-

Dali &

-


-
.

--.


.

./.

 
 

 

Sheckley Robert:


                                                        Ρμπερτ Σκλι

                                       Βιογραφικ

     Ξρω πως εσαι τρελλς και το ξρεις πως εσαι τρελλς, μα τι γνεται αν κνουμε κι οι δυο λθος

     Αμερικανς συγγραφας Φανταστικς Λογοτεχνας κι απ τους πιο σημαντικος της γενις του '50. Το πρτο του ργο, "Final Examination", εκδθηκε το 1952 στο Imagination. Το επιμελημνο σατιρικ φος του, η μετρημνη ισορροπα της δρσης και της κοινωνικς ανλυσης στα ργα του τον κνουνε σχεδν κλασικ. Γεννθηκε 17 Ιουλου 1928, στο Μπροκλιν και μεγλωσε στο Νιο Τζρσι. ταν τλειωσε τις σπουδς του, το 1946, κατατχτηκε στον στρατ κι υπηρτησε στη Κορα. Το 1951 κατφερε να τελεισει το Πανεπιστμιο και τον επμενο χρνο δημοσευσε το πρτο του διγημα. Η καριρα του χωρζεται σε 3 περιδους: τα 50's, τα 60's κι η μεταγενστερη περοδος.
     Στην πρτη περοδο γραψε κυρως μικρς ιστορες σε διφορα περιοδικ, κυρως στο GALAXY SCIENCE FICTION. Αυτ η δουλει του εναι η περισστερο γνωστ. Κατ την δετερη περοδο γραψε πολλς νουβλες που συνδαζαν κωμικ στιρα και μεταφυσικς υποθσεις. Το The Collected Short Stories of Robert Sheckley (5τομη συλλογ, 1991) αν κι ατελς παρχει μια καλ ψη της καριρας του.
     Στην πρτη του συλλογ, Untouched Βy Human Hands (1954) βρσκονται πολλς απο τις πρτες του δημιουργες που τον καναν δισημο, πως το "The Monsters" (1953), η ομνυμη ιστορα "Untouched...Hands" (1952), και το θαυμσιο "Specialist" (1953). Επσης το "Seventh Victim" (1953), που πολ αργτερα μεταφρθηκε στον κινηματογρφο σαν La Decima Vittima (1965), με πρωταγωνιστς τους: Μαρτσλο Μαστρογινι κι Ορσουλα 'Αντρες. Σντομα ακολουθσανε κι λλες επιτυχημνες συλλογς: Citizen in Space (1955), Pilgrimage to Earth (1957), Notions: Unlimited (1960), Store of Infinity (1960) & Shards of Space (1962). Μεταγενστερα compilations περιλαμβνουν The Robert Sheckley Omnibus (1973 UK) & Is THAT What People Do?: The Selected Short Stories (1984).
    
Η δετερη περοδος ξεκνησε με το Immortality Delivered (1958-9 ως "Time Killer"), που μεταφρθηκε στον κινηματογρφο σαν "FreeJack" και συνχισε με τις καλτερες νουβλες του, τα "The Status Civilization" (1960), "Journey Beyond Tomorrow" (1962), και "Mindswap" (1966).
    
To Dimension of Miracles (1968) απ' ,τι φανεται σηματοδτησε τη τρτη περοδο. Η καλλτερη νουβλα της τρτης περιδου εναι το "Options" (1975) καθς και το "The Alchemical Marriage of Alistair Crompton" (1958 σαν "The Humours"). Η ποιτητα των μικρν ιστοριν του πεσε, η αυξανμενη τση του να γρφει σχεδν γελοες ιστορες (FABULATION) δεν ταν μσα στα γοστα της ΕΦ αγορς, μια υπθεση που κερδζει πντους εναι τι πολλς απ' αυτς τις μεταγενστερες ιστορες πρωτοδημοσιετηκαν σε περιοδικ πως το Playboy παρ στα ΕΦ περιοδικ του χρου, παρλο που το "A Suppliant in Space" βραβετηκε με το Jupiter για την Καλτερη Σντομη Ιστορα του 1973. Οι περισστερες απο τις ιστορες του Can You Feel Anything When I Do This? (συλλογ του 1971) εναι τυπικ της ψιμης δουλεις του -σπασμωδικ, αστεα, απελπιστικ.
     Φανεται πως η ανικαντητα του να πρει στα σοβαρ τις απλοστερες, πιο περιπετειδεις μορφς του εδους, που τσο μορφα σατρισε στα νιτα του, εχε παραλυτικ αποτλεσμα στον ριμο Σκλι, καθς συχν φανεται σα ξλινος Kurt Vonnegut. Αν αυτ αληθεει, εναι απλεια για την ΕΦ τι να απο τα πιο λαμπρ μλη της δε μπρεσε να τη πρει στα σοβαρ. Θεωρεται πρδρομος του Ντγκλας 'Ανταμς στο χιομορ και μλιστα πιστεεται πως το ταξδι του Ωτοστοπατζ του Διαστματς του, διαδραματζεται στον κσμο του Σκλι, μα το χιομορ του εναι πιο σκοτειν κι αφνει πικρ γεση στα χελη, αντθετα με κενο του Ανταμς. Επσης διαφρει απ τον Ρη Μπρντμπερι γιατ εν κενος φανεται να πενθε που δε θα καταφρει να ζσει να κσμο μλλοντος με διαστημικ φανταστικ ταξδια, ο Σκλι δεχνει να χλευζει αυτς τις αυταπτες. Επσης μια μοναδικ ομοιτητα μπορομε ν' ανιχνεσουμε στον Κφκα, γιατ και σε κενον οι φλοι του δε γελοσαν ποτ, ταν τους διβαζε τα... κωμικ του ργα.
     γραψε συνολικ πντως, περισστερα απ 15 μυθιστορματα και περπου 400 διηγματα. Η μυθιστοριογραφα του χει μεταφραστε στα γερμανικ, ελληνικ, ουγγρικ, ιταλικ, σλβικα, ρωσικ, ισπανικ, σουηδικ, φιλανδικ και λιθουανικ. Η εργασα του εναι ιδιατερα δημοφιλς στη Ρωσα και την Ανατολικ Ευρπη. Πολλς απ τις ιστορες του γνανε ταινες στον κινηματογρφο. κανε 5 γμους, ζησε 5 διαζγια -λγο πριν πεθνει εχε χωρσει τη 5η σζυγ του-, απκτησε 4 παιδι και 3 εγγνια.
     Πθανε στις 9 Δεκμβρη 2005 στη Να Υρκη απ επιπλοκς ενς ανευρσματος στον εγκφαλο σ' ηλικα 77 ετν.

===============================

                                   Η Τλεια Γυνακα

     Ο κριος Μρτσεκ ξπνησε με ξυνλα στο στμα κι να γλιο να κουδουνζει στ' αφτι του. ταν το γλιο του Τζωρτζ ουεν-Κλαρκ, το τελευταο πρμα που θυμταν απ το πρτι του Τριαντ Μργκαν. Και τ πρτι! λη η Γη γιρταζε το γρισμα του αινα. Το τος 3000 μ.Χ.! Ειρνη κι ευμρεια για λους κι ευτυχισμνη ζω...
 -"Πσο ευτυχισμνη εναι η ζω σου;" εχε ρωτσει ο ουεν-Κλαρκ, μ' να πλατ ειρωνικ και μπαμπσικο χαμγελο, εντελς μεθυσμνος. "Εννο, πς εναι η ζω με τη γλυκει σζυγ σου";
     Αυτ ταν δυσρεστο. λοι γνωρζανε πως ο ουεν-Κλαρκ τανε πρωτογονιστς, αλλ ποι δικαωμα εχε να ενοχλε τον κσμο μ' αυτ; τσι, μνον επειδ αυτς εχε παντρευτε μια Πρωτγονη γυνακα...
 -"Αγαπ τη γυνακα μου", επεν ο Μρτσεκ αποφασιστικ, "κι εναι απερως ωραιτερη, με μεγαλτερη συναισθηματικ ανταπκριση απ' αυτ το σωρ των νευρσεων που αποκαλες γυνακα ΣΟΥ".
     Μα ββαια δε μπορες να μπεις στο τομρι ενς Πρωτογονιστ. Οι Πρωτογονιστς αγαπον τα μειονεκτματα των γυναικν τους σο και τα προτερματ τους... αν χι και περισστερο. Ο ουεν-Κλαρκ χαμογλασεν ακμα πιο ειρωνικ και μπαμπσικα κι επε:
 -"Ξρεις αγαπητ μου Μρτσεκ νομζω πως η γυνακα σου χρειζεται ιατρικ λεγχο. χεις παρατηρσει τα αντανακλαστικ της τελευταα";
     Ανυπφορε βλκα! Ο κριος Μρτσεκ μ' νεση σηκθηκε απ το κρεβτι του παζοντας τα μτια του απ τον λαμπερ πρωιν λιο που μπαινε πσω απ τις κουρτνες. Τα αντανακλαστικ της Μρα... υπρχε μια δση αλθειας σ' ,τι εχε πει ο ουεν-Κλαρκ. Τελευταα, η Μρα φαινταν κπου να χνει.
 -"Μρα!" φναξεν ο Μρτσεκ. "Εναι τοιμος o καφς μου";
     Ακολοθησε μια παση. στερα η φων της φθασε πνω καθαρ.
 -"Σ' να λεπτ"!
     Ο Μρτσεκ φρεσε να νετο παντελνι τρεμοπαζοντας ακμα αγουροξυπνημνος τα μτια του. Δξα τον Στατ οι επμενες τρεις μρες ταν σημεα επετεου. Θα τις χρειαζταν λες για να συνλθει απ το χθεσιν πρτι.
     Κτω η Μρα στριφογριζε φουριζα βζοντας καφ, διπλνοντας πετστες, βοηθντας τον να καθσει στο τραπζι. Κθησε, κι αυτ τον φλησε στη καρφλα του. Του ρεσε να τον φιλνε στη καρφλα.
 -"Πς εναι η μικρ μου σζυγος σμερα το πρω;" ρτησε.
 -"Θαυμσια, αγπη μου" επε στερα απ σντομη παση. "Σου ετομασα σφινερς σμερα. Σου αρσουν τα σφινερς".
     Ο Μρτσεκ δγκωσε να ψημνο στην εντλεια και ροφηξε τον καφ του.
 -"Πς αισθνεσαι σμερα;" την ρτησε.
     Η Μρα του βουτρωσε μια φρυγανι κι στερα επε:
 -"Θαυμσια, αγπη μου. Χθες ταν να θαυμσιο πρτι. Ευχαριστθηκα κθε στιγμ του".
 -"Το 'ριξα λιγκι ξω", επεν ο Μρτσεκ με πικρ χασκογελκι.
 -"Σ' αγαπ ταν το ρχνεις ξω!" επε η Μρα. "Μιλς σαν γγελος... εννο σαν νας πολ ξυπνος γγελος. Θα μποροσα να σ' ακοω για πντα". Του βουτρωσε λλη μα φτα.
     Ο Μρτσεκ λαμψε χαμογελντας της σα καλωσυντος λιος, στερα σκυθρπιασε. 'Αφησε το σφινρ του κι ξυσε το μγουλο.
 -"Ξρεις", επε, "ψιλοαρπαχτκαμε με τον ουεν-Κλαρκ. Μλαγε περ Πρωτογνων Γυναικν".
     Η Μρα του βουτρωσε πμπτη φτα χωρς ν' απαντσει, προσθτοντς τη στο σωρ που σχηματιζταν. Πγε να πισει κτη, αλλ της γγιξε το χρι ελαφρ. γειρε μπροστ και τονε φλησε στη μτη.
 -"Πρωτγονες Γυνακες!" σρκασε. "Αυτ τα νευρωτικ πλσματα. Δεν εσαι ευτυχστερος μαζ μου, αγπη μου; σως εμαι Σγχρονη... αλλ καμμα πρωτγονη Γυνακα δεν θα μποροσε να σ' αγαπει πως εγ... και σε λατρεω"!
     Ο,τι επε ταν αλθεια. Σ' λη του τη γραπτ ιστορα, ο νθρωπος δεν εχε ποτ καταφρει να ζσει ευτυχισμνα με μη επαναδομημνη Πρωτγονη Γυνακα. Τα εγωιστικ, κακομαθημνα πλσματα ζητοσαν προσοχ κι ενδιαφρον μιας ζως. ταν πασγνωστο τι η σζυγς του ουεν-Κλαρκ τον βαζε να σκουπζει τα πιτα. Κι ο τρελς το ανεχταν! Οι Πρωτγονες Γυνακες ζητον συνεχς χρματα με τα οποα αγορζουν ροχα και μπιχλιμπδια, ζητον το πρωιν στο κρεβτι, πετγονται για μπριτζ, μιλον για ρες στο τηλφωνο κι ο Στατ ξρει τι λλο. Προσπθησαν να προυν τις δουλεις των ανδρν. Τελικς κατδειξαν την ιστητα τους.
     Μερικο ηλθιοι πως ο ουεν-Κλαρκ επμεναν να τις θεωρον απαρμιλλες. Μες στη περιβλλουσα αγπη της γυνακας του ο κριος Μρτσεκ αισθνθηκε ν' απομακρνεται απ το κεφλι του το βρος της προηγομενης βραδις. Η Μρα δεν τρωγε. Ηξερε πως εχεν δη φει, στε ν' αφιερσει λη της τη προσοχ στο δικ του πρωιν. Κτι ττοια μικροπργματα ταν λη η διαφορ.
 -"Επε τι ο χρνος αντδρασς σου εναι πεσμνος".
 -"Αλθεια;" ρτησε η Μρα, στερα απ μια παση. "Αυτο οι Πρωτογονιστς νομζουν τι τα ξρουν λα".
     ταν η σωστ απντηση, αλλ υπερβολικ καθυστερημνη. Ο κριος Μρτσεκ κανε στη γυνακα του μερικς ακμα ερωτσεις, παρατηρντας το χρνο αντδρασς της με το δεκτη των δευτερολπτων του ρολογιο της κουζνας. ντως η καθυστρηση χειροτρευε!
 -"ρθε το ταχυδρομεο;" τη ρτησε γργορα. "Τηλεφνησε κανες; Θα αργσω στη δουλει μου";
     στερα απ τρα δευτερλεπτα νοιξε το στμα της και το ξανκλεισε. Κτι πγαινε τρομερ στραβ.
 -"Σ' αγαπ", επεν απλ.
     Ο κ. Μρτσεκ αισθνθηκε την καρδι του να χτυπ στο στθος του. Την αγαποσε! Τρελ, με πθος! Αλλ αυτς ο αηδιαστικς ουεν-Κλαρκ εχε δκιο. Χρειαζταν ιατρικ λεγχο. Η Μρα δειχνε ν' αντιλαμβνεται τις σκψεις του. Ανασυγκροτθηκε αισθητ κι επε:
 -"Το μνο που θλω εναι η ευτυχα σου αγπη μου. Νομζω τι εμαι ρρωστη... θα φροντσεις για την νοσηλεα μου; Θα με πρεις πσω στερα απ τη θεραπεα μου... και να μη τους αφσεις να 'αλλξουν... δε θα θελα να μ' αλλξουν!" Το λαμπερ της κεφλι βυθστηκε στα χρια της. κλαιγε... αθρυβα, στε να μη τον ενοχλσει.
 -"Θα 'ναι απλς να τσεκ-απ λατρεα μου", επεν o Μρτσεκ προσπαθντας να συγκρατσει τα δκρυ του. Αλλ ξερε... πως ξερε κι αυτ... τι ταν πραγματικ ρρωστη. 'τανε τσον δικο', σκφτηκε. 'Η Πρωτγονη Γυνακα με τις χονδροειδες πνευματικς νες, τανε σχεδν απρσβλητη απ ττοιες ασθνειες. Αλλ η λεπτεπλεπτη Σγχρονη Γυνακα, με τις λεπτς ισορροπημνες ευαισθησες, ταν υπερβολικ επιρρεπς. Τσο τερατωδς δικο! Διτι οι Σγχρονες Γυνακες περιεχαν λα τα λεπττερα, ακριβτερα χαρακτηριστικ θηλυκτητας '.
     Εκτς απ αντοχ.
     Η Μρα ανασυντχθηκε πλι. Σηκθηκε στα πδια της με προσπθεια. ταν πολ μορφη. Η αδιαθεσα της εχε προσδσει να κοκκνισμα στα μγουλα κι ο πρωινς λιος τνιζε τα μαλλι της.
 -"Αγπη μου", επε. "Δε θα μ' αφσεις να μενω λγο ακμα; σως συνλθω απ μνη μου". Αλλ τα μτια της γργορα γιναν απλαν. "Αγπη..." Επιβλθηκε στον εαυτ της προς στιγμ κρατντας την κρη του τραπεζιο. "...οταν θα 'χεις μια να γυνακα... προσπθησε να θυμσαι πσο πολ σ' αγπησα". Κθισε με το πρσωπο κεν.
 -"Θα φρω τ' αμξι", μουρμορισεν ο Μρτσεκ κι φυγε βιαστικ. Λγο ακμα και θα 'σπαγε κι ο διος.
     Περπατντας προς το γκαρζ αισθνθηκε μουδιασμνος, κουρασμνος, τσακισμνος. Μρα... τλος! Κι η σγχρονη επιστμη, μ' λα τα μεγλα επιτεγματα, ανκανη να βοηθσει. φθασε στο γκαρζ κι επε:
 -"Εντξει, ξω". Απαλ το αυτοκνητ του βγκε ξω και στθηκε δπλα του.
 -"Τποτα στραβ, αφεντικ;" ρτησε το αυτοκνητ του. "Δεχνεις σκοτισμνος. Ακμα χεις κεφλι απ τα χθεσιν";
 -"Οχι... εναι η Μρα, εναι ρρωστη..."
     Το αυτοκνητο παρμεινε σιωπηρ για μια στιγμ. Υστερα επε απαλ:
 -"Λυπμαι πολ κριε Μρτσεκ, θα 'θελα να υπρχε κτι που να μποροσα να κνω".
 -"Σ' ευχαριστ", επε ο Μρτσεκ, ευχαριστημνος που 'χεν να φλο σε μια ττοιαν ρα. "Φοβμαι τι δεν υπρχει τποτα που να μπορε κανες να κνει".
     Το αυτοκνητο πγε στη πρτα κι ο Μρτσεκ βοθησε τη Μρα να μπει μσα.
     ρεμα το αυτοκνητο ξεκνησε.
    
Κρτησε διακριτικ σιωπ στο δρμο για το εργοστσιο...
______________________
Robert Sheckley
The Perfect Woman (1953)
Μτφρ.: Γιργος Σκρτας
-------------------------------------------------------------------

 
                          Η Συντροφι Του Τρελλο   

     Οι παχτες συναντηθκανε στη τερστιαν χρονη σκακιρα του διαστματος. Οι λαμπερς κουκδες που αποτελοσανε τα πινια, κολυμποσαν, ακολουθντας η καθεμι το δικ της ξεχωριστ μοτβο. Οι σχετικς θσεις που 'χανε πρει στην αρχ, πριν ακμα γνει η πρτη κνηση, εχανε προκαθορσει το αποτλεσμα του παιχνιδιο. Κι οι δυο παχτες το βλπανε και ξρανε ποιος εχε νικσει. Αλλ συνχιζαν να παζουνε. Γιατ το παιχνδι πρεπε να παιχτε μχρι τλους.
 -"Νλσον"! Ο υπολοχαγς Νλσον, καθταν μπρος στο πνακα βολς του πυροβλου του μ' να ειδυλλιακ χαμγελο στο πρσωπο. Δε σκωσε το κεφλι. "Νλσον"! Ο υπολοχαγς Νλσον κοταζε τρα τα δχτυλ του, με παιδικ απορα στο βλμμα. "Νλσον! Σνελθε"! Ο στρατηγς Μπραντς σκυψε βλοσυρς πνω του. "Μ' ακος υπολοχαγ";
     Ο Νλσον κονησε βαριεστημνα το κεφλι. 'Αρχισε πλι να κοιτζει τα δχτυλ του και μετ το βλμμα του καρφθηκε στα λαμπερ κουμπι του πνακα ελγχου του πυροβλου του.
 -"Ωραο!" επε. Ο Στρατηγς Μπραντς μπκε στον θαλαμσκο, ρπαξε τον Νλσον απ τους μους και τον ταρακονησε. "Ωραα πργματα", επε ο Νλσον, δεχνοντας τον πνακα. Χαμογλασε στον Μπρντς.
     Ο Μργκρεβς, ο υπαρχηγς του σκφους, χωσε το κεφλι του στο νοιγμα της πρτας. Εχε ακμα τα διακριτικ του λοχα στο μανκι του, επειδ δεν ταν παρ μνο τρεις μρες που εχε προαχθε στον βαθμ του συνταγματρχη.
 -"Εντ", επε, "ο αντιπρσωπος του προδρου βρσκεται εδ. Μυστικ επσκεψη".
 -"Μισ λεπτ", επε ο Μπραντς, "θλω να τελεισω αυτ την επιθερηση".
     Χαμογλασε πικρ. Η επιθερηση ταν κτι το απασιο, ταν γινταν με σκοπ να μθεις πσοι λογικο ντρες σου 'χανε μενει.
 -"Μ' ακος υπολοχαγε";
 -"Δκα χιλιδες σκφη", επε ο Νλσον. "Δκα χιλιδες σκφη -χαμνα λα"!
 -"Λυπμαι", επε ο Μπραντς. σκυψε και του δωσε να χαστοκι. Ο υπολοχαγς Νλσον ρχισε να κλαει.
 -"ι ντ, τι θα γνει μ αυτ τον αντιπρσωπο του προδρου";
     Απ κοντ η ντονη μυρωδι του ουσκι στην ανσα του συνταγματρχη Μργκρεβς σε πνιγε, αλλ ο Μπραντς, δεν του 'κανε καμι παρατρηση. ταν σου 'χει μενει μνο νας καλς αξιωματικς, οτιδποτε κι αν κνει, δεν του κνεις παρατηρσεις. Εξλλου ο Μπραντς ενκρινε το ουσκι. Κτω απ' αυτς τις συνθκες, τανε καλ διξοδος. "σως καλτερη απ την δικ του", σκφτηκε, κοιτζοντας τις αρθρσεις των χεριν του, που ταν γεμτες ουλς.
 -"Θα 'ρθω αμσως, Νλσον, μπορες να με καταλβεις";
 -"Μλιστα Στρατηγ", επεν ο υπολοχαγς με τρεμουλιαστ φων. "Εμαι εντξει τρα".
 -"Καλ", επεν ο Μπραντς. "Μπορες να μενεις στη θση σου";
 -"Για λγο", επεν ο Νλσον. "Αλλ' ακμα δεν εμαι καλ. Το αισθνομαι".
 -"Το ξρω", επε ο Μπραντς. "Χρειζεσαι λγην ανπαυση, αλλ εσαι ο μοναδικς αξιωματικς βολς σ' αυτ τη πλευρ του σκφους. Οι υπλοιποι βρσκονται υπ επιτρηση".
 -"Θα προσπαθσω Στρατηγ μου", απντησεν ο Νλσον κοιτζοντας ξαν τον πνακα ελγχου του πυροβλου. "Αλλ μερικς φορς, ακοω φωνς. Δεν μπορ να σας υποσχεθ τποτα".
 -"Εντ", ρχισε πλι ο Μργκρεβς. "Αυτς ο αντιπροσωπος-"
 -"ρχομαι. Μπρβο Νλσον". Ο υπολοχαγς δεν σκωσε οτε το κεφλι του καθς φευγαν ο Μπραντς κι ο Μργκρεβς.
 -"Τον συνδεψα μχρι τη γφυρα", επεν ο Μργκρεβς, γρνοντας ελαφρ προς τα δεξι, καθς προχωροσε. "Του πρσφερα ποτ αλλ δεν θελε".
 -"Εντξει", επεν ο Μπραντς.
 -"ταν λο ερωτσεις", συνχισεν ο Μργκρεβς γελντας μνος του, "εναι απ κενους τους σοβαρος, ηλιοψημνους ντρες του Υπουργεου Εξωτερικν, απ αυτος που θλουν να κερδσουν τον πλεμο σε πντε λεπτ. Πολ φιλικς. θελε να μθει για ποιους λγους νμιζα εγ προσωπικ, βρσκεται ο στλος πραγος στο διστημα εδ κι να χρνο χωρς να κνει τποτα, εκτς απ διφορους ελιγμος".
 -"Τ του 'πες";
 -"Του 'πα πως περιμναμε αποστολ πυροβλων τπου ΖΑΠ. Μου φανεται πως μλλον με πστεψε. Μετ ρχισε να μιλει για τη τροφοδοσα και τον εφοδιασμ".
 -"Χμμ...". Ποιος ξερε τι εχε πει ο μισομεθυσμνος Μργκρεβς στον αντιπρσωπο του προδρου. χι πως εχε σημασα. Περμεναν εδ κι αρκετ καιρ επσημη ρευνα πνω στον τρπο διεξαγωγς του πολμου.
 -"Εδ θα σ' αφσω" επεν ο Μργκρεβς. "χω μια δουλει που πρπει να τελεισω".
 -"Εντξει", επεν ο Μπραντς, μια κι αυτ ταν το μνο που μποροσε να πει. ξερε πως η μισοτελειωμνη δουλει του Μργκρεβς ταν κποιο μπουκλι. Προχρησε μνος προς τη γφυρα.
     Ο αντιπρσωπος του προδρου κοταξε τη τερστια χωροενδεικτικ οθνη. Σκπαζεν ολκληρο τοχο, λμποντας μ' να σμπλεγμα κουκδες, που συνεχς μεταβλλονταν μ' αργ ρυθμ. Οι χιλιδες πρσινες κουκδες στ' αριστερ αντιπροσωπεανε το στλο της Γης, χωρισμνες με μαρο κεν απ τις πορτοκαλ κουκδες του εχθρο. Καθς παρατηροσε, το ρευστ, τρισδιστατο μτωπο λλαζε σιγ-σιγ. Οι δυο απ κουκδες στρατο συγκεντρνονταν, λλαζαν κατεθυνση, υποχωροσαν, προχωροσαν, κινομενοι με υπνωτικ αργ κνηση.  Αλλ το μαρο κεν εξακολοθησε να υπρχει ανμεσ τους. Ο Στρατηγς Μπραντς παρατηροσε αυτ την εικνα εδ και να χρνο σχεδν. Κατ τη γνμη του, η οθνη ταν μια πολυτλεια. Βλποντς την, δεν μποροσε να προσδιορσει τι συνβαινε στην πραγματικτητα. Μνο οι υπολογιστς Υ.Π.Σ. μποροσανε κι αυτο δε χρειζονταν την οθνη.
 -"Πς εστε, Στρατηγ Μπραντς"; επε ο αντιπρσωπος του προδρου, προχωρντας προς το μρος του, δνοντς του το χρι. "Ονομζομαι Ρτσαρντ λσνερ".  Ο Μπραντς του 'σφιξε το χρι, παρατηρντας πως η περιγραφ του Μργκρεβς ταν αρκετ σωστ. Ο αντιπρσωπος δεν ταν πνω απ τριντα. Το ηλιοψημνο του χρμα φαινταν παρξενο, μετ απ να χρνο με χλωμ πρσωπα ολγυρ του. "Τα διαπιστευτρι μου", συνχισεν ο λσνερ, δνοντας στον Μπραντς μερικ χαρτι. Ο στρατηγς τα ξεφλλισε, παρατηρντας την εξουσιοδτηση του λσνερ σα Φων Του Προδρου Στο Διστημα. Μεγλη τιμ για ναν ντρα τσο νο.
 -"Πς πνε τα πρματα στη Γη;" ρτησε ο Μπραντς, για να πει κτι. Πρσφερε στον λσνερ κθισμα και κθισε κι ο διος.
 -"'Ασχημα!" επεν αυτς. "χουμε απογυμνσει τον πλαντη απ κθε ραδιενεργ υλικ για να μπορσουμε να διατηρσουμε σ' ενργεια το στλο. Ας μην αναφρουμε τποτα για το μεγλο κστος μεταφορς τροφμων, οξυγνου, ανταλλακτικν κι λων των λλων υλικν που χρειζονται για να παραμενει νας ττοιος στλος σε θση μχης".
 -"Το ξρω", επεν ο Μπραντς, διατηρντας ανκφραστο το πρσωπ του.
 -"Θα 'θελα ν' αρχσω, αναφροντας πρτα τα παρπονα του προδρου", επεν ο λσνερ μ' απολογητικ γλιο. "Για να μου φγει να βρος".
 -"Εντξει", επεν ο Μπραντς.
 -"Λοιπν...", ρχισε, κοιτζοντας το μικρ του σημειωματριο, "χετε τον στλο στο διστημα επ... ντεκα μνες κι επτ ημρες. Σωστ";
 -"Μλιστα".
 -"Σ' λο αυτ το διστημα, υπρξαν μερικς ελαφρς συμπλοκς, αλλ δεν γινε καμι σοβαρ σγκρουση. Εσες -κι ο διοικητς του εχθρο- φανεται πως εστε ικανοποιημνοι με το να μυρζετε ο νας τον λλον σαν να 'σαστε λαγωνικ".
 -"Δεν θα χρησιμοποιοσα αυτ την ορολογα", επεν ο Μπραντς, νιθοντας αυτματα αντιπθεια για το νεαρ. "Αλλ συνεχστε".
 -"Ζητ συγνμη. ταν στοχος, αλλ' αναπφευκτος παραλληλισμς. Πντως, δεν χει γνει καμι μχη, παρλο που 'χουμεν αριθμητικν υπεροχ".
 -"Ναι".
 -"Και γνωρζετε πως η συντρηση αυτο του στλου εξαντλε τ' αποθματα των φυσικν πρων της Γης. Ο Πρεδρος θα 'θελε να μθει, γιατ δε δθηκε καμι μχη".
 -"Πρτα θα 'θελα ν' ακοσω και τα υπλοιπα παρπονα", κι ο Μπραντς σφιξε τις ταλαιπωρημνες γροθις του αλλ, μ' αξιοθαμαστο αυτολεγχο, μπρεσε να συγκρατηθε.
 -"Πολ καλ. Και τρα, ας εξετσουμε τον παργοντα του ηθικο. Παρνουμε συνχεια αναφορς απ σας για τις περιπτσεις των ανδρν που παθανουν κπωση μχης -που σπνε μ' λλα λγια. Τα νομερα εναι παρλογα: τριντα τοις εκατ των αντρν σας φανεται πως βρσκεται σε περιορισμ. Αυτ το ποσοστ εναι πολ μεγλο, ακμα και για κτακτες καταστσεις". Ο Μπραντς δεν αποκρθηκε. "Με λγα λγια", συνχισεν ο λσνερ, "θα 'θελα απαντσεις σ' αυτ τα ερωτματα. Μετ θα 'θελα τη βοθει σας στις διαπραγματεσεις γι' ανακωχ. Αυτς ο πλεμος ταν παρλογος απ την αρχ. Δεν τον αποφσισε η Γη. Ο Πρεδρος χει την εντπωση πως λαμβνοντας υπ' ψη τη στατικ κατσταση, ο διοικητς του εχθρο θα συμφωνσει με την ιδα-"
     Ο συνταγματρχης Μργκρεβς μπκε μσα παραπατντας, μ' αναψοκοκκινισμνο πρσωπο. Εχε τελεισει την μισοτελειωμνη του δουλει μεθντας ακμα πιο πολ.
 -"Τι εναι αυτ που κουσα για ανακωχ;" φναξε. Ο λσνερ τον κοταξε για μια στιγμ, μετ γρισε προς το μρος του Μπραντς.
 -"Φαντζομαι, πως ετοτο θα το φροντσετε σεις ο διος. Αν ρθετε σ' επαφ με τον διοικητ του εχθρο, θα προσπαθσω να φτσω σε κποια συμφωνα μαζ του".
 -"Δεν τους ενδιαφρει κτι ττοιο", επεν ο Μπραντς.
 -"Πς το ξρετε";
 -"Το 'χω δοκιμσει. Προσπαθ να κνω ανακωχ, εδ κι ξι μνες. Αυτο θλουν να παραδοθομε νευ ρων".
 -"Μα αυτ εναι παρλογο", επεν ο λσνερ κουνντας το κεφλι. "Δεν εναι σε θση να μας επιβλλουν ρους. Κι οι δυο στλοι χουν το διο σχεδν μγεθος. Δεν χει γνει καμι μεγλη σγκρουση ακμα. Πως μπορον να-"
 -"Πολ εκολα", φναξε ο Μργκρεβς, προχωρντας προς το μρος του και σκβοντας γρια απ πνω του.
 -"Στρατηγ, αυτς ο νθρωπος εναι μεθυσμνος". Ο λσνερ σηκθηκε.
 -"Φυσικ, ηλθιε! Ακμα δε κατλαβες; Ο πλεμος εναι χαμνος! Τελειωτικ κι αμετκλητα". Ο λσνερ γρισε θυμωμνα προς το μρος του Μπραντς. Ο στρατηγς αναστναξε και σηκθηκε.
 -"Ακριβς λσνερ. Ο πλεμος εναι χαμνος κι λοι οι ντρες του στλου το ξρουν. Αυτ εναι που πει στραβ με το ηθικ. Δεν κνουμε τποτα λλο, απ το να στεκμαστε εδ, περιμνοντας να μας τινξουν στον αρα".
     Οι στλοι λλαξαν θσεις κι ρχισαν ελιγμος. Χιλιδες κουκδες πλεαν στο διστημα σε συστρεφμενους, τυχαους σχηματισμος. Φαινομενικ τυχαους. Οι σχηματισμο ενθηκαν, νοιξαν κι κλεισαν, Δυναμικ ισορροπημνος κθε σχηματισμς, ταν μια προσχεδιασμνη κνηση, σε μτωπο εκατ χιλιδων μιλων. Οι αντθετες κουκδες κινθηκαν, για να αντιμετωπσουν τις ανγκες του καινοριου σχηματισμο. Που βρισκταν το πλεονκτημα; Για το αγμναστο μτι, μια πατρδα σκκι, εναι νας συνδυασμς κομματιν και θσεων χωρς νημα. Αλλ για τους παχτες, το παιχνδι μπορε να 'ναι δη κερδισμνο χαμνο. Οι μηχανικο παχτες που κινοσαν τις χιλιδες κουκδες, γνωρζανε ποιος εχε κερδσει και ποιος εχε χσει.
 -"Ας ηρεμσουμε τρα λοι μας", επε μαλακ ο Μπραντς. "Μργκρεβς, φτιξε μας καννα ποτ. Θα τα εξηγσω λα". Ο συνταγματρχης προχρησε προς να καλ εφοδιασμνο μπαρ, σε μια γωνι της αθουσας.
 -"Περιμνω", επε ο λσνερ.
 -"Πρτα, μια επανληψη. Θυμσαι ττε που κηρχτηκε ο πλεμος, πριν απ δο χρνια; Κι οι δυο πλευρς, συμφνησαν με τη συνθκη του Χλμστιντ: Να μη βομβαρδσουν τους αντπαλους πλαντες. Ορστηκε μια συνντηση στο διστημα, για τους δυο στλους".
 -"Αυτ εναι παλι ιστορα".
 -"χει κποιο νημα. Ο Στλος της Γης απογειθηκε, μπκε σε σχηματισμ κι φτασε στον τπο της συνντησης". Ο Μπραντς ξερβηξε. "Ξρεις τους Υ.Π.Σ. -τους Υπολογιστς Πιθανοττων Σχηματισμο; Μοιζουν με τους ηλεκτρονικο εγκεφλους που παζουν σκκι, μνο που 'ναι σε γιγντια κλμακα. Παρατσσουνε τον στλο τσι, που να 'χει τον καλτερο σχηματισμ μυνας/επθεσης, με βση πντοτε, τις σχετικς θσεις του εχθρικο στλου. τσι, δημιουργθηκε ο πρτος σχηματισμς".
 -"Δε βλπω τον λγο-" ρχισε να λει ο λσνερ, αλλ ο Μργκρεβς, που γρναγε με τα ποτ, τον δικοψε.
 -"Περμενε αγρι μου. που να 'ναι θα δεις κποια τερστια λμψη".
 -"ταν συναντθηκαν οι στλοι, οι Υ.Π.Σ., υπολγισαν τις πιθαντητες της επθεσς μας. Βρκανε πως θα χναμε περπου ογδονταεφτ τοις εκατ του στλου μας, εν ο εχθρς θα 'χανε το εξηνταπντε. Αν ρχιζαν αυτο την επθεση, θα χνανε το εβδομηνταεννι του στλου τους κι εμες εξηντατσσερα. τσι ταν η κατσταση ττε. Καταλξαμε στο συμπρασμα, πως αν καναν επθεση με τον καλτερο δυνατ σχηματισμ τους, θα 'χαν απλειες σαρανταπντε εν ο καλτερος δικς μας σχηματισμς επθεσης, θα 'χε σαν αποτλεσμα απλειες εβδομηνταδο".
 -"Δε γνωρζω πολλ πργματα για τους Υ.Π.Σ.", ομολγησε ο λσνερ. "Ειδικτητ μου εναι η ψυχολογα". πιε μια γουλι απ το ποτ του, κανε μια γκριμτσα και ξανπιε.
 -"Φαντσου πως εναι δο νθρωποι που παζουν σκκι", επε ο Μπραντς. "Μπορον να υπολογσουνε τις πιθαντητες απλειας για μιαν επθεση, σ' οποιοδποτε σχηματισμ. Μπορον να συμπερνουν τις πιθανς κινσεις και των δο πλευρν. Γι' αυτ δεν γινε μχη ταν πρωτοσυναντηθκαμε. Κανες διοικητς δε πρκειται να καταστρψει ολκληρο τον στλο του, μ' αυτ τον τρπο".
 -"Λοιπν, ττε", επεν ο λσνερ, "γιατ δεν εκμεταλλευτκατε την αριθμητικ σας υπεροχ; Δεν αποτελε πλεονκτημα";
 -"Α!" φναξεν ο Μργκρεβς, πνοντας το ποτ του. "ρχεται το φως"!
 -"Θα στο παρουσισω σαν αναλογα", επεν ο Μπραντς. "Αν χεις δυο σκακιστς με τις διες ικαντητες, το τλος του παιχνιδιο προκαθορζεται ταν ο νας τους καταλβει μια πλεονεκτικ θση. Μλις καταλβει αυτ τη θση, ο λλος παχτης δεν μπορε να κνει τποτα, εκτς κι αν ο πρτος κνει κποιο λθος. Αν λα πνε πως πρπει, το τλος του παιχνιδιο εναι προκαθορισμνο. Αυτ η καθοριστικ καμπ, μπορε να παρουσιαστε λγο μετ την αρχ του παιχνιδιο, παρ' λο που το διο το παιχνδι μπορε να κρατσει ρες".
 -"Και να θυμσαι", πρσθεσεν ο Μργκρεβς, "για το ασυνθιστο μτι μπορε να μην υπρχει καννα πλεονκτημα. Μπορε να μην χει χαθε οτε να πινι".
 -"Αυτ χει συμβε εδ", κατληξε λυπημνα ο Μπραντς. "Οι μονδες Υ.Π.Σ. και των δο στλων χουν τη μεγαλτερη δυνατ αποδοτικτητα. Αλλ ο εχθρς χει να προσν που το εκμεταλλεεται προσεχτικ. Κι εμες δε μπορομε να κνουμε τποτα".
 -"Μα πως γινε αυτ;" ρτησε ο λσνερ. "Ποις κανε λθος";
 -"Οι Υ.Π.Σ. βρκανε την αιτα της αποτυχας", επεν ο Μπραντς. "Το τλος του πολμου ενυπρχε στον αρχικ μας σχηματισμ απογεωσης".
 -"Τι θες να πεις;" επεν ο λσνερ ακουμπντας κτω το ποτρι.
 -"Αυτ μνο. Τον σχηματισμ που 'χεν ο στλος, σ' απσταση ετν φωτς απ το σημεο της μχης προτο να 'ρθουμε καν σ' επαφ με τον στλο τους. ταν συναντθηκαν οι στλοι, κενοι εχαν να απειροελχιστο πλεονκτημα θσης. Αυτ ταν αρκετ. Οπωσδποτε αρκετ για τους Υ.Π.Σ.".
 -"τσι, μνο για να παρηγορηθες", πρσθεσεν ο Μργκρεβς, "μθε πως οι πιθαντητες τανε πενντα-πενντα. Θα μποροσαμε να 'χαμε μεις το πλεονκτημα".
 -"Θα πρπει να μθω πιο πολλ πνω σ' αυτ το θμα. Δεν τα καταλαβανω λα ακμα". Ο Μπραντς γρλλισε.
 -"χουμε χσει τον πλεμο. Τ λλο θες να μθεις";  Ο λλσνερ κονησε το κεφλι του.
 -"Θα με παγιδψεις με το πεπρωμνο" απγγειλεν ο Μργκρεβς "και μετ θ' αποδσεις τη πτση μου στην αμαρτα";
     Ο υπολοχαγς Νλσον, καθταν μπρος στον πνακα ελγχου των πυροβλων, με τα δχτυλ του πλεγμνα. Αυτ η στση ταν αναγκαα επειδ εχεν ντονη επιθυμα να πατσει τα κουμπι. Τα μορφα κουμπι. πειτα βλαστμησε και κθισε πνω στα χρια του. Εχε υποσχεθε στον Στρατηγ Μπραντς πως θ' ντεχε κι αυτ εχε σημασα. Εχαν περσει τρεις μρες απ' ταν εχε δει τον στρατηγ, αλλ ταν αποφασισμνος ν' αντξει. Αποφασιστικ, κρφωσε το βλμμα του στα ργανα ελγχου. Οι ευασθητοι δεχτες τρεμαν. ργανα μετροσαν την απσταση και ρθμιζαν το νοιγμα της ακτνας του πυροβλου σε σχση με το βεληνεκς. Οι λεπτο δεχτες υψνονταν κι πεφταν καθς το σκφος μετακινιταν, ανβαιναν προς τη κκκινη γραμμ χωρς ποτ να την αγγζουν.
     Η κκκινη γραμμ σμαινε κατσταση ανγκης. Σ' αυτ το σημεο θ' ρχιζαν να ρχνουν, ταν το μικρ κκκινο βλος θα περνοσε τη μικρ κκκινη γραμμ. Περμενε σχεδν να χρνο τρα αυτ το μικρ κκκινο βλος. Το μικρ βλος.

    (Το μικρ βλος. Το μικρ βλος. Το μικρ βλος...)

    (Σταμτα.)

    ...Ττε θα ρχιζε να ρχνει.
     Ο υπολοχαγς σκωσε τα χρια και παρατρησε τα νχια του. Περιφρονητικ, καθρισε να που 'τανε λγο βρμικο. πλεξε πλι τα δχτυλ του και κοταξε τα μορφα μαρα κουμπι, το μαρο βλος, τη κκκινη γραμμ. Χαμογλασε στον εαυτ του. Εχε υποσχεθε στον Στρατηγ. Μλις πριν απ τρεις μρες. τσι κανε πως δεν κουγε αυτ που του ψιθριζαν τα κουμπι.
 -"Αυτ που δε καταλαβανω", επεν ο λσνερ, "εναι γιατ δε μπορετε να κνετε κτι με το σχηματισμ. Να υποχωρσετε και να ανασυνταχτετε για παρδειγμα";
 -"Θα στο εξηγσω αυτ", επεν ο Μργκρεβς. "Θα δσω τσι ευκαιρα στον Εντ, για να ποτ. λα εδ". Οδγησε τον λσνερ σε ναν πνακα με ργανα. δειχναν το σκφος στον λλσνερ εδ και τρεις μρες, περισστερο για να ανακουφιστον απ την ντασ τους παρ για κανναν λλο λγο. Η τελευταα μρα εχε καταλξει σ' αρκετ παρατραβηγμνο μεθσι. "Βλπεις αυτ το καντρν;" δειξεν ο Μργκρεβς. Ο πνακας των οργνων κλυπτεν κταση πλτους τεσσρων πδιν κι εκοσι μκος. Τα κουμπι κι οι διακπτες του ρυθμζανε τις κινσεις ολκληρου του στλου. "Πρσεξε τη σκοτειν περιοχ. Δεχνει το ριο ασφαλεας. Αν χρησιμοποισεις απαγορευμνη διταξη, ο δεχτης ξεπερνει το ριο κι αυτ εναι το τλος".
 -"Και τ εναι, απαγορευμνη διταξη"; Ο Μργκρεβς σκφτηκε για λγο.
 -"Οι απαγορευμνες διατξεις εναι κενες που θα μποροσαν να δσουν στον εχθρ πλεονκτημα για επθεση για να το θσω διαφορετικ, εναι κινσεις που αλλζουν την εικνα επθεση/πιθαντητες απλειας, αρκετ, στε να γνει επθεση".
 -"στε μπορετε να κινεστε μνο μσα σ' αυστηρ ρια;" ρτησεν ο λσνερ κοιτζοντας τον πνακα.
 -"Ακριβς. Σ' πειρο αριθμ πιθανν σχηματισμν μπορομε να χρησιμοποισουμε μνο λγους, αν θλουμε να παζουμε μ' ασφλεια. Μοιζει με το σκκι. Ας πομε πως θελες να βλεις να πινι που βρσκεται στην κτη σειρ, στην πρτη σειρ του αντιπλου σου. Αλλ, για να γνει αυτ, χρειζονται δυο κινσεις. Κι ταν κινηθες στην βδομη σειρ, ο αντπαλς σου χει ελεθερο το δρμο, πργμα που οδηγε αναπφευκτα σε ματ".
 -"Φυσικ, αν προχωρσει απερσκεπτα ο εχθρς, οι πιθαντητες αλλζουν ξαν και ττε κνουμε μεις την επθεση".
 -"Αυτ εναι η μοναδικ μας ελπδα", επεν ο Στρατηγς Μπραντς. "Προσευχμαστε να κνουν μια στραβ κνηση. Ο στλος εναι τοιμος γι' μεση επθεση αν δεξουν οι Υ.Π.Σ. πως ο εχθρς χει επεκταθε πολ σε κποιο σημεο".
 -"Κι αυτ εναι η αιτα των νευρικν κλονισμν", επεν ο λσνερ. "κθε ντρας του στλου ζει με τεντωμνα νερα, περιμνοντας την ευκαιρα που 'ναι ββαιος τι δεν θα 'ρθει ποτ. Αλλ πρπει να περιμνει τσι κι αλλις. Για πσο καιρ θα συνεχζεται αυτ";
 -"Ω! για κτι περισστερο απ δυο χρνια", επε ο Μπραντς. "Ττε θα 'χουνε τον καλτερο σχηματισμ για επθεση, με πιθαντητες απλειας εικοσιοχτ τοις εκατ, ναντι των δικν μας που θα 'ναι εννενηντατρα. Θα πρπει να επιτεθον ττε, διαφορετικ οι πιθαντητες θ' αρχσουν ν' αλλζουν σε βρος τους".
 -"Φτωχοδιβολοι", επεν απαλ ο λσνερ. «Περιμνετε την ευκαιρα που δε θα 'ρθει ποτ. Γνωρζοντας πως θα σας τινξουνε στον αρα αργ γργορα".
 -"Ω! εναι ωραο!" επεν ο Μργκρεβς, μ' ενστικτδη αντιπθεια για τη συμπθεια που του 'δειχνε νας πολτης. Κτι βοισε στον πνακα κι ο Μπραντς κανε μια σνδεση.
 -"Εμπρς; Ναι, ναι... Εντξει, Γουλλιαμς. Σωστ". Αποσνδεσε την γραμμ. "Ο Συνταγματρχης Γουλλιαμς αναγκστηκε να κλειδσει τους ντρες του στους θαλμους τους", επε ο Μπραντς. "Εναι η τρτη φορ σε αυτ το μνα. Θα χρειαστε να ειδοποισω τους Υ.Π.Σ. να αλλξουνε το σχηματισμ, για να μπορσει να φγει απ τη πρτη γραμμ". Προχρησε προς ναν πλαν πνακα κι ρχισε να πιζει διφορα κουμπι.
 -"Να 'μαστε λοιπν", επεν ο Μργκρεβς. "τ σκοπεετε να κνετε κριε Προεδρικ Αντιπρσωπε";
     Οι αστραφτερς κουκδες κινιντουσαν, προχωροσαν κι υποχωροσαν, διατηρντας πντα να μαρο κεν ανμεσ τους. Οι μηχανικο σκακιστς παρατηροσαν κθε κνηση υπολογζοντας τις συνπεις της στο μακριν μλλον. Μπρος-πσω κινιντουσαν τα κομμτια πνω στη τερστια σκακιρα. Οι παχτες παζανε χωρς πθος, γνωρζοντας απ την αρχ το αποτλεσμα του παιχνιδιο. Στο αυστηρ διατεταγμνο τους σμπαν δεν υπρχαν πιθανς διακυμνσεις, οτε ανοησα, οτε αποτυχα. Παζανε. Ξρανε και κινοσαν.
-"Ω! ναι", επεν ο υπολοχαγς Νλσον στο χαμογελαστ δωμτιο. "Ω! ναι! για κοταξε λα τα κουμπι", σκφτηκε γελντας μνος του.

     (Τσο ηλθιο Τζρτζια.)

     Ο Νλσον δχτηκε το βαθ μπλε της αγιτητας, απλνοντς το στους μους του.

     (Κεληδημα πουλιο, κπου.)
     (Φυσικ.)

     Τρα κκκινα κουμπι. Τα πτησε. Τρα πρσινα κουμπι. Τα πτησε. Τσσερις διακπτες.
 -"Ω!-ω! ο Νλσον σπασε".
 -"Το τρα εναι για μνα", επεν ο Νλσον κι γγιξε το μτωπ του με μεγλη μυστικτητα. Μετ, γγιξε πλι τα κουμπι. Αφνταστοι συνειρμο περνοσαν απ το μυαλ του, δημιουργημνοι απ αμτρητα ερεθσματα.
 -"Καλτερα, ρπαξ τον. Πρσεχε"!

    (Ευγενικ χρια με τυλγουνε, καθς πιζω, δυο εναι καφ γι' αυτ που εναι για τη μητρα. Κι να ψηλ για λα τ' λλα.)

 -"Μη τον αφσετε να πυροδοτσει αυτ τα πλα"!

     (Με σηκνουν στον αρα, πετω, πετω.)

 -"Υπρχει καμι ελπδα γι' αυτν τον νθρωπο;" ρτησεν ο λσνερ, αφο εχανε κλειδσει τον Νλσον σ' να θλαμο.

 -"Ποιος ξρει;" επε ο Μπραντς. Το πλατ του πρσωπο σφχτηκε, οι μυς στα μγουλ του τεντθηκαν. Ξαφνικ, γρισε, φναξε και χτπησε με τη γροθι του τον μεταλλικ τοχο. Μετ το χτπημα, γρλισε και χαμογλασε.
 -"Ανητο, τσι δεν εναι; Ο Μργκρεβς πνει. Εγ ξεθυμανω χτυπντας τους τοχους. Πμε να φμε".
     Οι αξιωματικο τργανε ξεχωριστ απ το πλρωμα. Ο Μπραντς εχεν ανακαλψει πως μερικο αξιωματικο κινδνευαν να δολοφονηθον απ τα ψυχωτικ μλη του πληρματος. τανε καλτερα να εναι χωρισμνοι. Κατ τη διρκεια του φαγητο, ο Μπραντς στρφηκε ξαφνικ προς το μρος του λσνερ.
 -"Αδερφ, δεν σου 'χω πει ολκερη την αλθεια. Επα πως αυτ θα συνεχιστε για δυο χρνια; Λοιπν, οι ντρες δε θ' αντξουνε τσο πολ. Δεν ξρω αν θ' αντξουνε γι' λλες δυο βδομδες".
 -"Τ θα 'χες να προτενεις";
 -"Δε ξρω", επεν ο Μπραντς. Αρνιταν ακμα να σκεφτε τη περπτωση της παρδοσης, παρ' λο που 'ξερε πως ταν η μνη ρεαλιστικ απντηση.
 -"Δεν εμαι ββαιος", επεν ο λσνερ, "αλλ νομζω πως μπορε να υπρξει διξοδος στο δλημμα". Οι αξιωματικο σταμτησαν να τρνε και τον κοταξαν.
 -"χεις καννα υπερπλο;" ρτησε ο Μργκρεβς. "Καμι συσκευ με διασπαστικς ακτνες κρυμμνη κτω απ το πουκμισ σου";
 -"Φοβμαι πως χι. Αλλ νομζω πως βρσκεστε τσο κοντ στη κατσταση στε να μη τη βλπετε στο αληθιν της φως. Σαν να βλπετε το δσος κι χι τα δντρα".
 -"Συνχισε...", επε ο Μπραντς, μασουλντας μεθοδικ να κομμτι ψωμ.
 -"Θεωρεστε το σμπαν πως το βλπουν οι Υ.Π.Σ. να κσμο αυστηρς αιτιτητας. να λογικ σμπαν με συνοχ. Σ' αυτ τον κσμο, κθε πργμα χει μια αιτα. Κθε παργοντας μπορε να ερμηνευτε αμσως".
 -"Δεν εναι η εικνα του αληθινο κσμου. Στη πραγματικτητα δεν υπρχει εξγηση για τα πντα. Ο Υ.Π.Σ. εναι φτιαγμνος για να βλπει να ειδικευμνο σμπαν και για να βγζει συμπερσματα με βση αυτ".
 -"Λοιπν", επε ο Μργκρεβς, "τ θα 'κανες εσ";
 -"Θ' λλαζα τα φτα του κσμου", επεν ο λσνερ. "Θα 'βαζα στη μση τον παργοντα της αβεβαιτητας. Θα πρσθετα ναν ανθρπινο παργοντα που δε θα μποροσαν να υπολογσουν οι μηχανς".
 -"Πως μπορες να μπσεις την αβεβαιτητα σε παιγνδι σκακιο;" ρτησεν ο Μπραντς, δεχνοντας κποιο ενδιαφρον.
 -"Μπορ να φταρνιστ κποια στιγμ, σως. Πως θα μποροσε να το ερμηνεσει αυτ μια μηχαν";
 -"Δε θα χρειαζτανε. Θα το ταξινομοσε σαν εξωτερικ θρυβο και θα το αγνοοσε".
 -"Αυτ εναι αλθεια". Ο λσνερ μεινε για λγο σκεφτικς. "Αυτ η μχη, πσο θα κρατσει απ τη στιγμ που θ' αρχσουνε πραγματικ οι εχθροπραξες";
 -"ξι λεπτ περπου", επεν ο Μπραντς. "Συν-πλην εκοσι δευτερλεπτα".
 -"Αυτ επιβεβαινει μιαν ιδα που 'χα" επε ο λσνερ. "Η αναλογα με το παιγνδι του σκακιο που χρησιμοποιες εναι λαθεμνη. Δεν υπρχει αληθιν σγκριση".
 -"Εναι βολικς τρπος σκψης", επεν ο Μργκρεβς.
 -"Ναι, αλλ ψετικος τρπος. Το ματ ενς βασιλι δε μπορε να εξισωθε με τη καταστροφ ενς στλου. Οτε μοιζει με το σκκι η υπλοιπη κατσταση. Στο σκκι, παζεις σμφωνα με καννες που 'χουνε προκαθορσει απ πριν οι παχτες. Σ' αυτ το παιγνδι, μπορες να ακολουθσεις τους δικος σου καννες".
 -"Αυτ το παιγνδι, χει τους δικος του ενδογενες καννες", επεν ο Μπραντς.
 -"χι. Μνο οι Υ.Π.Σ. χουνε καννες. Τι λες γι' αυτ; Αν φηνες κατ μρος τους Υ.Π.Σ.; Αν δινες σε κθε διοικητ το δικαωμα να ενεργσει σμφωνα με τη κρση του, να επιτεθε απ μνος του, χωρς καννα σχδιο. Τ θα συνβαινε";
 -"Δεν θα 'πιανε", του 'πεν ο Μργκρεβς. "Οι υπολογιστς θα μπορσουν να υπολογσουν τη γενικ εικνα, με βση την ικαντητα σχεδιασμο, του μσου ανθρπου. Επιπλον, μπορον να αντιμετωπσουν την επθεση λγων χιλιδων υπολογιστν δετερης κατηγορας -των ανθρπων- μ' ευκολα. Θα 'μοιαζε σα να πυροβολοσαν περιστρια φτιαγμνα απ πηλ".
 -"Μα πρπει να δοκιμσετε κτι", εκλιπρισεν ο λσνερ.
 -"Για περμενε λγο", επε ο Μπραντς. "μπορες να λες σες θεωρες θες. Εγ ξρω τι μου λνε οι Υ.Π.Σ. και τους πιστεω. Εξακολουθ να 'μαι διοικητς αυτο του στλου και δε πρκειται να ριψοκινδυνψω τις ζως των ανδρν μου με κποιο μυαλο σχδιο".
 -"Αυτ τ' μυαλα σχδια κερδζουνε τον πλεμο μερικς φορς", επεν ο λσνερ.
 -"Συνθως τον χνουν".
 -"Ο πλεμος εναι δη χαμνος, το παραδχτηκε κι ο διος".
 -"Μπορ ακμα να περιμνω, μπως κνουνε κποιο λθος".
 -"Νομζεις πως θα το κνουν";
 -"χι".
 -"Λοιπν";
 -"Θα περιμνω".
     Τελεωσαν το φαγητ τους σ' απλυτη σιγ. Μετ, ο λσνερ πγε στο δωμτι του.
 -"Λοιπν, Εντ;" ρτησεν ο Μργκρεβς, ξεκουμπνοντας το πουκμισο.
 -"Τ λοιπν;" Ο στρατηγς ξπλωσε στο κρεβτι, προσπαθντας να μη σκφτεται. λα ταν υπερβολικ! Προβλματα ανεφοδιασμο! Προκαθορισμνες μχες! Η καταστροφ που θα 'χτανε Σκφτηκε να χτυπσει τη γροθι του στον τοχο, αλλ αποφσισε να μη το κνει. Θα κοιμτανε...
     Την ρα που κντευε να τον πρει ο πνος, κουσε να κλικ.
     Η πρτα!
     Ο Μπραντς πδηξε απ το κρεβτι και δοκμασε το πμολο. Μετ ρχτηκε στη πρτα.
     τανε κλειδωμνη.
 -"Στρατηγ, σας παρακαλ να φορσετε τη ζνη ασφαλεας. Επιτιθμεθα". ταν η φων του λσνερ απ ν εσωτερικ δκτυο επικοινωνας. "Εξτασα τον πνακ σας, Στρατηγ μου και βρκα τις μαγνητικς κλειδαρις. Πολ χρσιμες σε περπτωση ανταρσας, τσι δεν εναι";
 -"Ηλθιε!" φναξε ο Μπραντς. "Θα μας σκοτσεις λους! Αυτς ο υπολογιστς-"
 -"χω αποσυνδσει τον υπολογιστ μας", επε, μ' ευχριστο τνο στη φων, ο λσνερ. "Εμαι αρκετ λογικς και νομζω τι ξρω κατ πσο θα τους ενοχλσει να φτρνισμα".
 -"Εναι τρελς", φναξεν ο Μργκρεβς στον Μπραντς.
     Και οι δυο μαζ πεσαν πνω στην μεταλλικ πρτα.
     Μετ κτι τους ριξε στο πτωμα.
 -"Προς λους τους πυροβολητς: Πυρ κατ βοληση!" μετδωσεν ο λσνερ στον στλο.
     Το σκφος προχωροσε. Η επθεση εχε αρχσει.
     Οι κουκδες προχρησαν μαζ, διασχζοντας την απαγορευμνη ζνη του διαστματος.
     Συγκροστηκαν! Κματα ενργειας σρωσαν το διστημα κι η μχη ρχισε.
     ξι λεπτ ανθρπινου χρνου. ρες ολκληρες για τον σκακιστ που κινιταν με ηλεκτρονικ ταχτητα. λεγξε τα κομμτια του για μια στιγμ, συμπερανοντας τον σχηματισμ της επθεσης.
     Δεν υπρχε σχηματισμς!
     Τα μισ απ τα κομμτια του αντπαλου παχτη ρμησαν στο διστημα, ξω τελεως απ το πεδο μχης. Ολκληρα πλευρ κινηθκανε, χωριστκανε, ξαναενωθκανε, προχωρσανε προς τα μπρος, διαλσανε το σχηματισμ τους, τονε σχηματσανε ξαν.
     Δεν υπρχε σχηματισμς; Μα πρεπε να υπρχει κποιος σχηματισμς. Ο παχτης του σκακιο γνριζε πως τα πντα εχανε κποιο πρτυπο. ταν μνο θμα να το βρει κανες, να λβει υπψη του τις κινσεις που εχαν δη γνει και να κνει διφορες εικασες για να καθορσει ποιο θα ταν το τλος.
     Το τλος τανε... χος!
     Οι κουκδες κινθηκαν μσα-ξω, ξεφεγανε σ' ορθς γωνες απ το πεδο της μχης, στριβαν, επιστρφανε, χωρς νημα.
     "Τι σμαινε αυτ;" ρτησε τον εαυτ του ο πακτης με την ηρεμα του μετλλου.
     Περμενε για να εμφανιστε αναγνωρσιμος σχηματισμς.
     Παρατηροσε απαθς καθς τα κομμτια του εξαφανζονταν στον πνακα.
 -"Σ' αφνω τρα, να βγεις απ το δωμτι σου", φναξεν ο λσνερ, "αλλ μη δοκιμσεις να με σταματσεις. Νομζω πως κρδισα τη μχη σου".
     Η κλειδαρι ελευθερθηκε. Οι δυο αξιωματικο τρξανε στο διδρομο προς τη γφυρα, αποφασισμνοι να κνουν τον λσνερ κομματκια.
     Φτνοντας στην γφυρα κοψαν το βμα τους.
     Η οθνη δειχνε τη μεγλη μζα των Γινων κουκδων να σαρνουνε τις σκρπιες κουκδες του εχθρο.
     μως αυτ που τους σταμτησε ταν ο Νλσον που γελοσε, εν τα χρια του σρωναν τους διακπτες και τα κουμπι του μεγλου κεντρικο πνακα.
     Ο υπολογιστς ανακονωσε τις απλειες. Γη: 18%. Εχθρς: 83%... 84%... 86%... Γη: 19%...
 -"Ρου-ματ!" φναξεν ο λσνερ. Στεκτανε δπλα στον Νλσον, κρατντας να μεγλο γαλλικ κλειδ στο χρι του. "Η λλειψη σχηματισμο δωσε στον υπολογιστ τους να πρβλημα, που δε μποροσε ν' αντιμετωπσει. Μιαν επθεση χωρς φανερ σχδιο. Σχηματισμο χωρς νημα".
 -"Μα τι κνουνε;" ρτησεν ο Μπραντς δεχνοντας τις κουκδες του εχθρο.
 -"Βασζονται ακμα στον ηλεκτρονικ σκακιστ τους", επεν ο λσνερ. "Περιμνουν ακμα να βρει το σχδιο επθεσης που βρσκεται στο νου αυτο του τρελο. Πολ μεγλη εμπιστοσνη στις μηχανς, στρατηγ μου. Αυτς εδ ο νθρωπος δε ξρει καν πως διευθνει μιαν επθεση".

    (...Και σπρξε το τρα αυτ για τον μπαμπ στην ελι πντα θελα να δυο... δυο... δυο... Νεριδα του Ντντμπουρυ με καφ αγκρφα παπουτσιο... λα καφ κουμπι... κτω και μσα... αμαρτα, το κκκινο οκτ για αμαρτα... )

 -"Και τ σου χρειζεται αυτ το γαλλικ κλειδ;" ρτησεν ο Μργκρεβς.
 -"Αυτ;" ο λσνερ το 'παιξε στα χρια του. "Αυτ εναι για να ηρεμσω τον Νλσον, μετ απ την επθεση".

     (...Και πντε και αγπη και μαρο, λα μαρα, μορφα κουμπι... θυμμαι ταν μουν πολ νος... λα πεσε το πντε... και εκε στο χορτρι...)

------------------------------
Robert Sheckley
"Fool's Mate" (1953)
Μτφρ.: Μγδα Χαλικι
------------------------------

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers