ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

Öáíôáóôéêü 

Adams Douglas: ÐáëáâéÜñçò ×éïõìïñßóôáò Ëïãéþôáôïò

     Βιογραφικü
   ΝτÜγκλας  ¢νταμς

     ΓεννÞθηκε στο ΚÝμπριτζ, 11 ΜÜρτη 1952, απü τον Κρßστοφερ ΝτÜγκλας ¢νταμς και την ΤζÜνετ Ντüνοβαν ¢νταμς, (τþρα πλÝον ΤζÜνετ Θριφτ). ¼ταν χþρισαν οι γονεßς του, το 1957, μετακüμισε, μαζß με τη μικρÞ του αδερφÞ Σοýζαν (1955), στους γονεßς της μητÝρας του, στο ΜπρÝντγουντ του ¸σσεξ üπου και σποýδασε (1957-'70) και στο ΚολÝγιο Σεν Τζων (1971-'74). Απü την αποφοßτησÞ του κι Ýπειτα, Üρχισε να γρÜφει για το ραδιüφωνο και τη τηλεüραση, καθþς κι επιθεωρÞσεις για θÝατρα του Λονδßνου, üπου σε μερικÜ Ýπαιξε κι ο ßδιος, κÜνοντας μερικÝς φορÝς και τη σκηνοθεσßα. Στα ενδιÜμεσα Ýκανε κι Üλλες δουλειÝς üπως: τραυματιοφορÝας, χτßστης, καθαριστÞς κοτετσιþν, παραγωγüς ραδιοφþνου. Επßσης για κÜποιο διÜστημα, εßχε την επιμÝλεια σεναρßων που γρÜφονταν για την επιτυχημÝνη τηλεοπτικÞ σειρÜ "Δρ. Χου". Καθþς Þτανε μεγαλüσωμος, Ýκανε και τον σωματοφýλακα, μιλÜ με πολýπλοκο τρüπο, Ýχει κλασσικÞ βρετανικÞ μýτη, μα κατÜ τ' Üλλα üμως, φαßνεται απολýτως ...φυσιολογικüς.
     Στις 8 ΜÜρτη 1978, παßχτηκε στο ραδιüφωνο το "Γυρßστε Τον Γαλαξßα Μ' ¿το-Στοπ" (που το 'γραψεν ο ßδιος üταν Þταν 18 ετþν, καθþς ταξßδευε στην Ευρþπη με þτο-στοπ) κι Ýκανε μεγÜλη επιτυχßα. Το 1979 κυκλοφüρησε τ' ομþνυμο βιβλßο και μετÜ το συνÝχισε με το ΡεστορÜν Στο ΤÝλος Του Σýμπαντος κι απÝκτησε φανατικοýς οπÜδοýς. Αυτü τον ενθÜρρυνε να κυκλοφορÞσει και συνÝχεια με τßτλο "Η ΖωÞ, Το Σýμπαν & Τα ΠÜντα" το 1982 και τÝλος το 1984 τη συνÝχεια "Χαιρετþ Κι Ευχαριστþ Για ¼λα Το ΨÜρι", με τÝτοιο τρüπο δηλαδÞ þστε να 'ναι η πρþτη 3λογßα που αποτελεßται απü 4 βιβλßα. Ωστüσο, δεν Üντεξε στον πειρασμü κι Ýγραψε και 5ο βιβλßο στη σειρÜ, το "ΜÜλλον Ακßνδυνος", (Εκδüσεις "ΜÝδουσα") το 1992.
     ¸γραψεν επßσης το εναλλακτικü λεξικü "Το Νüημα Της ΖωÞς", μαζß με τον Τζων Λüυντ, καθþς και μια σειρÜ χιουμοριστικÜ μυθιστορÞματα. Το 1998 η Ντßσνεû αγüρασε τα κινηματογραφικÜ δικαιþματα της σειρÜς και τον επüμενο χρüνο, μετÜ την ολοκλÞρωση του σεναρßου, μετακüμισε στη ΣÜντα ΜπÜρμπαρα της Καλιφüρνια, με τη σýζυγü του ΤζÝην ΜπÝλσον και τη κüρη τους Πüλυ, για να 'ναι πιο κοντÜ στο Χüλυγουντ.
     Σ' ηλικßα 49 ετþν, στις 11 ΜÜη 2001, παθαßνει καρδιακÞ προσβολÞ σε γυμναστÞριο της ΣÜντα ΜπÜρμπαρα και πεθαßνει λßγον αργüτερα, στο σπßτι του. ΣυμπτωματικÜ την ßδια μÝρα, η ΔιεθνÞς ΑστρονομικÞ ¸νωση, ανακοßνωνε πως εßχεν ονομÜσει Ýναν αστεροειδÞ, ¢ρθουρντεντ.

=========================

  ΜικρÜ ΑποσπÜσματα Απü Το Α' Βιβλßο Της ...5τομης 3λογßας

εισαγωγÞ

     ΠÝρα μακριÜ στα αχαρτογρÜφητα τÝλματα της πιο μπανÜλ περιοχÞς του Δυτικοý Σπειροειδοýς βραχßονα του Γαλαξßα, βρßσκεται Ýνας μικρüς, ασÞμαντος, κßτρινος Þλιος. Γýρω απ' αυτüν τον Þλιο, σε μιαν απüσταση περßπου εικοσιδýο εκατομμυρßων μιλßων, γυρßζει Ýνας εντελþς ασÞμαντος, μικρüς, γαλαζοπρÜσινος πλανÞτης, που οι κÜτοικοß του, μια μορφÞ ζωÞς καταγüμενη απü πιθÞκους, εßναι τüσο πρωτüγονοι, που πιστεýουν ακüμη πως τα ψηφιακÜ ρολüγια εßναι μια πανÝξυπνη ιδÝα.
     Αυτüς ο πλανÞτης Ýχει -Þ μÜλλον εßχε- Ýνα πρüβλημα, που Þτανε το εξÞς: οι περισσüτεροι απü τους ανθρþπους που ζοýσανε σ' αυτüν Þτανε συνÞθως δυστυχισμÝνοι. ΠολλÝς λýσεις εßχανε προταθεß γι' αυτü το πρüβλημα, αλλÜ οι περισσüτερες ασχολοýνταν με τη διακßνηση μικρþν πρÜσινων χαρτιþν, πρÜγμα παρÜξενο, γιατß βασικÜ δεν Þταν τα μικρÜ πρÜσινα χαρτιÜ που 'τανε δυστυχισμÝνα. Κι Ýτσι το πρüβλημα παρÝμενε, πολλοß Üνθρωποι εßχανε τα χÜλια τους κι οι περισσüτεροι Þταν αξιοθρÞνητοι, ακüμα κι αυτοß με τα ψηφιακÜ ρολüγια. ¼λο και περισσüτεροι, υποστηρßζανε πως Þτανε λÜθος που κατÝβηκαν απü τα δÝντρα και μερικοß λÝγανε πως ακüμα και στα δÝντρα Þτανε μια Üσχημη κßνηση και πως δεν Ýπρεπε καν να 'χουνε βγει καν απü τους ωκεανοýς.
     Τüτε, μια ΠÝμπτη, κÜπου δυο χιλιÜδες χρüνια απü τüτε που 'χανε καρφþσει κÜποιον σ' Ýνα δÝντρο επειδÞ εßπε πüσον ωραßα θα 'ταν αν αρχßζανε να φÝρονται καλÜ ο Ýνας στον Üλλον, Ýτσι γι' αλλαγÞ, μια κοπÝλα που καθüτανε μüνη της σ' Ýνα μικρü καφενεßο στο Ρßκμανσουüρθ, ξαφνικÜ κατÜλαβε τι Þταν αυτü που δε πÞγαινε καλÜ τüσο καιρü και πως θα μποροýσεν ο κüσμος να γßνει Ýνα ωραßο κι ευτυχισμÝνο μÝρος για üλους. ΑυτÞ τη φορÜ εßχε βρει το σωστü πρÜγμα που θα λειτουργοýσε, χωρßς να χρειαστεß να καρφωθεß κανεßς πουθενÜ. Δυστυχþς üμως, προτοý προλÜβει να φτÜσει στο τηλÝφωνο και να ειδοποιÞσει κÜποιον, μια τρομερÞ, ηλßθια καταστροφÞ συνÝβη κι η ιδÝα της χÜθηκε για πÜντα.
     ΑυτÞ δεν εßν' η ιστορßα της. Αλλ' εßναι η ιστορßα αυτÞς της τρομερÞς, ηλßθιας καταστροφÞς και μερικþν συνεπειþν της. Εßν' επßσης η ιστορßα ενüς βιβλßου που λÝγεται "Γυρßστε Τον Γαλαξßα Μ' ¿το-Στοπ", Ýνα βιβλßο που δεν εßναι γÞινο, που δε δημοσιεýτηκε ποτÝ στη Γη και που κανεßς ΓÞινος δεν εßχε δει Þ ακοýσει γι' αυτü, ως τη τρομερÞ αυτÞ καταστροφÞ.
     ¹ταν üμως πολý αξιüλογο βιβλßο. ºσως το πιο αξιüλογο που βγÞκε ποτÝ για τον μεγÜλο εκδοτικü οßκο της ΜικρÞς 'Αρκτου, που 'ταν επßσης Üγνωστος στους ΓÞινους. Δεν εßναι μüνον Ýν' αξιüλογο βιβλßο, αλλÜ και μια μεγÜλη επιτυχßα, πιο δημοφιλÝς απü τον "Γαλαξιακü ΤσελεμεντÝ", πιο διαδεδομÝνο απü το "ΠενÞντα Τρßα Ακüμη ΠρÜγματα Που Μπορεßτε Να ΚÜνετε Σε ΜηδÝν Βαρýτητα", πιο πολýκροτο κι απü τη περιβüητη φιλοσοφικÞ τριλογßα του Οýλον Κüλουφιτ, "Που ¸κανε ΛÜθος Ο Θεüς", "ΜερικÜ Ακüμη Απü Τα ΜεγÜλα ΛÜθη Του Θεοý" και "Ποιος Εßναι Αυτüς Ο Θεüς ΤÝλος ΠÜντων;".
     Σε πολλοýς απü τους πιο Üνετους πολιτισμοýς του Εξωτερικοý Ανατολικοý Χεßλους του Γαλαξßα, το "Γυρßστε Τον Γαλαξßα Μ' ¿το-Στοπ", Ýχει Þδη υποσκελßσει τη "ΜεγÜλη ΓαλαξιακÞ Εγκυκλοπαßδεια" και θεωρεßται η πιο Ýγκυρη παρακαταθÞκη γνþσης και σοφßας, αν κι Ýχει αρκετÝς παραλεßψεις και πολλÝς φορÝς τα στοιχεßα του εßναι πλαστÜ Þ τουλÜχιστον ανακριβÞ. Παρ' üλ' αυτÜ, Ýχει μεγαλýτερη επιτυχßα, γιατß πλεονεκτεß σε δυο σημαντικÜ σημεßα: Πρþτον, εßναι λßγο πιο φτηνü και δεýτερον, Ýχει χαραγμÝνη στο εξþφυλλü του, με μεγÜλα γρÜμματα, τη λÝξη ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ!
     ΑλλÜ η ιστορßα αυτÞς της τρομερÞς, ηλßθιας ΠÝμπτης, η ιστορßα των παρÜξενων συνεπειþν της και το πως αυτÝς οι συνÝπειες εßναι αξεδιÜλυτα συνδεδεμÝνες μ' αυτü το καταπληκτικü βιβλßο, αρχßζει πολý απλÜ.

..........................................

κεφÜλαιο 2ο

    
Να τι Ýχει να πει η "ΓαλαξιακÞ Εγκυκλοπαßδεια" για το αλκοüλ: Εßν' Üχρωμο πτητικüν υγρü, που σχηματßζεται απü τη ζýμωση των σακχÜρων κι επßσης πως Ýχει επßδραση, πÜνω σε κÜποιες μορφÝς ζωÞς, βασισμÝνες στον Üνθρακα.

     Το "Γυρßστε Τον Γαλαξßα Μ' ¿το-Στοπ", αναφÝρει επßσης το αλκοüλ. ΛÝει πως το καλýτερο ποτü που υπÜρχει, εßν' η ΠανγαλακτικÞ Γαργαροκροτßδα. ΛÝει πως η αßσθηση που δßνει η ΠανγαλακτικÞ Γαργαροκροτßδα, εßναι σα να σου τσακßζουνε τα μυαλÜ με μια φÝτα λεμüνι, τυλιγμÝνη γýρω απü Ýνα μεγÜλο χρυσü τοýβλο. ΛÝει επßσης σε ποιους πλανÞτες φτιÜχνουνε τη καλýτερη ΠανγαλακτικÞ Γαργαροκροτßδα, πüσο κÜνει και ποιες φιλανθρωπικÝς οργανþσεις μποροýν ν' αναλÜβουνε τη φροντßδα και τη θεραπεßα σου Ýπειτα. ΛÝει επßσης πως μπορεßς να φτιÜξεις μßα, μüνος σου.
 Παßρνετε Ýνα μπουκÜλι κρασß Τζανξ, λÝει.
 ΠροσθÝτετε Ýνα μÝρος νερü απü τις θÜλασσες του ΣαντρÜγκινους V -Ναι, γι'αυτü το σαντραγκινιανü νερü πρüκειται, και ναι για κεßνα τα σαντραγκινιανÜ ψÜρια.
 ΑφÞστε τρεις κýβους αρκτουριανοý ΜÝγα-τζιν να λιþσουνε στο μßγμα (πρÝπει να 'ναι παγωμÝνο σωστÜ, αλλιþς χÜνεται η βενζßνη).
 ΑφÞστε τÝσσερα λßτρα αερßου των φαλλιανικþν βÜλτων να περÜσουν αφρßζοντας μÝσα του, εις μνÞμη των ευτυχισμÝνων ωτοστοπατζÞδων, που πÝθαναν απü απüλαυση στους ΒÜλτους της Φαλλßας.
 ΑφÞστε να γλυστρÞσει στη ρÜχη ενüς ασημÝνιου κουταλιοý, Ýνα μÝρος απüσταγματος κουαλακτικÞς ΥπερμÝντας, που αποπνÝει üλες τις μεθυστικÝς μυρωδιÝς των σκοτεινþν Κουαλακτικþν Δακτυλßων, που εßν' ανεπαßσθητα γλυκÝς και μυστηριακÝς.
 Ρßχτε Ýνα δüντι αλγολιανÞς ΗλιοπÜρδαλης. ΠαρακολουθÞστε το να διαλýεται, απλþνοντας τις φλüγες των αλγολιανþν ¹λιων βαθιÜ στη καρδιÜ του ποτοý.
 Πασπαλßστε με ΖαμφορÜ.
 ΠροσθÝστε μιÜν ελιÜ.
 Πιεßτε το ...αλλÜ ...πολý προσεκτικÜ
.

     Το "Γυρßστε Τον Γαλαξßα Μ' ¿το-Στοπ", πουλÜει περισσüτερο απü τη "ΓαλαξιακÞ Εγκυκλοπαßδεια".
_______________

 -"¸ξι μεγÜλα ποτÞρια μπýρα", εßπεν ο Φορντ ¸σκορτ στον μπÜρμαν του Χορς & Γκρουμ "και γρÞγορα παρακαλþ, γιατß Ýφτασε το τÝλος της γης".
     Ο μπÜρμαν του Χορς & Γκρουμ δεν Üξιζε τÝτοια μεταχεßριση, Þταν Ýνας αξιοπρεπÞς, ηλικιωμÝνος κýριος. ΣτερÝωσε τα γυαλιÜ στη μýτη του και κοßταξε σαστισμÝνα τον Φορντ ¸σκορτ. Ο Φορντ τον αγνüησε και κοßταξεν Ýξω απü το παρÜθυρο κι Ýτσι ο μπÜρμαν κοßταξε τον 'Αρθουρ, που σÞκωσε τους þμους του αμÞχανα και δεν εßπε τßποτα. ¸τσι ο μπÜρμαν εßπε:
 -"ΑλÞθεια κýριε; Ο καιρüς εßναι καλüς, βÝβαια" κι Üρχισε να βÜζει μπýρες. ΞαναπροσπÜθησε ν' ανοßξει συζÞτηση. "Θα δεßτε το ματς το απüγευμα;" Ο Φορντ του 'ριξε μια ματιÜ.
 -"¼χι, δεν Ýχει νüημα", εßπε και ξανακοßταξε απü το παρÜθυρο.
 -"Νομßζετε πως εßναι προκαθορισμÝνο το αποτÝλεσμα, δηλαδÞ;" εßπεν ο μπÜρμαν. "Η 'Αρσεναλ δεν Ýχει καμμιÜν ελπßδα;"
 -"¼χι, üχι", εßπεν ο Φορντ, "εßναι που 'φτασε το τÝλος της γης".
 -"Α ναι, το 'πατε και προηγουμÝνως" εßπεν ο μπÜρμαν κοιτÜζοντας πÜνω απü τα γυαλιÜ του τον 'Αρθουρ αυτÞ τη φορÜ. "¸τσι θα τη γλýτωνε κι η 'Αρσεναλ". Ο Φορντ γýρισε και τονε κοßταξεν Ýκπληκτος.
 -"Α μπα, üχι" εßπε και κατσοýφιασε. Ο μπÜρμαν πÞρε μια βαθιÜν αναπνοÞ.
 -"Ορßστε κýριε, Ýξι ποτÞρια", εßπε. Ο 'Αρθουρ του χαμογÝλασεν αδýναμα και ξανασÞκωσε τους þμους. Γýρισε και χαμογÝλασεν αδýναμα στον υπüλοιπο κüσμο που 'τανε μÝσα στη παμπ, για τη περßπτωση που κÜποιος εßχεν ακοýσει τι λÝγανε. Κανεßς δεν εßχεν ακοýσει και κανεßς δε καταλαβαßνε γιατß τους χαμογελοýσε. ΚÜποιος που καθüτανε στο μπαρ δßπλα στον Φορντ, κοßταξε τους δυο Üντρες, κοßταξε τις Ýξι μπýρες, Ýκανε Ýναν αριθμητικü υπολογισμü στα γρÞγορα με το μυαλü του, Ýβγαλ' Ýνα αποτÝλεσμα που του Üρεσε και τους Ýσκασεν Ýνα ηλßθιο, ελπιδοφüρο χαμüγελο.
 -"Δßνε του", εßπεν ο Φορντ, "εßναι δικÝς μας", ρßχνοντας του Ýνα βλÝμμα, που θα 'κανε μιαν αλγολιανÞ ΗλιοπÜρδαλη να συνεχßσει τη δουλειÜ της. Ο Φορντ χτýπησε Ýνα πεντüλιρο πÜνω στο μπαρ. "ΚρÜτα τα ρÝστα", εßπε.
 -"Απü το πεντüλιρο; Ευχαριστþ κýριε".
 -"¸χεις δÝκα λεπτÜ να τα ξοδÝψεις". Ο μπÜρμαν αποφÜσισε να πÜει παρακÜτω για λßγο.
 -"Φορντ", εßπεν ο 'Αρθουρ, "μπορεßς σε παρακαλþ να μου πεις τι διÜβολο συμβαßνει;"
 -"Πιες", εßπεν ο Φορντ, "Ýχεις τρßα ποτÞρια μπýρα στη διÜθεσÞ σου".
 -"Τρßα ποτÞρια;" εßπεν ο 'Αρθουρ. "ΜεσημεριÜτικα;" Ο τýπος δßπλα στον Φορντ χαμογÝλασε και κοýνησε το κεφÜλι του ευτυχισμÝνος. Ο Φορντ τον αγνüησε κι εßπε:
 -"Ο χρüνος εßναι ψευδαßσθηση. Πüσο μÜλλον το μεσημÝρι".
 -"Πολý βαθυστüχαστο", εßπεν ο 'Αρθουρ. "Να το στεßλεις στο Reader's Digest. ¸χουνε μια σελßδα γι' ανθρþπους σαν και σÝνα".
 -"Πιες".
 -"Γιατß τρßα ποτÞρια ξαφνικÜ;"
 -"Χαλαρþνει τους μυς, θα το χρειαστεßς".
 -"Χαλαρþνει τους μυς;"
 -"Χαλαρþνει τους μυς". Ο 'Αρθουρ κοßταξε τη μπýρα του.
 -"¸κανα κÜτι στραβü σÞμερα", εßπε, "Þ Þτανε πÜντοτε Ýτσι ο κüσμος κι εγþ Þμουν πολý κλεισμÝνος στον εαυτü μου και δε το 'χα προσÝξει;"
 -"ΕντÜξει", εßπεν ο Φορντ, "θα προσπαθÞσω να σου εξηγÞσω. Πüσο καιρü γνωριζüμαστε;"
 -"Πüσο καιρü;" Ο 'Αρθουρ σκÝφτηκε. "Ε... κÜπου πÝντε χρüνια, ßσως κι Ýξι", εßπε. "Εßχα την εντýπωση πως υπÞρχε κÜποια λογικÞ τον περισσüτερο καιρü".
 -"ΕντÜξει", εßπεν ο Φορντ. "Πως θ' αντιδροýσες αν Ýλεγα πως τελικÜ δεν εßμαι απü το Γκßλντφορντ, αλλ' απü Ýνα μικρü πλανÞτη κÜπου κοντÜ στον ΜπετελγÝζ;"
     Ο 'Αρθουρ σÞκωσε τους þμους αναποφÜσιστα.
 -"Δε ξÝρω", εßπε πßνοντας μια γουλιÜ μπýρα. "Γιατß νομßζεις πως εßναι κÜτι που θα μποροýσες να πεις;" Ο Φορντ απελπßστηκε. ΠραγματικÜ δεν Üξιζε να παιδεýεται, τþρα μÜλιστα που 'χε φτÜσει το τÝλος της γης. Εßπεν απλþς:
 -"Πιες" και πρüσθεσε σοβαρÜ: "¸φτασε το τÝλος της γης".
     Ο 'Αρθουρ και πÜλι χαμογÝλασεν αδýναμα στην υπüλοιπη παμπ. Η υπüλοιπη παμπ τονε κοßταξε σκυθρωπÜ. ΚÜποιος του 'κανε νüημα να σταματÞσει να τους χαμογελÜ και να κοιτÜξει τη δουλειÜ του. "ΠρÝπει να 'ναι ΠÝμπτη σÞμερα" σκÝφτηκεν ο 'Αρθουρ, σκýβοντας πÜνω απü τη μπýρα του, "ποτÝ μου δε μπüρεσα να χωνÝψω τις ΠÝμπτες".
..................................

κεφÜλαιο 7ο

    
Η βογκονικÞ ποßηση εßν' η τρßτη χειρüτερη ποßηση στο Σýμπαν. Η δεýτερη χειρüτερη εßν' η ποßηση των Αζγüτθων της Κρßα. Κατα τη διÜρκεια μιας απαγγελßας απü τον ΑρχιποιητÞ τους, Γκροýνθο τον ΠεφουσκωμÝνο, του ποιÞματος του, "ΩδÞ Σ' ¸να Μικρü Σβüλο Στüκου Που ΒρÞκα Στη ΜασχÜλη Μου ¸να ΠρωÀ Του Μεσοκαλüκαιρου", τÝσσερις απü το ακροατÞριο πÝθαναν απü εσωτερικÞν αιμορραγßα κι ο Πρüεδρος του Μεσογαλακτικοý Καλλιτεχνικοý Επιμελητηρßου επÝζησεν Ýχοντας φÜει Ýνα μüνο πüδι του. Ο Γκροýνθος λÝγεται πως "απογοητεýτηκε" απü την αποδοχÞ που 'χε το ποßημÜ του κι Þταν Ýτοιμος ν' αρχßσει το διÜβασμα του δωδεκÜτομου επικοý του ποιÞματος με τßτλο "Οι ΑγαπημÝνες Μου ΓαργÜρες Του Λουτροý", üταν το παχý του Ýντερο, σε μιαν απελπισμÝνη προσπÜθεια να σþσει τη ζωÞ και τον πολιτισμü, üρμησε πÜνω, μες απü το λαιμü του και του στραγγÜλισε το μυαλü.

     Η χειρüτερη ποßηση στο Σýμπαν χÜθηκε μαζß με τη δημιουργü της, τη Πþλα ΝÜνσυ Μßλστοουν ΤζÝνιγκς απü το ΓκρÞνμπριτζ του ¸σεξ, στην Αγγλßα, üταν καταστρÜφηκεν η Γη.
     Ο Προστακτικüς Βüγκον Ζελτς χαμογÝλασε πολý αργüσυρτα. Αυτü δε το 'κανε για εντυπωσιασμü, αλλÜ γιατß προσπαθοýσε να θυμηθεß ποιους μυς Ýπρεπε να κουνÞσει. Εßχεν ουρλιÜξει στους κρατουμÝνους του μ' Ýνα τρüπο πÜρα πολý καλü για την υγεßα του και τþρα Ýνιωθεν αρκετÜ Þρεμος κι Ýτοιμος να φανεß αρκετÜ πορωμÝνος. (Σημ. δικÞ μου: γιατß ετοιμÜζεται να πραγματοποιÞσει τη τρομερÞ απειλÞ του να τους πετÜξει Ýξω στο διÜστημα, αλλ' üχι πριν τους διαβÜσει λßγη απü τη ποßησÞ του, ποßηση που -κατÜ τον Φορντ- Ýχει λιγüτερο σεξαπßλ κι απü αυτοκινητιστικο δυστýχημα. η απειλÞ δε, συνßσταται, üχι τüσο στο ...εκπαραθýρωμα, μα στην ...ανÜγνωση αυτÞ καθαυτÞ..)
     Οι κρατοýμενοι κÜθονταν δεμÝνοι σ' ειδικÝς καρÝκλες ΠοιητικÞς Εκτßμησης. Οι Βüγκον δεν εßχανε ψευδαισθÞσεις για την εκτßμηση που αντιμετωπιζüταν η ποßησÞ τους. Οι πρþτες τους προσπÜθειες στη ποιητικÞ σýνθεση οφεßλονταν στη πειθαναγκαστικÞ επιμονÞ τους να γßνουνε δεκτοß σα μια εξελιγμÝνη και πολιτισμÝνη φυλÞ, αλλα τþρα πια το μüνο πρÜγμα που τους Ýκανε να συνεχßζουν, Þταν καθαρÞ ξεροκεφαλιÜ.
     Ο ιδρþτας Þταν κρýος στο μÝτωπο του Φορντ ¸σκορτ και κυλοýσε στα ηλεκτρüδια που 'τανε στερεωμÝνα στους κροτÜφους του. Τα ηλεκτρüδια Þταν συνδεδεμÝνα σε μια συστοιχßα ηλεκτρονικþν συσκευþν -καλολογικοýς ενισχυτÝς διαμορφωτÝς ρυθμοý, ισοσταθμιστÝς παρηχÞσεων και προενισχυτÝς παρομοιþσεων- σχεδιασμÝνες üλες για να εντεßνουνε το βßωμα του ποιÞματος και να εξασφαλßσουνε πως δε θα χανüταν η παραμικρÞ απüχρωση της σκÝψης του ποιητÞ.
     Ο 'Αρθουρ Ντεντ καθüτανε τρÝμοντας ολüκληρος. Δεν εßχεν ιδÝα για το τι επρüκειτο να συμβεß, αλλ' Þξερε πως τßποτε απ' üσα εßχανε γßνει ως τþρα δε του Üρεσε και δε πßστευε πως τα πρÜγματα θ' αλλÜζανε τþρα.
     Ο Βüγκον Üρχισε να διαβÜζει Ýνα βρωμερüν απüσπασμα που 'χε γρÜψει μüνος του.
  --"Ω μαιανδρωδικÞ γρυλλιστοσÜλπιγγα..." Üρχισε. Τον Φορντ τονε πιÜσανε σπασμοß -Þτανε χειρüτερο απ' üσο περßμενε. "...οι συχνοουρßες σου εßναι για μÝνα σαν πλιατσικολογημÝνες αμφικλινερυθροκηλßδες σ' αλλλεργικÜ πετοýμενα".
 -"Ααααααααααααααααργγγγγγγκκκχχχχχχχχχχχχχχχχχ!" φþναξε ο Φορντ ¸σκορτ, τινÜζοντας πßσω το κεφÜλι του που βοýιζε απü τους πüνους. ΑμυδρÜ εßδε δßπλα του τον 'Αρθουρ να χτυπιÝται στη καρÝκλα του. ¸σφιξε τα δüντια του.
  --"ΕπιψηλÜφησε σ' εκλιπαρþ", συνÝχισεν ο αμεßλικτος Βüγκον, "τις πηγαδιαστÝς μου τορνευτοδρομÜδες". Η φωνÞ του υψωνüτανε σ' Ýνα τρομερü τüνο Ýνθερμης οξýτητας. "Και βραχνοκρþζοντας σοýρε με με ζαρωμÝνες κληματσßδες! ¹ θα σε συντρßψω στις ροχαλιασμÝνες κρεατοελιÝς με το θολοσπυροθρυμματιστÞ μου, σοβαρολογþ!"
 -"Νννννννννννιιιιιιιιιιααααααααρρρρργγγγγγκκκκκκκκκκχχχχχχ!" οýρλιαξεν ο Φορντ ¸σκορτ μ' Ýνα τελευταßο σπασμü, καθþς η ηλεκτρονικÞ εξýψωση του τελευταßου στßχου τονε βρÞκε κατακοýτελα. ¸μειν' ακßνητος, εξουθενωμÝνος. Ο 'Αρθουρ εßχε παραλýσει.
 -"Και τþρα ΓÞινοι..." εßπεν ο Βüγκον (δεν Þξερε πως στη πραγματικüτητα ο Φορντ ¸σκορτ Þταν απü Ýνα μικρü πλανÞτη στα περßχωρα του ΜπετελγÝζ, αλλÜ και να το 'ξερε δε θα τον Ýνοιαζε), "η εκλογÞ εßναι δικÞ σας! Θα πεθÜνετε στο κενü του ΔιαστÞματος Þ..." σταμÜτησε για να δþσει μελοδραματικÞν εντýπωση στα λüγια του, "...θα μου πεßτε πüσο καλü Þτανε το ποßημÜ μου, κατÜ τη γνþμη σας!" ¸πεσε σε μια τερÜστια δερμÜτινη πολυθρüνα σε σχÞμα νυχτερßδας και τους κοßταξε. ΞαναχαμογÝλασε με τον ßδιο τρüπο.
     Ο Φορντ αγωνιζüταν ν' αναπνεýσει. ΠÝρασε τη ξασπρισμÝνη του γλþσσα στα ξεραμÝνα χεßλια του κι Ýβγαλε Ýνα βογγητü. Ο 'Αρθουρ εßπε ζωηρÜ:
 -"ΒασικÜ, εμÝνα μ' Üρεσε". Ο Φορντ γýρισε και τονε κοßταξε μ' ανοιχτü το στüμα. ΑυτÞ η αντιμετþπιση του θÝματος δε του 'χε περÜσει απü το νου. Ο Βüγκον δε, γεμÜτος Ýκπληξη, σÞκωσε Ýνα φρýδι, που επισκßασε τη μýτη του, πρÜγμα καθüλου Üσχημο.
 -"Α, ωραßα..." εßπε, σα να τα 'χε χαμÝνα.
 -"Μα βÝβαια", εßπεν ο 'Αρθουρ, "πιστεýω πως πολλÝς απü τις μεταφυσικÝς παρομοιþσεις, Þταν ιδιαßτερα εντυπωσιακÝς". Ο Φορντ συνÝχισε να τονε κοιτÜζει, οργανþνοντας σιγÜ-σιγÜ τις σκÝψεις του γýρω απ' αυτÞ την εντελþς καινοýργια ιδÝα. Θα καταφÝρνανε τελικÜ να γλυτþσουνε;
 -"Ναι, συνÝχισε..." εßπεν ο Βüγκον.
 -"Αα... και, εε... εßχεν ενδιαφÝροντα ρυθμικÜ τεχνÜσματα επßσης", συνÝχισεν ο 'Αρθουρ, "που φαßνονταν να 'ρχονται σ' αντßστιξη με... μεεεε..." κüμπιασε... Ο Φορντ Ýσπευσε να τονε βοηθÞσει, διακινδυνεýοντας:
 -"...σ' αντßστιξη με τον σουρεαλισμü της βασικÞς μεταφορÜς της ...εε..." Üρχισε να κομπιÜζει κι αυτüς, αλλÜ ο 'Αρθουρ Þταν Ýτοιμος:
 -"...της ανθρωπιÜς της..."
 -"ΒογκονιÜς" του σφýριξεν ο Φορντ.
 -"Α ναι, της βογκονιÜς (συγγνþμη) της ευσπλαχνικÞς ψυχÞς του ποιητÞ", ο 'Αρθουρ εßχε πÜρει θÜρρος τþρα, "που κατορθþνει μÝσω της ποιητικÞς δομÞς να εξυψþσει επß ßσοις üροις τις βασικÝς διχοτομßες του τελευταßου", (Ýφτανε πια σ' Ýνα θριαμβευτικü κρεσÝντο...) "και τελικÜ αποκτÜ κανεßς μια βαθιÜ κι Ýντονη ενüραση σχετικÜ με... με..." (...που ξαφνικÜ τον εγκατÝλειψε). Ο Φορντ Ýσπευσε να δþσει τη χαριστικÞ βολÞ:
 -"ΣχετικÜ μ' αυτü στο οποßο αναφερüτανε το ποßημα!" φþναξε. Και πιο σιγÜ, με την Üκρη του στüματüς του: "Πολý ωραßα, 'Αρθουρ, τα πÞγες πολý καλÜ".
     Ο Βογκüν τους κοßταξεν εξεταστικÜ...
_________________________________

    ΤÝλος αποσπασμÜτων! Καλüν εßναι να πÜρετε τοýτο το θαυμÜσιο βιβλßο κι η συνÝχεια επß ...των σελßδων του. Εßναι απολαυστικüτατο!
Εκδüσεις "ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ"

  μικρÜ αποσπÜσματα απü το 2ο βιβλßο της 5τομης 3λογßας...

                                      ΚεφÜλαιο ¸να

     Στην αρχÞ δημιουργÞθηκε το Σýμπαν.
     Αυτü Ýκανε πολλοýς να θυμþσουν και θεωρÞθηκε γενικþς σαν μια Üσχημη κßνηση.
     ΠολλÝς φυλÝς πιστεýουν πως δημιουργÞθηκε απü κÜποιον θεü, αν και οι Τζατραβαρτßδες του Βßλτβοντλ VI πιστεýουν πως ολüκληρο το Σýμπαν βγÞκε απü τη μýτη ενüς üντος, που ονομÜζουν η ΜεγÜλη ΠρÜσινη Καταριναλγßα, üταν φταρνßστηκε.
     Οι Τζατραβαρτßδες, που περιμÝνουν με φüβο την εποχÞ που ονομÜζουν Ο Ερχομüς Του ΜεγÜλου 'Ασπρου ΜυξομÜντιλου, εßναι μικρÜ γαλÜζια πλÜσματα που Ýχουν πÜνω απü πενÞντα χÝρια το καθÝνα και ως εκ τοýτου εßναι η μüνη φυλÞ που εφηýρε το αποσμητικü σπρÝι πριν απü τον τροχü.
     ¼μως η θεωρßα της ΜεγÜλης ΠρÜσινης Καταριναλγßας δεν εßναι διαδεδομÝνη Ýξω απü τον Βßλτβοντλ VI κι Ýτσι, μ' Ýνα τÝτοιο ακατανüητο Σýμπαν, αναζητοýνται συνεχþς νÝες ερμηνεßες για την ýπαρξη του.
     Για παρÜδειγμα, μια φυλÞ υπερ-ευφυþν πανδιαστατικþν üντων κατασκεýασε κÜποτε Ýνα γιγαντιαßο σοýπερ-υπολογιστÞ, που τον ονüμασε ΒαθιÜ ΣκÝψη, για να υπολογßσει μια για πÜντα την ΑπÜντηση στο ΜεγÜλο Ερþτημα για τη ΖωÞ, το Σýμπαν και τα ΠÜντα.
     Επß επτÜμιση εκατομμýρια χρüνια, η ΒαθιÜ ΣκÝψη λογÜριαζε και υπολüγιζε και τÝλος ανÞγγειλε πως η απÜντηση Þτανε "ΣαρÜντα-Δýο" κι Ýτσι Ýπρεπε μετÜ να κατασκευαστεß Ýνας δεýτερος μεγαλýτερος υπολογιστÞς για να βρει ποια Þταν η Ερþτηση.
     Αυτüς ο υπολογιστÞς, που ονομÜστηκε Γη, Þταν τüσο μεγÜλος, που συχνÜ τον Ýπαιρναν για πλανÞτη, -κυρßως τα παρÜξενα πιθηκοειδÞ πλÜσματα που περιπλανιüνταν στην επιφÜνειÜ του, αγνοþντας εντελþς πως Þταν απλþς Ýνα μÝρος του γιγÜντιου προγρÜμματος του υπολογιστÞ.
     Κι αυτü εßναι πολý παρÜξενο, γιατß χωρßς αυτÞ την απλÞ και προφανÞ γνþση, τßποτα απ' üσα συνÝβησαν στη Γη απü την αρχÞ της δημιουργßας της, δεν εßχε το παραμικρü νüημα.
     Δυστυχþς üμως, λßγο πριν απü τη κρßσιμη στιγμÞ της τελικÞς απÜντησης, η Γη κατεδαφßστηκε απü τους Βüγκον, για να περÜσει -Ýτσι υποστÞριξαν- μια νÝα υπερδιαστημικÞ παρακαμπτÞριος, με αποτÝλεσμα να χαθεß για πÜντα κÜθε ελπßδα για την ανακÜλυψη του νοÞματος της ζωÞς.
     ¹ Ýτσι φÜνηκε.
     Δýο απ' αυτÜ τα παρÜξενα πιθηκοειδÞ πλÜσματα επÝζησαν...

----------------------------------------

                                                  Σχüλιο

     Προκειται σαφþς για μια σειρÜ βιβλßων για κεßνους που επιμÝνουν να στÝκουν γαντζωμÝνοι σε κÜτι απü καιρü χαμÝνο κι οριστικÜ ρηχü κι Üδειο, που σκοπü Ýχει να τους πÜρει απü το χÝρι και να τους σεργιανßσει στον Γαλαξßα, þστε να δοýνε και να μÜθουνε την απεραντοσýνη του και να εκτρÝψουν Þ δυνατüν, τη μÝχρι τοýδε εσφαλμÝνη τους πορεßα.
     Επßσης εßναι Ýνα βιβλßο για κεßνους που εßναι σταθερÜ και μüνιμα συγκεντρωμÝνοι σε κÜτι μεγαλεπÞβολο, ορατü κι απολýτως επιτυχημÝνο και που θα μποροýσε να κÜνει να 'στρÜψει απü περηφÜνεια ακüμα κι Ýνας Βüγκον-ποιητÞς και σκοπü Ýχει να τους σεργιανßσει στον απÝραντο Γαλαξßα, þστε να δοýνε και να μÜθουνε πως σε κÜτι τüσο μεγÜλο, αυτü το ...μεγÜλο στο οποßο Ýχουν επιδοθεß, μοιÜζει σαν απüσταγμα μýξας απü μýτη συναχωμÝνη, ενüς μικροσκοπικοý Τζατραβαρτßδη κι ßσως πÜλι υπερβÜλλω ως προς το μÝγεθος.
     ΤÝλος εßναι γραμμÝνο επßσης και για κεßνους που αδυνατοýν να συγκεντρωθοýν και να γαντζωθοýν Ýστω κÜπου, Ýστω λÜθος, αν üχι σε κÜτι πολý σπουδαßο κι εκεßνο που επιμÝνουν να κÜνουν εßναι να πÜνε πüτε απü δω και πüτε απü κει κι ο σκοπüς του βιβλßου τοýτου προς αυτοýς εßναι να τους κÜμει μια μικρÞν απÝραντη βüλτα στον Γαλαξßα, Ýστω και μ' üτο-στοπ Ýτσι þστε θα 'ναι σα να τους λÝει:
 -"Εßδατε ρε σεις τι μεγÜλος που 'ναι; Εσεßς πüτε επιτÝλους θα κÜτσετε σε μια μεριÜ þστε να σας ... κατατÜξουμε";
     ºσως, -δε λÝω- τοýτο το βιβλßο να 'ναι γραμμÝνο και για Üλλο κüσμο που δεν περιÝγραψα σε τοýτο μου το σχüλιο, δεν θα 'χα δηλαδÞ καμμιÜν αντßρρηση ακüμα κι αν Þταν Ýτσι. Το πολý-πολý να κτυποýσα το μÝτωπο, -το πλÝον πτωχü σε τρßχες- και να 'λεγα:
 -"Ρε γμτ, το 'ξερα"!
     Πλην üμως μÝχρι τþρα που γρÜφω τοýτο το κεßμενο και μÝχρι να βρεθεß το ΜÝγα Ερþτημα, στην εξßσου ΜεγÜλην ΑπÜντηση "ΣαρÜντα-Δýο", δε θα μποροýσα να ισχυριστþ πως Ýχουνε προκýψει στοιχεßα, αποδεßξεις Þ Ýστω κι αποχρþσες ενδεßξεις ως περß τοýτου. Κι εγþ üπως ξÝρετε δεν Ýχω τα μÝσα να φτιÜξω Ýνα μεγÜλο υπολογιστÞ -κÜτι σαν τη ΒαθιÜ ΣκÝψη να ποýμε- οπüτε θα πρÝπει να αρκεστεßτε στη γνþμη μου, εξüν κι αν διαβÜσετε κι εσεßς τοýτο το βιβλßο και σχηματßσετε μιαν ολüδικιÜ σας.
     Εν τοιαýτη περιπτþσει, καλÝστε με στο ΡεστωρÜν Του ΤÝλους Του Σýμπαντος, να φÜμε κανÜ μεζεδÜκι και να πιοýμε μια ΠανγαλακτικÞ Γαργαροκροτßδα, παρεοýλα. Ως τüτε... τα λÝμε στο τρßτο βιβλßο τοýτου του εμπνευσμÝνου συγγραφÝα που μας Üφησε -δυστυχþς!- νωρßς, πριν μας μαρτυρÞσει κι Üλλα απü τα μυστικÜ που γεννοýσε το θαυμαστü μυαλü του.

                                                    ΠÜτροκλος ΧατζηαλεξÜνδρου

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers