Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Πληρ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτ./Αρχιτ.

 
 

Πινακοθήκη 

Tiepolo

Τiepolo Giovanni Battista (1696-1770) Rococo

     Ο μεγαλύτερος Ιταλός ζωγράφος του 18ου αιώνα. Πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του στη Βενετία, μα έγινε γνωστός κι αγαπήθηκε σ' όλη την Ευρώπη. Αρνήθηκε να διακοσμήσει το Βασιλικό Ανάκτορο στη Στοκχόλμη, διακόσμησε το Ανάκτορο του Πρίγκηπα-Επισκόπου στο Βίρτσμπουργκ στη Γερμανία κι ο κύκλος αυτός τοιχογραφιών, θεωρείται το αριστούργημά του. Έζησε τα τελευταία 8 χρόνια της ζωής του στη Μαδρίτη, στην υπηρεσία του Καρόλου Γ'.
     Μ' έργο ευρύ και πολυδιάστατο, κυρίως όμως έγινε γνωστός για τις τοιχογραφίες του, ειδικά σ' οροφές ναών κι ανακτόρων, όπου επέδειξε μοναδική δεξιοτεχνία στη δημιουργία ιλουζιονιστικών παιχνιδιών, εκμεταλλευόμενος το φως και το χώρο, σε συνδυασμό με μιαν ιδιαίτερη αίσθηση του χρώματος και της πολυτέλειας. Έζησεν ήσυχη ζωή γεμάτη μεγάλες επιτυχίες.
     Γεννήθηκε 5 Μάρτη 1696 στη Βενετία, στερνοπαίδι του εμπόρου Ντομένικο που πεθαίνει την επόμενη χρονιά, αφήνοντας τη χήρα Ορσέτα με 6 παιδιά, όλα κάτω των 10 ετών. Στα 14 του μαθητεύει στον ζωγράφο Γκρεγκόριο Λατσαρίνι. Το 1717 γίνεται μέλος της Συντεχνίας Καλλιτεχνών Βενετίας και 2 χρόνια μετά, παντρεύεται τη 17άχρονη Μαρία-Σεσίλια Γκουάρντι, που κατάγεται από οικογένεια καλλιτεχνών. Αποκτήσαν 9 παιδιά, 4 κόρες και 3 επιβιώσαντες γιους.
     Το 1725 τελειώνει το πρωτότυπο έργο "Η Δύναμη Της Ευγλωττίας" κι αρχίζει να εργάζεται για την οικογένεια Ντολφίν. 3 χρόνια μετά τελειώνει τις τοιχογραφίες στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο του Ούντινε, για τον Ντιονίζιο Ντολφίν, πατριάρχη της πόλης της Ακουϊλίας. Το 1732 διακοσμεί με δικά του έργα το παρεκκλήσι Κολεόνι στο Μπέργκαμο. 2 χρόνια μετά φιλοτεχνεί νωπογραφίες μ' αλληγορικά θέματα, για την Έπαυλη Λόσκι, κοντά στη Βιτσέντζα. Το 1745 ζωγραφίζει το έργο, "Η Μεταφορά Του Ιερού Λειψάνου Του Λορέτο".
     Το 1750 ταξιδεύει στη Γερμανία για να διακοσμήσει το Ανάκτορο του Επισκόπου του Βίρτσμπουργκ. Το 1756 εκλέγεται Πρόεδρος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών Βενετίας και τον επόμενο χρόνο τελειώνει τις τοιχογραφίες της Έπαυλης Βαλμαράνα, που 'ναι από τα μεγαλύτερα αριστουργήματά του. Το 1762, μαζί με τους γιούς του, Τζιαντομένικο & Λορέντζο*, μεταβαίνει στην Ισπανία, για τη διακόσμηση του Βασιλικού Ανακτόρου της Μαδρίτης. Τελειώνοντας τούτο το έργο σε 4 χρόνια, αποφασίζει να παραμείνει.
     Το 1770 πεθαίνει απρόσμενα, στη Μαδρίτη, στις 27 Μάρτη και θάβεται στον Ναό του Αγίου Μαρτίνου, σ' ηλικία 74 ετών.

   * Οι 2 γιοί, Τζιαντομένικο (1727-1804) και Λορέντζο (1736-1776), ακολουθήσανε τη τέχνη του κι ήτανε παράλληλα και βοηθοί του. Ο μεγάλος,
πιο χαρισματικός, παραγωγικός, λιγότερο εκλεκτικός, μα διέθετε ταλέντο κι απέδωσε με πολλές λεπτομέρειες τη καθημερινή ζωή της εποχής του. Υπήρξεν επίσης και χαράκτης και μάλιστα σχετικά σπουδαίος, αλλά μετά τον θάνατο του πατέρα, γύρισε στη Βενετία κι έγινε αυτός Πρόεδρος στην Ακαδημία. Αντίθετα ο μικρός, έμεινε στη Μαδρίτη και το έργο του αν και σαφώς μικρότερης καλλιτεχνικής αξίας, περιλαμβάνει μερικά όμορφα πορτραίτα με παστέλ. Ο 3ος γιος έγινε ιερέας.
------------------------------------------------------------------------------------------------                    Η Θυσία Της Ιφιγένειας                             Απόλλων & Δάφνη                                O Ρινάλντο Παρατά Την Αρμίδα           Παναγιά, Βρέφος & Καρδερίνα


 Όλυμπος                                         Η Θανάτωση Της Διδούς                                           Ελιέζερ & Ρεββέκα                            Ταρκίνιος & Λουκρητία                        Γυναίκα Με Μαντολίνο                                                        Θόλος                              Θρίαμβος Σαντο Φρανσίσκο                                                Θυσία Ισαάκ            Mέγας Αλέξανδρος & Καμπάσπη Στο Εργαστήρι Του Απελλή         Antonio Riccobono


 Αποθέωση                            Κυρία Με Βεντάλια                           Θάνατος Υάκινθου                 Εμφάνιση Αγγέλου Στη Σάρα        Εμφάνιση Παρθένου Στον 'Αγιο Φίλιππο                          Γυναίκα Με Παπαγάλο                       Όραμα Αγίου Κλημεντίου                              Η Οργή Του Αχιλλέα                Αλληγορία Πλανητών & Ηπείρων                      Αγία Αγκάθα Στο Μαρτύριο                                                       Απόλλων             Διδασκαλία Παρθένου                                 'Αμωμος Σύλληψις                                          Η Αρπαγή Της Ευρώπης

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers