-

Dali &

-


-
.

--.


.

./.


 
 

 

Bathory Elizabeth:                                             Εισαγωγ

     ταν ο Bram Stoker κανε ρευνες για τη συγγραφ του Δρκουλα, πεσε στα χρια του να βιβλο, το «Βιβλο Των Λυκανθρπων» της Sabine Baring-Gould στο οποο αναφερταν τα εγκλματα της «Ματωμνης Πριγκπισσας», πως την αποκαλοσαν στην Ευρπη. Μετ απ το θνατο του συζγου της, φοβομενη για το δικ της θνατο, γινε σαδστρια απναντι στους υπηρτες της, (πιθανς να προβαινε στην πρξη αυτ γιατ πστευε τι θα της φερνε αθανασα μακροζωα), δνοντας τροφ στην φαντασα των χωρικν, ο οποοι πστευαν τι αυτ εναι ργο κποιου βαμπρ. Επσης, κποιοι συγγραφες πιστεουν τι η Ματωμνη Κμισσα τανε συγγενς με τον Dracula απ την Ουγγαρζικη πλευρ της οικογνεις του.
     Γεννθηκε, περπου, 100 χρνια μετ το θνατο του Βλαντ του Ανασκολοπιστ. νας απ τους προγνους της, ο Πργκιπας Steven Bathory, υπρξε αξιωματικς του Vlad Dracula το 1546, ταν διεκδκησε εκ νου το θρνο της Βλαχας. Το βιβλο του Dracula λγεται πως εναι βασισμνο στο Ρουμνο πργκιπα Vlad Dracula. Ο Raymond T. McNally που 'χει γρψει 4 βιβλα για τον Dracula (στην ιστορα, στην λογοτεχνα, αλλ και στον βαμπιρισμ) αναφρει σε 5ο πως ο Dracula τανε γυνακα. Στο βιβλο τεκμηρινει την ποψ του πως ο Stoker επηρεστηκε ντονα απ τον μθο της κμισσας Bathory. Και δνει το παρακτω παρδειγμα: πως γνεται οι Ογγροι να κνουν πργκιπα Ρουμνο; Γιατ επανε πως ο Vlad πινε αμα, πως ο Dracula του Stoker, το οποο τον κανε νετερο στερα απ κθε πση; Και γιατ αφο γνεται νετερος συνεχζει; Οι απαντσεις βρσκονται στη ζω της Bathory. Αλλ σε αντθεση με τον ρωα του Stoker, αυτ υπρξε στη πραγματικτητα.
     Στη Τρανσυλβανα ακμα δεν χει ξεχαστε το νομ της. λλες φορς αποκαλντας της Ουγγρικ πρνη, εν ταν θλουν να χλευσουν το κστρο που ζησε το αποκαλον: Csejthe. μως υπρχουν κι εκενοι που ισχυρζονται πως τα βρδυα βλπουνε τη Bathory στη πατρδα της, στα Καρπθια, να πλανιται στη περιοχ, να αναζητ ακμα παρθνο αμα...
     Μια Φραγκογιαννο της μεσαιωνικς ανατολικς Ευρπης.

--------------------------------------

                                     Βος & Πολιτεα                 

     Στις 7 Αυγοστου του 1560 ( 1561 κατ πολλος) γεννθηκε στο Nyirbator, στην σημεριν Ουγγαρα, η πιο αιμοδιψς γυνακα δολοφνος-βαμπρ. Tο νομα του πραγματικο τρμου στην μεσαιωνικ Ευρπη. Το νομα το οποο κατφερε να επισκισει ακμα και τον μγα Κμη Dracula με τις σατανικς πρξεις του. Το νομα που αναβωσε στις καρδις των ανθρπων τον τρμο του βαμπρ σο καννα λλο! Τα εγκλματα της Ουγγαρζας κμισσας Elizabeth Bathory (Báthory Erzsébet στα Ουγγρικ Alžbeta Bátoriová-Nádašdy στα Σλοβκικα,) ταν σατανικ πρα απ κθε ανθρπινη φαντασα. Η «ευγενικ» οικογνεια των Bathory, τανε παρακλδι της οικογνειας των Hun Gutkeled, η ισχς των οποων εξαπλωνταν σε πολλς περιοχς της κεντρο-ανατολικς Ευρπης, (που σμερα απαρτζουν τα εδφη της Πολωνας, Ουγγαρας, Σλοβακας και Ρουμανας) και διαδραμτισε κυραρχο ρλο κατ το πρτο μισ του 13ου αινα.
     Εγκαταλεποντας το νομα της οικογνειας, υιοθτησαν το νομα μιας απ τις ιδιοκτησες τους ως οικογενειακ νομα (Bátor σημανει «ανδρεος»). Η ισχς τους φτασε στο ζενθ κατ τα μσα του 16ου αινα, αλλ ακολοθησε η κατπτωση και τελικ ο «θνατος» το 1658. Σπουδαοι βασιλιδες, πργκιπες, δικαστικο λειτουργο, ρχοντες σε εκκλησιαστικ και κοινωνικ εππεδο, συγκαταλγονταν στην οικογνεια των Bathory. Αλλ δεν λειψαν και οι «παρξενοι» συγγενες. Η συνθεια των γμων ενδοοικογενεικς, για τη προστασα του «αματος» αφενς και για τη διατρηση του πλοτου και της δναμης αφετρου, εχε σαν αποτλεσμα τα συνθη φαινμενα που πονται ττοιων πρακτικν. τσι, κποιο απγονοι της οικογνειας, παρουσασαν ιδιατερα περεργη συμπεριφορ. Υπρχει μεγλο ιστορικ ενασχλησης μελν της οικογνειας με τη Μαρη Μαγεα και το Σατανισμ.
     Οι γονες της Elizabeth, George κι Anna, ανκαν κι οι δο στο γνος των Bathorys. Αυτς ταν μλος του κλδου των Ecsed της οικογνειας κι εκενη αυτο του Somlyo. Ττοιες αιμομιξες δεν δεν ταν ασυνθιστες στην αριστοκρατα της Ανατολικς Ευρπης του 16ου αινα, καθς η διατρηση της «καθαρτητας» της γενις ταν ζτημα υψστης σημασας, πως επαμε. Τα αποτελσματα αναμενμενα: νας θεος πιστεεται τι ταν λτρης του Σαταν κι λλα μλη της οικογνειας ταν νοητικ ασταθ ψυχασθενες. τσι, πολλς εγκληματικς ιδιοφυες εμφανστηκαν στους κλπους της οικογνειας. Η οικογνεια της Elizabeth Bathory τανε πολ ισχυρ κι απ τις παλιτερες στην Τρανσυλβανα. Εχε περισστερη ιδιοκτησα ακμα κι απ το βασιλι. Εχε συγγενες ναν καρδινλιο, πργκιπες κι ο ξδελφος της ταν πρωθυπουργς της Ουγγαρας. μως ο πιο ισχυρς συγγενς της ταν ο Istvan Bathory (1533-1586) που ταν πργκιπας της Τρανσυλβανας και βασιλας της Πολωνας απ το 1575 μχρι και τον θνατ του, το 1586.
     Η Elizabeth πρασε τα παιδικ της χρνια στο Ecsed Castle. Για την εποχ που ζησε, η Bathory εχε πολ καλ μρφωση και δει για γυνακα. Σε ηλικα μως, 4 με 5 χρονν ρχισαν τα πρτα σημδια του μετπειτα σαδιστικο εαυτο της. Πιστεεται τι η νεαρ Elizabeth υπφερε απ κρσεις, οι οποες συνοδεονταν απ απλεια ελγχου του εαυτο της κι απ εκρξεις οργς, οι οποες εναι πιθανν να οφελονταν σε επιληψα, οφειλμενη στην αιμομιξα των γονιν της σε κποιο λλο ψυχολογικ νσημα. Μερικο σγχρονοι μελετητς [αλλ και της γενι της] επαν πως η κοντσα ταν παρφρων, κτι που δινε λογικ στα σα κανε. μως με μια γργορη ματι στο παρελθν της μπορομε να δομε πως ταν μια γυνακα με πλρη λεγχο της ζως της.
     Αντθετα απ τα λλα κορτσια της γενι της, η Elizabeth εκπαιδετηκε καλ και σωστ, εν εκτς απ την μητρικ της γλσσα, γνριζε λατινικ, ελληνικ και γερμανικ… σε μια εποχ που οι περισστεροι δεν μποροσαν να συλλαβσουν σωστ τα Ουγγρικ. Επσης κτι που, πιθαντατα, παιξε ρλο στη μετπειτα εξλιξη και στις πρξεις της Elizabeth, εναι το γεγονς πως ταν ταν μικρ γινε μρτυρας μιας εκτλεσης ενς πλανδιου γφτου, που κλεψε λογο απ τους βασιλικος στβλους και για να μην τον ανακαλψουν αργτερα το σκτωσε…Ο γφτος συνελφθη κι η εκτλεση του γινε σε δημσια θα εν παρντες ταν πολλο αριστοκρτες. Ο μαρτυρικς θνατος του νεαρο ντρα και το μηδαμιν χνος μεταμλειας στα πρσωπα των εκτελεστν του, πεισαν τη νεαρ Elizabeth τι, οι αριστοκρτες σαν αυτ, μποροσαν να σκοτνουν τους κοινος θνητος υπηκους τους χωρς να φοβονται τιμωρα…
     Στα 14 της γννησε παρνομα να κορτσι, την Anastasia Bathory, πατρας της οποας ταν νας φηβος υπηρτης του κστρου. Για το λγο αυτ, αλλ και για πολιτικ κρδος και θση, η μητρι της, Countess Ursula Nadasdy, την ανγκασε να παντρευτε με τον 26χρονο ττε γιο της, Count Ferencz Nadasdy, με τον οποο ταν αρραβωνιασμνη απ τα 11 της. Ο γμος γινε στις 8 Μαου του 1575 στο Vranov nad Toplouin, ταν η Elizabeth ταν 15 χρονν. Η μητρα του Ferencz, πστευε τι αυτς ο γμος θα δινε κρος στην οικογνεια Nadasdy. Για το γμο διοργνωσε να gala στο οποο ταν καλεσμνος κι ο Αυτοκρτορας της Ρουμανας Maximillian ο 2ος, που μως δεν παρευρθηκε. Στην ευχετρια κρτα που στειλε μαζ με το δρο του για να απολογηθε προβαλλε σαν δικαιολογα τι ταν επικνδυνο να ταξιδψει σε μια τσο ταραχδη χρονικ στιγμ. Αλλ εκολα μπορομε να υποθσουμε τι επιδωκε να αποφγει τις δο οικογνειες!
     Τα πρτα 10 χρνια του γμου της η Elizabeth δε μπρεσε να κρατσει παιδ. Κατφερε, μως, να γεννσει το 1585 την Anna και στα επμενα 9 χρνια τις Ursula (Orsolya Orsika) και Katherina (Katalin), εν το 1598 γννησε τον μοναδικ και πολυπθητο, γιο της, τον Paul, των οποων μως την κηδεμονα, για πολιτικς σκοπιμτητες, ανλαβαν νοσοκμες μακρι απ το κστρο. Απ τις επιστολς που γραφε στους συγγενες της, παραδξως, κρνεται ως μια στοργικ σζυγος και μητρα που αν κι αγνοοσε τα παιδι της δεν τα συμπεριλαβε ποτ στα βασανιστρι της.
     Παρλη τη δομ της ττε κοινωνας, η Elizabeth κρτησε το επνυμο της, στε να μπορσει να κρατσει το νομα των προγνων της, που απ ττε πρε κι ο σζυγος της. Απ ττε εγκαταστθηκε στο κστρο του Csejthe, [στα σλοβακικ το κστρο αυτ, ονομζεται και Cachtice κι υπρχει σφοδρ αντιπαρθεση μεταξ των δο λαν] σπτι του Nadasdy, που ταν το γαμλιο δρο του προς την Elizabeth. Το κστρο αυτ βρισκτανε στο Sarvar κοντ στο Trencin στη σημεριν Σλοβακα κι ταν μακρι απ αστικ κντρα, βαθι κρυμμνο στα Καρπθια, μοναχικ και περιτριγυρισμνο απ πολλ δση. Απ ττε και μχρι το θνατο της το κστρο αυτ ταν η κατοικα της.
     Ο σζυγς της ταν νας φοβος και γενναος πολεμιστς , αρχιστρτηγος του Ουγγρικο στρατο και μεγλος μαχητς στον πλεμο με τους Τορκους κι τσι του δσανε το νομα ο «Μαρος ρωας της Τρανσυλβανας», εξαιτας του φριχτο τρπου με τον οποο αντιμετπιζε τους αιχμλωτους πολμου. Λγεται τι ο Ferencz ταν κι ο διος νας πολ σκληρς νθρωπος κι τι αυτς εχε δεξει στη γυνακα του μερικος απ τους αγαπημνους του τρπους για να βασανζει τους υπηρτες του και τους Τορκους αιχμλωτους πολμου καθς επσης κι τι φηνε στο κστρο ορισμνα ργανα βασανισμο τα οποα στη συνχεια χρησιμοποιοσε η Elizabeth πνω στα θματα της. Υπρχουν ακμη θρλοι για το ζευγρι, εμπλοκς του σε σατανιστικς τελετς και πατροναρσματος αποκρυφιστν. Δεν εναι δυνατν να ισχυριστε κποιος τι ο Ferencz δεν γνριζε για τις διαστροφς της συζγου του.
     σο ο Ferencz λειπε στον πλεμο σε στρατιωτικς εκστρατεες για μεγλα χρονικ διαστματα, καθ’ λη τη διρκεια των 25 χρνων που τανε παντρεμνοι, η ζω της Elizabeth πολ σντομα ρχισε να γνεται λο και πιο βαρετ. τσι ρχισε να επισκπτεται πολ τακτικ την αμφιφυλφιλη θεα της Countess Karla Bathory κι παιρνε μρος σε ομαδικ λεσβιακ ργια με την δια και τις φλες της. Απ την εποχ αυτ λοιπν συνειδητοποησε τις αληθινς της φιλοδοξες, δηλαδ να βασανζει και να σκοτνει νεαρ, μορφα κορτσια. Εκενη την εποχ, με την βοθεια της Ilona Joo (προσωπικ νοσοκμα της Elizabeth στο επγγελμα) ρχισε να βασανζει τα κορτσια των υπαλλλων της. Συνεργο της, ττε ταν: η Anna Darvula, που φημολογεται πως ταν κι ερωμνη της, ο Johannes Ujvary o οικονμος του σπιτιο κι η μγισσα Dorottva Sventes ,επσης γνωστ με το νομα Dorka.
     Αλλ αυτ δεν ταν το μνο της πθος. Εκενη την εποχ η κοντσα ψαχνε τον ρωτα σε διφορους ντρες. Ο αρχιυπηρτης του κστρου της Elizabeth, που ονομαζταν Thorko, την μησε στον αποκρυφισμ και της δδαξε τη Μαρη Μαγεα με την οποα ρχισε επσης να ασχολεται λο και περισστερο.

   "O Thorko μου μαθε να καινοριο", γραφε η Elizabeth σε γρμμα προς τον ντρα της, "Πινεις μια μαρη χνα και την χτυπς μχρι θαντου με να σπρο κκαλο. Κρατς το αμα της και αλεφεις λγο απ’ αυτ στο σμα του εχθρο σου. Αν δεν μπορες να το κνεις ο διος, δωροδοκες ναν απ τους υπηρτες σου να το κνει..."

     σο ασχολιταν με τη Μαρη Μαγεα η Elizabeth δχτηκε μια επσκεψη απ ναν περεργο και σκοτειν ντρα με παραδξως κοφτερ δντια. στερα απ σντομο ταξδι με τον ξνο προς γνωστη κατεθυνση η Elizabeth επστρεψε μνη και πολλο απ τους χωρικος υποστριξαν τι εδαν χνη αματος στα χελη της… Οι γρω χωρικο, που πστευαν στα βαμπρ, εχαν ναν λγο περισστερο να φοβονται το κστρο του Csejthe. σως κατ τη λακ φαντασα, ο παρξενος ξνος,να ταν ο διος ο Dracula, ο οποος γρισε απ τον τφο του! ταν o Κμης Nadasdy επστρεψε απ μια εκστρατεα του στο κστρο, η πεθερ της Elizabeth φρντισε να μθει ο σζυγς της το παρπτωμα της γυνακας, που μως συγχρεσε γργορα.
     Σε ηλικα 51 ετν (το 1602 το 1604) ο Ferencz πεθανει. Οι εκδοχς για το θνατο του εναι οι εξς:

     1) μαχαιρθηκε απ πρνη στο Βουκουρστι, που χρωστοσε, υπκυψε στις πληγς του που μολνθηκαν

     2) πθανε απ αρρστια στα χρια μιας πρνης

     3) χθηκε στη μχη

     4) δολοφονθηκε απ τον Giorgio Basta, του οποου η τρομοκρατικ δρση στην Τρανσυλβανα εκενη την εποχ, οδγησε σε ραγδαα πτση της ισχος της οικογνειας των Bathory

     5) απ δηλητηραση

     6) πολλο εναι κι εκενοι που πιστεουν τι ο θνατος του οφελεται στη Μαρη Μαγεα.

     Ττε η Elizabeth αρχικ διωξε μακρι της μισητ πεθερ της κι ρχισε να παρνει μρος σε τελετς μαρης μαγεας που θανατνονταν λογα κι λλα ζα. Απ ττε σταμτησε να βγανει απ το κστρο της. Με τη βοθεια του Thorko, της Joo , των μαγισσν Szentes και Darvulia και του Ujvary, ρχισε το διαβολικ της ργο.
     H Elizabeth ταν μια γυνακα μορφη. Δετε πως περιγρφεται σε να κεμενο:

   «Η Elizabeth Bathory τανε γυνακα εκπληκτικς ομορφις. Τα μακρι, κατμαυρα μαλλι της, δημιουργοσαν ντονη αντθεση με το πλλευκο της επιδερμδας της. Τα κεχριμπαρνια της μτια μοιζανε με γτας, το κορμ της ταν αισθησιακ. ταν ιδιατερα ματαιδοξη κι ο ναρκισσισμς της ταν αυτς που την σπρωξε σε βθη διαστροφς».
     Ασυνθιστο για την κοινωνικ της τξη, η Elizabeth ταν να παιδ γυμνασμνο και δραστριο. Μεγλωσε και ανατρφηκε σαν μλος της Ουγγρικς βασιλικς οικογνειας και σαν νεαρ κοπλα ταν αρκετ μορφη, εχε κομψ χαρακτηριστικ, καλ σμα και ταν ψηλ για την εποχ της αλλ η προσωπικτητ της δεν τυχε ανλογης καλλιργειας, ανπτυξης και εκλεπτυσμο! Κατ τη γνμη της το πιο ξεχωριστ κι αξιοπρσεκτο χαρακτηριστικ της ταν το σπρο και μορφο δρμα της για το οποο λεγε πως συχν της καναν κομπλιμντα, αν και κτι ττοιο δεν ισχει, αφο οι λλοι δεν εντυπωσιζονταν και τσο απ την μλλον συνηθισμνη επιδερμδα της και της καναν κομπλιμντα μνο αν γνριζαν πως θα ταν προς φελς τους, μια κι η Elizabeth δεν δεχταν με ενθουσιασμ τα μτρια σχλια!
     Αλλ σο ο καιρς περνοσε, η Elizabeth μεγλωνε κι ρχισε να χνει την ομορφι της. Προσπθησε να καλψει τις ατλειες της αγορζοντας και φορντας πανκριβα ροχα και κοσμματα, αλλ τποτα δε μποροσε να κρψει το πρασμα του χρνου απ πνω της. Ττε ταν που τα αποτρπαια βασανιστρια γνανε λο και πιο πολλ. ταν η εποχ που εχε φτσει στα 40 κι η ματαιοδοξα της, την κανε να πιστεει πως η ομορφι της εχε φθαρε και χανταν εν παιρναν την θση τους, πνω της, τα γηρατει.
     λα ρχισαν ταν να κορτσι που την χτνιζε, της τρβηξε κατ λθος μια τρχα απ τα μαλλι της. Ττε η ευξαπτη κοντσα της τρπησε τη μτη μ' να μηχνημα και το αμα σταξε στο χρι της. (Κατ μια λλη εκδοχ τη χτπησε τσο δυνατ που το δαχτυλδι της σκισε το δρμα στο μγουλο του κοριτσιο τι απ το χτπημα το αμα πετχτηκε απ τη μτη του κοριτσιο στο πρσωπ της)... ταν πγε να ξεπλυθε, απ αυτ, κοταξε τον εαυτ της στον καθρφτη και ττε με κπληξη παρατρησε, κτι που ταν ορατ μνο στα δικ της μτια, πως το χρι της στο σημεο που εχε καλυφθε με αμα εχε πρει κτι απ την νετητα του κοριτσιο, δειχνε πιο νο, πιο απαλ και πιο μορφο. Ζτησε λοιπν τη γνμη της Darvulia για το φαινμενο αυτ. φερε επσης στο κστρο της χημικος και φυσικος για να δσουν μιαν επιστημονικ εξγηση πνω στο θμα... Αυτο επειδ καλοπερνοσαν και δεν θελαν να χσουν τις θσεις τους αποφσισαν να μη χαλσουν το χατρι και τη διθεση της κοντσας τους και της επαν τι για την αλλαγ του δρματος της ευθυνταν το αμα του μικρο παρθνου κοριτσιο. Μλιστα της επαν πως θυμντουσαν τι κτι αντστοιχο εχε ξαναγνει στο παρελθν σε κποιο μακριν τπο, ταν το αμα μιας νεαρς παρθνας φερε ανλογα αποτελσματα σε μια γερασμνη αλλ γενναιδωρη και καλ προσωπικτητα με πολλς χρες!
     Μετ απ τσο καθαρς αποδεξεις στο χρι, η Elizabeth πεστηκε τι αυτ τανε θαυμσια ανακλυψη! Μια μθοδος πρληψης του γρατος και διατρησης της αινιας νετητας! τουλχιστον η δια βρκε αυτ που χρειαζταν! Η γνμη της... συμβολου ομορφις της, μιας γυνακας που ονομαζταν Katarina, της επιβεβαωσε την ιδα τι η ξυπνη ανακλυψη της ταν σωστ.Η Darvulia επσης της επε οτι μπορε να ανακτσει τη χαμνη της νιτη κνοντας μπνιο στο αμα των κοριτσιν και πνοντας το αμα, ιδιατερα, των πιο μορφων. Ττε διταξε τους υπαλλλους της Ujvary και Dorka να γδσουνε το κορτσι και κρατντας τα χρια της πνω απ να βαρλι, να κψουν τις αρτηρες της, να τη σκοτσουν και να αφαιμξουνε το αμα της σε μια μεγλη δεξαμεν για να μπει και να κνει το μπνιο της σε αυτ.
     ταν πλον σγουρη οτι εχε βρε το μυστικ για την αινια νετητα με αυτ τη διαδικασα. Ανακλυψε πως το αμα εναι ζω κι απ ττε αυτ γινε μια απ τις πιο κρυφς της επιθυμες!...Η δψα της για αμα ταν τσο μεγλη που ακμα κι ταν κποια στιγμ στη ζω της αρρστησε δε κατφερε να κρατηθε μακρι απ τους φνους. Επειδ ταν τσο αδναμη που δε μποροσε να σηκωθε απ’ το κρεβτι και δεν εχε τη δναμη να βασανζει η δια τα θματ της, βαζε τους πιστος της, να φρνουνε τα κορτσια στο κρεβτι της στε να μπορε να τις δαγκσει. Ταυτχρονα δωσε εντολ σε σιδηρουργος απο την Γερμανα, να της ετοιμσουν καινορια ργανα βασανισμο, που κριο σκοπ τους εχαν τη συλλογ αματος απ τις παρθνες.
     τσι, γργορα στο κστρο φτασαν διφορα ργανα βασανισμο, να απ τα οποα ταν η Σιδηρ Παρθνα (Iron Maiden) που ταν κι απ τα πιο γνωστ. Αυτ ταν μια μεγλη μεταλλικ σαρκοφγος σε ανθρπινο ψος, μες στην οποα υπρχανε καρφι κι απ τις δο πλευρς και λγος χρος για να χωρει η παρθνα, τσι στε ταν κλεινε τα καρφι να ξεσκσουν τη σρκα της. Στο κτω μρος της σαρκοφγου υπρχε μια δοδος που μαζευταν το αμα ταν ρχιζε να τρχει.


                                         Η Σιδηρ Παρθνα (Iron Maiden)

     Με τη βοθεια αυτς λοιπν της ομδας απγαγε πολλ κορτσια απ τις γρω περιοχς, τα φερνε στο κστρο και τα φυλκιζε σ' να υπγειο μυστικ δωμτιο που ταν γνωστ ως "ο θλαμος βασανιστηρων της Εξοχτητς της", κνοντας τους τα χειρτερα βασανιστρια που μποροσε να φανταστε. Τις κρφωνε με καρφτσες στα γεννητικ τους ργανα και σ' λλα ευασθητα σημεα του σματος πως κτω απ τα νχια. Τους κοβε τα δχτυλα τις χτυποσε στο πρσωπο μχρι που κουγε τα κκαλα να σπνε. Προτιμοσε μλιστα να χει το θμα της γυμν μπροστ της και να τα χτυπ απ τη μπροστιν πλευρ κι χι απ πσω. Αυτ το κανε για να μπορε να βλπει πως διαγραφταν ο πνος στα πρσωπα των θυμτων της ταν τα βασνιζε.
     Χρησιμοποησε νες τεχνικς βασανισμο... Μια απ τις εφευρσεις της ταν να γδνει να κορτσι, να το αλεφει ολκληρο με μλι και μετ να το δνει μνο του στο δσος, αφνοντας το στο λεος των πεινασμνων εντμων... Επσης το χειμνα, γδυνε να κορτσι και το βγαζε ξω απ το κστρο που του ριχνε νερ μχρι να παγσει ζωνταν και να πεθνει απ το τσουχτερ κρο που υπρχει στα Καρπθια. Για να βασανζει τα θματα και να βγζει το αμα τους η Elizabeth χρησιμοποιοσε σφυρι, καυτ καρφι, μαχαρια, ψαλδια, διπλος πλεκες, πυρωμνα σδερα κι λλα. Τλος οι υπηρτες τις κρεμοσαν ανποδα με αλυσδες γρω απ τους αστραγλους απ να κλουβ και τους κοβαν το λαιμ για να χυθε το αμα σο ταν ακμα ζεστ, τσι στε να παρνει το ντους της η Elizabeth μες στην ασημνια μπανιρα της... Βασνιζε επ βδομδες ακμα και μνες τα κορτσια, μχρι που τις σφαζε. Γργορα επιτιθτανε στα θματ της με γυμν δντια, κβοντας μεγλα κομμτια σρκας απ τα χελη, τα μγουλα, τους μους, τα στθη τους κ.λ.π.     H Elizabeth παιρνε νες παρθνες απ γειτονικ χωρι με τη δικαιολογα οτι θελε να τις προσλβει ως υπηρτριες. Μια μεγλη ευκαιρα της παρουσιστηκε στις αρχς του 17ου αι. στη Transylvania, που οι γονες των καττερων τξεων εχονταν οι κρες τους να μορφνονταν με τους κατλληλους τρπους και να εχαν μια ευκαιρα να ανβουν κοινωνικ. ρπαξε την ευκαιρα και το 1609, δρυσε μες στο κστρο της ακαδημα, που υποσχταν να παρνει κθε φορ 25 να κορτσια και να τα μορφνει κατλληλα. Μνο που στη πραγματικτητα οι σπουδς τους τελεωναν...για πντα... Με τη βοθεια της Dorotta Szentes αυτς οι δστυχες μαθτριες καταναλθηκαν πως ακριβς κι λες οι προηγομενες τους... ταν μως τα αιματοκυλισμνα πτματα βρεθκανε στο δσος γρω απ το κστρο, φμες κυκλοφρησαν τι στο κστρο του Csejthe μαζ με την Elizabeth υπρχε μια τερστια ομδα απ βαμπρ, που σκτωνε ασταμτητα δνοντας τσι τροφ στη φαντασα και στις ιστορες των χωρικν που εχανε τρα να παραπνω λγο να αποφεγουνε το κστρο.
     σον ο καιρς περνοσε κι η Darvulia πθανε, η Elizabeth παρατρησε τι συνχιζε να μεγαλνει παρλα τα μπνια που κανε και το αμα που πινε. Ττε, μια λλη μγισσα, η Erzsi Majorova, της επε τι πρεπε τα κορτσια που σκοτνει να 'τανε βασιλικς γενις. Γι' αυτ ρχισε να σκοτνει και κορτσια της υψηλς κοινωνας που πγαιναν ανυποψαστα για επσκεψη στο κστρο της. Αλλ ακμα κι αν σκτωνε κορτσια αριστοκρατικς καταγωγς η κατσταση της δεν βελτιωντανε και δε μποροσε να πρει πσω τη χαμνη της ομορφι. Για παραπνω απ μια 10ετα, εχε βασανσει, σκοτσει, πρει και πιει το αμα σε πνω απ 650 παρθνες.
     Οι μπρβοι της κοντσσας συνχισαν να φρνουν νεαρ κορτσια που στραγγιζντουσαν απ το αμα τους, για να μπορσει να πλυθε σε αυτ. Οι κηδεες αρχικ γινντουσαν απ τον πστορα Andras Berthoni, να Λουθηραν ιερα, αλλ καθς τα πτματα των νεκρν κοριτσιν αυξνονταν εκενος αρνθηκε να τις κηδψει λγοντας πως o θνατς τους ταν: αγνστων και μυστηριωδν αιτιν. Ττοιες δηλσεις μως δεν περνοσαν στη κοντσσα και με την απειλ της να αιωρεται, ο πστορας, συνχισε τη ταφ των νεκρν κοριτσιν. Ο ιερας ανακλυψε την αλθεια για το τι συμβανει στο κστρο του Csejthe, ταν η Εlizabeth τον διταξε να θψει να μεγλο μρος των πτωμτων. Ο ιερας γραψε τις υποψες του γι' αυτ σ' να σημεωμα λγο πριν πεθνει. Τα εγκλματα της κι ο τερστιος αριθμς των πτωμτων, τανε πλον τσο μεγλος που δε μποροσε να συγκαλυφθε.
     Λγο πριν τη κατρρευση του καλ κρυμμνου μυστικο, ρχισαν να βρσκονται πτματα σε διφορα σημεα του κστρου και του δσους γρω απ αυτ, πως σε ρματα στον κπο της κουζνας! Νεκρ κορτσια που στερα απ βδομδες βασανισμο αφθηκαν να σαπσουνε και να φαγωθον απ τους λκους. Αυτ η καινορια τακτικ δειξε πως η κοντσα εχε πια κουραστε και πως δεν δινε τη πρπουσα σημασα για να καλψει τα χνη της. γινε απρσεκτη 1η φορ στη μακβρια καρριρα της. Μετ απ φρεντιδα οργων, 4 αποστραγγισμνα απ το αμα τους πτματα, πετχτηκαν απ τα τεχη του κστρου. Το σφλμα συνειδητοποιθηκε αλλ ταν δη αργ, γιατ οι χωρικο εχανε δει και περισυλλξει τα πτματα κι εχαν αναγνωρσει τα κορτσια. Οι αναρθμητες εξαφανσεις κοριτσιν εχαν αρχσει να επιλονται. Το μυστικ αποκαλφθηκε και το μυστριο φθασε στο τλος του.
     ν ακμα μεγλο λθος της τανε που ρχισε ν' αναζητ θματα στην αριστοκρατα κι χι στις κρες των σκλβων της. να κορτσι απ την αριστοκρατα τανε που δραπτευσε κι επε στις αρχς λα σα συμβανανε στο κστρο Cahtice. μως λνε πως υπρχει ακμα νας λγος, που σως να 'ναι κι ο βασικτερος για τη σλληψη της κοντσσας. Τα λεφτ που ξδευε σ' λες αυτς τις δολοφονες τανε τσα πολλ που αναγκστηκε να πρει δνεια. Ο βασιλας δεν της ακρωσε κποιο απλρωτο χρος κι τσι βρθηκε στη φυλακ. (Ειρωνεα: για τα εγκλματ της δεν μπκε ποτ στη φυλακ, αλλ αυτ θα το δομε παρακτω).
     Ο βασιλας Mátvás της Ουγγαρας διταξε τον ξδερφο της κοντσας, Κμη György Thurzo, κυβερντη της επαρχας, μαζ με τον Επσκοπο Janos Ponikenusz, ο οποος βρκε το σημεωμα του ιερα κι να μικρ αριθμ στρατιωτν που τους εχε παραχωρσει, να επιτεθονε στο κστρο του Csejthe, κτι που γινε στις 30 Δεκμβρη 1610. Τα σα βρκαν εκε, σκαραν ακμα και τους πιο σκληρος ντρες. Στο κριο δωμτιο, βρισκταν να ζωνταν κι να νεκρ κορτσι που στραγγζονταν απ το αμα τους. Στο μπουντρομι, στο υπγειο δωμτιο βασανιστηρων, βρθηκαν αρκετ κορτσια που εχανε τρυπηθε με κποιο μηχνημα, ναν απστευτα μεγλο αριθμ πτωμτων των νεαρν κοριτσιν, αλλ και την αιματοκυλισμνη Elizabeth. Εν κτω απ το κστρο μετρηθκανε περπου στα 50 θαμμνα θματα. Οι συνεργο της Dorothea, Anna, και Katarina συνελφθηκαν, αλλ η Elizabeth κρατθηκε στο κστρο! τανε Χριστογεννα, το Ουγγρικ Κοινοβολιο τανε κλειστ κι ο Βασιλικς Εκπρσωπος γλτωσε την Elizabeth απ την ταπενωση της φυλκισης.
     να χρνο αργτερα, το 1611, ρχισε η δκη. Η κοντσσα αρνθηκε να κνει οποιαδποτε δλωση, ακμα και για την αθωτητα την ενοχ της και δεν παρευρθηκε ποτ στο δικαστριο. Δεν διατπωσε ποτ οτε μια λξη μετνοιας συγγνμης. Φμες λνε πως δεν της επιτρπηκε να εμφανιστε τι δεν παρουσιστηκε ποτ στη δκη της για πολιτικος λγους. Δικστηκε στο κστρο του Csejthe. Οι κατηγορες που τη βραιναν ταν βαμπιρισμς, βασανιστρια, μαρη μαγεα, σαδισμς και μαζικς δολοφονες.
     Κατ τη διρκεια της δκης, ο Johannes Vjary ομολγησε τη θαντωση 37 ανπαντρων κοριτσιν, 6 εκ των οποων στργγισε ο διος απ το αμα τους. Προσπαθντας να σσει τη τιμ του ακμα και να γλιτσει απ τη καταδκη δλωσε πως αυτς ταν ο μνος τρπος για να μπορσει να κρατσει τη θση του στο κστρο, σαν αρχιυπηρτης. Κποιες κοπλλες τις βασνισαν οι δο μγισσες, εν κποιες λλες η δια η κοντσσα. Η νοσοκμα στην απολογα της μλησε για 40 περπου θανατσεις, αλλ η αλθεια εναι τι στο κστρο βρκανε φρικτ θνατο 612 κορτσια. Κτι που αποδεικνεται κι απ το ημερολγιο της Elizabeth. Στο ημερολγι της, επσης εχανε γραφτε τα παρακτω λγια:

   "Εναι το καθκον μου να εμαι καλ για τον σζυγ μου και να κρατηθ μορφη γι' αυτν. Ο Θες μου παρουσασε πς να το κνω… θα μουν παρλογη αν δεν εκμεταλλευμουν την ευκαιρα αυτ".

     Και κπου αλλο γραψε:

     "…εμαι χρα και πρπει να μενω μορφη στε να μπορσω να βρω να δετερο σζυγο".

     νας λλος υπλληλς της δλωσε πως η κοντσα καθταν με τις ρες μπροστ στον καθρφτη της και προσπαθοσε να υλοποισει το ξρκι της αινιας νιτης.
Κτι που την φρνει πολ κοντ στον μθο της κακις μγισσας [Η Χιοντη κι οι Εφτ Ννοι]. Η βασλισσα στην ματαιοδοξα της πνω, ζτησε τη καρδι το συκτι και τους πνεμονες της Χιοντης, ο κυνηγς γυρν στο κστρο χοντας πνω του τα ργανα που του ζτησε,  μνο που ταν ενς ελαφιο. Η βασλισσα, γεμτη απ ματαιοδοξα, χωρς να το γνωρζει βζει τους μγειρς της να της ετοιμσουν να πλοσιο δεπνο απ τα ργανα αυτ. Ο κανιβαλισμς εναι αυτς που συνδει τις δο γυνακες. Κι η τιμωρα της βασλισσας; Κψανε τις σιδερνιες παντφλες και ταν πυρσανε αναγκσανε την βασλισσα να τις φορσει και να χορψει με αυτς, μχρι που πεσε νεκρ.
     Πολ αυστηρτερη απ την τιμωρα της Elizabeth.
     Η τιμωρα που επβαλε το δικαστριο ταν αποκεφαλισμς κι αποτφρωση στους συνεργτες της Elizabeth και σε σους πραν μρος σε αυτ τα εγκλματα, εκτς απ τις μγισσες Ilona Joo και Dorottya Szentes, στις οποες πρτα ξερζωσαν τα δχτυλα και στη συνχεια τις καψαν ζωντανς.
     Αυτ γιναν στη Bytča στις 17 Ιανουαρου του 1611. Η Katarina, με κποιο τρπο θεωρθηκε ως να λλο θμα κι αφθηκε ελεθερη.
     Το δικαστριο δεν επβαλε μως την δια τιμωρα και για την κοντσα.
     Ο νμος στην Ουγγαρα ταν κατηγορηματικς. Δε μποροσε να θανατωθε, επειδ προερχταν απ αριστοκρατικ οικογνεια. τσι η δικ της τιμωρα ταν η εξς: ισβια φυλκιση στην αθουσα βασανιστηρων, του διου της του κστρου, που χτστηκε ολκληρη ζωνταν αφνοντας μνο μια μικρ τρπα για να μπορον οι φλακες να της δνουν φαγητ.
     Ο βασιλις Mátvás II, προσπθησε για την θαντωση της κοντσας, αλλ μπκε μπροστ του ο ξδερφς της (πρωθυπουργς της χρας) κι τσι η ποιν γινε: κατ' οκον περιορισμς.
     Η αλθεια μως εναι πως η κοντσα Elizabeth Bathory ποτ δε δικστηκε και καταδικστηκε, πραγματικ, για τα εγκλματ της. Τα πρακτικ της δκης κρφτηκαν μακρι απ το κστρο του Csejthe, σε κενο του ξαδρφου της Elizabeth, Κμητα Thurzo. Απ εκε, μυστυριωδς, χθηκαν και βρθηκαν ξαν, αινες αργτερα. Σμερα βρσκονται στην Ουγγαρα.
     Στις 31 Ιουλου του 1614 , περπου 4 χρνια μετ τη δκη, η Elizabeth υπαγρευσε για τελευταα φορ την διαθκη της σε δυο ιερες καθεδρικν ναν της επισκοπς Ezstergom. Επιθυμοσε οι οικογενειακς μετοχς να μοιρασθον εξσου στα παιδι της, αν κι ο γιος της Paul κι οι απγονο του ταν οι βασικο κληρονμοι της.
     Στις 21 Αυγοστου, του διου τους, νας δεσμοφλακας της κοντσας που θλησε να τη κρυφοκοιτξει μσα απ το μικρ νοιγμα επειδ βρκε το φαγητ της απιραχτο, ( επειδ εκενη συνχιζε ακμα να εναι γοητευτικ κι απ τις πιο μορφες γυνακες της Ουγγαρας) εδε την κοντσα με το κεφλι πεσμνο.
     Η Elizabeth Bathory, Ματωμνη Πριγκπισσα της Τρανσυλβανας, εχε πια πεθνει σε ηλικα 54 ετν, στο διο κστρο, στον διο χρο που εχε θανατσει 650 περπου κορτσια.
     Το σμα της προορστηκε να θαφτε στην εκκλησα της πλης Cachtice, αλλ οι κτοικοι αντδρασαν. Δεν θελαν και δεν θα επτρεπαν ποτ η διαβολικ γυνακα να θαφτε στον τπο τους και στο καθαγιασμνο χμα. τσι μιας κι ταν απ τους τελευταους Bathory του Ecsed, θφτηκε στην βοριοανατολικ πλη, στον οικογενειακ τους τφο.

                                  η αληθεια μες απ' το μυθο

     Ο ιστορικς Raymond T. McNally, θλησε να μελετσει τη ζω της κοντσσας κι τσι ψχνοντας μσα απ τα αρχεα του δικαστηρου δεν βρκε καμαν αναφορ σε λμνες αματος ακμα σε πσην αυτο. Βρκεν μως εκθσεις που λγανε πως η κοντσσα σε κποιους παροξυσμος της δγκωνε τα θματ της κι τσι τρωγε σρκα μαζ με αμα. Αυτ εναι μως να δεγμα που οδηγε σε λυκανθρωπα ακμα και σε κανιβαλισμ, πντως σγουρα χι, στο βαμπιρισμ.
     Πως γεννθηκε ο μθος;
     Σε μια προσπθεια του βασιλα, αλλ και της αριστοκρατας στε να ξεχαστονε τα εγκλματ κι οι βαναυστητες της Elizabeth, σφραγστηκαν και κλειδθηκαν τα αρχεα της. Εκτς απ αυτ μως, απαγορεθηκε ρητ η συζτηση γρω απ το τομ της, πως ακμα κι η εκφνηση του διου της, του ονματος. Φυσικ αυτ τανε κτι που 'γινε μνο σε δημσιους χρους, γιατ κανες δεν μποροσε να ξεχσει τα αποτρπαια εγκλματα κι ακμη πιτερο οι διοι οι αγρτες που εχανε χσει τις κρες και τις συγγενες τους εξ αιτας της.
     ταν ο πατρας Laszlo Turoczy γραψε το compendion regibus suis Ungaria cum, το 1720, η κοντσσα ταν 106 χρνια νεκρ κι τσι μπρεσε να βρει τα στοιχεα της δκης. λαβε τα αντγραφα αλλ βασστηκε στις ιστορες των αγροτν. Κι τσι, μσα σ' να χρνο η Ευρπη επισκιστηκε απ το βαμπρ.
     Ο καθηγητς McNally πιστεει πως ο πατρας θελε να δσει μια να ερμηνεα για τον μθο των βαμπρ. Η δολοφονα κι ειδικτερα η χαρ της δολοφονας ταν μχρι ττε αντρικ προνμιο, η ματαιοδοξα, γυναικεο. Η πση αματος δε θα μποροσε να ταν οι επδυνες χειρουργικς επεμβσεις της εποχς; Ταυτχρονα η ματαιοδοξα (κτι που χουν οι βρικλακες) θα μποροσε να 'ναι η κινητρια δναμη για τους φνους. Μλιστα ταιριζει και με τη παρακτω δλωση: μια γυνακα θα 'κανε φνο για να 'χει να νο σζυγο ακμα για να κρατσει τον παρντα.
     νας 3ος παργοντας εναι η υποτιθμενη πστη της στο παρθνο αμα. Με αυτ τον τρπο μπορομε να εξηγσουμε και το φλο των θυμτων της Bathory γιατ σε λες τις περιδους της καταγεγραμμνης δυτικς ιστορας η φρση female virgin εναι περιττ. Το παραπνω μως φρνει και το εξς ερτημα. Γιατ σκτωνε μνο κορτσια; Θεωρητικολογεται πως οι δολοφνοι ωθονται απ την ανγκη για κυριαρχα. Για τον λεγχο του λλου ανθρπου, δηλαδ του θματος. λα πηγζουν απ τη σεξουαλικ ταυττητα. Κατ συνπεια, μα ετερφυλη γυνακα σκοτνει ντρες, μα λεσβα, σκοτνει γυνακες. νας ακμα θεωρητικς παργοντας αναφρει πως οι δολοφνοι προσελκονται απ τις επιθυμες τους.
     Παρδειγμα: η δολοφονα μας γυνακας απ ναν ομοφυλφιλο ντρα, προρχεται απ την ανγκη του ντρα για θηλυπρπεια. Δηλαδ και πλι ερχμαστε στη σεξουαλικτητα, τη καταπιεσμνη, μως, αυτ τη φορ. Απ' αυτ την θεωρεα προκπτει πως η κοντσσα ταν αμφισεξουαλικ κι χι λεσβα.
     Γιατ, μως, σκτωνε μνο γυνακες;
     Εδ ρχεται η περπτωση της καταπεσης της σεξουαλικτητς της. Με τη θαντωση των κοριτσιν σως να προσπθησε να «σβσει» κθε τι που της ξπναγε τη πραγματικ της ταυττητα. Επιπλον σα γυνακα μποροσε να ξρει τη ταπενωση του να στκεσαι γυμν μπρος σε ναν ντρα και με αυτ το βασανιστριο, σως να παιρνε μα ακμα ειδικ συγκνηση.
     Η κοντσσα τανε σεξουαλικ σαδστρια, σε μεγλη κλμακα. Το FBI εξετζοντας το εδος του σαδιστ δολοφνου χει με τρεις λξεις καταγρψει το κνητρο: χειρισμς, κυριαρχα, λεγχος. Αυτ εναι τα στοιχεα που δνουνε στο δρστη την ψιστη ικανοποηση, που δεν μπορε να επιτχει με κανναν λλο τρπο στη ζω του.
     Μια τελευταα θεωρα θλει τη Bathory πρα απ σατανικ και στοργικ. Δο ννοιες που μπορε να εναι εκ δια μτρου αντθετες, δνουν μως και μια λογικ στα εγκλματ της. Βασνιζε τα θματ της σαν τιμωρα που γεννηθκανε γυνακες και τις σκτωνε για να γλιτσουν απ το μαρτριο της θηλυκτητς τους.
     Μια Φραγκογιαννο της μεσαιωνικς ανατολικς Ευρπης;

                      -------------------------------

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers