-

Dali &

-


-
.

--.


.

./.

 
 

 

Clarke Arthur:


           ρθουρ Κλαρκ
                                        Βιογραφικ

     Γεννθηκε στο παραθαλσσιο Minehead του Somerset, στην Αγγλα, στις 16 Δεκμβρη 1917. Το 1936 μετακομζει στo Λoνδνο κι εντσσεται στο British Interplanetary Society. Εκε αρχζει να πειραματζεται μ' αστροναυτικ υλικ, γρφοντας για το BIS, χρονικ κι επιστημονικς παρατηρσεις.
     Στον 2ο Παγκ. Πλεμο, σαν αξιωματικς της RAF, χρησιμοποιε το πρτο radar και πειραματζεται με τη δοκιμαστικ εφαρμογ του. Η μνη μη επιστημονικ του νουβλα, "Glide Path" στηρζεται σ' αυτ την εργασα. Μετ τον πλεμο, επιστρφει στο Λονδνο και στο BIS και προεδρεει στα 1946-47 και 1950-53.
     Το 1945 δημοσιεει το τεχνικ δοκμιο, "Extra-Τerrestrial Relays", αναλοντας τις αρχς της δορυφορικς επικοινωνας, κτι που τελικ γνεται πραγματικτητα, 25 χρνια μετ. Οι ερευνητικς του εργασες του χαρζουν εξαιρετικ δξα το 1982 ως Marconi International Fellowship, το χρυσ μετλλιο του Franklin Institute, το Vikram Sarabhai Professorship, του Physical Research Laboratory στο  Ahmedabad, το Lindbergh Award και το Fellowship Οf King's College, του Λονδνoυ. Σμερα, η γεωστατικ διταξη δορυφρου στα 42.000 χλμ ονομζεται "The Clarke Orbit" απ την International Astronomical Union.
     Η πρτη του ιστορα ταν το "Rescue Party", γρφτηκε τον Μρτη του 1945 και πουλθηκε επαγγελματικ, στο Astounding Science τον του 1946. Του χρισε πρτης τξεως τιμ και δξα στη Φυσικ και στα Μαθηματικ, στο Βασιλικ Κολλγιο Λονδνoυ, το 1948.
     Παντρετηκε τη Marilyn Mayfield, αμερικανδα, στις 15 Ιονη 1953 και χρισε τον Δεκμβρη του δου χρνου. Καθς επε κι ο διος: "Ο γμος μου ταν αταριαστος εξ αρχς κι αυτ αποδεικνει πως δεν εμαι τπος του γμου και της οικογνειας, μα πιστεω πως καθες θα πρπει να παντρεεται στω μια φορ".
     Το 1954 ρχισε επιστολογραφα με τον Δρ. Harry Wexler, επικεφαλς του Scientific Services Division, U.S. Weather Bureau, για δορυφορικς μετεωρολογικς εφαρμογς. Απ' αυτς τις συνομιλες, γεννθηκε μια να μορφ μετεωρολογικν προβλψεων κι ο Δρ. Wexler, ξεκνησε να καθοδηγε τις δυνμεις πυραλων και δορυφρων για νους χειρισμος και μετεωρολογικς εξερευνσεις.
     Επισκφτηκε για πρτη φορ το Κολμπο της Σρι Λνκα (που ττε ακμη λεγταν Κελνη), τον Δεκμβρη του 1954. Εκε στρφηκε προς τον βυθ της θλασσας. Για τους λγους που τον οδγησαν σ' αυτ, επε, μεταξ λλων: "Γνωρζω πως το ενδιαφρον μου για την αστροναυτικ με οδγησε στους Ωκεανος..."
    Στο βιβλο του "Profiles Οf Τhe Future" (1962) αναζητ τη πιθαν κατσταση του αυριανο κσμου και διατυπνει μλιστα 3 Νμους του. Το 1964 ξεκιν τη συνεργασα με τον Stanley Kubrick σε SF ταινες. Μετ 4 χρνια, μοιρζεται μαζ του το Oscar Academy Award με τη ταινα "2001: A Space Odyssey". Το 1985 δημοσιεει μια συνχεια της με ττλο: "2010: Odyssey Two", σε συνεργασα με τον Peter Hyams. Η δουλει τοτη γινε με χρησιμοποηση ενς Kaypro computer κι ενς modem, επειδ αυτς βρισκταν στη Σρι Λνκα κι ο Peter Hyams στο Los Angeles κι οι επικοινωνες τους γραφτκανε στο βιβλο: "The Odyssey File-The Making of 2010".
     Η 13ων συνεχειν τηλεοπτικ σειρς: "Arthur C. Clarke's Mysterious World" το 1981 κι η "Arthur C. Clarke's World Οf Strange Powers" το 1984, παιχτκανε σε πρα πολλς χρες μ' επιτυχα. λαβε μρος και σ' λλες σειρς για το διστημα, πως η "Walter Cronkite's Universe Series" το 1981 επσης. Στις 26 Mη 2000, τιμθηκε με το Award Οf Knight Bachelor σε τελετ στο Κολμπο
     Τρα ζει στο Κολμπο της Σρι Λνκα, απ το 1956 κι ακμα ασχολεται μ' εξερευνσεις των βυθν κατ μκος των ακτν του Great Barrier Reef. Εν' ακινητοποιημνος σ' αναπηρικ καρκλα, λγω πολιομυελιτιδικο συνδρμου, (εκτς αν παζει πινγκ-πονγκ) και μπορε να σταθε ρθιος για λγα δευτερλεπτα.

     Πθανε στις 19 Μρτη 2008 απ προβλματα στο αναπνευστικ, μλις χοντας τελεισει τη τελευταα του δουλει και θφτηκε στις 22 Μρτη στο Κολμπο, με μια τοπικ τελετ, σ' ηλικα 91 ετν.

===================

                                 Αποστολ Στη Γη

      Κανες δε θυμτανε πτε εχεν αρχσει το μακρ ταξδι της φυλς. Η χρα κενη με τις αχανες πεδιδες που 'χεν αποτελσει το πρτο τους σπτι, δεν ταν πια παρ να μισοξεχασμνο νειρο. Για χρνια ολκερα ο Σαν κι ο λας του, διασχζανε μια χρα με χαμηλος λφους, αστραφτερς λμνες και τρα τερστια βουν ορθνονταν μπροστ τους. πρεπε να τα διασχσουνε μσα στο καλοκαρι, να φτσουνε στον ντο και δεν υπρχε καιρς για χσιμο. Ο λευκς τρμος που 'χε κατβει απ τον Βρειο Πλο, κονιορτοποιντας ολκερες ηπερους και παγνοντας ακμα και τον αγρα, βρισκτανε σ' απσταση μικρτερη της μιας μρας δρμο. Ο Σαν αναρωτθηκε αν οι παγετνες μποροσαν να καλψουν ακμα και τα βουν μπροστ τους και βαθι μες στη καρδι του λαμψε η ελπδα για το αντθετο. Τα βουν μπορε ν' αποδεικνονταν εμπδιο στην αδυσπητη πορεα του πγου. Στις ντιες χρες, για τις οποες μιλοσαν οι θρλοι, ο λας του θα 'βρισκεν επιτλους καταφγιο.
     Τους πρεν αρκετς εβδομδες μχρι ν' ανακαλψουνε πρασμα, που μσα του μποροσαν να ταξιδψουν νθρωποι και ζα. Στα μσα του καλοκαιριο κατασκηνσανε σε μιαν ρημη κοιλδα, που ο αγρας ταν αραις και τ' αστρια λμπανε μ' απστευτην νταση. Το καλοκαρι φτανε στο τλος του, ταν ο Σαν πρε τους δυο γιους του και ξεκνησε να εξερευνσει τη περιοχ μπροστ τους. Σκαρφαλνανε τρεις μρες και τις νχτες κοιμντουσαν σο καλτερα μποροσανε στα παγωμνα βρχια. Το πρω της τταρτης μρας δεν εχε τποτ' λλο μπροστ τους, πρ' απ να βωμ, απ γκρζες πτρες που τις εχανε τοποθετσει κποιοι λλοι ταξιδιτες πριν απ αινες. Ο Σαν νιωσε να τρμει κι χι απ το κρο, καθς πλησιζανε τη μικρ πυραμδα απ πτρες. Οι γιοι του ξεμενανε πιο πσω και κανες τους δε μιλοσε τρα που διακυβεονταν τσα πολλ. Σε λγο θα μθαινα αν οι ελπδες τους ταν βσιμες χι.
     Τα βουν αγκαλιζανε το τοπο σε δση κι ανατολ. Ακριβς απ κτω τους υπρχε μια ατλειωτη καταπρσινη καταπρσινη πεδιδα, που τη δισχιζεν να μακρ φιδωτ ποτμι. Η χρα ταν εφορη κι η φυλ θα μποροσε να τη καλλιεργσει, γνωρζοντας τι δε θα χρειαζταν να την εγκαταλεψει εσπευσμνα πριν απ την εποχ του θερισμο. ταν μως ο Σαν σκωσε το βλμμα προς το ντο, νιωσε τις ελπδες του να διαλονται. Εκε, στην λλη κρη του κσμου, λαμπριζε κενη η φονικ λμψη που τσο συχν αντκρυζε στη κατεθυνση του βορρ, η λμψη του πγου κτω απ τον ορζοντα. Δεν υπρχε καμμι διξοδος. λα κενα τα χρνια της πορεας τους, οι παγετνες απ τα ντια, ανβαιναν να τους συναντσουν. Σντομα θα συνθλβονταν κτω απ τα κινομενα τεχη του πγου...
     Οι ντιοι παγετνες χρειστηκαν λλη μια γενι για να φτσουνε στα βουν. Κενο το τελευταο καλοκαρι, οι γιοι του Σαν μεταφρανε τους ιερος θησαυρος της φυλς, προς το μοναχικ βωμ που εππτευε τη πεδιδα. Ο πγος που φεγγοβολοσε κποτε μακρι στον ορζοντα, βρισκτανε τρα σχεδν κτω απ τα πδια τους, -ως την νοιξη θα κονταροχτυπιταν με τις πλαγις του βουνο. Κανες πια δε γνριζε τι χρεαν εχαν οι θησαυρο, -προρχονταν απ τσο μακριν παρελθν, που καννας νθρωπος της τωρινς εποχς δε θα μποροσε να τους κατανοσει. Η προλευσ τους χαντανε στις ομχλες που κλυπταν τον Χρυσν Αινα και κανες δεν ξερε πως εχανε φτσει στα χρια της περιπλανμενης αυτς φυλς. Η ιστορα κενου του πολιτισμο εχε πια ξεχαστε. Κποτε, λα τοτα τ' αξιοθρνητα απομεινρια, εχανε διατηρηθε για να εξυπηρετσουνε κποιο σκοπ, τρα πια μως, θεωρονταν ιερ κειμλια, παρτι το νημ τους εχε ξεχαστε απ καιρ. Τα γρμματα στα παλι βιβλα εχανε ξεθωρισει εδ κι αινες, μολοντι κμποσα απ' αυτ μποροσαν ακμα να διαβαστον, αν υπρχε κανες να τα διαβσει. Πολλς γενις μως εχανε περσει και κανες δεν ξερε τι να κνει με τους επταψφιους λογριθμους, τον παγκσμιον τλαντα τις ντες της Εβδμης Συμφωνας του Σιμπλιους, που 'χανε τυπωθε, σμφωνα με τη πρτη σελδα, απ τη Χ. Κ. Τσου στο Πεκνο, το 2021 μ. Χ. Τα παλι βιβλα τοποθετθηκαν μ' ευλβεια στη μικρ κρπτη που 'χε κατασκευαστε για να τα φιλοξενσει, μαζ με μιαν ακμη μικρ συλλογν ετερκλητων αντικειμνων: χρυσ και πλατιννια νομσματα, νας σπασμνος τηλεφακς, να ρολι, μια λυχνα ψυχρο φωτς, να μικρφωνο, η λεπδα μιας ηλεκτρικς ξυριστικς μηχανς, μερικς μικροσκοπικς λυχνες ραδιοφνου, -τα υπολεμματα που ξεβρστηκαν απ το μεγλο ναυγιο του πολιτισμο. λυτ τοποθετηθκανε προσεχτικ στον χρον ανπαυσς τους. Στη συνχεια, ακολουθσανε τρα ακμα λεψανα, τα πιο πολτιμα και τα πιο ακατανητα.
     Το πρτο ταν να κομμτι μταλλο με παρξενο σχμα που 'χε χρωματιστε με υπερβολικ ψηλ θερμτητα. τανε, κατ κποιο τρπο, το πλον αξιοθρνητο απ' λα τοτα τα σμβολα του παρελθντος, γιατ διηγονταν την ιστορα του πιο σημαντικο απ' λα τα κατορθματα του ανθρπου και του μλλοντος που κενος θα μποροσε να 'χει. Το βθρο απ μανι, που πνω του στηριζτανε το αντικεμενο, φερεν ασημνια ταμπλα με την επιγραφ:

Βοηθητικς αναφλεκτρας δεξιο προωθητικο κινητρα
 διαστημοπλοου Μρνινγκ Σταρ Γη-Σελνη, 1985 μ.Χ.


     Ακολουθοσεν λλον να θαμα της αρχαας επιστμης: Μια διφανη πλαστικ σφαρα, που 'χε σφηνωμνα μσα της, μεταλλικ ψγματα σε διφορα σχματα. Στο κντρο της υπρχε μικροσκοπικ κψουλα με κποιο συνθετικ ραδιοστοπο, πλαισιωμνον απ' ανακλαστικς επιφνειες, που κατευθνανε την ακτινοβολα στο λλον κρο του φσματος. σο το στοιχεο παρμενεν ενεργ, η σφαρα θ' αποτελοσε μικροσκοπικ ραδιοφωνικ πομπ που θα εξπεμπε προς λες τις κατευθνσεις. Δεν εχανε κατασκευαστε παρ ελχιστες ττοιες σφαρες για να χρησιμεσουν ως αναοι ραδιοφροι που θα σηματοδοτοσανε τις τροχις των αστεροειδν. Ο νθρωπος μως δε πρλαβε να φτσει τους αστεροειδες κι οι ραδιοφροι δε χρησιμοποιηθκανε ποτ.
     Τλος, υπρχεν ν' εππεδο στρογγυλ τσγκινο κουτ, φαρδ και ρηχ. ταν καλ σφραγισμνο και κροτλιζε κθε φορ που το κουνοσαν. Οι παραδσεις της φυλς προβλεπαν καταστροφ, αν το κουτ νοιγε και κανες δε γνριζε πως περιεχεν ν' απ τα σημαντικτερα ργα τχνης που 'χε δημιουργηθε πριν απ χλια περπου χρνια. Η δουλει τους εχε πια τελεισει. Οι δυο ντρες κυλσανε τις πτρες πσω στη θση τους κι ρχισαν αργ να κατεβανουνε τη πλαγι του βουνο. Ακμα και τις τελευταες του στιγμς, ο νθρωπος εχε τη σκψη του στο μλλον και προσπαθοσε να διατηρσει κτι για τις επμενες γενις.
     Το χειμνα κενο τα τερστια κματα του πγου αρχσανε τη πρτη τους επθεση στα βουν, απ βορρ κι απ ντο. Οι πρποδες δεν ντεξαν εκενη τη πρτη σφοδρν επθεση κι ο παγετνας τους μεττρεψε σε σκνη. Τα βουν μως εξακολοθησαν να στκονται ρθια και με την λευση του καλοκαιριο ο πγος υποχρησε λιγκι. Μ' αυτ τον τρπο, κθε χειμνα η μχη ξανρχιζε κι η βο απ τις χιονοστιβδες που κατρακυλοσαν, ο χος απ τ' λεσμα του βρχου που τριβτανε κι οι εκρξεις του πγου που 'σπαζε, γεμζανε τον αγρα. Καννας ανθρπινος πλεμος δεν ταν πιο αδυσπητος, οτε εχε σαρσει την υφλιο τσον ολοκληρωτικ, σο τοτος 'δω. Στο τλος, τα παλιρροκ κματα του πγου αρχσαν να υποχωρονε και να κατηφορζουν αργ τις πλαγις των βουνν που δε καταφρανε ποτ να κατακτσουνε, μολοντι οι κοιλαδες και τα περσματα βρσκονταν ακμα θαμμνα κτω απ τη μγγεν τους. ταν αδιξοδο -οι παγετνες εχανε βρει το δσκαλ τους. μως η ττα τους αυτ, ρθε πολ αργ για τον νθρωπο. Κι τσι πρασαν οι αινες και τελικ συνβη κτι που πρπει να συμβανει τουλχιστον μια φορ στην ιστορα κθε πλαντη στο σμπαν, σον απομακρυσμνος και μοναχικς κι αν εναι.
...............................
     Το διαστημπλοιο απ την Αφροδτη κατφτασε με καθυστρηση πντε χιλιδων ετν, το πλρωμ του μως δεν εχε τη παραμικρ ιδα γιυτ. Απ απσταση εκατομμυρων χιλιομτρων, τα τηλεσκπι τους εχαν εντοπσει το τερστιο παγωμνο σβανο που 'χε μετατρψει τη Γη στο πιο λαμπρ αντικεμενο του ουρανο, μετ τον λιο. Εδ κι εκε το κατλευκο σεντνι του πγου ταν διστικτο με μαρες κηλδες που σηματοδοτοσαν τη παρουσα των μισοθαμμνων βουνν. Αυτ ταν το μνο που διακρινταν.  Ωκεανο, κοιλδες και δση, εχανε θαφτε κτω απ τον πγο, σως για πντα. Το διαστημπλοιο πλησασε τη Γη και μπκε σε τροχι σ' απσταση χιλων πεντακοσων χιλιομτρων απ' αυτ. Πντε μρες περιφερταν γρω απ τον πλαντη, εν φωτογραφικς μηχανς κατγραφαν ,τι φαινταν απ κτω τους κι εκατοντδες ργανα συλλγανε πληροφορες που θα δνανε στους επιστμονες της Αφροδτης, τνους δουλεις. Δεν εχαν ακμα σκοπ να προσγειωθον, λλωστε δε βλπανε το λγο. Την κτη μως μρα του ταξιδιο τους, τα πρματα λλαξαν. Το σμα ενς πανοραμικο δκτη, που 'χε μεγεθυνθε σε τερστιο βαθμ, εντπισε την εξασθενημνη ακτινοβολα του, ηλικας 5.000 ετν, ραδιοφρου. Κατ τη διρκεια λων αυτν των αινων, εκενος εξακολουθοσε να στλνει σμα, με την ισχ του να μεινεται σταθερ, σο η ραδιενεργ καρδι του εξασθενοσε. Ο δκτης εντπισε τη συχντητα του ραδιοφρου κι να καμπανκι χησε στο θλαμο διακυβρνησης του διαστημπλοιου, για να τραβξει τη προσοχ του πληρματος. Λγον αργτερα, το σκφος απ την Αφροδτη βγκε απ τη τροχι του και πρε κλση προς τη Γη και συγκεκριμνα προς μιαν οροσειρ που οι κορυφς της ξεχριζαν ακμα περφανα πνω απ τον πγο και προς να βωμ απ γκρζες πτρες που τα χρνια μλις και τον εχαν αγγξει.
     O τερστιος δσκος του λιου πυρπολοσε τον ουραν και δεν ταν πια καλυμμνος απ ομχλη, καθς τα νφη που κρβανε κποτε την Αφροδτη εχανε χαθε. ποια κι αν ταν η αιτα που 'χε προκαλσει αυτ την αλλαγ στην ηλιακ ακτινοβολα, εχεν οδηγσει να πολιτισμ στη καταστροφ κι εχε γεννσει ναν λλο. Πριν απ περπου 5.000 χρνια, οι ημιγριοι κτοικοι της Αφροδτης αντκρισαν πρτη φορ τον λιο και τ' στρα. πως στη Γη η επιστμη εχε ξεκινσει απ τη παρατρηση των στρων, τσι συνβη και στην Αφροδτη. Η προδος σ' αυτ το ζεστ, πλοσιο πλαντη που ο νθρωπος ποτ δε θα 'βλεπε, ταν ιδιατερα γργορη. σως οι κτοικοι της Αφροδτης να 'ταν απλ τυχερο. Δε γνωρσανε ποτ το Μεσαωνα, που κρτησε τον νθρωπο αιχμλωτο για 1.000 χρνια. Αντ ν' ακολουθσουνε τη μακρ πορεα της εξλιξης της χημεας και της μηχανικς, φτασαν απευθεας στους πιο θεμελιδεις φυσικος νμους της ραδιενργειας. Στο χρνο που ο νθρωπος εχε χρειαστε για να φτσει απ τις πυραμδες στο πυραυλοκνητο διαστημπλοιο, οι κτοικοι της Αφροδτης περσαν απ την ανακλυψη της γεωργας, στην δια την αντιβαρτητα, το απλυτο μυστικ που ο νθρωπος δε πρλαβε ποτ ν' ανακαλψει.
     Τα κματα του ζεστο ωκεανο, που 'κλεινεν ακμα μσα του τις περισστερες μορφς ζως του νου πλαντη, σκγανε στην αμμουδι. Η πειρος αυτ τανε τσο να, στε ακμα κι η μμος ταν χοντρ σα χαλκι, γιατ δεν εχε περσει ακμα αρκετς χρνος για να ραφιναριστε απ τη θλασσα. Οι επιστμονες βρσκονταν στο νερ, βυθισμνοι ως τη μση, με τα πανμορφα φιδσια κορμι τους να λμπουνε στο φως του λιου. Τα δυναττερα μυαλ της Αφροδτης εχανε διαλξει, απ' λα τα νησι του πλαντη, να συγκεντρωθον σ' αυτ τη παραλα. Δεν ξεραν ακμα τι επρκειτο ν' ακοσουν, εκτς τι αφοροσε στον 3ο Πλαντη και στο μυστηριδες εδος που 'χε ζσει κει, πριν απ την λευση του πγου. Ο Ιστορικς στεκτανε στη στερι, γιατ τ' ργανο που 'θελε να χρησιμοποισει δεν πρεπε να 'ρθει σ' επαφ με το νερ. Δπλα του βρισκταν να μεγλο μηχνημα που τραβοσε τα περεργα βλμματα των συναδλφων του. Προφανς εχε κποια σχση με την επιστμη της οπτικς, γιατ φερε σστημα φακν, που προεξεχε κι ταν στραμμνο προς μια λευκ οθνη, λγο πιο πρα. ρχισε να μιλ. Ανακεφαλαωσεν αργ τις λγες πληροφορες που γνωρζανε σχετικ με τον 3ο Πλαντη και τους κατοκους του. Αναφρθηκε στους αινες των καρπων ερευνν, που δεν εχανε καταφρει να ερμηνεσουν οτε μια λξη απ τα γραπτ ευρματα της Γης. Ο πλαντης αυτς εχε κατοικηθε στο παρελθν, απ 'να εδος μ' εξαιρετικς τεχνικς ικαντητες -αυτ τουλχιστον εχεν αποδειχτε απο τα μηχανικ εξαρτματα που 'χανε βρεθε στο βωμ, στη κορφ του βουνο.
 -"Δε γνωρζουμε γιατ χθηκεν νας τσο προηγμνος πολιτισμς. Εναι σγουρο πως οι γνσεις του επαρκοσανε για να επιζσει της Εποχς των Παγετνων. Προφανς υπρχε κποιος λλος παργοντας που μας εν' γνωστος, σως κποια νσος κποιου εδους εκφυλισμς. Προτθηκε ακμα κι η θεωρα, πως οι φυλετικς διαμχες που 'ταν ενδημικς και στο δικ μας εδος κατα τους προστορικος χρνους, μπορε να συνεχιστκανε στον 3ο Πλαντη και μετ την ανακλυψη της τεχνολογας. Ορισμνοι φιλσοφοι υποστηρζουν, τι οι μηχανικς γνσεις δε συνεπγονται απαρατητα και ψηλ πολιτισμικν εππεδο κι εναι θεωρητικ πιθαν να υπρξουνε πλεμοι, σε μια κοινωνα που κατχει τη μηχανικ ενργεια κι χει ανακαλψει τη πτση και τα ηλεκτρομαγνητικ κματα. Μια ττοια ιδα ηχε παρξενα στ' αφτι μας, αλλ πρπει να παραδεχτομε πως υπρχει κι αυτ η πιθαντητα. Σγουρα θα εξηγοσε γιατ εξαλεφθηκε το εδος αυτ. Υποθταμε πντα πως δε θα μαθαναμε ποτ το παραμικρ για την ψη των πλασμτων που ζσανε στον 3ο Πλαντη. Εδ κι αινες, οι καλλιτχνες μας, απεικονζανε σκηνς απ την ιστορα του νεκρο αυτο πλαντη, προσδδοντας στους κατοκους του κθε εδους, φανταστικ μορφ. Τα περισστερα απ τα προντα αυτ της καλλιτεχνικες φαντασας μοιζανε λγο-πολ με μας, αν και κατ καιρος χει διατυπωθε η ποψη, πως επειδ εμες ανκουμε στα ερπετ δε σημανει απαρατητα πως το διο θα ισχει και για κθε νομον εδος ζως. Μθαμε επιτλους την απντηση, σ' ν' απ τα πιο βασανιστικ ερωτματα της ιστορας. Επιτλους, πειτα απ 500 χρνια ρευνας, ανακαλψαμε την ακριβ μορφ και φση των κατοκων του 3ου Πλαντη".
     Ακοστηκε μουρμουρητ κπληξης απ τους συγκεντρωμνους επιστμονες. Κποιοι απ' αυτος ξαφνιαστκανε τσον απ τα να, στε εξαφανιστκανε για λγο, κτω απ τη καθησυχαστικν επιφνεια του νερο, πως καναν λοι οι κτοικοι της Αφροδτης σε στιγμς γχους. Ο Ιστορικς περμενε μχρι να εμφανιστον οι συνδελφο του ξαν μες απ το στοιχεο που αγαποσανε τσο. Ο διος νιωθεν νετα, χρη στους μικροσκοπικος πδακες νερο που ραντζανε διαρκς το σμα του. Με τη βοθει τους, μποροσε ν' αντξει στη στερι πολλς ρες, προτο αναγκαστε να επιστρψει στον ωκεαν. Ο ενθουσιασμς μειθηκε σταδιακ κι ο Ιστορικς συνχισε τη διλεξη.
 -"Το πιο παρξενο απ' λα τ' αντικεμενα που βρθηκαν στον 3ο Πλαντη, ταν να εππεδο μεταλλικ κουτ που περιεχεν ν εξαιρετικ μακρ, διφανο, πλαστικ υλικ, διτρητο στην κρη και προσεκτικ τυλιγμνο γρω απ 'να καρολι. Αυτ η διφανη ταινα, μοιαζε να μην χει καμι χρησιμτητα, μχρι που μια εξταση στο νο υποηλεκτρικ μικροσκπιο, δειξε πως τα πργματα δεν ταν τσι. Πνω στην επιφνεια του υλικο, αρατες στα δικ μας μτια, αλλ πεντακθαρες κτω απ τη κατλληλην ακτινοβολα, κρβονται κυριολεκτικ, χιλιδες μικροσκοπικς εικνες. Πιστεουμε πως τυπωθκανε με κποιο χημικ μσο και ξεθωρισανε με το πρασμα του χρνου. Οι εικνες αυτς συνιστον αρχεο ζως τσι πως ταν στον 3ο Πλαντη, στην ακμ του πολιτισμο του. Δεν εν' ανεξρτητες η μια απ την λλη. Οι διαδοχικς εικνες εναι σχεδν πανομοιτυπες και διαφρουν μνο σε λεπτομρειες κνησης. Ο σκοπς του αρχεου αυτο εναι προφανς: οι σκηνς πρπει να προβληθονε με πολ μεγλη ταχτητα για να δοθε η ασθηση της συνεχμενης κνησης. Κατασκευσαμε μηχνημα που το πετυχανει κι χω 'δω την ακριβν αναπαραγωγ αυτς της αλληλουχας εικνων. Οι σκηνς που θα παρακολουθσετε μας πνε χιλιδες χρνια πσω, στις μρες της ακμς του αδελφο πλαντη. Παρουσιζουν να πολ εξελιγμνο πολιτισμ, που αρκετς απ τις δραστηριτητες του, μετ βας μπορομε να ερμηνεσουμε. Η ζω κει πρπει να 'ταν ιδιατερα βαιη κι ντονη και πολλ απ' σα θα δετε εν' αρκετ περεργα. Φανεται ξεκθαρα πως τον 3ο Πλαντη τονε κατοικοσε πλθος διαφορετικν ειδν, που καννα τους δεν ανκε στα ερπετ. Αυτ αποτελε ββαια, πλγμα για τη περηφνια μας, αλλ το συμπρασμα εν' αναπδραστο. Η κυραρχη μορφ ζως ταν να δποδο με δυ χρια. Περπατοσεν ρθιο και το σμα του τανε καλυμμνο με κποιου εδους εκαμπτο υλικ, πιθαντατα για να προστατεεται απ το κρο, καθς ακμα και πριν απ την Εποχ των Παγετνων, η θερμοκρασα που επικρατοσεν τανε πολ χαμηλτερη απ' τι στον δικ μας. Δε θα καταχραστ λλο την υπομον σας. Θα παρακολουθσετε τρα το αρχεο που σας επα".
     να λαμπρ φως στραψε απ τη κατεθυνση του προβολα. Ακοστηκεν απαλς βμβος κι αμσως εκατοντδες περεργα ντα, που κινονταν πνω-κτω, εμφανιστκανε στην οθνη. Η εικνα επεκτθηκε κι επικεντρθηκε σ' ν' απ τα πλσματα αυτ κι οι επιστμονες βλπανε καθαρ, πσο σωστ ταν η περιγραφ του Ιστορικο. Το πλσμα εχε δυο μτια, τοποθετημνα κοντ μεταξ τους, αλλ τα υπλοιπα χαρακτηριστικ του προσπου του ταν κπως δυσδικριτα. Υπρχε μεγλο νοιγμα στο κτω μρος του κεφαλιο που ανοιγκλεινε διαρκς, -προφανς εχε κποια σχση με την ικαντητα του πλσματος ν' αναπνει.
     Οι επιστμονες παρακολουθοσανε μαγεμνοι, καθς τα παρξενα πλσματα μπλκανε σε σειρ περιπετειν. Μια ιδιατερα βαιη σγκρουση με κποιο λλο, ελαφρς διαφορετικ πλσμα, λαβε χρα μπροστ στα μτια τους. τανε σγουρο πως κι οι δυο πλευρς θα σκοτνονταν κι μως ταν λα τελεισανε, κανες τους δεν μοιαζε να 'χει πθει το παραμικρ. Ακολοθησε τρελ διαδρομ που κλυπτε πολλ μλια μσα σε μηχανικ κατασκεασμα με 4 τροχος, που ταν ικαν να φρει σε πρας απστευτα κινητικ θαματα. Η διαδρομ κατληξε σε μια πλη γεμτη απ παρμοια οχματα που κινονταν προς λες τις κατευθνσεις με τρομερ μεγλη ταχτητα. Κανες δε φνηκε να εκπλσσεται, ταν δυο απ' αυτ συγκρουστκανε μετωπικ, με καταστροφικ αποτελσματα. Απο κει και πρα, τα γεγοντα γνονταν λο και πιο μπερδεμνα. τανε πλον ολοφνερο πως θα χρειζονταν πολλ χρνια ρευνας για ν' αναλσουνε και να καταλβουν λα σα συμβανανε μπροστ στα μτια τους. ταν επσης σαφς τι το αρχεο αποτελοσε καλλιτχνημα, ντας αρκετ στυλιζαρισμνο κι χι ακριβς αναπαραγωγ της πραγματικς ζως του 3ου Πλαντη.
     Οι περισστεροι επιστμονες νιθαν εντελς αποδιοργανωμνοι, ταν επιτλους η αλληλουχα εικνων φτασε στο τλος. Υπρξεν να τελευταο πλνο λο κνηση, που το πλσμα που αποτελοσε το κντρο του ενδιαφροντος, μπλχτηκε σε κποια τερστια κι ακατανητη καταστροφ. Η εικνα μκρυνε, μχρι που 'γινε κκλος επικεντρωμνος στο κεφλι του πλσματος. Η τελευταα σκην, τανε μια διευρυμνη ποψη του προσπου του, που εκφραζτανε κποιο ντονο συνασθημα, αν και δε μποροσαν να μαντψουν αν επρκειτο για οργ, λπη, παρατηση κτι λλο. Η εικνα σβησε. Για μια στιγμ, εμφανιστκανε γρμματα στην οθνη κι στερα λα τλειωσαν. Επικρτησεν απλυτη ησυχα για κμποσα λεπτ, που την σπαγε μνον ο χος των κυμτων που σκγανε στην μμο. Οι επιστμονες δε μποροσαν ν' αρθρσουνε λξη απ την κπληξη. Αυτ η φευγαλα ματι στον πολιτισμ του 3ου Πλαντη, τους εχε κνει εντπωση. στερα, ρχισαν να συζητον αν ομδες, πρτα ψιθυριστ, πειτα πιο δυνατ, καθς οι εικνες που 'χανε δει, ξεκαθαρζανε στο νου τους. Στο τλος ο Ιστορικς ζτησε και πλι τη προσοχ τους κι απευθνθηκε στην ομγυρη:
 -"Τρα σχεδιζουμε μεγλο ερευνητικ πργραμμα για ν' αποσπσουμε κθε δυνατ πληροφορα απ το αρχεο τοτο. Χιλιδες αντγραφα χουνε δημιουργηθε για να διανεμηθονε σ' σους εργαστονε στο πργραμμα. Αντιλαμβνεστε τα προβλματα, ειδικ το ργο των ψυχολγων θα 'ναι τερστιο. μως δεν αμφιβλλω τι θα πετχουμε, σως σ' λλη γενι. Ποιος ξρει πσα μπορομε να μθουμε απ' αυτ το εκπληκτικν εδος. Προτο φγουμεν, ας ρξουμεν λλη μια ματι στα μακριν μας ξαδρφια, που η σοφα τους μπορε να ξεπερν τη δικ μας, αλλ που τσα λγα πρματα χουνε μενει απ' αυτν".
     Η τελευταα εικνα εμφανστηκεν λλη μια φορ στην οθνη, χωρς κνηση αυτ τη φορ, γιατ η μηχαν προβολς εχε σταματσει να λειτουργε. Οι επιστμονες κοιτξανε με δος σχεδν, την ακνητη φιγορα απ το παρελθν, εν το μικρ δποδο με τη σειρ του, τους κοιτοσε κι αυτ με κενη τη χαρακτηριστικν κφραση ειρωνικο θρσους. Στο εξς και μχρι το τλος του Χρνου, θα συμβλιζε το ανθρπινο εδος. Οι ψυχολγοι της Αφροδτης θ' ανλυαν τις πρξεις του και θα παρατηροσανε τη κθε του κνηση, μχρι να καταφρουν ν' αναδομσουνε το νου του. Χιλιδες βιβλα θα γρφονταν γι' αυτ. Περπλοκες φιλοσοφικς θεωρες θα προσπαθοσανε να ερμηνεσουνε τη συμπεριφορ του. μως λος αυτς ο κπος, λη αυτ η ρευνα θα 'τανε μταιη. σως η περφανη, μοναχικ φιγορα στην οθνη να χαμογελοσε σαρδνια στους επιστμονες που ξεκινοσανε τη χρονοβρα, σκοπη αναζτησ τους. Το μυστικ της θα παρμενεν ασφαλς μχρι να καταστραφε το Σμπαν, γιατ κανες πλον δεν τανε σε θση να διαβσει τη χαμνη γλσσα του 3ου Πλαντη. Στα επμενα χρνια, οι τελευταες αυτς λξεις θα εμφανζονταν εκατομμρια φορς σε κποιαν οθνη και κανες δε θα μποροσε ποτ να μαντψει το νημ τους:

     Μια Παραγωγ Της Γουλτ Ντσνε

------------------------------

                                       Πλι-Μπακ

Εναι απθανο που 'χω ξεχσει τσα πολλ, τσο γργορα.
χω χρησιμοποισει το σμα μου για σαρντα χρνια, νμιζα τι το 'ξερα. μως, δη χνεται σαν... να νειρο.
Χρια, πδια, πο εστε;
Τι κνατε για μνα, ταν σασταν δικ μου;
στειλα σματα προσπαθντας να προστξω τα μλη που θυμμαι αριστα. Τποτα δεν γινε.
Εναι σαν να φωνζεις στο κεν.
Να φωνξω.
Ναι, το προσπθησα.
σως αυτ μ' ακονε, αλλ εγ δεν μπορ ν' ακοσω τον εαυτ μου.
Η σιωπ χει κυλσει πνω μου, μχρι που δεν μπορ πια να φανταστ χο. Υπρχει μια λξη στο μυαλ μου που λγεται «μουσικ»... τι σημανει;
(Τσες πολλς λξεις, συγκεντρνονται μπροστ μου, βγανοντας απ το σκοτδι, περιμνοντας ν' αναγνωριστον.
Η μια μετ την λλη φεγουν μακρι απογοητευμνες).
Γεια.
στε γρισες;
Πσο απαλ εισχωρες στο μυαλ μου.
Ξρω πτε εσαι εκε, αλλ ποτ δε σ' αισθνομαι να 'ρχεσαι.
Αισθνομαι πως εσαι φιλικς κι εμαι ευγνμων για σα χεις κνει.
Αλλ ποιος εσαι;
Φυσικ ξρω πως δεν εσαι νθρωπος.
Καμι ανθρπινη επιστμη δε θα μποροσε να με εχε σσει ταν το πεδο του κινητρα κατρρευσε.
Βλπεις, γνομαι περεργος.
Αυτ εναι καλ σημδι, δεν εναι;
Τρα που ο πνος χει φγει επιτελους, επιτλους μπορ ν' αρχσω να σκφτομαι ξαν.
Ναι, εμαι τοιμος.
Οτιδποτε θελσεις να ξρεις.
Εναι το λιγτερο που μπορ να κνω.
Το νομ μου εναι Γουλιαμ Βνσεντ Νυμπεργκ.
Εμαι πρτος πιλτος της Γαλακτικς Επιθερησης.
Γεννθηκα στο Πορτ Λουελ, στον ρη, στις 21 Αυγοστου 2095.
Η γυνακα μου η Τζαντα και τα τρα μου παιδι εναι στον Γανυμδη.
Εμαι επσης συγγραφας.
χω γρψει αρκετ για τα ταξδια μου.
Το Πρα απ τον Ργκελ εναι μλλον δισημο.
Τι συνβη;
Πιθαν ξρεις σα κι εγ.
Εχα μλις κνει το σκφος μου αρατο και πετοσα σε φασματικ ταχτητα ταν σμανε συναγερμς.
Δεν υπρχε χρνος να κινηθ, να κνω οτιδποτε.
Θυμμαι που οι τοχοι της καμπνας ρχισαν να λμπουν -και τη ζστη, τη τρομερ ζστη.
Αυτ εναι λο.
Η κρηξη πρπει να με τναξε στο διστημα.
Μα πς μπρεσα να επιζσω;
Πς θα μποροσε κανες να με φτσει γκαιρα;
Πες μου -τι χει μενει απ το κορμ μου;
Γιατ δεν μπορ να αισθανθ τα χρια μου, τα πδια μου;
Μη κρψεις την αλθεια, δε φοβμαι.
Αν μπορες να με πας πσω, οι βιοτεχνικο μπορον να μου δσουν να μλη. Ακμη και τρα, το δεξ μου χρι δεν εναι αυτ με το οποο εχα γεννηθε.
Γιατ δεν μπορες ν' απαντσεις;
Σγουρα εναι μια απλ απντηση!
Τι εννοες δε ξρεις με τι μοιζω;
Πρπει να χεις σσει κτι!
Το κεφλι;
Το μυαλ, ττε;
Οτε;
Ω, χι...!
Λυπμαι.
λειψα για πολ;
σε με να συλλβω τον εαυτ μου.
(Χα, πολ αστεο!)
Εμαι ο Επιθεωρησιακς πιλτος πρτης τξης Βνσεντ Γουλιαμ Φρμπουργκ. Γεννθηκα στο Πορτ Λυστ, στον ρη, στις 21 Αυγοστου 1895.
χω να... χι, δο παιδι...
Σε παρακαλ, σε με να το ξανακνω, αργ.
Η εκπαδευσ μου με προετομασε για κθε πραγματικτητα που μπορε ν' αντιληφθε κανες.
Μπορ ν' αντιμετωπσω οτιδποτε μου πεις.
Αλλ αργ-αργ.
Λοιπν, θα μποροσε να εναι χειρτερα.
Δεν εμαι πραγματικ νεκρς.
Ξρω ποιος εμαι.
Νομζω ακμα κι τι ξρω τι εμαι.
Εμαι μια ...ηχογρφηση, σε κποια φανταστικ συσκευ.
Πρπει να πιασες τη ψυχ μου, ταν το σκφος μετατρεπταν σε πλσμα. Ακμα κι αν δεν μπορ να φανταστ πς γινε, χει νημα.
Στο κτω-κτω, νας πρωτγονος νθρωπος δεν θα μποροσε ποτ να καταλβει πς ηχογραφομε μια συμφωνα...
λες μου οι αναμνσεις εναι παγιδευμνες σε μια ταινα ναν κρσταλλο, πως κποτε ταν παγιδευμνες στα κτταρα του εξατμισμνου μου εγκεφλου.
Κι χι μνο οι αναμνσεις μου.
ΕΓΩ.
Εγ ο διος: ΒΙΝΣ ΒΙΛΜΠΟΥΡΓΚ, ΠΙΛΟΤΟΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΤΑΞΗΣ.
Λοιπν, τι συμβανει μετ;
Παρακαλ, πες το ξαν.
Δε καταλαβανω.
Ω, θαυμσια!
Μπορες να κνεις ακμα κι αυτ;
Υπρχει μια λξη γι' αυτ, να νομα...
Των πολυπληθν θαλασσν η ενσκριση.
χι, χι ακριβς.
Ενσκριση, ενσκριση...
ΜΕΤΕΝΣΑΡΚΩΣΗ!
Ναι, ναι καταλαβανω.
Πρπει να σου δσω το βασικ πλνο, το σχδιο.
Παρακολοθησε τις σκψεις μου πολ προσεκτικ.
Θ' αρχσω απ την κορυφ.
Το κεφλι τρα.
Εναι οβλ, τσι;
Το πνω μρος καλπτεται με μαλλι.
Τα δικ μου ταν καε... μπλ.
Τα μτια.
Εναι πολ σπουδαα.
Τα χεις δει σε λλα ζα;
Ωραα, αυτ μας γλιτνει απ μπελδες.
Μπορες να μου δεξεις μερικ.
Ναι, αυτ κνουν.
Τρα το στμα.
Παρξενο! πρπει να το 'χω δει εκατοντδες φορς καθς ξυριζμουν, αλλ κπως...
χι τσο στρογγυλ, στεντερο.
Ω, χι, χι μ' αυτ τον τρπο.
Πηγανει κατ πλτος του προσπου, οριζντια...
Τρα, ας δομε... υπρχει κτι ανμεσα στα μτια και το στμα.
Ανητος που εμαι.
Ποτ δε θα γνω δκιμος, αν δε μπορσω οτε να το θυμηθ.
Φυσικ! ΜΥΤΗ!
Λγο μακρτερη νομζω.
Υπρχει κτι λλο, κτι που χω ξεχσει.
Αυτ το κεφλι δεχνει ακατργαστο, ημιτελς.
Δεν εμαι εγ, ο Μπλι Βινσμπεργκ, το πιο ξυπνο παιδ της γειτονις.
Αλλ, αυτ δεν εναι το νομ μου, δεν εμαι αγρι.
Εμαι νας πρτος πιλτος με εκοσι χρνια στην Υπηρεσα Διαστματος και προσπαθ να ξαναφτιξω το κορμ μου.
Γιατ οι σκψεις μου συνεχζουν να φεγουν απ το θμα;
Βοθησ με, σε παρακαλ.
Αυτ το τερατοργημα!
τσι σου επα τι μοιζω;
Σβσ' το.
Πρπει ν' αρχσουμε ξαν.
Το κεφλι τρα.
Εναι τλεια σφαιρικ και φρει ναν πλον ο οποος δναται να μετακινηθε...
Πολ δσκολο.
ρχισε απ κπου αλλο.
Α, ξρω...!
Το μηριαο οστον συνδεται με το αντικνμιο.
Το αντικνμιο συνδεται με το μηρ.
Ο μηρς συνδεται με το αντικνμιο.
Το αντικνμιο...
'λα σβνουν.
Πολ αργ.
Κτι τρχει με το πλιμπακ.
Σ' ευχαριστ που προσπθησες.
Τ' νομ μου εναι... τ' νομ μου εναι...
Μητρα, πο εσαι;
Μαμ... Μαμ!
Μααααα...

"Playback" (1987)
Μετφρ: Σντρα Σταθκη

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers