ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

ÐéíáêïèÞêç 

Balthus


                               Balthazar Klossowski De Rola

Balthus
(1908-2001Realism
       
                                          Βιογραφικü

     Ο γνωστüς ως Μπαλτýς, Þτανε Πολωνο-ΓÜλλος σýγχρονος καλλιτÝχνης ζωγρÜφος, γνωστüς για τις ερωτικÜ φορτισμÝνες εικüνες των εφÞβων κοριτσιþν, αλλÜ και για την εκλεπτυσμÝνη, ονειρικÞ ποιüτητα των εικüνων του. Καθ' üλη τη διÜρκεια της καρριÝρας του, απÝρριψε τις συνÞθεις συμβÜσεις του κüσμου της τÝχνης. ΕπÝμεινε üτι οι πßνακÝς του πρÝπει να φαßνονται και να μη διαβÜζονται κι αντιστÜθηκε σε κÜθε προσπÜθεια να δημιουργηθεß Ýνα βιογραφικü προφßλ. Το σüουμπρικÝ του, Balthus βασßστηκε στο παιδικü του ψευδþνυμο, εναλλακτικÜ γραμμÝνο Baltus, Baltusz, Balthusz Þ Balthus.
     Ο πατÝρας του, ¸ριχ Κλοσüφσκι, Þταν ιστορικüς τÝχνης που Ýγραψε μια αξιοσημεßωτη μονογραφßα για την ΟνορÝ ΝταμιÝ. Ο Erich μεγÜλωσε στην πüλη Ragnit στην ΑνατολικÞ Πρωσσßα, τþρα μÝρος της Ρωσßας, αλλÜ στη συνÝχεια στη ΓερμανικÞ Αυτοκρατορßα. Σýμφωνα με τον Balthus, ανÞκε στη πρþην πολωνικÞ μικροαστικÞ ευγÝνεια (η drobna szlachta) κι η οικογÝνειÜ του Ýφερε το εθνüσημο Rola. Αυτü το οικογενειακü υπüβαθρο σε μεγÜλο βαθμü χωρßς Ýγγραφα αργüτερα θα οικειοποιηθεß απü τον Balthus üταν αποφÜσισε να χρησιμοποιÞσει το επþνυμο "Klossowski de Rola". (Αν ζοýσε στη Πολωνßα, τ' ονüμÜ του θα Þτανε Rola-Kłossowski Þ Kłossowski h. Rola). Ο Balthus εßχε τα χÝρια του Rola κεντημÝνα σε πολλÜ κιμονü του, σε στιλ ιαπωνικοý καμüν.



     Η μητÝρα του Balthus, Elisabeth Dorothée Spiro Klossowska (γνωστÞ ως Baladine Klossowska) κατÜγονταν απü Ρþσους Εβραßους που εßχαν μεταναστεýσει στην ΑνατολικÞ Πρωσßα. Στον κατÜλογο της Ýκθεσης Balthus του Μητροπολιτικοý Μουσεßου ΤÝχνης του 1984, βγÞκε ως η κüρη ενüς ψÜλτη απü το Κüβλιτζ στο Νüβγκοροντ της ΡωσικÞς Αυτοκρατορßας. Ωστüσο, ο Balthus εßπε στο βιογρÜφο του Nicholas Fox Weber üτι αυτü Þτανε λÜθος κι üτι η μητÝρα του προÞλθε "προφανþς απü μια προτεσταντικÞ οικογÝνεια στη νüτια Γαλλßα". ΑλλÜ σýμφωνα με τον Weber, αυτü Þταν Ýνα μπÝρδεμα απü την πλευρÜ του Balthus. Στη πραγματικüτητα, θα κεντοýσε συχνÜ την ιστορßα για τη καταγωγÞ της μητÝρας του, λÝγοντας üτι Þταν επßσης συγγενÞς με τους Romanov's και τους Narischkin's, ισχυρÝς αριστοκρατικÝς οικογÝνειες της Ρωσßας. Σε μιαν Üλλη ανατροπÞ, ο Weber αναφÝρει üτι ο εραστÞς της Baladine, ο ποιητÞς Rainer Maria Rilke, εßχε πει üτι κατÜγονταν απü μια απü τις πλουσιüτερες οικογÝνειες Σεφαραδιτþν Εβραßων, δηλαδÞ üτι Þταν ισπανικÞς καταγωγÞς κι üχι ανατολικÞς Ευρþπης. Ο ΒÝμπερ αμφισβÞτησε κι αυτÞ την ιστορßα, αφοý ο γιος του Μπαλτýς, Φοýμιο, που γεννÞθηκε στα τÝλη της 10ετßας του 1960, εßχε ασθÝνεια Tay-Sachs, μια γενετικÞ διαταραχÞ που συνÞθως σχετßζεται με τους Εβραßους της ΑνατολικÞς Ευρþπης.



     Ο μεγαλýτερος αδελφüς του Μπαλτýς, Πιερ Κλοσüφσκι (γεννημÝνος το 1905) Ýγινε αργüτερα γνωστüς συγγραφÝας και φιλüσοφος. Τα παιδιÜ Klossowski μεγÜλωσαν σε Ýνα περιβÜλλον τÝχνης, με συχνÝς επισκÝψεις στο σπßτι τους απü διÜσημους καλλιτÝχνες και συγγραφεßς, συμπεριλαμβανομÝνων των Rilke, André Gide (που καθοδÞγησαν τον Pierre) και Jean Cocteau (που θα απεικüνιζε την οικογÝνεια σε σκηνÝς του μυθιστορÞματüς του του 1929 Les Enfants Terribles, Τα ΤρομερÜ ΠαιδιÜ). Οι καλλιτÝχνες Maurice Denis και Pierre Bonnard Þταν επßσης επισκÝπτες, üπως και ο Ýμπορος τÝχνης Pierre Matisse. Τα παιδιÜ εßχανε ΣκωτσÝζικη νταντÜ κι ο Balthus αργüτερα εßπε üτι η πρþτη του γλþσσα Þταν τα ΑγγλικÜ, αν κι οι γονεßς του μιλοýσαν ΓερμανικÜ μεταξý τους. ΣυνολικÜ, εßχε μια ειδυλλιακÞ μνÞμη αυτþν των πρþτων παιδικþν χρüνων, που διαταρÜχθηκαν üταν, λßγο μετÜ την Ýναρξη του Α' Παγκ. Πολ. το 1914, η οικογÝνεια αναγκÜστηκε να εγκαταλεßψει το Παρßσι προκειμÝνου ν' αποφýγει την απÝλαση λüγω της γερμανικÞς ιθαγÝνειας. ΕγκατασταθÞκανε στην Ελβετßα, κοντÜ στη Γενεýη.



     Το 1917 οι γονεßς του χωρßσανε κι η μητÝρα του μετακüμισε με τα 2 αγüρια στη Γενεýη. Ζοýσανε σ' Ýνα λιτü διαμÝρισμα στον αριθμü 11, στην οδü Pré-Jérôme, φτωχικÞ γειτονιÜ. Περßπου Ýνα χρüνο αργüτερα η μητÝρα του Ýγινε ερωμÝνη του Ρßλκε. Ο Balthus αναμφßβολα βßωσε αυτÞ την αντικατÜσταση του πατÝρα του ως Ýνα αρκετÜ τραυματικü γεγονüς, ειδικÜ δεδομÝνων των ρομαντικþν εκστασιþν κι αγωνιþν της σχÝσης της μητÝρας του με τον Rilke, που πιθανüτατα τον Ýκαναν να ζηλÝψει και να τον εγκαταλεßψει. Ωστüσο, ο Rilke εντυπωσιÜστηκε πολý με το καλλιτεχνικü ταλÝντο του νÝου "Baltusz" και τονε βοÞθησε να εκδþσει το 1ο του Ýργο το 1921, σε ηλικßα 13 ετþν. Αυτü Þταν Ýνα βιβλßο με τßτλο Mitsou, που περιελÜμβανε 40 σχÝδιÜ του και πρüλογο του Ρßλκε. Οι εικüνες σε στυλ κüμικς απεικονßζουνε την ιστορßα ενüς νεαροý αγοριοý που χÜνει την αγαπημÝνη του γÜτα. Τα θÝματα της ιστορßας προμηνýανε τη δια βßου γοητεßα του Balthus με τις γÜτες, μαζß μ' Ýνα αßσθημα απþλειας Þ εξαφÜνισης.
     Τα Χριστοýγεννα του 1921, η Baladine, οικονομικÜ Üπορη, μετακüμισε στο Βερολßνο με τα παιδιÜ της για να ζÞσει με τον αδερφü της. Το 1926 ο Balthus επισκÝφθηκε τη Φλωρεντßα, üπου αντÝγραψε πολλÝς τοιχογραφßες του αναγεννησιακοý δασκÜλου Piero della Francesca. Αυτü ενÝπνευσε Ýνα πρþιμο φιλüδοξο Ýργο του: τις τÝμπερες τοιχογραφßες της προτεσταντικÞς εκκλησßας του ελβετικοý χωριοý Beatenberg που τις εκτÝλεσε το 1927. Απü το 1930 Ýως το 1932 ζοýσε στο Μαρüκο. ΚατατÜχθηκε στο μαροκινü πεζικü στη Κενßτρα και τη Φες, εργÜστηκε ως γραμματÝας και ζωγρÜφισε τον πßνακÜ του La Caserne (1933).



     Ο ΜπαλτασÜρ Κλοσüφσκι ντε Ρüλα (Balthasar Klossowski de Rola), γεννιÝται απü πολωνικÞν οικογÝνεια καλλιτεχνþν στο Παρßσι, 29 ΦλεβÜρη 1908.  Ο πατÝρας του Erich Þτανε ζωγρÜφος κι ιστορικüς τÝχνης, η μητÝρα του Baladine κι ο αδελφüς του Pierre σýντομα καταξιþθηκαν σαν ζωγρÜφος και συγγραφÝας αντßστοιχα. Το 1921 περνÜ τον καιρü του μεταξý Παρισιοý, Βερολßνου και Γενεýης, üπου συναναστρÝφεται τον Rainer Maria Rilke, -φßλο της μητÝρας του-, με το οποßο ξεκινÜ Ýντονη αλληλογραφßα κι εκεßνος του αφιερþνει ποιητικÝς του δουλειÝς. Το 1926 εργÜζεται σε Φλωρεντßα κι ΑρÝτσο, σε αντßγραφα απü νωπογραφßες των Masolino, Masaccio και Piero Della Francesca. ΜετÜ απο ταξßδια σε Γενεýη, Ζυρßχη, ΒÝρνη και Βερολßνο, επιστρÝφει στο Παρßσι το φθινüπωρο του 1932 και κÜνει τα σκßτσα για τα ΑνεμοδαρμÝνα ¾ψη της Emily Bronte.
     Το 1933 μετακüμισε στο Παρßσι, αγορÜζοντας Ýνα στοýντιο στη Rue de Furstemberg κι αργüτερα θα μετακομßσει σε Üλλο στοýντιο στο κοντινü Cour de Rohan. Ο Balthus δεν Ýδειξε κανÝνα ενδιαφÝρον για μοντÝρνα στυλ üπως ο κυβισμüς. Οι πßνακÝς του Þτανε ρεαλιστικοß αλλÜ εσωστρεφεßς, με τον τρüπο της 2ης γενιÜς σουρρεαλιστþν ζωγρÜφων üπως ο Νταλß, που συχνÜ χρησιμοποιοýσανε ρεαλιστικÝς τεχνικÝς για να απεικονßσουνε ψυχολογικÜ μοτßβα Þ εικüνες ονεßρου. ΣυχνÜ απεικüνιζε Ýφηβα κορßτσια σ' ερωτικÝς κι ανÝμελες στÜσεις. ¸να απü τα πιο διαβüητα Ýργα απü την 1η του Ýκθεση στο Παρßσι Þτανε το ΜÜθημα ΚιθÜρας (1934), που προκÜλεσε αντιπαραθÝσεις λüγω των σαδιστικþν και σεξουαλικÜ σαφþν εικüνων του. Απεικονßζει Ýνα νεαρü κορßτσι ξαπλωμÝνο ανÜσκελα στην αγκαλιÜ της δασκÜλας της, τα χÝρια της οποßας εßναι τοποθετημÝνα πÜνω στο κορßτσι σαν να τη παßζουν σαν κιθÜρα: το Ýνα χÝρι κοντÜ στο εκτεθειμÝνο αιδοßο της και το Üλλο χÝρι πιÜνει τα μαλλιÜ της. ¢λλα Ýργα της ßδιας Ýκθεσης περιλÜμβαναν The Street (1933), Cathy Dressing (1933) κι Alice (1933).



     Το 1937 νυμφεýτηκε την Antoinette de Watteville, που προερχüταν απü επιβλητικÞ αριστοκρατικÞ οικογÝνεια απü τη ΒÝρνη. Την εßχε γνωρßσει Þδη απü το 1924 κι Þταν το μοντÝλο για τον πßνακα Cathy Dressing και για μια σειρÜ πορτραßτων. Ο Balthus εßχε δýο παιδιÜ απü αυτüν τον γÜμο, τον Thaddeus και τον Stanislas Klossowski (γεννÞθηκε το 1942), που πρüσφατα εκδþσανε βιβλßα για τον πατÝρα τους, συμπεριλαμβανομÝνων των επιστολþν των γονιþν τους. Ο Stanislas, γνωστüς ως "Stash", Þταν η φιγοýρα στο Λονδßνο και το Παρßσι που ταλαντεýτηκε τη 10ετßα των '60ς.
     Το 1940, με την εισβολÞ στη Γαλλßα απü τις γερμανικÝς δυνÜμεις, ο Balthus κατÝφυγε με τη σýζυγü του Antoinette στη ΣαβοÀα σ' Ýνα αγρüκτημα στο Champrovent κοντÜ στο Aix-les-Bains, üπου Üρχισε να εργÜζεται σε 2 μεγÜλους πßνακες: Τοπßο κοντÜ στο Champrovent (1942-1945) και Το σαλüνι (1942). Το 1942, διÝφυγε απü τη ναζιστικÞ Γαλλßα στην Ελβετßα, πρþτα στη ΒÝρνη και το 1945 στη Γενεýη, üπου Ýγινε φßλος του εκδüτη Albert Skira καθþς και του συγγραφÝα και μÝλους της ΓαλλικÞς Αντßστασης, André Malraux. Ο Μπαλτýς επÝστρεψε στη Γαλλßα το 1946 κι 1 χρüνο μετÜ ταξßδεψε με τον Μαλρþ στη Νüτια Γαλλßα, συναντþντας πρüσωπα üπως ο ΠικÜσσο κι ο Ζακ ΛακÜν, που τελικÜ Ýγινε συλλÝκτης του Ýργου του. Με τον Adolphe Mouron Cassandre το 1950, σχεδßασε σκηνικÞ διακüσμηση για μια παραγωγÞ της üπερας του Μüτσαρτ Così fan tutte στο Aix-en-Provence. 3 χρüνια μετÜ μετακüμισε στο Chateau de Chassy στο Morvan, ζþντας με την ανιψιÜ του Frédérique Tison και τελειþνοντας τα μεγÜλα αριστουργÞματÜ του La Chambre (The Room 1952, πιθανþς επηρεασμÝνα απü τα μυθιστορÞματα του Pierre Klossowski) και Le Passage du Commerce Saint- André (1954).



     Καθþς η διεθνÞς φÞμη μεγÜλωνε με τις εκθÝσεις στη Γκαλερß Pierre Matisse (1938) και στο Μουσεßο ΜοντÝρνας ΤÝχνης (1956) στη ΝÝα Υüρκη, καλλιÝργησε την εικüνα του εαυτοý του ως αßνιγμα. Το 1964, μετακüμισε στη Ρþμη üπου προÞδρευσε της Villa de Medici ως διευθυντÞς (διορßστηκε απü τον ΓÜλλο Υπουργü Πολιτισμοý André Malraux) της ΓαλλικÞς Ακαδημßας στη Ρþμη κι Ýγινε φßλος του σκηνοθÝτη Federico Fellini και του ζωγρÜφου Renato Guttuso. Ολοκληρþνει Ýνα ταξßδι στην Ιαπωνßα (1962), αποφασßζει την αποκατÜσταση της Βßλας Μεντßτσι (1962), πραγματοποιεß την επÝκταση του Mουσεßου Des Arts Dιcoratifs του Παρισιοý (1966) και μια retrospettiva στο Λονδßνο στη Gallery Tate (1968).. Τüτε εßχε μια δεýτερη σýζυγο, τη ΓιαπωνÝζα Setsuko Ideta που τη νυμφεýτηκε το 1967 κι Þτανε 35 χρüνια μικρüτερÞ του, απλþς προσÝθεσε στον αÝρα του μυστηρßου γýρω του (τη γνþρισε στην Ιαπωνßα, στη διÜρκεια διπλωματικÞς αποστολÞς που οργανþθηκε επßσης απü τον Malraux). ¸νας γιος, ο Φοýμιο, γεννÞθηκε το 1968 αλλÜ πÝθανε δýο χρüνια αργüτερα.
     Οι φωτογρÜφοι και φßλοι Henri Cartier-Bresson και Martine Franck (σýζυγος του Bresson) φωτογραφßσανε το ζωγρÜφο, τη σýζυγü του και τη κüρη τους Harumi (γεννÞθηκε το 1973) στο Grand Chalet Rossinière τους, το 1999. Ο Balthus Þταν Ýνας απü τους λßγους ζωντανοýς καλλιτÝχνες που εκπροσωπηθÞκανε στο Λοýβρο, üταν ο πßνακας του Τα παιδιÜ (1937) αποκτÞθηκε απü την ιδιωτικÞ συλλογÞ του ΠικÜσσο. ΣυνÝγραψεν επßσης Ýνα βιβλßο διαλüγων με τον νευροβιολüγο Semir Zeki, με τßτλο La Quête de l'essentiel. ΜετÜ απü το 1977 εγκαθßσταται στην Ελβετßα, στο Grand Chalet Di Rossiniere.


                                             Η Βßλλα ΜÝντιτσι

     Νωρßς το Ýργο του θαυμÜστηκε απü συγγραφεßς και συναδÝλφους ζωγρÜφους, ειδικÜ απü τον ΑντρÝ Μπρετüν και τον ΠÜμπλο ΠικÜσσο. Ο φßλος του στο Παρßσι περιλÜμβανε τους πεζογρÜφους Pierre Jean Jouve, Antoine de Saint-Exupéry, Joseph Breitbach, Pierre Leyris, Henri Michaux, Michel Leiris και René Char, το φωτογρÜφο Man Ray, τον θεατρικü συγγραφÝα κι ηθοποιü Antonin Artaud και τους ζωγρÜφους André Derain, Joan Miró, Pierre Loeb κι Alberto Giacometti (απü τους πιο πιστοýς φßλους του). Το 1948, Ýνας Üλλος φßλος, ο Albert Camus, του ζÞτησε να σχεδιÜσει τα σκηνικÜ και τα κοστοýμια για το Ýργο του L'État de Siège (ΚατÜσταση Πολιορκßας, σε σκηνοθεσßα Jean-Louis Barrault). Ο Balthus σχεδßασε επßσης τα σκηνικÜ και τα κοστοýμια για τη διασκευÞ του Artaud για το The Cenci (1935) του Percy Bysshe Shelley, το Delitto all'isola delle capre του Ugo Betti (Crime on Goat-Island, 1953) και τη διασκευÞ του Barrault του Julius Caesar (1959–1960).
     Απü το 1933 κι ýστερα ζωγραφßζει πÜντα στο δικü του πιο προσωπικü στυλ. ΠροτιμÜ τη ρεαλιστικÞ ζωγραφικÞ αν και στη τÝχνη του βρßσκουμε στοιχεßα υπερρεαλιστικÜ. Η ψυχολογικÞ φλÝβα του θα 'ναι προφανÞς προ πÜντων στις σκηνÝς εσωτερικοý που φιλοτεχνεß μ' ακαμψßα κλασσικÞ και κρýα και που η παρουσßα των μικρþν παιδιþν δÝνει συχνÜ στις οικεßες, ιδιωτικÝς πüζες με το κλεßσιμο του ματιοý. ΘεματικÞ "εφηβικÞ" κι Ýντονα ερωτικÞ θα επιλÝγει στη τÝχνη του, τüσο χαρακτηριστικÞ μÜλιστα, που πλÝον θα τονε καθιστÜ αναγνωρßσιμο στο κοινü.



     H φÞμη κι η προσωπικüτητα του ως καλλιτÝχνη, κÜνει το γýρο του κüσμου προηγοýμενη εκεßνου, üταν ταξιδεýει παντοý κι οργανþνει προσωπικÝς του εκθÝσεις: στο κÝντρο Georges Pompidou, Παρßσι (1983), στη ΝÝα Υüρκη, το Κιüτο, τη Ρþμη (1990 και 1997), τη ΛωζÜνη (1993), ΒÝρνη (1994) και Βενετßα (2001). 7 μÞνες μετÜ την Ýκθεση στη Βενετßα, στις 18 ΦλεβÜρη 2001, πεθαßνει στo Rossiniere Montreux, στο μεγÜλο σαλÝ του, του 1700, σ' ηλικßα 63 ετþν και κηδεýεται κει. Στη κηδεßα του παρευρεθÞκανε πρωθυπουργοß και ροκ σταρ. Ο Bono, τραγουδιστÞς των U2, τραγοýδισε για τους 100Üδες πενθοýντες στη κηδεßα, συμπεριλαμβανομÝνου του ΠροÝδρου της Γαλλßας, του πρßγκηπα Sadruddhin Aga Khan, του σοýπερ μοντÝλου Elle Macpherson και του Cartier-Bresson.
     Το στυλ του Μπαλτýς εßναι κυρßως κλασσικü. Το Ýργο του παρουσιÜζει πολυÜριθμες επιρροÝς, üπως τα γραπτÜ της Emily Brontë, τα γραπτÜ κι η φωτογραφßα του Lewis Carroll, κι οι πßνακες των Masaccio, Piero della Francesca, Simone Martini, Poussin, Jean-ientienne Liotard, Joseph Reinhardt, Géricault, Ingres, Goya, Jean-Baptiste-Camille Corot, Courbet, Edgar Degas, Félix Vallotton και Paul Cézanne. Παρüλο που η τεχνικÞ κι οι συνθÝσεις του Þταν εμπνευσμÝνες απü ζωγρÜφους πριν απü την ΑναγÝννηση, υπÜρχουν επßσης απüκοσμες νουθεσßες σýγχρονων σουρρεαλιστþν üπως ο Ντε Κßρικο. Ζωγραφßζοντας τη φιγοýρα σε μιαν εποχÞ που η εικονικÞ τÝχνη αγνοÞθηκε σε μεγÜλο βαθμü, αναγνωρßζεται ευρÝως ως σημαντικüς καλλιτÝχνης του 20οý αι.


                                   Ο ΤÜφος Του

     Πολλοß απü τους πßνακÝς του δεßχνουν νεαρÜ κορßτσια σ' ερωτικü πλαßσιο. Ο Balthus επÝμεινε üτι το Ýργο του δεν Þταν ερωτικü αλλÜ üτι αναγνþριζε τα ενοχλητικÜ γεγονüτα της σεξουαλικüτητας των παιδιþν. Το 2013, οι πßνακες του Balthus μ' Ýφηβα κορßτσια περιγρÜφονταν απü τη Roberta Smith στους New York Times ως δελεαστικοß κι ενοχλητικοß. Το Ýργο του Ýχει επηρεÜσει αρκετοýς σýγχρονους καλλιτÝχνες, κυρßως τον Duane Michals και τον Ιlemile Chambon. ¸χει επηρεÜσει επßσης τον σκηνοθÝτη Jacques Rivette του γαλλικοý New Wave, του οποßου η ταινßα Hurlevent (1985) εμπνεýστηκε απü τα σχÝδια του Balthus που Ýγιναν στις αρχÝς της 10ετßας των '30ς: "ΒλÝποντας üτι εßναι λßγο εκκεντρικüς κι üλα αυτÜ, μου αρÝσει πολý το Ýργο του Balthus. Μου 'κανε εντýπωση üτι ο Balthus απλοποßησε εξαιρετικÜ τα κοστοýμια κι απογýμνωσε τις παγßδες των εικüνων...". Η χÞρα του, Setsuko Klossowska de Rola, ηγεßται του Ιδρýματος Balthus που ιδρýθηκε το 1998.
     Μια αναπαραγωγÞ του κοριτσιοý του Balthus Στο παρÜθυρο (1957) εμφανßζεται καθαρÜ στη ταινßα του François Truffaut Domicile Conjugal (Bed and Board, 1970). Οι 2 κýριοι χαρακτÞρες, ο Antoine Doinel (Jean-Pierre Léaud) κι η σýζυγüς του Christine (Claude Jade), μαλþνουν. Η Κριστßν κατεβÜζει απü τον τοßχο Ýνα μικρü σχÝδιο περßπου 25×25 εκ. και το δßνει στον Üντρα της: Κριστßν: "Εδþ, πÜρτε τον μικρü Balthus". ΑντουÜν: "Α, τον μικρü Balthus. Σου το πρüσφερα, εßναι δικü σου, κρÜτα το".


                              Το ΜεγÜλο ΣαλÝ ΡοσινιÝρ

     Το ΔεκÝμβρη του 2017, κυκλοφüρησε μια δημüσια αναφορÜ που ζητοýσε ν' αφαιρεθεß ο πßνακας του Balthus Thérèse Dreaming απü την Ýκθεση στο Μητροπολιτικü Μουσεßο ΤÝχνης ΝÝας Υüρκης λüγω του φερüμενου ρητοý περιεχομÝνου και της υποβλητικÞς απεικüνισης. Ο Philip Kennicott, γρÜφοντας για τη Washington Post στις 5 ΔεκÝμβρη 2017, σε Üρθρο με τßτλο: "Αυτüς ο πßνακας μπορεß να εßναι σεξουαλικÜ ενοχλητικüς. ΑλλÜ αυτüς δεν εßναι λüγος να τονε βγÜλεις απü Ýνα μουσεßο", συνοψßζει τη μακροχρüνια θÝση του μουσεßου ενÜντια στη λογοκρισßα. Ο πßνακας εßχε εκτεθεß στο παρελθüν στο Μουσεßο Ludwig στη Κολωνßα της Γερμανßας το 2007 χωρßς επεισüδια.


££££££££££££££££££££££££££



                          Αυτοπροσωπογραφßα



                      Αυτοπροσωπογραφßα Με ΓÜτα



                        Ο ΒασιλιÜς Των Γατιþν (1908)



                                  ΠαιδιÜ



                               Γυμνü Ι


                                     Γυμνü ΙΙ



          Γυμνü Σε ΔρÜση                              Στο ΠαρÜθυρο



                            ¢ννι ΡομÜνι



                                      Στο Βουνü



                                      ΔρομÜκι



                          Κορßτσι & ΓÜτα



                ΜπροστÜ Στον ΚαθρÝπτη



                           Στη Πολυθρüνα



                                             Στην ΚÜμαρη



                             ΚαβαλÜρισσα



                        ΚαλλιτÝχνης & ΜοντÝλο



                                 Τα Καλýματα



                                  ΧρυσÝς ΜÝρες



                                          Λευκü Φüρεμα



                              ΜÜθημα ΚιθÜρας



                                    YπομονÞ



                       ΠαιδικÜ Παιχνßδια ΜελÝτης



                        Παιχνßδι Με Τη ΤρÜπουλα



                                Pastorale



                          Σκεπτικü Κορßτσι



                                   Στο Δρüμο



                         Η ΤουαλÝτα Της ΚÜθυ



                                     ¾πνος



                              ΓÜτα Στον ΚαθρÝφτη



                               Γυμνü Σε ΔρÜση



                                ΑντρÝ Ντεραßν



                             Σýνθεση Με ΚÜνιστρο



                          Γυμνü Στον ΚαθρÝφτη



                       Γυμνü Στο Τουρκικü ΔωμÜτιο



                         Γυμνü Σε Ξεκοýραση



                               Γυμνü Με ΚιθÜρα



                                  ΚοιμισμÝνο Κορßτσι



                              ΠεριορισμÝνη



                                     ΝεκρÞ Φýση



                                 Μεσογειακüς ΓÜτος



                                       Το Θýμα



                                           ¢τιτλο

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers