-

Dali &

-


-
.

--.


.

./.

 
 

 

Moorcock Michael:

                             
                                         Μικλ Μορκοκ

                                     Βιογραφικ

     Ο Μικλ Μορκοκ γεννθηκε στο Μτσαμ του Σρε, προστιο του Λονδνου. στην Αγγλα, 18 Δεκμβρη 1939. Παραγωγικτατος συγγραφας επιστημονικς φαντασας, αλλ και λογοτχνης. ζησε τους βομβαρδισμος του Β' Παγκοσμου Πολμου, κτι που αποτυπνεται σε πολλ απ τα μυθιστορματα του. Στα ντεκα του χρνια γραφε χειργραφα για το περιοδικ των Παρανμων και συνχισε να γρφει σε περιοδικ μικρς κυκλοφορας μχρι το 1962. Σ' ηλικα 17 ετν συνγραψε περιπτειες του Ταρζν κι αργτερα συνβαλε στην δρυση της Sexton Blake Library. Υπρξε συντκτης του βρετανικο περιοδικο ΕΦ, "New Worlds", απ τον Μη του 1964 μχρι τον Μρτη του 1971 κι πειτα ξαν, το 1976 μχρι το 1996. Ενθρρυνεν επσης το Νο Κμα στην Αγγλα κι μμεσα στις ΗΠΑ. γραψεν επσης μερικ βιβλα με το ψευδνυμο Τζημς Κλβιν. Το πιο πρσφατο Breakfast Ιn Τhe Ruins, λογοτεχνικ κεμενο, μιλοσε για τον ...πρωρο θνατ του και πολλο αναγνστες το πστεψαν. Το 1967 με τη νουβλα του Behold Τhe Man, κρδισε το Βραβεο Νεμπιολα για τη καλτερη νουβλα της χρονις. Το πιο γνωστ του ργο εναι το Elric Οf Melniboné το οποο δχτηκε πολλς σειρς συνχειας.
     ταν τελεωσε το δημοτικ σχολεο, οι γονες του τον γραψαν στο κολγιο Πτμαν με σκοπ να μθει στενογραφα, που μαθε δακτυλογραφα, γεγονς που τον βοθησε να ολοκληρνει τα συγγραφικ του πονματα σε σντομα χρονικ διαστματα. Εκτς των περιοδικν επιστημονικς φαντασας, γραφε και σε fanzine που αφοροσαν τη ροκ μουσικ, της οποας ταν οπαδς. Ξεκνησε να παζει κιθρα, γνωρζοντας τον Πτερ Γκριν, μετπειτα δισημο κιθαρστα των Fleetwood Mac. Στα 17 του χρνια γινε συντκτης του περιοδικο Tarzan's Adventures, που δημοσευσε περισστερες απ δκα ιστορες του Σγιαν, αλλ αφο μλωσε με τον εκδτη απολθηκε. Συνχισε να παζει κιθρα σε μπαρ του Σχο, εν ταυτχρονα γραψε το πρτο του μυθιστρημα με ττλο Ο Χρυσς Δρμων, επηρεασμνος απ τον Μρβιν Πικ και τον Μπρτολτ Μπρεχτ.
     Στις αρχς των 60’ς ταξδεψε στην Ευρπη με ωτοστπ, φτνοντας μχρι τη Σουηδα. Ξεκνησε να γρφει ιστορες επιστημονικς φαντασας για το περιοδικ SF Adventures το 1962, παρουσιζοντας για πρτη φορ της ιδα του πολυσμπαντος, ενς ρου που αναφρεται σε λα σχεδν τα ργα του, με πρωταγωνιστ τον Αινιο Πρμαχο, να ον που μχεται στον ατελεωτο πλεμο ανμεσα στο Νμο και το Χος. Οι δο αυτς κοσμοθεωρες, προσωποποιονται στις μορφς Θεν και θνητν, οι οποοι προσπαθον να θσουν το πολυσμπαν υπ την κυριαρχα τους. Οι πολυριθμες ενσαρκσεις του Αινιου Πρμαχου, υπηρετον την εκστοτε παρταξη χωρς να γνωρζουν τις πραγματικς τους επιθυμες, μχρις του να βρουν τον σωστ δρμο για την ανθρωπτητα.
     Απ το 1964 ως το 1971 υπρξε επιμελητς και συντκτης του περιοδικο New Worlds και θλοντας να αναδεξει συγγραφες με καλλτερη λογοτεχνικ ικαντητα σε σγκριση με τους λογοτχνες του φανταστικο μχρι ττε, ξεκνησε να δημοσιεει διηγματα συγγραφων πως ο Μπριαν λντις, ο Τζιμς Γκρχαμ Μπλαρντ, ο Σμιουελ Ντλανι, ο Νρμαν Σπνραντ, ο Τζον Χρισον, πως κι ο διος, προκαλντας το Νο Κμα του εδους.
     Στην επμενη 20ετα, γραψε περισστερα απ 70 μυθιστορματα, ργο που χωρζεται συνθως σε 3λογες. γινε δισημος για τους κκλους του λρικ του Μελνιμπον, του Κρουμ, του Χκμουν, του Ερεκζε, κ.α.. Πραν της λογοτεχνας του φανταστικο, γραψε νουβλες ΕΦ, πως στον κκλο του Τζρι Κορνλιους, το πρτο βιβλο του οποου με ττλο Το Τελικ Πργραμμα γυρστηκε στην ομνυμη ταινα. Ακολοθησε η τριλογα Χορευτς στο Τλος του Χρνου απ το 1972-76, πως κι ο κκλος του σβαλντ Μπσταμπλ, ο οποος ολοκληρθηκε το 1981. Αρκετ χρνια νωρτερα, το 1966, το διγημα του Ιδο ο νθρωπος εχε κερδσει το βραβεο Nebula για τη καλτερη νουβλα της χρονις.
     Τη 10ετα του '70 επστρεψε στη μουσικ σκην συνεργαζμενος με τους Hawkwind, γρφοντας γι' αυτος τα κομμτια "The Wizard Blew His Horn", "Standing at the Edge", "Warriors", "Sonic Attack", "Psychosonia" και "Coded Languages". Επσης, γραψε τους στχους για τα κομμτια "Black Blade" και "Veteran of the Psychic Wars" των Blue Öyster Cult. Στα τλη των 70’ς γραψε ργα τα οποα ξεφεγουν απ τον τομα του Φανταστικο κι εμπεριχουν στοιχεα στιρας, κοινωνικο δρματος κι ιστορικο μυθιστορματος. Μεταξ αυτν, η Γκλορινα, η Ανικανοποητη Βασλισσα του 1978, Το Σκυλ του Πολμου κι ο Πνος του Κσμου του 1981, το Μπορντλο της Ρζενστρασε του 1982 κι Η Πλη των Ανοιξιτικων στρων του 1986.
     Στα μσα των 80’ς γραψε να βιβλα πνω στον κκλο του λρικ, πως τα Ο λρικ στο Τλος του Χρνου (1984), Το Μαργαριταρνιο Κστρο (1989) κι Η Εκδκηση του Ρδου (1991). Το 1997, ταν νας απ τους επτιμους προσκεκλημνους στο Worldcon στο San Antonio του Τξας, καθς επσης κι επτιμος καλεσμνος στο World Fantasy Convention. Το 2000, κρδισε το βραβεο 'Howie' World Fantasy, για το συνλικ του ργο και για τον διο λγο το 2004 κρδισε το Βραβεο Utopiales, στη Ναντ της Γαλλας.


                              Ο Μορκοκ το 2012

     Κατ το παρελθν, ο Μορκοκ υπρξε παντρεμνος με τη συγγραφα Χλαρι Μπιλι και την Τζιλ Ρτσις. Διαμνει μαζ με την σζυγο του Λντα στο Τξας των ΗΠΑ εν μεγλο διστημα κθε τους μνει στο Παρσι. Τη δεκαετα του '90, μετακμισε στο Τξας των ΗΠΑ, αλλ το 2004 ανακονωσε την επιθυμα του να επιστρψει και να εγκατασταθε πλι μνιμα στην Ευρπη, κατ προτμηση, Γαλλα Ισπανα. χει δηλσει τι εναι αναρχικς και πραγματιστς. Το 2008, η εφημερδα The Times τονε συμπεριλαβε στη λστα της με τους 50 καλλτερους Βρετανος συγγραφες μετ το 1945.

=======================

                                   Η Μεγλη Απτη

     Ο Νστωρ Μχνο, αναρχικς ρωας της Ουκρανας, πρε απ το μπαρ λλο να ποτρι αψντι και κοταξε ξω, στην εγκαταλελειμμνη οδ Βοναπρτη.
 -«Για μνα» επε «λνε τι πθανα στα μσα της δεκαετας του '30. Μη τα παρνουμε κι λα τοις μετρητος, λοιπν, τσι
 -«Σε καταλαβανω απλυτα» επε ο Σιντ Βσιους, ο μπασστας των Σεξ Πστολς.
     λα ταν συχα κενο το απγευμα στο ΚαφεΧντριξ. Οι Ρομαντικο Νεκρο νιωθαν λοι πολ σχημα. Ψυχικ κατπτωση, ραγε; Αν και κθε φορ που τα τναζε κι λλος νας νεαρς ρωας ηρωδα υπρχε γενικ ασθηση ικανοποησης.
 -«Εκτς αυτο» επε ο Μπριαν Τζουνς, κιθαρστας των Ρλινγκ Στουνς «χουμε τρα κι λους αυτος τους θαντους της δετερης και τρτης γενις του ροκ, που εναι λοι σα να βγκανε με καρμπν. Κι υπρχουν κποιοι για τους οποους πολ αμφιβλλω αν ταν πραγματικ μρτυρες της ιδεολογας τους».
 -«Για ποια ιδεολογα μιλς;» επε ο Σιντ και βοτηξε να κομμτι πτα.
 -«Ξρεις τρα, "Οι Ωραοι Χαμνοι", "Οι Νεκρο Καταφρονεμνοι", "Οι Τραγικς Φυσιογνωμες". λοι αυτο». Ο Τζουνς ταν ασαφς. Προφανς εχε περσει πολς καιρς απ ττε που τα πρωτοσκφτηκε λ' αυτ. Ο Σιντ συμπρανε πως ο Μπριαν ταν απλς αναστατωμνος. σως τον εχε πισει πλι η μμονη ιδα του τι του φγανε τη κιθρα. Ο Τζαημς Ντην πλησασε κουτσανοντας.
 -«λ' αυτ εναι τρχες. Η ανα μας χει καταντσει σ' αυτ το χλι, μγκες. 'Ασε και τ' λλο. Που οι οπαδο μας νομζουν τι πεθναμε γι' αυτος».
 -«Μλλον εξαιτας τους πεθναμε». λοι γρισαν να δουν αυτν που μλησε. ταν νας απ' τους πιο παλιος θαμνες του ΚαφεΧντριξ κι απ' τους πιο σεβσμιους. Ο Ιησος Χριστς χαμογλασε πικρ. «Πιο εκολα πιστεει κανες σε νεκρος παρ σε ζωντανος. Κι ταν εσαι νεκρς δεν μπορες να κνεις τποτα πια για να σταματσεις το μθο. Αυτ χω καταλβει εγ. Σε θλουν νεκρ, αδερφ μου». Αρκετ κεφλια κατνευσαν. Αρκετ χρια σκωσαν ποτρια και τα 'φεραν σε χλωμ χελη.
 -«Πντα σε κουρντζουν να κνεις αυτ που θλει το κοιν» επε ο Κηθ Μουν, ντρμερ των Χου, «ακμα κι ταν δεν το κνεις με τη θλησ σου. Περιμνουν βα τους δνεις βα. Περιμνουν ναν τραγικ θνατο ορστε, λοιπν, τους τον δωσα». Ο Τζων Μπναμ, ντρμμερ των Λεντ Ζπελιν, κονησε το κεφλι του. Κτι ξερε κι αυτς.
 -«τσι εναι ο κσμος του σου μπζνες» επε ο Μχνο. «Η πεση σε συνθλβει. Κουβαλς στη πλτη σου τα νειρα τσων ανθρπων. Ασχτως αν εσ δε ζητς τποτα παραπνω απ μια καλτερη ζω».
 -«Κι λοι περιμνουν να λσεις και το δικ τους πρβλημα» επε ο Χντριξ. Ο Μχνο αναφνησε:
 -«Αυτ δεν εναι αναρχισμς. Χρνια ολκληρα τους φωνζεις να μην ακολουθον αρχηγος κι ηγτορες κι εκενοι σε θαυμζουν και λνε "τι ωραα που τα λες!" και "μπρβο! τι ωραο σνθημα!". Κι στερα ρχονται και σε βρσκουν και σε ρωτον, "Αρχηγ, τι να κνω στη ζω μου";».
 -«Σ' λα μου τα βιβλα κανα νξεις για σοσιαλισμ, κομμουνισμ κι αναρχισμ» επε ο Ιολιος Βερν. «Χρειστηκε να 'ρθει η δεκαετα του '80 για ν' αρχσουν να με καταλαβανουν».
 -«Κι εμνα, πολ που με καταλβαιναν στη δεκαετα του '60, που φναζα τι θα 'θελα, προτο πεθνω, ν' ακοσω το θρνο μιας πεταλοδας» συμπλρωσε με περσσεια πκρα ο Τζιμ Μρισον, ο τραγουδιστς των Ντορς.
 -«Νομζουν τι Αναρχισμς σημανει κποιο εδος επθεσης, ανταρσας εξγερσης. Δεν αντιλαμβνονται πως σημανει συνειδητοποηση, αυτοσυγκρτηση κι αυτοπειθαρχα. Οτε αφντης, οτε σκλβος. Καλ να πθουμε που γναμε ρωες». Ο Μιχαλ Μπακονιν εχε κι απψε τα κφια του.
 -«Μη μου πεις τι δε σ' ρεσε λιγκι» του 'πε ο Μχνο και του γμισε το ποτρι.
 -«Μερικς στιγμς μονχα. Τλος πντων, εναι κτι που μα αρχσει δε σταματ».
 -«Πσο θα 'θελα να 'χα ζσει χωρς να με ξρει κανες, σαν απλς νθρωπος» επε ο Χριστς. «Δε θα μου ταν καθλου δυσρεστο, σας διαβεβαι».
 -«Ε, δεν εχατε και τσους πολλος δημοσιογρφους στον καιρ σου» επε ο Σιντ. «μως εχες πρει κι εσ πολ ψηλ τον αμαν, παραδξου το».
 -«Εσνα μως δε σου 'πε κανες τι εσαι γιος του Θεο».
 -«Εμνα μ' επαν Αντχριστο» επε ο Μχνο.
 -«τσι αποκαλοσε τον εαυτ του ο Τζνυ Ρτεν, ο τραγουδιστς μας» επε ο Σιντ.
 -«Κι εμνα μου 'δωσαν αυτ το νομα» επε ο "Μεγλος Μοναχικς", ο Ντσε, «χι απ το ομνυμο βιβλο μου, αλλ γιατ βριζα τους παπδες και την οργανωμνη θρησκεα. Και τους πλοσιους». Ο Ιησος αναστναξε:
 -«Τποτα, εγ φταω, αδρφια».
 -«Εγ πντως σε παραδχομαι» επε ο Μπριαν Επστιν, ο ατζντης των Μπτλς. «θα πρπει να 'σαι πολ σπουδαος για να σηκσεις στις πλτες σου τις αμαρτες λων των ανθρπων».
 -«Λτε να 'μαστε στη Κλαση;» αναρωτθηκε η αδικοχαμνη πανκ τραγουδστρια Μα Ζαπτα. Καμι απντηση.
 -«λα μια συνωμοσα ταν». Ο Μαρκ Μπλαν των Τρεξ σιαξε το μεταξωτ του πουκμισο.
 -«Μλις φγει ο πνος ρχεται η ηδον» επε ο Σωκρτης. Ο Αλμπρ Καμ τους κλεισε το μτι.
 -«Ακοστε τον μεγλο. Πασχζουμε να κνουμε τον θνατο να φανεται κτι αντερο, σημαντικ, ιδανικ. Μη τους κατηγορομε τους ανθρπους. Αυτ ταν η μορα μας κι η αποστολ μας». 
 -«Πρπει ν' αποδεχτομε το πεπρωμνο μας» επε ο Ντσε.
 -«Και ποιο εν' αυτ; Ο πρωρος θνατος;» ρτησε ο Σιντ. ταν σχετικ καινοριος στο ΚαφεΧντριξ.
 -«Τρλα αυτοκτονα;» μλησε ο Ντσε.
 -«Απεικονζουμε το θνατο σα κτι ευγενς και ρομαντικ». Τον Μπυρον τον πιασε πλι ο βχας. Η ελονοσα που εχε κολλσει στο Μεσολγγι τονε παδευε ακμη. «Δε ξρω καν τι ιδα χουν για μνα. Μ' επαν δαμονα. Στην Ελλδα πντως με λτρεψαν. Ο θνατος, αδρφια, εναι κτι σπιο, δεν υπρχει αμφιβολα γι' αυτ». Στην λλη κρη του καφενεου, ο Τζην Βνσεντ, τραγουδιστς του ροκ εν ρολ, βαλε τα κλματα.
     Ο Νστωρ Μχνο ξαναγμισε το ποτρι του με αψνθι και το κατβασε μονοκοπανι. Ο Σιντ τον πλησασε διστακτικ.
 -«Σου ρεσε καμι συναυλα μας;» τον ρτησε.
 -«χι λα σα συνβαιναν εκε. Στην αρχ, εχα μεγλες ελπδες και περμενα πολλ απ σας ξρεις, το κοιν θα μποροσε να ξεσηκωθε στερα απ μια συναυλα κι λα τα καθρματα αυτο του κσμου να τα πρει και να τα σηκσει». Ο Μχνο ξαναβολιαξε στην πολυθρνα του. «Αλλ, δυστυχς ...τποτα... απολτως τποτα».
 -«Μην απελπζεσαι, φλτατε» τον κοψε ο Σλλε. «Λνε τι το πανκ κνημα θ' αναβισει».
 -«Τελικ, εσες οι ροκδες ποτ δεν πειρξατε τα ιερ και τα σια» επε με παρπονο ο Μχνο. «σα που βοηθοσατε το κατεστημνο να τα 'κονομσει».
'Αλλη μια βραδι γεμτη πκρα στο ΚαφεΧντριξ.
 -«Πρπει κανες να πεθανει μνος του, ολτελα μνος του, αλλ και να ζει μνος του» επε η τραγουδστρια της μοναξις Τζνις Τζπλιν. «Δεν χουμε εναλλακτικ λση» πρσθεσε.
 -«Διβασες το βιβλο μου "Ο Μοναδικς Και Το Δικ Του"»;» τη ρτησε ο Στρνερ.
 -«Οι δικο μου αναρχικο ταν πντα αθερπευτα ρομαντικο» επε ο Ιολιος Βερν. «Πο εναι η Ολρικε Μινχοφ; Δεν την εδα καθλου απψε».
 -«Οι ρως σου, φλε μου Βερν, δεν ταν ποτ ολοκληρωμνοι αναρχικο» τον κοψε ο Μχνο. «ταν λοι τσον εξιδανικευμνοι, που θα μποροσες να τους θεωρσεις υποκατστατα θρησκεας. Τα 'χουμε ξαναπε αυτ. Βαρθηκα πια. Μποχτισα». 
     Ο Σντ χασε πλι στα χαρτι. Πγε στο παρθυρο και κοταξε ξω, τη γκρζα ομχλη της αιωνιτητας.
 -«Μη στεναχωρισαι νεαρ» τον παρηγρησαν ταυτχρονα ο Μπυρον κι ο Τζμι Χντριξ, εν λγο πιο πρα ο λβις Πρσλε παιρνε πλι τα χπια του. «Δεν τα πγες κι σχημα, ξρεις. Τι λες για κονκρδες "Ο Σιντ εναι αθος" "Ο Σιντ ζει";»
 -«Σμερα ο θνατος φρνει πολ χρμα» επε ο Σλλε. «χι πως παλι... αν και, δε λω, βοθησε στις πωλσεις των ποιημτων μου. Ποιος ξρει τι θα 'καναν μα πθαινα σμερα. Πστερς Σλλε. Στυλ Σλλε».
 -«Εγ δεν εχα καθλου πρβλημα μρκετινγκ» επε ο Χριστς. «Οι οπαδο μου λο αυξνονταν».
 -«Ας μην μουν εγ και θα 'βλεπες τι θα 'σουνα σμερα» επε ο Απστολος Παλος.
 -«Εσαι σνομπ» του επε ο σκαρ Ουιλντ.
 -«Χωρς τις μεσοαστικς τξεις δεν θα σασταν τποτα» επε ο Χριστς.
 -«Δε καταλβαινουμε τποτε». Επανε τατχρονα ο Σιντ κι Ο Μχνο  ο Κ 
Ο Σιντ ρχισε να τραγουδει το «Αναρχα στο Ηνωμνο Βασλειο».
 -«Οι πολιτικ αγρμματοι αρχζουν τις επαναστσεις» επε ο Μχνο. «Κι οι πολιτικ εγγρμματοι τις χνουν». 
 -«Πολ κρο κνει εδ μσα» επε ο ποιητς Ντλαν Τμας.
 -«Τι θα 'κανες αγπη μου» επε η Ννσυ στον Σιντ «μα ξαναζωντανεαμε
 -«Θα σε πδαγα
 -«Εγ θα γινμουν μηδενιστς» επε ο Μχνο και σκωσε το ποτρι του:
 -«Ας πιομε στην υγεα ενς ακμη βαρετο απογεματος μσα στ' πειρα της αιωνιτητας».
 -«'Αει γαμσου!» επε ο Σιντ. Πγε προς τη πρτα και προσπθησε να την ανοξει.
 -«Λυπμαι, φλε» επε ο Σλλε. «Η πρτα αυτ εδ και χιλιδες χρνια ανογει μνον απ ξω, ποτ απ μσα. Κατλαβες; Αδιξοδο. Πλρες αδιξοδο».
____________________________________________________________

"The Great Rock 'n' Roll Swindle" (1987)
Μετφρ: Παλος Παυλδης

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers