-

Dali &

-


-
.

--.


.

./.

 
 

 

: ': , ,

     Πριν ξεκινσω να μιλ για μιαν ακμα Γυνακα, με το Γμμα κεφαλαο, πρπει να πω, νμισα πως εχα τελεισει πια με τοτα τα ρθρα. χι, προς Θεο χι, πως εχανε τελεισει οι σημαντικς Γυνακες Του Κσμου, απλ εγ εχα κουραστε, γιατ απαιτε τρομερ ψξιμο και τρομερ κπο, να ττοιο ρθρο, συν το γεγονς τι δεν εχα εμπνευστε. Πρλαβα μλιστα να το προλαλσω ο κουτς, πως τχαμ η Μπηκερ θα ‘τανε μλλον η τελευταα, -ευτυχς εχα βλει το «μλλον». Ε, δε πρλαβε να λαλσει μια το κοκκρι και να ‘σου μπρος μου ν ακμα νομα στο πιτο. Το βζω λοιπν στχο να ξεκινσω κποια στιγμ προς αυτ τη κατεθυνση, λγοντας μσα μου, «Να αυτ θα ‘ναι εκτς απροπτου, το τελευταο…» Ε, τ το ‘θελα; Πφτουνε στα χρια μου κτι κεμενα με χι ακμα να, αλλ πολλ, τουλχιστον 3-4 ακμα. Δε θλω να προλγω, αλλ βλπω νετα, εκτς του παρντος, τουλχιστον λλα 2.     Και φυσικ, πριν ξεκινσω με το κυρως πρσωπο του ρθρου, να κνω μια κπως εκτεταμνη εισαγωγ, στις οικογενειακς της ρζες, που μετρν απ το 1300 μ.Χ. περπου και πρκειται για να απ τα μεγλα τζκια της εποχς. Κι αυτ, γιατ πως μαντεω, απ’ σα διβασα, εναι ν γνωστο κομμτι ιστορας σε πολ κσμο. Ας ξεκινσουμε λοιπν και καλ μας ταξδι. 
     Κατ καιρος οι Φργκοι βασιλες παραχωροσανε προνμια στη παροικα των Βενετν εμπρων στη μεγαλνησο, καθς και σε λλες παροικες ιταλικν πλεων, πως αυτ των Γενουατν. Οι 2 πλεις-κρτη, λγω του ανταγωνισμο που υπρχε μεταξ τους, ρχονταν σε αντιπαρθεση μσω των παροικιν τους στο μεσαιωνικ βασλειο της Κπρου, για την δια τη μεγαλνησο. Η οικονομικ διεσδυση κι ο επεκτατισμς των δο ναυτικν δυνμεων σμαινε ταυτοχρνως και κατχρηση προνομων και παρμβαση στα εσωτερικ του κρτους. Επσης, οι χρες που γνονταν στους Φργκους βασιλες αποδεικνονταν επικερδες τσο για τα 2 κρτη σο και για μερικος υπηκους τους. Ενδεικτικ περπτωση αποτελε ο Φεντερκο Κορνρο, του κλδου της οικογνειας Κορνρο, που αργτερα καθς κι οι απγονο του φεραν το επνυμο Cornaro-Piscopia (Κορνροι της Επισκοπς).
     Ο γενρχης της οικογνειας, που φερε δπλα στο κυρως επθετ του να κυπριακ τοπωνμιο, ταν ο Federico Corner. O πολυσχιδς αυτς μπορος και μγας επιχειρηματας της εποχς ταν μλος της αρχαας και λαμπρς οικογνειας των Κορνρο, που οι ρζες της ανγονται στη Ρμη κι τανε γνωστο με την επωνυμα Cornelii. Στην αρχ εγκατασταθκανε στη Πντοβα κι αργτερα στη πλη των τενγων (βλτων) κοντ στο Λντο.
     Κατ τον 14ο αινα η εν λγω οικογνεια μαρτυρεται ως μια πλοσια οικογνεια που τα μλη διαπρπουν ετε ως μποροι, ετε καταλαμβνοντας υψηλς θσεις στη Δημοκρατα της Βενετας, χωρς εξαρεση ακμη κι αυτο του πατου αξιματος του δγη. Συνολικ 4 δγηδες κατγονταν απ την επιφαν οικογνεια των Κορνρο. Η οικογνεια Κορνρο εχε ιδικτητα λαμπρ μγαρα στη Βενετα και μλη της υπρξαν φεουδρχες κι αφντες στο ργος και στο Ναπλιο της Πελοποννσου, στην Εβοια (Negroponte), στη Κρπαθο (Scarpanto), στη Δαλματα και στην Επισκοπ της Κπρου.
     Ο κλδος αυτς των Κορνρο λαβε την προσωνυμα Cornari-Piscopia, εις ανμνηση της Επισκοπς της Κπρου με τα εφορα κτματα, που τανε περιουσα τους. Οι σπουδαιτεροι κλδοι της οικογνειας Κορνρο εναι 2, αυτς των Cornaro που κατεχανε την Επισκοπ κι ο κλδος των Κορνρο απ που γεννθηκε αργτερα η βασλισσα της Κπρου, Αικατερνη Κορνρο. Ο τελευταος αυτς κλδος λγω της Αικατερνης εναι γνωστς με την επωνυμα Cornaro della Regina (Κορνρο της Βασιλσσης) Cornaro da Ca’Granda (Κορνρο του Μεγλου Οκου).
     σως η τχη να μην ευνοοσε τσο τον Φεντερκο αν δε συναντοσε τον βασιλι της Κπρου Πτρο Α’. Ο θρυλικς βασιλις κι σως ο σπουδαιτερος απ τη δυναστεα των Λουζινιν υπρξε νδοξος σταυροφρος εναντον του ισλμ κι η φμη κι η δξα του φτσανε στην Ευρπη, εν η κυπριακ λακ μοσα τον μνησε ως ργα της Ανατολς και βασιλι της Δσης. ταν περιηγθηκε στις χρες της Ευρπης για να οργανσει μια να σταυροφορα για την απελευθρωση των Αγων Τπων, ο δυτικς κσμος τον υποδχθηκε μ’ ενθουσιασμ και συναθροιζτανε για να τονε θαυμσει απ κοντ.
     Ο πλοσιος Βενετς Φεντερκο -και μετπειτα θεμελιωτς του κλδου που εχε ως φουδο την Επισκοπ- φιλοξνησε τον βασιλι της Κπρου Πτρο Α’ στο μγαρ του στη Βενετα, που βρισκτανε στην ενορα του Αγου Λουκ, στο Μεγλο Κανλι. Το μγαρ του υπρξεν ν απ’ τα παλαι και λαμπρ μγαρα κι ταν οικοδομημνο, σμφωνα με τους ειδικος, σε βυζαντιν τεχνοτροπα. Ο Κορνρο πρσφερε λαμπρ φιλοξενα στο βασιλι της Κπρου, αλλ η γενναιοδωρα του προς αυτν ταν ακμη πιο μεγλη αφο, επσης, του παραχρησε τερστια δνεια. Το ποσ που του δνεισε ανερχτανε στο ψος των 60.000 δουκτων, γιατ ο βασιλις το ‘χε ανγκη για τις προετοιμασες ενς νου πολμου κατ των απστων. Ο βασιλις με τη σειρ του χρισε τον Φεντερκο, Ιππτη του Τγματος του Ξφους, να τγμα που εμπνευστς κι ιδρυτς υπρξε ο διος ο βασιλις Πτρος. Επσης, του παραχρησε την δεια να φρει το οικσημο των Λουζινιν μαζ με το μβλημα του Τγματος του Ξφους, το οποο φερε το εστοχο μττο: Εμμνειν τη αρετ (Pour loyaute maintenir). Ο Κορνρο δε παρλειψε να χαρξει τα οικσημα αυτ στη πρσοψη του μεγρου του. Σε αντλλαγμα ο βασιλις της Κπρου του παραχρησε την Επισκοπ με τις μεγλες εφορες εκτσεις και τα πλοσια νερ της περιοχς, κυρως αυτ του ποταμο Κορρη. Με τον τρπο αυτ ρχισε η συστηματικ εκμετλλευση των φυτειν ζαχαροκλαμου που υπρχαν εκε κι απ’ που μετπειτα τροφοδοτοσε τη Βενετα.
     Μετ τη δολοφονα του βασιλι Πτρου ο Κορνρος συνχισε να ‘χει στενς σχσεις με το μεσαιωνικ βασλειο της Κπρου. Το 1378 εχε μεσολαβσει για το γμο του βασιλι της Κπρου Πτρου Β’ με τη Βαλεντνα Βισκντι (Valentina Visconti), θυγατρα του δοκα του Μιλνου. Η Βαλεντνα πριν μεταβε στη Κπρο εχε φιλοξενηθε, επσης, απ τον Φεντερκο στο ανκτορ του, στη Βενετα. Ο γιος του Ιωννης ταν κατ καιρος αντιμετπιζε προβλματα με τα φουδ του στη Κπρο, δηλαδ, αυτ της Επισκοπς κι αυτ της Μρφου, η Γαληνοττη, πως σε λες τις περιπτσεις, με ιδιατερη φροντδα υπερασπιζτανε τα συμφροντα της οικογνειας Κορνρο. Επσης, η Γαληνοττη, μσω των πρσβεν της, επενβαινε στε να επλθει κποια λση σχετικ με τις συγκροσεις που αφοροσαν τα δικαιματα ρδευσης της περιοχς της Επισκοπς, που κατεχε η οικογνεια Κορνρο με τους ιππτες του Αγου Ιωννη, που διμεναν στο γειτονικ Κολσσι.
     Οι δεσμο με το βασλειο της Κπρου γνονται αργτερα ακμη πιο στενο ταν ο γιος του Φεντερκο, Πτρος Κορνρο, νυμφεεται τη Μαρα (di Enghien) Λουζινιν, πριγκπισσα του ργους και του Ναυπλου, στη Πελοπννησο. ταν λγο μετ ο Πτρος πθανε, χωρς να αφσει απογνους, η Μαρα με γγραφο ημερομηνας 12 Δεκμβρη 1388 παραχωροσε τις κτσεις αυτς στη Γαληνοττη, με τον φβο τι θα πφτανε στην εξουσα των Οθωμανν. Η περπτωση αυτ ββαια ανακαλε στη μνμη μας τον επιδξιο τρπο με τον οποον αργτερα οι Βενετο εχανε περσει στην εξουσα τους και το βασλειο της Κπρου απ τα χρια της Αικατερνης Κορνρο. Οι Cornari-Piscopia συνδθηκαν στεν με τη Κπρο κι αφσανε τα χνη τους κυρως σ’ ,τι χει σχση με τη καλλιργεια της ζχαρης στην Επισκοπ Λεμεσο.
     Το κριο κντρο, με φυτεες ζαχαροκλαμου και παραγωγ ζχαρης, των Κορνρο βρισκταν στην Επισκοπ και μαρτυρεται απ το 1365. Το 1494, πως μας πληροφορε μια πηγ, οι Κορνρο εχανε προσλβει για τη καλλιργεια κι επεξεργασα της ζχαρης γρω στους 400 εργτες, μεταξ των οποων, πως λγεται και δολους. Η απκτηση της Επισκοπς απ τον Φεντερκο Κορνρο εξασφλισε σ’ αυτν και την οικογνει του να σημαντικ ρλο στη κυπριακ παραγωγ και το εμπριο ζχαρης. Παρλο που κατ καιρος οι σχσεις της Γαληνοττης με τους Λουζινιν τανε τεταμνες στε σε διφορες περιπτσεις διτασσε τους πολτες της να εγκαταλεψουν τη νσο, κατ’ εξαρεσην, μως, επτρεπε στους Κορνρο να διατηρον εκε να πρκτορα και να συνεχζουν να εξγουνε τα προντα των κτσεν τους στη Βενετα. λλωστε οι αδελφο Κορνρο –Φεντερκο, Φαντνο & Μρκο- δη απ το 1360 τανε συνεταροι σε οικονομικς κι εμπορικς δραστηριτητες στη Κπρο. Για την εκμετλλευση της ζχαρης, που παραγτανε στις φυτεες της Επισκοπς, δαπνησαν μεγλα ποσ τσο για την επεξεργασα σο και για τη παραγωγ της. Το διυλιστριο ζχαρης των Κορνρο στην Επισκοπ, στη τοποθεσα Σεργια, σμφωνα με τους ειδικος, εναι να μνημεο-κλειδ της ενετικς βιομηχανικς αρχιτεκτονικς στη Κπρο.
     να σωζμενο σχδιο του Καστλο Ντα Πισκπια, που προρχεται απ’ το Κρατικ Αρχεο Βενετας, αποτελε το μοναδικ τεκμριο που παρχει πολτιμες ενδεξεις για την εγκατσταση αυτ των Κορνρο. Το διυλιστριο των Κορνρο εναι μια βιομηχανικ εγκατσταση κτισμνη απ Ενετος ιδιοκττες σε λεβαντνικο σχδιο, γεγονς που μαρτυρε τι το κυπριακ αυτ μοντλο επηρασε τις βιομηχανικς κατασκευς στη Βενετα. Αυτ σως να δνει εξγηση στο γεγονς τι η Βενετα ταν μια απ τις πρτες ευρωπακς χρες που κτισε τα δικ της διυλιστρια, πως μαρτυρε η παρουσα διυλιστηρων ζχαρης (raffinatori di zucchero) πριν απ το 1468 καθς κι λλα ευρματα του 15ου και 16ου αινα, κοντ στη Βενετα.
     Οι πρσφατες αρχαιολογικς ανασκαφς στη τοποθεσα Σεργια της Επισκοπς, που βρσκονται κατλοιπα των ζαχαρμυλων των Κορνρο, δεξαν τι το σμπλεγμα διαθτει εγκαταστσεις για το βρσιμο και το λεσμα της ζχαρης, αποθκες κ.. Οι εγκαταστσεις για το λεσμα παρχουν ενδεξεις για τη μηχανικ διαδικασα με την οποα λειτουργοσαν αυτ τα υδροκνητα μηχανματα. Σε υπγειο αψιδωτ θλαμο στεγαζταν ο τροχς που γριζε τη μυλπετρα στο ισγειο. Υπρχουν επσης, καλ διατηρημνες, οι διπλς εστες, πνω απ τα καμνια, που βραζαν οι μεγλοι χλκινοι λβητες με το χυμ απ το ζαχαροκλαμο. Η παρξη μιας ορθογνιας δεξαμενς, που χρησμευε για το πλσιμο των πλινων καλουπιν για τη ζχαρη, καθς και το υδραγωγεο αποτελον λλα αξιλογα τμματα του ζαχαρμυλου των Κορνρο.
     Αργτερα, ταν η Κπρος πρασε στην εξουσα της Γαληνοττης, οι Κορνροι της Επισκοπς, απγονοι του Φεντερκο, εχαν αποκτσει κι λλα φουδα στη Κπρο εκτς απ την Επισκοπ, πως το χωρι Αντρολκου, της περιοχς της Χρυσοχος, καθς και την Αλεξανδρττα, στη περιοχ της Αλεξανδρττας. Ο οικισμς της Αλεξανδρττας χθηκε με τη προδο των ετν και το τοπωνμιο ξεχστηκε, εν λη η περιοχ κατ τα νετερα χρνια ονομστηκε Τηλλυρα.
     Οι Κορνροι, πως για παρδειγμα ο Γαβριλ Κορνρος, φεουδρχης της Αλεξανδρττας, σμφωνα με σα αναφρει ο μετπειτα δγης Λεονρδος Ντνα αλλ κι λλα βενετικ ανκδοτα γγραφα, εχε δημιουργσει στην Αλεξανδρττα να ναυπηγεο. Οι Κορνροι προσπθησαν ακμη να εξορξουν στη περιοχ Αφροδσια της Αλεξανδρττας κποια πετρματα με την ελπδα τι θα ταν διαμντια, αλλ δυστυχς επρκειτο για λθους που μοιζαν απλς.
     Ενδιαφρουσα ωστσο μαρτυρα εναι αυτ που διασζει ο Μαρνο Σανοτο o Νετερος στα Ημερολγι του, για τη σχση της εν λγω οικογνειας με το βασιλι Πτρο της Κπρου και γενικ με τη μεγαλνησο. Η σζυγος, γρφει, του Φαντνο της Επισκοπς εχε να βαρτιμο περιδραιο, ωραιτατο και πλοσιο σε διακσμηση, που κποτε ανκε στον βασιλι της Κπρου.
    Οι απγονοι των Cornaro-Piscopia και συγκεκριμνα ο Τζιοβνι Μπατστα (Giovanni Battista Cornaro) τo 1680 απευθνθηκε στο δγη προβλλοντας διεκδικσεις ως Cornaro-Piscopia στε να ‘χει το δικαωμα να φρει τα δισημα του Τγματος του Ξφους, που ‘χανε παραχωρηθε απ το βασιλι Πτρο στον πργον του Federico Cornaro-Piscopia.     Κι εδ αρχζουμε να μπανουμε στο ενδιαφρον κομμτι μας, καθς μια απγονος των Κορνρων της Επισκοπς,μας κρδισε τη καρδι. Αξζει λοιπν να αναφρουμε τι η θυγατρα του Giovanni Battista, Ελνα Λουκρτσια, μαζ με τη βασλισσα της Κπρου Αικατερνη υπρξαν οι 2 πιο λαμπρς γυναικεες φυσιογνωμες των 2 κλδων αντστοιχα της οικογνειας Κορνρο. Η Ελνα Λουκρτσια μεινε γνωστ στην ιστορα ως 7γλωσσο θαμα γιατ γνριζε 7 γλσσες κι υπρξε η πρτη γυνακα που εχε εκπονσει διδακτορικ διατριβ. Κι χι μνον αυτ!     τανε τρας μορφσεως. λαβε διδακτορικ στη φιλοσοφα απ το Πανεπιστμιο της Πντοβα υπ την παρουσα χιλιδων μελετητν. Το Πανεπιστμιο χει να μετλλιο στη μνμη της κι υπρχει ακμα να μαρμρινο γαλμα. Το κολγιο Βσαρ, στη Να Υρκη, χει να ζωγραφισμνο γυλινο τζμι το οποο αναπαριστ τα επιτεγματ της. Μελτησε λατινικ, ελληνικ , μουσικ , θεολογα και μαθηματικ και τελικ μαθε εβρακ, αραβικ, χαλδαικα (Ντιας Μεσοποταμας), καθς και γαλλικ, αγγλικ κι ισπανικ. Μελτησε φιλοσοφα κι αστρονομα. χοντας μουσικ ταλντο, ταν ταν  17 ετν μποροσε να τραγουδσει, να συνθσει και να παξει ργανα πως βιολ, ρπα και πινο της εποχς, το αρπχορδο. Ο πατρας της μικρς μεινε τελικ στην ιστορα, χι για τα σα πλεψε μια ζω, αλλ λγω της θυγατρας του. Η ζω καμμι φορ χει και χιομορ… Αλλ βιαζμαστε λιγκι, γι’ αυτ ας πισουμε το νμα της ιστορας, απ την αρχ.     Κατ’ αρχν να πω πριν ξεκινσω, πως στον 17ον αινα, που εκτυλσσεται η ιστορα, οι αντερες σπουδς εναι απαγορευμνες για τις γυνακες, λες εκτς απ κενες που ανκανε στις υψηλς κοινωνικς τξεις και σε μεγλο βαθμ και για τους ντρες κιλας. Εναι 5 Ιουνου του σωτηρου τους 1646 μ.Χ., που ρχεται στον κσμο να κοριτσκι, που μελλε να γρψει, στα λγα χρνια που ξησε, πιτερην ιστορα, απ’ σοι οι πργονο της μαζ, ξοδεοντας μλιστα πολ περισστερο χρνο, χρμα και κπους. Εμαστε στη Βενετα και το κοριτσκι αυτ εναι η Ελνα Λουκρτσια Κορνρο Πισκπια ((Elena Lucrezia Cornaro Piscopia), γνος πως εδαμε, μιας μεγλης Βενετικς οικογνειας με οικσημο, με ιστορα, με φουδα και κρος. Πατρας της ο Τζιοβνι Μπατστα Κορνρο Πισκπια, Πληρεξοσιος του Σαν Μρκο και πολ αξιτιμος Βενετς. Μητρα της εναι η Ζαντα Τζιοβνα Μπνι (Zanetta Giovanna Boni), που πριν το γμο της, δεν ανκε στα ψηλ στρματα της κοινωνικς τξης, κοινς ταν μια απλ κοπελλτσα, αλλ ο ρωτας δε κοιτ ττοια… Η μικρ εχε ακμα 2 αδλφια μεγαλτερα, μιαν αδελφ μεγαλτερη κι ναν αδερφ μικρτερο.     Μεγλωσε σε μια μλλον μοναχικν ατμσφαιρα, γεμτη σπουδς, μθηση κι επγνωση του τι αντιπροσπευε η ιστορα της οικογνεις της. Η πιτσιρκα, νωρς-νωρς για να μη χνει χρνο, στα 7 της κιλας ξεκνησε να διδσκεται ξνες γλσσες κλασσικς και μη και… κρατηθτε: Λατινικ, Αρχαα Ελληνικ, και παρλληλα γραμματικ και μουσικ. Κι λα αυτ απ τον Πστορα της οικογνειας, Πανιερτατο Τζιαμπατστα Φαμπρς. Επιπροσθτως κι ταν μιλοσε επαρκς τις 2 αυτς γλσσες ξεκιν Εβρακ, Ισπανικ, Γαλλικ, Αραβικ και Χαλδαικα παρακαλ, κι ταν κι αυτς γνανε πλον κτμα της, της δσανε παρατσοκλι το Επτγλωσση Μαστρος (Oraculum Septilingue). Αλλ δε σταμτησε κει, δειξε τρομερν ικαντητα λογικς και συλλογιστικς κι τανε σπουδστρια των επιστημν με διες υψηλς επιδσεις, πως και στην εκμθηση γλωσσν. Σποδασε μαθηματικ κι αστρονομα, καθς και φιλοσοφα και θεολογα. Τα δυο τελευταα τανε κι οι μεγλες της αγπες κι εχε κι λλους διδασκλους: Τζον Βλιερ Δρ Μπαρτολττι, Αλεξντερ ντερσον και Λουτζι Αμπρζιο Γραντενγκο, που αλληλοκαλπτανε τα κεν και στα λοιπ μαθματα.     Στα 19 της δη, ταν η πιο γραμματιζομενη και καλλιεργημνη γυνακα στη Βενετα. Ο πατρας της, βλποντας πως το κορτσι τα παρνει τα γρμματα, την ενθρρυνε ζωηρ κι ταν γινε 25 ετν (1672) την στειλε στο διακεκριμνο πανεπιστμιο της εποχς, στη Πντοβα, για να συνεχσει (!!!) τις σπουδς της. Της αγρασε κι να σπιτκι κοντ στο Πανεπιστμιο. Εχεν αρχσει να νοσε, ξαφνικ, μως, ως δια μαγεας, η αρρστια μπκε σε φεση, με το ξεκνημα των σπουδν της. Λγο μετ την εσοδο στο Πανεπιστμιο, γραψε στον πατρα της:

   «Με τη χαρ των σπουδν, τον υγιειν καθαρν αρα και την επιμελ φροντδα των γιατρν, νιθω δυναττερη κι τσι ελπζω πως στο μλλον θα καταφρω να επιστρψω στις σπουδς μου κι ρα να σσω το νομα του Οκου μας απ την αφνεια και τη λθη»!

     Η νεαρ, -πρπει να π, τανε και βαθι θρησκευμενη-, δε γουστριζε να μαζεει πτυχεα, γουστριζε να μαθανει, εχε μια τερστια πενα για τις γνσεις που προτιμοσε, αλλ ο μπαμπς επμεινε γιατ πως τις εξγησε, πρεπε ο κσμος να αναγνωρσει τις απστευτες γνσεις της, να τις πιστοποισει δηλαδ. τσι, τι να κνει το κορτσι, υπκυψε στας πισεις του πατρς κι ρμησε με ζλο, και τλος δωσε εργασα για να πρει το διδακτορικ της. Αυτ συνντησε δυσκολες κι ισχυρν αντσταση, ταν υπβαλλε την εργασα, καθς οι αξιωματοχοι της Ρωμαιοκαθολικς Εκκλησας αρνθηκαν να δσουνε διδακτορικ σε μια γυνακα! (Ακμα και μχρι τις αρχς του 21ο αινα, η Ρωμαιοκαθολικ Εκκλησα δεν βλεπε με καλ μτι τις γυνακες κληρικος). Η Ελνα τη ξανακαταθτει τη επιμον του πατρς, την υποστηρζει με ολκερες παραγρφους απ τα κεμενα του Αριστοτλη, κι αυτ τη φορ, η Εκκλησα υποχωρε και της δδει το Διδακτορικ για τη Φιλοσοφα! Μεγλη δουλει κυρες και κριοι, το λω και συγκινομαι: σ’ να κσμο αμιγς αντρικ κι εχθρικ, να κσμο καμμι 100στη χρνια πριν τη μεγλη Ντι Σατλ που θα ‘τανε και πιο εκολα, κατφερε μια γυνακα, να γνει η 1η που απκτησε ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!!! Μλιστα!

     «να χρνο πριν το διδακτορικ της (1677), χουνε καταφθσει να σωρ κσμος εκλεκτς, για κενες τις ξακουστς πλον συναντσεις και συζητσεις της. χει μαζευτε ολκερο το Πανεπιστμιο της Πντοβα, μεγλο μρος της Γερουσας αλλ και πολτες της Βενετας, και το θμα εναι φιλοσοφικο περιεχομνου, και γνεται στα αρχαα ελληνικ και λατινικ. Απναντ της βρσκονται οι: Τζιοβνι Γκραντενγκο, Φδερς Φ. Κρο, Γ. Φιορλο. Κι οι 3 τους τη γνωρζουνε καλ, τη σβονται, εναι και γνστες θαυμσιοι του αντικειμνου, μα κενη με μιαν ρεμη δναμη σταται απναντ τους, συνομιλντας, επιχειρηματολογντας, στηρζοντας τις θσεις και τις απψεις της, με μιαν ολμπια ψυχραιμα. Αυτ η δημσια συζτηση, τανε που ‘παιξε το ρλο της στη μετπειτα απκτηση του Διδακτορικο της. Αλλ σα να τη βλπει κανες: ρεμη, με τη Σφραγδα της Γνσης,  το Φιλ του Θαντου στο μτωπο, τη Λμψη της αγνς και καθριας ψυχς, να μιλ, να απαντ και να καθηλνει τους πντες γρω της»!

     Η Ιστορικ αυτ Διδακτορικ Εργασα για τη Φιλοσοφα, τανε να γνει στο Σαλνι του Πανεπιστημου της Πντοβα, αλλ δεν τανε δυνατν αυτ το σαλονκι να χωρσει τους επισκπτες-αναγνστες-θαυμαστς-περεργους, τσι μετεφρθη στον Καθεδρικ της Αγας Παρθνου στη Πντοβα. Και τρα προσχτε παρακαλ: Κατ τη διρκεια της παρουσασης του διδακτορικο της, η Ελνα, εντυπωσασε, εξπληξε και… τρμαξε τους εξεταστς της με τις λαμπρς απαντσεις της τσο, που κρνανε πως η τερστια γνση της εχεν υπερκαλψει το μθημα της Φιλοσοφας. Στις 25 Ιονη 1678, η Ελνα Λουκρτσια Κορνρο Πισκπια λαμβνει το πτυχεο της στη Φιλοσοφα κι τανε ττε 32 ετν! Επσης η Δρ Ελνα Κορνρο, λαμβνει επιπροσθτως: το Δαχτυλδι του Δκτωρος, την Κπα απ Ερμνα του Διδκτορος της Φιλοσοφας, και το Δφνινο Στμμα των Ποιητν.     Αν θυμστε μως, εχα πει νωρτερα πως εχε σπουδσει και μουσικ. Ε λοιπν στα 17 της, δη υπολογιζταν ως εξπρ μουσικς. τσι λοιπν, κατ τη διρκεια της ζως της, πρα απ το τι ξεπρασε κατ πολ τα ρια γνσης της Φιλοσοφας, κανε χτμα της το αρπχορδο, το κλαβχορδο, την ρπα και το βιολ. Η κυριαρχα της και στο χρο της μουσικς στεφανθηκε απ τα κομμτια που συνθεσε, αλλ επσης εχε κι ωραα, καλλιεργημνη φων. Πριν απ’ αυτ μως, ντας θρησκευμενη, πως προεπα, στα 11 της εχε δσει κρυφ, ρκον αγντητας, ρκο που σεβστηκε καθ’ λη τη ζω της και δεν τονε πτησε ποτ.     Η Δρ Κορνρο, γινε εξχον μλος στις πιο ξακουστς Ακαδημες της εποχς, δεχταν επισκψεις απ διφορους επιφανες Φιλοσφους, απ’ λα τα μκη και τα πλτη του κσμου: κληρικο, επιστμονες, ευγενες. Η Δρ Ελνα απολμβανε τις συζητσεις αυτς, δινε διαλξεις, στη Θεολογα και παρλληλα συνθετε μουσικ. Κποιοι ερευνητς λνε πως γινε και Λκτωρ των Μαθηματικν στο Πανεπιστμιο της Πντοβα, το 1678. Μχρι σμερα η Δρ Κορνρο εναι ευρως αναγνωρισμνη απ λους τους Λκτορες και συγγραφες.
     ταν τλειωσε λοιπν με τα πτυχεα, αφιρωσε τη ζω της στη φιλανθρωπα. Απκτησε μιαν υψηλ θση στη κοινωνα της Βενετας, αρνθηκε προτσεις γμου απ σημαντικτατους ανθρπους κι αντθετα ντθηκε το ρσο του Τγματος των Βενεδικτνων μοναχν. Στα υπλοιπα 7 χρνια που της μελλε να ζσει επικεντρθηκε στο να διδσκει και να υπηρετε τους φτωχος!     Η Μεγλη αυτ Κυρα πθανε σε ηλικα 38 ετν, στις 26 Ιολη 1684. Ο θνατς της πιστεεται πως προλθε απ φυματωση κι φερε στη Πντοβα μεγλο πνθος: Μια αληθιν αξιοσημεωτη κυρα εχε πεθνει! Αξζει να πω πως γνανε, πραν της Πντοβα, τελετς κηδεας και σε 3 ακμα πλεις της Ιταλας: Ρμη, Σιννα, Βενετα. Η τελευταα της επιθυμα τανε να θαφτε στο κοιμητρι της Βασιλικς της Αγας Τζιουστνα, στη Πντοβα κι χι στο εξαρετο μαυσωλεο που ανκε στην οικογνει της, και μλιστα να ταφε σαν απλ μοναχ με το ρσο των Βενεδικτνων. Την επμενη χρονι, (1685), στο ετσιο μνημσυν της, το Πανεπιστμιο της Πντοβα δημιοργησε να μετλλιο προς τιμν της εξχουσας σπουδστρις του.     Το 1895, η Ηγουμνη Ματλντα Πινσεντ (Mathilda Pynsent) του Αγγλικο τμματος των Βενεδικτνων Αδελφν, νοιξε τον τφο της και μετφερε για επαναταφ σε νο φρετρο και με να πλκα που εξρε τις αρετς της κι ανιστοροσε τη σντομη ζω της. Σμερα, στο Πανεπιστμιο της Πντοβα υπρχει το γαλμ της, πως επσης σε γυλινη απεικνιση στο Πανεπιστμιο Βσαρ, στη Βιβλιοθκη Τμας, στις ΗΠΑ, που τη δεχνει κατ τη παρουσαση της εργασας της στο αντστοιχο της Πντοβα και φτιχτηκε το 1906. Στο Πανεπιστμιο του Πτσμπουργκ, υπρχει πορτρτο της, στον τοχο της τξης των Ιταλικν.     Κατ τη διρκεια της ζως της, γραψε πολλ δοκμια και διατριβς, και λατρευτικς πραγματεες, με φιλοσοφικ και θρησκευτικ θματα. Επσης ακαδημακς μελτες, μεταφρσεις και διφορα λλα ρθρα. Δημοσιευτκανε στη Πρμα, μετ το θνατ της, στα 1688, μα δυστυχς ελχιστα χουνε διασωθε κι αυτ εναι κυρως επιστολς και κποια ποιματα. Το 1669 μετφρασε απ τα Ισπανικ το «Colloquio di Cristo nostro Redentore all’anima devota» (Dialogue between Christ Our Redeemer and a Devoted Soul – Διλογος Μεταξ Του Λυτρωτ Χριστο & Μιας Αφοσιωμνης Ψυχς) να βιβλο απ τον μοναχ Τζιοβνι Λασπρτζιο (Giovanni Laspergio). Το 1670 γινε πρεδρος της Ακαδημας της Ειρνης στη Βενετα. Σχεδν ολκερη η ακαδημακ της συγγραφ χει χαθε κι μως, παρ το τερστιο της απωλεας αυτς, κανες στον κσμο δε ξχασε τη Δρ Ελνα Λουκρτσια Κορνρο Πισκπια!
     Κι οτε κι εμες θα τη ξεχσουμε…

Δρ Ελνα Λουκρτσια Κορνρο Πισκπια

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers