-

Dali &

-


-
.

--.


.

./.

 
 

 

: ': Parkes

 Joseph Priestley (1733-1804)
                                              
     Ο Τζτζεφ Πρστλεη τανε γιος υφασματμπορα απ το Λιντς και γεννθηκε κει στις 13 Μρτη 1733. Μετ απ το θνατο της μητρας του το 1740, ζησε με τη θεα του, πρσωπο με ισχυρς θρησκευτικς αντικομφορμιστικς απψεις. Παρακολοθησε κει τη μση εκπαδευση, αλλ μετ 3 τη η κακ του υγεα τον ανγκασε να επιστρψει το σπτι. ταν λαμπρς μαθητς και με τη βοθεια των τοπικν δασκλων, δειξεν ικανς στη φυσικ, τη φιλοσοφα, την λγεβρα, τα μαθηματικ και στις γλσσες. Αφτου βελτιθηκε η υγεα του, μπκε στη νεοδρυθεσα Ακαδημα Daventry Αντικομφορμιστν στο Northamptonshire, που μελτησεν ιστορα, επιστμες και φιλοσοφα. Εκε διβασε Hartley "Παρατηρσεις Ενς Ανθρπου" (1749) κι επηρεστηκε βαθι απ τις απψεις του, σχετικ με την ελευθερα και την ννοια της ανθρπινης τελειοποησης μσω της καλς εκπαδευσης.
     Το 1755 γνηκεν υπουργς στην Πρεσβυτεριαν Εκκλησα στην Αγορ Needham. 3 τη αργτερα μετακινθηκε προς το Nantwich του Τσσαρ. δρυσεν επσης να μικρ σχολεο που ανπτυξε τις ιδες του σχετικ με την εκπαδευση. Ενδιαφρθηκε ιδιατερα για την ρευνα, πς η επιστμη θα μποροσε να βελτισει τη ποιτητα της ανθρπινης ζως. Το 1761, διορστηκε ως δσκαλος στην Ακαδημα Warrington στο Lancashire. Εκε συνγραψε βιβλο με θμα τη φιλελεθερη εκπαδευση για την αστικ κι ενεργ ζω (1765). Στο βιβλο τνισε τη σημασα της επιστμης, των τεχνν, των μοντρνων γλωσσν και της ιστορας κι υποστριξε πως μχρι ττε, ταν καλτερα στημνες απ τους κατχοντες, για κενους τους σπουδαστς που θθελαν σταδιοδρομα στη βιομηχανα και το εμπριο. Ακολοθησε βιβλο για τις επιστμες, την ιστορα και τη παροσα κατσταση της ηλεκτρικς ενργειας (1767). Εκε πρβαλε θεωρα πως η ιστορα της επιστμης τανε σημαντικ επειδ επδειξε πς η ανθρπινη νοημοσνη ανακαλπτει και κατευθνει τις δυνμεις της φσης, καθς επσης κι επεξηγντας τη γενικ προδο της ανθρωπτητας.
     πειτα στρεψε τη προσοχ του στη πολιτικ. Το 1768, δημοσιεεται το βιβλο του "Οι Πρτες Βασικς Αρχς Διακυβρνησης & Η Φση Της Πολιτικς, Αστικς & Θρησκευτικς Ελευθερας". Στο βιβλο υποστριξε την ανπτυξη ενς πολιτικο συστματος που μεγιστοποιε την αστικ ελευθερα. Σε μια δλωση που σκοπν εχε να επιδρσει στην εργασα του Jeremy Bentham, κι για τις ιδες του σχετικ με τον Ενωτισμ (Unitarianism, βλ. παρακτω), γραψε: "Τα αγαθ, η ευημερα κι η ευτυχα της πλειοψηφας των μελν ενς κρτους, εναι τα μεγλα πρτυπα απ τα οποα πρπει τελικ να προσδιοριστε κθε πργμα σχετικ με κενο το συγκεκριμνο κρτος". Αυτ τα 3 βιβλα τρβηξαν τη προσοχ των Richard Price & Benjamin Franklin. Κι οι δυο γνανε φλοι με τον Priestley κι ενθαρρνανε την εργασα του στις επιστμες και τη πολιτικ. Μετ απ μακροχρνιες συζητσεις μαζ τους, γραψε το ρθρο με ττλο "Το Κρτος Της Δημσιας Ελευθερας Γενικ & Ιδιατερα Των Αμερικανικν Υποθσεων" (1774). Το ρθρο επιτθηκε στη βρετανικ κυβρνηση για τη στρηση των δικαιωμτων και των ελευθεριν στους αποκους.
     Οι πολιτικς πεποιθσεις του τονε κατστησαν μη δημοφιλ στη βρετανικ κυβρνηση. Οι θρησκευτικο ηγτες ενδιαφρθηκαν επσης για τις απψεις που εκφρστηκαν απ' αυτν στα βιβλα του, πως η "Ιστορα Της Διαφθορς Του Χριστιανισμο" (1782) κι η "Ιστορα Των Πρωταρχικν Απψεων Σχετικ Με Τον Ιησο Χριστ" (1786). Τα βιβλα ανπτυξαν επσης τις ιδες του σχετικ με τον Ενωτισμ. Περιλμβαναν επσης επιθσεις σε ττοια δγματα πως τη παρθενογννεση και την ιερ τριδα. Πολλο νθρωποι, συμπεριλαμβανομνου του βασιλι George ΙΙΙ, πεστηκαν πλον τι ο Priestley ταν θεος. Εκενος μεταβανει στο Μπρμιγχαμ που γνεται φλος μ' επιχειρηματες κι επιστμονες πως οι, John Wilkinson, Josiah Wedgwood, Matthew Boulton και james Watt. Εκτιμντας τι η επιστημονικ εργασα του, -η ανακλυψη του οξυγνου πχ.-, χαιρετστηκε μ' ενθουσιασμ, οι θρησκευτικς και πολιτικς απψεις του εξακολουθοσαν να του δημιουργον εμπδια. Ο διος μαζ με τον φλο του Richard Price, γιναν ηγτες μιας ομδας ατμων που γινε γνωστ ως "Λογικο Αποσττες" (Rational Dissenters). Στη κυβρνηση, αυτ ταν επικνδυνα τομα.
     Η εχθρτητα προς αυτν αυξθηκε το 1791, ταν γραψεν ρθρο υπερασπζοντας τη γαλλικ επανσταση. Εκε υποστριξε πως, θεωρε τι τα γεγοντα στη Γαλλα αυξσανε τη πιθαντητα της "καθολικς ειρνης και της καλς θλησης μεταξ λων των εθνν" δεδομνου τι κατστησε πιθαν μιαν "αυτοκρατορα του λγου". Οι προβλψεις του πως η γαλλικ επανσταση ανακονωσεν αλλαγ στο ρλο της μοναρχας, εκνερισαν τον βασιλι George ΙΙΙ και τους υποστηρικτς του, ιδιατερα η ποψη πως ο μελλοντικς μονρχης θαναι ο "πρτος υπλληλος των υπηκων του κι υπεθυνος σ' αυτος". Αυτ του χρισε το παρατσοκλι "Πυρτιδα" αφτου εξφρασε την ποψη τι πρπει να τοποθετηθε "κτω απ την παλαι οικοδμηση των λαθν και των δεισιδαιμονιν". Την δια χρονι δημοσευσε το "νας Πολιτικς Διλογος Πνω Στις Γενικς Αρχς Διακυβρνησης". Στο βιβλο αυτ εξφρασε παρμοιες πολιτικς ιδες με κενες που εκφρστηκαν απ τον Tom Paine στα "Δικαιματα Του Ατμου".
     Αργτερα στο διον τος, συμμετεχε στη διαμρφωση Συνταγματικς Κοινωνας στο Μπρμιγχαμ. Οι Tories στη πλη κναν εμπρηστικς ομιλες επιτιθειμνοι στις πολιτικς ιδες του κι αυτ οδγησεν ναν χλο που σπζει το σπτι του και που καταστρφει το μεγαλτερο μρος των χειρογρφων, των βιβλων και του επιστημονικο εξοπλισμο του. Μετ απ τις ταραχς του Μπρμιγχαμ, μετακομζει στο Λονδνο που
διδσκει Ιστορα κι Επιστμες στο νο κολλγιο, Hackney. Δοκμασε πολλν εχθρτητα και στο Λονδνο για τις πολιτικς και θρησκευτικς πεποιθσεις του και το 1794 αποφσισε να μεταναστεσει στην Αμερικ. Εγκαταστθηκε στη Πενσυλβανα και κατ τη διρκεια των επμενων ετν γραψε διφορα βιβλα για τον Unitarianism. Kαθιρωσε επσης τη πρτην Ενωτικν Εκκλησα στην Αμερικ.  Πθανε στις 6 Φλεβρη, του 1804, σ' ηλικα 71 ετν.
-------------------------------------

1). Απ το βιβλο του "κθεση Πρωταρχικν Βασικν Αρχν Διακυβρνησης" (1768):

   ..."Στα προηγμνη κρτη, αν οποιαδποτε στιγμ τα σφλματα των κυβερνσεων ταν μεγλα και προφαν αν οι υπουργο ακολουθοσαν χωριστος δρμους απ τα συμφροντα του λαο, αν παραβιζονταν κατφωρα τα δικαιματ του, ττε οι ηγτες εκενοι δε θαχανε δπλα τους καννα πραγματικ φλο, παρ μνο κποιους γλοιδεις συκοφντες που θα τους ...καθησυχζανε, προσδοκντας προσωπικν φελος και που θα εγκαταλεπανε το ...καρβι λγο πριν βουλιξει. Ο λας δε, θαχε λα τα δκια του κσμου, να νιθει αγανακτισμνος και να βρσκεται πρα πολ κοντ στην εξγερση. Αν αυτ λα τα δειν, αυξνονταν καθημεριν, στο νομα του Θεο, ττε ο κνδυνος μιας επανστασης θατανε πιο ορατς κι οι φβοι που θατανε δυνατ να τη διχνανε, σαφς λιγτεροι. Ναι, πολλς φορς, μερικο κρατικο λειτουργο, παραβιζουνε τους καννες, συνεπεα, υπερεκτμησης και κακς χρσης, της δναμης που τους χει δοθε"...

2). Ο Michael Faraday στο ρθρο του επ' ευκαιρα του εορτασμο της 100ετηρδας απ τη γννηση του Πρστλευ, το 1833, αναφρει μεταξ λλων:

   "Ο Δρ Priestley εχε κενη την ελευθερα του νου κι εκενη την ανεξαρτησα του δγματος και των προδικασμνων εννοιν, απ οι οποες τα τομα τσο συχν υποκπτουν και μεταφρονται απ πλνη σε πλνη, γιατ τα μτια τους δεν ανογουνε να δονε τι εναι κενη η πλνη. Ο Δρ Priestley κανε τις μεγλες ανακαλψεις του κυρως συνεπεα ακριβς αυτο του νου, που μποροσε να κινηθε μ' εξαιρετικν ευχρεια, μεταξ του καλο παλαιο και του καλο νου κι τσι να τους δσει χρο, εν επσης τα κακ αυτν ναχει το πολιτικ, ηθικ κι ανθρπινο προσωπικ σθνος, να τα καταργσει. Τλος με τλμη μπορομε πια να ισχυριστομε, πως ο Δρ Πρστλευ, καμε ,τι καμε, γιατ δεν εχε μσα του χνος προκατληψης".

..........................................................

                                      Ενωτικο (Unitarians)

     Η Eνωτικ Kοινωνα καθιερθηκε το 1791. Ο ρος Eνωτικς ρχισε να χρησιμοποιεται στην Ευρπη στην αρχ του 17ου αινα. Ο John Biddle (1615-62) θεωρεται ο πρτος υπουργς που καθιρωσε μιαν Eνωτικ Kοιντητα στη Μεγλη Βρετανα. νας λλος πρτος υποστηρικτς ταν ο Theophilus Lindsey (1723-1808), ο οποος χτισε το παρεκκλησι στην οδ Essex στο Λονδνο το 1778. Εντοτοις ταν ο αντικονφορμιστς υπουργς κι επιστμονας, Priestley, κενος που ‘γινε ο σημαντικτερος υπερασπιστς του Unitarianism στο 18ο αινα στην Αγγλα. Αφτου καταστρφηκε το σπτι του απ να μαινμενον χλο το 1791, ο Priestley μετανστευσε στην Αμερικ. Oι Unitarians παιρναν την ιδιτητα μλους τους σε μεγλο βαθμ απ τα επιστημονικ επαγγλματα κι η προοπτικ τους τεινε ναναι λογικ κι ατομικιστικ. Οι αρχικς προθσεις της κνησης ταν να ενωθον λες οι ομδες αντικονφορμιστν αλλ αυτ κατληξε σε παταγδη αποτυχα. Δεν υπρχει καμα συνολικ δογματικ πεποθηση σχετικ με την οποα λο το Unitarians να συμφωνε.
     Στη πραγματικτητα, η σημαντικτερη πτυχ του Unitarianism εναι το δικαωμα των ατμων ν' αναπτξουν τις θρησκευτικς απψεις τους. Επομνως ο δεσμς μεταξ τους συνσταται περισστερο στον αντιδογματισμ τους απ' ,τι σ' οποιαδποτε ομοιομορφα πεποιθσεων. Εντοτοις, οι Unitarians τενουν να θεωρσουν πως ο Ιησος Χριστς ταν ανθρπινος θρησκευτικς ηγτης που ακολουθεται αλλ που δε λατρεεται. Υποστριζαν τι ο Ιησος εναι το "μεγλο υπδειγμα που οφελουμε ν' αντιγρψουμε προκειμνου να τελειοποιηθε η νωσ μας με το Θε". Θεωροσαν τι τα κοινωνικ κακ δημιουργθηκαν ανθρπινα κι τι δεν τα επβαλλεν ο Θες, επομνως θα μποροσαν να θεραπευθον απ ανθρπινες προσπθειες. ταν ισχυρο υποστηρικτς της δημοκρατας και του τι κθε κοιντητα πρπει να ρυθμιστε χωρς εξωτερικ λεγχο. Αυτ περιλαβε τη δναμη να επιλεχτον και ν' απαλλαχθον οι υπουργο.
     Τλη του 18ου κι αρχς του 19ου αι., το κνημα προσδιορστηκε πιτερο με την εκστρατεα για κοινωνικ και πολιτικ μεταρρθμιση. Ενωτικο πως οι: Joseph Priestley, Jeremy Bentham, Robert Wedderburn, Harriet Martineau, James Martineau και John Stuart Mill ταν λοι υποστηρικτες της καθολικς ψφου. 'Αλλοι κριοι ριζοσπστες της περιδου πως ο Tom Paine κι ο Thomas Muir περιγραφτκανε κι αυτο απ τους κριτικος τους ως Unitarians. Μετ απ τη δημοσευση του Paine των "Δικαιωμτων Του Ατμου", οι θρησκευτικο ριζοσπστες στο Λονδνο διαμρφωσαν την Eνωτικ Κοινωνα για να προωθσουν αιτες κοινοβουλευτικς μεταρρθμισης. Οι Ενωτικς Κοιντητες αναπτχθηκαν κυρως στις μεγλες βιομηχανικς πλεις πως το Μντσεστερ, το Μπρμιγχαμ και το Λιντς. Η αξηση ταν αργ κι απ το 1851 υπρξαν μνο 229 κοιντητες με περπου 30.000 μλη. Εντοτοις, εχαν ιδιατερη επιρρο εξαιτας των επαφν τους, στη βρετανικ βιομηχανα (Josiah Wedgwood, John Marshall, Thomas Ashton, Samuel Fielden, George Courtauld, Samuel Courtauld, Peter Taylor, Samuel Oldknow, Henry Tate, Charles Booth, κ.λπ...) και στο Κοινοβολιο (John Fielden, Robert Hyde Greg και Peter Alfred Taylor).
     Ο James Martineau, -αδελφς της Harriet Martineau-, ταν ο ηγτης των στο μσο του 19ου αινα. Στο βιβλο του "Η Λογικ Της Θρησκευτικς ρευνας" (1836), υποστριξε πως "ο λγος εναι η τελευταα κκληση, το αντατο δικαστριο, στη δοκιμ του οποου ακμη κι ο Δημιουργς πρπει να παρουσιαστε". Ο William Gaskell, Eνωτικς υπουργς στο Μντσεστερ και σζυγος της μυθιστοριογρφου Elizabeth Gaskell, ταν λλη μια σημαντικ ηγετικ φυσιογνωμα σε κενη τη περοδο.
     Στο 19ο αινα οι Unitarians δραστηριοποιθηκανε πολ ζωηρ, στ κνημα για βιομηχανικ μεταρρθμιση, δημσια υγεα, μεταρρθμιση στις φυλακς, μετριοπθεια, δικαιματα γυναικν και κατργηση της σκλαβις. Οι ενωτικο μεταρρυθμιστς περιλμβαναν τους: Edwin Chadwick, Florence Nightingale, Jenkin Lloyd Jones και Charles Booth. Στη θρησκευτικν απογραφ του 1851 υπρχαν 3.153.490 προτεστντες αντικονφορμιστς. Εκε περιλαμβνονταν και 37.156 Unitarians.

___________________

Elizabeth 'Bessie' Rayner Parkes-Belloc

   Elizabeth 'Bessie' Rayner Parkes-Belloc

     Κρη του δικηγρου Joseph Parkes και της Elizabeth, γεννθηκε στις 16 Ιουνου 1829, στο Μπρμιγχαμ. Ο παππος της ταν ο Joseph Priestley, επιστμονας -ανακλυψε το οξυγνο, μεταξ λλων- και πολιτικς μεταρρυθμιστς που αναγκστηκε να αφσει τη χρα το 1794. Ο πατρας της ταν επσης Ενωτικς με ριζοσπαστικς πολιτικς απψεις κι ταν στενς φλος μεταρρυθμιστν πως οι, Henry Brougham & John Stuart Mill. Το υπβαθρ της ταν τσι, Ενωτικ, ριζοσπαστικ, φιλελεθερο και φυσικ με τις φεμινιστικς τσεις, ιδιατερα ανεπτυγμνες. Εχεν επσης σαν υπβαθρο δη, το πολιτικ και φιλικ προς τον παππο της περιβλλον.
     Παρ τις ριζοσπαστικς τους ιδες, οι γονες της τανε πεισμνοι πως η μοναχοκρη τους πρεπε να λβει τη καθιερωμνη βασικ εκπαδευση, πργμα πουφερε πολλς τριβς μεταξ τους, ιδιατερα με τον πατρα. Το 1832, ταν ταν ακμα μικρ, η οικογνει της μετακμισε στο Λονδνο, στη μεγλη George Street, στο Γουστμινστερ. Στα 11 της γρφτηκε για να χρνο σ' να μικρν Ενωτικ σχολεο για κορτσια που 'τανε διευθυντς ο William Field, στο Leam του Warwickshire. μως επειδ ο αδερφς της κι αυτ, τανε φιλσθενα παιδκια, η οικογνεια πρασε λγο χρονικ διστημα στο Hastings, για τον θεραπευτικ απαρατητο θαλασσινν αρα. Ο αδερφς της Priestley, πθανεν αργτερα, το 1950 κι μεινεν αυτ το μονκριβο παιδ της οικογνειας.
     Το 1846, συνντησε τη Barbara Leigh Smith (μετπειτα Bodichon: Βλ. παρακτω), η οποα διηθυνε να προοδευτικ σχολεο στο Λονδνο. Οι δυο γυνακες γιναν στενς κι ισβιες φλες. Κατ τη διρκεια των επμενων ετν γραψε διφορα ρθρα για τα δικαιματα των γυναικν, συμπεριλαμβανομνων των παρατηρσεων-υποδεξεων στην εκπαδευση των κοριτσιν ("Remarks Οn Τhe Education Οf Girls" 1856). Οι δυο τους μαζ θεωρσανε πως υπρχεν ανγκη για να περιοδικ για τις μορφωμνες γυνακες και το 1858 δρυσαν το "The Englishwoman's Review". Η Parkes γινε συντκτης και στα επμενα τη κατστησε το περιοδικ διαθσιμο στους 'στρατευμνους' συγγραφες, στους γυναικολγους κι επκτεινε τις ευκαιρες για την εσοδο των γυναικν στη τριτοβθμια εκπαδευση. Μαζ δημιοργησαν επσης κι να γραφεο απασχλησης γυναικν, δνοντας τσι νες ευκαιρες κι ανογοντας νους ορζοντες στο εμβρυακν δη, γυναικεο κνημα. Μεταξ του κκλου των φλων και γνωστν της σαν οι, Elizabeth Gaskell, Anna Jameson, George Eliot, Matilda Savoy, Adelaide Procter, Lisa Craig, Thackeray Trollope και Dante Gabriel Rossetti.

....................................................

 Barbara Leigh Smith-Bodichon

Barbara Leigh Smith-Bodichon

     Η Barbara Bodichon, κρη του Benjamin Leigh Smith και της Anne Longden, γεννθηκε το 1827, Ο πατρας της προερχταν απ γνωστν Ενωτικ ριζοσπαστικν οικογνεια. Ο παππος της εχεν εργαστε στεν στο Κοινοβολιο με τον William Wilberforce στην εκστρατεα του ενντια στο δουλεμπριο κι εχε υποστηρξει τη γαλλικ επανσταση, εν ο προπαππος της εχε ευνοσει τους αμερικανος αποκους ενντια στη βρετανικ κυβρνηση. Η οικογνεια εχε συγγνειαν επσης με τη Fany Smith, μητρα της Florence Nightingale.
     ταν γεννθηκεν, ο πατρας της ταν νας ριζοσπαστικς βουλευτς κι η μητρα της, ηλικας μλις 17 ετν, θεωρθηκεν αποπλανημνη απ κενον κι λο το γεγονς αποτλεσε σκνδαλο κενη την εποχ. Οι γονες της μπορε να μη παντρευτκανε ποτ, μα ζσανε μαζ καλ, εκτς γμου, μχρι τον θνατο της μητρας απ φυματωση, ταν η μικρ Barbara τανε μλις 7 ετν. Το πατρικ σπτι τους, τανε τπος συνντησης για λους τους ριζοσπστες βουλευτς αλλ και για τους πολιτικος πρσφυγες, πργμα που επτρεψε στη μικρ ...'επανασττρια' να κνει να κκλο γνωριμιν, απ την αφρκρεμα αλλ και τη ποικιλα των πολιτικν τσεων. Το κυριτερον μως τανε πως ο πατρας της ταν υπρμαχος των γυναικεων δικαιωμτων κι ανθρεψε τη μικρ του κρη, με τον διο τρπο που μεγλωσε και τ' λλα παιδι του, αγρια και κορτσια.
     Η μικρ παρακολοθησε το διο σχολεο με τ' αδλφια της, τρφτηκε και γαλουχθηκε με τ' λλα παιδι της εργατικς τξης και στην ηλικα των 20 ετν, ο πατρας της της προσφερε να ετσιον εισδημα 300 λιρν, πως εχε κνει και με τ' λλα του παιδι. Πργμα ασυνθιστο μεν για την εποχ, ωστσο της παρεχε την νεση ναναι ανεξρτητη απ την οικογνει της. Εκενη χρησιμοποησε μρος των χρημτων αυτν, για να στσει το προοδευτικ της σχολεο κι επλεξε την Elizabeth Whitehead για ναναι ο σχολικς επικεφαλς καθηγητς του σχολεου της Πριν προχωρσουνε στην δρυση του -σχολεο που μετπειτα γινε γνωστ ως Σχολεο Πρτμαν- καναν ειδικν ρευνα στα σχολεα του Λονδνου και στη μθοδο διδασκαλας αυτν. Αποφσισαν απ κοινο, να δημιουργσουν να πειραμτικο, μικτς εκπαδευσης σχολεο, χωρς θρησκευτικς, πολιτικς ταξικς διαφορς κι απαιτσεις.
     Το 1850 κινθηκε δυνατ για να πετχει τη νομικ, πολιτικ κι εκπαιδευτικ αναβθμιση των γυναικν. Αυτ λοιπν η εκστρατεα, συμπεριλμβανε και τη συγκρτηση ρθρων και δημοσιευμτων κι η συγγραφας Caroline Norton διαδραμτισεν επσης σημαντικ ρλο σ' αυτ. Η Barbara δωσε τα στοιχεα σε μιαν επιτροπ Βουλς των Κοινοττων που εξτζε τη νομικ θση των παντρεμνων γυναικν. Αυτ επφερε μιαν επιτυχα. Η επιτροπ της Βουλς των Κοινοττων ψφισε διασυζυγικ νμο που επτρεπε το διαζγιο μσω δικαστηρων κι χι πως σχυε πρτα μσω δαπανηρν κι αργν διαδικασιν στο κοινοβολιο.  Η Barbara ταν ιδιατερα ευτυχς που αυτ η να πρξη προσττευσε επσης τα δικαιματα ιδιοκτησιν των διαζευγμνων γυναικν, αλλ ταν και πολ επικριτικ με να νομικ σστημα, που απτυχε να προστατεσει την ιδιοκτησα, τις θσεις και τις αποδοχς των παντρεμνων γυναικν.
     Το 1857 η Barbara συνγραψε το "Γυνακες & Εργασα" που υποστριξε πως η εξρτηση μιας παντρεμνης γυνακας στο σζυγ της ταν υποβιβασμς της. Με δεδομνο το νεαρ της ηλικας της, ερωτετηκε τον John Chapman, συντκτη της "Επιθερησης Του Γουεστμνστερ". Οι διαφορς τους μως στις πεποιθσεις κατστησαν αδνατο τον γμο μεταξ τους. τσι, ταν γνρισε τον Eugene Bodichon, να ριζοσπστη, γλλο, πρην υπλληλο του στρατο, στερξε να ενδσει και να τονε παντρευτε. Αυτς την υποστριξεν ολψυχα στις ενργειες και τους αγνες της, για τα δικαιματα των γυναικν. Το 1958 μαζ με τη φλη της Μπσι Παρκς ιδρσανε το περιοδικ, που αναφρεται κι ανωτρω. ταν οι δυο τους που αποφασσανε πως τανε πια καιρς για περαιτρω κλιμκωση των αγνων τους, για το γυναικεο κνημα. Μετ τη παρουσαση του ψηφσματος στη Βουλ των Κοινοττων, η Μπρμπαρα περιδευσε μιλντας σε συνεδρισεις για το θμα τοτο, σ' λη τη χρα. Αυτ η περιοδεα, με τις φλογερς ομιλες της, αποφρανε πολλς γυνακες σαν υποστηρκτριες και μεταξ τους και τη Lydia Becker, μελλοντικν ηγτιδα του κινματος.
     Συνγραψεν επσης ρθρα, χι μνο για το δικαωμα της ψφου στις γυνακες, αλλ και για τη βελτωση της εκπαδευσς τους κι εν γνει για τα δικαιματ τους. Μαζ με την Emily Davies προσπαθσανε να συγκεντρσουνε τ' απαιτομενα κεφλαια, για να στσουνε το πρτο κολγιο γυναικν στο Καμπριτζ. Καταφρανε λοιπν ν' ανοξουνε το κολγιο Girton, το 1878, αλλ δε κατφεραν να πετχουνε την αναγνρισ του απ το Πανεπιστμιο του Καμπριτζ. τσι οι απφοιτς του, δεν εχανε την αναγνριση του πτυχου τους, πργμα που επετεχθη μλις το 1948! δηλαδ 70 χρνια μετ.
     Μλις τη προηγομενη χρονι, το 1877, η Μπρμπαρα, εχεν αρχσει να νοσε απ μιαν ασθνεια που της φερνε παρλυση. Αν κι εχε τη θληση να συνεχσει την εκστρατεα της για τη τελικ νκη, ρχισε πια να μη μπορε να μετακινεται. Διατρησε μσα της τη φλγα της μαχτριας αλλ τελικ, λο το υπλοιπο της ζως της μεινεν ανενεργ, μχρι τον θνατ της, το 1891. Μετ τον θνατ της, φησε να πολ μεγλο μρος των χρημτων της στο Κολγιο Girton, για να μπορσει να συνεχσει τη λειτουργα του.
................................................

Parkes ...συνχεια

     Απ το 1962, ρχισε σταδιακ ν' απομακρνεται απ την εργασα της για το περιοδικ, λγω υγεας. Θεωροσεν αγχωτικ λα τοτα τα ρθρα. Εντωμεταξ, μετ να κκλο αγνωστικισμο, κπου μεταξ 1861-4, επιστρφει στη Ρωμαιοκαθολικν Εκκλησα. Μεταβολ που μπορε να οφελεται στον θνατο της φλης της Adelaide Procter. Συνχισε να δημοσιεει στα τεχη, ρθρα και δοκμια αφορντα στην εργασα των γυναικν, ("Essays Οn Women's Work" 1866), -αλλ σως με λιγτερη ζση. Εκε υποστριζε πως οι νμοι της χρας βασιστκανε στην υπθεση πως οι γυνακες στηρζονται απ τους συζγους τους πατερδες τους, αλλ με την λλειψη των ανδρν στη χρα, αυτ τανε το λιγτερο πιθαν να συνβαινε. Επομνως πρτεινε πως ταν απαρατητο να βελτιωθον τα πρτυπα της εκπαδευσης για τα κορτσια. Το 1866, η Parkes μαζ με τη Bodichon κινθηκαν υπρ της διαμρφωσης μιας Επιτροπς Για Το Δικαωμα Ψφου Των Γυναικν, για πρτη φορ παγκοσμως (Women's Suffrage Committee). Αυτ η επιτροπ οργνωσε κι απστειλε την ατηση ψφου των γυναικν στο κοινοβολιο, την οποα ο John Stuart Mill παρουσασε στη Βουλ των Κοινοττων εξ ονματς τους.
     Σε μια παρατεταμνην επσκεψη στη Γαλλα το 1867, για να ξεσκσει σε διακοπς, πειτα απ μιαν ερωτικν απογοτευση, συναντ τον γλλο δικηγρο Louis Belloc. Ερωτευτκανε τρελ κι αποφσισανε να παντρευτον αμσως. Κι οι δυο οικογνειες αντισταθκανε στον γμο αυτ, γιατ ο Belloc ταν νετερος της, 13 τη, αλλ χωρς μως αποτλεσμα. Η Barbara Bodichon τη συμβολεψεν επσης ενντια σ' αυτ την απφαση, με αποτλεσμα η φιλικ τους σχση να δοκιμαστε για κμποσο, χωρς μως να τις χωρσει τελικ, αλλ ο γμος γινε. Μετ απ 5 ευτυχ και θυελλδη ερωτικ χρνια μαζ, σε μια κατοικα στο La Celle St, κοντ στο Παρσι, ο Louis Belloc πεθανει ξαφνικ απ ηλαση, το 1872. Στην οικογνεια του συζγου της, βρκε ναν συμπονετικ λογοτεχνικ και θρησκευτικ κκλο με τον οποο κρτησε στη στεν επαφ, ακμα και μετ το θνατο του ντρα της. Η πεθερ της, Louise Swanton Belloc ταν ιδιατερος φλος και σμβουλς της.
     Η Bessie επιστρφει στο Λονδνο με τα δυο παιδι τους τη Μαρ (Marie Belloc Lowndes, βλ. παρακτω) και τον Χιλρ (Hilaire Belloc, βλ. παρακτω), μετπειτα λογοτχνες κι οι δυο. Δεν ενδιαφρθηκε πλον για τα δικαιματα των γυναικν. To 1878 μετακομζουν απ τη χλιδ του Λονδνου, στο φτωχ, ρεμο κι ανξοδο Slindon, κοντ στο Arundel στο Σσσεξ, που τελικ επρκειτο να ζσει λο το υπλοιπο της ζως της. Διμειναν αρχικ σ' να εξοχικ (τρα οικα Dower) κι στερα στο Hill, που το μετονμασε σε Grange. Εδ παρουσασε ο γιος της την αμερικανδα σζυγ του, Elodie Hogan.

.............................

   Marie-Adelaide Belloc-Lowndes

Marie-Adelaide Belloc-Lowndes

     Kρη του Louis Belloc, ενς γλλου δικηγρου και της Elizabeth Rayner Parkes, (κρη του ριζοσπστη του Μπρμιγχαμ, Joseph Parkes κι εγγον του Joseph Priestley). Γεννθηκε στο Marylebone του Λονδνου στην Αγγλα 5 Αυγοστου 1868. Μετακομσανε στη Γαλλα μως το 1872, λγω θαντου του πατρα και μεγλωσε κε, και πιο συγκεκριμνα στο La Celle-Saint-Cloud. πως κι ο αδελφς της, Hillaire Belloc, τσι κι αυτ, τανε ταλαντοχα συγγραφας, αδιφορη με τα πολιτικ και δημοσεψε τη πρτη ιστορα μλις 16 ετν. Για να καταφρει να δημοσιψει, πιασε δουλει σαν δημοσιογρφος στη "PALL-MALL AVENUE" το 1884. Ακολοθησαν κι λλα μυθιστορματα που γνανε καλς αποδεκτ απ κοιν και κριτικος.
     Το 1896 παντρετηκε τον Frederic Lowndes, συντκτη των "TIMES". Το 1908 ο δισημος θεατρικς συγγραφας, Cicely Hamilton, δρυσε την WWSL (νωση Συγγραφων Γυναικν Για Tη Χειραφτηση Της Γυνακας). Το WWSL δλωσε πως αντικεμεν του ταν "να πετχει τη καθιρωση δικαιματος ψφου για τις γυνακες κι αντιμετπισ τους με σους ρους σε σχση με τους ντρες". Η Belloc ταν απ τις πρωτεργτριες. Τον Γενρη του 1913, δημοσεψε την ιδιατερα επιτυχ νουβλα, "Ο Νοικρης" (The Lodger), στο περιοδικ "McLURE'S".
     Η αντδραση στο φεμινιστικ κνημα και μλιστα με τρελ μανα, εμφανστηκε στο ανατολικ Λονδνο, στα τλη του 1888. Πολλς νες γυνακες σφχτηκαν γρια απ να καθ' ξη δολοφνο, που φηνε στον τπο του εγκλματος στελνε στις εφημερδες, σημειματα με παρατσοκλι "Τζακ Ο Αντεροβγλτης" (Jack The Reaper) και κατφερε να προκαλσει πανικ στο κοιν χωρς ποτ να συλληφθε. Η περπτωση την ενπνευσε να γρψει τη νουβλα, βασισμνη στο κλμα του φβου αυτο. Τα πρτα της βιβλα, τα υπγραφε ως ντρας με τ' νομα Philip Curtin Hedges. Τρα σα παντρεμνη, υπγραψε τον "Νοικρη" ως Marie Belloc-Lowndes.
     Χρησιμοποιθηκε απ τη WWSL, αν κι η φεμινιστικ προπαγνδα του εναι λεπττατη: "...η ιδιοκττρια δεν ργησε ν' ανακαλψει πως ο νοικρης της εχε ν' αλλκοτο εδος φβου κι απχθεια κατ των γυναικν.  ...κουγε συχν τον κ. Sleuth να διαβζει μεγαλοφνως αποσπσματα απ τη Ββλο, που ταν πολ προσβλητικ στο φλο της..." Τελικ το τομο που συμπαθοσε αυτ τ' αποσπσματα, αποδεικνεται κακοθης δολοφνος γυναικν. Το βιβλο γινε ανρπαστο καθς πολησε περισστερα απ 1.000.000 ανττυπα (μετπειτα γινε και ταινα σε τρεις τουλχιστον βερσιν, μια απ τις οποες ταν απ κποιον, -νεαρ ττε-, 'Αλφρεντ Χτσκοκ κι ταν η πρτη του "χιτσκοκικ" ταινα) και θεωρεται σαν η καλτερη δουλει της Mrs Belloc-Lowndes (τσι υπγραφε απ κποιο σημεο κι στερα).
      γραψε κι λλα σπουδαα μυθιστορματα κυρως εγκλματος φανταστικο εδους. Στις 23 Μρτη 1925 πεθανει η μητρα της, στο Σλντον του Σσεξ. Το 1934 εκλγεται μλος στη Λσχη Καθολικν Συγγραφων Εν Ζω. τανε πολ περφανη απ' αυτ το γεγονς καθς επσης κι απ τ' ,τι τανε μαζ με τον αδερφ της, οι μνοι εναπομεναντες στη ζω, συγγενες του Τζζεφ Πρστλε.
     γραφε με πνα απ καλμι και λγανε πως μοιαζε με τη βασλισσα Βικτορα.
     Πθανε στις 14 Νομβρη 1947, σ' ηλικα 79 ετν.
..................................................

      
                    Hilaire Belloc
Hilaire Belloc

     Γιος του Louis Belloc και της Elizabeth 'Bessie' Rayner Parkes-Belloc, γεννθηκε κοντ στο Παρσι το 1870. Αν κι ασπστηκε τον καθολικισμ απ Unitarianism, παρμεινε πολιτικς ριζοσπστης. Η οικογνεια Belloc μετακμισε στην Αγγλα ταν ταν 2 ετν. Μετ τη βασικν εκπαδευση στο Μπρμιγχαμ, υπηρτησε στο γαλλικ στρατ. Επστρεψε στην Αγγλα το 1892 και μπκε στο κολλγιο της Οξφρδης. Πρε μεγλο βαθμ αλλ απογοητετηκε ταν δεν του προσφρθηκε μια υποτροφα. Πεπεισμνος τι ταν απορριμμνος λγω των καθολικν θρησκευτικν απψεν του, πγε σε μια περιοδεα διαλξεων των ενωμνων κρατν. Επσης δημοσευσε δυο βιβλα του με στχους το 1896.
     Επιστρφει στην Αγγλα και το 1902 πολιτογραφεται βρετανς υπκοος και μλος της φαβιανς κοινωνας, μαζ με τους νους φλους του, G. B. Shaw και Η. C. Wells που τον βοθησαν να πισει δουλει σ' εφημερδες να γρφει τις καθημερινς ειδσεις και να αναλαμβνει ομιλες-διαλξεις. Τελικ γινε λογοτεχνικς συντκτης ενς περιοδικο. Το 1906 Belloc αγρασεν οικπεδο στο χωριουδκι Shipley, κοντ στο Horsham για 900 λρες. Αυτ περιελμβανε σπτι, πντε στρμματα αγρο και το Slindon. Οι Belloc ανπτυξαν μια βαθιν αγπη για το Σσσεξ και κατ τη διρκεια των επμενων 30 ετν γραψε πολλ ρθρα και διφορα βιβλα γι' αυτ.
     Μετ τη μετακνησ του εκε, γινεν ο φιλελεθερος υποψφιος για το ντιο Salford και στη γενικ εκλογ του 1906, εκλχτηκε στη Βουλ των Κοινοττων. Απογοητεθηκε απ τον Henry Cambell-Bannerman και την λλειψη της κυβρνησς του ριζοσπαστισμο. Ανατρπηκε ιδιατερα απ την κυβερνητικ αποτυχα ν' ακυρωθε ο εκπαιδευτικς νμος του 1902. Αν κι η μητρα του κι η αδελφ του, ταν ισχυρο υποστηρικτς των δικαιωμτων των γυναικν, εκενος εχε τις ισχυρς αντιρρσεις ενντια στη ψφο των γυναικν. γραψε τι:

   "Αντιτσσομαι στο να ψηφζουν κι οι γυνακες πως οι ντρες. Το ονομζω ανθικο, επειδ αν σκεφτ να φρω τη γυνακα κποιου τη μητρα του την αδελφ του, στον πολιτικ χρο, σημανει πως διαταρσσω τις σχσεις των δυο φλων".

     Κρδισε μια μικρ νκη στο ντο Salford τον Ιανουριο του 1910 αλλ την χασε στη δετερη γενικ εκλογ του Δεκμβρη. Επστρεψεν τσι πλι στη δημοσιογραφα και για δυο χρνια γραψε για διφορες εφημερδες. γινε συντκτης της πολιτικς εβδομαδιαας κδοσης, "Αυτπτης Μρτυρας" κι επιτθηκε στη πολιτικ διαφθορ με βιβλα του, το 1911. Με τους συνεισφροντες φλους, πως οι Shaw, Wells, Μaurice Baring και Chesterton, πουλοσε πνω απ 100.000 ανττυπα εβδομαδιαως. Εκε προσπθησε να εκθσει παραδεγματα πολιτικς δωροδοκας, συμπεριλαμβανομνου του σκανδλουLloyd George-Marconi. ταν παρτησε τη Βουλ των Κοινοττων, απομακρνθηκε κι απ τους παλιος του φλους στη φαβιαν κοινωνα κι απσυρε την υποστριξ του στις μεταρρυθμσεις που αυτο πρεσβεανε. Στο βιβλο του "Το Δουλικ Κρτος" (1912) επιτθηκε στα προγρμματα ευημερας πως τα εππεδα κοινωνικς ασφλειας και βασικν μισθν.
     Υπρξε κορυφαος δημοσιογρφος, ισχυρς πολιτικς φιλσοφος, μα υπρξε κι επσης επιτυχημνος μυθιστοριογρφος, ιστορικς κι ισχυρς υποστηρικτς της συμμετοχς της Μεγλης Βρετανας στον Α' Παγκσμιο Πλεμο. Στρατολογθηκε απ τον Charles Masterman, προστμενο του γραφεου πολεμικς προπαγνδας (WPB), για να βοηθσει και να υποστηρξει τη πολεμικ προσπθεια. Αυτ περιλμβανε την εκπνηση δυο χαρτν της Ευρπης (1915) για το WPB. Με την αρχ του πολμου ο Jim Allison, διευθυντς διαφημσεων, αποφσισε να στσει να νο περιοδικ, "Γη & δωρ". ταν εβδομαδιαο κι ασχολθηκε αποκλειστικ με τον πλεμο. Ο Belloc γινε στρατιωτικς ανταποκριτς και κατ τη διρκεια των επμενων ετν κανε συχν ταξδια στο δυτικ μτωπο. λαβε επσης τους λεπτομερες απολογισμος σων συνβαιναν, απ τους φλους στο βρετανικ στρατ. Το περιοδικ καμε μεγλην επιτυχα και μσα σε μερικος μνες εχε κυκλοφορα πνω απ 100.000 ανττυπα.
     Ο Belloc τανε πντα εχθρικς στη γερμανικ φυλ αλλ στην εμπλεμη περοδο, οι απψεις του γναν εξαιρετικ δημοφιλες. γραψε στους αναγνστες του πως ο πλεμος τανε μια διαφωνα μεταξ της ειδωλολατρικς βαρβαρτητας και του χριστιανικο πολιτισμο. Οι εκτιμσεις του για τα θματα των γερμανν ταν συχν ιδιατερα διογκωμνες κι κανε συνεχς ανακριβες εκτιμσεις για το πτε περπου θα τελεωνε ο πλεμος. Εμπιστετηκε στο φλο του, Chesterton, τι "εναι μερικς φορς απαρατητο να φερθε κανες απασια προς φελος του θνους". χασε πολλος φλους κατ τη διρκεια του πολμου, συμπεριλαμβανομνων των: Blackwood, Cecil Chesterton, Edward Horner και Raymond Asquith.
     Ο γιος του, Louis Belloc, που υπηρετοσε στη Βασιλικν Αεροπορα, σκοτθηκε βομβαρδζοντας να καραβνι μεταφορν τον Αγουστο του 1918. Μετ απ τον πλεμο, γραψε βιβλο που προτενει το ρωμακ καθολικισμ, την Ευρπη και την πστη (1920). Δημοσευσε επσης μια σειρ ιστορικν βιογραφιν: Oliver Cromwell (1927), james ΙΙ (1928), Richelieu (1930), Wolsey (1930), Cranmer (1931), Napoleon (1932) και Charles ΙΙ (1940).
     Το 1942 υπστη να εγκεφαλικ. Κρτησεν μως για 11 τη και τελικ πθανε στις 16 Ιουλου 1953, σ' ηλικα 83 ετν.

...................................

Parkes ...συνχεια

     Πραν μως των αγνων της για τη χειραφτηση των γυναικν, υπρξε και λογοτχνις. Στην αρχ ξεκνησε καριρα στη δημοσιογραφα, γρφοντας στις τοπικς εφημερδες και στα ριζοσπαστικ περιοδικ. Επσης δωσε για να τυπωθονε τα ποιματα, τα δοκμια και τ' απομνημονεματ της. να μεγλο μρος της ποησς της γρφτηκε νωρς στη δημιουργικ ζω της κι εναι συνεπς αυτ ενς νου συγγραφα που πειραματζεται με τις μορφς και τα θματα και που προσπαθε να βρε τη ποιητικ φων της.
     Τα ποιματα σ' αυτ τη περοδο εναι πολυποικλα κι απλ, μπαλντες, λλα εναι απλ αφιερματα σε φλους/ες κι λλα εναι ποιητικς μουσικς φωνς, ωδς στον κκλο της ζως του θαντου στον κσμο της τχνης. Διπεται κι εκενη απ το ισχυρ ττε, ρεμα των ρομαντικν ποιητν της εποχς, αν και διακρνει κανες να θολ σννεφο στους στχους της, να συγκαλυμνο πρσωπο, φανταστικ, νεραδοπαρμνο, μυστηριδες και φορς-φορς, παιδιστικο. πως χει αποδειχτε πια, η απλτητα στις ιδες και στη γλσσα, σε συνδυασμ με την αμεστητα του στχου, πετυχανει τις καλτερες επιδρσεις στο κοιν. Χωρς παρακαλ τοτο να σημανει πως η απλτητα κενη, στερε απ τα πονματα, το βθος, το πλοτος και τη ποιτητα των νοημτων. Μια ιδα της διας λγο πριν πεθνει, για το που θαναι η κατλληλη τελευταα κατοικα της, περιγρφεται σε τοτο το τετρστιχ της με ττλο: "Τελευταα Κατοικα".

           Που θα με πλαγισετε; Μακρι, πολ μακρι,
           που τα πρτα φλλα της 'Ανοιξης
           θα παζουνε χορεοντας.

           Λεκες ψηλς σα βγλες που θα κοιτονε πρα,
           συντροφι μου.

           Κενοι που αγπησα στη ζω,
           με παραδδουνε γλυκ στον Αινιο πνο.

     Η Elisabeth 'Bessie' Rayner Parkes-Belloc πθανε στο Slindon του Σσσεξ, στις 23 Μρτη 1925, πλρης ημερν, σ' ηλικα 96 ετν.

--------------------------------------

                                   Διφορα Παραλειπμενα

     Σε πολλ βιβλα γρφτηκε πως το 1859 συνεστθη πρτη φορ μια ομδα γυναικν μ' επικεφαλς τις δυο φλες Μπρμπαρα και Μπσι, στο Langham, στο Λονδνο κι ταν ουσιαστικ ο πρτος φεμινιστικς πυρνας παγκοσμως. Ανλογο κνημα εμφανστηκε και στην Αμερικ λγον αργτερα. Αυτ λοιπν το κνημα που επδωσε και ψφισμα στη Βουλ των Κοινοττων, υπογεγραμμνο απ πνω απ 1500 γυνακες, θεσε τις βσεις για να κλιμακωθε το γυναικεο κνημα παγκοσμως. Ξπνησε σιγ-σιγ τις γυνακες, μια-μια, απ το λθαργο αινων, με αιτματα, τη ψφο και την αποκατσταση της περιουσας τους, ετε σαν σζυγοι, ετε και σαν διαζευγμνες. Αυτ τελικ με τη προδο των ετν γνανε πραγματικτητα. Εκτς μως αυτν, η Μπρμπαρα, δρυσε κι να τρτης βαθμδας κολγιο κι επσης νοιξε να γραφεο ευρσεως εργασας κι αποκατστασης ανργων γυναικν. Με τοτα, θλω να δσω μφαση στο γεγονς πως δεν αρκστηκε στα λγια τα παχι, μα προχρησε και σ' ργα και μλιστα δραστικ και μλιστα σε μιαν εποχ που δε σκωνε και πολλ-πολλ ττοια. Τελικ ταν η λλη μεγλη φεμινστρια που κατφερε να δει το ργο σιγ-σιγ να υλοποιεται: η Christabel Pankhurst.
     Γιατ δεν γραψα ττε το κεμενο τοτο για τη Μπρμπαρα, παρ το 'γραψα για τη Μπσι; Καταρχν να θυμσω πως δεν γραψα τποτα εγ. Εναι βιογραφικ συλλεγμνα απ το Διαδκτυο κι εγ απλ τα μετφρασα και τα 'βαλα σε μια σειρ. βαλα μως πρτη τη Μπσι Παρκς, γιατ πραγματικ ταν να φαινμενο. Η Μπρμπαρα ταν αγωνστρια, ναι, εχε να εισδημα σταθερ κι αγωνιζτανε για κτι που πστευε. Αξιοθαμαστο. Πλην μως τανε σκληρ κι ατσκιστη, πργμα χι απαρατητα κακ και μλιστα σνηθες σε αγωνιστς. Απλ εμνα μου την εμφανζει ως "υπερνθρωπο", πρμα που σγουρα δεν ταν. Ερωτετηκε λει κποιον κι πρεπε να τονε παρατσει γιατ δε ταιριζαν οι ιδες τους.
     Η Μπσι αντθετα τανε πιο ανθρπινη. ταν ερωτετηκε τη κτπησε κατακοτελα και ξχασε τα πντα. ταν δε, χασε τον νθρωπ της τσο νο και τσο ξαφνικ, χασε πολ απ το ενδιαφρον της για ζω. Μαζετηκε, χωρς να παραιτηθε εντελς, μα δεν τανε πια η δια. Η κρη της δε, παρνοντας λγη απ τη φλγα της, συνχισε, μα χι ντονα κι χι για πολ. Η Μπσι επσης ταν εγγον του μεγλου και πολ Πρστλευ, αλλ δεν εναι μνον αυτ, υπρξε λογοτχνις κι βγαλε και δυο παιδι επσης λογοτχνες. Ο γιος της πγαινε κντρα, μα τανε θαυμσιος δημοσιογρφος. ταν εκενος που ξεσκπασε το "Σκνδαλο Μαρκνι" που κανονικ πρεπε να φρει ως ενχους δωροδοκας τον Λυντ Τζωρτζ και τη κυβρνησ του, μα τελικ οι δικαστς κρνανε πως δε μποροσε να στηριχτε ττοια κατηγορα. Να πως εχεν η ιστορα, με λγα λγια:

     Τον Αγουστο του 1911, ο Χρμπερτ σκουθ (Herbert Asquith), μλος της κυβρνησης του Λυντ Τζωρτζ, ενκρινε σχδιο που θα κλυπτε με ασρματους, λη τη χρα. Ρτησε τον Γενικ Διευθυντ Ταχυδρομεων, Χρμπερτ Σμιουελ (Herbert Samuel), αν χει υπψη του καμιν εταιρεα για να της αναθσει το ργο. Εκενος του συνστησε τη Marconi Wireless Telegraph Company. Εκενη την εποχ, πρεδρς της ταν ο Godfrey Isaacs, στενς φλος του Σμιουελ κι αδερφς του Sir Rufus Isaacs, γενικο εισαγγελα στη Κυβρνηση. Η μετοχ της Μαρκνι ττε κστιζε περπου 2 λρες. Χωρς να δημοσιοποιηθε η σμβαση, μχρι τον Μρτη του 1912, εχε ξεπερσει τις 6 λρες. Τον Απρλη που δημοσιοποιθηκεν η σμβαση, η μετοχ ξεπρασε τις 9 κι ο Χιλρ Μπελκ υποψιστηκε τη βρμια. Ερενησε σε βθος το θμα αυτς και το επιτελεο του και βρκανε πολλ και χαριτωμνα. Φυσικ τα δημοσεψε στον "Αυτπτη Μρτυρα". Να μη τα πολυλογομε, ταν μετ απ καιρ γινε δικαστριο, δεν κρθηκε αξιποινος πρξη κι η Κυβρνηση του Λυντ Τζωρτ βγκε "λδι". Τοτα τα λω, γιατ πολλο και πολλς λνε πως μνο στην Ελλδα γνονται ττοια.

     Στο Στκι, φιλοξενεται να θαυμσιο διγημα της κρης της Μπσι, της Μαρ Μπελκ Λουντς, πως θαχετε σως διαπιστσει.
     Τα γγραφα, στα αρχεα του Girton, τακτοποιθηκαν, καταμετρθηκαν και συγκεντρθηκαν το 1985. Σας θυμζω πως εναι το πρτο σχολεο που ανκε στη 3βθμια εκπαδευση και δεχτανε μνο κορτσια. Σ' αυτ λοιπν τα αρχεα, υπρχουν να σωρ επιστολς, ρθρα, χειργραφα της Μπσι και της Μπρμπαρα κι λλα ενδιαφροντα γγραφα της ττε εποχς. Και να σκεφτε κανες πως μεγλος αριθμς εγγρφων καταστρφηκε το 1870 απ τον γαλλοπρωσικ πλεμο. Τρα τοτα τ' αρχεα τα 'χουν αγορσει οι εγγονς της Μπσι, Elizabeth Iddesleigh και Susan Lowndes Marques, απ το 1982. Σμερα πια, μπορε κανες να τα δει, μνο κατπιν ειδικς δειας και φυσικ αν πρκειται για σοβαρ ερευνητ.
     Τελεινοντας το εδ κεμενο, -γιατ θ' ακολουθσουνε μερικ ποιματα της Μπσι-, θλω να προσθσω, πως υπρξε καλ γυνακα, καλ σζυγος κι ερωτευμνη, καλ αγωνστρια σο μπρεσε, καλ μητρα και καλ λογοτχνις. Παρακατ θα παραθσω μερικ ποιματ της. λλη μια φορ το καταφχαριστθηκα πρα πολ, γρφοντας και μαθανοντας.

------------------------------------

             Στο Μπρμιγχαμ

Αγαπημνο μου και καπνισμνο Μπρμιγχαμ,
αν και για πολ φησα τα δρομκια σου,
καρδι κι ελπδα μου ταν μ' αυτ τα πλθη,
συντρφων-συμπατριωτν μου, που καθημερν
βρσκοντας πντα χρο, στα σοκκια τριγυρνν
για να χαθον στις σκψεις και τα να σχδι τους
για τη ζω, τη δρση της, μσα στα πεπρωμνα τους.

Καθες μεγλη φρει μνμη, που με κπον αποκτθηκε
απ παλι, για τη πρτη απ τις πιο μεγλες νκες,
κι η εντολ θα παραδδεται χρι-χρι αξεχριστα,
κι η πλη θα περν απ' τον πατρα ως στον γιο.
Επομνως, γενναα πλη μου πες σε κενους, -τους καλτερους αυτν:
-"Ξεσηκστε με μεγλες ενργειες, τις καθησυχασμνες μζες".

τσι, κθε προσπθεια, σαν ανοιξιτικη σταλι σ' τοιμο χμα,
κι ως κατεργζεται ακοραστα το μταλλο μ' υπομον,
τσι μπορε, πρ' απ τις κοινωνικς τξεις, να πεταχτε
μια δυνα,η ευγενς, κι ,τι αξζει πργματι, να διασωθε.

    Μουσικ

Γλυκει σπζει η μελωδα,
σε πλλοντα κματα
με στιβαρν χο που μαγεει,
αρμονα αντηχε
στους πρσινους λφους
κι αφνει δυνατν αντλαλο,
μουσικ παντο, γλυκει συναυλα!

Τα πουλι τη ξαναλνε,
στα δση βαθι
κι ανογουνε τ' νθη
τα πταλ τους με χαρ,
να την ακοσουν οι νεμοι
τη μεταφρουνε,
χαδεοντας
τ' ανοιξιτικο γρασδι

ριγντας το πλος των κυμτων,
στην ακτ με τα βτσαλα!

Μουσικ, λες οι στιβαρς,
ανθρπινες φωνς,
που δυναμνουν απαιτντας:
"Αγπη, Ειρνη, Αλθεια",
σμγουνε, πλλοντας
μιαν ιερ χορδ και σαν να σμα,
συνθτουν ευγνμον θυμαμα,
μχρι πνω, ψηλ στον Θε.

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers