ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

Öáíôáóôéêü 

ÌðáëÜíïò Ãéþñãïò: Êïñõöáßïò Ìáò ÌåôáöñáóôÞò ÅÖ


   
                                             Βιογραφικü

     Ο πρþτος κι ο σημαντικüτερος συγγραφÝας, μεταφραστÞς κι εξερευνητÞς του χþρου της ΕΦ στην ΕλλÜδα. ΓεννÞθηκε στις 12 Απρßλη 1944 στη ΠλÜκα και μεγÜλωσε στο ΠαγκρÜτι. ΠÝρασε απü κÜμποσες ανþτερες κι ανþτατες σχολÝς, χωρßς να τελειþσει καμßα (ΠÜντειος, Σιβιτανßδειος Μßτσιγκαν) γιατß καμμßα δε βρÞκε αρκετÜ ενδιαφÝρουσα, δε χρησιμοποßησε την υποτροφßα φυσικÞς απü το ºδρυμα ΦουλμπρÜιτ, κι εργÜστηκε για μερικÜ χρüνια ως φωτογρÜφος, πÞρε κατÜ λÜθος Ýνα δßπλωμα αγγλικÞς κι εργÜστηκε για λßγα χρüνια ως καθηγητÞς ξÝνων γλωσσþν, πριν τα εγκαταλεßψει üλα για ν' ασχοληθεß αποκλειστικÜ με την Ýρευνα και το γρÜψιμο.

     ΣυγγραφÝας-παρουσιαστÞς στην τηλεοπτικÞ σειρÜ (1995) "Τα Αινßγματα Της ΕλλÜδας".
     ΔιεθνÝς βραβεßο μετÜφρασης Ýργων ΕπιστημονικÞς Φαντασßας
     Κarel (1984) απü την World Science Fiction Association.
     ΕκατοντÜδες Üρθρα και διηγÞματα σε περιοδικÜ κι εφημερßδες.
     ΔεκÜδες συνεντεýξεις σε τηλεüραση κι εφημερßδες.
     ΠολλÝς διαλÝξεις σε συλλüγους, σεμινÜρια κ.λπ.
     ΣυγγραφÝας πολλþν βιβλßων ¸ρευνας του Φανταστικοý, πολλÜ απü τα οποßα Ýχουν γßνει μπεστ-σÝλερ, αλλÜ κι αρκετþν Üλλων υπü Ýκδοση.
     ΜεταφραστÞς περισσüτερων απü 100 βιβλßων Ýρευνας του Φανταστικοý, επιστημονικÞς κι ηρωικÞς φαντασßας, τρüμου κ.λπ., αλλÜ κι αρκετþν Üλλων υπü Ýκδοση. ΔιετÝλεσε επßσης αντιπρüσωπος στην ΕλλÜδα της διεθνοýς ερευνητικÞς οργÜνωσης Ýρευνας Aerial Phenomena Research Organization (APRO).

    ΣυνÝγραψε πÜνω απü 20 βιβλßα με ανÜλογη θεματολογßα, μετÝφρασε επßσης κÜπου εκατü τßτλους, ανÜμεσÜ τους Ασßμοφ, Κλαρκ, ΛÜβκραφτ, Οýρσουλα Λε Γκεν, ΧÜουαρντ, ¸λενα ΜπλαβÜτσκι, ¢λιστερ Κρüουλι και Ντßον Φüρτσιουν -διÝθετε, λÝνε, μιαν ιδιαßτερα πλοýσια βιβλιοθÞκη με πολλÝς σπÜνιες εκδüσεις, ελληνικÝς και ξÝνες. Τη 10ετßα του '00 επανεκδüθηκαν απü τον ßδιο üλα σχεδüν τα βιβλßα του, εμφανιζüταν μÜλιστα τακτικÜ σε τηλεοπτικÝς εκπομπÝς μÝχρι πριν απü μερικÜ χρüνια οπüτε αποτραβÞχτηκε απü το δημüσιο χþρο. Για τη μεταφραστικÞ του δουλειÜ του απονεμÞθηκε το 1984 το βραβεßο Κarell, το 1984 που δßνει κÜθε χρüνο σ' Ýναν μεταφραστÞ απü üλο τον κüσμο η World Science Fiction Association. "¼ταν γεννÞθηκα δεν υπÝγραψα κανÝνα χαρτß", Þταν η γνωστüτερη ρÞση του.
     Αποφεýγει να μιλÜ για τον εαυτü του, καθþς και τις δημüσιες εμφανßσεις. Πιστεýει πως τα βιβλßα του μιλÜνε καλλßτερα γι' αυτüν. Παρ' üλ' αυτÜ, Ýχει γρÜψει μιαν αυτοβιογροφßα που αξßζει να παρατεθεß:

     "¼σο απßστευτο κι αν φαßνεται, γεννÞθηκα την περασμÝνη χιλιετßα στην ΑθÞνα και μÜλιστα ακριβþς μüλις λßγα μÝτρα απü τη βÜση του βρÜχου κÜτω απü την Ακρüπολη, στην ΠλÜκα. Δεν εßναι απüλυτα διαπιστωμÝνο üτι για εκεß με προüριζε ο πελαργüς, επειδÞ μüλις συνειδητοποßησα üτι σκüπευε να με αφÞσει κÜπου στην ΑθÞνα τον δÜγκωσα Üγρια στο πüδι -και σßγουρα θα Þταν κουτσüς μÝχρι σÞμερα, αν δεν τýχαινε να μην Ýχω ακüμη δüντια τüτε, λüγω ηλικßας. Τþρα Ýχω, μÝχρι να τα χÜσω πÜλι λüγω ηλικßας.
     ¼πως και 'να χει, γεννÞθηκα εντελþς απρüθυμα -γκρινιÜζοντας, γρυλßζοντας και μουρμουρßζοντας- συνÞθειες που τις Ýχω ακüμη. Την αρχαßα εκεßνη εποχÞ που συνÝβη το παραπÜνω δραματικü επεισüδιο με τον πελαργü, η ΑθÞνα Þταν ακüμη υπü γερμανικÞ κατοχÞ -οι Γερμανοß κατακτητÝς εßχανε τραβÞξει πολλÜ κατÜ τη διαμονÞ τους στη χþρα μας, αλλ' Üντεχαν ακüμη. ΜετÜ -αν και δε το ανακοßνωσε η τηλεüραση γιατß, ευτυχþς, δεν εßχε ανακαλυφθεß ακüμη- μÜθανε τι εßχε φÝρει ο πελαργüς και, πλÝον, δεν Üντεξαν Üλλο. ¸φυγαν Üρον-Üρον απü την ΕλλÜδα. Μπορεß, μÜλιστα και να προλÜβανε και τον πελαργü, που απομακρυνüταν κοýτσα-κοýτσα και δεν μποροýσε να πετÜξει γρÞγορα... 
     MετÜ μεγÜλωσα και μεταξý Üλλων κακþν συνηθειþν, Ýμαθα να διαβÜζω. Μην Ýχοντας αρκετÜ χρÞματα για να συχνÜζω σε νυχτερινÜ κÝντρα και μεζεδÜδικα, Üρχισα να συχνÜζω σε βιβλιοθÞκες. Εκεß, δυστυχþς, δε μποροýσα να τσιμπþ τις κοπÝλες που τυχüν βρßσκονταν στο χþρο -επειδÞ στις βιβλιοθÞκες επιβÜλλεται η σιωπÞ κι οι κοπÝλες θα τσßριζαν. ¸τσι, αναγκαστικÜ, Üρχισα να διαβÜζω τα βιβλßα.
     ΠÜντως, μüλις κατÜλαβα üτι μεγÜλωσα, Üρχισα να γκρινιÜζω, να γρυλßζω και να μουρμουρßζω, σας εßπα: μου εßχε γßνει συνÞθεια, την οποßα και διατηρþ ακüμη.
     Δεν εßχα καλÜ-καλÜ μεγαλþσει κι εξαιτßας των κακþν συνηθειþν που εßχα αποκτÞσει με το διÜβασμα, Üρχισα να γρÜφω. Και κÜποιοι απü σας να με διαβÜζετε, μια νÝα λαμπρÞ σελßδα Üνοιξε στην Ιστορßα... Η σειρÜ σας τþρα να αρχßσετε να γκρινιÜζετε, να γρυλßζετε και να μουρμουρßζετε. Μη το κÜνετε, γιατß, σßγουρα, üλ' αυτÜ θα γραφτοýνε κÜποτε με χρυσÜ γρÜμματα στην Ιστορßα.
   ΤÝλος πÜντων μπορεß κι επßχρυσα Þ και με μαρκαδüρο στις τουαλÝτες της
".


  (Σημ ΔικÞ Μου: Εýχομαι να τον Ýχει ο Θεüς καλÜ και να μας χαρßζει Ýτσι üπως μας... κακüμαθε για χρüνια, τüσα θαυμαστÜ πετρÜδια. Εγþ προσωπικÜ τον ευχαριστþ απü τη καρδιÜ μου και του εýχομαι καλÞ δýναμη! 2008 Π.Χ. )

   (Σημ. ΔικÞ Μου 2: Δυστυχþς ο κýριος Γιþργος μας Üφησε για τη ΓειτονιÜ των ΑγγÝλων στις 18 ΦλεβÜρη 2020, στην ηλικßα των 76 ετþν, αφÞνοντας συνÜμα πßσω του Ýνα τερÜστιο κενü. Ελαφρý το χþμαΠ. Χ. 

==========================

                                    ΕκδÞλωση Φιλßας

     ¹ταν μια ιστορικÞ μÝρα για τον πλανÞτη Ζορßλ. Ο ΥπÝρτατος ΣυντονιστÞς Μπριλ Þταν στη μεγÜλη αßθουσα των ακροÜσεων, μαζß με τους διασημüτερους επιστÞμονες του πλανÞτη, καθþς και τους ΣυντονιστÝς üλων των μεγÜλων περιοχþν. ΠαρÜ την παροιμιþδη ψυχραιμßα και φλεγματικüτητα των Ζοριλßων, η μεγÜλη αßθουσα βοýιζε απü τις πυρετþδεις συζητÞσεις των εκπροσþπων. Σ' οποιαδÞποτε Üλλη περßπτωση αυτü θα προκαλοýσε σκÜνδαλο, γιατß Þταν ασυγχþρητη απρÝπεια να μιλοýν üλοι μαζß μπροστÜ στο πρüσωπο του ΜεγÜλου ΣυντονιστÞ. ΣÞμερα üμως δεν Þταν οποιαδÞποτε περßπτωση κι ο Μπριλ δεν Ýδειξε κανÝνα σημεßο ενüχλησης. ¹ταν üμως φανερÜ αναστατωμÝνος. ΣÞκωσε προειδοποιητικÜ τις κεραßες του, και σχεδüν αμÝσως οι κουβÝντες σταμÜτησαν.
 -"Κýριοι!" φþναξε. "Η þρα περνÜ κι οι ξÝνοι θα φτÜσουν σÞμερα το απüγευμα. Δεν Ýχουμε πολý καιρü στη διÜθεσÞ μας και θα πρÝπει να σας εξηγÞσω πως Ýχει η κατÜσταση. ΠροσÝξτε, γιατß Ýνα στραβü βÞμα εκ μÝρους μας μπορεß να σημÜνει διαπλανητικü πüλεμο, μ' Üγνωστες συνÝπειες και για τους δυο λαοýς. ΕπειδÞ πολλοß απü σας δε γνωρßζετε τα γεγονüτα στο σýνολü τους, θα προσπαθÞσω να σας εξηγÞσω με λßγα λüγια, πως Ýχουν τα πρÜγματα.
 "¼πως γνωρßζετε, πριν λßγους μÞνες οι επιστÞμονÝς μας μπüρεσαν να τελειοποιÞσουν μια ειδικÞ κατηγορßα διαστημικþν ανιχνευτικþν δορυφüρων, που στÜλθηκαν σε üλους τους πλανÞτες του ηλιακοý μας συστÞματος, με σκοπü να εντοπßσουν αν κÜποιος απü αυτοýς Ýχει πÜνω του ζωντανÜ üντα. ΓρÞγορα μÜθαμε üτι ο τρßτος πλανÞτης απü τον Þλιο Ýχει üχι μüνο ζωÞ, αλλÜ κι üτι οι κÜτοικοß του Ýχουν αναπτýξει Ýναν πολιτισμü ανÜλογο με το δικü μας, αν και πολý διαφορετικü, ταυτüχρονα. Τα πλÜσματα που τον κατοικοýν μοιÜζουν σε μας σε γενικÝς γραμμÝς, αλλÜ, απü üσο μπορÝσαμε να κρßνουμε, διαφÝρουν σε üλα τα Üλλα. ΣτÜθηκε αδýνατο στους ψυχοκοινωνιολüγους μας να καταλÜβουν την ψυχολογßα τους και τα κοινωνικÜ τους συστÞματα. Δεν γνωρßζουμε αν ανÞκουν σε Ýνα ενιαßο σýνολο üπως εμεßς, Þ σε μικρÝς κοινωνικÝς ομÜδες.
 "Ο χαρακτÞρας τους θα πρÝπει να εßναι πολý διαφορετικüς απü το δικü μας, αν σκεφτοýμε üτι διαθÝτουν δýο μüνο φýλα, Ýνα απü τα οποßα εκτελεß χρÝη γεννÞτορα. Δε διαθÝτουν τρßτο φýλο, που γονιμοποιεßται απü τα Üλλα δýο, üπως συμβαßνει σε μας. ΑυτÞ η διαφορÜ και μüνο θα Þταν αρκετÞ, για να δημιουργÞσει δυσκολßες στην κατανüηση της ψυχολογßας τους σε τüσο σýντομο χρονικü διÜστημα.
"Δυστυχþς, δεν εßναι αυτÞ η μüνη δυσκολßα στις προσπÜθειες μας να καταλÜβουμε πως σκÝπτονται. Το βασικü πρüβλημα εßναι Üλλο. Η γλþσσα τους εßναι σε πολý διαφορετικÜ επßπεδα συχνüτητας απü τη δικÞ μας. Εμεßς μιλÜμε σε πολý υψηλÝς συχνüτητες κι εκεßνοι σε πολý χαμηλÝς. Δεν μποροýμε, üχι μüνο να μιμηθοýμε τους Þχους ο Ýνας του Üλλου, αλλÜ οýτε καν να τους ακοýσουμε.
 "Πιστεýουμε üτι μετÜ απü αρκετü χρüνο θα μπορÝσουμε να σπÜσουμε το γλωσσικü φρÜγμα και να βροýμε τρüπο συνεννüησης. Το δυστýχημα εßναι üτι δεν διαθÝτουμε αυτü το χρüνο. Εντελþς συμπτωματικÜ και πριν μερικοýς μÞνες, οι κÜτοικοι του τρßτου πλανÞτη εκτüξευσαν  Ýνα επανδρωμÝνο διαστημüπλοιο με προορισμü το δικü μας πλανÞτη. ¼πως ξÝρετε, αυτü το διαστημüπλοιο θα πρÝπει να προσεδαφιστεß σÞμερα.
 "Η πρþτη επαφÞ θα Ýχει τρομακτικÞ σημασßα. Δεν γνωρßζουμε σχεδüν τßποτε για τις συνÞθειες και τα Ýθιμα των ξÝνων, και ßσως μια αθþα μας κßνηση μπορεß να μεταφραστεß σαν εχθρικÞ, με ανυπολüγιστες συνÝπειες. ΠρÝπει, με κÜθε θυσßα να τους δþσουμε να καταλÜβουν üτι εßμαστε φßλοι κι üτι αποβλÝπουμε σε μια αμοιβαßα συνεργασßα . Δεν πρÝπει να επιστρÝψουμε η Üγνοια μας να οδηγÞσει σε κÜποια σοβαρÞ παρεξÞγηση.
 "Ευτυχþς, οι τροχιακοß ανιχνευτÝς που στεßλαμε γýρω απü το πλανÞτη τους, μπüρεσαν και μας Ýστειλαν μια σειρÜ εικüνων απü τη ζωÞ στο πλανÞτη. Αντß να χρησιμοποιÞσουμε δικÜ μας κινηματογραφικÜ üργανα, μπορÝσαμε και συλλÜβαμε δικÝς τους εκπομπÝς, που προβÜλλονται σε κÜτι μικρÝς συσκευÝς με οθüνη. Απü τις εικüνες που εßδαμε, προσπαθÞσαμε να συμπερÜνουμε ποιος εßναι ο πιο συνηθισμÝνος τρüπος - και συνεπþς κι ο πιο φιλικüς - υποδοχÞς ξÝνων στον τρßτο πλανÞτη. ΒÜσει των στοιχεßων αυτþν, ετοιμÜσαμε την πιο φιλικÞ υποδοχÞ που μποροýσαμε, Ýτσι üπως την εßδαμε να συνηθßζεται στις μικρÝς οθüνες του τρßτου πλανÞτη.
 "Το διαστημüπλοιο, που θα φτÜσει σÞμερα στον πλανÞτη μας ξεκßνησε απü μια περιοχÞ του τρßτου πλανÞτη, που οι κÜτοικοß της την αναφÝρουν με τα εξÞς γραμμικÜ σýμβολα - στην οθüνη πßσω απü τον Μπριλ φÜνηκαν κÜτι περßεργες γραμμÝς στην εξÞς σειρÜ: ΑΜΕΡΙΚΑ -αλλÜ κανεßς δεν ξÝρει τον Þχο της ονομασßας.
 "ΑυτÜ εßναι τα ελÜχιστα που προλÜβαμε να μÜθουμε. Τþρα πριν φýγετε, θα πÜρετε γραμμÝνες τις οδηγßες σας για το τι πρÝπει να κÜνει ο καθÝνας, üταν φτÜσουν οι ξÝνοι μας. Ευτυχþς που οι τηλεοπτικÝς τους εκπομπÝς μας Ýδωσαν μια ιδÝα για το τι συνηθßζεται στον τρßτο πλανÞτη. Δεν Ýχω να προσθÝσω τßποτα Üλλο
".

     Το διαστημüπλοιο με τα διακριτικÜ της ΝΑΣΑ εßχε μπει Þδη σε τροχιÜ γýρω απü το πλανÞτη. Η φωνÞ του κυβερνÞτη ΓκÜρνερ Ýδωσε μÝσω του Ιντερκüμ τις απαραßτητες οδηγßες για την προσεδÜφιση. Οι Üντρες Þταν Ýτοιμοι για την πρþτη επαφÞ. Η Γη γνþριζε απü καιρü üτι ο πλανÞτης Þταν κατοικημÝνος απü νοÞμονα üντα, χÜρη στα ανιχνευτικÜ σκÜφη-ρομπüτ, που 'χανε προηγηθεß της επανδρωμÝνης αποστολÞς. Οι πληροφορßες τους Ýδειχναν üτι επρüκειτο για Ýναν φιλειρηνικü πολιτισμü κι ο κυβερνÞτης δεν ανησυχοýσε καθüλου. Εßχε επαναλÜβει πολλÝς φορÝς δοκιμαστικÜ τη στιγμÞ της πρþτης επαφÞς. Αυτüς κι οι Üντρες του θα κατÝβαιναν απü το σκÜφος τους φανερÜ Üοπλοι. Ο ßδιος θα Ýκανε τρßα βÞματα μπροστÜ και θα σÞκωνε το δεξß του χÝρι σε μια παγκüσμια -üπως Ýλπιζαν οι επιστÞμονες της ΝΑΣΑ- χειρονομßα φιλßας.
     Παρ' üλη τη ψυχολογικÞ προετοιμασßα ο κυβερνÞτης ΓκÜρνερ δε μποροýσε να μη νιþσει Ýντονη ταραχÞ, üταν λßγες þρες αργüτερα, το σκÜφος του ακουμποýσε απαλÜ στο Ýδαφος του ξÝνου πλανÞτη. Ο ιδρþτας Ýτρεχε Þδη στο πρüσωπü του, πßσω απü το κρÜνος, καθþς Üνοιγε η πüρτα του σκÜφους. Η φαρδιÜ σκÜλα κατÝβηκε αργÜ, μεγαλüπρεπα, σαν να Ýνιωθε κι αυτÞ τη σοβαρüτητα της ιστορικÞς στιγμÞς. Ο κυβερνÞτης προχþρησε, και με üσο μεγαλýτερη αξιοπρÝπεια μποροýσε, κατÝβηκε τη σκÜλα. Πßσω του, με την ßδια αξιοπρÝπεια, ακολουθοýσε και το πλÞρωμα. ¸κανε τρßα βÞματα μπροστÜ, κοßταξε το πλÞθος που περßμενε και σÞκωσε το δεξß χÝρι, σε Ýνδειξη φιλßας. Μια στιγμÞ αργüτερα, με το ßδιο χÝρι, προσπαθοýσε να προφυλÜξει το κεφÜλι του κÜτω απü τη σκÜλα μαζß με τους Üντρες του, μÝσα σε μια βροχÞ απü πÝτρες και κοκτÝιλ Μολüτωφ.
 -"ΑναρωτιÝμαι μüνο, που διÜβολο μÜθαν αγγλικÜ;", ψιθýρισε.
     Πßσω τους, μÝσα στο πλÞθος, τα πλακÜτ Ýγραφαν καθαρÜ και με κεφαλαßα γρÜμματα: «ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ» και «ΓΙΑΝΚΙΣ ΓΚΟΟΥ ΧΟΟΥΜ» και «ΝΑΤΟ-ΣΙΑ-ΠΡΟΔΟΣΙΑ» ... και...
     ¹ταν η μüνη χαρακτηριστικÞ υποδοχÞ που δε θα δειχναν ποτÝ οι τηλεορÜσεις πßσω στη Γη.
__________________________________

                                                 ΜπλιÝκ

     ¼ταν με ειδοποßησαν απü το Υπουργεßο Εσωτερικþν üτι εßχα τοποθετηθεß σαν εμπορικüς ακüλουθος στην πρεσβεßα μας στον πλανÞτη Ροβ, ποτÝ δε φανταζüμουν τι εßχα ν' αντιμετωπßσω.
     Ο Ροβ Þταν Ýνας πλανÞτης που εßχαμε Ýρθει σ' επαφÞ μαζß του πριν λßγα χρüνια και πριν λßγους μÞνες εßχαμε αναπτýξει διπλωματικÝς σχÝσεις με τους κατοßκους του. Εßχα ακοýσει πως ο πλανÞτης εßχε θαυμÜσιο κλßμα και πολý φιλικοýς κατοßκους αν και πολý αηδιαστικοýς στην üψη. ΠÜντως ελÜχιστα πρÜγματα εßχα υπüψη μου σχετικÜ μ' αυτüν, üταν με ειδοποßησαν για τη τοποθÝτηση.
     Το αστρüπλοιο μπÞκε κανονικÜ σε τροχιÜ γýρω απü τον Ροβ και περιμÝναμε να Ýρθει το μικρü διαστημικü φÝρι να μας παραλÜβει. ¼πως θα ξÝρετε, τ' αστρüπλοια ποτÝ δε προσγειþνονται στην επιφÜνεια ενüς πλανÞτη κι εßναι φτιαγμÝνα ειδικÜ για το διÜστημα. Δε χρειÜστηκε να περιμÝνουμε πολý και το διαστημικü φÝρι Ýφτασε στην þρα του. Μαζß εßχε Ýρθει κι ο γραμματÝας της πρεσβεßας μας, που εßχε φτÜσει με τους πρþτους, πριν λßγους μÞνες. ¹ταν πολý συμπαθητικüς κι ευγενικüς νεαρüς, που Þδη κουβαλοýσε μαζß του αρκετÜ πληροφοριακÜ φυλλÜδια σχετικÜ με τον πλανÞτη. Δεν εßχα καμιÜ διÜθεση να διαβÜσω, Üλλωστε ο χρüνος Þταν ελÜχιστος και το εßπα στον γραμματÝα. Με κοßταξε και ξεροκατÜπιε. Με κÜπως ανÞσυχο ýφος Ýβγαλε μια μεγÜλη τσÜντα κÜτω απü το κÜθισμα, την Üνοιξε και μÝσα εßδα μια περßεργη μονοκüμματη πλαστικÞ φüρμα. Το πιο περßεργο Þταν üτι εßχε κι Ýνα διαφανÝς κρÜνος, που κÜλυπτε üλο το κεφÜλι. ¸μοιαζε σαν τις διαστημικÝς φüρμες, αλλÜ δεν Þταν διαστημικÞ.
 -"Μπορεßτε σας παρακαλω να τη φορÝσετε;" μου εßπε ο συμπαθητικüς γραμματÝας. "ΠρÝπει να εßναι στα μÝτρα σας". Τον κοßταξα με απορßα.
 -"Δεν καταλαβαßνω. Απü τα λßγα που ξÝρω για τον Ροβ το κλßμα του εßναι θαυμÜσιο, η ατμüσφαιρÜ του αναπνεýσιμη για τον Üνθρωπο και δεν υπÜρχει κανÝνα πρüβλημα. Τüτε γιατß η φüρμα";
 -"ΦορÝστε τη", ξεροκατÜπιε πÜλι "και θα σας εξηγÞσω". Τι να κÜνω; ΚÜτι θα Þξερε. 'Αρχισα ν' αγωνßζομαι να φορÝσω τη φüρμα και σας βεβαιþ πως δεν Þταν εýκολο σε συνθÞκες χωρßς βαρýτητα.
 -"Για üλα φταßει μια Üτυχη παρεξÞγηση", Üρχισε ο γραμματÝας, "üταν Ýγινε η πρþτη τυχαßα επαφÞ στο διÜστημα και μας ειδοποßησαν üτι θα κατÝβαινε ο πρþτος αντιπρüσωπος των Ροβιανþν στη Γη, μας εßχανε προειδοποιÞσει πως Þταν πλÜσματα με πολý αηδιαστικÞ εμφÜνιση αν και κατÜ τ' Üλλα, πολý Ýξυπνα και φιλικÜ. ΒÝβαια Ýχουμε συναντÞσει πολλÝς μορφÝς ζωÞς στο διÜστημα που Þταν αηδιαστικÝς με τα δικÜ μας κριτÞρια, αλλÜ οι Ροβιανοß Þταν κÜτι Üλλο..." ξεροκατÜπιε πÜλι. "'Αλλο να στο λÝνε κι Üλλο να το βλÝπεις". 'Αρχισα να νιþθω Üσχημα. Που το πÞγαινε;
 -"Κι η παρεξÞγηση;" ρþτησα.
 -"Να, στο διαστημοδρüμιο üλα Þταν Ýτοιμα για την υποδοχÞ. ΜπροστÜ-μπροστÜ περßμενε ο υπουργüς των εξωτερικþν επßσημα ντυμÝνος και χαμογελαστüς. Η αλÞθεια εßναι, πως δεν εßχε ιδιαßτερη διÜθεση. Μüλις εßχε γυρßσει απü επßσημο γεýμα κι εßχε πιει μÜλλον κÜτι περισσüτερο απ' ü,τι Ýπρεπε. ¼χι πως εßχε μεθýσει αλλÜ να, το ποτü, το φαÀ κι η ζÝστη στο διαστημοδρüμιο τον εßχανε πειρÜξει. ΠÜντως, Ýσφιγγε τα δüντια, Ýκανε υπομονÞ και χαμογελοýσε. Το απαιτοýσε η θÝση του κι η περßπτωση. ¼πως εßπα, μας εßχανε προειδοποιÞσει πως ο Ροβιανüς εßχε αηδιαστικÞ εμφÜνιση, αλλÜ κανεßς δε περßμενε αυτü που εßδαμε üταν Üνοιξε η πüρτα του διαστημοπλοßου. Ο Ροβιανüς βγÞκε -τι λÝω βγÞκε; ξεχýθηκε μÜλλον- Ýξω. Μπορεßς να φανταστεßς Ýνα σωρü μπαγιÜτικα εντüσθια να στÝκονται üρθια κÜπου ενÜμιση μÝτρο, συγκρατημÝνα απü μια κιτρινοπρÜσινη, γλοιþδη μεμβρÜνη και μÝσα να βλÝπεις να κινοýνται διÜφορα ακατονüμαστα αντικεßμενα και να γουργουρßζουν διÜφορα υγρÜ".
     Τον κοßταξα νιþθωντας να γουργουρßζουν στο στομÜχι μου διÜφορα υγρÜ. Δε μποροýσα να το φανταστþ, οýτε κι Þθελα. Του το εßπα. ΣυνÝχισε:
 -"Ε λοιπüν, ο Ροβιανüς Þταν κÜτι ακüμα χειρüτερο".
 -"Εγþ θα Ýκανα εμετü αν τον Ýβλεπα ξαφνικÜ", εßπα.
 -"Ε αυτü Ýκανε κι ο υπουργüς! ¸μεινε για μια στιγμÞ ακßνητος, πρασßνισε, σÞκωσε το χÝρι στο στüμα, Ýκανε Ýνα δυνατü 'μπλιεκ!' κι αμÝσως μετÜ Üδειασε üλο το επßσημο γεýμα πÜνω στον Ροβιανü". Κοßταξα τον γραμματÝα με γουρλωμÝνα μÜτια.
 -"Μα... αυτü θα μποροýσε να προκαλÝσει Üσχημο διπλωματικü επεισüδιο. Εßναι φοβερü"!
 -"Αυτü το σκεφτÞκαμε απü τη πρþτη στιγμÞ. Για λßγο μεßναμε üλοι παγωμÝνοι. ΑλλÜ τελικÜ..." εßπε με κÜποια περηφÜνεια στη φωνÞ του ο γραμματÝας, "εßμαστε διπλωμÜτες. ¸χουμε κÜποια πεßρα να ξεφεýγουμε απü τÝτοιες δýσκολες καταστÜσει Þ γκÜφες. ΚÜποιος απü την ομÜδα υποδοχÞς σκÝφτηκε αστραπιαßα μια λýση. Φþναξε τον διερμηνÝα και του ψιθýρισε κÜτι. Αυτüς πλησßασε τον Ýκπληκτο Ροβιανü και του εξÞγησε σοβαρÜ πως αυτüς Þταν ο πιο επßσημος τρüπος χαιρετισμοý της Γης. Του εξÞγησε πως τον χρησιμοποιοýσαμε μüνο για τα πολý τιμþμενα πρüσωπα, Ýστι þστε να μη του φανεß περßεργο αν δε τον συναντοýσε συχνÜ μεταξý των ανθρþπων. ¸τσι γλυτþσαμε απü το διπλωματικü επεισü- ...Α να! Προσγειωνüμαστε. Ας ετοιμαστοýμε".
     ΣηκωθÞκαμε κι αρχßσαμε να μαζεýουμε τις βαλßτσες μου κι Üλλα πρÜγματα. Σε λßγο η πüρτα του διαστημικοý φÝρι Üνοιξε κι Ýπαιρνα τη πρþτη μου ανÜσα απü την αρωματικÞ ατμüσφαιρα του Ροβ. Στη βÜση της σκÜλας με περßμενε η καθιερωμÝνη επßσημη υποδοχÞ. Κοßταξα τους Ροβιανοýς και ξεροκατÜπια αρκετÝς φορÝς. ΠρÜγματι Üλλο να τους περιγρÜφουν κι Üλλο να τους βλÝπεις. Δικαιολüγησα αμÝσως τον Üτυχο υπουργü. Ýσφιξα τα δüντια, κατÝβηκα τη σκÜλα και μ' Ýνα πρασινοκßτρινο χαμüγελο πλησßασα τον Ροβιανü που κατÜ τα φαινüμενα, Þταν επικεφαλÞς. ΣτÜθηκα μπροστÜ του κι Ýκανα μια μικρÞ υπüκλιση.
 -"Μπλιεκ!" Ýκανε ευγενικÜ εκεßνος και μου Üδειασε το στομÜχι του πÜνω μου. Το χειρüτερο Þταν üτι Ýβλεπα τι εßχε μÝσα. πßσω απü τη γλοιþδη μεμβρÜνη, πριν το αδειÜσει.
     Τþρα καταλÜβαινα τι χρειαζüταν η ολüσωμη φüρμα με το κρÜνος. Τι να κÜνω; Τον ευχαρßστησα για την ευγενικÞ υποδοχÞ κι αναρωτÞθηκα αν υπÞρχαν ντραμαμßνες στον πλανÞτη. ¹ταν φανερü πως με περßμεναν δýσκολες μÝρες...

-------------------------------------------------
     Το παρüν διÞγημα, üπως κι Üλλα πολλÜ, ανÞκει στη προσωπικÞ συλλογÞ του, που κυκλοφορÞσε απü τις Εκδüσεις Π. ΤσαμουρÞ, με τßτλο: "Οι Ονειρüτοποι Της Γης".

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers