ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

ËáïãñáöéêÜ 

Öåôõ÷Üíçò Âáóßëåéïò: Ï Ðñáêôéêüò ÄéäÜóêáëïò Ôïõ ÂáöÝùò

(αποσπÜσματα)

ΚεφÜλαιον Ýβδομον. ΔιÜλυσις του αλικοý κασσιτÝρου δια τα ερυθρÜ χρþματα.

     ¸να μÝρος φýλλα κασσιτÝρου (Þ καλÜú λιμαρισμÝνο), τÝσσαρα δρÜμια νιτρικüν οξý Üκρατον (κυζÜπ-σουγλοý) και Ýνα δρÜμι αμμωνιακüν Üλας (νυσατßρι), το βÜζεις εις Ýνα υÜλινον αμμωλÜκι και διαλýεται ο κασσßτερος και εις τον πÜτον του υαλßου μÝνει Üσπρον καταβýθισμα ως ζÜχαρη, Ýπειτα ρßπτεις μια πρÝζα τρßγα (Þ κρεμþριον) και εις το τÝλος προσθÝτεις τριανταδýο δρÜμια νερüν, αυτοý η προσθÞκη χρησιμεýει δια να λαμπρýνη τα ερυθρÜ και πορφυρÜ χρþματα του κρεμεζßου και μπακαμßου.
     Να προσÝχη ο τεχνßτης εις την ρηθεßσαν διÜλυσιν να ρßπτη το καλÜú απü ολßγον στο νιτρικüν οξý διüτι βρÜζει μüνον του φουσκþνει και ημπορεß να χυθÞ, πρÝπει προσÝτι να το κατασκευÜζει εις ανοικτüν μÝρος και να αποφεýγει τον καπνüν του διüτι προξενεß βÞχαν και κεντÜ εις τους οφθαλμοýς.

ΚεφÜλαιον üγδοον. ΚατασκευÞ πορφυροý χρþματος δια τα μετÜξια και μεταξωτÜ υφÜσματα (τριανταφυλλÞ).

    
Εις εκατüν δρÜμια τρßγα ρßπτεις δÝκα δρÜμια κρεμÝζο, ογδüντα δρÜμια διÜλυσιν αλικοý κασσιτÝρου, και πενÞντα οκÜδες νερüν τα βρÜζεις αρκετÞν þραν, και μετÜ την βρÜσιν κατεβÜζεις το καζÜνι απü την φωτιÜν και üταν παýση η βρÜσις δýνασαι να βÜψης εις αυτüν τÝσσαρες οκÜδες μετÜξι.
     Ο τεχνßτης δýναται να καταβιβÜση την ειρημÝνην ποσüτητα των οκÜδων και εις δρÜμια και μÜλιστα προς δοκιμÞν του.

ΚεφÜλαιον δÝκατον Ýκτον. Κýτρινον χρþμα δια τα μετÜξια νÞματα μαλλιÜ και λινÜ υφÜσματα.

    
Δια να κÜμης κýτρινον χρþμα εις τα προειρημÝνα εßδη ωραßον και στερεüν ακολοýθησον την κÜτωθεν μÝθοδον. Στßψωσον το ýφασμα εις το στßψωμα μωρτÝντε* δια δýο þρας, ÝκβαλÝ το στßψε το μετρßως εις αγγεßον μÝσα δια να μη χÜσης το μωρτÝντε, Ýπειτα κρÝμασÝ το να στεγνþση και παλιν το ξαναβουτÜς εις το μωρτÝντε το εκβÜλεις το στßβεις ως πρüτερον, το βρÝχεις εις ασβεστüνερον (τα μετÜξια üμως δεν τßθενται εις το ασβεστüνερον αλλÜ οýτε δýο Þ τρεις φορÜς εις το μωρτÝντε αλλÜ μßαν και μüνην φορÜν.) χωρßς να το πλýνης αλλÜ να το βρÝξης τüσον, üσον χρειÜζεται προς τον σκοπüν τοýτον και üχι περισσüτερον, Ýπειτα το πλÝνεις με κρýον νερüν και μετÜ το βουτÜς εις το ακüλουθον απüβρασμα της βαφÞς γινüμενον τοιουτοτρüπως.
     ΛαμβÜνεις βακÜμη κýτρινον Þ χρυσüξυλον (καλÞτερον εßναι να βÜλης λαντζιχÝρι αντß του ρηθÝντος χρυσüξυλου) ψιλοκοπανισμÝνον βÜλε τον εις Ýνα σακοýλι λινüν κατ' αναλογßαν τÝσσαρες Ýως εξι οκÜδες χρυσüξυλον δια τριαντατρεßς οκÜδες πανÞ και κρÝμασÝτο εις αγγεßον περιÝχον την απαιτοýμενην ποσüτητα ψυχροý νεροý δηλαδÞ Ýως να σκεπÜζεται το πανßον σου καλþς ανÜπτεις τüτε ελαφρüν πυρ και θÝτεις το βαμβÜκη Þ το λινüν, το ανακατεýεις δια μßαν φορÜν εις το νερüν να θερμαßνεται βαθμηδüν αλλÜ üχι περισσüτερον παρÜ üτι δýναται η χειρ του ανθρþπου να υποφÝρη. ΜετÜ μßαν þραν το πυρ δýναται βαθμηδüν να αυξηθÞ μÝχρις üτου το υγρüν αρχßζη να βρÜζη και μετÜ την βρÜσιν μüνον ολßγα λεπτÜ Üφισε μÝσα στο πανÞ.
     ΠαρÝχει δε και την εξÞς ευκολßαν αυτÞ η κατασκευÞ του χρþματος του τοýτου, αφοý αποπερατωθεß ο ρηθεßς κýτρινος χρωματισμüς και πλυθÞ και βουτιχθÞ εις το απüβρασμα του κρεμÝζου, βρÜζων δýνασαι να κÜμης ερυθροýν χρþμα ως εκεßνο του φεσßου Üλυκον και ωραιüτατον παρüμοιον με εκεßνον του μομπελιÝρου.

ΚεφÜλαιον δÝκατον Ýβδομον. 'Αλυκον χρþμα δια τα μετÜξια.

    
Στßψωσον το μετÜξι σου εις το μωρτÝντε απü το βρÜδυ Ýως το πρωÀ, ÝκβαλÝ το πλýνε το μετÜ ταýτα βοýτιξÝ το εις λαντζιχÝρι καλÜ βρασμÝνο και σουρωμÝνο, γýριζÝ το συχνÜ και τρßβε το εις την χοýφταν σου, και πÜλιν γýριζÝ το Ýως να γßνη κýτρινον ωραßον, μετÜ ταýτα πλýνε το και αν θÝλης να το κÜμης Üλικον, της φωτιÜς, βρÜσε το εις το κρεμÝζον Þ εις το μπακÜμι και το κÜμεις üσους βρασμοýς θÝλεις.
     ΕÜν το βρÜσης με ολßγον κρεμÝζο, εις ολßγην þραν, γßνεται πορτοκαλÞ. ΕÜν το βρÜσης με περισσüτερον κρεμÝζο, περισσοτÝραν þραν, γßνεται Üλυκον. ΕÜν το βρÜσης με Üφθονον κρεμÝζο, καθþς βρÜζονται τα κρεμμÝζα μετÜξια, και το αφßσεις το μετÜξι δια μßαν þραν, εντüς του υγροý γßνεται ως Üλλος κατιφÝς (βελοýδον) διüτι το πρþτον κýτρινον χρþμα üπου εßναι αποκÜτω, δεν αφßνει το κüκκινον χρþμα να γßνη μüρικον.
     Με αυτüν τον τρüπον δýναται ο τεχνßτης να κÜμη οσους βαθμοýς θÝλει και μÜλιστα στερεοýς και üχι καθþς γßνεται με το ασφοýρι και τον ψευδÞ κρüκον και Üλλα πολλÜ μÝσα, τα οποßα γßνονται μεν ωραßα, αλλÜ μεταβÜλλονται, δια του σÜπωνος, του ηλßου και του αÝρος.

ΚεφÜλαιον δÝκατον üγδοον. Χρþμα ροδινüν δια του ασφουρßου.

    
Το ασφοýριον το βÜζουν εις Ýνα σακοýλιον λινüν, το βρÝχουν εις την θÜλασσαν, το βÜζουν εις το ακροθαλÜσσιον επÜνω εις μßαν πλÜκαν, δια να το χτυποýν τα κýματα, και το πατοýν με τα πüδια αρκετÞν þραν, και απü καιρüν εις καιρüν το στßβουν και βλÝπουν üτι βγαßνει κυτρινÜδα το αφßνουν εις τα κýματα της θαλÜσσης ως να βγαßνη το νερüν καθαρüν Ýπειτα το στεγνþνουν εις τον ßσκιον Þ εις της νυκτüς την δροσιÜν και το φυλÜττουν.
     ¸πειτα το βÜζουν εις μÜγγανον απü εκεßνον üπου βγÜζουν το αμιγδαλÝλαιον και ρßπτουν απü πÜνω ψιλοκοπανισμÝνον λατρþνι καθαρüν, δηλαδÞ εις Ýξι οκÜδες ασφοýρι, εικοσιπÝντε δρÜμια λατρþνι το ανακατεýουν καλÜ και το σφßγγουν εις το μÜγγανον Ýως üτου εýγη üλος ο χρωματισμüς του ασφουρßου.
     Και üταν θÝλουν να συνÜξουν το χρþμα του ασφουρßου, και δια να το Ýχουν προφυλαγμÝνον δια üσον καιρü θÝλουν, ρßπτουν λεμονüζουμον, τüσον, üσον να αισθÜνηται τÝτοιαν ξυνÜδα εις την γλþσσαν, βουτοýν μÝσα τουλπÜνια βαμπακερÜ, Þ νÞματα, και αφοý λÜβουν το χρþμα, τα στεγνþνουν εις τον ßσκιον, και τα φυλÜττουν δια να βÜφουν οπüταν θÝλουν, καθþς θÝλομεν εκθÝσει παρακατιþν.
     Και üταν θÝλουν να βÜψουν μετÜξια ως το Üνθος της ροδιÜς ξεσουρτßζουν το χρþμα απü τα τουλπÜνια Þ νÞματα, με διαλελυμÝνον καθαρüν λατρþνι αφοý αφαιρεθÞ το χρþμα τοιουτοτρüπως απü τα τουλπÜνια, ρßπτουν εντüς του χρþματος λεμονßων ζωμüν Ýως να φανÞ το χρþμα ως το Üνθος της ροδιÜς, το ανακατεýουν με το χÝρι και βουτοýν το μετÜξι, το βγÜζουν το πλÝνουν και αν δεν εßναι ωραßον κατÜ την επιθυμßαν του τεχνßτου τα επαναλαμβÜνει πολλÜκις προσθÝτοντας ολßγον κατ' ολßγον λεμονüζουμον, και το κÜμνει Ýως εκεß που θÝλει.

ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟΝ. ΚεφÜλαιον πρþτον. Χρþμα καστανüχρουν (καφερÝγγι).

    
Οι τεχνßται των σκουφωμÜτων εν Κωνσταντινουπüλει και αλλαχοý συνειθßζουν να κατασκευÜζουν τα καστανüχροα χρþματα ως ακολοýθως. Πρþτον τα κÜμουν ερυθρÜ και Ýπειτα κτυποýν το χρþμα λαδß, πρÜγμα επßπονον και πολυÝξοδον, εγþ δε, θÝλω τους διδÜξει ευκολþτερον τρüπον και στερεþτερον, τον ακüλουθον:
     Δια μεν τα καφερÝγγια ζεμÝνια, βÜζεις Ýνα μÝρος (φλιτζÜνι) ξυδüμαυρην, δýο μÝρη μωρδÝντε και Ýνα μÝρος νερüν τα ενþνεις καλþς και αφοý πρþτον τυπþσης το ýφασμα με την μαýρην του τυπþματος, τýπωσον και τα στιψþματα σου δια τα ερυθρÜ Üνθη βÜλε και το πρþτον λουλÜκι Ýπειτα πλýνε το και μετÜ ταýτα ζÜνκωσÝ το, και τρÜβα ζεμÝνι με την Üνωθεν Ýνωσιν και μετÜ 24 Þ 48 þρας πλýνε το εις τρεχÜμενον νερüν και γßνεται χρþμα σταχτερÞ ωραßον και σταθερüν. Αν δεν θÝλεις να το κÜμης λαδÞ βοýτιξÝ το εις βρασμÝνον λαντζιχÝρι χωρßς να Ýχη μÝσα τßποτε Üλλον και αν θÝλεις να το κÜμης καστανüχρουν βρÜσε το εις πÝντε Ýως Ýξι δρÜμια κρεμÝζο και γßνεται ωραßον καφερÝγγι και στερεüν.
     Εννοεßται μετÜ την βρÜσιν εις το κρεμÝζον και την αποπερÜτωσιν του ζεμενßου το τεντþνεις Ýπειτα εις το τελÜρον το βÜζεις εις το δεýτερον λουλÜκι, το πλÝνεις, μετÜ ταýτα το βÜζεις εις το τελÜρον και το θωργιÜζεις Ýπειτα το πλÝνεις και εßναι Ýτοιμον. Καλλßτερα εßναι αφοý βÜλης το πρþτον λουλÜκι ως Üνωθεν να το πλýνης και μετÜ ταýτα να του βÜλης και το δεýτερον λουλÜκι, το πλÝνεις το ζανκþνεις και Ýπειτα του περνÜς το ζεμÝνι και μετÜ την βρÜσιν το θωργιÜζεις και εßναι Ýτοιμον.
     ¼σον περισσοτÝρα εßναι η ξυδüμαυρη και ολιγþτερον το νερüν τüσον βαθýτερον γßνεται. ΒλÝπει ο τεχνßτης üτι με Ýνα ζÜνκωμα και μιαν βρÜσιν γßνεται το παρüν χρþμα.

ΚεφÜλαιον δεýτερον. Χρþματα μενεξελιÜ Þ λελÜ.

    
Το χρþμα λελÜ γßνεται κατÜ διαφüρους τρüπους ως κατωτÝρω πραγματευüμεθα.
 α). ΦÝρομεν το μετÜξι εις χρþμα ελαφρüν τριανταφυλλÞ και μετÜ ταýτα το εμβυθßζομεν εις το κρýον λουλÜκι δια μßαν στιγμÞν, και Ýπειτα το πλÝνομεν και γßνεται ωραßον. ΕÜν τις θÝλη, να το κÜμη βαθýτερον το τριανταφυλλÞ και βαθýτερον το λουλÜκι, ωστε ο τεχνßτης δýναται να το κÜμη üσον βαθýτερον θÝλει.
 β). Γßνεται ακüμη εÜν λÜβης πενÞντα δρÜμια απü το μωρτÝντε και εις αυτü προσθÝσης πÝντε δρÜμια ψιλοκοπανισμÝνον κρεμÝζον.
 γ). Το χρþμα τοýτο γßνεται και αν ακüμα το τριανταφυλλÞ μετÜξι το εμβυθßσης εις την αραιÜν διÜλυσιν κυανÞς μÜζης (ßντικο ντι καρποýνο).
 δ). ΛελÜ χρþματα γßνονται και απü τη κυανÞ μÜζα (ßντικο ντι καρποýνο) ως εξÞς. Αφοý χρωματßσης κυανÜ μετÜξια απü τη κυανÞ μÜζα καθþς εßπομεν εις το πρþτον μÝρος κεφÜλαιον üγδοον, το νερüν που θα σου μεßνη με το χρþμα μαζý ÜφησÝ το να κατασταλÜξη Ýως να καταβÞ κυανοýν το χρþμα, λÜβε το επιπολÜζον καθαρüν νερüν στßψωσε εις αυτüν μετÜξια και μετÜ ταýτα βρÜσε το εις ολßγον κρεμÝζο.

    * ΠαρασκευÞ προστυπτικοý παρασκευÜσματος ΜορτÝντε Þ μωρτÝντε Þ μορδÝντε Þ μωρδÝντε.

     
ΥλικÜ:

   3 δρÜμια στυπτηρßα
   1 δρÜμι οξικüς μüλυβδος
   8 λßτρα καυτüν νερüν
   8 κüκκους (ωσαν τους σπüρους του σιταριοý) ανθρακικüν κÜλιον

    Εργασßα:

     Η στßψη (στυπτηρßα) και ο οξικüς μüλυβδος ρßχνονται εις το νερüν και αφοý διαλυθοýν, ρßχνεται και το ανθρακικü κÜλιο και αφÞνεται το παρασκεýασμα να κρυþση. Αυτü διατηρεßται σε δοχεßον. ¼ταν πρÝπει να γßνη πρüστυψη σε μεταξωτÜ υφÜσματα, εμβαπτßζεται μÝσα στο παρασκεýασμα για τρεις περßπου þρας. ¸πειτα για 24 þρας στεγνþνει και πλÝνεται και εßναι Ýτοιμον.

            (...τÝλος αποσπασμÜτων αφορþντων στα μεταξωτÜ...)

                                       ΓΛΩΣΣΑΡΙ

 ΔρÜμι: 3,2 γραμμÜρια (παλιÜ μονÜδα μÝτρησης βÜρους).
 Τρßγα Þ κρεμþριον: Εßδος φυτοý (Üγνωστον)
 ΚρεμÝζο: Κüκκος ο βαφικüς (παρÜσιτο πουρναριοý, που το συλλÝγουν την 'Ανοιξη και το ξεραßνουν).
 ΜπακÜμι Þ βακÜμη: αιματüξυλο το καμπεχιανü.
 Στιψþνω: κÜνω πρüστυψη (ειδικÞ επεξεργασßα που προηγεßται της βαφÞς κι Ýπεται του πλυσßματος Þ κατÜ τη ταυτüχρονη διÜρκειÜ του, με σκοπü να προετοιμαστεß κατÜλληλα το προς βαφÞν υλικü για την καλýτερη επεξεργασßα του, σε ομαλη απορρüφηση χρþματος, και σταθερÞ κατακρÜτηση του Ýπειτα σε τυχοýσες αντßξοες συνθÞκες).
 ΛαντζιχÝρι: καρπüς του ρÜμνου χρωστικÞς.
 Ασφοýριον: το φυτü ασφüδελος Þ κοινþς σφερδοýκλι.
 Μü(þ)ρικον: βαθιÜ φανταχτερÞ απüχρωση.
 Λατρþνι: ανθρακικÞ σüδα.
 Σκουφþματα: εßδος υφÜσματος για ειδικÞ χρÞση, σκοýφοι και γυναικεßα υφασμÜτινα καλýμματα της εποχÞς, μαντÞλες, καπÝλα εποχÞς.
 ΖεμÝνι: οýγια, φüντο.
 Ζανκþνω: τυπþνω
 Ξυδüμαυρη: υποξεßδιο του θειúκοý σιδÞρου.
 ΜομπελιÝρος: ΜονπελιÝ, εßδος κüκκινου καπÝλου της εποχÞς.
  σταρüσπειρο: υποδιαßρεση του δραμßου: 1 δρÜμι=60 σταρüσπειρα, κüκκος

  Τρεμεντßνα = ρητßνη κωνοφüρων, ρετσßνα
  ΧαλβÜνη = ρητßνη φυτþν, εßδος πικρþν χορταρικþν, χαλβÜνι
  κικßδια = κηκßδια = βελανßδια
  σουμÜκι = ρους ο βυρσοδεψικüς, γÝνος φυτþν γενικÜ με 35 εßδη
  ριζÜρι = Ερυθρüδανο το βαφικü, ροýβια η βαφικÞ, εßδος φυτοý
  μπερσßμι Þ μπρισßμι = μεταξüνημα (αργκü= κελεποýρι)
  τρßγα = κρασß που δεν Ýχει υποστεß ακüμα ζýμωση (τρýγα), κρεμοτÜρταρο, κρεμþριον, üξινον Üλας, υποπροúüν του κρασιοý
  λιθαργýριον = ορυκτü, μονοξεßδιο του μολýβδου
  κεψÝ = τρυπητÞ κουτÜλα ειδικÞ
  αμμωλÜκι = δοχεßον ειδικü (αμμολÜκι), Üμουλα, δοχεßο μεγαλýτερο (γυÜλινα Þ πÞλινα)
  τουρτß = hydrated potassium aluminium sulfate (potassium alum)
  πρινοκüκκι = τα αυγÜ ενüς εντüμου που λÝγεται επιστημονικÜ κÝρμης üταν ξεραθοýν και πλυθοýν με ξýδι,, Þταν ο ασýγκριτος ανþτερος τρüπος κüκκινης βαφÞς για τα μεταξωτÜ την εποχÞ αυτÞ και τα φÝσια αργüτερα. Τα αυγÜ αυτÜ, απü μÝγεθος σουσαμιοý μÝχρι πιπÝρι, υπÞρχανε στις νüτιες ακτÝς της Σικελßας, üπου ζοýσε το Ýντομο αυτü. ΥπÞρχαν üμως χιλιÜδες φορÝς αφθονüτερα στους απÝραντους λüγγους απü πουρνÜρια στη Μεσσηνßα και μοιÜζουν σαν Ýνα εßδος μαýρες χαντρßτσες, σαν τη ψþρα της συκιÜς
  λÜδι του ταρτÜρου = üλιο ντι ταρτÜρο, υγρü οξικü κÜλιο
  τÜτουλα = ντατοýρα, datura, βüτανο
  μαβιÜ πÝτρα = αλογüπετρα, θειúκüς χαλκüς
  θωργιÜζω = χρωματßζω καθþς πρÝπει
  σιτÜμηλον = Üμυλο σßτου
  γþμα = (γüμα) γομαλÜκα, μια φυσικÞ ρητßνη
  νισεστÝ = Üμυλο καλαμποκιοý, νισιστÝ
  ßντιγκο ντι καρποýνο = κυανοýν του Βερολßνου, ßντιγκα προýσκα, λουλÜκι της Γαλλßας
  δραγÜντε = σκüνη αποξηραμÝνου φυτοý τραγÜκανθος
  λατζιβερτß = χρþμα κυανüν, azzure
  καρακαλÝμι = καρÜ καλÝμ (τουρκ.), μαυροκÜλαμο
  μπωρÜζω = βορικüν Üλας, (μπορÜζο, μπωρÜζο)
  λοýτζα, κßτρινο χüρτο = δßκταμνο Þ δßκταμο
  μÞνιον = γλυκυσßδη (το φυτü παιονßα) απαντÜται και μßνιον
  κλησαρισμÝνο = περασμÝνο δια κλησÜρας, κοσκινισμÝνο, διαλεγμÝνο
  σαριχαλιλÝς = παλ ανοιχτü χρþμα, λιλÜ
  λουτοýρι = ερυθρÜ χρωστικÞ
  πρüστιχον = κακÞς ποιüτητας ýφασμα,μικρÜς αξßας κι αντοχÞς
  γομαρÜπικα = gomma arabica, acacia senegal, (γωμαρÜπικα, ζÜμκη, ζÜμκι, τζαμαρÜπητραγανγÜτι, και γωμαρÜμπικα
-------------------------------------------------------------------------

Υπü Ýλεγχον για τεκμηρßωση

τουτßα τα = υλικü παρμÝνο απü λεπιδüπτερον τι (?)
ζερτετζÜφι = χιλιδρονÝας, χιληδρονÝας, βοτÜνι (?)
λιμαδοýρα = γÝμισμα, συμπλÞρωμα ?
ζÜι, ζαχχ = ; κιννικüν τζÜú ? το κοινü τσÜι thea bohea Þ thea biridis ?

--------------------------------------------------------------------------------------

ΠΗΓΗ:   ΕθνικÞ ΒιβλιοθÞκη
ΒΙΒΛΙΟ
:  "Ο Πρακτικüς ΔιδÜσκαλος Του ΒαφÝως"

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣΦετυχÜνης Βασßλειος, τεχνßτης βαφÝας κλωσ/κων υλικþν.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΤυπογραφικÝς εγκαταστÜσεις Ν. Τ. ΠÜσσαρη & Α. Γ. Καναριþτου
ΤΟΠΟΣ:   Εν ΑθÞναις

ΕΤΟΣ:        1862

  Σημ: Τοýτα τα αποσπÜσματα χρησιμοποιÞθηκαν στη πτυχιακÞ μου εργασßα με κýριο θÝμα το μετÜξι. Τα συμπεριÝλαβα χÜριν της μοναδικüτητÜς τους μιας και σÞμερα τοýτες οι μÝθοδοι εßναι πια εγκαταλειμÝνοι. Το παρüν πλÝον Ýχει μüνο λαογραφικÞ και μουσειολογικÞ σημασßα καθþς και για κÜποια γλωσσολογικÞ μελÝτη της εποχÞς.

                         
ΠÜτροκλος ΧατζηαλεξÜνδρου   1993

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers