Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Πληρ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτ./Αρχιτ.

 
 

Πινακοθήκη 

Corot

Corot Jean-Baptiste Camille,(1796-1875)Realism

     Ένας μεγάλος ταξιδευτής-ζωγράφος, με χρυσή καρδιά. Ζωγράφισεν έξω από τις πόρτες των σπιτιών, φιλοτέχνησε πορτρέτα, τοπία και συνέθεσε μεγάλους ιστορικούς πίνακες. Είχε πολλούς φίλους γιατί ήτανε γενναιόδωρος μαζί τους, ηθικά κι υλικά. Πάντα βοηθούσε τους νέους καλλιτέχνες, αλλά η ανθρωπιά τους προς αυτόν, δεν ήταν ανάλογη. Έστειλε χρήματα και βοήθησε τον Daumier όταν έμεινε τυφλός και χρεωκόπησε, υποστήριξεν οικονομικά την οικογένεια και τη χήρα του Μιλέ, όταν εκείνος πέθανε.
     Γεννήθηκε στο Παρίσι στις 16 Ιουλίου 1796. Η μητέρα του ήταν υφάντρα των αριστοκρατών. Στα 19 του ξεκινά μαθητεία στο ατελιέ κάποιου μαθητή του Νταβίντ και παράλληλα στήνει ατελιέ, στο εξοχικό του πατέρα του, στο Ville-d' Array, κοντά στις Βερσαλλίες. Το 1822 με άδεια κι οικονομική ενίσχυση από τους γονείς του, αφιερώθηκε εξ ολοκλήρου στη ζωγραφική. Ήταν ένας γεννημένος ταξιδιώτης κι αρχίζει τα πρώτα κοντινά του ταξίδια. Το 1825 πηγαίνει στη Ιταλία και παραμένει 2 χρόνια στη Ρώμη. Αυτή θα γίνει πηγή έμπνευσής του. Η εξοχή της Ρώμης θα του διδάξει το φως και την αξία της πινελιάς. Τα σχέδια που φιλοτεχνεί εκεί είν' αυθόρμητα, αντίθετα από τα τοπία που συνθέτει με μεγάλη και σοβαρή μελέτη.
     Το 1833 κερδίζει το πρώτο βραβείο στο Σαλόν και το 1847 βραβεύεται με το μετάλλιο της Λεγεώνας Της Τιμής. Η καλλιτεχνική ωρίμανσή του, προετοίμασε το έδαφος για το πέρασμα στον νατουραλισμό.
     Από τη Γαλλία έκανε πολλά ταξίδια, επιστρέφοντας στην Ιταλία κατά καιρούς (1834, 1843), αλλά και Βέλγιο κι Ολλανδία (1854), Αγγλία (1862) και μερικές φορές στην Ελβετία. Το 1850 η ζωγραφική του θα υποστεί μια σημαντικήν αλλαγή, προσεγγίζει προς ένα πιο νεφελώδες και τεχνικόν ύφος, που προκαλεί μεγαλύτερην αποδοχή μεταξύ κοινού και κριτικών. Ειδικά τα τοπία του, αποκτούνε μεγαλύτερην ελευθερία και φαντάζουν ασημένια, επηρεασμένα κάπως κι από τον ιμπρεσσιονισμό. Οι εικόνες κι οι σπουδές του είναι χωρίς αυτή τη νέαν επεξεργασία.
     Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Κομμούνας (1868) εγκαταλείπει το Παρίσι και διαμένει αρχικά στο Arras κι έπειτα πηγαίνει στο Douai για να επισκεφτεί τον φίλο του, Alfred Robaut, που θα εργαστεί για τη βιογραφία του. Το 1870 εκλέγεται μέλος της κριτικής επιτροπής του Σαλόν. Κατά τη διάρκεια του Γαλλο-Πρωσσικού Πολέμου (1870), διέθεσε σημαντικό μέρος της περιουσίας του, για την άμυνα της χώρας του.
     Στις 22 Φλεβάρη 1875 στο Ville-d'Avray, σ' ηλικία 79 ετών, η μεγάλη, ευαίσθητη και ταξιδιάρικη του καρδιά, σταματά για πάντα.
_______________________________________________                     'Αγιος Σεβαστιανός                          Κοπελιά Με Ροζ Φόρεμα                                    Αγκοστίνα                                   Βάπτιση Του Ιησού                                                       'Αμαξα                        Ανάμνηση Από Το Montefontaine                       Ανάμνηση Από Τη Λίμνη Νέμι: Ιταλία                          Ανατολίτισσα                                       Γυναίκα Στα Μπλε          Καθιστός Μοναχός Διαβάζει                                          Το Γράμμα                Κορίτσι Με Μαργαριτάρι                         Σταματημένο Διάβασμα


 Αρματωμένος 'Αντρας                                           Δέντρα Του Βάλτου


 Ειδύλλιον                                                Φλωρεντία: 'Αποψη                                                      Γέφυρα Νάρνι                             Γιδοβοσκοί & 'Αποψη Του Χωριού                                               Λα Ροσέλ: Λιμάνι


 Λίμνη Στο Δάσος                                                        Μύλος


 Νύμφη Παίζει Μ' Ερωτιδέα   Ο Ορφέας Οδηγεί Την Ευριδίκη Έξω Από Τον 'Αδη                                              Περίπατος Του Πουσέν                         Ένα Πρωινό Με Νύμφες Που Χορεύουν                                          Τοπίο Στη Λίμνη Με Βαρκάρη


 Λίμνη


 Ville D' Array                                                Ville D' Avray


 Xωριάτισσα Μ' Αγελάδα

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers