Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Πληρ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτ./Αρχιτ.

Κλασσικά ΙΙ

 
 

Πινακοθήκη 

Braque

Braque Georges, (1882-1963) Cubism & De Stijl 


          Γάλλος ζωγράφος, που, με  τον Picasso, δημιουργήσανε τον Κυβισμό, για να γίνει ένας από τους σημαντικότερους κυβιστές του 20ού αι. Γεννήθηκε στις 13 Μάη 1882, στο Argenteuil-Sur-Seine κοντά στο Παρίσι, μεγάλωσε εκεί και στη πόλη-λιμάνι της Χάβρης. Το 1899, ακολουθώντας το επάγγελμα του πατέρα του, μπήκε μαθητευόμενος ζωγράφος. Μέχρι το 1902, είχεν εγκατασταθεί στο Παρίσι για ν' ακολουθήσει τη μελέτη της ζωγραφικής κι εντυπωσιάστηκε βαθιά από το τολμηρό ύφος των φωβιστών που εξέθεσαν το 1905. Δυο μεγάλοι φωβιστές, Matisse, Derain, που ζωγράφιζαν με λαμπρά χρώματα και χαλαρή δομή στις μορφές, για να συλλάβουνε τον εντονότερο συναισθηματισμό.
     Υιοθέτησε τον φωβισμό από το 1906 ως το 1907. Μέχρι το 1908, είχε μετατοπίσει τη προσοχή του στα έργα του Cezanne, που ήτανε φημισμένος και φαινόταν να ‘χει αποκαταστήσει τη τάξη και τη πειθαρχία στ’ άκρα της καλλιτεχνικής έκφρασης. Το ενδιαφέρον του αυτό τον οδήγησε στις διαστρεβλωμένες μορφές κι η παράξενη, μη συμβατική προοπτική τον οδήγησαν να ζωγραφίζει με τον τρόπο του κυβισμού. Στα έργα του, τα 1908-13, πραγματοποίησεν έντονη μελέτη των αποτελεσμάτων του φωτός, της προοπτικής και των τεχνικών μέσων που οι ζωγράφοι χρησιμοποιούν για ν’ αντιπροσωπεύσουν αυτά τα αποτελέσματα. Φάνηκε να εξετάζει τις περισσότερες τυποποιημένες καλλιτεχνικές συμβάσεις.
     Στις σκηνές χωριού πχ, μείωσε τη συχνά πυκνή αρχιτεκτονική δομή σε μια γεωμετρική μορφή που προσεγγίζει τον κύβο ή, ακριβέστερα, έν ορθογώνιο πρίσμα, όμως απέδωσε τη σκίασή του έτσι, ώστε ο όγκος του φάνηκε να ‘ρχεται σ' αντίθεση μ’ αυτό που ήταν, -φάνηκε κι επίπεδος και τρισδιάστατος. Κατ' αυτό τον τρόπο έστρεψε τη προσοχή στην ίδια τη φύση της οπτικής παραίσθησης και της καλλιτεχνικής αντιπροσώπευσης. Ο Πικάσο, με τον οποίον συναναστράφηκε στενά το 1909, ανέπτυσσε παρόμοια προσέγγιση στη ζωγραφική. Κι οι δυο καλλιτέχνες παρήγαγαν έργα που ονοματίστηκαν αναλυτικού κυβισμού, περίπου το 1910 ως το 1912. Κι οι δυο άρχισαν επίσης να πειραματίζονται με το κολάζ, μια τεχνική που αντλούσεν εικόνα από τα υλικά της καθημερινής ζωής -εφημερίδων, ετικέτες, κομμάτια υφάσματος. Η παραγωγική συνεργασία τους συνεχίστηκε, μέχρι που, στρατολογήθηκε στο γαλλικό στρατό το 1914 και πληγώθηκε σοβαρά στον Α’ Παγκ. Πόλεμο (1914-1918). Ξανάρχισε να ζωγραφίζει μόλις το 1917.
     Μετά τον πόλεμο, ανέπτυξε πιο προσωπικόν ύφος, που χαρακτηρίστηκε από το λαμπρό χρώμα και τις επιφάνειες και την επανεμφάνιση της ανθρώπινης μορφής. Δε σταμάτησε να επιδιώκει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, να διατηρεί την έμφασή του στη δομή. Συνέχισε να εργάζεται καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του, παράγοντας σημαντικόν αριθμό διακεκριμένων έργων ζωγραφικής και γλυπτών που εμποτιστήκανε με κυρίαρχη στοχαστική ποιότητα.
     Πέθανε στις 31 Αυγούστου 1963, στο Παρίσι, σ' ηλικία 71 ετών .
____________________________________________________________________



                                            Γκρίζο



                                               'Ατιτλο


                                                          Κολλάζ



                                         Γκρι-Μαύρο Πουλί



                          Μπλε



                                           Σκοτεινό



                                       Στο Τραπέζι Ι



                                 Στο Τραπέζι ΙΙ



                                                Ανάμιξη



                               Μπουκάλι Εφημερίδα Πίπα Γυαλί


 Φρουτιέρα


 Υάλινη Φρουτιέρα


 Σπίτια

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers