-

Dali &

-


-
.

--.


.

./.


 
 

 

Ţepeş Vlad Dracul ( ): &                                      Πρλογος

     Το παρν ρθρο, σκοπν χει να φωτσει τις 2 ακραες ψεις ενς... νομσματος και να καταδεξει πλρως -σον αυτ εναι εφικτν, εννοεται- μιαν ιδιαιτρως αμφιλεγμενη προσωπικτητα του 15ου αι. μ. Χ., γεννθηκε, ζησε κι δρασε, κυρως στη -ττε- Βλαχα, Τρανσυλβανα και σμερα Ρουμανα. Οι λγοι που με ωθσανε να το κμω αυτ, θα φανονε και παρακτω, κατ την εξιστρηση, αλλ η αφορμ υπρξε συνειρμικ, σε διφορα σημεριν -λγοντας σημεριν εννο λα τα τελευταα χρνια ακμα και μετ τον Βλαντ Τσπες κι εντεθεν, ως και σμερα- γεγοντα, σε σχση με προκατληψη, βα, νοθεα, προπαγνδα, συμβολισμ, -σον αφορ σε κινσεις και δρσεις κι χι τον της Τχνης- και φυσικ την ρση της γενικς ισορροπας.
     Αυτ λοιπν το ρθρο, το δηλνω εξ αρχς, θα 'ναι εκτεταμνο κι σο πιο λεπτομερς γνεται, πλην μως αρκετ ενδιαφρον και θα δετε το πως και το γιατ. Αν μως, λω αν, δεν σας ενδιαφρει διλου η σφαιρικ ποψη σε σημαντικ πργματα και μλιστα ιδιαιτρως ποπτη αυτ η πολλαπλτητα των πληροφοριν, σας το λω απ τρα μη το συνεχσετε. Εγ πντα θα κνω ,τι καλλτερο μπορ, ξρω πως αυτ δεν εναι πντα εφικτ, αλλ... ... στω θα το παλεω, εσες δεν χετε καννα λγο να παιδεεστε τζμπα και βερεσ. Εκενοι που πραγματικ θλουν ας μελετσουνε κι αυτο τους δυο πλους αυτο του παγκσμιου... μαγντη Βλαντ Ντρακολα κι ας κρνουνε μνοι τους καθς εγ θα παραθσω τους 2 μθους σο πιο αμερολπτα και στεγν μπορ. Στο τλος δε, θα προσθσω τη καθαρ προσωπικ μου γνμη και τποτε παραπνω, τις μπορε και να μη ληφθε καν υπψιν, καθς δεν εναι δα κι υποχρεωτικ.
     Αυτ και πμε παρα σοι μενετε μχρι το τλος του.
Π. Χ
.                                       Εισαγωγ

     Ο βασιλις Sigismund της Ουγγαρας, που γινε αυτοκρτορας της ρωμακς αυτοκρατορας το 1410, δρυσε να μυστικ τγμα ιπποτν για την υπερσπιση της χριστιανοσνης απ' τις επιθσεις τον Οθωμανν. Το Τγμα Του Δρκου γεννθηκε κι ο Βλαντ ΙΙ, ηγτης της Βλαχας και πατρας του Βλαντ, εντχθηκε στις τξεις του το 1431, εξαιτας της αποφασιστικτητας που επδειξε στη μχη με τους Τορκους. Η ρουμανικ λοιπν λξη για τον δρκο εναι drac, εν το «ul» εναι το οριστικ ρθρο. Ο Βλαντ ΙΙ μεινε λοιπν γνωστς ως «Vlad Dracul», εν ο γιος του θα μενε στην Ιστορα ως «Vlad Dracula», που σμαινε «ο γιος του Δρκου (Dracul)». Να σημεισουμε πως σε κενα τα χρνια αλλ και στα μετπειτα, ηγτης των Οθωμανν Τορκων ταν ο Μωμεθ ο Β', ο Πορθητς, που λγα χρνια μετ, το 1453 πρε τη Πλη.
     Η Ουγγαρα ττε ταν μεν σαν ουδτερη σε σχση με την Οθωμανικν Αυτοκρατορα, η Βλαχα μως ταν υποτελς κι αναγκασμνη να πληρνει φρο τσο σε υλικ κι αγαθ πλοτου, σο και σε νεαρ παιδι, που προαλεφονταν σα γεντσαροι κι ο μθος λει πως πρεπε να στλνει και χρυσ και περ τα 500 νεαρ παιδι. Ο πατρας του, Βλαντ Β', θελε να απαλλαγε κι ο ηγτης της Ουγγαρας, Σιγισμονδος, θελε να κρατσει τη τορκικη απειλ ξω κι σο μακρυ γνεται, απ τα σνορ του. Η Βλαχα εχε σα θρσκευμα την Ορθοδοξα κι οι ιερες με τη βοθεια των ευγενν της, εχανε τον κριο λγο κι αφο βλευε τους Τορκους αυτ -καθς και τους προαναφερομνους, σο διαρκοσεν υπρχεν ησυχα και μνον ο φρος υποτελεας μενε. Οι μεν Τορκοι κρατοσανε καλ τα ηνα, τη βοηθεα αυτν, οι δε τργανε και πνανε και κανες δεν τους ενοχλοσε κι ρα λα τανε θαυμσια. Ο Σιγισμονδος εχε την υποστριξη του Ππα και της Ρωμαιοκαθολικς Εκκλησας και... των δικν του αλλ και των γειτονικν ευγενν κι εφσον κι αυτς δεν ενοχλονταν λα κι εκε μια χαρ. Ωστσο εχε και το νου του να κψει τυχν προλαση των Τορκων προς τη μερι του κι τσι κρυφ μεριμνοσε σο μποροσε και γι' αυτ, εξ ου κι η δρυση του τγματος.


Εδφη που κυβερνοσε γρω στα 1390 ο παππος του Βλντ, Ο Μιρτσα Α της Βλαχας
(τα εδφη στη δεξι πλευρ του Δοναβη εχαν απωλεσθε στους Οθωμανος πριν απ τη βασιλεα του Βλαντ)

     Στα τλη του 1436 ο Βλντ Ντρκουλ γινε ηγεμνας της Βλαχα. Τη κατλαβε μετ το θνατο του αδελφο του Αλεξνδρου Α Αλδα το 1436. να απ τα διατγματ του (που εκδθηκε στις 20 Ιανουαρου 1437) κανε τη πρτη αναφορ στο Βλαντ και το μεγαλτερο αδελφ του Mιρτσα, αναφροντς τους ως «πρωττοκους γιους» του πατρα τους. Αναφρονται σε 4 ακμη γγραφα μεταξ 1437 και 1439. Το τελευταο απ αυτ ανφερε επσης το μικρτερο αδελφ τους Ραντο. Η επικρτει του μως ανκε στη σφαρα επιρρος της Οθωμανικς Αυτοκρατορας. Ο νος ηγεμνας δχθηκε σε 1η φση να καταβλλει φρο υποτλειας στον σουλτνο (10.000 χρυσ νομσματα και την υποχρωση να στλνει 500 νεαρ αγρια για να υπηρετσουν στην Αυλ του Σουλτνου να ενταχθον στο επλεκτο σμα των γεντσαρων). Τα οθωμανικ στρατεματα μως εισβαλαν στη χρα και τον ανγκασαν να δηλσει πλρη υποταγ. Το 1438 συμμετεχε ως υποτελς στον οθωμανικ στρατ εισβολς στη Τρασυλβανα, που προσπθησε να μην εμπλακε σε μχες και να προστατεσει τον τοπικ πληθυσμ απ τις λεηλασες των επιδρομων, προκαλντας τσι την καχυποψα του σουλτνου Μουρτ Β. Το 1442 κλθηκε στην Αδριανοπολη. Ο σουλτνος τον φυλκισε στην Καλλπολη με την κατηγορα τι κατ την εκστρατεα του 1438 ταν «διπρσωπος». Ο Βλχος ηγεμνας απελευθερθηκε με αντλλαγμα την ομηρα των γιων του Βλντ και Ρντου.


Μεσαιωνικς δρες ( διοικητικς εντητες) των Σαξνων Τρανσυλβανας

     Ο Βλαντ Β’ κι ο πρωττοκος γιος του Μιρτσα, σκοτθηκαν σε μια μχη εναντον της επανστασης των Ογγρων ευγενν. Ο πατρας κι ο μεγαλτερος αδελφς του Βλαντ, Μιρτσα, δολοφονθηκαν ταν ο Ιωννης Ουνιδης, Αντιβασιλας-Κυβερντης της Ουγγαρας, εισβαλε στη Βλαχα το 1447. Ο Ουνιδης εγκατστησε το δετερο ξδερφο του Βλντ, Βλντισλαβ Β', ως νο βοεβδα. Κυρως μως με προδοσα, γιατ ο πατρας τανε κατ της πληρωμς φρου υποτελεας κι εκενη τη χρονι εχεν αποφασσει να μη στελει, μιας κι νιωθε πιο δυνατς στο να αντιταχθε. Η επανσταση αυτ των... Ευγενν, -τη βοηθεα της εγχριας Ορθδοξης Εκκλησας- συνβη ακριβς γιατ υποκινθηκε εξ αιτας αυτο του τολμματος και φοβθηκαν πως και θα μπει ο Τορκος μσα με γριες διαθσεις, αλλ και πως θα χσουνε το λουφ που τσα χρνια απομυζοσανε, με τυχν θυμ των Τορκων κι αντποινα με επικρτηση λλου μη βολικο προς αυτος ιγτη, πως εχανε κψει πως τανε ο Βλαντ Β'. Μετ δσανε την υποτλεια αλλ ο Μωμεθ στειλε και πρε τους 2 γιους του σκοτωμνου Βοεβδα Βλαντ Β', Βλαντ Γ' και Ρντου, 15 κι 9 ετν αντστοιχα, Αποκαταστθηκε η τξη κι λα συνχισαν σαν και πριν.
     Τρα που χουμε σχηματσει μια πιο σφαιρικν εικνα της εποχς, των συνρων, των ηγετν και των τσεν των, μπορομε να προυμε τα πρματα απ την αρχ.

                                     Βιογραφικ

     Ο Βλαντ Τσπες (Vlad Ţepeş) τανε λοιπν νας απ τους ηγεμνες (βοεβδες-πργκηπες, και μλιστα 3 φορς στη 45ετ μλις ζω του) της Βλαχας στα μσα του 15ου αι.μ.Χ., επσης γνωστς ως Βλαντ Γ', Βλαντ Ντρκουλα, Βλαντ ο Παλουκωτς Ανασκολοπιστς. Στα χρνια που δρασε, υπολογζεται τι παλοκωσε 40.000-100.000 (!!!) ανθρπους. Το περφημο προσωνμιο του αποδθηκε για την περινυμη ροπ που εχε να τιμωρε τα θματ του παλουκνοντς τα σε ξλα και κατπιν να τα εκθτει δημσια, για να τρομζει τους εχθρος και να προειδοποιε τους λογς καταπατητς για τις αμελικτες διαθσεις του.     Η ιστορικ φιγορα του Δρκουλα εναι κυρως γνωστ σμερα για την απνθρωπη σκληρτητα και τη στυγντητα της διακυβρνησς του, με το παλοκωμα να μετατρπεται στην αγαπημνη του μθοδο βασανισμο και τιμωρας, μια αποτρπαιη πρακτικ αργο κι επδυνου θαντου. Ο ευφνταστος νους του Βλαντ ωστσο δεν μεινε μνο στο «παραδοσιακ» παλοκωμα. Μια προσφιλς του τακτικ ταν να παλουκνει τα παιδι με τις μανδες τους, εν αναφορς υπρχουνε και για ανποδα παλουκματα, με το σμα να κρμεται ανποδα στο ξλο. Σχημτιζε με τα παλοκια γεωμετρικ σχματα, καθς εχε δαικρνει πως αυτ τρμαζε περισστερο τους εχθρος του! Η περφημη χωροθτηση με τα παλοκια να σχηματζουν ομκεντρους κκλους γρω απ τα τεχη της πλης-στχου σπερναν τον πανικ στους πολτες που κατοικοσαν εντς, με τα πτματα να αφνονται σε αποσνθεση για μπλικους μνες μετ το παλοκωμα.

     να περφημο περιστατικ, δηλωτικ του αντκτυπου που εχε η πρακτικ του παλουκματος του Βλαντ, σημειθηκε ταν τμμα του τουρκικο στρατο που εισβαλε στη Βλαχα οπισθοχρησε πανικβλητο, εξαιτας της θας χιλιδων πτωμτων σε αποσνθεση που ταν δισπαρτα κατ μκος του Δοναβη! Το 1461 μλιστα, ο διος ο Μωμεθ Β', ο κατακτητς της Κωνσταντινοπολης, νας ντρας που δεν ταν γνωστς για την ευαισθησα του, αναγκστηκε να εγκαταλεψει τα σχδι του για κατληψη της Βλαχας ταν αντκρισε 20.000 παλουκωμνους τορκους αιχμαλτους του Βλαντ ξω απ την πρωτεουσα Tirgoviste. Η αποκρουστικ αυτ εικνα μεινε στην Ιστορα ως «το δσος των παλουκωμνων».


Γερμανικ ξυλογραφα 1499 παρουσιζει το Βλαντ να παρνει το δεπνο του
      εν μσω των ανασκολοπισμνων σωμτων των θυμτων του

     Η φρικιαστικ πρακτικ του να παλουκνει τους εχθρος κατ χιλιδες αποδεχτηκε αρκετ αποτελεσματικ, εν δεν στρεφταν μνο κατ των εχθρν του βασιλεου του, αφο πρεπε να επιβλει την τρομακτικ του ηγεμονα και στους πολτες της χρας του: χιλιδες κτοικοι της Βλαχας πεσαν θματα της διας μεθδου, γυνακες και παιδι, χωρικο και ευγενες, μποροι, πρσβεις και απεσταλμνοι ξνων αυλν. Και παρλο που το παλοκωμα ταν η λατρεμνη μθοδος βασανισμο του Βλαντ, διθετε στη φαρτρα του και μια σειρ απ εξσου ευφνταστες πρακτικς, που θα καναν την κλαση να φαντζει παιδικ χαρ: νχια ζων στο κεφλι, ακρωτηριασμς κρων, τφλωση, στραγγαλισμς, καση εν ο νθρωπος ταν ακμη ζωντανς, ακρωτηριασμς γεννητικν οργνων (ειδικ στις γυνακες), αφαρεση του δρματος του κρανου, κθεση στα καιρικ στοιχεα βορ σε γρια ζα. Κι ο κατλογος πραγματικ δεν χει τλος, με τα εργαλεα του αποτροπιασμο να γνονται ολονα και φρικιαστικτερα.
     Κι ταν μλιστα το μλημα του Βλαντ για την αγντητα της γυνακας και τη τρηση της ηθικς τξης που ευθνεται για τη στροφ της αιμοβορας του προς το εσωτερικ: κρες που χαναν την παρθενα τους, μοιχαλδες σζυγοι κι σεμνες χρες μπκανε στο στχαστρο του αιμοσταγος ηγεμνα, με τη κακοποηση και το βασανισμ τους να ξεπερν κθε εσκαμμνο: κοβε τα γεννητικ ργανα και τα στθη των γυναικν, πριν τις παλουκσει απ το αιδοο σε πυρακτωμνα παλοκια. Συχν μλιστα αφαιροσε το δρμα και το φηνε πλι στο παλουκωμνο σμα.


             Ο πατρας του, Βλαντ Ντρακολ

     Ο Βλαντ Γ'γεννθηκε 25 Νομβρη 1431 στη Σιγκισορα της Τρανσυλβανας (Sighisoara), επαρχα που ττε ανκε στη Βλαχα (η γεντειρ του εναι γνωστ και με το νομα Σσμπουργκ -Schassburg- απ την εποχ της Αυστροουγγρικς κυριαρχας). Καταγταν απ τον ευγεν οκο του Βασραβα Α', θεμελιωτ του Βλαχικο κρτους κι ταν γιος του προηγομενου βοεβδα Βλαντ Β Ντρκουλ και της πριγκπισσας Τσνια. Κληρονμησε τον ττλο του μλους του μυστικο Τγματος του Δρκου (μια οργνωση η οποα θελε να προστατεσει την Ανατολικ Ευρπη απο τους Οθωμανος) που παραχωρθηκε στον πατρα του απ τον βασιλα της Αγας Ρωμακς Αυτοκρατορας Σιγισμνδο (Sigismund).
     ταν ο 2ος νμιμος γιος του Βλντ Β Ντρκουλ, που ταν εξγαμος γιος του Μιρτσα Α της Βλαχας. Δεδομνου τι το 1448 ταν αρκετ μεγλος για να εναι υποψφιος για το θρνο της Βλαχας , ο χρνος γννησς του πρπει να ταν μεταξ 1428 και 1431. Ο Βλαντ πιθαντατα γεννθηκε μετ την εγκατσταση του πατρα του στη Τρανσυλβανα το 1429. Ο ιστορικς Ρντου Φλορσκου γρφει τι ο Βλαντ γεννθηκε στη Σιγκισορα (ττε στην Τρανσυλβανα του Βασλειου της Ουγγαρας) που ο πατρας του ζοσε σε 3ροφο πτρινο σπτι απ το 1431 ως το 1435. Οι σγχρονοι ιστορικο προσδιορζουνε τη μητρα του Βλαντ ετε ως κρη ετε ως συγγεν του Αλεξνδρου Α' της Μολδαβας ως την γνωστη 1η γυνακα του πατρα του. Εχε να μεγαλτερο αδερφ, τον Μρτσεα Β' (1427-47) κι να μικρτερο, το Ραντο (1437/1439-75).


   Το Οικσημο των πλων της Οικογνειας Βλαντ Δρακολ, Βλαχα

     Ο Βλαντ τις πρτες του γνσεις τις πρε απ τη μητρα του και την οικογνει της. Για τα παιδικ του χρνια δεν εναι και πολλ γνωστ, εν η εκπαδευση που λαβε ταν η τυπικ για τους γιους των ευγενν της Ευρπης, εν στο σπαθ εκπαιδευταν απ τον πατρα του, μαζ με το μικρτερο αδερφ του Ρντου, καθς εκενος ταν εξαιρετικς πολεμιστς, μεταξ λλων. μως οι πραγματικς του σπουδς ξεκνησαν το 1436, οπτε και διδχτηκε τη τχνη του πολμου και της ειρνης, που ταν απαρατητη για να Χριστιαν ιππτη. Το 1438 ο πατρας του συνδευσε τον Σουλτνο Μουρτ Β' στην εκστρατεα του στη Τρανσυλβανα, που προσπθησε να προστατψει τον τοπικ πληθυσμ απ τις λεηλασες των επιδρομων, κτι που προκλεσε την καχυποψα του Σουλτνου. Μετ απ μια συνντηση με τον Ιωννη Ουνιδη, Βοεβδα της Τρανσυλβανας, ο Βλαντ Ντρακολ δεν υποστριξε μια Οθωμανικ εισβολ στη Τρανσυλβανα το Μρτη του 1442. Ο Οθωμανς Σουλτνος Μουρτ Β τον διταξε να ρθει στη Καλλπολη για να δεξει τη νομιμοφροσνη του. Ο Βλαντ κι ο Ρντου συνδευσαν τον πατρα τους στην Οθωμανικ Αυτοκρατορα, που φυλακστηκαν λοι. Ο Βλαντ Ντρακολ απελευθερθηκε πριν το τλος του χρνου με αντλλαγμα την ομηρα των γιων του, που φυλακστηκαν στο φροριο του Εγκριγκζ, σμφωνα με Οθωμανικ χρονικ της εποχς. Η ζω τους βρθηκε ιδιατερα σε κνδυνο ταν ο πατρας τους υποστριξε το Βλντισλαβ, Βασιλι της Πολωνας και της Ουγγαρας κατ της Οθωμανικς Αυτοκρατορας κατ τη Σταυροφορα της Βρνας το 1444. Ο Βλαντ Ντρακολ ταν πεπεισμνος τι οι δυο γιο του "σφαγιστηκαν για το καλ της Χριστιανικς ειρνης", αλλ οτε δολοφονθηκαν οτε ακρωτηριστηκαν μετ την επανσταση του πατρα τους.
     Παρ την αντι-ισλαμικ στση του, ο Βλαντ Β’ συμμχησε με τους Οθωμανος, για να γνει ηγεμνας της Βλαχας. Τα κατφερε, μετ απ μια σειρ διαμαχιν.  Οι Οθωμανο, μως, ζτησαν να τους δσει τους δυο γιους του ως ομρους, για να αποτρψουν τυχν «ατασθαλες» του φιλδοξου ηγεμνα. τσι κι γινε. Ο Βλαντ μαζ με τον μικρτερο αδερφ του, Ραντο, «φυλακστηκαν» στην Οθωμανικ αυτοκρατορα, σε ηλικα 14 ετν, ο Βλαντ κι ο αδερφς του Radu 8, στλθηκαν στην Ανδριανοπολη ως μηροι του σουλτνου, για να κατευνσει ο Βλαντ Β' το μνος του οθωμανο αυτοκρτορα. Παρμεινε εκε ως το 1448, πριν τον απελευθερσουν οι Τορκοι, οι οποοι και τον υποστριξαν ως υποψφιο για το θρνο της Βλαχας. Ο Radu θα παρμενε στην οθωμανικ αυτοκρατορα και θα στελνταν αργτερα στη Βλαχα ως αντπαλος του Βλαντ, ταν τα σχδια των Οθωμανν για τον προστατευμεν τους δεν καρποφρησαν.


Ο Μωμεθ Β' ο Πορθητς, εισβαλε στη Βλαχα επ της βασιλεας του Βλαντ

     Ο νεαρς Βλντ παρμεινε στην Οθωμανικ Αυτοκρατορα ως το 1448. Εννοεται ως «φιλοξενομενος» κι χι φυλακισμνος σε κποιο ανλιαγο μπουντρομι στα βρεια της χρας. Οι Οθωμανο δεν θα διακινδνευαν τη ζω ενς πργκιπα, ο οποος αποτελοσε εγγηση για την υποταγ του πατρα του. Επιπλον κατ τη πγια οθωμανικ τακτικ, οι μηροι πργκιπες εκπαιδεονταν προκειμνου να αναλβουνε διοκηση στις επικρτεις τους στο μλλον και ταυτχρονα να 'ναι πιστο στον σουλτνο. Ο Βλντ λοιπν, κατ τη διρκεια της ομηρας του, μαθε τη τουρκικ γλσσα κι απκτησε εξαιρετικ επιπλον στρατιωτικν εκπαδευση. Το πολυτιμτερο μθημα, μως, που θα αξιοποιοσε στο μλλον κατ των «οικοδεσποτν» του, τανε πως γνρισεν ριστα τις τεχνικς διοκησης, την οργνωση και τη δναμη του οθωμανικο κρτους, αλλ και τα τρωτ του σημεα. Αν και ζοσαν με τιμς, που αρμζανε σ' ευγενες, τα 2 αγρια ταν υπ συνεχ παρακολοθηση. Ο Ραντο προσαρμστηκε πολ εκολα στον οθωμανικ τρπο ζως, αλλ δεν σχυε το διο και για το Βλαντ. Δεν ξχασε ποτ τι τανε φυλακισμνος απ εχθρος κι αντιδροσε στις εντολς των αντερων με κθε ευκαιρα. Τιμωρονταν συχν και μ' εξαιρετικν αγριτητα, καθς οι Οθωμανο δε διστζανε καθλου να χρησιμοποισουνε το μαστγιο, ακμη και στον γιο του ξνου ηγεμνα.
     Ο Βλαντ Ντρακολ αναγνρισε ξαν την επικυριαρχα του σουλτνου κι υποσχθηκε να του αποδδει ετσιο φρο το 1446 το 1447. Ο Ιωννης Ουνιδης (που 'χε γνει αντιβασιλας της Ουγγαρας το 1446) εισβαλε στη Βλαχα το Νομβρη του 1447. Ο Βυζαντινς ιστορικς Μιχαλ Κριτβουλος γραψε τι ο Βλαντ κι ο Ρντου διφυγαν στην Οθωμανικ Αυτοκρατορα, γεγονς που υποδηλνει τι ο σουλτνος τους επτρεψε να επιστρψουν στη Βλαχα μετ τη κνηση υποτλειας του πατρα τους. Ο Βλαντ Ντρακολ κι ο μεγαλτερος γιος του Μιρτσα δολοφονθηκαν. Αναφρθηκε πριν για τον Ιωννη Ουνιδη και το 1447. Την επμενη μως χρονι, ξεκνησε μια στρατιωτικ εκστρατεα εναντον των Οθωμανν (φθινπωρο του 1448) και τον συνδεψε ο Βλντισλαβ. Ο Ουνιδης κανε το Βλντισλαβ Β (γιο του ξαδλφου του Βλαντ Ντρακολ, Νταν Β), ηγεμνα της Βλαχας.


             Το Κστρο του Βλαντ στα Καρπθια

     Κατ τη διρκεια της ομηρας του πως ανεφρθη, ο Βλαντ μαθε τα τουρκικ κι απκτησε εξαιρετικ στρατιωτικ εκπαδευση. Κατ πσα πιθαντητα το γεγονς αυτ επηρασε τη ψυχικ υγεα του. Αναφρεται ως μια εξαιρετικ ανισρροπη, με διφορες περεργες ιδες και συνθειες, προσωπικτητα. Επσης η φυλκισ του τον θησε να μισσει τους Οθωμανος. Σε ηλικα 17 ετν μαθε για τη δολοφονα του πατρα και του μεγαλτερου αδερφο του. Μετ το θνατο του πατρα του και του μεγαλτερου αδελφο του, ο Βλαντ γινε δυνμει διεκδικητς της Βλαχας. Ο Βλντισλαβ Β' της Βλαχας συνδευσε τον Ιωννη Ουνιδη, που ξεκνησε μια εκστρατεα εναντον της Οθωμανικς Αυτοκρατορας το Σεπτμβριο του 1448. Εκμεταλλευμενος την απουσα του αντιπλου του, ο Βλντ εισβαλε στη Βλαχα επικεφαλς Οθωμανικο στρατο στις αρχς Οκτβρη. πρεπε να δεχτε πως οι Οθωμανο εχανε καταλβει το φροριο του Τζιορτζιου στο Δοναβη και το ενσχυαν.
     Οι Οθωμανο αφνισαν το στρατ του Ουνιδη στη Μχη του Κοσσυφοπεδου απ τις 17 μχρι τις 18 Οκτωβρου 1448. Ο υπαρχηγς του Ουνιδη, Νκολας Βιζκνα, προτρεψε το Βλαντ να πει να τονε συναντσει στη Τρανσυλβανα, αλλ ο Βλαντ αρνθηκε. Ο Βλντισλαβ Β' επστρεψε στη Βλαχα, επικεφαλς των υπολειμμτων του στρατο του. Ο Βλαντ αναγκστηκε να καταφγει στην Οθωμανικ Αυτοκρατορα πριν απ τις 7 Δεκεμβρου 1448.

   Σας φρνουμε να που μας γρφει [ο Νκολας Βζακνα] και μας ζητ να εμαστε τσο ευγενικο στε να ρθουμε σε αυτν μχρι που ο [Ιωννης Ουνιδης] ... επιστρψει απ τον πλεμο. Δεν μπορομε να το κνουμε αυτ επειδ ρθε σε μας νας απεσταλμνος απ τη Νικπολη ... και επε με μεγλη βεβαιτητα τι [ο Μουρτ Β εχε νικσει τον Ουνιδη]... Αν ρθουμε τρα [στο Βζακνα], [οι Οθωμανο] θα μποροσαν να ρθουν και να σκοτσουν τσο εσς σο και μας. Επομνως σας ζητμε να χετε υπομον μχρι να δομε τι του [Ουνιδη] χει συμβε... Αν επιστρψει απ τον πλεμο θα τον συναντσουμε και θα κνουμε ειρνη μαζ του. Αλλ αν τρα εστε εχθρο μας και συμβε κτι ... θα πρπει να απαντσετε γι 'αυτ ενπιον του Θεο.
 -Επιστολ του Βλαντ προς τους συμβολους του Μπρασβ-.


               Η Πριγκιπικ Αυλ στοΤιργκβιστε πως εναι σμερα


     Μετ τη μχη του Κοσσυφοπεδου το 1448, ο Μουρτ Β' επλεξε τον νεαρ Βλντ ως ηγεμνα της Βλαχας. Οι Οθωμανο τανε σγουροι τι εχανε βρει στο πρσωπ του να πειθνιο ργανο. Μερικ χρνια αργτερα θα μετνιωναν πικρ γι’ αυτ τους την επιλογ. Ο Βλντ χοντας αφεθε ελεθερος, εισβαλε στη Βλαχα με Οθωμανικ υποστριξη τον Οκτβρη, αλλ ο Βλντισλαβ επστρεψε κι ο Βλαντ προσπθησε να καταφγει στην Οθωμανικ Αυτοκρατορα πριν απ το τλος του τους.
     Μετ τη πτση του πρτα εγκαταστθηκε στην Αδριανοπολη της Οθωμανικς Αυτοκρατορας. Λγον αργτερα μετακμισε στη Μολδαβα, που ο Μπγκνταν Β' εχε ανβει στο θρνο με την υποστριξη του Ιωννη Ουνιδη το φθινπωρο του 1449. Μετ τη δολοφονα του Μπγκνταν απ τον Πτρο Αρον τον Οκτβριο του 1451, ο γιος του Μπγκνταν Στφανος κατφυγε στην Τρανσυλβανα με το Βλαντ για να ζητσει βοθεια απ τον Ουνιδη. Ωστσο ο Ουνιδης συνψε μια τριετ εκεχειρα με την Οθωμανικ Αυτοκρατορα στις 20 Νοεμβρου 1451, αναγνωρζοντας το δικαωμα των Βλχων βογιρων να εκλξουν το διδοχο του Βλντισλαβ Β, ταν θα πθαινε.
     Ο Βλαντ ισχυρστηκε τι θελε να εγκατασταθε στο Μπρασβ (που ταν κντρο των Βλχων βογιρων που εκδιχτηκαν απ το Βλντισλαβ Β), αλλ ο Ουνιδης απαγρευσε στους προχοντες να του παρχουν συλο στις 6 Φλεβρη 1452. Ο Βλαντ επστρεψε στη Μολδαβα που ο Αλεξαντρλ εχε εκθρονσει τον Πτρο Αρον. Τα γεγοντα της ζως του κατ τα επμενα χρνια εναι γνωστα. Πρπει να επστρεψε στην Ουγγαρα πριν απ τις 3 Ιουλου 1456, επειδ κενη τη μρα ο Ουνιδης ενημρωσε τους κατοκους του Μπρασφ τι εχε αναθσει στο Βλαντ την υπερσπιση των Τρανσυλβανικν συνρων,
     Εισβαλε στη Βλαχα με υποστριξη της Ουγγαρας το 1456. Ο Βλντισλαβ σκοτθηκε πολεμντας εναντον του κι ο Βλαντ ξεκνησεν εκκαθριση μεταξ των Βλχων βογιρων για να ενισχσει τη θση του. ρθε σε σγκρουση με τους Σξονες της Τρανσυλβανας, που υποστριζαν τους αντιπλους του Νταν και Bασραβα Λατα (που ταν αδελφο του Βλντισλαβ ) και τον εξγαμο ετεροθαλ αδελφ του, Βλαντ το Μοναχ. Ο Βλαντ λεηλτησε τα χωρι τοων Σαξνων, παρνοντας τους αιχμαλτους στη Βλαχα, που τους ανασκολπισε (εξ ου και το προσωνμι του).
     Το 1456, με την υποστριξη του βασιλεου της Ουγγαρας, ο Βλαντ στφεται ηγεμνας της Βλαχας κι αναγορεει πρωτεουσα του κρατιδου του το Tirgoviste. Χτζει ωστσο το κστρο του στα γειτονικ βουν, για να προστατεεται απ τις επιδρομς. Η ειρνη αποκαταστθηκε το 1460.     Οι συνθκες και η στιγμ της επιστροφς του Βλαντ στη Βλαχα εναι αββαιες. Εισβαλε στη Βλαχα με Ουγγρικ υποστριξη ετε τον Απρλιο, τον Ιολιο ετε τον Αγουστο του 1456. Ο Βλντισλαβ Β' πθανε κατ την εισβολ. Ο Βλαντ στειλε τη 1η του επιστολ ως βοεβοδας της Βλαχας στους προχοντες του Μπρασβ στις 10 Σεπτμβρη. Υποσχθηκε να τους προστατεσει σε περπτωση Οθωμανικς εισβολς στην Τρανσυλβανα, αλλ ζτησε επσης τη βοθει τους αν οι Οθωμανο καταλμβαναν τη Βλαχα. Στην δια επιστολ, δλωσε πως "ταν νας νθρωπος νας πργκιπας εναι ισχυρς και δυνατς μπορε να κνει ειρνη πως θλει, αλλ ταν εναι αδναμος, νας ισχυρτερος θα ρθει και θα του κνει , τι θλει", φανερνοντας την αυταρχικ προσωπικτητ του.
     Πολλς πηγς (συμπεριλαμβανομνου του χρονικο του Λαονκου Χαλκοκονδλη) κατγραψαν τι εκατοντδες χιλιδες νθρωποι εκτελστηκαν κατ διαταγ του Βλαντ στην αρχ της βασιλεας του. Ξεκνησε μια εκκαθριση ενντια στους βογιρους, που εχαν συμμετσχει στη δολοφονα του πατρα του και του μεγαλτερου αδελφο του που υποψιαζταν τι συνομωτοσαν εναντον του. Ο Χαλκοκονδλης δλωσε τι ο Βλαντ "προκλεσε γργορα μια μεγλη αλλαγ κι απλυτη ανατροπ στις υποθσεις της Βλαχας, δνοντας χρματα, περιουσες κι λλα αγαθ" των θυμτων του στους δικος του. Οι κατλογοι των μελν του πριγκιπικο συμβουλου κατ τη βασιλεα του δεχνουν επσης τι μνο 2 απ αυτος κατφεραν να διατηρσουν τις θσεις τους μεταξ 1457 και 1461. Κατ την ναρξη της βασιλεας του ο λας του αριθμοσε περπου 500 χιλιδες τομα, εν το κρτος της Βλαχας βρισκταν σε κατσταση μαρασμο στερα απ χρνια πολμου. Ο Βλαντ προθησε το εμπριο και ενδυνμωσε το στρατ. Αγωνστηκε με τους βογιρους για τη συγκντρωση της κρατικς εξουσας. πλισε τους ελεθερους αγρτες και κτοικους για τη καταπολμηση της εσωτερικς κι εξωτερικς απειλς (την απειλ της κατκτησης των εδαφν της Οθωμανικς Αυτοκρατορας).
     Ο Βλαντ στειλε τον κανονισμνο φρο στο σουλτνο. Μετ το θνατο του Ιωννη Ουνιδη στις 11 Αυγοστου 1456 ο μεγαλτερος γιος του Λαδσλαος Ουνιδης γινε ηγεμνας της Ουγγαρας. Κατηγρησε το Βλαντ τι «δεν εχε την πρθεση να παραμενει πιστς» στο βασιλι της Ουγγαρας σε επιστολ προς τους προχοντεςτου Μπρασβ, παραγγλλοντς τους επσης να υποστηρξουν τον αδελφ του Βλντισλαβ Β, τον Νταν Γ, ενντια στο Βλαντ. Οι κτοικοι του Σιμπου υποστριζαν ναν λλο υποψφιο, "ναν ιερα των Ρουμνων που αυτοαποκαλεται γιος Πργκιπα". Ο τελευταος (που αναγνωρστηκε ως εξγαμος αδελφς του Βλαντ, ο Βλαντ ο Μοναχς) κατλαβε το Αμλας, που εθιμικ κατεχαν οι ηγεμνες της Βλαχας στην Τρανσυλβανα.
     Ο Λαδσλαος Ε της Ουγγαρας εκτλεσε το Λαδσλαο Ουνιδη στις 16 Μαρτου 1457. Η μητρα του Ουνιδη, Αρσεμπετ Σλαγκι κι ο αδελφς της, Μχαελ Σλαγκι, προκλεσαν εξγερση εναντον του βασιλι. Αξιοποιντας τον εμφλιο πλεμο στην Ουγγαρα, ο Βλαντ βοθησε το Στφανο, γιο του Μπογκντν Β' της Μολδαβας, στη προσπθει του να καταλβει τη Μολδαβα τον Ιονιο του 1457. Ο Βλαντ εισβαλε επσης στη Τρανσυλβανα και λεηλτησε τα χωρι γρω απ το Μπρασβ και το Σιμπου. Οι 1ες γερμανικς ιστορες για τον Βλαντ διηγονταν τι εχε μεταφρει νδρες, γυνακες, παιδι απ να χωρι των Σαξνων στη Βλαχα και τους εχε ανασκολοπσει. Απ τη στιγμ που οι Σξονες της Τρανσυλβανας παρμεναν πιστο στο βασιλι, η επθεση του Βλαντ εναντον τους ενσχυσε τη θση των Σλαγκι. Οι εκπρσωποι του Βλαντ συμμετεχανε στις ειρηνευτικς διαπραγματεσεις μεταξ του Μχαελ Σλαγκι και των Σαξνων. Σμφωνα με τη συνθκη τους, οι προχοντες του Μπρασβ συμφνησαν να εκδιξουνε τον Νταν απ' τη πλη τους. Ο Βλαντ υποσχθηκε οι μποροι του Σιμπου να μπορον ελεθερα να αγορζουνε και να πωλον αγαθ στη Βλαχα με αντλλαγμα την δια μεταχεριση των Βλχων εμπρων στη Τρανσυλβανα. Ο Βλαντ αναφερταν στο Μχαελ Σλαγκι ως τον Κριο του κι αδελφ του σε επιστολ του την 1η Δεκμβρη 1457.
     Ο μικρτερος αδερφς του Λαδσλαο Ουνιδη, Ματθαος Κορβνος, εξελγη βασιλις της Ουγγαρας στις 24 Ιανουαρου 1458. δωσε εντολ στους προχοντες του Σιμπου να διατηρσουνε την ειρνη με το Βλαντ στις 3 Μρτη. Ο Βλαντ αυτοανακηρχτηκε "Κριος και ηγεμνας λης της Βλαχας και των δουκτων Αμλας και Φγκιρας" στις 20 Σεπτμβρη 1459, δεχνοντας τι εχε πρει υπ τη κατοχ του και τα δο αυτ παραδοσιακ Τρανσυλβανικ φουδα των ηγεμνων της Βλαχας. Ο Μχαελ Σλαγκι επτρεψε στο βογιρο Μιχαλ (αξιωματοχο του Βλντισλαβ Β της Βλαχας) και σε λλους Βλχους βογιρους να εγκατασταθον στη Τρανσυλβανα στα τλη Μρτη του 1458. Λγον αργτερα ο Βλαντ σκτωσε το βογιρο Μιχαλ. Το Μη ζτησε απ τους προχοντες του Μπρασβ να στελουνε τεχντες στη Βλαχα, αλλ η σχση του με τους Σξονες επιδεινθηκε πριν απ το τλος του τους. Σμφωνα με μια θεωρα η σγκρουση προκυψε ταν ο Βλαντ απαγρευσε στους Σξονες να εισλθουνε στη Βλαχα, αναγκζοντς τους να πουλσουνε τα προντα τους στους Βλχους εμπρους σε υποχρεωτικς εμποροπανηγρεις στα σνορα. Οι τσεις προστατευτισμο του Βλαντ οι εμποροπανηγρεις στα σνορα πντως δεν τεκμηρινονται. Αντθετα το 1476 ο Βλαντ τνιζε τι ανκαθεν προγαγε το ελεθερο εμπριο κατ τη βασιλεα του.
     Οι Σξονες κατσχεσαν το χλυβα που εχε αγορσει νας Βλχος μπορος στο Μπρασβ χωρς να του πληρσουν την αξα του. Αντιδρντας ο Βλαντ λστεψε και βασνισε μερικος Σξονες εμπρους, σμφωνα με επιστολ που γραψε ο Βασραβα Λατα (γιος του Νταν Γ της Βλαχας) στις 21 Γενρη 1459. Ο Βασραβα εχε εγκατασταθε στη Σιγκισορα κι εχε αξισεις επ της Βλαχας. Ωστσο ο Ματθαος Κορβνος υποστριξε το Νταν Γ (που τανε και πλι στο Μπρασβ) κατ του Βλαντ. Ο Νταν Γ δλωσε τι ο Βλαντ εχε ανασκολοπσει κψει ζωντανος τους Σξονες εμπρους και τα παιδι τους στη Βλαχα.

   "Γνωρζετε τι με στειλε ο βασιλις Ματθαος κι ταν ρθα στη Τρα Μπαρσι, οι αξιωματοχοι κι οι σμβουλοι του Μπρασβ κι οι γροντες της Τρα Μπαρσι μας φναζαν αγανακτισμνοι για τα ργα του εχθρο μας, του Δρκουλα. Πς δεν παρμεινε πιστς στον Κρι μας, το βασιλι, κι εχε συμμαχσει με τους [Οθωμανος] ... Συνλαβε λους τους εμπρους του Μπρασβ και της Τρα Μπαρσι, που εχανε πει ειρηνικ στη Βλαχα και πραν λο τον πλοτο τους. Αλλ δεν ταν ικανοποιημνος μνο με τον πλοτο αυτν των ανθρπων, αλλ τους φυλκισε και τους ανασκολπισε, 41 συνολικ. Αλλ οτε αυτ του ταν αρκετ. γινε ακμη βαναυστερος και συγκντρωσε 300 αγρια απ το Μπρασβ και την Τρα Μπαρσι που βρκε στη ... Βλαχα. Απ αυτ λλα ανασκολπησε κι λλα καψε".
-Επιστολ του Βασραβα Λατα προς τους συμβολους του Μπρασβ και της Τρα Μπαρσι-.

     Ο Νταν Γ' εισβαλε στη Βλαχα, αλλ ο Βλαντ τον νκησε και τον εκτλεσε πριν απ τις 22 Απρλη 1460. Ο Βλντ εισβαλε στη ντια Τρανσυλβανα και κατστρεψε τα προστια του Μπρασβ, διατσσοντας τον ανασκολοπισμ λων των ανδρν και γυναικν που εχανε συλληφθε. Κατ τις διαπραγματεσεις που ακολοθησαν, ο Βλαντ απατησε την απλαση την τιμωρα λων των Βλχων προσφγων απ το Μπρασβ. Η ειρνη εχε αποκατασταθε πριν απ τις 26 Ιουλου 1460, ταν ο Βλντ απευθνθηκε στους προχοντεςτου Μπρασφ ως αδλφια και φλους του. Εισβαλε στη περιοχ γρω απ το Αλμας και το Φγκιρας στις 24 Αυγοστου για να τιμωρσει τους ντπιους κατοκους που εχαν υποστηρξει το Νταν Γ'.
     Ο Κωνσταντνος Μιχαλοβιτς (που υπηρτησε ως γεντσαρος στο στρατ του σουλτνου) κατγραψε τι ο Βλντ αρνθηκε να πληρσει φρο στο σουλτνο να απροσδιριστο τος. Ο ιστορικς της Αναγννησης Τζιοβνι Μαρα Αντζιολλο γραψεν επσης τι ο Βλαντ δεν πλρωσε φρο στον σουλτνο για 3 χρνια. Κι οι 2 αναφορς δεχνουν τι ο Βλαντ αγνησε την επικυριαρχα του Οθωμανο Σουλτνου Μωμεθ Β' δη το 1459, αλλ και τα 2 ργα γρφτηκαν 10ετες μετ τα γεγοντα. Ο Τουρσον Μπεγκ (γραμματας στην αυλ του σουλτνου) ανφερε τι ο Βλντ στρφηκε κατ της Οθωμανικς Αυτοκρατορας μνον ταν ο σουλτνος ​​"ταν μακρι στη μεγλη εκστρατεα στην Αυτοκρατορα της Τραπεζοντας/Τραπεζοντα" το 1461. Σμφωνα με τον Τουρσον Μπεγκ ο Βλαντ ξεκνησε νες διαπραγματεσεις με το Ματαθαο Κορβνο, αλλ ο σουλτνος ​​ενημερθηκε σντομα απ τους κατασκπους του. Ο Μωμεθ στειλε τον απεσταλμνο του, τον λληνα Θωμ Καταβολιν, στη Βλαχα, διατσσοντας το Βλαντ να ρθει στη Πλη. στειλε επσης μυστικς οδηγες στο Χμζα, μπη της Νικπολης (βρεια Βουλγαρα), να συλλβει το Βλαντ μετ τη διλευση του Δοναβη. Ο Βλαντ ανακλυψε την απτη και την κατεργαρι του σουλτνου, συνλαβε το Χμζα και τον Καταβολιν και τους εκτλεσε.

   ...Τορκοι αγγελιοφροι ρθαν στο Βλαντ να υποβλουν τα σβη τους, αλλ αρνθηκαν να βγλουν τα τουρμπνια τους, σμφωνα με το αρχαο θιμ τους, οπτε εκενος ενσχυσε το θιμ τους, καρφνοντας τα τουρμπνια στα κεφλια τους με τρεις πρκες, στε να μην μπορον να τα βγλουν.
   -Αντνιο Μπονφνι: Historia Pannonica-.


Theodor Aman: Ο Βλαντ κι οι Τορκοι απεσταλμνοι, πνακας (Τοντορ Αμν)

     Ο Μωμεθ Β', παργγειλε στο Βλαντ να τονε προσκυνσει προσωπικ, αλλ εκενος σταμτησε κθε επικοινωνα με την Οθωμανικ αυτοκρατορα. δωσε πολ ξεκθαρη απντηση στους Οθωμανος απεσταλμνους, που εχαν ρθει για να ζητσουν φρο υποτελεας: Κρφωσε τα τουρμπνια πνω τους επειδ αρνθηκαν ν' αποκαλψουνε τα κεφλια τους μπροστ του, αλλ οτως λλως την διαν... απντηση θα 'δινε. Μετ την εκτλεση των Οθωμανν αξιωματοχων, ο Βλντ δωσε εντολς σε πταιστα τορκικα στο διοικητ του φρουρου του Τζορτζιου να ανοξει τις πλες, επιτρποντας στους στρατιτες της Βλαχας να εισβλλουνε στο φροριο και να το καταλβουν. Εισβαλε στην Οθωμανικ Αυτοκρατορα, καταστρφοντας τα χωρι κατ μκος του Δοναβη. Ενημρωσε το Ματαθαο Κορβνο σχετικ με τη στρατιωτικ του δρση με επιστολ του στις 11 Φλεβρη 1462. Ανφερε τι περισστεροι απ 23.884 Τορκοι και Βολγαροι εχανε σκοτωθε κατ διαταγ του κατ την εκστρατεα. Ζτησε στρατιωτικ βοθεια απ τον Κορβνο δηλνοντας τι εχε ανατρψει την ειρνη με το σουλτνο για την τιμ του βασιλι και το γιο Στμμα της Ουγγαρας και για τη διαφλαξη του Χριστιανισμο και την ενσχυση της Καθολικς πστης. Η σχση μεταξ Μολδαβας και Βλαχας εχε καταστε τεταμνη απ το 1462, σμφωνα με επιστολ του Γενοβζου του Kαφφ.
   Τον χειμνα του 1462 που σπειρε τον θνατο σε λη τη περιοχ, μεταξ Σερβας και Μαρης Θλασσας, σε γρμμα του, στο Βασιλι της Ουγγαρας, ο Βλαντ γραφε:

   «Σκοτσαμε 23.884 Τορκους, πρα απ αυτος που κψαμε μες στα σπτια τους, τους Τορκους που σκτωσαν οι στρατιτες… Τρα ξρετε, Μεγαλειτατε, τι δεν υπρχει πια ειρνη μεταξ εμνα και του Σουλτνου».

     Εχοντας μθει για την εισβολ του Βλαντ, ο Μωμεθ Β συγκντρωσε να στρατ νω των 150.000 ανδρν, που λεγταν τι ταν 2ο σε μγεθος μνο μετ απ κενο που κατλαβε τη Πλη το 1453, σμφωνα με το Χαλκοκονδλη. Το μγεθος του στρατο υποδηλνει τι ο σουλτνος ​​θελε να καταλβει τη Βλαχα, σμφωνα με πολλος ιστορικος (συμπεριλαμβανομνων των Φραντς Μπμπιγκερ, Ρντου Φλορσκου και Νικολε Στοτσσκου). Απ την λλη μως ο εχε παραχωρσει τη Βλαχα στον αδελφ του Βλντ, Ρντου, πριν απ την εισβολ της Βλαχας, δεχνοντας τι ο κριος σκοπς του σουλτνου ταν μνο η αλλαγ του ηγεμνα της Βλαχας.
     Ο Οθωμανικς στλος προσραξε στη Βραλα(που ταν το μοναδικ λιμνι της Βλαχας στο Δοναβη) το Μη. Ο κριος Οθωμανικς στρατς δισχισε το Δοναβη υπ τη διοκηση του σουλτνου στη Νικπολη στις 4 Ιουνου 1462. Υστερντας αριθμητικ απ τον εχθρ, ο Βλαντ υιοθτησε τη πολιτικ της καμνης γης κι υποχρησε προς το Τιργκβιστε, τη πρωτεουσα της Βλαχας κι δρα της Πριγκιπικς αυλς. Κατ τη διρκεια της νχτας 16-17 Ιουνου εισβαλε στο Οθωμανικ στρατπεδο σε μια προσπθεια να συλλβει να σκοτσει το σουλτνο. Ετε η φυλκιση ετε ο θνατος του σουλτνου θα εχανε προκαλσει πανικ στους Οθωμανος, γεγονς που θα μποροσε να επιτρψει στο Βλαντ να νικσει τον Οθωμανικ στρατ. Ωστσο, οι Βλχοι δεν πτυχαν την αυλ του διου του σουλτνου κι επιτεθκανε στις σκηνς των βεζριδων Μαχμοτ Πασ κι Ισακ. Αφο δεν κατφεραν να επιτεθον στο στρατπεδο του σουλτνου, εγκαταλεψανε την αυγ το Οθωμανικ στρατπεδο, αφο εχανε σκοτσει 15.000 Τορκους. Ο Μωμεθ εισλθε στο Τιργκβιστε στα τλη Ιουνου.Η πλη εχε μενει ρημη, αλλ οι Οθωμανο νιωσαν φρκη, ανακαλπτωντας να δσος ανασκολοπισμνων (χιλιδες πασσλους με τα κουφρια των εκτελεσθντων), σμφωνα με το Χαλκοκονδλη.

   "Ο στρατς του σουλτνου μπκε στη περιοχ των ανασκολοπισμν, που 'χε μκος 17 στδια και πλτος 7. Υπρχαν μεγλοι πσσαλοι στους οποους, πως ειπθηκε, περπου 23.000 νδρες, γυνακες και παιδι εχανε σουβλιστε, φοβερ θαμα για τους Τορκους και τον διο το σουλτνο. Ο σουλτνος καταλφθηκε απ κπληξη κι επε τι δεν ταν δυνατν να στερηθε απ τη χρα του νας νθρωπος που εχε κνει ττοιες μεγλες πρξεις, ο οποος εχε μια τσο διαβολικ αντληψη για το πς να κυβερνσει το βασλει του και τους ανθρπους του. Κι επε τι νας νθρωπος που εχε κνει ττοια πργματα αξζει πολ. Οι υπλοιποι Τορκοι μειναν εμβρντητοι ταν εδαν το πλθος των ανθρπων στυς πασσλους. Υπρχανε βρφη τελεως προσκολλημνα στις μητρες τους στους πασσλους και πουλι εχανε κνει τις φωλις τους στα σπλχνα τους".
   -Λανικος Χαλκοκονδλης : Αποδεξεις Ιστοριν-

     Ο Τουρσον Μπεγκ κατγραψε τι οι Οθωμανο υπφεραν απ τη καλοκαιριν ζστη και δψα κατ τη διρκεια της εκστρατεας. Ο σουλτνος ​​αποφσισε να υποχωρσει απ τη Βλαχα και να ακολουθσει πορεα προς τη Βραλα. Ο Στφανος Γ' της Μολδαβας σπευσε στη Κλια (στη σημεριν Ουκρανα) να καταλβει το σημαντικ φροριο που εχε τοποθετηθε μια Ουγγρικ φρουρ. Ο Βλαντ αναχρησε επσης για τη Κλια, αφνοντας πσω του να στρατ 6.000 ανδρν για να προσπαθσει να εμποδσει τη πορεα του στρατο του Σουλτνου, αλλ οι Οθωμανο νκησαν τους Βλχους. Ο Στφανος της Μολδαβας τραυματστηκε κατ τη διρκεια της πολιορκας της Κλια κι επστρεψε στη Μολδαβα πριν ο Βλαντ ρθει στο φροριο.
     Ο κριος οθωμανικς στρατς εγκατλειψε τη Βλαχα, μα ο αδελφς του Βλαντ, Ρντου και τα Οθωμανικ στρατεματα του παραμενανε πσω στη Πεδιδα Μπιριγκν. Ο Ρντου στειλε αγγελιοφρους στους Βλχους, υπενθυμζοντας τους τι ο σουλτνος ​​θα μποροσε να εισβλλει ξαν στη χρα τους. Αν κι ο Βλαντ νκησε το Ρντου και τους Οθωμανος συμμχους του σε 2 μχες κατ τους επμενους μνες, λο και περισστεροι Βλχοι λιποτακτοσαν προς τον Ρντου. Ο Βλαντ αποχρησε στα Καρπθια ρη, ελπζοντας τι ο Ματθαος Κορβνος θα τον βοηθσει να ξανακερδσει το θρνο του. Ωστσο, ο Aλμπερτ του Ιστενμζο, αναπληρωτς του Κμη του Σκελι, εχε συστσει στα μσα Αυγοστου στους Σαξονες να αναγνωρσουν το Ρντου. Ο Ρντου κανε επσης προσφορ στους προχοντες του Μπρασβ να επιβεβαισει τα εμπορικ τους προνμια και να τους καταβλλει αποζημωση 15.000 δουκτων. Ο Ματθαος Κορβνος ρθε στη Τρανσυλβανα το Νομβρη του 1462. Οι διαπραγματεσεις μεταξ Κορβνου και Βλαντ διρκεσαν για εβδομδες, αλλ ο Κορβνος δεν θελε να διεξγει πλεμο ενντια στην Οθωμανικ Αυτοκρατορα. Με διαταγ του βασιλι, ο Τσχος μισθοφρος διοικητς του, Γιαν Τζσκρα του Μπρντι, συνλαβε το Βλαντ κοντ στο Ρουτσρ στη Βλαχα.
     Για να δσει μιαν εξγηση για τη φυλκιση του Βλαντ στον Ππα Πο Β' και στους Βενετος (που εχανε στελει χρματα για να χρηματοδοτσουν εκστρατεα εναντον της Οθωμανικς Αυτοκρατορας), ο Κορβνος παρουσασε 3 επιστολς που φρεται να γραψε ο Βλαντ στις 7 Νομβρη 1462 στον Μωμεθ Β', τον Μαχμοτ Πασ και τον Στφανο της Μολδαβας. Σμφωνα με τις επιστολς, ο Βλαντ πρτεινε να ενσει τις δυνμεις του με το στρατ του σουλτνου ενντια στην Ουγγαρα αν ο σουλτνος ​​τον αποκαθιστοσε στο θρνο του. Οι περισστεροι ιστορικο συμφωνον τι τα γγραφα τανε χαλκευμνα για να δικαιολογσουνε τη φυλκισ του. Ο αυλικς ιστορικς του Κορβνου, Aντνιο Μπονφνι, παραδχθηκε πως ο λγος για τη φυλκιση δεν αποσαφηνστηκε ποτ. Ο Φλορσκου γρφει: "Το φος της γραφς, η ρητορικ της εθραυστης υποταγς (που εναι ελχιστα συμβατ με αυτ που γνωρζουμε για το χαρακτρα του Δρκουλα), η αδξια διατπωση και τα φτωχ λατινικ" εναι απδειξη τι οι επιστολς δεν μποροσαν να γραφτονε κατ διαταγ του και ταυτζει το γραφα της πλαστογραφας μ' να Σξονα ιερα του Μπρασβ.


Αναγεννησιακ ανκτορα του Ματθαου Κορβνου της θερινς του κατοικας
           στο Βσεγκραντ (Ουγγαρα) (χαρακτικ 10ετας του 1480)

     Ο Βλαντ φυλακστηκε αρχικ στη πλη του Βελιγραδου (σημεριν λμπα Ιολια στη Ρουμανα), σμφωνα με το Χαλκοκονδλη. Λγο αργτερα μεταφρθηκε στο Βσεγκραντ (Ουγγαρα), που κρατθηκε για 14. Δεν σζονται γγραφα που να αναφρονται στο Βλαντ μεταξ 1462 και 1475. Το καλοκαρι του 1475 ο Στφανος Β' της Μολδαβας στειλε τους απεσταλμνους του στο Ματθαο Κορβνο, ζητντας του να στελει το Βλαντ στη Βλαχα εναντον του Βασραβα Λατα, που 'χε υποταχθε στους Οθωμανος. Ο Στφανος θελε να εξασφαλσει τη Βλαχα για να κυβερντη που να ταν εχθρς της Οθωμανικς Αυτοκρατορας, επειδ «οι Βλχοι [ταν] σαν τους Τορκους» προς τους Μολδαβος, σμφωνα με επιστολ του. Σμφωνα με τις Σλαβικς ιστορες για το Βλαντ, απελευθερθηκε μνον αφο προσηλυτστηκε στον Καθολικισμ.
     Ο πολυμχανος Βλαντ θα καταφρει λοιπν να κερδσει την ενοια του βασιλι να παντρευτε να μλος της βασιλικς οικογνειας (πιθαντατα την αδερφ του Corvinus), με την οποα θα κνει και 2 παιδι. ταν ο μεγλος του γιος φτανε στην ηλικα των 10 ετν, ο Βλαντ θα ξαναγινταν ηγεμνας της Βλαχας, περ το 1476. Κατ τη διρκεια αυτς της περιδου τα ανκδοτα για τη σκληρτητα του ρχισαν να εξαπλνονται στη Γερμανα και την Ιταλα. Απελευθερθηκε κατπιν αιτματος του Στφανου Γ'της Μολδαβας το καλοκαρι του 1475. Αγωνστηκε στο στρατ του Κορβνου εναντον των Οθωμανν στη Βοσνα στις αρχς του 1476, ταν αφθηκε ελεθερος. Κατφερε ν' αρπξει για ακμη μα φορ το θρνο της Βλαχας, τον Νομβρη του 1476. Τα στρατεματα της Ουγγαρας και της Μολδαβας τον βοθησαν να αναγκσει το Bασραβα Λατα (που εχε εκθρονσει τον αδελφ του, Ρντου) να φγει απ τη Βλαχα, αλλ ο Bασραβα επστρεψε με Οθωμανικ υποστριξη πριν απ το τλος του τους.
     Ο Ματθαος Κορβνος αναγνρισε το Βλαντ σα νμιμο ρχοντα της Βλαχας, αλλ δεν του προσφερε στρατιωτικ βοθεια για να ανακτσει το πριγκιπτο του. τσι, εγκαταστθηκε σε να σπτι στη Πστη. ταν μια ομδα στρατιωτν εισβαλε στο σπτι αναζητντας να κλφτη που 'χε προσπαθσει να κρυφτε εκε, ο Βλντ εκτλεσε το διοικητ τους επειδ δεν εχανε ζητσει την δει του πριν μπονε στο σπτι του, σμφωνα με τις Σλαβικς ιστορες για τη ζω του. Ο Βλαντ μετακμισε στη Τρανσυλβανα τον Ιονιο του 1475. θελε να εγκατασταθε στο Σιμπου κι στειλε τον απεσταλμνο του στη πλη στις αρχς Ιουνου για να κανονσει να σπτι γι' αυτν. Ο Μωμεθ αναγνρισε το Βασραβα Λατα ως νμιμο ηγτη της Βλαχας. Ο Κορβνος διταξε τους προχοντες του Σιμπου να δσουν 200 χρυσ φλωρνια στο Βλαντ απ τα βασιλικ σοδα στις 21 Σεπτμβρη, αλλ ο Βλαντ φυγε απ τη Τρανσυλβανα για τη Βοδα τον Οκτβρη.
     Ο Βλαντ αγρασε να σπτι στο Πετς, που γινε γνωστ ως Drakwlya haza ("σπτι του Δρκουλα" στα ουγγρικ). Γενρη του 1476 ο Ιωννης Πογκρτς του Ντενγκγκ, Boεβδας της Τρανσυλβανας, προτρεψε τους κατοκους του Μπρασβ να στελουνε στο Βλαντ λους τους υποστηρικτς του που εχαν εγκατασταθε στη πλη, επειδ ο Κορβνος κι ο Βασραβα Λατα εχανε συνψει συνθκη. Οι σχσεις μεταξ των Σαξνων της Τρανσυλβανας και του Βασραβα παραμενανε τεταμνες κι οι Σξονες δσανε καταφγιο στους αντιπλους του Βασραβα κατ τους επμενους μνες. Ο Κορβνος απστειλε το Βλαντ και το Σρβο Βουκ Γκργκοτεβιτς να πολεμσουν εναντον των Οθωμανν στη Βοσνα στις αρχς του 1476. Κατλαβαν τη Σρεμπρνιτσα κι λλα φρορια το Φλεβρη και τον Μρτη του 1476.
Ο Μωμεθ Β' εισβαλε στη Μολδαβα και νκησε το Στφανο Γ' στη Μχη της Βλεα Αλμπα στις 26 Ιουλου 1476. Ο Στφανος Μπτορι κι ο Βλαντ εισβλανε στη Μολδαβα, αναγκζοντας το σουλτνο να ρει τη πολιορκα του φρουρου στο Tργκου Ναμτς στα τλη Αυγοστου, σμφωνα με επιστολ του Ματθαου Κορβνου. Η ταυτχρονη εξγερση του Γικομπ οδγησε στη συμμετοχ του Βουκ Γκργκορεβιτς κι ενς μλους της οικογνειας ευγενν Γικσιτς να συμμετσχουνε στον αγνα ενντια στους Οθωμανος στη Μολδαβα.
     Ο Ματθαος Κορβνος διταξε τους Σξονες της Τρανσυλβανας να υποστηρξουν τη προγραμματισμνη εισβολ του Μπτορι στη Βλαχα στις 6 Σεπτμβρη 1476, ενημερνοντς τους επσης τι ο Στφανος της Μολδαβας θα εισβαλε επσης στη Βλαχα. Ο Βλαντ μεινε στο Μπρασβ κι επιβεβαωσε τα εμπορικ προνμια των ντπιων προυχντων στη Βλαχα στις 7 Οκτωβρη 1476. Οι δυνμεις του Μπτορι καταλβανε το Τιργκβιστε στις 8 Νομβρη. Ο Στφανος της Μολδαβας κι ο Βλντ επιβεβαισανε τελετουργικ τη συμμαχα τους και καταλβανε το Βουκουρστι, αναγκζοντας το Βασραβα Λατα να αναζητσει καταφγιο στην Οθωμανικ Αυτοκρατορα στις 16 Νομβρη. Ο Βλντ ενημρωσε τους εμπρους του Μπρασβ για τη νκη του, προτρποντς τους να ρθουνε στη Βλαχα. Στφθηκε πριν απ τις 26 Νομβρη.
     Ο Βασραβα Λατα επστρεψε στη Βλαχα με Οθωμανικ υποστριξη κι ο Βλαντ πθανε πολεμντας εναντον του στα τλη Δεκμβρη 1476 στις αρχς Γενρη 1477. Σ' επιστολ του, που γρφτηκε στις 10 Γενρη 1477, ο Στφανος Γ' της Μολδαβας ανφερε τι η ακολουθα Μολδαβν του Βλαντ εχεν επσης σφαγε. Σμφωνα με τον Λεονρντο Μπττα, πρεσβευτ του Μιλνου στη Βοδα, οι Οθωμανο τεμαχσανε το πτμα του. Ο Μπνφινι γραψε τι το κεφλι του εστλη στον Μωμεθ. Στη να εισβολ των Τορκων την δια χρονι, το μεγαλτερο μρος του στρατο του τον εγκατλειψε μνο κι αβοθητο: ο Βλαντ αντιμετπισε τον τερστιο οθωμανικ στρατ με 4.000 ντρες. Το Δεκμβρη του 1476 Γενρη 1477, θα σκοτωντανε στην στατη μχη, λγο ξω απ το Βουκουρστι. Οι Τορκοι αποκεφαλσανε το πτμα του και στελανε το κεφλι του «πεσκσι» στο σουλτνο, ο οποος το παλοκωσε στη Κωνσταντινοπολη και το εξθεσε σε δημσια θα: ο Παλουκωτς ταν επιτλους νεκρς!
     Ο Βλαντ δολοφονθηκε πριν απ τις 10 Γενρη 1477.


              Ο Βασραβα Λατα, που μπρεσε να εξασφαλσει το θρνο του
         κατ του Βλαντ με Οθωμανικ υποστριξη (κσι με το σταυρ στο χρι

     Ο τπος της ταφς του εναι γνωστος. Σμφωνα με τη λακ παρδοση (που καταγρφηκε 1η φορ στα τλη του 19ου αι.), ο Βλαντ ετφη στη Μον Σναγκβ. Οι ανασκαφς που πραγματοποησε ο Ντνου Β. Ροζτι το 1933 δειξαν τι δεν υπρχε τφος κτω απ την υποτιθμενη "ανεπγραφη επιτμβια στλη" του Βλαντ στην εκκλησα της μονς. Ο Ροζτι ανφερε: «Κτω απ την επιτμβια στλη που αποδδεται στο Βλαντ δεν υπρχε τφος, μνο πολλ οστ και σαγνια αλγων». Ο ιστορικς Κονσταντν Ρεζατσεβτσι προτενει τι πιθαντατα ετφη στη 1η εκκλησα της Μονς Κομνας, που εχε ιδρυθε απ τον διο.
     Ο Βλαντ εχε δο συζγους, σμφωνα με τους σγχρονους ειδικος. Η 1η σζυγς του μπορε να ταν εξγαμη κρη του Ιωννη Ουνιδη, σμφωνα με τον ιστορικ Aλεξντρου Σιμν. Η 2η σζυγος ταν η Τζουστνα Σλαγκι, που ταν εξαδλφη του Ματθαου Κορβνου. τανε χρα του Βντσελ Πγκρατς του Σεντμκλος ταν παντρετηκε το Λαδσλαο Ντργκουλια, πιθαντατα το 1475. Επζησε του Βλαντ Ντρακολ και παντρετηκε πρτα τον Παλ Σοκι και στη συνχεια το Γινος Ερντελι.
     Ο μεγαλτερος γιος του Βλντ, Μινα, γεννθηκε το 1462. Ο γνωστος 2ος γιος του σκοτθηκε πριν απ το 1486. Ο 3ος Βλαντ Ντρακολια, διεκδκησε ανεπιτυχς τη Βλαχα γρω στο 1495. ταν ο προπτορας της οικογνειας ευγενν Ντρακολια. μβλημ τους υπρξεν ο δρκος κρεμασμνος απ να σταυρ. Ο Βλαντ Γ' επονομστηκε Δρκουλας (Draculea), που σημανει γιος του Δρκου και κατ λλη εκδοχ γιος του διαβλου.
     Ιστορες για τις μοχθηρς πρξεις του Βλαντ ρχισαν να κυκλοφορον κατ τη διρκεια της ζως του. Μετ τη σλληψ του οι αυλικο του Ματθαου Κορβνου προθησαν την εξπλωσ τους. Ο παπικς αντιπρσωπος, Nικολ Μοντρουσινσε, εχε δη γρψει για ττοιες ιστορες στον Ππα Πο Β' το 1462. 2 χρνια μετ, ο Ππας τις συμπεριλαβε στα Σχλια του.
     Ο λυρικς αοιδς Mχαελ Μπεχιμ γραψε μακρ ποημα για τα ργα του Βλαντ, που φρεται να βασζεται στη συνομιλα του με καθολικ μοναχ που εχε καταφρει να δραπετεσει απ τη φυλακ του Βλαντ. Το ποημα, που ονομζεται Von ainem wutrich der heis Trakle waida von der Walachei (Ιστορα ενς Αιμοδιψος Παρφρονα ονματι Δρκουλα της Βλαχας) παρουσιστηκε στην αυλ του Φρειδερκου Γ' της Αγας Ρωμακς Αυτοκρατορας στο Βνερ Νυστατ το χειμνα του 1463. Σμφωνα με μα απ τις ιστορες του Μπεχιμ ο Βλαντ εχε ανασκολοπσει δο μοναχος για να τους βοηθσει να πνε στον παρδεισο, διατζοντας επσης τον ανασκολοπισμ του γαδρου τους επειδ ρχισε να γκαρζει μετ το θνατ τους. Ο Μπεχιμ κατηγρησε επσης το Βλαντ για διπροσωπα, αναφροντας πω εχεν υποσχεθε υποστριξη τσο στον Ματθαο Κορβνο σο και στο Μωμεθ, αλλ δεν εκπλρωσε την υπσχεσ του.
     Το 1475 ο Γκαμπριλε Ρανγκνι, Επσκοπος του γκερ (και πρην παπικς αντιπρσωπος), κατλαβε τι ο Βλαντ εχε φυλακιστε λγω της σκληρτητς του. Ο Ρανγκνι κατγραψε επσης τη φμη τι ντας στη φυλακ ο Βλαντ πιανε αρουραους και τους τεμχιζε να τους κολλοσε σε μικρ κομμτια ξλου, επειδ δεν κατφερε να... ξεχσει τη μοχθηρα του. Ο Αντνιο Μπονφνι κατγραψε επσης ανκδοτα για το Βλαντ στην Historia Pannonica περ το 1495. Ο Μπονφνι θελε να δικαιολογσει τσο την απομκρυνση σο και την αποκατσταση του Βλαντ απ το Ματθαο. Περιγραψε το Βλαντ ως "νθρωπο ανκουστης σκληρτητας και δικαιοσνης". Οι ιστορες του Μπονφνι για το Βλαντ επαναλφθηκαν στη Κοσμογραφα του Σεμπστιαν Μνστερ. Ο Μνστερ κατγραψε επσης τη "φμη για τυραννικ δικαιοσνη" του Βλαντ.
     ργα που περιεχαν τις ιστορες για τη σκληρτητα του Βλαντ δημοσιετηκαν στα Γερμανικ στην Αγα Ρωμακ Αυτοκρατορα πριν απ το 1480. Οι ιστορες φρονται να χουνε γραφτε στις αρχς της 10ετας του 1460, επειδ περιγρφουν την εκστρατεα του Βλαντ στο Δοναβη στις αρχς του 1462, αλλ δεν αναφρονται στην εισβολ του Μωμεθ Β στη Βλαχα τον Ιονιο του διου τους. Παρχουν μια λεπτομερ αφγηση των συγκροσεων μεταξ του Βλαντ και των Σξονων της Τρανσυλβανας, δεχνοντας να προρχονται απ τα λογοτεχνικ μυαλ των Σαξνων.
     Οι ιστορες για τις επιδρομς-λεηλασες του Βλαντ στην Τρανσυλβανα βασζονταν σαφς στη περιγραφ ενς αυτπτη μρτυρα, επειδ περιχουν ακριβες λεπτομρειες (συμπεριλαμβανομνων των καταλγων των εκκλησιν που καταστρφηκαν απ το Βλαντ και τις ημερομηνες των επιδρομν). Περιγρφουν το Βλαντ ως «παρανοκ ψυχοπαθ, σαδιστ, φρικιαστικ δολοφνο, μαζοχιστ», χειρτερο απ τον Καλιγολα και το Νρωνα. Ωστσο οι ιστορες που υπογραμμζουν τη σκληρτητα του Βλαντ πρπει να αντιμετωπζονται με περσκεψη επειδ οι κτηνδεις πρξεις του πιθαντατα μεγαλοποιθηκαν ( ακμα και εφευρθηκαν) απ τους Σαξονες.
Η εφερεση της τυπογραφας συνβαλε στη δημοφιλα των ιστοριν για το Βλαντ, καθιστντας τες να απ τα πρτα "ευπλητα" στην Ευρπη. Για να ενισχσουν τις πωλσεις, δημοσιεονταν σε βιβλα με ξυλογραφες στα εξφυλλ τους, που απεικνιζαν τρομακτικς σκηνς. Για παρδειγμα, οι εκδσεις που δημοσιετηκαν στη Νυρεμβργη το 1499 και στο Στρασβοργο το 1500 απεικονζουν το Βλαντ να να παρνει το δεπνο του σε να τραπζι που περιβλλεται απ νεκρος ετοιμοθνατους ανθρπους σε πασσλους.

   ... [Ο Βλαντ] φτιαξε να μεγλο χλκινο καζνι και βαλε πνω του να καπκι απ ξλο με τρπες. βαλε τους ανθρπους στο καζνι και τα κεφλια τους στις τρπες και τα πρσδεσε εκε. πειτα το γμισε με νερ και βαλε απ κτω του φωτι και φησε τους ανθρπους να βρσουν μχρι θαντου. Και ττε εφερε τρομακτικ, τρομερ, ανκουστο βασανιστριο. δωσε εντολ στις γυνακες να ανασκολοπισθον μαζ με τα θηλζοντα μωρ τους στον διο πσσαλο. Τα μωρ αγωνζονταν να ζσουν στο στθος της μητρας τους μχρι να πεθνουν. Ττε κοψε τα στθη των γυναικν και βαλε τα μωρ στο κεφλι και τα ανασκολπησε μαζ.

     Υπρχουνε περισστερα απ 20 χειργραφα (γραμμνα μεταξ του 15ου και του 18ου αι.), που δισωσαν το κεμενο του Skazanie o Drakule voievode (Η Ιστορα του Βοεβδα Δρκουλα). Τα χειργραφα γρφτηκαν στα ρωσικ, αλλ αντιγρφουν να κεμενο που εχε αρχικ γραφτε σε μια Ντια Σλαβικ γλσσα, επειδ περιχουν εκφρσεις ξνες στη ρωσικ γλσσα, που μως χρησιμοποιονται σε Ντιους Σλαβικος ιδιωματισμος (πως ντιαβλ για το "κακ"). Το αρχικ κεμενο γρφτηκε στη Βοδα μεταξ 1482 & 1486.
     Οι 19 ανκδοτες ιστορες του Skazanie εναι μεγαλτερες απ τις Γερμανικς ιστορες για το Βλαντ.Εναι να μεγμα γεγοντων και μυθοπλασας, σμφωνα με τον ιστορικ Ριμοντ Τ. Μακνιλι. Σχεδν οι μισς απ αυτς υπογραμμζουν, πως και οι Γερμανικς ιστορες, την κτηνωδα του Βλαντ, αλλ υπογραμμζουν επσης τι η σκληρτητ του του επτρεψε να ενισχσει την κεντρικ κυβρνηση της Βλαχας. Για παρδειγμα το Skazanie αναφρει για να χρυσ κπελλο που κανες δεν τλμησε να κλψει απ μια κρνη επειδ ο Βλντ "μισοσε την κλοπ τσο βαια ... που ποιος κανο κακ ληστεα ... δε ζοσε για πολ", προγοντας τσι τη δημσια τξη και η Γερμανικ ιστορα για την εκστρατεα του Βλντ κατ της Οθωμανικς επικρτειας υπογρμμιζε τις απνθρωπες πρξεις του εν το Skazanie τνιζε την επιτυχημνη διπλωματα του. Απ την λλη, το Skazanie επκρινε ντονα το Βλαντ για τον προσηλυτισμ του στον Καθολικισμ, αποδδοντας το θνατ του σε αυτ την αποστασα.Κποια στοιχεα των ιστοριν προστθηκαν αργτερα στις Ρωσικς ιστορες για τον Ιβν τον Τρομερ της Ρωσας.
     Το Χρονικ του Καντακουζηνο ταν το 1ο ρουμανικ ιστορικ ργο που κατγραψε μια ιστορα για το Βλαντ τον Ανασκολοπιστ, αφηγομενη τον ανασκολοπισμ των παλαιν βογιρων του Tιργκοβστε για τη δολοφονα του αδελφο του, Νταν. Το χρονικ προσθτει τι ο Βλαντ ανγκασε τους νους βογιρους και τις συζγους και τα παιδι τους να χτσουν το κστρο του Ποενρι. Η ιστορα για το Κστρο Ποενρι αναφρθηκε το 1747 απ το Νεφυτο Α', Μητροπολτη Ουγγαροβλαχας, που τη συμπλρωσε με την ιστορα του Meşterul Manole (Πρωτομστορα Μανλη), που φρεται να εντοχισε τη νιπαντρη γυνακα του για να αποτρψει την κατρρευση των τειχν του κστρου, ταν κατασκευαζταν. Στις αρχς του 20ο αινα ο Κονσταντν Ριντουλσκου-Κοντν, δσκαλος στην επαρχα Μουσλ που βρισκταν το κστρο, δημοσευσε να τοπικ μθο σχετικ με τη δωρητρια επιστολ του Βλαντ "γραμμνη σε δρμα κουνελιο" για τους χωρικος που τον βοθησαν να διαφγει απ το Κστρο Ποενρι στην Τρανσυλβανα κατ την Οθωμανικ εισβολ στη Βλαχα. Σε λλα χωρι της περιοχς η δωρε αποδδεται στο θρυλικ Ρντου Νγκρου.
     Ο Ριντουλσκου-Κοντν κατγραψε και λλους τοπικος θρλους, μερικο απ τους οποους εναι επσης γνωστο απ τις Γερμανικς και Σλαβικς ιστορες για το Βλαντ, υποδηλνοντας τι οι τελευταες ιστορες διατρησαν την προφορικ παρδοση. Για παρδειγμα οι ιστορες για το κψιμο των τεμπληδων, των φτωχν και των κουτσν κατ διαταγ του Βλαντ και η εκτλεση της γυνακας που εχε κνει για τον ντρα της πολ κοντ να πουκμισο μπορον επσης να βρεθον ανμεσα στις Γερμανικς και Σλαβικς ιστορες. Οι αγρτες που λεγαν τις ιστορες γνριζαν τι το προσωνμιο του Βλαντ συνδεταν με τους συχνος ανασκολοπισμος κατ τη βασιλεα του, αλλ λεγαν τι μνο ττοιες σκληρς πρξεις θα μποροσαν να εξασφαλσουν τη δημσια τξη στη Βλαχα.

     Οι περισστεροι Ρουμνοι καλλιτχνες χουν θεωρσει το Βλαντ ως δκαιο κυβερντη και ρεαλιστ τυρννο που τιμωροσε τους εγκληματες και εκτελοσε του μη πατριτες βογιρους για να ενισχσει την κεντρικ κυβρνηση. Ο Ioν Μπουντι-Ντελενου (1760-1820) γραψε το πρτο Ρουμανικ επικ ποημα που εστιζεται σ' αυτν. Η Τσιγγανιδα (Τσιγγνικο Επος) του Ντελενου (που δημοσιετηκε μλις το 1875, σχεδν να αιναςμετ τη σνθεσ του) παρουσαζε το Βλαντ ως ρωα που αγωνζεται εναντον των βογιρων, των Οθωμανν, των στριγκν ( βαμπρ) και λλων κακν πνευμτων, επικεφαλς ενς στρατο τσιγγνων και αγγλων. Ο ποιητς Ντιμτριε Μπολιντινενου υπογρμμισε τους θριμβους του Βλαντ στις Μχες των Ρουμνων στα μσα του 19ου αινα. Θερησε το Βλαντ μεταρρυθμιστ του οποου οι πρξεις βας ταν απαρατητες για να αποτρψουν τονδεσποτισμ των βογιρων. νας απ τους μεγαλτερους Ρουμνους ποιητς, ο Μιχαλ Εμινσκου, αφιρωσε μια ιστορικ μπαλντα, το Τρτο Γρμμα, στους γενναους πργκιπες της Βλαχας, συμπεριλαμβανομνου του Βλαντ. Προτρπει τον Βλαντ να επιστρψει απ τον τφο και να εξοντσει τους εχθρος του Ρουμανικο θνους. Στις αρχς της 10ετας του 1860 ο ζωγρφος Tοντορ Αμαν απεικνισε τη συνντηση του Βλαντ και των Οθωμανν απεσταλμνων, δεχνοντας το φβο των απεσταλμνων για τον ηγεμνα της Βλαχας.

   Πρπει να λθεις, ω τρομερ Ανασκολοπιστ,
   να τους κατατροπσεις με την ννοια σου.
   Χρισ τους στα δο , εδ οι ανητοι, οι παλινθρωποι εκε
   Σπρξε τους σε δο περιβλματα απ το λαμπρ φως της ημρας...
   Ττε, βλε φωτι στη φυλακ και στο συλο των παραφρνων.
Μιχαλ Εμινσκου:  Το Τρτο Γρμμα

     Απ τα μσα του 19ου αι. οι Ρουμνοι ιστορικο χουν αντιμετωπσει το Βλαντ ως να απ τους μεγαλτερους Ρουμνους ηγεμνες, τονζοντας τον αγνα του για την ανεξαρτησα των Ρουμανικν εδαφν. Ακμη και οι πρξεις σκληρτητς του συχν παρουσιζονταν ως ορθολογικς πρξεις που εξυπηρετοσαν το εθνικ συμφρον. Ο Aλεξντρου Ντιμτριε Ξνοπολ ταν νας απ τους πρτους ιστορικος που τνισαν τι ο Βλαντ μποροσε να σταματσει τις εσωτερικς διαμχες των φατριν των βογιρων μνο με την τρομοκρατα του. Ο Κονσταντν Τζουρσκου παρατρησε: «Τα βασανιστρια και οι εκτελσεις που [ο Βλαντ] διταζε δεν ταν απ καπρτσιο, αλλ πντα εχαν ναν λγο και πολ συχν ναν κρατικ λγο». Ο Ιον Μπογκντν ταν νας απ τους λγους Ρουμνους ιστορικος που δεν δχτηκε αυτ την ηρωικ εικνα. Στο ργο του που δημοσιεθηκε το 1896, Ο Bλαντ Τσπες και τα Γερμανικ και Ρωσικ αφηγματα, κατληξε στο συμπρασμα τι οι Ρουμνοι πρπει να ντρπονται για το Βλντ, αντ να τον παρουσιζουν ως «πρτυπο θρρους και πατριωτισμο». Σμφωνα με δημοσκπηση που διεξχθη το 1999, το 4,1% των συμμετεχντων επλεξε το Βλαντ ως μια απ τις "σημαντικτερες ιστορικς προσωπικτητες που επηρασαν τη μορα των Ρουμνων προς το καλτερο".
     Οι ιστορες για το Βλντ τον κατστησαν το γνωσττερο μεσαιωνικ ηγεμνα των Ρουμανικν περιοχν στην Ευρπη. Ωστσο ο Δρκουλας του Μπραμ Στκερ, που δημοσιεθηκε το 1897, ταν το πρτο βιβλο που συνδεε το Δρκουλα με τα βαμπρ. Ο Στκερ στρεψε την προσοχ του στα αιμοβρα βαμπρ της Ρουμανικς λαογραφας απ το ρθρο του Εμιλυ Τζραρντ σχετικ με τις Τρανσυλβανικς δεισιδαιμονες (που δημοσιετηκε το 1885) κι οι γνσεις του για τη μεσαιωνικ ιστορα της Βλαχας προρχονται απ το βιβλο του Ουλιαμ Ουλκινσον {Αναφορ στα Πριγκιπτα Βλαχας και Μολδαβας με Πολιτικς Παρατηρσεις Σχετικ με Αυτ), που δημοσιεθηκε το 1820. Αποδεχμενος την αξιοπιστα των Γερμανικν ιστοριν, ο Ουλκινσον χαρακτρισε το Βλαντ ως κακ νθρωπο. Γνωρζοντας τσο τις καταστρεπτικς εκστρατεες του Αττλα και την υποτιθμενη Ουννικ προλευση των Σκελι, ο Στκερ γραψε τι ο Δρκουλας καταγταν απ αυτος.
     Ο απεσταλμνος του Ππα Που Β', Nικολ Μοντροσα, ζωγρφισε τη μοναδικ υπρχουσα περιγραφ του Βλαντ, που τον γνρισε στη Βοδα. να αντγραφο του πορτρτου του Βλαντ υπρχει στην «πινακοθκη πορτρτων των τερτων» στο κστρο Αμπρς στο νσμπρουκ. Ο πινακας απεικονζει "ναν ισχυρ, σκληρ και κπως βασανισμνο νθρωπο" με "μεγλα, βαθι, σκορα πρσινα και διεισδυτικ μτια", σμφωνα με το Φλορσκου. Το χρμα των μαλλιν του Βλαντ δεν μπορε να προσδιοριστε, επειδ ο Μοντροσα αναφρει τι ο Βλαντ ταν μαυρομλης, εν το πορτρτο φανεται να δεχνει τι εχε ξανθ μαλλι. Ο πινακας απεικονζει το Βλαντ με μεγλο κτω χελος.

   [Ο Βλαντ] δεν ταν πολ ψηλς, αλλ πολ σωματδης και δυνατς, με κρα και τρομερ εμφνιση, δυνατ και αετσια μτη, διογκωμνα ρουθονια, λεπτ και κοκκινωπ πρσωπο στο οποο οι πολ μακρις βλεφαρδες πλαισινονταν απ μεγλα ανοιχτ πρσινα μτια, που τα σκορα μαρα φρδια τα καναν να φανονται απειλητικ. Το πρσωπο και το πηγονι του ταν ξυρισμνα, εκτς απ το μουστκι. Οι διογκωμνοι κρταφοι αξαναν τον γκο του κεφαλιο του. να ταυρσιος λαιμς συνδεε [με] το κεφλι του απ το οποο κρμονταν μαρες μποκλες στο πρσωπο και τους φαρδες μους του.
  -Η περιγραφ του Βλαντ ου Ανασολοπιστ απ το Nικολ Μοντροσα-.

     Η κακ φμη του Βλαντ στα γερμανφωνα εδφη μπορε να ανιχνευθε σε ναν αριθμ αναγεννησιακν ργων. Απεικονστηκε ανμεσα στους μρτυρες του μαρτυρου του Αγου Ανδρα σε πνακα του 15ου αι., που εκτθεται στο Μπελβεντρε της Βιννης. Μια μορφ παρμοια με το Βλαντ εναι νας απ τους μρτυρες του Χριστο στο Γολγοθ σε να παρεκκλσι του Καθεδρικο του Αγου Στεφνου στη Βιννη.

                                 Μθοι & Αλθειες

     ταν ο Βλαντ αφθηκε ελεθερος απ' τους Οθωμανος εκενη τη περοδο και γρισε πσω στη Βλαχα, εχε να αντιμετωπσει πολλ ανοιχτ μτωπα. Αν θελε να πρει τη θση του πατρα του, ως ηγεμνας της Βλαχας, πρεπε να δσει πολλος αγνες. Χρειστηκε μα 10ετα, για να κατατροπσει τους εχθρος του, αλλ το 1456 κατφερε να κερδσει το θρνο του πατρα του και να ονομαστε Βλαντ Γ', ηγεμνας της Βλαχας.     Εισαγωγικ εδ αξζει να αναφερθε -χωρς να 'ναι και σγουρο λλωστε- πως στη περιοχ υπρχε νας θρλος που λεγε περληπτικ, περπου τα εξς: Η χρα θα καταληφθε απ γριους κι ανκητους σχεδν εχθρος και πως κποια χρονικ στιγμ, θα εμφανιστε νας ηγτης, ιδιατερος, εκπαιδευμνος, δυναμωμνος, ικανς και δυνατς και θα τη σσει. Το μνο που δεν διακρνοτανε στο θρλο αυτ, ταν αν αυτς ο "Μεσσας" -ας τονε πομε τσι- θα 'ταν γιος δαμονας. Δεν διευκρινιζταν αυτ. Επσης, πως αναφρθηκε στα εισαγωγικ, στην ευρτερη περιοχ των 2 μεγλων αυτοκρατοριν, εχαν επικρατσει και βαστοσανε τα ηνα του πλοτου, οι ευγενες, οτινες, πντα και σε κθε κατσταση, καταφρνουνε κι επιπλουνε με τα αγαθ τους αμεωτα. Απ την λλη μερι, υπρχε πντα η Εκκλησα, η ποια εκκλησα, ετε αυτ λγεται Παπικ ετε -πως εν προκειμνω- η Ορδδοξη. Αυτ μλιστα καταφρνει, χρησιμοποιντας μια λογικ πειθ, να ενσωματνεται σε κθε καταχτητ, ακμα κι αν αυτς εναι αλληνς εκκλησας και βρβαρος ακμα. Διτι μπορε να μη συμφωνον οι εκστοτε εφορμντες με τα καλιμαχια τις τιρες, αλλ σου λν απ μσα τους: "Ας τχω καλ μαζ τους καθς δεν με απειλον, δεν με θγουν, οπτε τους αφνω να κρανουν κι χω το κεφαλκι μου συχο και το κατακτημνο λα, ρεμο κι ευπειθ". Προσξτε τρα, γιατ αυτ μπορε να μοιζει εικασα, να... συμπρασμα μσες-κρες, αλλ δεν εναι οτε μθος, οτε θρλος, αλλ μια πραγματικτητα αινων.
     τσι εχεν η διαμορφωμνη κατσταση στην εποχ του Βλαντ κι αυτς πρεπε να σμμαχσει και με τους Ευγενες αλλ και με τους Παππδες. Θα παρνανε το μοιρδι τους αυτο, πως τοοοσα και τσα χρνια, θα 'κανε κι αυτς το βασιλι-βοεβδα, οι Τορκοι θα κθονταν στ' αυγ τους κι λα θα 'ταν ευτυχισμνα κι μορφα. Ερωτ τρα εγ ο ηλθιος: Γιατ τχα δε γναν τσι, μορφα κι απλ και ξεκοραστα και κερδοφρα για τις... μεγλες δυνμεις, παρ γινε της ... το κηγκλδωμα; Α ναι χετε δκιο... τανε κακς, παλουκωτς, ο Διβολος ο διος επ γηςκι χι γιος που 'ρθε να σσει τη χρα του. Γιατ τη χρα του, τη... σωνανε καιρ τρα οι προκτοχο του. Αυτς προφανς δεν εχε καμμι θση. Η χρα του τανε μια χαρ με τους Τορκους στη κεφλα της, με τα τσα χρυσ ετσιο φρο υποτελεας και τα 500 παιδκια-γεντσαρους, προσφορ στους Τορκους. Δεν χουμε χρεα κριε Βλαντ Τσαμπουκ κι Ανασκολοπιστ, απ σνα... παλουκνουμε κι εμες μια χαρ. Συγγνμη για τη παρνθεση και συνεχζω με τη παρθεση των... φρικαλεοττων του... Παλουκωτ.


             Βλαντ στη Πινακοθκη των Προγνων του Οκου των Εστερχζι
                                  17ος αινας, Κστρο Φορχτενστιν

     Βιβλα που περιγρφουν τις σκληρς πρξεις του Βλαντ ταν μεταξ των 1ων μπεστ-σλλερς στα γερμανφωνα εδφη. Στη Ρωσα δημοφιλες ιστορες ανφεραν τι ο Βλαντ τανε σε θση να ενισχσει τη κεντρικ κυβρνηση μνο με την εφαρμογ βαιων ποινν και μια παρμοια ποψη υιοθετθηκε απ τους περισστερους ρουμνους ιστορικος το 19ο αι.. Η φμη του Βλαντ για τη σκληρτητα και το πατρνυμ του δωσαν το νομα του βαμπρ "Κμης Δρκουλας" γινε θρλος και τροφοδτησε τη πνα του Μπραμ Στκερ (Bram Stoker), ο οποος δημιοργησε τον αιμοδιψ χαρακτρα Δρκουλα στο ομνυμο μυθιστρημα του, το 1897. Σμερα πλον η λξη, εναι πρωτστως γνωστ ως το νομα ενς βαμπρ απ τη Λογοτεχνα του Φανταστικο.  Διπλωματικς αναφορς και λακς ιστορες αναφρονταν σε αυτν ως Δρκουλα Ντρακολια δη το 15ο αι.. Ο διος υπγραψε τις δο επιστολς του ως "Ντραγκολια" "Ντρακολια" στα τλη της 10ετας του 1470. Ντρκουλα εναι η Σλαβονικ γενικ πτση του Ντρκουλ, που σημανει «ο γιος του Ντρκουλ ( του Δρκου)». Στη σγχρονη Ρουμανικ, dracul σημανει "διβολος", που οφελει τον ορισμ της στη κακ φμη του Βλαντ. Ξεκινμε με το τ χει κυκλοφορσει ευρως:
     Η σχση του Βλαντ με τον λα του τανε τυπικ σχση ηγεμνα- υπηκων κατ τη διρκεια του Μεσαωνα:  το παραμικρ παρπτωμα επσυρε σκληρτατες ποινς. Ενδεικτικ για τη σχση αυτ εναι η διαμχη του με τους κατοκους της πρωτεουσας Τιργκβιστε. Πηγς της εποχς θεωρονε τους κατοκους της πλης υπεθυνους για το θνατο του πργκιπα Μρτσεα, αδελφο του Βλαντ. Για να εκδικηθε, ο τελευταος εξαπλυσε τους σωματοφλακς του στη πλη, τη μρα του Πσχα και συνλαβαν λους τους κατοκους. Οι ηλικιωμνοι κι οι μεσλικες ανασκολοπστηκαν, εν οι νοι οδηγθηκαν στο Ποενρι, που εργστηκαν για την ανγερση του φρουρου της περιοχς, «σπου λιωσαν τα ροχα πνω τους κι μειναν γυμνο». Η απστευτη αυτ ιστορα (τουλχιστον σον αφορ τον αριθμ των ανασκολοπισμνων και των αιχμαλτων, καθς ταν μλλον αδνατο να συλληφθον λοι οι κτοικοι), χρισε στον Βλαντ το προσωνμιο Τσπες (ανασκολοπιστς). Και πμε παρακτω:


                 Ερεπια του Κστρου Ποενρι

     Πηγς, οι οποες επσης δεν μπορον να επιβεβαιωθον (χμμ...) απλυτα, αναφρουν τι ο Βλαντ συνλαβε το αποκρουστικ σχδιο, να αφανσει απ τη κοινωνα της Βλαχας λους τους πορους πολτες. δωσε λοιπν εντολ να συγκεντρσουν λους τους φτωχος, τους ηλικιωμνους και τους αρρστους. Πργματι, συγκεντρθηκε με ευκολα να πολ μεγλο πλθος αναξιοπαθοντων ανθρπων, με την ελπδα της ευεργεσας απ τον ηγεμνα τους. Εκενος, αφο τους παρθεσε να πλουσιοπροχο γεμα, τους ρτησε αν επιθυμοσαν να μην χουν γνοιες σε αυτν τον κσμο και να μην εναι βρος σε κανναν. Μλις αυτο του απντησαν καταφατικ, δωσε εντολ να τους κψουν ζωντανος! Εν ακογονταν τα ουρλιαχτ των δυστυχισμνων εκενων απκληρων της ζως, ο Βλαντ λεγε στους αυλικος του: «Επιθυμετε να μθετε γιατ το κανα αυτ; Πρτα απ’ λα, για να μην εναι βρος στην κοινωνα και κανες να μην εναι φτωχς στη χρα μου, αλλ λοι πλοσιοι. Κατ δετερον, τους απλλαξα απ τη φτχεια και τη δυστυχα σε τοτο τον κσμο». Και... πμε παρακτω:
     Στη προσπθει του επσης για απρσκοπτη ανπτυξη του εμπορου, εντσσονται και τα σκληρτατα μτρα κατ της ληστεας. Αυτο που συλλαμβνονταν να ληστεουνε καραβνια μ' εμπορεματα, θα τιμωρονταν με τον πιο ανδυνο και γργορο θνατο που μποροσαν να περιμνουν, δηλαδ τον ανασκολοπισμ! Ο Βλαντ μισοσε τσο πολ τους ληστς, στε «ποιος κανε κποια ατιμα, μια ληστεα, κλεβε ψευδομαρτυροσε, δεν εχε γλυτωμ». Ως αποτλεσμα της τακτικς του αυτς, η Βλαχα θεωρθηκε ως ο πλον ασφαλς τπος για το εμπριο. Οι ποινς που επιβλλονταν στους κλφτες, ανεξρτητα απ το μγεθος της κλοπς, ταν εξσου εξοντωτικς με εκενες των ληστν. Λακς παραδσεις αναφρουνε τον πολ συνηθισμνο ανασκολοπισμ, τον απαγχονισμ, το βρσιμο το ψσιμο του δρστη! Στη καλλτερη περπτωση, κποιος μποροσε να γλιτσει τη ζω του με ακρωτηριασμ των χεριν. Λγο αργτερα μως, θα συλλαμβαντανε με τη κατηγορα της επαιτεας (αφο λγω της κατστασς του δε θα μποροσε να εξασκσει κποιο επγγελμα) και θα εκτελονταν. Το βρσιμο σε τερστια καζνια, ταν η κλασσικ τιμωρα και για σους αποκρπτανε κποια κλοπ, τα προντα αυτς. Και πμε... παρακτω:
     Κποτε απελησε τους κατοκους μιας πλης, τι θα τους βραζε ομαδν, αν δεν του παρδιδανε συμπολτη τους, που 'χε διαπρξει κλοπ. Σμφωνα με τη παρδοση, υπ τον φβο των φρικτν αυτν τιμωριν οι νθρωποι εχανε γνει τσον ενρετοι, στε κανες δεν τολμοσε να κλψει να χρυσ κπελλο, που ‘χεν αφσει επιδεικτικ ο Βλαντ δπλα σ’ να πηγδι, σε κποιο ερημικ μρος. ποιος διαβτης διψοσε, πινε νερ με αυτ και μετ το φηνε στη θση του. Αυτ το τελευταο εναι καρατσεκαρισμνο, καθς το απντησα και στις δυο κρες τοτου του... μαγντη και πμε παρακτω...


                Το σπτι στη κεντρικ πλατεα της Σιγκισορα, που ζησεν
                           ο πατρας του Βλντ απ το 1431 ως το 1435

     Τ παρακτω; Παρακτω δεν χει που λνε. σα εχανε τα χσανε, σκαρφιστκαν ταν ντως τσι... πλον δε μνει κτι απ κε μερι. Καιρς να επιστρψουμε στην λλη τρα. Και στην αρχ, θα ξεκινσω μιαν ατκα, και ζητ εκ των προτρων συγγνμη. καθς εναι καθαρ ρητορικς φσεως κι χι πως απευθνεται σε σας τους αγαπημνους μου πιστος -σοι εναι- αναγνστες. Θλω να τονσω λοιπν φιλε (τυχαο πρσωπο το ξαναλω) πως σμφωνα με πληροφορες, που ωστσο εναι ανεπιβεβαωτες, μαθανουμε... χι και πλι δε μου πει η καρδι... θα ρξω τα ψετικα πυρ σε φανταστικ πρσωπο: Φλε μου Βαγγελκη Χατζητσεκορα, λοιπν, μαθανουμε απ... γερς πληροφορες, απ ψηλ μλιστα ιστμενες, πλην μως χι εντελς... επιβεβαιωμνες. πως η αγαπημνη σας μαννολα γαμιται ασυστλως μλις πσει η νχτα. Την εδε κι ο μπατζανκης μου ο ψετης... μλιστα εχε πρει 5 τομα ταυτχρονα...
     Πινετε τι θλω να πω τσι; (το πρσωπο εναι προν φαντασας μου).
     Λοιπν να δομε μαζ τα σγουρα. Ποις ηγτης, πριν και μετα τους 2 Βλαντ Β' & Γ', ρθε σε ρξη με τους κατακτητς, αποδεδειγμνα, με σκοπ να εκπληρσει το διακα του πθο, να λευτερσει τη πατρδα του απ το ζυγ, και παρλληλα να σταματσει την αφαμαξη σε πλοτο και σε μψυχο παιδικ υλικ; Ποις ερωτ; Να το πρει το ποτμι; Κανες! Μλιστα κανες. Ειδικ μλιστα να δσει και τη ζω του γι' αυτ το σκοπ;;;; Χα χα !!! Ποις ηγτης πριν απ τους 2 αυτος που επα, κατηγορθηκε για κτι απ τους γηγενς ευγενες την Εκκκλησα; Κανες! Μααλιστα κανες. Παναπε, για κενους, μια χαρ κνανε τη δουλει τους οι πριν κι οι μετ, καθς δεν ηκοστη τποτις, τσι δεν εναι; Μαααστα. Και... πμε παρακτω...
     Παντρετηκε απ ρωτα τη πρτη φορ και στη πρτη του θητεα σαν ηγτης, εχεν δη κι να παιδκι. Ο πεθερς του ανκε στους ευγενες, κι μως ταν σφξανε τα γλατα, προτμησε τη συντεχνα του παρ το αμα του κι αυτς και τονε πρδωσε, ελαφρ τη καρδα. χι τιποτις λλο, μα για να δετε τη δναμη της... συνθειας.
     Απ τα συμφραζμενα των νω, ακμα ναι και των κακν του, τ εφνη ευκρινστερα κι απ διφανον υαλον, σον αφορ στη δρση του; Εγ εκενο που δικρινα αμσως και δχως κπο μλιστα, ταν η λσσα του να κυβερνσει τη πατρδα του και να τη λευτερσει απ το ζυγ. Προς το παρν μη κοιττε το πως λνε πως το 'κανε, καθς ακμα δεν χουμε φτσει στη διακυβρνησ του, μενετε απλ, μχρι τη λαχτρα κι εναι δξω τω Θε, ευκρινεσττη αυτ. Ποις λλος... συγγενς εχε τον διο διακα πθο; ο Αδερφς του Ρντου; οοοοοχι... ξαναπροσπαθστε. Ο ετεροθαλς του αδερφς Μιρτσα κι ο πατρας του Βλαντ Β'. Μστα. να μυστριο πρμα ρε παιδ μου, αυτο σκοτωθκανε νοι κι αμσως σχεδν με το που το ξεκινσανε. Δε μου λτε τρα, κοιττε πνω αλλ σας προκαλ κιλας να κοιτξετε κι αλλο: εδατε πουθεν να κατηγορον τον Ρντου; οοοοχι! Γιατ τχα; Πολησε τη πατρδα του, τον αδελφ του κι ,τι εχε και δεν εχε κρατντας μλιστα ενντια στση στην απελευθρωση της πατρδας του. Τρα θα μου πετε, μα αφο οο αδελφς του τανε δρκουλας, δεν πρεπε να σσει τη... πατρδα του απ αυτν το δαμονα; Αααα ναι το χα ξεχσει αυτ. Την σωσε απ τα χρια του αλλ χι να υλοποισει τ' νειρ του, περ μιας Βλαχας ελεθερης, αλλ να τη δσει πσω στους Τορκους χωρς να θλει να 'χει στω στο πσω μρος του μυαλο του κτι ττοιο. Περεργο μως ε; Δεν κατηγορθηκε για τποτα.


                                     Η Υπογραφ Του!

     Ξρουμε επσης απ τα δια τα ανωτρω, πως θελε να 'ναι δκαιος και τιμωρς. θελε η χρα του να μην χει κλφτες και προσπθησε να ατσαλσει το δρμο του εμπορου. ξερε πως χωρς αυτ το δρμο δεν εχε μλλον η χρα και μχρι στα χρνια του γινντανε πολλς αρπαγς κι υποθτω.... στοχοποιημνα... χι μην ανησυχετε... ανεπιβαιτες πληροφορες χω κι εγ, δεν μουνα δα και μπροστ. Επσης γεγονς, τουλχιστον στην αρχ, ο λας του τονε λτρευε. Τρα σκφτομαι το εξς: Αν σε μια χρα, νας ηγτης τη λευτερνει και χτυπ αλπητα τους κλφτες, γιατ να μη προσαρμοστ στα θλω του και να μη ξανακλψω; Δε γνεται ε; Χμμ... Και πς φτσαμε στο θμα του χρυσο κπελλου στη κρνη; Αυτ δεν εναι ανεπιβεβαωτο, καθς το βρκα παντο και το παραδχονται λοι. Οι μεν λνε πως εχεν επικρατσει πανικς και για τοτο δεν το κλεβε κανες, -δηλαδ μιας κι εχαν εκλεψει τα τσουρνματα, θα 'χανε σταματσει και τα παλουκματα και θα χεν επικρατσει επιτλους ηρεμα, σα να λμε. Οι δε ισχυρζονται πως, ταν μια ξνη περαστικ εδε το κπελλο και ρτησε πως και μνει αυτ εκε, λαβε την εξς απντηση: "Ποις ο λγος να το κλψουμε; Αφο αυτ ανκει σε λους μας και μας εξυπηρετε". Γιατ να μην λεγε: "σε ρε κολλητ, χουμε μπλξει μ' να μαλκα πρωθυπουργ, που τσι και κλψεις σε περν στο παλοκι κι ντε μετ να καθαρσεις"!
     Υπρχει κι ν λλο δραματικ κομμτι, που επσης εναι ανεπιβεβαιτο: σε κποια μχη, λοι θρρεψαν πως σκοτθηκε, -καθς ναι μλιστα, παιρνε μρος κι ο διος στις μχες του, δεν τις φηνε γι' λλους. Οι δικο του λυπηθκανε πολ κι οι οχτρο του πανηγυρσανε και λγανε μεταξ τους: "Πει τρα, τους φγαμε!". λως περιργως μως και πραγματικ ανεξγητα, ο Βλαντ Γ' προς το βραδκι σηκθηκε και συνχισε να μχεται, απ το κρεβτι που τον εχανε. Αυτ ταρακονησε τους αντιπλους και τους τρεψε σε φυγ. καθς σκεφτκανε και το μθο που μιλοσε για δαμονα μεσσα. Οι δε δικο του καταχαρκανε ββαια, πλην μως ρχισε να φωλιζει μσα τους και μια υποψα, για να λμε και του στραβο το δκιο δηλαδ. Υποιτω, αν ντως αληθεει αυτ, πως κτι δεν εχανε καταλβει καλ, σως εχε χσει τις αισθσεις του. λλωστε, τ καλλτερη απδειξη πως δεν τανε μγος δαμονας, απ το ,τι πθανε σαν το σκυλ προδομνος, στα 45 του, πνω στη προσπθεια να ξαναλευτερσει τη πατρδα του. Οι αρχαοι ημν πργονοι λγανε, πως ποιος πεθανει για τη πατρδα, μεγλη κι απραντη δξα σε αυτν και στους συγγενες του. Ο δικς μας ποιητς αναφρει: "Εναι γλυκς ο θνατος σαν κοιμμεθα εις την πατρδα"! Αναρωτιμαι γιατ δεν σχυσε και σε αυτν αυτ;
     Καλ τρα, υπρχει νθρωπος να πιστψει το... απστευτο, τι ξεκλρισε τους φτωχος μιας ολκερης πλης, εν απ την λλη θελε να αναδεξει το εμπριο της χρας και να σταματσει τις κλεψις; Δηλαδ γιατ να σταματσει τις κλεψις αν χι να ανεβε το βιωτικ εππεδο της χρας; Μπας και τα σρευε ο διος; Γρφτηκε πουθεν πως μζευε χρυσ στον ελεθερο χρνο του; Αν ντως ταν τσι, ποις ο λγος να κοντρρει τους Ιερες και τους Ευγενες και τον διο το Σουλτνο; Θα το 'λεγε μρτικα και ντρτα: "κου να δεις μαγκκο, γουστρω τη φτιαξη σου, θα σε στηρξω στο εσαε που λνε, αρκε να τσιμπ κι εγ τις μιζοκλες μου και μαγκι μας και τκα πντε"! τσι κνουν οι ξηγημνοι, χι να πνε κντρα στο μαχαρι. Εξν κι αν διαβζετε αλλουνο παπ Βαγγλη! πειτα εναι το λλο: Αμ το λλο; Ξρεις τι εναι να σου παρνουνε τα παιδι σου γεντσαρους κθε χρνο κι αντ να βλλλεται ο παρνων, να βλλεται ο αμυνμενος αυτο; Εμνα αν τυχν κτι ττοιο, ευχαρστως θα τονε παλοκωνα αν μποροσα αυτνε που θα περαζε τα παιδι μου, και μλιστα με ιερ χαρ και χαιρεκακα!
     Τ θα λγατε να σοβαρευτομε λοιπν λιγκι, να τελεισει και το ρθρο να πμε λοι σπτια μας να ξεκουραστομε; Λοιπν υποθετικ και σοβαρτατα, -δεν αστειεομαι διλου τρα- λω: Αν νας βλκας, λθει ψιμα και γουσταρσει να μου κψει το λουφ, να ρει το δη βολευτικ προς εμ κατεστημνο, αλλ ρε γαμτη μου, χει δναμη το λα, χει κνει μεγλα πρματα, εγ πς πρπει να τον αντιμετωπσω, τρα μλιστα που ακμα δεν χει ανακαλυφθε το Ασοσιεντεντ Πρες, το Ρυτερ και το Διαδκτυο; νας μνο τρπος υπρχει, να ρξω λσπη και κπρια, και φυσικ θλω και συμμχους σε αυτ. Ο λας λλωστε, που καλ-καλ μτε γρμματα ξρει, και τρει αμσητο κι ,τι του πεις, ειδικ μλιστα αν του φορσεις ιερ μανδα χρυσ. λλωστε και να ψυλλιαστε κτι, απ φβο θα το καταπιε. Εγ λοιπν ως ιερας, ευγενς, με πλοτο και εξουσα στα χρια μου, μπορ με υπομον κι επιμον να στσω να μθο ττοιο, που να στονε κνω αυτνε να μη ξρει που να σταθε και να μη βρσκει μαντλι να κλψει. Ξεκινω στην αρχ με το μθο του Δαμονα, μετ εκμεταλλεομαι κτι θανατικς καταδκες, -επιβεβλημνες μεν αλλ σιγ, ποις χστηκε;- και στρνω τη κουρελο κατ το πρεπ! Κι σο περν ο καιρς, εναι υπρ μας αυτ, τσο θα μεγαλνω το μθο, τις καταδκες, τα παλοκια, κλπ... κι αυτ το τελευταο; Αυτ ντε που πθανε κι αναστθηκε; Θαμα; Ε χι και δα, μνον ο Θες κνει θαματα κι ο Διολος μα θλει να σε τουμπρει.
     Να μη πολυλογ, ξρετε πολ καλ πως μεθοδεευαι μια ττοια φση και δεν εναι καθλου παλι και καθλου ασυνθιστο, συμβανει και σμερα κτι ττοιο, που χουμε και τα ρωυτρια και τα δχτυα και τα ρστα. Μλιστα ισχει πως του κνανε συστσεις, πως τχαμου τη μια φορ παλοκωσε τομα και θα τον αφορσουνε και μια 2η φορ, επειδ εχε χρησιμοποισει βοθεια απ τη παπικ ρωμαιοκαθολικν εκκλησα, λγανε πλι πως θα τον αφορσουνε αν δεν την αποτξει δημοσως. Δηλαδ δεν του ζητγανε δα και τποτε σπουδαο. Να αποτξει αυτος που τονε βοηθσανε, να τονε παρατσουνε σξυλο και να ξανρθειι ο Τορκος πλιιιιιιι! Ωραα πρματα τσι; Α μη το ξεχσω... δε θυμμαι να του... κνανε μνυση ταν πρε το στμμα με τη βοθεια των Τορκων, τη 1η φορ. Γιατ ραγε; Α ναι... δεν εχανε δει ακμα τα... παλοκια, το ξχασα και με το παρδν.


Το θρυλικ κστρο του Δρκουλα στα Καρπθια, πως το 'δε η φαντασα του τρμου

     Πντως για την ιστορα και μνο, βσει επσης ανεπιβεβαωτων πληροφοριν, τη πρτη φορ απντησε πως οι εχθρο του υπερβλλουνε, καθς απλ τιμρησε κποιους ασεβες (γιατ τανε χριστιανς ορθδοξος και πστευε μλιστα) και κλφτες και κποιους ευγενες που λυμανονταν με το χειρτερο τρπο τη πατρδα και το λα του. Τη δετερη φορ απντησε, πως επειδ δεν εχε πουθεν αλλο κποιο σμμαχο, αναγκστηκε να συνψει συμφωνα με τον Ππα (λλη λρα κι αυτ εν τω μεταξ) κι τι δεν μετανινει καθς θα συμμαχοσε και με το διβολο τον διο (τ το θελες αυτ ρε πουλκι μου; Λγα εχες στη κρνα σου κι θελες κι λλα;) φτνει να λευτρωνε τη χρα του απ τους Τορκους Τη πρτη φορ τον αφσανε με... απειλς. Τη δετερη τον αφορσανε! και φυσικ τονε προδσανε και λγες μρες αργτερα -τρα πσες ακριβς δε ξρουμε, γενικ τποτα δεν ξρουμε με ασφλεια- τονε δολοφονσανε.
     Η ιστορα λνε, επαναλαμβνεται πντα. Τα ονματα μνον αλλζουνε, χωρν, ηγετν και... φατριν. να μνο δεν αλλζει: η μχη του κρδους και του συμφροντος, κι επ' ονματ της, μπορονε να γνουνε πολλ. Θα μποροσα να λω ακμα επ πολλν ρα, μα ουσιαστικ δεν ωφελε. Υποθτω πως γινε αντιληπτς ο λγος και το νημα του ρθρου με οοοοολες τοτες τις... ανεπιβεβαωτες πληροφορες και μλιστα και μερικν διασμων ρουμνων ιστορικν. Θα κλεσω λοιπν τοτο τον προβληματισμ -κυρως, κι χι ρθρο ουσιαστικ- με μια φρση παρμνη απ να λακ μθο. Στη δκη του Λκου, ο Γφτος φωνζει πιτερο απ' λους παρλο που δεν χει Κοπδια να φυλ και να φοβται κι ο λγος εναι απλς: με το δρμα του κνει θαυμσια Τομπανα!
     Συγγνμη αν σας κορασα! Κι αν υπρχουνε σε μερικ σημεα, αλληλοκαλυπτμενες περιγραφς διπλειπωμνες, εναι γιατ πσχισα να βλω λα τα αυγ στο καλθι, χωρς να ξεδιαλξω τ αλθευε πιτερο και τ χι. ,τι κι πως τα βρκα κι υποθτω πως με μια πιο ενδελεχ μελτη θα βρεθονε κι λλα, αλλ σε γενικς γραμμς θεωρ πως κλυψα το γενικ κλμα.

                                              Τ   Ε   Λ   Ο   Σ

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers