ÐåæÜ

Ðïßçóç-Ìýèéá

Ï Dali & Åãþ

ÈÝáôñï-ÄéÜëïãïé

Äïêßìéá

Ó÷üëéá-Áñèñá

ËáïãñáöéêÜ

ÅíäéáöÝñïíôåò

ÊëáóóéêÜ

Áñ÷áßá Åëë Ãñáìì

ÄéáóêÝäáóç

ÐéíáêïèÞêç

ÅéêáóôéêÜ

Ðáãê. ÈÝáôñï

Ðëçñ-Ó÷ïë-Åðéêïéí.

Öáíôáóôéêü

Åñ. Ëïãïôå÷íßá

Ãëõðô./Áñ÷éô.

ÊëáóóéêÜ ÉÉ

 
 

ÊëáóóéêÜ ÉÉ 

Barnes Julian Patrick: ÓêçíÞ Íáõáãßïõ

  Εδþ το     --- >      Βιογραφικü
____________________________

    απü το  Η Ιστορßα Του Κüσμου Σε 10  1/2 ΚεφÜλαια
Ι.

     Το ταξßδι Üρχισε μ' Ýνα κακü οιωνü.
     Εßχανε καβατζÜρει το ακρωτÞρι του ΦινιστÝρ και πλÝανε προς τον Νüτο με οýρια φρεσκαδοýρα, üταν μια αγÝλη φþκαινες περικýκλωσε τη φρεγÜτα. ¼σοι βρßσκονταν στο κατÜστρωμα στριμþχτηκαν στο κιγκλßδωμα του επßστεγου, αποθαυμÜζοντας την ικανüτητα των ζþων να κολυμπÜνε γýρω απü Ýνα καρÜβι που ναυλοχοýσε γοργÜ πηγαßνοντας κιüλας με εννÝα Þ δÝκα κüμβους. Την þρα που χÜζευαν τα παιχνßδια των φωκαινþν ακοýστηκε μια κραυγÞ. ¸νας νεαρüς καμαρüτος εßχε πÝσει στη θÜλασσα απü μια μπροστινÞ παραφωτßδα στην αριστερÞ πλευρÜ του πλοßου. Δüθηκε σÞμα με Ýναν πυροβολισμü, ρßξανε στη θÜλασσα μια μικρÞ σωσßβια σχεδßα και το πλοßο γýρισε κüντρα στον καιρü. ΜÝχρι να γßνουν üμως με δυσκολßα üλες αυτÝς οι μανοýβρες, üταν κατÝβασαν την εξÜκωπο Þτανε πια αργÜ. Δεν μποροýσαν να βροýνε οýτε τη σωσßβια σχεδßα οýτε το παιδß. ¹τανε δεκαπÝντε χρονþν κι üσοι τον Þξεραν ισχυρßζονταν üτι Þταν δεινüς κολυμβητÞς και πιθανολογοýσαν üτι θα εßχε φτÜσει τη σχεδßα. Αν εßχε συμβεß αυτü, δßχως αμφιβολßα το παιδß θα πÝθανε πÜνω της, αφοý θα εßχε υποφÝρει τα πÜνδεινα.
     Η αποστολÞ που κßνησε για τη ΣενεγÜλη αποτελοýνταν απü τÝσσερα πλοßα: μια φρεγÜτα, μια κορβÝτα, Ýνα μεταγωγικü κι Ýνα μπρßκι. ΑπÝπλευσε στις 17 Ιουνßου 1816 απü τη νÞσο Αιξ με 365 ψυχÝς. Τþρα συνÝχιζε τη ρüτα προς Νüτο με Ýναν λιγüτερο για πλÞρωμα. Στη Τενερßφη εφοδιÜστηκαν με προμÞθειες, παßρνοντας καλÜ κρασιÜ, πορτοκÜλια, λεμüνια, σýκα ινδικÞς συκιÜς και κÜθε λογÞς ζαρζαβατικÜ. Εδþ διαπßστωσαν την αχρειüτητα των κατοßκων: οι γυναßκες του Σεν ΚρουÜ στÝκονταν στο κατþφλι του σπιτιοý τους και παρþτρυναν τους ΓÜλλους να μπουν μÝσα, με τη βεβαιüτητα üτι η ζÞλεια του συζýγου τους θα γιατρευüταν απü τους μοναχοýς της ΙερÜς ΕξÝτασης, που θα αποδοκßμαζαν τη συζυγικÞ παραφορÜ ως δþρο του σατανÜ που τυφλþνει τον Üνθρωπο. Οι σκεπτüμενοι επιβÜτες απÝδωσαν αυτÞ τη συμπεριφορÜ στον Þλιο του Νüτου, η δýναμη του οποßου εßναι γνωστü üτι εξασθενßζει τüσο τους φυσικοýς δεσμοýς üσο και τους ηθικοýς φραγμοýς.
     Απü την Τενερßφη χÜραξαν πορεßα νüτια-νοτιοδυτικÜ. Οι δυνατοß Üνεμοι και η αδεξιüτητα στη ναυσιπλοÀα εßχαν αποτÝλεσμα να σκορπßσει ο στολßσκος. Η φρεγÜτα διÜβηκε μüνη τη τροπικÞ ζþνη και παρÝπλευσε το ακρωτÞριο ΜπÜρμπας. ¸πλεε κοντÜ στην ακτÞ, κÜποιες φορÝς μÜλιστα σε απüσταση μικρüτερη της μισÞς κανονιÜς. Η θÜλασσα Þτο γεμÜτη ξÝρες και τα μπρßκια δεν μποροýσαν να τριγυρνÜν εδþ την εποχÞ της φυρονεριÜς. ΠροσπÝρασαν το ακρωτÞρι ΜπλÜνκο, Þ Ýτσι πßστευαν και βρÝθηκαν σε αβαθÞ, κÜθε μισÞ þρα Ýπρεπε να ρßχνουν το σκαντÜγιο για τη βυθομÝτρηση. Την αυγÞ ο κýριος ΜοντÝ, ο σημαιοφüρος της βÜρδιας, Ýκανε τους υπολογισμοýς επÜνω σε Ýνα κλουβß με κüτες και συμπÝρανε üτι βρßσκονταν
στην Üκρη του υφÜλου ΑργκÝν. Η συμβουλÞ του αγνοÞθηκε. Ωστüσο, μÝχρι κι οι Üμαθοι απü θÜλασσα Þτανε σε θÝση να δουν üτι το νερü εßχε αλλÜξει χρþμα· στα πλευρÜ του πλοßου φαßνονταν φýκια, ενþ διακρßνονταν και πολλÜ ψÜρια. Με Þρεμη θÜλασσα κι ανÝφελο ουρανü Þταν Ýτοιμοι να προσαρÜξουν. Το σκαντÜγιο Ýδειξε δεκαοχτþ οργιÝς βÜθος και λßγο αργüτερα Ýξι οργιÝς. Καθþς η φρεγÜτα Ýστριβε προσÞνεμα, πÞρε σχεδüν αμÝσως κλßση, μετÜ Ýγειρε περισσüτερο και τÝλος σταμÜτησε. Το σκοινß της βυθομÝτρησης Ýδειξε βÜθος πÝντε μÝτρων κι εξÞντα εκατοστþν.
     Η ατυχßα Þτανε πως εξþκειλαν στον ýφαλο üταν εßχε φουσκονεριÜ κι üταν η θÜλασσα αγρßεψε και πÞγαν να ξεκολλÞσουν το πλοßο, οι προσπÜθειÝς τους απÝτυχαν. Η φρεγÜτα Þταν σßγουρα χαμÝνη. Καθþς οι βÜρκες που διÝθετε δεν Þταν τÝτοιας χωρητικüτητας þστε να τους πÜρουν üλους, αποφασßστηκε να κατασκευÜσουν μια σχεδßα και να επιβιβαστοýν σε αυτÞ üσοι δεν χωροýσαν στις βÜρκες. ¾στερα θα ρυμουλκοýσαν τη σχεδßα μÝχρι την ακτÞ και θα σþζονταν οι πÜντες. Το σχÝδιο εßχε καταστρωθεß στην εντÝλεια, üπως üμως θα μαρτυροýσαν αργüτερα δýο μÝλη του πληρþματος εßχε αποτυπωθεß πÜνω σε στεγνÞ Üμμο που Ýμελλε να τη σκορπßσει η σφοδρÞ πνοÞ του εγωισμοý.
    ΦτιÜχτηκε λοιπüν η σχεδßα και μÜλιστα καλÜ, μοιρÜστηκαν οι θÝσεις στις βÜρκες κι ετοιμÜστηκαν οι προμÞθειες. Τα ξημερþματα, κι ενþ το νερü στο κýτος εßχε φτÜσει τα δýο μÝτρα κι εβδομÞντα εκατοστÜ κι οι αντλßες δεν λειτουργοýσαν πια, δüθηκε η εντολÞ να εγκαταλειφθεß το πλοßο. Σýντομα ωστüσο η σýγχυση περιÝβαλε το Üρτια καταστρωμÝνο σχÝδιο. Ο καταμερισμüς θÝσεων αγνοÞθηκε, οι προμÞθειες δεν μεταφÝρθηκαν με προσοχÞ, ενþ Üλλες ξεχÜστηκαν Þ Ýπεσαν στη θÜλασσα. Οι επιβαßνοντες στη σχεδßα εßχαν υπολογιστεß σε εκατüν πενÞντα Üτομα: εκατüν εßκοσι στρατιþτες, μαζß με τους αξιωματικοýς, εßκοσι εννÝα Üντρες μÝλη του πληρþματος κι επιβÜτες και μßα γυναßκα. Δεν εßχαν üμως προλÜβει να επιβιβαστοýν περß τους πενÞντα Üντρες πÜνω στην ΚατασκευÞ1*, που 'χε εßκοσι μÝτρα μÞκος κι επτÜ πλÜτος κι αυτü βυθßστηκε καμμιÜ εβδομηνταριÜ πüντους κÜτω απü το νερü. Τüτε πÝταξαν τα βαρÝλια με το αλεýρι που εßχανε φορτþσει κι η σχεδßα αλÜφρωσε κι ανÝβηκε στην επιφÜνεια, üταν κατÝβηκαν κι οι υπüλοιποι, βοýλιαξε ξανÜ. ¼ταν γÝμισε κüσμο Þταν Ýνα μÝτρο κÜτω απü το νερü, ενþ κεßνοι που βρßσκονταν πÜνω της Þταεν τüσο στριμωγμÝνοι που δεν μποροýσαν να κÜνουν οýτε βÞμα. ¼σοι στÝκονταν μπρος και πßσω βλÝπανε το νερü να τους φτÜνει μÝχρι τη μÝση. Τα κýματα φÝρνανε καταπÜνω τους τα αδÝσποτα βαρÝλια με το αλεýρι, ενþ τους Ýριξαν απü το πλοßο κι Ýνα δωδεκÜκιλο σακß με γαλÝτα, που το νερü μετÝτρεψε δια μιας σε λÜσπη.
    ¸νας απü τους αξιωματικοýς του πλοßου προβλεπüταν ν' αναλÜβει τη διοßκηση της σχεδßας, αυτüς ωστüσο αρνÞθηκε να επιβιβαστεß. Στις επτÜ το πρωß δüθηκε το σινιÜλο της αναχþρησης και ο μικρüς στολßσκος με τα πλεοýμενα απομακρýνθηκε απü το εγκαταλειμμÝνο πλοßο. ΔεκαεπτÜ Üτομα αρνÞθηκαν να εγκαταλεßψουν το πλοßο Þ κρýφτηκαν, παραμÝνοντας Ýτσι εκεß για να ανακαλýψουν τη μοßρα τους.
     Τη σχεδßα ρυμουλκοýσαν τÝσσερις μεγÜλες λÝμβοι στη σειρÜ με σκοινιÜ δεμÝνα στην πρýμνη, μπροστÜ απü τις οποßες πÞγαινε μια Üκατος για να κÜνει τις βυθομετρÞσεις. Την þρα που οι λÝμβοι πÞραν θÝση, οι Üντρες που βρßσκονταν στη σχεδßα φþναξαν ΖÞτω ο Βασιλεýς κι ýψωσαν μια μικρÞ Üσπρη σημαßα στη κÜννη ενüς μουσκÝτου. Εκεßνη üμως τη στιγμÞ της μεγαλýτερης ελπßδας και προσδοκßας για üσους βρßσκονταν στη σχεδßα Þρθε η πνοÞ του εγωισμοý να προστεθεß στη φυσικÞ πνοÞ του θαλασσινοý ανÝμου.
     Τα σκοινιÜ της ρυμοýλκησης, θες λüγω ιδιοτÝλειας, ανικανüτητας, ατυχßας Þ φαινομενικÞς αναγκαιüτητας, λýθηκαν το Ýνα μετÜ το Üλλο και πετÜχτηκαν στη θÜλασσα. Η σχεδßα εßναι ζÞτημα αν βρισκüταν δυο λεýγες μακρυÜ απü το πλοßο üταν εγκαταλεßφθηκε στη τýχη της. Οι επιβαßνοντες εßχαν μαζß τους κρασß, λßγο μπρÜντι, λßγο νερü και μικρÞ ποσüτητα μουσκεμÝνης γαλÝτας. Δεν τους εßχαν δþσει πυξßδα Þ χÜρτη. Χωρßς κουπιÜ και τιμüνι δεν υπÞρχε τρüπος να ελÝγξουν τη πορεßα της σχεδßας, ενþ ελÜχιστα Þταν και τα μÝσα για να ελεγχθοýν οι επιβαßνοντες, που Ýπεφταν διαρκþς ο Ýνας πÜνω στον Üλλο καθþς τους σκÝπαζε το νερü. Τη πρþτη νýχτα σηκþθηκε καταιγßδα που χτýπησε με μανßα τη σχεδßα, οι φωνÝς üσων επÝβαιναν αναμειγνýονταν με τον αχü των κυμÜτων.
     Μερικοß Ýδεσαν σκοινιÜ στα μαδÝρια της σχεδßας και κρατιοýνταν απü αυτÜ· τα κýματα τους χτυποýσαν üλους ανελÝητα. Με το που χÜραξε η μÝρα ο αÝρας Þταν γεμÜτος φωνÝς και θρÞνους, ενþ üρκοι που δεν θα εκπληρþνονταν ποτÝ απευθýνονταν στον ουρανü κι üλοι ετοιμÜστηκαν να αντιμετωπßσουν τον επικεßμενο θÜνατο. ¹ταν αδýνατον να σχηματßσει κανεßς ιδÝα γι' αυτÞ τη πρþτη νýχτα που να μην υπολεßπεται της πραγματικüτητας.
     Τη μÝρα η θÜλασσα καλμÜρισε και πολλþν οι ελπßδες αναζωπυρþθηκαν. Ωστüσο, δυο νεαρÜ παληκÜρια κι Ýνας ψωμÜς, πεπεισμÝνοι üτι δεν υπÞρχε τρüπος να διαφýγουν τον θÜνατο, αποχαιρÝτησαν τους συντρüφους τους κι Ýπεσαν αυτοβοýλως στο νερü. Στη διÜρκεια αυτÞς της μÝρας παρατηρÞθηκαν και τα πρþτα συμπτþματα ψευδαισθÞσεων. Μερικοß νüμισαν πως εßδανε στεριÜ, Üλλοι διÝκριναν απü μακρυÜ πλοßα που Ýρχονταν να τους σþσουν κι η συντριβÞ αυτþν των απατηλþν ελπßδων πÜνω στα βρÜχια προκÜλεσε μεγαλýτερη αποθÜρρυνση.
    Η δεýτερη νýχτα Þτανε πιο τρομερÞ απ' ü,τι η πρþτη. Τα κýματα Þταν θεüρατα και η σχεδßα κινδýνευε διαρκþς να ανατραπεß, οι αξιωματικοß που Þταν μαζεμÝνοι γýρω απü τον κοντü ιστü διÝταζαν τους φαντÜρους να πηγαßνουν απü τη μια Üκρη της ΚατασκευÞς στην Üλλη για να αντισταθμßζουν την ενÝργεια των κυμÜτων. Μερικοß Üντρες, θεωρþντας βÝβαιο το χαμü, Üνοιξαν Ýνα βαρÝλι με κρασß κι αποφÜσισαν να καταπραàνουν τις τελευταßες τους στιγμÝς, εγκαταλεßποντας τη λογικÞ, πρÜγμα που το κατÜφεραν þσπου το θαλασσινü νερü που 'μπαινε απü τη τρýπα που 'χαν ανοßξει στο βαρÝλι χÜλασε το κρασß. Το γεγονüς αποτρÝλανε αυτοýς τους Þδη διαταραγμÝνους Üντρες που αποφÜσισαν να στεßλουν τους πÜντες στο χαμü κι üρμησαν να κüψουν τα σκοινιÜ που κρατοýσαν δεμÝνα τα μαδÝρια της σχεδßας. Οι Üλλοι αντιστÜθηκαν στην ανταρσßα κι Ýτσι δüθηκε σκληρÞ μÜχη εκ παρατÜξεως στο σκοτÜδι και στα κýματα. Η τÜξη αποκαταστÜθηκε κι ακολοýθησε μßα þρα ηρεμßας πÜνω στη μοιραßα ΚατασκευÞ. Τα μεσÜνυχτα üμως οι φαντÜροι εξεγÝρθηκαν πÜλι κι επιτÝθηκαν στους ανωτÝρους τους με μαχαßρια και σπÜθες üσοι Þταν Üοπλοι βρßσκονταν σε τÝτοια κατÜσταση παραφροσýνης þστε προσπαθοýσαν να ξεσκßσουνε τους αξιωματικοýς με τα δüντια και πολλοß δαγκþθηκαν Üσχημα. ΚÜμποσοι Üντρες πετÜχτηκαν στη θÜλασσα, ξυλοκοπÞθηκαν Þ μαχαιρþθηκαν· δýο βαρÝλια με κρασß κατÝληξαν στη θÜλασσα μαζß με το τελευταßο πüσιμο νερü. ¼ταν πια καθυποτÜχτηκαν τα παλιοτüμαρα, η σχεδßα Þτανε γεμÜτη πτþματα.
     Στη διÜρκεια της πρþτης εξÝγερσης Ýνας εργÜτης ονüματι Ντομινßκ, που εßχε συμπρÜξει με τους στασιαστÝς, Ýπεσε στη θÜλασσα. Στο Üκουσμα των αξιοθρÞνητων κραυγþν αυτοý του δüλιου υποτακτικοý, ο μηχανικüς που Þταν επικεφαλÞς των εργατþν ρßχτηκε στο νερü κι αρπÜζοντας το παλιοτüμαρο απ' τα μαλλιÜ κατÜφερε να το τραβÞξει πÜλι επÜνω στη σχεδßα. Το κεφÜλι του Ντομινßκ εßχε ανοßξει απü μια σπαθιÜ. Του το δÝσαν στα σκοτεινÜ κι αυτüς ο αχρεßος επανÞλθε στη ζωÞ. Καθþς üμως Þταν αγνþμονας, μüλις Ýνιωσε ν' αναλαμβÜνει δυνÜμεις ενþθηκε ξανÜ με τους στασιαστÝς σε μια νÝα επßθεση. Τοýτη τη φορÜ δεν εßχε την ßδια τýχη οýτε βρÞκε τον ßδιο οßκτο, σκοτþθηκε κεßνη τη νýχτα.
     ΝÝα απειλÞ για τους δýστυχους τους επιζÞσαντες Þτανε τþρα το παραλÞρημα. Μερικοß ρßχτηκαν στη θÜλασσα, Üλλοι πÝσανε σε αποχαýνωση, κÜποιοι αξιοθρÞνητοι φουκαρÜδες üρμησαν στους συντρüφους τους με ξεγυμνωμÝνες σπÜθες, απαιτþντας να τους δþσουν μια φτεροýγα απü το κοτüπουλο. Ο μηχανικüς που με τη γενναιüτητÜ του εßχε σþσει τον Ντομινßκ φανταζüταν üτι διÝσχιζε τις üμορφες πεδιÜδες της Ιταλßας κι Ýνας απü τους αξιωματικοýς τοý Ýλεγε: "ΘυμÜμαι üτι μας εγκατÝλειψαν οι βÜρκες, μη φοβÜσαι üμως, Ýγραψα στον κυβερνÞτη και σε λßγες þρες θα μας σþσουν". Ο μηχανικüς, που εξακολουθοýσε να 'ναι Þρεμος μες στο παραλÞρημÜ του, του απÜντησε ως εξÞς: "¸χετε περιστÝρι που μπορεß να μεταφÝρει με τüση ταχýτητα τις εντολÝς σας";
     Τα εξÞντα Üτομα που 'χαν απομεßνει στη σχεδßα εßχανε στη διÜθεσÞ τους μüνον Ýνα βαρÝλι κρασß. ΣυγκÝντρωσαν τα κορδüνια με τις μεταλλικÝς Üκρες που 'χαν οι στρατιþτες κι Ýφτιαξαν αγκßστρια για ψÜρεμα, λýγισαν και μια ξιφολüγχη για να πιÜσουνε κανÝναν καρχαρßα. ¸νας που τους πλησßασε Üρπαξε τη ξιφολüγχη και με μια απüτομη κßνηση των σαγονιþν του την ßσιωσε εντελþς πριν απομακρυνθεß.
    Για να παρατεßνουνε την Üθλια ζωÞ τους υποχρεþθηκαν να καταφýγουνε σε ακραßα μÝσα. Μερικοß απ' αυτοýς που εßχαν επιβιþσει τη νýχτα της ανταρσßας üρμησαν στα πτþματα και τα πετσüκοψαν, καταβροχθßζοντας αμÝσως κομμÜτια σÜρκας. Οι περισσüτεροι αξιωματικοß αρνÞθηκαν να φÜνε αυτü το κρÝας αν και κÜποιος πρüτεινε να το αποξηρÜνουν πρþτα για να γßνει πιο εýγευστο. ΟρισμÝνοι δοκßμασαν να μασÞσουν τους αορτÞρες της θÞκης του ξßφους τους, τις φυσιγγιοθÞκες Þ τις δερμÜτινες Üκρες των πηλßκßων τους με μικρü üφελος. ¸νας ναýτης προσπÜθησε να φÜει τα περιττþματÜ του, αλλÜ δεν τα κατÜφερε.
     Τη τρßτη μÝρα ο καιρüς Þτανε καλüς κι η θÜλασσα γαληνεμÝνη. ¼λοι αναπαýτηκαν, αλλÜ στη φρßκη της πεßνας και της δßψας Þρθαν να προστεθοýν τα βασανιστικÜ üνειρα. Η σχεδßα, που τþρα μετÝφερε λιγüτερους απü τους μισοýς αρχικοýς επιβÜτες, εßχε ανυψωθεß στο νερü κι αυτü Þταν το απρüβλεπτο üφελος των νυχτερινþν ανταρσιþν. Ωστüσο, οι επιβÜτες εξακολουθοýσαν να βρßσκονται μες στο νερü μÝχρι τα γüνατα και δεν μποροýσαν να ξεκουραστοýν παρÜ μüνο üρθιοι, στριμωγμÝνοι ο Ýνας δßπλα στον Üλλο σε μια συμπαγÞ μÜζα. Το επüμενο πρωß διαπßστωσαν üτι καμμιÜ ντουζßνα σýντροφοß τους εßχαν πεθÜνει στη διÜρκεια της νýχτας, τα πτþματα παραδüθηκαν στη θÜλασσα, εκτüς απü 'να που το κρÜτησαν ως αντιστÜθμισμα της πεßνας. Στις τÝσσερις το απüγευμα Ýνα κοπÜδι χελιδονüψαρα πÝρασε πÜνω απü τη σχεδßα και πολλÜ απ' αυτÜ παγιδεýτηκαν στις Üκρες της ΚατασκευÞς.
     Κεßνο το βρÜδυ καθÜρισαν κι Ýφαγαν τα ψÜρια, αλλÜ η πεßνα τους Þτανε τÝτοια και οι μερßδες τüσο μικρÝς, που πολλοß συνüδεψαν το ψÜρι με ανθρþπινη σÜρκα και Ýτσι τους φÜνηκε λιγüτερο αηδιαστικÞ. ΜÝχρι κι οι αξιωματικοß Üρχισαν να τη τρþνε σε αυτÞ τη μορφÞ. Απü κεßνη τη μÝρα κι Ýπειτα üλοι Üρχισαν να καταναλþνουν ανθρþπινο κρÝας. Η νýχτα που ακολοýθησε θα τους εξασφÜλιζε καινοýργιες προμÞθειες. Μερικοß Ισπανοß, Ιταλοß και νÝγροι, που 'χαν παραμεßνει ουδÝτεροι στις ανταρσßες, συνωμüτησαν καταστρþνοντας σχÝδιο να πετÜξουν τους ανωτÝρους τους στη θÜλασσα και να δραπετεýσουνε προς την ακτÞ, που θεωροýσαν üτι δεν βρισκüταν μακρυÜ, παßρνοντας μαζß τους τον σÜκο με τα τιμαλφÞ και τα προσωπικÜ εßδη που κρεμüταν απü τον ιστü. Για Üλλη μια φορÜ ξÝσπασε φοβερÞ μÜχη κι η μοιραßα σχεδßα βÜφτηκε με αßμα. ¼ταν κατεστÜλη κι η τρßτη αυτÞ ανταρσßα, δεν απÝμεναν περισσüτερα απü τριÜντα Üτομα στη σχεδßα, που 'χε ανεβεß κι Üλλο στο νερü. Δεν υπÞρχε οýτε Ýνας που το σþμα του να μην Ýχει πληγÝς τις οποßες Ýβρεχε διαρκþς το αλμυρü νερü· διαπεραστικÝς κραυγÝς αντηχοýσαν.
     Την Ýβδομη μÝρα δýο στρατιþτες κρýφτηκαν πßσω απü το τελευταßο βαρÝλι του κρασιοý, Üνοιξαν σε αυτü μια τρýπα κι Üρχισαν να πßνουν το κρασß με καλÜμι. Μüλις ανακÜλυψαν τους δýο παραβÜτες, τους Ýριξαν στη θÜλασσα σýμφωνα με τον αναγκαστικü νüμο που 'χε θεσπιστεß. Εßχε Ýρθει η στιγμÞ να πÜρουν τη πιο τρομερÞ απüφαση. ΜετρÞθηκαν κι εßδαν üτι Þταν εßκοσι επτÜ. ΔεκαπÝντε απ' αυτοýς εßχανε πιθανüτητες να ζÞσουν μερικÝς μÝρες ακüμη· οι υπüλοιποι, Ýχοντας σοβαρÜ τραýματα και πολλοß üντας Þδη σε παραλÞρημα, εßχαν ελÜχιστες Þ καθüλου πιθανüτητες να επιβιþσουν. ¹τανε βÝβαιο üμως üτι στο χρüνο που θα μεσολαβοýσε μÝχρι να πεθÜνουν θα μεßωναν κι Üλλο το περιορισμÝνο απüθεμα προμηθειþν. Υπολογßστηκε üτι θα μποροýσαν κÜλλιστα να πιοýνε περßπου τριÜντα με σαρÜντα μπουκÜλια κρασß. Αν Ýδιναν στους αρρþστους μισÞ μερßδα, το μüνο που θα 'καναν θα 'ταν να τους σκοτþσουν βαθμιαßα. ¸τσι, αφοý Ýγινε μακρÜ συζÞτηση, üπου πρυτÜνευσε η πιο φριχτÞ απüγνωση, οι δεκαπÝντε υγιεßς αποφÜσισαν üτι για το κοινü καλü üσων υπÞρχε ακüμη περßπτωση να επιζÞσουν Ýπρεπε να πετÜξουν στη θÜλασσα τους ασθενεßς συντρüφους τους. Τρεις ναýτες κι Ýνας στρατιþτης, που η καρδιÜ τους εßχε γßνει πÝτρα απü τη διαρκÞ αντιμετþπιση του θανÜτου, φÝρανε σε πÝρας αυτÝς τις ειδεχθεßς αλλÜ αναγκαßες εκτελÝσεις. Οι υγιεßς διαχωρßστηκαν απü τους μη υγιεßς, üπως οι καθαροß απü τους ακÜθαρτους. ¾στερα απ' αυτÞ την απÜνθρωπη θυσßα, οι δεκαπÝντε επιζÞσαντες που 'χαν απομεßνει Ýριξαν τα üπλα τους στη θÜλασσα, κρατþντας μüνο μßα σπÜθα μÞπως χρειαζüταν να κüψουν κÜποιο σκοινß Þ ξýλο. Εßχανε τα μÝσα να συντηρηθοýν Ýξι ακüμη μÝρες, περιμÝνοντας τον θÜνατο.
     Τüτε συνÝβη Ýνα μικρογεγονüς που ο καθÝνας ερμÞνευσε ανÜλογα με την ιδιοσυγκρασßα του. Εμφανßστηκε μια λευκÞ πεταλοýδα, ενüς εßδους γνωστοý στη Γαλλßα, που φτεροýγισε πÜνω απ' τα κεφÜλια τους και κÜθισε στο πανß. Σε μερικοýς, τρελλαμÝνους απü τη πεßνα, μÝχρι κι αυτÞ φÜνηκε καλüς μεζÝς. Σε Üλλους, η ευκολßα που κινοýνταν ο επισκÝπτης τους, τους φÜνηκε σαν εμπαιγμüς της δικÞς τους κατÜστασης τη στιγμÞ που οι ßδιοι Þταν εξαντλημÝνοι κι Ýμεναν ασÜλευτοι απü κÜτω. Για κÜποιους Üλλους üμως αυτÞ η μικρÞ πεταλοýδα Þτανε σημÜδι, Ýνας αγγελιοφüρος σταλμÝνος απü τον ουρανü, λευκüς σαν το περιστÝρι του Νþε. Ακüμα κι οι σκεπτικιστÝς που αρνοýνταν ν' αναγνωρßσουν σ' αυτÞν Ýν üργανο του Θεοý, ξÝρανε με συγκρατημÝνη ελπßδα üτι οι πεταλοýδες δεν ταξιδεýουν μακρυÜ απ' τη στεριÜ.
     ΣτεριÜ ωστüσο δεν φαινüταν πουθενÜ. ΚÜτω απü τον καυτü Þλιο τοýς βασÜνιζε η κολασμÝνη δßψα, þσπου Üρχισαν να βρÝχουνε τα χεßλη τους με τα ßδια τους τα οýρα. Τα 'πιναν μες απü μικρÜ τσßγκινα κýπελλα που πρþτα τα βÜζανε στο νερü για να δροσιστεß γρηγορüτερα το υγρü του κορμιοý τους. ΥπÞρξαν περιπτþσεις που το κýπελλο κÜποιου κλÜπηκε για να επιστραφεß αργüτερα χωρßς üμως το περιεχüμενο που 'χε προηγουμÝνως. ΚÜποιος δεν κατÜφερνε να το καταπιεß, üσο διψασμÝνος κι αν Þταν. ¸νας γιατρüς του ναυτικοý που Þταν ανÜμεσÜ τους παρατÞρησε üτι τα οýρα ορισμÝνων Þταν πιο ευχÜριστα στη πüση απ' ü,τι Üλλων. ¸κανε επßσης τη παρατÞρηση üτι το Üμεσο αποτÝλεσμα της ουροποσßας Þταν η τÜση που εßχε κανεßς να ουρÞσει πÜλι.
     ¸νας αξιωματικüς του στρατοý ανακÜλυψε Ýνα λεμüνι και σκüπευε να το κρατÞσει για τον εαυτü του, οι βßαιες παραινÝσεις των Üλλων τον Ýπεισαν για τους κινδýνους της ιδιοτÝλειας. ΒρÝθηκαν επßσης τριÜντα σκελßδες σκüρδο, που προκÜλεσαν νÝες προστριβÝς· αν δεν εßχανε πεταχτεß στη θÜλασσα üλα τα üπλα εκτüς απü μια σπÜθα μπορεß να χυνüταν ξανÜ αßμα. ΥπÞρχανε δýο φιαλßδια με οινοπνευματþδες διÜλυμα για τον καθαρισμü των δοντιþν, μια-δυο σταγüνες απ' αυτü το υγρü, που το διÝθεσε απρüθυμα ο ιδιοκτÞτης, προκαλοýσαν στη γλþσσα μια υπÝροχη αßσθηση που 'σβηνε για μερικÜ δευτερüλεπτα τη δßψα. ΒÜζοντας επßσης στο στüμα μερικÜ κομμÜτια αλπακÜ εßχαν μια αßσθηση δροσιÜς. ¸να Üδειο φιαλßδιο, που περιεßχε κÜποτε απüσταγμα τριαντÜφυλλου, πÝρασε απü χÝρι σε χÝρι, το ανÝπνεαν και τα υπολεßμματα του αρþματος τους καταπρÜυναν.
     Τη δÝκατη μÝρα αρκετοß Üντρες μüλις Ýλαβαν τη μερßδα κρασιοý που τους αναλογοýσε κατÝστρωσαν σχÝδιο να μεθýσουν και μετÜ να χαθοýν, μεταπεßστηκαν με μεγÜλη δυσκολßα. Οι καρχαρßες κÜνανε βüλτες γýρω απü τη σχεδßα και μερικοß στρατιþτες, μες στον παραλογισμü τους, πÝφτανε και κολυμποýσανε κοντÜ στα μεγÜλα ψÜρια. Οχτþ Üντρες, υπολογßζοντας üτι η στεριÜ δε μποροýσε να βρßσκεται μακρυÜ, φτιÜξανε μια δεýτερη σχεδßα για ν' αποδρÜσουνε. Κατασκεýασαν Ýνα στενü πλεοýμενο με χαμηλü κατÜρτι κι Ýνα κομμÜτι απü ýφασμα αιþρας για πανß, την þρα üμως που το δοκßμαζαν, η ευπÜθεια του σκαριοý τοýς Ýπεισε για το παρÜτολμο του εγχειρÞματüς τους κι Ýτσι το εγκατÝλειψαν.
     Τη δÝκατη τρßτη μÝρα του μαρτυρßου τους ο Þλιος ανÝτειλε σ' εντελþς ανÝφελο ουρανü. Οι δεκαπÝντε δυστυχισμÝνοι εßχαν απευθýνει τις προσευχÝς τους στον Παντοδýναμο κι εßχαν μοιρÜσει τις μερßδες του κρασιοý, üταν Ýνας λοχαγüς του πεζικοý, κοιτÜζοντας προς τον ορßζοντα, διÝκρινε Ýνα πλοßο και το ανÜγγειλε βγÜζοντας μια κραυγÞ. Οι πÜντες ευχαρßστησαν το Θεü κι αφÝθηκαν να τους παρασýρει η χαρÜ. ºσιωσαν κÜποια τσÝρκια απü τα βαρÝλια κι Ýδεσαν στην Üκρη μαντßλια, εις απ' üλους σκαρφÜλωσε στη κορφÞ του καταρτιοý κι Üρχισε να κουνÜ αυτÜ τα σημαιÜκια. ¼λοι τους εßχανε τα μÜτια καρφωμÝνα στο πλοßο στον ορßζοντα κι Ýκαναν εικασßες για τη πορεßα του. Μερικοß εκτιμοýσαν üτι κÜθε λεπτü που περνοýσε ερχüτανε κοντýτερα, Üλλοι üτι Ýπλεε προς την αντßθετη κατεýθυνση. Επß μισÞν þρα μετεωρßζονταν μεταξý ελπßδας και φüβου. ¾στερα το πλοßο χÜθηκε απü τη θÜλασσα.
     Απü τη χαρÜ πÝσανε στην απüγνωση και στην οδýνη, ζÞλεψαν τüτε τη μοßρα κεßνων που 'χαν πεθÜνει πριν απ' αυτοýς. Για να βροýνε λßγη παρηγοριÜ απü την απελπισßα στον ýπνο, στÞσανε πρüχειρα Ýνα κομμÜτι πανß για προστασßα απü τον Þλιο και ξÜπλωσαν απü κÜτω. Εßπαν να καταγρÜψουνε τη περιπÝτειÜ τους σε Ýνα κομμÜτι χαρτß, να το υπογρÜψουν üλοι και να το καρφþσουν στη κορφÞ του ιστοý, με την ελπßδα üτι με κÜποιο τρüπο θα Ýφτανε στις οικογÝνειÝς τους και στη κυβÝρνηση. Εßχανε περÜσει Ýνα δßωρο κÜνοντας τις πιο σκληρÝς σκÝψεις, üταν ο αρχιπυροβολητÞς βγÞκε απü τη τÝντα, θÝλοντας να πÜει στο μπρος μÝρος της σχεδßας κι αντßκρυσε σ' απüσταση μισÞς λεýγας τον ¢ργο2* να 'ρχεται πλησßστιος καταπÜνω τους. Του κüπηκε η ανÜσα. Με χÝρια απλωμÝνα προς τη θÜλασσα εßπε: "ΣωθÞκαμε! ΚοιτÜξτε το μπρßκι που πλησιÜζει"!
     ¼λοι αγαλλßασαν, μÝχρι κι οι πληγωμÝνοι κατÜφεραν να συρθοýν στο πßσω μÝρος της σχεδßας, απ' üπου φαßνονταν καλýτερα οι σωτÞρες τους που πλησßαζαν. ΑγκαλιÜζονταν κι η μεγÜλη χαρÜ που Ýνιωθαν διπλασιÜστηκε üταν διαπßστωσαν üτι üφειλαν τη λýτρωσÞ τους σε ΓÜλλους. Κουνοýσαν τα μαντßλια τους κι ευχαρßστησαν τη θεßα πρüνοια. Ο ¢ργος μÜζεψε τα πανιÜ και στÜθηκε δεξιÜ τους σε απüσταση μισÞς πιστολιÜς. Οι δεκαπÝντε επιζþντες, απü τους οποßους οι πιο δυνατοß δεν θα ζοýσανε πÜνω απü σαρÜντα οχτþ þρες ακüμη, μεταφÝρθηκαν στο πλοßο. Ο κυβερνÞτης κι οι αξιωματικοß του μπρικιοý αναζωπýρωσαν με τις επανειλημμÝνες φροντßδες τους τη φλüγα της ζωÞς στους επιζÞσαντες. Δýο απ' αυτοýς, που γρÜψαν αργüτερα την ιστορßα της δοκιμασßας τους, κατÝληξαν üτι ο τρüπος που βρÝθηκαν Þτανε θαýμα κι üτι ο δÜχτυλος Κυρßου Þτανε καταφανÞς στο γεγονüς.
     Το ταξßδι της φρεγÜτας εßχε αρχßσει με Ýναν κακü οιωνü και τελεßωσε μ' Ýναν απüηχο. ¼ταν η μοιραßα σχεδßα ανοßχτηκε στο πÝλαγος, ρυμουλκοýμενη απü τις βÜρκες, Ýμειναν πßσω δεκαεπτÜ Üνθρωποι. Οι Üνθρωποι αυτοß, που εßχαν εγκαταλειφθεß με τη θÝλησÞ τους, ερεýνησαν αμÝσως το πλοßο για να βρουν οτιδÞποτε εßχαν αφÞσει πßσω τους εκεßνοι που εßχανε φýγει και δεν το εßχε ποτßσει η θÜλασσα. ΒρÞκαν γαλÝτες, κρασß, μπρÜντι και καπνιστü χοιρινü σε επαρκεßς ποσüτητες για να τους θρÝψουν Ýνα διÜστημα. Τον πρþτο καιρü επικρατοýσε ηρεμßα, γιατß οι σýντροφοß τους εßχαν υποσχεθεß üτι θα επÝστρεφαν να τους σþσουν. ¼ταν üμως εßχανε περÜσει πια σαρÜντα δýο μÝρες χωρßς επικουρßα, οι δþδεκα απü τους δεκαεπτÜ αποφÜσισαν να φτÜσουνε στη στεριÜ. Για τον σκοπü αυτü Ýφτιαξαν μια δεýτερη σχεδßα με ξýλα που εßχαν απομεßνει στη φρεγÜτα, που
δÝσαν μεταξý τους με γερÜ σκοινιÜ κι επιβιβÜστηκαν. ¼πως οι πρþτοι διδÜξαντες, Ýτσι κι αυτοß δεν εßχαν κουπιÜ κι üργανα πλοÞγησης, ενþ διÝθεταν μüνο Ýνα στοιχειþδες πανß. ΠÞραν μαζß τους μερικÝς προμÞθειες κι üση ελπßδα τοýς εßχε απομεßνει.
     Ωστüσο, κÜμποσες μÝρες αργüτερα μερικοß Μαυριτανοß που ζοýνε στην ακτÞ της ΣαχÜρα κι εßναι υπÞκοοι του βασιλιÜ ΖαÀντ ανακÜλυψαν τα υπολεßμματα της σχεδßας κι Ýφεραν τα νÝα στο ¢νταρ. ΘεωρÞθηκε üτι οι Üντρες που επÝβαιναν σε τοýτη τη δεýτερη σχεδßα Ýγιναν δßχως αμφιβολßα τροφÞ των θαλÜσσιων τερÜτων που αφθονοýνε στα ανοιχτÜ των ακτþν της ΑφρικÞς.
     ΥπÞρξε, τÝλος και κÜτι σαν κοροúδßα: Ýνας απüηχος του απüηχου. Στη φρεγÜτα εßχαν μεßνει πÝντε Üντρες. ΑρκετÝς μÝρες μετÜ την αναχþρηση και της δεýτερης σχεδßας Ýνας ναýτης που εßχε αρνηθεß να επιβιβαστεß σ' αυτÞ προσπÜθησε επßσης να προσεγγßσει την ακτÞ. Καθþς δεν μποροýσε να κατασκευÜσει μια τρßτη σχεδßα για τον εαυτü του, ανοßχτηκε στη θÜλασσα μÝσα σ' Ýνα κλουβß για κüτες. ºσως Þτανε το ßδιο κεßνο κλουβß που πÜνω του ο κýριος ΜοντÝ εßχε διαπιστþσει τη μοιραßα ρüτα της φρεγÜτας το πρωß που χτýπησαν στον ýφαλο. Το κλουβß üμως βοýλιαξε κι ο ναýτης χÜθηκε καμμιÜ εκατοστÞ οργιÝς μακρυÜ απü το ΜÝδουσα.

ΙΙ.
    Πþς κÜνεις τÝχνη τη συμφορÜ;
     Στις μÝρες μας η διαδικασßα εßναι αυτüματη. Σημειþνεται Ýκρηξη σε πυρηνικü εργοστÜσιο; Πριν κλεßσει χρüνος θα Ýχει ανεβεß στη θεατρικÞ σκηνÞ του Λονδßνου Ýνα Ýργο. Δολοφονεßται κÜποιος πρüεδρος; Σε λßγο Ýχεις στη διÜθεσÞ σου Ýνα βιβλßο Þ μια ταινßα για το συμβÜν Þ μια ταινßα γυρισμÝνη με βÜση το βιβλßο Þ Ýνα βιβλßο για τη ταινßα. Γßνεται πüλεμος; ΠιÜνουν δουλειÜ οι μυθιστοριογρÜφοι. ¸χουμε σειρÜ ειδεχθþν φüνων; ΣτÞσε αυτß για τη βαρειÜ περπατησιÜ των ποιητþν. ¼λες αυτÝς τις καταστροφÝς πρÝπει φυσικÜ να τις καταλÜβουμε και για να τις καταλÜβουμε πρÝπει να τις φανταστοýμε, οπüτε χρειαζüμαστε τις επινοητικÝς τÝχνες. ΧρειÜζεται üμως και να τις δικαιολογÞσουμε και να τις συγχωρÞσουμε, Ýστω κι ελÜχιστα. Γιατß συνÝβη αυτü το τρελλü φυσικü γεγονüς, αυτÞ η στιγμÞ ανθρþπινου παραλογισμοý; ΤουλÜχιστον γÝννησε τÝχνη. ºσως αυτüς να εßναι τελικÜ ο λüγος που συμβαßνει μια καταστροφÞ.
     Εßναι γνωστü σε üλους μας üτι προτοý αρχßσει να ζωγραφßζει τον πßνακα ξýρισε το κεφÜλι του. Το ξýρισε για να μη μπορεß να δει κανÝναν, κλειδþθηκε στο εργαστÞρι του και δεν βγÞκε παρÜ μüνον üταν εßχε τελειþσει το αριστοýργημÜ του. ¸τσι γßναν Üραγε τα πρÜγματα;

     Η αποστολÞ ξεκßνησε στις 17 Ιουνßου 1816.
     Το ΜÝδουσα χτýπησε στον ýφαλο το απüγευμα στις 2 Ιουλßου 1816.
     Οι επιζÞσαντες στη σχεδßα περισυλλÝγησαν στις 17 Ιουλßου 1816.
     Ο Σαβινß κι ο ΚορεÜρ εξÝδωσαν την ιστορßα του ταξιδιοý ΝοÝμβρη 1817.
     Ο καμβÜς αγορÜστηκε στις 24 ΦλεβÜρη 1818.
     Ο καμβÜς μεταφÝρθηκε σε πιο ευρýχωρο εργαστÞρι και τεντþθηκε ξανÜ στο τελÜρο στις 28 Ιουνßου 1818.
     Ο πßνακας ολοκληρþθηκε Ιοýλιο 1819.
     Στις 28 Αυγοýστου 1819, τρεις μÝρες πριν ανοßξει η ¸κθεση Ακαδημßας Καλþν Τεχνþν, ο Λουδοβßκος ΙΗ' εξÝτασε τον πßνακα κι üπως λÝει ο Moniteur Universel, Ýκανε στον καλλιτÝχνη «μια απü εκεßνες τις εýστοχες παρατηρÞσεις που αποτελοýν ταυτüχρονα κρßση του Ýργου κι ενθÜρρυνση του καλλιτÝχνη». "Κýριε Ζερικü" εßπεν ο βασιλιÜς "το ναυÜγιü σας δεν εßναι επ' ουδενß καταστροφÞ".

     Το Ýργο αρχßζει με την αλÞθεια της ζωÞς. Ο καλλιτÝχνης διÜβασε την εξιστüρηση των Σαβινß και ΚορεÜρ, τους συνÜντησε και τους ρþτησε λεπτομÝρειες. ¸φτιαξε ολüκληρο φÜκελο με στοιχεßα της υπüθεσης. ΑναζÞτησε και βρÞκε τον ξυλουργü του ΜÝδουσα, που 'χε επιζÞσει και τον Ýβαλε να του φτιÜξει μια μικρογραφßα του κατασκευÜσματüς του. ΤοποθÝτησε πÜνω του κÝρινα ομοιþματα που αντιπροσþπευαν τους επιζÞσαντες. Γýρω του στο εργαστÞρι Ýστησε Üλλους δικοýς του πßνακες με κομμÝνα κεφÜλια και τεμαχισμÝνα μÝλη για να διαποτßσει την ατμüσφαιρα με την αßσθηση της θνητüτητας. Στην οριστικÞ εκδοχÞ του πßνακα αναγνωρßζονται οι φυσιογνωμßες του Σαβινß, του ΚορεÜρ και του ξυλουργοý. (Πþς να Ýνιωθαν Üραγε üταν πüζαραν γι' αυτÞ την επανÜληψη των δεινþν τους;)
     Ο ΑντουÜν Αλφüνς Μονφüρ, μαθητÞς του ΟρÜτιου ΒερνÝ, ανÝφερε üτι ο Ζερικü Þταν απüλυτα Þρεμος üταν ζωγρÜφιζε, η κßνηση του σþματος και των χεριþν του ßσα που γινüταν αντιληπτÞ, ενþ μüνο Ýνα ελαφρü κοκκßνισμα του προσþπου φανÝρωνε την αυτοσυγκÝντρωσÞ του. Δοýλευε απ' ευθεßας πÜνω στο λευκü καμβÜ, Ýχοντας απλþς Ýνα πρüχειρο σκαρßφημα για να τονε καθοδηγεß. ΖωγρÜφιζε üσο υπÞρχε φως με αδυσþπητη επιμονÞ, που απÝρρεε κι απü την αναγκαιüτητα της τεχνικÞς: χρησιμοποιοýσε παχýρρευστα λÜδια που στÝγνωναν γρÞγορα, πρÜγμα που σÞμαινε πως κÜθε τμÞμα που Üρχιζε Ýπρεπε να τελειþσει την ßδια μÝρα. Κι üπως ξÝρουμε, εßχε ξυρßσει τις πυρρüξανθες μποýκλες του σαν να Ýλεγε: Μην Ενοχλεßτε.   
     Ωστüσο, δεν Þταν Üνθρωπος μονÞρης, στο σπßτι που μοιραζüταν με το Λουß-Αλεξßς ΖαμÜρ εξακολουθοýσαν να 'ρχονται μοντÝλα, μαθητÝς και φßλοι. Μεταξý των μοντÝλων που χρησιμοποιοýσε βρισκüταν κι ο νεαρüς ΝτελακρουÜ, που πüζαρε για τη νεκρÞ μορφÞ που κεßτεται μπροýμυτα με το αριστερü χÝρι τεντωμÝνο. Ας αρχßσουμε üμως με αυτÜ που δεν ζωγρÜφισε. Δεν ζωγρÜφισε:

 1) Το ΜÝδουσα να προσκροýει στον ýφαλο.
 2) Τη στιγμÞ üπου τα σκοινιÜ κüπηκαν κι η σχεδßα εγκαταλεßφθηκε.
 3) Τις νυχτερινÝς ανταρσßες.
 4) Τον αναγκαßο κανιβαλισμü.
 5) Τη μαζικÞ δολοφονßα για λüγους αυτοσυντÞρησης.
 6) Την εμφÜνιση της πεταλοýδας.
 7) Τους επιζÞσαντες χωμÝνους στο νερü μÝχρι τη μÝση, τις κνÞμες Þ τους αστραγÜλους.
 8) Τη στιγμÞ της διÜσωσης.

     Μ' Üλλα λüγια, πρþτο του μÝλημα Þταν να μην Ýχει το Ýργο του διÜσταση: 1) πολιτικÞ, 2) συμβολικÞ, 3) θεατρικÞ, 4) φρικιαστικÞ, 5) συνταρακτικÞ, 6) συναισθηματικÞ, 7) τεκμηριωτικÞ Þ 8) απερßφραστη.


    Gericault Jean-Louis-Thiodore (1791-1824) Η Σχεδßα Του "ΜÝδουσα"

               ΣΗΜΕΙ¿ΣΕΙΣ

 1) Το ΜÝδουσα Þταν Ýνα ναυÜγιο, μια εßδηση στις εφημερßδες κι Ýνας πßνακας, Ýγινε επßσης αιτßα διενÝξεων. Οι βοναπαρτιστÝς επιτÝθηκαν στους μοναρχικοýς. Η συμπεριφορÜ του κυβερνÞτη της φρεγÜτας φþτιζε α) την ανικανüτητα και τη διαφθορÜ του Βασιλικοý Ναυτικοý, β) τη γενικÞ αναισθησßα που αντιμετþπιζε η Üρχουσα τÜξη üσους βρßσκονταν κÜτω απ' αυτÞ. Οι παραλληλισμοß με το πλοßο του κρÜτους που εξþκειλε θα Þταν ασφαλþς προφανεßς üσο κι αδÝξιοι.

 2) Οι Σαβινß και ΚορεÜρ, οι επιζÞσαντες κι απü κοινοý συγγραφεßς της πρþτης εξιστüρησης του ναυαγßου, προσÝφυγαν κατÜ της κυβÝρνησης ζητþντας αποζημßωση για τα θýματα και τιμωρßα των Ýνοχων αξιωματικþν. ¼ταν η θεσμικÞ δικαιοσýνη απÝρριψε τα αιτÞματÜ τους, εκεßνοι απευθýνθηκαν στο ευρýτερο δικαστÞριο της κοινÞς γνþμης με το βιβλßο τους. Ο ΚορεÜρ Ýστησε στη συνÝχεια μια επιχεßρηση ως εκδüτης και φυλλαδιογρÜφος και το μαγαζß του, που λεγüταν Στο ΝαυÜγιο της ΜÝδουσας, Ýγινε τüπος συνÜντησης των πολιτικÜ δυσαρεστημÝνων. Μπορεß κανεßς να φανταστεß μια ζωγραφιÜ της στιγμÞς που κüβονται τα παλαμÜρια της ρυμοýλκησης: Ýνα τσεκοýρι υψþνεται, αστρÜφτοντας στον Þλιο, Ýνας αξιωματικüς με τη πλÜτη στραμμÝνη στη σχεδßα λýνει αδιÜφορα Ýναν κüμπο... Πüσο εξαιρετικü θα Þταν το Ýγχρωμο προπαγανδιστικü φυλλÜδιο.

 3) Η σκηνÞ που παραλßγο να ζωγραφßσει ο Ζερικü Þταν αυτÞ της Ανταρσßας. Σþζονται πολλÜ τÝτοια προσχÝδια. Νýχτα, καταιγßδα, η ανταριασμÝνη θÜλασσα, το σκισμÝνο πανß, οι υψωμÝνες σπÜθες, οι πνιγμοß, η μÜχη σþμα με σþμα, τα γυμνÜ κορμιÜ. Και τι κακü Ýχουν üλα τοýτα; Κυρßως üτι θυμßζουν καυγÜ στο σαλοýν σε γουÝστερν δεýτερης κατηγορßας, üπου συμμετÝχουν οι πÜντες -Üλλος ρßχνοντας μια γροθιÜ, Üλλος τσακßζοντας μια καρÝκλα, Üλλος σπÜζοντας Ýνα μπουκÜλι στο κεφÜλι του αντιπÜλου κι Üλλος μοιρÜζοντας κλωτσιÝς κρεμασμÝνος απü τον πολυÝλαιο. Με δυο λüγια, συμβαßνουν πÜρα πολλÜ. Δεßχνοντας λιγüτερα, μπορεßς να πεις περισσüτερα. Τα προσχÝδια της Ανταρσßας που σþζονται θεωρεßται üτι θυμßζουν παραδοσιακÝς εκδοχÝς της ΔευτÝρας Παρουσßας, καθþς οι αθþοι διαχωρßζονται απü τους ενüχους κι ακολουθεß η πτþση των στασιαστþν στην αιþνια καταδßκη. ΤÝτοιοι υπαινιγμοß üμως θα Þταν παραπλανητικοß. Στη σχεδßα δε θριÜμβευσε η αρετÞ αλλÜ η δýναμη, ενþ ο οßκτος δεν εßχε καμμßα θÝση. ΑυτÞ η εκδοχÞ θα υπονοοýσε üτι ο Θεüς Þταν με το μÝρος της τÜξης των αξιωματικþν. ºσως να 'ταν Ýτσι κεßνο τον καιρü. ¢ραγε ο Νþε ανÞκε στη τÜξη των αξιωματικþν;

 4) Ο κανιβαλισμüς παρουσιÜζεται ελÜχιστα στη δυτικÞ τÝχνη. Λüγω σεμνοτυφßας Üραγε; ΜÜλλον üχι, αφοý η δυτικÞ τÝχνη δεν εßναι σεμνüτυφη üταν πρüκειται για βγαλμÝνα μÜτια, κομμÝνα κεφÜλια σε σακκιÜ, ιεροτελεστικÝς μαστεκτομÝς, περιτομÝς Þ σταυρþσεις. ΕπιπλÝον, ο κανιβαλισμüς Þτανε παγανιστικÞ πρακτικÞ, που ο πßνακας θα μποροýσε να καταδικÜζει ωφÝλιμα, εξÜπτοντας την ßδια στιγμÞ λαθραßα τον θεατÞ. Στη ζωγραφικÞ üμως ορισμÝνα θÝματα φαßνεται να παρουσιÜζονται συχνüτερα απ’ ü,τι κÜποια Üλλα. ΠÜρτε παρÜδειγμα τον Νþε της τÜξης των αξιωματικþν. Προκαλεß Ýκπληξη η σπανιüτητα πινÜκων με την Κιβωτü του. ΥπÜρχει βÝβαια εκεßνος ο ιδιüρρυθμος παιγνιþδης πριμιτßφ αμερικανüς ζωγρÜφος3* κι Ýνας ερεβþδης πßνακας του ΤζιÜκομο ΜπασÜνο στο μουσεßο του ΠρÜδο, πÝρα απ' αυτοýς üμως λßγα πρÜγματα σου Ýρχονται στον νου. Ο ΑδÜμ κι η Εýα, ο Διωγμüς απü τον ΠαρÜδεισο, ο Ευαγγελισμüς, η ΔευτÝρα Παρουσßα, üλα αυτÜ απεικονßστηκαν απü σπουδαßους καλλιτÝχνες. Ο Νþε κι η Κιβωτüς του üμως; ΥπÞρχαν üλα τα απαραßτητα συστατικÜ: το σημεßο καμπÞς στην ανθρþπινη ιστορßα, η θýελλα στη θÜλασσα, τα γραφικÜ ζþα, η θεúκÞ παρÝμβαση στα ανθρþπινα πρÜγματα. Ποιüς μπορεß να 'ναι ο λüγος αυτÞς της ανεπαρκοýς εικονογρÜφησης; ºσως εßναι η απουσßα ενüς αρκετÜ σπουδαßου πßνακα με την Κιβωτü που θα 'δινε þθηση στο θÝμα και θα το καθιστοýσε δημοφιλÝς. Εκτüς κι αν φταßει κÜτι στην ßδια την ιστορßα: μπορεß οι καλλιτÝχνες να ομονοοýν üτι ο Κατακλυσμüς δεν εμφανßζει τη καλýτερη δυνατÞ πλευρÜ του Θεοý. Ο Ζερικü Ýκανε κι Ýνα προσχÝδιο σχετικÜ με τον κανιβαλισμü στη σχεδßα. Η αποκαλυπτικÞ στιγμÞ της ανθρωποφαγßας δεßχνει Ýναν εýρωστο επιζÞσαντα να δαγκþνει τον αγκþνα ενüς εξßσου εýρωστου πτþματος. Η σκηνÞ αγγßζει το üριο του κωμικοý. Το πρüβλημα θα Þτανε πÜντοτε ο κατÜλληλος τüνος.

 5) ΚÜθε πßνακας εßναι μια στιγμÞ. Τι θα νομßζαμε πως συμβαßνει αν βλÝπαμε μια σκηνÞ που τρεις ναýτες κι Ýνας στρατιþτης ρßχνουν ανθρþπους στη θÜλασσα απü μια σχεδßα; ¼τι τα θýματα Þταν Þδη νεκρÜ; Κι αν üχι, üτι δολοφονÞθηκαν για να τους πÜρουν τα χρυσαφικÜ; ¼ταν οι σκιτσογρÜφοι δυσκολεýονται να εξηγÞσουν τη περιρρÝουσα ατμüσφαιρα των αστεßων τους μας παραθÝτουν συχνÜ κÜτι σαν το πλαßσιο αγγελßας των ειδÞσεων που Ýχουν οι εφημεριδοπþλες, που γρÜφουν μια βολικÞ περßληψη εν εßδει επικεφαλßδας. Στη περßπτωση των πινÜκων ζωγραφικÞς οι αντßστοιχες πληροφορßες θα 'πρεπε να δßνονται στον τßτλο: ΑΞΙΟΘΡΗΝΗΤΗ ΣΚΗΝΗ ΣΤΗ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ 'ΜΕΔΟΥΣΑ', ΟΠΟΥ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΙ ΕΠΙΖΗΣΑΝΤΕΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΟΥΝ ΣΥΝΤΕΤΡΙΜΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΗ ΤΡΑΓΙΚΗ ΑΛΛΑ
ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΩΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ. ΚÜτι
τÝτοιο θα χρειαζüταν. Παρεμπιπτüντως, ο τßτλος του πßνακα Η Σχεδßα Του 'ΜÝδουσα' δεν εßναι Ýτσι. Στον κατÜλογο της ¸κθεσης του Παρισιοý ο πßνακας αναφÝρεται ως ΣκηνÞ Ναυαγßου. Πρüκειται Üραγε για πρÜξη πολιτικÞς σýνεσης; ºσως. Αποτελεß üμως εξßσου και μια χρÞσιμη υπüμνηση στον θεατÞ: αυτüς εßναι πßνακας ζωγραφικÞς κι üχι Üποψη.

 6) Δεν εßναι δýσκολο να φανταστεß κανεßς τον ερχομü της πεταλοýδας üπως Ýχει απεικονιστεß απü Üλλους ζωγρÜφους. Ωστüσο, η συναισθηματικÞ αναφορÜ δεν θα φαινüταν αρκετÜ χοντροκομμÝνη; Μα ακüμα κι αν μποροýσε να λυθεß το ζÞτημα του τüνου, απομÝνουν δýο μεγÜλες δυσκολßες. Πρþτον, δεν θα 'μοιαζε με αληθινü γεγονüς παρ' üλο που Þταν, ü,τι εßναι αληθινü δεν εßναι κατ' ανÜγκη και πειστικü. Δεýτερον, μια λευκÞ πεταλοýδα Ýξι Þ οχτþ εκατοστþν που θα ερχüταν να καθßσει επÜνω σε μια σχεδßα με εßκοσι μÝτρα μÞκος κι επτÜ πλÜτος δημιουργεß κÜποια σοβαρÜ προβλÞματα κλßμακας.

 7) Αν η σχεδßα βρßσκεται κÜτω απ' την επιφÜνεια του νεροý δε μπορεßς να τη ζωγραφßσεις. Οι ανθρþπινες μορφÝς θα 'βγαιναν μες απü τη θÜλασσα σαν Αναδυüμενες Αφροδßτες σε παρÜταξη. Επßσης, η απουσßα σχεδßας δημιουργεß και προβλÞματα φüρμας: Ýχοντας τους πÜντες üρθιους, γιατß αν ξÜπλωναν θα πνßγονταν, ο πßνακÜς σου γßνεται Üκαμπτος μ' üλ' αυτÜ τα κÜθετα σχÞματα, οπüτε πρÝπει να 'σαι κÜτι περισσüτερο απü ευρηματικüς. Καλýτερα λοιπüν να περιμÝνεις μÝχρι να πεθÜνουνε κι Üλλοι, να 'χει σηκωθεß η σχεδßα πÜνω απ' την επιφÜνεια του νεροý και να 'χεις πλÞρως στη διÜθεσÞ σου το οριζüντιο επßπεδο.

 8) Δεν υπÜρχει αμφιβολßα üτι θα 'τανε πολý συγκινητικÞ μια σκηνÞ με τη βÜρκα του ¢ργου να 'χει πλευρßσει τη σχεδßα, τους επιζÞσαντες ν' απλþνουνε τα χÝρια και να σκαρφαλþνουν με κüπο πÜνω της, την οικτρÞ αντßθεση ανÜμεσα στη κατÜσταση των διασωθÝντων και σε κεßνη üπου θα βρßσκονταν οι διασþστες τους, üπου θα απεικονßζονταν η εξÜντληση κι η χαρÜ. Ο Ζερικü Ýκανε αρκετÜ προσχÝδια αυτÞς της στιγμÞς της διÜσωσης.
Η εικüνα θα 'χε δýναμη, εßναι üμως λιγÜκι... απερßφραστη.

     ΑυτÜ λοιπüν εßναι üσα δεν ζωγρÜφισε...

     Τß ζωγρÜφισε επομÝνως; Ας δοýμε τι φαßνεται πως ζωγρÜφισε. Ας φανταστοýμε τη ματιÜ μας βυθισμÝνη στην Üγνοια. Περιεργαζüμαστε εξονυχιστικÜ τη ΣκηνÞ Ναυαγßου, χωρßς να 'χουμε τη παραμικρÞ γνþση της γαλλικÞς ναυτικÞς ιστορßας. ΒλÝπουμε κÜποιους επιζÞσαντες σε μια σχεδßα να κουνοýν τα χÝρια προς τη κατεýθυνση ενüς μικροσκοπικοý πλοßου στο βÜθος του ορßζοντα (δεν μπορεß κανεßς ν' αποφýγει τη παρατÞρηση üτι το μακρυνü πλοßο δεν εßναι μεγαλýτερο απ' ü,τι θα Þταν εκεßνη η πεταλοýδα). Η αρχικÞ υπüθεση που κÜνουμε εßναι πως πρüκειται για τη στιγμÞ της οπτικÞς επαφÞς που οδηγεß στη διÜσωση. ΑυτÞ η αßσθηση οφεßλεται εν μÝρει στην ανεξÜντλητη προτßμησÞ μας στο αßσιο τÝλος, αλλÜ και στο ακüλουθο ερþτημα που θÝτουμε συνειδητÜ Þ ασυνεßδητα στον εαυτü μας: πþς θα ξÝραμε γι’ αυτοýς τους ανθρþπους στη σχεδßα αν δεν εßχαν σωθεß;
     Τß ενισχýει τþρα αυτÞ την υπüθεση; Το πλοßο Ýχει φανεß στον ορßζοντα, ο Þλιος (αν και δε φαßνεται) φωτßζει επßσης τον ορßζοντα, βÜφοντÜς τον κßτρινο. Συμπεραßνουμε λοιπüν üτι εßναι αυγÞ κι üτι το πλοßο Ýρχεται την ßδια þρα που ο Þλιος φÝρνει τη νÝα μÝρα, προσφÝροντας μαζß ελπßδα και σωτηρßα, τα μαýρα (κατÜμαυρα) σýννεφα πÜνω απü τα κεφÜλια τους θα διαλυθοýνε σýντομα. Τß θα ßσχυε üμως αν επρüκειτο για δýση; Η αυγÞ και το σοýρουπο συγχÝονται εýκολα. Αν λοιπüν εßναι η þρα της δýσης και το πλοßο πρüκειται üπου να 'ναι να χαθεß üπως ο Þλιος, αφÞνοντας τους ναυαγοýς αντιμÝτωπους με την απüγνωση και τη κατÜμαυρη σαν τα σýννεφα νýχτα; Μπορεß τüτε να κοιτÜξουμε απορημÝνοι το πανß της σχεδßας, θÝλοντας να διαπιστþσουμε αν ο Üνεμος σπρþχνει τη ΚατασκευÞ προς το πλοßο Þ μακρυÜ απ' αυτü και να εκτιμÞσουμε αν το σýννεφο πρüκειται σε λßγο να διαλυθεß· οýτε αυτü μας βοηθÜ ιδιαßτερα: ο αÝρας δεν φυσÜ στη κατεýθυνση του κÜθετου Üξονα του πßνακα, αλλÜ απü δεξιÜ προς τα αριστερÜ κι η κορνßζα μÜς αποκλεßει τη γνþση για τον καιρü που επικρατεß δεξιüτερα. Τüτε κι ενþ ακüμη εßμαστε αναποφÜσιστοι, ανακýπτει Ýνα τρßτο ενδεχüμενο: μπορεß μεν να 'ναι αυγÞ και πÜλι üμως το πλοßο δεν πηγαßνει προς τους ναυαγοýς. ΑυτÞ θα Þταν η μεγαλýτερη περιφρüνηση εκ μÝρους της τýχης: ο Þλιος ανατÝλλει, üχι üμως για σας.
     Η ματιÜ εκεßνου που αγνοεß δßνει τþρα τη θÝση της, με μια κÜποια δýστροπη απροθυμßα, στη ματιÜ του ενημερωμÝνου θεατÞ. Ας παραβÜλουμε τη ΣκηνÞ Ναυαγßου με την αφÞγηση των Σαβινß και ΚορεÜρ. ΑμÝσως γßνεται σαφÝς üτι ο Ζερικü δεν Ýχει ζωγραφßσει τον χαιρετισμü που οδÞγησε στην οριστικÞ διÜσωση, αυτüς Ýγινε κÜτω απü διαφορετικÝς συνθÞκες, τη στιγμÞ που το μπρßκι βρισκüτανε ξαφνικÜ κοντÜ στη σχεδßα κι οι πÜντες αγÜλλονταν. ¼χι, εδþ Ýχουμε τη πρþτη οπτικÞ επαφÞ με τον ¢ργο, τüτε που το πλοßο διακρινüτανε στον ορßζοντα επß μισÞ βασανιστικÞ þρα. Συγκρßνοντας τον πßνακα με το γραπτü κεßμενο, παρατηροýμε δια μιÜς üτι ο Ζερικü δεν Ýχει ζωγραφßσει τον επιζÞσαντα που σκαρφÜλωσε στο κατÜρτι κρατþντας τεντωμÝνα ψηλÜ τα ισιωμÝνα τσÝρκια του βαρελιοý με τα μαντÞλια στην Üκρη. Αντßθετα, επÝλεξε ν' απεικονßσει Ýναν Üντρα που τονε στηρßζουνε για να σταθεß πÜνω στο βαρÝλι κουνþντας Ýνα φαρδý κομμÜτι ýφασμα. Κοντοστεκüμαστε λßγο σ' αυτÞ την αλλαγÞ και μετÜ αντιλαμβανüμαστε το πλεονÝκτημÜ της: η πραγματικüτητα του πρüσφερε την εικüνα μιας μαúμοýς σκαρφαλωμÝνης σ' Ýνα ξýλο ενþ η τÝχνη πρüτεινε μια πιο συμπαγÞ εστßαση και μια επιπλÝον κÜθετη διÜταξη.
     Ας μη βιαστοýμε üμως να καταλÞξουμε. Ας θÝσουμε πÜλι το ζÞτημα απü την οπτικÞ του ευÝξαπτου αδαοýς. ΞÝχνα τον καιρü, τß προκýπτει απ' το πλÞρωμα που βρßσκεται στη σχεδßα; Γιατß να μην αρχßσουμε μετρþντας τους; Στο πλεοýμενο υπÜρχουν εßκοσι μορφÝς. Δýο κουνÜνε ζωηρÜ το χÝρι τους, Ýνας δεßχνει επßσης μ' Ýνταση, δýο προσεýχονται με θÝρμη κι Ýνας στηρßζει αυτüν που χαιρετÜ ανεβασμÝνος στο βαρÝλι -Ýξι λοιπüν εßναι υπÝρ της ελπßδας και της διÜσωσης. ¾στερα υπÜρχουνε πÝντε μορφÝς (δýο πεσμÝνες μπροýμυτα, τρεις ανÜσκελα) που φαßνονται νεκρÝς Þ ετοιμοθÜνατες, συν Ýνας γÝρος με γκρßζα γÝνια που Ýχει στραμμÝνη τη πλÜτη στον ¢ργο κι η στÜση του υποδηλþνει üτι πενθεß -Ýξι εßναι λοιπüν κατÜ. ΑνÜμεσÜ τους (τüσο απü Üποψη χþρου üσο και διÜθεσης) υπÜρχουν Üλλες οχτþ μορφÝς: μßα μισοπροσεýχεται και μισοστηρßζεται, τρεις κοιτÜν ανÝκφραστες αυτüν που χαιρετÜ, μßα τον κοιτÜ με αγωνßα, δýο στÝκονται προφßλ και κοιτÜν αντιστοßχως τα κýματα που πÝρασαν κι αυτÜ που 'ρχονται, συν μια μουντÞ μορφÞ στο πιο σκοτεινü και φθαρμÝνο σημεßο του καμβÜ που κρατÜ το κεφÜλι της (τραβþντας Üραγε τα μαλλιÜ της;). ¸χουμε λοιπüν Ýξι, Ýξι κι οχτþ. Καμμßα τÜση δε πλειοψηφεß. (Εßκοσι; απορεß ο ενημερωμÝνος θεατÞς. Μα οι Σαβινß και ΚορεÜρ εßπαν üτι οι επιζÞσαντες Þταν μüνο δεκαπÝντε. ¢ρα αυτÝς οι πÝντε μορφÝς που θα μποροýσε να 'ναι απλþς αναßσθητες εßναι τελικÜ νεκρÝς; Ναι. Τüτε üμως τß Ýγινε με το ξεφüρτωμα που Ýλαβε χþρα üταν οι δεκαπÝντε υγιεßς πÝταξαν τους δεκατρεßς πληγωμÝνους συντρüφους τους στη θÜλασσα; Ο Ζερικü ανÝσυρε μερικοýς απ' το βυθü για να τονε βοηθÞσουνε στη σýνθεσÞ του. Κι οι νεκροß θα 'πρεπε να χÜσουνε το δικαßωμα ψÞφου στο δημοψÞφισμα για την ελπßδα εναντßον της απüγνωσης; ΤυπικÜ ναι, üχι üμως και στην αποτßμηση της ατμüσφαιρας του πßνακα).
     Η δομÞ επομÝνως εßναι απüλυτα ισορροπημÝνη: Ýξι υπÝρ, Ýξι κατÜ κι οχτþ δεν ξÝρω. Τα μÜτια μας, εßτε εßναι ενÞμερα εßτε αδαÞ, διατρÝχουν μισüκλειστα τον πßνακα. ¼λο και πιüτερο üμως η μορφÞ που πενθεß στο μπρος αριστερü μÝρος του πßνακα, που 'ναι και το μοναδικü πρüσωπο που κοιτÜ προς εμÜς, τ' απομακρýνει απü το προφανÝς κÝντρο του ενδιαφÝροντος που 'ναι αυτüς που κουνÜ το χÝρι με το ýφασμα ανεβασμÝνος στο βαρÝλι. ΑυτÞ η γÝρικη μορφÞ κρατÜ στα πüδια της Ýναν νεüτερο Üντρα, που σýμφωνα με τους υπολογισμοýς μας εßναι νεκρüς. Ο γÝρος Ýχει στρÝψει τη πλÜτη του σ' üλους τους ζωντανοýς που βρßσκονται στη σχεδßα, η στÜση του μαρτυρεß παραßτηση, θλßψη κι απελπισßα, επßσης, ξεχωρßζει με τα γκρßζα μαλλιÜ του και το κüκκινο ýφασμα που 'χει ρßξει πÜνω του για να του προστατεýει το σβÝρκο. Μπορεß να 'χει ξεστρατßσει απü κÜποιο διαφορετικü εßδος ζωγραφικÞς, να 'ναι κανÝνας γÝρος του ΠουσÝν που 'χασε το δρüμο του. (Μποýρδες, πετÜγεται το μÜτι του ενημερωμÝνου. Ποιος ΠουσÝν; Αυτüς, αν θÝλετε να ξÝρετε, θυμßζει ΓκερÝν και Γκρο. Κι ο νεκρüς «Γιος»; Αυτüς εßναι κρÜμα ΓκερÝν, ΖιροντÝ και Προυντüν.) Τß κÜνει ο «ΠατÝρας»;
   α) θρηνεß τον νεκρü Üντρα (γιο Þ φßλο;) που κεßτεται στη ποδιÜ του; β) συνειδητοποιεß üτι δεν θα Ýρθουν ποτÝ να τους σþσουν; γ) αναλογßζεται üτι ακüμα κι αν σωθοýν δεν Ýχει καμμßα σημασßα εξαιτßας του θανÜτου που κρατÜ στα χÝρια του; (ΤελικÜ, λÝει το ενÞμερο μÜτι, το να 'σαι αδαÞς Ýχει κÜποια μειονεκτÞματα. Δεν θα μποροýσες ποτÝ να μαντÝψεις, για παρÜδειγμα, üτι το σýμπλεγμα ΠατÝρα και Γιου εßναι Ýνα μετριασμÝνο μοτßβο κανιβαλισμοý -Ýτσι δεν εßναι; Το σýμπλεγμα εμφανßζεται στο μοναδικü σωζüμενο προσχÝδιο που 'κανε ο Ζερικü για τη σκηνÞ του κανιβαλισμοý, κÜθε μορφωμÝνος σýγχρονος θεατÞς θα θυμηθεß ασφαλþς τη περιγραφÞ του ΔÜντη για τον Κüμη Ουγκολßνο, που θρηνεß στον πýργο του στη Πßζα τα παιδιÜ του που πεθαßνουν -που μετÜ Ýφαγε4*. Εßναι ξεκÜθαρο τþρα);
     ¼,τι κι αν καταλÞξει κανεßς üτι σκÝφτεται ο γÝρος, η παρουσßα του εßναι τüσο Ýντονη στον πßνακα üσο κι η παρουσßα του ναυαγοý που χαιρετÜ. Αυτü το αντιστÜθμισμα μας υποβÜλλει το ακüλουθο συμπÝρασμα: πως ο πßνακας αναπαριστÜ τη στιγμÞ στα μισÜ της πρþτης θÝασης του ¢ργου. Το πλοßο φαßνεται στον ορßζοντα εδþ κι Ýνα τÝταρτο της þρας και θα διακρßνεται Üλλο τüσο. Μερικοß εξακολουθοýν να πιστεýουν üτι κατευθýνεται προς το μÝρος τους, Üλλοι δεν εßναι βÝβαιοι και περιμÝνουν να δοýνε τι θα γßνει και μερικοß, συμπεριλαμβανομÝνου του πιο σοφοý κεφαλιοý στο πλεοýμενο, ξÝρουν üτι απομακρýνεται κι üτι δεν πρüκειται να σωθοýν. ΑυτÞ η μορφÞ μÜς προτρÝπει να ερμηνεýσουμε τη ΣκηνÞ Ναυαγßου σαν μια εικüνα διαψευσμÝνης ελπßδας.
     ¼σοι εßδαν τον πßνακα του Ζερικü στην ¸κθεση της Ακαδημßας Καλþν Τεχνþν του Παρισιοý το 1819 γνþριζαν, σχεδüν χωρßς καμμßα εξαßρεση, üτι αντßκρυζαν τους επιζÞσαντες στη σχεδßα του ΜÝδουσα, γνþριζαν üτι το πλοßο που διακρßνεται στον ορßζοντα üντως τους περισυνÝλεξε (κι ας μην Ýγινε αυτü με την πρþτη προσπÜθεια), üπως επßσης γνþριζαν üτι αυτü που 'χε συμβεß στην αποστολÞ στη ΣενεγÜλη συνιστοýσε μÝγα πολιτικü σκÜνδαλο. Ο πßνακας üμως που Ýμεινε εßναι αυτüς που εξακολουθεß να ζει πÝρα απü τα γεγονüτα της ιστορßας του. Η θρησκεßα παρακμÜζει, το σýμβολο παραμÝνει, μπορεß μια εξιστüρηση γεγονüτων να ξεχÜστηκε, ωστüσο η αναπαρÜστασÞ τους εξακολουθεß να μαγνητßζει (η ματιÜ του αδαοýς θριαμβεýει -πüσο ενοχλητικü εßναι αυτü για τη ματιÜ του ενημερωμÝνου). ¼ταν στις μÝρες μας εξετÜζει κανεßς τη ΣκηνÞ Ναυαγßου δýσκολα θ' αγανακτÞσει με τον Οýγο ΝτιρουÜ ντε ΣομαρÝ, κυβερνÞτη της αποστολÞς, με τον υπουργü που τον üρισε στη θÝση αυτÞ, με τον αξιωματικü που αρνÞθηκε να επιβιβαστεß στη σχεδßα, με τους ναýτες που Ýκοψαν τα παλαμÜρια της ρυμοýλκησης Þ με τους φαντÜρους που στασßασαν. (Εßναι γεγονüς üτι η ιστορßα εκδημοκρατßζει τις συμπÜθειÝς μας. ΜÞπως οι στρατιþτες δεν εßχαν εκτραχυνθεß απü τις πολεμικÝς εμπειρßες τους; Ο κυβερνÞτης δεν Þταν θýμα της χαúδεμÝνης ανατροφÞς του; Κι εμεßς θα στοιχηματßζαμε Üραγε üτι θα συμπεριφερüμασταν ηρωικÜ σε παρüμοιες συνθÞκες);
     Ο χρüνος διαλýει την ιστορßα,
μετατρÝποντÜς τη σε φüρμα, χρþμα και συναßσθημα. Κι εμεßς οι σýγχρονοι κι αδαεßς θεατÝς αναπλÜθουμε με τη φαντασßα μας την ιστορßα -προς τα ποý κλßνουμε; Προς τον αισιüδοξα κιτρινωπü ουρανü Þ προς το γÝρο με τη γκρßζα γενειÜδα που θρηνεß; ¹ μÞπως στο τÝλος πιστεýουμε και τις δýο εκδοχÝς; Το μÜτι μπορεß να πηδÜ απü τη μια διÜθεση στην Üλλη, απü τη μια ερμηνεßα στην Üλλη -μÞπως λοιπüν αυτÞ Þταν η πρüθεση του ζωγρÜφου;

 8α) Ο Ζερικü σχεδüν ολοκλÞρωσε δýο πßνακες: δýο σπουδÝς σε λÜδι το 1818, που απü Üποψη σýνθεσης βρßσκονται κοντýτερα στο τελικü Ýργο απ' ü,τι τα προπαρασκευαστικÜ σχÝδια, με τη διαφορÜ üτι το πλοßο που χαιρετοýν οι ναυαγοß βρßσκεται πολý πιο κοντÜ. Διακρßνουμε το περßγραμμÜ του, τα πανιÜ και τους ιστοýς. Βρßσκεται στο δεξß μÝρος του καμβÜ, με τη πλÜγια üψη του προς τον θεατÞ κι Ýχει μüλις αρχßσει το επßπονο ταξßδι του, διασχßζοντας τον ζωγραφισμÝνο ορßζοντα. Εßναι φανερü üτι δεν Ýχει αντιληφθεß ακüμη τη σχεδßα. Οι δýο αυτÝς προκαταρκτικÝς σπουδÝς δßνουν την εντýπωση μεγαλýτερης ενεργητικüτητας και κινητικüτητας, νιþθουμε πως οι αλλüφρονες χειρονομßες üσων βρßσκονται στη σχεδßα μπορεß να 'χουνε κÜποιο αποτÝλεσμα τα επüμενα λεπτÜ κι üτι αντß ο πßνακας να 'ναι μια χρονικÞ στιγμÞ προεκτεßνεται αφ' εαυτοý στο μÝλλον, θÝτοντας το ερþτημα: Üραγε το πλοßο θα διασχßσει τον καμβÜ χωρßς να δει τη σχεδßα; Αντßθετα, η τελικÞ εκδοχÞ της ΣκηνÞς Ναυαγßου εßναι λιγüτερο δραστικÞ και το ρþτημα λιγüτερο ξεκÜθαρο. Τα σινιÜλα φαßνονται πιο μÜταια κι η συγκυρßα απü την οποßα εξαρτÜται η τýχη üσων Ýχουν επιζÞσει πιο τρομακτικÞ. Ποιες εßναι οι πιθανüτητÝς τους να σωθοýν; Σταγüνα στον ωκεανü.
     ΠÝρασε οχτþ μÞνες στο εργαστÞρι του. Τον ßδιο καιρü περßπου ζωγρÜφισε και μια αυτοπροσωπογραφßα, απ' üπου μας ατενßζει με το βαρýθυμο και μÜλλον καχýποπτο βλÝμμα που Ýχουνε συχνÜ οι ζωγρÜφοι üταν βρßσκονται μπρος στον καθρÝφτη. ΥποθÝτουμε Ýνοχα πως η αποδοκιμασßα αφορÜ εμÜς, ενþ στη πραγματικüτητα επιστρÝφει στο μοντÝλο. ¸χει κοντÜ γÝνια, ενþ Ýνα ελληνικü φÝσι με φοýντα καλýπτει τα κοντοκουρεμÝνα μαλλιÜ του (μαθαßνουμε üτι τα 'κοψε γουλß üταν Üρχισε τον πßνακα, τα μαλλιÜ üμως μακραßνουν πολý σε οχτþ μÞνες· πüσες φορÝς χρειÜστηκε Üραγε να τα ξανακüψει;) Μας δßνει την εντýπωση αποφασισμÝνου κι αρκετÜ Üγριου πειρατÞ, Ýτοιμου να επιδοθεß στο Ýργο του, να επιβιβαστεß στο τερÜστιο ναυÜγιü του.
     Παρεμπιπτüντως, το φÜρδος των πινÝλων του προκαλοýσε Ýκπληξη. Η τεχνοτροπßα του Ýκανε τον Μονφüρ να υποθÝτει üτι χρησιμοποιοýσε πολý χοντρÜ πινÝλα, ωστüσο, Þτανε μικρÜ συγκρινüμενα με τα πινÝλα που χρησιμοποιοýσαν Üλλοι καλλιτÝχνες. ΜικρÜ πινÝλλα και παχýρρευστα λÜδια που στÝγνωναν γρÞγορα. ΠρÝπει να θυμηθοýμε πþς δοýλευε. Ο πειρασμüς να σχηματοποιεß κανεßς συμπυκνþνοντας οχτþ μÞνες δουλειÜς σ' Ýνα τελειωμÝνο πßνακα και μια σειρÜ προκαταρκτικþν σχεδßων εßναι φυσιολογικüς, πρÝπει üμως να του αντισταθοýμε. Εßναι αρκετÜ ψηλüς, δυνατüς και λεπτüς, με ωραßα πüδια σαν αυτÜ του Ýφηβου που συγκρατεß το Üλογο στον πßνακÜ του Η κοýρσα των αλüγων ΜπαρμπÝρι. Ο Ζερικü στÝκει μπρος στο ΝαυÜγιο και δουλεýει μ' Ýντονη αυτοσυγκÝντρωση, Ýχοντας απüλυτη ανÜγκη την ησυχßα, το τρßξιμο μιας καρÝκλας Þταν αρκετü για να κοπεß το αüρατο νÞμα που συνÝδεε το μÜτι με την Üκρη του πινÝλου. Ζωγραφßζει τις μεγÜλες μορφÝς του απευθεßας πÜνω στον καμβÜ, Ýχοντας βοÞθεια μüνον Ýνα σχεδιασμÝνο περßγραμμα. ¼ταν Ýχει φτÜσει στα μισÜ, ο πßνακας μοιÜζει με μια σειρÜ γλυπτÜ κρεμασμÝνα σε λευκü τοßχο. ΠρÝπει να τονε δοýμε κλεισμÝνο στο εργαστÞρι του, να δουλεýει, να κινεßται και να κÜνει λÜθη. ΞÝροντας το τελικü αποτÝλεσμα αυτþν των οχτþ μηνþν η πορεßα του προς αυτü φαßνεται ακÜθεκτη. Εμεßς ξεκινÜμε απü το αριστοýργημα και πηγαßνουμε προς τα πßσω, περνþντας μες απ' τις ιδÝες που απÝρριψε και τις παραλßγο επιτυχßες, για εκεßνον üμως οι ιδÝες που απορρßφθηκαν Þτανε στην αρχÞ πηγÞ διÝγερσης και μüνο στο τÝλος εßδε αυτü που εμεßς θεωροýμε δεδομÝνο εξαρχÞς. Για μας η κατÜληξη Þταν αναπüφευκτη, για κεßνον δεν Þταν. ΠρÝπει να προσπαθÞσουμε να συμπεριλÜβουμε το ρßσκο, τη τυχαßα ανακÜλυψη, ακüμα και τη μπλüφα. Ενþ μüνο με λÝξεις μποροýμε να το εξηγÞσουμε, πρÝπει ταυτοχρüνως να προσπαθÞσουμε να ξεχÜσουμε τις λÝξεις. ¸νας πßνακας μπορεß να αναπαρασταθεß σα σειρÜ αποφÜσεων αριθμημÝνων απü το 1 μÝχρι το 8α, εμεßς üμως θα πρÝπει να καταλÜβουμε πþς üλ' αυτÜ εßναι απλþς σχολιασμüς συναισθημÜτων. ΠρÝπει να θυμüμαστε πþς υπÜρχουν νεýρα και συγκινÞσεις. Ο ζωγρÜφος δεν οδηγεßται αβßαστα απü τον ποταμü προς την ηλιüλουστη λιμνοýλα αυτÞς της ολοκληρωμÝνης εικüνας, αλλÜ προσπαθεß να κρατÞσει πορεßα στο ανοιχτü πÝλαγος με αντßθετα ρεýματα.
     Κατ' αρχÜς πρÝπει ασφαλþς να παραμεßνει πιστüς στην αλÞθεια της ζωÞς· μüλις üμως αρχßσει να εκτυλßσσεται η διαδικασßα, η μεγαλýτερη υποταγÞ εßναι στην αλÞθεια της τÝχνης. Το συμβÜν δεν Ýγινε ποτÝ Ýτσι üπως παρουσιÜζεται, ο αριθμüς ανακριβÞς· ο κανιβαλισμüς περιορßστηκε σε μια λογοτεχνικÞ αναφορÜ· το σýμπλεγμα ΠατÝρα και Γιου Ýχει ασθενÝστατη τεκμηρßωση στα γεγονüτα, το σýμπλεγμα στο βαρÝλι καμμßα απολýτως. Η σχεδßα Ýχει καθαριστεß σαν να επßκειται η επßσκεψη κÜποιου μονÜρχη με ευαßσθητο στομÜχι: τα απομεινÜρια ανθρþπινης σÜρκας Ýχουνε σκουπιστεß, ενþ τα μαλλιÜ üλων εßναι στιλπνÜ σα ζωγραφικü πινÝλλο που μüλις αγορÜστηκε. Καθþς ο Ζερικü πλησιÜζει προς το τελικü αποτÝλεσμα, κυριαρχοýνε τα ζητÞματα της φüρμας. Καθορßζει την εστßαση, κüβει, προσαρμüζει. Ο ορßζοντας ανυψþνεται Þ χαμηλþνει (αν η μορφÞ που χαιρετÜ βρßσκεται κÜτω απ' τη γραμμÞ του ορßζοντα, τüτε η θÜλασσα καταπßνει ζοφερÜ ολüκληρη τη σχεδßα, αν εξÝχει απü πÜνω του, εßναι σαν να γεννιοýνται κÜποιες ελπßδες). Ο Ζερικü περιορßζει τα τμÞματα της θÜλασσας και του ουρανοý που περιβÜλλουνε τη σχεδßα, εκσφενδονßζοντÜς μας επÜνω της εßτε το θÝλουμε εßτε üχι. ΑυξÜνει την απüσταση που χωρßζει τους ναυαγοýς απü το πλοßο της σωτηρßας κι αναπροσαρμüζει τις θÝσεις των μορφþν του. Πüσο συχνÜ σ' Ýνα πßνακα οι βασικοß συμμετÝχοντες Ýχουνε στραμμÝνη τη πλÜτη τους στον θεατÞ; Και για τι υπÝροχα μυþδεις πλÜτες πρüκειται. Εν προκειμÝνω, νιþθουμε κÜπως αμÞχανοι, αλλÜ δεν θα 'πρεπε. Οι αφελεßς ερωτÞσεις αποδεικνýονται συχνÜ οι πιο ουσιþδεις. Εμπρüς, λοιπüν, ας ρωτÞσουμε. Γιατß οι επιζÞσαντες φαßνονται τüσον υγιεßς; Μας προκαλεß θαυμασμü το γεγονüς üτι ο Ζερικü Ýψαξε και βρÞκε τον ξυλουργü του ΜÝδουσα και του ζÞτησε να του φτιÜξει Ýνα μοντÝλο της σχεδßας υπü κλßμακα... αλλÜ... αλλÜ αφοý μπÞκε στον κüπο ν' αποδþσει σωστÜ τη σχεδßα, γιατß δεν μποροýσε να κÜνει το ßδιο και με τους επιβÜτες της; Καταλαβαßνουμε γιατß αλλοßωσε τη θÝση αυτοý που χαιρετÜ, δημιουργþντας μια δεýτερη κÜθετη διÜταξη, üπως και γιατß πρüσθεσε κÜποια υπερÜριθμα πτþματα για να υποβοηθÞσει τη κανονικÞ δομÞ. Γιατß üμως üλοι -μÝχρι και τα πτþματα- φαßνονται τüσο μυþδεις, τüσο... υγιεßς; Ποý πÞγαν οι πληγÝς, οι ουλÝς, οι καταβεβλημÝνοι οργανισμοß κι η αρρþστια; Αυτοß οι Üντρες Þπιαν τα οýρα τους, μÜσησαν το δÝρμα των καπÝλων τους, Ýφαγαν τους συντρüφους τους. ΜÜλιστα, οι πÝντε απü τους δεκαπÝντε δεν επιβßωσαν πολý καιρü μετÜ τη διÜσωσÞ τους. Γιατß επομÝνως φαßνονται σαν να Ýχουν μüλις βγει απü γυμναστÞριο μποντιμπιλντερÜδων;
     ¼ταν οι εταιρεßες παραγωγÞς τηλεοπτικþν προγραμμÜτων κÜνουνε δραματοποιημÝνα ντοκιμαντÝρ για τα στρατüπεδα συγκÝντρωσης, το μÜτι (του αδαοýς Þ του ενημερωμÝνου) πÜει πÜντα στους κομπÜρσους με τις ριγÝ στολÝς. Μπορεß να 'χουνε ξυρισμÝνα κεφÜλια, κυρτωμÝνους þμους κι οι γυναßκες Üβαφα νýχια, αλλÜ δεν παýουν να εßναι γεμÜτοι σφρßγος. Ενþ τους βλÝπουμε να σχηματßζουν ουρÜ στην οθüνη για να πÜρουν Ýνα πιÜτο χυλü, που μÝσα του φτýνει περιφρονητικÜ ο φρουρüς, μποροýμε να τους φανταστοýμε εκτüς οθüνης να μπουκþνονται με φαÀ στη κινητÞ καντßνα. ΜÞπως λοιπüν η ΣκηνÞ Ναυαγßου προοιωνßζεται αυτÞ ακριβþς τη παραφωνßα; Με κÜποιους Üλλους ζωγρÜφους θα μποροýσε ßσως κανεßς να αναλογιστεß αυτü το ενδεχüμενο, üχι üμως με τον Ζερικü, που 'χει απεικονßσει πρüσωπα τρελλþν, πτþματα και κομμÝνα κεφÜλια. Ο Ζερικü
σταμÜτησε κÜποτε Ýναν φßλο του στον δρüμο που Þτανε κατακßτρινος λüγω ßκτερου και του 'πε üτι φαινüταν πολý üμορφος. ¸να τÝτοιο καλλιτÝχνη δεν θα τον Ýκανε να δειλιÜσει η σÜρκα στο üριο της αντοχÞς της.
     Ας φανταστοýμε λοιπüν κÜτι Üλλο που δεν ζωγρÜφισε: τη ΣκηνÞ Ναυαγßου με τους συμμετÝχοντες σε κατÜσταση απßσχνασης. ΖαρωμÝνη σÜρκα, πληγÝς που πυορροοýν, μÜγουλα ρουφηγμÝνα σαν τους Ýγκλειστους στο στρατüπεδο συγκÝντρωσης ΜπÝργκεν-ΜπÝλσεν -κÜτι τÝτοιες λεπτομÝρειες θα μας συγκινοýσανε χωρßς καμμιÜ δυσκολßα, σε βαθμü να νιþσουμε οßκτο. Απü τα μÜτια μας θ' ανÜβλυζε αλμυρü νερü, ταιριÜζοντας με το θαλασσινü νερü του πßνακα. Αυτü üμως θα Þταν βεβιασμÝνο: η επßδραση του πßνακα πÜνω μας θα 'τανε πολý Üμεση. Οι ρακÝνδυτοι μαραζωμÝνοι ναυαγοß θ' ανÞκανε στην ßδια συναισθηματικÞ κατηγορßα με κεßνη τη πεταλοýδα, οι μεν εξωθþντας μας στην εýκολη θλßψη, üπως η δε στην εýκολη παρηγοριÜ. Δεν εßναι δýσκολο να πιÜσει αυτü το κüλπο.
     Η ανταπüκριση üμως που επιδιþκει ο Ζερικü υπερβαßνει τον απλü οßκτο και την απλÞ αγανÜκτηση, αν και τα δýο αυτÜ συναισθÞματα μπορεß να τα τσιμπÞσει κανεßς καθ' οδüν, σαν να του κÜνουν οτοστüπ. Τα θÝματα της ΣκηνÞς Ναυαγßου εßναι γεμÜτα ρþμη και δυναμισμü. Οι μορφÝς στη σχεδßα εßναι σαν τα κýματα: απü κÜτω τους αλλÜ και μÝσω αυτþν προβÜλλει η δýναμη του ωκεανοý. Αν εßχανε ζωγραφιστεß σε κατÜσταση αληθοφανοýς εξÜντλησης θα 'ταν απλþς σταγονßδια αφροý αντß αγωγοß μορφÞς. Το μÜτι παρασýρεται -δεν διεγεßρεται οýτε πεßθεται, αλλÜ γßνεται Ýρμαιο της παλßρροιας- τη μια στη κορφÞ της μορφÞς που χαιρετÜ, την Üλλη στο κοßλο του απελπισμÝνου γÝροντα, μετÜ στην Üλλη Üκρη, στο ξαπλωμÝνο μπρος και δεξιÜ πτþμα που ενþνεται με τα πραγματικÜ θαλÜσσια ρεýματα και χýνεται προς αυτÜ. Κι ακριβþς επειδÞ οι μορφÝς εßναι αρκετÜ ρωμα λÝες þστε να μεταδßδουν την αßσθηση τüσης δýναμης, ο πßνακας απελευθερþνει μÝσα μας βαθýτερες, βυθισμÝνες συγκινÞσεις και μπορεß να μας περÜσει μÝσα απü ρεýματα ελπßδας και απüγνωσης, Ýξαρσης, πανικοý και παραßτησης.
     Τß Ýχει συμβεß; Ο πßνακας Ýχει ξεγλιστρÞσει αθüρυβα Ýξω απü το αγκυροβüλιο της ιστορßας. Δεν εßναι πλÝον η ΣκηνÞ Ναυαγßου και πολý περισσüτερο Η Σχεδßα Του 'ΜÝδουσα'. Δε φανταζüμαστε απλþς τις θηριþδεις ταλαιπωρßες στη μοιραßα ΚατασκευÞ και δεν μπαßνουμε απλþς στη θÝση αυτþν που υπÝφεραν. Εκεßνοι γßνονται εμεßς. Και το μυστικü του πßνακα βρßσκεται στο μοτßβο της δýναμÞς του. ΚοιτÜξτε τον πÜλι, κοιτÜξτε τον ορμητικü θαλÜσσιο σßφουνα που ορθþνεται απ' αυτÝς τις μυþδεις πλÜτες, καθþς απλþνουνε τα χÝρια προς το σημαδÜκι του πλοßου της σωτηρßας. Ποý αποσκοπεß üλη αυτÞ η Ýνταση; Η κεντρικÞ ορμητικÞ κßνηση του πßνακα δε βρßσκει ανταπüκριση, üπως δε βρßσκουν ανταπüκριση τα περισσüτερα ανθρþπινα συναισθÞματα. ¼χι μüνο η ελπßδα, αλλÜ κÜθε πιεστικüς πüθος: η φιλοδοξßα, το μßσος, ο Ýρωτας (ιδßως ο Ýρωτας) -πüσο σπÜνια βρßσκουν τα αισθÞματα ανταπüκριση απü το αντικεßμενο που θεωροýν üτι τους αξßζει; Και πüσο μÜταια εßναι τα σινιÜλα που κÜνουμε; Πüσο σκοτεινüς εßναι ο ουρανüς και πüσο μεγÜλα τα κýματα; Εßμαστε üλοι χαμÝνοι στη θÜλασσα, παραδÝρνοντας μεταξý ελπßδας κι απüγνωσης και κÜνοντας σινιÜλο σε κÜτι που μπορεß να μην Ýρθει ποτÝ να μας σþσει. Η καταστροφÞ Ýγινε τÝχνη, αλλÜ η διαδικασßα αυτÞ δεν περιστÝλλει, αντßθετα, απελευθερþνει, διευρýνει κι εξηγεß. Η καταστροφÞ Ýγινε τÝχνη, αυτüς εßναι τελικÜ κι ο λüγος ýπαρξÞς της.
     Τß Ýγινε üμως με εκεßνη τη προγενÝστερη καταστροφÞ, τον Κατακλυσμü;
     Η απεικüνιση του Νþε της τÜξης των αξιωματικþν
αρχßζει üπως θα φανταζüταν κανεßς üτι θα Üρχιζε. Τους πρþτους δþδεκα και πλÝον αιþνες της χριστιανικÞς ιστορßας η Κιβωτüς (που παρουσιÜζεται συνÞθως σαν απλü κουτß Þ σαρκοφÜγος για να υπαινιχθεß πως η σωτηρßα του Νþε εßναι προμÞνυμα της απüδρασης του Χριστοý απü το μνÞμα του) εμφανßζεται ευρÝως σε ιστορημÝνα χειρüγραφα, βιτρü εκκλησιþν και γλυπτÜ καθεδρικþν ναþν. Ο Νþε Þταν εξαιρετικÜ δημοφιλÞς, τονε συναντÜμε στις μπροýντζινες θýρες του ναοý του Αγßου ΖÞνωνα στη Βερüνα, στη δυτικÞ πλευρÜ του καθεδρικοý της Νιμ και στην ανατολικÞ της Παναγßας του Λßνκολν, ταξιδεýει στις τοιχογραφßες του ΚÜμπο ΣÜντο στη Πßζα και της ΣÜντα Μαρßα ΝοβÝλα στη Φλωρεντßα, προσαρÜζει στα ψηφιδωτÜ του ΜονρεÜλε της Σικελßας, του Βαπτιστηρßου της Φλωρεντßας και του Αγßου ΜÜρκου της Βενετßας.
     Ποý εßναι üμως οι σπουδαßοι πßνακες ζωγραφικÞς, οι φημισμÝνες απεικονßσεις που θα 'πρεπε να καταλÞγουν üλα αυτÜ; Τß συμβαßνει -στÝγνωσαν τα νερÜ του Κατακλυσμοý;
     ¼χι ακριβþς,
ο ΜιχαÞλ ¢γγελος üμως εξÝτρεψε τον ρου τους. Στη ΚαπÝλα Σιστßνα η Κιβωτüς (που τþρα μοιÜζει πιüτερο μ' εξÝδρα ορχÞστρας παρÜ με πλοßο) χÜνει για πρþτη φορÜ τη πρωτοκαθεδρßα της στη σýνθεση, απωθεßται στο βÜθος της σκηνÞς. Το προσκÞνιο καταλαμβÜνουν οι μαρτυρικÝς μορφÝς εκεßνων των καταδικασμÝνων προκατακλυσμιαßων ψυχþν που αφÝθηκαν να χαθοýν üταν ο περιοýσιος Νþε κι η οικογÝνειÜ του θα σþζονταν. Η Ýμφαση δßνεται στους χαμÝνους, εγκαταλειμμÝνους κι απαρνημÝνους αμαρτωλοýς, τους απüβλητους του Θεοý. (Μας επιτρÝπεται Üραγε να θεωρÞσουμε üτι ο ορθολογιστÞς ΜιχαÞλ ¢γγελος κινοýμενος απü οßκτο καταδßκασε με αυτü τον διακριτικü τρüπο τη σκληρüτητα του
Θεοý; ¹ üτι ο ευσεβÞς ΜιχαÞλ ¢γγελος, εκπληρþνοντας τους üρους του συμβολαßου του με τον πÜπα, μας Ýδειξε τι μπορεß να συμβεß αν δεν διορθþσουμε τη συμπεριφορÜ μας; ºσως η απüφαση αυτÞ να οφειλüταν σε λüγους καθαρÜ αισθητικÞς τÜξης, δηλαδÞ ο καλλιτÝχνης να προτßμησε τα συστρεφüμενα κορμιÜ των καταραμÝνων απü τη παρουσßαση μιας ακüμα ευσυνεßδητης αναπαρÜστασης μιας ακüμα ξýλινης Κιβωτοý).
     ¼ποιος κι αν Þταν
ο λüγος, ο ΜιχαÞλ ¢γγελος αναπροσανατüλισε -κι αναζωογüνησε- το θÝμα. Το παρÜδειγμÜ του ακολοýθησε ο ΜπαλτασÜρε Περοýτζι, το ßδιο Ýκανε κι ο ΡαφαÞλ, απü τüτε ζωγρÜφοι κι εικονογρÜφοι επικεντρþνονται üλο και περισσüτερο στους εγκαταλειμμÝνους παρÜ στους διασωθÝντες. Καθþς λοιπüν αυτüς ο νεωτερισμüς εξελισσüτανε σε παρÜδοση, η Κιβωτüς Ýπλεε üλο και μακρýτερα, υποχωρþντας στο βÜθος του ορßζοντα, üπως συνÝβη με τον ¢ργο üταν ο Ζερικü προσÝγγιζε την οριστικÞ εκδοχÞ του πßνακÜ του. Ο Üνεμος εξακολουθεß να φυσÜ, το ρεýμα να κυλÜ κι η Κιβωτüς φτÜνει τελικÜ στη γραμμÞ του ορßζοντα κι εξαφανßζεται πÝρ' απ' αυτüν. Στον Κατακλυσμü του ΠουσÝν το σκÜφος εßναι Üφαντο, αυτü που μας απομÝνει εßναι το σýμπλεγμα βασανισμÝνων ανθρþπων που δεν μποροýν να κολυμπÞσουν, το οποßο ανÝδειξαν πρþτοι ο ΜιχαÞλ ¢γγελος κι ο ΡαφαÞλ. Ο γερο-Νþε Ýχει σαλπÜρει απü την ιστορßα της τÝχνης.
     Τρεις αντιδρÜσεις που προκÜλεσε η ΣκηνÞ Ναυαγßου:

 α) Οι τεχνοκριτικοß της ¸κθεσης του Παρισιοý γκρßνιαξαν για το üτι, ενþ τα γεγονüτα που αναφερüταν ο πßνακας τους Þτανε γνωστÜ, δεν υπÞρχε καμμßα Ýνδειξη στο Ýργο απü την οποßα να προκýπτει η εθνικüτητα των θυμÜτων, ο ουρανüς κÜτω απü τον οποßο Ýλαβε χþρα η τραγωδßα Þ η ημερομηνßα του συμβÜντος. ΑυτÞ φυσικÜ Þταν η ουσßα.

 β) Το 1855 ο ΝτελακρουÜ θυμÞθηκε πþς εßχε αντιδρÜσει üταν σχεδüν σαρÜντα χρüνια νωρßτερα εßχε αντικρýσει πρþτη φορÜ την αναδυüμενη ΜÝδουσα: "Η εντýπωση που μου προκÜλεσε Þτανε τüσον Ýντονη, þστε φεýγοντας απü το εργαστÞρι Üρχισα να τρÝχω σα τρελλüς και δεν σταμÜτησα σ' üλο τον δρüμο μÝχρι το σπßτι της οδοý ντε λα Πλανς, στην Üλλη Üκρη της συνοικßας Σεν ΖερμÝν, üπου Ýμενα τüτε".

 γ) Ο Ζερικü, στη νεκρικÞ του κλßνη, απÜντησε σε κÜποιον που ανÝφερε τον πßνακα, ως εξÞς: "Μπα, μια βινιÝτα Þταν!"

     Να λοιπüν που η στιγμÞ της υπÝρτατης αγωνßας επÜνω στη σχεδßα αναλÞφθηκε, μεταπλÜστηκε και δικαιþθηκε απü τη τÝχνη, μετατρÜπηκε σε ανεξÜρτητη και βαρυσÞμαντη εικüνα, μετÜ βερνικþθηκε, κορνιζþθηκε, λουστραρßστηκε και κρεμÜστηκε σε Ýνα φημισμÝνο μουσεßο, παγιωμÝνη, οριστικÞ κι εσαεß παροýσα.
     Αυτü λοιπüν μας Ýχει μεßνει; ¼χι ακριβþς. Οι Üνθρωποι πεθαßνουν, οι σχεδßες σαπßζουν και τα Ýργα τÝχνης δεν αποτελοýν εξαßρεση. Το συναισθηματικü υπüβαθρο του Ýργου του Ζερικü, η αμφιταλÜντευση μεταξý ελπßδας κι απελπισßας, ενισχýεται απü τις χρωστικÝς ουσßες, στη σχεδßα υπÜρχουνε περιοχÝς Ýντονης φωτεινüτητας που Ýρχονται σε βßαιη αντßθεση με σημεßα Üκρας σκοτεινιÜς. Για να κÜνει ο Ζερικü τις σκιÝς üσο πιο μαýρες γινüταν χρησιμοποßησε μεγÜλη ποσüτητα ορυκτÞς πßσσας που θα του 'δινε τη ζοφερÞ μαýρη γυαλÜδα που επιζητοýσε. Η ορυκτÞ πßσσα ωστüσο εßναι ουσßα χημικÜ ασταθÞς κι απü τη μÝρα που ο Λουδοβßκος ΙΗ' εξÝτασε το Ýργο ξεκßνησε η αργÞ, αναπüφευκτη κι ανεπανüρθωτη φθορÜ της ζωγραφισμÝνης επιφÜνειας.
   "Μüλις Ýρθουμε σ' αυτü τον κüσμο" λÝει ο ΦλωμπÝρ "
αρχßζουμε να ξεφτßζουμε".

     Το τελειωμÝνο αριστοýργημα δεν
μÝνει αναλλοßωτο, εξακολουθεß να κινεßται φθßνοντας. Ο μεγαλýτερος ειδικüς που Ýχουμε για τον Ζερικü επιβεβαιþνει πως ο πßνακας εßναι τþρα εν μÝρει κατεστραμμÝνος. Επßσης, δεν υπÜρχει αμφιβολßα πως αν εξετÜσουν τη κορνßζα, θ' ανακαλýψουν στο εσωτερικü της, το σαρÜκι...
________________________________________
                                         Σημειþσεις*

 1* Το πλÞρωμα Ýδωσε στη σχεδßα το παρατσοýκλι La Machine, δηλαδÞ η ΜηχανÞ και με την ευρýτερη Ýννοια η ΚατασκευÞ.
 2* ¹ταν το τÝταρτο απü τα πλοßα του αρχικοý στολßσκου που απÝπλευσε για το ταξßδι προς τη ΣενεγÜλη.
 3* Εννοεß τον Edward Hicks (1780-1849).
 4* Κüλαση, Üσμα ΧΧΧΙΙΙ, 13-75.

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers