ τη συνÜντηση κορυφÞς. Tου ευκÜλυπτου. XαμÞλωσε τα κλαδιÜ του - και δε χρειÜστηκε παρÜ Ýνα απαλü αερÜκι τριþν δευτερολÝπτων, που Ýσπευσε πρüθυμος αρωγüς, γιÜ να βρεθοýν τα μικροýλια στο δεýτερο πιü ψηλü σημεßο - μετÜ το απÝναντι βουνü, που Ýτσι κι αλλιþς φÜνταζε φαντασμÝνο κι απüμακρο. Tο ΓερÜνι που επιμÝνει απ' τη ζαρντινιÝρα, λÝει πως, συννεφÜκι-συννεφÜκι εßναι που Ýφτασαν τα μυρμηγκÜκια üμορφα κι ωραßα στη φιλüξενη κορυφÞ του ευκÜλυπτου.
     Kαταλαβαßνετε, γιÜ Ýνα τüσο θαυμαστü γεγονüς, πολλÜ και διÜφορα διαδßδονται - και θα διαδßδονται, γιÜ χρüνια... ΠÜντως, γιÜ να πÜνε διÜ ξηρÜς, Þταν εντελþς αδιανüητο γιÜ τα μÝτρα τους - δηλαδÞ τα εκατοστÜ τους... Eßναι σαν να λÝμε, να ξεκινÞσεις, τþρα, με τα πüδια, να φτÜσεις στη ZανζιβÜρη - και, το χειρüτερο, να μην ξÝρεις, üπως εγþ, ποý βρßσκεται!…
     ¼πως και να 'χει, απü κει, μπüρεσαν ν' απολαýσουν πανοραμικÜ, για πρþτη φορÜ, üλη τη μεγαλοπρεπÞ θÝα του κüσμου μÝχρι την Üκρη της μελλοντικÞς ζωÞς τους. ¢σε που εκεßνη τη νýχτα ξημερþθηκαν χωρßς να καταλÜβουν γιÜ πüτε πÝρασε η (ανθρþπινη) þρα!… Στην αρχÞ τρüμαξαν και μετÜ ξετρελÜθηκαν με τα πυροτεχνÞματα, που Ýκαναν ακüμα πιü βελουδÝνιο το βελοýδο του καλοσυνÜτου θüλου. Zοýσαν το Θαýμα, και τßποτα δε συννÝφιαζε την Ýκπληξη και τον ενθουσιασμü τους. Tον ¢γιο Bασßλη δεν εßδαν πουθενÜ… AλλÜ το ξÝχασαν.
     Tην Üλλη μÝρα - κι επειδÞ τα μυρμηγκÜκια δεν Þξεραν τß θα πει γιορτÞ και σχüλη - ξανÜ, συννεφÜκι-συννεφÜκι - Þ με το αερÜκι και τα πρüθυμα φυλλαρÜκια του ευκÜλυπτου - Þ, τÝλος πÜντων, üπως εßχαν Ýρθει - γýρισαν στο φωταγωγü τους κι Ýπιασαν δουλειÜ. Eßχαν να μεταφÝρουν πολλÜ ψßχουλα απ' την αγÜπη των ανθρþπων, που εßχαν ξεχÜσει πþς να τη χαρßζουν - στους δικοýς τους και στους ξÝνους - και την πÝταγαν στο φωταγωγü. H χαρÜ των μυρμηγκιþν, δηλαδÞ! Δεν ξÝρω αν - και του Θεοý. H χαρÜ, εννοþ.
     O μεγÜλος ευκÜλυπτος εßχε μÜθει στη Mαργαρßτα, ανÜμεσα στα πολλÜ και θαυμαστÜ, να φυτρþνει χωρßς κανÝνα κüπο κÜτω απ' την ευσπλαχνικÞ σκιÜ του. ¸τσι, ξÝχασε και το συνÞθειο που εßχε να φυτρþνει εκεß που δεν τη σπÝρνανε, γενικþς. Tρελαινüταν - σαν να Þταν πÜντα η πρþτη φορÜ - να πετÜγεται με ευκολßα απ' το ψηλü μπαλκüνι κατευθεßαν στον ακÜλυπτο, üποτε Ýνιωθε την ανÜγκη της - σιωπηλÞς συνÞθως - παρÝας του. Kαι χωρßς να χÜνει τις ρßζες της!…
     Mια μÝρα που η Mαργαρßτα Þταν ευτυχισμÝνη στη γλÜστρα της - αφοý, μεταξý Üλλων, εßχε μÜθει πως και η μοναξιÜ Ýχει τη χÜρη της, Üμα ξÝρεις να την αναγνωρßζεις - Ýτρεξε γεμÜτη περιÝργεια στον καθρÝφτη της να δει, αν, αυτü που τη γαργαλοýσε ευχÜριστα στο πÜνω δεξιÜ φυλλαρÜκι της, Þταν το Üτακτο, εξαρτημÝνο μελισσÜκι της Þ το καμπανÜκι που την ειδοποιοýσε πως εßχε ξεχÜσει την κρυφÞ μÝσα ζωÞ. O καθρÝφτης τÞς Ýστειλε Ýνα πλατý κßτρινο χαμüγελο - κι εκεßνη κατÜλαβε πως Þταν þρα να κλεßσει τα φυλλαρÜκια της και να βυθιστεß στο γνþριμο ταξßδι...
     H Mαργαρßτα δε νοσταλγεß ποτÝ, αλλÜ θυμÜται πüτε-πüτε: την προηγοýμενη ζωÞ της, üταν Þταν Üνθρωπος. BÜσανα και ανηφüρες. Tις κατηφüρες, μιÜ ζωÞ, δεν τις συνÜντησε, επειδÞ ποτÝ δε γýριζε πßσω - οýτε καν γιÜ να κοιτÜξει. Eßχε τη μνÞμη Üγραφο χαρτß - κι Þταν αυτÞ που τελικÜ την τιμþρησε. TÝλος πÜντων!… Eδþ και τþρα, δε χρειαζüταν τßποτα απü… "εκεß και τüτε". ¸τσι κι αλλιþς, εκεß που γßνονται τα θαýματα, παßρνουν απουσßα οι Üνθρωποι. Kι üπου συχνÜζουν, οι μÝρες εßναι πεζÝς και üμοιες. Kαι οι νýχτες το ßδιο. Eκτüς απü μßα, που την Ýχουν βαφτßσει ¢για και τη γιορτÜζουν, δÞθεν και με το ζüρι, μßα φορÜ το χρüνο.
     KÜθε μÝρα που ξημερþνει, η Mαργαρßτα εßναι πολý απασχολημÝνη με τα απλÜ και ταπεινÜ - δηλαδÞ, τα θαýματα - κι Ýτσι δεν Ýχει καμßα επαφÞ με τον κüσμο των ανθρþπων. ΠιÜνει φορÝς τον εαυτü της να τους λυπÜται - κι αυτü τη στενοχωρεß, γιατß δε γνωρßζει πιÜ τß θα πει αρνητικÞ σκÝψη Þ απαισιüδοξο συναßσθημα. Aν εßναι κÜτι που θα Þθελε οπωσδÞποτε να τους πει - αλλÜ δε γßνεται, επειδÞ οι Üνθρωποι - αυτü το θυμÜται εξ ιδßας πεßρας…- φορÜνε παρωπßδες και στη φαντασßα τους - εßναι πως, με Þλιο και βροχÞ, με χιüνι Þ λιακÜδα, σημασßα Ýχει να αγαπÜς χωρßς ελπßδα. Kαι να μην ανησυχεßς, παρÜ μüνο γιÜ πρÜγματα που αξßζουν αυτÞ την αγÜπη. ¼πως τα παιδιÜ, θÜλασσες και τα ποτÜμια, τα ζþα, τα δÝντρα, τα φυτÜ... Kαι τα üνειρα.
- Kαι τα λουλοýδια!, αν μου επιτρÝπετε να περιαυτολογÞσω… (ΣυνÞθειο κι αυτü, που μου Ýμεινε απü την προηγοýμενη, ανθρþπινη ζωÞ μου…) Kαι να κοιτÜζουν πþς θα ομορφÞνουν τη δικÞ τους ζωÞ - κι üχι πþς θα κÜνουν αβßωτη τη ζωÞ των Üλλων!…
     A, üσο γιÜ τη χτÝνα, μÝνει ακüμα στο μπαλκüνι ξεχασμÝνη, γιατß ποτÝ δεν τη ζÞτησε απ' τον Ýνοικο του κÜτω ορüφου. Aπλþς, αμÝλησε. Γιατß, στην ανθρþπινη ζωÞ της, η Mαργαρßτα Þταν τζιτζßκι. Aυτü, εδþ που τα λÝμε, εßχε και τα καλÜ του - αλλÜ εßχε κι εκεßνα, γιÜ τα οποßα αργÜ Þ γρÞγορα μετανιþνεις. EπειδÞ συνÞθως μετανιþνουμε γιÜ ü,τι δεν κÜνουμε. Kαι τα τζιτζßκια, ως γνωστüν, αν δεν πιστεýουν üτι θα ζÞσουν αιþνια, πληρþνουν ωστüσο το τßμημα. Tου εφÞμερου που δεν παραδÝχονται -κι αφοý το αγνοοýν, νομßζουν üτι το νικοýν κιüλας. AλλÜ αυτÞ εßναι μιÜ Üλλη -και γνωστÞ, γραμμÝνη Þδη απ' τον Aßσωπο- ιστορßα, που εγþ τþρα βαριÝμαι να σας την (ξανα)πω, γιατß -επßσης, ως γνωστüν- τα λουλοýδια Ýχουν ανακαλýψει την τεμπελιÜ και την πραγματικÞ αξßα της, πολý πριν απ' τους ανθρþπους.
     H Mαργαρßτα, γιÜ να συμπληρþσω, τα Üφηνε üλα στην τýχη - που δεν χαμογελοýσε πÜντα - κι üλο ανÝβαλλε να πει στη μαμÜ της πüσο την αγαποýσε. Tþρα εßχε μÜθει πως, και αυτονüητο να εßναι κÜτι, πρÝπει να το συζητÜς. Nα το χειροπιÜνεις με τη γλþσσα. Γιατß το αυτονüητο που μÝνει ακουβÝντιαστο, γßνεται σιγÜ-σιγÜ αüρατο, ανýπαρκτο. ΛανθÜνον μÝχρι χαμοý, Ýως απωλεßας οριστικÞς. Eκτüς, βÝβαια, αν Ýχεις βρει το δρüμο της γεμÜτης σιωπÞς, που τα λÝει üλα αντß γιÜ σÝνα. AλλÜ κι αυτü δε σου χαρßζεται, θÝλει πολλÞ δουλειÜ - σαν αυτÞ των μυρμηγκιþν!
     H αγÜπη δεν υπÜρχει χωρßς κüπο. ΓεννιÝται κÜθε στιγμÞ, αλλÜ και πεθαßνει γρÞγορα, αν δεν την ποτßζεις τακτικÜ. Προûπüθεση εßναι, να παραμερßζουμε το εγþ μας -πρÜγμα καθüλου εýκολο, θα το γνωρßζετε κι εσεßς... Eßναι μιÜ καλÞ αρχÞ, αλλÜ δε φτÜνει, να λες üτι αγαπÜς. Γιατß εßναι συντριπτικÜ λιγüτερο απ’ το να αγαπÜς στην πρÜξη.
     Tο καταλαβαßνεις, üταν δεις την πÝτρα ν’ ανθßζει.

                                                                                                               25/06/2003

-----------------------------------

ΠΟΙΗΜΑΤΑ:

     (¸μ)Mονη MνÞμη «…των Aκραιφνþν και των AχρÜντων…»

KÜθε χρüνο λÝει να σωπÜσει. AλλÜ ο ¢γγελος, που δεν κÜηκαν ακüμα τα φτερÜ του, τον σπρþχνει να γονατßσει.
ΠρÝπει να σκεφτοýμε ποιüν πειρÜζει να θυμüμαστε.
Για να θυμüμαστε.
Aπ’ το σχολεßο κατευθεßαν στο σφαγεßο...
TριÜντα χρüνια μετÜ: ξεσκονßζει και φÝτος εκεßνη την αξημÝρωτη μÝρα στο σταυροδρüμι των σκοτεινþν καιρþν. Φυσοýν τα ρεýματα και φÝρνουν πßσω τις φωνÝς που του θυμßζουν...
¾στερα φιλÜει στα λαμπερÜ της μÜτια την εφηβεßα του και την ξανατοποθετεß ευλαβικÜ στο ρÜφι των ΘαυμÜτων.
Δεν εßχε πιστÝψει üτι ο σιδερÝνιος καβαλÜρης με τη σκοτεινÞ σημαßα θα ορμοýσε καταπÜνω του με το σιδερÝνιο Üλογο. Η επüμενη στιγμÞ του σφαγμÝνου χρüνου: καταγÞς.
ΚÜτω απ' την κÜθετη ραγισματιÜ του κρýσταλλου διαθλασμÝνη η για πÜντα πια σιωπηλÞ αλÞθεια των σφαλισμÝνων ματιþν.
Τßποτ' Üλλο.
Τßποτα δεν πρüδινε ταραχÞ και μÜχη. ¼λα Þσυχα και καθαρÜ στις πεδιÜδες του προσþπου. Μüνο στην Üκρη του αριστεροý κροτÜφου εßχε κυλÞσει το βουβü αιμÜτινο δÜκρυ που φÜνταζε σαν αλλüκοτο κüσμημα, χωρßς αξßα - μÝσα στη στιλπνÞ θÜλασσα των εβÝνινων μαλλιþν.
Δßπλα, ορθÞ - σαν μοßρα που στεκüταν απü πÜντα εκεß και κανεßς δεν Ýλεγε να την προσÝξει - η κοπÝλα με το αναμαλλιασμÝνο κεφÜλι κρατþντας σαν χοÝς στα δυο προτεταμÝνα χÝρια, της ζητιανιÜς το Üξιο αντßδωρο: Ýνα μακρüστενο πλαστικü γκριζüλευκο κουτß, ξεσκÝπαστο. ΜÝσα, το πλαδαρü σþμα του ψüφιου ψαριοý. BρωμÜει απ’ το κεφÜλι.
Τα φτερÜ της νυχτερßδας-βαμπßρ χαρÜζουν το αιμüφυρτο τοπßο: το πτþμα του Üναυδου χρüνου, στην επüμενη φωτογραφßα, κÜτω δεξιÜ.
Οýτε ανÜσα, να κεντÞσει τον ακßνητο αÝρα.
H νýχτα αναποφÜσιστη αν θα τραβÞξει την αυλαßα: 16 προς... 17 NοÝμβρη.
ΠÜλι χτυποýν την πüρτα του η ασφυξßα των δακρυγüνων και οι σφαßρες που σφυρßζανε το μπüι του ανθρþπου το λαχανιασμÝνο.
AλλÜ ενþ φυσÜνε ακüμα οι Üγριοι βοριÜδες στις γειτονιÝς του κüσμου, στη στροφÞ, φρÝσκο το παλιü αερÜκι πÜει και ξετρυπþνει - ξεδιπλþνει - τη φυλαγμÝνη στα υπüγεια σημαßα της ψυχÞς.
ΠÜλι η παλßρροια στην παραλßα του Oνεßρου.
Aναρριπßζει ανθοýς λησμονημÝνους, φουντþνει απρüσμενα τα πρÜσινα των δÝντρων - ακοýει πÜλι τα κüκκινα τραγοýδια των πουλιþν.
Kαι πÜνω στο θαυμαστικü της προτελευταßας ανÜσας, συναντÜ τον ΠοιητÞ:
«Aποτοιχßζω την απüγνωση κατακεßμενος üρθιος.»

-----------------------------------------------------------------

Τρßα ΠοιÞματα

Oýτε αστÝρι Ýπεσε
ποτÝ μες στην αυλÞ μου
οýτε συνÜντησα Üγγελο
στην Ýκπτωτη ζωÞ μου.

Kαι η ψυχÞ συνÝχεια
αχüρταγη γι’ αστÝρια -
üπως η σÜρκα Üπληστη
για δßκοπα μαχαßρια.

ΦυσÜει το Nαι ο Üνεμος
- πιο ελαφρý απ’ το ¼χι -
τραμπÜλα κÜνει η αγÜπη σου
δε βλÝπει την απüχη.

Του κüσμου üλου ο ΚυματοδαμαστÞς
μπορεß να ναυαγÞσει
στου νυχτολοýλουδου την ευωδιÜ
κÜτω απü τη σελÞνη.

Eσý, πÜλι, σε μια σταγüνα δÜκρυ.
Γι’ αυτü δε σε κλαßω.

                                               21/08/2003


¼σο μπορþ, Üλλο δεν κÜνω
παρÜ να λÝω ψÝματα σαν τους αυτüπτες μÜρτυρες:
βλÝπω το φüνο και προβÜλλω το φüβο.
¾στερα γυρßζω μßα σκηνÞ
αγÜπης και ευτυχßας, και αφÞνω
κρυμμÝνο το συναßσθημα σε Ýνα καρεδÜκι -
πρüθυμο σωσßβιο για τον τυχερü αγνοοýμενο.

Tüσο συμπονþ τους ανθρþπους
που üλο ν’ απομακρýνομαι φροντßζω
-μια νüτα εκεß, Ýνας Þχος εδþ
Ýνα χρþμα πιο πÝρα: Ýτοιμο το ναρκοπÝδιο.

Mε αξιοζÞλευτο, δεξιοτÝχνη ελιγμü
αποφεýγω το κουμπß της Ýκρηξης
αλλÜ πατÜω κατÜ λÜθος το delete -
ενþ δεν θÝλω παρÜ να πατÞσω
κÜπου - και τα σβÞνω üλα.

ΠÜλι (σ)τα ßδια:
απü δω λιβÜδια μαργαρßτες
απÝναντι οι κοπρßτες.

Απü το τελευταßο βιβλßο της "η εßλη της ýλης", MÜης 2003

M’ αρÝσει να σηκþνομαι πρωß το καλοκαßρι
να στßβω τους χυμοýς του ~ κι απü κει, με τ’ Üλλο χÝρι
κρυφÜ να δρÝπω τις σπÜνιες δροσοσταλßδες
να φτιÜχνω το απüγευμα ασπßδα αüρατη
για τις Eυμενßδες.

ΜικρÞ κουκßδα ενοχÞς
στους Oßκους AνοχÞς της OικουμÝνης ~
επαßτες επετεßων οι απερισκÝπτως ευÝλπιδες,
ως σκþληκες περιδεινοýμενοι
που δεν θ’ αξιωθοýν ποτÝ να γßνουν πεταλοýδες.

ΣημαδεμÝνο χαρτß της Iστορßας
κÜθε χρüνο τÝτοιες μÝρες
λüγια τυλßγει αραχνοàφαντα επßσημων χειλÝων
Σýμφωνα βÜρβαρα ως ρω παρεισφρýουν στην Aγ(ρ)ιüτητα.
ΠορφυροβαμμÝνο üμως το βÜθος του ουρανοý
~ η Eλπßδα αμετανüητη προς κÝντραν λακτßζει
και δεν εννοεß να νερþσει το κüκκινο κρασß της
~ το αßμα νερü δε γßνεται.

Aπü τα υπü Ýκδοση ΣημειOμματα© και την Eνüτητα «MÞνες ~ MνÞμες, EποχÝς ~ EνοχÝς»©

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers