ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

ÊëáóóéêÜ ÉÉ 

Kant Immanuel: Êáèáñüò... Äéáöùôéóôéêüò Ëüãïò

           Στο σκüτος η φαντασßα εßναι πιο ζωηρÞ απ' ü,τι στο Üπλετο φως.
                            Η ευτυχßα δεν εßναι ιδανικü λογικÞς, αλλÜ φαντασßας.
                        Δημιουργßα: καλýτερος τρüπος ν' απολαμβÜνεις τη ζωÞ.
                                       ¸χε θÜρρος, να χρησιμοποιεßς το δικü σου νου.
                                           Η τÝχνη Ýχει ανιδιοτελÞ χαρακτÞρα παιδιοý.

Βιογραφικü

     Ο ΙμμÜνουελ Καντ (Immanuel Kant, ρωσ. Иммануил Кант), ο Γερμανüς φιλüσοφος του Üδολου λογισμοý, θεωρεßται απü τους σημαντικüτερους στοχαστÝς και φιλοσüφους üλων των εποχþν, ο μεγαλýτερος της νεüτερης εποχÞς κι Ýνας απü τους κεντρικοýς στοχαστÝς του Διαφωτισμοý. Στα ελληνικÜ τ' üνομÜ του παλαιüτερα αποδιδüταν ως ΕμμανουÞλ ΚÜντιος.
Οι γονεßς του Þτανε καταγωγÞς Ρωσßας-ΒαλτικÞς. ΓεννÞθηκε, Ýζησε και πÝθανε στο Καßνιξμπεργκ της ΑνατολικÞς Πρωσßας, δεν παντρεýτηκε ποτÝ, δεν εγκατÝλειψε ποτÝ τη γενÝτειρα κι εßχε γßνει αντικεßμενο σχολιασμοý για την εντυπωσιακÞ ακρßβειÜ του στις κοινωνικÝς συναναστροφÝς -υπüδειγμα αυτοπειθαρχßας και παραξενιÜς. Χρηματοδüτησε τις σπουδÝς του παραδßδοντας ιδιωτικÜ μαθÞματα και κερδßζοντας στοιχÞματα στο μπιλιÜρδο.
     Το 1749 προσπÜθησε να λýσει μια μαθηματικÞ αντιδικßα μεταξý οπαδþν του ΚαρτÝσιου και του ΛÜιμπνιτς με σχετικοποßηση των θÝσεþν τους. Το 1755 δημοσßευσε ανþνυμα θεωρßα του για τη δημιουργßα του πλανητικοý μας συστÞματος και για την ýπαρξη γαλαξιþν πÝρα απ' το δικü μας γαλαξßα. Το ßδιο Ýτος αναγορεýεται ΔιδÜκτωρ κι ΥφηγητÞς του πανεπιστημßου της ΚαινιξβÝργης. Αποδßδει δε το δþρο της γνþσης στον Üνθρωπο σε θεúκÞ παρÝμβαση. Το 1770 Ýγινε τακτικüς καθηγητÞς της ΛογικÞς και ΜεταφυσικÞς στο ßδιο ΠανεπιστÞμιο και παρÜλληλα Ýκανε παραδüσεις στη ΦυσικÞ, Κοσμολογßα, Ανθρωπολογßα, Θεολογßα και Γεωγραφßα. ΚÜποια εποχÞ δßδασκε στο πανεπιστÞμιο 36 þρες τη βδομÜδα. ΜετÜ απü μερικÝς μικρüτερες δημοσιεýσεις του για θÝματα ΦυσικÞς και ΜεταφυσικÞς, παρουσßασε σε 3 θεμελιþδη Ýργα την υπερβατολογικÞ φιλοσοφßα του: ΚριτικÞ του καθαροý Λüγου (Kritik der reinen Vernunft, 1781), ΚριτικÞ του πρακτικοý Λüγου (Kritik der praktischen Vernunft, 1788) και ΚριτικÞ της κριτικÞς Δýναμης (Kritik der Urteilskraft, 1790).
     Ο Καντ üρισε τον Διαφωτισμü (Aufklärung), στο δοκßμιü του Was ist Aufklärung? (Τι εßναι Διαφωτισμüς;), ως τη περßοδο που χαρακτηρßζεται απü το γνωμικü στη λατινικÞ γλþσσα, Sapere aude! (τολμÞστε να εßστε σοφüς Þ τüλμησε να γνωρßζεις) Þ στην ερμηνεßα που του δßνει ο ßδιος: "Ýχε το θÜρρος, να χρησιμοποιεßς το δικü σου νου, τη δικÞ σου σκÝψη". ΑυτÞ η περßοδος διακρßνεται απü τη κριτικÞ σκÝψη Ýναντι των Üκριτων υπαγορεýσεων και των προκαταλÞψεων της εξουσßας, της θρησκεßας, της κοινωνßας ευρýτερα. Το Ýργο του επÝχει θÝση συνδετικοý κρßκου μεταξý του Ορθολογισμοý και του Εμπειρισμοý, δηλαδÞ, των βασικþν φιλοσοφικþν ρευμÜτων-παραδüσεων του 18ου αι.. Εßχε, επιπροσθÝτως, αποφασιστικÞ επßδραση στο κßνημα του Ρομαντισμοý και στη φιλοσοφßα του Γερμανικοý Ιδεαλισμοý, αλλÜ και του Νεοκαντιανισμοý του 19ου κι αρχþν του 20ου αι. Το Ýργο του αποτÝλεσε επßσης σημεßο εκκßνησης για πολλοýς Üλλους φιλοσüφους του 20ου και του 21ου αι. Οι 2 αλληλÝνδετοι θεμÝλιοι λßθοι αυτοý που αποκαλοýσε ως τη κριτικÞ φιλοσοφßα του -την αντßστοιχη Κοπερνßκεια επανÜσταση, που ισχυριζüταν üτι συνÝθεσε για τη φιλοσοφßα- Þταν η Επιστημολογßα (Þ αλλιþς Θεωρßα της γνþσης) του Υπερβατολογικοý Ιδεαλισμοý κι η ηθικÞ φιλοσοφßα περß της αυτüνομης αιτιüτητας της ελευθερßας του πρακτικοý Λüγου. ΑυτÝς τοποθετοýσαν το ενεργü, Ýλλογο ανθρþπινο υποκεßμενο στο κÝντρο της αντικειμενικÞς γνþσης κι ηθικÞς (την ανθρþπινη συμπεριφορÜ σε συνθÞκες κοινωνικÞς συμβßωσης).

     ΕπηρεÜστηκε απü τον σκεπτικισμü και τον αγνωστικισμü του εμπειριστÞ Χιουμ κι Ýστρεψε τη προσοχÞ του για την επßτευξη του στüχου της αντικειμενικüτητας της γνþσης των πραγμÜτων της εμπειρßας στην ανÜλυση της υποκειμενικüτητας με την Ýννοια των αναγκαßων και καθολικþν, δηλαδÞ, μη εμπειρικþν αρχþν που καθιστοýν δυνατÞ αυτÞ την αντικειμενικüτητα. Θεωρεß üτι κÜθε γνþση των αντικειμÝνων εξαρτÜται απü την εμπειρßα, επειδÞ στηρßζεται στις αισθÞσεις μας. Τα πρÜγματα καθ' αυτÜ μας εßναι Üγνωστα επειδÞ, üπως υποστηρßζει, η αντικειμενικÞ γνþση εßναι δυνατÞ, μüνο αν η αισθητηριακÞ επßδραση των πραγμÜτων συντßθεται μÝσω των μη εμπειρικþν μορφþν της αισθητικüτητας μας (χþρος, χρüνος) και της διÜνοιας. Τα πρÜγματα καθ' αυτÜ εßναι απρüσιτα στη θεωρητικÞ μας γνþση, διüτι αυτü που αντιλαμβανüμαστε εßναι τα αισθητηριακÜ δεδομÝνα εντüς του χþρου και του χρüνου που εßναι μορφÝς της ανθρþπινης αισθητικüτητας κι üχι των ßδιων των πραγμÜτων. ¸τσι, αν και τα πρÜγματα καθ' αυτÜ δεν μποροýν να μας γßνουνε γνωστÜ, ο Καντ υποστηρßζει πως το Ýλλογο καθεστþς του κüσμου, üπως η επιστÞμη το αντιλαμβÜνεται, δε δýναται να θεωρηθεß απλþς και μüνο ως η τυχαßα συσσþρευση αισθαντικþν αντιλÞψεων. ΑντιθÝτως, εßναι το αποτÝλεσμα μιας συνθετικÞς λειτουργßας μη εμπειρικþν μορφþν αισθητικÞς εποπτεßας αλλÜ κι εννοιþν, βασιζüμενης σε νομοτελειακοýς κανüνες (π.χ., χþρος, χρüνος / (αντικειμενικÞ) αιτιüτητα, αναγκαιüτητα).Εξηγεß ευκρινþς τα βασικÜ στοιχεßα του ηθικοý του συστÞματος στο Ýργο του ΘεμÝλια της μεταφυσικÞς των Ηθþν (1785). ΠαρουσιÜζει κριτικÜ τις συνθετικÝς a priori αρχÝς του Πρακτικοý Λüγου, για να τις συνταιριÜξει μετÜ με τη κριτικÞ παρουσßαση των συνθετικþν a priori αρχþν του Θεωρητικοý Λüγου.
     Η αφετηρßα της σκÝψης του Καντ εßναι üτι το μüνο αυτοτελÝς καλü εßναι η καλÞ βοýληση. Ο χαρακτÞρας, το ταλÝντο, ο αυτοÝλεγχος κι η τýχη δεν εßναι απαραßτητα καλÜ. Η βοýληση εßναι καλÞ üχι εξαιτßας των τελικþν της αποτελεσμÜτων, αλλÜ επειδÞ ακολουθεß τον καθολικü κι αναγκαßο, νüμο της ελευθερßας της βοýλησης. Το ηθικü πρÜττειν εßναι καλü καθ' εαυτü.
     "Ακüμη κι αν, απü κÜποια ιδιαßτερη δυσμÝνεια της μοßρας Þ απü τη φειδωλÞ, σαν μητριÜς, προßκα της φýσης, αυτÞ η βοýληση δεν Ýχει καμμιÜ απολýτως δýναμη να εκπληρþσει τις προθÝσεις της. Αν, παρÜ τη μÝγιστη προσπÜθειÜ της, εξακολουθεß να μην επιτυγχÜνει τßποτα και μÝνει μüνον η καλÞ βοýληση, ακüμη και τüτε θα 'λαμπε παρ' üλ' αυτÜ σαν κüσμημα, για το δικü της χατÞρι, σαν κÜτι που φÝρει üλη του την αξßα του μÝσα του".



     Τα ανθρþπινα üντα δε μετÝχουν του νüμου της ελευθερßας της βοýλησης, του πρακτικοý Λüγου, με κßνητρο να επιδιþκουνε την ευτυχßα. Το Ýνστικτο θα 'τανε πιο αποτελεσματικü γι' αυτü το σκοπü. Ο Λüγος μας δüθηκε για να παραγÜγει βοýληση καλÞ, üχι ως μÝσο προς κÜποιον απþτερο σκοπü, αλλÜ καλÞ καθ' αυτÞ. Η καλÞ βοýληση αποτελεß προûπüθεση για üλα τα υπüλοιπα αγαθÜ, συμπεριλαμβανομÝνης της ευτυχßας. Τι εßναι, üμως, αυτü που κÜνει τη βοýληση καλÞ; Για ν' απαντηθεß αυτü πρÝπει ν' αναζητηθεß η Ýννοια του καθÞκοντος. Το να πρÜττω απü καθÞκον σημαßνει να δεßχνω καλÞ βοýληση παρÜ τις δυσκολßες, απü σεβασμü για τον ηθικü νüμο της ελευθερßας. ΠρÝπει να διακρßνουμε 2 περιπτþσεις: να πρÜττει κανεßς σýμφωνα με το καθÞκον και με κßνητρο το καθÞκον. ¸νας παντοπþλης εργÜζεται τßμια για προσωπικü του üφελος κι Ýνας φιλÜνθρωπος χαßρεται με την ευχαρßστηση των συνανθρþπων του. Παρ' üτι αυτÝς οι πρÜξεις εßναι ορθÝς κι ευγενεßς, για τον Καντ δεν Ýχουν ηθικÞ αξßα με την αυστηρÞ Ýννοια. Η αξßα του χαρακτÞρα φαßνεται μüνο üταν κÜποιος πρÜττει üχι απü προδιÜθεση αλλÜ απü καθÞκον: Üνθρωπος που θÝλει να αυτοκτονÞσει και ποθεß το θÜνατο, ωστüσο προσπαθεß να κρατηθεß στη ζωÞ σýμφωνα με τον ηθικü νüμο.
     Η διδασκαλßα του φαßνεται ναι 'ναι κατ' αρχÞν εκ διαμÝτρου αντßθετη με κεßνη του ΑριστοτÝλη. Αυτüς πßστευε πως ο πραγματικÜ ενÜρετος Üνθρωπος εßναι κεßνος που απολαμβÜνει να εκτελεß ενÜρετες πρÜξεις. Ο Καντ απü την Üλλη θεωρεß ως πραγματικÞ απüδειξη για την αρετÞ την οδυνηρÞ πÜλη του καλþς πρÜττειν, επειδÞ θεωρεß üτι η ανθρþπινη φýση δε συμμορφþνεται χωρßς εμπüδια στις καθολικÝς, πανανθρþπινες απαιτÞσεις του που θÝλουν π.χ. να μη κÜνουμε εξαιρÝσεις για λüγους προσωπικÞς ευχαρßστησης. Μüνον üταν εßμαστε διατεθειμÝνοι να μας κοστßσει κÜτι, να συγκρουστοýμε με τις εγωιστικÝς διαθÝσεις μας, μüνο τüτε μποροýμε να 'μαστε σßγουροι üτι πρÜττουμε με κßνητρο το καθÞκον. Τι σημαßνει üμως να πρÜττω απü καθÞκον; Σημαßνει να πρÜττω με σεβασμü στον ηθικü νüμο. Ο τρüπος για να το ελÝγξω αυτü εßναι ν' αναζητÞσω τον κανüνα Þ την αρχÞ που ενεργþ. Αν πρÜττω απü σεβασμü στο νüμο, τüτε πρÜττω μüνον Ýτσι þστε να θÝλω η δικÞ μου προσωπικÞ αρχÞ να καταστεß καθολικüς νüμος που να ισχýει ακüμη κι Ýναντß μου, αυτÞ εßναι η κατηγορικÞ προσταγÞ του Καντ.
     ΥπÜρχουνε 2 εßδη προσταγÞς: η υποθετικÞ κι η κατηγορικÞ. Η υποθετικÞ λÝει: Αν θες να πετýχεις συγκεκριμÝνο σκοπü, πρÜττε με συγκεκριμÝνο τρüπο. Η κατηγορικÞ λÝει: ΑνεξÜρτητα απ' το σκοπü που θες να πετýχεις, πρÜττε με συγκεκριμÝνο τρüπο. ΥπÜρχουνε πολλÝς υποθετικÝς προσταγÝς, καθþς υπÜρχουν αντßστοιχα και πολλοß σκοποß που θÝλει κανεßς να πετýχει. ΥπÜρχει üμως κατηγορικÞ προσταγÞ: η προσταγÞ της ηθικÞς. Η κατηγορικÞ προσταγÞ εßναι η ανÜγκη να συμμορφþνεται κανεßς με τη καθαρÞ καθολικüτητα του νüμου. "¢ρα, υπÜρχει μßα μüνο κατηγορικÞ προσταγÞ, και εßναι η εξÞς: ΠρÜττε μüνο βÜσει εκεßνης της αρχÞς, διÜ της οποßας μπορεßς ταυτüχρονα να θÝλεις να καταστεß αυτÞ καθολικüς νüμος". Οι ανωτÝρω καντιανÝς ιδÝες διαμüρφωσαν κατÜ πολý üλη την επιχειρηματολογßα κι ανÜλυση της μεταγενÝστερης φιλοσοφßας. Οι ιδιαιτερüτητες του Καντ και της φιλοσοφßας του, πυροδüτησαν Üμεση και διαρκÞ διαμÜχη,Ýθετανε δε υπü κριτικÞ αμφισβÞτηση θεσμοýς και παραδüσεις. Παρ' üλ' αυτÜ, η ÜποψÞ του üτι η γνþση υπüκειται σε περιορισμοýς που δεν μπορεß να ξεπερÜσει, üτι η ηθικÞ Ýχει τις ρßζες της στην ελευθερßα του ανθρþπου και στην αυτονομßα του πρακτικοý του Λüγου που δε λαμβÜνει το νüμο του απü τη θρησκεßα Þ τον Θεü, αλλÜ το νομοθετεß ο ßδιος σýμφωνα μ' Ýλλογες αρχÝς κι üτι η φιλοσοφßα εμπεριÝχει αυτο-κριτικÝς διαδικασßες, αναδιαμüρφωσαν οριστικþς τη φιλοσοφßα.

     ΓεννημÝνος στο Königsberg (Καßνιξμπεργκ, Πρωσßα -σÞμερα ονομÜζεται Καλßνινγκραντ κι ανÞκει στη Ρωσßα) στις 22 Απρßλη 1724, τα ολοκληρωμÝνα και συστηματικÜ Ýργα του στην επιστημολογßα, τη μεταφυσικÞ, την ηθικÞ και την αισθητικÞ τον Ýχουνε καταστÞσει απü τις πιο σημαντικÝς κι αμφιλεγüμενες προσωπικüτητες της σýγχρονης δυτικÞς φιλοσοφßας, αποκαλοýμενος "πατÝρας της σýγχρονης ηθικÞς", "πατÝρας της σýγχρονης αισθητικÞς" και συνδυÜζοντας τον ορθολογισμü και τον εμπειρισμü, "πατÝρας της σýγχρονης φιλοσοφßας".
     Στο δüγμα του υπερβατικοý ιδεαλισμοý, υποστÞριξε πως ο χþρος κι ο χρüνος εßναι απλþς "μορφÝς διαßσθησης" που δομοýν üλη την εμπειρßα κι üτι τ' αντικεßμενα της εμπειρßας εßναι απλþς "εμφανßσεις". Η φýση των πραγμÜτων üπως εßναι απü μüνα τους εßναι Üγνωστη σε μÜς. Σε προσπÜθεια ν' αντιμετωπßσει το φιλοσοφικü δüγμα του σκεπτικισμοý, Ýγραψε τη ΚριτικÞ του Καθαροý Λüγου (1781-87), το πιο γνωστü Ýργο του. Ο Καντ Ýκανε παραλληλισμü με την επανÜσταση του ΚοπÝρνικου στη πρüτασÞ του να σκεφτοýμε τ' αντικεßμενα της εμπειρßας ως συμβατÜ με τις χωρικÝς και χρονικÝς μορφÝς της διαßσθησÞς μας και τις κατηγορßες της κατανüησÞς μας, Ýτσι þστε να 'χουμε a priori γνþση αυτþν των αντικειμÝνων. Αυτοß οι ισχυρισμοß Ýχουν αποδειχθεß ιδιαßτερα επιδραστικοß στις κοινωνικÝς επιστÞμες, ιδιαßτερα στη κοινωνιολογßα και την ανθρωπολογßα, που θεωροýνε τις ανθρþπινες δραστηριüτητες ως προ-προσανατολισμÝνες απü πολιτιστικÜ πρüτυπα.
     Ο Καντ πßστευε üτι η λογικÞ εßναι πηγÞ της ηθικÞς κι üτι η αισθητικÞ προκýπτει απü ικανüτητα ανιδιοτελοýς κρßσης. Οι θρησκευτικÝς απüψεις του Þτανε βαθιÜ συνδεδεμÝνες με την ηθικÞ θεωρßα του. Η ακριβÞς φýση τους, ωστüσο, παραμÝνει υπü αμφισβÞτησην. Ελπßζει üτι η διαρκÞς ειρÞνη θα μποροýσε να εξασφαλιστεß μÝσω μιας διεθνοýς ομοσπονδßας δημοκρατικþν κρατþν και της διεθνοýς συνεργασßας. Η κοσμοπολßτικη φÞμη του, ωστüσο, αμφισβητεßται απü τη διÜδοση του επιστημονικοý ρατσισμοý για μεγÜλο μÝρος της καρριÝρας του, αν κι Üλλαξε τις απüψεις του για το θÝμα τη τελευταßα 10ετßα της ζωÞς του.
      Η οικογÝνειÜ του Þτανε πρωσικο-γερμανικÞ λουθηρανικÞς πßστης. Η μητÝρα του, ¢ννα Ρεγγßνα Ρüιτερ (1697-1737), γεννÞθηκε στο ΚÝνιγκσμπεργκ απü πατÝρα απü τη ΝυρεμβÝργη. Ο πατÝρας, Γιüχαν ΓκÝοργκ Καντ (1682–1746), Þτανε Γερμανüς σαγματοποιüς απü το ΜÝμελ, την εποχÞ κεßνη, τη βορειοανατολικüτερη πüλη της Πρωσßας (σημερινÞ ΚλÜιπεντα, Λιθουανßα). Εßναι πιθανü üτι οι Καντς πÞραν τ' üνομÜ τους απ' το χωριü Kantvainiai (γερ: Kantwaggen -σÞμερα μÝρος του Priekulė) κι Þτανε καταγωγÞς Kursenieki. Βαφτßστηκε και μετÜ Üλλαξε την ορθογραφßα του ονüματüς του σε ΙμμÜνιουελ αφοý Ýμαθε εβραúκÜ. ¹τανε 4ο απü τα 9 παιδιÜ (6 ενηλικιþθηκαν). Η οικογÝνεια του Καντ τüνισε τις ευσεβιστικÝς αξßες της θρησκευτικÞς αφοσßωσης, της ταπεινοφροσýνης και της κυριολεκτικÞς ερμηνεßας της Βßβλου. Η εκπαßδευση του νεαροý Þταν αυστηρÞ, τιμωρητικÞ, πειθαρχικÞ κι επικεντρþθηκε στη λατινικÞ και θρησκευτικÞ διδασκαλßα Ýναντι των μαθηματικþν και της επιστÞμης.

     Στα τελευταßα του χρüνια, Ýζησε αυστηρÜ οργανωμÝνη ζωÞ. ΛÝγεται üτι οι γεßτονες ρυθμßζανε τα ρολüγια τους απ' τις καθημερινÝς βüλτες του. Δεν παντρεýτηκε ποτÝ, αλλÜ φαßνεται üτι εßχε ικανοποιητικÞ κοινωνικÞ ζωÞ. ¹τανε δημοφιλÞς δÜσκαλος καθþς και μÝτρια πετυχημÝνος συγγραφÝας, ακüμη και πριν ξεκινÞσει τα μεγÜλα φιλοσοφικÜ του Ýργα. ¸δειξε μεγÜλη ικανüτητα για μελÝτη νεαρüς. ΑρχικÜ φοßτησε στο Collegium Fridericianum, αποφοßτησε τÝλη θÝρους του 1740. Το 1740, στα 16 του γρÜφτηκε στο ΠανεπιστÞμιο Königsberg, που μετÜ θα παραμεßνει για το υπüλοιπο της επαγγελματικÞς του ζωÞς. ΜελÝτησε τη φιλοσοφßα του Gottfried Leibniz και του Christian Wolff υπü τον Martin Knutzen (αναπληρωτÞ ΚαθηγητÞ ΛογικÞς και ΜεταφυσικÞς απü το 1734 ως το θÜνατü του το 1751), ορθολογιστÞ που Þταν επßσης εξοικειωμÝνος με τις εξελßξεις στη βρεττανικÞ φιλοσοφßα κι επιστÞμη και τον εισÞγαγε στη νÝα μαθηματικÞ φυσικÞ του Νεýτωνα. Ο Knutzen τον απÝτρεψε απ' τη θεωρßα της προκαθορισμÝνης αρμονßας, που τη θεωροýσε μαξιλÜρι για το τεμπÝλικο μυαλü. ΑπÝτρεψε επßσης απ' τον ιδεαλισμü, την ιδÝα üτι η πραγματικüτητα εßναι καθαρÜ διανοητικÞ, που οι περισσüτεροι φιλüσοφοι του 18ου αι. αντιμετþπιζαν αρνητικÜ. Η θεωρßα του υπερβατικοý ιδεαλισμοý που ο Καντ συμπεριÝλαβε αργüτερα στη ΚριτικÞ του Καθαροý Λüγου αναπτýχθηκε εν μÝρει σ' αντßθεση με τον παραδοσιακü ιδεαλισμü.
Ο Καντ εßχε επαφÝς με φοιτητÝς, συναδÝλφους, φßλους και συνδαιτυμüνες που συχνÜζανε στη τοπικÞ μασονικÞ στοÜ.
     Το εγκεφαλικü επεισüδιο του πατÝρα του κι ο επακüλουθος θÜνατüς του το 1746 διακüψανε τις σπουδÝς του. ¸φυγε απü το Königsberg λßγο μετÜ τον Αýγουστο του 1748. Θα επιστρÝψει εκεß τον Αýγουστο του 1754. ¸γινε ιδιωτικüς δÜσκαλος στις πüλεις γýρω απü το Königsberg, αλλÜ συνÝχισε την επιστημονικÞ του Ýρευνα. Το 1749, δημοσßευσε το 1ο του φιλοσοφικü Ýργο, ΣκÝψεις για την αληθινÞ εκτßμηση των ζωντανþν δυνÜμεων, γραμμÝνο το 1745-47. Εßναι πιüτερο γνωστüς για το Ýργο του στη φιλοσοφßα της ηθικÞς και της μεταφυσικÞς, αλλÜ συνÝβαλε σημαντικÜ σ' Üλλους κλÜδους. Το 1754, ενþ σκεφτüταν ερþτηση βραβεßου απü την Ακαδημßα Βερολßνου σχετικÜ με το πρüβλημα της περιστροφÞς της Γης, υποστÞριξε üτι η βαρýτητα της ΣελÞνης θα επιβραδýνει τη περιστροφÞ της Γης κι Ýθεσε επßσης το επιχεßρημα üτι η βαρýτητα θα προκαλοýσε τελικÜ το παλιρροúκü κλεßδωμα της ΣελÞνης να συμπßπτει με τη περιστροφÞ της Γης. Το επüμενο Ýτος, επÝκτεινε αυτü τον συλλογισμü στο σχηματισμü και την εξÝλιξη του Ηλιακοý ΣυστÞματος στη Παγκüσμια ΦυσικÞ Ιστορßα και Θεωρßα των Ουρανþν. Το 1755, Ýλαβε Üδεια να δþσει διαλÝξεις στο ΠανεπιστÞμιο Königsberg κι Üρχισε να δßνει διαλÝξεις σε διÜφορα θÝματα, συμπεριλαμβανομÝνων των μαθηματικþν, της φυσικÞς, της λογικÞς και της μεταφυσικÞς. Στο δοκßμιü του του 1756 για τη θεωρßα των ανÝμων, παρουσßασε πρωτüτυπη εικüνα για τη δýναμη Coriolis.



     Το 1756, ο Καντ δημοσßευσε επßσης 3 εργασßες σχετικÜ με το σεισμü της Λισαβüνας το 1755. Η θεωρßα του, που περιλÜμβανε μετατοπßσεις σε τερÜστια σπÞλαια γεμÜτα με θερμÜ αÝρια, αν κι ανακριβÞς, Þταν απü τις 1ες συστηματικÝς προσπÜθειες να εξηγηθοýν οι σεισμοß με φυσικοýς κι üχι υπερφυσικοýς üρους. Το 1757, Üρχισε να δßνει διαλÝξεις για τη γεωγραφßα, καθιστþντας τον απü τους 1ους λÝκτορες που δßδαξε γεωγραφßα ως δικü του θÝμα. Η γεωγραφßα Þταν απü τα πιο δημοφιλÞ θÝματα διαλÝξεων του Καντ και το 1802, κυκλοφüρησε συλλογÞ απü τον Friedrich Theodor Rink των σημειþσεων διαλÝξεþν του, ΦυσικÞ Γεωγραφßα. Αφοý Ýγινε καθηγητÞς το 1770, επÝκτεινε τα θÝματα των διαλÝξεων του για να συμπεριλÜβει διαλÝξεις για το φυσικü δßκαιο, την ηθικÞ και την ανθρωπολογßα, μαζß μ' Üλλα θÝματα.
     Στη Παγκüσμια ΦυσικÞ Ιστορßα, ο Καντ παρουσßασε την υπüθεση του νεφελþματος, που συμπÝραινε üτι το Ηλιακü Σýστημα εßχε σχηματιστεß απü Ýνα μεγÜλο σýννεφο αερßου, Ýνα νεφÝλωμα. Επßσης σωστÜ συμπÝρανε üτι ο Γαλαξßας μας Þταν μεγÜλος δßσκος αστεριþν, που θεωροýσε üτι σχηματßστηκε απü πολý μεγαλýτερο περιστρεφüμενο νÝφος αερßου. Πρüτεινε επßσης üτι Üλλα μακρυνÜ νεφελþματα μπορεß να 'ναι Üλλοι γαλαξßες. ΑυτÜ τα αξιþματα Üνοιξαν νÝους ορßζοντες για την αστρονομßα, επεκτεßνοντÜς τη 1η φορÜ πÝρα απ' το ηλιακü σýστημα σε γαλαξιακÜ και διαγαλαξιακÜ βασßλεια.
     Απü τüτε, στρÜφηκε üλο και πιüτερο σε φιλοσοφικÜ ζητÞματα, αν και συνÝχισε να γρÜφει για τις επιστÞμες καθ' üλη τη ζωÞ του. Στις αρχÝς της 10ετßας του 1760, παρÞγαγε σειρÜ σημαντικþν Ýργων στη φιλοσοφßα. Το The False Subtlety of the Four Syllogistic Figures, Ýργο στη λογικÞ, δημοσιεýθηκε το 1762. 2 ακüμη Ýργα εμφανßστηκαν το επüμενο Ýτος: ΠροσπÜθεια εισαγωγÞς της Ýννοιας των αρνητικþν μεγεθþν στη φιλοσοφßα και το μüνο δυνατü επιχεßρημα για την υποστÞριξη μιας απüδειξης της ýπαρξης του Θεοý. ΜÝχρι το 1764, ο Καντ εßχε γßνει αξιοσημεßωτος δημοφιλÞς συγγραφÝας κι Ýγραψε τις ΠαρατηρÞσεις για την αßσθηση του ωραßου και του μεγαλειþδους. ¹τανε 2ος μετÜ τον ΜωυσÞ ΜÝντελσον σε διαγωνισμü βραβεßων της Ακαδημßας Βερολßνου με την ÝρευνÜ του σχετικÜ με τη διÜκριση των αρχþν της φυσικÞς θεολογßας κι ηθικÞς (συχνÜ αναφÝρεται ως Το δοκßμιο του βραβεßου). Το 1766 Ýγραψε κριτικü κομμÜτι για τα ¼νειρα ενüς ΜÜντη Πνεýματος του ΕμÜνουελ ΣβÝντενμποργκ.



      Το 1770, ο Καντ διορßστηκε Τακτικüς ΚαθηγητÞς της ΛογικÞς και της ΜεταφυσικÞς στο ΠανεπιστÞμιο Königsberg. Για να υπερασπιστεß αυτü το διορισμü, Ýγραψε την εναρκτÞρια διατριβÞ του ΣχετικÜ με τη μορφÞ και τις αρχÝς του αισθητοý και κατανοητοý κüσμου. Αυτü το Ýργο εßδε την εμφÜνιση αρκετþν κεντρικþν θεμÜτων του þριμου Ýργου του, συμπεριλαμβανομÝνης της διÜκρισης μεταξý των ικανοτÞτων της διανοητικÞς σκÝψης και της αισθητÞς δεκτικüτητας. Η παρÜλειψη αυτÞς της διÜκρισης θα σÞμαινε τη διÜπραξη του σφÜλματος της υποταγÞς κι üπως λÝει στο τελευταßο κεφÜλαιο της διατριβÞς, μüνο με την αποφυγÞ αυτοý του λÜθους ανθßζει η μεταφυσικÞ. ΣυχνÜ υποστηρßζεται üτι Þτανε καθυστερημÝνος προγραμματιστÞς, üτι Ýγινε σημαντικüς φιλüσοφος μüνο στα μÝσα της 10ετßας του '50 αφοý απÝρριψε τις προηγοýμενες απüψεις του. Ενþ εßναι αλÞθεια üτι Ýγραψε τα σπουδαιüτερα Ýργα του σχετικÜ αργÜ στη ζωÞ του, υπÜρχει τÜση να υποτιμÜται η αξßα των προηγοýμενων Ýργων του. Πρüσφατες μελÝτες του Ýχουν αφιερþσει πιüτερη προσοχÞ σ' αυτÜ τα προ-κριτικÜ γραπτÜ κι Ýχουν αναγνωρßσει βαθμü συνÝχειας με το þριμο Ýργο του. Στα 46 Þτανε καθιερωμÝνος λüγιος και φιλüσοφος με αυξανüμενη επιρροÞ και πολλÜ αναμÝνονταν απ' αυτüν. Σε αλληλογραφßα με τον πρþην φοιτητÞ και φßλο του Markus Herz, παραδÝχτηκε üτι, στην εναρκτÞρια διατριβÞ, εßχε αποτýχει να εξηγÞσει τη σχÝση μεταξý των λογικþν και διανοητικþν ικανοτÞτων μας. ¸πρεπε να εξηγÞσει πþς συνδυÜζουμε αυτü που εßναι γνωστü ως αισθητηριακÞ γνþση με τον Üλλο τýπο γνþσης -δηλαδÞ, αιτιολογημÝνη γνþση- αυτÜ τα 2 σχετßζονται αλλÜ Ýχουνε πολý διαφορετικÝς διαδικασßες.
     Ο Καντ πιστþνει επßσης στον ΝτÝιβιντ Χιουμ üτι τον ξýπνησε απü Ýνα δογματικü λÞθαργο που 'χε αποδεχθεß ανεπιφýλακτα τις αρχÝς τüσο της θρησκεßας üσο και της φυσικÞς φιλοσοφßας. Ο Χιουμ, στη Πραγματεßα του για την Ανθρþπινη Φýση του 1739, εßχε υποστηρßξει üτι γνωρßζουμε το μυαλü μüνο μÝσω μιας υποκειμενικÞς, ουσιαστικÜ απατηλÞς σειρÜς αντιλÞψεων. ΙδÝες üπως η αιτιüτητα, η ηθικÞ και τα αντικεßμενα δεν εßναι εμφανεßς στην εμπειρßα, οπüτε η πραγματικüτητÜ τους μπορεß να αμφισβητηθεß. Ο Καντ θεþρησε üτι η λογικÞ θα μποροýσε ν' απομακρýνει αυτü τον σκεπτικισμü κι Ýθεσε τον εαυτü του στην επßλυση αυτþν των προβλημÜτων. Αν και του Üρεσε η παρÝα κι η συζÞτηση με Üλλους, απομονþθηκε κι αντιστÜθηκε στις προσπÜθειες των φßλων του να τον βγÜλουν απü την απομüνωσÞ του. ¼ταν βγÞκε απ' τη σιωπÞ του το 1781, το αποτÝλεσμα Þταν η ΚριτικÞ του Καθαροý Λüγου. ΑντÝκρουσε τον εμπειρισμü του Χιουμ ισχυριζüμενος üτι κÜποια γνþση υπÜρχει εγγενþς στο μυαλü, ανεξÜρτητα απü την εμπειρßα. ¸κανε Ýναν παραλληλισμü με την επανÜσταση του ΚοπÝρνικου στη πρüτασÞ του üτι τα εγκüσμια αντικεßμενα μποροýν να διαισθανθοýν a priori κι üτι η διαßσθηση εßναι συνεπþς διακριτÞ απü την αντικειμενικÞ πραγματικüτητα. Συναßνεσε κÜπως στον Χιουμ ορßζοντας την αιτιüτητα ως τακτικÞ, σταθερÞ ακολουθßα γεγονüτων στο χρüνο, και τßποτα περισσüτερο.



     Αν και τþρα αναγνωρßζεται ως απü τα σπουδαιüτερα Ýργα στην ιστορßα της φιλοσοφßας, η ΚριτικÞ απογοÞτευσε τους αναγνþστες τουτ στην αρχικÞ της δημοσßευση. Το βιβλßο Þταν μεγÜλο, πÜνω απü 800 σελßδες στην αρχικÞ γερμανικÞ Ýκδοση και γραμμÝνο σε περßπλοκο ýφος. Ο Καντ Þταν αρκετÜ αναστατωμÝνος με την υποδοχÞ του. Ο πρþην μαθητÞς του, Johann Gottfried Herder το επÝκρινε επειδÞ τοποθετοýσε τη λογικÞ ως οντüτητα Üξια κριτικÞς αντß να εξετÜζει τη διαδικασßα της συλλογιστικÞς στο πλαßσιο της γλþσσας κι ολüκληρης της προσωπικüτητας κÜποιου. Παρüμοια με τον Christian Garve και τον Johann Georg Heinrich Feder, απÝρριψε τη θÝση του Καντ üτι ο χþρος κι ο χρüνος κατεßχαν μορφÞ που θα μποροýσε να αναλυθεß. ΕπιπλÝον, οι Garve και Feder κατηγüρησαν επßσης την ΚριτικÞ του üτι δεν εξηγεß τις διαφορÝς στην αντßληψη των αισθÞσεων. Η πυκνüτητÜ του το Ýκανε, üπως εßπε ο Herder σε επιστολÞ του προς τον Johann Georg Hamann, σκληρü καρýδι για να σπÜσει, που επισκιÜστηκε απ' üλο αυτü το βαρý κουτσομπολιü. Η υποδοχÞ του ερχüταν σε πλÞρη αντßθεση με τον Ýπαινο που 'χε λÜβει για προηγοýμενα Ýργα, üπως το Δοκßμιο του Βραβεßου και τα μικρüτερα Ýργα που προηγÞθηκαν της πρþτης ΚριτικÞς. Αναγνωρßζοντας την ανÜγκη αποσαφÞνισης της αρχικÞς πραγματεßας, ο Καντ Ýγραψε τα Προλεγüμενα σε οποιαδÞποτε ΜελλοντικÞ ΜεταφυσικÞ το 1783 ως σýνοψη των κýριων απüψεþν της. Λßγο μετÜ, ο φßλος του Johann Friedrich Schultz (1739-1805), καθηγητÞς μαθηματικþν, δημοσßευσε τις ΕξηγÞσεις της ΚριτικÞς του Καθαροý Λüγου του καθηγητÞ Καντ (Königsberg, 1784), που Þτανε σýντομο αλλÜ πολý ακριβÝς σχüλιο στην ΚριτικÞ.
     Η φÞμη του Καντ αυξÞθηκε σταδιακÜ στο τελευταßο τμÞμα της 10ετßας του 1780, πυροδοτοýμενη απü σειρÜ σημαντικþν Ýργων: το δοκßμιο του 1784, ΑπÜντηση στο ερþτημα: Τι εßναι ο Διαφωτισμüς;· 1785's Groundwork of the Metaphysics of Morals (το πρþτο του Ýργο για την ηθικÞ φιλοσοφßα). κι, απü το 1786, ΜεταφυσικÜ ΘεμÝλια των Φυσικþν Επιστημþν. ΑλλÜ η φÞμη του Ýφτασε τελικÜ απü μια απροσδüκητη πηγÞ: Το 1786, ο Karl Leonhard Reinhold δημοσßευσε μια σειρÜ δημüσιων επιστολþν σχετικÜ με την καντιανÞ φιλοσοφßα. Σ' αυτÝς τις επιστολÝς, ο Reinhold πλαισßωσε τη φιλοσοφßα του Καντ ως απÜντηση στη κεντρικÞ διανοητικÞ διαμÜχη της εποχÞς: τη διαμÜχη για τον πανθεúσμü. Ο Friedrich Jacobi εßχε κατηγορÞσει τον πρüσφατα αποθανüντα Gotthold Ephraim Lessing (διακεκριμÝνο δραματουργü και φιλοσοφικü δοκιμιογρÜφο) για σπινοζισμü. ΤÝτοια κατηγορßα, ισοδýναμη με κατηγορßα αθεúσμοý, απορρßφθηκε σθεναρÜ απü τον φßλο του ΛÝσινγκ, ΜωυσÞ ΜÝντελσον, οδηγþντας σε πικρÞ δημüσια διαμÜχη μεταξý των παρτιζÜνων. Η διαμÜχη σταδιακÜ κλιμακþθηκε σε συζÞτηση σχετικÜ με τις αξßες του Διαφωτισμοý και την αξßα της λογικÞς. Ο ΡÜινχολντ υποστÞριζε στις επιστολÝς του üτι η ΚριτικÞ του Καθαροý Λüγου του Καντ θα μποροýσε να διευθετÞσει αυτÞ τη διαμÜχη υπερασπιζüμενος την εξουσßα και τα üρια της λογικÞς. Οι επιστολÝς του ΡÜινχολντ διαβÜστηκαν ευρÝως κι Ýκαναν τον Καντ τον πιο διÜσημο φιλüσοφο της εποχÞς του.



     Δημοσßευσε 2η Ýκδοση της ΚριτικÞς του Καθαροý Λüγου το 1787, αναθεωρþντας σε μεγÜλο βαθμü τα 1α μÝρη του βιβλßου. Το μεγαλýτερο μÝρος του μεταγενÝστερου Ýργου του επικεντρþθηκε σ' Üλλους τομεßς της φιλοσοφßας. ΣυνÝχισε να αναπτýσσει την ηθικÞ φιλοσοφßα του, κυρßως στη ΚριτικÞ του Πρακτικοý Λüγου του 1788 (γνωστÞ ως 2η ΚριτικÞ) και στη ΜεταφυσικÞ των Ηθþν του 1797. Η ΚριτικÞ της Δýναμης της Κρßσης του 1790 (η 3η ΚριτικÞ) εφÜρμοσε το καντιανü σýστημα στην αισθητικÞ και τη τελεολογßα. Το 1792, η προσπÜθειÜ του να δημοσιεýσει το 2ο απ' τα 4 ΚομμÜτια της Θρησκεßας εντüς των Ορßων του Γυμνοý Λüγου, στο περιοδικü Berlinische Monatsschrift, συνÜντησε την αντßθεση της επιτροπÞς λογοκρισßας του ΒασιλιÜ, που 'χε συσταθεß την ßδια χρονιÜ στο πλαßσιο της ΓαλλικÞς ΕπανÜστασης. Στη συνÝχεια, κανüνισε να δημοσιεýσει και τα 4 κομμÜτια ως βιβλßο, δρομολογþντας το μÝσω του τμÞματος φιλοσοφßας στο ΠανεπιστÞμιο ΙÝνας για ν' αποφýγει την ανÜγκη θεολογικÞς λογοκρισßας. ΑυτÞ η ανυποταξßα του χÜρισε διÜσημη πλÝον επßπληξη απü τον βασιλιÜ. ¼ταν παρ' üλ' αυτÜ δημοσßευσε 2η Ýκδοση το 1794, ο λογοκριτÞς Þταν τüσο θυμωμÝνος που κανüνισε Ýνα βασιλικü διÜταγμα που απαιτοýσε απü τον Καντ να μη δημοσιεýσει ποτÝ Þ ακüμα και να μιλÞσει δημüσια για τη θρησκεßα. Στη συνÝχεια, ο Καντ δημοσßευσε την απÜντησÞ του στην επßπληξη του βασιλιÜ κι εξÞγησε τον εαυτü του στον πρüλογο της Σýγκρουσης των Σχολþν.
     ¸γραψε επßσης σειρÜ απü ημιδημοφιλÞ δοκßμια για την ιστορßα, τη θρησκεßα, τη πολιτικÞ κι Üλλα θÝματα. ΑυτÜ τýχανε καλÞς υποδοχÞς απ' τους συγχρüνοýς του κι επιβεβαιþσανε την εξÝχουσα θÝση του στη φιλοσοφßα του 18ου αι. ΥπÞρχαν αρκετÜ περιοδικÜ αφιερωμÝνα αποκλειστικÜ στην υπερÜσπιση και τη κριτικÞ της καντιανÞς φιλοσοφßας. ΠαρÜ την επιτυχßα, οι φιλοσοφικÝς τÜσεις κινοýνταν προς Üλλη κατεýθυνση. Πολλοß απ' τους σημαντικüτερους μαθητÝς κι οπαδοýς του (συμπεριλαμβανομÝνων των ΡÜινχολντ, Μπεκ και Φßχτε) μεταμüρφωσαν τη καντιανÞ θÝση. Τα προοδευτικÜ στÜδια της αναθεþρησης των διδασκαλιþν του σηματοδοτÞσανε την εμφÜνιση του γερμανικοý ιδεαλισμοý. Ο Καντ αντιτÜχθηκε σε αυτÝς τις εξελßξεις και κατÞγγειλε δημüσια τον Fichte σ' ανοιχτÞ επιστολÞ το 1799. ¹ταν απü τις τελευταßες πρÜξεις του που ανÝπτυξε θÝση σε φιλοσοφικÜ ζητÞματα.



     Το 1800, Ýνας μαθητÞς του ονüματι Gottlob Benjamin Jäsche (1762-1842) δημοσßευσε εγχειρßδιο λογικÞς για δασκÜλους που ονομαζüτανε Logik, που το εßχε ετοιμÜσει κατüπιν αιτÞματος του Καντ. Προετοßμασε το Logik χρησιμοποιþντας αντßγραφο ενüς εγχειριδßου λογικÞς του Georg Friedrich Meier με τßτλο Απüσπασμα απü το Δüγμα του Λüγου, που ο Καντ εßχε γρÜψει Üφθονες σημειþσεις και σχολιασμοýς. Το Logik Ýχει θεωρηθεß θεμελιþδους σημασßας για τη φιλοσοφßα του Καντ και τη κατανüησÞ της. Ο μεγÜλος λογικüς του 19ου αι. Charles Sanders Peirce παρατÞρησε, σ' ελλιπÞ ανασκüπηση της αγγλικÞς μετÜφρασης της εισαγωγÞς του απü τον Thomas Kingsmill Abbott, üτι ολüκληρη η φιλοσοφßα του Καντ στρÝφεται πÜνω στη λογικÞ του. Επßσης, οι Robert Schirokauer Hartman και Wolfgang Schwarz γρÜψανε στην εισαγωγÞ των μεταφραστþν στην αγγλικÞ μετÜφραση του Logik: "Η σημασßα του Ýγκειται üχι μüνο στη σημασßα του για την ΚριτικÞ του Καθαροý Λüγου, που το 2ο μÝρος του εßναι μια επαναδιατýπωση θεμελιωδþν αρχþν της ΛογικÞς, αλλÜ στη θÝση του μες στο σýνολο του Ýργου του Καντ".
     Η υγεßα του Καντ, για πολý καιρü κακÞ, επιδεινþθηκε. ΠÝθανε στο Königsberg στις 12 ΦλεβÜρη 1804, προφÝροντας "Es ist gut" (Εßναι καλü) πριν πεθÜνει. Το ημιτελÝς τελευταßο Ýργο του δημοσιεýθηκε ως Opus Postumum. Ο Καντ πÜντα Ýδινε μια περßεργη φιγοýρα στη ζωÞ του για τις μÝτριες, αυστηρÜ προγραμματισμÝνες συνÞθειες, που Ýχουν αναφερθεß ως ρολογιÝς. Ωστüσο, ο ΧÜινριχ ΧÜινε σημεßωσε το μÝγεθος των καταστροφικþνσυνεπειþν, συντρßβοντας τον κüσμο σκÝψεþν του και τον θεþρησε Ýνα εßδος φιλοσοφικοý δÞμιου, συγκρßνοντÜς τον με τον ΡοβεσπιÝρο με την παρατÞρηση üτι κι οι 2 Üνδρες αντιπροσωπεýανε στο υψηλüτερο επßπεδο τον τýπο των επαρχιακþν αστþν. Η φýση τους εßχε προορßσει να ζυγßζουνε καφÝ και ζÜχαρη, αλλÜ η μοßρα αποφÜσισε üτι Ýπρεπε να ζυγßσουν Üλλα πρÜγματα και τοποθÝτησε στη ζυγαριÜ του ενüς, βασιλιÜ, στη ζυγαριÜ του Üλλου, θεü. ¼ταν το σþμα του μεταφÝρθηκε σε νÝο σημεßο ταφÞς, το κρανßο του μετρÞθηκε στη διÜρκεια της εκταφÞς και βρÝθηκε να 'ναι μεγαλýτερο απü το μÝσο Γερμανü Üντρα με υψηλü κι ευρý μÝτωπο. Το μÝτωπü του υπÞρξε αντικεßμενο ενδιαφÝροντος απü τüτε που Ýγινε γνωστü μÝσω των πορτραßτων του: Στο πορτραßτο του Döbler και στη πιστÞ αν κι εξπρεσιονιστικÞ αναπαραγωγÞ του Kiefer -καθþς και σε πολλÜ απü τ' Üλλα πορτραßτα του στα τÝλη του 18ου και στις αρχÝς του 19του αι. – το μÝτωπο εßναι εντυπωσιακÜ μεγÜλο και σαφþς υπερτερεß. Το μαυσωλεßο του γειτνιÜζει με τη ΒΑ γωνßα του Καθεδρικοý Ναοý Königsberg στο Καλßνινγκραντ της Ρωσßας. Το μαυσωλεßο κατασκευÜστηκε απü τον αρχιτÝκτονα Friedrich Lahrs κι ολοκληρþθηκε το 1924, εγκαßρως για τη 200Þ επÝτειο απü τη γÝννησÞ του. ΑρχικÜ, θÜφτηκε μες στον καθεδρικü ναü, αλλÜ το 1880 τα λεßψανÜ του μεταφερθÞκανε σε νεογοτθικü παρεκκλÞσι που γειτνιÜζει με τη ΒΑ γωνßα του καθεδρικοý. Με τα χρüνια, το εκκλησÜκι ερειπþθηκε και κατεδαφßστηκε για ν' ανοßξει ο δρüμος για το μαυσωλεßο, που χτßστηκε στην ßδια θÝση. Ο τÜφος και το μαυσωλεßο εßναι απ' τα λßγα κτßρια της γερμανικÞς εποχÞς που διατηρÞθηκαν απü τους Σοβιετικοýς μετÜ τη κατÜληψη της πüλης. ΣÞμερα, πολλοß νεüνυμφοι φÝρνουνε λουλοýδια στο μαυσωλεßο. Αντικεßμενα που ανÞκανε πριν στον Καντ, γνωστÜ ως Kantiana, συμπεριληφθÞκανε στο Königsberg City Museum. Ωστüσο, το μουσεßο καταστρÜφηκε στη διÜρκεια του Β 'Παγκ. Πολ.. Αντßγραφο του αγÜλματüς του που στη γερμανικÞ εποχÞ βρισκüτανε μπρος απü το κεντρικü κτßριο του Πανεπιστημßου Königsberg δωρÞθηκε απü ανþνυμο Γερμανü στις αρχÝς της 10ετßας του 1990 και τοποθετÞθηκε στον ßδιο χþρο.



     ΜετÜ την εκδßωξη του γερμανικοý πληθυσμοý του Königsberg στο τÝλος του Β 'Παγκ. Πολ., στο ΠανεπιστÞμιο Königsberg üπου δßδασκε ο Königsberg αντικαταστÜθηκε απü το ρωσüφωνο κρατικü ΠανεπιστÞμιο Καλßνινγκραντ, που οικειοποιÞθηκε τη πανεπιστημιοýπολη και τα σωζüμενα κτßρια. Το 2005, το πανεπιστÞμιο μετονομÜστηκε σε Immanuel Kant State University της Ρωσßας. Η αλλαγÞ του ονüματος ανακοινþθηκε σε τελετÞ που παρευρÝθηκαν ο Πρüεδρος Βλαντιμßρ Ποýτιν της Ρωσßας και ο ΚαγκελÜριος ΓκÝρχαρντ ΣρÝντερ της Γερμανßας και το πανεπιστÞμιο σχημÜτισε Εταιρεßα Καντ, αφιερωμÝνη στη μελÝτη του καντιανισμοý. Το πανεπιστÞμιο μετονομÜστηκε και πÜλι στη 10ετßα του 2010, σε Immanuel Kant Baltic Federal University. ¼πως πολλοß απü τους συγχρüνους του, ο Καντ εντυπωσιÜστηκε πολý με τις επιστημονικÝς προüδους του Νεýτωνα κι Üλλων. ΑυτÞ η νÝα απüδειξη της δýναμης της ανθρþπινης λογικÞς, ωστüσο, αμφισβÞτησε για πολλοýς τη παραδοσιακÞ εξουσßα της πολιτικÞς και της θρησκεßας. ΣυγκεκριμÝνα, η σýγχρονη μηχανιστικÞ Üποψη του κüσμου Ýθεσε υπü αμφισβÞτηση την ßδια τη δυνατüτητα της ηθικÞς. Διüτι, αν δεν υπÜρχει οργανισμüς, δεν μπορεß να υπÜρξει καμμßα ευθýνη.
     Ο στüχος του κριτικοý Ýργου του Καντ εßναι να εξασφαλßσει τη ανθρþπινη αυτονομßα, τη βÜση της θρησκεßας και της ηθικÞς, απü αυτÞ την απειλÞ του μηχανισμοý -και να το κÜνει αυτü με τρüπο που να διατηρεß τις προüδους της σýγχρονης επιστÞμης. Στη ΚριτικÞ του Καθαροý Λüγου, ο Καντ συνοψßζει τις φιλοσοφικÝς του ανησυχßες στα ακüλουθα 3 ερωτÞματα:

 1. Τß μπορþ να γνωρßζω;
 2. Τß πρÝπει να κÜνω;
 3. Τß μπορþ να ελπßζω;

   Η ΚριτικÞ του Καθαροý Λüγου επικεντρþνεται στο 1ο κι ανοßγει Ýναν εννοιολογικü χþρο για απÜντηση στο 2ο. Υποστηρßζει üτι ακüμα κι αν δεν μποροýμε, να γνωρßζουμε αυστηρÜ üτι εßμαστε ελεýθεροι, μποροýμε -και για πρακτικοýς σκοποýς, πρÝπει- να θεωροýμε εαυτοýς ελεýθερους. Σýμφωνα με τα λüγια του ßδιου του Καντ, "Ýπρεπε ν' αρνηθþ τη γνþση για να κÜνω χþρο για τη πßστη". Η ορθολογικÞ πßστη μας στην ηθικÞ αναπτýσσεται περαιτÝρω στο The Groundwork of the Metaphysics of Morals and The Critique of Practical Reason. Η ΚριτικÞ της Δýναμης της Κρßσης υποστηρßζει üτι μποροýμε λογικÜ να ελπßζουμε σε αρμονικÞ ενüτητα των θεωρητικþν και πρακτικþν πεδßων που εξετÜζονται στις 2 1ες ΚριτικÝς με βÜση, üχι μüνο την εννοιολογικÞ της δυνατüτητα, αλλÜ και τη βÜση της συναισθηματικÞς εμπειρßας μας για τη φυσικÞ ομορφιÜ και γενικüτερα, την οργÜνωση του φυσικοý κüσμου. Στο Θρησκεßα εντüς των ορßων του απλοý λüγου, προσπαθεß να ολοκληρþσει την απÜντησÞ του σ' αυτü το 3ο ερþτημα.



     ¼λ' αυτÜ τα Ýργα τοποθετοýνε το ενεργü, ορθολογικü ανθρþπινο υποκεßμενο στο κÝντρο του γνωστικοý κι ηθικοý κüσμου. Εν συντομßα, ο Καντ υποστηρßζει üτι ο ßδιος ο νους κÜνει αναγκαστικÜ συστατικÞ συμβολÞ στη γνþση, üτι αυτÞ η συμβολÞ εßναι υπερβατικÞ κι üχι ψυχολογικÞ κι üτι το να ενεργεßς αυτüνομα σημαßνει να ενεργεßς σýμφωνα με ορθολογικÝς ηθικÝς αρχÝς. Το βιβλßο του του 1781 (αναθεωρημÝνο 1787) Η ΚριτικÞ του Καθαροý Λüγου Ýχει συχνÜ αναφερθεß ως ο σημαντικüτερος τüμος μεταφυσικÞς κι επιστημολογßας στη σýγχρονη φιλοσοφßα. Στη 1η ΚριτικÞ, αλλÜ κι αργüτερα και σ' Üλλα Ýργα, πλαισιþνει το γενικü και το πραγματικü πρüβλημα του καθαροý λüγου με üρους του ακüλουθου ερωτÞματος: "Πþς εßναι εκ των προτÝρων δυνατÝς οι συνθετικÝς κρßσεις". Για να αναλυθεß αυτüς ο ισχυρισμüς, εßναι απαραßτητο να οριστοýν ορισμÝνοι üροι:

   1ον. ο Καντ κÜνει διÜκριση üσον αφορÜ στη πηγÞ του περιεχομÝνου της γνþσης:

ΓνωστικÝς λειτουργßες a priori: "γνþση ανεξÜρτητη απü üλες τις εμπειρßες κι ακüμη κι απ' üλες τις εντυπþσεις των αισθÞσεων".
ΓνωστικÝς λειτουργßες a posteriori: γνωστικÝς λειτουργßες που 'χουνε τις πηγÝς τους στην εμπειρßα -δηλαδÞ, που εßναι εμπειρικÝς.

  2ον. κÜνει διÜκριση üσον αφορÜ στη μορφÞ της γνþσης:

     ΑναλυτικÞ πρüταση: η πρüταση που η κατηγορηματικÞ Ýννοια περιÝχεται στην Ýννοια του αντικειμÝνου της. π.χ., "¼λοι οι εργÝνηδες εßναι Üγαμοι" Þ "¼λα τα σþματα καταλαμβÜνουν χþρο". ΑυτÜ μποροýν επßσης να ονομαστοýν "κρßσεις διευκρßνισης".
     ΣυνθετικÞ πρüταση: η πρüταση πους η κατηγορηματικÞ Ýννοια δεν περιÝχεται στην Ýννοια του αντικειμÝνου της. π.χ. "¼λοι οι εργÝνηδες εßναι μüνοι", "¼λοι οι κýκνοι εßναι λευκοß" Þ "¼λα τα σþματα Ýχουνε βÜρος". ΑυτÜ μποροýν επßσης να ονομαστοýν "κρßσεις ενßσχυσης".

     Μια αναλυτικÞ πρüταση εßναι αληθÞς απ' τη φýση των αυστηρÜ εννοιολογικþν σχÝσεων. ¼λες οι αναλυτικÝς προτÜσεις εßναι a priori (εßναι αναλυτικÜ αληθÝς üτι καμμßα αναλυτικÞ πρüταση δεν θα μποροýσε να εßναι εκ των υστÝρων). Αντßθετα, μια συνθετικÞ πρüταση εßναι κεßνη που το περιεχüμενü της περιλαμβÜνει κÜτι νÝο. Η αλÞθεια Þ το ψÝμμα μιας συνθετικÞς δÞλωσης εξαρτÜται απü κÜτι περισσüτερο απ' αυτü που περιÝχεται στις ÝννοιÝς της. Η πιο προφανÞς μορφÞ συνθετικÞς πρüτασης εßναι μια απλÞ εμπειρικÞ παρατÞρηση. Φιλüσοφοι üπως ο David Hume πßστευαν üτι αυτÜ Þταν τα μüνα δυνατÜ εßδη ανθρþπινης λογικÞς κι Ýρευνας, που ονüμασε "σχÝσεις ιδεþν" και "θÝματα γεγονüτων". Η καθιÝρωση του συνθετικοý a priori ως 3ου τρüπου γνþσης θα επÝτρεπε στον Καντ ν' αντικροýσει τον σκεπτικισμü του Χιουμ για θÝματα üπως η αιτιþδης συνÜφεια κι η μεταφυσικÞ γνþση γενικüτερα. Αυτü οφεßλεται στο γεγονüς üτι, σε αντßθεση με μια εκ των υστÝρων γνþση, η a priori γνþση Ýχει "αληθινÞ Þ αυστηρÞ... καθολικüτητα" και περιλαμβÜνει τον ισχυρισμü της "αναγκαιüτητας".



     Ο ßδιος ο Καντ θεωρεß αδιαμφισβÞτητο το γεγονüς üτι Ýχουμε συνθετικÞ a priori γνþση -προφανþς, αυτÞ των μαθηματικþν. ¼τι 7 + 5 = 12, ισχυρßζεται, εßναι Ýνα αποτÝλεσμα που δεν περιÝχεται στις Ýννοιες του 7, του 5 και της πρÜξης πρüσθεσης. Ωστüσο, αν και θεωρεß üτι η δυνατüτητα τÝτοιας γνþσης εßναι προφανÞς, ο Καντ αναλαμβÜνει ωστüσο το βÜρος της παροχÞς μιας φιλοσοφικÞς απüδειξης üτι Ýχουμε a priori γνþση στα μαθηματικÜ, τις φυσικÝς επιστÞμες και τη μεταφυσικÞ. Ο διπλüς στüχος της ΚριτικÞς εßναι τüσο ν' αποδεßξει üσο και να εξηγÞσει τη δυνατüτητα αυτÞς της γνþσης.

   "ΥπÜρχουν", λÝει ο Καντ, "2 ρßζες της ανθρþπινης νüησης, που μπορεß ßσως να προκýψουν απü κοινÞ αλλÜ για μÜς Üγνωστη ρßζα, δηλαδÞ την ευαισθησßα και τη κατανüηση, μÝσω της 1ης απü τις οποßες μας δßνονται αντικεßμενα, αλλÜ μÝσω της 2ης απü τις οποßες θεωροýνται". 

     Ο üρος του Καντ για το αντικεßμενο της ευαισθησßας εßναι διαßσθηση κι ο üρος του για το αντικεßμενο της κατανüησης εßναι Ýννοια. Σε γενικÝς γραμμÝς, η 1η εßναι μια μη διαλογικÞ αναπαρÜσταση ενüς συγκεκριμÝνου αντικειμÝνου κι η 2η εßναι μια διαλογικÞ (Þ διαμεσολαβητικÞ) αναπαρÜσταση ενüς γενικοý τýπου αντικειμÝνου. Οι συνθÞκες της πιθανÞς εμπειρßας απαιτοýνε τüσο διαισθÞσεις üσο κι Ýννοιες, δηλαδÞ την αγÜπη της δεκτικÞς ευαισθησßας και την ενεργü συνθετικÞ δýναμη της κατανüησης. ¸τσι η δÞλωση: "ΣκÝψεις χωρßς περιεχüμενο εßναι κενÝς, διαισθÞσεις χωρßς Ýννοιες εßναι τυφλÝς". Η βασικÞ στρατηγικÞ του στο 1ο μισü του βιβλßου του θα 'ναι να υποστηρßξει üτι ορισμÝνες διαισθÞσεις κι Ýννοιες εßναι καθαρÝς -δηλαδÞ, συνεισφÝρουν εξ ολοκλÞρου απ' το μυαλü, ανεξÜρτητα απ' οτιδÞποτε εμπειρικü. Η γνþση που παρÜγεται σ' αυτÞ τη βÜση, υπü ορισμÝνες συνθÞκες, μπορεß να εßναι εκ των προτÝρων συνθετικÞ. ΑυτÞ η αντßληψη εßναι γνωστÞ ως η κοπερνßκεια επανÜσταση του Καντ, επειδÞ, üπως ο ΚοπÝρνικος προþθησε την αστρονομßα μÝσω ριζικÞς αλλαγÞς προοπτικÞς, Ýτσι κι ο Καντ ισχυρßζεται εδþ κÜνει το ßδιο για τη μεταφυσικÞ. Το 2ο μισü της ΚριτικÞς εßναι το ρητÜ κριτικü μÝρος. Σε αυτÞ την υπερβατικÞ διαλεκτικÞ, ο Καντ υποστηρßζει üτι πολλοß απü τους ισχυρισμοýς της παραδοσιακÞς ορθολογιστικÞς μεταφυσικÞς παραβιÜζουνε τα κριτÞρια που ισχυρßζεται üτι καθιÝρωσε στο πρþτο, εποικοδομητικü μÝρος του βιβλßου του. ¼πως παρατηρεß, η ανθρþπινη λογικÞ, χωρßς να συγκινεßται απü την απλÞ ματαιοδοξßα να τα γνωρßζει üλα, ωθεßται αμεßλικτα, οδηγοýμενη απü τη δικÞ της ανÜγκη σε τÝτοια ερωτÞματα που δεν μποροýν να απαντηθοýν με καμμßα βιωματικÞ χρÞση του λüγου. Εßναι το Ýργο της "κριτικÞς του καθαροý λüγου" να καθορßσει τα üρια ως προς το πüσο μακριÜ μπορεß νüμιμα να προχωρÞσει η λογικÞ.

     Η ενüτητα της ΚριτικÞς με τßτλο Η υπερβατικÞ αισθητικÞ εισÜγει τη περßφημη μεταφυσικÞ του υπερβατικοý ιδεαλισμοý του Καντ. ΚÜτι εßναι υπερβατικü αν εßναι απαραßτητη προûπüθεση για τη δυνατüτητα της εμπειρßας κι ο ιδεαλισμüς υποδηλþνει κÜποια μορφÞ εξÜρτησης του νου που πρÝπει να διευκρινιστεß περαιτÝρω. (Η σωστÞ ερμηνεßα των προδιαγραφþν του ßδιου του Καντ παραμÝνει αμφιλεγüμενη). Η μεταφυσικÞ θÝση, λοιπüν, δηλþνει üτι τα ανθρþπινα üντα βιþνουν και γνωρßζουν μüνο φαινομενικÝς εμφανßσεις, üχι ανεξÜρτητα πρÜγματα απü μüνα τους, επειδÞ ο χþρος κι ο χρüνος δεν εßναι παρÜ οι υποκειμενικÝς μορφÝς διαßσθησης που εμεßς οι ßδιοι συνεισφÝρουμε στην εμπειρßα. Παρ' üλ' αυτÜ, αν κι ο Καντ λÝει üτι ο χþρος κι ο χρüνος εßναι υπερβατικÜ ιδανικοß -οι καθαρÝς μορφÝς της ανθρþπινης ευαισθησßας, παρÜ μÝρος της φýσης Þ της πραγματικüτητας üπως υπÜρχει απü μüνη της- ισχυρßζεται επßσης üτι εßναι εμπειρικÜ πραγματικÝς, που εννοεß üτι üλα üσα μποροýν να Ýρθουνε μπρος μας εξωτερικÜ ως αντικεßμενο βρßσκονται τüσο στο χþρο üσο και στο χρüνο. κι üτι οι εσωτερικÝς μας διαισθÞσεις για τον εαυτü μας εßναι στο χρüνο. ¼πως και να ερμηνεýσουμε το δüγμα του Καντ, επιθυμεß σαφþς να διακρßνει τη θÝση του απü τον υποκειμενικü ιδεαλισμü του ΜπÝρκλεú.
     Ο Paul Guyer, αν κι επικρßνει πολλÜ απü τα επιχειρÞματα του Καντ σ' αυτü το τμÞμα, εντοýτοις γρÜφει για την ΥπερβατικÞ ΑισθητικÞ üτι üχι μüνο θÝτει τον 1ο λßθο στην εποικοδομητικÞ θεωρßα της γνþσης του Καντ. ΘÝτει επßσης τα θεμÝλια για τη κριτικÞ του και για την ανασυγκρüτηση της παραδοσιακÞς μεταφυσικÞς. Υποστηρßζει üτι κÜθε γνÞσια γνþση απαιτεß αισθητηριακÞ συνιστþσα κι Ýτσι üτι οι μεταφυσικοß ισχυρισμοß που υπερβαßνουν τη δυνατüτητα της αισθητηριακÞς επιβεβαßωσης δεν μποροýν ποτÝ να ισοδυναμοýν με γνþση.
     Ερμηνεßα, γνωστÞ ως ερμηνεßα των δýο κüσμων, θεωρεß τη θÝση του Καντ ως δÞλωση επιστημολογικοý περιορισμοý, üτι δεν εßμαστε σε θÝση να υπερβοýμε τα üρια του μυαλοý μας, πρÜγμα που σημαßνει üτι δεν μποροýμε να 'χουμε πρüσβαση στο πρÜγμα απü μüνο του. Απ' αυτÞ τη συγκεκριμÝνη Üποψη, το πρÜγμα απü μüνο του δεν εßναι αριθμητικÜ ταυτüσημο με το φαινομενικü εμπειρικü αντικεßμενο. Ωστüσο, ο Καντ μιλÜ επßσης για το ßδιο το πρÜγμα Þ το υπερβατικü αντικεßμενο ως προúüν της ανθρþπινης κατανüησης, καθþς προσπαθεß να συλλÜβει αντικεßμενα αφηρημÝνα απü τις συνθÞκες της αισθητικüτητας. Ακολουθþντας αυτÞ τη γραμμÞ σκÝψης, ορισμÝνοι ερμηνευτÝς Ýχουν υποστηρßξει üτι το πρÜγμα απü μüνο του δεν αντιπροσωπεýει ξεχωριστü οντολογικü πεδßο, αλλ' απλþς Ýνα τρüπο θεþρησης αντικειμÝνων μÝσω της κατανüησης και μüνο. Αυτü εßναι γνωστü ως η Üποψη δýο πτυχþν. Σýμφωνα μ' αυτÞ την εναλλακτικÞ Üποψη, τα ßδια αντικεßμενα που αποδßδουμε εμπειρικÝς ιδιüτητες üπως το χρþμα, το μÝγεθος και το σχÞμα εßναι επßσης, üπως θεωροýνται απü μüνα τους, τα πρÜγματα απü μüνα τους διαφορετικÜ απρüσιτα στην ανθρþπινη γνþση. ΜετÜ την ΥπερβατικÞ ΑναλυτικÞ ακολουθεß η ΥπερβατικÞ ΛογικÞ. Ενþ η 1η ασχολÞθηκε με τις συνεισφορÝς της ευαισθησßας, η 2η ασχολÞθηκε, 1ον, με τις συνεισφορÝς της κατανüησης (ΥπερβατικÞ ΑναλυτικÞ) και 2ον, με την ικανüτητα του λüγου ως πηγÞ τüσο μεταφυσικþν σφαλμÜτων üσο και γνÞσιων ρυθμιστικþν αρχþν (ΥπερβατικÞ ΔιαλεκτικÞ).


     Η "ΥπερβατικÞ ΑναλυτικÞ" χωρßζεται περαιτÝρω σε 2 ενüτητες. Η 1η, "ΑναλυτικÞ των Εννοιþν", ασχολεßται με τη καθιÝρωση της καθολικüτητας και της αναγκαιüτητας των καθαρþν εννοιþν της κατανüησης (δηλαδÞ, των κατηγοριþν). ΑυτÞ περιÝχει τη περßφημη "υπερβατικÞ αφαßρεση" του Καντ. Η 2η, "ΑναλυτικÞ των Αρχþν", ασχολεßται με την εφαρμογÞ αυτþν των καθαρþν εννοιþν στις εμπειρικÝς κρßσεις. Αυτü το 2ο τμÞμα εßναι μεγαλýτερο απü το 1ο και διαιρεßται περαιτÝρω σε πολλÝς υποενüτητες.
     Η "ΑναλυτικÞ των Εννοιþν" υποστηρßζει τη καθολικÞ κι αναγκαßα εγκυρüτητα των καθαρþν εννοιþν της κατανüησης, Þ των κατηγοριþν, για παρÜδειγμα, των εννοιþν της ουσßας και της αιτιüτητας. ΑυτÝς οι 12 βασικÝς κατηγορßες ορßζουν τι σημαßνει να 'σαι Ýνα πρÜγμα γενικÜ -δηλαδÞ, αρθρþνουν τις απαραßτητες συνθÞκες σýμφωνα με τις οποßες κÜτι εßναι πιθανü αντικεßμενο εμπειρßας. ΑυτÜ, σε συνδυασμü με τις a priori μορφÝς διαßσθησης, αποτελοýνε τη βÜση üλων των συνθετικþν a priori γνωστικþν λειτουργιþν. Σýμφωνα με τους Guyer και Wood, η ιδÝα του Καντ εßναι üτι ακριβþς üπως υπÜρχουν ορισμÝνα βασικÜ χαρακτηριστικÜ üλων των κρßσεων, Ýτσι πρÝπει να υπÜρχουν ορισμÝνοι αντßστοιχοι τρüποι που διαμορφþνουμε τις Ýννοιες των αντικειμÝνων, Ýτσι þστε οι κρßσεις να μποροýν ν' αφοροýν αντικεßμενα.
     Ο Καντ παρÝχει 2 κεντρικÝς γραμμÝς επιχειρηματολογßας για να υποστηρßξει τους ισχυρισμοýς του σχετικÜ με τις κατηγορßες. Η 1η, γνωστÞ ως "μεταφυσικÞ αφαßρεση", προÝρχεται αναλυτικÜ απü πßνακα των αριστοτελικþν λογικþν λειτουργιþν της κρßσης. ¼πως γνþριζε, ωστüσο, αυτü προûποθÝτει ακριβþς αυτü που ο σκεπτικιστÞς απορρßπτει, δηλαδÞ, την ýπαρξη συνθετικÞς a priori γνþσης. Για το λüγο αυτü, παρÝχει επßσης Ýνα συνθετικü επιχεßρημα που δεν εξαρτÜται απü την αμφισβητοýμενη υπüθεση. Αυτü το επιχεßρημα, που παρÝχεται υπü τον τßτλο "ΥπερβατικÞ Αφαßρεση των Καθαρþν Εννοιþν της Κατανüησης", θεωρεßται ευρÝως üτι εßναι το πιο σημαντικü και το πιο δýσκολο απ' τα επιχειρÞματα του Καντ στην ΚριτικÞ. Ο ßδιος εßπε üτι εßναι αυτü που του κüστισε τη μεγαλýτερη εργασßα. ΑπογοητευμÝνος απü τη συγκεχυμÝνη υποδοχÞ του στη 1η Ýκδοση του βιβλßου του, το ξαναÝγραψε εξ ολοκλÞρου για τη 2η.



     Η "ΥπερβατικÞ Αφαßρεση" δßνει το επιχεßρημα του Καντ üτι αυτÝς οι καθαρÝς Ýννοιες εφαρμüζονται καθολικÜ κι αναγκαστικÜ στ' αντικεßμενα που δßνονται στην εμπειρßα. Σýμφωνα με τους Guyer και Wood, επικεντρþνει το επιχεßρημÜ του στην υπüθεση üτι η εμπειρßα μας μπορεß ν' αποδοθεß σ' Ýνα μüνο πανομοιüτυπο θÝμα, μÝσω αυτοý που αποκαλεß υπερβατικÞ ενüτητα της αντßληψης, μüνο αν τα στοιχεßα της εμπειρßας που δßνονται στη διαßσθηση συνδυÜζονται συνθετικÜ Ýτσι þστε να μας παρουσιÜσουν αντικεßμενα που εξετÜζονται μÝσα απü τις κατηγορßες. Η αρχÞ της αντßληψης του Καντ εßναι üτι: "Νομßζω üτι πρÝπει να 'ναι σε θÝση να συνοδεýει üλες τις αναπαραστÜσεις μου. Γιατß διαφορετικÜ θα παρουσιαζüτανε κÜτι μÝσα μου που δεν θα μποροýσε να σκεφτεß καθüλου, που εßναι σαν να λÝει üτι η αναπαρÜσταση εßτε θα 'ταν αδýνατη εßτε τουλÜχιστον δεν θα Þταν τßποτα για μÝνα". Η αναγκαßα δυνατüτητα αυτοπεριγραφÞς των αναπαραστÜσεων της αυτοσυνεßδησης, ταυτüσημων με τον εαυτü της στο χρüνο, εßναι μια a priori εννοιολογικÞ αλÞθεια που δεν μπορεß να βασιστεß στην εμπειρßα. Αυτü, ωστüσο, εßναι μüνο Ýνα γυμνü σκßτσο ενüς απü τα επιχειρÞματα που παρουσιÜζει ο Καντ. Η αφαßρεση των κατηγοριþν απü τον Καντ στην ΑναλυτικÞ των Εννοιþν, αν εßναι επιτυχÞς, αποδεικνýει τους ισχυρισμοýς του για τις κατηγορßες μüνο με αφηρημÝνο τρüπο. Το καθÞκον της ΑναλυτικÞς των Αρχþν εßναι να δεßξει τüσο üτι πρÝπει να εφαρμüζονται καθολικÜ σε αντικεßμενα που δßνονται στη πραγματικÞ εμπειρßα (δηλαδÞ, πολλαπλüτητες της διαßσθησης) üσο και πþς το κÜνουν. 
     Στο 1ο βιβλßο αυτοý του τμÞματος για τον σχηματισμü, ο Καντ συνδÝει καθεμßα απü τις καθαρÜ λογικÝς κατηγορßες της κατανüησης με τη χρονικüτητα της διαßσθησης για να δεßξει üτι, αν και μη εμπειρικÝς, Ýχουν αγορÜσει τα αντικεßμενα της εμπειρßας. Το 2ο βιβλßο συνεχßζει αυτÞ την επιχειρηματολογßα σε 4 κεφÜλαια, που το καθÝνα συνδÝεται με μßα απü τις ομαδοποιÞσεις κατηγοριþν. Σε ορισμÝνες περιπτþσεις προσθÝτει σýνδεση με τη χωρικÞ διÜσταση της διαßσθησης στις κατηγορßες που αναλýει. Το 4ο κεφÜλαιο αυτÞς της ενüτητας, "Οι αναλογßες της εμπειρßας", σηματοδοτεß μετατüπιση απü τις μαθηματικÝς στις δυναμικÝς αρχÝς, δηλαδÞ σε κεßνες που ασχολοýνται με τις σχÝσεις μεταξý αντικειμÝνων. Μερικοß σχολιαστÝς θεωροýν αυτü το πιο σημαντικü τμÞμα της ΚριτικÞς. Οι αναλογßες εßναι 3:

 1. ΑρχÞ της εμμονÞς της ουσßας: Ο Καντ ασχολεßται εδþ με τις γενικÝς συνθÞκες καθορισμοý των χρονικþν σχÝσεων μεταξý των αντικειμÝνων της εμπειρßας. Υποστηρßζει üτι η ενüτητα του χρüνου συνεπÜγεται üτι κÜθε αλλαγÞ πρÝπει να συνßσταται στην αλλαγÞ των καταστÜσεων σε υποκεßμενη ουσßα, που η ýπαρξη κι η ποσüτητα πρÝπει να εßναι αμετÜβλητες Þ να διατηροýνται.
 2. ΑρχÞ της χρονικÞς διαδοχÞς σýμφωνα με το νüμο της αιτιüτητας: Εδþ ο Καντ υποστηρßζει üτι μποροýμε να κÜνουμε καθορισμÝνες κρßσεις σχετικÜ με την αντικειμενικÞ διαδοχÞ των γεγονüτων, σ' αντßθεση με τις απλþς υποκειμενικÝς διαδοχÝς των αναπαραστÜσεων, μüνο αν κÜθε αντικειμενικÞ μεταβολÞ ακολουθεß Ýναν αναγκαßο κανüνα διαδοχÞς Þ Ýναν αιτιþδη νüμο. ΑυτÞ εßναι η πιο Üμεση απÜντησÞ του στον σκεπτικισμü του Χιουμ για την αιτιüτητα.
 3. ΑρχÞ της ταυτüχρονης σýμφωνα με το νüμο της αμοιβαιüτητας Þ της κοινüτητας: Η τελικÞ αναλογßα υποστηρßζει üτι καθορισμÝνες κρßσεις üτι αντικεßμενα (Þ καταστÜσεις ουσßας) σε διαφορετικÝς περιοχÝς του χþρου υπÜρχουν ταυτüχρονα εßναι δυνατÝς μüνο αν τÝτοια αντικεßμενα βρßσκονται σε αμοιβαßα αιτιþδη σχÝση κοινüτητας Þ αμοιβαßας αλληλεπßδρασης. (ΑυτÞ εßναι η ανταπÜντηση στη θÝση του ΛÜιμπνιτς στη Μοναδολογßα).



     Το 4ο τμÞμα αυτοý του κεφαλαßου, που δεν αποτελεß αναλογßα, ασχολεßται με την εμπειρικÞ χρÞση των τροπικþν κατηγοριþν. Αυτü Þταν το τÝλος του κεφαλαßου στην Α' Ýκδοση της ΚριτικÞς.
Η Ýκδοση Β', ωστüσο, περιλαμβÜνει μια ακüμη σýντομη ενüτητα, "Η διÜψευση του ιδεαλισμοý". Σ' αυτÞ την ενüτητα, αναλýοντας την Ýννοια της αυτοσυνεßδησης, ο Καντ υποστηρßζει üτι ο υπερβατικüς ιδεαλισμüς του εßναι Ýνας "κριτικüς" Þ "τυπικüς" ιδεαλισμüς που δεν αρνεßται την ýπαρξη της πραγματικüτητας εκτüς απü τις υποκειμενικÝς μας αναπαραστÜσεις.
     Το τελευταßο κεφÜλαιο της "ΑναλυτικÞς των Αρχþν" διακρßνει τα φαινüμενα, που μποροýμε να Ýχουμε γνÞσια γνþση, απ' τα νοýμερα, Ýναν üρο που αναφÝρεται σε αντικεßμενα καθαρÞς σκÝψης που δεν μποροýμε να γνωρßζουμε, αλλÜ που μποροýμε ακüμα να αναφερüμαστε "με αρνητικÞ Ýννοια". ΠαρÜρτημα στην ενüτητα αναπτýσσει περαιτÝρω τη κριτικÞ του στον ορθολογισμü Leibnizian-Wolffian υποστηρßζοντας üτι η "δογματικÞ" μεταφυσικÞ του συγχÝει τα "απλÜ χαρακτηριστικÜ των εννοιþν μÝσω των οποßων σκεφτüμαστε τα πρÜγματα... με χαρακτηριστικÜ των ßδιων των αντικειμÝνων". ΕνÜντια σε αυτü, ο Καντ επαναβεβαιþνει τη δικÞ του επιμονÞ στην αναγκαιüτητα ενüς αισθητοý στοιχεßου σε κÜθε γνÞσια γνþση.
     Η 2η απü τις 2 ΔιαιρÝσεις της "ΥπερβατικÞς ΛογικÞς", η "ΥπερβατικÞ ΔιαλεκτικÞ", περιÝχει το αρνητικü τμÞμα της ΚριτικÞς του Καντ, που βασßζεται στα "θετικÜ" επιχειρÞματα της προηγοýμενης "ΥπερβατικÞς ΑναλυτικÞς" για να εκθÝσει τα üρια της μεταφυσικÞς εικασßας. Ειδικüτερα, ενδιαφÝρεται να καταδεßξει ως κßβδηλες τις προσπÜθειες της λογικÞς να φτÜσει στη γνþση ανεξÜρτητα απü την ευαισθησßα. ΑυτÞ η προσπÜθεια, υποστηρßζει ο Καντ, εßναι καταδικασμÝνη σε αποτυχßα, που ισχυρßζεται üτι αποδεικνýει δεßχνοντας üτι ο λüγος, απεριüριστος απü τη λογικÞ, εßναι πÜντα ικανüς να παρÜγει αντικρουüμενα Þ Üλλως ασυμβßβαστα συμπερÜσματα. ¼πως το ελαφρý περιστÝρι, στην ελεýθερη πτÞση που κüβει τον αÝρα, την αντßσταση του οποßου αισθÜνεται, ο λüγος θα μποροýσε να πÜρει την ιδÝα üτι θα μποροýσε να τα πÜει ακüμα καλýτερα στο διÜστημα χωρßς αÝρα. ΕνÜντια σε αυτü, ο Καντ ισχυρßζεται üτι, απουσßα επιστημικþν τριβþν, δεν μπορεß να υπÜρξει γνþση. Παρ' üλ' αυτÜ, η κριτικÞ του Καντ δεν εßναι εντελþς καταστροφικÞ. ΠαρουσιÜζει τις θεωρητικÝς υπερβολÝς της παραδοσιακÞς μεταφυσικÞς ως εγγενεßς στην ßδια την ικανüτητÜ μας για λογικÞ. ΕπιπλÝον, υποστηρßζει üτι τα προúüντα της δεν στεροýνται κÜποιας προσεκτικÜ εξειδικευμÝνης ρυθμιστικÞς αξßας.
     Ο Καντ ονομÜζει τις βασικÝς Ýννοιες της μεταφυσικÞς ιδÝες. ΔιαφÝρουν απü τις Ýννοιες της κατανüησης στο üτι δεν περιορßζονται απ' τη κριτικÞ αυστηρüτητα που περιορßζει τη γνþση στις συνθÞκες της πιθανÞς εμπειρßας και των αντικειμÝνων της. ΥπερβατικÞ ψευδαßσθηση εßναι ο üρος του Καντ για τη τÜση της λογικÞς να παρÜγει τÝτοιες ιδÝες. Αν κι ο λüγος Ýχει λογικÞ χρÞση της απλÞς εξαγωγÞς συμπερασμÜτων απü αρχÝς, στην "ΥπερβατικÞ ΔιαλεκτικÞ", ο Καντ ασχολεßται με την υποτιθÝμενη "πραγματικÞ χρÞση" της για την εξαγωγÞ συμπερασμÜτων μÝσω της ανεξÝλεγκτης οπισθοδρομικÞς συλλογιστικÞς αναλογßας.


     Οι 3 κατηγορßες σχÝσεων, που επιδιþκονται χωρßς να λαμβÜνονται υπüψη τα üρια της πιθανÞς εμπειρßας, δßνουν τις 3 κεντρικÝς ιδÝες της παραδοσιακÞς μεταφυσικÞς:

 1. Η ψυχÞ: η Ýννοια της ουσßας ως το υπÝρτατο υποκεßμενο.
 2. Ο κüσμος στο σýνολü του: η Ýννοια της αιτιþδους συνÜφειας ως ολοκληρωμÝνη σειρÜ. και
 3. Θεüς: η Ýννοια της κοινüτητας ως κοινü Ýδαφος üλων των δυνατοτÞτων.

     Αν κι ο Καντ αρνεßται üτι αυτÝς οι ιδÝες μποροýν να 'ναι αντικεßμενα γνÞσιας γνþσης, υποστηρßζει üτι εßναι το αποτÝλεσμα της Ýμφυτης προσπÜθειας του λüγου να ενοποιÞσει τη γνþση σε συστηματικü σýνολο.
     Η μεταφυσικÞ Leibnizian-Wolffian χωρßστηκε σε 4 μÝρη: οντολογßα, ψυχολογßα, κοσμολογßα και θεολογßα. Ο Καντ αντικαθιστÜ το 1ο με τα θετικÜ αποτελÝσματα του 1ου μÝρους της ΚριτικÞς. Προτεßνει ν' αντικατασταθοýνε τ' ακüλουθα 3 με τα μεταγενÝστερα δüγματα της ανθρωπολογßας, τα μεταφυσικÜ θεμÝλια της φυσικÞς επιστÞμης και τη κριτικÞ θÝση της ανθρþπινης ελευθερßας κι ηθικÞς. Στο 2ο απ' τα βιβλßα της "ΥπερβατικÞς ΔιαλεκτικÞς", αναλαμβÜνει να καταδεßξει την αντιφατικÞ φýση του απεριüριστου λüγου. Το κÜνει αυτü αναπτýσσοντας αντιφÜσεις σε καθÝναν απü τους 3 μεταφυσικοýς κλÜδους που υποστηρßζει üτι εßναι, στη πραγματικüτητα, ψευδοεπιστÞμες. Αυτü το τμÞμα της ΚριτικÞς εßναι μακρý και τα επιχειρÞματα του Καντ εßναι εξαιρετικÜ λεπτομερÞ. Σ' αυτü το πλαßσιο, δεν εßναι δυνατüν να κÜνουμε πολλÜ περισσüτερα απü το να απαριθμÞσουμε τα θÝματα συζÞτησης.

 1. Το 1ο κεφÜλαιο ασχολεßται μ' αυτü που ο Καντ ονομÜζει παραλογισμοýς -δηλαδÞ, ψευδÞ συμπερÜσματα- που κÜνει ο καθαρüς λüγος στη μεταφυσικÞ πειθαρχßα της ορθολογικÞς ψυχολογßας. Υποστηρßζει üτι δεν μπορεß κανεßς να πÜρει την απλÞ σκÝψη του "εγþ" στη πρüταση "σκÝφτομαι" ως τη κατÜλληλη γνþση του "εγþ" ως αντικεßμενο. Μ' αυτü τον τρüπο, ισχυρßζεται üτι καταρρßπτει διÜφορες μεταφυσικÝς θÝσεις που εßναι σχετικÜ με την ουσßα, την ενüτητα και τη ταυτüτητα της ψυχÞς.

 2. Το 2ο κεφÜλαιο, που εßναι το μεγαλýτερο, καταπιÜνεται με το θÝμα που ο Καντ ονομÜζει αντινομßες του καθαροý λüγου -δηλαδÞ, τις αντιφÜσεις του λüγου με τον εαυτü του- στη μεταφυσικÞ πειθαρχßα της ορθολογικÞς κοσμολογßας. (ΑρχικÜ, εßχε σκεφτεß üτι üλες οι υπερβατικÝς ψευδαισθÞσεις θα μποροýσαν να αναλυθοýν με αντινομικοýς üρους. ΠαρουσιÜζει 4 περιπτþσεις που ισχυρßζεται üτι η λογικÞ εßναι σε θÝση να αποδεßξει αντßθετες θÝσεις με την ßδια αληθοφÜνεια:

   α. ¼τι η λογικÞ φαßνεται να 'ναι σε θÝση ν' αποδεßξει üτι το σýμπαν εßναι τüσο πεπερασμÝνο üσο κι Üπειρο στο χþρο και το χρüνο.
   β. üτι η λογικÞ φαßνεται να 'ναι σε θÝση ν' αποδεßξει üτι η ýλη εßναι και δεν εßναι απεßρως διαιρετÞ σ' üλο και μικρüτερα μÝρη·
   γ. üτι η λογικÞ φαßνεται να 'ναι σε θÝση ν' αποδεßξει üτι η ελεýθερη βοýληση δεν μπορεß να 'ναι αιτιακÜ αποτελεσματικü μÝρος του κüσμου (επειδÞ üλη η φýση εßναι ντετερμινιστικÞ) κι üμως üτι πρÝπει να 'ναι τÝτοια αιτßα· και
   δ. üτι η λογικÞ φαßνεται να 'ναι σε θÝση ν' αποδεßξει üτι υπÜρχει και δεν υπÜρχει ναγκαßο ον (που μερικοß θα ταυτßζονταν με τον Θεü).  Ο Καντ υποστηρßζει περαιτÝρω σε κÜθε περßπτωση üτι το δüγμα του υπερβατικοý ιδεαλισμοý εßναι ικανü να επιλýσει την αντινομßα.

 3. Το 3ο κεφÜλαιο εξετÜζει εσφαλμÝνα επιχειρÞματα σχετικÜ με το Θεü στην ορθολογικÞ θεολογßα με τßτλο "Ιδανικü του καθαροý λüγου". (Ενþ μια ιδÝα εßναι καθαρÞ Ýννοια που παρÜγεται απü τη λογικÞ, ιδανικü εßναι η Ýννοια ιδÝας ως ατομικü πρÜγμα. Εδþ ο Καντ εξετÜζει κι ισχυρßζεται üτι αντικροýει 3 παραδοσιακÜ επιχειρÞματα για την ýπαρξη του Θεοý: το οντολογικü, το κοσμολογικü και το φυσικο-θεολογικü επιχεßρημα (δηλαδÞ, το επιχεßρημα απü το σχεδιασμü).

     Τ' αποτελÝσματα της υπερβατικÞς διαλεκτικÞς μÝχρι στιγμÞς φαßνεται να 'ναι εντελþς αρνητικÜ. Σε παρÜρτημα αυτοý του τμÞματος, ωστüσο, ο Καντ απορρßπτει τÝτοιο συμπÝρασμα. Οι ιδÝες του καθαροý λüγου, υποστηρßζει, Ýχουνε σημαντικÞ ρυθμιστικÞ λειτουργßα στη κατεýθυνση και την οργÜνωση της θεωρητικÞς και πρακτικÞς μας Ýρευνας. Τα μεταγενÝστερα Ýργα του Καντ αναλýουν αυτÞ τη λειτουργßα εκτενþς και λεπτομερþς. Ο Καντ ανÝπτυξε την ηθικÞ φιλοσοφßα του σε 3 Ýργα: ΘεμÝλιο της ΜεταφυσικÞς των Ηθþν (1785), ΚριτικÞ του Πρακτικοý Λüγου (1788) και ΜεταφυσικÞ των Ηθþν (1797). ¼σον αφορÜ την ηθικÞ, υποστÞριξε üτι η πηγÞ του καλοý δε βρßσκεται σε τßποτα Ýξω απ' το ανθρþπινο υποκεßμενο, εßτε στη φýση εßτε δοσμÝνο απü το Θεü, αλλÜ μÜλλον εßναι μüνο η ßδια η καλÞ θÝληση. ΚαλÞ θÝληση εßναι αυτÞ που ενεργεß απü καθÞκον σýμφωνα με τον παγκüσμιο ηθικü νüμο που ο αυτüνομος Üνθρωπος δßνει ελεýθερα στον εαυτü του. Αυτüς ο νüμος υποχρεþνει κÜποιον ν' αντιμετωπßζει την ανθρωπüτητα -κατανοητÞ ως ορθολογικÞ αυτενÝργεια κι αντιπροσωπευüμενη μÝσω του εαυτοý του καθþς και των Üλλων- ως αυτοσκοπü κι üχι (απλþς) ως μÝσο για Üλλους σκοποýς που μπορεß να κατÝχει το Üτομο.
     Ο Καντ εßναι γνωστüς για τη θεωρßα του üτι κÜθε ηθικÞ υποχρÝωση βασßζεται σ' αυτü που αποκαλεß "κατηγορικÞ προσταγÞ", που προÝρχεται απü την Ýννοια του καθÞκοντος. Υποστηρßζει üτι ο ηθικüς νüμος εßναι αρχÞ της ßδιας της λογικÞς, που δε βασßζεται σ' ενδεχüμενα γεγονüτα για τον κüσμο, üπως αυτü που θα μας Ýκανε ευτυχισμÝνους. Το να ενεργεßς σýμφωνα με τον ηθικü νüμο δεν Ýχει Üλλο κßνητρο απü το "να εßσαι ευτυχισμÝνος".
     Στη ΚριτικÞ του Καθαροý Λüγου,  διακρßνει μεταξý της υπερβατικÞς ιδÝας της ελευθερßας, που ως ψυχολογικÞ Ýννοια εßναι "κυρßως εμπειρικÞ" κι αναφÝρεται στο "αν πρÝπει να υποτεθεß ικανüτητα Ýναρξης σειρÜς διαδοχικþν πραγμÜτων Þ καταστÜσεων απü τον εαυτü της" και της πρακτικÞς Ýννοιας της ελευθερßας ως ανεξαρτησßας της βοýλησÞς μας απü τον "εξαναγκασμü" Þ την "αναγκαιüτητα μÝσω αισθησιακþν παρορμÞσεων". Βρßσκει πηγÞ δυσκολßας το γεγονüς üτι η πρακτικÞ ιδÝα της ελευθερßας βασßζεται στην υπερβατικÞ ιδÝα της ελευθερßας, αλλÜ για χÜρη πρακτικþν συμφερüντων χρησιμοποιεß το πρακτικü νüημα, λαμβÜνοντας "υπüψη,. το υπερβατικü νüημÜ του", που αισθÜνεται üτι απορρßφθηκε σωστÜ στη Τρßτη Αντινομßα, κι ως στοιχεßο στο ζÞτημα της ελευθερßας της βοýλησης εßναι για τη φιλοσοφßα "πραγματικü εμπüδιο" που 'χει φÝρει σε αμηχανßα τον κερδοσκοπικü λüγο.
     Ο Καντ αποκαλεß πρακτικÜ "üλα üσα εßναι δυνατÜ μÝσω της ελευθερßας"· ΟνομÜζει τους καθαροýς πρακτικοýς νüμους που δεν δßνονται ποτÝ μÝσω αισθησιακþν συνθηκþν, αλλÜ διατηροýνται ανÜλογα με τον παγκüσμιο νüμο της αιτιüτητας, ηθικοýς νüμους. Η λογικÞ μπορεß να μας δþσει μüνο τους "πραγματιστικοýς νüμους της ελεýθερης δρÜσης μÝσω των αισθÞσεων", αλλÜ οι καθαροß πρακτικοß νüμοι που δßνονται απ' τη λογικÞ a priori υπαγορεýουν "τι πρÝπει να γßνει".



     Οι κατηγορßες ελευθερßας του Καντ λειτουργοýνε κυρßως ως συνθÞκες για τη δυνατüτητα των πρÜξεων να 'ναι ελεýθερες, να κατανοοýνται ως ελεýθερες και να αξιολογοýνται ηθικÜ. Για τον Καντ, αν κι οι πρÜξεις ως θεωρητικÜ αντικεßμενα συγκροτοýνται μÝσω των θεωρητικþν κατηγοριþν, οι πρÜξεις ως πρακτικÜ αντικεßμενα (αντικεßμενα πρακτικÞς χρÞσης του λüγου και που μπορεß να 'ναι καλÜ Þ κακÜ) συγκροτοýνται μÝσω των κατηγοριþν της ελευθερßας. Μüνο μ' αυτü τον τρüπο μποροýν οι πρÜξεις, ως φαινüμενα, να 'ναι συνÝπεια της ελευθερßας και να κατανοηθοýνε και να αξιολογηθοýν ως τÝτοιες. ΚÜνει διÜκριση μεταξý κατηγορικþν κι υποθετικþν προσταγþν. ΥποθετικÞ επιταγÞ εßναι αυτÞ που πρÝπει να υπακοýσουμε για να ικανοποιÞσουμε τις ενδεχüμενες επιθυμßες. ΚατηγορηματικÞ επιταγÞ μας δεσμεýει ανεξÜρτητα απü τις επιθυμßες μας: για παρÜδειγμα, καθÝνας Ýχει καθÞκον να σÝβεται τους Üλλους ως ατομικü αυτοσκοπü, ανεξÜρτητα απü τις περιστÜσεις, παρ' üλο που μερικÝς φορÝς εßναι προς το στενÜ εγωιστικü συμφÝρον μας να μη το κÜνουμε. ΑυτÝς οι επιταγÝς εßναι ηθικÜ δεσμευτικÝς λüγω της κατηγορικÞς μορφÞς των αποφθεγμÜτων τους, παρÜ των ενδεχüμενων γεγονüτων σχετικÜ. Σ' αντßθεση με τις υποθετικÝς προσταγÝς, που μας δεσμεýουνε στο βαθμü που 'μαστε μÝρος ομÜδας Þ κοινωνßας που οφεßλουμε καθÞκοντα, δεν μποροýμε να εξαιρεθοýμε απü τη κατηγορικÞ προσταγÞ, επειδÞ δεν μποροýμε να εξαιρεθοýμε απü το να 'μαστε ορθολογικοß παρÜγοντες. Οφεßλουμε καθÞκον στον ορθολογισμü λüγω του üτι εßμαστε ορθολογικοß παρÜγοντες. ΕπομÝνως, οι ορθολογικÝς ηθικÝς αρχÝς ισχýουνε για üλους τους ορθολογικοýς παρÜγοντες ανÜ πÜσα στιγμÞ. Μ' Üλλους üρους, μ' üλες τις μορφÝς εργαλειακοý ορθολογισμοý αποκλεισμÝνες απ' την ηθικÞ, ο ßδιος ο ηθικüς νüμος, μπορεß να 'ναι μüνον η ßδια η μορφÞ της νομιμüτητας, επειδÞ τßποτ' Üλλο δεν απομÝνει üταν üλο το περιεχüμενο Ýχει απορριφθεß. Ο Καντ παρÝχει 5 διατυπþσεις για τη κατηγορικÞ προσταγÞ. Ισχυρßζεται üτι αυτÜ εßναι αναγκαστικÜ ισοδýναμα, καθþς üλα εßναι εκφρÜσεις της καθαρÞς καθολικüτητας του ηθικοý νüμου ως τÝτοιου. Πολλοß μελετητÝς, ωστüσο, δεν εßναι πεπεισμÝνοι. Οι τýποι εßναι οι εξÞς:

 1. Τýπος του Παγκüσμιου Νüμου:
   "ΕνεργÞστε μüνο σýμφωνα μ' αυτü το αξßωμα που μÝσω του μπορεßτε ταυτüχρονα να θελÞσετε να γßνει παγκüσμιος νüμος".

 2. Τýπος του νüμου της φýσης:
   "ΕνεργÞστε λοιπüν, σαν το μÝγιστο της δρÜσης σας να επρüκειτο να γßνει μÝσω της θÝλησÞς σας παγκüσμιος νüμος της φýσης".

 3. Τýπος της ανθρωπüτητας ως αυτοσκοπüς:
    "ΕνεργÞστε λοιπüν þστε να χρησιμοποιεßτε την ανθρωπüτητα, τüσο στο δικü σας πρüσωπο üσο και στο πρüσωπο κÜθε Üλλου, πÜντα την ßδια στιγμÞ ως σκοπü και ποτÝ απλþς ως μÝσο".

 4. Τýπος αυτονομßας:
   "Η ιδÝα της βοýλησης κÜθε Ýλλογου üντος ως βοýλησης που δßνει συμπαντικü νüμο" Þ "Να μην επιλÝγει κανεßς διαφορετικÜ παρÜ Ýτσι þστε τα αξιþματα της επιλογÞς του να κατανοοýνται ταυτüχρονα μ' αυτÞ με την ßδια βοýληση üπως ο συμπαντικüς νüμος".

 5. Τýπος
του Βασιλεßου των Σκοπþν:
   "ΕνεργÞστε σýμφωνα με τα αξιþματα ενüς καθολικÜ νομοθετικοý μÝλους για Ýν απλþς πιθανü βασßλειο σκοπþν".



     Ο Καντ ορßζει το αξßωμα ως "υποκειμενικÞ αρχÞ της βοýλησης", που διακρßνεται απü "αντικειμενικÞ αρχÞ Þ πρακτικü νüμο". Ενþ "η τελευταßα ισχýει για κÜθε Ýλλογο ον κι εßναι "αρχÞ που σýμφωνα μ' αυτÞν οφεßλουν να ενεργοýν", Ýνα αξßωμα "περιÝχει τον πρακτικü κανüνα που καθορßζει η λογικÞ σýμφωνα με τις συνθÞκες του υποκειμÝνου (συχνÜ την Üγνοια Þ τις κλßσεις του) κι εßναι επομÝνως η αρχÞ που σýμφωνα μ' αυτÞ το υποκεßμενο ενεργεß".
     Τα αξιþματα αποτυγχÜνουν να χαρακτηριστοýν ως πρακτικοß νüμοι αν παρÜγουν μια αντßφαση στη σýλληψη Þ μια αντßφαση στη βοýληση üταν καθολικοποιοýνται. Μια αντßφαση στη σýλληψη συμβαßνει üταν, αν Ýνα αξßωμα επρüκειτο να καθολικοποιηθεß, παýει να Ýχει νüημα, επειδÞ το "αξßωμα θα κατÝστρεφε αναγκαστικÜ τον εαυτü του μüλις γινüταν παγκüσμιος νüμος". Π.χ. Üν το αξßωμα "ΕπιτρÝπεται η αθÝτηση υποσχÝσεων" Þταν καθολικü, κανεßς δεν θα εμπιστευüταν τις υποσχÝσεις που δüθηκαν, οπüτε η ιδÝα μιας υπüσχεσης θα 'χανε το νüημÜ της. Το αξßωμα θα Þταν αντιφατικü επειδÞ, üταν καθολικοποιεßται, οι υποσχÝσεις παýουν να 'χουν νüημα. Το αξßωμα δεν εßναι ηθικü επειδÞ εßναι λογικÜ αδýνατο να καθολικοποιηθεß -δηλαδÞ, δεν θα μποροýσαμε να φανταστοýμε Ýνα κüσμο üπου αυτü το αξßωμα θα 'τανε καθολικοποιημÝνο. Αξßωμα μπορεß επßσης να 'ναι ανÞθικο αν δημιουργεß αντßφαση στη βοýληση üταν καθολικοποιεßται. Αυτü δεν σημαßνει λογικÞ αντßφαση, αλλÜ üτι η καθολικοποßηση του αξιþματος οδηγεß σε κατÜσταση πραγμÜτων που κανÝνα λογικü ον δεν θα επιθυμοýσε.
     ¼πως εξηγεß ο Καντ στο ΘεμÝλιο της ΜεταφυσικÞς των Ηθþν του 1785 (üπως υποδηλþνει Üμεσα ο τßτλος), αυτü το κεßμενο δεν εßναι "τßποτα περισσüτερο απü την αναζÞτηση και τη καθιÝρωση της υπÝρτατης αρχÞς της ηθικÞς". Η υποσχüμενη ΜεταφυσικÞ των Ηθþν, ωστüσο, καθυστÝρησε πολý και δεν εμφανßστηκε μÝχρι τα 2 μÝρη της, "Το Δüγμα του Δικαßου" και "Το Δüγμα της ΑρετÞς", δημοσιεýθηκαν χωριστÜ το 1797 και το 1798. Η 1η ασχολεßται με τη πολιτικÞ φιλοσοφßα, η 2η με την ηθικÞ.
     "Το Δüγμα της ΑρετÞς" παρÝχει "πολý διαφορετικÞ περιγραφÞ της συνηθισμÝνης ηθικÞς λογικÞς" απü κεßνη που προτεßνεται απ' το Υπüβαθρο. ΑφορÜ καθÞκοντα αρετÞς Þ "σκοποýς που 'ναι ταυτüχρονα καθÞκοντα". Εδþ, στον τομÝα της ηθικÞς, βρßσκεται η μεγαλýτερη καινοτομßα απü τη ΜεταφυσικÞ των Ηθþν. Σýμφωνα με την αφÞγηση του Καντ, "ο συνηθισμÝνος ηθικüς συλλογισμüς εßναι θεμελιωδþς τελεολογικüς -εßναι συλλογισμüς σχετικÜ με τους σκοποýς που μας περιορßζει η ηθικÞ να επιδιþκουμε και τις προτεραιüτητες μεταξý αυτþν των σκοπþν που απαιτεßται να τηροýμε". Ειδικüτερα: ΥπÜρχουνε 2 εßδη σκοπþν που εßναι καθÞκον μας να 'χουμε: η δικÞ μας τελειüτητα κι η ευτυχßα των Üλλων. Η "τελειüτητα" περιλαμβÜνει τüσο τη φυσικÞ μας τελειüτητα (την ανÜπτυξη των ταλÝντων, των δεξιοτÞτων και των ικανοτÞτων κατανüησης) üσο και την ηθικÞ τελειüτητα (την ενÜρετη διÜθεσÞ μας). Η "ευτυχßα" ενüς ατüμου εßναι το μεγαλýτερο λογικü σýνολο των σκοπþν που 'θεσε το Üτομο για χÜρη της δικÞς του ικανοποßησης, Η επεξεργασßα αυτοý του τελεολογικοý δüγματος απü τον Καντ προσφÝρει ηθικÞ θεωρßα πολý διαφορετικÞ απü κεßνη που συνÞθως του αποδßδεται με βÜση μüνο τα θεμελιþδη Ýργα του.
     Στο βιβλßο του Towards Perpetual Peace: A Philosophical Project, ο Καντ απαρßθμησε αρκετÝς προûποθÝσεις που θεωροýσε απαραßτητες για τον τερματισμü των πολÝμων και τη δημιουργßα μιας διαρκοýς ειρÞνης. ΠεριελÜμβαναν κüσμο συνταγματικþν δημοκρατιþν. Η κλασικÞ δημοκρατικÞ θεωρßα του επεκτÜθηκε στο Δüγμα του Δικαßου, το 1ο μÝρος της ΜεταφυσικÞς των Ηθþν (1797). Πßστευε üτι η παγκüσμια ιστορßα οδηγεß στον τελικü κüσμο των δημοκρατικþν κρατþν σε ειρÞνη, αλλÜ η θεωρßα του δεν Þταν ρεαλιστικÞ. Η διαδικασßα περιγρÜφηκε στο Perpetual Peace ως φυσικÞ κι üχι ορθολογικÞ: Αυτü που παρÝχει αυτÞ την εγγýηση δεν εßναι παρÜ απü τη μεγÜλη καλλιτεχνικÞ φýση (natura daedala rerum) που απ' τη μηχανικÞ πορεßα της λÜμπει ορατÜ η σκοπιμüτητα, αφÞνοντας την ομüνοια να προκýψει μÝσω της διχüνοιας μεταξý των ανθρþπων ακüμη κι ενÜντια στη θÝλησÞ τους. Και γι' αυτü η φýση, θεωροýμενη ως αναγκαιüτητα απü αιτßα που οι νüμοι της λειτουργßας μας εßναι Üγνωστοι, ονομÜζεται μοßρα, αλλÜ αν θεωρÞσουμε τη σκοπιμüτητÜ της στη πορεßα του κüσμου ως τη βαθειÜ σοφßα μιας ανþτερης αιτßας που κατευθýνεται προς τον αντικειμενικü τελικü σκοπü της ανθρþπινης φυλÞς και προκαθορßζει αυτÞ τη πορεßα του κüσμου, ΟνομÜζεται Θεßα Πρüνοια.


     Η πολιτικÞ σκÝψη του Καντ μπορεß να συνοψιστεß ως δημοκρατικÞ κυβÝρνηση και διεθνÞς οργÜνωση: "Με πιο χαρακτηριστικοýς καντιανοýς üρους, εßναι δüγμα του κρÜτους που βασßζεται στο νüμο (Rechtsstaat) και της αιþνιας ειρÞνης. ΠρÜγματι, σε καθεμßα απü αυτÝς τις διατυπþσεις, και οι δýο üροι εκφρÜζουν την ßδια ιδÝα: αυτÞ της νομικÞς συγκρüτησης Þ της "ειρÞνης μÝσω του νüμου". Η πολιτικÞ φιλοσοφßα του Καντ, üντας ουσιαστικÜ Ýνα νομικü δüγμα, απορρßπτει εξ ορισμοý την αντßθεση μεταξý της ηθικÞς εκπαßδευσης και του παιχνιδιοý των παθþν ως εναλλακτικþν θεμελßων της κοινωνικÞς ζωÞς. Το κρÜτος ορßζεται ως η Ýνωση των ανθρþπων υπü το νüμο. Το κρÜτος που δικαßως ονομÜζεται Ýτσι αποτελεßται απü νüμους που 'ναι απαραßτητοι a priori επειδÞ απορρÝουν απü την ßδια την Ýννοια του νüμου. ¸να καθεστþς δεν μπορεß να κριθεß με Üλλα κριτÞρια οýτε να του ανατεθοýν Üλλες λειτουργßες, εκτüς απü κεßνες που αρμüζουν στη νüμιμη τÜξη ως τÝτοια.
     ΑντιτÜχθηκε στη "δημοκρατßα", που στην εποχÞ του σÞμαινε Üμεση δημοκρατßα, πιστεýοντας üτι ο κανüνας της πλειοψηφßας αποτελοýσε απειλÞ για την ατομικÞ ελευθερßα. ΔÞλωσε, "η δημοκρατßα με τη στενÞ Ýννοια της λÝξης εßναι αναγκαστικÜ δεσποτισμüς, διüτι εγκαθιδρýει εκτελεστικÞ εξουσßα üπου üλοι αποφασßζουν υπÝρ κι αν χρειαστεß, εναντßον ενüς (που επομÝνως δεν συμφωνεß), Ýτσι þστε üλοι, που ωστüσο δεν εßναι üλοι, να αποφασßζουν. Κι αυτü εßναι αντßφαση της γενικÞς θÝλησης με τον εαυτü της και με την ελευθερßα". ¼πως και με τους περισσüτερους συγγραφεßς εκεßνη την εποχÞ, διÝκρινε 3 μορφÝς διακυβÝρνησης - δηλαδÞ, τη δημοκρατßα, την αριστοκρατßα και τη μοναρχßα -με τη μικτÞ κυβÝρνηση ως τη πιο ιδανικÞ μορφÞ της. Πßστευε στα δημοκρατικÜ ιδεþδη και μορφÝς διακυβÝρνησης και στο κρÜτος δικαßου που προÝκυπταν απ' αυτÜ.
     Αν κι ο Καντ το δημοσßευσε αυτü ως δημοφιλÝς κομμÜτι, η Mary J. Gregor επισημαßνει üτι 2 Ýτη μετÜ, στη ΜεταφυσικÞ των Ηθþν, ο Καντ ισχυρßζεται üτι αποδεικνýει συστηματικÜ üτι η εδραßωση της καθολικÞς και διαρκοýς ειρÞνης δεν αποτελεß απλþς μÝρος του δüγματος του δικαßου, αλλÜ μÜλλον ολüκληρο το τελικü δüγμα δικαßου μες στα üρια της απλÞς λογικÞς. Το Δüγμα του Δικαßου (1797), περιÝχει τη πιο þριμη και συστηματικÞ συμβολÞ του στη πολιτικÞ φιλοσοφßα. Αντιμετωπßζει καθÞκοντα σýμφωνα με το νüμο, που αφοροýν μüνο στη προστασßα της εξωτερικÞς ελευθερßας των ατüμων κι αδιαφοροýνε για τα κßνητρα. (Αν κι Ýχουμε ηθικü καθÞκον να περιοριζüμαστε σε πρÜξεις που εßναι σωστÝς, αυτü το καθÞκον δεν αποτελεß μÝρος του ßδιου του δικαιþματος). Η βασικÞ πολιτικÞ ιδÝα του εßναι üτι το δικαßωμα κÜθε ατüμου να 'ναι αφÝντης του εαυτοý του εßναι συνεπÝς με τα δικαιþματα των Üλλων μüνον αν υπÜρχουν δημüσιοι νομικοß θεσμοß.
     Ξεκινþντας απü τον 20ü αι., οι σχολιαστÝς τεßνουν να βλÝπουν τον Καντ να 'χει τεταμÝνη σχÝση με τη θρησκεßα, αν και τον 19ο αυτÞ δεν Þταν η επικρατοýσα Üποψη. Ο Καρλ ΛÝοναρντ ΡÜινχολντ, που οι επιστολÝς βοÞθησαν να γßνει διÜσημος ο Καντ, Ýγραψε: "Πιστεýω üτι μπορþ να συμπερÜνω χωρßς επιφýλαξη üτι το συμφÝρον της θρησκεßας και του Χριστιανισμοý ειδικüτερα, συμφωνεß απüλυτα με το αποτÝλεσμα της ΚριτικÞς της ΛογικÞς". Σýμφωνα με τον Johann Schultz, που Ýγραψε απü τα 1α σχüλια για τον Καντ: "Κι αυτü το ßδιο το σýστημα δεν συμπßπτει θαυμÜσια με τη χριστιανικÞ θρησκεßα; Η θεüτητα και η ευεργεσßα των τελευταßων δεν γßνονται üλο και πιο εμφανεßς". Ο λüγος γι' αυτÝς τις απüψεις Þταν η ηθικÞ θεολογßα του κι η ευρÝως διαδεδομÝνη πεποßθηση üτι η φιλοσοφßα του Þταν η μεγÜλη αντßθεση στον Σπινοζισμü, που θεωρÞθηκε ευρÝως ως μορφÞ εξελιγμÝνου πανθεúσμοý Þ ακüμα κι αθεúσμοý. ¼πως η φιλοσοφßα του Καντ αγνüησε τη δυνατüτητα να επιχειρηματολογÞσει κανεßς υπÝρ του Θεοý μüνο μÝσω της καθαρÞς λογικÞς, για τους ßδιους λüγους αγνüησε επßσης τη δυνατüτητα να επιχειρηματολογÞσει εναντßον του Θεοý μüνο μÝσω της καθαρÞς λογικÞς.
     Ο Καντ διατυπþνει τις ισχυρüτερες επικρßσεις του για την οργÜνωση και τις πρακτικÝς των θρησκευτικþν οργανþσεων σε κεßνους που ενθαρρýνουν αυτü που βλÝπει ως θρησκεßα πλαστÞς υπηρεσßας προς τον Θεü. Μεταξý των κýριων στüχων της κριτικÞς του εßναι το εξωτερικü τελετουργικü, η δεισιδαιμονßα κι η ιεραρχικÞ εκκλησιαστικÞ τÜξη. Τις βλÝπει αυτÝς ως προσπÜθειες να κÜνει κανεßς τον εαυτü του ευÜρεστο στον Θεü με τρüπους διαφορετικοýς απü την ευσυνεßδητη προσκüλληση στην αρχÞ της ηθικÞς ορθüτητας στην επιλογÞ και την ενÝργεια σýμφωνα με τα αξιþματÜ του. Η κριτικÞ του σ' αυτÜ τα ζητÞματα, μαζß με την απüρριψη ορισμÝνων θεωρητικþν αποδεßξεων για την ýπαρξη του Θεοý που βασßζονταν στη καθαρÞ λογικÞ (ιδιαßτερα το οντολογικü επιχεßρημα) κι ο φιλοσοφικüς σχολιασμüς του σε ορισμÝνα χριστιανικÜ δüγματα, Ýχουν οδηγÞσει σ' ερμηνεßες που βλÝπουν τον Καντ ως εχθρικü προς τη θρησκεßα γενικÜ και τον Χριστιανισμü ειδικüτερα. ¢λλοι ερμηνευτÝς, ωστüσο, θεωροýν üτι προσπαθοýσε να διαχωρßσει την υπερασπßσιμη απü την αδικαιολüγητη χριστιανικÞ πßστη.


     ¼σον αφορÜ την αντßληψη του για τη θρησκεßα, ορισμÝνοι κριτικοß Ýχουν υποστηρßξει üτι Þταν συμπαθÞς στον ντεúσμü.  ¢λλοι κριτικοß Ýχουν υποστηρßξει üτι η ηθικÞ αντßληψÞ του κινεßται απ' τον ντεúσμü στο θεúσμü (ως ηθικüς θεúσμüς), π.χ. ο Allen W. Wood κι ο Merold Westphal. ¼σο για το βιβλßο του Religion within the Bounds of Mere Reason, τονßστηκε üτι ανÞγαγε τη θρησκευτικüτητα στον ορθολογισμü, τη θρησκεßα στην ηθικÞ και τον Χριστιανισμü στην ηθικÞ. Ωστüσο, πολλοß ερμηνευτÝς, συμπεριλαμβανομÝνων των Allen W. Wood και Lawrence Pasternack, συμφωνοýνε τþρα με τον ισχυρισμü του Stephen Palmquist üτι καλýτερος τρüπος ανÜγνωσης της θρησκεßας του Καντ εßναι να τονε δοýμε ως ανýψωση της ηθικÞς στο καθεστþς της θρησκεßας.
     Ο Καντ συζητÜ την υποκειμενικÞ φýση των αισθητικþν ιδιοτÞτων κι εμπειριþν στις ΠαρατηρÞσεις για την αßσθηση του ωραßου και του μεγαλειþδους (1764). Η συμβολÞ του στην αισθητικÞ θεωρßα αναπτýσσεται στη ΚριτικÞ της Δýναμης της Κρßσης (1790), üπου διερευνÜ τη δυνατüτητα και τη λογικÞ κατÜσταση των κρßσεων της γεýσης. Στη ΚριτικÞ της ΑισθητικÞς Κρßσης, το 1ο μεγÜλο τμÞμα της ΚριτικÞς της Δýναμης της Κρßσης, χρησιμοποßησε τον üρο "αισθητικÞ" με τρüπο που διαφÝρει απü τη σýγχρονη ÝννοιÜ του. Στη ΚριτικÞ του Καθαροý Λüγου, για να επισημÜνει ουσιαστικÝς διαφορÝς μεταξý των κρßσεων γεýσης, των ηθικþν κρßσεων και των επιστημονικþν κρßσεων, εγκατÝλειψε τον üρο "αισθητικÞ" ως "προσδιορßζοντας τη κριτικÞ της γεýσης", σημειþνοντας üτι οι κρßσεις της γεýσης δεν θα μποροýσαν ποτÝ να "κατευθυνθοýν" απü "νüμους a priori". ΜετÜ τον A.G. Baumgarten, που Ýγραψε την Aesthetica (1750-58), ο Καντ Þταν Ýνας απü τους πρþτους φιλοσüφους που ανÝπτυξαν κι ενσωμÜτωσαν την αισθητικÞ θεωρßα σε Ýνα ενοποιημÝνο και ολοκληρωμÝνο φιλοσοφικü σýστημα, χρησιμοποιþντας ιδÝες που Ýπαιξαν αναπüσπαστο ρüλο σε üλη τη φιλοσοφßα του.
     Στο κεφÜλαιο ΑναλυτικÞ του Ωραßου στην ΚριτικÞ της Δýναμης της Κρßσης, δηλþνει üτι η ομορφιÜ δεν εßναι ιδιüτητα ενüς Ýργου τÝχνης Þ ενüς φυσικοý φαινομÝνου, αλλÜ αντßθετα εßναι συνεßδηση της ευχαρßστησης που συνοδεýει το "ελεýθερο παιχνßδι" της φαντασßας και της κατανüησης. Παρüλο που φαßνεται üτι χρησιμοποιοýμε τη λογικÞ για να αποφασßσουμε τι εßναι üμορφο, η κρßση δεν εßναι μια γνωστικÞ κρßση, "και συνεπþς δεν εßναι λογικÞ, αλλÜ αισθητικÞ". ΚαθαρÞ κρßση της γεýσης εßναι υποκειμενικÞ, δεδομÝνου üτι αναφÝρεται στη συναισθηματικÞ απüκριση του υποκειμÝνου και δεν βασßζεται σε τßποτα Üλλο παρÜ στην εκτßμηση για το ßδιο το αντικεßμενο: εßναι ανιδιοτελÞς ευχαρßστηση κι αισθανüμαστε üτι οι καθαρÝς κρßσεις γεýσης (δηλαδÞ, κρßσεις ομορφιÜς), διεκδικοýν καθολικÞ εγκυρüτητα. ΑυτÞ η καθολικÞ ισχýς δεν προÝρχεται απü καθορισμÝνη Ýννοια ομορφιÜς, αλλ' απü τη κοινÞ λογικÞ. Πßστευε επßσης üτι η κρßση της γεýσης μοιρÜζεται χαρακτηριστικÜ που εμπλÝκονται σε ηθικÞ κρßση: κι οι 2 εßναι ανιδιοτελεßς και τις θεωροýμε καθολικÝς.
     Στο κεφÜλαιο ΑναλυτικÞ του Υψηλοý  προσδιορßζει το υψηλü ως μια αισθητικÞ ποιüτητα που, üπως κι η ομορφιÜ, εßναι υποκειμενικÞ, αλλÜ σε αντßθεση με την ομορφιÜ αναφÝρεται σε απροσδιüριστη σχÝση μεταξý των ικανοτÞτων της φαντασßας και της λογικÞς και μοιρÜζεται το χαρακτÞρα των ηθικþν κρßσεων στη χρÞση της λογικÞς. Η αßσθηση του υψηλοý, χωρισμÝνη σε 2 διακριτοýς τρüπους (το μαθηματικü και το δυναμικü μεγαλειþδες), περιγρÜφει 2 υποκειμενικÝς στιγμÝς που αφοροýνε στη σχÝση της ικανüτητας της φαντασßας με τη λογικÞ. Μερικοß σχολιαστÝς υποστηρßζουν üτι η κριτικÞ φιλοσοφßα του περιÝχει Ýνα τρßτο εßδος του υψηλοý, το ηθικü μεγαλεßο,που εßναι η αισθητικÞ απÜντηση στον ηθικü νüμο Þ μια αναπαρÜσταση, και μια ανÜπτυξη του "ευγενοýς" μεγαλεßου στη θεωρßα του Καντ του 1764.


     Ο ¢ρθουρ ΣοπενχÜουερ επηρεÜστηκε Ýντονα απü τον υπερβατικü ιδεαλισμü του. Αυτüς, üπως ο G.E. Schulze, ο Jacobi κι ο Fichte πριν απü αυτüν, Þταν επικριτικüς για τη θεωρßα του Καντ για το ßδιο το πρÜγμα. Τα πρÜγματα απü μüνα τους, υποστÞριξαν, δεν εßναι οýτε η αιτßα αυτοý που παρατηροýμε, οýτε εßναι εντελþς πÝρα απü την πρüσβασÞ μας. Απü την εποχÞ της ΚριτικÞς του Καθαροý Λüγου, οι φιλüσοφοι ασκοýν κριτικÞ στη θεωρßα του Καντ για το ßδιο το πρÜγμα. Πολλοß Ýχουν υποστηρßξει üτι, αν κÜτι τÝτοιο υπÜρχει πÝρα απü την εμπειρßα, τüτε δεν μπορεß κανεßς να υποθÝσει üτι μας επηρεÜζει αιτιατÜ, δεδομÝνου üτι αυτü θα συνεπαγüταν την επÝκταση της κατηγορßας "αιτιüτητα" πÝρα απü τη σφαßρα της εμπειρßας. Με την επιτυχßα και την ευρεßα επιρροÞ των γραπτþν του ΧÝγκελ, η επιρροÞ του ßδιου του Καντ Üρχισε να φθßνει, αλλÜ επανεξÝταση των ιδεþν του ξεκßνησε στη Γερμανßα το 1865 με τη δημοσßευση του Kant und die Epigonen απü τον Otto Liebmann, που το σýνθημα Þταν "ΕπιστροφÞ στον Καντ". Εκεß προχþρησε μια σημαντικÞ αναβßωση της θεωρητικÞς φιλοσοφßας του Καντ, γνωστÞ ως Νεοκαντιανισμüς.
Η Ýννοια της "κριτικÞς" του Καντ Ýχει ευρýτερη επιρροÞ. Οι πρþτοι Γερμανοß Ρομαντικοß, ειδικÜ ο Φρßντριχ ΣλÝγκελ στα Θραýσματα του Athenaeum, χρησιμοποßησαν την αντανακλαστικÞ αντßληψη του Καντ για τη κριτικÞ στη ρομαντικÞ θεωρßα τους για την ποßηση. Επßσης στην αισθητικÞ, ο Clement Greenberg, στο κλασσικü δοκßμιü του Modernist Painting, χρησιμοποιεß τη καντιανÞ κριτικÞ, αυτü που ο Greenberg αναφÝρει ως "εμμενÞ κριτικÞ", για να δικαιολογÞσει τους στüχους της αφηρημÝνης ζωγραφικÞς, Ýνα κßνημα που ο Greenberg εßδε να Ýχει επßγνωση του βασικοý περιορισμοý - επιπεδüτητα - που αποτελεß το μÝσο της ζωγραφικÞς.
     Ο ΓÜλλος φιλüσοφος ΜισÝλ Φουκþ επηρεÜστηκε επßσης σε μεγÜλο βαθμü απü την Ýννοια της "κριτικÞς" του Καντ κι Ýγραψε αρκετÜ Üρθρα για τον Καντ για μια επανεξÝταση του Διαφωτισμοý ως μορφÞ "κριτικÞς σκÝψης". ¸φτασε στο σημεßο να ταξινομÞσει τη δικÞ του φιλοσοφßα ως "κριτικÞ ιστορßα της νεωτερικüτητας, ριζωμÝνη στον Καντ". Λüγω της πληρüτητας της αλλαγÞς παραδεßγματος του Καντ, η επιρροÞ του εκτεßνεται πολý πÝρα απ' αυτü σε στοχαστÝς που οýτε αναφÝρονται συγκεκριμÝνα στο Ýργο του οýτε χρησιμοποιοýνε την ορολογßα του.

ΡΗΤ¢:

 * Δημιουργßα: ο καλýτερος τρüπος να απολαμβÜνεις τη ζωÞ.

 * Η επιθυμßα να μιλÞσουμε στον Θεü εßναι παρÜλογη. Δεν μποροýμε να μιλÞσουμε σε κÜποιον που δεν μποροýμε να κατανοÞσουμε -και δεν μποροýμε να κατανοÞσουμε τον Θεü. Μποροýμε μüνο να πιστÝψουμε σ' Αυτüν. ΕπομÝνως, οι χρÞσεις της προσευχÞς εßναι μüνο υποκειμενικÝς

 * Η ελεýθερη βοýληση και η βοýληση που υποτÜσσεται σε ηθικοýς νüμους εßναι Ýνα και το αυτü πρÜγμα.

 * Η θρησκεßα εßναι πολý σημαντικü ζÞτημα για τους πιστοýς της για να γελοιοποιηθεß. Αν ενδßδουν σε παραλογισμοýς, πρÝπει να λυποýνται αντß να γελοιοποιοýνται.


 * ¼σο περισσüτερο σκÝφτομαι, τüσο περισσüτερο δυο πρÜγματα γεμßζουνε τη ψυχÞ μου με μεγÜλο θαυμασμü και ολοÝνα μεγαλýτερη ευλÜβεια: ο Ýναστρος ουρανüς απü πÜνω μου και ο ηθικüς νüμος μÝσα μου.

 * Το σþμα εßναι Ýνας ναüς.

 * Μποροýμε να μετρÞσουμε την ευφυÀα ενüς ανθρþπου με βÜση πüσες αβεβαιüτητες μπορεß ν' αντÝξει.

 * Αυτü το αξßωμα εßναι λοιπüν και ο ανþτατος νüμος της καλÞς θÝλησης: ΠρÜττε πÜντα σýμφωνα με εκεßνο το γνþμονα, για τον οποßο μπορεßς ταυτüχρονα να θÝλεις να γßνει καθολικüς νüμος.

 * Ο Ýνας κοιτÜζει το νερüλακκο και βλÝπει λÜσπη, ο Üλλος βλÝπει μÝσα του τ' Üστρα που αντανακλþνται.

 * Η τÝχνη Ýχει τον ανιδιοτελÞ χαρακτÞρα του παιδιοý.

 * Να ενεργεßς με τÝτοιο τρüπο, þστε η αρχÞ που στηρßζεται η πρÜξη σου να μποροýσε να γßνει παγκüσμιος νüμος.

 * Πρüσεχε να αντιμετωπßζεις τους Üλλους σαν σκοπü κι üχι σαν μÝσο.

 * ΚÜθε ενÝργεια που Ýχει σχÝση με τα δικαιþματα Üλλων ανθρþπων και τα αξιþματÜ της δεν συμβιβÜζονται με τη δημοσιüτητα εßναι Üδικη. Δεν μποροýμε βÝβαια να οδηγηθοýμε στο αντßστροφο συμπÝρασμα, üτι üποια αξιþματα αντÝχουνε τη δημοσιüτητα εßναι και τα δßκαια, δεδομÝνου üτι üποιος κατÝχει την αναντßρρητη εξουσßα δεν χρειÜζεται να Ýχει τα αξιþματÜ του κρυφÜ.

 * Στο σκüτος η φαντασßα εßναι πιο ζωηρÞ απ' ü,τι στο Üπλετο φως.

 * Η ΗθικÞ δεν εßναι το δüγμα που καθορßζει πþς να γßνουμε ευτυχισμÝνοι, αλλÜ πþς να εßμαστε Üξιοι για να γßνουμε ευτυχισμÝνοι.

 * Μη δÝχεσαι ευεργεσßες χωρßς τις οποßες μπορεßς να ζεις.

 * Εκεßνος που απÝρριψε τα περιττÜ, απÝφυγε τις στερÞσεις.

 * Δýο πρÜγματα γεμßζουν την ψυχÞ με πÜντοτε καινοýριο και αυξανüμενο σεβασμü και θαυμασμü, üσο συχνüτερα και σταθερüτερα ασχολεßται μαζß τους ο στοχασμüς: ο Ýναστρος ουρανüς πÜνω μου και ο ηθικüς νüμος μÝσα μου.

 * ¸πρεπε λοιπüν να αφαιρÝσω γνþση για να κÜνω χþρο για την πεποßθηση.

 * Η ΜεταφυσικÞ εßναι Ýνας σκοτεινüς ωκεανüς χωρßς ακτÝς και φÜρους, γεμÜτη με φιλοσοφικÜ ναυÜγια.

 * Η ευτυχßα δεν εßναι ιδανικü της λογικÞς, αλλÜ της φαντασßας.

 * Θα πειστεß κÜποτε το χοντροκÝφαλο ανθρþπινο γÝνος üτι μεγαλýτερη μωρßα και συμφορÜ απü τον πüλεμο δεν υπÜρχει, και απü τα παθÞματα του θα διδαχθεß κÜποτε üτι πρÝπει να τον καταργÞσει, σαν υπερβολικÜ οδυνηρü και ακριβü τρüπο για επßλυση διαφορþν;

 * Η επιστÞμη εßναι οργανωμÝνη γνþση. Η σοφßα εßναι οργανωμÝνη ζωÞ.

 * Το γοýστο εßναι πÜντα βÜρβαρο με την Ýννοια üτι ανακατεýει την επιθυμßα με τα συναισθÞματα για να προσδιορßσει την ομορφιÜ.

     Ο Καντ, βÜζοντας στην Üκρη üσες δυσκολßες κι αναποδιÝς αντιμετþπισε στο πÝρασμÜ του απü τη γη, Ýφυγε χωρßς παρÜπονο. Αυτü τουλÜχιστον αφÞνουν να εννοηθεß οι τελευταßες λÝξεις που εκστüμισε πεθαßνοντας. "¼λα καλÜ!", εßπε κι Ýσβησε. Αν, 2 και πλÝον αιþνες τþρα μετÜ το θÜνατü του, μποροýσε να δει απü κεß που βρßσκεται πþς χÜρη και στη δικÞ του καταλυτικÞ συμβολÞ εξελßχθηκαν τα πρÜγματα στη φιλοσοφßα, θα μποροýσε, αναμφιβüλως, με πιüτερη ακüμη σιγουριÜ να πει πüσο καλÜ του πÞγανε τα πρÜγματα, καθþς, üντας το 4το απü τα 7 παιδιÜ ενüς σαμαρÜ και μιας απλÞς, χωρßς μüρφωση, ευσεβοýς γυναßκας που αφιÝρωσε τη ζωÞ της στο Θεü και την οικογÝνειÜ της, που üπως αναφÝρει ο ßδιος, χρωστοýσε το 1ο σπÝρμα καλοσýνης, μεγÜλωσε μÝσα σε σχετικÞ φτþχεια, για να πετýχει ν' αναγνωριστεß ως απü τους μεγαλýτερους φιλοσüφους üχι μüνο του καιροý του αλλÜ üλων των εποχþν και με τη βÜσιμη επιπλÝον πρüβλεψη να συνεχßσει η διδασκαλßα του ν' αποτελεß σημεßο αναφορÜς των συζητÞσεων που θα διεξÜγουν οι φιλüσοφοι.

¸ΡΓΑ:

1749: ΣκÝψεις για την πραγματικÞ εκτßμηση των ζωντανþν δυνÜμεων (Gedanken von der wahren Schätzung der lebendigen Kräfte)
1755: Παγκüσμια φυσικÞ ιστορßα και θεωρßα των ουρανþν (Allgemeine Naturgeschichte und Theorie des Himmels)
1755: Σýντομο περßγραμμα ορισμÝνων διαλογισμþν στη φωτιÜ (Meditationum quarundam de igne succinta delineatio (μεταπτυχιακÞ διατριβÞ υπü τον Johann Gottfried Teske)
1755: Μια νÝα αποσαφÞνιση των πρþτων αρχþν της μεταφυσικÞς γνþσης (Principiorum primorum cognitionis metaphysicae nova dilucidatio)
1756: Η χρÞση στη φυσικÞ φιλοσοφßα της μεταφυσικÞς σε συνδυασμü με τη γεωμετρßα, ΜÝρος Ι: ΦυσικÞ Μοναδολογßα [PM] (Metaphysicae cum geometrica iunctae usus in philosophia naturali, cuius specimen I. continet monadologiam physicam, συντομογραφßα Monadologia Physica
1762: Η ψευδÞς λεπτüτητα των τεσσÜρων συλλογιστικþν μορφþν (Die falsche Spitzfindigkeit der vier syllogistischen Figuren)
1763: Το μüνο δυνατü επιχεßρημα για την υποστÞριξη μιας απüδειξης της ýπαρξης του Θεοý (Der einzig mögliche Beweisgrund zu einer Demonstration des Daseins Gottes)
1763: ΠροσπÜθεια εισαγωγÞς της Ýννοιας των αρνητικþν μεγεθþν στη φιλοσοφßα (Versuch den Begriff der negativen Größen in die Weltweisheit einzuführen)
1764: ΠαρατηρÞσεις για την αßσθηση του ωραßου και μεγαλειþδους (Beobachtungen über das Gefühl des Schönen und Erhabenen)
1764: Δοκßμιο για την ασθÝνεια του κεφαλιοý (Über die Krankheit des Kopfes)
1764: ¸ρευνα σχετικÜ με τη διÜκριση των αρχþν της φυσικÞς θεολογßας και ηθικÞς (Untersuchungen über die Deutlichkeit der Grundsätze der natürlichen Theologie und der Moral)
1766: ¼νειρα ενüς πνεýματος-μÜντη (Träume eines Geistersehers)
1768: Στο τελικü Ýδαφος της διαφοροποßησης των περιοχþν στο διÜστημα
1768 (Von dem ersten Grunde des Unterschiedes der Gegenden im Raume)

1770: ΔιατριβÞ για τη μορφÞ και τις αρχÝς του αισθητοý και κατανοητοý κüσμου (De mundi sensibilis atque intelligibilis forma et principiis
1775: Στις διαφορετικÝς φυλÝς του ανθρþπου (Über die verschiedenen Rassen der Menschen)
1781: Α' Ýκδ. της ΚριτικÞς του Καθαροý Λüγου (Kritik der reinen Vernunft)
1783: Prolegomena to Any Future Metaphysics (Prolegomena zu einer jeden künftigen Metaphysik)
1784: Μια απÜντηση στο ερþτημα: Τι εßναι ο Διαφωτισμüς; (Beantwortung der Frage: Was ist Aufklärung)
1784: ΙδÝα για μια παγκüσμια ιστορßα με κοσμοπολßτικο σκοπü (Idee zu einer allgemeinen Geschichte in weltbürgerlicher Absicht)
1785: Προσδιορισμüς της Ýννοιας μιας ανθρþπινης φυλÞς (Bestimmung des Begriffs einer Menschenrace)
1785: ΘεμÝλιο της μεταφυσικÞς των ηθþν [G] (Grundlegung zur Metaphysik der Sitten)
1786: ΜεταφυσικÜ θεμÝλια της φυσικÞς επιστÞμης [MFNS] (Metaphysische Anfangsgründe der Naturwissenschaft)
1786: "Τι σημαßνει να προσανατολßζεσαι στη σκÝψη; (Was heißt: sich im Denken orientieren?)
1786: ΕικαστικÞ αρχÞ της ανθρþπινης ιστορßας (Mutmaßlicher Anfang der Menschengeschichte)
1787: Δεýτερη Ýκδοση της ΚριτικÞς του Καθαροý Λüγου  (Kritik der reinen Vernunft)
1788: ΚριτικÞ του πρακτικοý λüγου (Kritik der praktischen Vernunft)
1790: ΚριτικÞ της κρßσης (Kritik der Urteilskraft)
1793: Θρησκεßα εντüς των ορßων του γυμνοý λüγου (Die Religion innerhalb der Grenzen der bloßen Vernunft)
1793: On the Old Saw: That May Be Right in Theory but It Won't Work in Practice (Über den Gemeinspruch: Das mag in der Theorie richtig sein, taugt aber nicht für die Praxis)
1795: ΔιαρκÞς ειρÞνη: ¸να φιλοσοφικü σκßτσο (Zum ewigen Frieden)
1797: ΜεταφυσικÞ των ηθþν (Metaphysik der Sitten). 1ο μÝρος εßναι Το Δüγμα του Δικαßου, Ýχει δημοσιευθεß ξεχωριστÜ ως Η ΕπιστÞμη του Δικαßου.
1798: Ανθρωπολογßα απü μια ρεαλιστικÞ Üποψη (Anthropologie in pragmatischer Hinsicht)
1798: Σýγκρουση των σχολþν (Der Streit der Fakultäten)
1800: ΛογικÞ (Logik)
1803: Περß παιδαγωγικÞς (Über Pädagogik)
1804: Opus Postumum
1817: ΔιαλÝξεις ΦιλοσοφικÞς Θεολογßας (Immanuel Kants Vorlesungen über die philosophische Religionslehre)
ΤÝσσερα δοκßμια κριτικÞς φιλοσοφßας ,
Δοκßμια
Προλεγüμενα σὲ κÜθε μελλοντικὴ μεταφυσικὴ ποὺ μπορεῖ νὰ παρουσιαστεῖ σὰν γνþση
ΚριτικÞ του καθαροý λüγου . Τüμοι Α´-Β´
Προλεγüμενα σε κÜθε μελλοντικÞ ΜεταφυσικÞ
ΚριτικÞ του καθαροý λüγου. Η υπερβατικÞ διαλεκτικÞ . Τüμοι Α´-Δ´
Τα θεμÝλια της ΜεταφυσικÞς των ηθþν
Kant, Im. κ.Ü.: Τι εßναι Διαφωτισμüς; 
Η θρησκεßα
Η 1η ΕισαγωγÞ στην ΚριτικÞ της κριτικÞς δýναμης
Για την αιþνια ειρÞνη

ΠαρατηρÞσεις πÜνω στο αßσθημα του ωραßου και του υπÝροχου.
Η Ýννοια του αρνητικοý μεγÝθους στη φιλοσοφßα
ΚριτικÞ της κριτικÞς δýναμης 
ΚριτικÞ του πρακτικοý λüγου.
ΚριτικÞ του πρακτικοý λüγου
ΚριτικÞ της κριτικÞς ικανüτητας
Η διÝνεξη των Σχολþν
Περß ΠαιδαγωγικÞς . Προλεγüμενα
Η θρησκεßα εντüς των ορßων του Λüγου και μüνο
ΜεταφυσικÞ των ηθþν.
ΕπιλογÞ απü το Ýργο του
Ανθρωπολογßα απü πραγματολογικÞ Üποψη


=========================


                                         Τß Εßναι Δαφωτισμüς

     ΔεκÝμβρης 1784 δημοσιεýτηκε στο περιοδικü Berlinische Monatsschrift το περßφημο Üρθρο του Kant που περιλαμβανüταν ο γνωστüς ορισμüς του Διαφωτισμοý. ¼πως δεßχνει η σημεßωση στο τÝλος του Üρθρου, δεν γνþριζε ακüμη την απÜντηση του Mendelssohn.

     Διαφωτισμüς εßναι η Ýξοδος τον ανθρþπου απü την ανωριμüτητÜ του για την οποßα φταßει ο ßδιος. Ανωριμüτητα εßναι η αδυναμßα του ανθρþπου να μεταχειρßζεται το νου του χω­ρßς την καθοδÞγηση κÜποιου Üλλου. Γι' αυτÞ την ανωριμü­τητÜ του ο Üνθρωπος φταßει üταν η αιτßα της Ýγκειται üχι στην ανεπÜρκεια του νου του, αλλÜ στην Ýλλειψη αποφασι­στικüτητας και θÜρρους να μεταχειριστεß το νου του χωρßς την καθοδÞγηση ενüς Üλλου. Sapere aude! Να Ýχεις το θÜρ­ρος να μεταχειρßζεσαι τον δικü σου νου! ΑυτÞ εßναι η εμβλη­ματικÞ φρÜση του διαφωτισμοý.
     Η οκνηρßα κι η δειλßα εßναι οι αιτßες που τüσοι πολλοß Üνθρωποι προτιμοýν να παραμÝνουν σ' üλη τους τη ζωÞ ανþριμοι, μüλο που η φýση τοýς Ýχει Þδη αποδεσμεýσει απü την ξÝνη καθοδÞγηση (naturaliter majorennes), και ορι­ σμÝνοι Üλλοι γßνονται τüσο εýκολα κηδεμüνες τους. Βολεýει ιδιαßτερα να εßναι κÜποιος ανþριμος. Σαν να Ýχω Ýνα βιβλßο που να σκÝφτεται για λογαριασμü μου, Ýναν πνευματικü ποιμÝνα που να Ýχει συνεßδηση για λογαριασμü μου, Ýνα για­τρü που να καθορßζει για λογαριασμü μου τη δßαιτÜ μου κ.ο.κ. Εγþ ο ßδιος δεν θα χρειÜζεται να καταβÜλω καμιÜ προσπÜ­θεια. Δεν θα εßμαι αναγκασμÝνος να σκεφτþ, αρκεß μüνο να μπορþ να πληρþνω· την οχληρÞ δουλειÜ θα την αναλÜβουν Üλλοι για λογαριασμü μου. Η συντριπτικÞ πλειονüτητα των ανθρþπων (ανÜμεσÜ τους üλο το ωραßο φýλο) θεωρεß το βÞμα προς την ωριμüτητα üχι μüνο επßπονο, αλλÜ και πολý επικßνδυνο. Γι' αυτÞ την κατÜσταση Ýχουν Þδη φροντßσει εκεßνοι οι "κηδεμüνες" που Ýχουν αναλÜβει με μεγÜλη προ­θυμßα τη γενικÞ εποπτεßα των Üλλων. Αφοý πρþτα αποκου­τιαßνουν τα κατοικßδια ζþα τους και φροντßζουν επιμελþς να απαγορεýσουν σ' αυτÜ τα Þσυχα πλÜσματα να αποτολ­μÞσουν Ýστω κι Ýνα βÞμα Ýξω απü την κοýνια (Gängelwagen) στην οποßα τα Ýχουν κλεßσει, ýστερα τους επισημαßνουν τον κßνδυνο που διατρÝχουν αν δοκιμÜσουν να περπατÞσουν μü­να τους. ΒÝβαια ο κßνδυνος αυτüς δεν εßναι και τüσο μεγÜ­λος, γιατß τελικÜ, αφοý πÝσουν μερικÝς φορÝς, μετÜ θα μÜ­θουν ασφαλþς να περπατοýν. Ωστüσο, ακüμα και Ýνα τÝτοιο παρÜδειγμα κÜνει τους ανθρþπους να δειλιÜσουν και συνÞ­θως τους αποθαρρýνει απü κÜθε παραπÝρα απüπειρα.
     ΚÜθε Üνθρωπος χωριστÜ εßναι δýσκολο να προσπαθÞ­σει να βγει απü την ανωριμüτητα, που Ýχει γßνει σχεδüν δεý­τερη φýση του. ΜÜλιστα αυτü τον ευχαριστεß. Και για την þρα εßναι πραγματικÜ ανßκανος να μεταχειρßζεται το νου του, γιατß ποτÝ δεν τον Üφησαν να δοκιμÜσει να το κÜνει. Τα δüγματα και οι φüρμουλες, τα μηχανικÜ εργαλεßα για μια Ýλλογη χρÞση, Þ μÜλλον κατÜχρηση, των φυσικþν χαρισμÜ­των του, εßναι οι αλυσßδες μιας ατÝλειωτης ανωριμüτητας. ¼ποιος θα τις σπÜσει θα σκοντÜψει, με το αβÝβαιο πÞδημÜ του, ακüμα και στο πιο μικρü χαντÜκι, Ýτσι αμÜθητος που εßναι σε τÝτοια ελεýθερη κßνηση. Ως εκ τοýτου εßναι πολý λßγοι εκεßνοι που κατüρθωσαν, καλλιεργþντας μüνοι τους το πνεýμα τους, να ξεφýγουν απü την ανωριμüτητα και να βαδßσουν σταθερÜ.
     Ωστüσο, Ýνα κοινü (Publikum) Ýχει μεγαλýτερη δυνατü­τητα να διαφωτιστεß μüνο του. Θα Ýλεγα πως κÜτι τÝτοιο εßναι -υπü την αßρεση üτι θα υπÜρχει ελευθερßα- σχεδüν αναπüτρεπτο. Γιατß πÜντα θα υπÜρχουν σ' αυτü το κοινü ορισμÝνοι με ανεξÜρτητη σκÝψη, και μÜλιστα θα εντοπßζο­νται ανÜμεσα σ' εκεßνους που Ýχουν αναλÜβει το ρüλο του κηδεμüνα της μεγÜλης μÜζας, σ' εκεßνους που, αφοý αποτß­ναξαν οι ßδιοι απü πÜνω τους το ζυγü της ανωριμüτητας, διαδßδουν τþρα γýρω τους το πνεýμα μιας Ýλλογης εκτßμη­σης της αξßας κÜθε ανθρþπου και της αποστολÞς του (Beruf ) να σκÝπτεται αυτüνομα. Εν προκειμÝνω αξßζει να τονßσουμε üτι το κοινü, το οποßο εßχαν βÜλει εκεßνοι πρωτýτερα κÜτω απü αυτüν το ζυγü, τους υποχρεþνει Ýπειτα να κÜνουν το ßδιο Üμα αφÞσουν να τους ξεσηκþσουν ορισμÝνοι κηδεμü­νες ανßκανοι για κÜθε λογÞς διαφωτισμü. Εßναι Üκρως βλα­βερü να φυτεýει κÜποιος προκαταλÞψεις, γιατß στο τÝλος αυτÝς εκδικοýνται üσους τις καλλιÝργησαν Þ τους προδρü­μους τους. Για τοýτο, Ýνα κοινü μüνο αργÜ μπορεß να φτÜσει στο διαφωτισμü. Με μια επανÜσταση επιτυγχÜνεται, ßσως, η απαλλαγÞ απü τον προσωπικü δεσποτισμü και την κατα­πßεση ανθρþπων Üπληστων για κÝρδη και εξουσßα, ποτÝ üμως μια αληθινÞ ανÜπλαση (Reform) στον τρüπο του σκÝ­πτεσθαι· απεναντßας, νÝες προκαταλÞψεις θα γßνουν, üμοια üπως οι παλιÝς, το καθοδηγητικü νÞμα για τη μεγÜλη αστü­χαστη μÜζα.
     Γι' αυτüν üμως το διαφωτισμü δεν χρειÜζεται τßποτε Üλ­λο παρÜ ελευθερßα, και μÜλιστα η πιο αβλαβÞς ανÜμεσα σ' εκεßνα που θα Þταν δυνατü να λÜβουν το üνομα της ελευ­θερßας. ΔηλαδÞ, η ελευθερßα κÜποιου να κÜνει δημüσια χρÞση της Ýλλογης δýναμÞς του παντοý. Ακοýω, να φω­νÜζουν ωστüσο απ' üλες τις μεριÝς: "Μη συλλογßζεστε!". "Μη συλλο­γßζεστε, αλλÜ μüνο εκτελεßτε τα γυμνÜσια!" διατÜζει ο αξιω­ματικüς. "Μη συλλογßζεστε, αλλÜ μüνο πληρþνετε!" φωνÜ­ζει ο οικονομικüς σýμβουλος. "Μη συλλογßζεστε, αλλÜ μüνο πιστεýετε!" κηρýττει ο ιερωμÝνος. (Μüνο Ýνας και μονα­δικüς Κýριος στον κüσμο λÝει: "Να συλλογßζεστε üσο θÝλετε και για ü,τι θÝλετε. ΑλλÜ να υπακοýετε!".) Παντοý εδþ υπÜρχει περιορισμüς της ελευθερßας. Ποιος περιορισμüς στÝκεται üμως εμπüδιο στο διαφωτισμü; Και ποιος, πÜλι, δεν στÝκεται, αλλÜ, απεναντßας, τον ενισχýει; Απαντþ üτι στον καθÝνα πρÝπει να επιτρÝπεται ελεýθερα η δημüσια χρÞση της λογικÞς δýναμÞς του (Vernunft)∙ κι αυτÞ η χρÞ­ση εßναι η μüνη που μπορεß να φÝρει διαφωτισμü στους αν­θρþπους. Η προσωπικÞ χρÞση της üμως μπορεß συχνÜ να πε­ριορßζεται σε στενü πλαßσιο, χωρßς μ' αυτü να εμποδß­ζεται ιδιαßτερα η πρüοδος του διαφωτισμοý. Με τον üρο "δημüσια χρÞση" της λογικÞς δýναμης εννοþ τη χρÞση που κÜνει κÜποιος ως συγγραφÝας (als Gelehrter), καθþς απευ­θýνεται σε ολüκληρο το αναγνωστικü κοινü του. Προσωπι­κÞ χρÞση καλþ τη χρÞση της λογικÞς δýναμης στο πλαßσιο μιας κρατικÞς θÝσης Þ υπηρεσßας που Ýχει ανατεθεß σε κÜ­ποιον. Σε ορισμÝνες υπηρεσßες που εκτελοýνται προς το συμφÝρον του κοινωνικοý συνüλου εßναι ανÜγκη, ασφαλþς, να υπÜρχει κÜποιος μηχανισμüς, με την παρÝμβαση του οποßου ορισμÝνα μÝλη του κοινωνικοý συνüλου αναγκÜζο­νται να συμπεριφÝρονται απλþς παθητικÜ, þστε να εξα­σφαλßζεται Ýτσι μια τεχνητÞ ομοφωνßα, την οποßα η κυβÝρ­νηση αξιοποιεß για την επßτευξη δημüσιων σκοπþν Þ τουλÜ­χιστον για την αποτροπÞ της κατÜλυσης αυτþν των σκο­πþν. Εδþ βÝβαια δεν επιτρÝπεται να συλλογßζεται κανεßς· εδþ πρÝπει να υπακοýει.
     Στο μÝτρο üμως που αυτü το μÝρος της μηχανÞς θεωρεß συνÜμα τον εαυτü του και μÝλος του κοινωνικοý συνüλου, Þ ακüμη και της παγκüσμιας κοινω­νßας, Ýνα μÝλος το οποßο, υπü την ιδιüτητα του πνευματικοý ανθρþπου, απευθýνεται με τα συγγραφικÜ Ýργα του σε Ýνα κοινü για δικü του λογαριασμü, ενδÝχεται να διατυπþνει τις σκÝψεις του χωρßς να παραβλÜπτονται με αυτü τον τρüπο οι υπηρεσßες που Ýχει αναλÜβει ως παθητικü μÝλος να εκτελεß. Θα Þταν Ýτσι πολý επιζÞμιο αν Ýνας αξιωματικüς που πÞρε απü τους ανωτÝρους του κÜποια διαταγÞ Üρχιζε να λεπτο­λογεß εις επÞκοο üλων μÝσα στην υπηρεσßα για τη σκοπιμü­τητα Þ τη χρησιμüτητα αυτÞς της διαταγÞς. Οφεßλει να υπα­κοýει. Απü την Üλλη üμως, δεν εßναι εýλογο να του απαγορÝ­ψουν να κÜνει παρατηρÞσεις, ως συγγραφÝας, για τα λÜθη στις πολεμικÝς επιχειρÞσεις και να τις παρουσιÜσει στο ανα­γνωστικü κοινü για να τις κρßνει. Ο πολßτης δεν μπορεß να αρνηθεß να καταβÜλει τους φüρους που του Ýχουν επιβλη­θεß. ΜÜλιστα ενδÝχεται μια επßμονη απü μÝρους του επßκρι­ση τÝτοιων φορολογικþν υποχρεþσεων -εφüσον θα 'ναι υποχρÝωσÞ του να τις εκπληρþσει- να τιμωρηθεß ως σκÜνδαλο (που θα μποροýσε να προκαλÝσει γενικüτερες αντι­δρÜσεις). Εντοýτοις ο ßδιος αυτüς Üνθρωπος δεν πρÜττει κÜτι αντßθετο προς το καθÞκον ενüς πολßτη üταν διατυπþ­νει, ως συγγραφÝας, δημüσια τις σκÝψεις του για το ανÜρμο­στο Þ/και το Üδικο τÝτοιων φορολογικþν επιβαρýνσεων. ¼μοια και Ýνας ιερωμÝνος Ýχει υποχρÝωση, üταν απευθý­νεται στους μαθητÝς που κατηχεß Þ στους ενορßτες του, να συμμορφþνεται με το δüγμα (Symbol) της Εκκλησßας την οποßα υπηρετεß· γιατß με αυτü τον üρο Ýχει γßνει δεκτüς. Ως συγγραφÝας üμως Ýχει πλÞρη ελευθερßα -θα Ýλεγα μÜλιστα και αποστολÞ- να μοιρÜζεται τις σκÝψεις του, εφüσον εßναι καλοπροαßρετες και τις Ýχει σταθμßσει προσεκτικÜ, για οτι­δÞποτε λαθεμÝνο σχετικÜ με το δüγμα και να κÜνει προτÜ­σεις για τη βελτßωση των θρησκευτικþν και εκκλησιαστι­κþν πραγμÜτων.
     Δεν υπÜρχει εν προκειμÝνω τßποτα που θα μποροýσε να αποτελÝσει βÜρος για τη συνεßδησÞ του. Γιατß στο πλαßσιο του λειτουργÞματüς του, ως εντολοδüχος της Εκκλησßας, υποστηρßζει üτι δεν διδÜσκει üπως ο ßδιος θα Þθελε, αλλÜ αισθÜνεται üτι εßναι διορισμÝνος να το κÜνει σýμφωνα με τις οδηγßες που Ýχει λÜβει και στο üνομα κÜ­ποιου Üλλου. Θα πει üτι η Εκκλησßα μÜς διδÜσκει αυτü Þ το Üλλο, üτι οι αποδεßξεις που προβÜλλει εßναι αυτÝς. Για χÜρη της ενορßας του αντλεß κÜθε ωφÝλιμο πρακτικü δßδαγμα απü θρησκευτικÜ δüγματα που ο ßδιος δεν θα τα προσυπÝ­γραφε ανεπιφýλακτα, αλλÜ Ýχει ωστüσο αναλÜβει να τα κη­ρýττει, εφüσον δεν εßναι εντελþς αδýνατο να περιÝχουν κÜ­ποια κρυμμÝνη αλÞθεια και, οπωσδÞποτε, εφüσον δεν υπÜρ­χει τουλÜχιστον σ' αυτÜ κÜτι που να αντιστρατεýεται την εσωτερικÞ θρησκεßα (innere Religion). Γιατß, αν εßχε εντοπß­σει σ' αυτÜ τα δüγματα κÜτι τÝτοιο, δεν θα μποροýσε πια να ασκεß το λειτοýργημÜ του κατÜ συνεßδηση· θα Þταν αναγκα­σμÝνος να παραιτηθεß. ΕπομÝνως, η χρÞση που Ýνας διορι­σμÝνος ιεροκÞρυκας κÜνει στη λογικÞ δýναμÞ του (Vernunft) üταν απευθýνεται στην ενορßα του εßναι απλþς προσωπικÞ· γιατß πρüκειται πÜντα για μια οικιακÞ συνÜθροιση, Ýστω κι αν εßναι τüσο μεγÜλη. Απü αυτÞν την Üποψη, ως κληρικüς δεν εßναι -και οýτε πρÝπει να εßναι- ελεýθερος, δεδομÝνου üτι εκτελεß ξÝνη εντολÞ. Απ' εναντßας, ως πνευματικüς Üν­θρωπος, που μιλÜ με τις συγγραφÝς του στο ßδιο το κοινü, δηλαδÞ στον κüσμο, κατÜ τη δημüσια χρÞση της λογικÞς δý­ναμÞς του ο κληρικüς Ýχει, επομÝνως, απεριüριστη ελευθε­ρßα να τη χρησιμοποιεß και να μιλÜει για δικü του λογαρια­σμü. Γιατß, αν οι κηδεμüνες του λαοý χρειÜζονταν κηδεμüνα (στα πνευματικÜ ζητÞματα), αυτü θα συνιστοýσε ανωμα­λßα, που θα διαιþνιζε τις ανωμαλßες.

     Δεν θα Ýπρεπε, ωστüσο, Ýνα σýνολο απü ιερωμÝνους, ας ποýμε μια εκκλησιαστικÞ σýναξη Þ μια αξιοσÝβαστη "κλÜ­σις" (ehrwurdige Klassis), üπως ονομÜζεται στην Ολλανδßα, να Ýχει το δικαßωμα να δεσμεýεται με αμοιβαßο üρκο üτι θα τηρεß Ýνα αναλλοßωτο δüγμα, προκειμÝνου να ασκεß Ýτσι σε κÜθε μÝλος του -και διÜ μÝσου αυτþν σε üλο το λαü- μια δß­χως τÝλος επικηδεμονßα; Εγþ λÝγω πως αυτü εßναι εντελþς αδýνατο. ¸να τÝτοιο συμβüλαιο, με το οποßο θα επιχειροý­σαν να κρατÞσουν για πÜντα το ανθρþπινο γÝνος μακριÜ απü κÜθε διαφωτισμü, εßναι εντελþς Üκυρο· Ýστω κι αν επι­κυρωνüταν απü την ανþτατη εξουσßα, τα κοινοβοýλια και τα πιο πανηγυρικÜ συνÝδρια ειρÞνης. Δεν μπορεß μια εποχÞ να αυτοδεσμευτεß και να συνωμοτÞσει þστε η επομÝνη να μεßνει σε μια κατÜσταση στην οποßα θα εßναι αδýνατο να επεκτεßνει τις (προπαντüς πιο απαραßτητες) γνþσεις της, να τις αποκαθÜρει απü πλÜνες, και γενικÜ να προχωρÞσει προς την κατεýθυνση του διαφωτισμοý. Αυτü θα Þταν Ýγκλημα κατÜ της ανθρþπινης φýσης, της οποßας ο πρωταρχικüς προορισμüς συνßσταται ακριβþς σ' αυτÞ την πρüοδο. ΑλλÜ και οι επßγονοι Ýχουν πÝρα για πÝρα το δικαßωμα να μη δε­χτοýν αυτÝς τις αποφÜσεις, ως αποφÜσεις ανüσιες, που üσοι τις Ýλαβαν δεν εßχαν καμιÜ εξουσιοδüτηση προς τοýτο. Η λυδßα λßθος για καθετß που εßναι δυνατü να αποτελÝσει νü­μο για Ýνα λαü συνßσταται στο ερþτημα: Θα μποροýσε Ýνας λαüς να θεσπßσει για τον εαυτü του Ýναν τÝτοιο νüμο;
     ºσως μüνον αν υπÞρχε η προσδοκßα για Ýνα καλýτερο μÝλλον μÝ­σα σε σýντομο χρονικü διÜστημα, προκειμÝνου να εισαχθεß μια κÜποια νÝα τÜξη πραγμÜτων. Για παρÜδειγμα, κÜθε πο­λßτης, και προπαντüς ο ιερωμÝνος, αφÞνεται ελεýθερος να κÜνει, υπü την ιδιüτητα του πνευματικοý ανθρþπου, τις πα­ρατηρÞσεις του για τα λÜθη του καθεστþτος δημüσια, δη­λαδÞ με τα συγγρÜμματÜ του, ενþ στο μεταξý η καθιερω­μÝνη τÜξη πραγμÜτων εξακολουθεß πÜντοτε να τηρεßται, þσπου η γνþση για την ουσßα αυτþν των πραγμÜτων να προχωρÞσει και να επιβεβαιωθεß δημüσια σε τÝτοιο βαθμü þστε με την εξασφÜλιση της συγκατÜθεσης των οπαδþν της (Ýστω üχι üλων) να υποβληθεß στο Θρüνο πρüταση να προστατευτοýν οι θρησκευτικÝς κοινüτητες, οι οποßες, σýμ­φωνα με τη δικÞ τους αντßληψη για το τι εßναι καλýτερο, θα Ýχουν συμφωνÞσει να αλλÜξουν το θρησκευτικü καθεστþς, χωρßς ωστüσο να εμποδßζονται και εκεßνες οι Üλλες που θα Þθελαν να μεßνουν στο παλαιü. ΑλλÜ να συμφωνÞσουμε üτι εßναι ανεπßτρεπτο να υπÜρχει Ýνας σταθερüς θρησκευτικüς κþδικας, που κανÝνας δεν θα μπορεß να τον αμφισβητÞσει δημüσια, Ýστω και για τη διÜρκεια μιας ανθρþπινης ζωÞς, αχρηστεýοντας Ýτσι και καθιστþντας Üκαρπο -και επιζÞ­μιο για τους απογüνους- Ýνα χρονικü διÜστημα στην πο­ ρεßα της ανθρωπüτητας προς το καλýτερο.
     ¸νας Üνθρωπος ασφαλþς μπορεß, üσον αφορÜ το πρüσωπü του -και μüνο για Ýνα σýντομο διÜστημα-, να αναβÜλει το διαφωτισμü για κÜτι που τον ενδιαφÝρει. ΑλλÜ αν παραιτηθεß εντελþς απü το διαφωτισμü, εßτε για δικü του λογαριασμü εßτε, πολý περισσüτερο, για λογαριασμü των απογüνων του, τüτε θßγει και καταπατÜ τα ιερÜ δικαιþματα της ανθρωπüτητας. ¼,τι ακüμα κι Ýνας λαüς δεν Ýχει δικαßωμα να αποφασßζει για τον εαυτü του, Ýτσι δεν Ýχει δικαßωμα Ýνας μονÜρχης να το απο­φασßζει για το λαü· γιατß ακριβþς ως νομοθÝτης συνενþνει στη δικÞ του βοýληση ολüκληρη τη βοýληση του λαοý. Αν μοναδικü μÝλημÜ του εßναι η συνýπαρξη της αληθινÞς Þ της υποθετικÞς βελτßωσης με την πολιτικÞ τÜξη, μπορεß κατÜ τα Üλλα να αφÞνει τους υπηκüους του να κÜνουν μüνοι τους ü,τι αυτοß κρßνουν αναγκαßο για τη σωτηρßα της ψυχÞς τους. Τοýτο δεν αφορÜ τον ßδιο· δικÞ του δουλειÜ εßναι μüνο να προσÝχει þστε κανÝνας να μην εμποδßζει με τη βßα τον Üλλο να εργÜζεται ολüψυχα για την εκπλÞρωση του προορισμοý του και την πρüοδü του. Ο ßδιος προσβÜλλει τη μεγαλειüτητÜ του üταν ανακατεýεται σ' αυτÜ τα πρÜγματα και υποβÜλλει τα συγγρÜμματα, με τα οποßα οι υπÞκοοß του προσπαθοýν να ξεκαθαρßσουν τις απüψεις τους, στον Ýλεγχο της κυβÝρ­νησÞς του· προσβÜλλει επßσης τον εαυτü του και üταν το Ýρ­γο αυτü το αναλαμβÜνει ο ßδιος, κατÜ τη δικÞ του υψηλÞ κρßση, οπüτε εκθÝτει τον εαυτü του στη μομφÞ "Caesar non est supra grammaticos", αλλÜ και üταν -και μÜλιστα πολý περισσüτερο τüτε- υποβÜλλει την ανþτατη εξουσßα του στη μεγÜλη ταπεßνωση να υποστηρßζει μÝσα στο δικü του κρÜτος τον πνευματικü δεσποτισμü που ασκοýν ορισμÝνοι τýραννοι εις βÜρος των υπüλοιπων υπηκüων του.

     Στο ερþτημα αν ζοýμε τþρα σε διαφωτισμÝνη επο­χÞ, η απÜντηση εßναι αρνητικÞ. ¼μως ζοýμε σε μια εποχÞ δια­φωτισμοý. ¸τσι üπως Ýχουν σÞμερα τα πρÜγματα, μÝνει να γßνουν πÜρα πολλÜ ακüμα þστε να εßναι πια οι Üνθρωποι σε θÝση -Þ και μüνο να μποροýν να μπουν σ' αυτÞν τη θÝση- να μεταχειρßζονται στο ζÞτημα της θρησκεßας τον δικü τους νου (Verstand) σßγουρα και σωστÜ, χωρßς την καθοδÞγηση κÜποιου Üλλου. Ωστüσο, Ýχουμε σαφεßς ενδεßξεις üτι τþρα ανοßγει το πεδßο þστε να κινηθοýν ελεýθερα προς αυτÞ την κατεýθυνση, και üτι τα εμπüδια στον γενικü διαφωτισμü και στην Ýξοδο απü την ανωριμüτητÜ τους λιγοστεýουν σι­ γÜ σιγÜ. Με βÜση τα παραπÜνω, η εποχÞ αυτÞ εßναι η εποχÞ του διαφωτισμοý Þ ο αιþνας του Φρειδερßκου.
     ¸νας ηγεμüνας που δεν κρßνει ανÜξιο για τον εαυτü του να πει üτι στα ζητÞματα της θρησκεßας θεωρεß καθÞκον του να μην επιβÜλλει τßποτα στους ανθρþπους, αλλÜ να τους αφÞνει πλÞρως ελεýθερους, Ýνας ηγεμüνας που αποποιεßται ακüμα και το υπεροπτικü üνομα της ανεκτικüτητας, Ýνας τÝτοιος ηγεμüνας εßναι ο ßδιος διαφωτισμÝνος και αξßζει να τον εγκωμιÜζουν, γεμÜτοι ευγνωμοσýνη, οι σýγχρονοι και οι μεταγενÝστεροß του ως εκεßνον που πρþτος -τουλÜχιστον απü την πλευρÜ της κυβÝρνησης- Ýβγαλε το ανθρþπινο γÝ­ νος απü την ανωριμüτητα και Üφησε τον καθÝνα ελεýθερο να μεταχειρßζεται το λογικü του σε ζητÞματα συνεßδησης. Υπü τη δικÞ του εξουσßα επιτρÝπεται σε αξιοσÝβαστους εκ­ κλησιαστικοýς Üνδρες να εκθÝτουν ως πνευματικοß Üνθρω­ποι, ελεýθερα και δημüσια προς Ýλεγχο, τις απüψεις και τις ιδÝες τους που αποκλßνουν σ' αυτü Þ σ' εκεßνο το σημεßο απü τα παραδεδεγμÝνα δüγματα, χωρßς να παραβαßνουν Ýτσι το υπηρεσιακü καθÞκον τους. Αυτü το πνεýμα της ελευθερßας απλþνεται και προς τα Ýξω, ακüμα κι εκεß üπου Ýχει να πα­λÝψει με εξωτερικÜ εμπüδια προερχüμενα απü μια κυβÝρνη­ση που η ßδια παρεξηγεß το ρüλο της. ¸τσι προσφÝρεται Ýνα φωτεινü παρÜδειγμα üτι σ' Ýνα ελεýθερο καθεστþς δεν υπÜρχει ο παραμικρüς λüγος ανησυχßας για τη δημüσια τÜξη και τη σýμπνοια του κοινωνικοý συνüλου. Μüνοι τους οι Üν­θρωποι προσπαθοýν σιγÜ σιγÜ να βγουν απü τη βαρβαρο­σýνη, αρκεß να μη σοφßζονται σκüπιμα τρüπους προκειμÝ­νου να κρατηθοýν σ' αυτÞ την κατÜσταση.
     Εντüπισα το κÝντρο βÜρους του διαφωτισμοý, την Ýξοδο του ανθρþπου απü την ανωριμüτητα για την οποßα φταßει ο ßδιος, κυρßως στα ζητÞματα της θρησκεßας, γιατß üσον αφο­ρÜ τις τÝχνες και τις επιστÞμες, οι ÜρχοντÝς μας δεν ενδιαφÝ­ρονται να εμφανßζονται ως κηδεμüνες των υπηκüων τους· επιπλÝον, γιατß εκεßνη η ανωριμüτητα δεν εßναι μüνο η πιο επιζÞμια, αλλÜ και η πιο ατιμωτικÞ απ' üλες. Ο τρüπος üμως της σκÝψης ενüς ανþτατου Üρχοντα που ευνοεß τη θρησκευ­τικÞ ελευθερßα προχωρεß ακüμα παραπÝρα και διαβλÝπει πως και σε ü,τι αφορÜ τη νομοθεσßα εßναι ακßνδυνο να επι­τρÝψει στους υπηκüους του να κÜνουν δημüσια χρÞση της λογικÞς δýναμÞς τους και να εκθÝσουν δημüσια στον κüσμο τις σκÝψεις τους για μια καλýτερη οργÜνωσÞ της, ασκþντας μÜλιστα και θαρραλÝα κριτικÞ στην κεßμενη νομοθεσßα. Ως προς αυτü, Ýχουμε Ýνα λαμπρü παρÜδειγμα: κανÝνας μονÜρ­χης δεν ξεπÝρασε αυτüν τον οποßο εμεßς τιμοýμε.
     ΑλλÜ και μüνο εκεßνος που, üντας ο ßδιος διαφωτισμÝνος, δεν φοβÜται ßσκιους και Ýχει συνÜμα στη διÜθεσÞ του Ýναν πειθαρχημÝνο και πολυÜριθμο στρατü για τη διασφÜλιση της δημüσιας τÜξης μπορεß να πει αυτü που μια δημοκρατßα (Freistaat) δεν επιτρÝπεται να το αποτολμÞσει: Να χρησιμοποιεßτε το λογικü σας üσο θÝλετε και για οτιδÞποτε θÝλετε, αρκεß μüνο να πειθαρχεßτε! Εκδηλþνεται Ýτσι εδþ μια παρÜ­ ξενη, απροσδüκητη πορεßα των ανθρþπινων πραγμÜτων: üπως συμβαßνει κι αλλοý, Üμα τη δοýμε σε μεγÜλη κλßμακα, σχεδüν üλα σ' αυτÞν εßναι παρÜδοξα. ¸νας μεγαλýτερος βαθμüς πολιτικÞς ελευθερßας φαßνεται να επιδρÜ ευνοúκÜ στην πνευματικÞ ελευθερßα του λαοý. Ωστüσο, της θÝτει ανυ­πÝρβλητους φραγμοýς. Απεναντßας, Ýνας μικρüτερος βαθ­μüς πολιτικÞς ελευθερßας δßνει στο λαü το περιθþριο να ξε­διπλþσει üλες του τις δυνÜμεις. ¼ταν λοιπüν η φýση ξετυλß­γει, κÜτω απü αυτü το σκληρü περßβλημα, το φýτρο που αποτελεß και την πιο τρυφερÞ φροντßδα της, δηλαδÞ την τÜ­ση προς τον ελεýθερο στοχασμü, αυτü σιγÜ σιγÜ γυρßζει πß­σω και επενεργεß στο φρüνημα του λαοý (κÜνοντÜς τον Ýτσι ολοÝνα πιο ικανü να πρÜττει ελεýθερα) και εντÝλει επενερ­γεß ακüμα και σ' αυτÝς τις θεμελιþδεις αρχÝς της κυβÝρνησης, που διαπιστþνει üτι Ýχει και η ßδια συμφÝρον να μετα­ χειρßζεται τον Üνθρωπο, ο οποßος εßναι τþρα κÜτι παραπÜνω απü μηχανÞ, ανÜλογα με την αξιοπρÝπειÜ του.*

Königsberg in Preussen 30 ΣεπτÝμβρη 1784

* Στις Wöchentliche Nachrichten (Εβδομαδιαßες ΕιδÞσεις) του Bü­sching με ημερομηνßα 13 ΣεπτÝμβρη, διαβÜζω σÞμερα, 30 ΣεπτÝμβρη, την αναγγελßα του περιοδικοý Berlinische Monatschrift αυτοý του μÞνα σχετικÜ με την απÜντηση του κου Mendelssohn στο ßδιο ακριβþς ερþτημα. Δεν την Ýχω πÜρει ακüμη στα χÝρια μου· διαφορετικÜ, αυτÞ εδþ θα καθυστεροýσε. Τþρα ας υπÜρχει Ýστω και μüνο για να δοκιμÜσουμε σε ποιο βαθμü η σýμπτωση μπορεß να κÜνει τα διανοÞματα να συμφωνοýν.


 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers