Πεζά

Ποίηση-Μύθια

Ο Dali & Εγώ

Θέατρο-Διάλογοι

Δοκίμια

Σχόλια-Αρθρα

Λαογραφικά

Ενδιαφέροντες

Κλασσικά

Αρχαία Ελλ Γραμμ

Διασκέδαση

Πινακοθήκη

Εικαστικά

Παγκ. Θέατρο

Πληρ-Σχολ-Επικοιν.

Φανταστικό

Ερ. Λογοτεχνία

Γλυπτ./Αρχιτ.

Κλασσικά ΙΙ

 
 

Πινακοθήκη 

Giorgione

Barbarelli Giorgio Da Castelfranco (1477-1510)
   High Renaissance                                                                       'Giorgione'

     Βενετός ζωγράφος που για τη ζωή του γνωρίζουμε λιγοστά πράματα. Μια χούφτα έργων τέχνης έχουν αποδοθεί σ' αυτόν μα έστω κι έτσι, κρατά σημαντική θέση στο πάνθεο των μεγάλων καλλιτεχνών όλων των εποχών παγκοσμίως. Ο πρόωρος θάνατός του, έχει φορτίσει το βίο του διαμέσου των αιώνων έτσι, όπως κανενός άλλου. Η εξαιρετική αυτή φήμη, σε σχέση με τη μικρή παραγωγή έργων που διαθέτουμε, οφείλεται στ' ό,τι κατάφερε ν' αλλάξει το συνήθη τρόπο ζωγραφικής στην εποχή του. Ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που ειδικεύτηκε σε πίνακες για μικρούς χώρους, -ιδιωτικοί συλλέκτες-, παρά για διακόσμηση δημόσιων ή εκκλησιαστικών χώρων. Επίσης ήτανε πρωτοπόρος στην απεικόνιση διαθέσεων, στους πίνακές του, σε βαθμό που οι σύγχρονοί του δε μπορούσαν να καταλάβουνε τί απεικόνιζε. Ο Vasari ισχυρίζεται πως ο Τζιορτζιόνε -παρατσούκλι τόσο για το ευμεγέθες του αναστήματός του, όσο και για το μεγάλο του ταλέντο, μιας και σημαίνει Μεγάλος Τζιόρτζιο- μπορεί να σταθεί επάξια πλάι στον Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ως ένας από τους ιδρυτές της τότε "σύγχρονης" ζωγραφικής.
     Γεννήθηκε στο Καστελφράνκο, -απ' όπου πήρε και το προσωνύμιό του-, 30 χλμ από τη Βενετία, στα 1477 και σπούδασε κει ζωγραφική δάσκαλο τον Μπελίνι, -αν κι εικάζεται πως ίσως να 'ταν ο Καρπάτσιο-, σύμφωνα με τον Βασάρι. Έχει καταγραφεί το 1506 μια συνεργασία με τον Vincenzo Catena, μα τίποτ' άλλο δεν έχουμε γνωστό απ' αυτήν. Είχε 2 δημόσιες διακοσμήσεις: η μια χάνεται στα βάθη των αιώνων κι ήτανε στο Παλάτσο του τότε Δόγη, για την αίθουσα ακροάσεων, το 1507, κι η -με τη βοήθεια του Τιτσιάνο- το 1508, εργάστηκε στις εξωτερικές νωπογραφίες στο ναό
Fondaco dei Tedeschi, που 'ναι τώρα πια μισοκατεστραμμένος. Εκτός απ' αυτά, η μόνη τεκμηρίωση που 'χουμε για τα έργα του, είναι μια επιγραφή, πίσω από κάποιο πίνακά του με τίτλο "Πορτρέτο Λάουρας", όπου αναγράφεται πως φιλοτεχνήθηκε από κάποιον Τζιόρτζιο Μπαρμπαρέλι Ντα Καστελφράνκο.
     Το μόνο άλλο στοιχείο που μας παραπέμπει στα έργα τούτα, τ' όνομα του Τζιορτζιόνε, είναι το σημειωματάριο του Βενετού ειδήμονα και συλλέκτη της εποχής, Marcantonio Michiel, που γράφτηκε μεταξύ 1525-43. Θεωρείται ευσυνείδητη κι αξιόπιστη πηγή και καταγράφει 5 από τα έργα του: "Η Θύελλα", "Οι Τρεις Φιλόσοφοι", "Κοιμισμένη Αφροδίτη", "'Αντρας Με Βέλος" και με μια πλάγια αναφορά, διασταυρωμένη κι απ' αλλού, μιλά και για το: "Ο Χριστός Μεταφέρει Τον Σταυρό". Για τους "Τρεις Φιλοσόφους" λέγεται πως το τελειώσεν ο καλλιτέχνης Sebastiano Del Piompo και τη "Κοιμωμένη Αφροδίτη" ο Τιτσιάνο. Ακόμα και στις μέρες μας είναι πολύ μπλεγμένη κατάσταση, η ακριβής απόδοση των έργων αυτών που λογίζονται στον Τζιορτζιόνε κι ειδικά με κείνα του Τιτσιάνο, υπάρχει πολλή συζήτηση, ιδιαίτερα για το "Κονσέρτο Στην Εξοχή".
     Λέγεται πως επινόησε τον τύπο του ερωτικού κι όμορφου (εντέχνως) αντρικού πορτρέτου, για να γίνεται αρεστό κι αυτό έγινε μόδα τότε στη Βενετία. Επίσης η ακριβής απεικόνιση των διαθέσεων, πάνω στους πίνακες είναι άλλη μια τρομερή πρωτοπορία που ακόμα κι ο δάσκαλος Μπελίνι ενέδωσε σ' αυτή, κι ειδικά στα τοπία είναι άπιαστος σε σημείο που τα έργα αυτά να ονομάζονται "τζιορτζιονικά". Είναι απαράμιλλης τεχνικής και ποιότητας. Βρήκε κάποιους μιμητές μετά το θάνατό του, μα κείνος που κυρίως θεωρείται σαν ο πιο εμπνευσμένος εξ αυτού, είναι ο ευαίσθητος και πολύ μεταγενέστερός του, Βατό. Πέθανε πρόωρα, σ' ηλικία 33 ετών περίπου στη πατρίδα του, πιθανόν από πανώλη.

-----------------------------------------------------------------------------------------


                           Aυτοπροσωπογραφία



                                          Οι Τρεις Φιλόσοφοι



                                Ιουδήθ



                                             Θύελλα



                                         
Κοιμωμένη Αφροδίτη



                                 
Πορτραίτο Λάουρας



                                            
Γηραιά Κυρία


 Δευτέρα Παρουσία



                               Πορτρέτο Βενετού



                           'Αντρας Με Βέλος



                              Πορτρέτο 'Αντρα



                        Πορτρέτο Νεαρού 'Αντρα



                       Πορτρέτο Νεαρού Βενετού



                   Μαντόνα Του Καστελφράνκο



                                        Κονσέρτο Στην Εξοχή



                                             Το Δειλινό



                                      Οι Τρεις Ηλικίες



                                            Αγία Οικογένεια



                                   Μαντόνα & Θείο Βρέφος



           Η Μαντόνα Διαβάζει Στο Μικρό Ιησού



                  Ο Μωυσής Επιλέγει Τη Φωτιά



                      Παθιασμένος Τροβαδούρος



             Πορτρέτο Πολεμιστή Με Συνοδεία



                  Πορτρέτο Νεαρού Βενετού



                               Προσκύνημα Των Μάγων

 

 

Web Design: Granma - Web Hosting: Greek Servers