Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Πληρ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτ./Αρχιτ.

Κλασσικά ΙΙ

 
 

Πινακοθήκη 

Eyck

Eyck Jan Van, (1390-1441) Early Renaissance

      Πρόκειται περί του διασημότερου και σπουδαιότερου Φλαμανδού ζωγράφου του 15ου αιώνα. Δε γνωρίζουμε ακριβώς την ημερομηνία γέννησής του, -τη τοποθετούμε περίπου στα 1390, στην ανατολική επαρχία Λίμπουργκ, στην Ολλανδία-, όμως η καρριέρα του είναι καλά ντοκουμενταρισμένη. Προφανώς διδάχτηκε τη τέχνη του, από τον αδερφό του Χούμπερτ.
     Πρόσφερε τις υπηρεσίες του, μεταξύ 1422-24, στις διαταγές του Ιωάννη της Βαυαρίας, έπαρχου της Ολλανδίας στη Χάγη. Το 1425 εργάστηκε για τον Δούκα Φίλιππο τον Ωραίο της Βουργουνδίας, επίσης στη Χάγη. Από κει κι έπειτα, η δουλειά του απέκτησεν αξία, όχι μόνο σα ζωγράφου, αλλά και σαν έμπιστου του Δούκα. Ανέλαβε ειδικές διπλωματικές αποστολές για κείνον και μάλιστα με ταξίδια σε Ισπανία και Πορτογαλία, για να φέρει σε πέρας, το γάμο του Φιλίππου με την Ισαβέλα της Πορτογαλίας.
     Μετά το 1430, τον βρίσκουμε να εργάζεται στο Μπρύζ κι η ήδη εξαιρετική του τεχνική στην ελαιογραφία, βελτιώνεται ακόμα πιότερο. Μέχρι το τέλος της ζωής του, φιλοτέχνησε σωρεία πινάκων εκπληκτικής τελειότητας κι ομορφιάς.
     Πέθανε στο Μπρύζ, 9 Ιουνίου 1441 σ' ηλικία περίπου 51 ετών.                                 Βωμός Tης Θυσίας Του Χρυσού Μόσχου      Αδάμ & Εύα                          Μαντόνα Στον Ναό               'Αντρας Με Κόκκινο Τουρμπάνι                 'Αντρας Με Μπλε Τουρμπάνι                         'Αγιος Ιερώνυμος                            Γέννεση Ιωάννη Βαπτιστή                Η Σύζυγος Του Μαργκερίτε                  Μαντόνα Θηλάζει Το Βρέφος                           Μαντόνα Βρέφος & Προσκυνητές                                                   Ένθρονη Μαντόνα                          Μαντόνα Βρέφος & Προσκυνητής                           Μαντόνα & Βρέφος                           'Αντρας Με Καπέλο                Πορτραίτο Νεαρού 'Αντρα    Πορτραίτο Καρδιναλίου Νικολό Αλλεγκράτι                                                Σταύρωση & Τελική Κρίση                                         Χριστός                            Ζεύγος Αρνολφίνι         Μεσαιωνική Συνάθροιση                           Η Υπογραφή του

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers