Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Πληρ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτ./Αρχιτ.

Κλασσικά ΙΙ

 
 

Πινακοθήκη 

Watteau

Watteau Jean-Antoine, (1684-1721) Rococo  

     Ο μεγαλύτερος Γάλλος ζωγράφος του 18ου αιώνα, καταξιώθηκε καλλιτεχνικά, κατά τη φάση της μετάβασης από το αυστηρό Κλασσικισμό της εποχής του Λουδοβίκου ΙΣΤ', στο πιο αιθέριο και διακοσμητικό στυλ, το Ροκοκό. Δημιούργησε νέο είδος ζωγραφικής, που ονομάστηκε "Ερωτική Πανδαισία" (Fece Galante), με σκηνές έντονου λυρισμού και θέματα, τη μουσική, τις γιορτές, τους χορούς και τις ερωτοτροπίες σ' επιβλητικά τοπία και κήπους. Σ' αυτή τη σκηνή της ανέμελης θεατρικότητας, αντιλαμβάνεται κανείς, μια νότα μελαγχολίας για τον εφήμερο χαρακτήρα της ζωής και του έρωτα.
     Μοναχικός αριστοκράτης. Μας είν' άγνωστο, αν και πως, ενθαρρύνθηκε από τους γονείς του στο να διαλέξει το δρόμο της ζωγραφικής. H ζωή του απείχε πολύ απ' αυτή που απεικόνιζε. Είχε πολλούς οπαδούς και θαυμαστές, κανείς όμως δε κατάφερε ν' αγγίξει τη ποιητικότητα και τη φίνα ατμόσφαιρα των έργων του.
     Γεννήθηκε στις 10 Οκτώβρη στη Βαλανσιέν, πόλη της Βόρειας Γαλλίας, από πατέρα κεραμοποιό μπουρζουά (Ζαν-Φιλίπ) και μητέρα τη Μισέλ και βαφτίζεται στην εκκλησία του 'Αγιου Ιακώβου. Στα 11 του αρχίζει μαθήματα στο ατελιέ μάλλον ενός τοπικού ζωγράφου, του Ζακ-Αλμπέρ Ζερέν. Το 1702, πηγαίνει στο Παρίσι, μαζί με τον ζωγράφο Μενταγιέ. Σύντομα μένει μόνος και κερδίζει τη ζωή του σαν αντιγραφέας. Την επόμενη χρονιά, εργάζεται σαν βοηθός του ζωγράφου Κλοντ Ζιλό, για περίπου 4 χρόνια.
     Το 1707, εργάζεται σαν βοηθός του διακοσμητή Κλοντ Οντράν, διευθυντή του Ανακτόρου Λουξεμβούργου και διακοσμούνε το Μέγαρο Όπερας. Εν τω μεταξύ έχει την ευκαιρία να "σπουδάσει" από τις συλλογές των Τιτσιάνο, Ρούμπενς, Μπρίγκελ κι άλλων προγενεστέρων καλλιτεχνών που φιλοξενούνται εκεί και μάλλον επηρεάζεται απ' αυτούς. 2 χρόνια μετά, αποτυγχάνει στο διαγωνισμό για το Βραβείο της Ρώμης. Πουλά ένα πίνακα με στρατιωτικό θέμα και μ' αυτά τα χρήματα επιστρέφει στη Βαλανσιέν, για 1 χρόνο. Την επόμενη χρονιά, επιστρέφει στο Παρίσι και φιλοξενείται από τον έμπορο τέχνης Σιρουά, για 2 χρόνια. Αυτός του αγοράζει μερικούς πίνακες με στρατιωτικά επίσης θέματα.
     Το 1712, η Βασιλική Ακαδημία τον καλεί να γίνει μέλος της. 5 χρόνια μετά παρουσιάζει το έργο "'Αφιξη Στα Κύθηρα" που γίνεται δεκτό μ' ενθουσιασμό κι εκεί θεωρείται δημιουργός νέου καλλιτεχνικού είδους. Την επόμενη χρονιά συγκατοικεί με τον φίλο του, Φλαμανδό ζωγράφο Βλέγκελς, στο Παρίσι, μέχρι και το 1719, που προσβάλλεται από φυματίωση και μεταβαίνει στην Αγγλία να λάβει θεραπευτικές οδηγίες από τον διάσημο γιατρό της εποχής, Ρίτσαρντ Μηντ.
     Το 1720 επιστρέφει στο Παρίσι κι εγκαθίσταται στο σπίτι του γαμπρού του Σιρουά, Ζερσέν. Ζωγραφίζει μια μεγάλη ταμπέλα για τον Ζερσέν, που 'ναι και το τελευταίο έργο του, "Με Την Υπογραφή: Ζερσέν" και μετακομίζει λόγω υγείας, στο Νοζάν-Σιρ-Μαρν. Πεθαίνει εκεί στις 18 Ιουλίου 1721, στα χέρια του Ζερσέν, σε ηλικία μόλις 37 ετών.                Αυτοπροσωπογραφία                          Θρίαμβος Της Ομορφιάς                                          'Αφιξη Στα Κύθηρα                                  'Ανοιξη                             Αρλεκίνος, Αυτοκράτωρ Του Φεγγαριού                                       'Αφιξη Στα Κύθηρα Ι                    Το Λουτρό Της Αρτέμιδος                           Βιαστική & Λάθος Κίνηση                                  Δανδής                                          Δίας & Αντιόπη                                     Με Την Υπογραφή: Ζερσέν                                   Σιωπηλός Έρωτας                                  Έρως Στο Γαλλικό Θέατρο                                 Έρως Στο Ιταλικό Θέατρο                                       Ερωτικό Φεστιβάλ                             Ευτυχής Πιερότος                                            Φθινόπωρο                                           Φλαουτίστας                                 Ερωτική Φωλιά                                        Γάλλοι Κωμικοί                                         Γαμήλια Τελετή                                  Αψίδα Της Απόλαυσης                                 Ιταλική Ευρηματικότητα                                        Ιταλοί Κωμικοί                                        Καλοκαίρι                         Καπριτσιόζα Πεισματάρα                                        Κήπος Ηλυσίων                             Στη Τρυφερή Ηλικία                                        Κωμική Κοκεταρία                                         Λάτρεις Περιπέτειας                                         Μαϊμού-Γλύπτης                                        Ερωτική Μουσική                               Φύλαξ Μαρμόττας                        Παρισινή Δικαιοσύνη                                           Πάρτυ Στον Κήπο                                          Υπαίθρια Γιορτή                                 Πιερότος Ζηλιάρης                                        Ερωτικός Ύμνος                                 Προετοιμασία Για Πόλεμο                                  Μεσολαβητική Πρόταση                               Σατυρίζοντας Τους Φυσικούς                                      Στο Λουτρό                                           Στο Πάρκο                               Συγκέντρωση Στο Πάρκο                     Τροβαδούρος Σερενάτας                              Βενετσιάνικο Φεστιβάλ                                             Χορός                                                Χωρικοί

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers