-

Dali &

-


-
.

--.


.

./.

 
 

 

Hill Joe (Joseph Hillstrom King):

Βιογραφικ και το "Ποπ Αρτ" του ΕΔΩ.                                     Το Πργευμα Της Χρας

     Ο Κλιαν φησε τη κουβρτα του στον Γκιτζ -δεν τη χρειαζταν λλο πια, οτως λλως- αφνοντς τον να κετεται εκε. Κποια στιγμ ξπλωσε στο ανχωμα ενς μικρο ρυακιο, πνω σ' να μικρ κολπσκο κπου στο ανατολικ Οχιο. στερα ξεκνησε και δεν σταμτησε για σχεδν να μνα να κινεται προς τα εμπρς, πηδντας λθρα πνω σε φορτηγ-βαγνια τρανων. Πρασε το μεγαλτερο μρος του καλοκαιριο του 1935, πηγανωντας, μαζ με τα εμπορεματα, βρεια κι ανατολικ, χοντας στο νου του ακμα, να πει να δει την αγαπημνη ξαδρφη του Γκιτζ στο New Hampshire. Δεν ταν εκε μως. Ο Κλιαν τρα, δεν θα τη συναντοσε ποτ -δεν τανε γραφτ. Δεν ξερε καν πο βρισκτανε τρα. κατσε στο New Haven για λγο, αλλ δεν μεινε.
     να πρω, μισοσκταδο ακμα, πγε 'κε που 'χε ακοσει, πως τανε πρασμα φορτηγν τρανων κι οι ργες τους τους τανε παντο σο πιανε το μτι του, τοξωτς. Τα τρανα πρεπε να κβουν αρκετ τη ταχτητ τους -σχεδν σαν ακνητα- κι εκε περμενε ξαπλωμνος σ' να ανχωμα. να αγρι με στραπατσαρισμνο και βρμικο μπουφν ξπλωσε κοντ του, στη βση του αναχματος. Ακοστηκε ο χος της αμαξοστοιχας για τα βορειοανατολικ, να πλησιζει αγκομαχντας, ο Κλιαν σηκθηκε και τρχοντας παρλληλα με το τρανο, σκαρφλωσε λαχανιασμνος σ' να δειο φορτηγ-βαγνι. Το αγρι πδηξε κι αυτ στο διο βαγνι, ακριβς πσω του.
Ταξδεψαν μαζ για λγο στο σκοτδι, τα βαγνια τρανταλζονταν πρα-δθε κι οι σιδερνιες ργιες του τρανου, ηχοσανε ρυθμικ στις σιδηροτροχις. Ο Κλιαν ρχισε να νυστζει, νανουρισμνος απ' λη αυτ τη περιοδικ κνηση και τον πρε ο πνος.
     Ξπνησε απ' τ' αγρι που τραβοσε την αγκρφα της ζνης του. Του γρεψε να κοσπενταρκι, μα ο Κλιαν τανε τελεως φραγκος κι αν εχε, δε σκπευε να το σπαταλσει τσι.
πιασε το αγρι απ τα μπρτσα κι σπρωξε τα χρια του μακρυ με λγη προσπθεια, σκβοντας τα νχια του στο μαλακ κτω μρος των καρπν του αγοριο και τραυματζοντς τα επτηδες. Ο Κλιαν του 'πε ν' απομακρυνθε στελνοντς το στην λλη κρη του βαγονιο. Επε στο αγρι τι μοιαζε καλ παιδ, γιατ θελε να 'ναι τσι; Του ζτησε να τονε ξυπνσει μλις το τρανο σταματσει στο Γουστφιλντ. Το παιδ κθισε συχα στην λλη πλευρ του βαγονιο, με το να γνατο στο στθος και τα χρια του τυλιγμνα εκε και δεν επε τποτα. Που και που μια λεπτ γραμμ γκρζου πρωινο φωτς πεφτε σε να απ τα πηχκια στον τοχο του βαγονιο και γλιστροσε αργ προς τα πνω, στο πρσωπο του αγοριο και στα φλογισμνα απ μσος μτια του. Ο Κλιαν αποκοιμθηκε ξαν με το παιδ να τον αγριοκοιτζει ακμα.
     ταν ξπνησε, το αγρι λειπε. Εχε φωτσει μχρι ττε, αλλ ακμα ταν αρκετ νωρς κι κανε πολ κρο, οπτε ταν στθηκε στη μισνοιχτη συρμενη πρτα του βαγονιο, του κπηκε η ανσα χνωτζοντας με σννεφα παγωμνων ατμν το χρο. Κρτησε την κρη της πρτας με το να χρι και τα δχτυλα που ταν ξω τα νιωσε να κρυσταλλιζουνε γργορα, απ το ισχυρ, παγωμνο ρεμα του αρα. Υπρχε να σχσιμο στη μασχλη του πουκαμσου του κι ο κρος αρας μπαινε κι απ κει. Δεν ξερε αν το Γουστφιλντ ταν ακμα μπροστ του χι, αλλ νιωθε πως εχε κοιμηθε πολ περισστερο απ' σο πρεπε -πιθαντατα το εχε προσπερσει. Μλλον εκε τανε που πδηξε το αγρι.
     Μετ το Γουστφιλντ δεν θα υπρχαν λλες στσεις μχρι το τρανο να σταματσει στο Νρθαμπτον κι ο Κλιαν δεν θελε να πει εκε. Στθηκε στη πρτα με τον κρο νεμο να τον παγνει. Μερικς φορς φανταζτανε πως εχε πεθνει με τον Γκιτζ και περιπλανιταν απ ττε σαν φντασμα. Δεν ταν αλθεια, μως. Μικρ πργματα του το θυμζανε συνεχς. πως ο λαιμς του ο πιασμνος και πονεμνος απ τον τρπο που κοιμταν, ο κρος αρας που περνοσε απ τη τρπα του πουκαμσου του.
     νας φλακας του σιδηροδρμου, που τονε λγανε Λμα, εχε πισει τον Κλιαν και τον Γκιτζ να κοιμονται μαζ κτω απ τη κοιν κουβρτα τους, κρυμμνοι σ' να υπστεγο. Τους εχε ξυπνσει με κλωτσις και τους εχε διατξει κοφτ να προυνε δρμο. ταν δεν ανταποκρθηκαν μεσα στις προσταγς του, χτπησε τον Γκιτζ στο πσω μρος του κεφαλιο με το γκλομπ, ρχνωντς τον στα γνατα. Τις επμενες μρες, ταν ο Γκιτζ ξυπνοσε τα πρωιν, λεγε στον Κλιαν τι τον βλεπε διπλ. Το θεροσε αστεο, κθταν εκε που βρισκτανε για λγο, γυρνοσε το κεφλι του σαν σβορα, απ τη μια μερι στην λλη και γελοσε βλποντας τον κσμο να διπλασιζεται. πρεπε να ανοιγοκλενει πολλς φορς και να τρβει τα μτια του καλ, πριν καθαρσει η ρασ του ξαν.
     στερα, τρεις μρες μετ απ αυτ που συνβη με τον Λμα, ο Γκιτζ ρχισε να πφτει. Υποτθεται θα περπατοσαν μαζ και ττε ο Κλιαν διαπστωνε ξαφνικ τι περπατοσε μνος. Κοιτοσε πσω κι βλεπε τον Γκιτζ να κθεται στο δαφος, με πρσωπο κατσπρο σαν κερ, γεμτο πανικ. Σταμτησαν σ' να μρος του πουθεν, που δεν υπρχε τποτα ολγυρα, να ξεκουραστονε μια μρα, αλλ δεν πρεπε να σταματσουν, ο Kλιαν πρεπε να εχε επιμενει να μη σταματσουν. πρεπε να εχανε πει κπου που να υπρχε σγουρα γιατρς. Τρα το ξερε πια καλ. Το επμενο πρω ο Γκιτζ ταν νεκρς με μτια ορθνοιχτα και πρσωπο με ακμα ζωγραφισμνη την κπληξη πνω στα χλωμιασμνα χαρακτηριστικ του, εκε στο ανχωμα του κολπσκου.
     Μρες αργτερα, ο Kλιαν κουσε λλους ντρες να μιλνε στις πρχειρες κατασκηνσεις, για ναν αστυνομικ του σιδηροδρμου που τονε λγανε Λμα Σλιμ. Απ τις περιγραφς τους μντεψε πως αυτς ταν ο νθρωπος που εχε χτυπσει τον Γκιτζ. Ο Λμα Σλιμ εχε πυροβολσει συχν λαθρεπιβτες καταπατητς. Μια φορ εχε αναγκσει απειλντας τους με τ' πλο του, μερικος νδρες να πσουν απ να τρνο που τρεχε με ογδντα χλμ./ρα. Ο Λμα Σλιμ τανε δισημος για τα πργματα που εχε κνει. Δισημος σε αλτες πως αυτς, φυσικ, τσι κι αλλις. Υπρχε νας λλος, επσης φλακας σιδηροδρμων, στον σταθμ του Νρθαμπτον, που τον λεγαν ρνολντ Τσοκ. Μερικο ισχυρζονταν τι τανε τσο κακς σο κι ο Λμα Σλιμ -σως χειρτερος-, γι' αυτ ο Κλιαν δεν θελε να πει εκε.
     πειτα απ πολλν ρα στεκμενος στη μισνοιχτη συρμενη πρτα του βαγονιο, νιωσε το τρανο να επιβραδνει. Ο Κλιαν δεν ξερε γιατ, δεν εχε καλ οραττητα εκε που στεκταν και δεν υπρχε καμμι πλη μπροστ που φανεται. σως πλησαζαν ναν διακπτη αλλαγς σοδηροτροχιν. Αναρωτθηκε αν το τρανο θα σταματοσε εντελς, αλλ δεν σταμτησε και μετ απ μερικ δευτερλεπτα με ελαττωμνη ταχτητα, με μια σειρ γργορων βαιων κραδασμν, ρχισε να επιταχνει ξαν. Ο Κλιαν πδηξε. Δεν πγαινε τσο σιγ πια, χτπησε δυνατ το αριστερ του πδι πφτωντας κι να χαλκι γλστρησε κτω απ τη φτρνα του. Το πδι στραμπουλχτηκε απ το βρος της πτσης του κι νας οξς πνος διαπρασε τον αστργαλο του. Δεν φναξε ακμα κι ταν πεσε με τη μορη πνω σε μια βρεγμνη βορτσα.

      ταν Οκτβρης Νομβρης τχα, ο Κλιαν δεν ξερε ακριβς και στο δσος δπλα στις γραμμς του τρανου ταν να χαλ απ νεκρ φλλα σε χρματα σκουρις και βουτρου, που κουτσανοντας τα προσπρασε. Τα φλλα δεν εχανε πσει ακμα λα απ τα δντρα. Πο και πο υπρχε μια λμψη απ κατακκκινο με ραβδσεις απ μωβ-πορτοκαλ. Μια ψυχρ κι υγρ λευκ ομχλη εχε πσει χαμηλ στο δαφος ανμεσα στους κορμος της σημδας και της ερυθρελτης. Κθισε σ' να βρεγμνο κοτσουρο για λγο και μλαξε τον αστργαλ του απαλ με τα χρια, μχρι που ο λιος ανβηκε πιο ψηλ, διαλοντας τη πρωιν ομχλη. Τα παποτσια του ταν σκισμνα και πιασμνα με βρμικες λουρδες και τα δχτυλα των ποδιν του τανε τσο κρα που εχανε σχεδν μουδισει. Ο Γκιτζ εχε καλλτερα παποτσια, αλλ του τα εχε αφσει, -πως εχε αφσει τη κουβρτα. Προσπθησε ττε να προσευχηθε πνω στο πτμα του Γκιτζ, αλλ δεν μπρεσε να θυμηθε τποτα απ την Αγα Γραφ, εκτς απ μια πρταση που γραψε κποτε η Μαρα, κρατντας λα αυτ τα πργματα στη καρδι της κι αυτ ταν απ τη γννηση του Ιησο και δεν εχε τποτα να κνει με να νεκρ.
     Εχε ζεστνει η μρα, αν κι ταν ακμα δροσι κτω απ τις σκις των πεκων, ταν ο Kλιαν στθηκε επιτλους. Ακολοθησε το μονοπτι μχρι που ο αστργαλος του πνεσε πολ σχημα για να συνεχσει κι πρεπε να καθσει στο ανχωμα να ξεκουραστε ξαν. Τρα εχε πρηστε σχημα κι ταν το πτησε με το βρος του, νιωσε ναν πικρ, ηλεκτρικ πνο να περν μσα απ το κκκαλο. Πντα εμπιστευταν τον Γκιτζ να ξρει πτε να πηδξει απ να βαγνι. Εχε εμπιστοσνη στον Γκιτζ που δειχνε να ξρει τα πντα.
     Υπρχε να λευκ αγροτικ σπτι ανμεσα στα δντρα. Ο Κλιαν το εδε, σκφτηκε τον πνο στον αστργαλο, αλλ μετ σκωσε το κεφλι και κοταξε ξαν στα δντρα. Στον κορμ ενς κοντινο πεκου, κποιος εχε σπσει λγο φλοι, εχε σκαλσει να Χ στο ξλο κι εχε τρψει κρβουνο στο Χ, στε να ξεχωρζει μαρο. Δεν υπρχαν μυστικ σματα hobo πως επανε κποιοι, αν υπρχαν, ο Kλιαν δεν ξερε τι ταν κι οτε ο Γκιτζ. να Χ σαν αυτ, μως, μερικς φορς σμαινε τι θα μποροσε να πρει κτι για φαγητ σ' να μρος. νιωθε δη ντονα να τερστιο κεν στο στομχι.
 -"Γεια σας, κυρα", επε ο Kλιαν. "Πεινω. Αναρωτιμουν αν θα μποροσα να φω κτι. σως μια μπουκι φρυγανι".
 -"Δεν χεις φει πουθεν πρωιν";
 -"χι, κυρα".

 -"Δνουνε πρωιν στην Ευλογημνη Καρδι. Δεν το ξρεις";
 -"Κυρα, δεν ξρω καν που εναι".
     Τονε κοταξε για λγο σκεπτικ. πειτα αποφσισε...
 -"Θα σου κνω να τοστ. Μπορες επσης να χεις κι αυγ αν θες. Τα θες";

 -"Καλ. Υποθτω τι αν τα φτιχνατε, δεν θα τα πετοσα στο δρμο".
     Αυτ λεγε πντα ο Γκιτζ ταν του προσφρονταν περισστερα απ σα ζητοσε κι κανε τις νοικοκυρς να γελνε, αλλ εκενη δεν γελοσε, σως επειδ δεν ταν ο Γκιτζ και δεν ακουγταν το διο προερχμενο απ αυτν. Αντθετα, εκενη γνεψε για λλη μια φορ κι επε:
 -"Εντξει. Σκοπισε τα πδια σου στο-" Κοταξε τα παποτσια του μνοντας σιωπηλ για μια στιγμ. "Δες! Αυτ τα παποτσια... Μλις μπεις, βγλε αυτ τα παποτσια κι στα δπλα στη πρτα".

 -"Μλιστα κυρα".
     Κοταξε ξαν κι εδε τρα κορτσια πριν ανβει τα σκαλι, αλλ τανε γυρισμνα με τη πλτη και δεν του δσανε σημασα. Μπκε κι βγαλε τα παποτσια του, περνντας το παγωμνο κουρλι τους στα βρμικα γυμν πδια του. Υπρχε μια περεργη ασθηση ενοχλητικο τσιμπματος στον αστργαλο κθε φορ που πατοσε το αριστερ του πδι. Μχρι να καλοκτσει υπρχαν δη αυγ που χοχλζανε στο τηγνι.
 -"Ξρω πς κατληξες στη πσω πρτα μου. Ξρω γιατ σταμτησες στο σπτι μου. Για τον διο λγο που λοι οι λλοι ντρες σταματον εδ", επε, κι εκενος σκφτηκε πως επρκειτο να του πει κτι για το δντρο με το Χ πνω, αλλ εκενη δεν το κανε. Συνχισε: "Εναι επειδ το τρανο πει λγο πιο αργ μπανοντας σ' αυτ τη διασταρωση, να τταρτο του μιλου πσω μας κι λοι πηδτε για να μη χρειαστε να δετε τον ρνολντ Τσοκ στο Νρθαμπτον. Αυτ δεν εναι; Πδηξες κι εσ στη διασταρωση";
 -"Ναι κυρα".
 -"Εξ αιτας του ρνολντ Τσοκ";
 -"Ναι κυρα. κουσα πως εναι κποιος που θα 'θελες ν' αποφγεις...".
  -"σα μλις χει τη φμη που χει, λγω του επωνμου του. Ο ρνολντ Τσοκ δεν αποτελε κνδυνο για κανναν. Εναι γρος και χοντρς κι αν κποιος απ σας το 'βαζε στα πδια, πιθαντατα θα λιποθυμοσε στη προσπθεια να σας πρει στο κυνγι. χι πως χει τρξει και ποτ. Μπορε να τρξει κπου, αν κουγε τι πουλνε δυο μπιφτκια μια δεκρα ", επε. "κου τρα: Αυτ το τρανο πει με 30 χιλιμετρα την ρα ταν περνα τη διασταρωση. Δεν καθυστερε καθλου. Το να πηδς απ 'κε εναι πολ πιο επικνδυνο απ το να μπεις στο σταθμ του Νρθαμπτον".
 -"Ναι, κυρα", επε κι τριψε το αριστερ του πδι.
 -"τανε κι να γκαστρωμνο κορτσι που προσπθησε να πηδξει εκε πρυσι, πεσε σ' να δντρο κι σπασε το λαιμ της. Ακος";
 -"Ναι κυρα".
 -"να γκαστρωμνο κορτσι. Ταξδευε με τον ντρα της. Θα 'πρεπε να τη περσεις τη διασταρωση. Ενημρωσε και τους λλους τι εναι καλλτερα να μνουνε στο τρανο μχρι αυτ να σταματσει τελεως. Εδ εναι τα αυγ σου. Σου αρσει και μαρμελδα σ' αυτ το τοστ";
 -"Αν δεν υπρχει πρβλημα, κυρα. Ευχαριστ κυρα. Δεν μπορ να σας πω πσο μορφα μου μυρζει αυτ".
     Ακομπησε στον πγκο της κουζνας κρατντας τη σπτουλ της και τον κοταζε να τρει. Δεν μλησε, αλλ τρωγε λαμαργα και γργορα κι λο αυτ το διστημα τον κοταζε και δεν επε τποτα.
 -"Λοιπν", επε ταν τελεωσε. "Θα βλω μερικ ακμη στο τηγνι για σνα".
 -"Δεν πειρζει. ταν αρκετ..."
 -"Δεν τα θλεις";
Δστασε, αββαιος πς ν' απαντσει, τανε πολ δσκολη ερτηση. "Τα θλει!", επε στον εαυτ της κι ριξε λλα δυο αυγ στο τηγνι.
 -"Φανομαι τσο πεινασμνος";
 -"Δεν εναι σωστ η λξη που περιγραφεις τον εαυτ σου. μοιαζες αδσποτο σκυλ τοιμο να ορμξει σε σκουπιδοντενεκδες, να βρε κτι να φει".
     ταν του 'βαλε το πιτο μπροστ, της επε:
 -"Αν υπρχει κτι που μπορ να κνω για να σας το ξεπληρσω, κυρα, θα χαρ να το κνω".

 -"Σ' ευχαριστ. Δεν κνει τποτα".
 -"Μακρι να σκεφτετε κτι. Εκτιμ που μου ανοξατε τη κουζνα σας τσι απλ. Δεν εμαι κανς παταχτσς αλτης. Δεν με τρομζει η δουλει".
 -"Απ πο εσαι";
 -"Μισορι".

 -"Σε νμιζα ντιο. χεις αστεα προφορ. Πο πας";
 -"Δεν ξρω", επε.
     Δεν τον ρτησε τποτα λλο, στθηκε στον πγκο με τη σπτουλα της και τον ξανκοταξε σο τρωγε. Μετ βγκε ξω και τον φησε μνο στη κουζνα. ταν τελεωσε αυτς, κθισε στο τραπζι αββαιος για το τ να κνει αν πρεπε να φγει. Εν προσπαθοσε ν' αποφασσει, εκενη επστρεψε, κρατντας να ζευγρι χαμηλς μαρες μπτες στο να χρι, να ζευγρι μαρες κλτσες στο λλο.
 -"Βλε αυτς και δες αν ταιριζουν", επε.
 -"χι, κυρα. Δεν μπορ... "

 -"Μπορες και θα το κνεις. Φρα τες! Τα πδια σου φανονται στο σωστ νομερο..."
     Φρεσε τις κλτσες και τρβηξε τις μπτες πνω τους. Απαλ πρασε και το αριστερ του πδι, αλλ εξακολουθοσε να πον ενοχλητικ ο αστργαλος. Αναστναξε βαθι.
 -"Συμβανει κτι σ' αυτ το πδι;", τονε ρτησε.
 -"Το στραμποληξα μλλον".

 -"Πδηξες απ' το τρανο στη διασταρωση";
 -"Ναι κυρα".
     Κονησε το κεφλι της με λπη.
 -"Κι λλοι θα πεθνουν εκε. λ' αυτ απ φβο για ναν παχ γρο μ' ξι δντια στο στμα".

     Οι μπτες τανε λγο χαλαρς, σως να νομερο πιο μεγλες. να φερμουρ υπρχε στο εσωτερικ κθε μπτας. Το δρμα ταν μαρο και καθαρ και μνο λγο γρατζουνισμνο στις κρες. Μοιζανε σαν να μην εχανε φορεθε σχεδν καθλου πριν.
 -"Πς σου εναι";
 -"Καλς. Δεν μπορ να τις χω μως. Εναι καινοργιες".
 -"Λοιπν, δεν μου κνουν καλ κι ο ντρας μου
δεν τις χρειαζεται πια. Πθανε τον Ιολιο".
 -"Συγγνμη... λυπμαι..."

 -"Κι εγ... πολ", επε χωρς καμμα αλλαγ στο πρσωπ της. "Θα 'θελες λγο καφ; Δεν σου πρσφερα καφ... ".
     Μη παρνοντας απντηση κατλαβε... σερβρισε δυο φλυτζνια κι κατσε στο τραπζι.
 -"Πθανε σε ατχημα με φορτηγ", επε. "ταν να φορτηγ WPA, που ξφυγε απ τη πορεα του. Δεν ταν ο μνος που πθανε. Μαζ του σκοτθηκαν λλοι πντε νδρες. σως διβασες γι' αυτ. Το γρψανε πολλς εφημερδες".
     Δεν απντησε, νευσε αρνητικ.
 -"Οδηγοσε ο σζυγς μου. Κποιοι επανε πως φταιγε αυτς, που ταν απρσεκτος στο τιμνι. Το ερενησαν. Υποθτω πως σως φταιγε αυτς". Σπασε για λγο και μετ επε: "Το μνο καλ με το θνατ του εναι τι δεν χρειζεται να κυκλοφορε μ' αυτ την ενοχ πνω του. Ζοσε πντα με την ενοχ πως φταιγε σε κτι -οτιδποτε κτι. Τον τρωγε μσα του δη, κι αυτ το τελευταο θα τον εχε διαλσει".
     Ο Kλιαν θα 'θελε να 'ταν ο Γκιτζ εδ, εκενος θα 'ξερε τι να πει. Θα τη πλησαζε στο τραπζι και θα της γγιζε το χρι. Ο Κλιαν αντθετα, καθτανε μες στις μπτες του νεκρο, παλεοντας μσα του... Τελικ ξσπασε δακρυσμνος:
 -"Τα πιο τρομερ πργματα συμβανουν στους καλλτερους ανθρπους, στους πιο ευγενικος και τις περισστερες φορς, χωρς να υπρχει λγος. Εναι απλ μια ηλθια τχη. Αν δεν ξρετε με βεβαιτητα τι τανε δικ του λθος, γιατ να νισετε χλια νομζοντας τι ταν; Εναι δη αρκετ δσκολο να χσεις κποιον που σημανει τσα για σνα, χωρς λ' αυτ".

 -"Καλ. Προσπαθ να μη το σκφτομαι", επε. "Μου λεπει, αλλ ευχαριστ τον Θε κθε βρδυ, για τα δδεκα χρνια που περσαμε μαζ. Ευχαριστ τον Θε για τις κρες του. Βλπω τα μτια του στα δικ τους".
 -"Ναι", επε.
 -"Δεν ξρουν τ να κνουνε. Ποτ δεν τανε τσο μπερδεμνες".
 -"Ναι", ξανπε.
     Κθισαν για λγο στο τραπζι και ττε η γυνακα επε:
 -"Κοιτς το νομερ σου παντο; Μπορ να σου χαρσω να απ τα πουκμισ του κι να παντελνι, μαζ με τις μπτες".

 -"χι, κυρα. Δεν θα 'νιωθα καλ, παρνοντας πργματα απ 'σας που δεν μπορ να πληρσω".
 -"Σταμτα αυτ το βιολ τρα. Δεν μιλμε για αμοιβ εδ. Ψχνω κθε μικρ κομμτι καλο που μπορε να βγει απ 'να τσο κακ πργμα. Θα 'θελα να σου τα δσω. Αυτ θα με κανε να νισω καλλτερα!", επε και του χαμογλασε.
     Εχαν
ε γκριζρει λγο τα μαλλι της, τα 'χε πιασμνα σε κτσο πσω, αλλ εκε που καθτανε τρα φωτιζταν απ μια υγρ λιακδα που τρπωνε απ κποιο απ' τα παρθυρ της και ττε πρσεξε πρτη φορ, τι τα μαλλι της τανε λευκξανθα σαν τις κρες της. Σηκθηκε, κι αυτ ξαναβγκε. σο λειπε, εκενος καθρισε τα πιτα. Η γυνακα επστρεψε σντομα κρατντας να χακ παντελνι και τιρντες, να χοντρ και βαρ καρ πουκμισο και μια χοντρ φανλλα. Τον οδγησε στο υπνοδωμτιο που τανε πσω απ' τη κουζνα και τον φησε να ξεντυθε...

     Το πουκμισο ταν μεγλο και χαλαρ κι εχε μιαν αμυδρ αντρικ μυρωδι, χι δυσρεστη στα ρουθονια του, επσης μιαν ελαφρι μυρωδι καπνο ππας. Ο Κλιαν εχε δει μια ππα φτιαγμνη απ κορμ καλαμποκιο, στο τζμι πνω απ τη σμπα.
Βγκε με τα βρμικα και σκισμνα ροχα του παραμσχαλα, νιθοντας καθαρς, φρσκος και πιο συνηθισμνος νθρωπος, χοντας και γεμτο στομχι. Εκενη καθτανε στο τραπζι κρατντας να απ τα παλι του παποτσια. Χαμογελοσε αμυδρ και ξεκολλοσε το λασπωμνο περιτλιγμα με λιντσα γρω του.
 -"Αυτ τα παποτσια χουνε τραβξει πολλ και κερδσανε με το παραπνω τη ξεκορασ τους", επε ο Kλιαν. "Ντρπομαι πολ για τον τρπο που τους φρθηκα".
     Σκωσε το κεφλι της και χωρς να μιλσει τονε κοταξε στοχαστικ. Κοταξε το παντελνι του. Εχε τυλξει τις μανστες του παντελονιο πνω απ τους αστραγλους.
 -"Δεν μουνα σγουρη αν ταν στο νομερ σου χι", επε. "Νμιζα πως σουνα πιο σωματδης, αλλ δεν το πτυχα. Σκφτηκα τι σως μνο η μνμη μου να κνει εκενον μεγαλτερο".
 -"Λοιπν, τανε τσο μεγλος, σο θυμστε".
 -"Μοιζει να γνεται μεγαλτερος", επε. "σο απομακρνομαι απ' αυτν".
     Δεν μποροσε να κνει τποτα για να επιστρψει αυτ που της χρωστοσε για τα ροχα και το φαγητ. Του επε τι το Νορθμπτον τανε τρα μλια κι πρεπε να πει τρα, γιατ πιθαντατα θα πεινοσε ξαν μχρι να φτσει εκε και θα υπρχε σγουρα να μεσημεριαν γεμα στην Ευλογημνη Καρδι της Παναγας, που μποροσε να πρει να μπολ με φασλια και μα φτα ψωμ. Του επε πως υπρχε να Χοβερβιλ στην ανατολικ πλευρ του ποταμο Κονκτικατ, αλλ αν πγαινε, τον συμβολεψε να μη μενει πολ, γιατ συχν κναν φοδο και συχν ντρες συλλαμβνονταν για καταλψεις δημοσων χρων. Στη πρτα, επε τι ταν καλλτερο να συλληφθε στο σταθμ του τρανου παρ να προσπαθσει να πηδξει νωρς απ το βαγνι με κανα φορτηγ-τρανο που πγαινε πολ γργορα. Επε τι δεν θελε να πηδξει απ λλα τρανα, εκτς απ τα σταματημνα, απλς σαν επιβτης τους. Μπορε να του τχει κτι χειρτερο απ να στραμπουληγμνο αστργαλο την επμενη φορ. γνεψε καταφατικ και ρτησε ξαν αν μποροσε να κνει κτι για κενη. Επε τι του εχε δη πει τ θα μποροσε να κνει για κενη.
     θελε να της πισει το χρι. Ο Γκιτζ θα της πιανε το χρι και θα υποσχταν να προσευχηθε για κενη και τον ντρα που 'χε χσει. θελε να μποροσε να της πει για τον Γκιτζ. Ο Kλιαν διαπστωσε ωστσο, πως αδυνατοσε να σηκσει τα χρια του να της αγγξει το χρι να την αγγξει με οποιονδποτε τρπο και δεν εμπιστετηκε τη σπασμνη φων του για να μιλσει. Συχν συνθλβοταν απ την ευπρπεια των λλων, που δεν εχανε σχεδν τποτα κι οι διοι. Μερικς φορς νιωθε τη καλωσνη τους τσον ισχυρ, που νμιζε τι θα του ργιζε κποιο λεπτ εσωτερικ κομμτι.
     Καθς δισχιζε την αυλ στο δρμο, με τα να του ροχα, ριξε μια ματι στα δντρα κι εδε τα δυο κορτσια ανμεσα στις φτρες. Στκονταν τρα κι η καθεμι τους κρατοσε να μπουκτο με ξεθωριασμνα παλι λουλοδια και κοιτοσανε στο χμα. Σταμτησε και τις παρακολουθοσε, περεργος για το τ κνανε, τ τανε στο δαφος πρα ​​απ' τις φτρες που δεν μποροσε να δει. Καθς στεκταν εκε κι οι δο γρισαν το κεφλι -πρτα το μεγαλτερο κορτσι και μετ η μικρτερη αδερφ της, πως πριν- και τον κοταξανε.
     Ο Κλιαν χαμογλασε αββαια και δισχισε κουτσανοντας την αυλ, προς το μρος τους. Πρασε μσα απ τις δροσερς υγρς φτρες για να τις πλησισει. Λγο πριν απ το σημεο που στκονταν τα κορτσια υπρχε να κομμτι καθαρισμνου εδφους και στο δαφος νας μαρος σκκος. Στο σκκο τανε ξαπλωμνο να τρτο κορτσι, το νετερο απ' τα τρα, φορντας να λευκ φρεμα με δαντλες ραμμνες στο γιακ και στα μανκια. Τα λευκ κοκκαλιρικα χρια της τανε διπλωμνα στο στθος της κρατντας σφιχτ να μικρ μπουκτο. Τα μτια της τανε κλειστ. Οι μες στο πρσωπ της τρεμαν καθς πλευε να μη χαμογελσει. Δεν ταν πνω απ πντε ετν. να στεφνι απ ξερς μαργαρτες γρω απ τα ξανθ μαλλι της. νας σωρς απ νεκρ μαραμνα λουλοδια στα πδια της, μια Ββλος ανοιχτ στο πλευρ της.
 -"Η αδερφ μας, Κιτ, εναι νεκρ", επε το μεγαλτερο κορτσι.
 -"Τρα θα 'χουμε την ανστασ της", επε η μεσαα κρη.
     Η Κιτ μενε πολ ακνητη πνω το σκκο. Τα μτια της παρμειναν κλειστ, αλλ πρεπε να δαγκνει τα χελη για να μη χαμογελσει.
 -"Θλετε να παξετε;" ρτησε η μεσαα κρη. "Θλετε να παξετε μαζ μας το παιχνδι; Θα μποροσατε να ξαπλσετε. Θα μποροσατε να εστε ο νεκρς, θα μποροσαμε να σας σκεπσουμε με λουλοδια, να διαβσουμε απ τη Ββλο και να ψλλουμε το "Πιο κοντ ο Θες μας σε σνα".
 -"Εγ θα κλψω", επε το μεγαλτερο κορτσι. "Μπορ να κνω τον εαυτ μου να κλψει ποτε θλω".
     Ο Κλιαν κοντοστθηκε. Κοταξε το κορτσι στο δαφος και μετ τις δυο πενθοσες. Επε στο τλος:
 -"Δεν πιστεω πως αυτ εναι το εδος του παιχνιδιο μου. Δεν θλω να εμαι ο νεκρς".

     Το μεγαλτερο κορτσι τονε κοταξε πνω ως κτω κι στερα κατ πρσωπο.
 -"Γιατ;", ρτησε. "Θα σας ταριαζε γντι ο ρλος...".

==========================

                         Η Γραφομηχαν Της Σεχραζτ

     Ο πατρας της λενας κατβαινε στο υπγειο κθε βρδυ, μετ τη δουλει, για σο μποροσε να θυμηθε και δεν ανβαινε παρ μνο ταν γμιζε τρεις σελδες στην ηλεκτρικ γραφομηχαν IBM, που 'χε αγορσει στο κολλγιο, ταν ακμα πστευε τι κποτε θα τανε δισημος συγγραφας. Εχε πεθνει εδ και τρεις μρες πριν η κρη του ακοσει τη γραφομηχαν, τη συνηθισμνη ρα: να εκρηκτικ και γοργ πληκτρολγημα, που ακολουθοσε σιωπ αναμονς κι ακουγτανε μνο το ηλθιο γουργορισμα της μηχανς.
     Η λενα κατβηκε τα σκαλι στο σκοτδι, με τα τρεμμενα πδια της να μη μπορον να τη κρατσουν. Το μηχνημα της IBM γμιζε το σκοτδι που μριζε μοχλα, τσι η δια η θλψη δειξε να δονεται με ηλεκτρικ ρεμα, πως πριν απ μια καταιγδα. φτασε στη λμπα δπλα στη γραφομηχαν του πατρα της και την ναψε ακριβς τη στιγμ που ο επιλογας ξσπασε σ' να λλο φρενρες πληκτρολγημα. Ορλιαξε και μετ ορλιαξε ξαν σαν εδε τα πλκτρα να κινονται μνα τους, η χρωμιωμνη γραφδα να χτυπ επμονα στον δειο πνακα.
     Τη πρτη φορ που η λενα εδε τη γραφομηχαν να δουλεει μνη της, σκφτηκε τι θα μποροσε να 'χε λιποθυμσει απ το σοκ. Η μητρα της παραλγο να λιποθυμσει κι αυτ, ταν η λενα της την δειξε, το επμενο βρδυ. ταν η γραφομηχαν ρχισε να χτυπ και να γρφει, η μητρα της λενας σκωσε τα χρια ψηλ φωνζοντας με τρεμμενα κτω τα πδια της. Η λενα πρεπε να τη πισει απ το μπρτσο για να μην πσει. Αλλ σε λγες μρες το συνθισαν και μετ τανε κτι... συναρπαστικ. Η μητρα της εχε την ιδα να προσθσει χαρτ, λγο πριν ξεκινσει η γραφομηχαν στις 8 μμ. Η μητρα της θελε να δει τ τους γραφε, αν ταν να μνυμα γι' αυτς απ 'δω και πρα, πως: "Ο τφος μου εναι κρος. Σ' αγαπ και μου λεπεις", π.χ. ταν μως ακμα να μικρ διγημ του. Δεν ξεκινοσε καν απ την αρχ. Ξεκινοσε απ τη μση κι ακριβς στη μση μιας πρτασης. ταν η μητρα της λενας, που σκφτηκε να καλσει τις τοπικς ειδσεις.
     νας παραγωγς απ το κανλι, που ρθε για να δει τη γραφομηχαν, μεινε μχρι να ενεργοποιηθε το μηχνημα κι γραψε μερικς προτσεις, στη συνχεια σηκθηκε κι ανβηκε φουριζος τις σκλες. Η μητρα της λενας σπευσε να τον ακολουθσει, γεμτη αγωνιδεις ερωτσεις.
 -"Τηλεχειριστριο", επε ο παραγωγς, χαμηλφωνα. Κοταξε πσω πνω απ τον μο της με μια χαμνη κφραση. "Πτε θψατε τον ντρα σας, κυρα";
 -"Πριν απ μα εβδομδα. Τ τρχει με 'σας";
     Κανες απ' τους λλους τηλεοπτικος σταθμος δεν ενδιαφρθηκε. Ο τπος στην εφημερδα επε τι δεν εναι ενδιαφρον θμα και δεν εναι το αντικεμεν τους. Ακμα και κποιοι συγγενες τους υποψιστηκαν τι ταν μια κακγουστη φρσα. Η μητρα της λενας πγε για πνο κι μεινε εκε για αρκετς εβδομδες, καταβεβλημνη απ μια τρομερ ημικρανα, απογοητευμνη και συγκεχυμνη. Και στο υπγειο, κθε βρδυ, η γραφομηχαν δολευε, γεμζοντας λξεις στο χαρτ με θορυβδικα πληκτρολογματα.
     Η κρη του νεκρο παρακολουθοσε την ΙBM. μαθε πτε πρπει της βζει νο χαρτ, τσι στε κθε βρδυ το μηχνημα να γρφει τρεις νες σελδες στο διγημα, πως ακριβς ταν ζοσε ο πατρας της. Στη πραγματικτητα, το μηχνημα φνηκε να την περιμνει κθε βρδυ, να ηχε μ' ναν ευχριστο τρπο, ως τη στιγμ που θα 'χε να καινοριο ​​φλλο χαρτ, να το γεμσει με μελανσιες λξεις.
     Πολ καιρ μετ, που κανες λλος δεν σκεφττανε τη γραφομηχαν, η λενα συνχισε να πηγανει στο υπγειο τη νχτα, να' ακοει ραδιφωνο, να διπλνει ροχα και να περν νο φλλο χαρτιο στην IBM ταν ταν απαρατητο. ταν νας απλς τρπος για να της περν η ρα, ανητος και γλυκς, μλλον σαν να επισκεπττανε τον τφο του πατρα της κθε μρα για να αφσει λγα φρσκα λουλοδια.
     Επσης, της ρεσε να διαβζει τις ιστορες ταν τελεωναν. Ιστορες για μσκες και μπιζμπολ, πατρες και τα παιδι τους... και φαντσματα. Μερικς απ' αυτς ταν ιστορες φαντασμτων. Της ρεσαν περισστερο. Δεν ταν αυτ το πρτο πργμα που μαθε σε κθε κκλο μαθημτων γι' αυτματη γραφ; Γρψε γι' αυτ που ξρεις; Το φντασμα στη μηχαν γραφε για νεκρος με μεγλη εξουσα.
     Μετ απ κμποσο καιρ, οι κορδλες για τη γραφομηχαν τανε διαθσιμες μνο με ειδικ παραγγελα. Ττε ακμη κι η IBM σταμτησε να τις φτιχνει. Η γραφομηχαν εχε πια φθαρε. Την αντικατστησε, αλλ μετ η κορδλλα γραφς ρχισε να κολλει. να βρδυ, σταμτησε με θρυβο, δεν μποροσε να προχωρσει κι νας λιπαρς καπνς ρχισε να βγανει απ κτω στον πτο του μηχανματος. Η γραφομηχαν χτυποσε γρμμα το γρμμα, το να πνω στο λλο, μ' να εδος τρελλς μανας, μχρι η λενα να καταφρει να σηκωθε και να τη κλεσει. Τη πγε σε κποιον που ξερε να επισκευζει παλις γραφομηχανς κι λλες συσκευς. Της την επστρεψε σε ψογη κατσταση λειτουργας, αλλ δεν γραψε ποτ ξαν μνη της. Στις τρεις εβδομδες που 'μεινε στο μαγαζ του μστορα, χασε το συνθει της.
     Σαν μικρ κορτσι, η λενα εχε ρωτσει τον πατρα της γιατ πγαινε στο υπγειο κθε βρδυ για να κνει ,τι κανε και της εχε απαντσει τι δεν μποροσε να κοιμηθε αν δεν γραφε. Το να γρφει ζσταινε τη φαντασα του για τη δημιουργας μιας βραδις γεμτης γλυκ νειρα. Τρα την ανησηχοσε η ιδα πως ο θνατς του μπορε να ταν ανσυχος, υπνος και ταραγμνος. Αλλ δεν υπρχε καμμι διαβεβαωση γι' αυτ.
     ταν ττε στα εκοσι ταν πθανε η μητρα της -μια δυστυχισμνη γρι, αποξενωμνη χι μνον απ την οικογνει της αλλ κι απ ολκληρο τον κσμο- που αποφσισε να φγει, πργμα που σμαινε να πουλσει το σπτι κι , τι υπρχε σ' αυτ. Δεν εχε αρχσει ακμα καλ-καλ να τακτοποιε την ακαταστασα στο υπγειο, ταν βρθηκε να κθεται στα σκαλι, ξαναδιαβζοντας τις ιστορες που 'χε γρψει ο πατρας της μετ το θνατ του. Στη ζω του, εχε εγκαταλεψει τη πρακτικ της υποβολς του ργου του σε εκδτες, εχε κουραστε απ την απρριψη. Αλλ η μεταθαντια δουλει του φαιντανε στο κορτσι πολ πιο... ζωνταν απ τη προηγομενη δουλει του κι οι ιστορες του για στοιχει και το αφσικο φανονταν ιδιατερα συναρπαστικς. Τις επμενες βδομδες, συγκντρωσε τα καλλτερ του σ' να μνο βιβλο κι ρχισε να το στλνει στους εκδτες. Οι περισστεροι επαν τι δεν υπρχε αγορ για νους συγγραφες χωρς φμη, αλλ με τη προδο του καιρο κουσε απ ναν εκδτη, να μικροκαμωμνο τπο που επε τι του ρεσαν, πως ο πατρας της εχε μια καλ ασθηση για το υπερφυσικ.
 -"Δεν εχε;" του απντησε ενθουσιασμνα αυτ...
_____________________

    Η σελδα αναγνρισης εδ θα μποροσα να 'ναι πρτη. Ο μνος τρπος που μπορ να σκεφτ ν' ανταποδσω το ενδιαφρον σας εναι με τη προσφορ αυτς της επιπλον ιστορας. Ιστορα που την κουσα πρτη φορ απ φλο μου στις εκδσεις. Αγνοοσε τις πολ σημαντικς λεπτομρειες, οπτε δεν μπορ να σας πω πο εκδθηκε τελικ το βιβλο πτε πραγματικ, κτι περισστερο σχετικ μ' αυτ τη περεργη συλλογ. Μακρι να 'ξερα περισστερα. Ως νθρωπος που γοητεεται απ το Φανταστικ, θα 'θελα ν' αποκτσω να αντγραφο. Δυστυχς, ο ττλος κι ο συγγραφας του απθανου αυτο βιβλου δεν εναι γνωστ.

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers