Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Πληρ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτ./Αρχιτ.

Κλασσικά ΙΙ

 
 

Πινακοθήκη 

Stubbs

Stubbs George, (1724-1806) Romanticism

     Υπήρξεν από τους σημαντικότερους 'Αγγλους ζωγράφους του 18ου αιώνα, γνωστός κυρίως για τις απεικονίσεις αλόγων. Αυτοδίδακτος, ξεκίνησε σα προσωπογράφος, μα χάρη στην ενδελεχή μελέτη της ανατομίας των ζώων, κατόρθωσε να τ' αποδόσει με μοναδικήν ακρίβεια. Εκτός αυτών φιλοτέχνησε και χαριτωμένες βουκολικές σκηνές. Είχε πάντα την ανησυχία κι επιθυμία να βελτιώσει τη τεχνική του και προς το τέλος της ζωής του, άρχισε ν' ασχολείται με μια φιλόδοξη συγκριτική μελέτη της ανατομίας ανθρώπου και διαφόρων ζώων.
     Γεννήθηκε στο Λίβερπουλ25 Αυγούστου 1724, γιος του Τζον, -βυρσοδέψη κι εμπόρου σελών- και της Μαίρη. 17 ετών χάνει τον πατέρα του κι αποφασίζει να μαθητεύσει κοντά σ' ένα τοπικό καλλιτέχνη, τον Χάμλετ Γουϊτστάνλεϋ, μα μετά από διαφωνία, επιστρέφει σπίτι του. Το 1744 πηγαίνει στο Γουΐγκαν και το Λιντς για παραγγελίες πορτρέτων κι εκεί βοηθά τον τοπικό γιατρό, Τσαρλς 'Ατκινσον, σε πολλές επεμβάσεις ανατομίας. Τον επόμενο χρόνο τελειώνει τον πρώτο του πίνακα "Πορτρέτο Του Σερ Χένρι & Της Λαίδης Νέλθορπ". Το 1747 προσλαμβάνεται από τον γιατρό Τζον Μπάρτον για να εικονογραφήσει το βιβλίο του, με θέμα τη μαιευτική. Το 1754 επισκέπτεται την Ιταλία, εμπνέεται τα 2 έργα του με θέμα το λιοντάρι και τ' άλογο κι όταν επιστρέφει πίσω, αναλαμβάνει την οικογενειακήν επιχείρηση.
     Το 1756 παντρεύεται τη Μαίρη Σπένσερ, πηγαίνουνε στο Λινκονσάιρ όπου μένουν 1,5 χρόνο και γράφει το βιβλίο "Η Ανατομία Του Αλόγου". Γεννιέται ο γιος τους Τζωρτζ. 2 χρόνια μετά, εγκαθίστανται στο Λονδίνο, γνωρίζει τον Χένρι 'Αντζελο και φιλοτεχνεί σπουδές αλόγων για τον πατέρα του Χένρι, που χάρη του, παίρνει παραγγελίες. Το 1762 εκθέτει έργα του, στην Ένωση Καλλιτεχνών και γίνεται ολοένα και πιο διάσημος. Το 1770, σε συνεργασία με τον Τζόσουα Γουέστγουντ, ζωγραφίζει πάνω σε κεραμικές πλάκες μα γνωρίζει παταγώδη αποτυχία. Το 1781 διαφωνεί με τη Βασιλικήν Ακαδημία κι έτσι στερείται τον τίτλο του ακαδημαϊκού. Το 1790 έχει οικονομικά προβλήματα λόγω πληθωρισμού, αλλά τονε βοηθά η Ιζαμπέλ Σόλτονστολ.
     10 Ιούλη 1806, πεθαίνει από καρδιακή προσβολή, σ' ηλικία 82 ετών.


 Αυτοπροσωπογραφία                                                      'Αλογα Στο Λιβάδι                                                         "Μambrino"                                           Eπιθεώρηση Φρουράς                                                    Ψαρής                                             'Αλογο & Αναβάτης                                                    Αγελάδες Στο Ποτάμι                                          Γατόπαρδος Με Δυο Ινδούς                                      Ξεκούραση Στο Δέντρο


 Μαϊμού                                Λιοντάρι Επιτίθεται Σ' 'Αλογο                                                  Κυνηγόσκυλα                      Βόλτα Νιόπαντρων Με Την 'Αμαξα                                  Κυρία Διαβάζει Στο Δάσος                                                  Ξεκίνημα Κυνηγιού                                             Ζεύγος Ελαφιών                                              Κυνηγόσκυλο                                          Κυνήγι Στο Γκρόσβενορ                                                Τάρανδος                                                     Ξεμούδιασμα                                                             Ζέμπρα


 Χουϊστλτζάκετ

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers