-

Dali &

-


-
.

--.


.

./.


 
 

- 

- () : ,

    "Πσο μου λεπει η Ελλδα! Η Αγγλα δεν εναι ο κσμος μου, εναι σα να ζω στη καρδι ενς μαρουλιο. Εγ χρειζομαι καυτς πτρες, αγκθια, λιδεντρα και φραγκσυκα".
                                        Πτρικ Λη Φρμορ, σε φλο του


Βιογραφικ

      Ο σερ Πτρικ "Πντι" Μικλ Λη Φρμορ, (Patrick Michael Leigh Fermor 11/2/1915-10/6/2011) τανε αγγλορλανδς ταξιδιωτικς συγγραφας, λγιος και στρατιτης, που παιξε σημαντικ ρλο στη Μχη της Κρτης κατ τη διρκεια του Β' Παγκ. Πολ. σο ζοσε, θεωρετο ως νας "απ τους μεγαλτερους εν ζω Βρετανος περιηγητς", εν περιγρφηκε κποτε απ το BBC ως "κρμα ανμεσα σε Ιντινα Τζουνς, Τζιμς Μποντ και Γρχαμ Γκριν".
     Γεννθηκε στο Λονδνο, γιος του Λιοις Λη Φρμορ διακεκριμνου γεωλγου και της Μριελ Αλν. Λγο μετ τη γννησ του η μητρα του φυγε, προκειμνου να συναντσει τον πατρα του στις Ινδες, αφνοντς τον πσω στην Αγγλα με μια λλη οικογνεια. Ως παιδ εχε προβλματα με τη δομ και τους περιορισμος της ακαδημακς πειθαρχας. Για αυτ τον στειλαν σε σχολεο για "δσκολα παιδι". Αργτερα αποβλθηκε απ το Κινγκς Σκουλ, του Καντρμπουρι. Συνχισε τη μθησ του διαβζοντας κεμενα στην Ελληνικ και τα Λατινικ, ργα Σαξπηρ κι ιστορα, με απτερο στχο τη Στρατιωτικ Ακαδημα Σντχερστ.
     Σε ηλικα 18 ετν, αντ να ακολουθσει στρατιωτικ σταδιοδρομα που προοριζταν, πρασε τη Μγχη και ξεκνησε να διασχσει την Ευρπη με τα πδια, με προορισμ τη Κωνσταντινοπολη. Υποκινημνος απ την ασγαστη περιργει του για τον κσμο, πραγματοποησε αυτ το μυθικ κατρθωμα, περνντας απ δοκιμασες και περιπτειες.
     Ξεκνησε στις 8 Δεκμβρη 1933, λγο μετ την νοδο του Χτλερ στην εξουσα στη Γερμανα, με λγα ροχα, το Βιβλο Αγγλικν Στχων Οξφρδης και τις Ωδς του Ορτιου. Κοιμταν που ερισκε, ετε σε αχυρνες και καλβες βοσκν, ετε σε σπτια της αριστοκρατας της Κεντρικς Ευρπης, ακμη και σε μοναστρια. Δο απ τα περιηγητικ του ργα, "Η Εποχ Της Δωρες" 1977 και το "Ανμεσα Στα Δση Και Τα Νερ" 1986, περιγρφουν με λεπτομρειες το ταξδι του. Το 3ο βιβλο εκδθηκε αργτερα με ττλο, "Ο Σπασμνος Δρμος" 2013.

                 
                 Οι 2 πρτοι τμοι της μεγλης του πεζοπορας

     φτασε στη Κωνσταντινοπολη 1η Γενρη 1935 και συνχισε το ταξδι του κατ μκος της ελληνικς χερσονσου, μεινε στον θω και ταξδεψε στην πειρο, τη Μακεδονα και τη Στερε Ελλδα μαθανοντας τα θη και τη γλσσα της χρας που μελλε να γνει 2η πατρδα του. Τον Μρτη, ενεπλκη με την εκστρατεα των βασιλικν δυνμεων στη Μακεδονα ενντια στην εξγερση των φιλοβενιζελικν, του 1935.
     Στην Αθνα, συνντησε τη Μπαλσα Καντακουζηνο (Bălaşa Cantacuzino), Ρουμνα ευγεν της οικογνειας των Καντακουζηνν και την ερωτετηκε. Ζσανε σ' να παλαι νερμυλο, ξω απ τη πλη, που βλεπε προς τον Προ. Εκενος γραφε κι εκενη ζωγρφιζε. Αργτερα μετακμισαν στο Μπλενι (Băleni), τον οκο της οικογνειας των Καντακουζηνν στη Μολδαβα, ως το ξσπασμα του Β' Παγκ. Πολ.

               
                             Η
Μπαλσα Καντακουζηνο

     Με το ξσπασμα του πολμου κατατχθηκε στην Ιρλανδικ Φρουρ (Irish Guards), αλλ εξαιτας της γνσης που κατεχε δη για τον ελλαδικ χρο, απεστλη στο Σμα Γενικν Καθηκντων (General Service Corps) κι γινε στρατιωτικς σνδεσμος στην Αλβανα. Με τη κατρρευση του Αλβανικο μετπου βρθηκε να πολεμ στη Κρτη και την ηπειρωτικ Ελλδα. Κατ τη διρκεια της Γερμανικς Κατοχς, επστρεψε στη Κρτη τρεις φορς, τη μα με αλεξπτωτο.

             

     Ανκε σε ολιγριθμη ομδα αξιωματικν που εχε στχο την οργνωση της αντστασης του νησιο στη γερμανικ κατοχ. Μεταμφιεσμνος βοσκς με το ψευδνυμο Μιχλης Filedem (Φιλεντμ = φλε μου Αδμ), ζησε περισστερα απ 2 χρνια στα βουν. Με τον Γουλιαμ Στνλε Μος ως υπαρχηγ, οδγησε την ομδα που συνλαβε το 1944 τον Γερμαν διοικητ, Χινριχ Κριπε. Ο διος δεν εχε ποτ αναφερθε στο περιστατικ στα βιβλα του. Η ιστορα της απαγωγς του Κριπε γινε γνωστ απ το βιβλο "I 'll Met Βy Moonlight" του Μος, υπαρχηγο του στο βουν κι απ τη ταινα που γυρστηκε αργτερα με τον Ντερκ Μπγκαρντ να ενσαρκνει τον Φρμορ. Οι Κρητικο γιορτζουν τη μρα μνμης της απαγωγς του Κριπε, κοντ στις Αρχνες.

                           
    Αντρτης στη Κρτη με μαρο κροσσωτ μαντλι & κρητικ φορεσι

     Μετ τον πλεμο εργστηκε για το Βρεττανικ Ινστιτοτο. Απ τα τλη της δεκαετας του 1940 συνχισε τα ταξδια και το γρψιμο, αλλ πντοτε επστρεφε στην Ελλδα. Περπτησε την Ελλδα απ κρη σ' κρη με την ιδιτητα του περιηγητ. Κρτησε σημεισεις, διβασε την ιστορα του τπου, βυθστηκε στη μυθολογα, αντρεξε στην Ορθοδοξα, προκειμνου να καταλβει τους λληνες. Το 1990 ανακηρχθηκε επτιμος διδκτωρ της Φιλολογας στο Πανεπιστμιο του Κεντ εν υπρξε αντεπιστλλον μλος της Ακαδημας Αθηνν.

    

     Η βρετανδα ιστορικς ρτεμις Κοπερ που γνριζε τον Πτρικ Λι Φρμορ απ παιδ, συγγραφας της βιογραφας του συμπατριτη της, μιλ για τον ρωα της Αντστασης, τον συναρπαστικ ταξιδιωτικ λογοτχνη, τον γοητευτικ φιλλληνα.

    "τανε φλος της γιαγις μου και του πατρα μου. Πσο γοητευτικς νθρωπος τανε, καλλιεργημνος, ευρυμαθς, νας αυτοδδακτος γλωσσολγος κι ομιλητς τεσσρων γλωσσν, διασκεδαστικς, ζεστς, κρδιζε αμσως σους βρσκονταν γρω του. Ο διος νθρωπος τανε πολ κλειστς σε ,τι αφοροσε την ιδιωτικ του ζω".

     Η γιαγι της ταν η λαδη Ντανα Κοπερ, μια βρετανδα καλλον του Μεσοπολμου, δισημη στους καλλιτεχνικος και πνευματικος κκλους της εποχς της. Η πρτη φορ που θυμται καθαρ τον Πντι, πως τονε λγανε χαδευτικ οι φλοι του στην Αγγλα, τον Μιχλη για τους λληνες φλους του στη Κρτη και στη Μνη, ταν στις Σπτσες, που εχε σπτι η γιαγι της, πενηντρη πια, να χορεει χορος ελληνικος στις ταβρνες και ν' απαγγλλει τον "Υμνο Εις Την Ελευθερα" το βρδυ στη παραλα, με τους ψαρδες να τονε πλησιζουνε για να του σφξουνε το χρι. τανε τα χρνια της δικτατορας.

          
                        Με φλους στη Καρδαμλη

     Η Κοπερ μελτησε το ημερολγι του, την αλληλογραφα, τις σημεισεις, λο το υλικ του αρχεου του Πντι, που βρσκεται τρα στην Εθνικ Βιβλιοθκη της Σκοτας, μλησε με σους τον γνριζαν. Το δσκολο ταν να πεσει τον διο να της μιλσει για τον εαυτ του.

   "Δε σταματοσε να μιλ, ταν εκπληκτικς συζητητς, λο αστεα και συναρπαστικς ιστορες. Τον κουγα κι αναρωτιμουν πς θα κατφερνα να σηκσω αυτ το παραπτασμα και να μθω τι κρβεται απ πσω".

     Η ευκαιρα της δθηκε να καλοκαρι στη Καρδαμλη, στο φιλξενο σπιτικ που εχανε χτσει εκε με τη γυνακα του Τζαν το 1962. γραφε τον 3ο τμο των περιπλανσεν του στην Ευρπη και παραπονιταν για την ακαταστασα του γραφεου του. Η ρτεμις προσφρθηκε να τον βοηθσει να βλει τξη στα χαρτι του κι τσι απκτησε πρσβαση στο προσωπικ του αρχεο. Κθε φωτογραφα, κθε σημεωμα, ταν κι να πρσχημα για ερωτσεις κι ανμελη συζτηση. Κι εκενος ταν πρθυμος να απαντσει. Η βιογρφος προσπαθοσε να συγκρατσει στη μνμη της σο περισστερα μποροσε. Ο Πντι σιχαιντανε τα μαγνητφωνα. Αργτερα, στο δεπνο, με να ποτρι κρασ στο χρι, θα τον ρωτοσε λεπτομρειες, θα λυνε απορες, θα διασαφνιζε σκοτειν σημεα. Δολεψαν τσι σχεδν ως τον θνατ του.
     Ενα γεγονς για το οποο σπανως μιλοσε, που "τον στοχειωνε σε λη του τη ζω", ταν να ατχημα που συνβη στα βουν της Κρτης το Μη του 1943. Βρισκταν με μια ντουζνα αντρτες πνω απ τα Ανγεια, ταν εντπισαν κτω στη κοιλδα καμι τρακοσαρι γερμανος στρατιτες. Οι Ελληνες ρχισαν να γεμζουν τα τουφκια τους. Πνω στη φορια, ο Πντι πτησε κατ λθος τη σκανδλη. Το πλο του τανε γεμτο και τραυμτισε θανσιμα τον οδηγ του Γιννη Τζαγκαρκη.

                 
                            καλλιτεχνικ πζα στη σζυγο

     Ο Πντι θλησε να κατεβε αμσως στο χωρι του Τζαγκαρκη, να μιλσει στην οικογνει του. Οι υπλοιποι τον απτρεψαν. ταν πλεμος, οι καιρο ταν επικνδυνοι. Πγε να βρει την οικογνεια του Τζαγκαρκη μετ τον πλεμο, να ζητσει συγχρεση. δη μως ο αδελφς του εχε ξεκινσει βενττα και τον αναζητοσε να τον σκοτσει. Ηταν αυτς ο λγος για τον οποο δεν φτιαξε το σπτι του στην Κρτη ο Πντι; Εξηγε η Κοπερ:

    "Ενας απ τους λγους. Ο λλος ταν τι, μετ τη συμμετοχ του στη κρητικ Αντσταση, στη Κρτη τανε δημσιο πρσωπο, θα περμεναν λοι να πρει θση, να εκφρει γνμη, να υπερασπιστε τους φλους του, να χει παρουσα στο δημσιο λγο και στη τοπικ πολιτικ. Ο Πντι θελε μια συχη ζω. Η παρεξγηση με τους Τζαγκαρκηδες ληξε το 1972. Κι η βενττα λθηκε με τρπο κρητικ, με μα κουμπαρι. Ο Πντι βφτισε τη μικρανεψι του Γιννη Τζαγκαρκη και της δωσε το νομα Ιωννα".

    
Η Ελλδα τον κρδισε. Μχρι το θνατ του ζοσε στη Μνη, σ' να σπτι που σχεδασαν μαζ με τη γυνακα του. Παντρετηκε το 1968 τη Τζαν Ελζαμπεθ Ρινερ, (Joan Elizabeth Rayner το γνος Eyres Monsell, κορη του Bolton Eyres-Monsell, 1ου υποκμη του Μονσλ, κι αξχαστη φωτογρφο (φωτογραφες δικς της περιλαμβνονται στα βιβλα του συγγραφα "Μνη" και "Ρομελη"), που τον συνδεψε σε πολλ απ τα ταξδια του μχρι το θνατ της στη Καρδαμλη -Ιονης 2003 στην ηλικα των 91 ετν.

    
        Το ζεγος Πτρικ & Τζαν σε -τ λλο- κποιο ταξδι τους

    


   
                   Το σπτι-ησυχαστρι τους στη Καρδαμλη

     Δεν απκτησαν παιδι. Ζοσαν μρος του χρνου σπτι τους, σ' ναν ελαινα στη Μνη (που γραψε ομτιτλο βιβλο, σε μετφραση του προσωπικο του φλου, πρην Πρωθυπουργο Τζανν Τζαννετκη) και το υπλοιπο στο Γουορτσστερσαιρ. Το 2004 στις Τιμητικς Διακρσεις Νου τους ο Πτρικ Λη Φρμορ χρστηκε ιππτης. Το 2007 ανφερε πως αποφσισε να χρησιμοποισει γραφομηχαν, χοντας γρψει λα τα βιβλα του ως ττε χειργραφα.

              

     Απ τις ιστορες του περφημη εναι εκενη για την απαγωγ του γερμανο στρατηγο Κριπε τον Απρλιο του 1944:

    "Δεν τανε κνηση που θα επιτχυνε την απελευθρωση της Κρτης, αλλ ο Πντι, ο λλος βρετανς αξιωματικς κι οι Κρητικο που συμμετεχαν πστευαν τι θα ανβαζε το ηθικ των κρητν αγωνιστν. Πρασαν λοι μαζ, με τον απαχθντα Κριπε, τη νχτα στο βουν. Με το χραμα ο Πντι ακοει τον στρατηγ να μουρμουρζει στα λατινικ τον πρτο στχο απ την ωδ του Ορτιου στον Θαλαρχο. Αναγνωρζοντας τον στχο, απγγειλε τη συνχεια. Ο Πντι γρφει τι για μια στιγμ ο πλεμος φαινταν να χει σταματσει. Η σχση του με τον Κριπε στο υπλοιπο της ομηρεας του εχε αλλξει, με τον Πτρικ να φρεται να ζητ συγγνμη απ τον γερμαν στρατηγ καθς του πατοσε τον λαιμ, μες στο αυτοκνητο της απαγωγς και τον λλο να απαντ πως κατανοε πλρως τι κτι ττοιο υπαγορεει η περσταση. Αργτερα, το 1972, σε σχετικ εκπομπ της ελληνικς τηλερασης, ο Κριπε ρωτθηκε πς του φρθηκαν οι απαγωγες του κι απντησε πως του φερθκαν ιπποτικ".


      Ο Γερμανς Επιτελρχης Κρτης Heinrich KreipeΗ ομδα που αιχμαλτισε τον Κριπε:
Γιργος Τυρκης, William Moss, Λη Φρμορ,
Μανλης Πατερκης & Αντνης Παπαλεωνδας


    "Δε τον ενδιφερε η πολιτικ. Κποιοι απογοητεθηκαν που στη διρκεια της χοντας δεν λαβε θση δημσια εναντον της. Εκενος αισθανταν τι ως Βρετανς που ζοσε στην Ελλδα, ως τομο που δεν ταν λληνας υπκοος, δεν εχε δικαωμα να μιλσει για να εσωτερικ ζτημα των Ελλνων. Η μοναδικ φορ που ο Πντι εξοργστηκε για ζτημα πολιτικ ταν το 1955, με το Κυπριακ. κρινε τι η πολιτικ της Βρετανας ταν ηθικ αστρικτη κι απ ποψη στρατηγικς καταστρεπτικ. Τον ενοχλοσε μως ο τνος των δημοσιευμτων των αθηνακν εφημερδων που συνκριναν τη βρετανικ κατοχ της Κπρου με τη γερμανικ κατοχ στην Ελλδα και, χωρς να υπερασπζεται τη βρετανικ πολιτικ, προσπθησε να υπερασπιστε τη καλ πστη στους βρετανος πολιτικος".               

   
                      Εσωτερικο χροι: Γραφεο, βιβλιοθκη

     Ττε ταν που ρθε σε μνημειδη, προσωριν, ρξη με τον παλι του φλο Γιργο Κατσμπαλη. Κατσμπαλης, Σεφρης , Χατζηκυρικος-Γκκας, Λρενς Ντρελ, Π. Κανελλπουλος, Τζαννετκης, βρεττανο αριστοκρτες και καλλιτχνες, μα ρουμνα πριγκπισσα, πολλς κατακτσεις κι οι λληνες ψαρδες και χωρικο απ τη Κρτη ως τη Ρομελη. Οι φλοι του Λι Φρμορ δε περιορζονται σε τξεις, φλα ηλικες. Με ποιους αισθανταν καλτερα; Πλι μας απαντ η Κοπερ:

    "Με λους ταν νθρωπος ευγενς, καλοπροαρετος, γενναιδωρος, που κανε τους ανθρπους γρω του να αισθνονται πιο ενδιαφροντες, πιο ενθουσιδεις με τη ζω, καλ με τον εαυτ τους. Εναι σπουδαο χρισμα".     Η βιογραφα της, καλπτει λα σα γιναν ακμα και στη 10ετα του 1960 πια, ταν βρκε το οικπεδο στην Καρδαμλη κι χτισε το σπτι, οι ρυθμο της ζως του ησχασαν κι ρχισε το γρψιμο.  Οι αναμνσεις απ τις περιπλανσεις του στην Ευρπη, τον κατατσσουν στους σημαντικος συγγραφες της αγγλφωνης ταξιδιωτικς λογοτεχνας.

    "Το γλαφυρ, περιγραφικ, πολυεππεδο φος του δε γνρισε μιμητς, τα βιβλα του μως δεν παψαν να τυπνονται. Τον Μπρους Τστγουιν, που θεωρεται απ μια ποψη διδοχος του Πντι, δεν τον διαβζουν, για τον Πντι υπρχει μως μεγλο ενδιαφρον. Το διαπστωσα με αφορμ την κδοση της βιογραφας. Δεν παψε να διαβζεται. Ο Πντι, πως κι λλοι, ο λρδος Βρων για παρδειγμα, που συχν τον συγκρνουν, νιωθε πιο ευτυχισμνος ταν βρισκταν στο εξωτερικ. Οταν ξεκνησε στα 18 του για το ταξδι στην Κωνσταντινοπολη, ξαναβρκε την απστευτη χαρ του να μη πας πια σχολεο, να μην χει κανες προσδοκες απ σνα.
     Του ρεσε να βρσκεται εκτς Αγγλας. Αυτματα αυτ τον τοποθτησε στη περιφρεια της βρετανικς λογοτεχνικς σκηνς. Δε μποροσε να παρακολουθσει απ κοντ τις εξελξεις, μως δε μετνιωσε ποτ που ζησε στην Ελλδα. Οταν μετακμισαν εδ με τη Τζαν, εχαν δη ταξιδψει πολ, στην Ιταλα, στη Γαλλα, στην Ισπανα... Η Ελλδα μως ταν πντοτε το μρος που θελαν να κατασταλξουν
".

   

     Η κρση μαινταν δη επ δο χρνια στην Ελλδα ταν πθανε ο Πντι, τον Ιονη του 2011.

    "Δε μιλοσε γι' αυτ. τανε πλον ηλικιωμνος και καταβεβλημνος. Δε διβαζε πια εφημερδες και νομζω πως δεν θελε να σκεφτε πσο σοβαρ ταν η κρση. Ποτ μως δεν εχε χσει τη πστη του στους Ελληνες. ξερε τι θα τα βγλετε πρα, γιατ εχε ζσει την Ελλδα σε δσκολες περιδους της ιστορας της και πντοτε τα κατφερνε".

     Ο Πτρικ Μικ Λη Φρμορ ζησε στην Ελλδα κι γραφε γι’ αυτ περισστερο απ 40 χρνια. Παρολαυτ παρμενε αναμφισβτητα Βρετανς. Και μπορε να μιλοσε ελληνικ γργορα και με νεση, αλλ διατηροσε πντα μα ευδικριτη βρετανικ προφορ. Δε μποροσε να ζσει χωρς αγγλικ τσι, σκοτσζικο ουσκι και τους Times του Λονδνου. Κι μως ταν πιο ευτυχισμνος εδ απ οπουδποτε αλλο.

                 

     Στη παρουσαση της βιογραφας του, απ τη Κοπερ, "Πτρικ Λη Φρμορ Μια περιπτεια", να αληθιν ετερκλητο κοιν με ανθρπους απ 17 ως 97 (τουλχιστον) ετν συγκεντρθηκε στο Μουσεο Μπενκη, σε μια βραδι μνμης κι ιστορας ποτισμνη με χιομορ βρετανικ και πνεμα ελληνικ, μια βραδι που η γοητευτικ ψυχ του βρετανο φνηκε να αιωρεται για λγο πνω απ το κατμεστο αμφιθατρο. νθρωποι που διψοσαν να θυμηθον τον βρεταν συγγραφα και να ξανακοσουν να ακοσουνε πρτη φορ ιστορες απ τα ταξδια του, χι μνο στην Ελλδα, αλλ σε μια ταραγμνη απ τον Β' Παγκ. Πλ. Ευρπη, κουσαν τη Κοπερ να ξεδιπλνει τη προσωπικτητα του αγαπημνου της Πντι, του δικο τους κυρ-Μιχλη.

    

    
 Φημιζτανε για τη καλ του φυσικ κατσταση ακμα κι ταν κπνιζε 4-5 πακτα τσιγρα τη μρα, ωστσο υπφερε κατ καιρος απ προβλματα ρασης κι ακος. Προς το τλος της ζως του εχε καρκνο, αλλ γενικ τανε γυμνασμνος και δεπνησε στο τραπζι τη τελευταα νχτα της ζως του.
     Τους τελευταους μνες εχεν επιδεινωθε η κατστασ του, μλιστα κανε και μια τραχειοτομ εδ στην Ελλδα, αλλ καταλαβανοντας το τλος, θλησε να χαιρετσει κποιους φλους στην Αγγλα και να επιστρψει να πεθνει στη Καρδαμλη. τσι ξεκνησε το τελευταο του ταξδι αλλ τελικ αυτ το ταξδι δεν μελλε να εχε επιστροφ.
     Ο Πτρικ Λη Φρμορ πθανε στις 10 Ιονη 2011, σε ηλικα 96 ετν, μετ απ μακρ ασθνεια και θφτηκε στο κοιμητρι του Ντμπλντον.
Αξζει να σημειωθε πως φησε -πλην της γραπτς- και το σπτι του κληρονομια στην Ελλδα, με σκοπ να γνει μουσεο.
     Kατ τη διρκεια της πλοσιας ζως του γαψε τα εξς βιβλα:

   The Traveller's Tree (1950)
   The Violins of Saint-Jacques (1953)
    A Time to Keep Silence (1957), with photographs by Joan Eyres Monsell. This was an early publication from the Queen Anne Press, a company managed by Leigh Fermor's friend Ian Fleming.
    Mani: Travels in the Southern Peloponnese (1958)
    Roumeli: Travels in Northern Greece (1966)
    A Time of Gifts -On Foot to Constantinople: From the Hook of Holland to the Middle Danube (1977, published by John Murray)
    Between the Woods and the Water (1986)
    Three Letters from the Andes (1991)
    Words of Mercury (2003), edited by Artemis Cooper
    Introduction to Into Colditz by Lt Colonel Miles Reid, Michael Russell Publishing Ltd, Wilton (1983). The story of Reid's captivity in Colditz and eventual escape by faking illness so as to qualify for repatriation. Reid had served with Leigh Fermor in Greece and was captured there trying to defend the Corinth Canal bridge in 1941.
    Foreword of Albanian Assignment by Colonel David Smiley, Chatto & Windus, London (1984). The story of SOE in Albania, by a brother in arms of Leigh Fermor, who was later a MI6 agent.
    In Tearing Haste: Letters Between Deborah Devonshire and Patrick Leigh Fermor (2008), edited by Charlotte Mosley. Deborah Cavendish, Duchess of Devonshire, the youngest of the six Mitford sisters, was the wife of the 11th Duke of Devonshire.
   The Broken Road (2013), edited by Artemis Cooper from PLF's unfinished manuscript of the third volume of his account of his walk across Europe in the 1930s.[31]
    Abducting A General – The Kreipe Operation and SOE in Crete (2014)

     Κι εκτς του ττλου του ιππτη, που τονε δχτηκε το 2004 εν τον εχε αρνηθε το 1991 (Knight Bachelor) κρδισε και τα εξς βραβεα:

   1950 Heinemann Foundation Prize Literature για το "The Traveller's Tree"
   1978 WH Smith Literary Award για το "Η Εποχ Της Δωρες".
   1991 εκλχτηκε Honorary Fellow of the Royal Society of Literature
   1995 Chevalier, Ordre des Arts et des Lettres
   2004 Lifetime Achievement Award of the British Guild of Travel Writers.
   2007 Η ελλ. κυβρνηση τον κανε Διοικητ του Τγματος Του Φονικα.

     Τλος να προσθσω πως χει αναγορευτε επτιμος δημτης Ηρακλεου, Καρδαμλης και Γυθεου.

            
            ΥΠΡΞΕΝ ΤΙ ΤΟ ΡΙΣΤΟΝ ΕΚΕΝΟ, ΕΛΛΗΝΙΚΣ

      Σχλιο δικ μου για τον Μιχλη ταπειν σο να ποντικκι

     Θα ξεκινσω με τα αγαπημνα μου μαθηματικ: Η στατιστικ εναι μια απλ επιστμη και στηρζεται στις πιθαντητες -τα λω απλοκ. Πχ αν ρξεις να νμισμα θαρθει κορνα γρμματα δηλαδ 50-50%. Η συνδυασμνη πιθαντητα εναι πχ το να ρξεις να νμισμα 5 φορς και ναρθει 5 φορς γρμματα. Δηλαδ 1/50χ1/50χ1/50χ1/50χ1/50 και χ 1 υποπολλαπλασιαστ που τρα δε θυμμαι καθς πρπει να προσδιοριστε κι η συνχεια με το διο αποτλεσμα. δη εδαμε πσο δσκολο γνεται!
     Τρα θα επιστρψω στο θμα μου, κνοντας μιαν ερτηση: Πσοι νθρωποι στον κσμο, θα παρατοσανε τη πατρδα τους, την οικογνει τους, τη πιθαν τους καρριρα και θα πηγανανε σ' ναν μορφο τπο -ναι αλλ πλην μως παντελς γνωστο; Πολλο τη πατρδα τους, απαντ. Πολλο την οικογνει τους, ξαναπαντ. Πολλο τη καρριρα τους, ξαναπαντ χριν της κουβντας. Πσοι μως εξ αυτν και τα 3 μαζ; Ελχιστοι, απαντ. Και πσοι εξ αυτν των πλον πολ ελαχστων, θα ξεκινοσανε με τα πδια να τερστιο ταξδι; Και πσοι εξ αυτν θα γρφανε τσον μορφα για λη αυτ τη περιπτεια; Και πσοι εξ αυτν θα γινντουσαν λατρεμνοι στη χρα που διαλξανε; Και πσοι εξ αυτν θα πολεμοσανε για κενη και θα γνονταν ρωες εκε; Και πσοι εξ αυτν θα θλανε να πεθνουν στα χματ της; Και πσοι εξ αυτν θα αφνανε και τη περιουσα τους σε αυτ τη χρα στε να χρησιμοποιηθε για κποιο καλ σκοπ;
     Τις τελευταες ερωτσεις δε τις απαντ, γιατ και δακρυσμνος γρφω, αλλ και γιατ δεν χω απαντσεις! Δεν χω απαντσεις γιατ δε νομζω να υπρχε στω λλος νας που να κανε αυτ που κανε ο "Παντελς" μας. Ναι ο "Παντελς" μας ταν ο εντελς Μοναδικς -με το Μι Κεφαλαο- πρα απ την απλ διαφορετικτητα και μοναδικτητα που διακατχει το ανθρπινο εδος.
     Ο κυρ-Παντελς μας -χωρς εισαγωγικ πλον- εναι ο πατρας του Μοναδικο, ταλαντοχος χι σα συγγραφας, δε το εξετζω αυτ τρα, τανε κτι σπανιτατο κι αξζει να τιμηθε. Φυσικ χι απ ποντικκια σαν κι εμνα, αλλ απ πιο ψηλ. Απ να κρτος, μια κυβρνηση, μια ακαδημα αθηνν -βζω με μικρ αυτς τις λξεις γιατ ντρπομαι να βλω κεφαλαο προ ενς ττοιου ανθρπου, στην δια παργραφο!
     Αυτ το βιογραφικ πρεπει να μπει σε κθε σπτι. Τα βιβλα του πρπει να κοσμονε κθε μα κθε βιβλιοθκη. Κι ας μη τα διαβσουμε αν δε μας αρσει το διβασμα. Προκαλ, παρακαλ επιτρπω, παραιν, να "κλψετε" αυτ το ρθρο να το βλετε σε δικ σας χρο στο τοχο σας κι ας μη πετε τις πηγς.
     Θα κλεσω με τη φρση που του γρψαν οι συμπατριτες του στη ταφπλακ του, αφο γρψαν αγγλικ τα στοιχεα και τις ημερομηνες του:

   ΥΠΡΞΕΝ ΤΙ ΤΟ ΡΙΣΤΟΝ ΕΚΕΝΟ, ΕΛΛΗΝΙΚΣ

   και θα προσθσω ταπειν:

   ΥΠΡΞΕΝ ΤΙ ΤΟ ΡΙΣΤΟΝ ΕΚΕΝΟ, ΜΟΝΑΔΙΚΣ!!!

---------------------------------------------------------------

Τη πατρικ σου γη αφνοντας
γρεψε ξενικ ακρογιλια παλικρι
καλτερη μια τχη σε προσμνει εκε.

Στα ενντια μη λιποψυχς:
τον απροσπλαστο θα συναντσεις στρο
Τον παγερ βορι και της Κανπου
το ατραχο βασλειο
Κι λους που τη γννηση θωρον
του Φοβου και το γρμα
Πιο ξακουστς που περπατ στα πρατα,
στα πρατα του κσμου.

               ΤΙΤΟΣ ΠΕΤΡΝΙΟΣ ΡΜΠΙΤΕΡ

Τη πρτη αλλζω γνμη και φωνζω: "Φτνει,
το δρμο παρνω για τη ξενητει".
Μα τ λοιπν, νυχτομερα θα σβνω;
Οι στχοι μου ανεμπδιστοι, η ζση μου
σα τον αγρα λετερη, σα τρστρατο ανοιχτ.

                              ΤΖΟΡΤΖ ΧΕΡΜΠΕΡΤ

Τρα φευγτη 'ναι η εποχ της δωρες
-αγρια που μεστσατε, λιωμνα χινια,
βυσσε, που τα χρνια θα γιομσουν.
Τρα σε στρφα γη θα οικοδομσουμε
χωρς στολδια, ζυγσαμε τη νχτα
τη δωδκατη, το σνορο του πθου.

                                ΛΟΥΙΣ ΜΑΚ ΝΙΣ

------------------------------------------

            Εισαγωγικ Γρμμα στον Ζαν Φλντινγκ

     (απσπασμα συνοδευτικς επιστολς στα χειργραφα
            της Πορεας Στη Κωνσταντινοπολη
)

   Αγαπητ Ζαν,
     καθς μλις κατφερα να βλω σε τξη τις λεπτομρειες αυτν των ταξιδιν μου, οι μρες εκενες ξανρχονται στη μνμη και πολλ κατοπιν γεγοντα μοιζουν να γνανε χθες.
     τσι, δυσκολεομαι να πιστψω πως χουνε περσει τρεις δεκαετιες απ τη χρονι του '42, ταν πρωτοσμξαμε στη Κρτη φορντας κι οι δυο μαρα κροσσωτ κεφαλομντιλα, στιβλια, κρατντας χαντζρια με λαβς απ ασμι και φιλντσι, ζωνρια κι αρνσιες προβις, βουτηγμνοι στη μουντζορα ως το λαιμ.
     Κμποσες λλες συναντσεις και περιπτειες ακολοθησαν το πρτο κενο αντμωμ μας στις πλαγις του ρους Κντρος κι ευτυχς το εδος του τακτου πολμου μας κρυβε μσα του μεγλα διαστματα απραξας στα καταφγια των βουνν: στις ψηλς αετοκορφς, κτω απ σμνη αστεριν χειμωνιτικους σταλαγμτες, ξαπλναμε ανμεσα στα βρχια κι αναπολοσαμε τη ζω μας πριν απ τον πλεμο.
...
     Η επμενη κνηση ταν κι η πρτη ελεθερη πρξη της ζως μου κι πως η τχη μελλε να αποδεξει, η πρτη που εχε κποιο νημα. σα ακολοθησαν, που τα ξρεις μνον πως μσες κρες στα διηγθηκα, προσπθησα να τα βλω τρα σε σειρ.
     Ελπζω οι αναφορς στη Κρτη να ξυπνσουνε στη μνμη σου, με την δια ζωντνια, που ξυπνον στη δικ μου, τα δση των πρνων, τις σπηλις και τις στνες, που για πρτη φορ εξομολογηθκαμε ο νας στον λλο τις περιπτειες της πρτης νιτης μας.

                                                           Καρδαμλη 1977


                 

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers