-

Dali &

-


-
.

--.


.

./.

 
 

 

...

     Γνεται τσο πολ μεγλη κουβντα, κατ καιρος, γι' αυτ τη κακομορα τη ποηση, που σκφτηκα να δραστηριοποισω το ειδικν επιτελεο μου, να κνει μια προσεκτικ μελτη. Τρξαμε πολ λοι μας, αυτ εναι αλθεια. Ψξαμε κιτπια, κατεβατ ολκερα, περγαμηνς παλις, μελετσαμε -μεταξ λλων- κι εντσθια μικρν ζων, -και μετ τα κναμε τηγανητ εννοεται- τσι στε να μην αφσουμε τποτε αμελτητο. Χρειστηκε δουλει πολλν μηνν και γκουβδες μελνι, στοβες χαρτιο και να...! Μπροστ σας χετε το απσταγμα λων αυτν. Δε νομζω να υπρξει πληρστερη απντηση στο μγα ερτημα: -"Μα τι εναι τλος πντων, αυτ η ποηση;" Δια του παρντος λοιπν, εγ και το συνεργεο μου ερχμαστε να ρξουμεν πλετο φως κι ννοια σας, ξεχστε ,τι χετε διαβσει μχρι τρα και μλιστα δε χρειζεται να διβασετε τποτε λλο, μιας κι η απντηση, πλρης και φωτερ, διφανη και γργαρη, εναι μπροστ σας.
     Φερστ οβ ολ, ντσουρλυ, εναι ο ορισμς! Εν αρχ ην o ορισμς, γιατ πως χω γρψει και στο παρελθν πολλκις μλιστα, τα προβλματ μας αρχζουν απ την λλειψη τον πλημμελ ορισμ ενς θματος κι ως εκ τοτου, αν δε ξρεις τι εναι κτι, ττε δε ξρεις γιατ το διεκδικες αν πρπει να το διεκδικσεις κιλας. Δε θα επεκταθ πλι στο καριον επσης θμα ορισμο, διαβστε παρελθντα ευθυμοδοκμι μου και θα κατατοπιστετε. Η Ποηση λοιπν εναι.. ση με την ηση και την ηση, -τσον, σο και το ψιστο, παραπετμενο, ρηξικλευθο σλτο στο κεν χωρς αλεξπτωτο-, μιας ευασθητης κι οργιζουσας φανταστικς φαντασας.
     Εμπεριστατωμνος ορισμς μα κτι... λεπει! Σωστ το προσξατε! Λεπει η περιγραφ της κι εννο πως αν τη προσωποποιοσα, ως τι θα τη περιγραφα. τσι αυτ η απουσα αφνει μερικ ακλυπτα σημεα, ειδικ τα οπσθια, -τα κωλομρια να πομε- κι αυτ η μνη κερκπορτα, επιτρπει δυστυχς -κι αλμονο- σε πολλος τσαρλατνους, βρσκοντας πρσφορον δαφος, ν' ασκονε σοδομισμν απρεπ. Σοδομισμ λγω, που προφανστατα, τον χουνε τσο πολ ανγκη. τσι θα καλψουμε τα ντα της, εγ και το επιτελεο μου, και σ' αυτ τον τομα.
     Η Ποηση εναι γνους θηλυκο. Μλιστα! να νεαρ, ροδομγουλο, ζουμπουρλοδικο, μικρ, επαρχιωτπουλο, μαθο σχετικ, ευκολπιστο, απονρευτο, πανμορφο -με τον τρπο του-, γλυκτατο, σχεδν πντα χαμογελαστ, με πολ μακρι, λυτ μαλλι και, μιας και στο τπο της χει πντα 'Ανοιξη-Καλοκαρι, εναι πολ ελαφρ ντυμνη. Θα προσθσω επσης πως τα πριν που ανφερα, σε συνδυασμ με την ευπεθεια που τη διακατχει και παρλληλα με τον υψηλτατου βαθμο οστρο της, της προσδδει μια περαιτρω αδυναμα στο να αρνηθε το σεξ. Ββαια μπορε να αρνηθε στην αρχ τουλχιστον, μα τα μαγουλκια της τα φλογισμνα θα τη προδδουνε κι ποιος εναι λγον στω μγκας, θα επιμενει λιγουλκι και θα... πετχει το στχο του.
     Η Ποηση λοιπν, συνθως περπατ στην αμμουδερν ακρογιαλι, ξυπλητη, κρατντας στο αριστερ της χρι τα πεδιλκια και με το δεξ την κρη του φουστανιο της, που τσι κι αλλις δεν εναι δα και πολ μακρ, σα με κτω απ το γνατο. Περπατ λοιπν, σα-σα, κει που το κμα φιλε την μμο κι η θαλσσια αρα, της ανακατνει τα μαλλι. ταν τα μαλλκια της ρχονται μπροστ στο πρσωπο, σουφρνει χαριτωμνα τη μυτολα και χαμογελ ακμα πιο πλατι. Περπατ κι αγναντεει πρα στον θαλσσιον ορζοντα, "...μπως κποιο καρβι περσει! μως θα περσει ποτ"; Το σγουρον εναι πως "δεν υπρχει γλσσα χωρς απτη".
     Μερικς φορς, τη πινει διθεση για σκανταλι. Εναι κει, στο μπα της νοιξης, που φτιχνει στεφνι με μαργαρτες κι λλα αγριολολουδα, στολζει τα μαλλι της, σκβει και μυρζει τη γη, ανασανει βαθι κι αναστενζει χαμογελαστ, κοιτντας πρα. Νιθει κτι να συμβανει μσα της, κτι που δε μπορε να τ' ονοματσει, κτι που τη κνει να βζει μια τρεχλα, -σα να θλει να το αποφγει, σα να θλει να το πισει- κι ταν κουραστε κι αναψοκοκκινσει, σταματ στην ακροθαλασσι, βρχει πιο ψηλ τα πδια της, κρατντας λιγκι ψηλτερα το φουστανκι κι στερα, αφνοντας κτω τα πεδιλκια, πινει μερικς χοφτες νερ θαλασσιν και δροσζει το μτωπ της. λλες πλι φορς, βγζει αστεα και χαριτωμνα, τη γλσσα στους γλρους κι ταν το... κακ παραγνει, βγζει το φουστανκι, το διπλνει προσεκτικ, αφνει δπλα και τα πεδιλκια και πφτει σιγ-σιγ στο νερ. Εσρρουχα δε φορ, γιατ στο τπο της δε τα 'χει ανγκη, δε τα γνωρζει. τσι τα στηθκια της πετρνουν απ το δροσερ νερ, το δρμα της ανατριχιζει και τα μαλλκια της σταλζουν ασημις λαμπερς σταγνες.
     Εναι σα να τη βλπω τρα δα, να βγανει απ το νερ. Στην αρχ το σγουρ κεφλι, μετ οι μοι, τα στθια, η κοιλι, ο αφαλς, οι λαγνες, οι μηρο, τα γνατα. Εναι σα να ξαναγεννιται η Αφροδτη, μες απ τα κματα. Βγανει, τυλγει τα χρια της γρω στους μους και προσπαθε να ζεσταθε. Δε θ' αργσει, γιατ ο καιρς εναι ζεστς, στην Εποχ της. Πντα ζεστς, πντα ανθισμνος και κεφτος, σως γιατ τη καμαρνει και δε θλει να της χαλσει τη διθεση. ταν πια χει σχεδν στεγνσει, φορ πλι το λευκ φουστανκι και μερικς πονηρς σταγνες κρατν ακμα θση πνω της. Πινει τα μαλλι της μ' να κορδελκι, πινει πλι τα πδιλα και συνεχζει να περπατ στην ατλειωτην ακρογιαλι, κοιτζοντας πντα στον ατλειωτο θαλσσιον ορζοντα...
     Τρα χετε λη την εικνα. Τι μνει πλον; Μνει να καταρτσουμε το Λεξικ της Ποησης και το θμα θα 'χει καλυφθε τελεως...

                                         ΛΕΞΙΚΟ ΠΟΙΗΣΗΣ

 * Περι-ποηση: Παν ,τι αφορ στη ποηση, (πως το ...Περ-Γραφς να πρμα) και που τη κυκλνει. τη τυλγει, αλλ που σε καμμι περπτωση, αυτ καθαυτ, δεν εναι απ μνο του ποηση.
 * Παρα-ποηση: Εδ ο ρος εναι νετευκτος και τριπλς. Σημανει πρτα, ταν... παραποιε κανες, δηλαδ γρφει πολλ ποηση και συνεχς, επσης κι ταν κποιος παρνει αλλουνο ποημα, το αλλζει τεχνηντως και το πλασσρει για δικ του και τλος, η παρ φση ποηση με χνη Μεσαωνα.
 * Ειδο-ποηση: Βσει λεξικο του ...Μιολαααγ (εναι προφορ του Moeller), σε παρλληλη στριξη απ βυζαντινος λγιους, η λξη προρχεται απ την Ειδα-ποηση (εδα ποηση και μπκα) και το λφα, επειδ σα στερητικ θα μποροσε να μετατοπσει τη σημασα της λξης, (Ειδ-αποηση: δηλαδ γνωρζω ,τι δεν εναι ποηση), μετατρπηκε σε ομικρν, αλλ πολ μικρν μως, ευτυχς και βραχ, στε να δοθε μφαση στα δυο κρα. Επαμε να φυλξουμε τα ντα της μικρολας μας, θυμστε;
 * Ενοχο-ποηση: Εναι η ποηση των φυλακν, των υποδκων, καταδκων, αλλ κι η ποηση μ' επιδτησην ΟΓΑ λλων παρεμφερν υποστηρικτικν ταμεων-φορων.
 * Απενοχο-ποηση: ταν η μικρ μας εμφανζεται τελεως γυμνολα κι απροσττευτη, χουσα τη πλρη ομορφι, αθωτητα κι απλτητα των εκοσι (και κτι) χρνων της και τα πεινασμνα βλμματα, ορμνε να προυνε "μεζ"!
 * Καλλο-ποηση: Παν ,τι ρχεται αρωγν, ως περικοκλς, στε να ...βελτισει τα γραφντα να τα υποστηρξει, που μως αυτ καθαυτ, απ μνο του δεν εναι ποηση. (Παλιτερα αφαιριτανε με ξυραφκι και το ποδρι σε ζεστ νερ, να τονε μαλακνει).
 * Κακο-ποηση: Στη μικρ μας κοπελτσα, μπορε να ξυπννε κατ καιρος, ερωτικς φαντασισεις κι ορμς, (πρμα απολτως φυσιολογικν, αν ρωττε τη γνμη μου) και να υποκπτει σε κποιους μπροταλ, μτσο, μγκαμεν, αληταμπουρους, κερχελδες, μπεχλιβνηδες, καπτσους, που τη σρνουνε, την γουνε και τη φρνουνε κλπ... Μπορε λοιπν ενοτε να ενδδει σε ττοιες φσεις κι σως αργτερα να το φρει βαρως μα, πλι το και πταξε-νεμος το και πει. Ττε περνμε στην επμενη λξη...
 * Τεκνο-ποηση: ...που πολλ γεννιονται σ' ελογο χρονικ διστημα αργτερα. 'Αλλοτε εναι θεκ τκνα, λλοτε μισ-μισ, λλοτε θεκ τεκν κι λλοτε τετραπρατα τερατκια, ανλογα την αστρικν επιρρο του 'Αρη στο Παπρη. Γι' αυτ...
 * Γονιμο-ποηση: Ποηση χωρς ρια προφλαξης. Καννας, που δυστυχς γενν πολ, σ' να κσμο που υποφρει απ υπερπληθυσμ.
 * Μονιμο-ποηση: Σταθερ ρο μπνευσης, τις πιεσμνη, κπως-πως ερεθισμνη εκμαυλισμνη εκνευρισμνη, κατεβανει κι αγγζει με το μαγικ της ραβδκι, μνο συγκεκριμνης ποιτητας κεφλια και τους προσφρει απλχερα το μλι των γλουτν της.
 * Σελιδο-ποηση: Ποηση εκπεφρασμνη σε σελδες αν μονδα χρνου (ανλογα), που αυτ αποτελε μονδα μτρησης ποσοτικς ποησης. 'Αλλη μτρηση εναι το Βρος με τη ...
 * Στερεο-ποηση: που, -πως καμε κι ο Αριστοφνης- ο στχος ζυγζεται στο ειδικ επχρυσο καντρι και κερδζει ο πιο βαρς. Εδ λοιπν μετρμε κιλ ποησης αν μονδα χρνου. 'Αλλη μτρηση εναι ο Βαθμς Πτητικτητας με τη...
 * Αεριο-ποηση: Προσμετρται με το ειδικ μπαλνι σε σχμα μεγλου λουκνικου. Απαγγλλει τον στχο, ο δημιουργς, φυσντας τον μες στο μπαλνι. ταν τελεισει δνει προσεκτικ την κρη και τ' αφνει λετερο, στον αγρα, σε συνθκες πνοιας, 20 (+- 1) βαθμν Κελσου κι 65% (+- 3%) και στο ψος ενς κανονικο ανθρπου. Προσοχ! δε πρπει να το σπρξει προς τα πνω, μτε κι ο κριτς να προσπαθσει να το κρατσει χαμηλ να το τουφεκσει. Εναι βασικ, το μπαλνι να δρσει, σο εναι να δρσει τλοςπντων, μνο του. πειτα, υπολογζεται προσεκτικ το ψος, -αρνητικ θετικ- που πρε το μπαλνι και καταγρφεται στον φωτειν πνακα. Τλος, υπρχει κι η μτρηση Αισθαντικτητας με τη...
 * Υγρο-ποηση: Εδ μετρται το ποσ -πσης φσεως- υγρν, που εκχονται απ κθε απεκκριτικ σημεο, των αναγνωστν. Φυσικ λογζονται ως γκυρα τα υγρ εκενα που βγανουν αυθρμητα κι αβαστα και χωρς να ελγχεται απ που βγανει τι κι ανεξαρττως φλου αναγνστες. Για το σκοπ αυτ, ο προς μτρηση αναγνστης ελγχεται προσεκτικ κι αφο υπρχει διαβεβαωση απ 3(!) τουλχιστον κριτικος, πως εναι στεγνς στω χει καταμετρηθε κθε τυχν σταγνα υγρο που υπρχει δη πνω του, ζυγζεται σε ζυγν ακριβεας χιλιοστο του γραμμαρου και μετ μπανει προς ανγνωση απαγγελα. Κατπιν απλ ζυγζεται, αφο του γνει πλι λεγχος μπας κι χει βλει καν βαρκι στις τσπες. Η διαφορ βρους που τυχν προκψει, μαρτυρ την γρανσ του κι ρα τον Βαθμ Αισθαντικτητας του δημιουργο, εκπεφρασμνο σε γραμμρια.
 * Προσ-ποηση: ταν ο εκκολαπτμενος καλλιτχνης τενει, μα δεν χει ακμα κατοχυρσει τη τχνη του. Εννοεται πως χει περσει απ τα παραπνω τεστ και δεν χει πεσει, μα δεν χει κι εντελς απογοητευτικ αποτελσματα.
 * Πιστο-ποηση: Πρστυχη λξη του Μεσαωνα, μα το ωμγα (μα πολ μγα το ω) μετατρπηκε σε ομικρν (μα πολ μικρν το ο) και το "ταυ" αφαιρθηκε. Πολλο Ιεροεξεταστς Ποιητν, φιλνθρωποι τω ντι, στα πλασια προθησης της τχνης του σταματματος της μη-τχνης, και πντα φυσικ στα πλασια προθησης της φιλανθρωπας, στνανε λακ δικαστρια και λακς πυρς, λγοντας δυνατ και με ιερ φανατισμ: "Θα γνεις 'Ανθρωπος ρε θα σε κνω στχτη και μπολμπερη;" Ευτυχς, τρα με την αλλαγ της λξης γλτωσε η ανθρωπτητα απ τους ...φιλνθρωπους και πλον σημανει τη διαβεβαωση πως ο ποιητς πρασεν επιτυχς σχετικ επιτυχς, τα παραπνω τεστ και μπορε να λογζεται ποιητς και να φλερτρει το κοριτσκι λετερα.
 * Βελτιστο-ποηση: (Το κακμοιρο το κορτσι!) οοολες εκενες οι ενργειες που γνονται υποστηρικτικ, για να προωθηθε η ποηση, χωρς μως ν' αφορον επεμβσεις προτσεις στο γραφν, μα το να γλψει κανες τα κατλληλα ργανα, των καταλλλων οργνων του κατλληλου οργανισμο. * Ρουσφετο-ποηση σα να λμε και φυσικ, αυτς οι ενργειες σαφς και δεν εναι ποηση.
 * Ηρω-ποηση: πος! Και μια ...υγις σεξουαλικ φαντασωση (χι πως υπρχουνε δα και πολλς μη υγιες τοιατες) του κοριτσιο, που βαρθηκε να περιμνει στον θαλσσιον ορζοντα, κποιο καρβι, που "...τσορμο τ' γριο κμα θα μας βγλει, τρατα βαμμνα πορφυρ, με φτερογες γλρων στο κεφλι..." με τα λευκ πανι σηκωμνα. Σκβει λοιπν, φορ τα πεδιλκια της, εμφανζοντας γυμν κι αρκετ ενδιαφροντα τμματα της γυνακειας ανατομας της κι ο πρτος τυχν περαστικς μπορε να τα θαυμσει, τη στιγμ που τα μαλλι της ανεμζουνε παντο και να επιχειρσει να επωφεληθε της ευκαιρας, που οι μυνες εναι κατεβασμνες, το δαφος υγρ και πρσφορο κι οι πλες του παραδεσου στανται χωρς το καμουφλζ της "καθςπρπει" κοινωνικς επφασης.
 * Θεματο-ποηση: Κατακερματισμνη ποηση, που πρασε σκληροπυρηνικ μαγνητικ τομογραφα, τυπικο τεχνοκρτη ιεροεκδτη. Ο μαγνητικς τομογρφος πριν λβει τη περοπτη θση που κατχει σμερα στην επιστμη, υπρξεν ργανο βασανισμο των Ιεροεκδοτν, κατ τα μαρα χρνια του Μεσαωνα. Απαντιταν ττε, σε πρωτγονη, αρχγονη κι εμβρυκ μορφ, εν σμερα χει ...τελειο-ποιηθε.
 * Τελειο-ποηση: ταν το εμπεριστατωμνο, λεπτομερς κι απολτως ακριβς αποτλεσμα του μαγνητικο τομογρφου, εναι λευκ κι σπιλο, χωρς καννα κακν ερημα.
 * Τυπο-ποηση: Θεσμοθτηση κι τσι θεραπεα δραστικτατη (ακμα και με κνειο! Ναι! Μη κνετε τσι... Το κνειο σε μεγλες δσεις εναι απλυτα θεραπευτικ κι ανακουφιστικ, σ' αυτος που κοιτνε κενους που το πνουνε!), σε πιθαν -τι λω πιθαν; σγουρα!- ευρματα στο μαγνητικ τομογρφο.
 * Κατα-πεση: Τρομερ πρστυχη λξη μεταβυζιαντιν, που το ομικρν αφαιρθηκε κι λλαξε το "ττα" σε εψιλν (πολ ψιλν για να 'ναι ψιλοαλλαγουλτσα) για να φρει την ττα σε κθε μελλοντικν επδοξο και σοβαρ μελετητ. (χι μως κι εμς, αλμονο! Αυτν λειπε!). Εν ολγοις, κθε τι που μπορε να κνει κανες, να καταφερθε, να κατατροπσει, να καταλσει, να καταστρψει τη ποηση και που φυσικ, με τποτε, -οπωσδποτε αυτ-, δεν εναι ποηση.
 * Γελοιο-ποηση: Σκωπτικ ποηση που μως ουσιαστικ, σκοπ χει να τα χσει σ' επδηξους (εεε ...επδοξους θελα να πω...) πιθανος βιαστς-σοδομιστς του κοριτσιο. Επσης, παν ,τι χρησιμοποιεται για να μεισει το κορτσι και που φυσικ απ μνο του, ελλεψει συμβντος, δεν αποτελε ποηση.
 * Χρησιμο-ποηση: Για καλ κι ιερ σκοπ! Σοδομισμς μεν σως, μα με καλ λπανση δε, των τριβομνων επιφανειν.
 * Ομαδο-ποηση: Ταξινμηση ποιητν κι εδη ποισεων, αλλ και τα ποιητικ τετρστιχα των αγωνιστικν στβων. Η μικρ μπορε και να φαντασινεται οσφρητικ, τον ιδρτα νεαρν νταβραντισμνων αθλητν. Σε γενικς γραμμς, κτι απολτως υγις. (Εννο τη φαντασωση, χι και τη ταξινμηση!)
 * Απο-ποηση: ταν αυτοβολως κατπιν ισχυρν πισεων, δηλνει παρατηση κι αποχρηση απ το ρμα Θσπιδος, κποιος ποιητς στω κποιος που προσπαθοσε να λογιστε σαν ττοιος (βλπε λμματα για μετρσεις και μαγν. τομογρφο κλπ). Οι λλοι, που ακμα επιβανουνε, του τα χνουνε για κμποσο και μετ τονε ξεχννε, καθς χουνε κι λλες δουλεις, εξσου σημαντικς, να κνουνε και το ρμα Θσπιδος χει ακμα κι λλους ...αχνευτους για ...σμπρξιμο.
 * Υπο-πεση: 'Αλλη μια πρστυχη λξη (του Μεσαωνα με τα Μαρα Χρνια, γιατ τωωωρα οοολα εναι πια λευκ, ολλευκα, παρθενικς μυζθρας κι ευωδιζουνε σα τη πρτη μρα της 'Ανοιξης, που συμβανει να 'ναι κι η τελευταα του χειμνα μα σχετον. θελα να δσω μφαση πως σμερα δε συμβανουνε ττοια ιερ ασχη, πως κααποτε!), που χει υποστε τις γνωστς πλον τροπο-ποισεις και σημανει τη ποηση του κλου, τη δυσκολια ποηση και μεταφορικ τη μπχα, την αποφορ.
 * Τροπο-ποηση: Μθημα στα πανεπιστμια, που διδσκεται η εγχρια λογοτεχνα. λη του εν λγω μαθματος εναι: τεχνικς, λεξοπλασες, ηχοχρματα, καννες κι λλα αφορντα τη ποηση, συναφ συμπαρομαρτυροντα! Επσης τεχνικς εκμαυλισμο των κριτικν, εκδοτν, αναγνωστν, αλλ κι αυτς της ..."πουταντσας", της μικρς Μοσας της μπνευσης (χαδευτικ: Μουστσα).
 * Μουμιο-ποηση: Το θψιμο γενικ, εν ζω ποιητν προσπαθοντων να δρψουνε ποιητικ δφνινα στφανα κι αντ' αυτν δρπουνε κηδειοστφανα και φτυαρσματα πνω στο "φρετρ" τους με χμα κι ο χος εναι εφιαλτικς. Φυσικ χι με ...ποιητικ τρπο, εννοεται.
 * Υλο-ποηση: Η μορφη ποιητικ περι-γραφ του υλικο κσμου και των αξιν, των αξιογρφων (πρματα χι ποιητικ μεν, αλλ' αρεστ στο ευρ κοιν, δε!) κι σο πιο πρωττυπα, τσο το καλτερο. Επιστγασμα της συχν καλς αυτς προσπθειας, εναι το λεΜπΝ ΤεχνοΛογας!
 * Τακτο-ποηση: ταν συμμορφνεται κανες προς τας υποδεξεις και το ρεμα της εποχς, με σκοπν ιερ, κι ρα...
 * Ταυτο-ποηση: ...εναι δικς μας αυτς, σπρχτε τονε καμπσο μα χι δα και πολ μη μας κνει μετ τον καμπσο, αλλ και για να τονε φτνουμε για καν κουτοπωμα μα λχει να 'ουμ'!
 * Απο-ποηση: Ιερ συναξρι, που εθισται να επιβλλεται να διδσκεται, επαρκς, ως κι αποστηθσεως, στω και με ...προκεχωρημνες μεθδους, με ρζες στον ...κακ Μεσαωνα.
 * Κωδικο-ποηση: Κρυπτογραφικ μ' σπαστο κδικα, ποηση, ο οποος δνεται μνο σε λγους, στε να ...ξεκλειδσουνε τα λγια και να γενονε μγκες. Ο δε ποιητς να θεωρηθε ...γοητευτικ μυστριος και να τυλιχτε το ππλο...
 * Βιομηχανο-ποηση: Ποηση που παργεται σε ...αλυσδα παραγωγς, απ αλυσδετους σκλβους-ποιητς του ...προλεταριτου, που εργζονται νυχθημερν κτω απ την επιφνεια της γης, σε ημιτρισθλιες συνθκες. Πολλκις και συχνκις δε, παργονται κι απ ποιητς-ρομπτ και τοτη η παραγωγ σκοπ χει το γργορο κι αρπαχττατο κρδος απ τις τυχν μελο-ποισεις και τις μετπειτα πωλσεις δσκων σιντ.
 * Μελο-ποηση: 'Αλλη μια πρστυχη κακηχη λξη που δεν εθισται να λγεται σε υψηλο επιπδου κκλους συζητσεων. Γιατ πως λει κι ο λας: "Να σε χσω Γιννη μ' να σ' αλεψω μλι". Σημανει πντως κυριολεκτικ, το να τυλγεις με χαρτ που φρει στχους, ολγλυκα χωριτικα μπινελικκια, σοροπτα και γλυκτατα. Μτφ, το να πας να περσεις κτι ως γλυκ, ,τι γεση και ναχει, μνο και μνο επειδ το πρασες με σοροπκι μελρρυτο.
 * Διεθνο-ποηση: Ποηση που ξεπερν τα -φολκλορικ- σνορα και γνωρζει επιτυχα και σ' λλες χρες, μεταφρασμνη μη. Κι αν...
 * Παγκοσμιο-ποηση: ...ττε το Μουντιλ ποησης, το... παγκσμιο δηλαδ κπελλο ποησης. εναι... στο τσεπκι μας.
 * Στοχο-ποηση: Σκωπτικ πολιτικ ποηση. Στχοι βελκια που σημαδεουνε τα κακς κεμενα και που δυστυχς συνθως ξεχννε τα καλς κεμενα, που κι αν υπρχουν.
 * Κατηγοριο-ποηση: Χωρισμς της ποησης σε κατηγορες-συρτρια, για ναναι βολικ να ντανιζονται τα βιβλα στις βαρις βιβλιοθκες μας, με σωστ κι ρτιο τρπο.
 * Δημοσιο-ποηση: Η μελαγχολικ, μχρις αυτοκτονας θλεγα, μοβ ποηση, που γρφουν οι καημνοι κι αδικημνοι δημσιοι υπλληλοι. Οι πιο μοβ και μελαγχολικο εξ αυτν συχν βραβεονται και διαβζονται σε ιδρματα που ...κλπ (ας μη πω λλα...)
 * Πραγματο-ποηση: Η ποηση των πραγμτων. Η πραγματικ ποηση, κενη που πραγματοποιε νειρα, φαντασισεις κι επιθυμες. Που ζωντανεει, μσω των λξεων, λες τις εικνες, τις μχιες εκενες εικνες, που δε θα μποροσανε να περιγραφον αλλις.
 * Κλωνο-ποηση: Σχετικ να λξη των καιρν. Αφο να σκεφτετε κι ο αδυσπητος Μεσαωνας, ωχρι, γιατ ακμα και για κενον εναι ασλληπτη ννοια. Ο ορισμς αυτς λοιπν εναι περπλοκα ξεδιπλωμνος. Γενικ σημανει την αντιγραφ κποιου δη πετυχημνου στυλ πιο ειδικ, την αντιγραφ κποιων συγκεκριμνω επιτυχημνων στχων. 'Αλλωστε δεν υπρχει ...παρθενογνεση!
 * Εκ-ποηση: Εμπορικ συνδιαλλαγ που τα δυο μρη εναι: ο ποιητικς λγος απ τη μια και το τυχν προσδοκμενο κρδος -και το περπου τελικ, συνολικ του ψος- απ την λλη. Βσει αυτο γνεται λοιπν λη η ...διεργασα και κλενονται συμφωνες.
 * Κινητο-ποηση: Στιχκια ποικλλης μορφς, θους και ποιτητας, που μεταφρονται απ κινητ σε κινητ, μσω sms. Μτφ. η ανεβασμνη ποιητικ μπνευση.
 * Ακινητο-ποηση: Η παση του ανωτρω φαινομνου. Μτφ το ποιητικ κλλημα, το σκλωμα της ρος μπνευσης του δημιουργο.
 * Βαλτο-ποηση: Η ποηση που μπορε να χαρακτηριστε χαμηλς υποστθμης, των ελν, των βαλτοτπων, των καφενεων -τη συνοδεα βρισιν κι χων ζαριν ταβλιο-, των χαμαιτυπεων. Η Προσ-ποηση (βλ. αντστοιχον ορισμ παραπνω) αυτ, μα που πολ απχει φυσικ...
                                          ______ . ______

     Σημ: Το λεξικ θα ενημερνεται σε τακτ. Οι λξεις δεν ακολοθησαν αλφαβητικ σειρ, μα νοηματικ. Η πρτη λξη μπκε τιμς νεκεν κι η μετ ρο βγκε εν πορεα.

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers