Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Πληρ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτ./Αρχιτ.

Κλασσικά ΙΙ

 
 

Ερ. Λογοτεχνία 

Coiny Jacques-Joseph: Toλμηρές Χαραγματιές



                                             Bιογραφικό

     Ο Ζακ-Ζοζέφ Κουανύ (Jacques-Joseph, ή Joseph Coiny (19 Μάρτη 1761, Versailles - 28 Μάη 1809) ήτανε Γάλλος χαράκτης, ξακουστός στην εποχή του, για τις τολμηρές απεικονίσεις του.
     Τα πιο γνωστά έργα του παραμένουνε τα 20 χαρακτικά ερωτικών στάσεων, που φιλοτέχνησε για το L'Arétin d'Augustin Carrache στη Συλλογή Ερωτικων Στάσεων, που δημοσιεύτηκε από τον Pierre Didot στο Παρίσι το 1798. Ο τίτλος του αναφέρεται στο έργο I Modi του Agostino Carracci και του Pietro Aretino, αλλά δε βασίζεται στις εικόνες και τα ποιήματα τους. Αντίθετα, φαίνεται να έχουν εμπνευστεί από τις ερωτικές στάσεις στον Έρωτα Των Θεών που δημιουργηθήκανε στην Αμβέρσα στις αρχές του 17ου αι. σε γλυπτά από τον Pieter de Jode I (1570-1634).



     Αυτή η θεωρία παραμένει αμφισβητήσιμη μέχρι σήμερα. Στη πραγματικότητα, ο Coiny φαίνεται να είχε μια σειρά από έξι ανώνυμες εκτυπώσεις, αλλά είναι δύσκολο να πούμε ακριβώς ποιές. Η λέξη "L'Arétin" στον τίτλο πιθανότατα δεν αναφέρεται ρητά στον Pietro Aretino και τα αρχικά του ποιήματα για το I Modi -από τα μέσα του 17ου αι., ένας "Arétin" αναφέρεται σε οποιαδήποτε εργασία που αναπαράγει πορνογραφία χρησιμοποιώντας μυθολογικές σκηνές. Αργότερα λιγώτερο εκτυπώσιμες εκδόσεις συνοδεύονταν από σονέττα του Simon-Célestin Croze-Magnan (1750-1818) αλλά γρήγορα απαγορεύτηκαν από την αστυνομία κατά την Α' Γαλλική Αυτοκρατορία.

     ’λλα έργα του περιλαμβάνουνε χαρακτικά ζωγραφικής μάχης από το Louis-François Lejeune. Μαθητές του ήτανε μεταξύ άλλων ο Théodore Richomme κι ο γιος του Joseph Coiny που κερδίσανε μάλιστα το Prix de Rome για τη χαρακτική, το 1816.


========================













































     Eδώ αν υπακούει ο καλλιτέχνης στο μύθο, τότε η Πανδώρα κάνει έρωτα με
τον
Επιμηθέα κι η φαντασία του καλλιτέχνη προσθετει την... "επίθεση" του
Βάκχου, με σκοπό είτε να συμμετάσχει, είτε να τους εμποδίσει. Το δε πήλινο
βαζάκι (εδώ διασκεδασα πραγματικό) υποθέτει ο δημιουργός πως είναι το
περίφημο "κουτί της Πανδώρας" με όλα τα δεινά του κόσμου, κι είναι ήδη
ανοιχτό. (Πόσα λίγα δεινά είχεν ο κόσμος τότε ε; )!!!




_____________________________

     Προσωπική άποψη: Είτε θεωρήσουμε πως είναι δουλειά του Καράτσι -που μάλλον είναι κι απλά ο Κουανύ τη κόπιαρε χαρακτικά), είτε του Κουανύ, πρόκειται για θαυμάσια κι ερωτικότατη δουλειά. Πουθενά δεν υπάρχει χρήση βίας, τα κορίτσια είναι ενδοτικά, σε βαθμό που φαίνεται ορατά ακόμα και στις σκιασμένες φωτογραφίες, κι ενδίδουν είτε συνεπεία έρωτα, είτε συνεπεία κάβλας. Η "βία" που απεικονίζεται, όπου δηλαδή απεικονίζεται, είναι καθαρά η σεξουαλική "βίαιη αμάχη" επειδή τα ζευγάρια έχουνε παραδοθεί στον υψηλότερο πόθο. Π.χ. ο πίνακας του Ηρακλή με τη Διηάνειρα και του Αχιλλέα με τη Βρισηίδα, είναι κι από τους πιο... "βίαους" αλλά συνάμα κι από τους πιο όμορφα ερωτικούς. Μερικοί πίνακες, όπως π.χ. του ’ρη με την Αφροδίτη, σταλάζουν αγάπη προ πόθου. Τελος μάρτυρας της άποψής μου αυτής είναι η στάση, η θέση του κορμιού, η γλώσσα του σώματος, όλων των κοριτσιών, που είτε παραδομένες εντελώς κι αυτό ορατότατο, είτε δια της πρωτοβουλίας που δείχνουν οι εικόνες, με αποκορύφωμα των Πάρι και την Ονώνη!
     Παρακάτω θα παραθέσω τις... πολεμικές φωτογραφίες του, που πραγματικά δείχνουνε το ταλέντο αυτού του καλλιτέχνη: Πολεμικά καράβια της εποχής, με τα κανόνια τους κλπ, με μιαν όμως κομψή ερωτική πινελλιά, που απογειώνει το χαρακτικό. Απολαύτε τους και συγγνώμη για τη διακοπή. Π. Χ. 
________________________________






















                          Τ   Ε   Λ   Ο   Σ

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers