Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Πληρ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτ./Αρχιτ.

 
 

Πινακοθήκη 

Rosseti

Rossetti Dante Gabriel (1828-1882) Victorian Art 

     Υπήρξεν αναμφίβολα, ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους και ποιητές της Βρεττανίας. Σε νεαρή ηλικία, ίδρυσε μαζί με τον Γουίλιαμ Χόλμαν-Χαντ, τον Τζον Έβερετ Μιλέ, τη Προραφαηλιτική Αδελφότητα, με στόχο να πολεμήσουνε τον πνιγηρό κλασσικισμό του 19ου αι. καθώς και την αναγέννηση της ζωγραφικής μες από το πλούτο και τη διαύγεια της Μεσαιωνικής Τέχνης.
     Έζησε μια ζωή σα παραμύθι, στη διάρκεια των 54 ετών του βίου του: Υπήρξε, παιδί-θαύμα, νεαρίς επαναστάτης, ιδιοφυΐα, μοναχικός δημιουργός, παθιασμένος εραστής, οραματιστής κι εξπρεσσιονιστής καλλιτέχνης.
     Γεννήθηκε 12 Μάη στο Λονδίνο, από Ιταλούς γονείς. Σε ηλικία 13 ετών φοιτά στο Βασιλικό Κολέγιο, αλλά το εγκαταλείπει για να σπουδάσει Τέχνη. Την επόμενη χρονιά, γράφεται στην Ακαδημία Σας, προπαρασκευαστική σχολή, για να πετύχει στις εισαγωγικές για την Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών.
     1848, ζητά -και πετυχαίνει-, από τον Φορντ Μάντοξ Μπράουν, να γίνει μαθητής του. Εκεί γνωρίζει τον Χόλμαν-Χαντ κι ανοίγουνε μαζί ατελιέ. Μαζί με τον Μιλέ κι άλλους καλλιτέχνες, ιδρύουνε την Αδελφότητα. Την επόμενη χρονιά, εκθέτει το έργο: "Η Παιδική Ηλικία Της Παναγίας", πρώτο πίνακα που υπογράφει με τ' αρχικά: PRB. Επισκέπτεται επίσης, την Ολλανδία με τον Χαντ κι ύστερα πηγαίνει στο Κεντ για να ζωγραφίσει τοπία.


                        Φωτογραφία του από το Λιούις Κάρολλ

     1850, γνωρίζει την Ελίζαμπεθ (Λίζι) Σήνταλ, ήδη μοντέλο, και τη πείθει να γίνει ερωμένη του κι επίσης να ποζάρει μόνο γι' αυτόν αποκλειστικά. 4 χρόνια μετά, γνωρίζει τη Φάνι Κόρνφορθ που πείθει κι εκείνη για τα ίδια ακριβώς πράματα.
     1857, ζωγραφίζει τοιχογραφίες στο University Union στην Οξφόρδη και γίνεται φίλος με τους Ουίλιαμ Μόρις κι Έντουαρντ Μπερνς-Τζόουνς. 3 χρόνια μετά, παντρεύεται κρυφά τη Λίζι, που όμως σε μόλις 2 χρόνια μετά το γάμο τους, αυτοκτονεί με λάβδανο. Τότε μετακομίζει στο Tudor House του Τσέλσι.
     1870, εκδίδει μια συλλογή ποιημάτων*, ιεροσυλώντας το μνήμα της Λίζι, όπου είχεν ενταφιάσει το μοναδικό χειρόγραφό τους, πράγμα που δεν εφάνη σωστό. Ζει σχεδόν στην απομόνωση κι επιχειρεί ν' αυτοκτονήσει με λάβδανο, όπως κι η Λίζι.
     1882, στις 9 Απριλίου, ανήμερα το Πάσχα, πεθαίνει, στο Μπέρτσινγκτον-Ον-Σι του Κεντ.

     * Εδώ θα βρείτε σε μετάφραση Δάφνης Χρονοπούλου, ένα ποίημά του!
-----------------------------------------------------------------------------------------------                                    Αυτοπροσωπογραφία                            Πορτραίτο Της Λίζι Σήνταλ                  Οπτασία Ημέρας


  Βερόνικα Βερονέζε


 Μουσικό Κουτί                               Όνειρο Του Δάντη                         Θαλασσινό Ξόρκι


 Σύρια Αστάρτη                              Καθρέπτισμα                                    Μελέτη Βιολιού                                           Ραχήλ & Λεία


 Ολάνθιστη Δεσποινίδα            Πρίγκηπας Γεώργιος & Πριγκήπισσα Σάντρα


 Ζαν Ντ' Αρκ Φιλεί Το Ξίφος


   Περσεφόνη         Ο Τιβούλιος Επισκέπτεται Τη Δαλιδά                                             Μπλέ                            Μουσική Στους 7 Πύργους                               Χαράζοντας Στην 'Αμμο                                     Κορίτσι Με Μήλο                                  Ο Έρωτας Του Δάντη                                 Κοριτσίστικο Μάθημα                                       Μαρία Λήθαρτ                                 Κορίτσι Στο Περβάζι                            Η Ωραία Ελένη Της Τροίας                                 Ευτυχισμένη Βεατρίκη                                               Αφροδίτη                                     Μελέτη Μουσικής                                      Αγαπημένη                                    'Αμωμος Σύλληψις                                        Monna Vanna                                      Regina Cordium                                           Σίβυλλα                                          Reverie                                      La Pia de Tolomei                                           Πανδώρα                                                   Μαριάννα                                 Φλεγόμενη Γυναίκα                                   Νερένιο Υπόβαθρο                                  Το Πλοίο Του Έρωτα                               Νίψιμο Όμορφων Χεριών                               Κορίτσι Στο Παράθυρο                      Όνειρο Δάντη: Ζωγραφίζοντας Έναν 'Αγγελο                                             Αρπαγή     Τελευταία Συνάντηση Λάνσελοτ & Γκουΐνεβηρ Στο Τάφο Αρθούρου                           Όνειρο Δάντη: Βεατρίκη & Συνοδεία

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers