-

Dali &

-


-
.

--.


.

./.


 
 

 

Persons Truman Streckfus (Truman Garcia Capote):

   
                                                             
Τρομαν Καπτε

                                             Βιογραφικ


     Αμερικανς μυθιστοριογρφος, δημοσιογρφος και σεναριογρφος, γεννημνος στη Να Ορλενη, της Λουιζινα, στις 30 Σεπτμβρη 1924, με αποτλεσμα στη χρυσ 10ετα των αλλαγν, 60'ς, να 'ναι στην ακμ της ηλικας του, 35 με 45. Ο πατρας του ταν ο Arch Persons κι η μητρα του η Lillie Mae Faulk. ταν χωρσαν οι γονες του, ταν 6 ετν κι τσι η μητρα του τον στειλε σε κτι θεους στη Monroeville της Alabama. Δυο χρνια μετ, η μητρα του παντρετηκε τον Joseph Garcia Capote κι η συμπθεια μεταξ πατριο και προγονο τανε ττοια, που ο μικρς Τρομαν, το 1935, αλλζει τ' νομ του σε Truman Garcia Capote. Γνωστς κυρως για τη νουβλα Πργευμα στο Τφανις (1958) και το μυθιστρημα Εν Ψυχρ (1966). Θεωρεται απ' τους σημαντικος συγγραφες του 20ο αι., που απκτησε μεγλη φμη στη διρκεια της ζως του, μες απ' το ργο του και μες απ' τη κοινωνικ του ζω.
    Τα παιδικ του χρνια στιγματστηκαν απ ιδιατερα ταραγμνη οικογενειακ ζω. Στα 4 του και μετ απ' το διαζγιο των γονων, η φροντδα του ανατθηκε στην οικογνεια της μητρας του, στο Μνροβιλ της Αλαμπμα. Το 1933 μετακμισε στη Να Υρκη με τη μητρα και τον 2ο σζυγ της, τον Τζζεφ Καπτε, Κουβαν επιχειρηματα, που τον υιοθτησε και τον μετονμασε σε Τρομαν Γκαρσα Καπτε. Πραγματοποησε τις 1ες του σπουδς στο Trinity School της Νας Υρκης, εν αργτερα φοτησε στο Dwight School και στο Greenwich High School του Κονκτικατ, που δημοσευσε κεμεν του στη σχολικ εφημερδα The Green Witch. Στα 17, αμσως μετ το πρας των σπουδν, προσελφθη στο περιοδικ The New Yorker, αφο πριν τον εχαν αποβλλει απ' το γυμνσιο. πως γραψε ο διος μετ για το εδος της απασχλησς του, επρκειτο για μλλον ασμαντη εργασα, ωστσο ταν αποφασισμνος να μη συνεχσει τις σπουδς σε κποιο κολλγιο προκειμνου ν' ασχοληθε με τη συγγραφ. Απ κει απολεται το 1944 γιατ τστισε τον Robert Frost. Το 1945, δημοσιεθηκε το 1ο του διγημα με ττλο Μριαμ (Miriam), που του απφερ το επμενο τος το βραβεο Ο'Henry Memorial Award. Η βρβευση αυτ, εχε ως αποτλεσμα να ενδιαφερθε για το ργο του ο εκδτης Μπνετ Σερφ, γεγονς που οδγησε τελικ στην υπογραφ ενς συμβολαου με τον εκδοτικ Random House, για την κδοση ενς μυθιστορματος, me prokatabol;h 1500 $.
     Διηγματ του δημοσιεονται στα, Mademoiselle & Harpar's Bazaar. Δημιουργε σχση με τον Newton Arvin, το 1946 και το 1948 δημοσιεει το λλες Φωνς, λλοι Τποι, εκδθηκε το 1948 κι εδραωσε τη φμη του, εν πιασε επσης σημαντικ εμπορικ επιτυχα πωλντας περισστερα απ 26.000 ανττυπα, εν χει σχση με τον Jack Dunphy. Τα επμενα 3 τη δημοσιεει 3 βιβλα κι αμσως μετ, καταπινεται και με τη συγγραφ σεναρων. Συνεχζει να γρφει και να δημοσιεει, μχρι το τλος της ζως του.     Το Νομβρη του 1959, η εδηση για 4 ανεξγητους φνους των μελν μας οικογνειας στο Κνσας προκλεσε το ενδιαφρον του, ξεκνησε παρατεταμνη ρευνα του γεγοντος, που θα του παρεχε τη βση για το επμενο μυθιστρημ του, με ττλο Εν ψυχρ. Σημαντικ βοθεια στη διρκεια των 1ων μηνν ρευνας, πρσφερε η συγγραφας και παιδικ φλη του, Χρπερ Λι, που ταξδεψε μαζ του στον τπο του εγκλματος και καλλιργησε σχσεις με τη τοπικ κοινωνα προκειμνου να εκμαιεσουνε πληροφορες, μες απ προσωπικς συνεντεξεις. Το Εν Ψυχρ ολοκληρθηκε το 1966 κι υπρξε κατ πολλος το πλον πετυχημνο ργο του, εμπορικ και καλλιτεχνικ. Ο διος, επιθυμοσε να δημιουργσει νο εδος λογοτεχνας, που θα συνδαζε τις καθιερωμνες λογοτεχνικς μεθδους με τη δημοσιογραφικο τπου εξιστρηση ενς πραγματικο γεγοντος (non fiction).
Ο Καπτε περιγραψε το ργο του, σα προσπθεια να ξορκσει δαμονες.
     Ακολοθησε συλλογ διηγημτων
A Tree of Night & Other Stories κι η νουβλα The grass harp (1951), φανταστικ ιστορα βασισμνη στη περοδο της ζως του στην Αλαμπμα. Τη 10ετα του '50 ασχολθηκε ενεργ με το θατρο, τη δημοσιογραφα και με το σινεμ, ολοκληρνοντας το σενριο της ταινας Συμβλαιο με τον Διβολο (1953), του Τζον Χιοστον
.
     Το 1976 εγερει την αντιπθεια της Υψηλς Κοινωνας με κεμεν του και το σκνδαλο που δημιοργησαν. Μετ τοτο, λοι του οι φλοι απομακρνθηκαν απ κοντ του παντελς. Μετ τη δημοσευση των 2 τελευταων βιβλων του Μουσικ Για Χαμαιλοντες και Κποια Χριστογεννα, 1980 και 1983 αντστοιχα, συλλαμβνεται να οδηγε μεθυσμνος. Γενικ πινε πολ κι κανε χρση ουσιν, ειδικ μετ το σκνδαλο του 1976, πργμα που κλνισε την υγεα του κι τσι στις 25 Αυγοστου 1984 πθαινει σ' ηλικα 60 μλις χρονν.
     γραφε, απ τα 11, ντας μοναχικ, ευασθητο και ταλαντοχο παιδκι. Με τις πρτες δημοσιεσεις των πρτων του εργασιν, χαιρετστηκε απ το κοιν που τον υποδχτηκε καλ και τον αποδχτηκε ως καλλιτχνη με το δικ του προσωπικ και διφορο στυλ. Εκε που μγεψε πραγματικ ταν στο Πργευμα Στου Τφανι, που δημοσευσε το 1958 κι γινε ταινα το 1961 και με το Εν Ψυχρ που δημοσιεσε το 1966 κι γινε ταινα τον αμσως επμενο χρνο. Το 1ο τονε παρουσισε πλατι ως ηδονιστ και λτρη του γκθικ εν το 2ο, ως μεγαλοφυα.
     Τελικ, το βιβλο Other Voices, Other Rooms κυκλοφρησε το 1948 και σημεωσε μεγλη επιτυχα, κερδζοντας μια θση στη λστα των μπεστ-σλλερ των New York Times για 9 βδομδες και προωθντς τον στο προσκνιο σχεδν αμσως. Το 2ο μυθιστρημ του, The Grass Harp, κυκλοφρησε το 1951 κι ταν επσης εξαιρετικ δημοφιλς -γεγονς που τον οδγησε στο να διασκευσει το βιβλο σε ομνυμη θεατρικ παρσταση στο Μπρντγουε  1 τος μετ.     Εν απολμβανε τη φμη του, στρεψε τη προσοχ του στο θατρο και τη μεγλη οθνη για μερικ χρνια, γρφοντας το σενριο για σειρ παραστσεων και ταινιν, πως το μιοζικαλ House of Flowers κι η ταινα του Τζον Χιοστον Beat the Devil του 1953. Αναμφισβτητα το μεγαλτερο ργο του ρθε το 1958, ταν κυκλοφρησε τη νουβλα Breakfast at Tiffany's, που ενπνευσε την ομνυμη κινηματογραφικ ταινα το 1961. Στη ταινα πρωταγωνστησαν η ντρε Χπμπορν κι ο Τζορτζ Ππαρντ κι ταν υποψφια για 5 Βραβεα σκαρ -πρε δο.
     Μετ απ' αυτ, κυκλοφρησε το 1966 το μυθιστρημα Εν Ψυχρ, που περιγρφει τις φρικτς δολοφονες της οικογνειας Κλτερ, ενς ζευγαριο απ το Κνσας που δολοφονθηκε γρια μαζ με τα δο παιδι του μες στο σπτι τους. Το βιβλο γινε το 2ο σε πωλσεις βιβλο αληθινν εγκλημτων στην ιστορα κι ο Καπτε γινε εξχουσα προσωπικτητα στο Χλιγουντ κι χι μνο, φυσικ. 
     Μχρι τα τλη της 10ετας του 1960, εχε ενσωματωθε στον κσμο των διασημοττων. Συχν τον βλεπαν να κνει παρα με δισημους αστρες και να διασκεδζει με τους πιο εκλεκτος κοσμικος.Η ζω σαν μυθιστρημα του Τρομαν Καπτε: ταν αποκλυψε τα μυστικ των αριστοκρατν και γινε παρας σε μια μρα. Ο διος ταν ενθουσιασμνος. Τον Νομβρη του 1964, διοργνωσε ναν χορ μεταμφιεσμνων στο ξενοδοχεο Plaza της Νας Υρκης για να τιμσει την εκδτρια της Washington Post Κθριν Γκρχαμ -πρτυ που γνρισε τερστια επιτυχα, με χιλιδες να ονειρεονται μια πολυπθητη πρσκληση. Πρε πολ σοβαρ τη λστα των καλεσμνων και φρεται να πρασε μνες επιλγοντας ποιοι θα μποροσαν να πνε. Τελικ, στο πρτι παραβρθηκε η αφρκρεμα του χρου, πως ηθοποιο, σκηνοθτες, παραγωγο, μεγαλοεπιχειρηματες, συγγραφες, μουσικο, πολιτικ πρσωπα, κοσμικς προσωπικτητες ακμη και βασιλες -μεταξ των οποων ο Δοκας του Γουνδσορ με τη σζυγ του Γουλις Σμπσον, η ττε 1η κυρα των ΗΠΑ, ο Φρανκ Σιντρα κι η σζυγς του Μα Φρροου.
     Στα τλη της 10ετας του '60 και στις αρχς του '70, ρθε ιδιατερα κοντ σε μια ομδα κοσμικν του Μανχταν, που αργτερα αποκλεσε The Swans. Ο κκλος του περιελμβανε τη Babe Paley, που τανε παντρεμνη με τον μεγιστνα των μσων ενημρωσης Γουλιαμ Πιλ, επικεφαλς του CBS εκενη την εποχ, τη μικρτερη αδερφ της Τζκι Κνεντι, Λι Ρντζβιλ, τη Γκλρια Βντερμπιλτ, τη C.Z. Guest, τη Marella Agnelli, τη Pamela Harriman και τη Carol Matthau, μεταξ λλων.
     "τανε παργοντες επιρρος. Καμμα απ' αυτς δεν εχε παντρευτε φτωχος νδρες", ανφερε το BBC για τις εκλεκτς γυνακες που περιτριγυριζταν ο Τρομαν Καπτε. "πιναν, κπνιζαν, φοροσαν υπερβολικ αλλ καλασθητα κοσμματα. Και παρ' λο που το στυλ τους μπορε να φανεται τρα βαρετ, ταν οι ηγτες της μδας της εποχς τους. Οι Swans ταν λοι στις διεθνες λστες με τις πιο καλοντυμνες, λες τους αποθενονταν απ τον Τπο της μδας και χι μνο"πρσθεσε η Telegraph. "λλαζαν συζγους τσο τακτικ σο λλαζαν τις λμπες -περιστασιακ παιρνε η μα τον ντρα της λλης". Περνντας τσο πολ χρνο με τους πλοσιους και δισημους, μαθε πολλ απ' τα βαθτερα και πιο σκοτειν μυστικ τους -που τελικ θα δημοσιοποιοσε στον κσμο σε μια συγκλονιστικ αποκλυψη. "Ο Τρομαν ταξδεψε με τα γιωτ τους, πταξε με τα αεροπλνα τους, μεινε στα κτματ τους, δεπνησε στα τραπζια τους κι κουσε τις πιο προσωπικς τους ιστορες" εχε γρψει παλαιτερα ο συγγραφας Laurence Leamer για κενον στη βιογραφα του. Εν ο Τρομαν Καπτε αρχικ σκπευε να γρψει να βιβλο κνοντας παρα με τις The Swans, το βιβλο καθυστεροσε συνεχς για διφορους λγους.     Πριν βγλει το βιβλο, δημοσιοποησε να απ τα κεφλαι του, με ττλο La Côte Basque 1965 -που πρε το νομ του απ το εστιατριο που συναντιντουσαν συχν- στο περιοδικ Esquire, που το συμπεριλαβε σ' να τεχος του Οκτβρη 1975. Παρλο που δεν χρησιμοποησε πραγματικ ονματα για τους περισστερους ανθρπους στην ιστορα του, δεν τανε δσκολο να καταλβει κανες απ ποιον εμπνεστηκε κθε χαρακτρα στην πραγματικ ζω. Μοιρστηκε πολλς προσωπικς λεπτομρειες της ζως πολλν κοσμικν, αποκαλπτοντας τα πντα, απ το ποιος κοιμταν με ποιον μχρι την αναλυτικ περιγραφ των εκρηκτικν τους σχσεων, των ερωτικν τριγνων και των ισχυρισμν περ απιστας - κι αυτ εχε σημαντικς επιπτσεις στην αριστοκρατα, καθς και στη δικ του θση του σε αυτν.
     χοντας αποτχει να προβλψει τις αντιδρσεις που αναπφευκτα θα προκαλοσε το La Côte Basque 1965, η προσωπικ ζω του Τρομαν Καπτε ρχισε σντομα να καταρρει. Πλεψε με τον εθισμ στα ναρκωτικ και το αλκολ και πρασε χρνια μπαινοβγανοντας σε διφορα κντρα απεξρτησης -πριν πεθνει απ ηπατικ νσο το 1984 σε ηλικα 59 ετν. "Δεν υπρχει αμφιβολα τι συγκλονστηκε απ την αντδραση" δλωσε αργτερα ο εκδτης του Τζζεφ Φοξ. Ποτ δεν ολοκλρωσε το μυθιστρημα που δολευε για την εποχ που τανε κοσμικς, στη πραγματικτητα, δεν κυκλοφρησε λλο βιβλο μετ το Εν ψυχρ, αλλ λα σα εχε γρψει για την εποχ που ταν μαζ με τους κοσμικος δημοσιετηκαν τελικ το 1986, 2 τη μετ τον θνατ του, σε βιβλο με ττλο Answered Prayers (Εισακουσμνες Προσευχς).
     Μχρι το τλος, ο Τρομαν εξφραζε επανειλημμνα το σοκ του για τη κοινωνικ αυτοκτονα που προκυψε αφτου βγαλε στη φρα τα πλυτα των φλων του:

   "Τι περμεναν; Εμαι συγγραφας και χρησιμοποι τα πντα", επε κποτε για το σκνδαλο. "Μπως λοι αυτο οι νθρωποι νμιζαν τι μουν εκε μνο για να τους διασκεδσω";

     Αξζει να σημειωθε πως το Εν Ψυχρ αφορ στη πραγματικ ιστορα, -που ανλαβε να καλψει δημοσιογραφικ-, της δολοφονας, των 4 μελν μιας οικογνειας του Κνσας, τους Clutters, απ 2 περιπλανμενους νεαρος αλητκους-τυχοδικτες, που γινε το 1959. ταν τλειωσε τη δουλει, μετφερε την αληθιν ιστορα, μυθιστορηματικ, με πραγματικ μοναδικ κι απαρμιλλο τρπο. Αυτ το βιβλο κι αργτερα η συγγραφ του σεναρου της ομνυμης ταινας, του 'φερε πρα πολ χρμα κι αρκετ δξα.
------------------------------------------
  Σημ Δικ Μου: Το Εν Ψυχρ εναι στη λστα των προτεινομνων βιβλων μου. Πργματι πρκειται για αριστοτεχνικ δουλει. Φμες λνε δε, πως με τον ναν εκ των δολοφνων, -που τους επισκφθηκε στη φυλακ για να καλψει δημοσιογραφικ το θμα- δημιοργησε σχση.
_____________________________     Η κδοση του Εν Ψυχρ συνοδεθηκε απ να πολυδιαφημισμνο πρτυ που διοργνωσε ο Καπτε στις 28 Νομβρη 1966, που αναγνωρζεται ως ιδιατερο γεγονς της 10ετας του '60. Απ την αρχ της σταδιοδρομας του, εχε καλλιεργσει σχσεις με λλους συγγραφες και καλλιτχνες, προσωπικτητες της υψηλς κοινωνας, αλλ και διεθνες διασημτητες, προκαλντας συχν τη προσοχ των μσων ενημρωσης για τη ταραχδη κοινωνικ του ζω, καθς και τη δηλωμνη ομοφυλοφιλα του. Επμενο λογοτεχνικ ργο του τανε το -ημιτελς τελικ- μυθιστρημα ταν οι προσευχς εισακοονται (Answered Prayers), που επιχερησε να περιγρψει τη ζω των πλοσιων και δισημων φλων του. Απσπασμα του ργου δημοσιεθηκε στο περιοδικ Esquire το 1975, προκαλντας την αντδραση αρκετν φλων του, γιατ αποκλυπτε προσωπικ στοιχεα. Στα τελευταα τη της ζως του απομονθηκε, πιθανς εξαιτας της απρριψης πολλν φλων του κι υιοθτησε μα κρως εκκεντρικ συμπεριφορ στις δημσιες εμφανσεις του, ενδεχομνως απρροια του αλκοολισμο και της κατχρησης λλων ναρκωτικν ουσιν. Το τελευταο λογοτεχνικ ργο του, που δημοσιεθηκε εν βρισκταν στη ζω, ταν η συλλογ διηγημτων Μουσικ για χαμαιλοντες (Music for Chameleons), το 1980.
     Πθανε στις 25 Αυγοστου 1984, απ υπερβολικ δση χαπιν, στα 59 του. Ο θνατς του συνβη στην οικα της φλης του, Τζον Κρσον, πρην συζγου του Τζνυ Κρσον, που στις τηλεοπτικς εκπομπς του τανε συχν καλεσμνος. Στα τλη Σεπτεμβρη 2016 οι στχτες του δημοπρατθηκαν και παραδθηκαν σε αννυμο πλειοδτη απ το Λος ντζελες, ναντι 43.750 $. Οι στχτες εχαν μενει αδσποτες μετ το θνατο της Τζον Κρσον, που τις διατηροσε σε δοχεο στο σπτι της απ το 1984.
     ργα του Καπτε μεταφρθηκαν στον κινηματογρφο. Αρχικ το μυθιστρημα Πργευμα στο Τφανυς, το 1961, σε σκηνοθεσα του Μπλικ ντουαρντς και με πρωταγωνστρια την ντρε Χπμπορν. Θεωρεται πως ο Καπτε δεν ενκρινε τις αλλαγς του σεναρου της ταινας σε σχση με το βιβλο. Το μυθιστρημα Εν Ψυχρ μεταφρθηκε στο σινεμ το 1967, σε σκηνοθεσα του Ρτσαρντ Μπρουκς, εν σκηνοθετθηκε το 1996 κι απ τον Τζναθαν Κπλαν ως τηλεοπτικ σειρ. Το 2005 προβλθηκε η βιογραφικ ταινα Truman Capote (Capote) σε σκηνοθεσα του Μπνετ Μλερ, με θμα την περοδο ρευνας και συγγραφς για το Εν Ψυχρ. Ο Καπτε συμμετεχε ακμα στη συγγραφ του σεναρου της ταινας Πιο Δυνατς απ' τον Διβολο (Beat the Devil, 1953) εν εμφανστηκε ως ηθοποις στις ταινες Πρσκληση σε γεμα απ ναν υποψφιο δολοφνο (1976), σε σκηνοθεσα του Ρμπερτ Μουρ και σενριο του Νιλ Σιμον κι Ο Νευρικς Εραστς (1977) του Γοντι λεν, που υποδεται τον σωσα του εαυτο του, σε μικρ ρλο.ΡΗΤΑ:

H Βενετα εναι σαν να τρως να κουτ σοκολτες με λικρ, μσα σε μα ρα.

Η τχνη κι η αλθεια μπορον να μοιρζονται το διο κρεβτι, χωρς αυτ να τις εμποδζει να 'ναι ασμβατες.

Στη Καλιφρνια χνεις μα μονδα απ το IQ σου, κθε χρνο.

Το καλ πργμα με τον αυνανισμ εναι πως δεν χρειζεται να ντυθες γι' αυτν.

Ως γνωστν, αδερφ εναι νας ομοφυλφιλος κριος που μλις βγκε απ' το δωμτιο.ΕΡΓΑ;

1945: "Miriam" (Μριαμ)
1948: "Other Voices, Other Rooms" (λλες φωνς, λλοι τποι), 
1949: "A Tree of Night and Other Stories", (να δντρο της νχτας και λλες ιστορες)
1950: "House of Flowers", (Σπτι απ λουλοδια), 
1950: "A Diamond Guita", (Μια διαμαντνια κιθρα),
1951: "The Grass Harp", μυθιστρημα, διασκευασμνο και σε θεατρικ ργο το 1952
1953: "Beat the Devil", σενριο για την ταινα του Τζον Χιοστον, Πιο δυνατς απ' τον Διβολο
1954: House of Flowers, στχοι για το μιοζικαλ που ανβηκε στο Μπρντγουε
1955: "Carmen Therezinha Solbiati – So Chic"
1956: "The Muses Are Heard", δημοσιογραφικ ρεπορτζ 
1956: "A Christmas Memory", (Χριστουγεννιτικη ανμνηση), 
1957: "The Duke in His Domain", αφιρωμα στον Μρλον Μπρντο
1958: "Πργευμα στο Τφφανυς" - (Breakfast at Tiffany's),
1959: "Brooklyn Heights: A Personal Memoir", αυτοβιογραφικ κεμενο
1966: "In Cold Blood" (Εν Ψυχρ), 
1968: "The Thanksgiving Visitor",
1975: "Mojave" και "La Cote Basque, 1965", διηγματα
1976: "Unspoiled Monsters" και "Kate McCloud"
1980: "Music for Chameleons" (Μουσικ για χαμαιλοντες)
1983: "One Christmas" (Κποια Χριστογεννα), 
1986: "Answered Prayers" (ταν οι προσευχς εισακοονται),
2005: "Summer Crossing" (Καλοκαιριν ταξδι)"The Letters of Truman Capote" (Τρομαν Καπτε:η αλληλογραφα του)
"Η τχνη της γραφς" 


=====================


 Η Μορφ Των Πραγμτων

     Μια λεπτοκαμωμνη εθραυστη ασπρομλλα γυνακα με χτνισμα πομπαντορ, δισχισε σεινμενη-κουνμενη το βαγκν-ρεστορν και κθισε σε μια καρκλα δπλα σε παρθυρο. Αφο γραψε με μολβι τη παραγγελα της, μισκλεισε τα μυωπικ της μτια για να περιεργαστε στην αντικριν μερι του τραπεζιο να κοκκινομγουλο πεζονατη και μια κοπλα με καρδισχημο πρσωπο. Με μια ματι πρσεξε να χρυσ δαχτυλδι στο δχτυλο της κοπλας και μια κκκινη κορδλα πλεγμνη στα μαλλι της κι αποφσισε πως ταν φτην. Μσα της τη χαρακτρισε νφη του πολμου. Χαμογλασε αχν, ενθαρρνοντας τη κουβντα. Η κοπλα της χαμογλασε επσης.
 -"Τυχερ σασταν που 'ρθατε τσο νωρς, γιατ χει πολ κσμο. Εμες δε γευματσαμε γιατ ταν κτι Ρσοι φαντροι που τργανε...κτι ττοιο τλος πντων. Θε, θα 'πρεπε να τους δετε, σαν τον Μπορς Καρλφ ταν, μα το Θε!" Η φων της θμιζε τσαγιρα που τερετζει κι κανε τη γυνακα να ξεροβξει.
 -"Ναι, εμαι σγουρη", επε. "Πριν απ' αυτ το ταξδι, οτε στ' νειρ μου δεν εχα φανταστε πως υπρχαν τσοι...φαντροι εννο. Δεν το συνειδητοποιε κανες, μχρι που παρνει το τρνο. Αναρωτιμαι απ που να 'ρχονται λοι".
 -"Απ τις επιτροπς στρατολογας", επε η κοπλα και χαχνισε ανητα. Ο σζυγς της κοκκνισε απολογητικ.
 -"Πηγανετε ως το τρμα, κυρα";
 -"Μλλον, αλλ τοτο το τρνο εναι αργ σαν... σαν..."
 -"...τη μελσα!" αναφνησε η κοπλα και ξπνοη συμπλρωσε: "Ποπ, εμαι συνεπαρμνη, δεν μπορετε να φανταστετε πσο. λη μρα δε χορτανω το τοπο. Ο τπος μου, το Αρκνσας, εναι λος εππεδος, τσι νιθω ξαψη ως και στα δαχτυλκια των ποδιν μου ταν βλπω αυτ τα βουν". Και γυρνντας προς τον σζυγ της: "Γλυκ μου, λες να 'μαστε στη Καρολνα";
     Εκενος κοταξε ξω απ το παρθυρο. Το σθαμπο βθαινε πνω στο τζμι, το φως λλαζε γργορα, γινταν κυαν, οι λφοι εννονταν, γνονταν νας. ταν ξαναγρισε τα μτια του στο εσωτερικ του βαγκν-ρεστορν, τα ανοιγκλεισε, τυφλωμνος απ το φς.
 -"Πρπει να 'ναι η Βιρτζνια", μντεψε κι ανασκωσε τους μους.
     Απ τη κατεθυνση των επιβατικν βαγονιν, νας φαντρος τους πλησασε ξαφνικ με αδξιο βμα, τρεκλζοντας και σωριστηκε σαν πνινη κοκλα στην δεια καρκλα του τραπεζιο. ταν μικρσωμος, κολυμποσε στη τσαλακωμνη του στολ. Το πρσωπ του, λιπσαρκο και μ' ντονα χαρακτηριστικ, κανε ωχρ αντθεση με κενο του πεζονατη και τα μαρα κοντοκομμνα του μαλλι λμπανε στο φως σαν κασκτο απ δρμα φκιας. Με τα μτια του να περιεργζονται τους λλους τρεις κουρασμνα, θολ, σαν πσω απ στα, ψηλφισε νευρικ τα δυο γαλνια τα ραμμνα στο μανκι του. Η γυνακα πγε ανσυχα πρα-δθε και κλλησε στο τζμι. στερα απ προσεκτικ σκψη τον χαρακτρισε μεθυσμνο και βλποντας τη κοπλα να σουφρνει τη μτη, κατλαβε πως κι εκενη εχε βγλει την δια ετυμηγορα. Εν ο νγρος με την σπρη ποδι τους σερβριζε απ το δσκο του, ο δεκανας επε:
 -"Θλω καφ, μια καφετιρα ολκληρη και διπλ δση κρμας". Η κοπλα μπηξε το πιρονι της στο κοτπουλο με τη κρμα.
 -"Δε βρσκεις πως οι τιμς τους εναι απαρδεκτες, καλ μου"; Κι στερα ρχισε. Το κεφλι του δεκανα κανε κτι ανεξλεγκτα τινγματα. Μια παση, με το κεφλι του αφσικα κρεμασμνο μπρος κι στερα νας μυς συσπστηκε κι ο λαιμς του τινχτηκε πλγια. Το στμα του μρφασε απασια τεντωμνο κι οι φλβες στο λαιμ του τανστηκαν. "Αχ Θε μου", κραγασε η κοπλα κι η γυνακα ριξε το μαχαρι της για το βοτυρο κι βαλε ενστικτωδς το λεπτεπλεπτο χρι της πνω στα μτια της να τα προστατψει. Ο πεζονατης απμεινε να κοιτ με δειο βλμμα για μια στιγμ, αλλ' στερα γργορα συνλθε κι βγαλε να πακτο τσιγρα.
 -"λα φλε", επε, "πρε να".
 -"Σ' ευχαριστ... πολ ευγενικ", μουρμορισε ο δεκανας κι στερα χτπησε στο τραπζι τη γροθι του, που οι αρθρσεις της εχαν ασπρσει. Τα μαχαιροπρουνα αναπδησαν, νερ χθηκε απ τα ποτρια. Σιωπ απλθηκε κι να μακριν γλιο διαπρασε απ' κρη σ' κρη το βαγνι. Κατπιν η κοπλα, νιθοντας μτια στυλωμνα πνω της, τακτοποησε μια τοφα πσω απ τ' αφτ της. Η γυνακα σκωσε τα μτια και δγκωσε τα χελια της βλποντας τον δεκανα να προσπαθε ν' αβψει το τσιγρο του.
 -"'Ασε με να σε βοηθσω", προσφρθηκε. Το χρι της τρεμε τσο, που το πρτο σπρτο σβησε. ταν τα κατφερε στη δετερη προσπθεια χαμογλασε βεβιασμνα. Λγον αργτερα ο δεκανας ηρμησε.
 -"Ντρπομαι τσο... σας παρακαλ συγχωρστε με".
 -"Α μην ανησυχες", επε η γυνακα, "σε κατανοομε".
 -"Πνεσε;" ρτησε η κοπλα.
 -"χι, χι δε πον".
 -"Τρμαξα γιατ νμισα πως πονοσε. Σγουρα αυτ την εντπωση δνει. Εναι κπως σα να 'χεις λξυγκα, ε;" Ξαφνικ αναπδησε λες και κποιος τη κλτσησε. Ο δεκανας συρε το δχτυλ του στην κρη του τραπεζιο κι επε:
 -"μουν εντξει μχρι που ανβηκα στο τρνο. Επαν τι θα 'μαι μια χαρ. Επαν: 'Εσαι καλ στρατιτη'. Αλλ φταει η ξαψη, τι ξρεις πως εσαι στις Πολιτεες, ελεθερος πια και πως η αναθεματισμνη αναμον χει τελεισει.". Σκοπισε το μτι του. "Συγγνμη", πρσθεσε. Ο σερβιτρος φησε τον καφ κι η γυνακα κανε να τον βοηθσει. Εκενος της σπρωξε θυμωμνα, ελαφρ, το χρι. "χι, σας παρακαλ. Μπορ και μνος μου!" Σαστισμνη κι αμχανη εκενη γρισε προς το παρθυρο κι αντκρισε το καθρφτισμ της. Το πρσωπ της ταν ρεμο και τη ξφνιασε γιατ νιωθε ζαλδα και μια φανταστικ ασθηση, λες και ταλαντευταν ανμεσα σε δυο ονειρικ σημεα. Ωθντας τις σκψεις της αλλο, παρακολοθησε το πιρονι του πεζονατη ν' ανεβανει με σοβαρτητα απ το πιτο του στο στμα. Η κοπλα τρωγε λαμαργα τρα, μως το δικ της φαγητ κρωνε.
     Κι στερα ξανρχισε, χι βαια πως πρωττερα. Στη ψυχρ κι ντονη λμψη του προβολα ενς τρνου που ζγωνε, το παραμορφωμνο της καθρφτισμα θλωσε κι η γυνακα αναστναξε. Ο δεκανας βλαστημοσε σιγαν, ακουγταν περισστερο σα να προσεχεται. Κι στερα πεσε ξφρενα τα πλαν του κεφαλιο του σα να 'ταν τα χρια του μγγενη.
 -"'Ακου φλε, πρπει να σε δει γιατρς", τον συμβολεψε ο πεζονατης. Η γυνακα πλωσε το χρι της και το ακομπησε στο σηκωμνο μπρτσο του.
 -"Μπορ να βοηθσω σε τποτε;" επε.
 -"Αυτ που κνανε για να το σταματσουν ταν να με κοιτζουν κατματα... ταν κοιτ στα μτια κποιον, σταματ". Χαμλωσε το πρσωπ της κοντ στο δικ του. "Να", επε κενος, ηρεμντας μεμις, "αυτ ταν. Εσαι πολ καλ".
 -"Που το 'παθες"; Μορφζοντας της απντησε:
 -"Σε πολλ μρη... Τα νερα μου. Εναι κουρελιασμνα".
 -"Και που πηγανεις τρα";
 -"Στη Βιρτζνια".
 -"Στο σπτι σου ε";
 -"Ναι, εκε εναι το σπτι μου". Η γυνακα νιωσε πνο στα δχτυλ της, που ξαφνικ του σφιγγαν το μπρτσο και τα ξσφιξε.
 -"Εκε εναι το σπτι σου, αυτ να σκφτεσαι κι ,τι λλο εναι ασμαντο".
 -"Ξρεις κτι;" ψιθρισε. "Σ' αγαπ. Σ' αγαπ γιατ εσαι πολ ανητη και πολ αθα και γιατ δε θα μθεις ποτ παρ μνον ,τι βλπεις στις ταινες. Σ' αγαπ γιατ εμαστε στη Βιρτζνια κι εμαι σχεδν σπτι μου". Η γυνακα απστρεψε απτομα τα μτια. νταση και μια ασθηση προσβολς, ποκιλαν τη σιωπ. "Νομζεις λοιπν τι αυτ εναι λο;" συνχισε. σκυψε πνω στο τραπζι κι γγιξε νυσταγμνα το πρσωπ του. "Υπρχει αυτ, αλλ υπρχει κι αξιοπρπεια. ταν συμβε μ' ανθρπους που ξρω λη μου τη ζω, τι θα γνει ττε; Λες να θλω να κθομαι στο τραπζι μαζ τους με κποια σαν ελγου σου και να τους αρρωστανω; Λες να θλω να τρομζω μια πιτσιρκα σαν ετοτη δω και να της βζω ιδες στο νου για τον νθρωπ της; Μνες περιμνω, μου λνε πως εμαι καλ, αλλ τη πρτη φορ..." Σταμτησε κι σμιξε τα φρδια. Η γυνακα φησε δυο χαρτονομσματα πνω στον λογαριασμ της κι σπρωξε πσω τη καρκλα της.
 -"Θα μ' αφσεις να περσω, σε παρακαλ;" επε. Ο δεκανας σηκθηκε με κπο και στθηκε κοιτντας κτω, το ανγγιχτο φα της.
 -"Φα' το, π' ανθεμ σε", επε. "Πρπει να φας!" Κι πειτα δχως να κοιτξει πσω, χθηκε προς τα επιβατικ βαγνια.
     Η γυνακα πλρωσε τον καφ.

--------------------------------------------------------------------------
     λα Τα Διηγματα (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ "20ος ΑΙΩΝΑΣ") 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers