ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

Äïêßìéá 

ÃÕÍÁÉÊÅÓ ÔÏÕ ÊÏÓÌÏÕ: Ï': Ìéá ÐïëùíÞ Ëáìðõñßæåé Óôï Ðáñßóé

                                      ΕισαγωγÞ

     Το καινοýριο Üρθρο που πλÝον κοσμεß το ΣτÝκι μου και παßρνει τη σειρÜ του, Þτανε κÜτι αναμενüμενο. ΜετÜ τις αρχαßες Μοýσες, τις αρχαßες σοφÝς, τις μεταγενÝστερες κλπ, καιρüς Þτανε να μπει και μια πιο πρüσφατη σχετικÜ. Υποτßθεται πως εδþ και μÜλιστα στη λßστα με τις υποψÞφιες, υπÜρχουνε πÜντα κÜποιες που προσπερÜσανε με χßλια την εποχÞ τους, δυσκολευτÞκανε με χßλια στην εποχÞ τους και τελικÜ καταφÝρανε παρüλες τις αντιξοüτητες να πετýχουνε πρÜματα που σπανßως πετýχαινε γυναßκα στην εποχÞ της. ΣÞμερα üμως το πρÜγμα παßρνει Üλλη στρÜτα. Ναι μεν δεν θα την Ýλεγες και σýγχρονη τη σημερινÞ, αλλÜ δεν θα την Ýλεγες και παλιÜ πολý. Δε θα λεγες πως βρÞκε σπαρμÝνα ρüδα στη πορεßα της, αλλÜ δε θα 'λεγες πως ζορßστηκε δα και πÜρα πολý, υποφÝροντας για να πετýχει. Οτι ζορßστηκε ναι, ζορßστηκε, üχι üπως η ΣατλÝ Þ η σορ ΧουÜνα Þ ΚορνÜρο, αλλÜ λιγþτερο απ' αυτÝς. Δεν εßναι λοιπüν αυτοß οι λüγοι που με σπρþξανε να τη συμπεριλÜβω στη λßστα με τις "αγαπημÝνες μου Γυναßκες Του Κüσμου". Τους λüγους, για να κρατÜμε και λιγÜκι το σασπÝνς, θα τους μÜθετε Ýναν Ýναν, Þ μÜλλον δυο-δυο, στις γραμμÝς τοýτου του νÝου Üρθρου και... Üντε γιατß εßπαμε και πολλÜ κι Ýχουμε κι Ýν Üρθρον να τελειþσουμε: Εγþ να το στÞσω κι εσεßς να το διαβÜσετε, γιαυτü ας μη χασομερÜμε με κουβÝντες, αμφüτεροι. ΠÜμε γερÜ! Π. Χ.


==========================================

     ¹ταν 7 ΝοÝμβρη 1867, üταν στην οδü Νοβολπßκι στη Βαρσοβßα, στο σπιτικü του καθηγητÞ ΦυσικÞς & Μαθηματικþν ΒλαντισλÜβ Σκλοντüβσκι, γεννιüταν η κüρη του Μαρßα, το 5ο και στερνοπαßδι του σπιτιοý. Θα μεγαλþσει μες στην αγÜπη που üμως τη σκεπÜζει βαριÜ σκιÜ. Δεν θυμÜται ποτÝ να την Ýχει φιλÞσει η μητÝρα της. Μüνον Ýνα τρυφερü χÜδι στη καμπýλη του μετþπου της. Γιατß η κυρßα Σκλοντüβσκα εßχε παρουσιÜσει Þδη τα πρþτα συμπτþματα φυματßωσης üταν γεννÞθηκε η Μαρßα και παρÜ τους γιατροýς, επß 5 χρüνια, το κακü προχωροýσε σταθερÜ. Χρησιμοποιοýσε λοιπüν το δικü της σερβßτσιο και δε φιλοýσε ποτÝ το γιο και τις κüρες της. Τα μικρÜ λßγα ξÝρανε για τη φοβερÞ αρρþστια, αλλÜ κÜτι μαντεýανε στη θλßψη που σκßαζε το πρüσωπο του καθηγητÞ-πατÝρα και στη φρÜση: "ΘεÝ μου κÜνε καλÜ τη μητÝρα μας" που τους εßχε προσθÝσει στη βραδυνÞ προσευχοýλα τους. Το πρþτο συναπÜντημα με το θÜνατο συνÝβη το 1876 üταν πÝθανε απü τýφο η αδελφÞ της Ζüσια, ενþ 2 χρüνια μετÜ, το 1878, πÝθανε κι η μητÝρα. Η μικρÞ Μαρßα μαθαßνει απü νωρßς πως η ζωÞ εßναι σκληρÞ κι εφεξÞς θα την αντιμετωπßσει με Üγρια περηφÜνεια και χωρßς καρτερßα. Τα πρþτα ισχυρÜ θÝμελα εßχαν Þδη μπει, θα μποροýσε κανεßς να σχολιÜσει, διαβÜζοντας αυτÞ την ιστορßα. ΑποτÝλεσμα; ¸να χρυσü μετÜλλιο, λüγω των επιδüσεþν της, σφραγßζει τις γυμνασιακÝς της σπουδÝς στις 12 Ιουνßου 1883. Η Μαρßα δε δßστασε στιγμÞ, πιÜνει δουλειÜ σαν εσωτερικÞ δασκÜλα σε κÜποια οικογÝνεια εξασφαλßζοντας τροφÞ, στÝγη κι Ýνα μισθü που θα 'στελνε στην αδελφÞ της που Þδη σποýδαζε στο Παρßσι, κι üλα τοýτα μüλις 16 χρονþ.
     Δοýλεψε Ýτσι για 8 χρüνια, üμως το πÜθος της μÜθησης τη καßει κι αυτÞ. Παρακολοýθησε στη Βαρσοβßα το ΙπτÜμενο ΠανεπιστÞμιο, μια σειρÜ δηλαδÞ -παρÜνομων- μαθημÜτων ανατομßας, φυσικÞς, ιστορßας και κοινωνιολογßας απü εθελοντÝς δασκÜλους. ¹τανε στον αριθμü 66 της οδοý Κρακοβßας στο βÜθος μιας αυλÞς με πασχαλιÝς. Μια πρüσκληση απü τη Μπρüνια, το 1891, της επιτρÝπει να εγκατασταθεß στο Παρßσι στο σπßτι της αδελφÞς της, στη λεωφüρο Ζαν ΖωρÝς, τüτε οδüς Γερμανßας, για να παρακολουθÞσει μαθÞματα στη σχολÞ Θετικþν Επιστημþν της Σορβüννης.
 -"Παßρνω τον Þλιο και τον εκσφενδονßζω..." της εßπε, πετþντας κυριολεκτικÜ απü τη χαρÜ της.

     Το δεκεμβριÜτικο φως ρßχνει τις χλωμÝς του ακτßνες στο μεγÜλο αμφιθÝατρο. Τα νεανικÜ κεφÜλια σκυμμÝνα αντιγρÜφουνε τις εξισþσεις που χαρÜζει στον πßνακα το χÝρι του καθηγητÞ Πολ ΑπÝλ. Στα πρþτα Ýδρανα Ýνα κορßτσι χαμογελÜ εκστατικÜ. Τη μεγÜλη καμπýλη του μετþπου της, στεφανþνουν ατßθασες ξανθÝς μποýκλες. Πþς εßναι δυνατüν να θεωρεß κανεßς την επιστÞμη "στεγνÞ";
     Καθþς Þταν αδýνατον να μελετÞσει, λüγω της συνεχοýς κßνησης στο ιατρεßο της αδελφÞς της και του συζýγου της, αποφασßζει να μεßνει μüνη της. ΔιÜβαζε συνεχþς και μüνον οι λιποθυμßες απü τη κüπωση της υπενθýμιζαν üτι Ýπρεπε που και που να τρþει. ΚÜνει αιματηρÝς οικονομßες. ΠηγαινοÝρχεται με τα πüδια στη Σορβüννη κι üταν αρχßζει να νυχτþνει καταφεýγει στη βιβλιοθÞκη Σεν ΖενεβιÝβ üπου καßει το φωταÝριο κι εßναι ζεστÜ.
     ΑυτÜ τα κüπια, αυτοß οι μüχθοι κι οι στερÞσεις, οι τρομερÝς, επßμονες κι επßπονες προσπÜθειες, νομßζατε πως θ' Üφηνε να πÜνε στα χαμÝνα; Οüοοχι φυσικÜ! Κι ιδοý, το 1893 κατακτÜ τη πρþτη θÝση στις εξετÜσεις για το πτυχßο των Φυσικþν Επιστημþν, αλλÜ και την επüμενη χρονιÜ, το 1894, κατÜκτÜ τη δεýτερη θÝση, στις εξετÜσεις για το πτυχßο των Μαθηματικþν τοýτη τη φορÜ! Απü δω και πÝρα, αρχßζει πλÝον στη ζωÞ της να τα κÜνει üλα διπλÜ αυτü το κορßτσι απü τη Βαρσοβßα, και θυμηθεßτε που σας το λÝω.
     Αφοý μÜζεψε ü,τι πτυχßο υπÞρχε και δεν υπÞρχε -που λÝει ο λüγος- επιστρÝφει στη γενÝτειρÜ της, τη Βαρσοβßα. ΕπιστρÝφοντας εκεß, της δüθηκε μια υποτροφßα 600 ρουβλßων που προοριζüτανε για Üξιους φοιτητÝς, σαν τιμÞς Ýνεκεν ας ποýμε. Λßγα χρüνια αργüτερα, μετρþντας üπως πÜντα, δεκÜρα-δεκÜρα, απü τη πρþτη της κιüλας αμοιβÞ για μια μελÝτη, επÝστρεψε τα 600 ροýβλια στο γραμματÝα του ιδρýματος, που Ýμεινε Üναυδος απü τη χειρονομßα της. Η ßδια εßχε δεχθεß την υποτροφßα σαν Ýνδειξη εμπιστοσýνης ευγνωμοσýνης κι επιβρÜβευσης και τη κρÜτησεν üσο χρειαζüτανε για τις ανÜγκες της. Θα το Ýνιωθε σαν ατιμßα αν κρατοýσε Ýστω και μια στιγμÞ παραπÜνω απ' üσο Ýπρεπε, αυτÜ τα χρÞματα που, με την επιστροφÞ τους, θα μποροýσαν να εßναι στÞριγμα για κÜποια Üλλη φτωχÞ κοπÝλα που θα Þθελε να σπουδÜσει. ΜÜλιστα κυρßες και κýριοι! Αυτü που ακοýσ... εεεε διαβÜσατε! Θα το θεωροýσε ατιμßα... λÝει.

     Το 1894 κυλÜ προς το χειμþνα της σýντομης ζωÞς του, αλλÜ δεν εßχανε τελειþσει και τα ωραßα του για τη νεαρÞ πια γυναßκα, τη Μαρßα μας. Της χρωστοýσε κÜτι ακüμα φαßνεται! Η Εταιρεßα Προþθησης της ΕθνικÞς Βιομηχανßας αναθÝτει στη Μαρßα μια μελÝτη για τη προþθηση της βιομηχανßας στη χþρα. Η κοπÝλλα μας ζορßστηκε, καθþς δεν εßχε κατÜλληλο χþρο για εργαστÞρι κι Ýτσι Þρθε σε επαφÞ με τον αγαπημÝνο της καθηγητÞ στο σχολεßο, τον κýριο ΚοβÜλσκι. Αυτüς τσακßστηκε να τηνε βοηθÞσει καθþς Þτανε πολý αγαπητü πλÜσμα κι Þσυχο, πÝραν απü τις επιδüσεις της στα μαθÞματα. Την Ýφερε σ' επαφÞ με Ýναν επßσης επιστÞμονα, που διÝθετε üλα τα μÝσα που της χρειÜζονταν και... παραπÜνω μη σας πω! Εκεß λοιπüν γνþρισε τον Ýρωτα της ζωÞς της, αλλÜ κι Ýνα θαυμÜσιο συνεργÜτη κι εφÜμιλλο της αξßας της, τον ΠÝτρο. ¹τανε λαμπρüς επιστÞμονας κι αμÝσως μüλις την εßδε την ερωτεýτηκε. Να μη πολυλογοýμε και με ...ακατÜλληλες λεπτομÝρειες, τα δυο πιτσουνÜκια συνÞψανε γÜμου κοινωνßαν με συνοπτικÝς διαδικασßες. ΚαλÜ και να θÝλανε φιοριτοýρες και τα ρÝστα, δε θα μποροýσανε καθþς εξüν απü δυο ποδÞλατα που αγορÜσανε για να κÜνουνε περιπÜτους στην εξοχÞ, κατÜ τ' Üλλα, δεν υπÞρχε μαντÞλι για να φυσÞξουνε τη μýτη τους, που λÝει ο λüγος. Για την ακρßβεια κÜνανε γÜμο χωρßς νυφικü, χωρßς βÝρες, χωρßς γαμÞλια δεξßωση -χα!- χωρßς τοýρτα, χωρßς κοστοýμια, χωρßς θρησκευτικü μυστÞριο, αλλÜ και χωρßς συμβολαιογρÜφο, δηλαδÞ κÜνανε γÜμο χωρßς... γÜμο! Και τα ποδÞλατα μη φανταστεßτε, δþρο γÜμου σε μετρητÜ Þτανε και τα θÝλανε για να γυρßζουνε σε περιπÜτους, πικ-νικ κι εκδρομÝς αλλÜ και το καλοκαßρι για τη παραλßα.

     Τσοýλησε λιγÜκι ο καιρüς και φτÜνουμε στο 1897, αρχÝς ΣεπτÝμβρη κι η μοßρα της φýλαξε Üλλα δυο δωρÜκια: Πρþτα Ýρχεται η κοροýλα της η Ερηνοýλα και στο καπÜκι Ýρχεται κι η Üδεια διδασκαλßας για τη ΜÝση Εκπαßδευση, την οποßαν εßχε αιτηθεß πριν απü κÜμποσο! ΠαρÜλληλα με τοýτα üμως τα... γÞινα, εßχε να φροντßσει να φÝρει σε πÝρας και το διδακτορικü της. ¸τσι Ýσπευσε να ξεκινÞσει το ψÜξιμο για το που και πως θα μπορÝσει κÜπου, κÜπως, να το τελειþσει. Τη προσοχÞ της τρÜβηξε η εργασßα ενüς Üλλου επιστÞμονα, ΓÜλλου, του φυσικοý Ανρß ΜπεκερÝλ. Εκεßνος πÜλι λÝει πως εßχε παρατηρÞσει, üτι τα Üλατα ενüς σπÜνιου μετÜλλου, του ουρανßου για την ακρßβεια, χωρßς τη πριν επßδραση φωτüς εξÝπεμπαν κÜποιο εßδος παρÜξενων ακτßνων κι η προσπÜθειÜ του συνßστατο στο να τις ανακαλýψει.
     ΧαρÜς ευαγγÝλια η Μαριþ καθþς βρÞκε το θÝμα της. Θα μελετÞσει αυτÝς τις Üγνωστες ακτßνες κεßνου του Üγνωστου εν πολλοßς, μετÜλλου. Μüνο που ξεκινÜ ανÜποδα! ΠαρατÜ τα πÜντα τα αφορþντα το συγκεκριμÝνο και καταπιÜνεται με üλα τα λοιπÜ μÝταλλα. Με αυτÞ τη... κυκλωτικÞ κßνηση, δεν αργεß να ανακαλýψει πως κι Üλλο μÝταλλο Ýχει τα ßδια... συμπτþματα. Και τα Üλατα κι οι ενþσεις του στοιχεßου φθορßου εκπÝμπουν επßσης αυτüματα ακτßνες üμοιες με κεßνες του ουρανßου. Δεν σταματÜ στιγμÞ να ψÜχνει και τþρα μÜλιστα που μýρισε... ψητü, Ýνας λüγος παραπÜνω. ΕξετÜζει Ýνα προς Ýνα üλα τα ορυκτÜ στοιχεßα και μη και κÜνει τη πρþτη παρατÞρηση-ανακÜλυψη: üσα φÝρουνε φθüριο Þ ουρÜνιο εκπÝμπουν ακτßνες πολý περισσüτερο απ' üση κανονικÜ θα αναμενüταν αν περιεßχανε μüνον ουρÜνιο Þ φθüριο, ενþ αντßθετα üσα δεν περιÝχουνε, δεν εκπÝμπουνε τßποτε. Εκεß συλλαμβÜνει μιαν ιδÝα και διακινδυνεýει να διατυπþσει μιαν υπüθεση: Τα ορυκτÜ κρýβουνε σßγουρα Ýνα νÝο Üγνωστο υλικü στοιχεßο, που ακτινοβολεß, Ýνα νÝο χημικü στοιχεßο! ΜπÜμμμμ!!!
     Οργασμüς επικρατεß στο εργαστÞρι της, Ýρευνες, πειρÜματα, φιαλßδια κλπ, αλλÜ κι ο Üντρας της δεν την αφÞνει μονÜχη, μια τÝτοια δýσκολη στιγμÞ. Εγκαταλεßπει τη δικÞ του Ýρευνα κι ενþνουνε τις δυνÜμεις τους το ΜÜη του 1898! Διασποýν üλες τις ενþσεις του ουρανßου σε διÜφορα χημικÜ που τις απαρτßζουνε και προσμετροýνε τις ακτßνες που εκπÝμπουν. Επικεντρþνονται ιδιαßτερα στον πισσουρανßτη, Ýνωση που προσμετρÞθηκε ιδιαßτερα πιο δραστÞρια απü τις Üλλες και τελικÜ εντοπßζουνε δυο κι üχι μια, δυο ενþσεις του να μετρþνται διαφορετικÜ κι ενεργÝστερες απü τις Üλλες, και πολý πιο Ýντονα! ¢ρα δεν εßναι μüνον Ýνα το νÝο υλικü, αλλÜ δυο!!! Μπαμμμμ ΜπÜμμμμμ!!
     ¼πως εßδαμε αυτü το κορßτσι εξ αρχÞς πÜντα δυο-δυο βαρεß τσι ντουφεκιÝς! ΓιÜλα!

     Δυο μÞνες αργüτερα, εßναι πια σε θÝση να ανακοινþσουν την ανακÜλυψη και των δýο, πρþτα εκεßνου που ονομÜστηκε πολþνιο προς τιμÞ της πατρßδας της Μαρßας και μετÜ του ραδßου, απü το οποßο πÞρε το üνομÜ της αργüτερα η ραδιενÝργεια (ενÝργεια που εκπÝμπεται απü το ρÜδιο). Εδþ πιÜσανε τα δýσκολα üμως! Προσπαθþντας να παρασκευÜσει σε καθαρÞ μορφÞ τα δýο στοιχεßα, το ζÝυγος εργÜστηκε σκληρüτατα για πÜνω απü 4 χρüνια, σε μια παρÜγκα, καθþς το επßσημο ΠανεπιστÞμιο της Σορβüννης δεν τους παραχωροýσε εργαστÞριο, οýτε τους επιδοτοýσε. Το πιθανþτερο να τους περνοýσε γραφικοýς και παλαβοýς μÜλλον. Εν τω μεταξý ο πισσουρανßτης Þτανε πανÜκριβος και τονε κατεργÜζονταν τα μεταλλεßα του ΓιοÜχιμσταλ στη Βοημßα. Η Μαρßα σκÝφτηκε üτι αφοý το πολþνιο και το ρÜδιο βρßσκονται στο ορυκτü, θα βρßσκονται και στα κατÜλοιπÜ του κι Ýτσι ζÞτησε απü αυστριακοýς συναδÝλφους της να μεσολαβÞσουνε στα μεταλλεßα της Βοημßας. Το ζεýγος θα πλÞρωνε τα κατÜλοιπα απü τις πενιχρÝς του οικονομßες. ΤελικÜ σταθÞκανε τυχεροß! Το ΕργοστÜσιο της Βοημßας αποφÜσισε να διαθÝσει στους δυο αυτοýς παλαβιÜρηδες -üπως τους νüμιζε και καλÜ εßπα εγþ πως κι η Σορβüννη ετοιμαζüτανε να τους περÜσει κεßνες τις Üσπρες μπλοýζες με τα μακρυÜ μανßκια, ξÝρετε...-Ýνα τüνο καταλοßπων απü τα περισσÝμματα, που Üλλωστε τα εßχανε για πÝταμα. ΤελικÜ με τα πολλÜ, αρχÝς του 1902, μετÜ απü τιτÜνιες προσπÜθειες ετþν, στερÞσεις, κακουχßες, κι εργαζüμενοι κÜτω απü απßστευτες συνθÞκες στερÞσεων, φτþχειας και κüπων, κατÜφερε η Μαριþ να παρασκευÜσει εν δÝκατο του γραμμαρßου καθαρü ρÜδιο κι εν εικοστü του γραμμαρßου καθαρü πολþνιο. ¢λλη μια φορÜ εßχεν ηχÞσει η διπλοντουφεκιÜ της Μπαμ - μπαμ!
     Ο ΠÝτρος, ο σýζυγος δηλαδÞ, πÞρε Ýδρα καθηγητοý στη Σορβüννη, το 1904 αλλÜ μη βιαστεßτε να πανηγυρßσετε καθþς εργαστÞριο δεν πÞρε ποτÝ, πιθανüν να του κρατÜγανε κανÝνα μανιÜτικο, ποιüς ξÝρει; Του 'χανε προτεßνει εßναι αλÞθεια, το 1900, Ýδρα στη Γενεýη κι αν τη δεχüτανε θα λýνανε μεν το οικονομικü τους πρüβλημα, αλλÜ θα 'πρεπε να παρατÞσει εντελþς την εργασßα τους πρÜγμα που δεν δÝχθηκε. Εν τω μεταξý, η Μαρßα μας; Χμμ καλÞ ερþτηση: Η Μαρßα διορßστηκε καθηγÞτρια ΦυσικÞς στη ΣχολÞ ΘηλÝων των Σεβρþν. Θα μου πεßτε κι εýλογα, ο Ýνας στη Σορβüννη με τιμÝς κι η Üλλη -που στο κÜτω κÜτω Ýκανε üοοολη τη βρþμικη δουλειÜ, να διδÜσκει λυκειοκüριτσα; Ε εντÜξει μη βιÜζεστε, κÜτι εßναι κι αυτü και μÜλιστα, üχι και λßγο... Ýρχονται κι Üλλοι ντουμπλÝδες εν τω μεταξý, υπομονÞ!

     ¼σο γßνονταν αυτÜ τα θαμαστÜ, οι δυο μας Þρωες εßχανε καταβληθεß πÜρα πολý. 2 χρüνια πριν, το 1902 η Μαρßα συγκλονßζεται απü το θÜνατο του πατÝρα της. ΣπατÜλη δυνÜμεων σε συνδυασμü με το θÜνατο του πατÝρα κι η γÝννα που Ýρχεται -δεν εßναι και λßγο πρÜμα ξÝρετε- της 2ης κοροýλας τους της Εýας, προσθÝτει ακüμα Ýνα επιπλÝον βÜρος και φυσικÜ με την ανÜλογη πρüσθετη καταπüνηση. ΑλλÜ το κορßτσι συνεχßζει να μη παßρνει χαμπÜρι (σχεδüν την Ýχω ερωτευτεß ενþσο γρÜφω) κι ο ερχομüς της μικρÞς Ýρχεται και τη βρßσκει μüνη, καθþς ο ΠÝτρος Ýχει να δþσει ακüμα μια σειρÜ διαλÝξεων στη Γενεýη και δεν τονε περιμÝνει και τüσο σýντομα -και γιατß παρακαλþ ο ΠÝτρος κι üχι η Μαρßα στις διαλÝξεις; ΗρÝμησε Þταν ετοιμüγεννη! Α εντÜξει, ας το δεχτοýμε- κι Ýτσι üταν χτυπÜ η πüρτα, παραξενεýευεται πÜρα πολý. Ιδιαßτερα δε, üταν βλÝπει τρεις κυρßους καθωςπρÝπει και καλοντυμÝνους με μαýρα κοστοýμια, αγριεýτηκε λιγουλÜκι στην αρχÞ, να λÝμε και την αλÞθεια, Ýτσι; Τþρα φοβÞθηκε Þ üχι Þταν υποχρεωμÝνη να τους υποδεχτεß και να τους μπÜσει μÝσα. Εκεß αφοý τους τρÜταρε γλυκÜκι και ποτü πολωνικü βαρý, τους ρþτησε τß θÝλουνε. Αυτοß πρþτα σηκþθηκαν με μιαν υπüκλιση μÝχρι το Ýδαφος, που να τρþει η μýτη χþμα και του ματιοý να μη δßνει, συστÞθηκαν με üλες τις τιμÝς -κ.κ. Μπουτß, ΛιπμÜν και ΜουασÜν- κι Þρθαμε να σας ανακοινþσουμε κα Κιουρß πως "Το ΠανεπιστÞμιον των Παρισßων σας απονÝμει τον τßτλο του διδÜκτορος των Φυσικþν Επιστημþν με το βαθμüν '¢ριστα'" και την ανακοßνωση τηνε κÜνει πρþτος ο κ. ΛιπμÜν, πρþην καθηγητÞς της αγαπημÝνος που τηνε λÜτρευε κι αυτüς. Το ημερολüγιο Ýδειχνε 25 Ιουνßου 1903!
     ¢τιμο κορßτσι üμως ε; ΠÜλι δυο μπαμ: κοροýλα και θÝση καθηγητοý πανεπιστημßου!!! Ε δε το λες και μικρü πρÜμα; (και ποýσαι ακüμα; να λες)!

     ¸να ενδεικτικü του Þθους τους χαρακτηριστικüτατο θα Ýλεγα, Þτανε το üτι δεν κατοχυρþσανε ποτÝ καμμιÜ τους εργασßα. Δεν Ýσπευσαν να εξασφαλßσουνε καμμιÜν απü τις μεθüδους τους για την απομüνωση των στοιχεßων, επειδÞ θεωροýσαν üτι δε συμβÜδιζε με το επιστημονικü πνεýμα, καθþς η επιστÞμη εßναι κοινωνικÞ κατÜκτηση και η "κατοχýρωση" (πατÝντα) εμποδßζει τη συνÝχιση της επιστημονικÞς Ýρευνας απü τους επüμενους. Η σημασßα της πρÜξης αυτÞς εßναι ακüμα μεγαλýτερη, διüτι το ζεýγος ανακÜλυψε μεσοýντων των ερευνþν και μεταξý Üλλων, πως η ακτινοβολßα του ραδßου κατÝστρεφε τους καρκινικοýς üγκους. Τρομερü να το σκεφτεß κανεßς! Δεν περÜσανε δα και πολλοß μÞνες, καλοκαßρι και φθινüπωρο Ýφυγε και μπÞκε ο ΔεκÝμβρης στο 1903 και νÝα ευχÜριστα μαντÜτα φτÜσανε στο σπιτÜκι τους: ΚÜθε χρüνο τα τελευταßα χρüνια μετÜ το θÜνατο του μεγÜλου επιχειρηματßα ¢λφρεντ Νüμπελ, εßχε θεσπιστεß βρααβεßο για κÜθε Üτομο που προÜγει τις ειρηνικÝς επιστÞμες. Ο θεσμüς εßχε ξεκινÞσει τüτε πολý πρüσφατα, ξεκßνησε αρχικÜ το 1895 αλλÜ üχι πλÞρης, εν ολßγοις τα βραβεßα Χημεßας, ΦυσικÞς και τα συναφÞ αυτþν, εßχανε θεσμοθετηθεß μüλις το 1901 και τþρα Þτανε μüλις 1903, δυο χρüνια μετÜ τη θεσμοθÝτηση και κÜθε χρüνο τÝτοιαν εποχÞ εδþ και πÜνω απü Ýναν αιþνα, εκεß αρχÝς ΔεκÝμβρη ανακοινþνονταιι. Κεßνη τη χρονιÜ λοιπüν η Σουηδικη Ακαδημßα Επιστημþν ανακοινþνει στις 10 ΔεκÝμβρη πως το φετεινü Νüμπελ ΦυσικÞς θα μοιραστεß εξ ßσου στον Ανρß ΜπεκερÝλ για την εργασßα του με τη ΡαδιενÝργεια μαζß με το ζεýγος Κιουρß. Κακü Þτανε που το ζεýγος δεν μπüρεσε να παραστεß. Δυστυχþς üμως, δεν Þτανε μüνον αυτü το κακü. Τρßα χρüνια μετÜ, η ζωÞ της Μαρßας σκοτεßνιασε, καθþς Ýχασε το σýζυγü της σε ατýχημα. Απρüσεχτος κι αφηρημÝνος ως επιστÞμων, βγÞκε μια μÝρα απü το σπßτι χωρßς να προσÝξει και τονε παρÝσυρε θανατηφüρα μια περαστικÞ Üμαξα! ΠÝνθος! ¹τανε 19 Απρßλη 1906!

     Δυο μÞνες μετÜ περßπου, στις 13 ΜÜη 1906, το ΠανεπιστÞμιο αποφÜσισε να παραχωρÞσει την Ýδρα καθηγητοý που κατεßχεν ο σýζυγüς της, στην ßδια. Η Μαριþ μας θα γινüταν η πρþτη γυναßκα που πÞρε ποτÝ Ýδρα στη Γαλλßα, σε ΠανεπιστÞμιο κι üχι μüνον αυτü, αλλÜ γινüταν επßσης η πρþτη γυναßκα παγκοσμßως που θα Ýδινε σειρÜ διαλÝξεων στη Σορβüννη -πÜλι ο ντουμπλÝς! Και πρÝπει να πω και το εξÞς: Πριν ξεκινÞσει για τη διÜλεξη στους φοιτητÝς, κοßταξε τις σημειþσεις του ΠιÝρ και ξεκßνησε το μÜθημα με την ßδια ακριβþς φρÜση που εκεßνος εßχε κλεßσει την προηγοýμενη παρÜδοση. Εκεßνο üμως που τρÜνταξε και στριφογýρισε τον κüσμο, Þταν η δεýτερη βρÜβευσÞ της με το Βραβεßο Νüμπελ, τοýτη τη φορÜ της Χημεßας το ΔεκÝμβρη του 1911, για την ανακÜλυψη των δυο νÝων χημικþν στοιχεßων που προανÝφερα. Και ξÝρουμε τι σÞμανε αυτü, την ßδια στιγμÞ κιüλας της ανακοßνωσÞς του; Πως η Μαρßα μας θα γινüτανε το πρþτο Üτομο ποτÝ και παγκοσμßως κι ακüμα και μÝχρι τþρα που σας γρÜφω, που θα Ýπαιρνε Νüμπελ για 2η φορÜ! Τρομερþτερο üλων! ΜπρÜβο ΜαρÜκι!!!!
     Κυλοýσε ο χρüνος ομαλþτερα πια και τελικÜ λßγα χρüνια μετÜ χρειÜστηκε να κÜνει μιαν επÝμβαση στα νεφρÜ της και τελικÜ βρÝθηκε πως τα καημÝνα Þτανε σε Üθλια κατÜσταση. ΠερνÜ κι αυτüς ο σκüπελος και φτÜνουμε... -δε θÝλω να πω "αισßως" αλλÜ πÜντως φτÜνουμε- στον Α' Παγκ. Πüλ. Αν νομßσατε πως η Μαρßα θα κÜτσει φρüνιμη κι Þσυχη και θα περιμÝνει το τÝλος του, εßσαστε πολý γελασμÝνοι! ¸χοντας Þδη προχωρÞσει τη τεχνολογßα στα τüτε Üκρα, εßχε στÞσει κι Ýνα καμιονÜκι-üχημα με ακτßνες, σαν ακτινολογικü και θεραπευτικü συγχρüνως και πÞρε σβÜρνα κÜθε στρατüπεδο, κÜθε πεδßο μÜχης και δεν Üφησε τραυματßα για τραυματßα που να μη τονε γιατροπορÝψει! Να! ýστερα με λÝτε νευρικü: ΤÝτοιες ενÝργειες πüτε παßρνουνε Νüμπελ; ΤÝτοιο θÜρρος και μεγαλεßο ψυχÞς πüτε επιβραβεýεται γηßνως υλικþς κι ηθικþς; Να σας το πω εγþ: ΣυνÞθως ποτÝ! Οýτε κι απü το συχωρεμÝνο τον Νüμπελ, που Ýνιωσε τις απßστευτες τýψεις για το μπαροýτι και μετÜ θÜνατον Üφησε φετφÜ και καλÜ! Οοοοοüχι κýριε μετÜ θÜνατον! Εν ζωÞ κι οýτω σε κρßνομεν! Η γιαγιÜ μου Ýλεγε -θιος σχωρÝστην- "Üμα πεθÜνω γω φοýρνος να μη καπνßσει"! ΑλλÜ να συνεχßσω για να μη συγχιστþ παραπÜνω κι Ýχω δουλειÜ να κÜμω, Üρθρο να στÞσω. Λοιπüν ακοýστε το επιμýθιο αυτοý του κεφαλαßου και δþστε βÜση:
     Υπολογßζεται üτι η ßδια, με τα χρÞματα που εßχε συγκεντρþσει απü τα δýο βραβεßα Νüμπελ, Ýστησε περßπου 250 ακτινολογικοýς θαλÜμους στα πολεμικÜ μÝτωπα. Ακοýτε; ¼χι πεßτε μου Ακοýσατε; ΑυτÜ εßναι μÜστορα! ΠÜλι ντουμπλÝ το ΜαρÜκι, Ýστω και μονü, αλλÜ πανßσχυρον ωστüσο!



     ΜερικÝς ακüμα πληροφορßες πριν κλεßσω το εδþ κομμÜτι: Το 1922 εξελÝγη μÝλος της Διεθνοýς ΕπιτροπÞς ΠνευματικÞς Συνεργασßας, της Κοινωνßας των Εθνþν ενþ το 1932 εγκαινßασε το Ινστιτοýτο Ραδßου στη Βαρσοβßα. Τον τελευταßο καιρü της, λßγο πριν το θÜνατü της, οι γιατροß ανακÜλυπταν αφýσικα συμπτþματα στο αßμα της. Ο καθηγητÞς Ρεγκü σημεßωσε:

 "Η κυρßα Κιουρß μπορεß να καταμετρηθεß ανÜμεσα στα μακροπρüθεσμα θýματα των ραδιενεργþν σωμÜτων, που ανακÜλυψαν ο σýζυγüς της κι η ßδια".

     Στη διÜρκεια της αγωνßας Ýβγαζε μικρÜ βογκητÜ πüνου και κÜποια παρÜπονα γεμÜτα απορßα. Ως το τÝλος, η ÝννοιÜ της Þταν η δουλειÜ της: "οι παρÜγραφοι των κεφαλαßων... Να τις κÜνουμε üλες üμοιες... ΣκÝφτηκα αυτÞ την ανακοßνωση..."
     Στις 4 Ιουλßου 1934 ενταφιÜστηκε δßπλα στον Üντρα της στο κοιμητÞρι του Σο, παρουσßα μüνο των στενþν συνεργατþν της. Τα αδÝλφια της ρßξανε στον τÜφο της μια χοýφτα χþμα πολωνικÞς γης.



     Εδþ τελειþνει ο λυρισμüς και τα αστεßα και θα μπω σε πιο σοβαρÜ θÝματα που και πρÝπει να ειπωθοýνε και με την απαιτοýμενη σοβαρüτητα, πρÜγματα που περαστÞκανε ντοýκου, χÜριν της ευ-διÞγησης. Τþρα το Üρθρο ξεκινÜ σοβαρÜ και κλεßνω αυτÞ τη παρÝνθεση!

=================

     Η Μαρßα Σαλþμη Σκλοντüφσκα-Κιουρß (Maria Salomea Skłodowska-Curie, 7 ΝοÝμβρη 1867 - 4 Ιουλßου 1934) Þτανε ΠολωνÞ φυσικüς, χημικüς και καθηγÞτρια. Σε συνεργασßα με τον σýζυγü της, Πιερ Κιουρß, ανακÜλυψε το ρÜδιο και μελÝτησε τα φαινüμενα της ραδιενÝργειας. ΑνακÜλυψε επßσης το πολþνιο κι υπÞρξε η πρþτη γυναßκα που Ýγινε ΚαθηγÞτρια στο πανεπιστÞμιο της Σορβüνης, η πρþτη γυναßκα που μßλησε σε διαλÝξεις στη Σορβüννη, ενþ τιμÞθηκε δυο φορÝς με το Βραβεßο Νüμπελ για τη ΦυσικÞ και τη Χημεßα. 'Ηταν η πιο φημισμÝνη γυναßκα επιστÞμων της εποχÞς της, Þταν γνωστÞ επßσης κι ως ΜαντÜμ Κιουρß.



     ΓεννÞθηκε στις 7 ΝοÝμβρη 1867 στη Βαρσοβßα κι Þτανε το 5ο και τελευταßο παιδß μιας ευκατÜστατης οικογÝνειας. Ο πατÝρας της, ΒλαντισλÜβ Σκλοντüφσκι (Władysław Skłodowski), Þτανε καθηγητÞς φυσικÞς και μαθηματικþν κι υποδιευθυντÞς σε Λýκειο θηλÝων της (με την επιτÞρηση του πατÝρα της, που Þταν δÜσκαλος στο επÜγγελμα, μελετοýσε φυσικÞ και μαθηματικÜ) Βαρσοβßας ενþ η μητÝρα της, Μαρßα, η οποßα ανÞκε σε αριστοκρατικÞ οικογÝνεια χωρßς üμως οικονομικÞ Üνεση, Þτανε καθηγÞτρια σε σχολÞ της ßδιας πüλης. Οι γονεßς της τÞς εßχαν δþσει τρßα υποκοριστικÜ: ΜÜνια, Μανιοýσια, ΑντσιουπÝτσιο. Η Μαρßα Σκλοντüφσκα μαζß με τα 4 αδÝλφια της μεγÜλωσε σε δýσκολη εποχÞ για τη Πολωνßα, αφοý δεν εßχανε περÜσει πολλÜ χρüνια απü την αποτυχημÝνη επανÜσταση του 1863. Απü μικρÞ ξεχþριζε στο σχολεßο για τις ικανüτητες της, κυρßως στη φυσικÞ και στα μαθηματικÜ. Η δυστυχßα üμως δεν Üργησε να χτυπÞσει την πüρτα της οικογÝνειÜς της.
     Το 1874 Þταν δýσκολη χρονιÜ, καθþς η μητÝρα της πÞγε στη Νßκαια για θεραπεßα απü φυματßωση και τον ßδιο χρüνο ο πατÝρας της Ýπεσε σε κυβερνητικÞ δυσμÝνεια, με αποτÝλεσμα να μειωθεß ο μισθüς του και να του αφαιρεθεß το διαμÝρισμα που του εßχε παραχωρηθεß. Δýο χρüνια αργüτερα η αδελφÞ της, Σοφßα, πÝθανε απü τýφο, ενþ το 1878 η μητÝρα της, Μαρßα, απεβßωσε. Παρ' üλες τις κακουχßες, η Μαρßα συνÝχισε τις σπουδÝς της σε κρατικü γυμνÜσιο κι αποφοßτησε με επιτυχßα. Εκεßνη την εποχÞ δεν επιτρεπüταν η φοßτηση γυναικþν στα πολωνικÜ πανεπιστÞμια, με αποτÝλεσμα να πρÝπει να μετακομßσει στο εξωτερικü. ¼μως η φτþχεια της οικογÝνειας την ανÜγκασε να αναζητÞσει εργασßα ως γκουβερνÜντα και δασκÜλα σε πλοýσιες οικογÝνειες, ενþ ταυτüχρονα, μαζß με τη φßλη της Μαρßα Ρακüφσκα και τις δýο αδελφÝς της, παρακολοýθησε μαθÞματα στο παρÜνομο ΙπτÜμενο ΠανεπιστÞμιο.



     Η οξυδερκÞς κοπÝλλα üμως Þταν ανικανοποßητη. Ονειρευüταν να σπουδÜσει και να πÜρει πτυχßο απü πανεπιστÞμιο του εξωτερικοý. Παρüλο που Þταν επιμελÞς και πανÝξυπνη φοιτÞτρια, η δυσμενÞς οικονομικÞ κατÜσταση την εμπüδιζε να πραγματοποιÞσει τα üνειρÜ της. Δεν το Ýβαλε κÜτω. Μαζß με την αδερφÞ της, Μπρüνια, Þρθαν σε μßα συμφωνßα. ¼σο η Μπρüνια θα σποýδαζε στο Παρßσι ΙατρικÞ, θα εργαζüταν η Μαρßα για να πληρþσει τις σπουδÝς της αδερφÞς της. ¼ταν η Μπρüνια θα αποφοιτοýσε θα Ýκανε το ßδιο για τη Μαρßα. Για οχτþ ολÜκερα χρüνια εργαζüταν ως παιδαγωγüς και κουβερνÜντα κι αφιÝρωνε üλο τον ελεýθερο χρüνο της μελετþντας φυσικÞ, χημεßα και μαθηματικÜ. Στην οικογÝνεια üπου εργαζüταν γνþρισε κι ερωτεýτηκε τον Καζßμιεζ Μπουοντßφσκι, αλλÜ ýστερα απü παρÝμβαση των γονÝων του το ειδýλλιο διαλýθηκε.
     Το 1891, σε ηλικßα 24 ετþν, μετακüμισε στο σπßτι τÞς μεγαλýτερης αδελφÞς της, ΜπρονισουÜβα, στο Παρßσι για να παρακολουθÞσει μαθÞματα στη σχολÞ Θετικþν επιστημþν του πανεπιστημßου της Σορβüνης. ΕπειδÞ üμως Þθελε ησυχßα για να διαβÜζει, θÝλησε να μεßνει μüνη σε Ýνα διαμερισματÜκι. Ζοýσε σε Ýνα μικρü παταρÜκι με τα λιγοστÜ χρÞματα που εßχε καταφÝρει να αποταμιεýσει. Τα φοιτητικÜ της χρüνια Þτανε δýσκολα λüγω των οικονομικþν δυσκολιþν που αντιμετþπιζε. ΜÜλιστα κατÜ τη διÜρκεια της διαμονÞς της στο ΚαρτιÝ ΛατÝν περιüρισε σε τüσο μεγÜλο βαθμü τα γεýματα της, þστε λιποθýμησε κι αναγκÜστηκε να επιστρÝψει, ýστερα απü πιÝσεις του γαμπροý της, Καζßμιερζ Ντουοýσκι, στο σπßτι της αδελφÞς της. Αφοý ανÝρρωσε, επÝστρεψε στο δικü της διαμÝρισμα. ΣημαντικÞ οικονομικÞ ενßσχυση για τη συνÝχιση των σπουδþν της Ýλαβε απü Ýνα πολωνικü ßδρυμα, το οποßο της παραχþρησε υποτροφßα 600 ρουβλßων. Η καθημερινÞ της ζωÞ περιελÜμβανε διÜβασμα και λßγες þρες ýπνου, ενþ απÝφευγε να κÜνει παρÝα με ΓÜλλους και διατηροýσε επαφÝς μüνο με λιγοστοýς Πολωνοýς φοιτητÝς κι επιστÞμονες. Σε τρßα χρüνια πÞρε πτυχßο στη φυσικÞ και την επüμενη χρονιÜ Þτανε και πτυχιοýχος μαθηματικþν. ΤελικÜ αποφοßτησε απü το πανεπιστÞμιο της Σορβüνης με τα πτυχßα των μαθηματικþν, της χημεßας και της φυσικÞς.



     ΣυνÜντησε για πρþτη φορÜ τον ΠιÝρ (ΠÝτρο) Κιουρß το ΦλεβÜρη του 1894. Γνωρßστηκαν μÝσω του καθηγητÞ ΦυσικÞς του Πανεπιστημßου Φριμποýρ της Πολωνßας Μ. ΚοβÜλσκι. Ο ΠιÝρ εßχε σπουδÜσει ΦυσικÞ στη Σορβüνη κι Þταν μερικÜ χρüνια μεγαλýτερος της. Στην αρχÞ της γνωριμßας τους αναπτýχθηκε αμοιβαßος αλληλοσεβασμüς που εξελßχθηκε σε βαθýτερο αßσθημα. Η χαρÜ κι ο ενθουσιασμüς της Μαρßας δεν περιγραφüταν üταν ο ΠιÝρ της χÜρισε το βιβλßο του Περß της συμμετρßας στα φυσικÜ φαινüμενα. Συμμετρßα μεταξý ηλεκτρικοý πεδßου και μαγνητικοý πεδßου με αφιÝρωση που Ýγραφε: "Στη δεσποινßδα Σκλοντüφσκα με το σεβασμü και τη φιλßα του συγγραφÝα ΠιÝρ Κιουρß". Τον ΜÜη του 1894 ο ΠιÝρ Ýκανε πρüταση γÜμου στη Μαρßα, αλλÜ εκεßνη απÜντησε αρνητικÜ λüγω της προοπτικÞς να εγκαταλεßψει για πÜντα τη Βαρσοβßα και τον πατÝρα της. ΤελικÜ, μετÜ απü Ýνα χρüνο, η Μαρßα αποδÝχθηκε την πρüταση του ΠÝτρου και παντρεýτηκαν με πολιτικü γÜμο στο δημαρχεßο του Παρισιοý. Στον γÜμο δεν εßχαν καν δαχτυλßδια επειδÞ ο ΠιÝρ Κιουρß δÞλωνε Üθεος. Ο μÞνας του μÝλιτος που ακολοýθησε Þταν μÜλλον ασυνÞθιστος αφοý πραγματοποßησαν τον γýρο της Γαλλßας με ποδÞλατα. Απü τüτε η Μαρßα απÝκτησε το επþνυμο Κιουρß, με το οποßο Ýγινε ευρÝως γνωστÞ.



     Στις 12 ΣεπτÝμβρη 1897 απÝκτησαν τη κüρη τους ΕιρÞνη και το 1904 τη δεýτερη κüρη τους, Εýα. Η Εýα πÝθανε σε ηλικßα 103 ετþν στις 22 Οκτωβρßου του 2007. ΜετÜ τον γÜμο της με τον ΠιÝρ συνÝχισε τις επιστημονικÝς ÝρευνÝς της. Στην ανατροφÞ των δýο παιδιþν τους βοÞθησε ο πατÝρας του ΠιÝρ, ο οποßος Þτανε χÞρος. Χαρακτηριστικü στην ανατροφÞ που Ýδωσε στις κüρες της, εßναι üτι δεν τις þθησε σε καμßα θρησκεßα αφÞνοντας αυτÝς να επιλÝξουνε ποια προτιμÜνε. Τα παιδιÜ της Κιουρß ακολοýθησαν την εξÞς πορεßα στη ζωÞ τους: η Εýα Κιουρß-Λαμπουßς Ýγινε συγγραφÝας κι Ýγραψε τη βιογραφßα της μητÝρας της με τßτλο ΜαντÜμ Κιουρß, ενþ η ΙρÝν Ζολιü-Κιουρß παντρεýτηκε τον μαθητÞ της μητÝρας της και φυσικü Φρεντερßκ Ζολιü, σποýδασε φυσικüς και βραβεýτηκε με το ΝομπÝλ Χημεßας.
     Το 1906 ο ΠιÝρ ενþ διÝσχιζε το δρüμο, σε μια στιγμÞ αφηρημÜδας, παρασýρθηκε απü Üμαξα και σκοτþθηκε. ΑμÝσως μετÜ το θÜνατü του, χιλιÜδες μηνýματα συμπαρÜστασης Ýφθασαν στο σπßτι τους απü πολιτικοýς, επιστÞμονες κι αγνþστους. Η κηδεßα Ýγινε στο νεκροταφεßο του Σο, üπου συνοδευüταν απü τον πεθερü της. Τον επικÞδειο εκφþνησε ο φßλος του ΠιÝρ, Ανρß ΠουανκαρÝ.
     Την ßδια περßοδο üμως η φÞμη της Κιουρß στηλιτεýτηκε. Το 1911, τα γαλλικÜ μÝσα τÞς χρÝωσαν παρÜνομη ερωτικÞ σχÝση με Ýνα απü τους μαθητÝς του Πιερ, τον Πολ Λανζεβßν. Ο Πολ Þτανε παντρεμμÝνος με παιδιÜ κ
ι αναγκÜστηκε να χωρßσει Ýπειτα απü τη γνωστοποßηση της σχÝσης. Η σýζυγüς του ανακÜλυψε τα ερωτικÜ γρÜμματα που του εßχε γρÜψει και σýντομα αυτÜ Üρχισαν να κυκλοφοροýν. Η Μαρßα για πολý καιρü δεν μποροýσε να βγει οýτε απü το σπßτι χωρßς να την ακολουθεß ο γαλλικüς Τýπος (που δεν παρÝλειπε σε κÜθε ευκαιρßα να την αποκαλεß "αντροχωρßστρα" και πολλοß ενοχλημÝνοι πολßτες που την κατηγοροýσαν για το γεγονüς üτι εßχε συνÜψει ερωτικÞ σχÝση μ' Ýνα παντρεμÝνο με 3 παιδιÜ κι Ýνα... στο δρüμο, καθþς η γυναßκα του Þταν Ýγκυος) και πολλοß τη κατηγοροýσανε για την "αμαρτωλÞ πρÜξη" της. Η ßδια επισÞμανε μετÜ τη σχÝση της πως "δεν πρÝπει να φοβüμαστε την ανθρþπινη φýση, μüνο να προσπαθοýμε να τη κατανοÞσουμε".



     Στη πραγματικüτητα, η παρÜνομη σχÝση Þταν αφορμÞ. Η αλÞθεια εßναι πως η ιστορßα της τροφοδüτησε τη ξενοφοβßα της εποχÞς και προκÜλεσε διÜφορα ξεσπÜσματα κυρßως απü ακραßα στοιχεßα. Εκεßνη τη περßοδο ο αντισημιτισμüς κι η ξενοφοβßα εßχαν ενταθεß αρκετÜ στη Γαλλßα κι η Κιουρß καθþς Þταν απü τη Πολωνßα, Ýγινε εýκολος στüχος. ΕπειδÞ το πατρικü της üνομα Þταν Σκλοντüβσκα και θýμιζε εβραúκü üνομα, πολλοß τη κατηγüρησαν üτι Þταν Εβραßα. Η κατÜσταση Ýγινε τüσο Üσχημη þστε μια νýχτα, η Κιουρß επιστρÝφοντας απü μια διÜσκεψη στο ΒÝλγιο, συνÜντησε Ýναν θυμωμÝνο üχλο γýρω απü το σπßτι της ο οποßος βασÜνιζε τις δýο κüρες της. ΠÞρε γρÞγορα τα δýο κορßτσια και κατÝφυγε στο σπßτι ενüς φßλου. Οταν τα νÝα Üρχισαν να διαδßδονται πÝρα απü τα σýνορα της Γαλλßας, η ΣουηδικÞ Ακαδημßα Επιστημþν προσπÜθησε να την αποτρÝψει απü το να πÜει στη Στοκχüλμη για να παραλÜβει το 2ο για την ßδια βραβεßο Νüμπελ, þστε "η μοιχαλßδα να μη χρειαστεß να χαιρετÞσει τον Σουηδü βασιλιÜ". Η Μαρßα Κιουρß Ýνιωσε προσβεβλημÝνη κι απÜντησε: "Το βραβεßο μου απονεμÞθηκε για την ανακÜλυψη του ραδßου και του πολωνßου. Θεωρþ üτι δεν υπÜρχει σýνδεση μεταξý της επιστημονικÞς μου δουλειÜς και της προσωπικÞς μου ζωÞς. Δεν μπορþ να δεχθþ üτι η εκτßμηση της αξßας της επιστημονικÞς μου εργασßας μπορεß να επηρεαστεß απü συκοφαντßες για τη προσωπικÞ μου ζωÞ". ΤελικÜ η Μαρßα Κιουρß εμφανßστηκε στην τελετÞ. ΜετÜ τη 2η βρÜβευση της με Νüμπελ Þρθε σ' επαφÞ με εξÝχοντες επιστÞμονες της εποχÞς. ΠαρευρÝθηκε στο 1ο ΣυνÝδριο ΦυσικÞς ΣολβÝû και μοιρÜστηκε τις γνþσεις της με Üλλους συναδÝλφους της. Αξßζει να σημειωθεß üτι το ερωτευμÝνο ζευγÜρι παρüτι εßχε νοικιÜσει και διαμÝρισμα στη Σορβüννη για να 'χει το χþρο του και το χρüνο του, τελικÜ δεν κατÜφερε να εßναι εν τÝλει μαζß. Ο Πολ δε χþρισε ποτÝ τη γυναßκα του κι η Κιουρß σε μια προσπÜθεια εξιλÝωσης γýρισε üλη τη Γαλλßα με το "ακτινολογικü" βανÜκι της βοηθþντας στα μÝτωπα του πολÝμου τραυματßες κι αρρþστους.



     Το 1912 χειρουργÞθηκε στα νεφρÜ. Απü το 1933 η υγεßα της εßχε κλονιστεß σημαντικÜ λüγω της ÝκθεσÞς της στη ραδιενÝργεια. ΣημαντικÞ εßναι η προσφορÜ της στον Α' Παγκüσμιο Πüλεμο, üπου εφοδßασε με δικÜ της Ýξοδα πολλÜ πολεμικÜ νοσοκομεßα με συσκευÝς ακτßνων Χ, Ýτσι þστε να εντοπßζονται τα θραýσματα και οι σφαßρες που Þταν καρφωμÝνες στα σþματα των στρατιωτþν. Υπολογßζεται üτι η ßδια, με τα χρÞματα που εßχε συγκεντρþσει απü τα δýο βραβεßα ΝομπÝλ, Ýστησε περßπου 250 ακτινολογικοýς θαλÜμους στα πολεμικÜ μÝτωπα.
     ΜερικÜ χρüνια μετÜ τον θÜνατο του Πιερ Κιουρß, το 1910, η Μαρßα σýναψε σχÝση με τον Πολ ΛανζεβÜν, πÝντε χρüνια μικρüτερü της και πατÝρα τεσσÜρων παιδιþν, πρþην μαθητÞ του Üντρα της κι εν διαστÜσει παντρεμμÝνο. Στο Üκουσμα της εßδησης απü τον γαλλικü τýπο, η γαλλικÞ κοινωνßα κατÝκρινε τη Μαρßα Κιουρß με αποτÝλεσμα να κινδυνεýσει σοβαρÜ, σε συνδυασμü με μια αρρþστια που τη ταλαιπωροýσε, η υγεßα της. ΕνδεικτικÞ περßπτωση της στÜσης που κρÜτησε ο γαλλικüς τýπος απÝναντι της εßναι η αποσιþπηση της απονομÞς του ΝομπÝλ Χημεßας στη Μαρßα Κιουρß το 1911. Σχεδüν καμμßα εφημερßδα δεν Ýγραψε σχετικÜ με τη διÜκρισÞ της. Παρ' üλ' αυτÜ εκεßνη δε σταμÜτησε ποτÝ ν' αποκαλεß τη Γαλλßα 2η πατρßδα.



     ¸γινε γνωστÞ για την ανακÜλυψη του ραδßου, του πολωνßου και τις μελÝτες για τη ραδιενÝργεια. Απü το 1891 η Μαρßα μελετοýσε τις εργασßες του ΜπεκερÝλ με κýριο θÝμα τις ακτινοβολßες που εξÝπεμπαν τα Üλατα του ουρανßου με αποτÝλεσμα, ýστερα απü παρüτρυνση του ßδιου, να διαλÝξει για θÝμα της διατριβÞς της αυτÜ τα φαινüμενα. Για τη πρüοδο των ερευνþν της το πανεπιστÞμιο της Σορβüνης της παραχþρησε μια υπüγεια αποθÞκη με στοιχειþδη εξοπλισμü. Παρ' üλες τις κακÝς συνθÞκες που επικρατοýσαν στο εργαστÞριο, αυτÞ η λεπτεπßλεπτη γυναßκα, που εργÜζεται σκληρÜ κι επεξεργÜζεται τüνους υλικοý, για να παρασκευÜσει μιαν ελÜχιστη ποσüτητα ενüς μαγικοý στοιχεßου, του χλωριοýχου ραδßου, η Μαρßα Κιουρß, απÝδειξε üτι η εκπομπÞ των ακτßνων Þταν μια ιδιüτητα των ατüμων του ουρανßου κι üτι η Ýνταση της ακτινοβολßας που παραγüταν απü το ουρÜνιο Þταν ανÜλογη της ποσüτητας. Επßσης διαπßστωσε üτι η εκπομπÞ των ακτßνων δεν επηρεαζüταν απü τις εξωτερικÝς μεταβολÝς, καθþς κι üτι, εκτüς απü το ουρÜνιο, κÜποιες ενþσεις του στοιχεßου του θορßου εξÝπεμπαν επßσης ακτινοβολßα. ¾στερα απü αυτÝς τις πρþτες ανακαλýψεις, πρüτεινε την αλλαγÞ του ονüματος απü ακτßνες ουρανßου σε ραδιενÝργεια, η οποßα περιγρÜφει γενικÜ την ιδιüτητα της εκπομπÞς ακτινοβολιþν. Η πιο σημαντικÞ üμως παρατÞρηση Þταν üτι μερικÜ ορυκτÜ ουρανßου παρουσßαζαν πολý πιο ισχυρÞ ραδιενÝργεια απü το ουρÜνιο. Η συγκεκριμÝνη παρατÞρηση συνÜρπασε τον ΠιÝρ, που αποφÜσισε να εγκαταλεßψει τις ÝρευνÝς του στους κρυστÜλλους για να βοηθÞσει τη Μαρßα στο δýσκολο Ýργο της.
     Μαζß πÞγανε την ανακÜλυψη του ΜπεκερÝλ Ýνα βÞμα παραπÝρα. Η Μαρßα υπÝθεσε üτι οι ακτßνες παραμÝνουνε σταθερÝς Üσχετα με τη κατÜσταση Þ το σχÞμα του ουρανßου. Οι ακτßνες, φαντÜστηκε, Þταν αποτÝλεσμα της ατομικÞς δομÞς του χημικοý στοιχεßου. Η ιδÝα Þταν αρκετÜ πρωτοποριακÞ στον τομÝα της ατομικÞς φυσικÞς και η Κιουρß εκεßνη την περßοδο ξεκßνησε να χρησιμοποιεß τη λÝξη ραδιενÝργεια για να περιγρÜψει το νÝο αυτü φαινüμενο. Το 1898 μαζß με τον Πιερ απομüνωσαν μια ουσßα που εξÝπεμπε 300 φορÝς περισσüτερη ακτινοβολßα απü üτι το ουρÜνιο.



     Στις 18 Ιουλßου 1898 οι Κιουρß ανακοινþνουν στην επιστημονικÞ κοινüτητα την ανακÜλυψη ενüς νÝου στοιχεßου, του πολωνßου, που ονομÜστηκε Ýτσι προς τιμÞν της πατρßδας της. Στις 26 ΔεκÝμβρη του ßδιου Ýτους αναγγÝλλεται απü το ζεýγος Κιουρß -λßγους μÞνες αργüτερα- πως ανακÜλυψε Ýνα ακüμη χημικü στοιχεßο που εßχε κοινÞ χημικÞ συμπεριφορÜ με το χημικü στοιχεßο βÜριο και το ονüμασαν ρÜδιο.  Τα συγκεκριμÝνα στοιχεßα εßχαν ανιχνευθεß με τη βοÞθεια της ραδιενÝργειας. ΠροσπÜθησαν ν' απομονþσουν τα δýο νÝα στοιχεßα. Για 4 Ýτη εξÝταζαν τýπους ορυκτþν που προμηθεýονταν απü ορυχεßο της Βοημßας. Το διαχωρισμü του ραδßου τον πÝτυχαν με κλασματικÞ κρυστÜλλωση, εκμεταλλευüμενοι τη μικρüτερη διαλυτüτητα του χλωριοýχου ραδßου σε σχÝση με το χλωριοýχο βÜριο. ΤελικÜ το 1902 κατÜφεραν κι απομüνωσαν 1/10 του γραμμαρßου καθαρü ρÜδιο και 1/20 καθαρü πολþνιο. ΕπιπλÝον προσδιορßσανε τα ατομικÜ τους βÜρη. ¸τσι, ýστερα απü μερικÝς Ýρευνες των επιστημüνων, τα δýο νÝα στοιχεßα αναγνωρßστηκαν επισÞμως απü την επιστημονικÞ κοινüτητα. ΜÜλιστα, οι Κιουρß θεωροýνται κι οι πρþτοι επιστÞμονες που εκτÝθηκαν στη ραδιενÝργεια, χωρßς να γνωρßζουνε τις βλαβερÝς επιπτþσεις του ρÜδιου στον ανθρþπινο οργανισμü. Ακüμη και τþρα, üποιος επιθυμεß να διαβÜσει τις σημειþσεις των επιστημüνων που βρßσκονται στην ΕθνικÞ ΒιβλιοθÞκη του Παρισιοý, χρειÜζεται να υπογρÜψει μια δÞλωση αναφÝροντας üτι με δικÞ του ευθýνη θα τα διαβÜσει επειδÞ τα σημειωματÜρια εκπÝμπουν μικρÞ ποσüτητα ραδιενÝργειας!



     Εντýπωση προκαλεß üτι δεν κατοχýρωσαν τις μεθüδους τους για την απομüνωση των στοιχεßων, επειδÞ δεν συμβÜδιζε με το επιστημονικü πνεýμα. Οι Κιουρß ανακÜλυψαν üτι η ακτινοβολßα του ραδßου κατÝστρεφε τους καρκινικοýς üγκους (Ραδιοθεραπεßα). Η μÝθοδος της ραδιοθεραπεßας τελειοποιÞθηκε το 1906 απü τη Μαρßα Κιουρß, üταν υπολüγισε τις σωστÝς δüσεις για θεραπεßα με ρÜδιο. Το 1910 δημοσßευσε το θεμελιþδες Ýργο της ΜελÝτη επß της ραδιενÝργειας, ενþ τον επüμενο χρüνο κατÜφερε να απομονþσει το μεταλλικü ρÜδιο. ΜετÜ τον θÜνατü της εκδüθηκε απü το Ινστιτοýτο Ραδßου στο Παρßσι Ýνα Ýργο της με τßτλο: ΡαδιενÝργεια, συγγραφÝν υπü της Μαρßας Κιουρß, καθηγÞτριας του Πανεπιστημßου της Σορβüνης, κατüχου βραβεßων ΝομπÝλ ΦυσικÞς και Χημεßας.

   "ΑισθÜνομαι την ανÜγκη να σας πω πüσο πολý θαυμÜζω το πνεýμα σας, την ενÝργειÜ σας και τη τιμιüτητÜ σας. Θεωρþ τον εαυτü μου ευτυχÞ που εßχα την ευκαιρßα να σας γνωρßσω προσωπικÜ στις ΒρυξÝλλες", Ýγραψε ο ΑλβÝρτος ΑúνστÜιν στη Μαρß Κιουρß Ýπειτα απü την συνÜντησÞ τους στο ΒÝλγιο. Επßσης ο ßδιος εßχε δηλþσει: "Η Μαρßα Κιουρß εßναι το μüνο διÜσημο πλÜσμα, του οποßου το Þθος δεν Ýχει διαφθαρεß απü τη φÞμη".



     Το 1903 η Μαρßα Κιουρß Ýλαβε τον τßτλο του διδÜκτορα του Πανεπιστημßου της Σορβüνης με βαθμü ¢ριστα. Τον ßδιο χρüνο το ζεýγος Κιουρß βραβεýθηκε με το ΝομπÝλ ΦυσικÞς, το οποßο μοιρÜστηκαν με τον Ανρß ΜπεκερÝλ. Επßσης το 1903 βραβεýθηκαν απü τη ΒασιλικÞ Εταιρεßα του Λονδßνου με το βραβεßο Davy. Τον επüμενο χρüνο Ýλαβαν το βραβεßο Matteucci. Το 1906 η Μαρßα Κιουρß γινüταν η πρþτη γυναßκα στη Γαλλßα που της δινüταν Ýδρα πανεπιστημßου, ενþ Þταν επßσης η πρþτη γυναßκα που Ýδωσε διÜλεξη στο πανεπιστÞμιο της Σορβüνης. Το 1911 βραβεýθηκε με το ΝομπÝλ Χημεßας απü τη ΣουηδικÞ Ακαδημßα Επιστημþν, παρ' üλο που λßγους μÞνες νωρßτερα η Ακαδημßα Επιστημþν της Γαλλßας εßχε αρνηθεß να τη δεχτεß ως μÝλος της. Εßναι η πρþτη γυναßκα που κÝρδισε βραβεßο Νüμπελ, ο πρþτος Üνθρωπος που κÝρδισε δýο βραβεßα Νüμπελ κι ο μοναδικüς Üνθρωπος μÝχρι σÞμερα που Ýχει βραβεßα Νüμπελ σε διαφορετικÝς επιστÞμες. Το 1921 επισκÝφθηκε τις Η.Π.Α. και προσκλÞθηκε σε επßσημο δεßπνο απü τον πρüεδρο των Η.Π.Α. Ουüρεν ΧÜρντινγκ, που της δþρισε Ýνα γραμμÜριο ραδßου αξßας 200.000 δολαρßων, το οποßο με τη σειρÜ της δþρισε στο Ινστιτοýτο Ραδßου του Παρισιοý. Τον ßδιο χρüνο αναγορεýεται επßτιμη διδÜκτωρ σχεδüν σε üλα τα πανεπιστÞμια των Η.Π.Α., ενþ γßνεται κι επßτιμη δημüτης της ΝÝας Υüρκης. Το ΦλεβÜρη του 1922 εκλÝγεται απü την ΙατρικÞ Ακαδημßα του Παρισιοý "ελεýθερος εταßρος" της. Μερικοýς μÞνες αργüτερα εκλÝγεται απü το συμβοýλιο της Κοινωνßας των Εθνþν μÝλος της διεθνοýς επιτροπÞς πνευματικÞς συνεργασßας. Το 1929 ξαναεπισκÝφθηκε τον Λευκü Οßκο, προσκεκλημÝνη του προÝδρου των Η.Π.Α. ΧÝρμπερτ Χοýβερ. ΠρωτοστÜτησε στην ßδρυση του Ινστιτοýτου Ραδßου στην Βαρσοβßα, το οποßο εγκαινßασε το 1932, παρουσßα του προÝδρου της ΠολωνικÞς Δημοκρατßας. Το 1944 ονομÜστηκε προς τιμÞν της το Πολωνικü πανεπιστÞμιο Μαρßα Σκλοντüφσκα-Κιουρß. ΤÝλος, η επιστημονικÞ κοινüτητα, σε Ýνδειξη σεβασμοý προς αυτÞν, Ýδωσε το üνομÜ της σε μονÜδα μÝτρησης της ραδιενÝργειας (το κιουρß Þ Ci) και στο τεχνητü χημικü στοιχεßο με ατομικü αριθμü 96 (το κιοýριο). Επßσης απεικονιζüταν σε χαρτονομßσματα στη Γαλλßα και στη Πολωνßα.



     Οι χημικοß της εποχÞς θεωροýσαν την ανακÜλυψη του Ραδßου ως τη σημαντικüτερη απü την εποχÞ της ανακÜλυψης του Οξυγüνου. Εßναι πολλÝς οι πρωτιÝς που κατÝκτησε η Μαρßα Κιουρß χÜρη στην επιστημονικÞ δεινüτητα και δραστηριüτητÜ της. ΥπÞρξε η πρþτη ευρωπαßα η οποßα πραγματοποßησε διδακτορικÞ διατριβÞ στις θετικÝς επιστÞμες. Η πρþτη γυναßκα που τιμÞθηκε μαζß με τον Üνδρα της ΠιÝρ Κιουρß με το Νüμπελ ΦυσικÞς για την ανακÜλυψη της ραδιενÝργειας το 1903. Η πρþτη γυναßκα λÝκτωρ και διευθýντρια εργαστηρßου στο ΠανεπιστÞμιο της Σορβüννης. Το 1911 η ΣουηδικÞ Ακαδημßα της απÝνειμε και δεýτερο βραβεßο, αυτÞ τη φορÜ Νüμπελ Χημεßας, για την ανακÜλυψη και απομüνωση του καθαροý Ραδßου, πρÜγμα που συνÝβη για πρþτη φορÜ στην ιστορßα του θεσμοý (το ßδιο Üτομο να τιμηθεß και με δεýτερο Νüμπελ). ΤÝλος μεταθανÜτια πρωτιÜ, εßναι η μüνη γυναßκα η οποßα αναπαýεται στο ΠÜνθεον, το μαυσωλεßο στο οποßο βρßσκονται θαμμÝνοι οι "μεγÜλοι Üνδρες" της Γαλλßας!
     Η Κιουρß επισκÝφτηκε τη Πολωνßα για τελευταßα φορÜ στις αρχÝς του 1934. Η υγεßα της üμως χειροτÝρευε μÝρα τη μÝρα. Λßγους μÞνες αργüτερα, στις 4 Ιουλßου 1934, πÝθανε στο σανατüριο στο Πασß, στο Haute-Savoie, απü απλαστικÞ αναιμßα που πιστÝυοταν üτι εßχε προκληθεß απü τη μακρüχρονη ÝκθεσÞ της στην ακτινοβολßα, αφÞνοντας πßσω της πραγματικÜ μεγÜλο Ýργο. Οι βλαβερÝς επιπτþσεις της ιονßζουσας ακτινοβολßας Þταν Üγνωστες τη περßοδο της εργασßας της, η οποßα διεξαγüταν χωρßς να λαμβÜνονται υπ' üψιν οι παρÜμετροι ασφÜλειας που ωστüσο αναπτýχθηκαν αργüτερα. ΣυχνÜ μετÝφερε δοκιμαστικοýς σωλÞνες που περιÞχαν ισüτοπα στην τσÝπη της και τους αποθÞκευε στο συρτÜρι του γραφεßου της, παρατηρþντας στο αχνü φþς ü,τι εκλυüταν απü τις ουσßες στο σκοτÜδι. Η Κιουρß επιπλÝον Þταν εκτεθειμÝνη σε ακτßνες Χ χωρßς προστατευτικü εξοπλισμü, ενüσω υπηρετοýσε ως ακτινολüγος σε διÜφορα νοσοκομεßα στη διÜρκεια του πολÝμου. Παρüλο που βρισκüταν σε συνεχÞ Ýκθεση δεκαετιþν στην ακτινοβολßα, ποτÝ της δε συνειδητοποßησε τα προβλÞματα υγεßας που θα μποροýσε να εßχε απü την ÝκθεσÞ της στην ακτινοβολßα.
     ¸να χρüνο μετÜ το θÜνατü της, Ýνας πελþριος τüμος προστÝθηκε στα επιστημονικÜ συγγρÜμματα της βιβλιοθÞκης του Ινστιτοýτου Ραδßου. ¹ταν το μÞνυμÜ της στη νÝα γενιÜ, στους νÝους εραστÝς της επιστÞμης, αλλÜ και στην ανθρωπüτητα: Στο γκρßζο εξþφυλλο, το üνομα του συγγραφÝα: "Κυρßα ΠιÝρ Κιουρß - ΚαθηγÞτρια στη Σορβüννη - Βραβεßο Νüμπελ ΦυσικÞς, Βραβεßο Νüμπελ Χημεßας". Απü κÜτω μονολεκτικüς ο φοβερüς τßτλος: "ΡαδιενÝργεια".
     Η πρωτοπüρος επιστÞμονας Μαρß Κιουρß Þτανε μια παθιασμÝνη γυναßκα που με ζÞλο κι ανιδιοτÝλεια καταπιανüταν με οτιδÞποτε εßχε σχÝση με τη φυσικÞ και τη χημεßα. Αν και βοÞθησε αρκετÜ στη κατανüηση της ραδιενÝργειας και ενßσχυσε με καινοτüμο ιατρικü εξοπλισμü νοσοκομεßα της Γαλλßας κατÜ τον Α´ Παγκ. Πüλ., το σκÜνδαλο που ξÝσπασε για ερωτικÞ σχÝση με μικρüτερο παντρεμμÝνο συνÜδελφü της, την ακολοýθησε ως το τÝλος της ζωÞς της.



     ΕνταφιÜστηκε δßπλα στον Üντρα της στο κοιμητÞρι του Σο. Το 1995 τα οστÜ της μεταφÝρθηκαν στο ΠÜνθεον, το μαυσωλεßο στο οποßο βρßσκονται θαμμÝνοι οι "μεγÜλοι Üνδρες" της Γαλλßας. Η βραβευθεßσα με Νüμπελ φυσικüς και χημικüς Μαρßα Κιουρß Þταν η γυναßκα με τη μεγαλýτερη επιρροÞ στην ιστορßα, σýμφωνα με δημοσκüπηση του βρετανικοý δικτýου BBC. Η επιστÞμονας απü την Πολωνßα κατÝκτησε -βÜσει των προτιμÞσεων του κοινοý που συμμετεßχε στην Ýρευνα- τη κορυφÞ του καταλüγου των 100 γυναικþν οι οποßες Üλλαξαν τον κüσμο, χÜρη στα δýο βραβεßα Νüμπελ που απÝσπασε, αλλÜ και λüγω της ÝρευνÜς της για τη ραδιενÝργεια. Πιο κÜτω παρατßθενται συνοπτικÜ, üλες οι βραβεýσεις της:

prix Gegner (1898)
Βραβεßο Νüμπελ ΦυσικÞς (1903)
ΜετÜλλιο ΝτÝιβι (1903)
ΜετÜλλιο Ματεοýτσι (1904)
Actonian Prize (1907)
ΜετÜλλιο Ελιüτ Κρεσüν (1909)
ΜετÜλλιο ¢λμπερτ (1910)
Βραβεßο Νüμπελ Χημεßας (1911)
μετÜλλιο Γουßλαρντ Γκιμπς (1921)
Επßτιμος καθηγÞτρια του πανεπιστημßου της Κρακοβßας
ΜετÜλλιο Βενιαμßν Φραγκλßνος (1921)
John Scott Medal (1921)
ΜετÜλλιο ΝτÝιβι
Λεγεþνα της ΤιμÞς




------------------------------------------------------

    ΤÝλος εδþ κι ελπßζω να το διασκεδÜσατε üσο κι εγþ.  Κλεßνοντας αυτü το ταξιδÜκι, θÝλω να ζÞτησω μια συγγνþμη για το αρχικü κλßμα που διατÞρησα στο 1ο μÝρος της διÞγησÞς μου, μα τελικÜ τß αξßζει η ζωÞ χωρßς μικρÝς νοθεßες και λßγο κÝφι; Π. Χ.

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers