-

Dali &

-


-
.

--.


.

./.


 
 

 

Winchester::

                                             Πρλογος

     λοι κι λες θα 'χετε τουλχιστον ακοσει, για τις επαναληπτικς καραμπνες, λιγτεροι και λιγτερες, για τις επαναληπτικς καραμπνες Γουντσεστερ και την αποτελεσματικτητ τους. λοι κι λες θα 'χετε ακοσει για... στοιχειωμνα σπτια θα 'χετε δει στω μια ταινα θρλλερ με αυτ το θμα. Αλλ ελχιστοι κι ελχιστες σως, θα 'χετε ακοσει για Το... στοιχειωμνο σπτι -που δεν χει καμμι δουλει με τις καραμπνες αυτς καθαυτς, τουλχιστον στα καθαρ μυαλ. Ε λοιπν αυτ το ρθρο ρχεται να ρξει φως σε μια γνωστη πτυχ στω χι και τσο γνωστ, στους μη Αμερικανος, ιστορα -κι αμφιβλλω κι αν λοι οι Αμερικανο τη γνωρζουνε. Θα πμε σιγ-σιγ απ την αρχ και με σειρ, πως πντα. Φγαμε λοιπν:   Π. Χ.                                              Εισαγωγ

     Η εταιρεα Winchester Repeating Arms ταν μια εξχουσα αμερικανικ εταιρεα κατασκευς επαναληπτικν καραμπνων, που βρσκεται στο New Haven του Κοννκτικατ. Η μρκα Winchester ανκει σμερα στην Olin Corporation και το λογτυπο χρησιμοποιεται με δεια απ δο θυγατρικς του Ομλου Herstal: Fabrique Nationale (FN) του Βελγου και της εταιρεας Browning Arms της Ogden, Utah, ΗΠΑ.
Ο πργονος της Winchester Repeating Arms Company ταν η εταιρικ σχση μεταξ 2 λλων κατασκευαστν πυροβλων των Horace Smith και Daniel Wesson του Norwich, Connecticut (για να μην συγχεται με τη δισημη εταιρεα Smith & Wesson Revolver που ιδρθηκε αργτερα απ τους διους). Οι Smith και Wesson απκτησαν τη βελτιωμνη εκδοχ του Lewis Jennings και του εφευρτη Walter Hunt του 1848 Volition Repeating Rifle και τα ελαττωματικ πυρομαχικ Rocket Ball, που εχανε παραχθε σε μικρς ποστητες, απ τους Robbins & Lawrence στο Windsor, Βερμντ. Το πλο του Jennings ταν εμπορικ αποτυχα κι οι Robbins & Lawrence σταμτησαν τη παραγωγ το 1852. Ο Smith σχεδασε να πολ βελτιωμνο τουφκι με βση το Jennings και οι συνεργτες προσλαβαν επσης τον εργοδτη του Robbins & Lawrence Benjamin Tyler Henry. Το 1855, η εταιρικ σχση Smith και Wesson, προκειμνου να κατασκευσει αυτ που ονμαζαν "ηφαιστειακ" μοχλ και πλο δρσης, αναζτησε επενδυτς και ενσωματθηκε ως η εταιρεα Volcanic Repeating Arms. Ο μεγαλτερος μτοχος της ταν ο κατασκευαστς ροχων Oliver Winchester. Το τουφκι εχε περιορισμνη επιτυχα. Η εταιρεα μετακμισε στο New Haven (χωρς Smith Wesson) το 1856, αλλ μχρι το τλος του τους γινε αφεργγυα. Ο λιβερ Γουντσεστερ κι ο συνεργτης του Τζον Μ. Ντιβις αγρασαν τα περιουσιακ στοιχεα της πτωχεσας εταιρεας απ τους υπλοιπους μετχους και το αναδιοργνωσαν ως την εταιρεα New Haven Arms τον Απρλη του 1857.     Μετ την αποχρηση του Σμιθ, ο Μπντζαμιν Χνρι συνχισε να εργζεται με να ργο ανπτυξης του Σμιθ, το αυτνομο μεταλλικ φυσγγιο, και τελειοποησε τον πολ μεγαλτερο, πιο ισχυρ γρο του Χνρι. Ο Χνρι επβλεψε επσης να νο σχδιο τουφκι βασισμνο χαλαρ στο ηφαιστειακ για να χρησιμοποισει τα να πυρομαχικ, διατηρντας μνο τη γενικ μορφ του μηχανισμο γωνας και του σωληνοειδος περιοδικο. Αυτ γινε το τουφκι Henry του 1860, το οποο κατασκευστηκε απ την εταιρεα New Haven Arms και χρησιμοποιθηκε σε σημαντικ αριθμ απ ορισμνες στρατιωτικς μονδες της νωσης στον αμερικανικ εμφλιο πλεμο. Το τουφκι Henry εξασφλισε την επιτυχα του New Haven Arms, και μαζ με το τουφκι Spencer, δημιοργησαν το μοχλ επαναλπτη στην αγορ πυροβλων πλων.
     Το 1866, ο Μπντζαμιν Χνρι, εξοργισμνος γι' αυτ που πστευε τι ταν ανεπαρκς αποζημωση, προσπθησε να του απονεμηθε ο νομοθτης του Κοννκτικατ για τη κατοχ του New Haven Arms. Ο λιβερ, βιαστικ επστρεψε απ την Ευρπη, προκλεσε τη κνηση κι αναδιοργνωσε το New Haven Arms ξαν ως Winchester Repeating Arms Company. Το Winchester εχε τον βασικ σχεδιασμ του τουφκι Henry, πλρως τροποποιημνο και βελτιθηκε για να γνει το πρτο τουφκι Winchester, το Model 1866, το οποο πυροδτησε τα δια δοχεα με διαμντι .44 με το Henry αλλ εχε να βελτιωμνο περιοδικ (με τη προσθκη μιας πλης φρτωσης στη δεξι πλευρ του δκτη, που εφευρθηκε απ τον υπλληλο του Winchester, Nelson King) και, για πρτη φορ, να ξλινο φτερ. Ο Χνρι κι ο Γουντσεστερ του 1866 μοιρστηκαν ναν μοναδικ περο διπλς βολς που χτπησε το κεφλι της καστας ζντας σε δο σημεα ταν πυροβλησε το πλο, αυξνοντας τις πιθαντητες τι το τελεωμα στο κολο χελος θα πυροδοτοσε περπου 28 κκκους μαρης σκνης η υπθεση.
     να λλο εξαιρετικ δημοφιλς μοντλο κυκλοφρησε το 1873. Το μοντλο 1873 εισγαγε το πρτο αυτματη; ανφλεξης Winchester, το 44-40 WCF (Winchester Center Fire). Αυτς οι οικογνειες τουφεκιν εναι κοινς γνωστς ως "πλο που κρδισε τη Δση." Το Μοντλο 1873 ακολουθθηκε απ το Μοντλο 1876 ( Centennial Model), μια μεγαλτερη κδοση του '73, η οποα χρησιμοποησε την δια δρση εναλλαγς και ανελκυστρα ορεχαλκου που χρησιμοποιθηκε στο Henry. ταν σε θλαμο για μεγαλτερες, ισχυρτερες καστες πως .45-60 WCF, .45-75 WCF και .50-95 WCF. Η δρση δεν ταν αρκετ για να επιτρψει στον Γουντσεστερ να επιτχει τον στχο του να παργει να επαναλαμβανμενο τουφκι ικαν να χειριστε την καστα κυβρνησης .45-70. Αυτ δεν θα συνβαινε ως του ρχισαν να κατασκευζουν το μοντλο 1886 του Browning.
     Ο λιβερ Γουντσεστερ πθανε τον Δεκμβρη του 1880. Ο γιος κι ο διδοχς του, William Wirt Winchester, πθανε απ φυματωση 4 μνες μετ. Η χρα του William Wirt Winchester, Sarah Winchester, χρησιμοποησε τη κληρονομι και τα εισοδματ της απ την εταιρεα για να χτσει αυτ που εναι τρα γνωστ ως Winchester Mystery House. Απ το 1883, ο John Browning συνεργστηκε με την εταιρεα Winchester Repeating Arms και σχεδασε μια σειρ απ τουφκια και κυνηγετικ πλα, κυρως το Winchester Model 1885 Single Shot, το κυνηγετικ πλο Winchester Model 1887, το κυνηγετικ πλο pump-action Model 1897. και τα τουφκια Model 1886, Model 1892, Model 1894 και Model 1895. Αρκετ απ αυτ βρσκονται ακμη σε παραγωγ σμερα μσω εταιρειν πως η Browning, η Rossi, η Navy Arms και λλες που χουν αναβισει πολλ απ τα μοντλα που χουν διακοπε χουν παραγγει αναπαραγωγς
     Τα πρτα χρνια του 20ο αι. βρκαν την Winchester Repeating Arms Company να ανταγωνζεται με να σχδια του John Browning, που κατασκευζονται με δεια απ λλες εταιρεες πυροβλων πλων. Ο αγνας για την παραγωγ του πρτου εμπορικο πλου αυτματης φρτωσης φερε το .22 rimfire Winchester Model 1903 και αργτερα centerfire Model 1905, Model 1907 και Model 1910. Οι μηχανικο του Winchester, μετ απ δκα χρνια εργασας, σχεδασαν το Μοντλο 1911 για να παρακμψουν τα διπλματα ευρεσιτεχνας του Browning, τα οποα ετομασαν οι δικηγροι της εταιρεας. νας απ τους κορυφαους μηχανικος του Winchester, T.C. Ο Τζνσον, παιξε καθοριστικ ρλο στην ανπτυξη αυτν των πυροβλων πλων αυτο-φρτωσης και συνχισε να επιβλπει τα σχδια των κλασικν Μοντλων 1912, Μοντλων 52 και Μοντλων 54 του Winchester.     Η εταιρεα ταν σημαντικς παραγωγς του 303 Pattern 1914 Enfield τουφκι για τη βρεττανικ κυβρνηση και το παρμοιο .30-06 M1917 Enfield τουφκι για τις ΗΠΑ στη διρκεια του 1ου Παγκ. Πολ. Στο εργοστσιο της Winchester ττε, ο Browning ανπτυξε τον τελικ σχδιο του Browning Automatic Rifle (BAR) και παργαγε περπου 27.000. Οι μηχανικο του Browning και του Winchester ανπτυξαν επσης το πολυβλο διαμτρου Browning 50 στη διρκεια του πολμου. Τα πυρομαχικ διαμετρματος 50 BMG (12,7 x 99 mm) σχεδιστηκαν απ τους μηχανικος βαλλιστικν του Winchester. Τα εμπορικ δικαιματα αυτν των νων πλων Browning ανκαν στον Colt.
     Στη διρκεια του πολμου, ο Γουντσεστερ εχε δανειστε σε μεγλο βαθμ για να χρηματοδοτσει τη μαζικ επκτασ του. Με τη ειρνης η εταιρεα προσπθησε να χρησιμοποισει το πλενασμα της παραγωγικς της ικαντητας και να εξοφλσει το χρος της προσπαθντας να γνει γενικς κατασκευαστς καταναλωτικν αγαθν: τα πντα, απ μαχαρια κουζνας ως πατνια ως ψυγεα, για εμπορα μσω των "Winchester Stores". Συγχωνεθηκαν με την εταιρεα υλικο της Simmons. Οι μρκες Winchester και Keen Kutter συνεργστηκαν μαζ κατ τη διρκεια της 10ετας του '20, αλλ το 1929, συμφνησαν να διαχωρσουν κι επστρεψαν στη βασικ τους επιχερηση. Η στρατηγικ ταν μια αποτυχα για τη Winchester κι η Μεγλη φεση βαλε το τελικ καρφ στο φρετρο της εταιρεας Η εταιρεα Winchester Repeating Arms Company τθηκε υπ επιχοργηση το 1931 κι αγορστηκε σε πλειστηριασμ πτχευσης απ την εταιρεα Western Cartridge της οικογνειας Olin στις 22 Δεκμβρη του διου τους. Η εταιρεα του Oliver Winchester θα διατηροσε μια ονομαστικ παρξη μχρι το 1935, ταν η Western Cartridge συγχωνετηκε με τη θυγατρικ της για να σχηματσει Winchester-Western Company. το 1944, οι επιχειρσεις πυροβλων πλων και πυρομαχικν θα αναδιοργανωθον ως το Winchester-Western Division της Olin Industries.
     Στις 16 Γενρη 2006, οι ΗΠΑ Repeating Arms ανακονωσαν τι κλειναν το εργοστσι τους στο New Haven, που τα τουφκια και τα πλα της Winchester εχανε παραχθε για 140 χρνια. Το επσημο δελτο τπου που στλθηκε απ τις ΗΠΑ Repeating Arms σχετικ με το κλεσιμο κυκλοφρησε στις 17 Γενρη κι λεγε τα παρακτω:

   "Η εταιρεα US Repeating Arms, κατασκευαστς τουφεκιν και κυνηγετικν πλων της Winchester θα κλεσει τη παραγωγικ της μονδα στο New Haven του Κοννκτικατ. Πολλς προσπθειες γνανε για τη βελτωση της κερδοφορας στην εγκατσταση παραγωγς κι η απφαση ελφθη αφο εξαντλθηκαν λες οι διαθσιμες επιλογς. Απ τις 31 Μρτη 2006, η μονδα παραγωγς του New Haven θα σταματσει να κατασκευζει τα Winchester Model 70, Model 94 και Model 1300. Η Winchester Firearms θα συνεχσει να πωλε και ν' αναπτσσει τη τρχουσα σειρ Select Over για κυνηγετικ πλα, το νο πλο αυτματης γμισης Super X3, το νο τουφκι αυτματης γμισης Super X και τουφκια περιορισμνης κδοσης. Η εταιρεα σχεδιζει επσης να εισαγει να μοντλα στο μλλον. Δεν θα υπρξει καμμα αλλαγ στην Εξυπηρτηση Πελατν. Αυτ η ενργεια εναι μια ευθυγρμμιση των πρων να κνει το Winchester Firearms ναν ισχυρτερο, πιο βισιμο οργανισμ. Το Winchester Firearms σχεδιζει να συνεχσει τη μεγλη κληρονομι του Winchester κι εναι πολ αισιδοξη για το μλλον".

     Στις 15 Αυγοστου 2006, η Olin Corporation, ιδιοκττης των εμπορικν σημτων του Winchester, ανακονωσε τι εχε συνψει μια να συμφωνα δειας με τη Browning για τη κατασκευ τουφεκιν και κυνηγετικν πλων της Winchester, αν κι χι στο κλειστ εργοστσιο του Winchester στο New Haven.

     Αυτ εναι η εικνα της εταιρεας μχρι τις μρες μας και πμε πλι απ την αρχ με τα κρια πρσωπα.

------------------

     Ο Oliver Fisher Winchester (30/11/1810 - 10/12/1880) ταν Αμερικανς επιχειρηματας και πολιτικς, γνωστς ως ιδρυτς της εταιρεας Winchester Repeating Arms. ταν γιος του Samuel Winchester και της Hannah Bates και γεννθηκε στη Βοστνη. Παντρετηκε τη Jane Ellen Hope στη Βοστνη στις 20 Φλεβρη 1834. Τα παιδι τους ταν:

   Η Ann Rebecca Winchester (1835-1864) παντρετηκε τον Charles B. Dye
   Ο William Wirt Winchester (1837-1881) παντρετηκε τη Sarah Lockwood Pardee
   Η Hannah Jane Winchester παντρετηκε τον Thomas Gray Bennett

     Το Winchester ταν γνωστ για τη κατασκευ και την εμπορα του επαναληπτικ τουφκι, που ταν πολ επανασχεδιασμνος απγονος του παλιτερου τουφεκιο μερικ χρνια νωρτερα. Ο Γουντσεστερ ξεκνησε ως κατασκευαστς ενδυμτων στη Να Υρκη και στο Νιου Χιβεν του Κοννκτικατ. Στη διρκεια αυτς της περιδου ανακλυψε τι η διαρεση των πυροβλων πλων Smith & Wesson απτυχε οικονομικ με να απ τα πρσφατα κατοχυρωμνα χρια τους. χοντας την ευκαιρα η Winchester, συγκντρωσε το επιχειρηματικ κεφλαιο μαζ με λλους μετχους κι απκτησε το τμμα S&W, γνωσττερο ως Volcanic Repeating Arms Company, το 1855. Μχρι το 1857, ο Winchester εχε τοποθετηθε ως ο κριος μτοχος της εταιρεας και μετεγκαταστθηκε στη New Haven, αλλζοντας το νομα σε New Haven Arms Company.
     Αρχικ, η εταιρεα μαστιζταν απ αργς επιστροφς, οι οποες εν μρει αποδθηκαν στο σχεδιασμ και τη κακ απδοση του φυσιγγου: μια κολη κωνικ μπλα γεμτη με μαρη σκνη και σφραγισμνη απ φελλ. Παρλο που ο σχεδιασμς του αναμεταδτη της Volcanic ξεπρασε κατ πολ την ανταγωνιστικ τεχνολογα, η κακ απδοση κι αξιοπιστα των φυσιγγων διαμετρματος 0,25 και 0,32 που χρησιμοποιθηκαν στα μοντλα πιστλι και τουφκι αντ οιχα, δεν ταιριζει με τα μεγαλτερα διακριτικ των ανταγωνιστν.     Ο Γουντσεστερ εχε κληρονομσει ναν λαμπρ μηχανικ, τον Μπντζαμιν Τιλερ Χνρι, που ταν να πολτιμο περιουσιακ στοιχεο. Ο Χνρι προσπθησε να βελτισει το επαναληπτικ τουφκι διευρνοντας το πλασιο και το γεμιστρα για να χωρ 17 απ τα πρσφατα επανασχεδιασμνα, με ορειχλκινο δακτλιο διαμετρματος 44. Αυτ βαλε τη να εταιρεα στο χρτη κι η επινοητικτητα του Χνρι ανταμεφθηκε με δπλωμα ευρεσιτεχνας στο νομ του στις 16 Οκτβρη1860, γι' αυτ που γινε το περφημο τουφκι του Χνρι. Το τουφκι Henry κατασκευστηκε για σχεδν ξι χρνια με συνολικ παραγωγ περπου 12.000 τουφκια, νας αριθμς που περιλμβανε μοντλα απ σδερο κι ορεχαλκο. Μετ την επιτυχα του, η εταιρεα αναδιοργανθηκε λλη μια φορ και μετονομστηκε σε Winchester Repeating Arms Company. Το 1866, το νο βελτιωμνο δπλωμα ευρεσιτεχνας του Νλσον Κινγκ αποκατστησε τα ελαττματα στο τουφκι Henry ενσωματνοντας μια πλη φρτωσης στο πλι του πλαισου. Το πρτο τουφκι Winchester ταν το Μοντλο 1866 που χει το παρατσοκλι του Yellow Boy.
     Επαναληπτικ τουφκια χρησιμοποιθηκαν σε κποιο βαθμ στον Αμερικανικ Εμφλιο. Ωστσο, ο στρατς των ΗΠΑ κενη την εποχ δεν χρησιμοποησε πολλ ττοια τουφκια, καθς αντιπροσπευαν μια να, μη δοκιμασμνη τεχνολογα. Οι στρατιωτικς αρχς επικεντρθηκαν πρωτστως στη τελειοποηση του τουφκιο μονς βολς για πολλ ακμη χρνια. Με χιλιδες τουφκια στα χρια του, τα επαναλαμβανμενα τουφκια του Winchester κρδισαν τη φμη ως "το πλο που κρδισε τη Δση". Ο λιβερ Γουντσεστερ ταν επσης ενεργς στη πολιτικ, υπηρετντας ως Επτροπος του Νιου Χιβεν, Ρεπουμπλικανς Προεδρικς εκλεγες το 1864 κι ως υπολοχαγς κυβερντης του Κοννκτικατ απ το 1866 ως το 1867
     ταν ο Winchester πθανε, η ιδιοκτησα του στην εταιρεα πρασε στον γιο του, William Wirt Winchester, που πθανε απ φυματωση τον Μρτη του επμενου τους. Η σζυγος του Γουλιαμ, η Σρα, μετακμισε στο Σαν Χοσ της Καλιφρνια, που ρχισε να χτζει να χαοτικ αρχοντικ, γνωστ τρα ως Winchester Mystery House με την κληρονομι της.

     Τρα ξρουμε λο το μπακγκρουντ της ιστορας και πμε παρακτω (συγγνμη για τη μακρυγορα, ταν το απαρατητο θεμλιο).

-----------------------------

     Ο William Wirt Winchester (22/6/1837 - 7/3/1881) ταν ο ταμας της Winchester Repeating Arms Company, μια θση που κατεχε μχρι το θνατ του το 1881. Γεννθηκε απ τον Oliver Fisher Winchester και τη Jane Ellen Hope στη Βαλτιμρη του Μριλαντ. Τα αδλφια του ταν: Ann Rebecca Winchester (1835-1864) που παντρετηκε τον Charles B. Dye κι η Hannah Jane Winchester που παντρετηκε τον Thomas Gray Bennett. Ο William παντρετηκε τη Sarah Lockwood Pardee στις 30 Σεπτμβρη 1862. Το ζευγρι απκτησε να παιδ, την Annie Pardee Winchester, γεννημνη στις 15 Ιουνου 1866, που πθανε 6 εβδομδες αργτερα στις 25 Ιουλου απ μαρασμ. Ο Γουλιαμ πθανε στο Νιου Χιβεν, στο Κοννκτικατ, λγω φυματωσης. Τφηκε στο νεκροταφεο Evergreen στο New Haven. Μετ το θνατ του, η σζυγς του, η Σρα, γινε γνωστ για την εκκεντρικτητα ως προς την οικοδμηση του Winchester Mystery House.     Το νοσοκομεο William Wirt Winchester στο West Haven του Κοννκτικατ ιδρθηκε προς τιμν του απ τη σζυγ του για τη θεραπεα της φυματωσης. Το νοσοκομεο πωλθηκε αργτερα κι γινε Νοσοκομεο Διοκησης Βετερνων. Το ιδιωτικ περπτερο στο νοσοκομεο Yale New Haven μετονομστηκε στη συνχεια προς τιμν του.

     να τελευταο σκαλ σαν κεφαλσκαλο και πμε παρακτω...

---------------------------

     Η Σρα Παρντ (Sarah Lockwood Winchester, née Pardee, 1/9/1839 - 5/9/1922) παντρετηκε, εν μσω Αμερικανικο Εμφυλου το 1862, στο Νιου Χιβεν του Κοννκτικατ, τον Γουλιαμ Γουρτ Γουντσεστερ, κληρονμο μιας επιχερησης που κανε χρυσς δουλεις με τη κατασκευ και πληση πλων για τον πλεμο κι αργτερα για την εκκαθριση των Ινδινων -η καραμπνα του 1873 γινε γνωστ ως "το πλο που κρδισε τη Δση". Το 1866 γεννθηκε η κρη τους, που κατφερε να ζσει μλις 40 ημρες. Το ζεγος δεν κανε ποτ λλα παιδι και ο Γουλιαμ πθανε το 1881 απ φυματωση.
     Η Σρα Γουντσεστερ κληρονμησε μια περιουσα 20 εκατ. δολαρων (που σμερα θα αντιστοιχοσαν σε περπου 509 εκατομμρια!), το 48,9% της εταιρεας Winchester Repeating Arms κι να εισδημα 1.000 δολαρων τη μρα, που σμερα αντιστοιχε σε 25.359 δολρια! Χρειζεται να συνειδητοποισουμε το μγεθος της περιουσας της, πως και την εθραυστη ψυχικ της κατσταση, για να μπορσουμε να κατανοσουμε τα σα ακολοθησαν. Οι απλειες του παιδιο και του συζγου της, εξακολουθοσαν να τη βασανζουν κι απευθνθηκε σε μντιουμ που μποροσε να τη φρει σε επαφ με τα πνεματ τους. Υποτθεται τι το πνεμα του Γουλιαμ της μλησε μες απ το μντιουμ και της επε να ταξιδψει στη Δση και να χτσει να σπτι για τα πνεματα λων εκενων που εχαν σκοτωθε απ πλα Γουντσεστερ. Μλιστα η δια η ζω της θα ταν ρρηκτα συνδεδεμνη μ' αυτ τη φυλακ πνευμτων, καθς η Σρα θα πθαινε τη μρα που θα ολοκληρνονταν τα ργα κατασκευς.     Η χρα Γουντσεστερ πολησε ,τι εχε στο Νιου Χιβεν και ξεκνησε για τη Καλιφρνια. Το 1884 αγρασε στη περιοχ του Σαν Χοσ να αγρκτημα με σπτι 8 δωματων και ξεκνησε την ανακατασκευ κι επκτασ του. Ο αρχιτκτονας σντομα απολθηκε κι οι εργασες γνονταν πνω σε σχδι της. Πολς κσμος βρκε δουλει στο εργοτξιο τα επμενα χρνια. Οικοδομικ υλικ κατφθαναν συνεχς με σιδηροδρομικ γραμμ κι οι εργασες πραγματοποιονταν 24 ρες το 24ωρο. Μχρι τον θνατ της, στα 83 της χρνια το 1922, το σπτι εχε φτσει τα 160 δωμτια. Ο μεγλος σεισμς του 1906 το φησε με 4 ορφους αντ για 7 που εχε μχρι ττε, αλλ το οκημα συνχισε να μεγαλνει. σο για τη διαρρθμισ του; να χος! Το σπτι ταν σωστς λαβρινθος, γεμτο πρτες που δεν νοιγαν οδηγοσαν στο κεν, σκλες που σταματοσαν στο ταβνι, δωμτια μσα σε δωμτια. Ο αριθμς 160 δεν εναι απολτως ακριβς, καθς κθε φορ που κποιοι επιχειροσαν να μετρσουν τα δωμτια βγαζαν διαφορετικ αριθμ. Μλις το 2016 ανακαλφθηκε να ακμη γνωστο δωμτιο, νας χρος σοφτας με αρμνιο, βικτωριαν καναπ, ραπτομηχαν και πνακες στους τοχους.
     Η λογικ πσω απ τη παρλογη διαρρθμιση ταν τι το σπτι θα πρεπε να μπερδεει τα πνεματα και να τα κρατ παγιδευμνα. Η Σρα κοιμταν κθε βρδυ σε διαφορετικ δωμτιο -το σπτι φτασε να διαθτει 40 κρεβατοκμαρες- για να μη τη βρουν οι... επισκπτες της. Εχε ωστσο να συγκεκριμνο δωμτιο που χρησιμοποιοσε για να επικοινωνε μαζ τους. Τα ταμπλιντ της εποχς καναν πρτυ με την εκκεντρικ ιδιοκττρια του σπιτιο που σχεδν ποτ δεν βγαινε ξω κι ο κσμος προσπαθοσε να τη δει να μθει για κενη. Ο αριθμς 13 εμφανζεται παντο στο σπτι. Απ σκλες με 13 σκαλοπτια μχρι πολυελαους με 13 φτα κι απ το θερμοκπιο με τους 13 τρολους μχρι τις 13 τρπες στα καλμματα των σιφονιν!     Αμσως μετ τον θνατ της, οι εργασες σταμτησαν. λα τα υπρχοντ της πρασαν στην ανηψι και γραμματα της, που κρτησε ,τι θελε και πολησε τα υπλοιπα σε δημοπρασα. Στη διαθκη δεν γινταν αναφορ στο σπτι, που κρθηκε ακατλληλο για κατοικα εξαιτας των ζημιν απ το σεισμ και της εχθρικς προς τον νοικο, διαρρθμισης. Πουλθηκε για 135.000 δολρια στη οικογνεια Μπρουν που αμσως το μεττρεψε σε αξιοθατο και το νοιξε στο κοιν το Φλεβρη του 1923, 5 μνες μετ το θνατο της ιδιοκττρις του. Απ τους πρτους δισημους επισκπτες του ταν ο μγος Χρι Χουντνι κι λα αυτ τα χρνια, ακολοθησαν αμτρητα μντιουμ κι ερευνητς του παραφυσικο, που θελαν να διαπιστσουν την παρξη πνευμτων. Πολλο επισκπτες καναν λγο για μυστηριδεις θορβους, φωνς, σημεα που ταν τσο κρα που βλεπες τα χντα σου, πρτες που ανοιγκλειναν, πμολα που γυρνοσαν μνα τους...     Το σπτι χτστηκε μια εποχ που δεν υπρχε τποτα τριγρω. Τρα εναι στον κεντρικ δρμο του Σαν Χοσ, δρμο γεμτο καταστματα. Αλλ ττε ταν απλς ρημη γη και στο κντρο της υπρχε το απστευτο αυτ κτριο, που χτιζταν σιγ-σιγ απ μια χρα που πντοτε φοροσε μαρα και δεν φηνε κανναν να τη δει. ταν πντα κλεισμνη στο σπτι. Μπορε κανες να καταλβει γιατ δημιουργθηκε αυτς ο θρλος -και γιατ εναι πολ δσκολο να τον διαχωρσεις απ την αλθεια. ψαξα πολ για εκενη, αλλ δεν κατφερα να μθω πολλ: υπρχουν αντικρουμενες απψεις για εκενη. Πιστεω τι ταν μια γυνακα με οξυμνη ενσυνασθηση, που νοιαζταν πολ τους λλους. Απ την λλη, η περιουσα που σπατλησε σε αυτ το σπτι, δημιουργθηκε απ την επιχερηση πλων που εχε η οικογνεια. Εναι μια ενδιαφρουσα αντθεση και μυστριο, που παραμνουν σμερα.
     Το κνητρ της ταν, απ' ,τι λγεται τουλχιστον, καθαρ απ αγπη: ο θρλος ισχυρζεται τι μετ τον θνατο του συζγου της και της μικρς τους κρης, η Σρα επισκφτηκε να μντιουμ που την παρτρυνε να χτσει να σπτι-τφο για λες τις ζως που εχαν χαθε εξαιτας των πλων που εμπορεονταν ο ντρας της. Βαθπλουτη μετ τον θνατ του, η Σρα επιστρτευσε τις γνσεις της στην αρχιτεκτονικ και το σχδιο για να φτιξει να οικοδμημα που εξιλωνε ψυχς.
     ταν μια αμερικανδα κληρονμος που συγκντρωσε μεγλο πλοτο μετ το θνατο του συζγου της. Η κληρονομι της φτανε τα 20.000.000 δολρια (529.900.000 το 2019), καθς και συμμετοχ 50% στην εταιρεα Winchester Repeating Arms, που αυτομτως την κανε μια απ τις πλουσιτερες γυνακες στον κσμο εκενη την εποχ. Εναι πιο γνωστ για τη χρση της τερστιας περιουσας της για να συνεχσει τη κατασκευ στο αρχοντικ των Winchester στο Σαν Χοσ της Καλιφρνια, για 38 χρνια. Οι δημοφιλες θρλοι, που ξεκνησαν στη διρκεια της ζως της, κριναν πως εχε πειστε πως ταν καταραμνη κι ο μνος τρπος για να το μετρισει ταν να κνει... οχυρ το σπτι της στη Καλιφρνια. Απ το θνατ της, το εκτεταμνο Winchester Mystery House χει γνει να δημοφιλς τουριστικ αξιοθατο, γνωστ για τις σκλες του που δεν οδηγον πουθεν, τους πολλος ελικοειδες διαδρμους και τις πρτες που οδηγον σε τοχους μεγλες πτσεις.     Γεννθηκε η κρη του Leonard Pardee και της συζγου του Sarah W. (née Burns) Σρα, καλοκαρι του 1839 στο Νιου Χιβεν του Κοννκτικατ. Στις 30 Σεπτμβρη 1862, η Σρα παντρετηκε τον Γουλιαμ Βιρτ Γουντσεστερ, τον μοναδικ γιο του λιβερ Γουντσεστερ, ιδιοκττη της εταιρεας Winchester Repeating Arms. Η Σρα κι ο Γουλιαμ εχαν μια κρη, την ννι Παρντ Γουντσεστερ, που γεννθηκε στις 15 Ιουνου 1866 και πθανε στις 25 Ιουλου 1866 απ μαρασμ. Το ζευγρι δεν εχε πλον παιδι. Ο πεθερς της πθανε το 1880 κι ο σζυγς της πθανε απ φυματωση τον Μρτη του 1881. τσι λαβε τη κληρονομι κι επιπλον, η Winchester της δινε περπου, το 50% στην εταιρεα κι εισδημα 1.000 $ τη μρα (ισοδναμο με 26.493 $ το 2019). Το 1886, αγρασε μια μικρ, διροφη αγροικα και ρντσο στο Σαν Χοσ της Καλιφρνια. Το ακνητο ονομστηκε Llanada Villa κι αργτερα θα γνει γνωστ ως Winchester Mystery House. Το 1888 η Σρα αγρασε 140 στρμματα γης, που η πλειοψηφα της εναι τρα στο κντρο της πλης Los Altos, στη Καλιφρνια, για χρση ως αγρκτημα. Αγρασε επσης μια αγροικα, τρα γνωστ ως Winchester-Merriman House, για την αδερφ και τον αδελφ της. Το σπτι αναφρεται στο Ιστορικ Αποθματος Πρων της Ιστορικς Επιτροπς του Los Altos.
     Τη 10ετα του '20, η Σρα διατηροσε επσης να πλωτ σπτι στον κλπο του Σαν Φρανσσκο στο Burlingame της Καλιφρνια, που γινε γνωστ ως "Η Κιβωτς Της Σρα", καθς φρεται να μνει εκε σαν ασφλεια ναντι του φβου της για μια 2η μεγλη πλημμρα, πως η Βιβλικ, απ τον Νε και την οικογνει του, αλλ μια πιο συνηθισμνη απντηση εναι τι πολλο νθρωποι της κοινωνικς της θσης στη Καλιφρνια κενη την εποχ εχαν πλωτ σπτια σκφη. Η Κιβωτς βρισκταν κοντ στο λσος του ευκαλπτου στο Winchester Road, ντια απ τη διασταρωση της λεωφρου Anza και της εθνικς οδο 101. Η κιβωτς καταστρφηκε απ πυρκαγι το 1929.     Στις 5 Σεπτμβρη 1922, πθανε στον πνο της συνεπεα καρδιακς ανεπρκειας. Μια υπηρεσα πραγματοποιθηκε στο Palo Alto και τα απομεινρια της βρθηκαν στο νεκροταφεο Alta Mesa ως του μεταφρθηκαν, μαζ με αυτ της αδερφς της, στο New Haven. Θφτηκε δπλα στο σζυγ της και στο βρφος τους στο νεκροταφεο Evergreen, New Haven, Κοννκτικατ. φησε μια διαθκη γραμμνη σε 13 τμματα, που τα υπγραψε 13 φορς. Τα αντικεμενα στο Winchester Mystery House αφθηκαν στην ανιψι της, Marian I. Marriott, που πρε αυτ που θελε και δημοπρτησε τα υπλοιπα.
     Σμφωνα με τους σημερινος ιδιοκττες του σπιτιο, χρειστηκαν 8 φορτηγ τη μρα για 12 περπου βδομδες για να αδεισουν ολκληρο το σπτι απ τα πιπλα και τα λοιπ. Η βιογρφος της, ωστσο, δεν μπρεσε να βρει αποδεικτικ στοιχεα που να υποστηρζουν αυτν τον ισχυρισμ. Δεν ανφεραν το πρτο σπτι των εππλων στη δημοπρασα, γεγονς που καθιστ αδνατο να εντοπιστε σμερα. Τα πιπλα που υπρχουν στο σπτι σμερα για περιηγσεις εναι δωρες δνεια που αντικατοπτρζουν τη περοδο. Επειδ ταν τσο κλειστ τομο, δεν ελφθησαν γνωστς εσωτερικς φωτογραφες, οπτε η ακριβς εππλωση εναι να μυστριο. (Η μνη εξαρεση, να σετ ντουλαπιν στο δωμτιο με λευκ εδη). Μετ το θνατ της, το σπτι δημοπρατθηκε κι ο νος ιδιοκττης στη συνχεια το μεττρεψε σε πλο λξης για το κοιν. οι πρτοι τουρστες περπτησαν μες στο σπτι το Φλεβρη του 1923, 5 μνες μετ το θνατο της Σρα. * Η λεωφρος Santa Clara-Los Gatos μπροστ απ το σπτι μετονομστηκε αργτερα στη λεωφρο Winchester, μετ το σπτι. Σμερα, το σπτι εναι ανοιχτ για το κοιν κθε μρα εκτς απ την ημρα των Χριστουγννων. Εκδρομς πραγματοποιονται τσο του σπιτιο σο και του κπου εκενες τις μρες.
 * Το Haunting of Winchester εναι να μιοζικαλ της Craig Bohmler και της Mary Bracken Phillips που πραγματοποιεται στο Winchester Mystery House Ανατθηκε απ το San Jose Repertory Theatre για την 25η σεζν επετεου του και κανε πρεμιρα τον Σεπτμβριο – Οκτβριο 2005.
 * Το 2016, η ταινα μικρο μκους Γλλου σκηνοθτη Bertrand Bonello, Sarah Winchester, λαβε μια αποκλειστικ παγκσμια διαδικτυακ πρεμιρα στο Μουμπ.
 * Η ηθοποις Helen Mirren υποδεται τη Σρα, στη ταινα τρμου του 2018 "Winchester".
 * Το βιβλο της Αμερικανδας ποιτριας Alexandra Teague, The Wise and Foolish Builders (Persea, 2015), επανεξετζει τη κληρονομι της Σρα Γουντσεστερ στο πλασιο της επκτασης προς τα δυτικ και της βας στα πλα.
 * Το podcast Criminal κλυψε το ατελεωτο κτριο του αρχοντικο του Winchester στο επεισδιο τους "The Widow and the Winchester".

     Τρα πμε στο ψητ και τλος τα αστεα...

-------------------------

     Το Winchester Mystery House εναι να αρχοντικ στο Σαν Χοσ της Καλιφρνια, που ταν κποτε η προσωπικ κατοικα της Σρα Γουντσεστερ, χρας του μεγιστνα του πυροβλου πλου William Wirt Winchester. Βρσκεται στη διεθυνση 525 South Winchester Blvd. στο Σαν Χοσ, το βικτοριαν αρχοντικ Queen Anne Style φημζεται για το μγεθς του, τις αρχιτεκτονικς του περιργειες και την λλειψη οποιουδποτε σχεδου οικοδμησης. Εναι να καθορισμνο ιστορικ ορσημο της Καλιφρνια κι αναφρεται στο Εθνικ Μητρο Ιστορικν Μερν. Εναι ιδικτητο και χρησιμεει ως τουριστικ αξιοθατο.     Απ τη κατασκευ του το 1886, η ιδιοκτησα και το αρχοντικ ισχυρστηκαν τι στοιχειθηκαν απ τα φαντσματα εκενων που σκοτθηκαν με τουφκια Winchester. Υπ τη καθημεριν καθοδγηση της Σρα, η κατασκευ απ το δαφος προς τα πνω συνεχστηκε λο το 24ωρο, με κποιους λογαριασμος, χωρς διακοπ, μχρι το θνατ της στις 5 Σεπτμβρη 1922, οπτε η εργασα σταμτησε αμσως. Η βιογρφος της Σρα, ωστσο, λει τι Η Σρα "απολει συστηματικ τους εργαζμενους για μνες κθε φορ, για να ξεκουραστον σο θα μποροσαν" και σημεινει τι "αυτ λει μπροστ σε ισχυρισμος των σημερινν ιδιοκτητν του Mystery House που εργζονται στο ρντσο αδικοπα για 38 χρνια".
Μετ το θνατο του συζγου της, η Σρα κληρονμησε περισστερα απ 20,5 εκατομμρια δολρια ΗΠΑ. Επσης, λαβε σχεδν πενντα τοις εκατ κυριτητα της εταιρεας Winchester Repeating Arms, δνοντς της εισδημα περπου 1.000 $ ημερησως. Αυτ η κληρονομι της χρισε να τερστιο πλοτο που χρησιμοποιοσε για τη χρηματοδτηση της τρχουσας κατασκευς.
     Αφο η κρη της πθανε απ μια ασθνεια γνωστ ως μαρασμς, μια παιδικ ασθνεια που το σμα χνεται κι ο σζυγς της πθανε απ φυματωση, να μντιουμ της Βοστνης της επε τι πρπει να εγκαταλεψει το σπτι της στο New Haven και να ταξιδψει στη Δση, που πρπει να χτσει να σπτι για τον εαυτ της συνχεια και τα πνεματα των ανθρπων που εχαν πσει θματα τουφκι του Winchester δεν θα τη κυνηγον. ντως η Σρα φυγε απ το Νιου Χιβεν και κατευθνθηκε προς Καλιφρνια. Παρλο που εναι πιθαν ν' αναζητοσε απλ μια αλλαγ τοποθεσας κι να χμπι στη διρκεια της μακρς κατθλιψς της, λλες πηγς λνε τι πστευε πως η οικογνεια κι η περιουσα της εχανε στοιχειωθε απ φαντσματα κι τι μνο μετακινομενη στη Δση και συνεχς χτζοντας να ατλειωτο σπτι θα μποροσε κατευνσει αυτ τα πνεματα.
     Το 1884, αγρασε μια ημιτελ αγροικα στη κοιλδα Santa Clara κι ρχισε να χτζει το αρχοντικ της. Οι ξυλουργο προσλφθηκαν και εργστηκαν στο σπτι μρα και νχτα μχρι να γνει 7ροφο αρχοντικ. Δεν χρησιμοποησε αρχιτκτονα και προσθετε στο κτιριο τυχαα, οπτε το σπτι περιχει πολλ περεργα, πως πρτες και σκλες που δεν πηγανουν πουθεν, παρθυρα με θα σ' λλα δωμτια και σκλες με παρξενα μεγθη. Πολλο αποδδουν αυτς τις παραδοχς στη πστη της στα φαντσματα. Οι περιβαλλοντικο ψυχολγοι χουν θεωρσει τι η δια η περεργη διταξη συμβλλει στην ασθηση του σπιτιο που στοιχεινει σμερα.      Πριν απ το σεισμ του 1906, το σπτι εχε  7 ορφους κι οι ξυλουργο εχαν αρχικ αρχσει να επισκευζουν ζημις που προκλθηκαν απ τον σεισμ, σμερα εναι μνο 4. Το σπτι εναι κυρως κατασκευασμνο απ redwood, καθς η Σρα προτιμοσε το ξλο. Ωστσο, δεν της ρεσε η εμφνιση. Αυτς εναι ο λγος που καλπτεται σχεδν λο το ξλο του σπιτιο. Απαιτθηκαν περπου 20.500 γαλνια ΗΠΑ (78.000 λτρα) για τη βαφ του σπιτιο. Το διο το σπτι χτστηκε χρησιμοποιντας να πλωτ που πιστεεται τι το εχε σσει απ τη πλρη κατρρευση του σεισμο του 1906 και του σεισμο του Loma Prieta του 1989. Αυτς ο τπος κατασκευς επιτρπει στο σπτι να μετατοπζεται ελεθερα, καθς δεν συνδεται πλρως με τη βση τοβλου. Υπρχουν περπου 161 δωμτια, συμπεριλαμβανομνων 40 υπνοδωματων, 2 αθουσες χορο (μα ολοκληρωμνη και μα ημιτελς), καθς και 47 τζκια, πνω απ 10.000 υαλοπνακες, 17 καμινδες (με στοιχεα δο λλων), δο εππεδα στο υπγειο και τρα ασανσρ. Η ιδιοκτησα της Σρα ταν περπου 162 στρμματα (66 εκτρια), αλλ κτοτε το κτμα χει μειωθε σε 4,5 στρμματα (1,8 εκτρια) -το ελχιστο απαρατητο για τον περιορισμ του σπιτιο και των κοντινν κτιρων. Διαθτει χρυσος κι ασημ πολυελαους, χειροποητα παρκ δπεδα κι επνδυση, καθς και μια μεγλη ποικιλα χρωμτων και υλικν.
     Λγω της εξουθενωτικς αρθρτιδας της κυρας Winchester, εγκαταστθηκαν ειδικ κλιμακοστσια "easy riser" ως αντικατσταση της αρχικς απτομης κατασκευς της. Αυτ της επτρεψε να μετακινηθε ελεθερα στο σπτι, καθς μπρεσε να σηκσει κθε πδι λγες ντσες. Υπρχε μνο μα τουαλτα εργασας. χει ειπωθε τι λες οι λλες τουαλτες τανε ψετικες για να μπερδψουν τα πνεματα κι τι αυτς εναι επσης ο λγος που κοιμταν σε διαφορετικ δωμτιο κθε βρδυ. Οι ανσεις του σπιτιο ταν σπνιες κατ τη κατασκευ του. Αυτ περιελμβανε θρμανση ατμο και συμπιεσμνου αρα, σγχρονες εσωτερικς τουαλτες κι υδραυλικ, φτα αερου με μπουτν και το προσωπικ (και μνο) ζεστ ντους της κυρας Winchester. Υπρχουν επσης τρεις ανελκυστρες, συμπεριλαμβανομνου ενς ηλεκτρικο Otis κι νας εκ των οποων τροφοδοτεται απ να σπνιο οριζντιο υδραυλικ μβολο ανελκυστρα. Τα περισστερα μβολα ανελκυστρα εναι κατακρυφα για εξοικονμηση χρου, αλλ η Σρα προτμησε τη βελτιωμνη λειτουργικτητα της οριζντιας διαμρφωσης.     Η Σρα ποτ δεν φεσθηκε στα πολλ στολδια που πστευε τι συνβαλε στην αρχιτεκτονικ ομορφι του. Πολλ απ τα βιτρ παρθυρα δημιουργθηκαν απ την Pacific American Decorative Company. Μερικ σχεδιστηκαν ειδικ για αυτν κι λλα απ αυτν, συμπεριλαμβανομνου ενς παραθρου "spider web" που παρουσαζε τον αγαπημνο της αραχνοειδ σχεδιασμ και την επανληψη του αριθμο 13, -η λλη απ τις ανησυχες της. Αυτ το παρθυρο δεν εγκαταστθηκε ποτ, αλλ υπρχει στον λεγμενο "αποθηκευτικ χρο 25.000 $" -ονομστηκε τσι, επειδ το περιεχμεν του εκτιμθηκε αρχικ στην αξα των 25.000 $. Η τιμ σμερα δεν υπρχει, αλλ 25.000 $ ττε θα ισοδυναμοσε με 382.000 $ το 2019. να 2ο παρθυρο σχεδιστηκε απ τον διο τον Tiffany τσι στε ταν το φως του λιου χτυπ τους πρισματικος κρυστλλους να ουρνιο τξο ρχνεται στο δωμτιο. Το παρθυρο εγκαταστθηκε σ' ναν εσωτερικ τοχο σε δωμτιο χωρς κθεση στο φως, αποτρποντας την εμφνιση του αποτελσματος.
     ταν πθανε η Σρα, λα τα υπρχοντ της (εκτς του σπιτιο) κληροδοτθηκαν στην ανηψι της και προσωπικ γραμματα της. Στη συνχεια, η ανηψι της πρε , τι θελε και πολησε τα υπλοιπα σε ιδιωτικ δημοπρασα. Υποτθεται τι χρειστηκαν 6 φορτηγ που λειτουργοσαν 8 ρες τη μρα για 6 βδομδες για να βγλουν και να μεταφρουν λα τα πιπλα απ το σπτι, υπθεση που αμφισβητθηκε απ τη βιογρφο της Σρα. Η κυρα Γουντσεστερ δεν το αναφρει στη διαθκη της κι οι εκτιμητς θερησαν το σπτι χρηστο λγω ζημιν που προκλθηκαν απ τον σεισμ, του ημιτελος σχεδιασμο και του ανφικτου χαρακτρα της κατασκευς του. Πωλθηκε σε δημοπρασα σε τοπικ επενδυτ για πνω απ 135.000 $ και στη συνχεια εκμισθθηκε για 10 χρνια στους John και Mayme Brown, που τελικ αγρασαν το σπτι. Τον Φλεβρη του 1923, 5 μνες μετ το θνατο της, το σπτι νοιξε το κοιν, με τη Mayme Brown να χρησιμεει ως πρτη ξεναγς.     Σμερα το σπτι ανκει στην Winchester Investments LLC, μια ιδιωτικ εταιρεα που εκπροσωπε τους απογνους του John και της Mayme Brown. Το σπτι διατηρε μοναδικς πινελις που αντανακλον τις πεποιθσεις της κυρας Γουντσεστερ και την αναφερθεσα ανησυχα της για την αποτροπ κακοποιν πνευμτων. Αυτ τα πνεματα λγεται τι την χουν εμπνεσει μεσα για τον τρπο που πρπει να χτιστε το σπτι. Ο αριθμς 13 και μοτβων ιστο αρχνης, που φερε η πνευματικ σημασα γι' αυτν, εμφανζονται σε λο το σπτι. Οι ξεναγο στο σπτι συχν ισχυρζονται τι η Sarah Winchester χει κατοχυρσει με δπλωμα ευρεσιτεχνας διφορα αρχιτεκτονικ χαρακτηριστικ του σπιτιο, αλλ μια απλ αναζτηση της αμερικανικς ευρεσιτεχνας και της βσης δεδομνων εμπορικν σημτων δεν δεχννει κτι ττοιο. * Το 2016, ανακοινθηκε τι να λλο δωμτιο με πιπλα εποχς χτστηκε στην αυλ: νας σοφτας που περιχει να ργανο αντλας, βικτοριαν καναπ, νδυμα, ραπτομηχαν και πνακες ζωγραφικς. Αυτ το δωμτιο διατθηκε για προβολ απ το κοιν και διαθτει παιχνδι σκοπευτηρου.

 * Το 2017, το Winchester Mystery House κανε τη πρτη του ημερσια περιοδεα σε 20 χρνια, το "Explore More Tour". Αυτ η περιοδεα οδηγε τους επισκπτες σε δωμτια που δεν εχαν ανοξει ποτ στο κοιν κι εξερευν τα δωμτια που μειναν ημιτελ τη στιγμ του θαντου της Sarah Winchester.
 * Το Winchester House ταν η μπνευση του Walt Disney για το The Haunted Mansion στα Disney Parks
 * Το σπτι εναι το βασικ σκηνικ για το μυθιστρημα επιστημονικς φαντασας Vanishing Point του Michaela Roessner το 1993, στο οποο γνεται το σπτι μιας κοιντητας κατληψης μετ την εξαφνιση του μεγαλτερου μρους της ανθρπινης φυλς.
 * Το Winchester house εναι το σκηνικ ενς υποπεδου στο φανταστικ μυθιστρημα του Tim Powers του 1997, Earthquake Weather.
 * Το Haunting of Winchester εναι να μιοζικαλ με φανταστικς ιστορες των Craig Bohmler και Mary Bracken Phillips που λαμβνει χρα στο σπτι. Ανατθηκε απ το San Jose Repertory Theatre για την 25η σεζν επετεου του κι κανε πρεμιρα Σεπτμβρη-Οκτβρη 2005.
 * να σπτι με διο σχδιο κι ιστορα, αλλ μια χιλιετα μετ απ την εποχ του, εναι μια αφηγηματικ τοποθεσα στο μυθιστρημα επιστημονικς φαντασας του 2007 House of Suns. Αντ να εναι σπτι κτισμνο απ κληρονμο πλων, εναι κληρονμος υπεθυνη λγω του φβου της για τις κλωνοποιημνες ψυχς που απαιτον εκδκηση για τον αδικαιολγητο χαμ τους. * Για το επεισδιο του 2012 του MythBusters "Smell of Fear", η ομδα κατασκευς επισκφτηκε το Winchester Mystery House για να κοιτξει γρω κι αργτερα να παρακολουθσει "μα απ τις πιο τρομακτικς ταινες λων των εποχν" (ο ττλος της οποας δεν αποκαλφθηκε) σε μια τηλεραση που στθηκε στη μεγλη αθουσα χορο και μετ συγκεντρθηκαν δεγματα ιδρτα για δοκιμ. (Αυτ το κλιπ δεν προβλθηκε πλρως στην αμερικανικ κδοση του επεισοδου). Αργτερα, στο "Aftershow" σχετικ με το επεισδιο, η Kari Byron αποκλυψε τι μετ τη 1η επσκεψ του στο Mystery House ως Brownie εχε δε εφιλτες κι τι το σπτι ταν ακμα ανατριχιαστικ.
 * Τα Ghost Adventures και Ghost Brothers ταν επεισδια που γυρστηκαν το 2016 σχετικ με το σπτι και τις πνευματικς του συναντσεις.
 * Το Nuka World, να πακτο επκτασης για το μεταποκαλυπτικ βιντεοπαιχνδι Fallout 4 του 2015, διαθτει τουριστικ αξιοθατο με το νομα Grandchester Mystery Mansion που νας αφηγητς αφηγεται την ιστορα μιας φερμενης στοχειωσης νεαρο κοριτσιο που ονομζεται Λοσι που δολοφνησε τους γονες της. Το σπτι μοιρζεται ομοιτητες με το μγαρο Winchester Mystery Mansion, πως το νομ του, τις σκλες και τις πρτες που δεν πηγανουν πουθεν, και τη πεποθηση τι η κατοικα εναι στοιχειωμνη.
 * Η Sarah Winchester, Phantom Opera, εναι μια ταινα 24 λεπτν του Γλλου σκηνοθτη Bertrand Bernello, που εχε πρεμιρα στη Βρεια Αμερικ στο 54ο Φεστιβλ Κινηματογρφου της Νας Υρκης, τον Οκτβρη του 2016. Εναι μια ευφνταστη αφγηση της ζως της Sarah Winchester μ' μφαση στο Mystery House.
 * Το 2017, γυρστηκε στην ιδιοκτησα η ταινα Winchester, με την Helen Mirren ως Sarah Winchester. Η ταινα κυκλοφρησε στις 2 Φλεβρη 2018.
 * Το 2018, το podcast Lore παργει να επεισδιο που περιγραψε το Winchester Mansion κι ονομζεται "Locked Away"
 * Το 2019, το Criminal podcast δημιοργησε να επεισδιο για το Winchester Mansion με ττλο "The Widow and the Winchester".
 * Το Winchester Mystery House εμφανστηκε δο φορς στο BuzzFeed Unsolved.
 * Το Winchester Mystery House εμφανστηκε στο 100ο επεισδιο του American Horror Story.
 * Το House of Penance, να κμικ Dark Horse απ τους Peter Tomasi, Ian Bertram και Dave Stewart, εναι μια γκθικ ιστορα τρμου που λαμβνει χρα στη διρκεια της οικοδμησης του The Winchester Mystery House.

     Γι' αυτ λοιπν λω πως αν δεν μνετε κει εστε πολ κοντ του, μπορετε να κοιμστε σχετικ συχα της νχτες, εκτς αν το... κουβανετε στη ψυχ σας...

                                             Τ  Ε  Λ  Ο  Σ

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers