Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Πληρ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτ./Αρχιτ.

 
 

Πινακοθήκη 

Millet

Millet Jean-Francois, (1814-1875) Realism   

     Υπήρξεν από τους πιο πολυτάλαντους και παραγωγικούς καλλιτέχνες στο μέσο του 19ου αιώνα. Γόνος οικογένειας χωρικών και με δύσκολο ξεκίνημα, πείστηκε γρήγορα πως η πορεία του καλλιτέχνη συνδέεται με την απεικόνιση της αγροτικής ζωής και την απέδωσε μ' ευγένεια κι επισημότητα, προσδίδοντάς της τη σπουδαιότητα, που παραδοσιακά αποδιδότανε  σε σκηνές με θρησκευτικά θέματα. Παρ' όλο που στην αρχή τα έργα του γίναν αντικείμενο αντιπαραθέσεων κι αντιφατικών κριτικών, στο τέλος απέκτησε διεθνή φήμη, σε βαθμό που ένας από τους γνωστότερους πίνακές του, "Ο 'Αγγελος", να γίνει ένα από τα πιο αντιγραμμένα έργα.
     Η ευφυΐα του φαίνεται καθαρά και στα σχέδια του, (αναγνωρίζεται σαν ένας από τους μεγαλύτερους σχεδιαστές του 19ου αιώνα) καθώς και στα τοπία της τελευταίας περιόδου. (Φυσικά καμμιά απολύτως σχέση με τον άλλο Μιλέ που φιλοξενείται επίσης στο Στέκι)
     Γεννήθηκε από εύπορη οικογένεια αγροτών, στο Γκρισί πλησίον της Γκρεβίλ στη Νορμανδία, στις 4 Οκτωβρη. 19 ετών πηγαίνει στο Χερβούργο να σπουδάσει ζωγραφική, στο εργαστήριο του πορτραιτίστα Μπον Ντε Μουσέλ και 2 χρόνια μετά στο ατελιέ του Λισιέν-Τεοφίλ Λανγκλουά, ειδικευμένου σε σκηνές μάχης. Μετά 2 χρόνια, πηγαίνει στο Παρίσι να συνεχίσει τις σπουδές και γράφεται στη Σχολή Καλών Τεχνών.
     Το 1840 επιστρέφει στο Χερβούργο και κερδίζει τη ζωή του σα προσωπογράφος. Την επόμενη χρονιά παντρεύεται την Πολίν-Βιρζινί Ονό, κόρη ενός ράφτη κι εγκαθίστανται στο Παρίσι. Μα στα 3 χρόνια πάνω, η Πολίν πεθαίνει από φυματίωση, στα 23 της κι έτσι αυτός επιστρέφει στο Χερβούργο. Την επόμενη χρονιά, επιστρέφει στο Παρίσι και συζεί με την Κατρίν Λεμέρ. 2 χρόνια μετά, γνωρίζει τη πρώτη του επιτυχία στο Σαλόν, με τον πίνακα "Η Παιδική Ηλικία Του Οιδίποδα".
     Το 1848 με το έργο "Ο Λυχνιστής" που εξέθεσε στο Σαλόν, ανακαλύπτει κι ενστερνίζεται σκηνές αγροτικής ζωής, που μάλιστα θα του χαρίσουνε διεθνή φήμη. Το 1860 γίνεται ακόμα πιο διάσημος κι υπογράφει συμβόλαιο, με 2 Βέλγους εμπόρους τέχνης. Το 1864 με το έργο "Η Βοσκοπούλα" γνωρίζει τη πρώτη, πραγματικά μεγάλη επιτυχία και γίνεται ευρύτερα γνωστός σε μεγαλύτερο κοινό. 4 χρόνια μετά αρχίζει να φιλοτεχνεί το σημαντικό κύκλο με θέμα τις 4 εποχές, το τελευταίο του μεγάλο έργο.
     Το 1875 πεθαίνει στο Μπαρμπιζόν, στις 20 Γενάρη, σ' ηλικία 61 ετών και θάβεται στο κοιμητήρι του Σαγί.                            Κυρία Μιλέ (Κατρίν Λεμέρ)                                                         Ο 'Αγγελος                                                 Οι Σταχομαζώχτρες                                                  Μπάνιο Με Χήνες                                                          Λουλούδια


  Νυχτερινό Τοπίο                                         Ξεκούραση                                         Θεριστάδες                            Ο Χάρος & Ο Ξυλοκόπος                                     Αγρότης Σε Διάλειμμα                                Φουρνάρισσα                          Οικογενειακή Σκηνή                                          Θαλασσινό Τοπίο                                             Σκηνή Κήπου                                                     Καράβι                                       Πέταγμα Κορακιών                                        Τοπίο Με Πρόβατα                                             Σκηνή Υπαίθρου                                    'Αντρας Με Τσάπα                                    Σπορέας                                    Βοσκός                             Ώρα Πλεξίματος                                     Πλύσιμο Στο Ποτάμι                                                      Aνάπαυση                                         Χαρούμενο Τοπίο                         Ερωτικός Χορός                                Ο Παπαγάλος Της Γιαγιάς

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers